Şu "soldaki adam" saate her baktığında aha diyorum bitirecek şimdi yüreğim hop hop ediyor. Kolundaki saati çıkarın şu "soldaki adamın" 😁 Ağzınıza yüreğinize sağlık.
Bu denli güzel Türkçesi ile yalın ve anlaşılır şekilde anlattığı her konunun keyif ile dinlendiği Hakan beye,ı engin tecrübesi ve her daim mütevazı duruşu ve candan, samimi yapısı ile yıllardır takip ettiğim Haluk beye ve elbette bu programların mimarı Turgut beye en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Linklerinizi kopyalayarak paylaştıklarım; oğullarım, onların arkadaşları ve arkadaşlarımın çocukları. Eğitime gereksinimi olan, geleceğimizi emanet ettiklerimiz. Emeklerinize sağlık olsun, iyi ki varsınız.
Ben sanayide sizler kadar olmasada uzun yıllar çalışan bir insan olarak söylüyorum Hakan Beyin motor ile ilgili anlatma şekline hayranım. Hakan ustam sen siz anlattıkca Turgut beyin sizi dinlediği gibi elimi çeneme koyup dinliyorum. Anlattığınız çoğu şeyi biliyorum ama sizin anlatma şeklini beğendiğim için dinliyorum. Diğer kıymetli abilerime ayıp olmasın sizde çok kıymetlisiniz ama Hakan ustamın yeri çok ayrı.
Ben havacılık sektöründe teknisyenim. Bizdeki kuralları işleyişleri şu otomobillerine bakım yapmayan tayfa duysa kalp krizi geçirirler. Aynı zamanda otomobil sever olduğum için araçla uğraşırım. Değişmesi gereken yaşı gelen yağ sıvı kimyasal her şeyi değiştiririm servis gerek yok dese bile
Hakan Bey'in söyledikleri çok önemli. Bunu sıfır motosikletlerde uyguluyorlar. Sıfır motosiklet aldım 1800 km rodaj süresi oldu, ilk konulan yağ 300 km de değiştiriliyor, ikinci konulan yağ 1000 km de değişiyor, sonrasında 5000 km de rutin bakımları devam ediyor. Rodaj süresi boyunca motoru fazla sıkıştırmadan deviri değişkenli olarak her viteste kullanmanız gerekiyor bize böyle anlattılar.
Segman strogunun yuksek devirde bir tik yukari cikmaya cabalamasi ve bu yoruma hayran kaldim , orada oluşan segman surtunme centiği ilerleyen zamanlarda segmani parçalayan en onemli etken olduğu yorumu tek kelime ile harika , orada pistonu en ust ölü noktanin bir tık uzerine cikarab şey , sürünme yorulmasi denen , yuksek isilarsa uzun sure calişan makine elemanlarinin gerilme altinda kalici olarak uzaman konusudur ... Harikasin usta , sürünme konusu ve rodaj konusu bu iki kelime bu işi anlamanin kilit noktalariydi , floresan lamba gibi aydinlandim .... Not ; Makine Yüksek Mühendisiyim , otomativ sektorunde 10 senedir calismaktayim
Ben araba sattığım kişilerden özür diliyorum 70 bin km yol hayatım boşa geçmiş. ders niteliğinde program olmuş emeğinize sağlık ne çok bilmediğim yanlışım hatam varmış
Bildiğimi sandığım rodaj konusunda çok güzel 1-2 yeni bilgi öğrendim. Çok güzel anlattı Hakan Bey, genç bir kardeşiniz olarak çok teşekkür ederim. İzleyen herkes için çok faydalı olacağına eminim.
Hocam motor rodaj yağı ile ilgili çok doğru konuşuyor. Her zaman yaptığım ilk rektefiye yenileme işlemlerinde 2 kere yağ değiştiririm. Araç sahibine de ilk marş basma yağının içindeki metal partikülleri el feneri ile gösteririm. İlk yağını ben değiştirdikten sonra 1000 km sonra tekrar çağırırım aracı işçiliğe dahil olarak yağını ve filtresini tekrar değiştirir rodaja gönderirim. Kendi ustam bile anlam veremezdi ben böyle yapınca. Hocamın ağzına sağlık, yüreğine sağlık. ❤
Turgay bey programı bitirme... bitmesin. Sağdaki adam olarak gerçekten iyi geçişlere sebep oluyorsun, maşaAllah. Üstadsınız, konuşun biz 3 saatte olsa zevkle izleriz. Muhabbet muhteşem... Yalnız sadece 80 milyon değil, yurtdışında yaşayan belki 7-8 milyon var...
