Herman is van het gas af door zelf aangepaste boilers | RTV Oost

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 พ.ย. 2024
  • Herman is al 4 jaar van het gas af, omdat hij zelf zijn boilers heeft aangepast. Deskundigen geloven er niet in, want het systeem zou teveel stroom verbruiken. Abonneer je hier gratis bit.ly/Abonneer...
    Overijssel is een groene provincie! In onze categorie 'groen' nemen we je mee door de veelzijdige kleuren groen die Overijssel heeft. We nemen je mee naar innovatieve boeren, we adviseren je wat je moet doen tegen de eikenprocessierups of we duiken in de wondere dierenwereld van paarden, schapen en geiten in Overijssel.
    Download onze app om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Overijssel
    Wie zijn wij?
    Op het kanaal van RTV Oost vind je het laatste nieuws uit de regio Overijssel en meer! Naast de spannende (LIVE) wedstrijden van PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, FC Twente of Heracles Almelo interviewen we ook bijzondere mensen uit Overijssel. We laten je regionaal nieuws zien uit de regio's Zwolle, Deventer, Almelo, Enschede, Vechtdal, Kop van Overijssel en de Reggestreek. Daarnaast brengen we je spraakmakende documentaires over bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede, Lotte van der Zee, Krav Maga en we gaan langs bij bekende mensen uit onze regio en brengen je het laatste nieuws van vandaag.
    ✉️ Heb je een tip? Mail dan naar nieuws@rtvoost.nl of stuur een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
    Abonneer op ons kanaal en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws van RTV Oost!
    Volg ons ook op social media!
    TikTok - / rtvoost
    Instagram - / rtvoost
    Facebook - / rtvoost
    Twitter - / rtvoost
    #RTVOost #Gas #RTVOostGroen

ความคิดเห็น • 984

  • @jurian89
    @jurian89 2 ปีที่แล้ว +31

    COP = 1 (of lager vanwege verliezen in de boilers, pijpen en de pomp), dan kan je dus net zo goed (of beter) direct elektrische verwaming gebruiken. Nog veel goedkoper en een stuk minder onderhoud. Het enige voordeel aan dit boilersysteem is dat je een warmtebuffer hebt.

  • @hansgouda8593
    @hansgouda8593 2 ปีที่แล้ว +38

    Je kunt nog zoveel met wat elektronica knutselen om gasverwarming te vervangen door elektrisch verwarmen (middels boilers) het blijft duurder omdat het de warmte uit elektriciteit komt door weerstand verwarming, dus met een COP van 1. Meet over een lange periode en het valt enorm tegen.

    • @rickbomans831
      @rickbomans831 2 ปีที่แล้ว +7

      Alleen als je goedkope elektriciteit hebt kan dit uit (bijv zonnepanelen). Een m3 gas bevat bijna 10kwh aan energie, dat is bij mij omgerekend alsnog bijna 3x zo goedkoop als een kwh elektra. Alleen met een COP >3 kun je goedkoper uit komen

    • @SpikeNLFS
      @SpikeNLFS 2 ปีที่แล้ว +3

      @@rickbomans831 echter gaat deze vlieger alleen op zolang je kunt salderen. Zodra het salderen afgeschaft is zul je flink moeten betalen. In de winter wanneer je de meeste warmte nodig hebt haal je maar een rendement van lager dan 10% op je panelen.

    • @tbc1_slava807
      @tbc1_slava807 2 ปีที่แล้ว +4

      Ja maar nog steeds als het kan gwn warmtepomp 4/5 keer zo effeicent en je kan ook bog gelijk airco en verwarming aansluiten

    • @fredpuntdroad8701
      @fredpuntdroad8701 2 ปีที่แล้ว

      @@SpikeNLFS
      Salderen gaat er pas na 2031 uit, dus er is nog tot ongeveer 2025 installeren dat je zeker weten terugverdiend.
      Plus dat ik niet denk dat salderen er uit gaat, die afschaffing wordt teruggedraaid. We kunnen met hoe slecht de verduurzaming gaat (terreur-boomers die overal wind turbines en zonneparkeren saboteren) simpelweg niet zonder een regeling die vrij hard stimuleert dat mensen zonnepanelen op hun eigen huis leggen.
      Het stroomnet en de centrale stroom-productie is gewoon te slecht om zonder lokale panelen te kunnen.

    • @mattijs20
      @mattijs20 2 ปีที่แล้ว

      @@SpikeNLFS denk niet dat het afschaffen van de saldering zal gaan gebeuren met de huidige gasprijs.

  • @Ramon314
    @Ramon314 2 ปีที่แล้ว +46

    3:02 cameraman: "doe even wat interessants" meneer: "uhmm ja oké ik meet wel even m'n relais door" haha

  • @PbPomper
    @PbPomper 2 ปีที่แล้ว +33

    Oke. Het is dus gewoon een elekrische boiler. Geweldig. Het rendement zal inderdaad redelijk bagger zijn. Het is in feite een uit de kluiten gewassen waterkoker (iets lagere temperatuur natuurlijk) met een regellusje. Dan kan je nog beter lokaal je ruimte verwarmen met een elektrische heater. Dat is nog efficienter.

    • @erikottema2620
      @erikottema2620 2 ปีที่แล้ว +1

      Het rendement van een elektrische boiler is hoger dan dat van een gasboiler. Het probleem is echter dat per joule elektriciteit duurder is dan gas

    • @maartenvanrossen6138
      @maartenvanrossen6138 2 ปีที่แล้ว +4

      Je moet ook geen gas boiler gebruiken om je woning te verwarmen. Daar zijn HR ketels voor. Die halen ook bijna alle energie uit de rookgassen.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +3

      Precies, ik ga het water op zolder verwarmen elektrisch en dan door het huis pompen met veel verlies. Waarom niet een kacheltje in het stopcontact in de kamer die je wil verwarmen, zo'n warme lucht blazer van 2KW.

    • @maartenvanrossen6138
      @maartenvanrossen6138 2 ปีที่แล้ว

      @@sparqqling Alleen als hij vloerwarming heeft kan ik me nog argumenten bedenken waarom je dit doet ipv z’n kacheltje. Maar dan nog.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +1

      @@maartenvanrossen6138 ik zeg elektrische sokken!

  • @joanankuijpers01
    @joanankuijpers01 2 ปีที่แล้ว +85

    Vervang deze 2 boilers door 1 groote warmte pomp boiler. Met een COP van rond de 3.5 daalt je stroom verbruikt nog aanzienlijk. Daar zit als backup nog altijd een elektrische spiraal in van 2kw. Dus eventuele storingen zijn dan ook geen probleem

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +2

      Ja, het zal een hogere investering vergen maar daar staat dan een veel hoger rendement en dus ook een veel lagere energierekening tegenover.

    • @ercanyilmaz8108
      @ercanyilmaz8108 2 ปีที่แล้ว +2

      Op de warmtepomp zit momenteel een aanzienlijk grote subsidie, waardoor deze zelfs goedkoper is dan een CV ketel in aanschaf. Bovendien is het ook vele malen zuniger in gebruik.

    • @edwinjanssen375
      @edwinjanssen375 2 ปีที่แล้ว

      @@Conservator. zal niet heel veel duurder zijn. De boilers met aansturing etc is ook redelijk prijzig.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 2 ปีที่แล้ว

      @@Conservator. Twee boilers, aansturing en twee kleppen en een pomp: 450+450+100+75+75+50=€1250
      Warmtepompboiler, na subsidie: €1250 euro

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +1

      @@chewmonkey89 Als dat zo is dan is een warmtepomp helemaal een no-brainer. 👍

  • @SkaterJanF
    @SkaterJanF 2 ปีที่แล้ว +199

    Dit systeem gebruikt ook te veel energie.
    Volgens de eigen site van Herman gebruikt het systeem circa 16.000 kWh. Nadat Herman zonnepanelen heeft geinstalleerd daalde de energie die ingekocht moest worden naar 10.000 kW.
    Daarmee blijft het gebruik van hun huis nog steeds op circa 16.000 kWh staan.
    Dit gebruik is overigens veel als je het vergelijkt met wat een gemiddeld gezin gebruikt volgens de NIBUD. Wanneer je het elektra verbruik en het gasverbruik bij elkaar optelt en omzet naar kWh kom je uit op circa 12.000 kWh wat je mag verwachten voor een hoekhuis met 2 bewoners,.
    Een stroomverbruik van 16.000 kWh kost 4800 euro per jaar (uitgaande van 30 ct/kWh).
    Verder is het zo dat het huis van Herman nu wellicht gasloos is, maar de energie centrale, waar Herman op de donkere winterse dagen zijn energie vandaan haalt moeten harder werken en meer gas verstoken.
    Om die reden is het ook volgens het bouwbesluit (artikel 6.55) niet toegestaan om je huis primair te verwarmen met een elektrische kachel met een rendement van 1.
    Het energieverbruik van de oplossing van Herman is hoog, de kosten zijn hoog en de oplossing is niet toegestaan volgens het bouwbesluit.
    Betere alternatieven zijn airco's of warmtepompen. Zeker met de subsidies die er zijn.

    • @Careah
      @Careah 2 ปีที่แล้ว +29

      Dat hij niet eerlijk is over zijn werkelijke verbruik in het filmpje maakt natuurlijk dat critici (terecht) bloed ruiken

    • @jazzdirt
      @jazzdirt 2 ปีที่แล้ว +6

      Je hebt een punt.. Maar ik vind het desalniettemin wel sympathiek dat Herman in elk geval iemand is, die probeert mee te denken, over hoe zonder al te veel aanpassingen, van het gas af te geraken.. En ik denk ook dat als een bedrijf met het idee aan de haal gaat er misschien een derde alternatief aan airco's of warmtepompen kan worden toegevoegd, dat misschien uiteindelijk toch goedkoper blijkt... omdat het gewoon een ketel uitwisselen is.
      Stel je zou niet een boiler maar een CV uitrusten met een elektrisch verwarmsysteem ipv gas.. Misschien haal je dan een hoger rendement, en dus lager energieverbruik.. Maar dat gaat pas gebeuren als er achter het hele idee, wat kapitaal en extra mensen wordt gezet, en bedrijven hebben die resources... Het is goed dat mensen outside of the box proberen te denken.. Daar zijn historisch gezien vaak toch goede uiteindelijke producten uit voortgekomen..
      Een warmtepomp plaatsen is een ingrijpende bezigheid in een bestaande bouw.. Mijn ouders hebben er een bij de bouw van hun huis laten installeren, en dan is het te doen.. Maar bij bestaande bouw is het goed dat er mensen meedenken over alternatieven.. En wat denk jij dat het kost om een gaatje te maken voor een warmtepomp, in euro's en CO2 productie?
      Airco's zijn ook niet zaligmakend als het gaat om energieverbruik.. zeker niet, als het de enigste vorm van verwarming is in je huis (in de winter als tie zijn "warmte" moet onttrekken aan temperaturen van rond het vriespunt, is het rendement behoorlijk om te huilen. En dat is wel het moment dat je hem wil gebruiken om je huis te verwarmen.)... En ook, van CV naar Airco, is een tamelijk rigoureuze ingreep in een bestaande situatie.
      Dus misschien krijgt door dit filmpje iemand ergens een idee om een conventionele HR ketel elektrisch te gaan maken, of een boiler die specifiek voor het doel gemaakt (met electronica die verwarming van het water regelt naar warmtevraag, dit is basically je CV vervangen door een waterkoker, dat moet efficiënter kunnen! En hij is met sensors bezig, maar een goed sensor en software regime ontwikkelen kost enorm veel tijd en resources, en een hoop bedrijven hebben die ervaring en know-how al) is en daardoor veel minder energie verbruikt en gewoon op de bestaande installatie past dus volslagen pijnloze installatie.. Gewoon net als een nieuwe ketel... En is er zomaar een derde goed alternatief.. Maar dat soort inventie heeft een bedrijf en bedrijfskapitaal nodig, dat lukt je niet in je schuurtje.. (Een enkel supergenie daargelaten)
      Herman, lekker blijven knutselen gast!

    • @Careah
      @Careah 2 ปีที่แล้ว +12

      @@jazzdirt je hebt veel fantasie maar die is niet haalbaar. Als je je eens vijf minuten zou inlezen, bijv met de termen cop warmtepomp en elektrische verwarming dan begrijp je dat dit echt geen serieuze optie is.

