Mijn partner en ik werken beide full time en hebben geen koopwoning. Ik heb inmiddels berekend dat wij voor de prijs van een nette gezinswoning in onze regio(600-700k). Goedkoper uit zijn als we in plaats daar van een huis kopen in Spanje of Italie, vervolgens in Nederland goedkoop blijven huren en naar 20 uur werken. Dan zouden we 6 maanden lang 38 uur kunnen werken op een 20 uur contract in Nederland en de andere 6 maanden per jaar met semi pensioen in Spanje of Italie door te brengen. Het is in Nederland nouwelijks de moeite waard om 'het spel' mee te spelen.
@DJohn001 'Het spel' doelt op: Ga naar school, ga werken, koop een mooi huisje, krijg kinderen, voed de kinderen op, nog even werken en dan met pensioen. Dat spel is op een hoog tempo onspeelbaar aan het worden. Het is een keuze, maar het is geen makkelijke keuze. Maar dat zo'n keuze(minder werken en met semi pensioen in het buiteland) financieel logischer is dan hier een huis kopen is in mijn ogen en duidelijk teken dat er iets fout gaat.
@@basmca1 Tot nu toe doe ik dan ook niet mee aan het spel. Keuzes zijn in het begin altijd moeilijk maar als je geen kueze durft te maken wat doen je dan eigenlijk. Als je een goed vertrouwen in elkaar hebt en je wilt wat zijn er denk ik allerlei mogelijkheden. Je kunt blijven sparen zoals je niet doet en wachten tot de bubbel weer eens knapt en dan toeslaan. Je kunt ook een nette woning kopen wat misschien niet de droomwoning is maar waarmee je wel dubbel vermogen op kan bouwen door geen tophypotheek te nemen. Dan kun je mooi sparen mooie dingen doen, en je hypotheek aflossen tot er zich een kans voor doet om naar een andere woning te verhuizen. Of je droom volgen zoals je beschreef. Het is voor starters op de woningmarkt moeilijk dat snap ik en zie ik, maar als je een beetje creatief bent zijn er nog wel mogelijkheden. Geklaag hoor je altijd, ook 8 jaar geleden toen we net uit de banken crisis kwamen.
Ik denk dat wij echt ff een keer moeten gaan afstappen van groei dit groei dat en gewoon moeten consolideren. Alles loopt hier uit zijn voegen omdat het altijd maar meer en meer moet zijn, het is goed zo! gewoon consolideren zaken die niet goed gaan fixen zorgen dat er hier welvaart blijft, wonen, energie, onderwijs (voor Nederlanders) infrastructuur artsen etc. Dat stilstaan achteruitgaan is is een van de slechtste beweringen die wij ooit hebben gedaan. Niet alles is te meten in geld en spreadsheets.
Ok, maar als de rest van de wereld blijft groeien dan wordt je steeds armer. 'Het is goed zo'. Wat als we dat 100 jaar geleden hadden gezegd? Dan zaten we hier dus nu op het welvaarts niveau van 100 jaar geleden. Ik denk dat de meeste mensen daar niet voor zouden kiezen.
Het probleem zit em dus in laatste stuk. Mensen willen part time werken. Dat is helemaal prima, maar het moet toch niet zo zijn dat rest dan aangevuld wordt door dat anderen wel fulltime werken?
Maak fulltime werken dan ook weer aantrekkelijk door bijv de helft van alle bullshit - administratie, vergaderingen, nutteloze bijscholing, reorganisatie om de zoveel tijd etc - eruit te gooien. Als je verpleegt, gewoon weer 90% van de tijd verplegen met autonomie, lesgeven dito en niet te grote/moeilijke klassen die ook nog eens stapels huiswerk meekrijgen wat de docent dan weer in z'n eigen tijd moet nakijken, kortom: respect naar werk en respect naar de werkende mens en opschonen van alles wat dat werk nuttelozer of onnodig belastend maakt. Minder focus op cijfertjes/efficiëntie, dan vinden mensen werk ook weer fijner en zingevend om te doen.
