Centrale nucleare modulare în România. Tehnologia.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 455

  • @MrAdipurta
    @MrAdipurta 2 ปีที่แล้ว +55

    Pot spune că acum am înțeles pe deplin modul de functionare al acestor centrele modulare. Cred că va deveni o sursă de producere a energiei des întâlnită la nivel global. Toate sistemele de siguranță ale acestor reactoare modulare mi se par foarte ok și cred că v-or fi adoptate și de alte țări din Europa în încercarea de a elimina combustibilii fosili până când energia regenerativa vă devenii mai accesibilă.
    O prezentare tehnică foarte bună și detaliată!!
    Felicitări!
    În calitate de auditor energetic și inginer în instalații termice, mi-a plăcut foarte mult acest video.

    • @virabrox3264
      @virabrox3264 ปีที่แล้ว +3

      Domnul fizician, ne spune cam ceea ce am invatat in liceu, facand propaganda "partenerului strategic" de care sa fim cat mai lipiti; politica. In fapt ce ne-a adus noua partenerul strategic in afara de saracie, droguri, distrugerea intregii industrii, a transporturilor, a invatamantului, a armatei, a energeticii, comertul cu vieti si copii, etc.
      Domnul Presura isi incepe monologul cu: coeficientul de CO2 din atmosfera s-a dublat ?? De unde stie el ? L-a masurat cumva ? Iata mai jos cine l-a masurat si cand si de atunci (doua secole) n-a mai crescut. Deci domnul Presura, fizicianul, doar minte si face propaganda unor centrale nucleare pe care "americanii strategici" vor sa le experimenteze la noi, nu ? Ca multe state si-au inchis centralele nucleare, o spune voalat, dar nu de frica asa cum sustine "autorul" ci in urma unor studii foarte serioase privind costurile si riscurile de intretinere si poluare. Nu inchizi o mare parte a energeticii doar din teama. Asta i-a costat sume enorme. Ganditi ca nu doare. Lasati comentariile "sustinatorilor" ca astea sunt tot aranjamente pentru prostit naivii.
      facebook.com/photo/?fbid=3573475016216354&set=a.1474026009494609&__cft__[0]=AZVPHu45Bmsuv3cIkHFcyxd7ofpokzecA7mzAM8q-vK4yB4M-JelniVm5d0z9-QdgmR_es21ZrrEs0gqBc0hB_yZWOU-xJM7XAcu131NAkVYerF2rmzdgNIPRtPhugpKw88Ps9xBGxBpJmwNc1BniGfAR6NHScOyzK-NxfPklLzMXg&__tn__=EH-R

    • @razvanursache9493
      @razvanursache9493 ปีที่แล้ว

      ​@@virabrox3264pentru ăștia ca tine, îmi pare rău, dar nu există leac.

    • @gheorghenan7601
      @gheorghenan7601 ปีที่แล้ว

      ​@@virabrox3264Cred că ai perfectă dreptate , n-am văzut nimic bun de la americani ba dimpotrivă . Păcat de d-l Presură că-și vinde sufletul făcând propagandă excrocilor planetei .👎

  •  2 ปีที่แล้ว +34

    Este foarte interesantă în România fluctuația regenerabilelor, cum crește eolian/solar cum scade hidro și încărcăm bateria din baraje :-). Dar fluctuația pare prea mare, în câteva ore de la export de 2000MWh ajungem la import 1000MWh dacă scade vântul și aici cred că Cernavodă 3, 4 sau NuScale aduce stabilitate.

    • @dangrigore.
      @dangrigore. 2 ปีที่แล้ว +6

      Și consumul variază foarte mult, nu doar capacitatea de producție , și chiar cred că avem nevoie de NuScale care o să producă energie constant

  • @vasile9551
    @vasile9551 2 ปีที่แล้ว +60

    Buna ziua! Va urmăresc cu mare atenție de fiecare data când încărcați câte o știre despre știință. As fi foarte interesat sa aflu mai multe despre combustibilul nuclear. Cum se extrage, cum se îmbogățește și cum se “reciclează”. Mi s-ar părea un subiect foarte interesat, poate o sa faceți un episod despre acest subiect, pe viitor. Toată stima!

    • @apclaudiu
      @apclaudiu 2 ปีที่แล้ว +9

      "Îmbogățirea" mi se pare un cuvânt care nu se potrivește nici în română nici în engleză. Mai curând se potrivește rafinare căci se încearcă extragerea U235 din amestecul de U235, U238 și U234. Deoarece fiind izotopi ai aceluiași element nu pot fi separați chimic căci reacționează la fel cu alte elemente. Separarea se bazează pe diferența (mică) de densitate. Pentru asta se transformă uraniul în florură de uraniu printr-un proces chimic. Florura de uraniu este un gaz care este introdus într-o centrifugă de mare viteză și acolo se separă gazul care contine preponderent U235. Repetând procesul de mai multe ori se ajunge la concentrația dorită de U235 după care se separă florul și rămâne doar uraniul "îmbogățit".

    • @g.a.r.survival9844
      @g.a.r.survival9844 2 ปีที่แล้ว +2

      Nu poate fi "reciclat";în prezent nu există nici o modalitate de neutralizare a deșeurilor nucleare. Ele vor continua să polueze.

    • @apclaudiu
      @apclaudiu 2 ปีที่แล้ว +6

      @@g.a.r.survival9844 Răspunsul e mai lung dar pe scurt nu este adevărat, combustibilul poate fi reciclat. Și nu poluează decât dacă arunci deșeuri pe câmp.
      Din combustibilul folosit se extrage doar 10% din energia potențială după care nu poate fi folosit în centralele nucleare clasice. Combustibilul folosit poate și este "reciclat" dacă se dorește (de exemplu în Franța) odată prin extragerea uraniului și plutoniului rămas sau prin folosirea lui în centrale nucleare tip "fast breeder" (existente) sau torium (realizată deja în trecut dar cu noi prototipuri în China, India și alte părți).
      Sunt mai multe motive pentru care nu se aplică pe scară largă reciclarea. Costul uraniului extras este scăzut. Deșeurile nucleare sunt puține, totalitatea combustibilului folosit în SUA de la începuturi până acum poat fi pus într-un teren de fotbal cu o înălțime de 3 metri (fără containere). Organizațiile "verzi" fondate la începuturi cu bani de la Big Oil și finanțate în continuare de aceleași Big Oil au creat o isterie cu puterea nucleară și au oprit toate fondurile de cercetare inclusiv noi centrale.
      Oare de ce Big Oil finanțează în continuare organizațiile "verzi"? Simplu, prin instalarea fotovoltaicelor și a centralelor eoliene crează surse de energie care fluctuează iar în lipsa unei tehnologii de stocare a energiei viabilă este compensată prin centrale pe gaz metan, delicat prezentat ca "gaz natural".

    • @atunci
      @atunci ปีที่แล้ว +2

      ​@@apclaudiu delirezi băiatule! Sau nu? Daca nu delirezi atunci faci ... propagandă

  • @mihai2798
    @mihai2798 ปีที่แล้ว +5

    Ce frumos le spuneti Dumneavoastra realitatea insa joaca dupa alte reguli! Cat priveste tara asta, cati bani nu a tocat pentru drumuri si tot nu avem!

  • @ucsx
    @ucsx 2 ปีที่แล้ว +17

    De acord, dar sa fie instalate langa Parlament si Catedrala Neamului, in caz ca se intampla ceva sa iasa Ninja din Catedrala sa faca o slujba rapid.

    • @roadwarrior6712
      @roadwarrior6712 7 หลายเดือนก่อน

      😂😂😂😂😂😂😂

    • @casca1557
      @casca1557 4 หลายเดือนก่อน

      Felicitari

  • @durdu782
    @durdu782 2 ปีที่แล้ว +7

    Mda.Un clip foarte instructiv si informativ, ca de obicei din partea dumneavoastra.Numai ca problema este ca toate astea suna bine in teorie, in practica se va vedea cat de eficiente, sigure si mai ales cat de rentabile sunt aceste centrale.De aici si mda-ul de la inceput si de aici si scepticismul contestatarilor acestor centrale.

  • @cristinapodani7372
    @cristinapodani7372 2 ปีที่แล้ว +13

    Domnule Presura, foarte bine si simplu articulata prezentarea Dvs. Ca inginer, sunt convins ca pana Tokamakul chinezesc (ce ciudat, nu ? acum 30 de ani se vorbea de unul american sau european) isi va dovedi superioritatea energetica si fiabilitatea tehnologica, probabil ca energia nucleara clasica se va substitui cu totul in 15-20 ani centralelor pe gaz sau carbune, si va asigura energia de baza constanta, cel putin in Romania (undeva la 50 poate 60% din productie). Din punct de vedere al sigurantei centralelor Nusco raman cateva intrebari pe care nu ar trebui sa le puna Greenpeace ci sa capatam raspunsuri noi insine, ca utilizatori: Astfel, ati mentionat ca o parte din apa din circuitul secundar se va arunca in mediu; sunteti fizician si nu ma indoiesc ca intelegeti ca radiatia nu poate fi ecranata perfect, conform teoriei cuantice pana acum valida. Iar instalarea centralelor intr-o fosta CET pare o sabie cu doua taisuri - cine va vrea sa locuiasca in mediul urban inconjurator (care a "inghitit" terenurile anterior libere din jurul CET-urilor in multe orase) in vecinatatea unei centrale nucleare ? Cum scoti apa catre un emisar natural zeci de kilometri prin tevi, apa care poate fi potential radioactiva ? (chiar daca in primii 10 ani va fi insesizabil, insasi metalul tevilor se va "activa" de la neutronii liberi reziduali, care sar bariera cuantica de protectie a reactorului). Cateva intrebari la care as avea rugamintea sa le analizati pe scurt intr-un raspuns. Cu stima !