    • @jazzdirt
      @jazzdirt 2 ปีที่แล้ว

      - "Verder is het zo dat het huis van Herman nu wellicht gasloos is, maar de energie centrale, waar Herman op de donkere winterse dagen zijn energie vandaan haalt moeten harder werken en meer gas verstoken."
      Dat hangt er helemaal van af waar Herman zijn elektriciteit vandaan haalt.. Als dat een gascentrale is idd.. Maar is dat Kern- of Windenergie (het schijnt in Nederland in de winter af en toe nog best te willen waaien en zo.) Zonne-energie valt in NL idd wel wat tegen in die periode van het jaar.. En ja tuurlijk is het nu nog zo dat er uiteindelijk ergens een gas centrale een beetje extra moet leveren.. Maar elektrische systemen zijn ook ALTIJD minder efficiënte verwarmers, omdat je een groot deel van de energie ook al verliest bij het opwekken van de electriciteit. Direct fossielen verbranden op de locatie die je warm wilt hebben heeft qua warmte het hoogst mogelijke rendement.. Bijna alle energie wordt warmte in het proces. Bijna 100% rendement. Wat is het rendement voor het opwekken van elektriciteit tegenwoordig? Ik herinner me iets van 0.2 ofzo? Maar dat is 40 jaar geleden.. ( Na enige research kom ik op een hoogst rendement voor elektriciteits opwekken op biomethaan met een rendement van 55% dus 0.55 -> Dus bijna de helft van je energie is daar al verloren, en de ironie is dat dat verlies precies de vorm van energie is die je vraagt (maar dan voor de vogeltjes) Juiste energie verkeerde locatie!.. dus van het gas af gaat altijd meer kosten.
      Die rendements vergelijking gaat niet op met "groene" energievormen..
      Maar als je gaat verbranden is het rendement altijd het beste als je dat op de locatie doet waar de warmte gewenst is..
      Maar ook productie van dingen als zonnecellen en windgeneratoren en de CO2 footprint en energieverbruik daarvan zou ook moeten worden opgeteld bij het totaal energie benodigd om elektriciteit op te wekken.
      Dus 100% elektrisch gaat altijd betekenen dat je op efficiëntie en rendement verliest. Maar uiteindelijk als al die energie groen is gaat de planeet daar netto op vooruit... Maar het wordt hoe dan ook duurder.
      Het is ook niet dat we op dit moment echt per se van het gas af zouden willen ... maar het is geopolitiek de beste oplossing lijkt 't... Want dan zijn we niet meer afhankelijk van Russisch gas..

    • @jazzdirt
      @jazzdirt 2 ปีที่แล้ว

      @@Careah Warmtepomp, zoals het staat, is op een hele hoop bestaande bouw ook niet haalbaar. En Airco's hebben in de winter ook een dramatisch rendement... Het zal nooit een ideale oplossing worden maar voor veel mensen wel de enigste denk ik.. een elektrische conversie van een bestaand systeem.. En zoals ik hierboven al zei, we willen eigenlijk nog helemaal niet nu al van het gas af, maar worden geopolitiek min of meer gedwongen, dan moet je soms oplossingen omarmen die niet per se de beste zijn... Het gaat, zoals in het echte leven wel vaker, niet meer om ideaal, het gaat om best haalbare op korte termijn, we willen zo snel mogelijk stoppen Rusland te sponsoren... En in dat licht maakt dit idee zeker een kans..
      als voorlopige oplossing, tijdelijk totdat we iets beters kunnen bedenken.
      Vind het trouwens grappig dat je vindt dat ik me moet inlezen, terwijl ik mijn ouders heb geadviseerd bij de nieuwbouw een warmtepomp te installeren.

  • @jacquesmertens3369
    @jacquesmertens3369 2 ปีที่แล้ว +274

    Als ik het goed bekijk had mijnheer een gasboiler, en die heeft hij vervangen door 2 elektrische boilers. De elektrische boilers zet hij aan en uit met een Arduino en een relais.
    Nu de hele wereld deze uitvinding gezien heeft weet ik niet of Herman nog rustig kan slapen. Dit is een zware klap voor de gasmaatschappijen.

    •  2 ปีที่แล้ว +21

      helaas wordt veel stroom in nederland ook nog met gas geproduceerd. eerst maar eens dat probleem oplossen?

    • @tjallinghoek
      @tjallinghoek 2 ปีที่แล้ว +3

      @ onmogelijk

    • @s.b2955
      @s.b2955 2 ปีที่แล้ว +46

      Alles is mogelijk, kerncentrale.

    • @tjallinghoek
      @tjallinghoek 2 ปีที่แล้ว +1

      @@s.b2955 dan wel ja mar niet met groene stroom

    • @s.b2955
      @s.b2955 2 ปีที่แล้ว +7

      @@tjallinghoek
      Groene energie is big business en als juiste mensen mogen beslissing nemen is zeker mogelijk. Zee, wind,zon,bodem enz enz helaas hebben wij Shell / Pernis en alle cv ketels fabrikanten, tankstation ... deze kunt je niet sluiten vandaag of morgen. Wat dacht je van een auto op lucht motor aangestuurd op compressor voor 10 cent een volle tank in 10 seconden gevuld 😂

  • @SBliveNL
    @SBliveNL 2 ปีที่แล้ว +7

    Dit bestaat toch allang dit is gewoon hetzelfde als een volledig elektrische CV ketel waar je ook geen subsidie voor krijgt maar je kan het wel al aanschaffen.

  • @bloody_fool
    @bloody_fool 2 ปีที่แล้ว +27

    Als ik het goed begrijp heb je effectief een elektrische kachel met een warm water medium. Je hebt alleen warmte verlies bij de boiler, en langs de buizen in de muren. Als je altijd het hele huis verwarmt betaal je ongeveer evenveel stroom als een elektrische kachel (de zelfde warmte energie gaat je huis in). Een elektrische kachel veel goedkoper in aanschaf dan 2 boilers. Leuk idee als je geen extra kachels door je huis wil zaaien, maar de deskundige zijn niet voor niks deskundige.

    • @MethshockFilms
      @MethshockFilms 2 ปีที่แล้ว

      Ik denk dat zijn streven vooral bedoeld is als modificatie voor bestaande CV installaties. Hij wilt iets ontwerpen dat men kan toepassen in elk type woning, en gezien het feit dat de meeste een CV installatie met radiatoren en of vloerverwarming hebben, snap ik waarom hij zijn pijlen op richt.

    • @woutertron
      @woutertron 2 ปีที่แล้ว +1

      @@MethshockFilms de meeste mensen hebben ook stopcontacten waar ze kacheltjes op kunnen aansluiten

    • @supersaiyingoku
      @supersaiyingoku 2 ปีที่แล้ว +1

      Hij is een deskundige… verschil met zijn systeem en het bedrijf is dat je binnen de bedrijf het proces ook optimaliseert door de modellen te testen. Bedrijven kunnen gewoon meer geld in pompen in verschillende modellen en daarmee rekenen welk echt beter zijn.

  • @ghmh
    @ghmh ปีที่แล้ว +1

    een warmtepomp gebruikt 3, tot 4 of 5x keer minder! (Ja, lawaai, plaats, prijs, etc)

  • @christiangodin5147
    @christiangodin5147 2 ปีที่แล้ว +6

    Is dit niet een dood gewoone elektrische verwarming ketel, met of zonder zonne panelen ?

    • @cbc7599
      @cbc7599 2 ปีที่แล้ว

      Vraag ik me ook af! Leuke video met te weinig inhoud.

  • @gilbertcuoco
    @gilbertcuoco 2 ปีที่แล้ว +12

    10.000kWh 😱 tegen € 0,52 per kWh is dan € 5900,- per jaar aan stroom. Dat is erg inefficient en daardoor heel duur. Laten we er vanuit gaan dat deze meneer een gemiddelde woning en gezin heeft, normaliter 1650m3 aan gas zou verbranden en 3200kWh aan stroom, kom je op € 4462,- op jaarbasis (€ 1,96 per m3). Zelfs met de enorme gasprijzen kan een dergelijk electrisch boilersysteem niet uit. Tenzij je natuurlijk 28 x 390Wp aan zonnepanelen op je dak hebt liggen.

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ 2 ปีที่แล้ว +1

      Die laatste zin is natuurlijk wel een heel belangrijke toevoeging. Die energie is namelijk super goedkoop, ik geloof iets van 6 ct/kWh (gezien de afschrijving). Daar kun je met gas niet tegenop. Verder wel eens.

    • @gilbertcuoco
      @gilbertcuoco 2 ปีที่แล้ว

      @@PA3GUQ Dat klopt👍👍

    • @jeroenhoffmann78
      @jeroenhoffmann78 2 ปีที่แล้ว

      Ligt er dus wel aan hoeveel je verbruikt. Ik verbruik wel iets meer gas en kook al electrisch .

    • @gilbertcuoco
      @gilbertcuoco 2 ปีที่แล้ว

      @@jeroenhoffmann78 Daar gaat het niet om. Kijk naar de bererekening naar voorgesteld verbruik.

    • @jelleluiken
      @jelleluiken 10 หลายเดือนก่อน

      28 x 390 Watt peak, dus daar haal je het nog niet eens mee... Stel dat je daar in de buurt komt, dan heb je er nog niks aan. Want in de zomer gebruik je ook geen verwarming ;)

  • @robvermeulen
    @robvermeulen 2 ปีที่แล้ว +32

    Dit is een voorbeeld van hoe je mensen kunt ophitsen. Zo'n systeem is zeker niet efficiënter, goedkoper en gemakkelijker te installeren dan een warmtepomp. Sterker nog, het is duurder, onzuiniger en minder onderhoudsvriendelijk. Een leuk hobbyproject, dat zeker wat gas bespaart, maar dat in vergelijking met een warmtepomp niet kan meekomen.

    • @grindfi
      @grindfi 2 ปีที่แล้ว +1

      Als elektrotechnicus ben ik het eens

    • @MrTimkorpel
      @MrTimkorpel 2 ปีที่แล้ว +6

      Als fietsenmaker ben ik het ook eens

    • @arjanvanraaij8440
      @arjanvanraaij8440 2 ปีที่แล้ว

      Vertel eens wat heb aan onderhoud aan een stel elektrische boilers en een circulatie pomp. De man heeft een besturing ontworpen en opgebouwd uit standaard industrie componenten.

    • @marksermo9110
      @marksermo9110 2 ปีที่แล้ว +2

      @@arjanvanraaij8440
      Dit is een COP 1 systeem. Een warmtepomp heeft een COP van ongeveer 4. Wat begrijpt men (nog steeds) niet eraan dat dit systeem zeer onrendabel is.

    • @DerTinus123
      @DerTinus123 2 ปีที่แล้ว +2

      Dit is gewoon precies wat een elektrische cv ketel doet, die kleiner en eenvoudiger is en zeer waarschijnlijk ook nog eens goedkoper. Daarom gelooft niemand hierin.

  • @ralfsevers4147
    @ralfsevers4147 2 ปีที่แล้ว +27

    Mooi werk Herman. Ik heb een soortgelijk systeem geinstalleerd alleen dan in samenwerking met een kleine warmtepomp. Hierdoor zullen de verbruikte KWH's veel lager uitvallen. Draai nu alleen op de boilers ca 9500 kwh. Met teruglevering er af zal er 3500 KWh overblijven.

    • @ralfsevers4147
      @ralfsevers4147 2 ปีที่แล้ว +4

      @@____________________ok Hallo DJ. Heb ik ook. Probleem met alleen een airco is dat je geen tapwater maakt en de ruimtes zonder airco koud blijven. Ook is het energie managment met een gezin niet te doen als dit niet geautomatiseerd is. Hebben ze het koud gaat de airco naar 30 hebben ze het warm staat ie op 17. Mijn advies voor iedereen. Elke cm dak vol met zonnepanelen en elektrisch verwarmen met een warmtepomp/airco of conventioneel. De gasprijs zal bij het tarief van 1 euro per KWH rond de 4 euro uitkomen.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 2 ปีที่แล้ว +1

      @@____________________ok De oude budget Airco of A+++ versie?
      Naast verschil in geluid en dus buren ruzie moet je ook rendement bekijken.
      De A+++ is ruim dubbele in aanschaf prijs maar ik heb die meerprijs binnen 2 winters weer terug verdient.

