Kitap verme konusunda "Benim çıkarıma olmayan bir şeyi ben niye yapayım, onu da anlayabilmiş değilim." demekle birlikte kapitalizmin kesinlikle krize gireceğini ve insanlara zulmeden bir sistem olduğunu anlatmak çok tutarlı olmuş. Saygılar hocam :)
@@avcierkan89 başka bir sorun. Türkiye Avrupa ülkesi mi Asya'ya mı? Avrasya mı, Orta-doğu mu? Peki Türkler Ortaasya'dan mı geldi, Türkistan'dan mı? Olaya hangi koordinattan bakarsanız ona göre cevap bulunur.
@@abdullahbektas6608 turkiye avrupa ulkesidir. turkler orta ve on asyadan geldi. afyon savaslari da cin hukumeti afyonun kullanimin yasakladiginda birlesik kralligin ekonomik cikarlari yuzunden once uyarip daha sonra da savas acmasindan ibaret. birlesik krallik cine afyon satip karsiliginda cay ve ipek alip isliyordu bu kadar basit
Nylon: Now You Lost Old Nippon Amerikalılar japonlar la girdikleri rekabeti kazanıp buldukları ucuz malzemenin adını şimdi kaybettin yaşlı japon un ingikizcesşnden türemiş. Şirin de farsça da sütten yapılmış demek.
bence gayet akıcıydı her zamanki esg konudan konuya atlıyor Ayrıca sanayi devrimleri diyor bu kadar uzun zamana yayılmış bir konuyu youtube videosunda tamamen ele alamaz
@@avcierkan89 Irk diye bir şey kalmadı, herkes düz homo sapiens ve yorumlarda reklam okumaktan bıktık.
4 ปีที่แล้ว +12
@@jasonbecker8893 fiziksel açıdan bakarsan öyle. Ama coğrafya ve kültürel açıdan ırk diye bir kavram vardır ve bundan sonra da varlığını sürdürecektir.
Program gayet akıcı ve güzel. İnsanlar sürekli haksızca moderatörü eleştiriyor, bunun sebebini anlamış değilim. Önemli olan ESG nin rahat bir şekilde konuşabilmesi gerisi teferruat
Uzun süredir izlediğim en iyi program olmuş. Babamda bir kaç dil bilir ilk Rusça öğrendiğim zamanlarda aynı hozom gibi babamla türkçe en mantıklı dil, en sistematik dil diye konuşurduk sürekli.
Rusça buna çok ters değil ki, kendine göre stabil gayet. Hatta cümle kurabilmek daha kolay çünkü belirli bir cümle formu yok ve dil aşırı esnek. Rusça'nın sorunu aşırı zengin bir lügatı ve çok zor alışılan bir konuşma ritmi olması.
@@eraykader8744 Ama bunun belirgin dezavantajları da var. En büyüğü de dilin lügatının kısır olmaya yatkınlaşması. Türkler Türkçe'nin bu tip noksanları yüzünden bir çok dili öğrenmekte ve kullanmakta sorun yaşayabiliyorlar. Ayrıca edebi açıdan cidden zayıf bırakıyor dili bence. Türkçe esnektir diye bir laf var bizde, o da yanlış mesela aksine cümlelerin anlamı bozulmaya, dikkatsiz kullanıldığında saçma ve tutarsız sözler yığını olmaya çok yatkın. Ha bence çok güzel bir dil Türkçe de, sanıldığı kadar mikkemmel bi dil falan değil. Yapısı eklemeler ile kelimeleri çekimlemek üzerine olduğundan prensiplerini kavramak kolay ve dil insanın aklında oturduğunda istikrarlı biçimde anlaşılabiliyor. En büyük sorunlardan biri de yüklemin ve cümlenin asıl anlamının sonda olması. İnsanımızın duyduğunu ve okuduğunu anlama konusundaki sıkıntılarının sebeplerinden biri de bu bence. Zaten okumuyoruz ülkece, cümlenin asıl söylemek istediği şey sona doğru vurgulandığından pek zeki olmayan insanlar yanlış anlayabiliyorlar. VSO değil de SOV prensibiyle işliyor dilimiz. Düzgün şekilde kendini ifade etmen daha zor oluyor bana kalırsa.