    • @gheorghegalsan5743
      @gheorghegalsan5743 2 ปีที่แล้ว

      TOKAMAK NU-I CHINEZESC CI-afost/este- RUSESC (URSS) ...

    • @atunci
      @atunci ปีที่แล้ว

      Chiar dacă aș locui la sute de km de centrală tot mă va afecta .Leguma , carnea , berea sau vinul ....orice consumăm are în compoziție apă. Chiar dacă nu mâncăm, vaporii de apă deversați in natură din circuitul secundar de răcire vor fii transportați de vânt, nori peste tot. Problema este următoarea : in apa deversată (lichid sau gaz) inevitabil va apărea izotopul de H foarte activ datorită presiunei la care e supusă apa ...de până la 300 atm( închiderea sau devierea ei prin circuitul instalației produc astea 300 de atm)
      Tritiu se numește? E cel care modifică hidrogenul din formula apei și ajunge la nucleul celulei? Asta înseamnă CANCER .

    • @atunci
      @atunci ปีที่แล้ว

      E.U știe că acest tip de reactoare sunt tip PWR( pressure water reactor):producătoare de tritiu . Germania au închis toate centralele nucleare .Războiul din Ucraina și Jandarmul Mondial prin promisiuni și complici la sabotarea Northern Stream i-au forțat să nu mai plătească gazul din Rusia și să repornească unele dintre ele ei fiind aproape dependenti de gaze naturale din Rusia . Aceste centrale oare sunt atât de nocive și greu de întreținut încât au renunțat la ele și au preferat să cumpere gaz? Raspunsul e DA.

    • @atunci
      @atunci ปีที่แล้ว

      Mai sunt niste detalii : 7,83 m³/s este media anuală a debitului râului Ialomița care ar asigura răcirea celor 6 reactoare. Dar în condiții de secetă oare ce va fii ? Au opțiunea Mureșului....dar .... când sunt luni de secetă in Doicești nu cred că va fii inundație in orășelul aflat la 50 km depărtare

    • @atunci
      @atunci ปีที่แล้ว

      Mai am o întrebare care bate cumva în geo-politic . Degeaba vom avea Centrală Nucleară Modulară CNM daca nu vom avea și combustibilul. Uraniul cine ni-l asigură? De prelucrat uraniul , s.u.a spune că se vor ocupa ei. Japonia renunțat total și pt totdeauna la această tehnologie....De ce nu adoptăm noua tehnologie CNM care e revoluționară dezvoltată de Canada? Și aș mai avea multe , multe alte întrebări și alternative dar ... mi-e cam somn 😴

  • @flashboyonly
    @flashboyonly 2 ปีที่แล้ว +4

    Personal nu mi-aş dori o colaborare cu SUA când Franţa are cele mai performante astfel de reactoare şi sunt colea aproape. Dacă se apucă de asemenea contract o să ne ruineze economic. Mai bine se ia in considerare retecnologizarea hidrocentrarelor şi punerea lor în funcţiune cât mai mult.

  • @tudortescoveanu
    @tudortescoveanu 2 ปีที่แล้ว +2

    Sunt absolt impresionat. Pentru cineva care consuma material stintific exclusiv in engleza recomandarea youtube a fost binevenit. Frumos narat, sonorizare excelenta, bine intocmit textul, prezentat impartial si abea la sfarsit prezentate opiniile. Categoric ai castigat abonarea nea si plin de curiozitate voi trece la restul de v
    Ideoclipuri

  • @casandravalentin7045
    @casandravalentin7045 2 ปีที่แล้ว +7

    Cum vine asta? Statul investește cîteva miliarde,achiziționează cîteva centrale, după care sunt preluate de enel, adică de italieni, care sa dicteze pretul kw in functie de cum vor ei.

  • @Winnetou17
    @Winnetou17 2 ปีที่แล้ว +9

    Bun videoclip, eram curios, și în general aveam nevoie de câteva explicații pe zona asta. Personal mi se pare că energia nucleară e demonizată prea mult, și prea sunt toate tehnologiile de generatoare nucleare puse în aceeași oală, de parcă ar fi toate construite pe aceleași principii ca cea de la Cernobîl.
    Poate într-un videoclip viitor se dezbate dacă poate planeta să funcționeze doar pe energie solară, eoliană, geormală și hidro ? Sau, presupunând că nu ne reducem masiv consumul de energie, mai trebuie să avem și alte surse, cum e cea nucleară ? Este graba de a trece la mașini electrice justificată ? Putem face destul baterii pentru noile mașini electrice și pentru schimbul de la cărbune la solar ? Este o idee bună creșterea masivă de producție a bateriilor ?
    P.S.: 12:31 Sunt 7 *niveluri de conținere (nivele este pluralul de la nivelă. Pluralul de la nivel este niveluri :)

  • @danielivoicila1860
    @danielivoicila1860 2 ปีที่แล้ว +3

    Si uite asa ,tot ascultind podcasturile facute sau avind ca invitat pe acest domn , Cristian Presura, am redescoperit frumusetea fizicii.Daca as fi prof de fizica , as lasa copiii sa asculte episoade cu topicul lectiei .Cine stie in citi elevi se v-a trezi pofta de invatare.

  • @ionelcioltan7916
    @ionelcioltan7916 2 ปีที่แล้ว +2

    Da explicit și la subiect pe înțelesul tuturor ,mulțumim domnului Cristian pentru acest subiect detaliat cu privire la centralele nucleare .👍

  • @octavianluncan5091
    @octavianluncan5091 ปีที่แล้ว

    Foarte frumos şi clar prezentat ! 😍🙏 Mulțumim !🙏

  • @Alterverse
    @Alterverse 2 ปีที่แล้ว +30

    Printre putinele canale romanesti care merita sustinute. Multumim dle Presura.

  • @mariozurini9946
    @mariozurini9946 2 ปีที่แล้ว +2

    Multumesc.Forte interesanta prezentarea. In viata mea, am fost martorul pasiv si neputncios al distrugerii unei termocentale .Am vazut si am simtit drama specialistilor romani si oamenilor care si-au dat parte din viata pentru acel proiect niciodata pornit ! Am inteles de la ei ce potential economic am pierdut datorita mintilor inguste sau corupte. Sper sa mai existe sansa unui revirivemnt economic de care are atat de multa nevoie aceasta tara, fie el si cu ajutorul energiei atomice.Toate cele bune !

    • @andrasdombi-fx3vj
      @andrasdombi-fx3vj 13 วันที่ผ่านมา

      Osa ajungem ca in cernobil ;) si noi. :( 😢

    • @andrasdombi-fx3vj
      @andrasdombi-fx3vj 13 วันที่ผ่านมา

      Biussnis .! Si osa avem ce suferi de asa cva .

  • @lemnaruionel1888
    @lemnaruionel1888 ปีที่แล้ว

    Felicitări pentru munca dumneavoastră. Viziunea cu mare plăcere videoclipurile dumneavoastră!

  • @florindumitru1255
    @florindumitru1255 2 ปีที่แล้ว +10

    Salut Cristian,
    Câteva întrebări:
    1. Ce sursa ai folosit pentru documentare?
    2. La cât timp faci refueling?
    3. Care sunt și câte sunt sistemele de oprire la urgență?
    4. Ce s-a agreeat legat de combustibilul ars? Unde se va stoca?
    Te salut.
    Florin

    • @presura
      @presura  2 ปีที่แล้ว +13

      1. Am avut discutii extinse si am studiat articole cu inca un fizician. Cred ca in total am citit ctaeva sute de linkuri si cate zeci de documente oficiale (firma, guvern SUA, organizatii, etc.) Materialul scris era de doua ori mai mare dcat cel citit, a trebuit sa il sumarizez cat pot, pentru ca fiecare argument avea nenumarate nuante. Mir personal mi-a luat creo 4-5 zile de lucru a multe ore fiecare, colegul meu cred ca a petrecut mai mult de o saptamana intensiv pe materiale. Nu avem insa resursele sa facem ceva foarte bine construit, pentru asta e nevoie de echipa dedicata de oameni pe multe aspecte.
      2. cred ca e vorba de aproximativ 2 ani
      3. Noi am gasit vreo sase sisteme de protectie, de care am mentionat si in articol. Am vrbit cred doar de cele pasive. Documentatia lor este mult mai extensiva, nu am avut resursele sa facem mai mult.
      4. Asta e punctul unde am uitat sa il detaliem. Probema e ca combustibilul e uraniu imbogatit si sunt tari care nu au voie sa il produca. Romania e una dintre ele, cred. Asa incat va trebui importat, desi noi avem minereu de uraniu. Dupa ardere cred ca urmeaza sa se stocheze adand sub pamant, nu stiu de ce imi vine aucm in minte o mina aflata la 200 de metri. Mina urmeaza sa aiba pereti grosi in asa fel incat sa reziste infiltratiilor de apa si sa nu polueze apa freatica. Nu mai stiu. Daca te intereseaza mai precis scrie-mi in privat pe messenger facebook si caut prin materialele adunate sa vad ce am.

