Alles wat je over olijfolie moet weten

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น •

  • @linkbuildingvoordeel
    @linkbuildingvoordeel 10 หลายเดือนก่อน +11

    Goede video, echter zitten er nog wel wat technische dingen die je verteld die wat afwijken. Ik ben zelf olijfolie boer in spanje. Heb mijn eigen grond met olijf bomen. Maak het ook zelf en laat verwerken bij de boeren vereniging cooperativa hier op steenworp afstand. En de processen zijn wat gevarrieerd. 20KG per boom is overigens erg weinig hoor. Denk eerder aan 40kg per boom ongeveer. Met een zeer magere oogst kun je van een goed gesnoeide boom ongeveer 50kg halen. Een gemiddelde goed gesnoeide boom haalt ongeveer tussen 50-100kg olijven in 1 oogst. Mits het goed is gesnoeid! zeer belangrijk dat te vermelden. want het snoeien van de boom en de ligging van waar de zon komt is erg belangrijk! Ook afhankelijk of de grond gespit wordt of gesleept.
    Betreft je transvetten, klopt idd. Echter kun je ook frituren met olijfolie maar dat is smaak. Ook met extra verge gaat de vet structuur in olie niet stuk. Vaak als je het verhit wordt de omega 6 ratio hoger bij gerafinneerde olie. De olie kwa smaak moet dus danig sterk zijn bij de eerste pers dat als je een teelepel neemt dat het achter op je tong begint te prikken. Soms dat je zelfs moet hoesten ervan. Extra verge is puur de tijdsdruk die het aangeeft. Is de olijf geperst binnen 1 week dan is het extra verge. Wordt de olijf bijvoorbeeld in water gehouden en bewaard (wat veel gebeurd) en dan geperst. Heb je weer een andere pers. Een 2e pers is er nog wel maar zoals je zegt wordt weinig gedaan. Vaak omdat het nu met machines wordt geoogst. En de oogst met de hand langer de tijd neemt. Bijvoorbeeld het verschil tussen grond oogst. En de 2e pers is dat de rollen wisselen om olie te persen. De tapanade achtige prut wordt herperst. Ik kan nog uurder doorgaan. Maar er zijn zoveel details. MAar het klopt wat je zegt de grote keten hebben een monipoly en verknallen het vertrouwen van de consument in echte olie.

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน

      Dank voor je uitgebreide reactie. Opvallend is dat ik in mijn mailbox mail heb gekregen van drie olijvenboeren die 20 kilo opbrengst per jaar per boom vrij veel vinden. Vanwege de droogte geven zij aan dat de opbrengst de laatste jaren slechts 10 tot 12 kilo is. Dit betreft wel een gemiddelde. In studies las ik dat de opbrengst tussen de 7 en 60 kilo per jaar kan zijn per boom. Dus dan zit jij ongeveer aan de bovenkant. Leuk om je praktische verslag van je ervaring rondom het persen van olijven te lezen; een ervaringsdeskundige weet dit natuurlijk het beste! Echter, je technische uitleg over het moleculaire verloop m.b.t. de vorming van omega 6 en het wel of niet frituren is niet helemaal in lijn met de bevindingen van onderzoekers. Wellicht is het leuk om deze studie over het verhitten van olijfolie m.b.t. polyfenolen en de stabiliteit van vetzuren even door te nemen:
      Ambra R, Lucchetti S, Pastore G. A review of the effects of olive oil-cooking on phenolic compounds. Molecules. 2022;27(3):661.
      Het is een heel kluif, maar ik vond deze studie zeer de moeite waard om te lezen. Nogmaals hartelijk dank voor je aanvullingen!