@@subutaynoyan5372 Güzel noktalara değinmişsin.Yüklemin sonda olması sıkıntıya gebe.Bu sebeple kısa cümleler kurulması daha makul.Kelimeden tasarruf etmek icap ediyor.Ha bir başka dezavantajımız ise eril-dişi ayrımı olmaması.İngiliz"He went"diyince giden kişinin erkek olduğunu anlayabiliyoruz.Ama bizde fazladan üç beş şey daha söylemek lazım.
ESG,nin konuşurken arada çıkarttığı "kıh",lama sesini duyan var mı? İşte bu biligiyi aktarırken( özellikle yüksek hızda bir data ile )kendisine ait donanımsal sistemin soğuması için geliştirmiş olduğu bir metod şu anda yaşı daha genç olduğundan bu ses çok kısa olarak duyuluyor yaşı ilerledikçe bu sesin duyulma süresi artacaktır.Sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum iyi ki varsın ESG !
35:01 Turfanda taravet kökünden geliyor mevsimin başında ilk yetişen meyve sebze demek. Taravet de tazelik, körpelik anlamı taşıyor. Helva da halavet kökünden geliyor o da tatlılık demek.
bu arada ESG`yi uzun suredir takip ediyorum; sanayilesme konusunda verdigi bilgiler guzeldi ama sirali degildi, konuya bir turlu giremedi; bi ordan bi burdan, soyle zaman cizgisi uzerinde bi goruntulenemedi konu; Almanya bunun neresinde Japonya neresinde falan.. bence Bengu cok hazirlanmadan hatta hic hazirlanmadan gelmis... sanayilesme konusunu bence yeniden cekmeliler
25:43-25:44 arasında bir balgam temizliği oldu daimyo kaynaklı sanırım, çünkü daimyonun var öyle bir etkisi, helmelidir damakta gırtlakta tortu bırakır. Ama takdir ediyorum bunu akışın içine yedirerek kesinti olmadan devamlılık sağlanmış. Profesyonellik işte.
Turfan diye bir yer var. Çin bölgesinde Tanrı dağlarının olduğu yerde Doğu Türkistan da bir vaha şehri. Eski Türk yerleşim yerlerinden. Saka Türkleri orada var olmuş. Turfan bölgesinin ise en büyük özelliği iklimi nedeniyle her mevsim ürün alınabilmesi. Turfanda kelimesi de bence oradan geliyor.
Direkt girişten yorumumu yapayım: Evet feasible olması gerekli robotun maliyetinin. Ama 6 sigmanın ve yukarısının önemli olduğu alanlarda her türlü kullanmak zorundasın. İnsanın 3 kötü yanı vardır: 1. Kararları sezgiseldir, sayısal değildir çoğunlukla 2. Aynı işi tekrar tekrar aynı standartta yapamaz. 3. Psikoloji etkeni vardır. Yani talepkardır. Biri çok çalışırken az çalışanı görüp başlarım lan, ben de az çalışacağım diyebilir.
Insanin 3 iyi yani vardir olmasi lazim. - Deneyim(sezgi) genellikle daha hizli bir cozumdur. - Genelde iyileştirerek yapar(duygusal durumu normal oldugunda). - Makina degildir. Not: Ayriyetten insan is gucu pahali bir is gucu kim ucuz oldugunu dusunuyor ise buyuk hata ediyordur.
@@candasm insanın pahalı iş gücü olması değerinden değil, üretimde oluşturduğu değersizliktendir. Bir iş yerinde, 3 kişilik işte 2 kişiyle çalışmak mı 4 kişiyle çalışmak mı seçeneği sunulsa, 2 kişiyle çalışmayı tercih ederim. İnsan sayısı arttıkça verimsizlik artıyor. Oluşan verimsizliğin maliyeti, insanın işverene getirdiği maaş yükünden çok daha fazladır.
@@sukursukur3617 Tam bir kapitalist bakış açısı, genel de endüstri mühendisleri bu şekilde düşünür çünkü her şeyi istatistik ile çözebileceklerini zannedenler çünkü öyle yetiştirilirler esasında basit bir konuyu karışık şekilde sunmak gibi. Ayrıca tezine katılmıyorum.
