#1122

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น •

  • @Ignat18111960
    @Ignat18111960 ปีที่แล้ว +5

    Mooi om een gespreksleider aan het werk te zien die zorgvuldig, rustig en goed voorbereid het gesprek weet te presenteren. Natuurlijk heeft hij hier Herman Westerink voor nodig, maar het valt steeds op hoe goed Jelle het beheerst. Ik verheug me al op het volgende gesprek. Wat een talent. Ik ga het boek zeker kopen.

  • @groovezone4864
    @groovezone4864 ปีที่แล้ว +7

    Zojuist aan de nieuwe wereld gedoneerd. De verdiepende gesprekken zijn wat mij betreft van uitzonderlijke kwaliteit. Ik mag er graag naar kijken en luisteren. Het zou niet misstaan bij de publieke omroep😊

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 ปีที่แล้ว +3

    Dit gesprek heeft er toe geleid dat ik positiever ben gaan denken over Freud.

  • @PimVree
    @PimVree ปีที่แล้ว

    Uitstekend informatief en verdiepend gesprek. Dank heren!

  • @benpieters9789
    @benpieters9789 ปีที่แล้ว +7

    Hulde aan Jelle! Geweldige interviewer/gesprekspartner. Top of the NW Bill.

  • @yardengali
    @yardengali ปีที่แล้ว +1

    Dat was weer een geweldig gesprek en ik heb nu enorm veel meer inzicht en waardering in Freud's theorieën.
    Gast was erg helder in zijn uitleg en Jelle stelde goede vragen. Helemaal top! Dank aan beide heren!👏

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      @aheroyaheroyalproductions7631 Komt het allemaal een beetje te dicht bij schat?

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      @aheroyaheroyalproductions7631 Je had ook gewoon " ja" kunnen zeggen.

  • @marjanhemme3964
    @marjanhemme3964 ปีที่แล้ว +2

    Mooi gesprek, fijn om naar te luisteren. Heeft mij een positiever idee over Freud gegeven. Dit soort besprekingen draagt sterk bij aan de kwaliteit van D N W . Over Rudolf Steiner ook een keertje...?

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 ปีที่แล้ว

      Steiner zou leuk zijn ja!

    • @marjanhemme3964
      @marjanhemme3964 ปีที่แล้ว

      @@jellevanbaardewijk7253 Interessante gast voor DNW is Leo Beth, voormalig huisarts. Docent aan het instiituut voor biografiek in Driebergen en biografisc coach. De afgelopen jaren heeft hij zich toegelegd op zingevingsprocessen bij senioren ouder dan 63 jaar. Naar aanleiding van mijn eindpresentatie in het 2e jaar van de opleiding heb ik hierover gesprekken met hem.gevoerd. Hij heeft een module ontwikkeld die als erg goed wordt beoordeeld en als nascholing wordt bezocht. Zeer actueel onderwerp omdat de levensfasebeschrijving van Steiner nog steeds relevant is alleen de uitwerking ervan door de hedendaagse mens is anders dan een eeuw en korter geleden. We leven langer en gemiddeld genomen gezonder, kinderen worden al erg jong in het' hoofd ' aangesproken en daarmee is een accentverschuiving in mensheidsontwikkeling evident Pluto is ontdekt toen Steiner al was overleden. Het inweven van diens kwaliteiten in de levensloop van de mens is waar Leo Beth en ik ons in hebben verdiept. Hij heeft het in de opleiding ingebracht. Mooi en treffend onderwerp om uit te diepen tegen de achtergrond van de antroposofie (filosofie gecombineerd met astrologie, kan ook een inderwerp voor Rogier zijn). 🍀

  • @marcsetmais7598
    @marcsetmais7598 ปีที่แล้ว +1

    Spreekt me erg aan. Mijn vriendin is bezig met een boek over Marie Bonaparte en leest in dit kader nu de (uitgebreide) correspondentie tussen haar en Freud. Zeer interessant. Misschien moet ze eens aanschuiven als haar boek (in het Frans) klaar is.
    Opeens bedenk ik dat al jullie gesprekken in het Nederlands zijn! Waarom eigenlijk?