@Asdos. Ja maar dat is het probleem in Nederland. Ons belastingstelsel is gebouw naar een socialistisch of bijna communistisch model. Geef je geld maar aan ons dan zorgen wij dat wij dat uitdelen aan andere die niet willen werken.
@@neruul Nee. Dit slaat echt nergens op. Onze economie heeft inderdaad socialistische kenmerken. Vermogende mensen betalen meer belasting en we hebben toeslagen om mensen te ondersteunen. Maar er zijn een door en door caputalistisch land. Iedereen bezit hier namelijk zelf zijn eigendommen. Mensen die werken zijn veel beter af als mensen die niet werken en zo moet het ook zijn
@@Asdos. Ja maar dat is dus niet waar. Mensen die werken zijn vaak zelfde af als mensen die niet of minder werken. En dat was volgens mijn orginele punt. Je moet appels met appels vergelijken. Tuurlijk zijn er mensen die meer geld verdienen, maar een persoon die fulltime werkt en modaal verdient, verdient dankzij alle toeslagen en compensaties bijna hetzelfde als iemand die niet of minder werkt en dat is behoorlijk scheef.
Maak de toeslagen gerelateerd aan een full time werkweek. Als je er voor kiest ompart time te werken, kun je zelf uitrekenen hoeveel extra uren je moet werken. In ieder geval meer dan nu, en dat is wat er nodig lijkt te zijn. Snijdt het mes aan twee kanten....
Zou fijn zijn als BNR eens gaat praten over de bezopen hoge energieprijzen in ons land en hoe de overheid NL economisch aantrekkelijker maakt als de basis de pure basis energie gewoon flink goedkoper gaat worden voor de Nederlandse bedrijven en de huishoudens. We hebben ruim 50% meer duurzame energie die relatief goedkoop is en toch betalen we ruim 50% meer per energie eenheid.
Denk dat fooien onzin zijn, gun iedereen beleving in zijn werk zodat je het goed kunt uitvoeren met plezier. ik wens u een goed inkomen van uw werknemer.
Dit hele gesprek gaat totaal niet over het belangrijkste probleem in ons belastingstelsel: de explosief groeiende vermogensongelijkheid en het gebrek aan geld in de staatskas/stijgende huizenprijzen die daarvan het gevolg zijn. Geheel in lijn met wat Piketty al zei, als je rijke vermogens (2 miljoen plus oid, rijkste 5-10%) niet zwaarder gaat belasten, dan krijgt een steeds groter deel vd samenleving het zwaar te halen. Simpel gezegd lacht het rijkste deel vd samenleving zich al jaren de ballen uit de broek omdat ze zonder iets te doen veel rijker worden, terwijl mensen die hard werken voor hun geld steeds armer worden. Ga daar nu eens wat aan doen door de belastingdruk van arbeid naar vermogen te verschuiven en stop met alle gezwam over toeslagen: dat is slechts gerommel in de marge.
De rijkste 30% betaalt 70% van alle belastingen. De vermogensongelijkheid is eigenlijk niet belangrijk, het enige belangrijke is hoe goed de armste het hebben. Dat gaat op dit moment inderdaad steeds slechter maar dat komt niet door de rijke, het komt door politieke keuzes. Als Den Haag Nederland weer op de eerste plek zet en stopt met al die onzin dan kan de belasting op arbeid in schijf 1 omlaag en daar profiteren de armste van. Je kunt geld dat je verdient met je vermogen wel belasten maar niet het vermogen zelf keer op keer belasten. Dat is gewoon communisme.
@Feike86 Ik snap je punt maar het gaat me meer om het grotere plaatje: in de afgelopen decennia groeit de vermogensongelijkheid in Nederland en wordt de middenklasse uitgehold. Met een normale baan wordt het steeds lastiger om een huis te kopen en spendeer je steeds meer aan levensonderhoud. Dat komt doordat de echt grote vermogens binnenlopen op rente inkomsten, die vervolgens spenderen aan nog meer eigendommen die weer inkomsten opleveren, waardoor de situatie verergert. Dit is al decennialang gaande, en het is een wereldwijd fenomeen. Het belasten van de rijken is dus onvermijdelijk. Het gaat hierbij om de echt grote vermogens, dus niet om de mensen met een paar miljoen op de bank. Het is vanuit het individu natuurlijk geen terechte gedachte, maar wel als je je bedenkt dat al die andere mensen net zo goed elke dag de deur uit gaan om te werken. Overigens kan je al door het rendement op vermogen te belasten resultaat boeken, dat is gewoon redelijk toch? Ik bedoel, je werkt toch niet voor die winst?
