Tap to unmute

Cosmin Popa: Monarhia rusă a căzut ca un măr stricat în 1917 | Călătorii în trecut #12

แชร์
ฝัง
 • เผยแพร่เมื่อ 18 ก.พ. 2024
 • În acest episod al podcastului "Calatorii in Trecut", Rareș Hăbeanu îl are invitat pe istoricul Cosmin Popa, care ne deschide o fereastră către unul dintre cele mai tumultuoase momente din istoria secolului al XX-lea - Revoluția Bolșevică. Începând cu contextul socio-politic care a condus la revoluție, Popa analizează factorii cheie și momentele decisive, de la marile speranțe și visele inițiale la realitățile adesea brutale ale puterii bolșevice.
  Acest interviu nu doar că luminează aspecte puțin cunoscute ale Revoluției Bolșevice, dar și provoacă ascultătorii să reflecteze asupra impactului profund al acestei perioade asupra lumii contemporane.
  #RevoluțiaBolșevică #IstorieVie #CosminPopa #CalatoriiInTrecut #IstoriaRusiei #RevoluțieȘiReformă #EroiȘiAntagoniști #MomentedeRăscruce #LecțiiDeIstorie #EraBolșevică
 • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 48

 • @user-gl2bj4mr8i
  @user-gl2bj4mr8i หลายเดือนก่อน +7

  Foarte buna emisiunea ar avea de învățat toți filoruși care au ramas la.istoria scrisa de comunisti pana in '89 chiar și după. Bravo rfi si lui Cosmin Popa.

  • @generaldhautpoul8388
   @generaldhautpoul8388 หลายเดือนก่อน

   Filorusii pe care ii stiu sunt analfabeti functionali, sunt incapabili sa ÎNȚELEAGĂ ce li se spune, au o minte bazata pe CREDINȚE , pe mitologie nu pe argumente logice.

 • @danieliustinafloarei7572
  @danieliustinafloarei7572 หลายเดือนก่อน +4

  Ken Follet cu cartea căderea uriasilor explica foarte frumos primul război mondial și revoluția bolsevica. De apreciat și dl Popa

 • @andreipintea7966
  @andreipintea7966 หลายเดือนก่อน +3

  Bravo baieti, ca la cursul scurt prezentati.

 • @cristiankeul9734
  @cristiankeul9734 หลายเดือนก่อน +5

  Mult respect D-ul Cosmin... x10

 • @alexandruursu3323
  @alexandruursu3323 หลายเดือนก่อน

  Felicitări pentru emisiune. Ca de obicei, foarte interesanta.

 • @AlecsRo2014
  @AlecsRo2014 หลายเดือนก่อน +2

  Mulțumesc!😊

 • @sebastianursachi2998
  @sebastianursachi2998 หลายเดือนก่อน +3

  Domnul invitat s-a documentat foarte bine mai ales din cartea lui Orlando Figes-Revolutia Rusa. Tragedia unui popor , cartea de capatai despre revolutia rusa

 • @oglizmcozmin7312
  @oglizmcozmin7312 หลายเดือนก่อน +4

  bună ora de istorie.

 • @MsPlantaverde
  @MsPlantaverde หลายเดือนก่อน +4

  Un pic prea "apretat" domnul invitat 😊

 • @fosilafos7850
  @fosilafos7850 หลายเดือนก่อน +1

  Monarhia Rusă respectiv țarul Alexandru cel Mare,a semnat actul de independență a Finlandei în urma războiul de iarnă /gen. Manerheim/în 1917(ziua independenței a Finlandei 6 dec).Pănă la marea revoluție rusă din octombrie 1918,burghezia și aristocrația rusă a avut timp să se refugieze în Finlanda și statele vecine.După războiul mondial au cerut teriroiu/Karelia ca despăgubiri de război,exact cum noi am pierdut o bucată bună a Basarabiei/Moldova.Iar pentru cine nu știe portul popular sau etnic al romilor finlandezi are designul rochiilor cu corset de metal,,din catifea ,cu bluze cu brocaturi de aur și argint etc/similar cu cel purtat de țarinele,principesele și nobilimea caselor regale ale sec 18/19./Chestia cu merele nu ține/Monarhia chinezilor a lui Mao cum o fi căzut? ca orezul de anul nou la semănat?