    • @eugen-m
      @eugen-m 2 ปีที่แล้ว

      m.th-cam.com/video/U1lIfFcxVuY/w-d-xo.html&feature=emb_logo

    • @virabrox3264
      @virabrox3264 ปีที่แล้ว +2

      Domnul fizician, ne spune cam ceea ce am invatat in liceu, facand propaganda "partenerului strategic" de care sa fim cat mai lipiti; politica. In fapt ce ne-a adus noua partenerul strategic in afara de saracie, droguri, distrugerea intregii industrii, a transporturilor, a invatamantului, a armatei, a energeticii, conertul cu vieti si copii, etc.
      Domnul Presura isi incepe monologul cu: coeficientul de CO2 din atmosfera s-a dublat ?? De unde stie el ? L-a masurat cumva ? Iata mai jos cine l-a masurat si cand si de atunci (doua secole) n-a mai crescut. Deci domnul Presura, fizicianul, doar minte si face propaganda unor centrale nucleare pe care "americanii strategici" vor sa le experimenteze la noi, nu ? Ca multe state si-au inchis centralele nucleare, o spune voalat, dar nu de frica asa cum sustine "autorul" ci in urma unor studii foarte serioase privind costurile si riscurile de intretinere si poluare. Nu inchizi o mare parte a energeticii doar din teama. Asta i-a costat sume enorme. Ganditi ca nu doare. Lasati comentariile "sustinatorilor" ca astea sunt tot aranjamente pentru prostit naivii.
      facebook.com/photo/?fbid=3573475016216354&set=a.1474026009494609&__cft__[0]=AZVPHu45Bmsuv3cIkHFcyxd7ofpokzecA7mzAM8q-vK4yB4M-JelniVm5d0z9-QdgmR_es21ZrrEs0gqBc0hB_yZWOU-xJM7XAcu131NAkVYerF2rmzdgNIPRtPhugpKw88Ps9xBGxBpJmwNc1BniGfAR6NHScOyzK-NxfPklLzMXg&__tn__=EH-R

  • @aurasfaur6916
    @aurasfaur6916 2 ปีที่แล้ว +2

    Ați spus că nu contaminează,, APROAPE,, deloc râurile la care sunt conectate. Puteți explica mai detaliat ce înseamnă acest aproape deloc? Mulțumesc

    • @ungureanuadrian6223
      @ungureanuadrian6223 ปีที่แล้ว

      Ce intrebari pui.Domn profesor nu are raspuns la asa ceva.De aia nici nu ti-a raspuns.

  • @sorindumitru6101
    @sorindumitru6101 2 ปีที่แล้ว +4

    Îmi plăcea sa am un prof ca Dvs . dar eu mai am puțin și ies la pensie . Felicitări pentru material !

  • @gigimimi9596
    @gigimimi9596 2 ปีที่แล้ว +7

    Prin dezvoltarea si crearea acestor tipuri de centrale imi este clar ca, pe termen lung, omenirea nu se poate baza pe asa-zisa energie verde, de eventualele efecte secundare asupra mediului, care culmea, de aici rezulta (daca se ascunde ceva) ca sunt mai distrugatoare decat deseurile radioactive rezultate de la aceste tipuri de centrale. Deci, eu unul nu sunt de acord cu aceste centrale si cred ca pe termen lung fac mai mult rau decat bine.

  • @crib5624
    @crib5624 ปีที่แล้ว

    Multumesc foarte frumos ❤

  • @claudiutamas79
    @claudiutamas79 2 ปีที่แล้ว

    Mulțumesc pentru informații! 😁

  • @green-enthusiast
    @green-enthusiast ปีที่แล้ว +1

    Ce script au scris ăștia de la NuScale și ce lectură concisă! Bravo 👏
    Acum serios. 7 miliarde de dolari pentru 500 de MWh este o stupizenie în sine. Ca să nu mai vorbim că în prim război la graniță și cu o centrală nucleară gigantică în zonă de conflict, noi ne gândim cum să avem mai multe capacități nucleare în România.
    Dacă treceai un pic prin argumentele contra la acest proiect și nu citeai mot-a-mot ce ți-a scris PRul de la NuScale în scenariu, ai fi aflat că problema cu acest proiect nu e că face bum la prima punere în funcțiune sau că sunt vulnerabile unei erori umane de operare. Principala problemă cu energia nucleară de când se joacă umanitatea cu ea este că menține starea de instabilitate geopolitică și reprezintă o vulnerabilitate imensă în ceea ce privește securitatea la nivel global. Mai mult, proiectul SMR în România se desfășoară complet netransparent și fără o consultare publică, nici măcar la nivel local. România este singura țară din regiune care a acceptat acest proiect, cu super mare degajare și lejeritate, de parcă reactoarele alea ar funcționa pe panseluțe. Nici măcar nu există un plan public al proiectului și noi ne bucurăm de parcă ni se face un mare serviciu. Ca să nu mai zic că România nu are o strategie în ceea ce privește deșeurile radioactive. Adică punem în funcțiune reactoare într-o veselie și vedem noi ce facem cu deșeurile.
    Cât despre sursele regenerabile, așa cum ai spus și tu în video, costul producției de energie cu ajutorul lor doar va scădea în viitor și ele permit descentralizarea sistemului energetic, făcându-ne mai puțini dependenți de instalații centralizate de producție de energie. Ah, sunt intermitente? Păi nu e o problemă dacă o gândești la nivel de sistem energetic europen în care țările fac export și import în funcție de producție. Nu e nimic în neregulă să fii într-o perioadă importator de energie dacă sistemul tău are surplus în alte perioade. Nu mai vorbim și de inovațiile care o să apară în domeniul stocării de energie care o să ne permită să reținem surplusul pe care o să-l producem. Trebuie să renunțăm la convingerile vechi în ceea ce privește sistemele energetice și să încercăm să ne adaptăm la tendințele din viitor.
    P.S. Știu de la alți creatori de conținut de pe TH-cam că au fost contactați de NuScale să facă ”reclamă” la aceste reactoare. Puteai să ai decența să menționezi acest aspect în clip.

  • @R.Armeanca
    @R.Armeanca 2 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumim pentru explicații, Cristian !

  • @misterc3835
    @misterc3835 2 ปีที่แล้ว +3

    Luând în considerare o deducție logica, as putea spune că este mai optim să ai cantități de producție mici mai aproape de consumatori, decât să ai un singur punct de producție îndepărtat. Însă ar fi de preferat surse care folosesc producția pe baza naturală (solar, eolian, hidro) pentru că fenomenele oricum au loc.

    • @Adrian-aTak.19
      @Adrian-aTak.19 2 ปีที่แล้ว +1

      nu mereu bate vantul sau e soare... nu poti sa te bazezi asa pe ele... ce faci daca un an nu bate vanyltul mai deloc sau nu e soare pe hidro avem cam peste tot... nu mai pot fi facute multe ,mai lasa mediul ursul polar si mai uita te la buzunar...

    • @misterc3835
      @misterc3835 2 ปีที่แล้ว +2

      @@Adrian-aTak.19 Dacă nu e soare sau nu bate vântul un an este deja f. grav. Când ai soare și vânt prea mult încarci bateria hidro și o folosești când ai nevoie.

    • @brb4903
      @brb4903 2 ปีที่แล้ว

      @@misterc3835 bateria hidro?? despre ce vb..

    • @alexbraslasu6605
      @alexbraslasu6605 2 ปีที่แล้ว

      @@brb4903 cu energia in exces se pompeaza apa din aval in lacul de acumulare

  • @ericsandu9400
    @ericsandu9400 2 ปีที่แล้ว +5

    Problema majoră în Germania nu a fost siguranța centralelor nukleare ci depozitarea deşeurilor radioactive.
    Deşeurile necesită depozite speciale de stocare de siguranță maximă foarte scumpe .

    • @edyedius5408
      @edyedius5408 2 ปีที่แล้ว +1

      Breeder reactor, daca ai auzit :) este o varianta

    • @ericsandu9400
      @ericsandu9400 2 ปีที่แล้ว

      @@edyedius5408
      Dacă au auzit cei care trebuie să ştie şi să decidă, nu eu .

    • @virabrox3264
      @virabrox3264 ปีที่แล้ว +1

      Domnul fizician, ne spune cam ceea ce am invatat in liceu, facand propaganda "partenerului strategic" de care sa fim cat mai lipiti; politica. In fapt ce ne-a adus noua partenerul strategic in afara de saracie, droguri, distrugerea intregii industrii, a transporturilor, a invatamantului, a armatei, a energeticii, comertul cu vieti si copii, etc.
      Domnul Presura isi incepe monologul cu: coeficientul de CO2 din atmosfera s-a dublat ?? De unde stie el ? L-a masurat cumva ? Iata mai jos cine l-a masurat si cand si de atunci (doua secole) n-a mai crescut. Deci domnul Presura, fizicianul, doar minte si face propaganda unor centrale nucleare pe care "americanii strategici" vor sa le experimenteze la noi, nu ? Ca multe state si-au inchis centralele nucleare, o spune voalat, dar nu de frica asa cum sustine "autorul" ci in urma unor studii foarte serioase privind costurile si riscurile de intretinere si poluare. Nu inchizi o mare parte a energeticii doar din teama. Asta i-a costat sume enorme. Ganditi ca nu doare. Lasati comentariile "sustinatorilor" ca astea sunt tot aranjamente pentru prostit naivii.
      facebook.com/photo/?fbid=3573475016216354&set=a.1474026009494609&__cft__[0]=AZVPHu45Bmsuv3cIkHFcyxd7ofpokzecA7mzAM8q-vK4yB4M-JelniVm5d0z9-QdgmR_es21ZrrEs0gqBc0hB_yZWOU-xJM7XAcu131NAkVYerF2rmzdgNIPRtPhugpKw88Ps9xBGxBpJmwNc1BniGfAR6NHScOyzK-NxfPklLzMXg&__tn__=EH-R

    • @logitekgaby9934
      @logitekgaby9934 ปีที่แล้ว

      ​@@virabrox3264, ai dreptate.Dar majoritatea pun botul la vrăjeală. El pe ăștia contează.