In 2021 had circa 27% van alle miljonairs in Nederland tussen de 2-5 miljoen vermogen en 3% meer dan dat. Er waren destijds circa 300 duizend huishoudens met een waarde van 1 miljoen of meer dus circa 90 duizend huishoudens zouden volgens jouw beredenering meer belast moeten worden op hun vermogen. Laat het iets meer zijn omdat de cijfers oud zijn. Veel van deze huishoudens zullen echter hun vermogen in stenen hebben, iets wat niet rechtstreeks waarde oplevert in het dagelijks leven. Zo heeft een oud dametje dat haar hypotheek op haar huis in Amsterdam heeft afgelost puur op haar vastgoed al gauw een vermogen van 700 duizend euro (dit kan natuurlijk veel hoger, zoals in de Apollobuurt, of lager, zoals Amstel III, uitvallen). Zo kom je al snel richting de 2 miljoen vermogen zonder daadwerkelijk liquide middelen te hebben en zal haar meer belasten op haar vermogen haar mogelijk dwingen de woning te verkopen omdat ze met een pensioen uitkering de extra belasting niet kan betalen. Dit lijkt mij ook zeker niet de bedoeling. In dit geval ga ik er overigens even van uit dat je de extra vermogensbelasting over zowel Box-1 als Box-2 en Box-3 wilt laten vallen. Daarnaast lijkt het mij vrij ineffectief om 90 duizend huishoudens extra te gaan belasten op een dergelijke manier, gezien de mensen die wel de liquide middelen hebben om het te betalen simpelweg hun vermogen waar mogelijk elders zullen opslaan en vang je dus alleen mensen zoals mevrouw met haar vastgoed van 60 jaar terug. Verder heeft volgens de RTL rekentool een alleenstaande met een netto inkomen van circa 3500 euro een inkomen die bij de top 10% inkomens van Nederland hoort, niet super relevant maar wel interessant. TLDR; Vermogensbelasting op een dergelijke manier pakt niet alleen zeer weinig mensen waarvan veel hun vermogen elders kunnen opslaan, maar zal ook voor een aanzienlijk deel de verkeerde mensen pakken waardoor men sociale onrust creëert. Niemand wil immers dat hun lieve oma of opa ineens op straat staat omdat hun huis extra belast wordt. Ik snap de frustratie maar rigoureus een streep door mensen hun bezittingen halen is niet de oplossing.
Het probleem met het belasten van vermogen is dat vermogen, anders dan inkomen, mobiel is. Het is naïef om te denken dat vermogen stil blijft zitten als het door toenemende belastingdruk geschoren wordt. Daarnaast is dit niet het grootste probleem in het huidige belastingstelsel. Dat is natuurlijk het feit dat meer werken niet meer loont en dat deeltijdwerken, bedoeld of onbedoeld, gestimuleerd wordt middels absurde maatregelen. Het resultaat is dat jongere generaties er niet aan toekomen hun eigen vermogen op te bouwen uit hun inkomen, dat is de ongelijkheid die uit het stelsel moet.
Dat korte termijn denken is toch wel echt een nadeel van onze democratie. Zou mooi zijn als daar nu een slimme oplossing voor zou zijn anders dan een dictator waar we natuurlijk ook niks aan hebben.
Toeslagen moeten zoizo er af. Het is te gek voor worden dan je met uitkeringen en toeslagen beter af bent dan je een slag in ronte te werken. Zo stimuleer je ook mensen weer aan het werk te krijgen.
Belasting op loon, belasting op de benzine en de auto, betaald van belast loon. Belasting op eten. Belasting op het wegspoelen van je drol die daaruit voortkomt. Belasting op de energie van zon en wind. Ff weg, belasting op vakantiegeld, op tickets, hotel, lokale gemeente belasting omdat je daar een paar dagen verblijft. Krijg ik van mijn eigen gemeente dan ook een paar euro terug omdat ik een paar dagen niet in die gemeente ben...nee.