 • @sulcaelisabeta8384
  @sulcaelisabeta8384 หลายเดือนก่อน

  Gândește cel mai bine pe această temă cu tezaurul. Văzusem videouri care spuneau că România a dat aurul, adică a renunțat la el. Că l-ar fi dat nemților ptr nu știu ce despăgubiri. Interesant și spusa că tezaurul nu mai este la Moscova ci în alte tări dar ce ne interesează de parcă acele tari l-au luat gratis.

 • @andreipintea7966
  @andreipintea7966 หลายเดือนก่อน +1

  Democratia este imposibila oriunde pentru ca nu se doreste asa ceva de catre cei care ar putea face aceasta.

 • @mariushuzoiu5711
  @mariushuzoiu5711 หลายเดือนก่อน +1

  2

  • @superbogdan1000
   @superbogdan1000 หลายเดือนก่อน

   v-ati obișnuit cu Tetelu. Damian și Oprișan...altfel, foarte buni😊

 • @superbogdan1000
  @superbogdan1000 หลายเดือนก่อน

  Proclamația Regelui Ferdinand privind improprietarirea țăranilor care luptau pe front a fost data la 10 distanta de răsturnarea Țarului, TEXTUL EI FIIND CONCEPUT DE NICOLAE IORGA.

 • @cristinamelaniahorotan4286
  @cristinamelaniahorotan4286 หลายเดือนก่อน +2

  Nu există verbul "a impacta"!

  • @raulepure9840
   @raulepure9840 หลายเดือนก่อน +2

   Oamenii il folosesc, limba vorbita este vie si formata de vorbitorii de zi cu zi si nu de pazitorii de fasoane.
   Aveti idee cum a aparut cuvantul pamant in limba romana?

  • @gheorgheenache7789
   @gheorgheenache7789 หลายเดือนก่อน

   @@raulepure9840 Nu e adevărat ce spui tu. Nu avem voie să vorbim cum ne trece prin cap.
   Eu am idee cum a apărut cuvîntul pămînt. Provine din cuvintul POM. Pom....pămînt. O neaccentuat se transformă în ă. Cuvîntul pămînt e format in limba romînă!
   Pămînt nu provine din pavimentulm Asta visează lingviștii nepricepuți.

  • @raulepure9840
   @raulepure9840 หลายเดือนก่อน +1

   @@gheorgheenache7789 Trebuie ca sunt multi lingvisti nepriceputi, aproape toti daca ne luam dupa tine. Ce este interesant cuvantul exista si in aromana "pimintu" si mai exista si pom doar ca ei zic "pomu" care seamana cu latinescul "pomus".
   Raman de parere ca avem voie sa spunem tot ce ne trece prin cap ca suntem oameni liberi si nu sclavi doar ca trebuie sa ne asumam ce spunem, tu in schimb daca ai respecta ceea ce proclami ar tb sa incepi prin a nu spune aberatii.

  • @florincroitoru1502
   @florincroitoru1502 หลายเดือนก่อน

   @@raulepure9840 aha, eu dacă săpun ceva e aberație. Voi dacă spuneți orice e libertate de expresie. Bă, dar tu ești dăștept foc!
   1. eu nu am afirmat că voi nu ați avea voie să spuneți ce vreți, deci nu ai ce să contrazici. Să mă contrazici pe ce am spus, nu pe ce nu am spus!
   2. am dat etimologia lui pămînt din pom și am explicat. E logic și adevărat ce spăun eu. Pămînt din pavimentul nu e logic. Pâmânt din aromână arată că nu e din pavimentul ci din POM! Pom...pomânt...pâmânt.
   3. Nu a fost vorba de etimologia cuvintului pom ci a cuvintului pămînt.

