3:47 devlet sadece kamusal bina onarıyor özel alana girmiyor. 4:50 sen gel bana 9:20 yerin altına gaz var 10:35 standardizasyon başlangıcı ve lizbon anketleri 26:50 KİTAP:venture of islam
Hozom sistemin nasıl işlediğini böyle geniş açıyla anlatınca gerçekten bazı şeylerin netleştiğini hissediyorum. Uzun zaman sonra gerçekten doyurucu, kafa açan bir video çıkmış. Ellerinize sağlık.
9:10 1894 İstanbul depremi döneminde Anadolu'da devam eden ve zaman zaman İstanbul'a sıçrayan bir kolera salgını var hocam, o yüzden kolera korkusu normal zamanlardan daha yüksek.
11:40 bu testle kuvvetle muhtemeldir ki ritmik sarsıntıya maruz bırakılmış. Yapılar doğal salınım frekanslarıyla aynı frekansta bir kuvvete (ivmeye demek gerekir belki emin olamadım.) maruz kalınca rezonansa girerler ve çok şiddetli salınım sergilerler. Tahminim bu test fikri köprüden geçen askeri birliklerin, aynı sayıda insan rastgele yürüyüş tempolarında geçmesine göre köprüyü daha fazla sallamasından yola çıkarak bulmuşlar.
Sonuna kadar soluksuz izledim, diline sağlık hocam biz gerçekten büyük bir milletiz, depremden sonra yaşadıklarım bunun ispatıdır... Şu an maraştayım, anlattıklarınız o kadar doğru ki... Başarılarınızın devamını dilerim...
Ülkedeki sorunların, jakoben, radikal ve zorlayıcı bir anlayışla çözüleceğini düşünüyorum. O devrimci kadrolar yetişene kadar da bekleyeceğiz. Samimi sohbetiniz için teşekkürler sayın Gürkan.
@@emrecig Doğru... Kurtarıcı değil aslında, zamanlama, "şartların olgunlaşması" da diyebiliriz. Zamanında önce olan hiç bir girişim başarılı sonuç vermez. O zamanın tayinini biz doğru yapamayabiliriz. Sokağa çıkıp yollara dökülsek, belki zamandan önce bulunduğundan bu hareket başarısız olacak. Kurtuluş Savaşını düşün. Taarruz vakti sabırla beklenmiş. Doğru zaman seçilmiş. Doğru zaman olmadığı için püskürtülen nice hareket de oldu. Onları da hatırla. Elbette doğru zamanı ben tayin edemem. Ama böyle bir zamanlama olması gerektiğini de biliyorum. Belki 3 yıl, belki 5 yıl, belki 25 yıl ve belki 50 yıl... Şansımız şudur ki... Teknolojinin ilerlemesi ile zaman kısalıyor. İyi günler
@@emrecig Birey olarak ne yapabiliriz ki? En fazla yapabileceğimiz bir yerde örgütlenip sokağa çıkmak, onu da yapsan karga tulumba dayak yiyerek evine dönersin, şanslıysan. Belki de içeri girip vatanı bolmeye teşebbus vs gibi uydurma bir suctan yıllarca yatarsın. Mecburen iş bu noktada. Ekonomi zaten bitik, herkes elindekini de kaybetmeme, şükretme derdinde, kimsenin cesareti yok, ESG'nin de soyledigi gibi bundan 100 yıl onceki toplum yok, herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasın, bir şekilde yaşıyoruz modunda. Başa o gelmiş bu gitmiş, o özgürlük kaybedilmiş, bu baskı varmış vs vs emin ol çoğu insan için 1. planda değil. O yuzden ancak burada yazarız ve bir kurtarıcı bekleriz, ötesi elimizden gelmiyor ne yazık ki.
Mikrofon konusunda iyileştirme yapabilir misiniz, emrah hocanın sesi acayip boğuk geliyor, soruyu soran arkadaşların sesi nokia n73 ses kaydı sesi gibi geliyor. Yerel tv kanalı izliyor gibi hissediyorum:)
Buna katılıyorum, başka bir kanalın yayınından hocamın yayına geçtiğimde ses çok boğuk ve cızırtılı geldi. Son bir kaç videodur da bunu yaşıyoruz maalesef.
ESG hocam, Almanya, Fransa, İngiltere vb ülkelerin fay hattında olmaması , sadece Yunanistan ve Portekizde deprem olması, deprem hakkında müktesabatın, japonya gelişene kadar oluşmamasında etkisi olabilir. 💪
iyide adamların bir sürü sömürgesi var, buralarda maddi bir sürü kazanımları var. belirtmeme gerek yok sanırım britanya fay hattı olmasada sömürgelerinde var.
Dünyanın bir ucundan gelen yardım ekipleri bile organizasyonsuzluktan havaalanında beklerken, yollar çökmüş yardımlar ulaşamazken yerinden yönetimin ne kadar değerli bir şey olduğunu anladım
2024 yılından bildiriyorum: Her şey eskiye döndü. Depremi unuttuk. Sadece Filipinler'de filan bir deprem olunca "İstanbul depremini tetikler mi"" haberleri yapılıyor. Bir de küçük bir ek: Muhtemelen eskiden insan az olduğu ve betonarme binalar olmadığı için depremler deprem anında şimdiye nazaran daha az insan öldürse de altyapı bir kere yıkıldığında bir daha ayağa kaldırmak çok zor olduğundan (merkezi devletler şimdiki kadar güçlü değil, uluslararası yardım yok vs) uzun vadede daha çok insan ölüyordu. Ölmeyenler de artık o şehir eski nüfusu besleyemediği için şehir yok oluyordu. Sagalassos böyle bir depremle yıkıldıktan sonra yeniden imar edilmemiş, yok olup gitmiş. İstanbul hem merkezi devletin başkenti olduğu hem de coğrafi olarak eşsiz bir konumda olduğu için ne olursa olsun yeniden imar edilmiş. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden herkese tekrar baş sağlığı diliyorum.
Çok öğreticiydi, özledik hocayı.👏👏👏 Özellikle "ders çıkarmalıyız" kısmını şortlayın bence, aslında genelde hocanın videolar içinde şortlanacak çok söylemi oluyor ama bunu kanal olarak çok yapmıyorsunuz.
