Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 336

  • @Frank62F
    @Frank62F 2 ปีที่แล้ว +13

    Dank voor je verhaal en het verwijzen naar mijn weerwebsite, nuttig voor iedereen. Het kleine foutje van -5,7° is hersteld. De tabellen / overzichten zijn aangepast in april 2022.
    Let op : aanvulling voor een ieder. Goed nogmaals te benadrukken: de grafieken en gegevens zijn van de locatie De Bilt. Aan de kust vriest het nog minder vaak ( streng), in het binnenland natuurlijk iets meer.

  • @johangoris9728
    @johangoris9728 2 ปีที่แล้ว +3

    Een video dat mensen geruststelt in deze onzekere tijden. Dank u voor het filmpje.

  • @MrIDEAAL
    @MrIDEAAL 2 ปีที่แล้ว +14

    Wat een goede video, hoor niet vaak iemand die ook weet waar die het over heeft en dat ook nog uit kan leggen. Toppie. Ik heb inmiddels 4 jaar ervaring met 3 warmtepompen in een oude boerderij en wat jij vertelt dat klopt! Onder de 5 graden gaan ze uit en als back-up gebruik ik hout en olie CV's want ik woon in een gebied zonder aardgas. Maar over het hele jaar genomen is het een prima investering geweest. Olieverbruik is gehalveerd en de stroom komt grotendeels van zonnepanelen zolang de regering nog teruglevering aan het net waardeert.

  • @WimWesseling
    @WimWesseling ปีที่แล้ว +3

    Goede en heldere uitleg. Ikzelf heb al 4 jaar een lucht/lucht warmtepomp en geen gas. Ook met het huidige prijsplafond hebben we lage energiekosten en wonen we comfortabel. (20-21 graden). Ik woon in een woning van 1936 die matig is geïsoleerd (niet volgens de norm).

    • @gizat5161
      @gizat5161 ปีที่แล้ว

      Hoeveel verbruik u +/- kWh/dag voor verwarmen uw huis?

    • @WimWesseling
      @WimWesseling ปีที่แล้ว +2

      @@gizat5161 In 2022 was het gemiddelde verbruik 11 kWh/d (afgerond naar boven)

  • @MrValles10
    @MrValles10 2 ปีที่แล้ว +18

    Ik apprecieer enorm dat je rekening houdt met België :D

  • @matthijsdebruijn4077
    @matthijsdebruijn4077 2 ปีที่แล้ว +6

    Duidelijke uitleg en goede onderbouwing van het verhaal. Ik denk wel dat het goed is om te benadrukken dat een hybride ketel zoals genoemd in de video, een beperkte aanvoertemperatuur heeft (42 graden op de retour) Dat houdt in wanneer je op hoge temperatuur stookt van bijvoorbeeld 75 graden, de bijdrage van de warmtepomp beperkt zal zijn. Dit omdat de retour temperatuur dan rond de 35 a 40 graden zal zijn. In dit geval is het verstandig om voor een pomp te kiezen welke tot bijvoorbeeld 55 graden kan verwarmen, echter zal de COP hierdoor een stuk lager zijn.
    Hoe lager de CV aanvoertemperatuur staat ingesteld, hoe kleiner de Delta T is welke eventueel bij verwarmd moet worden

    • @MrDustieD
      @MrDustieD 2 ปีที่แล้ว

      Dat had ik ook al door aangaande de retour temperatuur . Dan is natuurlijk de vraag of het dan wel nog de moeite loont om een warmtepomp te laten installeren (lucht water) als het de bedoeling is om minder gas te verbruiken (dus ook lagere kosten te hebben ) .
      Je zit met je aankoopprijs en de lopende verbuikskosten ? In verhouding lijkt me dat dan niet verstandig doordat de cop waarde dan toch signifikant daalt . Hogere aanvoertemp. dus lagere cop omdat de pomp harder moet werken .
      Of heb ik het hier niet goed doorgedacht ?
      Hier in België staat de electriciteitsprijs +/- maal drie tegenover de gasprijs .

  • @hansgiesbers8265
    @hansgiesbers8265 2 ปีที่แล้ว +7

    Ik heb sinds 2019 een Panasonic aquarea 9kw monobloc draaien. CV ketel hangt er nog als backup maar is sinds de warmtepomp er staat nooit meer aan geweest. Ik heb in oktober mijn CV helemaal uitgezet en gaskraan dicht gedraaid........Voor warm water gebruik ik een aparte warmtepomp boiler (ariston)die binnenshuis hangt op de warme zolder. Doordat de aanzuiglucht daar nooit onder de 15 graden komt en het in de zomer heel warm wordt daar, draait deze heel efficiënt. De warmtepomp voed alleen de vloerverwarming door het hele huis. Bij -10 graden vorig jaar gaf hij nog een cop van 3.2 en bleef het lekker warm. Ik heb 12 zonnepanelen op het zuid oosten om groot gedeelte van stroomverbruik te compenseren. Mijn energie rekening ging van 320 naar 140 per maand nu. Voor een groot huis.

    • @EllieTheCorgiPembroke
      @EllieTheCorgiPembroke 2 ปีที่แล้ว

      Het vastrecht van de gasaansluiting is totaal ongeveer 275,- euro per jaar. In 20 jaar toch 5500,- euro. Tip: nu kun je nog gratis laten afsluiten.

    • @marcjurriens89
      @marcjurriens89 2 ปีที่แล้ว

      Ik heb er nu 39 opliggen… 80% op de ideale hoek, 20% juist aan de andere kant… jaarlijkse opwek ongeveer tussen de 8 en 9 MWh ..
      Het valt nog niet mee om de juiste warmtepomp te vinden.. ik ben wat terughoudend om de loodgieter te volgen, die heeft tenslotte zijn lievelingsmerken… prijsverschillen zijn best groot…

    • @EllieTheCorgiPembroke
      @EllieTheCorgiPembroke 2 ปีที่แล้ว

      @@marcjurriens89 Zelf heb ik al bijna 9 jaar een 9 kW Panasonic. Was toen de beste prijs/prestatie en volgens mij nu nog steeds.

  • @b67fstb
    @b67fstb 2 ปีที่แล้ว

    Beste. Je gaat ervan uit dat we het hele jaar gaan verwarmen...wat echter niet het geval is !! We verwarmen maar een maand of 6 en dus uw berekeningen kloppen echter niet. Wel goed uitgelegd hoe te berekenen. Mvg.

  • @hansHans-lw8bi
    @hansHans-lw8bi 2 ปีที่แล้ว +1

    Wat een top filmpje. Dit was een vraagstuk waar ik al langer mee bezig was. Top!

  • @koevlaas
    @koevlaas 2 ปีที่แล้ว +9

    Het antwoord van all electric is heel simpel: Zorg dat je met een zo laag mogelijke temperatuur water je woning kan verwarmen, liefst

  • @reiniernn9071
    @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว +6

    Mooi verhaal en goede uitleg.
    Echter, in de rekensom in het begin (2:24 ev ) houd je geen rekening met het rendement van een goede HR ketel (95%) tegenover electrische directe verwarming (100%...cop = 1).
    16:34 Vorstdagen zij totaal oninteressant als aan de warmtepomp een buffervat (soort van boiler) is gekoppeld zodat je alleen op het warmst van de dag dat ding hoeft te laten werken en in de koudere uren de voorverwarmde boiler gebruikt wordt....dat verhoogt je rendement aanzienlijk aangezien het juist overdag (in de winter ook) aanzienlijk warmer kan zijn als 's nachts.En je hebt al uitgelegd dat de cop afhankelijk is van het temp tussen verschil binnen en buiten.
    Mijn oude warmtepomp, 8 jaar oud inmiddels met warmteafgifte 12KW (2KW opname uit het net over 3 fasen), dus van voor de discussie over energie transitie...met grondlus overigens...levert al jaar en dag een cop van ca 6 op. Wat weer aanzienlijk beter is dan die dingen op buitenlucht.
    Het zou nog veel beter moeten kunnen, maar de investeringen zullen hoog zijn. Maar dat zou dan voer voor een andere video zijn....en experimenteel op dit moment.

  • @stineke3021
    @stineke3021 2 ปีที่แล้ว +3

    Wat een fijne filmpjes.heel duidelijk uitgelegd. De hybride warmtepomp lijkt me echt geweldig. Dank je

  • @kurtboomgaard8438
    @kurtboomgaard8438 2 ปีที่แล้ว

    Ik volg sinds kort je filmpjes, zeer verhelderend. Nu heb ik een Kw vermogen en verbruik berekening gemaakt voor mijn huis; ik noem dit een niet-centrale verwarming omdat ik juist elke ruimte apart geschakeld zou willen aansturen. Het gaat om een huis van 100 jaar die eigenlijk is ontworpen om niet centraal te verwarmen, immers elke kamer had zijn eigen warmtebron in de vorm van een haard. En vervolgens heb ik een berekening gemaakt van de geschatte draaiuren van elke ruimte apart; bijv slaapkamers hebben veel minder draaiuren dan woonkamer. Nu wil ik een Valliant warmtepomp plaatsen naast mijn bestaande Valliant HR solide+ ketel en hiermee dus hybride gaan verwarmen. Op termijn zou ik de HR ketel kunnen vervangen door een elektrische ketel. Nu gaat de warmtepomp elektra verbruiken en de HR ketel gas. Is er een vuistregel (of een berekening) hoe deze verhouding tussen gas en elektra zal zijn?

    • @retiredjan4714
      @retiredjan4714 2 ปีที่แล้ว

      Vergeet niet dat de prijs van Elektra gekoppeld is aan Gas en 1m3 gas = 9,8 kWh
      Met de huidige tarieven (voor mij, Vattenfall variabel met 25% korting per 1-10-2022)
      Gas 2,020773 dit is dus 9,8 kWh en kost dus per 1 kWh 0.206201 en Elektra (tot 10 MWh) 0.352931
      Dit betekend dat een warmtepomp rendabel wordt zodra de COP waarde hoger is dan 1,75 terwijl we dan de aanschaf en installatie maar even vergeten.
      Een oplossing is een grote tank met water (bv: een kelder) in de winter de energie UIt dit water halen en dan in de zomer deze weer RESTOREN en eventueel iets verder verhogen dmv een zonneboiler.

  • @JoJo-me8ih
    @JoJo-me8ih ปีที่แล้ว +2

    Ben heel blij met ons aardwarmte verwarming in huis vanaf 2007 werkt in combinatie met vloerverwarming prima en met twee putten van 100 meter diep een constante temperateur waar de ketel mee werkt,nooit een gas aansluiting gehad.

  • @arcodenboer6944
    @arcodenboer6944 ปีที่แล้ว +3

    Eind januari is er bij ons een hybride lucht-water warmtepomp geïnstalleerd. In februari lag het gemiddelde verbruik. op 10kwh/dag, bij hogere temperaturen wat minder, bij vrieskou wat meer. Echter, bij kouder/zonnig weer wordt dat extra verbruik ruimschoots gecompenseerd door de opbrengst van onze zonnepanelen (alleen vandaag al 14 kwh). D.m.v. de warmtepomp hebben we in februari ruim 100m3 gas bespaard t.o.v. januari (van 129 naar 25m3) tegen een extra verbruik van per saldo 85kwh stroom (van 233 naar 310kwh). Tegen de huidige plafondtarieven is dat een besparing van €115, zonder dat plafond was het nog meer geweest. Het betreft een hoekwoning uit 1965 met triple glas en rondom geïsoleerd, maar nog wel met de oude radiatoren erin en geen vloerverwarming. Heel tevreden met de waterpomp, kan het iedereen aanraden. Wel eerst goed isoleren en de boel goed instellen natuurlijk. Wel een flinke investering natuurlijk, maar als je het geld hebt liggen, maar levert deze investering een stuk meer op dan als je het op de bank zet.

    • @arcodenboer6944
      @arcodenboer6944 ปีที่แล้ว

      Nog wel leuk om te zien is dat de we in februari 169kwh stroom hebben opgewekt, wat meer is dan het verbruik van de warmtepomp.