  • @raulepure9840
   @raulepure9840 หลายเดือนก่อน

   @croitoru1502 Greu coane, greu.
   Surdu nu le aude, dar le potriveste, ca asta faci tu altfel am pus etimologia pt pom ca poate te prinzi, dar e greu sa intelegi cand e data cu manta.
   Pom vine din pomus si probabil exista si o etapa intermediara cu pomu. Nimeni nu poate sa ia in serios aberatii de tip pom pomant pamant. Nu tot ce zboara se mamanca, nu exista o explicatie logica pt care o populatie ar renunta la un cuvant vechi ca sa modifice un cuvant nou intrat in limba si sa ii dea un sens nou fara nici o legatura cu sensul initial. Pavimentum/paumentum pimintu/pimint/pamant are o explicatie intr-un context special exemplu este vorba de un amestec de oameni cu origini diverse care folosesc o latina aproximativa ca limba de comunicare intr-un spatiu artificial (cazarma militara) ceea ce explica si fossatum fsat sat si nu numai. Bineinteles cand ai de dovedit o trasnaie iei si modifici tot ca sa se potriveasca, dar o sa te ia in serios numai prostimea frustrata dornica de un trecut autohton glorios.

 • @OtakuVonBismarck21
  @OtakuVonBismarck21 หลายเดือนก่อน +3

  Cred ca este singura emisiune de calitate din Romania pe teme istorice, felicitari.

 • @camelia1312
  @camelia1312 หลายเดือนก่อน +2

  Cam tafnos nea invitatu asta, prez3ntatoru nu întreabă pentru cultura lui generala ci pentru a crea context privitorilor. Oricum, felicitări prezentatorului ca nu s-a coborât la iritarile invitatului, despre care spun ca e păcat de cunoștințele pe care le are ca la nivel educativ nu a prea demonstrat...probabil a avut și el o zi proasta

 • @gheorgheenache7789
  @gheorgheenache7789 หลายเดือนก่อน

  Da, ne datorează URSS acel tezaur. Azi trebuie să plătească Rusia pt că e e moștenitoarea URSS. Nu cred însă că ea va dori avînd în vedere că Romania ajută Ucraina în războiul cu Rusia. E cam aiurea să ceri cuiva să îți plătească o datorie în timp ce tu ajuți cu armament în război pe dușmanul lui.

 • @constantinvrabie3812
  @constantinvrabie3812 หลายเดือนก่อน

  Stimabililor, ați făcut o mare, mare descoperire...😅😅😅😅

 • @rahanule
  @rahanule หลายเดือนก่อน +1

  Daca intr-adevar erau doua milioane soldati rusi in Romania in 1916/1917, inseamna ca rusii tineau frontul, practic - Romania a mobilizat 1 milion oameni la intrarea in razboi, august 1916 (din care jumatate, cel putin, au fost pierderi, pana la finalul anului). Sunteti siguri de aceasta cifra ?

  • @marin-mariapopescu
   @marin-mariapopescu หลายเดือนก่อน +3

   Da, Rusii au ținut frontul.

  • @generaldhautpoul8388
   @generaldhautpoul8388 หลายเดือนก่อน +1

   In 1917 inainte de marile batalii erau un milion de rusi (⅕din armata lor de pe tot frontul) si 400 mii romani

  • @sulcaelisabeta8384
   @sulcaelisabeta8384 หลายเดือนก่อน

   Am auzit că rusii atunci chiar ne-au ajutat.

  • @andreiionescu811
   @andreiionescu811 หลายเดือนก่อน +1

   @@sulcaelisabeta8384Buna gluma! A venit sa ne "ajute" tot asa cum au venit inaintea razboiului de independenta, adica sa puna laba pe teritorii daca se iveste ocazia. E cam ca la poker: esti prezent in joc pentru urmatoarea oportunitate, care nu stii cand se iveste. Pretul este reprezentat de cativa soldati tarani adusi la oaste cu arcanul, ei urmand sa plateasca "ajutorul" pe care Rusia il da Romaniei. Hai sictir!

  • @sulcaelisabeta8384
   @sulcaelisabeta8384 หลายเดือนก่อน

   @@andreiionescu811 marș

 • @eduardmarianrossler9430
  @eduardmarianrossler9430 หลายเดือนก่อน

  E bine acum ca fura clotilde voturile la sect 1

 • @ishtarnd4243
  @ishtarnd4243 หลายเดือนก่อน

  Nici dezinformarea nu mai e ce-a fost!
  De ce tin atat de mult "frantujii", sa ne invete ei, istoria "corecta"???