7:06 Haha bizde bu durumun tam tersi oldu hocam. Suriyelilere yeteri kadar yardımcı olmadığımız, onlara kötülük yaptığımız için bu deprem oldu dediler :)
Ülkenin yarısı buraya taşındı vergisiz vatandaş olmuş. Bide ağıt yakılıyor bunlara. Müneccim olmaya gerek yok 20-30 yıl geçsin nazilerin yahudi avı gibi ülkede suriyeli avı başlayacak. Ekonomi biraz daha kötü olursa katliam olur.
Esasinda yuksek yapinin deprem yuku talebi az katli yapiya gore daha dusuktur. Sebebini aciklayayim. Deprem ivmesinin frekansi yuksektir. Her yapinin kendisine has dogal frekansi (cogu zamana frekanslari) vardir. Az katli yapinin (dogal hakim - en cok kutle katiliminin oldugu) frekansi yuksek iken cok katli yapinin frekansi dusuktur. Bu sebeple az katli yapinin frekansi deprem ivmesi ile kismen match ettiginden dolayi resonans etkisi ile daha fazla deprem yuku ceker (cogu zaman). Dolayisiyla "10 katli yapi 3 katli yapiya gore depremde hasar alma ihtimali daha yuksektir" genellemesi akademik olarak yanlistir. Ancak, iki yapi, biri 3 katli digeri 10 katli, depreme dayanikli yapilmadiysa ikisi de yikilir ve can kaybi 10 katli yapida cok yuksek ihtimal ile daha fazla olur. Burada mesele zeminden ve kat sayisindan bagimsiz olarak yapinin depreme dayanikli tasasrlanip tasarlanmadigidir. Cunku yapi tasarimi zemini de kat sayisini da bulunan bolgenin depremselligini de icerek tasarim yapmayi gerektirir. Bugunun insaat teknolojisi ile bataklikta da fay hatti uzzerinde de depreme dayanikli yapi tasarlanip imalati yapilabilir. Benim gordugum, Turkiye'nin (deprem/insaat ile ilgili) en buyuk problemi yerlesmis olan kotu insaat tasarimi ve imalati aliskanligidir. Yanlis olan bu aliskanlik yeni muhendis/tekniker/isciye kidemlisinden dogrusu buymus gibi ogretiliyor ve onlar da yeni gelenlere bunu bu sekilde ogretiyor. Ve siz, yeni mezun bir muhgendis olarak bu is bize okulda boyle ogretilmedi dediginiz zaman kaale alinmiyorsunuz, israrci oldugunuz zaman kovuluyorsunuz ve ac kaliyorsunuz. Bu sistemin icinde hayatta kalabilmek icin yanlis oldugunu bile bile ay sonunda kirayi odeyebilmek icin veya 25-30 yasinda babanizdan gelecek uc-bes kurus harcliga muhtac bir sekilde yasamamak icin bu duzenin bir parcasi olmak durumunda kaliyorsunuz, eger meslek/sektor degistirecek luksunuz ve motivasyonunuz yoksa.
Deprem riski olan İstanbul'da 40 yıla yakın yaşı olan binada yaşıyorum. Benim gibi birçok insan bu durumda. Bunun farkındayız evet ama elimizden bir şey gelmiyor.
Hocam, yurtdışındayım şu anda. Ancak aklım memlekette hâla, 2 yıl oldu değişen bir şey yok kaygılarım bağlamında. Sen gidersin bu şehir arkandan gelir misali, buradayken kendimi oyalayacak şeyler buluyorum şimdilik ve biraz iyi geliyor akıl sağlığıma o kadar. Güzel şeyler beklemekten tamamen vazgeçmiş değilim, ancak insan üzülüyor işte. Ben toplum olarak o kadar da kötü bir durumda olduğumuzu düşünmüyorum; sadece bazı takıntılarımızı aşmakta zorlandığımızı ve bu nedenlede istenmeyen olaylara şahit olduğumuzu düşünüyorum. Sorunlarımızı çözme irademiz hâla elimizde yeterki aklımızı ve vicdanımızı terk etmeyelim; bunlardan sadece biri ile önümüzü aydınlatmamız mümkün değil zira. Saf duygusallığın sorun olduğunu modern çağlara gelirken gördük ve modern çağlar boyunca da saf rasyonalizmin bizlere ne gibi kötülükler yaptırabileciğini gördük (şimdiye kadar sizden dinlediklerimden edindiğim izlenimler genel olarak bu yöndeydi). Toplumumuzun geneli bu iki şeye hâla sahip ancak bunları nasıl kullanacağını bilmediği de aşikar. Tüm bunların yanı sıra toplumumuzda değişen şeyler hiç olmuyor değil, değişmeyen tek şey olan değişimden biz de payımıza düşeni alıyoruz doğal olarak. E haliyle de bir çok olumlu potansiyeli de içinde barındıran bir yapımımız var. Bu deprem dönemi, tüm sıkıntılarımıza rağmen, sivil insiyatif ve dayanışma konusunda hala güçlü olduğumuzu gösterdi bence. Evet kayıplarımız ve acılarımız büyük, evet ateşin düşüpte yaktığı yerlerdeki etkisi ile geri kalanlar üzerindeki etkisi aynı olamaz ama yaralarımızı sarmaya (yukarıdakilerin aksine) hep beraber çalışıyoruz. Gördüğüm kadarıyla toplum olarak halk dilindeki karşılığı ile şunu dedik: “-Biz daha ölmedik”. E hani derler ya ancak ölüden umut kesilir, e biz daha ölmedik ki…
13:50 Hocam deprem dahil bütün sorunlarımızın kaynağının ekonomik olduğunu anlamanız veya söylemeniz için Mars'tan gelmemize gerek yok. Marx'tan gelseniz bunun böyle olduğunu anlardınız.