    • @linkbuildingvoordeel
      @linkbuildingvoordeel 10 หลายเดือนก่อน +1

      @@aHealthylifeNL Bedankt voor je uitleg, zijn dat spaanse boeren? Want ik onderhoud mijn land echt hoe de spanjaarden het doen. Ik praat veel met de lokale boeren hier. 20 Kilo haal ik van 1 kant van een boom. Maar het snoeien is mega belangrijk, dit komt omdat als je bijvoorbeeld aan de binnekant de bovenkant meer snoeit, er ruimte ontstaat voor zon en fotosyntese waardoor groei van de takken bevordert. Wat je veel ziet bij verkeerde snoei is dat de takken heel veel omhoog schieten terwijl van oorsprong (omdat spanjaarden klein zijn) de takken veel lager moeten hangen. Hiermee hark je handmatig binnen paar slagen al kilo's olijven. En ook betreft je 15% olie per olijf is heel erg afhankelijk hoe rijp de olijf is. De groene olijf heeft veel minder olie dan de zwarte. De zwarte olijf zit vol met olie en kan zo naar 20% olie schieten. Alhoewel een groene olijf maar tussen de 5-10% zit.
      Betreft omega 3-6-9 ratio, als de verhittin plaats vindt in de olie komen er op een gegeven moment (ook met olijf olie) stoffen vrij zoals die gemuteerde vetzuren in "gevaarlijke" stoffen veranderen, en zoals je zelf ook zegt met licht. Maar ik hamer meer op omega 6 omdat dit een ontstekking bevorderende werking heeft. Vandaar. Maar zoals je aangaf ga je niet zo heet je olie verhitten om lekker te koken.

    • @DrNaomiDongelmans
      @DrNaomiDongelmans 9 หลายเดือนก่อน

      ik heb in Marokko 100 olijvenbomen gehad rond mijn huis. Oude bomen geven minstens 50 kg per boom per jaar. Jonkies wat minder. Dus bijzonder hoe het kan verschillen, maar toch vind ik 20 kg echt wel aan de lage kant (waar staan die bomen dan denk ik...)@@aHealthylifeNL NB ik had wel een onbespoten stuk grond, super vruchtbaar... maar goed ook met super oude bomen die echt gewoon medicijn gaven - super groene olie met veel polyfenolen - een medicijn kwam van mijn grond.

  • @Jaydee19711
    @Jaydee19711 10 หลายเดือนก่อน

    Erg fijn deze info. Ik neem sinds kort op nuchtere maag 1 eetlepel Olijfolie in en wil natuurlijk het beste voor mijn lichaam. Heel erg bedankt voor de video. Gr. Diana 😊

  • @friedaenjorislammar-buijs7357
    @friedaenjorislammar-buijs7357 หลายเดือนก่อน

    Alvast bedankt voor deze uitstekende video. Ik heb toch nog een vraag over het verschil tussen geraffineerde en extra vierge olijfolie. Sinds ik de principes ken van de meervoudige onverzadigde vetten (Omega-3 vs omega-6) maak ik zelf mijn mayonnaise met olijfolie. Maar de extra vierge olijfolie heeft een te uitgesproken smaak. Daarom gebruik ik een mengeling van geraffineerde en extra vierge (Coricelli 12% MOV, geen idee van omega-3 vs omega-6). Omdat ik aandacht moet geven aan mijn cholesterol (vernauwde kransslagaders) en mijn cardioloog ook openstaat en mee is met de hedendaagse voedingsprincipes, raadt hij toch het gebruik van de geraffineerde olijfolie af en raadt eventueel koolzaadolie aan voor het maken van mayonnaise. Nu is de vraag: is het gebruik van geraffineerde olijfolie nu werkelijk slechter dan koolzaadolie?

  • @nanaderksema1193
    @nanaderksema1193 10 หลายเดือนก่อน

    Dank je wel Juglen, nu weet ik eindelijk precies hoe het zit met ofijfolie!

  • @madelief3413
    @madelief3413 10 หลายเดือนก่อน

    Hoi,ik koop altijd mijn olijfolie bij chile.dat is wel duurder,maar dan heb je heel erg lekkere olijfolie zonder troep.Hij is bij de bedijven in Italie enz geweest en koopt het daar ook in .De moeite waard.

  • @inekevonk9951
    @inekevonk9951 10 หลายเดือนก่อน +1

    Dank je wel Juglen, wat ontzettend fijn dat je dit voor ons hebt uitgezocht. Waar kan ik de olijfolie het beste bewaren in de camper. Daar wordt het in de zomer natuurlijk best wel warm. Is de koelkast dan een goede plek?

