Buffervat zinvol of niet ?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 77

  • @lecramred4453
    @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว +2

    Goede uitleg. Ik heb na installatie van Tado ivm pendelen van de cv ketel een 300 l hygieneboiler geïnstalleerd. Ook met het oog op de toekomst om zonneenergie te bufferen. Ander voordeel is dat ik de cv ketel kon vervangen door een kleinere wp omdat de piekvermogens nooit erg lang duren. Daarnaast zorgt de wp nu ook voor het douchewater

  • @jorisw3617
    @jorisw3617 2 ปีที่แล้ว +1

    Dank voor het maken van deze filmpjes! Erg leervol

  • @sjoukejacobsen5967
    @sjoukejacobsen5967 ปีที่แล้ว +2

    Ik snap die drukte over het pendelen niet zo goed. Een beetje moderne warmtepomp kan moduleren tot 3-5 kW. Dat is ook zo beetje de ondergrens van de moderne CV-ketel. En bij CV hebben we het nooit over een buffervat. Voordat ik een warmtepomp had, had ik mijn CV-ketel naar max 6 kW gezet (met vloerverwarming. Hij bleef heel mooi continu op een zacht pitje doorstoken. Als je met warmtepomp ook je tapwater wil voorzien, dan heb je wel een buffervat nodig uiteraard. Zelf heb ik tapwater nog op de CV-ketel lopen. Elektrische boiler of warmtepompboiler kan altijd nog. Maar dat is maar 10 procent van mijn jaarverbruik aan gas, dus win ik niet veel mee.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 ปีที่แล้ว

      Bij een cv heb je het meestal over een slechter geisoleerd huis dan diegene die een warmtepomp installeerd.. Dus is er meer warmteverlies bij cv-huizen (oudere situatie) dan bij warmtepomp (meestal in nieuwer/beter geisoleerd huis).. Ik zeg maar wat...

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 11 หลายเดือนก่อน

      Die drukte is er omdat een CV ketel is gemaakt om te pendelen, hij slijt er niet van. Het heeft wel een iets negatief effect op het rendement omdat telkens de warmtewisselaar in de ketel opgewarmd moet worden. Een warmtepomp heeft tijd nodig om op druk en temperatuur te komen, dus wil je niet dat hij 10 keer per uur start. Dat is slecht voor het rendement en slecht voor de levensduur van de compressor. Natuurlijk gaat het over een jaar gemiddelde en moet je accepteren dat in bepaalde seizoenen de warmte vraag zo laag is dat het apparaat vaak zal pendelen. Een warmtepomp van 3-5 kw is overigens vrij klein.

  • @wonsik-kim
    @wonsik-kim 2 ปีที่แล้ว +2

    Hello friend Nice to meet you, I enjoyed your video🙋😊👍

  • @Peterderoode
    @Peterderoode 2 หลายเดือนก่อน

    Wat als het vriest en de warmtepomp staat uit. Bevriezen de leidingen van de warmtepomp dan ook? Er zit immers water in.

  • @matthiasmichiels8921
    @matthiasmichiels8921 2 ปีที่แล้ว +1

    Kan je eens een video maken over de terugverdientijd van een warmtepomp Lucht/water tegenover een gasketel? Danku !

  • @jorisw3617
    @jorisw3617 2 ปีที่แล้ว +1

    Zou je eens een filmpje willen maken over hoeveelheid energie verbruik? En hoe straks na de saldering als warmtepompen veel stroom verbruiken?