    • @sigi9669
      @sigi9669 2 ปีที่แล้ว +2

      Airco = warmtepomp.
      Is hetzelfde apparaat. :-)

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 2 ปีที่แล้ว +1

      @@sigi9669 Soms wel, maar "De Warmtepomp" voor woning heeft aansluiting C.V. en Airco niet... broertjes is bertere naam.

    • @ouwebrood497
      @ouwebrood497 2 ปีที่แล้ว

      @@____________________ok Als je huis nu slecht geïsoleerd is kan dit een mooie 2-in-1 oplossing zijn door en je huis te isoleren en je ketel te vervangen voor een warmtepomp. Voor een goed geïsoleerd huis zijn je radiatoren vervolgens eigenlijk veel te groot, maar omdat je warmtepomp een laag temperatuurtraject heeft komt dat toch weer aardig uit.

  • @d.tman1321
    @d.tman1321 2 ปีที่แล้ว +4

    Wat is hier de toegevoegde waarde t.o.v bijvoorbeeld alleen warmtepomp/airco gebruiken om te verwarmen? Haalt toch een stuk hoger rendement?

    • @stageiiwappie950
      @stageiiwappie950 9 หลายเดือนก่อน

      Comfort en kleine investering misschien. geen idee

  • @kevinsky86
    @kevinsky86 2 ปีที่แล้ว +1

    Welk deel van die 10.000kwh is dit systeem debet aan dan? Want dat verbruik is bij Vattenfall momenteel goed voor een maandbedrag van 700 euro. Dat is 200 euro meer dan ik momenteel kwijt ben aan de electra + die 550 kuub gas die wij op jaarbasis gebruiken. (ook in de woekertarieven)
    Hoe werkt de economie van die drie boilers bij laagverbruik?
    Grote voordeel van een CV ketel is dat die niks doet als je niks vraagt. Deze vaten met water zal je constant op temperatuur moeten houden dus er zal toch een bepaalde ondergrens aan het verbruik zitten die vermoed ik niet zo mals is.
    Dus gevoelsmatig zeg ik dat dit vooral kan besparen als je zelf geen zin hebt om gewoon cv ketel lager te zetten of een stevig huis op 21 of 22+ wil houden.

  • @gijsqwerasdf
    @gijsqwerasdf 2 ปีที่แล้ว +19

    Het zal vast werken. Maar niet efficiënter dan een elektrisch kacheltje van €15.

    • @alexvdvelde
      @alexvdvelde 8 หลายเดือนก่อน

      Maar een elektrisch kacheltje van 15 euro warmt alleen maar 1 ruimte op en als die ruimte groot is duurt het ook nog eens een eeuwigheid. Dit systeem warmt met iets meer stroom de gehele woning op. Dat scheelt nog al wat.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 7 หลายเดือนก่อน

      ​@@alexvdvelde Ah ja, dus ergens wordt gratis energie uit het niets gewonnen??

    • @alexvdvelde
      @alexvdvelde 7 หลายเดือนก่อน

      @@Rammit_Inha_Assol nee de verbruikte energie wordt efficiënter gebruikt. Das wat anders.

  • @ricardoblikman2676
    @ricardoblikman2676 2 ปีที่แล้ว +2

    Wat is nou het verschil tussen dit systeem en een elektrische cv ketel die 1 maal per dag water op 80 graden verwarmd en het mixed me koud water als je de kraan open zet? Snap niet zo goed waarom je warm water in radiatoren gaat pompen want die kun je dan beter gewoon elektrisch / infra rood maken want je zet ze toch nooit allemaal tegelijk 24-7 aan.

  • @johankroes19
    @johankroes19 2 ปีที่แล้ว +17

    Natuurlijk kan dit!, het draait allemaal om het verschil van aan en afvoer van warmte. Als je een kleine afvoer hebt(door een goed geïsoleerd huis) dan heb je ook een kleine warmte aanvoer nodig. Maar het zal voor veel woningen niet gunstig zijn omdat de isolatie niet goed voor elkaar is.
    Met een warmtepomp krijg je ongeveer 3 keer zoveel energie (warmte) terug dan je er in steekt, dus dit zal in de meeste gevallen een gunstiger zijn.
    Met goede isolatie bereik je het meeste, en dan kunnen dit soort dingen, mooi dat je zo kunt zien dat je met isolatie ook bespaart op je installatie. Goed bezig!!!🤩👍

    • @Bosachtig
      @Bosachtig 2 ปีที่แล้ว

      Dus een warmtepomp creëert energie? Dan is ons energieprobleem sowieso al opgelost… helaas, dat bestaat niet

    • @StCreed
      @StCreed 2 ปีที่แล้ว +1

      Yep. Het begint allemaal met goede isolatie, en dan kun je allerlei nieuwe methoden gebruiken. Zonder goede isolatie heb je geen basis om dit te doen.

  • @insevanhouts
    @insevanhouts ปีที่แล้ว +1

    Meneer is technisch maar gebruikt 'kW' voor jaarverbruik...

  • @Gertjan1975
    @Gertjan1975 2 ปีที่แล้ว +9

    Het is leuk bedacht, en het zal ook zeker werken
    Om een vergelijk te maken is het natuurlijk van belang om appels met appels te vergelijken, (om het zelfde comfort te krijgen)
    Puur energetisch gezien zal dit systeem 100% rendement leveren,
    Dus elke kw die je er aan elektriciteit in stopt krijg je 1 kw aan warme voor terug.
    Vergelijk je dit bijvoorbeeld met een warmtepomp , dan zal het rendement een factor 4 hoger liggen
    Daarentegen is de aanschaf natuurlijk wel iets duurder, maar hoeveel duurder?
    Wat betreft benodigd vermogen
    Voor cv heb je in een gemiddelde woning een kleine 10kw aan vermogen nodig om de boel warm te krijgen
    Vertaald in boilers betekende dit dat je 3 boilers van 3500watt nodig hebt
    Daar komt nog de 120 liter boiler voor warm water bij naast
    Een dergelijke boiler kost ergens rond de €1300,- per stuk
    Daar komt nog de regeling appendages en montage bij
    En vergeet de uitbreiding van de meterkast niet
    (Elke boiler een aparte groep)
    Niet om negatief te doen, maar mijn optiek zijn er veel efficiëntere manieren om van het gas af te komen
    Just my 2 cents ☺️
    Groet Gertjan

    • @joanankuijpers01
      @joanankuijpers01 2 ปีที่แล้ว +1

      Een CV verbruikt niet continu gas, alleen als die aan slaat. Die 10kw is op dat moment de piek vraag en dat moet de combi ketel dan ook kunnen leveren.. Je hebt bij een boiler lagere kw nodig omdat deze de warmte buffert. Dus die kan je als een batterij opladen, en bij vraag gebruiken.. ondertussen kan die het water weer langzaam verwarmen tot de volgende piek vraag..

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +1

      @@joanankuijpers01 Klopt, tenzij het -10°C is en een beetje waait, dan heb je die 10kW continue nodig (afhankelijk van de omvang van het huis en de isolatie)

  • @jovaz0r
    @jovaz0r 2 ปีที่แล้ว +9

    Energetisch gezien natuurlijk gelijk aan van t gas af en aan de steenkool. Een elektrische CV zou simpeler en mogelijk goedkoper. Enige upside is dat je bij daltarief zou kunnen verwarmen. Wil je het goed doen (dus geen COP van 1) kan je veel eenvoudiger aan de warmtepomp.

    • @kmdam81
      @kmdam81 2 ปีที่แล้ว +1

      Een elektrische cv ketel is 3 fasen en al gauw 20kw bij beetje woning. Daarnaast geen continu systeem. Zal op jaarbasis ver over 10kwh heen gaan. Voordeel van boilers is dat de temp traploos instelbaar is en bij goed geïsoleerd huis misschien wel tot 40 graden terug kan. Valt veel aan te regelen en proberen dit systeem.

    • @alexanderfrederiks8481
      @alexanderfrederiks8481 2 ปีที่แล้ว

      Volgens mij mogen elektrische cv ketels niet verkocht of geplaatst worden in Nederland

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 ปีที่แล้ว

      En een warmtepomp neemt volgens mij minder ruimte in beslag an drie grote elektrische boilers..
      Mooi bedacht van die meneer, maar het blijft COP1.

  • @jwschrijverhidma
    @jwschrijverhidma 2 ปีที่แล้ว +78

    Deze man is zeker goed bezig.Hij denkt na over wat hij ontwikkeld. Ik hoop dat hij in de toekomst met dit systeem succes boekt. Ga door zou ik zeggen, en laat je niet beïnvloeden door negatieve reacties.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +19

      De wetten van de thermo dynamica kan je niet verslaan

    • @sail4life
      @sail4life 2 ปีที่แล้ว +1

      @@sparqqling Je kunt je er blijkbaar wel prima achter verschuilen.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +12

      @@sail4life Ze zijn niet zo ingewikkeld, elektrisch verwarmen van water heeft een rendement van 1. Dan dat water door je huis pompen maakt het lager dan 1, beter neem je dan een elektrisch kacheltje in de woonkamer.

    • @hardcompanyrecords
      @hardcompanyrecords 2 ปีที่แล้ว

      @@sparqqling CV verwarmt het hele huis, dus dan zouden wij 12 elektrische kachels moeten hebben? Wat kost dat wel niet

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +4

      @@hardcompanyrecords 12 * 25 + 300 Euro. Elektrisch verwarmen is nogal eenvoudig.

  • @ronaldronald8819
    @ronaldronald8819 2 ปีที่แล้ว +3

    Cool! Of moet zeggen Hot.
    Ben zelf ook met een systeem warmtesysteem bezig maar dan in combinatie met zonnecollectoren (warmtebuizen). Heb geen gas, wel 47 zonnepanelen. Wij produceren meer energie dan wij gebruiken. Dan is het warmtesysteem nog niet eens in gebruik. Happy hobbying :-)

  • @patrickgijzen5567
    @patrickgijzen5567 2 ปีที่แล้ว +43

    Je bent leuk bezig maar vergeet de cop waarde. Jij doet 1KW erin en 1KW eruit. Een warmtepomp met een COP van 5 doet 1KW erin en 5KW eruit dat is natuurlijk een heel verschil.

    • @Sierra-Whisky
      @Sierra-Whisky 2 ปีที่แล้ว +8

      Ik denk dat Herman dat niet vergeten is. Wat hier niet aan de orde komt maar wel in andere interviews is dat hij en zijn vrouw dit hebben ontwikkeld als alternatief om van het gas te kunnen zonder meteen je halve huis te verbouwen voor een warmtepomp met alle bijbehorende aanpassingen en kosten. Dit systeem kun je gewoon op je traditionele radiatoren aansluiten.
      Zeker voor mensen die moeite hebben met de initiële kosten van een warmtepomp e.d. zou dit een interessant alternatief kunnen zijn.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +13

      @@Sierra-Whisky Dat bestaat al: een elektrische cv-ketel. Ze zijn alleen logischerwijs niet toegestaan omdat hij veel te veel elektriciteit verbruikt en dus te weinig bijdraagt aan CO2-reductie.

    • @Sierra-Whisky
      @Sierra-Whisky 2 ปีที่แล้ว +2

      @@Simon-dm8zv daar is dit systeem dus ook niet voor bedoeld. Anderzijds, als je de elektriciteit laat opwekken door een energieleverancier op basis van bijvoorbeeld waterkracht of zon-, wind-, of kernenergie, draag je toch bij aan de CO2-reductie.

    • @busscherrick
      @busscherrick 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Sierra-Whisky
      Gewoon een CV ketel houden is na afbouwen salderingsregeling goedkoper dan dit.
      Een ook voor het milieu is het beter want in de winter zal de benodigde energie voornamelijk uit fossiel komen. Dan kost het in de energiecentrale veel meer gas dan wat het andere lokaal had gekost.

    • @busscherrick
      @busscherrick 2 ปีที่แล้ว +4

      Een warmtepomp is dermate zuiniger dat die, als die puur op stroom opgewekt met aardgas draait, wel minder gas verbruikt dan een CV ketel doet.

  • @Timberjagi
    @Timberjagi ปีที่แล้ว +2

    Dit bestaat gewoon al jaren, echter is een warmtepomp hier gewoon veel voordeliger op lange termijn. Als hij een electrische CV ketel had gepakt met een buffer had hij exact hetzelfde als wat hij nu heeft alleen goedgekeurd en een stuk makkelijker (en goedgekeurd mocht het huis afbranden) Uiteraard is dit zijn werk en hobby tegelijk dus maakt het ook weer anders.