27:25 Ortaçağ İslâm dünyasında yönetenin otoritesini durduracak olan tarikatlar vardı. Bunlar sadece dinî değil sosyal olarak da (hâlihazırda din zaten hepsini kapsar) devlet karşısında gerektiği durumda milletin hakkını hukukunu koruyan örgütlenmeler. Bu nedenle Cumhuriyet tarihinde de öncesinde de, her daim tüm yönetimler tarikatlarla iletişim hâlinde kalırlar. Tüm isyanlar da yine tarikatlar tarafından çıkarılır zaten, eskiden akımlar değil insanların gerçek problemleri üzerinden isyanlar çıkıyordu. Bu isyanlar da bastırılırken başı çekenin başını aldıktan sonra millete hakkının verilmesiyle yatıştırılıyordu. Yeniçeri ağasının başını kesip ocağa ulufe dağıtılması gibi. Yani Modern Çağa kadar aslında İslâm dünyasında örgütlenmeler çok daha realist gerekçeler üzere kurulup, doğru adımlarla haklarını aramışlardır. Bu geleneği bozup milletsiz devlet fikriyle hareketi savunarak tarikatlarla çatışma başlatan, ülkenin her yerinde kıyım yapan tek kişi de M.Kemal olarak tarihe geçmiştir. Sonuç olarak da Türk Milleti kaybetmiştir. Bugünkü deistlerin müslümanlığı ile M.Kemak'in Türklüğü aynı şeydir yani.
👏👏👏👏👍ulkede en samimi sekilde gercegi anlatan tek kişi...fakat malum aslinda ilgililer gercegi biliyor..soyleyemiyorlar...cunku ,cozum ancak ekonomik devrimle mumkun..😍👏👏👏👍👍
Abi fazla, gereğinden fazla cut var. Odaklanamiyoruz. Yani evet, eee, oooo gibi uzatmaları kesmek ok de bazen üç saniye içinde beş cut var. Yani üşenmedim, videoyu durdurdum yazıyorum. Niye yazıyorum, konu güzel, içerik güzel. Yazık olmasin diye. Elinize, ağzınıza sağlık.
hocam sizi beğenerek takip ediyorum, naçizane tavsiyem yaka mikrofonu yerine masaüstü oyuncu/yayıncı mikrofonu kullanmanız. izlerken rahatsız edici bir ses desibeli farklılaşması oluyor. Sesinizde ki netlik bazen gidiyor. zaten çok hızlı konuşuyorsunuz 😁 kaçırdığım kelimeler oluyor. teşekkür ederim...😇
Sermaye-emek, toplumsal fayda-bireysel rant ilişkisi daha iyi çalışma, yaşam ve iş koşulları, kadın erkek eşitliği, sosyal devlet mücadelesini yürüten toplulukların eleştirileri doğrultusunda silbaştan dizayn edilmek zorunda.
Hocam bu mikrofonlarda mi bir problem var bunda da bir önceki videoda da ses net değil. Diğer videolardan size geçerken sesi acıyorum biraz ayar yapıyorum falan. Stajyer mi hocam sesçi?
Hoca aşırı haklı Bu kokuşmuş düzene kimi getirirsen getir bize benzer Yurt dışından futbolcu geliyor antrenör geliyor Adamların kariyerinde hiçbir cezası olmuyor ama geldiği sezon kırmızı kart manyağı oluyorlar En pamuk en saygılı antrenör magandaya dönüşüyor Bu arada hocam siz de gömleği değiştiriyorsunuz gibime geliyor ama hadi hayırlısı
benim lisedeki din hocam faceden depremi haarp yaptı gemiler vs yaptı diye paylaşım yapıyor, okulda da Atatürk ingiliz ajanı falan diyordu, akepeye oy topluyordu, şuan tügvada da görevli
Ses konusunu çözmek bu kadar zor değil yahu. Her videoda asagi yukari aynı problem var. Ses seviyeleri eşit değil. Abi arkada konuşan adama Rock muzikteki gibi arka vokalist muamelesi yapmayın, soru soruyorsa duyalım soruyu. Cidden çok rahatsız ediyor beni bu konu. Esg, ajfa albümündeki lars Ulrich olmuş, Diger elemanlarin hepsi gariban Jason, ki çok severim. Beyler yıl olmuş 2023, lars neden bassları kıstı? Andjustice for albümündeki gizli maddeler aciklansin, esg gençlerin önünü açsın.
Bu arada yorumlara baktım da, sesten şikayetçi bir yorum var. Diğerleri Robert Trujillo dizaynı takılıyorlar, ortam güzel, kalabalık...ses olayının düzelmesi chinese democracy hikayesi olur gibi geliyor bana ama dur bakalım, hayırlısı 😂
Emrah Bey, yıllardır sizi severek izliyorum, şu "olacaksam Enver ya da Talat olmak isterim" (mealen) cümlenize bir açıklık getirmenizi isterim. Çok kötü çağrışımlar yaptı bende.
Onu şakasına söylemişti, tweetin altındaki yanıtlarda da gayet net zaten öyle olduğu. Zaten ESG'nin üslubuna hakim birinin o tweeti ciddiye alması da saçma olur.
Yıllardır beni izliyorsanız, daha önce hiç benden almadığınız bir elektriği tek şakamdan almamış olmanız gerekir ya. Ben her esprimi açıklamak zorunda değilim. Eğer bunca zaman beni izlediyseniz, yani beni neyle suçluyorsanız, onun izini başka yerlerde de bulmanız gerekirdi. Buldunuz mu, bulduysanız doğrudur. Bulmadıysanız değildir.
@@GaiaTree Enver ve Talat’ı sevmemek için Hamitçi olmak bir zorunluluk mudur? Neden siz Türkiye vatandaşları her olguda hep insanları iki kutuplu düşünüyorsunuz? Hamit’in Ermeni soykırımları ve Almanlarla ilişkileri ile istibdadı birebir aynı şekilde hatta daha arttırılmış biçimde İttihatçılara miras kaldı.
Tarihçi olmak çok enteresan olsa gerek. Günümüzde yaşadığımız olayların aynıları tarihte kaç kere yaşandı kim bilir. İnsan olacakları bilince sıkılır yahu.
Hocam Selamlar, Osmanlı 1513 depremini Osmanlı depremlerinin içinde değerlendirmek bilgilendirme açısından daha faydalı olabilirdi. Bununla alakalı özel bir yayın yapmayı düşünür müsünüz?
Agency: Kişinin tarihi, olayları değiştirebilmesi. Bireyin itici güç olması. Structure - agency, yani olayları yapısal faktörler mi kişisel faktörler mi değiştiririr
Hozom twitterda mentionlara verdiginiz cevaplardaki sabrinizi saskinlikla izliyor biraz da ogretmenliginize yoruyordum, depremden sonra bu videoda ve biraz da twitterda ulkeye dair umudunuz biraz kirilmis gibi geldi.