  • @boxtraenco
    @boxtraenco 2 ปีที่แล้ว +2

    Met grote belangstelling volg ik jouw uitleg over oa warmtepomp.
    Ik sta nu op het punt om een LG airco te installeren. Deze is bedoeld als bij verwarming in voor en najaar, naast mijn vloerverwarming. Deze wil ik zo laag mogelijk op temp zetten 30 - 40 graden. Maar s'avonds klaagt mijn vrouw, dat ze het koud vind. Dus, vandaar die Airco 3,5 kw.
    Maar nu wil ik zsm van het gas af. Eerst dacht ik aan All Electric Daikin LT. Maar is, ondanks subsidie, niet te betalen. Nu heb nog 8 zonnepanelen, maar ga dit uitbreiden naar nog 3 stuks van ca 400 kw.
    Mijn huis is van 2001 en label A.
    Maar om helemaal van het gas af te komen, hebben we nog tap en sanitair water nodig voor douchen etc.
    Zijn met 2 personen.
    Nu komt mijn vraag....
    Is een LG-WH20S.F5 Electrische warmtepomp boiler een goed idee?
    Zijn er vanaf 200 liter. Lijkt mij voldoende ivm vloerverwarming (is in principe ook een voorraad vat!
    Heb ruimte genoeg in de garage. Dus dat is geen bezwaar.
    Ik hoop dat je op mij met deze lange vraag toch een antwoord kunt geven.
    Mocht dit niet een goede oplossing zijn, graag een idee.
    Alvast bedankt en succes met de zaken.
    Bokke
    Warmtepompboiler

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Opzich heeft deze warmtepomp boiler niets van doen met de vloerverwarming want deze haalt zijn energie uit de lucht in de woning of de buitenlucht. Er bestaan wel water/water warmtepomp boilers die hun warmte uit de vloerverwarming kunnen halen, bijvoorbeeld de
      Auer edel l'eau.
      Genoemde LG warmtepomp boiler is overigens prima instaat om met (ventilatie) lucht het water op te warmen. Dergelijke apparaten kennen wel hun beperkingen, ieder willekeurige ingestelde watertemperatuur is niet mogelijk, meestal is 40 graden wel de minimale temperatuur, soms ligt dit minimum nog hoger.

    • @boxtraenco
      @boxtraenco 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas Het enige wat ik bedoel te zeggen is, dat ik middels deze LG E-Hybride ook de vloerverwarming wil gaan gebruiken. En ook tapwater plus Hygiëne water (douche etc.).
      Zijn hier naast nog alternatieven?
      Bedankt voor de reactie....

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@boxtraenco je huis zelf als bron gebruiken is geen goed idee, meest mooie voorbeeld is denk ik wel een project in Zeewolde. Zie radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/hoge-energierekening-door-warmtepompboiler/

    • @boxtraenco
      @boxtraenco 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas
      Bedankt voor deze reactie. Ben benieuwd wat voor mij dan een beter en redelijk alternatief is om van het gas af te sluiten. Heb reeds een airco 3,5 kw en vloerverwarming.
      Heb tevens tap en hygiëne water nodig....
      Ben benieuwd wat het gaat worden.
      Groet

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@boxtraenco Hoeveel gasverbruik heeft het huis per jaar ? inprincipe gasverbruik per jaar x 8 /1650= vermogen warmtepomp bij -10c

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk 2 ปีที่แล้ว +1

    Dank, dit is verhelderend. Jammer dat je niet zoveel meer post!

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Heb weinig tijd maar zit wel vol met ideeën voor filmpjes dus zodra ik tijd heb ga ik ze opnemen.

  • @Erikversprille1985
    @Erikversprille1985 2 ปีที่แล้ว +2

    Leuk dat je al zo snel deze video hebt gemaakt. Veel bekende onderwerpen kwamen voorbij. Wat ik me nog wel afvroeg; stel dat je een buffervat gaat inzetten alleen omdat er zone regeling gewenst is; kun je dan wel af met een “emmertje”? (zeg maar 50L die Panasonic ook zelf aanbied)
    N.b.
    Je kan wel merken dat het voorjaar is ondertussen met de vogels op de achtergrond! 😋👍

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Als je je WP apart op het 'emmertje' laat draaien dan is deze natuurlijk binnen 2 minuten op temperatuur en ook weer even zo snel van zijn warmte ontdaan. Eea zal een veelvuldig in- en uitschakelende WP opleveren, beter dus een 200 of 300 Liter. 50 Liter zou ik alleen inzetten als deze nodig is om de systeeminhoud te vergroten.