  • @corneliswelboren2883
    @corneliswelboren2883 2 ปีที่แล้ว +1

    Prima instructieve presentatie voor een ieder die warmtepomp overweegt

  • @stijn1916
    @stijn1916 2 ปีที่แล้ว +1

    Goed dat je het met ons Belg systeem uitlegt. Het geeft ook al een andere kijk op een batterij.

    • @sooikev
      @sooikev 2 ปีที่แล้ว +1

      Inderdaad, want ooit ga je niet meer zonder kunnen. Hopelijk snel alle "vehicle tot grid" zodat we onze EV als thuisbatterij kunnen gebruiken.

  • @luk5464
    @luk5464 2 ปีที่แล้ว +11

    Je hebt helemaal gelijk dat een WP altijd efficiënter zal zijn dan elektrische verwarming en tenzij het écht koud is ook efficiënter dan gas.
    En bijna alle WP’s werken ook gewoon door tot -15 inderdaad.
    Ik denk dat de echte critici echter niet per se doelen op de efficiëntie, of beweren dat een WP niks meer doet als het vriest, maar op het verlies van vermogen. Ook al is de COP nog steeds 2.5, als dat betekent dat de thermische output 3kW is en je huis heeft 4 nodig, dan heb je niet echt iets aan die COP.
    Dit is natuurlijk niet echt een probleem in een hybride opstelling naar wel als je monovalent stookt.
    Dus daar moet je bij de keuze van het vermogen wel rekening mee houden. Echter is het ook niet zo dat meer kW = beter, want een grotere WP/compressor kan ook minder ver terugmoduleren wat weer ten koste gaat van de COP. En dit leidt tot meer pendelgedrag (steeds aan/uit) wat ook niet echt fijn is voor de compressor.
    Tenslotte nog die COP van 2.5, dat is geen vaste COP maar een “financiële“ COP die afhankelijk is van de prijzen. Makkelijk zelf te berekenen door de volgende formule:
    9.2 * elektraprijs / gasprijs
    Vroeger waren de waardes 0,21 en 0,76 dus dan kom je op die breakeven-COP van 2,5.
    Maar tegenwoordig kan het evenwicht heel anders zijn.
    Elektra 35ct per kWh en gas 1,70 per m3 (even een voorbeeld gewoon), dan is de evenwichts-COP is 1,9, wat betekent dat het goedkoper is om tot aan die 1,9 de WP te blijven gebruiken, wat in de praktijk erop neerkomt dat de backup alleen zal worden gebruikt voor een gebrek aan vermogen of omdat het langere tijd onder de -15 is.
    Ik heb overigens voor 9,2 gekozen omdat een HR ketel nooit de volle energetische waarde van 9,8 zal kunnen omzetten, zeker niet als ze geen abonnee op dit kanaal zijn. Er gaat zo 5-7% verloren in de gemiddelde ketel. Waarschijnlijk zelfs meer.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Besef dat een warmtepomp van x kW dat vermogen meestal haalt bij A7/W35. Kijk inderdaad altijd goed na wat de warmtecapaciteit is bij, zeg, -10C. Is het vermogen dan nog steeds voldoende of is het dan toch te krap? Maak daar de afweging of elektrische bijstook voor die paar dagen wel/niet gunstiger is dan een grotere warmtepomp nemen met het risico dat deze gaat pendelen (verkort de levensduur).

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema 2 ปีที่แล้ว +1

    Weer heel veel interessante informatie, dankjewel. Ik sta op het punt om een all-electric WP aan te schaffen. In deze video geef je aan dat een hybride WP ook goed zou kunnen functioneren en in te stellen is als all-electric, interessant. 1 Puntje van kritiek. Je geeft aan dat een bepaald type WP op 3 manieren is in te stellen (financieel, efficient en CO2) en je zegt dan dat je de Kwh prijs uit kunt rekenen van je PV systeem. Dat is terecht als je het nog moet aanschaffen maar als je het al hebt uitgegeven is het zinvol je PV systeem maximaal uit te nutten. Maar verder weer een super video.

  • @bvk007
    @bvk007 2 ปีที่แล้ว +1

    Ha Rick, bedankt voor je duidelijke uitleg :)

  • @merckxherve9116
    @merckxherve9116 ปีที่แล้ว +3

    Goed video, toch vermelden dat bij koude niet alleen de COP daalt maar ook het vermogen van de warmtepomp. Een warmteverliesberekening is de eerste stap als je wil omschakelen naar een warmtepomp om deze juist te dimensioneren. Warmtepomp zal volgens mij nog interessanter worden naar de toekomst toe i.v.m. gasprijs (uitputting voorzien tegen 2040 en prijzen zullen geleidelijk stijgen) en een boete/taks systeem op co2 uitstoot. Daarmee vind ik een hybride systeem nu nog installeren niet interessant om later nog eens over te schakelen naar volledig warmtepomp met eventuele lastige (duurdere) aanpassingen.

  • @adstabel3484
    @adstabel3484 2 ปีที่แล้ว +1

    Onze Remeha ELGA ACE komt er aan! Dank voor deze verhelderende uitleg.

  • @bertgr2184
    @bertgr2184 2 ปีที่แล้ว +1

    Een vloerverwarming is dan wel een vereiste.
    Zelf heb ik een elga hybride warmtepomp.
    Met 4 zonnepanelen (1500 kWh) kan ik mijn hoekhuis van het jaar 2000 warm krijgen.
    Als het snachts min 4 en overdag 0 graden is lukt het nog steeds.
    Als het kouder is gebruik ik de airco er bij.
    Hij draait nu voor de 4de winter en bevalt me prima.

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 2 ปีที่แล้ว +1

    weer helemaal goed, wel even ijdagen in ijsdagen veranderen :-)

  • @Toolz1980
    @Toolz1980 2 ปีที่แล้ว +3

    Geweldig goed verhaal! We hebben al een optie lopen op verwarmen met lucht-lucht warmtepompen, maar ik vind het ook bijzonder interessant om te kijken naar andere aanvullende mogelijkheden. Heel erg bedankt voor alle informatie!

    • @fbenniks
      @fbenniks 2 ปีที่แล้ว

      Uit ervaring kan ik delen dat het verwarmen goed werkt. Waar je rekening mee moet houden is het geluid. Iets wat lucht verplaatst maakt nou eenmaal geluid. Ook het soort geluid is bepalend. Wij hebben lucht/lucht oplossingen van 2 merken. Zelfde geluids nivueau op papier maar total andere beleving omdat ze een ander soort geluid hebben. Ben je hier gevoelig voor dan is misschien meer uitgeven een betere optie. Fluister stil is niet stil:)

    • @jve5046
      @jve5046 2 ปีที่แล้ว +1

      Ik verwarm ook mijn huis met lucht / lucht warmtepomp en idd geluid vandaar dat ik gekozen heb voor hisense new comfort multi split deze zijn echt stil ! Een buitendeel en 4 binnen delen echt geweldig

  • @yogatsea
    @yogatsea 2 ปีที่แล้ว +1

    Eigenlijk zou je willen dat de ketel ook nog eens stuurt op het opgewekte vermogen van je zonnepanelen als hij de minimale energiekosten moet behalen. Als er een wolk voor de zon komt en hij wil net op dat moment verwarmen, dan moet ie even wachten tot er weer meer licht komt 😁

  • @panlomito
    @panlomito 2 ปีที่แล้ว +1

    In Nijmegen (Lent) is een nieuwbouwwijk gasloos aangelegd, dus iedereen aan de stadsverwarming (lage investering, hoge verbruikskosten) of als je de poen hebt een warmtepomp (hoge investering lagere verbruikskosten). Dus toen werden er rijtjeswoningen aangelegd met een breedte van de kavels van zeg 6 meter. De aanleg van de duurste water-water-warmtepomp werd gesubsidieerd en zo konden veel huishoudens zo'n extreem dure installatie aanschaffen.
    De eerste winter ging het prima, huizen lekker warm en lage kosten. De tweede winter was men al wat minder enthousiast over het stroomverbruik van de best renderende warmtepomp en al na 3 jaar waren er huizen die het niet meer warm kregen.
    Wat was er gebeurd? Twee oorzaken waardoor deze systemen na verloop van tijd slechter gingen presteren:
    1. de woningen liggen relatief dicht op elkaar, voor het gemak van de installateur (lagere kosten voor de investeerder) werd de bodembron vooral aangelegd in de voortuin. Met als gevolg dat de verschillende bodembronnen soms op 6 meter van elkaar liggen en daardoor elkaars warmte gebruiken waardoor de bodem sneller afkoelde en de warmtepomp minder rendabel werd.
    2. Bodembronnen onttrekken warmte aan de bodem in de winter maar worden weer "opgeladen" door de woning in de zomer te koelen zodat de bodem terug opgewarmd wordt. Dat werkt perfect voor kantoorgebouwen die een relatief hoge interne warmtelast hebben door verlichting, computers, printers ed... Maar bij woningen is de interne warmtelast relatief laag en daarmee ook de koelingsbehoefte. Met als gevolg dat de warmteonttrekking aan de bodem in de winter onvoldoende gecompenseerd wordt met de veel lagere warmteafgifte in de bodem tijdens de zomer.
    Zo wordt de grondbron in enkele jaren uitgeput, loopt het rendement van de warmtepomp terug tot het punt dat de woning tijdens een strenge winter niet op temperatuur gehouden kan worden.
    Nijmegen was overigens niet de enige stad die hier de fout in ging, google voor de grap eens op "Warmtepomp De Teuge Zutphen" om te zien welke ellende de bewoners hebben meegemaakt... In die nieuwbouwwijk zijn de warmtepompen vervangen door... gasketels. En laat dat nu erg duur zijn tegenwoordig... deze mensen hebben gewoon geen geluk!

  • @leondantuma7123
    @leondantuma7123 10 หลายเดือนก่อน

    Helder verhaal, dank je. Wat ik mis is een vergelijking met het gas/stroom verbruik in de grafieken van Frank's weer. Wat is het gemiddeld verbruik op die 5 of 31 dagen van het jaar? In de koudste dagen zal het verbruik het hoogste te zijn, vanwege de extreem lage temperaturen. Het is niet lineair, op de meeste zonnige dagen is het verbruik vele malen lager. Wil je hier nog iets over toelichten?

  • @jsp9158
    @jsp9158 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt, een heel duidelijk verhaal, erg goede informatie, helaas wordt er in de berekening van het aantal dagen dat er bijgestookt moet worden in procenten m.i. wel een belangrijke factor over het hoofd gezien. er wordt uitgegaan van het aantal koude dagen van het jaar t.o.v. het aantal dagen van het jaar. Dit is natuurlijk niet juist, het zo t.o.v. het aantal STOOKdagen van het jaar moeten zijn. Tijdens warme dagen kán een warmtepomp wel verwarmen maar boven de 20 graden is dit niet erg zinvol het percentage dat er dan niet geen gebruik van de warmtepomp gebruikt kan of hoeft gebruikt te worden wordt dan ineens veel hoger. Eerder zou een warmtepomp dan moeten kunnen dien om te kunnen koelen en dat kan alleen maar met stroom/stroom wat gebruikt zou moeten kunnen worden om een airco van stroom te kunnen voorzien.
    Correct me if I'm wrong....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Klopt wat je stelt, de vraagsteller had met name zijn bedenkingen over de warmtepomp wanneer het buiten vriest, vandaar dat daar de focus op ligt. Wel goed om te merken dat mensen al wel overtuigd zijn dat de warmtepomp het boven 0 prima af kan (en na deze video beseffen dat het onder 0 ook prima werkt).

  • @robvanderpeijl1326
    @robvanderpeijl1326 2 ปีที่แล้ว +1

    Beste ketel klets, is het misschien een idee, om het een keer te hebben over het hebben van een WP in combinatie met een dynamisch, stroom contract (uur prijzen ) en een thermische batterij, groot buffervat, zelf geloof ik hier sterk in, gister bijvoorbeeld van mijn stroom, gratis, zelfs kleine terug vergoeding, kreeg ik op de inname

  • @1Frank2Roos3Bas
    @1Frank2Roos3Bas 2 ปีที่แล้ว +2

    Bedankt voor de uitleg. Ik had een elektraverbruik van 5300 kWh per jaar. Vervolgens heb ik zonnepanelen aangeschaft die 6300 kWh per jaar theoretisch opbrengen. In de woonkamer en de slaapkamers zijn airco’s aangebracht die die ruimten makkelijk kunnen verwarmen. Is het dan nog zinvol om de aanschaf van een warmtepomp te overwegen?