ปีที่แล้ว
twitterdan neden her yere yüründüğü anlaşıldı, video geldi... :D
Hocam 2 soru sorabilir miyim? İlki: neden antik çağda gemiler daha büyük ve iç iskeletten inşaya başlıyorlar. Orta çağın tersine 2. Soru: bu tarihteki meşhur kehanetler: sezarın dilenciyle karşılaşması, keldanilerin iskendere ölümünü haber vermesi ve şehre girersen ölürsün deyip gerçekten de olması tam olarak nasıl değerlendiriliyor. Hani günümüzdeki paradigmaya göre imkansız sayılan ama o günlerde normal olan bu olayların tarihi sıhhati nedir? Ayrıca video için teşekkürler
bu kehanetlerin doğru olduğunu nerden biliyoruz peki? yani İskender öldükten sonra böyle bir fake news yayılmış olamaz mı? Genelde olay olduktan sonra bakın ben demiştim der insanlar ama aslında 1000 tane yanlış haber vermişlerdir öncesinde, onlar unutulup gitmiştir.
İyi diyon da İsmet İnönü'nün bir lafı var. Senden yana olanlara bir şeyler vermezsen neden senden yana olsunlar diyor. Rant sistemi var. Herkes şikayetçi ama başa geçen herkes aynı şeyi yapıyor.
eğer devletimiz bu kadar güçlü olmasaydı altından zor kalkılırdı bu depremlerin, biz hergün slalanıyoruz kayseride 7 üstü depremin şiddetibi düşünmek bile istemiyorm, ama israrla hala hükemeti suçlu buluyor ne zaman akıllanacaklar acaba, Allah devletimize milletimize yardım eylesin
Hocam Rüstem Paşa'nın Londra Sefareti 1885'te başlıyor. O belgenin tarihini Murat Bardakçı yanlış okumuş galiba. Zira o belgenin cevap niteliğindeki ikinci belgesinde Fransızca ya da İngilizce bir şeyler de yazıyor ve bariz şekilde July 1894 yazıyor, 94'ü 1294 olarak okumuşlar birinci belgede ve 1878 demişler muhtemelen. Kısacası insan bir araştırır amk! :)
3:47 devlet sadece kamusal bina onarıyor özel alana girmiyor.
4:50 sen gel bana
9:20 yerin altına gaz var
10:35 standardizasyon başlangıcı ve lizbon anketleri
26:50 KİTAP:venture of islam
Hocam kiyaplarınızda da farkettiğim bir düşünme şeklini tekrardan dile getirdiniz. Zihnimi ve fikrimi genişlettiğiniz için teşekkğr ederim.
Hozom sistemin nasıl işlediğini böyle geniş açıyla anlatınca gerçekten bazı şeylerin netleştiğini hissediyorum. Uzun zaman sonra gerçekten doyurucu, kafa açan bir video çıkmış. Ellerinize sağlık.
Bütün konularda, sorunların kaynağını konuşup, bize göstermeye çalıştığın için çok teşekkür ederim hocam.
Hocam 35 dakikada konuyu öyle güzel anlattınız ki ufkumu açtınız. Bu konuyu artık bukalemun gibi 360 derece görüş açısı ile görebiliyorum.
Konunun içinde bir mimar olarak, ilk defa gerçeğe çok yakın analizler dinledim.👍
Depremle ilgili bir sürü videolar izledik. Ama en heyecan vericisi ve bilgilendiricisi bu olacak. İzliyoruz❤️
Tebrik ediyorum.her kelimesi ders niteliğinde olmuş
18:29 (Severim yapacağınız işi adam olun, diyememiş) Ee Okumuş adam neticesinde... İncinmişsiniz dedi..
9:10 1894 İstanbul depremi döneminde Anadolu'da devam eden ve zaman zaman İstanbul'a sıçrayan bir kolera salgını var hocam, o yüzden kolera korkusu normal zamanlardan daha yüksek.
"Biz istersek olur" kısmını çok iyi anlıyorum.
çok güzel bir bölüm daha ellerinize sesinize sağlık
Mikrofon sorunu ve emrah hocanin bazi kelimeleri yutmasi sebebiyle anlaşılması zor yerler var ama yine de bilgilendirici bir video, tsk.
11:40 bu testle kuvvetle muhtemeldir ki ritmik sarsıntıya maruz bırakılmış. Yapılar doğal salınım frekanslarıyla aynı frekansta bir kuvvete (ivmeye demek gerekir belki emin olamadım.) maruz kalınca rezonansa girerler ve çok şiddetli salınım sergilerler. Tahminim bu test fikri köprüden geçen askeri birliklerin, aynı sayıda insan rastgele yürüyüş tempolarında geçmesine göre köprüyü daha fazla sallamasından yola çıkarak bulmuşlar.
Her zaman oldugu kimi mukemmel
Burdur Emniyet Lokantası ❤
Sonuna kadar soluksuz izledim, diline sağlık hocam biz gerçekten büyük bir milletiz, depremden sonra yaşadıklarım bunun ispatıdır... Şu an maraştayım, anlattıklarınız o kadar doğru ki... Başarılarınızın devamını dilerim...
Ağzınıza sağlık hocam
Hozom elinize emeğinize sağlık
Özledik ya hocayı
Ülkedeki sorunların, jakoben, radikal ve zorlayıcı bir anlayışla çözüleceğini düşünüyorum. O devrimci kadrolar yetişene kadar da bekleyeceğiz. Samimi sohbetiniz için teşekkürler sayın Gürkan.
Şimdi gel de militarist olma be kardeşim
Ok, sonuç olarak yine kurtarıcı bekleyeceğiz yani. Yaşasın Ortadoğululuk.
Ama İttihatçı ruhuna sahip. Yani devlet malına el uzatmayacak kadar namuslu ve vatanperver.