  • @paulpisters668
    @paulpisters668 2 ปีที่แล้ว +8

    Elektrisch verwarmen is altijd duur. Als je de stroom zelf kunt produceren op het moment dat je het nodig hebt kan ht werken.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว +1

      2KW hetelucht kacheltje van 30 euro is zo gek nog nie

    • @Max34557
      @Max34557 2 ปีที่แล้ว

      @@sparqqling Ben ik ook aan het overwegen voor aankomende winter. Gewoon electrisch straalkacheltje aan in de woonkamer, en de verwarming uit laten.

    • @sparqqling
      @sparqqling 2 ปีที่แล้ว

      @@Max34557 Deze even kijken: Technology Connections - Space Heater Nonsense

    • @linguafranca86
      @linguafranca86 2 ปีที่แล้ว

      Als we de huidige regering wegsturen wordt het plotseling weer betaalbaar.

    • @odw32
      @odw32 2 ปีที่แล้ว +1

      Elektrisch verwarmen is inderdaad duur bij efficientie van 100% -- Zoals een straalkachel, electrische vloerverwarmingsmat, IR-panelen, computer, etc.
      3 factoren die het goedkoper kunnen maken: 1. Marktwaarde stroom tov gas, 2. Warmtepomp met 3-4x effectieve efficientie, 3. Lokaler verwarmen (een IR-paneel dat alleen je bureau tot 25c verwarmt, terwijl er ijspegels aan je toiletbril hangen).
      Dus er zijn scenarios waar elektrish goedkoper kan uitvallen.

  • @WesLee4344
    @WesLee4344 2 ปีที่แล้ว

    Als dat een uitvinding is .... sanitair warm water boilers gebruiken om uw huis met te verwarmen ... stuurkast lijkt mij belachelijk groot . Wat zit hij ook steeds te meten op de (stuur)ingangen van die relais ? (ja ik ken arduino )
    Natuurlijk werkt dit , waarom zou het niet werken .Is een elektrische verwarming .
    DE grote vraag is hoe efficient dit is .

  • @bertbolks6174
    @bertbolks6174 2 ปีที่แล้ว +4

    Het enige geintje wat hij heeft uitgevoerd is dat de gehele installatie op 1 meterkast groep werkt (max 16 A = 3.7 kW vermogen) en er dus geen aanpassing nodig is in de meterkast voor de rest heeft het geen toegevoegde waarde en is het een energie slurpende oplossing, 10.000 kWh/jaar = 27.4 kWh/dag = 1.14 kW vermogen (24/7)

    • @cbc7599
      @cbc7599 2 ปีที่แล้ว

      Dit vind ik een mooie reactie om het zo te beschrtijven en te berekeken 10.000kWh/365 = 27.4kWh per dag
      27.4kWh / 24h = 1142 Watt contineu. Haal je de maanden er af waarin je niet hoef te verwarmen, dan gaat dit vermogen snel omhoog ja! Het hele verhaal gaat denk ik ook in vergelijking tot de gasprijs. Ik snap je 1 groep verhaal ook wel nu! Ben beniuewd wat meneer op een zeer koude dag aan stroom trekt...dat moet toch wel een aantal maal die 1142Watt zijn !

  • @rodrigoccruz
    @rodrigoccruz 2 ปีที่แล้ว

    Waarom zou ik voor elektriciteit meer betalen als ik (goedkopere) gas kan verbruiken??

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 2 ปีที่แล้ว +13

    Je kunt net zo goed een electrische CV ketel gebruiken is veel goedkoper. Bovendien kun je een warmtepomp aanschaffen. Daar zit ook nog eens een subsidie op, waardoor je uiteindelijk verel goedkoper uit bent.

  • @ronaldvanwooning2531
    @ronaldvanwooning2531 2 ปีที่แล้ว +2

    Het voordeel is weg zodra de salderingreging verdwenen is. Dan moet je in de winter een hoop stroom terug kopen voor een hogere prijs

  • @channel4ferrets
    @channel4ferrets 2 ปีที่แล้ว +6

    Even een rekensom. In 1.000m3 aardgas zit zo'n 9.750kWh energie en daarvan is zo'n 8.000kWh om te zetten in bruikbare warmte.
    Je hebt dus 8.000kWh stroom nodig om met dit systeem van Herman zo'n 1.000m3 aardgas te vervangen.
    Met een warmtepomp zou je 2.200kWh stroom nodig hebben om diezelfde 1.000m3 aardgas te vervangen.

  • @jordaanelectronics
    @jordaanelectronics 6 หลายเดือนก่อน

    Er zijn radiatoren waar je een electrisch verwarmelement kunt indraaien. Lijkt mij makkelijker dan dit. En dat zijn dus normale verkrijgbare componenten. En wat is de cop waarde van dit systeem ? Ik denk dat je veel beter verwarmende aircos kan gebruiken
    Oh ik lees nu pas andere comments.

  • @Jeroenneman
    @Jeroenneman 2 ปีที่แล้ว +3

    Voor iedereen die geen buitenunit wil, binnenkort komt Itho Daalderop met "Vincent". Een warmtepomp die je gewoon op zolder kwijt kunt, zonder buitenunit, maar wèl veel efficiënter dan deze oplossing.

  • @MrPunkiSims
    @MrPunkiSims 2 ปีที่แล้ว

    Nu luidt de vraag natuurlijk, is het brandproef? Keurt de verzekering dit goed? Als je huis afbrand door dit zelf ontworpen systeem heb je dan nog wel recht op een vergoeding door brandschade?

    • @stephandevriesere3667
      @stephandevriesere3667 2 ปีที่แล้ว

      Nee, puur en alleen omdat dit een niet goedgekeurde installatie is. Het is experimenteel en wordt dus niet goedgekeurd, en kan ook geen officiële goedkeuring krijgen zonder dat dit tot in den treuren is getest op alles.

  • @robingroeneveld4169
    @robingroeneveld4169 2 ปีที่แล้ว +6

    Geen idee waarom je iets dergelijks zou willen doen. Gas is relatief erg schoon en heeft een bijzonder hoog rendement. Slechts 10% van onze energie wordt 'groen' opgewekt, waardoor het elektrisch verwarmen niet alleen schadelijker is voor het milieu, maar ook nog eens flink kostbaarder.

    • @marcusbrown5312
      @marcusbrown5312 2 ปีที่แล้ว

      Groene Energie bestaat helemaal niet. Is iets uit de jaren 50 en dat is ookwel bekent onder het klootjesvolk als 'kernenergie'. Zonnepanelen, windmolens en biomassa zijn absolute natuur vernietigers.

    • @sjabloon12
      @sjabloon12 2 ปีที่แล้ว +1

      10 procent op papier. Het daadwerkelijke ligt gewoon lager.

    • @jandevries1550
      @jandevries1550 2 ปีที่แล้ว

      Met deze prijzen zal het me een worst wezen hoe schadelijk het is

    • @robingroeneveld4169
      @robingroeneveld4169 2 ปีที่แล้ว +1

      @@sjabloon12 Mee eens, vandaar dat ik 'groen' tussen haakjes heb gezet. Reststroom via bruinkool centrales in Duitsland of stroom via biomassa centrales wordt ook als 'groen' bestempeld. Complete lariekoek....

    • @HybrideAtleet25
      @HybrideAtleet25 2 ปีที่แล้ว +1

      Gas is inderdaad erg schoon qua verbranding. Maar goed, straks gaat iedereen een houtkachel regelen en die gedurende de winter lekker laten branden. En wat verwacht je. Voortschrijdend inzicht hebben ze niet in het kabinet, die kondigen straks met Prinsjesdag doodleuk aan dat we nog meer moeten besparen op energie (want EU). Net zoals de restproducten van alle 'groene' opwekkers (windmolens) en gebruikers (accu's), hoe ziet dat eruit over 20-30 jaar. Inzetten op kernenergie als je de de volgende generaties uit deze ellende wil hebben.

  • @mmaster23
    @mmaster23 2 ปีที่แล้ว

    Die boilers werken met een COP van 1 .. dat wil zeggen, voor een 1 watt energie er in, komt er 1 watt warmte uit. Vergelijk dit met een echte warmtepomp, dan kijk je naar een COP tussen de 4 en 5,5. Natuurlijk werkt dit systeem.. het werkt net zo goed als je huis vol met straalkachels te zetten.

  • @computerfan1079
    @computerfan1079 2 ปีที่แล้ว +30

    Het ding waar professionals denk ik op doelen en wat hier gemisr wordt zijn warmtepompen. Omdat warmtepompen warmte verplaatsen ipv maken zijn ze meer dan 100% efficient vaak al meer dan 300 tot zelfs 500% efficient (elke Kw aan elektriciteit maakt 3 tot 5 wat aan warmte). Een resistief elektrisch systeem is in theorie 100% efficient dus vele malen minder efficient.
    Voordeel van dit systeem is natuurlijk wel de opstartkosten want dit is waarschijnlijk vrij goedkoop terwijl een warmtepomp nog best een aardige investering is. Wel gaaf gemaakt, dat sowieso

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +5

      @@wingnut2893 Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit water en voorziet daarmee de CV van warmte.
      Met een pomp van 1000W kan zo vrij makkelijk 3000 of 4000W warmte worden geleverd.
      Een nadeel is dat de geleverde warmte meestal een lagere temperatuur heeft dan een gas CV installatie levert. Om toch voldoende warmte in huis af te kunnen geven zijn dan grotere radiatoren nodig of bij voorkeuren vloer en muur verwarming. Dat is in bestaande woningen echter meestal een te grote investering. In nieuwbouw woningen is dit prima te doen.

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +4

      @@wingnut2893 Lucht-lucht warmtepompen (airco’s die ook in omgekeerde richting kunnen werken) hebben een rendement tot 400%.
      Het verpompen van water kost een fractie van de energie van het verwarmen van water. Misschien was de installatie die u kent niet goed gedimensioneerd maar over het algemeen zijn warmtepompen obv water efficiënter dan die obv lucht maar is de investering voor een put of leidingstelsel veel groter.

    • @Pietjebellen
      @Pietjebellen 2 ปีที่แล้ว

      @@wingnut2893 je begrijpt het niet... Google eerste even wat een warmtepomp is voor dat je uitleg gaat geven. Neem daarna nog even een lesje thermodynamica.

  • @Poekieman
    @Poekieman ปีที่แล้ว

    Je bespaart een hoop installatiekosten als je het zelf kunt doen. En apparatuur kosten, want een grondwater warmtepomp is niet goedkoop - een boiler wel.
    Maar qua energieverbruik verlies je tov een warmtepomp uiteraard.

  • @Coen80
    @Coen80 2 ปีที่แล้ว +9

    Maareh.... hoe werkt het dan?? Want dat zegt het hele verhaal niet. Leuk blapraatje maar ik heb werkelijk niks gehoord over wat dit systeem anders maakt dan andere systemen, behalve dat je 3 boilers nodig hebt ipv 1.
    I denk dat de experts gelijk hebben.

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ 2 ปีที่แล้ว +2

      Als je voor 2 elektrische boilers een paar duizend Euro kwijt bent, dan doe je toch wat fout. Die is gewoon elektrisch verwarmen met een COP 1. Niks bijzonders aan. Wel heel duur verwarmen, dat wel. Wordt al een factor 4 goedkoper met een warmtepomp (die geen 20 mille kost hoor).

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ 2 ปีที่แล้ว

      @@Tanks_In_Space Je moet de exacte kosten rekenen, zo moeilijk is dat niet. Volledig elektrisch verwarmen zoals die Tukker doet is knal duur. En waarom die boilers? Er zijn gewoon elektrische CV ketels te koop. Hoef je niks voor om te bouwen.

  • @rico070
    @rico070 2 ปีที่แล้ว

    Tog snap ik dit systeem niet waarom drie boilers als je ook een elektrische cv ketel kunt nemen en waarom zou je iets uitvinden wat er al is

  • @DennisDinges
    @DennisDinges 2 ปีที่แล้ว +6

    10000 kwh is heel erg hoog. Dat gaat een fortuin kosten, zeker deze winter. Beter is denk ik HR CV-ketel en electrische boiler voor sanitair warm water. 6 tot 8 zonnepanelen met vrij ideale ligging scheelt al heel veel elektrisch verbruik. Dat is bij ons zo, maar moeten de winter nog in. Wij hebben ook een multi-cooker aangeschaft en die verbruikt ook heel weinig. Dat was toch wel verrassend.