Als je het ergens anders beter denkt te kunnen krijgen dan ga je daar toch heen? Wat houd je tegen. Maar dan ook daar blijven nu het voor de wind lijkt te geen en als je in de toekomst tegenwind tegenkomt en niet zoals wel vaker tegenwoordig bij tegenwind weer terug krabbelen.
@@DJohn001Wat houd je tegen? Nou, binnenkort de “exit tax”. Genoeg Nederlanders die er klaar mee zijn kaal geplukt te worden door de overheid. Dan proberen ze er hier maar een gevangenis van te maken. Kansloos dit soort reacties wanneer men z’n onvrede uit over de regressie van Nederland.
Iemand die niet werkt met een kind kan nu op papier maar 960 euro hebben maar in de praktijk 2200+ netto en 0 reiskosten voor werk want reizen kost altijd meer dan dat je er voor krijgt.
Als de hypotheekrente aftrek niets uitmaakt dan kan het ook de huizenprijs niet verhogen dus dat klopt niet met elkaar. En als je al ziet hoe de ambtenaren van elke kleine belastingwijziging al een puinzooi weten te maken, dan lijkt me het omgooien van het hele stelsel een garantie voor een grote ramp. Begin nu eerst maar een toeslagen zo veel mogelijk weg te strepen tegen belasting inkomsten.
Luister nog even terug wat hij zei op @9:45. Hoe zou je die tegen elkaar weg willen strepen. Je hebt namelijk allerlei regels voor mensen zonder of met een baan, samenwonend of alleen, op basis van je bruto inkomen of inclusief een of meerdere toeslagen enz. Ik denk als jij je er in zou gaan verdiepen je niet verder komt dan de ambtenaren, zeker omdat er (zoals door meneer Boot aangegeven) keuzes gemaakt moeten worden omdat er gaten zullen vallen.
- Meer Dwangarbeid vanaf 9 jaar. - Meer Schulden onder gezinnen. - Minder Salaris. - Minder feest en vrije dagen. - Bij langdurig ziek zijn, langer dan 2 weken, meteen ontslag. - Kinderbijslag en Toeslagen stoppen. - Meer dan 2 huizen in bezit is een Belasting van 85% op het 3de huis. -
mijn vader speelde dat spelll rond je 60e hartstilstand en dood.. g00d luck. mensen zijn al vertrokken naar FINLAND etc.. ik zie het hier in youtube filmpjes heb je voor 40k een redelijk vrijstaand huis, \Just saying Nederland is kapot joh. Iedereen slaaf van een bubbel het financieele stelse.. AKA masters of limitations..
Mijn partner en ik werken beide full time en hebben geen koopwoning.
Ik heb inmiddels berekend dat wij voor de prijs van een nette gezinswoning in onze regio(600-700k). Goedkoper uit zijn als we in plaats daar van een huis kopen in Spanje of Italie, vervolgens in Nederland goedkoop blijven huren en naar 20 uur werken.
Dan zouden we 6 maanden lang 38 uur kunnen werken op een 20 uur contract in Nederland en de andere 6 maanden per jaar met semi pensioen in Spanje of Italie door te brengen.
Het is in Nederland nouwelijks de moeite waard om 'het spel' mee te spelen.
zonder koopwoning blijf je een loonslaaf in Nederland. Als je geen boomer of melenial bent dat kan je beter verhuizen of wachten totdat je iets erft.
Dat is een keuze, wat houd je tegen? Wat is "het spel" en wat zou je anders willen zien?
@DJohn001 'Het spel' doelt op: Ga naar school, ga werken, koop een mooi huisje, krijg kinderen, voed de kinderen op, nog even werken en dan met pensioen.
Dat spel is op een hoog tempo onspeelbaar aan het worden.
Het is een keuze, maar het is geen makkelijke keuze. Maar dat zo'n keuze(minder werken en met semi pensioen in het buiteland) financieel logischer is dan hier een huis kopen is in mijn ogen en duidelijk teken dat er iets fout gaat.
