Wat is de polyvagaal theorie? Dit is een variatie op de eerdere video die ik hierover heb opgenomen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ต.ค. 2023
  • Ik heb al eens een eerdere video opgenomen met mijn persoonlijke uitleg over de polyvagaaltheorie. Deze video is heel vaak bekeken, waarvoor dank!
    Heb je deze video gemist, dan vind je 'm hier
    • Uitleg over de Polyvag... (zonder ontertiteling)
    Wanneer je polyvagal theory googled en op afbeeldingen klikt, dan vind je de afbeelding.
    De video is alweer enkele jaren oud en omdat ik de theorie zo vaak uitleg, komt er wel eens een variatie in en deze variatie heb ik nu opgenomen.
    Ik hoop dat het verhelderend is, zo niet laat het weten.
    Het werk van Dr. Stephen Porges vind je hier: www.stephenporges.com/
    De theorie is GEEN therapie, maar een model. Wil je meer weten hoe ik deze theorie in de praktijk toepas als traumasensitief lichaamsgericht therapeut ga dan naar www.blessedbe.nl

ความคิดเห็น • 7

  • @jacinthasoundhealerdancer8438
    @jacinthasoundhealerdancer8438 5 หลายเดือนก่อน

    Met Osteopatie regulering in rust in het lichaam brengen. Geen emoties meer , wel moe en veel slapen in eigen rust behoefte.

  • @Why.am.I.here...
    @Why.am.I.here... 8 หลายเดือนก่อน +2

    Als ik het goed begrepen heb is er ook nog een verschil tussen een acute freeze state, waarbij je lichaam verkrampt en er dus wel nog energie is maar je toch niet in staat bent om te vluchten of vechten, en een chronische freeze state of collapse state, waarbij je lichaam verslapt en je geen energie meer hebt om in actie te komen. De mitochondriën in je cellen krijgen constant het signaal 'niet veilig' en gaan dus in een permanente staat van zelfbescherming en maken geen energie meer aan voor je lichaam. En, zie daar: chronische vermoeidheid.

    • @PepinevandenBerg
      @PepinevandenBerg 8 หลายเดือนก่อน

      Ja, klopt! Mooie uiteenzetting. In mijn eigen woorden dan: In eerste instantie die verkramping, waarbij alle energie nog in je lichaam zit. Bijvoorbeeld een hert is na het rennen net gepakt door de leeuw en verkrampt in eerste instantie. In de collapse treedt de verdoving in en verslapping. De energie zit dan nog wel opgeslagen in het zenuwstelsel, want is verdoofd en niet ontladen, maar je kunt je niet meer mobiliseren in de sympatische staat. Ja, je voelt je dan chronisch vermoeid.

    • @Why.am.I.here...
      @Why.am.I.here... 8 หลายเดือนก่อน

      @@PepinevandenBerg Dank je. Ook duidelijk verwoord. En is de begeleiding die jij geeft dan gericht op het opsporen van het trauma door te voelen waar er nog energie (emotie) gevangen zit in je lichaam en het alsnog ontladen van die energie?

    • @pepinespotpourri
      @pepinespotpourri  8 หลายเดือนก่อน

      @@Why.am.I.here... We hoeven het meestal niet op te sporen. De symptomen geven het vaak al aan. En dan goed gekaderd en vanuit een gedegen context, veiligheid en co-regulatie stapje voor stapje ontladen. En stapje voor stapje gaat dan over tijd, een minuut, twee minuten etc. en dan een integratietijd inbouwen. Dus dit opbouwend doen. En mijn eigen voorkeur gaat dan uit naar de TRE oefeningen. Maar er zijn meer manieren om die ontlading tot stand te brengen. Belangrijk is waar je je goed bij voelt.

    • @Why.am.I.here...
      @Why.am.I.here... 8 หลายเดือนก่อน

      @@pepinespotpourri Dank je wel. Ik kwam onlangs uit bij de 'havening' oefeningen. Maar ga nu de TRE oefeningen eens opzoeken.

    • @pepinespotpourri
      @pepinespotpourri  8 หลายเดือนก่อน +1

      Ja, allebei goed. tre-nederland.nl heeft veel informatie.