@@emrecig Doğru... Kurtarıcı değil aslında, zamanlama, "şartların olgunlaşması" da diyebiliriz. Zamanında önce olan hiç bir girişim başarılı sonuç vermez. O zamanın tayinini biz doğru yapamayabiliriz. Sokağa çıkıp yollara dökülsek, belki zamandan önce bulunduğundan bu hareket başarısız olacak. Kurtuluş Savaşını düşün. Taarruz vakti sabırla beklenmiş. Doğru zaman seçilmiş. Doğru zaman olmadığı için püskürtülen nice hareket de oldu. Onları da hatırla. Elbette doğru zamanı ben tayin edemem. Ama böyle bir zamanlama olması gerektiğini de biliyorum. Belki 3 yıl, belki 5 yıl, belki 25 yıl ve belki 50 yıl... Şansımız şudur ki... Teknolojinin ilerlemesi ile zaman kısalıyor. İyi günler
@@emrecig Birey olarak ne yapabiliriz ki? En fazla yapabileceğimiz bir yerde örgütlenip sokağa çıkmak, onu da yapsan karga tulumba dayak yiyerek evine dönersin, şanslıysan. Belki de içeri girip vatanı bolmeye teşebbus vs gibi uydurma bir suctan yıllarca yatarsın. Mecburen iş bu noktada. Ekonomi zaten bitik, herkes elindekini de kaybetmeme, şükretme derdinde, kimsenin cesareti yok, ESG'nin de soyledigi gibi bundan 100 yıl onceki toplum yok, herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasın, bir şekilde yaşıyoruz modunda. Başa o gelmiş bu gitmiş, o özgürlük kaybedilmiş, bu baskı varmış vs vs emin ol çoğu insan için 1. planda değil. O yuzden ancak burada yazarız ve bir kurtarıcı bekleriz, ötesi elimizden gelmiyor ne yazık ki.
Öğretici bir yayın oldu. Teşekkür ederim.
Sağolun🌷
Mikrofon konusunda iyileştirme yapabilir misiniz, emrah hocanın sesi acayip boğuk geliyor, soruyu soran arkadaşların sesi nokia n73 ses kaydı sesi gibi geliyor. Yerel tv kanalı izliyor gibi hissediyorum:)
Sıkıntı yok
Buna katılıyorum, başka bir kanalın yayınından hocamın yayına geçtiğimde ses çok boğuk ve cızırtılı geldi. Son bir kaç videodur da bunu yaşıyoruz maalesef.
Gerçekten sorun var, bu kanalda Emrah hocanın sesini duymak için kulağımın dibine getirmem gerekiyor telefonu.
ESG Zaten hızlı konuşuyor. Bu yüzden ses teknolojisi çok iyi olmalı.
Hocam 50 kareye geçmişsiniz kaymak gibi maşallah 🧿❤️
Beklenen video
ESG hocam, Almanya, Fransa, İngiltere vb ülkelerin fay hattında olmaması , sadece Yunanistan ve Portekizde deprem olması, deprem hakkında müktesabatın, japonya gelişene kadar oluşmamasında etkisi olabilir. 💪
Hiç böyle düşünmemiştim olabilir cevabı bilmiyorum
iyide adamların bir sürü sömürgesi var, buralarda maddi bir sürü kazanımları var. belirtmeme gerek yok sanırım britanya fay hattı olmasada sömürgelerinde var.
Dünyanın bir ucundan gelen yardım ekipleri bile organizasyonsuzluktan havaalanında beklerken, yollar çökmüş yardımlar ulaşamazken yerinden yönetimin ne kadar değerli bir şey olduğunu anladım
2024 yılından bildiriyorum: Her şey eskiye döndü. Depremi unuttuk. Sadece Filipinler'de filan bir deprem olunca "İstanbul depremini tetikler mi"" haberleri yapılıyor.
Bir de küçük bir ek: Muhtemelen eskiden insan az olduğu ve betonarme binalar olmadığı için depremler deprem anında şimdiye nazaran daha az insan öldürse de altyapı bir kere yıkıldığında bir daha ayağa kaldırmak çok zor olduğundan (merkezi devletler şimdiki kadar güçlü değil, uluslararası yardım yok vs) uzun vadede daha çok insan ölüyordu. Ölmeyenler de artık o şehir eski nüfusu besleyemediği için şehir yok oluyordu. Sagalassos böyle bir depremle yıkıldıktan sonra yeniden imar edilmemiş, yok olup gitmiş. İstanbul hem merkezi devletin başkenti olduğu hem de coğrafi olarak eşsiz bir konumda olduğu için ne olursa olsun yeniden imar edilmiş.
Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden herkese tekrar baş sağlığı diliyorum.
Çok öğreticiydi, özledik hocayı.👏👏👏 Özellikle "ders çıkarmalıyız" kısmını şortlayın bence, aslında genelde hocanın videolar içinde şortlanacak çok söylemi oluyor ama bunu kanal olarak çok yapmıyorsunuz.
Hoca özlettin be
Umarım, bu videodan sonra gerekli dersler 'alınır'..
İnanılmazdı.
Taşınamamak çevremizde çok sık karşılaştığımız durum göz göre göre ölüme gidiyoruz.
7:06 Haha bizde bu durumun tam tersi oldu hocam. Suriyelilere yeteri kadar yardımcı olmadığımız, onlara kötülük yaptığımız için bu deprem oldu dediler :)
Ülkenin yarısı buraya taşındı vergisiz vatandaş olmuş. Bide ağıt yakılıyor bunlara. Müneccim olmaya gerek yok 20-30 yıl geçsin nazilerin yahudi avı gibi ülkede suriyeli avı başlayacak. Ekonomi biraz daha kötü olursa katliam olur.