    • @merckxherve9116
      @merckxherve9116 ปีที่แล้ว

      Nee, SCOP waarde ligt hoger bij LL dan bij LW. Comfort ligt wel wat lager bij LL door het binnengeluid en luchtbeweging.

  • @MischaGielen
    @MischaGielen ปีที่แล้ว

    Interessante video, alleen twijfel ik of je percentages eigenlijk wel kloppen die je rond de 17:00 ophoest. Die 5 dagen dat je (Hybride Warmtepomp) het niet zou trekken ivm te lage temperatuur is eigenlijk alleen van toepassing op je stookperiode, waarin je anders ook je CV-ketel zou moeten gebruiken. Dit si eigenlijk maar een half jaar dus, dus het percentage komt dan niet op 1,4 maar op ca 2,8%. Dit is natuurlijk nog altijd niks, maar ik hoor graag hoe jij dit ziet (geen zoekerij om een discussie te starten ;-) ). Ik ben me sinds kort aan het invreten in deze materie en dan helpen deze constructief erg goede video's enorm !! Ik wil mijn huis met radiatoren gaan "ombouwen" naar vloerverwarming beneden met een lage temperatuurinstelling van mijn ketel met lage temperatuur radiatoren op de bovenverdieping en mogelijk in de toekomst een hybride warmtepomp voor de verwarming.

  • @TheDijkert
    @TheDijkert หลายเดือนก่อน

    Mooi uitgelegd! Ik heb nog wel een vraag bij de sturing hybride warmtepomp. Ik begrijp sturen op kosten en CO2, maar kan je nog iets meer duiding geven op de 2e sturingsmethode wat je bedoeld "efficientie" (onder 2,5 ga je dan naar CV)?

  • @ljankok
    @ljankok ปีที่แล้ว +1

    Top uitleg.

  • @adjesprangers3738
    @adjesprangers3738 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor de heldere uitleg.

  • @jeeminee15
    @jeeminee15 ปีที่แล้ว +1

    Vraagje. Kunnen heatpipes als warmte bron dienen voor een warmtepomp water / water?

  • @Mike-sBike
    @Mike-sBike 2 ปีที่แล้ว

    Goeie uitleg, zit wel met de warmte afgifte van 35 graden waar het merendeel van de woningen niet mee verwarmen kan.
    En voor 10% op gas draaien, beetje zonde dat hierdoor de aansluiting van het gas moet blijven.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Je kunt hybride ook solo draaien. Fabrikanten plakken de term 'hybride' op kleinere warmtepompen, maar er zijn genoeg woningen die gasloos zijn gegaan terwijl ze een 'hybride' warmtepomp hebben. Reken voor de gein eens uit hoeveel kW aan thermische energie er in je huis gaat als je 24/7 met 35 graden aanvoer verwarmt, zelfs met een lage Δt en radiatoren. Zie ook deze video: th-cam.com/video/H4_ZQCjsMII/w-d-xo.html

  • @ftrouerbach7124
    @ftrouerbach7124 2 ปีที่แล้ว

    Duidelijke uitleg. Heb een Remeha Elga Ace en zie dat de aanvoertemperatuur van de warmte pomp niet boven de 30 gr komt (buitentemperatuur 9-10 gr)terwijl die eigenlijk tot 50 gr zou moeten kunnen verwarmen. Is daar een verklaring voor?

  • @rttyros
    @rttyros 2 ปีที่แล้ว

    Goed en duidelijk uitgelegd. Wij zelf hebben een offerte lopen voor een daikin altherma. Lucht/water A+++. Ga hiermee ook geheel van het gas af dan. Iemand ervaring met deze installatie ?

  • @ruudwilschut9095
    @ruudwilschut9095 2 ปีที่แล้ว +1

    Ik zat op het hoofdstuk lucht-lucht warmtepompen te wachten maar die kwam niet..
    Ik verwarm mijn huis sinds het laatste kwartaal van 2021 volledig met drie lucht-lucht warmtepompen oftewel airco’s en dat bevalt mij uitstekend. Eentje in de woonkamer beneden en eentje in de slaapkamer en de werkkamer boven. Die verwarmen ook makkelijk de hele bovenverdieping. Mijn binnenunit in de woonkamer is stiller dan de waterpomp van de CV ketel. Die gebruik ik alleen nog voor warm water in de badkamer en voor douchen. Volgens mij zijn lucht-lucht warmtepompen nog efficiënter dan water-lucht of hybride warmtepompen. Mijn acht zonnepanelen helpen natuurlijk ook wat mee.

    • @jovanoppen8477
      @jovanoppen8477 2 ปีที่แล้ว

      Ruud, ik heb dezelfde gedachtengang !
      Naast de aanschafkosten van een lucht-water warmtepomp, vreet zo’n systeem ook nog eens aardig wat stroom.
      En ja, die vereiste vloerverwarming met een daarvoor geschikte ketel.
      En je kunt nog steeds niet van het gas af, zodat je die vaste lasten van circa 280 euro per jaar nog steeds kwijt bent.
      Grt, Jo

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 ปีที่แล้ว

      @@jovanoppen8477 Daarom ben ik nu ook aan het kijken naar een warmtepompboiler om de laatste stap naar volledig gasloos te maken en het gas af te laten sluiten wat dit jaar nog kosteloos kan. En de toch wel lekkere subsidie op warmtepompboilers scheelt bijna de helft qua aanschaf. Enige nadeel is dat ik hem dan niet zelf kan installeren want om voor de subsidie in aanmerking te komen moet een WPB door een installateur worden geplaatst.

  • @hanfranssen
    @hanfranssen 2 ปีที่แล้ว +2

    Zeer verhelderend verhaal, fantastisch uitgelegd. Kan ik even gemakkelijker een keuze maken wat te doen en waarom!!

  • @geertvandenbrekel2476
    @geertvandenbrekel2476 2 ปีที่แล้ว +1

    Erg goede video weer. Wij gaan op korte termijn zoveel mogelijk zonnepanelen laten installeren (denk z’n 20) en daarna ws een hybride warmtepomp. Mijn vraag is: er wordt vaak aangeraden om dan meteen je HR cv-ketel mee te vervangen. Die van ons is nu 11 jaar. Maar het lijkt me als die HR cv-ketel nog maar ongeveer 10% van de tijd werkt, dat ie voorlopig nog wel poosje mee kan. Klopt die gedachte of is het idd verstandiger om ook deze te vervangen. Alvast dank voor je antwoord.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Ik zou hem gewoon behouden, precies om de reden die je aanhaalt. Er zijn zelfs huizen die met de hybride warmtepomp alles kunnen doen qua verwarming. Dan kun je tzt de ketel zonder pijn weg doen en anders kan ie nog jaren mee.

    • @geertvandenbrekel2476
      @geertvandenbrekel2476 2 ปีที่แล้ว +1

      @@KetelKlets dank voor je reactie (beetje laat maar beter laat dan nooit). 🥴

  • @dirkvanturennout9698
    @dirkvanturennout9698 2 ปีที่แล้ว

    Vaak wordt in veel huizen alleen de woonkamer verwarmt. De overheid in onbetrouwbaar en wanneer je subsidie moet krijgen voor de warmtepomp hybride is de pot waarschijnlijk leeg. Er zijn genoeg airco met een s.c.o.p. waarde boven de 5, bijvoorbeeld de daikin stylish. Is het niet veel beter gezien de aanschaf en beschikbaarheid om een airco aan te schaffen inplaats van een warmtepomp hybride??

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema ปีที่แล้ว

    Ik heb 2 warmtepompen lucht/lucht in huis van Daikin en ik probeer te achterhalen wat het omslagmoment is om van warmtepomp om te schakelen naar gas. Ik heb bedacht dat het omslagpunt ligt wanneer de prijs van opgenomen stroom hoger wordt dan de prijs van 1 m3 gas ervan uit gaande dat 1 m3 1,36 Euro kost en 1 kwh 0,39. Dan ligt het omslagpunt bij 3,7 COP ongeveer. Hoe bepaal ik nu wanner ik onder die 3.7 COP kom. Ik vind maar weinig informatie over mijn units wat dat aangaat. Enig idee?

  • @reallyme3573
    @reallyme3573 2 ปีที่แล้ว +2

    12:10 In de zomer gebruik we een vlakkeplaat zonneboiler . Die verwarmt een boilervat van 200 liter met gemak naar 80 graden. En dat zonder warmtepomp. Nu in februari, in de winter, op een halfbewolkte dag levert ie ook nog water van 20- 25 graden, bij een buitentemperatuur van 7 graden.
    ---
    Maar bedankt voor de info. Die Vaillant geoTHERM zal ik onthouden. Zou misschien wat kunnen zijn. Ik heb nog wat ruimte op het dak om er nog een vlakkeplaat zonneboiler erbij te zetten. Of die vacuümbuizen, schijnen ook goed te werken.
    ---
    Die opwarming van de aarde kun je vergeten. Op Groenland, in Canada, in Siberië is het kouder dan andere jaren. 't is net hoe de luchtstromingen door GEO-engineering beïnvloed worden. Waait de wind in de winter een paar weken uit het oosten, heb je hier ook diepvriestemperaturen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      PVT is iets anders dan een zonneboiler. Die Vaillant zal niet kunnen werken met vlakkeplaat of heatpipes (temperatuur is dan te hoog, de Vaillant mag geen brontemperatuur van hoger dan 20 graden ontvangen). Mbt het klimaat, de cijfers spreken voor zich.

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Bedankt.

  • @guusakkermans
    @guusakkermans 2 ปีที่แล้ว +1

    Dag Ketel Klets, wat een mooie uitleg weer! Ik ben weer helemaal overtuigd dat de WP de toekomst heeft om gasloos/duurzaam een huis te verwarmen. Maar wat als het gaat om een club/verenigingsgebouw wat maar een dag per week wordt gebruikt? Wat zou dan de ideale verwarmingsbron zijn? Wij hebben met onze scoutingvereniging een vrijstaand keuken- en sanitairgebouw van 60 m2, die alleen op zaterdag de hele dag wordt gebruikt. Voor onze nieuwbouwplannen zoeken we dus een duurzame manier van verwarmen (en ook voor het tapwater van de douche, zeer sporadisch gebruik). Welk systeem denk jij dat bij ons zou passen? Elektrisch of toch warmtepomp? Infraroodpanelen of vloerverwarming? Vloerverwarming klinkt onlogisch bij een gebouw wat maar 1 dag per week wordt gebruikt. Hoor graag hoe jij hierover denkt. mvg

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Dat zul je moeten laten inmeten. Je kunt een grote warmtepompboiler (300L) nemen voor de douche, echter leeg is leeg (opwarmen duurt zo 7 uur). Een doorstroomverwarmer kan, mits de stroomaansluiting dat trekt (en je hebt geen boiler stilstandverliezen). Infraroodpanelen kunnen altijd en geven snel na inschakelen al warmte, maar besef dat bij plafondmontage de warmte niet bij de benen onder tafel komt (schaduw). Mogelijkheden genoeg dus, maar is geheel afhankelijk van de situatie, de wens en het budget.

    • @justinhalsall4077
      @justinhalsall4077 2 ปีที่แล้ว +1

      Waar ik bij infrarood heel erg op mijn hoofd stootte is stralingsbereik van infrarood, vooral met hoge plafonds, daar moet je bij een clubhuis ook rekening mee houden als jullie ze daar willen bevestigen. Veel panelen hebben een bereik van 1.5-2.5 meter. Daar moet je wel rekening mee houden (door bijvoorbeeld de panelen aan kettingen te hangen).