@@kozatas O=O + K=Kay İngilizcede bu iki harfin okunuş şeklidir. Yazmak gerekirse de böyle Okay olarak yazılıyor, kısaca da “Ok ya da O.K.” Yani OK’in ne olduğunu bilmeyen ve bu kelimeyi ilk defa gören bir İngilizden bunu okuması istense, o İngiliz bunu “O Kay” şeklinde okuyacaktır. Türkçe söylendiği gibi “ok” kimse demiyor İngilizcede. Haliyle İngilizce olan OK(Okay) bir çok dile yine İngilizce üzerinden girdiği için, buradaki ele alınışında da İngilizce OK(Okay) den bahsediliyor. Türkçe ok değil. O yüzden OK zaten haliyle Okay oluyor. Ayrıca sonradan kısaltıldığı bilgisini baya bi emin şekilde veren kaynağın bize de söyler mi ki o kadarını biliyormuş madem, bari neresiymiş OK’in çıkış noktası? Söylediğine göre kaynağın baya emin çünkü sonradan böyle olduğunu bilecek kadar, onu da bilir muhtemelen.
sutyenin kökeni ingilizce sustain değil de fransızca soutien (soutenir) -türkçe alttan tutmak, desteklemek- değil mi? sustain de eski fransızcada soustenir den geliyor gibi... hatta fransızca soutien-gorge tam olarak sutyen demek (ayrıca fransızca brassière de sutyen anlamına geliyor ki bu da ingilizce bra nın kökeni) 2 sorum var: a) türkçede kullandığımız "dik meme" için ingilizcede "unsustained" veya sustainable kullanabilir miyiz? b) bir sonraki bölümde "songül karlı sütyensiz" i ingilizce ve fransızcaya çevirebilir misiniz?
Hocam çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. İlkokul işçi yetişirmek için daha sonra eğitim kademesine göre rütbe ve gelir artışı oluyor sözlerinizden bu çıkarımı yaptım fakat Türkiye'de şuan bu sistem yok ve kapitalist bir ülke aslında. Demek istediğim şu ben yazılım mühendisi olarak 2300 tl ye çalışmak zorunda kalıyorum ama işçi 3000 tl alıyor bu ekonomik adaletsizlik işçi için mühendis sıfatını üniversite mezunu sıfatını küçük ve vasıfsız göstermeye başlıyor. Üniversite mezunu olup işsiz kalan çok arkadaşım var ve bunlar mühendislik eğitimi aldı hepsinin ortak düşüncesi çocuğuma üniversite okutmayacağım erken yaşta meslek öğrensin diyorlar sizce bu düşünceye bilerek mi itiliyoruz düşük eğitimli bir nesil amaçlanıyor ise kurdukları sistem çok doğru eğer kasıt yoksa bunu çözmek kimin elinde çünkü ben aldığım maaşı beğenmeyip işimden ayrıldım ve işim haftanın 4 günü sabah 10 akşam 5 arasıydı yani çoğu işe göre rahat denebilecek bir mesaisi vardı ama yaptığım işin parasal karşılığını biliyordum ve işin tamamını yapıp pastanın en küçük dilimini almaktan bıkmıştım yani patron işçi ilişkisi benim gözümde sorunlu bir sistem olmaya başlamıştı. Sizce benim gibi düşünen insan sayısı arttıkça sosyal bir hareketle kapitalizm yakın zamanda çöker mi? Emeğinize sağlık videolarınızı her daim severek izliyorum.
33:53 sutyen kelimesinde hata yapılmış, "soutien-gorge" kelimesinden gelmektedir türkçeye, göğüsleri(gorge kelimesi) tutan koruyan taşıyan manasına gelir "soutien"
11:14 Keynes'in Ekonomist tanımı ''Bir ekonomist hem biraz matematikçi olmalı hem tarihçi, hem devlet adamı, hem de filozof. Sembolleri anlamalı ama sözcüklerle konuşmalı. Özel olanı genel açıdan değerlendirebilmeli, bir düşünüşte hem soyuta hem de somuta dokunabilmeli'' Mahfi Hocanın yazısı www.mahfiegilmez.com/2014/11/iktisatc-olmak-zordur.html Haklısınız hozom genel olarak her ekonomistin çok çelişkili bunu da mı bilmiyor denilen düşünceleri var mahfi hoca egzistansiyalistler'in aşığı mesela ama nesil itibariyle olabilir.