O argümanı İslamcılar yaptığı için değişmemiş herhalde
Esasinda yuksek yapinin deprem yuku talebi az katli yapiya gore daha dusuktur. Sebebini aciklayayim. Deprem ivmesinin frekansi yuksektir. Her yapinin kendisine has dogal frekansi (cogu zamana frekanslari) vardir. Az katli yapinin (dogal hakim - en cok kutle katiliminin oldugu) frekansi yuksek iken cok katli yapinin frekansi dusuktur. Bu sebeple az katli yapinin frekansi deprem ivmesi ile kismen match ettiginden dolayi resonans etkisi ile daha fazla deprem yuku ceker (cogu zaman). Dolayisiyla "10 katli yapi 3 katli yapiya gore depremde hasar alma ihtimali daha yuksektir" genellemesi akademik olarak yanlistir. Ancak, iki yapi, biri 3 katli digeri 10 katli, depreme dayanikli yapilmadiysa ikisi de yikilir ve can kaybi 10 katli yapida cok yuksek ihtimal ile daha fazla olur. Burada mesele zeminden ve kat sayisindan bagimsiz olarak yapinin depreme dayanikli tasasrlanip tasarlanmadigidir. Cunku yapi tasarimi zemini de kat sayisini da bulunan bolgenin depremselligini de icerek tasarim yapmayi gerektirir. Bugunun insaat teknolojisi ile bataklikta da fay hatti uzzerinde de depreme dayanikli yapi tasarlanip imalati yapilabilir. Benim gordugum, Turkiye'nin (deprem/insaat ile ilgili) en buyuk problemi yerlesmis olan kotu insaat tasarimi ve imalati aliskanligidir. Yanlis olan bu aliskanlik yeni muhendis/tekniker/isciye kidemlisinden dogrusu buymus gibi ogretiliyor ve onlar da yeni gelenlere bunu bu sekilde ogretiyor. Ve siz, yeni mezun bir muhgendis olarak bu is bize okulda boyle ogretilmedi dediginiz zaman kaale alinmiyorsunuz, israrci oldugunuz zaman kovuluyorsunuz ve ac kaliyorsunuz. Bu sistemin icinde hayatta kalabilmek icin yanlis oldugunu bile bile ay sonunda kirayi odeyebilmek icin veya 25-30 yasinda babanizdan gelecek uc-bes kurus harcliga muhtac bir sekilde yasamamak icin bu duzenin bir parcasi olmak durumunda kaliyorsunuz, eger meslek/sektor degistirecek luksunuz ve motivasyonunuz yoksa.
Deprem riski olan İstanbul'da 40 yıla yakın yaşı olan binada yaşıyorum. Benim gibi birçok insan bu durumda. Bunun farkındayız evet ama elimizden bir şey gelmiyor.
Geldik yine
Hay ağzın bal yesin, herkese izletin şu bölümü ya.
Hocam, yurtdışındayım şu anda. Ancak aklım memlekette hâla, 2 yıl oldu değişen bir şey yok kaygılarım bağlamında. Sen gidersin bu şehir arkandan gelir misali, buradayken kendimi oyalayacak şeyler buluyorum şimdilik ve biraz iyi geliyor akıl sağlığıma o kadar.
Güzel şeyler beklemekten tamamen vazgeçmiş değilim, ancak insan üzülüyor işte. Ben toplum olarak o kadar da kötü bir durumda olduğumuzu düşünmüyorum; sadece bazı takıntılarımızı aşmakta zorlandığımızı ve bu nedenlede istenmeyen olaylara şahit olduğumuzu düşünüyorum.
Sorunlarımızı çözme irademiz hâla elimizde yeterki aklımızı ve vicdanımızı terk etmeyelim; bunlardan sadece biri ile önümüzü aydınlatmamız mümkün değil zira. Saf duygusallığın sorun olduğunu modern çağlara gelirken gördük ve modern çağlar boyunca da saf rasyonalizmin bizlere ne gibi kötülükler yaptırabileciğini gördük (şimdiye kadar sizden dinlediklerimden edindiğim izlenimler genel olarak bu yöndeydi).
Toplumumuzun geneli bu iki şeye hâla sahip ancak bunları nasıl kullanacağını bilmediği de aşikar. Tüm bunların yanı sıra toplumumuzda değişen şeyler hiç olmuyor değil, değişmeyen tek şey olan değişimden biz de payımıza düşeni alıyoruz doğal olarak. E haliyle de bir çok olumlu potansiyeli de içinde barındıran bir yapımımız var.
Bu deprem dönemi, tüm sıkıntılarımıza rağmen, sivil insiyatif ve dayanışma konusunda hala güçlü olduğumuzu gösterdi bence.
Evet kayıplarımız ve acılarımız büyük, evet ateşin düşüpte yaktığı yerlerdeki etkisi ile geri kalanlar üzerindeki etkisi aynı olamaz ama yaralarımızı sarmaya (yukarıdakilerin aksine) hep beraber çalışıyoruz.
Gördüğüm kadarıyla toplum olarak halk dilindeki karşılığı ile şunu dedik:
“-Biz daha ölmedik”.
E hani derler ya ancak ölüden umut kesilir, e biz daha ölmedik ki…
Sonunda hocam
13:50 Hocam deprem dahil bütün sorunlarımızın kaynağının ekonomik olduğunu anlamanız veya söylemeniz için Mars'tan gelmemize gerek yok. Marx'tan gelseniz bunun böyle olduğunu anlardınız.
Emniyet Lokantasi:)) cok giderdim ben de + Altay pide salonu, Toros, Sisci Hasan...
Hoca dolmus😅ama hocanin dolmusu 💛
27:25 Ortaçağ İslâm dünyasında yönetenin otoritesini durduracak olan tarikatlar vardı. Bunlar sadece dinî değil sosyal olarak da (hâlihazırda din zaten hepsini kapsar) devlet karşısında gerektiği durumda milletin hakkını hukukunu koruyan örgütlenmeler. Bu nedenle Cumhuriyet tarihinde de öncesinde de, her daim tüm yönetimler tarikatlarla iletişim hâlinde kalırlar. Tüm isyanlar da yine tarikatlar tarafından çıkarılır zaten, eskiden akımlar değil insanların gerçek problemleri üzerinden isyanlar çıkıyordu. Bu isyanlar da bastırılırken başı çekenin başını aldıktan sonra millete hakkının verilmesiyle yatıştırılıyordu.
Yeniçeri ağasının başını kesip ocağa ulufe dağıtılması gibi.
Yani Modern Çağa kadar aslında İslâm dünyasında örgütlenmeler çok daha realist gerekçeler üzere kurulup, doğru adımlarla haklarını aramışlardır.
Bu geleneği bozup milletsiz devlet fikriyle hareketi savunarak tarikatlarla çatışma başlatan, ülkenin her yerinde kıyım yapan tek kişi de M.Kemal olarak tarihe geçmiştir. Sonuç olarak da Türk Milleti kaybetmiştir.