    • @guusakkermans
      @guusakkermans 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Ja doorstroomboiler is inderdaad een goeie optie, en daar kunnen we nu al rekening mee houden bij inplannen van de groepenkast.
      Hoewel een WP met vloerverwarming (ltv) dus veel efficiënter is dan elektrisch, weet ik niet of dit het gebouw wel snel genoeg op temperatuur zou brengen bij gebruik van slechts een dag in de week. Misschien zou een WP met convectoren of radiatoren (htv) dan de oplossing zijn? WP zal dan wel minder efficient worden...
      Hoe denk jij over elektrische vloerverwarming?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@guusakkermans Al zou een warmtepomp traag zijn, dan kun je altijd de start van het programma vervroegen met x uur in de thermostaat. Dat moet het euvel niet zijn. Elektrische vloerverwarming zou ik zelf niet voor kiezen, dat is leuk in de badkamer, maar voor grotere oppervlaktes zou ik het persoonlijk niet kiezen (duur om mee te verwarmen).

    • @josslag1779
      @josslag1779 2 ปีที่แล้ว +2

      Ik heb een vakantie woning in het reuzegebergte die verwarm ik met airco,s en dit werkt prima en is razend snel op temperatuur ook in de winter , als ik er niet ben staat deze ingesteld op 10 graden om bevriezing van de waterleiding te voorkomen, mocht de airco uitvallen dan neemt een elektrische kachel het over en deze staat ingesteld op 3 graden.
      Werkt prima al 10 jaren.

  • @sooikev
    @sooikev 2 ปีที่แล้ว +1

    Weer een zeer interessante video! 👌

  • @sjg1992
    @sjg1992 2 ปีที่แล้ว +2

    Top video! vraag omtrent keuze warmtepomp (lucht-water), beetje context; momenteel bezig met het de voorbereidingen van het bouwen van mijn eigen huis (2 onder 1 kapper samen met een vriend), vergunning is onderweg. Het is ons eerste huis, dus we hebben helaas geen dikke overwaarde mee kunnen nemen van het vorige huis. dus de prijs bepaald een hoop. Zit er nu echt een merkbaar verschil tussen bijvoorbeeld een Nibe (A+ merk) en Remeha (B merk?), er zit namelijk echt bizar veel verschil in prijs tussen verschillende leveranciers.
    Voorbeeld; momenteel met leveranciers bezig; Valiant ca 10k (exbtw) voor de complete aanschaf; (binnen unit/buiten unit/boiler/ benodigde buffervat toebehoren). Remeha levert een vergelijkbaar systeem voor 7k (exbtw) . Hier en daar een paar kleine verschillen; Valiant gebruikt een andere koelvloeistof R290 en Remeha R32. R290 is schijnbaar beter als ik wat onderzoekjes lees.. Maja 3000 euro beter? (6 in mijn geval aanzien ik 2 complete systemen moet kopen)
    Beetje lang verhaal, misschien kan je het in een video verwerken. Kan mij voorstellen dat meer mensen met het zelfde vraagstuk zitten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +3

      Ik zou Remeha geen B-merk willen noemen en Vaillant ook niet. Nibe wordt wel eens de Rolls-Royce onder de warmtepompen genoemd, dat klopt. Ik zou het heel simpel houden. Maak voor jezelf een wensen- en eisenlijst met daarop alles wat jij belangrijk vindt aan een warmtepompsysteem. Dat leg je vervolgens naast de offertes en van de offertes die voldoen kies je degene die in het budget past. Zet vervolgens met de installateur goed op papier welke nazorg er wordt geleverd bij problemen of comfortklachten (zit dat bij de prijs in of is het uurtje-factuurtje op nacalc) en pas dan geef je akkoord. Zorg altijd voor een goede rechtsbijstandsverzekering, je bent blij als je die hebt mocht je hun hulp ooit nodig hebben.

    • @sjg1992
      @sjg1992 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets bedankt voor de info!

  • @theike58
    @theike58 2 ปีที่แล้ว

    Hoi, mooie video.. Mijn vraag.. Als ik dit zo zie dan heeft het kennelijk TOCH wel voordeel om bij lagere temperaturen, een warmte pomp vanuit buizen uit de grond (bv. horizontale buizen, die je dan wat minder diep ingraaft, en vooral EVEN gebruikt als de buiten temp laag is, als volgt: met een warmte-pomp(#1) een stap-up doet naar b.v. 10 graden, en dan een tweede warmte pomp(#2) die (vanuit de10graden) de CV-temp levert bv 35 graden. En dan een derde warmte pomp(#3) die vanuit (de 35graden) de hogere temperatuur voor de boiler levert... Zou dat werken? (even afgezien van de kosten) Elke warmte pomp(#x) kan dan geschikt/geoptimaliseerd zijn voor de step-up ranges (koelvloeistof per range?)... Elke afzonderlijke warmte pomp heeft dan een hoge COP waarde. Je schakelt dan als het erg koud is alle 3 de pompen (#1,#2 en #3) aan. Is het buiten wat minder koud dan gebruik je alleen de laatste 2 (#2 en #3).
    == de derde #3 gebruik je ook slecht beperkt, lijkt mij (af en toe de boiler bijwerken) ==

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Volgens mij klopt dat energetisch niet. De COP's zijn wellicht hoog, maar het opgenomen vermogen gaat wel doorlopend x3. Dat is lood om oud ijzer met één warmtepomp met een lagere COP om in één keer dat temperatuurverschil te overbruggen.

  • @agents501
    @agents501 2 ปีที่แล้ว

    Meneer Klets, wat vindt u van de Tarnoc Turbineketel?

  • @geertderuyck4234
    @geertderuyck4234 2 ปีที่แล้ว

    2 bedenkingen: 8% op jaarbasis is een WMP niet voordelig, maar je moet maar de helft van het jaar verwarmen. Kan je een lucht/ lucht WMP volledig op de zolder zetten ( even geluid enz buiten beschouwing laten)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Lijkt me niet handig. Warmte stijgt op en koude lucht daalt. Zet je dus de 'buitenunit' bij lucht/lucht op zolder, dan rolt de koude lucht van de trap af. En de thermische energie is op een gemiddelde zolder te klein, plus dat je de kans loopt dat het er kan gaan vriezen.

  • @koertbusser191
    @koertbusser191 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor je video! Echter, ik denk dat je een paar cruciale zaken niet op de juiste manier voorstelt. Als ik een paar stukjes van jouw uitleg eruit mag lichten:
    1. bij bepalen van aantal benodigde kWh vanuit de gas CV ketel situatie: veel gas cv's zijn uiterst onzuinig (veel verlies door pompen, opstartverlies, zeker bij vloerverwarming, draaien niet HR door verkeerde instellingen). Rendement is vaak fors lager dan 80%. Dat betekent dat de werkelijke kWh die je nodig hebt om je huis te verwarmen (omgerekend vanuit de hoeveelheid gas die je stookt) fors minder zal zijn met een efficiënter systeem. Een op een omrekenen naar een aantal kWh met een elektrisch systeem is dus niet conform werkelijk benodigd vermogen. Daarnaast verbruikt de gas CV ook stroom wat je mee moet tellen. Nu ga je uit van een inefficient systeem waardoor de warmtepomp zuiniger lijkt.
    (bij een aardig goede isolatie is een warmteverlies van 7-9 kW denkbaar. Dat wil zeggen dat je met dit vermogen je huis op 20 graden kan houden. Veel gasketels hebben een enorm vermogen van wel 30 kW omdat ze ook water moeten verwarmen, maar hiermee is het een zeer inefficiënt geheel geworden).
    2. een COP waarde is niet gelijk aan een werkelijk verbruik! Op deze manier wordt vaak gerekend maar dat is een grote fout. Zo zijn er huizen die een warmtepomp hebben met een COP van 4,0 maar enorme hoeveelheden stroom gebruiken. En zo zijn er ook met elektrische vloerverwarming (COP van 1) die juist relatief weinig verbruiken! Stel dat je de vloerwarming maar weinig uren per dag hoeft aan te hebben voor de juiste temperatuur in de ruimte, dan kan de COP wel bescheiden zijn maar je verbruik is beperkt. Het verbruik hangt af van vele elementen, waaronder een juiste installatie, stookgedrag (stoken is niet een goed woord hier), het weer, de wind, juiste isolatie. Een COP van 1 is absoluut niet slecht en kan resulteren in een zeer laag verbruik. De COP is een theoretische waarde die je zou kunnen halen mits je aan aantal voorwaarden kan voldoen (laagtemp verwarmeingsysteem is er een van). Maar het derde punt wordt ook vaak vergeten:
    3. Veel bestaande huizen voldoen niet aan de voorwaarden om een warmtepomp efficient te laten draaien. Deze zullen flink moeten investeren eerst! Als dat zo is dan moet je je afvragen of je het ooit gaat terugverdienen. Het blijft natuurlijk ook soms een keuze met je hart en voor comfort, maar economisch gezien zijn veel installaties niet goed te praten. Een PVT systeem met water-water warmtepomp en de installatie kost al gauw 20.000 € (bij mijn huis). Ik heb zelfs offertes tussen de 30 en 45.000!) Dan heb ik nog niet de juiste systemen in huis zoals de vloerverwarming (kosten minimaal 7000 € incl nieuwe topvloer). Als je dit leent dan ben je over 15 jaar gerekend alleen al 1800 € per jaar kwijt aan aflossen. Tel daarbij op onderhoud nog (500 per jaar?). Nu heb ik nog niet eens het stroomverbruik en rentekosten meegenomen, maar je kan voor 2300 € aan uitgaven per jaar aardig wat gas of stroom gaan verbruiken met een gas cv of andere elektrische systemen! Vraag rijst dus of een dergelijke installatie de moeite waard is, wetende dat er elk jaar flinke innovaties op de markt komen waardoor langer wachten een flink goedkopere oplossing zal gaan bieden. Een hybride systeem zie ik al helemaal niet zitten, en is alleen enigszins goed te praten door de grote subsidie die er op zit. Het zou wijzer zijn als de overheid innovaties bevordert en niet tijdelijke lapmiddelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  ปีที่แล้ว

      Alles valt of staat met een warmteverliesberekening. Maar dan nog zal een COP 4 systeem hetzelfde huis met slechts een kwart van de kWh-en kunnen verwarmen t.o.v. COP 1. Vergelijk geen huizen onderling maar telkens hetzelfde huis, want anders vergelijk je appels met peren.
      Wat betreft je uitspraak over de kosten van gas, dat kun je niet zeggen, want je weet niet wat de gasprijs gaat doen. Als je veel zonnepanelen hebt weet je dat in geval van stroom al een stuk beter, simpelweg omdat je eigen opwek kosteloos beschikbaar komt wanneer je zonneset is afbetaald.

    • @koertbusser191
      @koertbusser191 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets warmteverlies is belangrijk in alle gevallen, maar jouw COP gedachte is foutief in de praktijk en klopt alleen op papier. Dat probeerde ik duidelijk te maken waarbij je zeker uit kan gaan van hetzelfde huis. Nog een voorbeeldje: infraroodpanelen kunnen prima verwarmen tegen lage kosten (met in achtenmening van bepaalde voorwaarden ook), maar hang je ze aan het plafond dan gaat het niet goed werken. Hang je ze juist (laag en tegen de wand) dan is de uitkomst heel anders. Verder bepaalt de gasprijs tov stroomprijs natuurlijk veel in ieders keuze, maar ook hier probeerde ik duidelijk te maken dat een grote investering betekent dat je voor de vaste lasten die dit met zich meebrengt al heel wat gas kan verbruiken (en meer als de gasprijs laag is), of elektra bij een ander verwarmingssysteem op elektra. Dus je bent zelden goedkoper uit. Waarbij men wel eens vergeet dat een lucht water warmtepomp ook gewoon elektrisch verwarmen is..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  ปีที่แล้ว

      @@koertbusser191 COP 1 blijft COP 1, energie ontstaat niet uit het niets en verdwijnt niet in het niets. Infrarood slaat de lucht over en geeft je het *gevoel* van warmte, maar de ruimte an sich blijft misschien wel 15 graden. Verwarmt de ruimte na een tijdje wel tot zeg 19 graden, dan had je diezelfde warmte met een warmtepomp met COP 4 met slechts een kwart van de kWh-en kunnen bereiken.
      Dit zijn gewoon natuurwetten, valsspelen zit er niet bij. COP 1 is altijd slechter dan COP 4 bij een gelijk comfortniveau. Wat betreft de kosten sta ik er heel simpel in: met all-electric en veel zonnepanelen heb ik mijn energieopwek grotendeels zelf in de hand, bij fossiel blijf je altijd afhankelijk van de wereldmarkt en wat daar gebeurt. Je helemaal indekken kan inderdaad niet, maar met all-electric verlaag je je exposure wel significant, wat wel zo prettig is.