  • @georgestanciu5466
    @georgestanciu5466 2 ปีที่แล้ว +3

    Domnule Presura, prin tehnologia ECO Hornet ne putem asigura toata energia energia electrica si termica pentru totdeauna FARA REACTOARELE AMERICANE care nici macar nu sunt aprobate de UE. Eu cred ca noi ar trebui sa alegem solutia cea mai buna. V-as ruga sa faceti un video despre tehnologia Eco Hornet.

    • @virabrox3264
      @virabrox3264 ปีที่แล้ว +1

      Domnul fizician, ne spune cam ceea ce am invatat in liceu, facand propaganda "partenerului strategic" de care sa fim cat mai lipiti; politica. In fapt ce ne-a adus noua partenerul strategic in afara de saracie, droguri, distrugerea intregii industrii, a transporturilor, a invatamantului, a armatei, a energeticii, conertul cu vieti si copii, etc.
      Domnul Presura isi incepe monologul cu: coeficientul de CO2 din atmosfera s-a dublat ?? De unde stie el ? L-a masurat cumva ? Iata mai jos cine l-a masurat si cand si de atunci (doua secole) n-a mai crescut. Deci domnul Presura, fizicianul, doar minte si face propaganda unor centrale nucleare pe care "americanii strategici" vor sa le experimenteze la noi, nu ? Ca multe state si-au inchis centralele nucleare, o spune voalat, dar nu de frica asa cum sustine "autorul" ci in urma unor studii foarte serioase privind costurile si riscurile de intretinere si poluare. Nu inchizi o mare parte a energeticii doar din teama. Asta i-a costat sume enorme. Ganditi ca nu doare. Lasati comentariile "sustinatorilor" ca astea sunt tot aranjamente pentru prostit naivii.
      facebook.com/photo/?fbid=3573475016216354&set=a.1474026009494609&__cft__[0]=AZVPHu45Bmsuv3cIkHFcyxd7ofpokzecA7mzAM8q-vK4yB4M-JelniVm5d0z9-QdgmR_es21ZrrEs0gqBc0hB_yZWOU-xJM7XAcu131NAkVYerF2rmzdgNIPRtPhugpKw88Ps9xBGxBpJmwNc1BniGfAR6NHScOyzK-NxfPklLzMXg&__tn__=EH-R

  • @catalinp9176
    @catalinp9176 2 ปีที่แล้ว +5

    Daca sistemul e atat de bun, de ce nu il fac americanii la ei acasa?

  • @karolymarkus6255
    @karolymarkus6255 9 หลายเดือนก่อน

    Frumos videó. Se intelegem foarte bine totul.

  • @Dafterthought
    @Dafterthought 2 ปีที่แล้ว +1

    Dar dacă folosim vântul soarele si valurile ce are? Am auzit de asemenea de sisteme care folosesc energia pașilor oamenilor in orașe. Cred ca ar trebui sa gândim muuult mai curat. Închidem minele ca sa punem nucleare?

  • @gardenjeevs2706
    @gardenjeevs2706 2 ปีที่แล้ว +3

    Cam cat ar costa celelalte utilitati necesare instalarii si functionarii unui astfel de reactor: cladirea reactorului cu sistemul de ventilatie etc etc ? "Al treilea circuit nu este afectat aproape deloc de radiatiile nucleare" - referitor la apa ce se intoarce in circuitul natural - ce intelegeti prin "aproape deloc"? eu inteleg ca o anumita doza de radiatie este eliminata.

  • @idromachim76
    @idromachim76 2 ปีที่แล้ว +2

    Profesore, o întrebare:
    Căldura generată din orice tip de surse regenerabile, dispersăndu-se în natură, ce contributie are la încălzirea globală? Ok, creşterea nivelului de CO2, are o contribuţie majoră la efectul de seră, dar cum se poate demonstra că transformarea de exemplu a energiei eoliene în electricitate din care rezultă 100% căldură, nu amplifică încălzirea planetei?

    • @Buciasda33
      @Buciasda33 2 ปีที่แล้ว

      Cu radiația solară e simplu, soarele bagă 1000W / m²
      Panourile fotovoltaice au eficientă aprox. 20%.
      Deci 200W electricitate și 800W rămân căldură în panouri.
      La eoliene este mai complicat...
      Nu știu și cred că nimeni nu știe ce impact au eolienele.
      Adică tu reduci din puterea vântului...
      Apoi faci căldură... Hmm...
      Există pompe de căldură.
      Deci poți face 500% căldură.
      Cu 200W electricitate poți să răcorești o cameră, rejectezi lejer 1kW căldură către exterior.

  • @sebastiangengiu3826
    @sebastiangengiu3826 2 ปีที่แล้ว

    Un om deosebit! Va admir munca si va urmaresc cu drag fiecare videoclip.Informatie de calitate si devotament.

  • @titiveselu2213
    @titiveselu2213 2 ปีที่แล้ว +2

    Nu au reusit cu gazele de sist si acum ,,au pus-o" ca sa ne radieze pamintul.A primit dulapul o sapca si .....a pus botul.

  • @forzahannovera
    @forzahannovera 2 ปีที่แล้ว +1

    O problemă mare a centralelor nucleare este stocarea reziduurilor nucleare, soluțiile trebuiesc sa fie sigure pe timp de mii de ani. Intram aici intr-o interacțiune cu generațiile viitoare, care pot trage ponoasele unor neindeajunsuri. (probabil imprevizibile, socio-economice, socio-politice (forma de cooperare cu americanii?) sau datorită mentalității)

  • @florinpandele5205
    @florinpandele5205 2 ปีที่แล้ว

    Mai este un avantaj major la aceste centrale, rezultat din faptul ca sunt modulare. Vor putea fi dispersate pe o zona foarte mare, iar locatiile acestora protejate individual, astfel ca in cazul unui atac sa zicem cu rachete, nu se vor putea distruge toate dintr-o singura salva, dand sansa de a riposta si a contracara atacul. De asemenea unitatile distruse vor putea fi reparate (inlocuite) mult mai rapid decat o centrala clasica. Iar Cernavoda se afla din nefericire fff aproape de stiti voi cine...Da, unele rachete dintr-o anumita peninsula apartinand unui anumit stat care nu va fi mentionat pot ajunge pana la Berlin, insa la toate rachetele e o regula a fizicii ce se aplica: cu cat distanta pana la tinta e mai mare cu atat creste timpul de ajungere la tinta si deci posibilitatea de a fi localizate si anihilate.
    Cat despre costuri, nici o grija: oricum spagile vor depasi de zeci de ori costul obiectivului in sine, nu o sa mai conteze catre ce s-au directionat banii.

  • @dorin9322
    @dorin9322 2 ปีที่แล้ว +18

    Ce ma uimeste pe mine este faptul ca principalul mod de a produce energie electrica ramane fiertul apei. Sigur, exista panourile fotovoltaice, eolienele si hidrocentralele dar nu produc nici pe departe necesarul zilnic de energie. In rest, fierbem apa si ceva imi spune ca acest lucru nu se va schimba curand.

    • @MrAdipurta
      @MrAdipurta 2 ปีที่แล้ว +4

      Până când omenirea nu va ajunge la fuziune sau la un mod mai eficient de captare a energiei solare, într-adevăr acest mod de producere a energiei ne va ajuta să reducem consumul de combustibil fosil.

    • @alexbeu3086
      @alexbeu3086 2 ปีที่แล้ว +2

      Functioneaza. Ca si fiertul apei pentru cafea.

    • @awcy7141
      @awcy7141 2 ปีที่แล้ว +1

      fierbem apa pt ca e un mod sigur, ieftin și la îndemâna. Ce e rău in asta?

    • @edihaller
      @edihaller 2 ปีที่แล้ว +5

      @@MrAdipurta Si cand ajungem la fuziune tot la fiert apa ramanem, ca nu se schimba nimic la capitolul asta, tot cu forta aburului din apa fiarta se va produce curent electric si in cazul unui ipotetic reactor de fuziune.

    • @MrAdipurta
      @MrAdipurta 2 ปีที่แล้ว

      @@edihaller categoric același principiu vă fi. Doar că nu vom mai folosi fisiunea, în rest nu se va schimba nimic.

  • @meson-pi
    @meson-pi 2 ปีที่แล้ว +2

    FARA ANVELOPA ?? "Centralele modulare mici au o siguranta ridicata [...] astfel de reactoare mici functioneaza deja de zeci de ani pe submarinele nucleare" Pâna in aprilie 1986 (Cernobil) se putea aplica aceeasi logica si despre siguranta centralelor sovietice. In plus Candu, fiind cu uraniu natural, are excursia de reactivitate mai lenta, deci sunt mai sigure la manevrare.