Sadece Habeşistan mı yahu adamlar Libya'yı bile 30 senede ancak işgal edebildiler!.. 1911 Trablusgarp Savaşı'nda karşılarında Osmanlı'nın gönüllü subaylarının örgütlediği Sennusi aşiretini buldular, aradan 30 sene geçti 1940'lı yıllarda aşiretin başında olan Ömer Muhtar adamlara halen kök söktürüyordu. Nasıl bir işgal planı uyguladılarsa 30 senede adamlar sahilden içeri giremediler!..
Hocam yalniz Turfan diye bir yer var,Dogu Turkistan'da.Sanirim yukseltiden dolayi burada meyve,sebzeler erken olgunlasiyor bu nedenle ilk cikan sebzelere turfanda deniyor diye biliyorum.
Hocanın en açık ve sert konuştuğu program bu olabilir. Dolayısıyla daha önce hiç olmadığı kadar "sola çekmiş" fakat liberal kapitalizmin yozluğuna gırtlağına dek batan bir küresel toplumda insan eğer biraz gerçekçi ve vaziyetin farkında ise, sağcı ya da solculuktan bağımsız olarak, bizi bekleyen tehlikelere ve milyarder egemenlerin okuduğu martavallara karşı uyarmak durumunda kalıyor. Bazıları o yüzden bu bölümde söylenenlerden pek hoşlanmamış galiba ama ben samimi buldum. Birçok bilim insanı, akademisyen ve filozof belli tespitlerde bulunur ama parçaları pek kimse birleştir(e)mez; oysa bu ülkeye ve insanlığa, yapboz parçalarını daha kapsamlı incelemekten çok onlara bütün halinde bakıp -kimsenin görüşünü ezberlemeden, kendi başına yorumlayabilme gücü gerekiyor. ESG sırf bu konu üzerine kısa bir kitap yazsa, daldan dala her konuda sorulara cevap verdiği "pop" bir kitaptan çok daha etkili ve kalıcı olur. Belki daha az satar ama, eh, kapitalizmden korksak düzeni sorgulamazdık.
Herkesi bilmiyorum fakat biz buraya ESG için geliyoruz. Bengü hanım süflör olarak iyi anlıyorum ama sürekli kameranın ona dönmesinden vazgeçmeniz iyi olmuş. Hocanın mimikleri bilmeyenlere anlatma çabası zaten bize zevk katan. Ayrıca anlatımın daha akıcı olması için es verilen noktaları kesseniz ( Örnek Olmaz öyle sacma tarih ya da babalatv formatı ) çok daha zevkli olur. Bir de değinmem gereken şu var ; başka yorumlarda arkadaşlarda bahsetmiş bengü hanım hocanın sözlerinde ki ayrıntılara takılarak anlatılmak istenen konuyu dağıtıyor dolayısıyla konu Sanayi devrimiyken maryln monroe nun hayatına dönüyor ( espri olsun diye böyle yazdım ama anlatılmak isteneni anlamışsınızdır.
Olmaz öyle seçme tarih dahil programlarınızı izliyorum. Bati medeniyeti merkezlerinin (mezopotamya, yunan, roma, bati avrupa) değişme nedenleri inceleyen bir program yapmanızı merakla bekliyecegim.
Hocam despot monşer İlker Panikligil olmayınca eski tadı vermiyor. Bir orta yolunu bulalım, ne gerekiyorsa yapalım, sizi flu tv’ye geri götürelim. Çay may ne gerekiyorsa ayarlarız hojam.
Tarihte Büyük Güçlerin Yükselişi belgeselini izleyin Sanayileşme süreçlerinin anlaşılması için. Hoca temel şeylerden bahsetmiş bu bölümde, konu geniş anca bu kadar olurmuş zaten.
Cekim kalitesi daha guzel olmus. Ama benden bir tavsiye bence belli bir senaryo uzerinden esg konussa cok iyi olur. Sadece kendi hazirliklari ile konusuyor. Ancak bazen kaptiriyor gidiyor belli ki bengu hm toparlamaya calisiyor ama montaj kurgu derken kafalar dagiliyor. Bir de artik her hafta olsa daha iyi olur.
itü öğrencisiyim (jeoloji müh. okuyorum, ikinci anadalım inşaat) itü'de hiçbir şey bize hazır verilmiyor. makale mi? bul oku sınava hazırlan. ödev , proje mi yapılacak? otur program öğren. python, excel, octave, arcgis, surfer.
Sanayi Devrimi'ni Ingiltere'de tetikleyen en önemli unsur tekstil sektörü olmuştur. Bunun da pamuk ipliginin eğirilmesi ve dokunması ile pamuk rekoltesi arasında o zamanki korelasyonu ile açıklanması çok yaygındır.