@@basmca1 Tot nu toe doe ik dan ook niet mee aan het spel. Keuzes zijn in het begin altijd moeilijk maar als je geen kueze durft te maken wat doen je dan eigenlijk. Als je een goed vertrouwen in elkaar hebt en je wilt wat zijn er denk ik allerlei mogelijkheden. Je kunt blijven sparen zoals je niet doet en wachten tot de bubbel weer eens knapt en dan toeslaan. Je kunt ook een nette woning kopen wat misschien niet de droomwoning is maar waarmee je wel dubbel vermogen op kan bouwen door geen tophypotheek te nemen. Dan kun je mooi sparen mooie dingen doen, en je hypotheek aflossen tot er zich een kans voor doet om naar een andere woning te verhuizen. Of je droom volgen zoals je beschreef. Het is voor starters op de woningmarkt moeilijk dat snap ik en zie ik, maar als je een beetje creatief bent zijn er nog wel mogelijkheden. Geklaag hoor je altijd, ook 8 jaar geleden toen we net uit de banken crisis kwamen.
Ik zou dit wel snel doen, want er ligt nu een voorstel om een exit-tax te gaan invoeren. Dan wordt het fors afrekenen aan de grens....
Ik denk dat wij echt ff een keer moeten gaan afstappen van groei dit groei dat en gewoon moeten consolideren. Alles loopt hier uit zijn voegen omdat het altijd maar meer en meer moet zijn, het is goed zo! gewoon consolideren zaken die niet goed gaan fixen zorgen dat er hier welvaart blijft, wonen, energie, onderwijs (voor Nederlanders) infrastructuur artsen etc. Dat stilstaan achteruitgaan is is een van de slechtste beweringen die wij ooit hebben gedaan. Niet alles is te meten in geld en spreadsheets.
Ok, maar als de rest van de wereld blijft groeien dan wordt je steeds armer. 'Het is goed zo'. Wat als we dat 100 jaar geleden hadden gezegd? Dan zaten we hier dus nu op het welvaarts niveau van 100 jaar geleden. Ik denk dat de meeste mensen daar niet voor zouden kiezen.
Het probleem zit em dus in laatste stuk. Mensen willen part time werken. Dat is helemaal prima, maar het moet toch niet zo zijn dat rest dan aangevuld wordt door dat anderen wel fulltime werken?
Maak fulltime werken dan ook weer aantrekkelijk door bijv de helft van alle bullshit - administratie, vergaderingen, nutteloze bijscholing, reorganisatie om de zoveel tijd etc - eruit te gooien. Als je verpleegt, gewoon weer 90% van de tijd verplegen met autonomie, lesgeven dito en niet te grote/moeilijke klassen die ook nog eens stapels huiswerk meekrijgen wat de docent dan weer in z'n eigen tijd moet nakijken, kortom: respect naar werk en respect naar de werkende mens en opschonen van alles wat dat werk nuttelozer of onnodig belastend maakt. Minder focus op cijfertjes/efficiëntie, dan vinden mensen werk ook weer fijner en zingevend om te doen.
Dit is inderdaad echt om cynisch van te worden
@Asdos. Ja maar dat is het probleem in Nederland. Ons belastingstelsel is gebouw naar een socialistisch of bijna communistisch model. Geef je geld maar aan ons dan zorgen wij dat wij dat uitdelen aan andere die niet willen werken.
@@neruul Nee.
Dit slaat echt nergens op. Onze economie heeft inderdaad socialistische kenmerken. Vermogende mensen betalen meer belasting en we hebben toeslagen om mensen te ondersteunen. Maar er zijn een door en door caputalistisch land. Iedereen bezit hier namelijk zelf zijn eigendommen.
Mensen die werken zijn veel beter af als mensen die niet werken en zo moet het ook zijn
@@Asdos. Ja maar dat is dus niet waar. Mensen die werken zijn vaak zelfde af als mensen die niet of minder werken. En dat was volgens mijn orginele punt. Je moet appels met appels vergelijken. Tuurlijk zijn er mensen die meer geld verdienen, maar een persoon die fulltime werkt en modaal verdient, verdient dankzij alle toeslagen en compensaties bijna hetzelfde als iemand die niet of minder werkt en dat is behoorlijk scheef.