    • @koertbusser191
      @koertbusser191 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets cop van 1 blijft cop van 1. Eens. Maar dan probeer ik het simpeler uit te leggen: als je een warmtepomp met COP 4 vijf keer langer aan moet houden dan systeem met COP 1 om je warm te voelen dan kan een systeem met COP 1 absoluut minder gaan verbruiken! Vergis je niet dat je grote oppervlakken moet verwarmen met maar 35 graden warm water. Dit werkt alleen zuinig als je de temperatuur van vloer niet teveel laat fluctueren, dag en nacht. Stel er is een systeem dat meer stroom verbruikt per uur maar heel kort aan hoeft, dan is het totaalverbruik mogelijk echt gunstiger. Ik zeg overigens niet dat dit altijd zo is, het hangt zoals gezegd af van installatie, gebruik, isolatie. Er zijn veel reden om van gas af te stappen, absoluut. Maar overstappen op een duur en complex systeem is met gasprijzen die we nu zien niet terug te verdienen. Stel gasprijs is 1,5 € per kuub. Met de genoemde uitgaven van alleen de investering kan ik al 1533 kuub (2300 euro per jaar / 1,50) verstoken, en dan moeten de variabele kosten van de warmtepompinstallatie nog beginnen...laat staan dat je iets ' terugverdient'. Overigens verwarm je met infrarood wel degelijk de lucht ook. Stap maar eens in een ruimte in die ermee verwarmd wordt, dan zal je echt in gehele kamer warmte ervaren. Het gaat indirect, en niet direct zoals verwarmen met een airco.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  ปีที่แล้ว

      @@koertbusser191 Je verhaal klopt energetisch niet. Nogmaals, energie ontstaat niet uit het niets en verdwijnt niet in het niets. Ook niet in de praktijk. Ik heb zelf infraroodpanelen en deze slaan wel degelijk de lucht over. Uiteindelijk verwarmen ze de lucht ook wel, maar dat doen ze net zo efficiënt als een elektrische convectorkachel.

  • @jankarskens-steenweg8582
    @jankarskens-steenweg8582 2 ปีที่แล้ว

    Ik bereken de KWh equivallent van gas kuubs x 9,8. Is dat zonder taxes en transport kosten?

  • @patverum9051
    @patverum9051 2 ปีที่แล้ว

    In diverse nieuwe wijken in Noord-Engeland die geheel electries zijn, dus geen gasnet,
    is het probleem naar voren gekomen dat het electries net de belasting van honderden
    WPs niet aan kan.
    Weer alles opengraven voor kabelverzwaring kost tonnen....wie betaalt?

  • @ontworpen
    @ontworpen 4 หลายเดือนก่อน

    Volledig eens met je uitleg. Mijn ervaring is inmiddels hetzelfde. Duidelijk met goede aangaven van bronnen. Een heel kleine correctie: het aantal vorst en ijs dagen is wel een zeer klein percentage van het hele jaar, echter afgezet tegen het aantal stookdagen per jaar valt het percentage dat de warmtepomp het niet red wel hoger uit. Overigens blijft de warmtepomp dan nog steeds zeer voordelig. Vraag: de hybride warmtepomp kan het dus volledig zelfstandig redden, waarom moet hij nog op een cv aangekoppeld worden? Hoe kan ik de hybride warmtepomp laten denken dat hij aangesloten is op een cv?

  • @marcelsnip4222
    @marcelsnip4222 2 ปีที่แล้ว +1

    Interessant. Bedankt

  • @yogatsea
    @yogatsea 2 ปีที่แล้ว +1

    De Bilt is ook nog eens in het midden van het land. Als je ten westen woont, heb je meer een zeeklimaat en wordt alles nog gunstiger!

  • @LeoKnoflook
    @LeoKnoflook วันที่ผ่านมา

    Rick, waarom ga je bij het voorbeeld uit van A7/W35? Ik begreep dat om te kijken of een warmtepomp zinvol is je de cv ketel op 50 graden moet instellen om te zien of je huis dan goed verwarmd wordt. Wat zijn de cijfers bij W50?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  วันที่ผ่านมา

      @@LeoKnoflook 50 graden is een mooie testmaatstaaf echter is A7/W35 een standaard testwaarde. Er zijn meer van die meetpunten en de meeste watmtepompen hebben een heel lijstje met COP waardes met vermogen bij verschillende temperaturen.

  • @fennie024
    @fennie024 2 ปีที่แล้ว

    Heerlijk duidelijke uitleg. Maar kan je uitleggen waarom een COP van 2,5 niet meer gunstig is en de WP dan terugvalt op de CV ketel? Een COP van 2,5 haalt een CV toch niet?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Dat getal kun je gewoon vergeten aangezien dat samenhing met een gasprijs van € 0,69/m3. Nu de gasprijs flink is gestegen is die COP waarde ook anders komen te liggen. Zie ook deze video: th-cam.com/video/y_PbSNn8epQ/w-d-xo.html (vanaf 6:20).

    • @fennie024
      @fennie024 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets merci voor de aanvulling. Ik had er niet over nagedacht dat COP waarde een verhouding was van prijzen en niks met statische calorische waarden van doen heeft. Als gas praktisch gratis is, dan komt de COP heel anders uit. 👍

  • @FransDircks
    @FransDircks ปีที่แล้ว

    super uitleg

  • @Garret141076
    @Garret141076 2 ปีที่แล้ว +1

    Duidelijke video.
    Maar ik gebruik ongeveer 1600m3 gas. Dat is dus 15680 kw/h aan energie. Met een warmtepomp met een cop van 3-4 gebruik ik dus nog steeds 3930-5226 kw/h aan energie. Op dit moment betaal ik 27ct per kw/h en 1,11 per m3 gas. Dus de terugverdien tijd vind ik best lang en ik heb dan mog geen rekening gehouden met eventuele tapwater boiler en aanpassen radiatoren.
    Of zie ik wat over het hoofd.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      In deze video zit een uitgebreidere rekenmethode: th-cam.com/video/bY7T1mLXdeQ/w-d-xo.html

  • @zilvervloot
    @zilvervloot ปีที่แล้ว

    Combinatie hybride warmtepomp met een elektrische cv ketel, al een zonneboiler, dus als bijverwarming gebruiken

  • @sebastiaanl9876
    @sebastiaanl9876 ปีที่แล้ว

    Tip voor iedereen wil je energie besparen?
    Ga eerst kijken wat voor soort ventilatie systeem je wilt gebruiken,
    Natuurlijke ventilatie, mechanische, wtw/decentrale.
    Daarna isoleer je woning en vervang je glas minimaal hr++
    Gevel isolatie, en dak isolatie zijn de belangrijkste isolatie projecten, en daarna bodem/ vloer zorg wel voor afdekking van de je kruipruimte met een folie voor minder vocht in huis.
    Vloer isolatie is beter dan parels op de bodem
    En daarna pas kijken naar een warmtepomp, aangezien je anders niet echt goed gebruik kan maken van je warmtepomp als je huis ouder is dan 1975/1980

    • @vanrietfrederik
      @vanrietfrederik 11 หลายเดือนก่อน

      dus maar alles afbreken en nieuwe zetten. wat doe je met erfgoed?? wie gaat die kost betalen? wat als binnen 10 of 20 jaar blijkt dat het klimaat zich niet aanpast aan wat de mens wil? weer nieuwe toepassingen. we proberen hier vooral ergens een kracht te beheersen die zichzelf eerder zal aanpassen. wat gaan we in de komende jaren doen aan bevolking??? nog blijven kweken als konijnen???? de wereld kan alles blijkbaar maar aan. op meerdere plaatsen gas ophalen, meerdere plaatsen olie ophalen, op meerdere plaatsen andere metalen of edele metalen ophalen. verwonderd zijn dat de wereld om zeep gaat. vervanging van de reeds bestaande techniek gaat evengoed ten koste van de reeds bestaande. en nu gaan we het in versneld tempo doen waardoor er nog meer uitstoot is. maar dat snappen vele niet.

  • @FrLW68
    @FrLW68 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor dit verhelderende verhaal. Ik neem aan dat het ook ongeveer opgaat voor een lucht-lucht warmtepomp.
    Wij zitten namelijk heel erg te twijfelen of we een lucht-lucht warmtepomp/split airco gaan nemen, waar we op warme zomerdagen ook profijt van kunnen hebben, of toch maar een duurdere lucht-water WP die niet kan koelen. Vooral met thuiswerken, kan het soms 30 graden worden op zolder. En mijn vrouw kan heel slecht tegen de warmte.
    In de winter willen we de airco dan gebruiken om bij te verwarmen. Dit hebben we de afgelopen winter zoveel mogelijk met de houtkachel gedaan, en op dagen dat het niet waaide met een 1500W convectorkachel. Niet echt zuinig in elektrisch gebruik, maar wel een gasverbruik met gemiddeld max 2 kuub per dag in januari/februari. (en we hebben zonnepanelen)
    Het enige waar ik bang voor ben, is dat we verplicht worden om een lucht-water WP te kopen, als de HR CV-ketel na 2026 kapot gaat en dat terwijl we dan, mede dankzij de houtkachel en hopelijk een airco, de verplichte investeringkosten er nooit uit zullen krijgen.
    Een dillema dus. Geen idee of je een filmpje over hebt over verwarmen met een airco tov een lucht-water WP.
    Is het een idee om de buitenunit in de aangebouwde garage te hangen? In de in winter vriest het daar niet en in de zomer is het daar juist koel.

  • @offgridd
    @offgridd 2 ปีที่แล้ว +1

    Leuk uitgelegd! Met grondgebonden warmtepompen heb je daarnaast ook nog het voordeel van een passieve en regenererende koeling.

  • @ChaufMT
    @ChaufMT 2 ปีที่แล้ว

    Een mooie, heldere uitleg. Je bent niet zo fan an elektrisch verwarmen. Hoe kijk je naar IR-panelen om te verwarmen? Hoe bereken je de benodigde capaciteit en zijn hier een zonnepanelen met evt accu een goede aanvulling.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Zie deze video: th-cam.com/video/buD890v39uA/w-d-xo.html

    • @ChaufMT
      @ChaufMT 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets yes, had hem later al gevonden. Zeer waardevol.

  • @edwinschaap5532
    @edwinschaap5532 4 หลายเดือนก่อน

    18:24 Maar het is natuurlijk zonde om voor die paar dagen per jaar een gasaansluiting met een vastrecht van €300,=+ aan te houden. Voor die paar uitschieters kan je dan beter elektrisch (bij)verwarmen. Daarmee blijf je vast onder die €300,=

  • @bjorndijkstra5863
    @bjorndijkstra5863 2 ปีที่แล้ว

    Wij zitten met het probleem lekkende cv leidingen in de betonvloer. In eerste instantie georiënteerd op de lucht water warmtepomp + een nieuw ltv systeem.
    Nu lees ik ook verhalen over de lucht /lucht warmtepomp (omgekeerde airco)
    Ik kan nergens de cop grafieken vinden van deze lucht lucht, heb jij hier linkjes voor?
    En wat vind je van volledige verwarming met lucht lucht, met voor nood die ene keer in de 20 jaar dat het -15 wordt een paar elektrische radiatoren cop 1.
    Is dat haalbaar voor goed geïsoleerd huis? ( ik snap dat een installateur moet uitrekenen of een lucht lucht het benodigde warmte vermogen kan leverem)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Zoek wat lucht/lucht warmtepompen uit en kijk naar de specificaties, daar staan de verschillende COP waardes wel in. De COP gaat wel redelijk hard omlaag als het onder 0 wordt. COP 1, mits voor incidenteel gebruik en bij gericht gebruik (in een enkele ruimte bijvoorbeeld) kan prima.