    • @cabanu
      @cabanu 2 ปีที่แล้ว +2

      Wanneer gaan ze in Nederland eens leren om effectief ook Kilowattuur te zeggen in plaats van Kilowatt zoals deze persoon ook deed.
      Da's net hetzelfde bij verkeersovertredingen. Daar zeggen ze ook: je reed... Kilometer ipv kilometer per uur.
      In het geval van deze video zou 10000 kilowatt een enorm industrieel vermogen zijn.

  • @koevlaas
    @koevlaas 2 ปีที่แล้ว +2

    Je kan beter een Airco op verwarmen zetten, dan heb je nog een rendement van 400% en kost in aanschaf waarschijnlijk minder dan dit.

  • @shrimptopian3392
    @shrimptopian3392 2 ปีที่แล้ว +8

    Gemeen van tv oost dat ze deze man zo voor schut zetten.
    Een journalist doet eerst background research, en zou dan beslissen om hier geen item van te maken omdat het pure onzin is

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 2 ปีที่แล้ว +1

      Deze man heeft een stroomverbruik van 10.000kwh..
      Dat is 5 keer meer dan een gemiddeld 3-persoons gezin.
      Het idee van de opslag is geweldig, daar heeft Herman goed over nagedacht, maar deze techniek is echt (ik overdrijf niet) uit de jaren '90.
      Je hebt al minstens 20 jaar het systeem van een warmtepomp, later warmtepompboiler, die met 3.000Kwh precies hetzelfde doen als dit grote systeem van Herman.
      Daarbij: als iets stuk gaat aan het systeem van Herman, wie komt het dan repareren?
      Precies: veel te omslachtig vergeleken met een warmtepompboiler waar bijna elke monteur al kennis in heeft.

    • @shrimptopian3392
      @shrimptopian3392 2 ปีที่แล้ว +1

      @@chewmonkey89
      16.000 kwh verbruik,
      Hij heeft ook nog zonnepanelen die 6000kwh leveren😂

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 2 ปีที่แล้ว

      @@shrimptopian3392 allemachtig.. Dat is genoeg voor nog 4 gezinnen erbij

  • @1106Winter
    @1106Winter 9 หลายเดือนก่อน

    Nou ja, in zekere zin werkt mijn installatie op dezelfde manier. Echter; in plaats van twee verwarmingselementen in aparte boiler heb ik één boiler met verwarmingselement en een waterpomp.
    Dit is zo simpel, dat het geniaal is. Je kan er altijd nog voor kiezen een gasgestookte CV er extra bij te zetten, voor een beter rendement op de hele koude dagen. Dag heb je een alternatief voor hybride stoken.

  • @daigosaito888
    @daigosaito888 2 ปีที่แล้ว +277

    Als ik zie hoe netjes en geordend de werkruimte van deze meneer is, twijfel ik geen moment.
    Dit is hoe het hoort.

    • @daigosaito888
      @daigosaito888 2 ปีที่แล้ว

      @@royc4694 ELEKTOMENEER IS DE ALWETENDE ALZIENDE MESSIAS. ELKE TEGENSPAAK IS HEIDENSE BLASFEMIE!

    • @mauricematla8379
      @mauricematla8379 2 ปีที่แล้ว +39

      Dus als ik mijn werkplek opruim is alles wat ik maak ineens briljant....

    • @daigosaito888
      @daigosaito888 2 ปีที่แล้ว +2

      @@mauricematla8379 nee opruimen alleen is niet genoeg. Al is het natuurlijk wel zo fijn. Ordenen, dat is heel belangrijk. Inrichten van werkstations en de plaatsing van alle spullen die je gebruikt. Let op! Plaatsing betekent niet alleen opgeruimd. De plaats (het liefst vast) is erg belangrijk ten tijden van de werkzaamheid.

    • @mauricematla8379
      @mauricematla8379 2 ปีที่แล้ว +2

      @@daigosaito888 Zou je denken ?

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ 2 ปีที่แล้ว +37

      Een techneut heeft geen opgeruimde werkruimte. Punt.

  • @chuckadoeloe
    @chuckadoeloe 8 หลายเดือนก่อน

    Succes met jullie warmtepompen, het verbruik is hetzelfde voor de huidige nieuwbouw woningen.

  • @eudorian111
    @eudorian111 2 ปีที่แล้ว +10

    Lieve Meneer, we geloven wel dat het werkt. Maar een COP1 verwarming hoeft gewoon niemand. Dat is toch niet zo moeilijk om te begrijpen? Ik hoef ook geen diesel aggregaat in mijn keuken om knakworsten op te warmen. Het kan wel, maar niemand wil het.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +3

      Mooie vergelijking 😀

  • @mdepenno
    @mdepenno 2 ปีที่แล้ว +1

    Leuk filmpje nu weet ik nog niet hoe het werkt. Weinig informatief

  • @cheetahrunout
    @cheetahrunout 2 ปีที่แล้ว +5

    Ja het werkt. Wel duurder dan gas. En dan vraagt meneer zich af waarom het niet toegepast wordt. Een simpele lucht water warmtepomp heeft al een rendement wat minimaal 2x zo efficiënt is.

  • @meintdussel1240
    @meintdussel1240 2 ปีที่แล้ว

    wie zijn "ze"? een electrische centrale verwarming, wat is er zo bijzonder aan? en een keuring aanvragen voor een dergelijk systeem met 2 Daalderop boilers met Kema keur? kom kommer tijd ipv gas stroom gebruik je en zolang de gasprijzen en stroom prijzen gekoppeld zijn denk ik dat hij er hier nog niet mee is

    • @uglytruth8817
      @uglytruth8817 ปีที่แล้ว

      H e Meint,leg eens uit waarom geen enkel slavenkamp in Suriname een Nederlandse nasm heeft?

    • @uglytruth8817
      @uglytruth8817 ปีที่แล้ว

      De VOC heeft die boilers gebouwd toch?

  • @RaoulTeeuwen
    @RaoulTeeuwen 2 ปีที่แล้ว +6

    Jammer dat TV Oost niet ook een expert aan het woord laat die vertelt waarom dit niet efficiënt is; ik denk dat dit een electrische boiler is, dus 1kWh aan stroom er in=1kWh aan geproduceerde warmte. Een warmtepomp doet dit efficiënter.

    • @PbPomper
      @PbPomper 2 ปีที่แล้ว +1

      Dit is inderdaad minder efficient dan een simpel elektische kachelje waarbij je de warmte direct in de gewenste ruimte genereerd.

    • @nlhans1990
      @nlhans1990 2 ปีที่แล้ว +4

      Mee eens. Met enkele simpele natuurkunde berekenen kan je al laten zien dat dit systeem niet uit kan.
      Elektriciteit de kwalitatief hoogwaardigste vorm van energie die we gebruiken, want je kan er met simpele onderdelen alle kanten nog mee op (je kan er 'mee rekenen', licht mee maken, omzetten naar beweging, verhitten, verkoelen, enz.). Echter elektriciteit direct omzetten naar warmte is pure verspilling. Een wasmachine, vaatwassers of waterkoker hebben ook "boilers", maar die bedienen daar nog een functie mee *voordat* alles vervalt naar warmte, wat uiteindelijk in de omgeving verdwijnt. Een elektrische boiler doet dit niet: die "dumpt" elektriciteit in het water met een COP van slechts 1.0. Het is een zeer verouderd systeem voor als je geen gas hebt of wilt gebruiken. Een warmtepomp met COP van 3 doet dit dus al 3x beter.
      Daar komt nog bij dat in NL de elektriciteit voor zo'n boiler voor een groot deel nog uit kolen of gas komt. Een grote gascentrale zal om 1kWh elektriciteit te produceren bijvoorbeeld 2 of 2.5kWh aan gas moeten verbranden. Met een COP van 1.0 thuis komt er dus uiteindelijk maar 1kWh aan warmte de kamer in. Met wat geluk heeft zo'n gascentrale nog een stadswarmte systeem om die overtollige 1.5kWh te gebruiken, anders wordt dit deel gewoon weggegooid. Een CV ketel in huis die direct 2.5kWh aan de radiators aflevert is dan een stuk efficienter; ook al 'verspillen' we alsnog een kwalitatief goede vorm van energie (gas) direct naar warmte.
      Tenslotte kan je de boekhouding rekensom er nog op los laten. Je huis heeft een bepaalde hoeveelheid warmte in MJ of kWh om warm te blijven.
      1m^3 gas is ongeveer 35MJ aan energie. 1kWh staat gelijk aan 3.6MJ. Dus 1m^3 gas levert 9.7kWh "energie".
      Een elektrische boiler zal met COP van 1.0 dus 9.7kWh verbruiken. Met huidige energieprijzen van 90ct kost dat 8,73 euro.
      Een warmtepomp met COP van 3.0 verbruikt nog maar 3.2kWh. Met huidige energieprijzen van 90ct kost dat 2,88 euro.
      Een kuub gas zelf kost nu zo'n 4-5 euro.

  • @franswiersma8498
    @franswiersma8498 2 ปีที่แล้ว

    Een scop waarde van exact 1. Goedkoop in aanschaf en je daarna blauw betalen aan energie. Waarom zoveel aandacht hiervoor? Of begrijp ik het niet goed?

  • @gert6800
    @gert6800 2 ปีที่แล้ว +28

    Je kan ook nog een zonneboiler aansluiten op de gewone boiler zodat je met zon direct warm water creëert, en dan dan voor niet zonnige dagen bijverwarmen met electriciteit. Het cop getal is wel een dingetje, de werking van een warmtepomp heeft een hoog rendement doordat het uit water of lucht de warmte soort van filtert en die bij elkaar steekt. Waardoor je geen warmte maakt maar bij elkaar in 1 leiding verzameld. Daar tegenover staan de investering kosten. Dus overal valt iets voor te zeggen!

    • @fryske.tynster
      @fryske.tynster 2 ปีที่แล้ว +3

      zou ik eerder voor een warmtepompboiler gaan dan heb je met iets geknutsel ook mooi airo in huis met 2 kleppen

    • @davidt6849
      @davidt6849 2 ปีที่แล้ว

      @@fryske.tynster ik heb daar ook over zitten denken voor op de zolder..

    • @reiniernn9071
      @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว +1

      De zonneboiler is leuk voor de zomer en ook leuk voor zonnige vorst dagen. Helaas is met ons grauw winterweer in Nederland de opbrengst van de zonneboiler beperkt, juist als je die nodig hebt voor verwarming. Verder staat de zon in December en Januari echt te laag. (Ik heb warmwater voor minstens 6 maanden per jaar uit zo'n ding)

    • @gert6800
      @gert6800 2 ปีที่แล้ว +1

      @@reiniernn9071 ik heb er zelf dan ook geen, ik heb een cv houtkachel. Dan stook je en voor de sfeer en voor je huis verwarming en voor douchewater. Ik heb een gasverbruik per jaar van ongeveer 345 m3. Soms als ik weg ben verwarmt de cv ketel en als het douchewater niet warm genoeg is. Ook kook ik op gas dus daar is ook een deel van het gas voor. Daarnaast heb ik mijn eigen stroom uit zonnepanelen. Mijn maandelijkse energierekening is ongeveer 35 euro.

    • @reiniernn9071
      @reiniernn9071 2 ปีที่แล้ว

      Ik stook (nog) op gas...de warmtepomp is in bestelling. Ik rij auto op zonnepanelen en een deel van de huis stroom. Koken op stroom, warm water op de zon (zonnecollector) na verwarmd indien nodig op gas.
      Met name het rijden op stroom heeft geen windeieren gelegd. Itt wat velen altijd beweren was / is de stroom auto (veel) goedkoper dan een vergelijkbare benzine wagen.....als je veel moet rijden en de stroom met zonnepanelen goedkoop blijft.

  • @NotJustSawdust
    @NotJustSawdust 2 ปีที่แล้ว +1

    Er bestaat al een elektrische variant die je gewoon ipv je gasverwarmingsketel kunt plaatsen, Ionische verwarmingsketel.

  • @edopiri
    @edopiri 2 ปีที่แล้ว +7

    complete onzin. kost 4 x zoveel energie als warmtepomp.