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน +2

      Graag gedaan! Gezien de hoge temperaturen die in een camper kunnen voorkomen tijdens de zomer (50 - 70 graden), is het verstandig om olijfolie in de koelkast te bewaren voor een optimale houdbaarheid. Hoewel olijfolie bij koelkasttemperaturen kan stollen of troebel worden, heeft dit geen negatieve invloed op de kwaliteit of smaak.

  • @harriettemdekuyper7112
    @harriettemdekuyper7112 10 หลายเดือนก่อน

    Mooie duidelijke uiteenzetting. Blijf met de vraag zitten over de nasmaak, sommige oliën hebben een bittere nasmaak, voor welk merk moet je kiezen voor een wat neutralere smaak

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน

      Bij het kiezen van een extra vierge olijfolie met een neutralere smaak, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. De smaak van olijfolie kan sterk variëren afhankelijk van de olijfvariëteit, de regio waar ze geteeld worden, de rijpheid van de olijven op het moment van persen en de verwerkingstechnieken. Olijfolie met een bittere nasmaak is vaak afkomstig van olijven die vroeg in het seizoen zijn geoogst. Deze oliën staan bekend om hun hogere gehalte aan antioxidanten en polyfenolen, maar hebben ook een meer uitgesproken smaakprofiel. Als je een olie met een neutralere smaak zoekt, kun je het beste oliën proberen die van later geplukte olijven komen. Deze hebben vaak een milder en fruitiger smaakprofiel zonder de uitgesproken bittere nasmaak. Omdat smaak echter heel persoonlijk is, raad ik aan om gewoon een paar verschillende olijfolies uit te proberen om erachter te komen welke het beste bij jou past.

    • @harriettemdekuyper7112
      @harriettemdekuyper7112 10 หลายเดือนก่อน

      Hartelijk dank @@aHealthylifeNL

  • @ozymandrias
    @ozymandrias 10 หลายเดือนก่อน +1

    Hoi, bij 06:26 geef je aan om niet te wokken in olijfolie. Met welke olie dan wel? Ik las op je website ghee of kokosolie. Klopt dat, of zit ik er naast?

    • @PaulaFM-lo2kx
      @PaulaFM-lo2kx 10 หลายเดือนก่อน

      Je kunt prima bakken in olijfolie, zo doen alle zuid-europeanen ook al eeuwen. Wokken kan ook tenzij je de temperatuur zo hoog hebt dat de olijfolie een aparte 'verbrande' geur geeft dan wordt het pas ongezond. Ik zeg altijd ook met aandacht en verstand 🙂. Het is volledig onzin dat noord europeanen zich op het standpunt stellen dat je in speciale olie zou moeten bakken of wokken (dat zijn juist geraffineerde en gemengde olieën vol met troep). Als je kookstijl zodanig is dat de olijfolie verbrand, dan is het raadzaam kokosolie of zo te gebruiken.

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน +1

      Als je echt heet en lang wilt verhitten, zou ik voor ontgeurde kokosolie gaan. Deze heeft een zeer hoog gehalte aan verzadigd vet, dat heel stabiel is bij hoge temperaturen. Het aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en omega 6, is bij dit type vet bijzonder laag. Ghee bevat daarentegen weer iets meer meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor ik deze niet zou gebruiken om bijvoorbeeld te wokken.

  • @emmelieempowerme2358
    @emmelieempowerme2358 10 หลายเดือนก่อน

    Dankjewel Juglen!

  • @loveisthething
    @loveisthething 10 หลายเดือนก่อน +1

    Dat was leerzaam bedankt

  • @rinus202
    @rinus202 10 หลายเดือนก่อน +2

    Ik koop alleen Griekse olijf olie, heb een test gezien van Mike Adams, Italië koopt ook Griekse olijf olie die word gemixt met Italiaanse olijfolie.