Geen aftrekposten, geen wisselende percentages. Een flat tax. Weinig voor diegene die weinig verdienen en andersom.
Maak de toeslagen gerelateerd aan een full time werkweek. Als je er voor kiest ompart time te werken, kun je zelf uitrekenen hoeveel extra uren je moet werken. In ieder geval meer dan nu, en dat is wat er nodig lijkt te zijn. Snijdt het mes aan twee kanten....
Zou fijn zijn als BNR eens gaat praten over de bezopen hoge energieprijzen in ons land en hoe de overheid NL economisch aantrekkelijker maakt als de basis de pure basis energie gewoon flink goedkoper gaat worden voor de Nederlandse bedrijven en de huishoudens. We hebben ruim 50% meer duurzame energie die relatief goedkoop is en toch betalen we ruim 50% meer per energie eenheid.
Haha! We betalen al 95% belasting! Alleen de fooien waren nog netto, maar door de pin is dat ook verledentijd!
Nou ja. Het was wel de bedoeling dat je dit aangaf bij de IB. Maar geen hond deed dit natuurlijk.
@ Wij bemoeiden ons nooit met de fooien! Geen idee!
Denk dat fooien onzin zijn, gun iedereen beleving in zijn werk zodat je het goed kunt uitvoeren met plezier. ik wens u een goed inkomen van uw werknemer.
wat een onzin welke belasting is 95%?
@ Als je echt alles optelt, zit ik nog aam de lagekant!
Lang verhaal kort....we worden bewust berooft!
Einde verhaal.
Ik wil meer belasting betalen!
Meer meer meer
Dan gaan we dat regelen!
Dit hele gesprek gaat totaal niet over het belangrijkste probleem in ons belastingstelsel: de explosief groeiende vermogensongelijkheid en het gebrek aan geld in de staatskas/stijgende huizenprijzen die daarvan het gevolg zijn. Geheel in lijn met wat Piketty al zei, als je rijke vermogens (2 miljoen plus oid, rijkste 5-10%) niet zwaarder gaat belasten, dan krijgt een steeds groter deel vd samenleving het zwaar te halen. Simpel gezegd lacht het rijkste deel vd samenleving zich al jaren de ballen uit de broek omdat ze zonder iets te doen veel rijker worden, terwijl mensen die hard werken voor hun geld steeds armer worden. Ga daar nu eens wat aan doen door de belastingdruk van arbeid naar vermogen te verschuiven en stop met alle gezwam over toeslagen: dat is slechts gerommel in de marge.
De rijkste 30% betaalt 70% van alle belastingen. De vermogensongelijkheid is eigenlijk niet belangrijk, het enige belangrijke is hoe goed de armste het hebben. Dat gaat op dit moment inderdaad steeds slechter maar dat komt niet door de rijke, het komt door politieke keuzes. Als Den Haag Nederland weer op de eerste plek zet en stopt met al die onzin dan kan de belasting op arbeid in schijf 1 omlaag en daar profiteren de armste van. Je kunt geld dat je verdient met je vermogen wel belasten maar niet het vermogen zelf keer op keer belasten. Dat is gewoon communisme.
@Feike86 Ik snap je punt maar het gaat me meer om het grotere plaatje: in de afgelopen decennia groeit de vermogensongelijkheid in Nederland en wordt de middenklasse uitgehold. Met een normale baan wordt het steeds lastiger om een huis te kopen en spendeer je steeds meer aan levensonderhoud. Dat komt doordat de echt grote vermogens binnenlopen op rente inkomsten, die vervolgens spenderen aan nog meer eigendommen die weer inkomsten opleveren, waardoor de situatie verergert. Dit is al decennialang gaande, en het is een wereldwijd fenomeen. Het belasten van de rijken is dus onvermijdelijk. Het gaat hierbij om de echt grote vermogens, dus niet om de mensen met een paar miljoen op de bank. Het is vanuit het individu natuurlijk geen terechte gedachte, maar wel als je je bedenkt dat al die andere mensen net zo goed elke dag de deur uit gaan om te werken. Overigens kan je al door het rendement op vermogen te belasten resultaat boeken, dat is gewoon redelijk toch? Ik bedoel, je werkt toch niet voor die winst?
er is voldoende geld in de staatskas alleen worden er miljarden aan Oekraine gegeven.