Bugünkü deistlerin müslümanlığı ile M.Kemak'in Türklüğü aynı şeydir yani.
Hocam videonun bazı kısımlarında ses boğuk geliyor. mikrofonun koyulduğu yer ve ceketiniz ile oynamanızdan sesi almıyor olabilir. Haberiniz olsun.
2028'de bu videonun altına yorum yapacağım. Ne değişti ya da değişmedi.
👏👏👏👏👍ulkede en samimi sekilde gercegi anlatan tek kişi...fakat malum aslinda ilgililer gercegi biliyor..soyleyemiyorlar...cunku ,cozum ancak ekonomik devrimle mumkun..😍👏👏👏👍👍
Kafa açan bir video olmuş Hozom :)
büyüksün ESG.
Abi fazla, gereğinden fazla cut var. Odaklanamiyoruz. Yani evet, eee, oooo gibi uzatmaları kesmek ok de bazen üç saniye içinde beş cut var. Yani üşenmedim, videoyu durdurdum yazıyorum. Niye yazıyorum, konu güzel, içerik güzel. Yazık olmasin diye. Elinize, ağzınıza sağlık.
Erlik ve Jaho tavsiyesiyle geldik. Selam olsun.
hocam sizi beğenerek takip ediyorum, naçizane tavsiyem yaka mikrofonu yerine masaüstü oyuncu/yayıncı mikrofonu kullanmanız. izlerken rahatsız edici bir ses desibeli farklılaşması oluyor. Sesinizde ki netlik bazen gidiyor. zaten çok hızlı konuşuyorsunuz 😁 kaçırdığım kelimeler oluyor. teşekkür ederim...😇
Berat Çelikoğlu'nun mikrofonu daha da kötü.
Sermaye-emek, toplumsal fayda-bireysel rant ilişkisi daha iyi çalışma, yaşam ve iş koşulları, kadın erkek eşitliği, sosyal devlet mücadelesini yürüten toplulukların eleştirileri doğrultusunda silbaştan dizayn edilmek zorunda.
Hocam bu mikrofonlarda mi bir problem var bunda da bir önceki videoda da ses net değil. Diğer videolardan size geçerken sesi acıyorum biraz ayar yapıyorum falan. Stajyer mi hocam sesçi?
Var bir hayalimiz ESG HOCAMIZIN EU4 üstünden bize tarih anlatması :D :D umarım bir gün olur :D :D
Makine Mühendisleri odası başsağlığı yayınlamıştı. lonca gibi olması gerekmez miydi?
Hoca aşırı haklı
Bu kokuşmuş düzene kimi getirirsen getir bize benzer
Yurt dışından futbolcu geliyor antrenör geliyor
Adamların kariyerinde hiçbir cezası olmuyor ama geldiği sezon kırmızı kart manyağı oluyorlar
En pamuk en saygılı antrenör magandaya dönüşüyor
Bu arada hocam siz de gömleği değiştiriyorsunuz gibime geliyor ama hadi hayırlısı
hocam Flu tv deki ilk sapiens programına bakıyorum bir de şimdikine bakıyorum saçlar beyazlamış bu gerginlikler sizi yaşlandırmış be hocam.
Güzel yaygındı hocam teşekkürler.99 depremindeki İsrail gemisi hatırlatması iyiydi.
benim lisedeki din hocam faceden depremi haarp yaptı gemiler vs yaptı diye paylaşım yapıyor, okulda da Atatürk ingiliz ajanı falan diyordu, akepeye oy topluyordu, şuan tügvada da görevli
fesli ile zamaninda .... . ...... ... olmuslar muhtemelen ondandir ... in gecin
Hocam o değil de mesela kürt meselesi ile ilgili bir tarihsel video olamaz demi???
zor iş yani riskli falan
Ses konusunu çözmek bu kadar zor değil yahu. Her videoda asagi yukari aynı problem var. Ses seviyeleri eşit değil. Abi arkada konuşan adama Rock muzikteki gibi arka vokalist muamelesi yapmayın, soru soruyorsa duyalım soruyu. Cidden çok rahatsız ediyor beni bu konu.
Esg, ajfa albümündeki lars Ulrich olmuş, Diger elemanlarin hepsi gariban Jason, ki çok severim. Beyler yıl olmuş 2023, lars neden bassları kıstı? Andjustice for albümündeki gizli maddeler aciklansin, esg gençlerin önünü açsın.
Bu arada yorumlara baktım da, sesten şikayetçi bir yorum var. Diğerleri Robert Trujillo dizaynı takılıyorlar, ortam güzel, kalabalık...ses olayının düzelmesi chinese democracy hikayesi olur gibi geliyor bana ama dur bakalım, hayırlısı 😂
Emrah Bey, yıllardır sizi severek izliyorum, şu "olacaksam Enver ya da Talat olmak isterim" (mealen) cümlenize bir açıklık getirmenizi isterim. Çok kötü çağrışımlar yaptı bende.
Onu şakasına söylemişti, tweetin altındaki yanıtlarda da gayet net zaten öyle olduğu. Zaten ESG'nin üslubuna hakim birinin o tweeti ciddiye alması da saçma olur.
Yıllardır beni izliyorsanız, daha önce hiç benden almadığınız bir elektriği tek şakamdan almamış olmanız gerekir ya. Ben her esprimi açıklamak zorunda değilim. Eğer bunca zaman beni izlediyseniz, yani beni neyle suçluyorsanız, onun izini başka yerlerde de bulmanız gerekirdi. Buldunuz mu, bulduysanız doğrudur. Bulmadıysanız değildir.
@@OMNIBUSLIVE Bulsam sevmez ve izlemezdim zaten. Takıldığım için sorayım dedim, suçlamak değildi niyetim.Cevapladığınız için teşekkür ederim.
Niye abdulhamitcimisin
@@GaiaTree Enver ve Talat’ı sevmemek için Hamitçi olmak bir zorunluluk mudur? Neden siz Türkiye vatandaşları her olguda hep insanları iki kutuplu düşünüyorsunuz? Hamit’in Ermeni soykırımları ve Almanlarla ilişkileri ile istibdadı birebir aynı şekilde hatta daha arttırılmış biçimde İttihatçılara miras kaldı.