  • @Master_zzz
    @Master_zzz 2 ปีที่แล้ว

    Heel leuk bedacht maar uit 1m3 gas haal je met een hoog rendement CV 8.5KW warmte. Met een elektrische boiler haal je uit 1KW stroom 1KW warmte. Dat betekent dat 1KW stroom 8.5x zo goedkoop moet zijn als gas om op dezelfde gebruikskosten te komen. Dat is dus niet het geval. Totaal onrendabel dus! Dit soort systemen hebben alleen voordeel als je voldoende zonnepanelen hebt en de salderingsregeling zou blijven bestaan. Als je van het gas af wil kun je beter voor verwarming een luchtwarmtepomp gebruiken zoals een split unit airco. Die heeft wel een hoog rendement. Een standaard 3.5KW airco heeft een COP van 3.5.

  • @MB-mn2em
    @MB-mn2em 2 ปีที่แล้ว +5

    Ben zelf geen expert hoor maar ik snap die man gewoon niet. Duidelijk is ie intelligent genoeg om de installatie te bouwen.. waarom dan niet om de installatie te ontwerpen?
    Als je investeert in duurzaamheid doe het dan goed. Leuk zo'n arduino project maar volgensmij kan je net zo goed in iedere ruimte een electra kachel van de blokker plaatsen en t zelfde rendement halen. Is ook nog eens 10x makkelijker aan te sluiten op arduino ook met wat relais. Je mist dan natuurlijk nog wel de kleine buffer van de boilers, juiste bekabeling of regeling dat ze niet allemaal tegelijk aan slaan maargoed... Misschien een accusysteem op pv voor het bufferen ..dikkere bekabeling...... WACHT!! STOP!! t is niet alsof dit natuurlijk een goed idee is..🙄
    Wat ik me inderdaad afvraag is....
    Wat is er in godsnaam mis met een warmtepomp!!! Pvt zonnepanelen op je dak of leidingen door je tuin of evt de warmte ontrekken uit de lucht zal altijd op lange termijn een goedkopere investering zijn dan dit.

  • @kuifmans2001
    @kuifmans2001 2 ปีที่แล้ว +1

    Huh, waar kook je dan op?

  • @louisbeijn2436
    @louisbeijn2436 2 ปีที่แล้ว +3

    Airco in combinatie met elektrische boiler en elektrische kookplaat ,is de beste combinatie ,de goedkoopste denk ik !!(helaas zit er geen subsidie op airco,s ,terwijl dat gezien de transitie wel zo handig zou zijn ?!!!

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว

      Je kunt niet voor iedere situatie spreken van: "dit is de beste oplossing". Iedere situatie is weer anders.

    • @hendrikdependrik1891
      @hendrikdependrik1891 2 ปีที่แล้ว

      Airco's hebben juist de reputatie van energieslurpers. De klimaatkerk ziet ze dan ook graag verboden worden en dat men gebruik maakt van air-coolers.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว

      @@hendrikdependrik1891 Dat komt omdat de klimaatkerk een flinke betonnen plaat voor hun kop heeft. Het is al veel vaker gebleken dat ze absoluut niet weten waar ze over praten.

    • @louisbeijn2436
      @louisbeijn2436 2 ปีที่แล้ว +1

      @@hendrikdependrik1891 aircoolers zijn juist stroomvreters ,airco,s leveren 5 maal de warmteenergie van de opgenomen wattage ,dat is al bewezen ,verdiep je eigen erin ,voordat je een uitspraak doet hier ?!!!!

    • @Revolver.Ocelot
      @Revolver.Ocelot 2 ปีที่แล้ว

      @@hendrikdependrik1891 dat komt omdat wij Nederlanders geen airco's nodig hadden in de zomer. En nu steeds meer, dus ja nu ga je een airco aanzetten in de zomer die elektriciteit verbruikt die er normaal niet was.

  • @patrickos
    @patrickos 2 ปีที่แล้ว +2

    Grappig dat niemand het interessant vindt om het op de markt te brengen? Nee natuurlijk niet het is enorm inefficiënt de elektrische CV ketel is een stuk goedkoper in gebruik.

  • @steven4601
    @steven4601 2 ปีที่แล้ว +8

    Resistieve (direct elektrisch) verwarming heeft een verwarmings productie coefficient van 1. Dwz dat een equavalente hoeveelheid energie als 1m3 aardgas ~9.5kWh stroom nodig hebt.

    • @dutchducks5451
      @dutchducks5451 2 ปีที่แล้ว

      Ja maar die rekensom klopt niet echt... Het zelfde met hoog rendement CV 105%. Ja tuurlijk!

    • @rienkvandenberg
      @rienkvandenberg 2 ปีที่แล้ว +4

      @@dutchducks5451 waarom klopt die reken som niet volgens jou? Al zou je 100% rendement hebben haal je idd zo'n 9,5Kwh aan warmte uit 1m3 aardgas. Dus met elektrisch verwarmen ben je dat ook kwijt. De vraag is dan alleen wat goedkoper is. Volgens mij nog steeds aardgas. Tenzij je gebruik maakt van een warmtepomp

    • @thomas139104
      @thomas139104 2 ปีที่แล้ว +1

      Een warmtepomp gebruiken om het cv water te verwarmen was inderdaad efficiënter geweest maar sjiek gehobbied wel

    • @raymondk2202
      @raymondk2202 2 ปีที่แล้ว +1

      Hij warmt z'n spul op mbv zonnenpanelen mag ik hopen, en een hele lel panelen.... oh nee toch niet LOL. hij stookt gewoon elektrisch en idd. dat is 4 a 5x duurder dan stoken met een goed gedimentioneerd warmtepompsysteem.

    • @joanankuijpers01
      @joanankuijpers01 2 ปีที่แล้ว +1

      Aanschaf kosten met een warmtepomp 16400 voor compleet systeem.
      Dit kost hooguit 2000. Als je puur naar geld kijkt is dit voor bijna 15 jaar goedkoper. Of ongeveer gelijke kosten.
      Warmtepomp systeem gaat ongeveer 20 jaar mee..
      Dus wil of niet je nu van het gas af met een lage investering.. is het gewoon te doen..

  • @Saar1981
    @Saar1981 2 ปีที่แล้ว

    Electrische cv voor kachel..en boiler gebruiken voor te douchen/warm water...

  • @lecramred4453
    @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว +4

    Je zou verwachten dat journalisten eerst gedegen vooronderzoek doen. Sinds dat journalisten domweg en kritiekloos het RIVM hebben nagepraat tijdens corona kan je dit soort "nieuws" verwachten. Dit systeem is veel te groot en slecht rendabel. Er zijn veel efficiëntere oplossingen, ook voor oudere woningen

    • @joanankuijpers01
      @joanankuijpers01 2 ปีที่แล้ว

      Aanschaf kosten met een warmtepomp 16400 voor compleet systeem.
      Dit kost hooguit 2000. Als je puur naar geld kijkt is dit voor 15 jaar goedkoper
      Warmtepomp systeem gaat ongeveer 20 jaar mee..

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว +1

      @@joanankuijpers01 Wie zegt dat je een all electric WP moet installeren? Ik verwarm mijn twee onder een kap woning met een 5 kw airco in de woonkamer/keuken en de andere kamers en tapwater met een 1,7 kW ventilatie WP, icm met een 300 liter hygieneboiler. De Wp koelt in de zomer ook nog eens mijn zolder. Dat verbruikt een fractie van dit systeem en kost ook een fractie van een all electric wp.
      Een all electric wp is alleen voor nieuwe, zeer recente of compleet gerenoveerde met ltv goedkoper.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว

      @@royc4694 Die 5 euro kachels zijn lawaaidingen. Maar inderdaad, voor een paar tientjes heb je ook stille versies.

    • @guidofliek5278
      @guidofliek5278 2 ปีที่แล้ว

      @@joanankuijpers01 En waar haal je dat bedrag van 16400 vandaan? Ik heb recentelijk een offerte ontvangen voor een 8 kw all electric systeem van Daikin ontvangen. Totaal incl. installatie 11.000 euro. Een electrische cv zou 2000 kosten. Maar als je vervolgens even het verbruik gaat uitrekenen van beide is de warmtepomp na het 6e jaar al goedkoper vanwege de veel hogere efficientie.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว

      @@guidofliek5278 11.000 is ook belachelijk veel geld. Ik ben voor 3700 euro full electric in een 600 m3 twee onder eenkapwoning uit 2003. Zonder vloerverwarming met twee warmtepompen

  • @Cloxxki
    @Cloxxki 2 ปีที่แล้ว

    Electrische verwarming kan bijna 100% efficiënt zijn. Wat haalt gas? Dan gaat het alleen nog in prijs per m3 en kWh.

  • @janklas7079
    @janklas7079 2 ปีที่แล้ว +5

    Herman had goedkoper gewoon een electrische CV ketel opgehangen. Is goedkoper, verbruikt minder, zijn altijd onderdelen voor te krijgen, enz.
    Dat is waarom 'niemand geloofd mij'. Omdat er een beter alternatief is al, herman.

  • @PandaGamersHDNL
    @PandaGamersHDNL 2 ปีที่แล้ว

    warmte pomp boilers bestaan al een tijdje, die werken wel maar niet tot zeer warme temperaturen. die kunnen wel werken bij vloerverwarming

  • @sander7028
    @sander7028 2 ปีที่แล้ว +7

    Natuurlijk is deze redenering wel best krom. Het overgrote deel van het stroom in Nederland wordt nog steeds opgewekt in gascentrales. Volgens meneer zou het dus efficiënter zijn om het gas op te pompen, in een gascentrale te verbranden om stoom te maken en hiermee een dynamo aan de drijven om elektriciteit te maken, deze elektriciteit na meerdere omvormstations naar zijn huis te brengen en de elektriciteit vervolgens te gebruiken in twee oversized waterkokers om het huis te verwarmen, dan het gas gewoon gelijk te gebruiken in een HR-ketel thuis. Lijkt mij bijzonder sterk.

  • @thelazycat_
    @thelazycat_ 2 ปีที่แล้ว

    Maar hoe werkt dit nou? Behalve 3 van die dingen aan de muur?

  • @kostradamus5739
    @kostradamus5739 2 ปีที่แล้ว +15

    Door al die regelgeving en keuringen houden ze de ontwikkeling ervan ook in de hand, of zelfs tegen. Afgezien natuurlijk van het feit dat het wel handig is om te blijven kijken of iets veilig is natuurlijk. Dit lijkt me een veilig systeen en ik voel dat deze man echt wel weet wat hij doet

    • @Harry420.
      @Harry420. 2 ปีที่แล้ว +2

      Hoezo zou die afgekeurd worden? Als meneer alles doorloopt, net zoals andere systemen zo'n traject doorlopen, dan kan het de markt op.

    • @fpost4629
      @fpost4629 2 ปีที่แล้ว

      Tja kijk naar tesla

    • @fpost4629
      @fpost4629 2 ปีที่แล้ว +2

      @@Harry420. haha nee dat kost de overheid geld

    • @corbeau-_-
      @corbeau-_- 2 ปีที่แล้ว

      het heeft 2 kanten. Zelf rommelen met elektriciteit zorgt voor een hoop extra werk voor de brandweer en begrafenisondernemert. Ik ben blij dat er regels voor zijn, net als een rijbewijs, etc. Een elektricien met grond in eigen bezit, c.q. een vergunning heeft wat meer ruimte - zoals deze meneer.
      Hij kan na keuring e.d. zoiets gewoon op de markt brengen, maar daar moet iemand been in zien en bereid zijn ook daadwerkelijk zijn nek uit te steken. Vooral daar ligt het struikelblok zoals hij zelf ook benoemt...

    • @corbeau-_-
      @corbeau-_- 2 ปีที่แล้ว +2

      @@fpost4629 nah, de VVD houdt wel van ondernemers. Dat is soms juist een beetje het probleem voor de overige burgers. Wel wakker blijven.

  • @cbc7599
    @cbc7599 2 ปีที่แล้ว

    Toch wel met zonnecollectoren of?

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 2 ปีที่แล้ว +6

    Ik gooi ook altijd flesjes water van de merken Spa en Bar le Duc leeg in de spoelbak van het toilet. Hetzelfde water maar dan 4 keer duurder.
    Ik snap niet waarom niemand dit een goed idee vindt en het ook doet.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +2

      hehe :D

    • @nelus7276
      @nelus7276 2 ปีที่แล้ว

      Pauper. Wij spoelen met demiwater.