In 2021 had circa 27% van alle miljonairs in Nederland tussen de 2-5 miljoen vermogen en 3% meer dan dat. Er waren destijds circa 300 duizend huishoudens met een waarde van 1 miljoen of meer dus circa 90 duizend huishoudens zouden volgens jouw beredenering meer belast moeten worden op hun vermogen. Laat het iets meer zijn omdat de cijfers oud zijn. Veel van deze huishoudens zullen echter hun vermogen in stenen hebben, iets wat niet rechtstreeks waarde oplevert in het dagelijks leven. Zo heeft een oud dametje dat haar hypotheek op haar huis in Amsterdam heeft afgelost puur op haar vastgoed al gauw een vermogen van 700 duizend euro (dit kan natuurlijk veel hoger, zoals in de Apollobuurt, of lager, zoals Amstel III, uitvallen). Zo kom je al snel richting de 2 miljoen vermogen zonder daadwerkelijk liquide middelen te hebben en zal haar meer belasten op haar vermogen haar mogelijk dwingen de woning te verkopen omdat ze met een pensioen uitkering de extra belasting niet kan betalen. Dit lijkt mij ook zeker niet de bedoeling. In dit geval ga ik er overigens even van uit dat je de extra vermogensbelasting over zowel Box-1 als Box-2 en Box-3 wilt laten vallen.
Daarnaast lijkt het mij vrij ineffectief om 90 duizend huishoudens extra te gaan belasten op een dergelijke manier, gezien de mensen die wel de liquide middelen hebben om het te betalen simpelweg hun vermogen waar mogelijk elders zullen opslaan en vang je dus alleen mensen zoals mevrouw met haar vastgoed van 60 jaar terug.
Verder heeft volgens de RTL rekentool een alleenstaande met een netto inkomen van circa 3500 euro een inkomen die bij de top 10% inkomens van Nederland hoort, niet super relevant maar wel interessant.
TLDR; Vermogensbelasting op een dergelijke manier pakt niet alleen zeer weinig mensen waarvan veel hun vermogen elders kunnen opslaan, maar zal ook voor een aanzienlijk deel de verkeerde mensen pakken waardoor men sociale onrust creëert. Niemand wil immers dat hun lieve oma of opa ineens op straat staat omdat hun huis extra belast wordt. Ik snap de frustratie maar rigoureus een streep door mensen hun bezittingen halen is niet de oplossing.
Het probleem met het belasten van vermogen is dat vermogen, anders dan inkomen, mobiel is. Het is naïef om te denken dat vermogen stil blijft zitten als het door toenemende belastingdruk geschoren wordt. Daarnaast is dit niet het grootste probleem in het huidige belastingstelsel. Dat is natuurlijk het feit dat meer werken niet meer loont en dat deeltijdwerken, bedoeld of onbedoeld, gestimuleerd wordt middels absurde maatregelen. Het resultaat is dat jongere generaties er niet aan toekomen hun eigen vermogen op te bouwen uit hun inkomen, dat is de ongelijkheid die uit het stelsel moet.
Dat korte termijn denken is toch wel echt een nadeel van onze democratie. Zou mooi zijn als daar nu een slimme oplossing voor zou zijn anders dan een dictator waar we natuurlijk ook niks aan hebben.
Dus: weg met subsidies en toeslagen. In plaats daarvan belastingkorting waar nodig
Toeslagen moeten zoizo er af.
Het is te gek voor worden dan je met uitkeringen en toeslagen beter af bent dan je een slag in ronte te werken.
Zo stimuleer je ook mensen weer aan het werk te krijgen.
Belasting op loon, belasting op de benzine en de auto, betaald van belast loon. Belasting op eten. Belasting op het wegspoelen van je drol die daaruit voortkomt. Belasting op de energie van zon en wind. Ff weg, belasting op vakantiegeld, op tickets, hotel, lokale gemeente belasting omdat je daar een paar dagen verblijft. Krijg ik van mijn eigen gemeente dan ook een paar euro terug omdat ik een paar dagen niet in die gemeente ben...nee.