İşin teknik kısmını herkes icat edebilir. (Manyetik kimliğe sahip kartlar ile eşleşen banka hesapları.) Önemli olan sistemini kurmak. Pazarlamasını yapmak tutundurma çalışmaları ile yedirebilmek. Herkes araba uçak tır üretir. Süreci yöneten bir beyin takımı ve finansman yoksa hiç bir işe yaramaz.
@@n.a.o.2475 Daha doğrusu işin fikir kısmını bir çok kişi bulabilir ki hocamız da onu bulmuş muhtemelen. İşin teknik kısmını küçük bir azınlık becerebilir. Pazarlama ve yatırım alma kısmı da bizim ülkemizde imkansıza yakın bir şey.
Esg hocam agziniza beyninize her seyinize saglik, su yorumlari okuma gafletinde bulundum... Bu insanlar umutsuz vaka benim gozumde. Biz sizi cok seviyor ve appreciate ediyoruz, lutfen haddini bilmez bu kitleye aldirmayin, bizi kendinizden mahrum birakmayin ❤
Tekstil kismi biraz karismis 18:30 dan baslayarak : 1- Cotton gin, ginning machine : Bizdeki ismi çırçır makinesi. Pamuk lifini tohumundan ayırır. 2- Flying shuttle : Ucan mekik. Kumaş dokuma tezgahinin hizini cok artiran bir buluş. 3- Spinning jenny : Artan dokuma hizina iplik yetistirme ihtiyaci sonucunda hizli iplik egirme makinesi. Gelismis çıkrık. Video basinda da bahsi gecen Hargreaves tarafinfan bukunmustur. Water frame / spinning frame: buradaki en onemlisi denebilir. Spinning jenny nin hızını katlamış, basta hayvan gücü ile calisan spinning frame, su gucu kullanilarak water frame e donusmustur. Water frame in bulunusunun arkasindaki Richard Arkwright ayrica fabrikasinda uyguladigi sistem ile modern vardiya ve calisma sistemini de gelistirmistir. Bu da toplum yapisini kokten etkilemistir.
Kitap verme konusunda "Benim çıkarıma olmayan bir şeyi ben niye yapayım, onu da anlayabilmiş değilim." demekle birlikte kapitalizmin kesinlikle krize gireceğini ve insanlara zulmeden bir sistem olduğunu anlatmak çok tutarlı olmuş. Saygılar hocam :)
Okurum 2 haftaya getiririm diye gaza gelip, sonra kitabı buharlaştıran insanlara gönderme yapmış olabilir :)
Ne kadar sanayi devrimi tartışılır ama çok keyifli ve bilgili bi videoydu. Bengucum seni hala çok seviyorum. Emrah hocam hala size hayranım. Devammm
O kadar muhteşem ki öğrenemedik:D
Afyon savaşlarına ayrı bir bölüm isteriz çok garip bir olay ve ülkemizde pek bilinmiyor.
+
@@avcierkan89 başka bir sorun. Türkiye Avrupa ülkesi mi Asya'ya mı? Avrasya mı, Orta-doğu mu? Peki Türkler Ortaasya'dan mı geldi, Türkistan'dan mı? Olaya hangi koordinattan bakarsanız ona göre cevap bulunur.
Karabiber savaşları da önemli ona da değinilebilir
@@abdullahbektas6608 turkiye avrupa ulkesidir. turkler orta ve on asyadan geldi. afyon savaslari da cin hukumeti afyonun kullanimin yasakladiginda birlesik kralligin ekonomik cikarlari yuzunden once uyarip daha sonra da savas acmasindan ibaret. birlesik krallik cine afyon satip karsiliginda cay ve ipek alip isliyordu bu kadar basit
OLMAZ ÖYLE SAÇMA TARİH DİN VEYA İSLAMLA İLGİLİ BİR VİDEO BEKLİYORUM. TEŞEKKÜRLER.
Hocam, İkinci Dünya Savaşını anlatmanızı dört gözle bekliyoruz.