  • @petergrim5132
    @petergrim5132 2 ปีที่แล้ว

    Praktijk m3 gas naar kWh met e-cv is 5,5 obv 1 jaar ervaring. 1000 m3 gas wordt 5500 kWh stroom. Ww is aparte boiler a 1500 kWh per jaar. Heb 19 panelen die 5500 kWh pj opleveren.

  • @woutb32
    @woutb32 2 ปีที่แล้ว +1

    Wij wonen in een rijtjeshuis uit 1962 dat we goed hebben na geïsoleerd. Wij hebben het vorige model elga hybride warmtepomp die solo draaid. De CV ketel heeft nog nooit bij hoeven springen en wordt allen gebruikt voor warm water. Ons totale elektraverbruik ligt op ongeveer 4100 kWh per jaar waarvan 1200 voor de warmtepomp, gasverbruik 250m3 mede door gebruik bad. De binnentemperatuur is 24/7 21 graden op de begane grond en 18 graden in de rest van het huis, inclusief zolderverdieping waar wij slapen. De aanvoertemperatuur van de wp staat op 32 graden dat ruim voldoende is voor de vloerverwarming op de BG en de convector radiatoren in de overige ruimtes hebben ventilatoren. Wij zijn erg te spreken over het comfort in ons huis en over de energierekening, mede mogelijk gemaakt door de warmtepomp, ook als de buitentemperatuur onder het vriespunt daalt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +2

      Warmtepompboiler erbij voor het warme tapwater en je kunt in feite van het gas af. Goed om te horen dat het zo goed bevalt.

    • @woutb32
      @woutb32 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Ik ben nog aan het zoeken naar een geschikte oplossing voor sww. Een warmtepompboiler maakt te veel geluid. de enig plek die wij hebben is op zolder, waar wij ook slapen. Ik denk nu aan een gewone elektrische boiler van ongeveer 100 liter (zodat we ons solar overschot daarin kwijt kunnen) gecombineerd met een doorstroomverwarmer (voor de koudwaterangst). We hebben al een douche WTW (waar je dan weer niks aan hebt voor het bad). Qua elektrische capaciteit zou het moeten lukken met onze aansluiting van 3x25A. Een nadeel van de doorstroomverwarmer vind ik de stroompieken die het veroorzaakt. Mijn verwachting is echter dat de doorstroomverwarmer bij ons niet echt op vol vermogen zal draaien doordat de elektrische boiler de WTW voorverwarmt. 2x een bad na elkaar vullen is dan wel weer een dingetje maar hoe vaak gebeurd dat nu?

    • @reiniernn9071
      @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว

      @@woutb32 Ik heb juist de doorstroom verwarmer verwijderd (11KW verbruik). Een kleine "keuken" boiler vlak bij de kraan geeft ook meteen warm water. (Ik zeg niet dat dat erg zuinig is, maar als je toch stroom over hebt op je panelen).
      Misschien zou je nog een slim schakelsysteem kunnen installeren die deze grootverbruikers uit of op een lager pitje zetten als het totale stroom verbruik piekt bv bij vol gebruik van de kookplaat (aannemend dat je van het gas af wil met alles).
      Een dergelijk systeem kan ook zinvol zijn als je tevens een EV zou willen laden....4 KW laden is nooit een probleem als die op een andere fase zit dan de 2 fases voor de kookplaat. Maar als alles (warmtepomp, boilers, kookplaat, wasmachine/droger) tegelijk aan gaat kan die beter even pauzeren.

    • @woutb32
      @woutb32 2 ปีที่แล้ว

      @@reiniernn9071 Waarom heb je de doorstomer laten verwijderen? We kunnen eerst eens starten met alleen de boiler en de cv als backup houden en kijken wat er gebeurd en of we eventueel te kort komen. In de keuken hebben we een quooker. Het plan is om de boiler te laten verwarmen bij voorkeur als de panelen genoeg leveren. Ik heb een Homey smarthome systeem waar ik nu al van alles mee schakel. Bij het gebruik van de kookplaat in de keuken (met werkbladafzuiging) schakelt automatisch ons WTW ventilatiesysteem naar de hoogste stand, om maar een voorbeeld te noemen. Als er meer grootverbruikers bij komen kan ik daar altijd wel iets op verzinnen dat de ene verbruiker voorrang krijgt.

    • @reiniernn9071
      @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว +1

      @@woutb32 We hebben een boiler, 175 liter, achter de vaillant warmtepomp zitten. Deze levert standaard water van 45 graden (50 ) en 1 keer per week na verwarmd tot 60+ tegen bacterie groei. Afstand tot keuken geeft nogal veel water verspilling voor het warm wordt. De 11 kw doorvoer verwarmer werd door installatie van de pomp eigenlijk obsoleet...en bovendien minder aantrekkelijk om 2 zware 3 fase stroomverbruikers te hebben. Ook al gebruikt de warmtepomp gewoonlijk maar 2KW....tijdens het naverwarmen van de boiler tot 60 graden gebruikt ie tijdelijk tot 6KW energie. 17KW zou boven de 3*25 aansluiting terecht komen. Echter, een keuken boiler van een paar liter, gevoed met voor verwarmd water uit de boiler voldoet wel prima om heet afwas water te hebben. Dit nog los van het inductie plaat piek verbruik.

  • @Patrick_86
    @Patrick_86 2 ปีที่แล้ว

    Duidelijk verhaal! Is er ook een methode om te bepalen hoeveel vermogen de wp moet hebben in vergelijking met een cv ketel? Zeg maar als je nu weet dat je met een cv ketel van x kw en een ingestelde toevoer van bv 50graden icm radiatoren een comfortabel huis hebt, hoeveel vermogen moet de wp dan hebben?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Zie deze video: th-cam.com/video/bY7T1mLXdeQ/w-d-xo.html

  • @henrieglasius9644
    @henrieglasius9644 2 ปีที่แล้ว

    Hoi wanneer maak je een filmpje over bv onze HPI 25 van daalderop heb ze hier ophangen samen met een Base Cube

  • @marcjurriens89
    @marcjurriens89 2 ปีที่แล้ว

    Ontzettend goed verhaal... Ik ben zelf op zoek naar de beste oplossing voor mijn huidige CV ketel die inmiddels 12 jaar oud is... Op basis van deze cijfers vraag ik me af of het niet verstandig is om voor all-electric te gaan... dan verdien ik ook nog aan het wegvallen van mijn gasaansluiting.. Dat vastrecht kost ook geld...
    Zijn hier cijfers / vergelijkingen over ?

    • @EllieTheCorgiPembroke
      @EllieTheCorgiPembroke 2 ปีที่แล้ว

      vastrecht is ongeveer 275,- euro per jaar. In 20 jaar toch 5500,- euro.

    • @marcjurriens89
      @marcjurriens89 2 ปีที่แล้ว

      @@EllieTheCorgiPembroke En voor die 275 eur kun je dan feitelijk nog weer extra kilowatt uur inkopen… stelcoude prijs 24 cent per kwh dan betekend dat weer een dikke 1000kwh per jaar stroom die je “meer mag gebruiken” als je van t gas af bent, toch ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Dat vastrecht is leuk, maar de echte klapper maak je met het *niet* meer kopen van gas. Als je met een nieuw contract jaarlijks 1400 m3 gas voorkomt, dan vermijd je daarmee een gasrekening van bijna € 2.500,- *per jaar* . Daar kun je *elk jaar* 7.100 kWh aan stroom voor kopen, en als je zonnepanelen hebt is dat zelfs nog meer (aangezien je eigen zonnestroom in de orde van 5-10ct/kWh kost). Dáár zit de echte financiële klapper die een overstap naar all-electric met zich meebrengt.

    • @marcjurriens89
      @marcjurriens89 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Dus feitelijk is het bij overstappen op een hybride lucht/lucht systeem een redelijke no-brainer om op full-electric over te stappen ? Ik heb ook nog zonnepanelen met een leuke overproductie en de komende jaren kunnen we nog salderen…

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@marcjurriens89 Ja, ik ga zelf ook overstappen naar full-electric. Sterker nog, het enige gastoestel in mijn hele huis is op dit moment nog de ketel. Al het overige (incl. de keuken, zowel kooktoestel als warm water) is al elektrisch.

  • @wueel
    @wueel 2 ปีที่แล้ว

    Mooi verhaal, veel geleerd, maar gewoonlijk heb je een systeem dat niet alleen verwarming betreft maar ook warm water. Waarom is de invloed van warm water op het systeem niet meegenomen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Omdat ik warm water altijd los zou opwekken, bijvoorbeeld met een warmtepompboiler of elektrische boiler. Een indirect gestookt boilervat met een warmtepomp kan ook, maar je kunt geen CV en warmwater bereiding tegelijk hebben. Dat komt het comfort niet ten goede, vandaar een gescheiden systeem.

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 2 ปีที่แล้ว

    Tripelsolar komt met n nieuw warmtepomp, hun pvt oplossing is meest toegepast. Eplucon zet een eco forest warmtepomp met brine.water op een ventilator in het dak, unit van breman. Zomaar twee voorbeelden voor de water water warmtepompen die niet op de bodem, oppervlakte water of wil draaien.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Volthera levert ook een PVT systeem, HR Solar is er recent ook mee begonnen, genoeg leveranciers om uit te kiezen.

    • @vriesvakkie1
      @vriesvakkie1 2 ปีที่แล้ว

      Idd, er zijn er meer. Er is wel verschil in de unit aan de achterzijde van het pvt paneel. Een jaar of twee terug had je ook de variant met gevlochten slangen als schutting. ( zonder pv dan). Het grootste nadeel van pvt is dat ze vaak 2x1 meter panelen gebruiken waardoor het steeds minder makkelijk post op daken waar al n dakkapel staat. Je heb er al snel 6 nodig en met die maat raak je ze lastiger kwijt.

  • @jacquesvriens2411
    @jacquesvriens2411 2 ปีที่แล้ว

    Dit is weer een zeer duidelijke uitleg over warmtepompen. Ik ben geïnteresseerd in de Hybride warmtepomp van Triple Solar en PVT panelen met een beter koelmiddel (propaan) en daardoor nog een hogere SCOP (5,6), en hogere temperaturen voor de CV en Warmwater voorziening, en natuurlijk geluidloos.
    Zitten er volgen jou nog nadelen aan zo een systeem?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Glycol gaat in een PVT systeem bijna de hele levensduur van het systeem mee. Ik weet niet of propaan na verloop van tijd vervliegt. Een glycol systeem haalt ook een SCOP van 5,0 dus zo groot is het verschil niet? Dat een systeem hogere temperaturen kan halen is niet relevant aangezien je dat toch niet wilt. Bij die hoge temperaturen ga je die SCOP namelijk niet halen.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 ปีที่แล้ว

      Ik ben op zoek naar een installateur die de Triple Solar hybride kan installeren, heeft u die al gevonden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@jbtl1130 Neem contact op met Tripple Solar en vraag hen om jou in contact te brengen met een installateur. Zij hebben vaak een lijst met gecertificeerde installateurs door heel het land. Leg de verantwoordelijkheid bij hen neer: jullie willen geld verdienen aan mij, dan zorg maar dat ik een installateur krijg toebedeelt.

    • @jacquesvriens2411
      @jacquesvriens2411 2 ปีที่แล้ว

      @@jbtl1130 Wat Ketel Klets zegt is de goede richting, heb ik ook gedaan en ik werd uitstekend geholpen ook met de nodige technische informatie. Er is een maar, voordat de Hybride warmtepomp van Triple Solar beschikbaar komt is het juli/augustus 2022.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@lecramred4453 Dat klopt, maar van de andere kant is dit het enige systeem dat zijn eigen energie deels of volledig opwekt met het PV deel van PVT. Zeker met de huidige stroomtarieven wordt de terugverdientijd hierdoor verkort, om nog maar te zwijgen over de dure kuubs gas die je niet meer afneemt (al geldt dat laatste voor alle warmtepompen).