Hocam yerden çıkan ışığın kamera kaydı var yav
Seste sıkıntı var sanırım
İki yarım ada... İstanbuldan deniz yoluyla çıkar, deniz yoluyla girersiniz. Bir kaç tane daha iskele yapılsa fena olmaz.
Tarihçi olmak çok enteresan olsa gerek. Günümüzde yaşadığımız olayların aynıları tarihte kaç kere yaşandı kim bilir. İnsan olacakları bilince sıkılır yahu.
ses belli bir yerden sonra kötüleşiyor
Evet politik açılardan bıktık gericilik övmekten ama osm.nın güzelliklerini de anlatan bir video iyi olurdu kafamız karışırdı
1 ay sonra izlemeye başlıyorum bismillah.
Hocam icerikler güzel de ses fena ya arkadaslar bir bakarsa seviniriz.
Hallettim arkadaşlar yanlış yerden alıyorlarmış iki seferdir setupı çok sık değiştirdik kafalar karıştı. Kusura bakmayın.
Hocam alt kısımda bıraktığınız sakal tam ortada değil. :) Bilginize.
Hocam Selamlar, Osmanlı 1513 depremini Osmanlı depremlerinin içinde değerlendirmek bilgilendirme açısından daha faydalı olabilirdi. Bununla alakalı özel bir yayın yapmayı düşünür müsünüz?
Hocanın agency dediği bireyin kendi hareketi mi? Bilen biri yeşillendirsin ltfen
Agency: Kişinin tarihi, olayları değiştirebilmesi. Bireyin itici güç olması. Structure - agency, yani olayları yapısal faktörler mi kişisel faktörler mi değiştiririr
>Yeşillendirsin
Ses kalitesi iyi değil.
Hocam yeni patchte 1506 depremi eklenecekmiş eu4'e
Abonelik fiyatında bile acayip artış var biz göremeyeceğiniz muhtemelen
@@muzaffer4045 aylık dlc aboneliği alabiliyosun
@@ahmetselim1936 "abonelik fiyatında bile acayip artış var" demiştim zaten
Hocanın sesi çok kısık geliyor. Soruyu soranların net ve yüksek. Hocanın hem kısım hem net degil.
Kendi kendime karşı argüman geliştirirken yakalandım 😂
Hozom twitterda mentionlara verdiginiz cevaplardaki sabrinizi saskinlikla izliyor biraz da ogretmenliginize yoruyordum, depremden sonra bu videoda ve biraz da twitterda ulkeye dair umudunuz biraz kirilmis gibi geldi.
twitterdan neden her yere yüründüğü anlaşıldı, video geldi... :D
biz bunlari terliklerle anlattik
Hocam 2 soru sorabilir miyim?
İlki: neden antik çağda gemiler daha büyük ve iç iskeletten inşaya başlıyorlar. Orta çağın tersine
2. Soru: bu tarihteki meşhur kehanetler: sezarın dilenciyle karşılaşması, keldanilerin iskendere ölümünü haber vermesi ve şehre girersen ölürsün deyip gerçekten de olması tam olarak nasıl değerlendiriliyor. Hani günümüzdeki paradigmaya göre imkansız sayılan ama o günlerde normal olan bu olayların tarihi sıhhati nedir?
Ayrıca video için teşekkürler
Sorular çok güzel beğendim yorum da atayım dedim umarım dönüş yapılır
Bende böylesi farklı soruları merak ediyorum
Ben de begendim umarım yanıtlanır
Sanırım yelkenli ve navigasyon teknolojisi kürekçi kölelere olan ihtiyacı azalttığından olabilir....
bu kehanetlerin doğru olduğunu nerden biliyoruz peki? yani İskender öldükten sonra böyle bir fake news yayılmış olamaz mı? Genelde olay olduktan sonra bakın ben demiştim der insanlar ama aslında 1000 tane yanlış haber vermişlerdir öncesinde, onlar unutulup gitmiştir.
İyi diyon da İsmet İnönü'nün bir lafı var. Senden yana olanlara bir şeyler vermezsen neden senden yana olsunlar diyor. Rant sistemi var. Herkes şikayetçi ama başa geçen herkes aynı şeyi yapıyor.
eu4 diyince aklımı tamamen çeldi
Çok uzun zaman olmuştu
👏
maras olaylari ne abicim?o katliam degil miydi!!
Lizbon depreminde tsunami ve yangınlar var, depremden sonraki afetler daha yıkıcı olmuştur.
eğer devletimiz bu kadar güçlü olmasaydı altından zor kalkılırdı bu depremlerin, biz hergün slalanıyoruz kayseride 7 üstü depremin şiddetibi düşünmek bile istemiyorm, ama israrla hala hükemeti suçlu buluyor ne zaman akıllanacaklar acaba, Allah devletimize milletimize yardım eylesin
ESG îmana gelmiş ;)
ses çok kötü. boğuk
doga hep galip gelir
Adami 0.75te izledik babamla
Hoca LA ve SF nufus rakamlar yanlis ya hemde ne yanlis.
15 Milyon diyince bi sasirmadim degil
farkettim ve altta yazı olarak verdik zaten. 3 küsür milyon diye.
@@OMNIBUSLIVE Sadece dinleyerek takip etmenin sorunları işte
Erlikten görüp geldim .
Hocam Rüstem Paşa'nın Londra Sefareti 1885'te başlıyor. O belgenin tarihini Murat Bardakçı yanlış okumuş galiba. Zira o belgenin cevap niteliğindeki ikinci belgesinde Fransızca ya da İngilizce bir şeyler de yazıyor ve bariz şekilde July 1894 yazıyor, 94'ü 1294 olarak okumuşlar birinci belgede ve 1878 demişler muhtemelen. Kısacası insan bir araştırır amk! :)
Birilerinin ders çıkarması lazım :))
oooo sığınmacı güzellemeleri başlamış...
Suriyeliler ekonmiye zarar vermiyormuş sjjsjsjsjs
Sığınmacı güzellemesi: Mültecileri öldürmeyin
Bir şey ancak bu kadar yanlış anlaşılabilir
@@regalpourlesautres7774 kes sesini liboş
@@aknaslan5572 dhdhajjsjskk ben mi liboşum hahxhsjsjajjdjdjfkdkfkkbkkddfllvd
erlik övdüğü için geldim