Bu devirde güzel bilgiler duyabilmek çok iyi geliyor insana :) Değerli bilgiler için teşekkürler. Ağustos ayında 98 model volvoyu rektefiye yaptık bizde. Motoru topladıktan sonra 10-40 Liquiy moly koyduk. (Tam sentetik aslında ancak mineral yağ ile uğraşacak ne vakit ne nakit kalmıştı :) ) Topladığımız gece serin havada yola çıkıp 120km yol yaptık farklı yük ve devirlerde. Yaz sıcağında ki durumlarda yeni motor aşırı ısınacağı için rodajı gece yapmak daha iyi olur. Tabi bu süre boyunca da fanı sürekli çalışacak şekilde ayarladık. 2000km sonra ilk yağı değiştirdiğimizde yağ tavasında ışıkla görülen metal tozları rahatlıkla gözlemleniyordu. İlk yağ değişimi bu bakımdan oldukça önemlidir. Sonrasında henüz 6 bin km ancak oldu 8-9bin bandında da tekrar değiştireceğim yağı. Yağ her şeyden önemlidir :)
Bilgi yükü sizden, Akıl karı bizden. Seviliyorsunuz. Can Bus Hakan Abi, Sabuncubeli Bakanı Halit Abi, Detaylı & Cilalı Turgut abi harika+++++ enerjinizle muhtişimsiniz
Otomobil sektörü ne kadar genişlerse o kadar ihmalci müşteri ve ihmalci usta sayısı artacaktır. Bilinçlendirmek en önemlisi ve bunu güzel şekilde yapıyorsunuz.
Turgut abi, seni çok seviyoruz ancak cidden artık sana kızmaya başladık! “Yok konu dağılmasın yok aman video kısa sürsün anlatıp bitirelim hemen.” biz tamam tabi ki bilgi için izliyoruz ama konu dağılsın videoların süresi uzun olsun istiyoruz. Sizin geyiğinizden bile çok şey öğrenip çıkartıyoruz. Zaten 19 Mayıs’tan önce çekilen videoyu Mayıs sonunda yüklüyorsunuz aralar çok açıldı üstüne bir de böyle kısa sürsün istemiyoruz. Umarım okursun. Sizi seviyorum🙏🏻❤️
Ayrıca hakan hocamın söylediğine bir ek yapmam lazım. Benim okuduğum makalelere göre kompresyon altında bırakmaktan ziyade, orta yükte gazla gitmek gerekiyor. Segmanın üstündeki çok hafif açı ve iç kısmına giren yanma gazları sebebiyle, yanma basıncıyla segmanlar dışarı doğru itilir. Bu da segmanla gömleği alıştırır. (Dikkat: Yüksek devirde veya yüksek yükte uzun süre değil, segmanları aşırı ısıtırsınız)
Kartel kapağına güçlü bir mıknatıs yapıştırırsanız bütün metal talaşları toplar yada mıknatıslı kartel tapaları satılıyor onlardan temin edilirse müthiş faydaları var..
Gittiğimiz sanayi ustalarının gerçekten bir çoğunun bir halttan anlamadığını ve araç tamirinin nasıl zorlu bir mühendislik olduğunu anlıyoruz. Teşekkürler.
Ağzınıza emeğinize muhabbetinize sağlık.Çok faydalı ve güzel bir programdı.Hakan hocamızın şiir gibi anlatımıyla Rodaj Meselesi daha anlaşılabilir, tadında teknik ve güzel anlatılamazdı sanırım.Allah(C.C) razı olsun...Devam eden güzel yayınlar dileği ve duasıyla...❤👏👏👏
Güzel başladı ama, günümüz motorları konusunda hiçbir yere varmadı açıkçası. Tamam, debriyaj ve fren çok netti de; motorda anlatılanları bugün nasıl yapacağız, yaptıracağız? Sabit ağırlıklı madeni yağı nasıl temin edeceğiz? Bir de Halit Bolkan, üretim tekniği daha iyi ve toleranslı diyerek Hakan Girginer'in anlattığı motor rodajının çok şart olmadığına mı getirmek istedi? 40-20 yıl önce üretilen motorlardaki rodaj böyleydi de şimdi de bunlar geçerli mi? 40 yıl önce sentetik yağ var mıydı bilmiyorum ama, piyasada ağırlıklı madeni yağ vardı ve rodaj prosedürü uygulanabiliyordu. Açıkçası hevesle dinlemeye başlayıp daha çok kafamda soru işaretleri ile ayrıldım. Bir de şunun cevabı ne olmalı: Motor henüz 2-3 bin Km'de, aracı benden önce alan yapmış bunu diyelim, nasıl kullandığını bilemiyorum. Bu motorda uygulanması gereken rodaj prosedürü var mı? Yoksa geçti gitti mi?
Şöyle bir ekleme yapayım. Firma ismi vermeyeyim. Bir OEM firmanın şu anda dahi satılan sıfır km motorları, testlerden önce mutlaka rodaja sokulur. Özel prosedürü vardır. O yapılmadan o motordan alınan veriler doğru kabul edilmez. Rodaj sonrasında da yağ eşanjöründen metal tozları çıkardı. "Rodaj yok"cu satış danışmanlarına selam olsun.
@@kagangunnar6711 Arabacı Tayfa Grubu olarak desteğe geldim. Facebookta otomobil grubuyuz katılmak isteyen olursa link benim profilde bağlantılar kısmındadır.
2 ปีที่แล้ว +1
34:35 Plastik kalıp fabrikasında çalışan birisi olarak yazıyorum. Kauçuk türü kalıplarda “kalıp ayırıcı silikon sprey” kullanılır. Hafif bir yağ etkisi yapar kalıptan çıkan mal üzerinde. Sıfır lastiklerde de bu silikondan olabilir temizlenmesi tek seferde köpüklü yıkama ile yapılabilir. Madeni yağlar gibi zor değildir.