  • @jeltesikkema8364
    @jeltesikkema8364 2 ปีที่แล้ว +1

    Bedankt voor de info. Ik snap dat een buffervat handig kan zijn bij een wp. Maar als je het pand op zeg 35 graden verwarmt dan kan ik me voorstellen dat het buffervat een hogere temperatuur moet hebben. Laat zeggen 40 graden. Gaat dan de COP van de WP dan niet omlaag? Er is dan sprake van een hogere delta t dan zonder gebruik van het buffervat.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Opzich is je buffervat dezelfde temperatuur als dat je wil verwarmen, eea hangt ook af van hoe je de buffer installeert. Is dit separaat draaien of zit deze in de retour van de warmtepomp, maar opzich hoeft ie dus niet warmer.
      35 graden is voor vloerverwarming al veel te veel, die draait het mooist op

  • @eurovisie2010
    @eurovisie2010 7 หลายเดือนก่อน

    Kan iemand mij de uitspraken vanaf 4:12 minuut ongeveer uitleggen ? Ik kan het niet helemaal volgen ? Gewoon een vraag voor duidelijkheid begrip van mij.,

    • @koevlaas
      @koevlaas  7 หลายเดือนก่อน

      Hoe bedoel je ? Ik probeer te zeggen dat een buffervat niet perse noodzakelijk is als je ten allen tijde het minimale vermogen van de warmtepomp maar kwijt kan, wat vaak wel het geval is. Een buffervat is ook geen wondermiddel die een eventuele tekortkoming van het afgiftesysteem oplost, een buffervat doet wat de naam al zegt, bufferen.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 7 หลายเดือนก่อน

      @@koevlaas Ik hoorde,.. Een wp van 12 kw heeft bij 30 % een minimaal vermogen van 4 kw.. En je zegt dat is best veel. Zeker bij lage temperaturen (4:33 minuut)... Ik dacht toen.. buitentemperaturen !?
      Maar ik begrijp,.. je zegt later. Dat neemt alleen maar toe naarmate je de temperatuur van het water lager kunt maken.. Dus de ketel geeft meer energie af als hij het water minder warm hoeft te maken. Of mag maken.. En de warmteafgifte neemt dan af zeg je.. En dan gaat de wp nooit pendelen.. Dan draait ie in 1 stuk door.
      Ik raak de draad dan kwijt. Het vermogen van de wp neemt toe en warmteafgifte neemt af.. Ik denk dan gaat ie pendelen.. Hij kan de warmte niet kwijt.. Maar ik ben maar een burger/consument (met een cv)..

    • @koevlaas
      @koevlaas  7 หลายเดือนก่อน

      @@eurovisie2010 Ja dat klopt, een warmtepomp daar draait het allemaal om rendement. Word het rendement hoger dan neemt dus ook het vermogen toe want het minimale vermogen wat uit het net komt kan niet lager. Lagere aanvoertemperatuur betekend in vrijwel alle gevallen een hoger rendement, waarbij het belangrijk is dat je dit hogere vermogen nog kan afgeven.
      Bij mij thuis kan ik niet lager dan 26c dan gaat mijn warmtepomp namelijk pendelen.

    • @eurovisie2010
      @eurovisie2010 7 หลายเดือนก่อน

      @@koevlaas Ik hoop dat als onze cv het over x-jaar opgeeft,.. De gemiddelde installateur goed door de praktijk is ingewerkt.. Bedankt voor je antwoorden.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 2 ปีที่แล้ว

    het lijkt mij juist handig, op het moment dat je veel stroom heb, het zelfs goedkoop is op een moment van de dag( bij dynamisch contract ) je veel kan opslaan je het later als een thermische accu kan gebruiken, tevens kan je WP kleiner dimensioneren, of mis ik wat ?