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      @@gert-janwondergem7048 🤣👍

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      Die vraag is vooral grappig gezien kijk van Jelle en Ad op toenemend engels in hoger onderwijs. Heel gesprek over geweest. #1046
      Voor zover ik mij herinner zit in dat gesprek het antwoord op je vraag.
      Er is echter wel een keer een heel gesprek in het engels geweest met robrt malne( om verwijdering te voorkomen wat klinkers weg gelaten maar is een gecancellede onderzoeker) . Dat gesprek is echter door youtube verwijderd...daar de gast dus gecancelled is.

  • @aquarius42
    @aquarius42 ปีที่แล้ว +2

    Jung heeft meer te bieden..
    Freud was kortzichtig

  • @evelienhoogendoorn8192
    @evelienhoogendoorn8192 ปีที่แล้ว

    Jelle zou je tegenover Jung het boek van John Byl in overweging willen nemen om te bespreken met Willem de Witte? Het boek heet ' De ultieme uitdaging over God, materie, geest en getal . John Byl is hoogleraar wiskunde en heeft een doctorsgraad in de astronomie behaald .. een eerlijk evenwicht lijkt mij

  • @thijsboomars8007
    @thijsboomars8007 ปีที่แล้ว +2

    Freud bleef op de oppervlakte van zijn ingefluisterd/opgelegde wereldbeelden geloven. (Garbage in, garbage out), is dus geen verwijt enkele observatie.

  • @Tubemanjac
    @Tubemanjac ปีที่แล้ว

    Hoera, de december-actie is een succes, nu op naar een professionele geluidsweergave!

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 ปีที่แล้ว

      Ja we werken eraan. Nog niet zo makkelijk maar de vlg verbeterstap is in zicht.

  • @margreetdoodeman1441
    @margreetdoodeman1441 ปีที่แล้ว

    Jelle, ik geniet van je scherpzinnigheid (ook wel jaloers) zo lekker snel ook. Nav jouw vraag noemt Herman spiritualiteit/religie/mystiek. Ik heb een probleem met religie want teveel geassocieerd met godsdienst/kerk. Wat doet het in dat rijtje? Maw wat is jouw definitie? Geen spiritualiteit zonder verbinding? Maar dan is het dubbelop?

  • @1282louise
    @1282louise ปีที่แล้ว +4

    Ik moet gelijk aan Harry denken. Harry is gaan geloven dat Meghan zijn moeder is.

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      Gelukkig onthouden echte en goede psychologen zich van dit soort van de koude grond psycho analyse.

  • @cynthiaa.doorson628
    @cynthiaa.doorson628 ปีที่แล้ว

    In het spirituele wordt het vergeten van verdriet, als een zegening ervaren en aangeprezen. Helemaal mee eens!; en Ik wil een ieder aanraden om de alertheid die daardoor verscherpt wordt te koesteren en afblijven van allerlei "regressie therapie" om allerlei ellendige ervaringen en verbeeldingen op te graven! Waarom zou je dat doen?

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      Het ging hier natuurlijk niet om regressietherapie...ik zeg het maar even🙂

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 ปีที่แล้ว

      Uw reactie doet mij denken aan de reactie van Rico Sneller. Superuitzendingen met hem en de heer van Baardewijk. Hij attendeerde ook erop, dat als je wat verdrongen is uit zelfoverleving, gaat opdiepen, dat je dan wat kunt losweken van een omvang, wat de persoon in kwestie niet intern kan processen. Zo van de regen in de drup raakt.

  • @constancehintjes8571
    @constancehintjes8571 ปีที่แล้ว +4

    We dragen ook opgeslagen trauma van onze voorouders en trekken dan situaties aan die daarop aansluiten, bijv. kijk naar holocaust.

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      Ben je nou serieus? Heb je nu een manier gevonden om joden de schuld te geven voor de holocaust???
      Ik heb hier wat uitleg bij nodig.