Otomobilin genel kullanim ömrünü ve otomobildeki fren,balata gibi belirli bir ömrü olan parcalarin kullanim ömrünü dogrudan etkileyen bir mesele rodaj. Allah muhabbetinizi artirsin izlerken cok keyif aldim. :)
@@autoclubtr Turgut abi senin kıymetini hiç bilmiyoruz ya. sen olmasan bu kanal olmasa biz sektörün duayenlerini nasıl tanıyacaktık. Ayrıca eminim senin de bilgin deneyimin oldukça yüksektir. Bir gün de Halit abi sunucu olsun seni dinleyelim :)
Rodaj konusu ben motosiklet aldığımda servis teslim ederken """2 kişi(tam kapasite) binmekten kaçın Yokuş aşağı allah ne verdiyse basabilirsin sıkıntı olmaz Düzlukte veya Yokuş yukari boğmadan ve Bağırtmadan sür""" demişti ve 100km ye kadar frenler az tutar İlk 100km yavaş kullan kaza yapabilirsin demişi
Ben kilometre yapayım veya yapmayayım, Her 6 ayda bir yani yılda 2 kez, Yağı Shell Helix Ultra Wag onaylı 0-30 yağ kullanıyorum. Ayrıca tüm filtreleri değiştiriyorum.
Hocam 6 ayda 1 yağ değişimi (Yağ tek drğismez Filtrelerdr drğişiyor) Her yag drğişimi 500tl ye yaptirsaniz Yılda 1000tl 10 yilda 10.000tl 20 yilda 20.000tl (Bugünki fiyat 6 ay sonta gecersiz Zamli tarife) Motor omrü gitmesin diye *Bır motor parasını bakıma veriyorsun* MANTIKSIZLAŞIYOR Haa GT-R R35 in vardir (Eyvallah İyi yapıyorsun tabiki) O arabanin motoru Bİ EV PARASINA YAPTIRILIR MOTORU KIRMAMAK İÇİM 6 AYDA BİR BAKIM LAZIM Fakat Clio passat skoda ford falan Fakir insan Gundelik KULLAN AT HURDAYA için üretilen araçlarda DEYMEZ BENCE *MAMTIKSIZ*
37:00 sunroof ve denizaltı benzetmesi çok güzeldi. Şoförün kucağında çocuk ile seyretmesi de, darbe, airbag, ani fren bakımından oldukça anlamsız ve tehlikeli bir seçim.
Kış lastiklerini taktıktan 2-3 hafta sonra (Toplam 100-120 km yol anca yapmışken) hafif yağışlı ve eğimli yolda önümdeki ticari taksinin önüne yaya fırladı. Sert fren yapıp durdu taksi. Yaklaşık 40 km hızla gitmeme rağmen metrelerce abs devrede gittim ve arkadan vurdum taksiye. Nasıl ve ne sebeple bir türlü duramadığıma anlam verememiştim ve kış lastiğine sağlam sövmüştüm. Şimdi durumu anladım. 😊
Selamlar, bazı sıfır motosiklet ve otomobillerde fabrikadan rodaj için katkılı yağ oluyormuş, bu yağın erken değiştirilmesi önerilmiyormuş. Bu da göz önünde bulundurulmalıdır. Rektefiye motorlar için ise yurtdışında "break-in" yani rodaj yağı olarak özel ürünler satılıyor, sanırım çinko katkılı. Ülkemizde böyle bir ürünle karşılaşmadım.
İETT Levent Otobüs Garajında 1994 Senesinde İkarus Otobüsler İle Stajyer Olarak Çalışmıştım. Anılar Canlandı Sağol Turgut Abi. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü 1996 Mezunlarına Selamlarımla.
Emeğinize yüreğinize sağlık Allah razı olsun parayla öğrenemeyecemiz bilgiler çok değerli kıymetli ve çok güzel inclik ve detaylarıyla anlatıyorsunuz iyi ki varsnz Allah sizleri sevdiklerinize Sevdiklerinizi size bağışlasın inşaAllah 🤲 Allah a emanet olun hoşçakalın 👋 🇹🇷🤝
Keyifli ve öğretici bir paylaşım olmuş, teşekkürler. SIFIR ARAÇ İLE İLK 1000 KM DE UZUN YOL YAPILIR MI. SAKINCASI VAR MI? DAHA FAZLA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR NELER?
Araç kılavuzunda ilk 1500 km sakin kullanın ani devirlenmeden kaçının yüksek hıza çıkmayın ; Sonraki 500 km kademeli bir şekilde 5000 devir e çıkararak sürün diye yazıyordu.
abi sizden naçizane bir isteğim olacak lütfen rodaj nasıl yapılır bununla alakalı bir video çekebilir misiniz lütfen çok detaylı bir şekilde anlatın abi motor rodaj konusunu
Severek takip ediyorum çok iyisiniz. Video da Hakan abinin dediği sağır motor nedir anlattı ama nasıl düzeltebiliriz yada ne yapmamız lazim onu demedi (şöyle şöyle yaparak gibi fren yada debriyaj anlattığı gibi). Mümkünse bu konular daha çok konuşulsa ve biz gerçek ustalardan önerileri aklımıza kazısak ve bizde aktarsak yada denesek.