  • @DFHDFism
    @DFHDFism 2 ปีที่แล้ว +1

    Hoi ik heb een vraag we hebben sinds kort een Toshiba esta all in one 6kw .We gebruiken de woon kamer als buffervat dus geen na regeling. Als ik een buffervat zou plaatsen moet er dan een tweede cv pomp bij?

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Hangt ervan af, de buffer in de retour dan hoeft het niet maar aangesloten als hydraulische ontkoppeling tussen warmtepomp en afgiftesysteem dan is een 2e pomp wel nodig.

    • @DFHDFism
      @DFHDFism 2 ปีที่แล้ว +1

      @@koevlaas Duidelijk ,bedankt voor je uitleg.

  • @marcodewit1162
    @marcodewit1162 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor je uitleg. Je geeft aan dat bij zoneregeling een buffervat nodig is. Maar wat als je vloerverwarming voldoende inhoud (ca. 100 liter) heeft en je af en toe de radiatoren op de slaapkamer wil opendraaien met Tado? Moet je daar dan een buffervat voor nemen? Ik ga een Panasonic Monobloc J serie 9KW plaatsen.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Nee dat hoeft dan niet, alleen als je 1 of meerdere slaapkamers apart zou willen verwarmen. Tado als een soort maximaal thermostaat gebruiken dan hoeft het niet.

    • @marcodewit1162
      @marcodewit1162 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaasbedankt voor je reactie. Besef me nu idd dat je niet de warmtepomp wil laten aanslaan voor een paar radiatoren op slaapkamer terwijl het in de woonkamer op temperatuur is. Dus dan misschien toch maar de radiatoren aan de cv ketel laten hangen, die blijf namelijk nog even voor SWW.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@marcodewit1162 Of je installeert een buffervat, laat je warmtepomp draaien in het buffervat en met een aparte afgiftepomp bedien je het afgiftesysteem. Qua buffervat werk ik meestal met 200L of meer.

  • @brastdoor1231
    @brastdoor1231 2 ปีที่แล้ว +1

    Dag meneer.
    Ik ben me aan het oriënteren op een wp-installatie waarbij ik ook zonnecollectoren wil laten plaatsen. In de uitleg geeft u aan dat ook een vloerverwarming een buffer kan zijn. ( De vloerverwarming( koud systeem) in mijn benedenverdieping is +/- 70 m2.) is deze oppervlakte genoeg om als buffer te dienen?
    Ik ben woonachtig in Duitsland waar je in de toekomst verplicht de wp 6 uur moet uitschakelen.
    Mocht er toch een “ vat “ nodig zijn, wat zijn dan de afmetingen zodat het vat ook via de kelder deur naar binnen kan. (Is eventuele serieschakeling van kleine vaten mogelijk?)
    M.v.g,
    Frank

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Hoi Frank,
      Vloerverwarming is idd traag en dit komt door de bufferende werking, opwarmen kost een behoorlijke tijd maar daarna blijft de vloer wel warmte afgeven. Toevallig heb ik ook ongeveer 70m2 vloerverwarming en bij mij draait de warmtepomp op dagen van ongeveer 0c buiten een halve dag per dag. De andere helft van de dag is mijn warmtepomp uit terwijl het huis gewoon warm blijft.
      Kijkend naar het vermogen kan ik met 28graden aanvoer ongeveer 4 kW (per uur) thermisch in de vloer kwijt, dit getal veranderd gedurende de dagelijkse verwarming ook niet spectaculair.
      Eventuele buffervaten kunnen meerdere zijn of serie/parallel, een buffervat is een inhoud vergroter.