    • @derkkeijzer6874
      @derkkeijzer6874 ปีที่แล้ว

      Je kunt momenteel daarom ook verklaren waarom de
      Oekrainers, vergeleken met ons "slappe hap", zo enorm moedig zijn, hun leven voor hun autonomie ervoor over hebben en overige slachtoffers mentaal zo sterk blijven, na Stalin, na Hitler en na weer Stalin, met zijn uithongeren van die generaties destijds, met miljoenen doden als gevolg. Wij hier alleen maar benauwd zijn dat ons licht uitgaat. Ik denk dat in een andere betekenis ons "licht" voor een ellendig groot deel al gedoofd is. West Europa en EU, met Merkel 16 jaar voorop, gedemilitariseerd is, mede door steun van het naieve idealisme ter linkerzijde, die geen benul hebben, dat je in een wereld met 2 monstergrote landen met een dictatuur, je achter de softpower, ook een hardpower moet hebben in deze wereld. Corona en deze oorlog was jammerlijk nodig om die mensen in de realiteit te smijten. Erdogan speelt dubbelspel en chanteert Zweden, in zijn positie als lid van Nato. Godgeklaagd dat dit land nog lid is van Nato met een dictatuur. Net zo oerdom geregeld als EU en Euro. Wel erin kunnen, maar niet eruit geschopt, als je niet aan de toelating regels meer houdt, door leiders die de democratie om zeep helpen en dictator willen worden, via de bekende blauwdruk. Indien van onderop nou eens een woke zou ontstaan, om massaal geen consumptie artikelen made in China zou ontstaan, zou China, dan daarmee hun belangen geschaad worden door die oorlog, druk op hell hole kremlin leggen te stoppen met massamoord en massa vernietiging. Die macht heeft China. Steeds kreeg Oekraïne, net genoeg om niet ingelijfd te worden door Rusland en onder een repressie juk te komen, maar te weinig of te zwak materiaal om te winnen. Laat staan dat er een raket op Eusland mocht vallen, zodat dat passieve deel van het volk en totaal gehersenspoeld door de Staatpropaganda, bang gaat worden voor oorlog op eigen grondgebied. Dan gaat hun DNA opslag m.b.t hun WOII ervaringen, ook naarboven stuwen en die mensen die onmenselijke gedrochten uit het Kremlin sleuren, net als destijds met de Tsaar en diens gezin gebeurde door de revolutie daar, na val Ottomaanse Rijk.

  • @PimVree
    @PimVree ปีที่แล้ว

    Und danach eine zigarette. Heerlijk. Ich weis. Alleen wordt de soms onhoorbaar schreiende en teleurgestelde vrouw vaak consequent vergeten.

  • @PimVree
    @PimVree ปีที่แล้ว

    Het herhalen van trauma's is in feite ook lust, zo stelt Freud aldus Herman. Dat klinkt plausibel. Ook ik als psychotherapeut (lichaamsgericht) vind dit nog steeds een vraagstuk.
    @Herman. Lees het werk van Byron katy. Zij werpt op een bijzondere manier haar licht op dit fenomeen hetgeen m.i.. geen professional mag ontgaan.

  • @Sortinop
    @Sortinop ปีที่แล้ว

    Al weer december actie. Ik steun Blckbx tv. 👍

  • @Tubemanjac
    @Tubemanjac ปีที่แล้ว

    Ik vraag me af waarom Freud al >10 jaar populairder lijkt te zijn dan Jung, komt dat soms door zijn preoccupatie met seksualiteit? Worden beide heren op universiteiten wel samenhangend geduid?

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 ปีที่แล้ว

      Freud is populair omdat de biologische benadering het momenteel goed doet. Hij is een voorloper van de biologisch mechanische psychologie. Jung is ontzettend populair in meer esoterische kringen. En terecht.

  • @harrybongers8668
    @harrybongers8668 ปีที่แล้ว +4

    Mopje!
    Moeder: Het gaat niet goed met m'n zoontje.
    Buurvrouw: Wat scheelt eraan?
    Moeder: De doktor zegt dat hij last heeft van z'n Oedipus complex.
    Buurvrouw: Ach wat! Als-ie maar van z'n moeder houdt.

  • @judithvanbokhoven2695
    @judithvanbokhoven2695 ปีที่แล้ว +1

    Nou dwangneuroses hebben voor mij niets met lust te maken.