Sıfır araçlarda rodaj yapın dediğim zaman, yiaaa artık çok gelişti rodaaja gerek yok sen arabayı satan firmadan iyi mi bileecaağğann diyenlere kapak niteliğinde bir video olmuş.
Çok güzel bir program oldu ağzınıza dilinize sağlık bir program da motorun sağırlaştığını nasıl anlarız böyle bir program yapabilirmisiniz ve çözümleri şimdiden teşekkür ederim
Fabrikadan çıktığında sentetik yağ ile geliyor eğer yanlış bir şey ise aracı üreten mühendisler bunu koymazlar diye düşünüyorum çünkü aracı üreten onlar bin tane testten geçiyorlar bu aracın motorları direk monte edilip göndermiyorlar en son bittikten sonra monte edilip gönderiliyor rodaj evet yapılmalı ama yağ konusunda bir sorun yok olsa zaten fabrika buna izin vermez...
Motor rodajı kısmında ya fabrikada bu ön hazırlıkları yapıyorlar ön rodaj yapıyorlar. Ya da planlı eskitmeye destek oluyorlar. Lastik aldım lastikçi hiç bir şey demedi eve gelirken 3m de duracak araba 10m durmadı. Erken frene rağmen çarpıordum. Fren balatası değiştim sanayiden zor çıktım. Artık lastik aldım mı çıkıyorum boş yola f1 ciler gibi lastik alıştırıoyrum.
Arkadaşlar yaşım 59, 32 senelik tır şöförüyüm sizleri seyrettikce birşey daha öyreniyorum bugünde firen ve baskı balata rodajını öyrendim motorunkini biliyordum ama sizleri keyifle seyrediyorum bigi yüklü insanlar.
Hakan Abi Milyon Kilometre Yol Yapmanın Püf Noktalarını Usta Tecrübesi İle Anlatıyor.
Elinize Emeğinize Sağlık.
Hakan beyin sağır motor anlatımı, bu kadar basit, bu kadar kolay anlaşılır olabilirdi, çok teşekkür ederim.
Arayı uzatmayın. Özlüyoruz. Teşekkürler 🙏
Şu "soldaki adam" saate her baktığında aha diyorum bitirecek şimdi yüreğim hop hop ediyor. Kolundaki saati çıkarın şu "soldaki adamın" 😁 Ağzınıza yüreğinize sağlık.
Kolunda akıllı saat var. Sürekli mesaj geliyor. Bunu başka bir videoda söylemişti.
Bu denli güzel Türkçesi ile yalın ve anlaşılır şekilde anlattığı her konunun keyif ile dinlendiği Hakan beye,ı engin tecrübesi ve her daim mütevazı duruşu ve candan, samimi yapısı ile yıllardır takip ettiğim Haluk beye ve elbette bu programların mimarı Turgut beye en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Linklerinizi kopyalayarak paylaştıklarım; oğullarım, onların arkadaşları ve arkadaşlarımın çocukları.
Eğitime gereksinimi olan, geleceğimizi emanet ettiklerimiz.
Emeklerinize sağlık olsun, iyi ki varsınız.
Ben sanayide sizler kadar olmasada uzun yıllar çalışan bir insan olarak söylüyorum Hakan Beyin motor ile ilgili anlatma şekline hayranım. Hakan ustam sen siz anlattıkca Turgut beyin sizi dinlediği gibi elimi çeneme koyup dinliyorum. Anlattığınız çoğu şeyi biliyorum ama sizin anlatma şeklini beğendiğim için dinliyorum. Diğer kıymetli abilerime ayıp olmasın sizde çok kıymetlisiniz ama Hakan ustamın yeri çok ayrı.
Ben havacılık sektöründe teknisyenim. Bizdeki kuralları işleyişleri şu otomobillerine bakım yapmayan tayfa duysa kalp krizi geçirirler. Aynı zamanda otomobil sever olduğum için araçla uğraşırım. Değişmesi gereken yaşı gelen yağ sıvı kimyasal her şeyi değiştiririm servis gerek yok dese bile
08:00 0-60km
12:20 1500km
13:30 Sonrası
Hakan Bey'in söyledikleri çok önemli. Bunu sıfır motosikletlerde uyguluyorlar. Sıfır motosiklet aldım 1800 km rodaj süresi oldu, ilk konulan yağ 300 km de değiştiriliyor, ikinci konulan yağ 1000 km de değişiyor, sonrasında 5000 km de rutin bakımları devam ediyor. Rodaj süresi boyunca motoru fazla sıkıştırmadan deviri değişkenli olarak her viteste kullanmanız gerekiyor bize böyle anlattılar.
Bu videoyu indirip, sabah akşam tok karna izlemeyi planlıyorum. İlaç gibi bi videoydu. Gerçekten Teşekkürler.
Segman strogunun yuksek devirde bir tik yukari cikmaya cabalamasi ve bu yoruma hayran kaldim , orada oluşan segman surtunme centiği ilerleyen zamanlarda segmani parçalayan en onemli etken olduğu yorumu tek kelime ile harika , orada pistonu en ust ölü noktanin bir tık uzerine cikarab şey , sürünme yorulmasi denen , yuksek isilarsa uzun sure calişan makine elemanlarinin gerilme altinda kalici olarak uzaman konusudur ... Harikasin usta , sürünme konusu ve rodaj konusu bu iki kelime bu işi anlamanin kilit noktalariydi , floresan lamba gibi aydinlandim ....