    • @brastdoor1231
      @brastdoor1231 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas bedankt voor de snelle reactie! Ik ben niet genoeg “thuis” in het verhaal over de kWh’s . Vindt u dat het wijs is om buffervaten te gebruiken? Of is de”4 kWh” ( voor mij als leek nietszeggend) voldoende? ( Ook wanneer de Duitse regering ons gedurende 6 uur “ afsnijdt”?)
      M.v.g,
      Frank

    • @brastdoor1231
      @brastdoor1231 2 ปีที่แล้ว

      Mijn aanvoer in de vloerverwarming ligt doorgaans op 30 C. Wanneer het echt koud wordt stel ik handmatig in op Ron 34 C.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@brastdoor1231 30c zou genoeg moeten zijn voor t/m -20c, maar ik ken je situatie natuurlijk niet. Mijn warmtepomp werkt iig zo, de draaiuren nemen toe niet de temperatuur van het water. Verhogen van de temperatuur zou het vermogen verhogen en bij koude lokt dit meer defrosts uit en dan schiet je netto niks op en is juist debet aan het rendement.

    • @brastdoor1231
      @brastdoor1231 2 ปีที่แล้ว +1

      @@koevlaas Mooi om te horen dat het zou moeten lukken. Bedankt voor jouw info en het meedenken. M.v.g, Frank

  • @jannijenhuis5422
    @jannijenhuis5422 2 ปีที่แล้ว

    Is het zinvol om een doorstroomverwarmer aan te sluiten op een buffervat dat bij de wp installatie gebruikt wordt. Hoe kan dan het beste de benodigde inhoud van het vat bepaald worden. Beoogd voordeel minder energieverbruik doorstroomverwarmer….kleiner apparaat en/of meer comfort omdat meer warm tapwater.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Een doorstroomverwarmer van 13.5 kW is instaat om 5 liter per minuut met 25 graden op te warmen, tov een boiler is dit dan dubbel zo duur.
      Solo is het net te weinig maar als aanvulling in serie op de boiler zeker een optie, ik heb het zo ook geïnstalleerd zitten maar momenteel staat de doorstromer uit. Het warme water uit de boiler loopt er nu alleen doorheen, geeft wel wat drukverlies maar omdat ik ook een douche wtw heb valt het mee.

  • @wearemumbo9133
    @wearemumbo9133 2 ปีที่แล้ว +1

    Heyyy Marnix! Leuke uitleg. Buffer in de retour is natuurlijk het meest gemakkelijke, maar hoe doe je het als je de wp de buffer laat verwarmen. Een 230 thermostaat/pompschakelaar die een extra circulatiepomp het buffer leeg pompt in het systeem wanneer nodig of heb je een betere optie?

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Als je het meest zuinige wil draaien is de klassieke thermostaat in de woonkamer, uit/aan de beste keuze. Voor het hoogste comfort hetgeen jij omschrijft.

    • @wearemumbo9133
      @wearemumbo9133 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas dank! :)
      Nu draait die van mij eigenlijk al jaren goed. 100 liter in de retour ‘omdat dat goed voelt’ maar 250m2 aan vloerverwarming. Dat buffert al heel veel.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@wearemumbo9133 het schaadt verder ook niet echt alleen kost wel meer ruimte.

  • @mgrobbie1
    @mgrobbie1 2 ปีที่แล้ว +1

    Ben ff lost. Pendelen naar minimale stand van 30% als voorbeeld 12kW unit heeft minimale stand van 10kW. Of luister ik niet goed?
    Tip voor volgende keer, harder geluid maakt het makkelijker om te horen wat er gezegd wordt.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Minimale vermogen van een inverter warmtepomp is doorgaans 30% van het maximale vermogen, voor een 12 kW dan dus 4 kW.

  • @MischavanDijk
    @MischavanDijk 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Toch ook nog een andere vraag: Is het verstandig om i.p.v. een SWW boiler in combinatie met een WP een solo WP met een warmtepompboiler te combineren. Om zo het systeem lekker simpel te houden (geen apparte driewegklep en ook verwarming als de boiler verwarmt moet worden, etc.) en beide apparaten te laten werken op het meest ideale punt waarvoor ze geoptimaliseerd zijn? Of is het toch verstandiger om gewoon voor een combi wp te kiezen?