  • @pieterwever5849
    @pieterwever5849 2 ปีที่แล้ว

    Het tabelletje van de REMEHA ELGA Ace is me niet helemaal duidelijk, of er zit een fout in.
    Bij COP (7A / 35W) is het opgenomen vermogen 920 Watt.
    Bij COP (2A / 35W) is het opgenomen vermogen 830 Watt.
    Ik zou verwachten, dat het opgenomen vermogen bij COP (2A / 35W) groter is dan bij COP (7A / 35W), omdat de warmtepomp dan een groter temperatuurverschil moet overbruggen (5 graden meer!). De compressor moet dan toch meer arbeid leveren!
    Of zie ik dat verkeerd?

  • @peterlosangelos4108
    @peterlosangelos4108 2 ปีที่แล้ว

    Waar te plaatsen? Bv In de zon? Noordzijde op de grond of zuidzijde hoog aan de gevel?

    • @luk5464
      @luk5464 2 ปีที่แล้ว +1

      Als je er voornamelijk mee wilt verwarmen dan is een warmere plaats beter dan een koelere plaats, maar het zal geen wereld van verschil zijn. Als je hem op de grond (of een plat dak) zet dan moet hij met rubberen voeten wel een stuk van de grond worden getild.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Ik meen gehoord te hebben dat ze niet in de wind moeten staan, maar e.e.a. is afhankelijk van de situatie ter plekke.

  • @hoekscor.
    @hoekscor. 2 ปีที่แล้ว

    Ik blijf mooi mijn gasketel gebruiken dat is het goedkoopste.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Goed om te horen, iemand moet mijn subsidie betalen 🙂

    • @hoekscor.
      @hoekscor. 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets ik weet niet wat ik van jou moet denken of je slim bent of dom maar mijn ervaring is als je van de Overheid iets krijgt betaal je het dubbel terug.

  • @niels4321
    @niels4321 2 ปีที่แล้ว

    Een warmtepomp gebruikt toch veel energie als deze aanslaat in de ochtend? Verwarming gaat aan, iedereen gaat douchen. Volgens mij zijn de koudste uren net voor zonsopgang dus wanneer men de verwarming aan zet en gaat douchen. Heb je dat meegenomen in je berekeningen?

  • @mvanbommel2285
    @mvanbommel2285 2 ปีที่แล้ว +1

    👍 erg interessant!

  • @johnlohman316
    @johnlohman316 2 ปีที่แล้ว +1

    goed verhaal

  • @jokentgens515
    @jokentgens515 2 ปีที่แล้ว

    Hallo, duidelijk verhaal mbt hybride warmtepomp. Mijn vraag, heeft mijn airconditioning 6kWh dezelfde efficiëntie alsjeblieft zojuist beschreven is? Ik lees graag je antwoord 👍

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Nee, de COP is afhankelijk van het type bron, de afgiftetemperatuur, afgiftevorm (lucht, water) en de warmtepomp zelf. Zo'n soort tabel staat meestal in de handleiding of specsheet vermeld.

    • @jokentgens515
      @jokentgens515 2 ปีที่แล้ว +1

      Thans, heb deze tabel opgezocht, Scop = 4,2 en Seer = 6,3 dus redelijk (A+) efficiënt zou ik dan zeggen

  • @BeginnerBowler300
    @BeginnerBowler300 2 ปีที่แล้ว

    Kan ik dan naast de warmtepomp een cv ketel hangen die bijverwarmt van 35 naar 75 graden ? Anders krijg ik het huis niet warm. Is het dan nog efficient genoeg ?
    En moet ik dan perse de thermostaat van de leverancier van de warmtepomp gebruiken om alle opties te krijgen ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Een warmtepomp kan ook best 60 graden water maken, maar dan lever je efficiëntie in (COP). Of zelfs 75 graden als je het elektrisch verwarmingselement meeschakelt (is optioneel verkrijgbaar bij de meeste warmtepompen). Dan kun je helemaal van het gas af. Thermostaat is meestal merk-eigen inderdaad, maar mogelijk zijn daar wel aanpassingen mogelijk, vraag dat even na bij je installateur.

    • @BeginnerBowler300
      @BeginnerBowler300 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets ik kan niet meer zonder mijn tado thermostaten.. dus dat is wel een dingetje 😅

  • @timommering7645
    @timommering7645 2 ปีที่แล้ว +1

    Zelf heb ik ook een Elga Ace 4kW, onder de 2 graden gaat hij gewoon vrolijk door.
    Standaard mag hij bij 15 graden hulp vragen van de hr ketel en onder de -15 stopt de wp inderdaad ermee. Dit alles is vrij instelbaar.
    Het enige gas dat we nog gebruiken is voor het douchen en de de-frost.

    • @marcjurriens89
      @marcjurriens89 2 ปีที่แล้ว

      Wat heb je er onder ? Een gas cv of elektrisch ?

    • @timommering7645
      @timommering7645 2 ปีที่แล้ว

      @@marcjurriens89 een gas cv ketel.

  • @jovanoppen8477
    @jovanoppen8477 2 ปีที่แล้ว +2

    Hallo beste meneer van “Ketel Klets” en ook hallo kijkers
    Ik vraag me af wat voor een warmtepomp (hierna: wp) ik moet gaan aanschaffen voor de verwarming van mijn goed ge-isoleerd huis.
    Een lucht-lucht wp (airco) of een lucht-water wp ?
    De aanschafkosten van een lucht-lucht wp zjn aanzienlijk lager dan een lucht-water wp ?
    Lucht-lucht wp (airco) circa 3.000 tot 4.000 euro tegen,
    Lucht-water wp van 15.000 tot 25.000 euro.
    1) Is een lucht-lucht wp efficienter / goedkoper in gebruik dan een lucht-water wp ?
    2) Wat zijn de stroomkosten van een gemiddeld lucht-water wp op jaarbasis ?
    3) Tot slot, wat zijn de voordelen van een lucht-water wp t.o.v. een airco (lucht-lucht wp) ?
    Alvast bedankt voor uw deskundig antwoord(en).
    Grt, Jo
    Ter informatie:
    Warm water -> combi-cv-gasketel.
    Geen vloerverwarming.
    Koken op.
    Gasverbruik warm water + gasfornuis = 14 m3 per maand.
    Wat zijn de stroomkosten

    • @jovanoppen8477
      @jovanoppen8477 2 ปีที่แล้ว

      Ja gooie vraog Jup

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +2

      Met een lucht/water of water/water warmtepomp bedien je meestal een heel huis middels de bestaande radiatoren en vloerverwarming. Met lucht/lucht doe je specifieke ruimtes, dus daar heb je er meestal meerdere van nodig. Lucht verwarming/koeling is wel echt anders dan de anders twee. Het maakt een beetje geluid, de luchtvochtigheid kan lager worden, bij verwarmen van de lucht blijft de vloer koud (anders dan bij vloerverwarming). Het werkt prima, maar luchtverwarming gedraagt zich wel anders dan een CV systeen.

    • @jovanoppen8477
      @jovanoppen8477 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Bedankt meneer “Ketel Klets” voor uw snelle berichtgeving.
      Helaas lees ik niets over uw mening inzake de kosten van het ene (airco) en het andere systeem (lucht-water warmtepomp).
      Noch van de aanschaf- noch van de gebruikskosten.
      Het draait toch om … de knikkers (lees; euro’s) en niet om … het wp-spel.
      Ja, klopt. Airco’s zijn voor specifieke ruimte.
      Echter, met een (1) extra airco ga ik benedenverdieping verwarmen.
      De slaapkamers zijn reeds voorzien van een airco.
      Ik ga eerst eens aan-de-gang met een airco en bekijk hoe dat zich ‘gedraagd’.
      Grt, Jo

  • @hansroossien1491
    @hansroossien1491 2 ปีที่แล้ว

    ik hoor in de wandelgangen dat het plaatsen vaan een verwarmbare airco ook een goed alternatief kan zijn i.p.v. een warmte pomp, hoe zien jullie dat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Een airco ís een warmtepomp, lucht/lucht ipv lucht/water. Paar afwegingen: een airco verwarmt de lucht maar niet de vloer, niet iedereen vindt dat prettig. Airco units kun je plaatsen per ruimte met ieder een eigen buitenunit of één buitenunit met meerdere afgiftepunten (hou dan rekening met eventueel aanvullend breekwerk of het aanzicht van de woning indien je meerdere buitenunits kiest). Airco's maken geluid terwijl je een warmtepomp op zolder niet hoort in de doelruimte. Er moet op elke locatie waar je een airco wilt plaatsen een stroomvoorziening aanwezig zijn. Airco's ontvochtigen de lucht, dat kun je wel/niet prettig vinden. Airco's hebben periodiek onderhoud nodig, bijvoorbeeld bij schimmelvorming. Bij elke aircounit moet een condenswaterafvoer aanwezig zijn. Dit zijn zo even wat dingen die me te binnen schieten.

  • @SXMaarten01
    @SXMaarten01 2 ปีที่แล้ว

    Mijn vakgebied is (grote) koeltechniek. Ik heb helaas jaren oorlog gevoerd met fabrikanten van lucht/lucht warmtepompen, om het werkelijke COP bij temperaturen beneden 5°C te achterhalen. Het ESEER rendement is alleen maar geldig bij temperaturen tussen 5°C en 22°C. Een uiterst kunstmatig (hoog) getal om een klant over de streep te trekken.
    Het is de moeite misschien waard om het werkelijke COP per fabrikant te vermelden bij tempertaturen beneden 5°C. Het zou mne verb azen als ze die getallen willen geven. Ik heb hert zelf wel eens uitgerekend, maar beneden 5°C zit je als snel beneden een COP van 3,5. Dat is het COP van een HR-ketel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Ik dacht dat het verplicht was i.v.m. het energielabel dat de COP bij verschillende luchttemperaturen wordt vermeld, maar dat is dus blijkbaar niet zo?

    • @SXMaarten01
      @SXMaarten01 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Je geeft zelf al COP's bnij verschillende temperaturen aan.
      Maar als je het ding echt nodig hebt om te verwarmen, moet je de COP's kennen beneden 5°C, bijvoorbeeld bij -5°C. Die zijn belangrijk, maar die krijg je niet. Je kunt ze trouwens zelf uitrekenen, dan schrik je. Bij - 5°C kopm je aan een COP van 1,5 en dan moet je ook de condensor nog regelmatig ontdooien.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@SXMaarten01 Hoe reken je dat uit? Ik leun altijd op de getallen die de fabrikant in de documentatie vermeldt, maar dan moet die er wel zijn natuurlijk.

    • @SXMaarten01
      @SXMaarten01 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Er zijn een paar vgrootheden, waar de fabrikant niet mee kan spelen.
      1 het gebruikte koelmiddel, dat is verplicht op de kenplaat
      2 het electrisch vermogen van de compressor en de ventilatoren
      3 het energieverbruik van een koelkmachine is afhankelijk van hetr drukverschil trussen pers- en zuigzijde. Hoe groter het verschil, des te hoger het energieverbruik en bij een hoog druklverschil, draaien de compressor en de fans altijd op vol vermogen, ook een unit met inverter.
      Met deze gegevens kun je het werkelijk opgenomen vermoge uitrekenen en dus ook het momentane COP.
      Je bijdragen waardeer ik zeer.Duidelijk en onbevooroordeeld.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@lecramred4453 Heb je al eens getest of je met een aanvoertemperatuur van 45 graden je huis warm kunt krijgen? Kunt je gewoon instellen op je ketel. Bij veel mensen gaat dat prima, bij mij ook en ik heb niks aan de isolatie veranderd of verbeterd.