Not ; Makine Yüksek Mühendisiyim , otomativ sektorunde 10 senedir calismaktayim
Ben araba sattığım kişilerden özür diliyorum 70 bin km yol hayatım boşa geçmiş. ders niteliğinde program olmuş emeğinize sağlık ne çok bilmediğim yanlışım hatam varmış
Sizler nasıl kral adamlarsınız sohbetiniz ile çok güzel zamanlarımız oluyor
Bildiğimi sandığım rodaj konusunda çok güzel 1-2 yeni bilgi öğrendim. Çok güzel anlattı Hakan Bey, genç bir kardeşiniz olarak çok teşekkür ederim. İzleyen herkes için çok faydalı olacağına eminim.
Hakan Abi çok bilgili olduğu kadar komik de. Sayenizde hem öğreniyor hem eğleniyoruz,
iyi ki varsınız.
Bir tane beğen butonu yetmiyor abi en azından adam başına bir beğen butonu lazım. Teşekkürler. Çok güzel insanlarsınız. İyi ki varsınız.
Hocam motor rodaj yağı ile ilgili çok doğru konuşuyor. Her zaman yaptığım ilk rektefiye yenileme işlemlerinde 2 kere yağ değiştiririm. Araç sahibine de ilk marş basma yağının içindeki metal partikülleri el feneri ile gösteririm. İlk yağını ben değiştirdikten sonra 1000 km sonra tekrar çağırırım aracı işçiliğe dahil olarak yağını ve filtresini tekrar değiştirir rodaja gönderirim. Kendi ustam bile anlam veremezdi ben böyle yapınca. Hocamın ağzına sağlık, yüreğine sağlık. ❤
Sanayi Savaşları'nın tüm bölümlerini 5. kez izlemenin gururuyla yazıyorum:)
Anlattığında dinlenecek dinletebilen gerektiğinde geyiğe sarıp konuyu sindirmemizi sağlayan ender insanlardansınız TEŞEKKÜR EDERİM
Turgay bey programı bitirme... bitmesin. Sağdaki adam olarak gerçekten iyi geçişlere sebep oluyorsun, maşaAllah.
Üstadsınız, konuşun biz 3 saatte olsa zevkle izleriz.
Muhabbet muhteşem...
Yalnız sadece 80 milyon değil, yurtdışında yaşayan belki 7-8 milyon var...
Ben hala gece 12den sonra sansürsüz geyik canlı yayını yapmanızı bekliyorum. İsmi de hazır, Turgut Frutti😃
Bu devirde güzel bilgiler duyabilmek çok iyi geliyor insana :) Değerli bilgiler için teşekkürler.
Ağustos ayında 98 model volvoyu rektefiye yaptık bizde. Motoru topladıktan sonra 10-40 Liquiy moly koyduk. (Tam sentetik aslında ancak mineral yağ ile uğraşacak ne vakit ne nakit kalmıştı :) ) Topladığımız gece serin havada yola çıkıp 120km yol yaptık farklı yük ve devirlerde. Yaz sıcağında ki durumlarda yeni motor aşırı ısınacağı için rodajı gece yapmak daha iyi olur. Tabi bu süre boyunca da fanı sürekli çalışacak şekilde ayarladık. 2000km sonra ilk yağı değiştirdiğimizde yağ tavasında ışıkla görülen metal tozları rahatlıkla gözlemleniyordu. İlk yağ değişimi bu bakımdan oldukça önemlidir. Sonrasında henüz 6 bin km ancak oldu 8-9bin bandında da tekrar değiştireceğim yağı. Yağ her şeyden önemlidir :)
Bilgi yükü sizden, Akıl karı bizden. Seviliyorsunuz. Can Bus Hakan Abi, Sabuncubeli Bakanı Halit Abi, Detaylı & Cilalı Turgut abi harika+++++ enerjinizle muhtişimsiniz
Süper program olmuş. Çok şey öğrendim. Bütün ekip muhteşem, Hakan Bey bir bilgi küpü.. Teşekkür ediyorum
Bu kadar değerli ve önemli bilgiler. Her yerde bulanamayacak tecrübe paylaşımı ve bedava inanılır gibi değil. Teşekkürler gerçekten.
90 model e30 318is’im komple rodajdayken bu videoyu izlediğim çok iyi oldu. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum 🙏
Her videoda ufkumu açıyorsunuz. Emeğinize, ağzınıza sağlık.
Otomobil konusunun ,Celal Şengör ile İlber Ortay’lısı.başarılarınızın devamını dilerim seviliyorsunuz 🙂
Otomobil sektörü ne kadar genişlerse o kadar ihmalci müşteri ve ihmalci usta sayısı artacaktır. Bilinçlendirmek en önemlisi ve bunu güzel şekilde yapıyorsunuz.
Bu karede Onno Usta'yı da görmek isterdik, video çok bilgilendirici teşekkürler 😊
Teşekkürler, böyle önemli bir konudan bahsettiğiniz için. Servislerin "rodaja gerek yok" demelerini nasıl aşacağız?