  • @r.eichhorn8252
    @r.eichhorn8252 10 หลายเดือนก่อน +1

    Gaaaf, wat interessant Juglen!!

  • @corsvandenberg2584
    @corsvandenberg2584 10 หลายเดือนก่อน

    Dank voor de informatie. Nog twee vragen: hoe weet je nu dat het om een klein bedrijfje gaat? En hoe weet je wanneer de olijfolie te heet verhit is? Bvd.

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน

      Persoonlijk haal ik mijn olijfolie niet uit de supermarkt, maar bij een specialist die letterlijk de boer op gaat om bij boeren met liefde voor het vak olijfolie van de beste kwaliteit en smaak in te kopen. Als je in de supermarkt op zoek bent naar olijfolie van kleinere bedrijven, dan is het slim om in ieder geval weg te blijven bij de grootste merken. Dat zijn onder meer Bertolli, Carbonell, Carapelli, Filippo Berio, Oliveira da Serra, Gallo, Monini, Pompeian, Jaencoop en Ybarra. Het is inderdaad lastig om de temperatuur van een pan met het blote oog te schatten. Om hier een gevoel voor te ontwikkelen, heb ik een richtthermometer aangeschaft voor een paar euro. Wellicht heb je er zelf een thuis, of kun je er een van iemand lenen. Door deze een paar keer te gebruiken, kun je een gevoel ontwikkelen voor de temperatuur van je pan. Dan kun je de volgende keer ook met je hand bepalen en schatten hoe het met de temperatuur van de pan is gesteld. Een belangrijke vuistregel is dat je onder het rookpunt moet blijven. Ik las in sommige onderzoeken dat extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit iets heter kan worden dan extra vierge olijfolie van matige kwaliteit. Bij het advies van 180 graden is deze marge wel ingebouwd. Dus als het een extra vierge olijfolie betreft van hoge kwaliteit, zou je de pan ook iets heter kunnen maken. Persoonlijk zou ik nooit boven de 200 graden gaan.

  • @lamkinan
    @lamkinan 10 หลายเดือนก่อน

    Een leuke film. Jammer dat er wordt niet verteld dat een olie van goede kwaliteit zit altijd in een donkere glazen fles. Een goede olijfolie zit nooit in doorzichtige fles om zelfde redenen dat olie donker bewaard moet worden. Daarnaast volgens recente aflevering van "Keuringsdienst van waarde" is geraffineerde olijfolie van supermarket wordt vaak gemaakt van lantaarn olie> deze is gemaakt van olijven die op de grond zijn gevallen en dus oorspronkelijk van slechte kwaliteit. Als je nog alle moderne bewerkingen daarbij telt om deze lantaarn olie smaak- en geurloos te maken, blijft er niets gezonds over.

  • @endemion06463
    @endemion06463 10 หลายเดือนก่อน

    Tja dit is ook een manier om de reclame blocker te omzeilen.

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน +3

      Hoe bedoel je precies? Deze video gaat over olijfolie in het algemeen en er wordt geen enkel merk in genoemd / gepromoot.

    • @endemion06463
      @endemion06463 10 หลายเดือนก่อน

      @@aHealthylifeNL Dus dit is geen reclame voor "gwoon"?

    • @aHealthylifeNL
      @aHealthylifeNL  10 หลายเดือนก่อน +1

      @@endemion06463 Nee, dit is zeker geen reclame voor het merk 'g'woon'. Het is puur bedoeld als beeldmateriaal om te laten zien dat er vele verschillende soorten olijfolie in de supermarkt zijn. In het filmpje zie je ook vele andere merken die bij onze supermarkt om de hoek in het schap stonden. Sterker nog, in het filmpje raad ik aan om weg te blijven bij grote jongens en te kiezen voor kleine olijfolieboeren. Het merk 'g'woon' is geen kleine olijfolieboer. Het is een huismerk. Dus wat mij betreft valt dit zeker niet onder reclame. Het is in ieder geval niet zo bedoeld.

    • @endemion06463
      @endemion06463 10 หลายเดือนก่อน

      @@aHealthylifeNL Ok