Infecția cu HPV - principala cauză de apariție a cancerului de col uterin.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2021
  • Infecția cu HPV este o infecție virală încadrată în categoria bolilor cu transmitere sexuală și se află pe locul 1 sau 2, în funcție de statistici. Incidența crescută a acestei infecții este datorată mai multor factori, iar pe primul loc se află începerea vieții sexuale foarte devreme. Cel mai mare pericol asociat cu infecția HPV este cancerul de col uterin, era asociat în urmă cu 15-20 de ani cu femeile de peste 40 de ani. În prezent, incidența debutului pentru cancerul de col a scăzut ca vârstă și poate apărea cel mai devreme inclusiv la femeile de 35 de ani.
    Începerea vieții sexuale destul de devreme înseamnă vârsta de 12-13 ani, lucru dăunător deoarece viața sexuală începe înainte de apariția ciclului menstrual și de maturitate a fetelor din punct de vedere hormonal.
    Dr. Cristiana Vîlcan, medic primar obstetrică ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit și Life Memorial Hospital București, spune că HPV-ul nu apare în momentul în care femeia are un singur partener, ci de la existența a cel puțin 2 parteneri. O altă cauză pentru care incidența afecțiunii este foarte mare o reprezintă întreținerea relațiilor sexuale fără prezervativ. Virusul HPV are 60 de tulpini, iar o femeie se poate infecta cu toate dacă are o viață sexuală dezordonată, fără protecție, cu parteneri multiplii și care a început devreme.
    Dr. Cristiana Vîlcan spune că este foarte important ca femeile să meargă la medic și să se sfătuiască cu acesta, iar fetele sub 18 ani să fie aduse la medic de către mama lor. Conform datelor primite în ultimii 10 ani, s-a constatat că examenul Papanicolau nu este cel mai bun test pentru diagnostic, dar Dr. Cristiana Vîlcan spune ca este o premisă greșită. Papanicolau este o investigație de screening care colectează doar femeile cu risc și nu este o investigație de certitudine, ci doar una de orientare. Chiar dacă examenul Papanicolau este bun pe o perioadă de 2-3 ani, femeia poate avea o infecție cu HPV cu leziune. Leziunea cauzată de infecția cu HPV apare după un timp.
    Dacă medicul examinează colul și efectuează un text Papanicolau la 100 de femei, le selectează pe cele 10 cu risc cărora le recomandă pasul următor de diagnostic. Pasul doi este reprezentat de colposcopie, iar pasul trei este tipajul HPV. Spune că diagnosticul nu se poate pune doar printr-un examen Papanicolau.
    Tratamentul se recomandă în funcție de stadiul bolii, de tipul de leziune și de evoluția lucrurilor. Băieții sunt foarte liniștiți că nu se pot confrunta cu această boală și că apare doar la femei, dar ei sunt vectorii, purtătorii sănătoși care transmit virusul către femei. Ce nu știu băieții este că și ei pot face cancer din cauza infecției cu HPV, care nu apare neapărat în sfera genitală. Cancerul anal poate fi cauzat de HPV, care se află pe locul doi al cauzelor acestei afecțiuni.
    Vindecarea presupune eradicarea cu acea tulpină, dar dacă reapare înseamnă o nouă infecție și nu recidiva bolii. Tratamentul curativ al infecției cu HPV, în prezența celor 3 elemente: examenul Papanicolau, colposcopie și leziune confirmată, de cele mai multe ori este chirurgical.
    Vîlcan Cristiana, medic primar obstetrică ginecologie - medlife.ro/medic-vilcan-crist...
    Specialitate - medlife.ro/obstetrica-ginecol...
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น •