Turgut abi, seni çok seviyoruz ancak cidden artık sana kızmaya başladık! “Yok konu dağılmasın yok aman video kısa sürsün anlatıp bitirelim hemen.” biz tamam tabi ki bilgi için izliyoruz ama konu dağılsın videoların süresi uzun olsun istiyoruz. Sizin geyiğinizden bile çok şey öğrenip çıkartıyoruz. Zaten 19 Mayıs’tan önce çekilen videoyu Mayıs sonunda yüklüyorsunuz aralar çok açıldı üstüne bir de böyle kısa sürsün istemiyoruz. Umarım okursun. Sizi seviyorum🙏🏻❤️
Ayrıca hakan hocamın söylediğine bir ek yapmam lazım. Benim okuduğum makalelere göre kompresyon altında bırakmaktan ziyade, orta yükte gazla gitmek gerekiyor. Segmanın üstündeki çok hafif açı ve iç kısmına giren yanma gazları sebebiyle, yanma basıncıyla segmanlar dışarı doğru itilir. Bu da segmanla gömleği alıştırır. (Dikkat: Yüksek devirde veya yüksek yükte uzun süre değil, segmanları aşırı ısıtırsınız)
Orası yükte gazda gitmekten kastınız nedir biraz açabilir misiniz rica etsem
alanında böyle uzman insanlardan bir şeyler öğrenmek inanılmaz zevkli çok teşekkür ediyorum
Kartel kapağına güçlü bir mıknatıs yapıştırırsanız bütün metal talaşları toplar yada mıknatıslı kartel tapaları satılıyor onlardan temin edilirse müthiş faydaları var..
Gittiğimiz sanayi ustalarının gerçekten bir çoğunun bir halttan anlamadığını ve araç tamirinin nasıl zorlu bir mühendislik olduğunu anlıyoruz. Teşekkürler.
Ağzınıza emeğinize muhabbetinize sağlık.Çok faydalı ve güzel bir programdı.Hakan hocamızın şiir gibi anlatımıyla Rodaj Meselesi daha anlaşılabilir, tadında teknik ve güzel anlatılamazdı sanırım.Allah(C.C) razı olsun...Devam eden güzel yayınlar dileği ve duasıyla...❤👏👏👏
Güzel başladı ama, günümüz motorları konusunda hiçbir yere varmadı açıkçası. Tamam, debriyaj ve fren çok netti de; motorda anlatılanları bugün nasıl yapacağız, yaptıracağız? Sabit ağırlıklı madeni yağı nasıl temin edeceğiz? Bir de Halit Bolkan, üretim tekniği daha iyi ve toleranslı diyerek Hakan Girginer'in anlattığı motor rodajının çok şart olmadığına mı getirmek istedi? 40-20 yıl önce üretilen motorlardaki rodaj böyleydi de şimdi de bunlar geçerli mi? 40 yıl önce sentetik yağ var mıydı bilmiyorum ama, piyasada ağırlıklı madeni yağ vardı ve rodaj prosedürü uygulanabiliyordu. Açıkçası hevesle dinlemeye başlayıp daha çok kafamda soru işaretleri ile ayrıldım. Bir de şunun cevabı ne olmalı: Motor henüz 2-3 bin Km'de, aracı benden önce alan yapmış bunu diyelim, nasıl kullandığını bilemiyorum. Bu motorda uygulanması gereken rodaj prosedürü var mı? Yoksa geçti gitti mi?
güzel sorular..
Bazan Hakan Bey konuya girerken korkuyorum.😂 Müthiş ayrıntılar anlatıyorsunuz, dikkatle ve geriye gelerek tâkîp ediyorum. Sevgiler.
ustanın Türkçe kullanmaya gösterdiği özen her türlü takdirin üzerinde
Şöyle bir ekleme yapayım. Firma ismi vermeyeyim. Bir OEM firmanın şu anda dahi satılan sıfır km motorları, testlerden önce mutlaka rodaja sokulur. Özel prosedürü vardır. O yapılmadan o motordan alınan veriler doğru kabul edilmez. Rodaj sonrasında da yağ eşanjöründen metal tozları çıkardı. "Rodaj yok"cu satış danışmanlarına selam olsun.
ah be instagramda görmüştüm paylaşımda marka niye gelmiyor aklıma 🤦🏻♂️
Aynı kafadayız hakan abi. Muhteşem sohbetinizle gene mest ettiniz teşekkürler
Sıfır araç almak hayal olduğu için rodaj derdimiz de yok:(( sadede sohbetinizin güzelliğine izliyoruz artik
Biz ancak rektefiye edilmiş motorlarımızın rodajını yapabiliriz artık. 😁😁😁
@@kagangunnar6711 Arabacı Tayfa Grubu olarak desteğe geldim. Facebookta otomobil grubuyuz katılmak isteyen olursa link benim profilde bağlantılar kısmındadır.
34:35 Plastik kalıp fabrikasında çalışan birisi olarak yazıyorum.
Kauçuk türü kalıplarda “kalıp ayırıcı silikon sprey” kullanılır. Hafif bir yağ etkisi yapar kalıptan çıkan mal üzerinde. Sıfır lastiklerde de bu silikondan olabilir temizlenmesi tek seferde köpüklü yıkama ile yapılabilir. Madeni yağlar gibi zor değildir.