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว +1

      Ja wat is verstandig, met 2 apparaten heb je ook 2x onderhoud- en vervangingskosten. Wel dubbele subsidie natuurlijk, maar de voornaamste reden dat ik geen wp boiler heb is de lange opwarmingtijd en het feit dat ik 'm hier niet makkelijk kwijt kan. Iedereen maakt natuurlijk zijn eigen afweging.

    • @MischavanDijk
      @MischavanDijk 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas Bedankt! Maar qua efficiëntie, zit er dan nog veel verschil in? En wat is het verschil in opwarmtijd ongeveer, ik zie wel dat een WPB er op zijn minst 6 a 7 uur over doet?
      Voor de volledigheid, er staat inmiddels een Panasonic mono 9kW J-serie in bestelling, maar lees steeds vaker dat er steeds meer gekozen wordt om een WP als solo te kiezen en te combineren met een WPB, zodat ze beide doen waarvoor ze zijn of is dit toch meer marketing technisch dan dat het echt de meest efficiente en beste keuze is? Ik kan van de meeste WPB max 200L kwijt (sommige 270L), van een normale boiler moet 300L ook lukken. We zijn een gezin van 4 (2 volwasse en 2 kinderen) met 2 badkamers maar geen grootverbruiker (douchen erg kort en zelden in bad) qua warmwater.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@MischavanDijkWat ik signaleer is dat veel keuzes geld gedreven zijn, een WP en WP boiler kennen beide subsidie, losse boiler aan je WP kent geen subsidie. Beide systemen hebben hun voor en nadelen, zo kan een WP boiler meestal niet kouder dan 50 graden. Qua efficiëntie kan een boiler aan je warmtepomp een beter rendement opleveren omdat je 'm (in mijn geval) op 45 graden SWW hebt staan. Ook ben je dan niet meer gebonden aan de veelal aangeboden 200 of 300L varianten. Tegenwoordig zet ik ook wel regelmatig 4 of 500L neer, die zijn ook wel als WPB te krijgen maar duur en de subisidie is afhankelijk van het vermogen maar stijgt niet zoveel mee.
      Paar jaar geleden vond een Auer Edel L'eau nogal gretig aftrek. Dit is een W/W WPB en die kende destijds een subsidie van € 2800,- terwijl de WPB maar € 2000,- kostte.

    • @MischavanDijk
      @MischavanDijk 2 ปีที่แล้ว +1

      @@koevlaas Bedankt weer voor de snelle ractie. Dat de WPB niet lager ingesteld kan worden dan 55C had ik mij nooit gerealiseerd.
      Ik begrijp in ieder geval van jou dat je niet direct positief bent over een WPB als je gewoon de mogelijkheid heb om een "normale" boiler te kiezen en deze te laten verwarmen door de WP. En zoals ik begrijp stel jij deze dan in principe in op een lagere temperatuur om zo een hoger rendement te halen met de WP en deze wordt dan 1x per week verhoogd om legionella te voorkomen, wordt dit dan m.b.v. een elektrisch element gedaan of ook door de WP? En wat is jou mening om i.p.v. een SWW boiler een hygiene boiler te kiezen, hoewel ik daar waarschijnlijk geen plaats voor heb omdat daar een groter volume voor benodigd is om het zelfde vermogen uit te kunnen halen.