  • @dyslectische
    @dyslectische 2 ปีที่แล้ว

    Boiler is geïsoleerd.
    Dus houd zijn warme dus goed vast .
    Dat houd in dat het af en toe aan slaat om warm te houden.
    De pomp die het water door laat lopen.
    Als die gewoon uit en aan schakeld .
    Dan blijft de hete water dus gewoon in de tanks.
    Bij warmen hoef dus bijna niet en blijft dus niet de hele tijd aan .
    Dit doet me aan mijn aquarium van 450liter denken met een 600 watt warmte element in de waterpomp/fliter systeem.
    Erg zuinig en de aquarium gebruikte bijna geen stroom.
    Water temp was bij mij ook rond de 21/22 graden stabiel.
    Dus ja dit is zeker een goed alternatief.
    Tenslotte een split airco als verwarming staat ook niet 24/7 te draaien om je huis warm te houden.

  • @arjanvandehaar5049
    @arjanvandehaar5049 2 ปีที่แล้ว +4

    ik heb een paar keer op zijn website gekeken. ik heb hem een paar keer vragen gesteld via twitter. ja, het zal best werken om van het gas af te gaan en warm zijn in huis, maar tegen welke prijs? kijk eens naar zijn elektriciteit rekening!! dit systeem is zeer inefficient, totaal niet rendabel etc. nooit aan beginnen. zeker nu met de energieprijzen. dit systeem maakt je kapot

    • @hydeparkist
      @hydeparkist 2 ปีที่แล้ว +1

      Er is inderdaad niets bijzonders aan het ophangen en schakelen van een aantal boilers, behalve de energierekening dan! De stakker heeft er niet eens een warmtepompje tussen gehangen..

    • @ttkddry
      @ttkddry 2 ปีที่แล้ว

      De overschot van zijn zonnepanelen gebruikt hij om zijn boiler op te warmen, hij verhoogt dus zijn autoconsumptie. Dat werkt prima, behalve in de periode nov-dec-jan-feb wanneer je te weinig PV productie hebt. Dan zou hij beter bijstoken met een warmtepomp omdat je dan een betere COP hebt dan met een pure elektrisch warm water verwarming....

    • @cbc7599
      @cbc7599 2 ปีที่แล้ว

      @@ttkddry , heb de video paar keer aandachtig bekeken/beluisterd, maar ik hoor niets over zonnepanelen en/of collectoren. Heb ik iets gemist? Hij zou coh op z'n minst iets van buiten moeten opvangen om kosten te drukken
      ?

    • @ttkddry
      @ttkddry 2 ปีที่แล้ว +1

      @@cbc7599 ik dacht het gelezen te hebben in de comments, is misschien confirmation bias, wij gebruiken zelf een extra buffervat vat 3000l in serie met onze vloerverwarming, het bufferbad wordt gevoed met de excess PV opbrengst. Zo een systeem werkt prima om de autoconsumptie te verhogen

  • @rudyharderwijk6237
    @rudyharderwijk6237 ปีที่แล้ว

    Een warmtepomp produceert ongeveer 4x zoveel warmte per KWh verbruik als deze boilers. Daarnaast verbruiken de boilers nog extra warmte doordat ze warmte verliezen tijdens de opslag. Conclusie: de electrarekening van deze man zal zeker 4x zo hoog zijn als bij gebruik van een warmtepomp. Wat hij doet kan natuurlijk wel, maar het is zeer kostbaar in gebruik, daarom vertelt men hem dat dit niet zinvol kan.

  • @Simon-dm8zv
    @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +11

    2:10 iemand die verbruik uitdrukt in kilowatt in plaats van kilowattuur kun je sowieso niet serieus nemen.

    • @DJohn001
      @DJohn001 2 ปีที่แล้ว +1

      ja, want een jaarverbruik word in veel andere eenheden uitgedrukt. Heb jij een jaaroverzicht gezien waarop stond hoeveel kilowattminute of kilowattjaar je verbruikt hebt?

    • @computerfan1079
      @computerfan1079 2 ปีที่แล้ว +7

      @@DJohn001 kilowatt is verbruik op een moment, kilowattuur is totaal verbruik. Het is alsof je iemand vraag hoe ver ze hebben gereden en ze antwoorden: "30 kilometer per uur"

    • @maikel3572
      @maikel3572 2 ปีที่แล้ว

      Wat een dom geneuzel eigenlijk

    • @bertbolks6174
      @bertbolks6174 2 ปีที่แล้ว +1

      Helemaal mee eens, dit geeft aan dat hij niet het overzicht heeft, hij is wel leuk aan het knutselen maar erg serieus kunnen we hem niet nemen, ook de journalist heeft geen kaas gegeten van deze materie, jammer…….

  • @Trans-Felix
    @Trans-Felix 2 ปีที่แล้ว

    Je kan rekenen wat je wil, maar de clue zit in out of the box denken. De rekensom is, wat kost meer? A een setje extra zonnepaneel om dit systeem in stroom te voorzien of B een warmtepomp installatie met vloerverwarming aanleggen? Je kan overdag beide boilers max verwarmen, overdag warmt huis ook meest op, dan heb je weinig bijverwarming nodig. 's nachts heb je minder warm in huis dan overdag en dan geven deze ketels hun warmte af... soort grote warmte accu's. Ze werken denk ik ook niet allemaal tegelijk en een boiler kan verwarmd worden met verschillende vermogen stappen. Je hoeft niet het volle vermogen te gebruiken. Allicht dat boilers meer rendement kunnen krijgen door een ander vloeistof te gebruiken in combinatie met een warmtewisselaar. Wel zal het huis isolatie nodig hebben

  • @rederickfroders1978
    @rederickfroders1978 2 ปีที่แล้ว +4

    Wat gaaf! Ik heb zelf ook een arduino thuis en hem er ook mee zien experimenteren is wel motiverend

    • @PA3GUQ
      @PA3GUQ 2 ปีที่แล้ว +5

      Kijk, Arduino is er al. Je bent er bijna 🙂

  • @nvr6859
    @nvr6859 2 ปีที่แล้ว

    Dus 2 elektrische boilers met een pomp en een schakcircuit dat ervoor zorgt dat er warm water je radiatoren in wordt gepompt zonder gas? Ik vind 10000kw wel erg veel verbruik want ik zit nu zelf op 2200kw. Maar goed met zonnepanelen is het te doen.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 ปีที่แล้ว

      Dat was ook het eerste wat mij opviel. 10000kW? Wat een verbruik! Geen wonder met drie elektrische boilers. Het is COP1, niets meer en niets minder. Met een warmtepomp zou deze meneer een stuk minder verbruiken. Maar misschien heeft hij wel heel veel zonnepanelen waarbij een hoog elektriciteitsverbruik niet zoveel uitmaakt.

  • @nstl440
    @nstl440 2 ปีที่แล้ว +6

    Ik heb pas een windmolentje op mn Tesla gezet. Snoeren op de laadstekker en rij al maandenlang gratis rond.
    Zou graag in contact komen met Herman om dit samen op de markt te brengen

  • @wubbo73
    @wubbo73 2 ปีที่แล้ว

    Ik schik wel van het verbruik va 16MWh, Wij verwarmen ons 2 onder een kap huis inclusief garage en hobbyruimte met een warmte pomp, het hele huis is wel gezoneerd zodat alleen de gebruikte ruimtes verwarmd worden. De woonkamer zit ook op dat systeem maar wordt voornamelijk verwarmd door een kleine airco met een laag verbruik van gemiddeld 500W. Daardoor zitten wij jaarlijks op ca 6MWh, wat dan weer volledig wordt gedekt door zonne opbrengst. Hierdoor betalen wij eigenlijk alleen vast recht.
    Maar ik vind het wel erg leuk dat er allerlei alternatieven worden verzonnen (ik ben zelf ook zo'n hobbyist).
    Ik zou overigens eerder een PLC gebruiken i.p.v. een Arduino Mega.

  • @corneilcorneil
    @corneilcorneil 2 ปีที่แล้ว +2

    Zoek even uit wie en wat die vaak zelfverklaarde "experts" zijn en bekijk dan Herman zijn werkplaats. De rest is logica.

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +1

      Kijk naar het rendement van een warmtepomp en vergelijk die met de oplossing van Herman. Daar hoef je geen expert voor te zijn.

    • @corneilcorneil
      @corneilcorneil 2 ปีที่แล้ว

      @@Conservator. Neen, maar daar heb je wel cijfers voor nodig. En die ontbreken.

    • @eudorian111
      @eudorian111 2 ปีที่แล้ว +1

      @@corneilcorneil COP1 vs COP4. Alstublieft, cijfers.

    • @corneilcorneil
      @corneilcorneil 2 ปีที่แล้ว

      @@eudorian111 Zijn dat cijfers? Niet echt bruikbaar.

    • @jangr3813
      @jangr3813 2 ปีที่แล้ว

      @@eudorian111 En wanneer het koud is?

  • @Jerbod2
    @Jerbod2 2 ปีที่แล้ว

    Hoe het in zijn werk gaat wordt 0,0 uitgelegd. Hoe wordt het water verwarmd?

  • @hinderikusbos1370
    @hinderikusbos1370 2 ปีที่แล้ว +8

    Ik zou dit ook wel willen .
    Dat er geen zegen op rust komt door het hoge elektriciteits verbruik .
    Voor de burger kan het uit , maar het opwekken en transport van deze enorme hoeveelheid stroom , dit betekend weer een nieuw probleem .
    Een probleem die de burger zelf mag oplossen door zijn huis in te pakken in piepschuim . Lol
    1 miljoen nieuwe mensen per 10 jaar , die ook energie nodig hebben , ik denk dat nederland het zonder een wonder niet gaat redden

    • @dadikkedude
      @dadikkedude 2 ปีที่แล้ว +1

      Vergeet niet dat de bevolking exponentieel stijgt.

    • @michielderuyter6011
      @michielderuyter6011 2 ปีที่แล้ว

      @@dadikkedude
      Zegt hij toch

    • @fredpuntdroad8701
      @fredpuntdroad8701 2 ปีที่แล้ว

      @@dadikkedude
      Dat is al decennia niet langer waar. Het is alleen in Afrika en India dat ze nog fokken als konijnen.

    • @martin_voxmartin
      @martin_voxmartin 2 ปีที่แล้ว

      Sssst niet verder vertellen dat Nederland stamp en stampvol is. Straks ben je nog een complotdenker

    • @discy12345
      @discy12345 10 หลายเดือนก่อน

      ​@@dadikkedudebevolking daalt

  • @koenraad4618
    @koenraad4618 2 ปีที่แล้ว

    Bestaan er überhaupt stille en trillingsvrije warmtepomp systemen (bijv lucht naar lucht)? Als dit verplicht wordt, worden we dan straks allemaal totaal gek van de brom en de trillingen? Een warmtepomp heeft een motor die (dacht ik) vrijwel continue moet draaien. Ik ben blij voor Herman, dat zijn rendement zo hoog is. Wat het geheim van de smid is, komt niet uit de doeken. Waarom drie elektrische boiler reservoirs?

    • @megspeed8552
      @megspeed8552 2 ปีที่แล้ว

      Er is geen geheim. Niets nieuws aan direct electrisch verwarmen. Alleen vreselijk inefficient in vergelijk met electrisch verwarmen via warmtepomp. Waarom drie legt hij uit. Twee voor verwarming (want dan warmtebuffer om 's ochtends het huis snel warm te hebben denk ik en dan 2x het vermogen van die dingen, denk 2x 3 kW, voor verwarming gedurende de dag), en één voor douchen enzo.

  • @ilucasgameznl5349
    @ilucasgameznl5349 2 ปีที่แล้ว +7

    Werkt prima, zo oud als de weg naar Rome, een elektrische ketel :)

    • @brammiddelkamp1861
      @brammiddelkamp1861 2 ปีที่แล้ว +1

      Ja en dan een kolencentrale draaien om stroom op te wekken, echt slim

    • @ilucasgameznl5349
      @ilucasgameznl5349 2 ปีที่แล้ว

      @@brammiddelkamp1861 ja klopt, gewoon wp nemen, lucht lucht onder de 400 euro

  • @petertje1995
    @petertje1995 2 ปีที่แล้ว

    Even ter verduidelijking waarom dit niet een goed systeem is;
    Stel je gebruikt 1500m3 gas voor het verwarmen van je woning.
    Met de huidige gasprijzen (3,30eu/m3) betaal je hier 4.950 euro per jaar voor. Ook stoot je hiermee 2.833kg co2 uit.
    Wanneer je dit opwekt met de installatie van deze meneer dan zou je ca. 15800kWh elektriciteit nodig hebben. Wanneer je dit uit het net zou trekken zou dit je met de huidige prijzen (0.56eu/kWh) ca. 8.862 euro per jaar kosten. Hierbij moet je uiteraard wel rekening houden dat het vastrecht voor gas niet betaald hoeft te worden (ca. 324 euro per jaar). Je gaat er dus 'maar' 3580 euro per jaar op achteruit. Ook stoot je met het huidige centrale rendement ca. 4.613kg co2 uit. (1.780kg meer dan met een ketel)
    Je kunt de stroom compenseren door zonnepanelen, maar je kunt net zo goed zonnepanelen nemen met een gewone ketel. Dit bied financieel en millieutechnisch meer voordelen.
    Stop alsjeblieft met het verspreiden van desinformatie en geloof deskundigen op hun gebied.