Ağzınıza sağlık çok keyifli video olmuş RODAJ VİDEOSU TEK SİZDE var çok tşkler
Otomobilin genel kullanim ömrünü ve otomobildeki fren,balata gibi belirli bir ömrü olan parcalarin kullanim ömrünü dogrudan etkileyen bir mesele rodaj. Allah muhabbetinizi artirsin izlerken cok keyif aldim. :)
Sanayi savaşları efsane programdı. Devam etse güzel olurdu. Çok şey öğrendik sayenizde.
Abiler siz çok iyisiniz. O kadar çok şey öğrendim ki şu videoda. Allah sizden razı olsun. Çok teşekkürler.
Hakan abi bu kadar çok şeyi sen nasıl öğrendin ya ne ettin öyle bee. Helal olsun helal.
Halit bey de aynı şekilde.
Ben 😊 (TY)
@@autoclubtr Turgut abi senin kıymetini hiç bilmiyoruz ya. sen olmasan bu kanal olmasa biz sektörün duayenlerini nasıl tanıyacaktık. Ayrıca eminim senin de bilgin deneyimin oldukça yüksektir. Bir gün de Halit abi sunucu olsun seni dinleyelim :)
Rodaj konusu ben motosiklet aldığımda servis teslim ederken """2 kişi(tam kapasite) binmekten kaçın Yokuş aşağı allah ne verdiyse basabilirsin sıkıntı olmaz Düzlukte veya Yokuş yukari boğmadan ve Bağırtmadan sür""" demişti ve 100km ye kadar frenler az tutar İlk 100km yavaş kullan kaza yapabilirsin demişi
Ben
kilometre yapayım veya yapmayayım,
Her 6 ayda bir yani yılda 2 kez,
Yağı Shell Helix Ultra Wag onaylı 0-30 yağ kullanıyorum.
Ayrıca tüm filtreleri değiştiriyorum.
Hocam 6 ayda 1 yağ değişimi (Yağ tek drğismez Filtrelerdr drğişiyor)
Her yag drğişimi 500tl ye yaptirsaniz Yılda 1000tl 10 yilda 10.000tl
20 yilda 20.000tl (Bugünki fiyat 6 ay sonta gecersiz Zamli tarife)
Motor omrü gitmesin diye *Bır motor parasını bakıma veriyorsun*
MANTIKSIZLAŞIYOR
Haa
GT-R R35 in vardir (Eyvallah İyi yapıyorsun tabiki) O arabanin motoru Bİ EV PARASINA YAPTIRILIR MOTORU KIRMAMAK İÇİM 6 AYDA BİR BAKIM LAZIM
Fakat
Clio passat skoda ford falan Fakir insan Gundelik KULLAN AT HURDAYA için üretilen araçlarda DEYMEZ BENCE *MAMTIKSIZ*
Çok keyifliydi,çok faydalandık.. rodaj önemli bir konu. Teşekkürler ❤
04:00 Motor rodajı
22:00 Fren ve Debriyaj rodajı
34:00 Lastik rodajı
37:00 sunroof ve denizaltı benzetmesi çok güzeldi. Şoförün kucağında çocuk ile seyretmesi de, darbe, airbag, ani fren bakımından oldukça anlamsız ve tehlikeli bir seçim.
Lütfen Sanayi Savaşları anılarınızı anlattığınız bir geyik programı çekin Hakan Bey ile birlikte
Kış lastiklerini taktıktan 2-3 hafta sonra (Toplam 100-120 km yol anca yapmışken) hafif yağışlı ve eğimli yolda önümdeki ticari taksinin önüne yaya fırladı. Sert fren yapıp durdu taksi. Yaklaşık 40 km hızla gitmeme rağmen metrelerce abs devrede gittim ve arkadan vurdum taksiye. Nasıl ve ne sebeple bir türlü duramadığıma anlam verememiştim ve kış lastiğine sağlam sövmüştüm. Şimdi durumu anladım. 😊
Motosikletlerde hâla markadan markaya değişmekle beraber ilk 1000 veya 3-4 bin kilometrede yağ değişim bakımı oluyor rodaj kaynaklı.
Ortam şahane, bilgiler efsane. Sanayide söylesek kovarlar ama maalesef. Sıfır araba alırsam böyle yapıcam
bok gibi bir günün ardından bu videoyu izlemek beni keyiflendirdi açıkçası, çok teşekkür ediyorum hepinize emeğinize sağlık.
Selamlar, bazı sıfır motosiklet ve otomobillerde fabrikadan rodaj için katkılı yağ oluyormuş, bu yağın erken değiştirilmesi önerilmiyormuş. Bu da göz önünde bulundurulmalıdır. Rektefiye motorlar için ise yurtdışında "break-in" yani rodaj yağı olarak özel ürünler satılıyor, sanırım çinko katkılı. Ülkemizde böyle bir ürünle karşılaşmadım.
abi konuşun ya. gerçekten keyifle dinliyoruz❤
Bu beyfendilerden rodajlı araç almak lazım :) Normal insanın yapabileceği işler değil bunlar
İzleyen 88 milyon kişi arasından Hakan abinin seslendiği 80 milyonda 1 olarak selamlarımı iletiyorum efenim :)
İETT Levent Otobüs Garajında 1994 Senesinde İkarus Otobüsler İle Stajyer Olarak Çalışmıştım.