  • @danielandrews3878
    @danielandrews3878 2 ปีที่แล้ว +2

    Buna ziua,
    Am si eu cateva intrebari legate de folosirea acestor centrale.
    1. Nimic nu este 100% sigur, cumva si/sau candva (cu cat mai multe cu atat mai repede) vom avea probabil si accidente. Ce se va intampla cand o astfel de centrale va exploda(in ciuda tuturor protectiilor) si mai are inca vreo 5-6 pe langa ?
    2. Securitatea asta functioneaza cat nimic intentionat este produs ? Care e nivelul de siguranta in caz de sabotaj ? O centrala nucleara mare are un nivel de securitate, nu stiu cata siguranta va fi la nivelul sutelor sau miilor de centrale amplasate cine stie pe unde, cum ati spus, in locul vechilor centrale electrice.
    3. Inteleg ca uraniul imbogatit dupa perioada utila e ingropat. Cati ani putem sa aplicam o astfel de solutie pana sa incepem sa avem probleme reale
    cu stocarea rezidurilor (cat timp se genereaza reziduuri periculoase nu vad beneficiile pe termen mediu si lung. Si sa fim seriosi, in Romania nu am incredere intr-o stocare safe a acestor reziduuri.

  • @nicolaebologa7858
    @nicolaebologa7858 2 ปีที่แล้ว +15

    Bună ziua, o dată incarcat reactorul si pus in funcțiune pentru cat timp poate functiona fără a fi încărcat din nou?

    • @razvann1138
      @razvann1138 2 ปีที่แล้ว +1

      Am vazut intr-un articol ca ar avea un ciclu de 20 ani (mi se pare mult), asta ar fi un alt avantaj, ca la un reactor normal o data pe an trebuie sa faci realimentarea si atunci tii reactorul inchis o luna, deci modulele astea ar avea un randament mai bun .

    • @lehuong217
      @lehuong217 ปีที่แล้ว

      ASTA e o mare prostie iara amplificata de sustinatorii distrugerii complexului energetic romanesc. centalele astea nici macar nu sunt aprobate in Europe. Pebde alta parte noi Luam bani cu imprumut de la Americani CA sa construim centalele astea. Imprumutul Pana VA Fi restituit centalele nu sunt ale noastre. Pretul energiei Este tot dictat de americani.noi avem centrala de la cernavoda care Este mult Mai sigura decat aceste central SI nu ne ocupam de ea.este o mare minciuna

  • @whiteflag2366
    @whiteflag2366 2 ปีที่แล้ว +3

    Cristian, se vehiculeaza informational cum ca viitoarele reactoarele pe baza de Thorium ar fi mult mai eficiente si mai sigure in exploatere, generand mai putin rezidu nuclear. Atatat tot ca nu exista pana acuma nici un reactor de genul acesta. Cristian ce ne poate zice despre acest aspect?

    • @eugen-m
      @eugen-m 2 ปีที่แล้ว

      m.th-cam.com/video/GAiHtrWHxK0/w-d-xo.html

  • @catalinglinta3121
    @catalinglinta3121 2 ปีที่แล้ว +1

    Va mulțumim! Faceți o treabă foarte bună!

  • @ionutskrypnyk1956
    @ionutskrypnyk1956 2 ปีที่แล้ว +6

    Mie mi se pare o initiativa foarte buna si care poate asigura in perspectiva o stabilitate si siguranta energetica care sa permita atat dezvoltarea economica cat si o baza solida de trecere la electrificarea parcului auto.

  • @sorinmoraru8586
    @sorinmoraru8586 2 ปีที่แล้ว +2

    Foarte bine explicat dar cred că ar fi trebuit luată în discuție și explicarea impactului ecologic al deșeurilor radioactive care rezultă în urma activității centralelor nucleare, inclusiv NuScale.

    • @draculakickyourass
      @draculakickyourass 2 ปีที่แล้ว

      deseurile la molten salt sunt de aprox 100 cm cubi(o galeata ) la 10 ani.....

  • @andreipop6460
    @andreipop6460 2 ปีที่แล้ว +1

    Bos ,dar sunt bune numai dacă vor vi puse câte una individual. În caz că explodează se crapă pământul dacă sunt 140 una lângă alta. Iar betonul va absorbii multă apa din bazin și se va deteriora și se va transforma în nisip și mâl. Se va face condens și ceață în năuntru și când se strică ventilația ce se va întâmpla?

  • @pauldanaila1610
    @pauldanaila1610 2 ปีที่แล้ว

    Foarte frumos explicat. Vă mulțumesc.

  • @teodorescucristian2814
    @teodorescucristian2814 2 ปีที่แล้ว +2

    Să le experimenteze americanii și după aia, după caz, cumpărăm și noi.

  • @merlinelmago5456
    @merlinelmago5456 2 ปีที่แล้ว

    Fuarte interesant. Duar ca ar fi trebuit sa fie puse la distanta unul de altulsi in bazine separate .da sar merita ar fi o investitie fuarte buna .pare un invento extraordinar

  • @adygarcia923
    @adygarcia923 2 ปีที่แล้ว +2

    Felicitãri, Cristi, cu acest info reusit. Si mã bucur tare mult cã.. ptr. 🇲🇩 România 🌄 Soarele începe (în sfârsit..! ✌️😃) sã rãsarã (sic!) de la ..Apus ; Sã dea Domnul sã fie-ntr-un ceas bun!

  • @PricopAlex08
    @PricopAlex08 2 ปีที่แล้ว +1

    Acest tip de centrala se poate reincarca dupa epuizarea incarcaturii?

  • @danciudan
    @danciudan 2 ปีที่แล้ว +1

    Când ați zis costuri de 50 $ pe MWh nu mi-a fost clar la costuri v-ați referit. De producție a energiei, sau ...?

  • @raducristiandumitrescu1806
    @raducristiandumitrescu1806 2 ปีที่แล้ว +3

    Este o tehnologie netestata in exploatare.Cine vrea sa fie primul cumparator al primului EV sau telefon de noua generatie sau avion ? NIMENI.
    Cea mai mare greseala este sa fii primul care experimenteaza un produs atit de nou complex pe banii si siguranta proprie.logic ca este o mare prostie sa se arunce tocmai ce mai saraca tara din UE la asemenea proiecte deoarece nu avem expertiza si finante pentru a ne putea permite un risc economic sau mai rau natural.
    Romania nu a dorit sa treaca de zeci de ani pe nuclear cu adevarat, in schimb a devenit virf de lance in implementarea noilor tehnologii care repet nu au finctionat nicio secunda comercial.
    Asta arata lipsa totala de planning si cunostinte sttrategice in domenul energiei nucleare, dovada este ca cernavoda nu e terminata la 30 de ani de l arevolutie.
    Stiu ca cineva ne forteaza sa cumparm in schimbul promisei securitati NATo numa ca ..orice merege prost va fi pe spinarea Populatiei.
    UK scoate deja de pe submarine mini reactoarele sale la vinzare in toata lumea, sa vedem incotro imping interesele mafiei din energie lucrurile pina l aurma.
    Sunt de parere ca viitorul energiei este niclear fara indoiala fiind singurul sistem capabil indiferent de conditiile climatice sa furnizeze sigur 24/24 energie, in combinatie cu stocarea in acumulatori industriali.
    Partea cu regenerabilele de psuprafata sa ne gindim la vremea extrema care puna l apamint orice constructie energetica pe care ne bazam in citeva minute, si iata pana majora de energie nu pune economia la pamint si dezordinea sociala explodeaza instant.
    Cind facem planuri pe viitor trebuie s ane gindim foarte temeinic inainte de a ne arunca in investitii hazard cum este si cea cu H2 pe autobuze trenuri samd.
    In general publicul larg din lipsa educatiei crede si sustine orice bazaconie in domeniu fara sa stie macar costurile si impactul pe care le au aceste thnologii.
    Hoarde de primari din intreaga tara semneaza contracte cu mafia hidrocarburilor pentru H2 nepasindu-le de ce presupune aceasta tehnologie, cit de murdara este si costisitoare in productia de H2 samd.

  • @Gabi-th9sp
    @Gabi-th9sp 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua.Se nasc cateva neclaritati.Apa care raceste~curs de apa curgatoare cu debit mare si constant si temperatura scazuta.Afecteaza arealul in aval?Avem asemenea rauri?Dpdv al sigurantei, exista zone la noi care sa indeplinesca conditiile primare si sa se gaseasca in zone cu risc seismic scazut?Apoi personalul calificat....sta pe banca de rezerve sau trebuiesc cativa ani pt formare?!?Am si o intrebare mai de om de rand.Nea Ionica ,vecinul meu ,care este un impatimit in pescarie ,va simti ca traieste un picutz mai bine daca ,asa bineintentionati ,americanii 'or monta cateva centrale la noi.Daca factura îi la fel de mare....stati acasa nu ne mai trebuie ,ajung baietii astia care deja fura de ceva vreme, nu mai vrem altii. Speram ca lumea sa gaseasc alte tehnologii si speram ca inteligenta nu va ajunge asa ''departe'' incat sa se zica ''pagube de zece ori mai mici''-un räu odata facut...doare.Raportul risc de contaminare si beneficii(buzunarul fiecaruia) cred ca este mult peste unu. In speranta ca nu am suparat pe nimeni va doresc multa intelepciune .