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@MischavanDijk veelal niet lager dan 50c

  • @louissomers868
    @louissomers868 ปีที่แล้ว +1

    Zo'n buffervat is ideaal voor tapwater, warm het overdag op en gebruik het 's avonds voor de douche. Het klopt trouwens niet dat je hem op zijn zij kunt plaatsen! Het warme water word bovenin afgenomen. Het koude water blijft onderin hangen. Die mengen nagenoeg niet zolang er onderin niet verwarmd word! Zo kun je hem als soort batterij gebruiken die volop blijft leveren totdat hij "leeg" is. Op zijn zij zal dat niet werken, dan word hij lineair steeds zwakker naarmate je hem gebruikt. In dit filmpje word dat uitgelegd (met een infrarood camera): th-cam.com/video/Bm7L-2J52GU/w-d-xo.html

    • @koevlaas
      @koevlaas  ปีที่แล้ว +1

      Een buffervat is geen boiler, een boiler gebruik je om te douchen (of iniedergeval warm sanitair water) en een buffer is gevuld met cv water. Die laatste kan prima op zijn kant want dat maakt opzich niet heel veel uit zolang de aanvoer en retour maar fysiek hoger en lager zitten.

    • @louissomers868
      @louissomers868 ปีที่แล้ว +1

      @@koevlaas Dank! weer wat geleerd :-) Tja als dat water daar alleen maar staat te circuleren dan zie ik ook geen groot voordeel tenzij het vat verwarmd word met zonnecollectoren die anders het huis overdag te warm zouden stoken...

    • @koevlaas
      @koevlaas  ปีที่แล้ว

      @@louissomers868 zonnecollectoren kan je prima voor sanitair warm water gebruiken maar om je huis mee te verwarmen is niet echt mogelijk omdat de warmte er niet is als je die nodig hebt.

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 2 ปีที่แล้ว +2

    ps toevallig of niet, nu net op dit moment, krijgen wij geld toe op het innemen van stroom, 0,08ct, hoe mooi zou dan een buffervat zijn, als je geen plaats hebt voor zonnepanelen

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Als je een compleet zwembad als buffervat hebt is het wel zinvol, met 2 of 300L zijn het niet zoveel zoden aan de dijk.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 2 ปีที่แล้ว

      @@koevlaas toch deel ik jou menig niet, stel ik ik laad 300 liter op, bij aanvang zeg 20 graden, met als eindpunt 70 g
      dan praat je toch over ca 15 kwH aan energie en buffer voorzien van PCM bollen, kan zelfs veel meer opslaan bij het zelfde volume

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@robvanderpeijl1326 Op een koude dag kan ik daarmee dan ongeveer 4 uur mijn huis warm houden.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 2 ปีที่แล้ว

      stel dat je naar 600l gaat, of een pcm vat hebt, bij een laag (of negatief)uur! tarief lijkt mij dan toch zin vol, of mis ik wat? en op minder koudere dagen, nog meer winst om dat de buffer naar verhouding groter is natuurlijk ga ik wel uit van een WP die 75 graden haalt, of meer bv, propaan of C02 als koudemiddel. Genoemd voorbeeld, scheelt toch ca 3 kuup aan gas

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      @@robvanderpeijl1326 Een warmtepomp op 75 graden laten draaien maakt 'm erg inefficiënt daar gaat dan je voordeel.
      Zelf ben ik er niet op uit zoveel mogelijk geld te verdienen maar wil ik graag een mooi draaiende en zuinig werkende warmtepomp.

  • @PatrickKrabbe
    @PatrickKrabbe 2 ปีที่แล้ว

    ik word helemaal gek van alles wat je moet weten of doen. ik heb een Panasonic monoblock 9kw maar niemand kan hem aansluiten! iemand hier?

    • @koevlaas
      @koevlaas  2 ปีที่แล้ว

      Dan moet ik het maar doen 😉

  • @bobinnemee8709
    @bobinnemee8709 11 หลายเดือนก่อน

    Kan ik ook ergens de contact gegevens van je bedrijf terugvinden?

    • @koevlaas
      @koevlaas  11 หลายเดือนก่อน

      Mijn emailadres kan je uit mijn profiel hier halen. 06 nummer staat in mijn profiel op tweakers (koevlaas2).