Iedereen zegt dat de belastingstelsel niet klopt zelfs de grote man van dnb. Maar den haag heeft schijt aan jullie 😂😂
Maakt niet uit hoe modern ze worden als burger blijf je toch meer betalen en mag je zelf maar uitzoeken hoe je het allemaal voor elkaar krijgt.
Als je het ergens anders beter denkt te kunnen krijgen dan ga je daar toch heen? Wat houd je tegen. Maar dan ook daar blijven nu het voor de wind lijkt te geen en als je in de toekomst tegenwind tegenkomt en niet zoals wel vaker tegenwoordig bij tegenwind weer terug krabbelen.
@@DJohn001Wat houd je tegen? Nou, binnenkort de “exit tax”. Genoeg Nederlanders die er klaar mee zijn kaal geplukt te worden door de overheid. Dan proberen ze er hier maar een gevangenis van te maken.
Kansloos dit soort reacties wanneer men z’n onvrede uit over de regressie van Nederland.
Iemand die niet werkt met een kind kan nu op papier maar 960 euro hebben maar in de praktijk 2200+ netto en 0 reiskosten voor werk want reizen kost altijd meer dan dat je er voor krijgt.
Als de hypotheekrente aftrek niets uitmaakt dan kan het ook de huizenprijs niet verhogen dus dat klopt niet met elkaar. En als je al ziet hoe de ambtenaren van elke kleine belastingwijziging al een puinzooi weten te maken, dan lijkt me het omgooien van het hele stelsel een garantie voor een grote ramp. Begin nu eerst maar een toeslagen zo veel mogelijk weg te strepen tegen belasting inkomsten.
Luister nog even terug wat hij zei op @9:45. Hoe zou je die tegen elkaar weg willen strepen. Je hebt namelijk allerlei regels voor mensen zonder of met een baan, samenwonend of alleen, op basis van je bruto inkomen of inclusief een of meerdere toeslagen enz. Ik denk als jij je er in zou gaan verdiepen je niet verder komt dan de ambtenaren, zeker omdat er (zoals door meneer Boot aangegeven) keuzes gemaakt moeten worden omdat er gaten zullen vallen.
Hoe kun je niet cynisch worden van diefstal op zo'n grote schaal?
Verspilling index, ja dan kun je bijna alle producten en diensten daaronder gooien, behalve de primaire behoeften
- Meer Dwangarbeid vanaf 9 jaar.
- Meer Schulden onder gezinnen.
- Minder Salaris.
- Minder feest en vrije dagen.
- Bij langdurig ziek zijn, langer dan 2 weken, meteen ontslag.
- Kinderbijslag en Toeslagen stoppen.
- Meer dan 2 huizen in bezit is een Belasting van 85% op het 3de huis.
-
Geld naar binnen roven…
Weer zo'n presentator die constant door anderen heen ouwehoert.
Minder uitgeven aan politieke spelletjes EU NAVO Imigranten enz en belasting druk naar minimaal en NL eerst
En geen nieuwe commissie met zgnd slimme mannen
@@advanzwol "belasting druk naar minimaal" wat is minimaal en waar moet het dan aan uitgegeven worden? Wie bepaald waar het aan uitgegeven wordt?
@@DJohn001 Dappere poging tot kritische vragen, maar geloof niet dat deze meneer je de antwoorden gaat geven.
mijn vader speelde dat spelll rond je 60e hartstilstand en dood.. g00d luck. mensen zijn al vertrokken naar FINLAND etc.. ik zie het hier in youtube filmpjes heb je voor 40k een redelijk vrijstaand huis,
\Just saying Nederland is kapot joh. Iedereen slaaf van een bubbel het financieele stelse.. AKA masters of limitations..
Gewoon vermogen meer belasten boven een bepaalde grens behalve als je met pensioen gaat en arbeid minder belasten😊
En wat zou die grens wel moeten zij ?
Ja krijg je 1 op de 4 mensen met pensioen over 5 jaar, tevens de rijkste groep die wil je dan niet meer belasten?