  • @ovidiu8646
    @ovidiu8646 ปีที่แล้ว

    Sistemul energetic romanesc,are posibilitatea SA asigure necesario de energie,si inca ieftina...Dar NU ESTE LUCRUL PE CARE IL VREA BRUXELUL SI POLITICIENII VANDUTI.

  • @mepret
    @mepret 2 ปีที่แล้ว +3

    Merita mentionat si ce facem cu deseurile radioactive. Dupa ce am rezolvat cu siguranta, situatia deseurilor radioactive ramane cea mai ingrijoratoare problema a tehnologiei.

    • @bartosrobert
      @bartosrobert 2 ปีที่แล้ว +2

      putem recicla pana la 95% din combustibilul nuclear, Franta la Le Hague face asta de cateva decenii

    • @adriannunu3789
      @adriannunu3789 2 ปีที่แล้ว +2

      Ma ingrijoreaza mai tare co2 - ul eliberat in atmosfera. Ala i tot deseu

    • @mepret
      @mepret 2 ปีที่แล้ว

      @@bartosrobert Yeah, 5% pare putin, dar nu si cand ai sute (potentiale mii) de centrale nucleare active pe glob, devine o problema. Majoritatea isi ingroapa in stanci, ca sa reziste seismic.
      Don't get me wrong, consider ca viitorul este fara discutie Nuclear. Fisiune si speram noi, fuziune. Dar trebuie sa punem in calcul riscurile si cheltuielile aferente.

    • @bartosrobert
      @bartosrobert 2 ปีที่แล้ว +1

      @@mepret chiar e foarte putin, tinant cont ca din anii 70 Franța are doar 23.000 de tone de deseuri radioactive si o productie de energie electrica de 10 ori mai curata decat a Germaniei

    • @sstoi
      @sstoi 2 ปีที่แล้ว

      bombe /s

  • @ovidiupita646
    @ovidiupita646 2 ปีที่แล้ว

    Sunt fan energie verde (solara și eoliană) dar ce facem dacă nu bate vântul și îi și noapte său înnorat? Cererea este tot mai mare pt energie. Foarte bună prezentarea vă mulțumesc pentru explicații.

  • @arsenebogdan7003
    @arsenebogdan7003 2 ปีที่แล้ว +2

    Bună ziua, ce se va întâmpla cu un modul care consumă combustibilul nuclear, dar cu reziduurile nucleare și apa contaminată?

  • @denislazar8703
    @denislazar8703 2 ปีที่แล้ว +1

    Domnule Presură, toată stima pentru acest video!
    Ați demonstrat încă odată ca sunteți un om de știință imparțial și competent.
    Energia nucleară este viitorul și este vitală pentru a ne salva planeta, fiind demonizată de industria de combustibili fosili. Românii trebuie să înțeleagă cât de importantă este această tehnologie și cât de privilegiați suntem că România dispune de astfel de facilități, făcând pași astfel de a deveni un lider regional în acest domeniu.
    Eficacitatea energiei nucleare a fost evidentă în comparația dintre Franța și Germania. Propun să faceți un video și pe această temă.
    Vă mulțumim!

  • @Tudor356
    @Tudor356 2 ปีที่แล้ว

    Superba emisiunea 👍 , parerea mea este ca trebuie sa se mearga impreuna nucleara cu eolian , si solare , hidro, ele impreuna se completeaza , de ce spun asta ......exemplu vant apa si soarele cand ele produc energie v-a ajuta nucleara sa nu mai consume combustibil nuclear mult , si costurile pe combustibil nuclear consumat v-a fii mai mic .

  • @valeriucasapu1558
    @valeriucasapu1558 2 ปีที่แล้ว +15

    Fantastic. Mă bucur că anume România va fi în avangarda țărilor, care folosesc aceste centrale modulare de tip nou. ❤️

  • @mabelenchanted
    @mabelenchanted 2 ปีที่แล้ว +1

    Ce se poate intampla in cazul unui cutremur major?Nu ar trebui luat in calcul faptul ca Romania este zona seismica?

    • @sorryc5424
      @sorryc5424 2 ปีที่แล้ว

      Păi sunt și antiseimice:))

  • @miosotysstoica2248
    @miosotysstoica2248 2 ปีที่แล้ว

    Multumim frumos!

  • @Holiman1989able
    @Holiman1989able 2 ปีที่แล้ว +1

    Ar fi interesant de stiut cat la suta din cosumul mediu de energie anual pot sa asigure aceste centrale modulare .

  • @alexandrurontu1682
    @alexandrurontu1682 2 ปีที่แล้ว +1

    Am reusit sa inteleg si eu, cunoscator de concepte de baza din fizica. Franta are 58 de centrale nucleare clasice, daca nu ma insel, tehnologia asta este noua si vine cu imbunatatiri (cred ca s-a invatat ceva din exploziile de la Fucusima si Cernobal). Credeti ca ar putea sa creeze un dispozitiv "aspirator" care sa scoata tot continutul contaminat, din camera reactoarelor, in caz de defectiune?

  • @DOAR2D
    @DOAR2D 2 ปีที่แล้ว

    Nu mi-e clar cum e pornita si cum e oprita o asemenea centrala. Cum este reglata intensitatea reactiei ? La centralele clasice erau acele bare de bor care controlau puterea generata. In cazul centralelor modulare, cum se poate face o oprire de urgenta ? Si inca o intrebare: la ce interval trebuie inlocuit combustibilul nuclear si cine face acest lucru ?

    • @ungureanuadrian6223
      @ungureanuadrian6223 ปีที่แล้ว

      Prea multe intrebari .Si grele pe deasupra.De unde sa stie.E un biet profsoras de fizica.

  • @quapthor1
    @quapthor1 2 ปีที่แล้ว

    Avem o energie mult mai eficientă ... nu se ia in calcul fiindcă pare banală pentru omul de rând ...dar, deranjantă pentru marile corporații din energie....
    Energia magnetică

  • @alexandrucosminturcitu8056
    @alexandrucosminturcitu8056 2 ปีที่แล้ว +4

    Felicitari pt videoclip. Am o singura neclaritate daca avem 6 reactoare care funcționează intr o centrala si 1 face poc, având in vedere ca ele sunt in același container sub apa , la celelalte nu exista niciun risc sa faca poc ?

    • @presura
      @presura  2 ปีที่แล้ว +2

      nu cred. Sigur s-au facut modelari si peretii opun suficienta rezistenta ca materialul radioactiv din celelalte module sa nu se imprastie

    • @andreipopescu5342
      @andreipopescu5342 2 ปีที่แล้ว +1

      Centralele moderne nu fac poc, începând de la principiul de funcționare, fara sa luăm în considerare multiplele masuri redundante și independente de protecție.

    • @alexandrucosminturcitu8056
      @alexandrucosminturcitu8056 2 ปีที่แล้ว

      @@andreipopescu5342 face poc era un mod simplu de a zice si in acelasi timp sa inteleg daca exista vreo probabilitate de crestere a riscului atunci cand crestem puterea prin a modularizare.

    • @andreipopescu5342
      @andreipopescu5342 2 ปีที่แล้ว

      @@alexandrucosminturcitu8056 ideea este că pentru singura situație din istorie în care o centrala termonucleară a făcut poc vreodată, a fost necesar un grad incredibil, supranatural as putea spune, de inepție aproape intenționată, de la design până la operare. Probabilitatea sa se întâmple azi cu centralele actuale, nu mai zic de cele încă neconstruite, este cu mult inferioara termocentralelor pe gaz.

    • @eduardioanungureanu8222
      @eduardioanungureanu8222 2 ปีที่แล้ว +1

      @@andreipopescu5342 Asta dacă ignorăm intenționat incidentul de la Fukushima, lucru pe care autorul articolului nu-l face. Ar mai fi de menționat că singurele SMR-uri funcționale sunt prin China și Rusia - asta referitor la lumina aia care vine mereu din vest. Alea din Rusia chiar din 1974. O analiza cuprinzatoare le amintea și pe acelea. La proiectul de la Nuscale ar fi de mentionat doua lucruri, două nelămuriri personale: - povestea cu plasarea lor in locul termocentralelor a fost o cerință inițială - scopul era înlocuirea termocentralelor americane -de ce nu se instalează în state primele modele ?
      - articolul de mai jos menționează un blocaj financiar al proiectului care anterior împrumutului contractat de partea română era în căutarea unui partener care să investească în continuare -un fel de transfer al potențialelor pierderi.
      www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx
      Partea cu împrumutul se pare că ne garantează doar construcția unei capacități cu 6 SMR-uri și ceva transfer de tehnologie in domeniul instruirii operatorilor unor astfel de SMR-uri.
      Singurul avantaj și vorbesc aici de un avantaj urias este cel referitor la modularitate și partea de refueling -ca să faci lucrul ăsta la Cernavodă oprești tot reactorul de 650 MW impact urias pe SEN, la SMR ar fi vorba doar de 77MW pe fiecare reactor.
      Un alt aspect peste care se trece cu lejeritate este transportul lor pe distanțe mari - beton+vibrații+ șocuri = dezastru

  • @marcelborhina6471
    @marcelborhina6471 2 ปีที่แล้ว +1

    Dacă trebuie sa plătim centrala nucleara, combustibilul nuclear îmbogățit 235, depozitul pentru deșeurile nucleare atunci plata este enorma tot mai buna cred ca e soluția cu energie verde, e sigura.