  • @keesbukman4295
    @keesbukman4295 2 ปีที่แล้ว

    Ik gebruik mijn airco in de winter als bijverwarming. Nu overweeg ik de lucht aanvoer van de buitenunit deels via de (geïsoleerde) kruipruimte te laten lopen. Kruipruimte is ca 12graden en vochtig. Is dit handig of niet?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Je onttrekt dan warmte uit de kruipruimte, deze wordt dus significant kouder. Heeft dat impact op je vloer? Is er genoeg thermische capaciteit om de warmtepomp te blijven voeden?

    • @keesbukman4295
      @keesbukman4295 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Dank voor je antwoord. Mijn vloer is goed geïsoleerd. Ik ga door de funderingsbalk een luchtaanvoer kanaal kanaal maken die lucht uit de kruipruimte bijmengt met de aangezogen buitenlucht. Aan de tegenoverliggende zijde van de woning maak ik een even grote lucht invoer. Op deze wijze kan de lucht via de kruipruimte ongeveer 10-12 graden worden in de winter, waardoor het rendement van de warmtepomp(airco) beter wordt. Doordat de lucht via de kruipruimte ook vochtiger wordt bevat het nog meer energie die door condensatie in de heatpump wordt afgegeven. In de zomer als de airco wordt gebruikt is het ook een voordeel!

  • @arnovdmeer
    @arnovdmeer 2 ปีที่แล้ว

    Wat is beter een hybride warmtepomp met een electrische cv ketel of een all electric warmte pomp

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      All electric WP = WP + elektrisch element. De hybride WP heeft vaak een lager vermogen, het is dus van belang om uit te rekenen of dat voldoende is voor jouw woning. Zie de laatst gelinkte video, daar leg ik dat in uit.

    • @arnovdmeer
      @arnovdmeer 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Ik begrijp dat de situatie complex is, maar ik constateer dat de kosten van een losse electrische cv-ketel veel lager zijn dan de meerwaarde van een all-electric; bovendien als de warmte pomp defect is kun je nog altijd gebruik maken van de electrische cv ketel.

    • @woutb32
      @woutb32 2 ปีที่แล้ว

      @@arnovdmeer de initiële kosten kunnen misschien lager zijn maar wat als je de totale kosten inclusief gebruikskosten berekend over de levensduur van de warmtepomp en vergelijkt met de elektrische CV? Ik denk dat je dan schrikt van de kosten van de eCV. Wel heb je het voordeel dat je geen buitenunit hebt die geluid maakt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@arnovdmeer Een elektrisch element is vaak optioneel verkrijgbaar bij een warmtepomp en sommigen hebben zelfs een 'noodloop' waarbij ze volledig op elektrisch verwarmen terugvallen indien de warmtepomp defect zou raken. Hybride wordt vaak als marketingterm door fabrikanten gebruikt, terwijl je die 'hybride' warmtepomp ook vaak als all-electric kunt toepassen (zonder bijverwarmer). Dat maakt deze discussie wat ondoorzichtig.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@woutb32 Er zijn ook genoeg warmtepompen verkrijgbaar zonder buitenunit. Water/water + PVT, lucht/water op ventilatie/buitenlucht (Itho Vincent bijvoorbeeld) enz.

  • @chicolama7138
    @chicolama7138 2 ปีที่แล้ว

    In het filmpje geeft je aan dat je bij 5 ijsdagen of bij 31 vorstdagen de hybride warmtepomp het niet trekt en bijverwarming nodig is. Ik neem aan dat er bedoeld wordt dat hij het die dagen wel trekt om het alleen te doen, maar dat de COP te slecht is. Dan kan ik ook zeggen ik haal de hele CV ketel weg en laat de gasaansluiting verwijderen. Daardoo bespaar ik me 274,00 euro vastrecht gasaansluiting en in die 5 of 31 dagen accepteer ik de lagere COP omdat de besparing aan vastrecht dat (ruimschoots) compenseert. Met die 274 euro kan ik al, met huidige tarieven, 126 kWh extra verbruiken zonder er rekening mee te houden dat als de ketel er wel was ik ook aardgas a 2,00/m3 zou hebben verbruikt.

  • @mauricebloemen108
    @mauricebloemen108 2 ปีที่แล้ว

    Duidelijke uitleg , ik mis alleen een heel belangrijk aspect en dat zijn de aantallen ontdooi cycli van de WP. Het is namelijk ( koel) technisch zo dat de aantallen ontdooi cycli bij buitentemp van 7 grC en lager en/of bij mistig weer , aanzienlijk meer zijn. Een ontdooi cyclus is verlies want er moet energie in gestopt worden om de buitenbatterij te ontdooien waardoor de WP kan blijven functioneren. Dit aspect wordt bij de berekening van de COP “ even” vergeten maar blijkt in de praktijk het grote verschil te maken in de energiebesparing. De WP leveranciers stellen wel dat de WP kan functioneren bij temp

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Dat is dan specifiek bij de lucht/water warmtepompen. Er zijn inderdaad ontdooicycli, al weet ik niet wanneer die worden gedraaid door de controller. En wat betreft het geluid, daar zijn nieuwe regels voor in werking getreden, ik meen vorig jaar al, 40dB op de erfgrens. Voldoet een installatie daar niet aan, dan kan er gehandhaafd worden (denk ook aan versleten lagers tzt). Goede installateurs weten dat en houden daar rekening mee, of laten de klant verantwoordelijkheid aftekenen.

  • @ddevries465
    @ddevries465 2 ปีที่แล้ว

    Weer een mooie video!
    Lijkt mij dat volledig electrisch gaan nog interesanter gaat worden als je de besparing meeneemt als je van het gas gaat.?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Alles wordt elektrisch, koken, verwarmen, vervoer. Dat is in mijn optiek geen vraag meer. De besparing op het vastrecht is mooi meegenomen, de uitgespaarde kuubs gas leveren meer op overigens.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +3

      @@fryske.tynster Nee hoor, de eerste elektrische auto's met accu die 1000 km bereik hebben (single charge) zijn al aangekondigd (Mercedes en Nio o.a.). Besef, de accu kan groter worden, de energiedichtheid kan toenemen (andere accu samenstelling), de motorefficiëntie kan stijgen en het gewicht kan dalen. Doe je allevier tegelijk, dan krijg je dat soort range getallen. Voor bulktransport heb ik nog geen cijfers, maar ook daar gaan klappers gemaakt worden. Alles draait daar om geld (TCO/ROI e.d.) en als daar ook maar iets gewonnen kan worden, dan gaat men om. Bij scheepvaart lopen inderdaad verschillende testen, o.a. bij Maersk.

  • @weetbegeerte4914
    @weetbegeerte4914 2 ปีที่แล้ว

    Een vraagje over de thermische elementen die aan de vaillant werden aangesloten. Zijn die ook los verkrijgbaar?
    Ik heb namelijk al zonnepanelen liggen.
    En wat voor een oppervlak heb je dan nodig?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Nee die worden veelal niet los verkocht. Ten eerste zitten de kabels niet bij alle zonnepanelen op dezelfde plek, zijn niet alle panelen van dezelfde afmeting én (belangrijkste) kan de garantie van je zonnepanelen vervallen als je er een thermische collector achter hangt. Bij PVT panelen zijn deze als geheel getest en ook qua garantie goed bevonden.

  • @HenkArts-p1r
    @HenkArts-p1r 11 หลายเดือนก่อน +1

    Dit zou verplichte kost voor iedere Nederlander (en Belg?) moeten zijn

  • @hansbruls6420
    @hansbruls6420 2 ปีที่แล้ว

    kun een grond slang voor warmtepomp ook in kruipruimte gelegd worden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Dat zal vast kunnen, de vraag is alleen of daar wel voldoende thermische energie aanwezig is voor de warmtepomp om op te kunnen werken. Als de bron te klein is, zal de brontemperatuur snel instorten en dan blijft er weinig over van de werking.

  • @soostdijk
    @soostdijk 2 ปีที่แล้ว

    Dat lage aantal ijsdagen afgelopen twee jaar is vanwege het zonneminimum. Zal komende 20 jaar wel variabeler worden omdat we actieve zonneperiodes tegemoet gaan.

    • @peak196
      @peak196 2 ปีที่แล้ว

      Nog minder ijsdagen dus? En het zijn er al zo weinig.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Lijkt me niet het hele verhaal. Een zonnecyclus is 11 jaar, de getoonde grafieken lopen vanaf 1900/1950 tot nu. Daar zitten dus al minstens 6 volle cycli in verwerkt.

  • @swiebm2011
    @swiebm2011 2 ปีที่แล้ว

    Twee vraagjes. Maar eerst mijn DANK voor je filmpjes.
    1. Zonnecollectoren, om warm water te krijgen : kan ik in de zomer die warmte ook omzetten naar elektriciteit ?
    2. En zo ja, kan ik die elektriciteit dan ook koppelen aan mijn hybridepomp ?
    Ofwel, een rij zonnecollectoren zie ik wel zitten om mijn huis te verwarmen in de winter, maar in de zomer kan ik die warmte niet kwijt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      1) Nee
      2) Zie 1.
      3) Precies dat is voor mij de reden om niet voor een zonneboiler te gaan. Op die plek op je dak kun je ook extra zonnepanelen leggen.

    • @swiebm2011
      @swiebm2011 2 ปีที่แล้ว +1

      @@KetelKlets 1. Centrale verwarming kan ik overdag toch mooi via zonnecollectoren verwarmen nu overdag ? Dan is mijn huisje vanavond ook nog wel warm !? 2. Met zonnepanelen kan ik mijn centrale verwarming niet opwarmen ? Want 1 op 1 en warmtepomp werkt 1 op 4. Dus warmtepomp nodig en die werkt toch ook als warmtewisselaar, zoals de zonnecollectoren, maar warmtepomp heeft een (onnodige ?) tussenstap : elektriciteit. Ja, iets met bomen & bos en klok & klepel. Maar je filmpjes hebben mij al enorm geholpen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      @@swiebm2011 Een water/water warmtepomp kan niet overweg met een brontemperatuur van >20C, vandaar dat je een zonneboiler niet kunt combineren met een warmtepomp. Met zonnepanelen opwek kun je prima een warmtepomp of zelf een elektrische cv aansturen, zelfs volledig achter de meter (en dus belastingvrij). Een zonneboiler gebruiken voor cv ondersteuning kan, maar dat doet weinig in de winter, precies wanneer je het nodig hebt.

  • @peterjansen4480
    @peterjansen4480 2 ปีที่แล้ว

    Hoe kun je berekenen hoeveel pvt panelen je nodig hebt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Kijken hoeveel thermisch vermogen ze per stuk doen en het vermogen van de warmtepomp delen door dan aantal.
      Voorbeeld: warmtepomp 4.5kW en PVT paneel 750W thermisch = 6 PVT panelen

    • @peterjansen4480
      @peterjansen4480 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets helder, maar wordt een duur(der) verhaal aangezien ik al panelen heb liggen. In vergelijk met hybride oplossing. Andere opmerking: bij de temperatuurtabellen heb je het over 1,4%. Dat is als je uitgaat van 365 dagen. Moet je hier niet uitgaan van het aantal “stookdagen” bv october t/m maart?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      @@peterjansen4480 PVT panelen mogen ook op noord liggen, dat maakt voor het thermische gedeelte niet uit.

  • @fbenniks
    @fbenniks ปีที่แล้ว

    Full electric lucht/water warmtepompen uit het jaar 2022~2023 van 5-9KW hebben bij -7C/W35 een COP van rond de 2.8! Dat zal betekenen dat voor veel Nederlanders bij -7C de warmtepomp net zo veel energiekosten heeft als een CV boiler. Dat is toch prachtig? Blijft je huis niet warm met 35C aanvoer water dan halen deze warmtepompen bij -7/W55 een COP van ~1.8. Als je bij deze getallen de gepresenteerde weercijfers mee neemt is een warmtepomp zelfs in een renovatie project(W55) nog een passende optie! Daarnaast zijn de kosten met de 2023 subsidie zeer gunstig. Bijvoorbeeld een panasonic monoblock van 7KW kost rond de 4500 euro, 2850 euro korting van de overheid: 1650 euro! De installatie kosten, extra onderdelen(denk aan boiler, pompen, leidingwerk, aanpassingen radiatoren enz) niet meegenomen.