Anılar Canlandı Sağol Turgut Abi.
Şişli Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü 1996 Mezunlarına Selamlarımla.
89 mezunu 😊👍
Balata çaktırmak neden tercihiniz? Hangi açıdan daha iyi ? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
BABALAR büyüksünüz ....sevgi ve saygılarımla.
Abilerim emeğinize sağlık sohbetinize sağlık
Manisa
Sabuncubeli
Anadol
Demirbaşlar tamam, program eksik kalmadı. :)
Harikasınız iyiki varsınız ❤
ufuk açıcı çok kıymetli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim
Teşekkürler. Su an number one kanal araba konusunda
Abilerim harika yanınızda vasat kalır muhteşemsiniz,. Bizlerin Rodajı tamamlandı sayenizde😀
İşte istediğim konu 👌🏽
Uzun süreli geyik programlarını özledik 🤩
Teşekkürler izlemelere doyamıyoruz devam ke
Emeğinize yüreğinize sağlık Allah razı olsun parayla öğrenemeyecemiz bilgiler çok değerli kıymetli ve çok güzel inclik ve detaylarıyla anlatıyorsunuz iyi ki varsnz Allah sizleri sevdiklerinize Sevdiklerinizi size bağışlasın inşaAllah 🤲 Allah a emanet olun hoşçakalın 👋 🇹🇷🤝
Şu hayatta bir otomobilin başına gelebilecek en iyi şey, Hakan Girginer tarafından satın alınmış olmaktır muhtemelen. :D
Faydalı bilgiler teşekkürler devamını bekleriz
Keyifli ve öğretici bir paylaşım olmuş, teşekkürler. SIFIR ARAÇ İLE İLK 1000 KM DE UZUN YOL YAPILIR MI. SAKINCASI VAR MI? DAHA FAZLA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR NELER?
Araç kılavuzunda ilk 1500 km sakin kullanın ani devirlenmeden kaçının yüksek hıza çıkmayın ;
Sonraki 500 km kademeli bir şekilde 5000 devir e çıkararak sürün diye yazıyordu.
Debriyaj balatası değişiminde volan taşlaması şart,ayrıca hazır bu iş yapılmışken şanzıman yağı değişimide yapılmalı.
Çok güzel bir video olmuş teşekkürler 👍
abi sizden naçizane bir isteğim olacak lütfen rodaj nasıl yapılır bununla alakalı bir video çekebilir misiniz lütfen çok detaylı bir şekilde anlatın abi motor rodaj konusunu
Ben lastik rodajı yüzünden kaza yaptım bir bastım frene bir kaydı ne olduğunu anlamadan yapıştım
Severek takip ediyorum çok iyisiniz. Video da Hakan abinin dediği sağır motor nedir anlattı ama nasıl düzeltebiliriz yada ne yapmamız lazim onu demedi (şöyle şöyle yaparak gibi fren yada debriyaj anlattığı gibi). Mümkünse bu konular daha çok konuşulsa ve biz gerçek ustalardan önerileri aklımıza kazısak ve bizde aktarsak yada denesek.
güzel soru
Sıfır araçlarda rodaj yapın dediğim zaman, yiaaa artık çok gelişti rodaaja gerek yok sen arabayı satan firmadan iyi mi bileecaağğann diyenlere kapak niteliğinde bir video olmuş.
23:00 benim aydınlatildiigim yer
Güzel bilgiler için teşekkürler
Abiler elinize saglik supersiniz 0 km araba alirsam harfiyen uyacam gerci arabamin motoru rektefiye olacak o zaman da uyacam supersiniz
Çok güzel bir program oldu ağzınıza dilinize sağlık bir program da motorun sağırlaştığını nasıl anlarız böyle bir program yapabilirmisiniz ve çözümleri şimdiden teşekkür ederim
Hakan girginer denen otomobil gurusu. İyi dinleyin bu adamı gençler.
Izlemeden begendim👌
Bilgilet altın değerinde ayrınayrı üçünüzede teşekkürler.
32:35 abi çok temele indirip bişey soracağım hidrolik frenli bir bisiklet içinde aynı şeyler geçerli midir fren rodajında
Fabrikadan çıktığında sentetik yağ ile geliyor eğer yanlış bir şey ise aracı üreten mühendisler bunu koymazlar diye düşünüyorum çünkü aracı üreten onlar bin tane testten geçiyorlar bu aracın motorları direk monte edilip göndermiyorlar en son bittikten sonra monte edilip gönderiliyor rodaj evet yapılmalı ama yağ konusunda bir sorun yok olsa zaten fabrika buna izin vermez...
Çok kıymetlisiniz.teşekkür ederiz
Motor rodajı kısmında ya fabrikada bu ön hazırlıkları yapıyorlar ön rodaj yapıyorlar. Ya da planlı eskitmeye destek oluyorlar. Lastik aldım lastikçi hiç bir şey demedi eve gelirken 3m de duracak araba 10m durmadı. Erken frene rağmen çarpıordum. Fren balatası değiştim sanayiden zor çıktım. Artık lastik aldım mı çıkıyorum boş yola f1 ciler gibi lastik alıştırıoyrum.
Doğru ve teknik bilgileriniz için teşekkürler.
Ağzına sağlık hakan abim.