  • @mirceaamariutei8854
    @mirceaamariutei8854 2 ปีที่แล้ว

    Felicitări!

  • @florinasiflorin
    @florinasiflorin 2 ปีที่แล้ว +4

    Oare cum suntem noi primii care beneficiaza de aceasta super tehnologie, cand de obicei noi suntem primii la tot ce este mai rău! Tocmai asta ar trebui sa ne sperie!

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 2 ปีที่แล้ว +1

      Înainte de proiectul din România (2029-30), va fi dat în folosință un proiect în New Caroline/Idaho/Oregon (2024). Situri de test mai există în Italia şi Anglia.

  • @alin8600
    @alin8600 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, apreciez informațiile dumneavoastră. Ce părere aveți despre reactoarele nucleare pe fuziune, pe care le dezvolta cei de la Rolls Royce sau Helion ? Multumesc !

  • @vatavuemildaniel4870
    @vatavuemildaniel4870 2 ปีที่แล้ว +1

    Am o intrebare ! Cate astfel de minicentrale sunt in folosinta in SUA?

    • @radubadea1541
      @radubadea1541 2 ปีที่แล้ว +2

      0

    • @vatavuemildaniel4870
      @vatavuemildaniel4870 2 ปีที่แล้ว

      @@radubadea1541 daca e asa ingenioasa ...de ce o fac la noi si nu la ei? Suna cam paranoic dar asemenea vaccinului e o tehnologie noua care se experimenteaza pe tarile naive, cauta informatii despre unde au testat arme nucleare americanii in Pacific, si sub ce pretext au mutat bastinasii din acele insule, sa nu mai vb de pagubele creeate iar asumarea raspunderii e 0, si mai vorbim de norme de poluare... cine reglementeaza testarea armelor in mediu? Nu se ocupa nimeni, incalzirea globala a fost accelerata de astfel de teste si nu numai, si apoi sa te intrebi, mai ai incredere in aliati? Ce beneficii avem, reale nu praf in ochi genu calatoresti cu buletinul. Cand corporatiile au mai multa putere decat guvernele, e o problema pentru ca ei nu au semnat nici un acord nu au nici o regula ci doar profit.

    • @radu16121951
      @radu16121951 2 ปีที่แล้ว

      @@vatavuemildaniel4870 De ce le fac la noi e o intrebare la care nu raspunde nimeni. Cu toate aprecierile mele chiar si dl. Presura se face ca nu vede elefantul din camera. Daca nu fac poc in mod cert e un castig pt. Romania. Viitorul pe termen lung si de baza al energiei nu poate fi decat atomic.

  • @ionutgheorghiescu957
    @ionutgheorghiescu957 2 ปีที่แล้ว

    Nu înțeleg un aspect legat de aceste centrale...ce se întâmplă în momentul în care combustibilul este utilizat? Modulul poate fi alimentat sau este efectiv schimbat?

    • @ungureanuadrian6223
      @ungureanuadrian6223 ปีที่แล้ว

      Nu o sa-ti raspunda.A fost platit sa faca reclama minunatiilor de care numai noi poporul ales vom avea parte.

  • @eugen-m
    @eugen-m 2 ปีที่แล้ว +4

    Aceste centrale modulare pot avea un echivalent in reactoarele montate prin submarinele nucleare sau portavioane ? Daca da mi se pare o tehnologie destul de matura

    • @atomxeon5415
      @atomxeon5415 2 ปีที่แล้ว +2

      A spus ca tipul asta de centrale sunt folosite pe submarinele nucleare de zeci de ani.

    • @ketelin4285
      @ketelin4285 2 ปีที่แล้ว +7

      Da , dar pentru Romania adevaratul avantaj e ca fiind modulare pot fi furate cu camionul.

    • @eugen-m
      @eugen-m 2 ปีที่แล้ว +4

      In echivalent ma refeream la tipul de reactor , putere , tipul combustibilului si fiabilitate la nivelul anului 2022. Ma bucur ca tehnologia a avansat caci nu intotdeauna in domeniul reactoarelor nucleare ce prooulseaza submarinele a fost totul roz :)) sa ne amintim K19 , k27 , k159 si catevacspargatoare de gheata . Plus faptul ca oamenii au obiceiul de a folosi oceanul ca groapa de gunoi. Un studiu facut in 2019 arata ca sunt peste 18000 de obiecte radioactive numai in oceanul Arctic , 19 nave , 14 reactoare. Nimeni se pare nu e fericit cand afla ca doar k159 poate prin perforarea reactorului sa creasca nivelul de cesiu 137 de 100 de ori in zona. O zona folosita intens pentru pescuit

  • @teodorescucristian2814
    @teodorescucristian2814 2 ปีที่แล้ว +3

    Dacă sunt așa de bune, de ce nu le fac la ei? Noi suntem de zece ori mai mici ca SUA?

  • @matasofutpemata
    @matasofutpemata 2 ปีที่แล้ว +1

    D-le Presură, ce ne puteti spune despre reactoarele nucleare de fisiune la rece? care/cat de eficiente sunt acestea in comparație cu cela modulare?

    • @valentinsalomiu2887
      @valentinsalomiu2887 2 ปีที่แล้ว +4

      Nu exista fisiune la rece! Poate v-ați referit la fuziunea la rece, dar din păcate nici acest lucru nu este posibil! Fuziunea la rece a fost un curent de cercetare prin anii 70 - 80, ideea fiind în prezent abandonata și considerata o gluma de comunitatea științifică.

  • @ionelolaru9582
    @ionelolaru9582 2 ปีที่แล้ว +1

    Domnule Presură, pe internet circula filme cu generatoare electrice care folosesc energia cinetica stocată intr,o volantă de anumite dimensiuni pusă în mișcare de un motor care folosește energia de la generator . Este posibil asa ceva ? Avand în vedere că frecarea in lagare este destul de mare plus frecarea electromagnetica. E doar o curiozitate .

    • @draculakickyourass
      @draculakickyourass 2 ปีที่แล้ว +3

      energia cinetica este un concept de acum 2 secole,principalul defect este pierderea prin frecare in punctele de sustinere si eficienta scazuta datorata inertiei la incarcare. Intoarce o bicicleta cu rotile in sus si da la pedale....ai obtinut o stocare cinetica. acum intoarce bicicleta ,urca-te pe ea si vezi cat de departe te duce cu energia acumulata in viteza rotii...nu ajungi departe,nu?

    • @ionelolaru9582
      @ionelolaru9582 2 ปีที่แล้ว

      @@draculakickyourass ok , însă cu masa potrivită energia cinetica e pe măsură.
      Exista Girobus cândva. Ma interesează de ce s,a renuntat la ideie și de ce nu sa dezvoltat conceptul .
      Masina electrjca există de la ford model t . Abia acum prinde viață cum trebuie.

  • @mihaidanleordean5189
    @mihaidanleordean5189 2 ปีที่แล้ว

    OK, si se pot re-alimenta? Sau sunt baterii care dupa durata de viata trebuie inlocuite complet?

  • @niciolaie5830
    @niciolaie5830 ปีที่แล้ว

    Foarte interesant și explicit expozeu.
    Câteva corecții:
    bioxid sau dioxid (un englezism)
    douăsprezece baterii sau doisprezece baterii (deci doi baterii!)?

    • @virabrox3264
      @virabrox3264 ปีที่แล้ว +1

      Domnul fizician, ne spune cam ceea ce am invatat in liceu, facand propaganda "partenerului strategic" de care sa fim cat mai lipiti; politica. In fapt ce ne-a adus noua partenerul strategic in afara de saracie, droguri, distrugerea intregii industrii, a transporturilor, a invatamantului, a armatei, a energeticii, conertul cu vieti si copii, etc.
      Domnul Presura isi incepe monologul cu: coeficientul de CO2 din atmosfera s-a dublat ?? De unde stie el ? L-a masurat cumva ? Iata mai jos cine l-a masurat si cand si de atunci (doua secole) n-a mai crescut. Deci domnul Presura, fizicianul, doar minte si face propaganda unor centrale nucleare pe care "americanii strategici" vor sa le experimenteze la noi, nu ? Ca multe state si-au inchis centralele nucleare, o spune voalat, dar nu de frica asa cum sustine "autorul" ci in urma unor studii foarte serioase privind costurile si riscurile de intretinere si poluare. Nu inchizi o mare parte a energeticii doar din teama. Asta i-a costat sume enorme. Ganditi ca nu doare. Lasati comentariile "sustinatorilor" ca astea sunt tot aranjamente pentru prostit naivii.
      facebook.com/photo/?fbid=3573475016216354&set=a.1474026009494609&__cft__[0]=AZVPHu45Bmsuv3cIkHFcyxd7ofpokzecA7mzAM8q-vK4yB4M-JelniVm5d0z9-QdgmR_es21ZrrEs0gqBc0hB_yZWOU-xJM7XAcu131NAkVYerF2rmzdgNIPRtPhugpKw88Ps9xBGxBpJmwNc1BniGfAR6NHScOyzK-NxfPklLzMXg&__tn__=EH-R

    • @niciolaie5830
      @niciolaie5830 ปีที่แล้ว

      @@virabrox3264
      Nu ne interesează părerile șoșoicei, culese de la ambasada orcilor...

  • @coltcrime1687
    @coltcrime1687 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc !!