  • @leenmaarel9471
    @leenmaarel9471 2 ปีที่แล้ว +14

    Goed initiatief! Vooral door blijven proberen buiten wat de gevestigde orde vindt.
    Let wel alle schrijvers hieronder....
    De calorische waarde van gas is ongeveer 7x hoger dan die van stroom.
    Hoe je het ook wendt of keert.... Van gas af wordt duurder, tenzij de overheid dit gaat managen m.b.v. subsidie.
    De goedkoopste manier blijft "de piep en kreun methode": Zo veel mogelijk NIET verwarmen.
    Dus de slaapkamers e.d. standaard geen CV aan, vloerverwarming met een goed geïsoleerde vloer (die dient als warmte opslag) en 40 gr water er doorheen. Als de slangen van de vloerverwarming dicht genoeg bij elkaar liggen heb je een laag temperatuur verwarmingssysteem wat je overigens ook i.c.m. een warmtepomp kunt toepassen.
    Let wel op! de berekeningen van een warmtepomp worden veel te rooskleurig voorgesteld en pakken duurder uit dan is voorgesteld.
    Advies voor de makers of andere "voor"denkers: Ontwikkel een goede en duurzame thuisaccu om je zonne-energie op te slaan. Over een poosje zegt de energieleverancier "Dank voor de terug geleverde stroom" en dat kost ons ook geld!

    • @WOWTODAZ
      @WOWTODAZ 2 ปีที่แล้ว

      Je wilt niet afhankelijk zijn van china voor accus

    • @jbhk7977
      @jbhk7977 2 ปีที่แล้ว

      Nederland zit met 2.740 miljard kubieke meter aan winbaar aardgas op grootste gasveld van Europa, en waarschijnlijk de grootste ter wereld. Gas is schoon en kan zelfs nog schoner gemaakt worden als je de verbranding optimaliseert. Leen, we hebben geen milieuprobleem of global warming issue, het probleem is ge-enigeered zodat we sneller geneigd zijn om te accepteren als we binnenkort vrijheden moeten gaan opgeven om "het milieu te redden". Ga er overigens maar vanuit dat onze politici naar hun vakantiebestemmingen blijven vliegen, BMW en Mercedes blijven rijden, biefstukken eten en genieten van alles wat ooit van ONS was. Wij moeten de prijs betalen, niet zij. Waarom zou Al Gore en Obama aan huis aan de kust kopen als ze echt dachten dat de zeespiegel zou stijgen? Nadat Al Gore zijn angstporno documentaire "an inconvenient truth" over de wereld heeft verspreid, koopt hij een 9 miljoen Dollar kostende ocean view villa in Malibu. Meestal liggen de feiten voor je neus, je moet ze alleen "willen" vinden.
      Misschien een leuk weetje m.b.t. tot de menselijke circle of influence . . . neem de wereldkaart er eens bij en kijk naar de oppervlakte van New York City en zoom dan uit totdat je de volledige aarde ziet met haar landmassa's en zeeën. Zie je New York City nog steeds liggen op de kaart? Besef nu het volgende, New York City heeft een oppervlakte van 786 vierkante km. De VOLLEDIGE wereldbevolking (wanneer we schouder aan schouder zouden staan) past in New York City, er zou zelfs nog ruimte over zijn voor een half biljoen mensen. (zoek het maar eens op) Als je de oppervlakte ziet van New York City . . . . dat kleine onbeduidende stipje op de wereldkaart en dit vergelijkt met de rest van de wereldoppervlakte, geloof jij dan dat de mensheid een milieuprobleem veroorzaakt dat vóór 2030 opgelost moet worden? De mensheid is niet het probleem, de mensen aan de knoppen zijn het probleem.

    • @megspeed8552
      @megspeed8552 2 ปีที่แล้ว

      In winter niet genoeg zon voor systeem zelf, laat staan voor accu vullen.

    • @Danny-pp8xz
      @Danny-pp8xz 2 ปีที่แล้ว

      1 kuub gas = 9kwh

    • @maxprins5762
      @maxprins5762 2 ปีที่แล้ว

      @@stysner4580 zou me niet verbasen als het kabinet wel een of andere regel doorheen voert dat het wel kan...

  • @jooptablet1727
    @jooptablet1727 2 ปีที่แล้ว +1

    Koop gewoon een elektrische CV dan?

  • @marks9649
    @marks9649 2 ปีที่แล้ว +4

    Ga maar lekker door Herman met jezelf voor de gek houden. Wat jij gemaakt hebt bestaat al heel lang en heet "elektrische cv-ketel".

    • @kmdam81
      @kmdam81 2 ปีที่แล้ว

      Absoluut niet hetzelfde. Een elektrische cv ketel is 3 fasen en kan bij beetje woning zo een opgenomen vermogen van 20kwh hebben. Het is geen continu systeem. Deze oplossing vreet veel meer stroom.

  • @WillieWunderbar
    @WillieWunderbar ปีที่แล้ว

    Hoe werkt dit? Dat kan ik niet uit deze video opmaken.

  • @pd1jdw630
    @pd1jdw630 2 ปีที่แล้ว +5

    Nou, om heel eerlijk te zijn. Met de stijgende gasprijzen gaat dit rendement cijfer wel omlaag. En denk ik dat dit systeem aan het einde van dit jaar goedkoper gaat zijn dan de verwarmingsketel op gas.
    Dus zet hem op!
    En warm water radiator is altijd veiliger dan een elektrische gloeispiraal kachel. 👍🏻

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +1

      Gasprijzen hebben niets te maken met het energetische rendement.

    • @Coen80
      @Coen80 2 ปีที่แล้ว

      De meeste stroom word opgewekt met gas

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว +3

      @@Simon-dm8zv Hij zal het financiële rendement bedoelen denk ik.

    • @pd1jdw630
      @pd1jdw630 2 ปีที่แล้ว +3

      @@Conservator. economisch rendement ja.

    • @edwinjanssen375
      @edwinjanssen375 2 ปีที่แล้ว

      Dan kan je alsnog beter een elektrische cv ophangen. Minder gedoe en hetzelfde qua efficiëntie. Nog beter is de warmtepomp pomp, maar dat terzijde.

  • @snarfdwarf
    @snarfdwarf 2 ปีที่แล้ว

    Dit is gewoon een hele grote waterkoker. Met een cop van 1. Een airco met cop van 4 is veel efficienter

  • @remotesunset
    @remotesunset 2 ปีที่แล้ว +13

    Toch fantastisch dit, overdag leveren zonnepanelen machtig veel en kost de elektriciteit bijna niks dat overschot kunnen opslaan om daar de woning warm mee te stoken is geweldig! Herman je bent goed bezig ik hoop dat je met een installateur in contact komt om hier een product mee te verzinnen.

    • @Karel9594
      @Karel9594 2 ปีที่แล้ว +6

      Ja nu nog een oplossing bedenken voor de zon die amper schijnt in de winter en het overschot aan warm water in de zomer… koekoek.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +8

      @t. overijssel, je beseft dat je dit ook met een warmtepomp met opslagvat kunt doen, maar dan slechts 1/3 van de hoeveelheid zonnepanelen nodig hebt?

    • @niekdebilde3390
      @niekdebilde3390 2 ปีที่แล้ว

      @@Simon-dm8zv waterpomp houdt niet groot huis of huis wat niet goed geïsoleerd is warm of hij vreet zoveel stroom dat je het niet met zonnepanelen red

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +1

      @@niekdebilde3390 Ik beweer ook niet dat je altijd op zonne-energie kan stoken. Het ging om de opslag van energie op het moment dat je het niet nodig hebt.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 ปีที่แล้ว

      @@niekdebilde3390 Als je het slim aanpakt hoeft het niet veel stroom te vreten. Wel als je het op de traditionele manier icm standaard radiatoren doet. Het kan simpeler en goedkoper.

  • @marinhopaais426
    @marinhopaais426 9 หลายเดือนก่อน

    Hoe is het nu 2 jaar later met Herman?

  • @sandrobuijs1123
    @sandrobuijs1123 2 ปีที่แล้ว +16

    Top bedacht Herman. Kijk maar uit dat je geen last kunt. Sommige mensen kunnen niet tegen goede en simpele uitvindingen! Groet van een audio kenner.

    • @doctordapp
      @doctordapp 2 ปีที่แล้ว +1

      @@royc4694 dit is op te lossen door in de boiler een zink anode te hangen.
      Deze kosten ongeveer €30,- en lossen langzaam op ipv de rest.
      Als je die elke 5 jaar vervangt, dan gaat het systeem gewoon 30 jaar mee.

    • @doctordapp
      @doctordapp 2 ปีที่แล้ว

      @@royc4694 geen reden om er niet alsnog eentje te plaatsen...

    • @ottosmits5672
      @ottosmits5672 2 ปีที่แล้ว

      dom systeem energetische onzin kan nooit concurreren met een warmtepomp

    • @Revolver.Ocelot
      @Revolver.Ocelot 2 ปีที่แล้ว

      @@royc4694 je kan hem ook na de boiler plaatsen.

    • @evie8143
      @evie8143 2 ปีที่แล้ว +6

      Dit is een kansloos idee een ieder met verstand van zaken weet dat.

  • @boordbelsj
    @boordbelsj 2 ปีที่แล้ว

    Ondertussen zorgt de overheid toch wel dat de kwh prijs geevenaard word met de m3 prijs owee owee je elektrisch kunt stoken of rijden voor goedkoper

  • @Erikje2005
    @Erikje2005 2 ปีที่แล้ว +9

    Investeren in deze mensen, de lamp is vroeger ook zo stukje bij beetje ontstaan. Je moet mensen met technisch kennis niet wegzetten in een hoekje neem ze mee in de toekomst. En pak hun ideeën op er kan zoveel moois ontstaan.

    • @erikbralten4370
      @erikbralten4370 2 ปีที่แล้ว +1

      Maar we zijn al veel verder dan de lamp, de nieuwe technieken zijn al ontwikkeld.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว +5

      Erik Borst: Dan zou deze meneer nu met een gloeilamp aankomen zetten terwijl er al decennia lang LED-lampen op de markt zijn. Begrijp je het nu?

    • @erikbralten4370
      @erikbralten4370 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Simon-dm8zv dit ja

    • @Conservator.
      @Conservator. 2 ปีที่แล้ว

      Het rendement is erg laag en daarmee het stroomverbruik erg hoog.
      Ik vermoed dat ons electriciteitsnet het niet zal kunnen als een wijk met deze manier van verwarmen ‘s avonds massaal de verwarming wat hoger zet op een koude dag in de winter.
      Warmtepompen zijn veel efficiënter maar vergen een hogere investering. Neem die drempel weg en we besparen met zijn allen energie (en ook gas).

    • @jantrammelant
      @jantrammelant 2 ปีที่แล้ว

      Daar heeft Erik een punt.
      Veel alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld de auto.
      Zijn allemaal in schuurtjes en zolderkamertjes uitgevonden en bedacht.
      Dus om dit idee nou zomaar als waardeloos of inefficiënt weg te zetten lijkt mij voorbarig.

  • @LetScope
    @LetScope 2 ปีที่แล้ว

    Ja leuk 10.000 kwh per jaar full elektrisch. Ik heb een bodem warmtepomp die ook aardig wat stroom verbruikt en zit dan tussen de 4500/5000 full elektrisch. Goed initiatief dat zeker. Maar wel een enorme verbruiker als je vergelijkt met alternatieven die al gekeurd op de markt zijn.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 2 ปีที่แล้ว

      En precies daarom is het geen goed initiatief.