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว

      Dan heb je niet begrepen wat bedoeld wordt. Daar de stelling was dat lust rust is, iaw de afwezigheid van onrust,heeft lust wel degelijk met dwangneigingen te maken. Uitvoeren van dwangneiging is nl poging onrust te bezweren en dat lukt dan ook even met het uitvoeren van de handeling.

  • @PimVree
    @PimVree ปีที่แล้ว

    Herman: 'kinderen weten nog niet eens wat man of vrouw is.' Daar ben ik het mee eens. Maar, in onze maatschappij krijgen kinderen van 2 jaar (soms al eerder) een zwembroekje aan in het zwembad. Ze krijgen dus al heel vroeg mee dat er iets geks gaande is met dat lichaamsdeel. Dit en andere oorzaken leiden tot perverse beleving van seksualiteit. M.a.w.seksueel misbruik is daar niet eens voor nodig.

  • @benbontjer
    @benbontjer ปีที่แล้ว

    Tip: kwaliteit van het geluid is belabberd, slecht verstaanbaar. Na 5 minuten gestopt...

    • @yardengali
      @yardengali ปีที่แล้ว +3

      Ik had helemaal geen probleem met geluid. En ik luisterde op mijn telefoon.🤔

    • @Tubemanjac
      @Tubemanjac ปีที่แล้ว

      Klopt, en het verschilt per uitzending. Spelen met de hoge tonen instelling biedt bij mij wel uitkomst.

    • @margreetdoodeman1441
      @margreetdoodeman1441 ปีที่แล้ว

      ​@@Tubemanjacik luister op een goedkoop tablet. Zou niet weten hoe tonen te reguleren. Is gelukkig ook niet nodig, ik kan alles goed verstaan, zelfs als Jelle zijn hoofd draait. :)

  • @karsttjoelker6509
    @karsttjoelker6509 ปีที่แล้ว +1

    Ik vind het ook (alweer) een goed interview, maar ik moet wel zeggen dat ik het qua inhoud ongelooflijk achterhaald vind. Ja, Freud stelde grote vragen, en dan? Waarom zou je zijn antwoorden nog eens herkauwen, terwijl de psychologie al honderd jaar verder is en we inmiddels al geruime tijd een veel beter begrip hebben van zaken als hechting en traumatiek? Freud lijkt, ondanks dat hij ontelbaar keren verguisd is, recht overeind als hobby voor intellectuelen lijkt het. Op zich niks mis mee misschien maar of het nou echt iets interessants of prikkelends oplevert, met het oog op deze tijd…Wat mij betreft absoluut niet.

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 ปีที่แล้ว +1

      Deels waar. Alleen contemporaine psychologie mist de ‘grote theorie’ en daarmee is Freud toch altijd nog actueel. Goed plan iets met hechting te gaan doen wel hier bij dnw

    • @karsttjoelker6509
      @karsttjoelker6509 ปีที่แล้ว

      @@jellevanbaardewijk7253 Dat lijkt me zeker interessant!
      Wat betreft de 'grote theorie': of dat echt een probleem is, hangt wel sterk af van aan wie je die kwestie voorlegt. Het zgn. 'unificatieprobleem' is voor veel wetenschappers passé, en er wordt ook niet echt meer naar gezocht lijkt het. Ik vind de bevindingen van Jung persoonlijker veel interessanter - en actueler ook - maar dat is een andere discussie. Ik kijk en luister graag naar je, ga zo door!

    • @jellevanbaardewijk7253
      @jellevanbaardewijk7253 ปีที่แล้ว +1

      @@karsttjoelker6509 Ik ga mijn best doen wat Jung te bespreken in de toekomst. Inderdaad inspirerend figuur.

  • @evelienhoogendoorn8192
    @evelienhoogendoorn8192 ปีที่แล้ว +1

    Jelle voor verdieping in je geloofs-zoektocht :
    Op geloofstoerusting vind je
    - arminianisme / ds.G.A. (Gert) van den Brink
    - geloofszekerheid / prof. dr. H. (Henk) van den Belt