  • @marianscurtu4838
    @marianscurtu4838 ปีที่แล้ว

    Domnule Presură am tot respectul ptr dvs dar dacă spuneți că tot sunt așa sigure aceste centrale modulare de la NuScale e bine să le construiască lângă casa dvs și pe lângă casele politicienilor lingăi la straini din România care vor permite afacerea aceasta paguboasă.

  • @FULCEER
    @FULCEER 2 ปีที่แล้ว +6

    Sa aducă și 1000 de centrale dinastea modulare la noi în România noi tot o sa importam 80% din energia electrica, avem baraje care merg 5% din capacitate.... Nu ne lasa UE sa producem și sa consumam din ce producem.

  • @is87ami
    @is87ami 2 ปีที่แล้ว

    bun gasit, domnule profesor!
    O intrebare tehnica am si eu...ce setup folositi pentru crearea video? camera video, obiectiv, lampi etc!
    Va multumesc!
    Live long and prosper!

  • @Rovld
    @Rovld 7 หลายเดือนก่อน

    Ce se intampla in caz de fazboi, cataclisme naturale? Aceste centrale au potentialul/ capacitatea de a otravii intreaga Romanie. Romania are destule hidrocentrale sa acopere necessitatea de consum al balcaniilor si ukrainei.

  • @sabinpantis4149
    @sabinpantis4149 2 ปีที่แล้ว

    Nu stiti cand o sa apara si la IKEA? Vreau sa montez una la cabana de la munte.sper sa fie usor de inteles instructiunile alea.

  • @georgesandu5085
    @georgesandu5085 2 ปีที่แล้ว

    Ești inteligent...n,am ce zice . Te rog sa ne spui care e diferența între poluarea la nivel global și poluarea rezultată din trimiterea sutelor de sateliți pe cer.... Aștept cu nerăbdare să ne spui lucrul asta fiindcă am înțeles că ești de părere că toate mașinăriile de pe pământ poluează ...foarte mult

    • @ungureanuadrian6223
      @ungureanuadrian6223 ปีที่แล้ว

      Mananca si el o paine.Din cand in cand primeste subiecte in plic.

  • @eugeniurotaru1673
    @eugeniurotaru1673 2 ปีที่แล้ว +2

    Am fi putut semna cu francezii, cei mai tari pe constructia centralelor nucleare, iar banii ar fi ramas in UE si ar fi creat locuri de munca la care ar fi avut acces si romanii.

  • @aurasgsm2012
    @aurasgsm2012 ปีที่แล้ว

    Sila oamenilor...in loc sa construiasca 10 micro centrale...pe baza unor baraje..dupa amenajearea Oltului...Ialomitei..samd...alegem calea. Mai usora si mai periuloasa

  • @bartolomeu2050
    @bartolomeu2050 ปีที่แล้ว +1

    CT.nucleare modulare și sint excelente cu condiția ca în lume s-a fie ,,PACE"Restul numai avantaje.

  • @genesisdominus
    @genesisdominus 2 ปีที่แล้ว

    Ce parere aveti despre proiectul ITER? Ar putea fi acesta rampa de lansare pentru un nou mod de a produce energie electrica curata?

    • @georgestanciu5466
      @georgestanciu5466 2 ปีที่แล้ว

      Dar de proiectul ECO Hornet ati auzit? ia priviti aici...
      th-cam.com/video/_ZDKQlUE72s/w-d-xo.html

  • @andreioprisan3670
    @andreioprisan3670 2 ปีที่แล้ว +2

    Si gaze de șist sunt ok doar ca te lasa fără pânză freatica și au multe alte dezavantaje.
    America mereu e specialisya în a da mere otrăvite. Nu mulțumesc. Prefer Cernavodă

  • @classicgamingtimes6505
    @classicgamingtimes6505 2 ปีที่แล้ว +16

    sunt din anul 2200, am 2 astfel de centrale in casa, face treaba domle' :)

    • @adriannunu3789
      @adriannunu3789 2 ปีที่แล้ว +5

      Glume de tractorist...

    • @andreic1755
      @andreic1755 2 ปีที่แล้ว +3

      @@adriannunu3789 Adrian, de ce esti tractotist cocalarule?

    • @andreipopescu5342
      @andreipopescu5342 2 ปีที่แล้ว +1

      100-200 de megawați e așa, continuu, sau doar când bagă nevasta vibratorul in priză?

  • @babaiordan3890
    @babaiordan3890 2 ปีที่แล้ว

    D-le profesor, am o întrebare:dacă printr-un telescop putem vedea până la Big Bang, dece nu putem avea imagini de la jumătatea distantei și să vedem formarea sistemului solar

    • @ketelin4285
      @ketelin4285 2 ปีที่แล้ว

      Nu poti vedea in timp decat departe ... iar sistemul solar e aproape . Cu cat vizezi un obiect mai indepartat cu atat mai vechi este , o realitate data de viteza limitata a luminii . "Telescopul care priveste inapoi in timp" e o metafora bazata pe faptul asta . Vedem formarea altor sisteme solare , ex Formalhaut era celebra inca de prin anii 80

    • @babaiordan3890
      @babaiordan3890 2 ปีที่แล้ว

      Kete-lin, cred că maidegraba orizontul cosmologic poate fi un răspuns dar nici ăsta nu m-a lămurit

  • @tacapaca9041
    @tacapaca9041 2 ปีที่แล้ว +6

    Puneți mâna de vă luați 3,4000 m2 de teren ,faceți o grădină și o brazda de porumb și o livada.O să aveți suficient sa puneți bete și paie pe foc.Ramane ceva și la găini,puneți și de un magiun și o țuică.

    • @adriannunu3789
      @adriannunu3789 2 ปีที่แล้ว +2

      Nu toti vrem sa traim stilul asta de viata :) . Sa fii sanatos cu magiunul tau

    • @tacapaca9041
      @tacapaca9041 2 ปีที่แล้ว

      @@adriannunu3789 resursă nucleară e limitată și singura șansă a urmașilor de a părăsi sistemul solar.

  • @Alexandru_Narcis_Popescu
    @Alexandru_Narcis_Popescu 2 ปีที่แล้ว +2

    As vrea sa stiu si eu, de ce nu suntem intrebati prin referendum daca suntem de acord cu asa proiecte? Ce suntem, aici, gluga de coceni?

    • @radu16121951
      @radu16121951 2 ปีที่แล้ว

      Sa intrebi poporul in privinta fisiunii? Si cine sa raspunda? Si Sosoaca. Doar e democratie.

  • @ubuntuposix
    @ubuntuposix 2 ปีที่แล้ว +1

    13:05 sus scrie Reactor Vessel. E tot ce-mi trebuia sa aud.

  • @ForgottenGamesAndMods
    @ForgottenGamesAndMods ปีที่แล้ว +1

    Deci imprumutam bani de la ocupantul strategic, ca sa cumparam cu acei bani tot de la el, mai dam si dobanda, iar ocupantul face un experiment in mijlocul tarii noastre. Deci castigam o gaura in buget de cateva j'de milarde plus riscul experimentului. Bravo noua !

    • @paulnicoaraable
      @paulnicoaraable ปีที่แล้ว

      Ce-ai tras pe nas, de ești atât de IDIOT ?
      Mai bine te tinea tactu in prezervativ

    • @paulnicoaraable
      @paulnicoaraable ปีที่แล้ว

      Urla prostia-n tine OLIGOFRENULE

  • @suiulaurentiu8362
    @suiulaurentiu8362 2 ปีที่แล้ว +3

    Off topic
    Este posibil sa vedem big bang-ul cu telescopul James Webb? Sau cat de departe in trecut am putea vedea cu acest telescop? Am citit ca fotonii sau format la aproximativ 200.000 de Ani dupa big bang am putea vedea acel moment?
    Imi cer scuze daca deja ati raspuns la aceasta intrebare sunt nou abonat pe canalul de TH-cam Inca nu am gasit o explicatie iar pe internet explicatiile cum ca nu am putea vedea big bang-ul sunt destul de vechi si se mentioneaza faptul ca am putea vedea ceva cu un telescop destul de avansat si intre timp s-a construit James Webb. Multumesc!

    • @ketelin4285
      @ketelin4285 2 ปีที่แล้ว +2

      Nu , doar formarea primelor galaxii si o multime de informatii despre exoplanete

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 2 ปีที่แล้ว

      > cat de departe in trecut am putea vedea cu acest telescop?
      Circa 180 de milioane de ani după BB (cf. articolului _James Webb Space Telescope_ din Wiki)

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 2 ปีที่แล้ว

      > Mulţumesc !
      Cu plăcere.😁

  • @trainspottingtech23
    @trainspottingtech23 2 ปีที่แล้ว +1

    Păi, mult mai bine decât baterii-gigant de stocare pe care trebuie să le reciclezi la sfârșitul vieții lor, lucru destul de greu... 🤔🤔🤔
    Bateriile sunt mai bune pentru lucruri de dimensiuni mici: Case "Off-grid", taxiuri electrice, telefoane mobile, surse auxiliare pentru troleibuze, etc. 🤔

    • @trainspottingtech23
      @trainspottingtech23 2 ปีที่แล้ว

      @@VasileDStan stai să vezi ce-au făcut americanii de la Wabtec: locomotiva cu baterii pentru tractat mărfuri... 😕

    • @trainspottingtech23
      @trainspottingtech23 2 ปีที่แล้ว

      @@VasileDStan th-cam.com/video/6_mpAQ3s_DU/w-d-xo.html