çok sıkıcısınız ya
@@avcierkan89 bahsettiğin sorunlar zerre sikimizde değil bu arada
@@christophermoltisanti5996 kısa sürerdi zaten
@@baranyalcnkaya4023 Bir insan nasıl Savaş konusundan sıkılabilir. Özellikle bu tarz tarih konulu yerlerde anlaybilmiş değilimde neyse
Bu bölüm çok akıcı gelmedi bana. Tam bir konuya girilecek, girilmiyor
Nylon: Now You Lost Old Nippon Amerikalılar japonlar la girdikleri rekabeti kazanıp buldukları ucuz malzemenin adını şimdi kaybettin yaşlı japon un ingikizcesşnden türemiş. Şirin de farsça da sütten yapılmış demek.
bence gayet akıcıydı her zamanki esg konudan konuya atlıyor
Ayrıca sanayi devrimleri diyor bu kadar uzun zamana yayılmış bir konuyu youtube videosunda tamamen ele alamaz
Yunus Reis fikirlerini İlker Hocayla paylaş ta,programı daha güzel yerlere taşısın.
Kesinlikle
Yunus Emre Gündüz bir konu sadece o konuyu çağrıştıran kelimeleri söylemekten ibaret değildir. Matematiksel olarak evrende her şey bağlantılıdır.
"Ben öyle 10 saat kitap okumam, 4 saat 5 saat."
@@avcierkan89 Irk diye bir şey kalmadı, herkes düz homo sapiens ve yorumlarda reklam okumaktan bıktık.
@@jasonbecker8893 fiziksel açıdan bakarsan öyle. Ama coğrafya ve kültürel açıdan ırk diye bir kavram vardır ve bundan sonra da varlığını sürdürecektir.
@@avcierkan89 ne diyon la. Vitaminsiz.
@ Biyoloji seninle aynı fikirde değil.
@@BerkaySoyluoglu coğrafya ve kültür diyorum, hala biyoloji mi diyorsunuz? :) farklı enstrüman çalıyoruz, bilmem farkında mısınız.
Program gayet akıcı ve güzel. İnsanlar sürekli haksızca moderatörü eleştiriyor, bunun sebebini anlamış değilim. Önemli olan ESG nin rahat bir şekilde konuşabilmesi gerisi teferruat
hocam Süpersiniz....Daha çok program bekliyoruz...Böyle konulara halkımız aç.
Teşekkürler Pena tv ye harikasınız.... :)
19:20 evet bakıyoruz hocam
Reklam olarak karşıma çıktı çıkmaz olaydı hocam sizde ne cene var sonuna kadar izlettirdin valla helal olsun :)
Hocam seviliyorsunuz başka insanlara çok aldırış etmeden lütfen yaptığınız işe devam edin. Saygılar
Uzun süredir izlediğim en iyi program olmuş. Babamda bir kaç dil bilir ilk Rusça öğrendiğim zamanlarda aynı hozom gibi babamla türkçe en mantıklı dil, en sistematik dil diye konuşurduk sürekli.
Rusça buna çok ters değil ki, kendine göre stabil gayet. Hatta cümle kurabilmek daha kolay çünkü belirli bir cümle formu yok ve dil aşırı esnek.
Rusça'nın sorunu aşırı zengin bir lügatı ve çok zor alışılan bir konuşma ritmi olması.
@@subutaynoyan5372 Türkçe 'nin en büyük avantajı düzensiz fiil olmaması.(Bence)Fiil çekimini
öğrendiğinde her yerde aynısını tatbik edebiliyorsun.
@@eraykader8744 Ama bunun belirgin dezavantajları da var. En büyüğü de dilin lügatının kısır olmaya yatkınlaşması.
Türkler Türkçe'nin bu tip noksanları yüzünden bir çok dili öğrenmekte ve kullanmakta sorun yaşayabiliyorlar.
Ayrıca edebi açıdan cidden zayıf bırakıyor dili bence. Türkçe esnektir diye bir laf var bizde, o da yanlış mesela aksine cümlelerin anlamı bozulmaya, dikkatsiz kullanıldığında saçma ve tutarsız sözler yığını olmaya çok yatkın.
Ha bence çok güzel bir dil Türkçe de, sanıldığı kadar mikkemmel bi dil falan değil. Yapısı eklemeler ile kelimeleri çekimlemek üzerine olduğundan prensiplerini kavramak kolay ve dil insanın aklında oturduğunda istikrarlı biçimde anlaşılabiliyor.
En büyük sorunlardan biri de yüklemin ve cümlenin asıl anlamının sonda olması. İnsanımızın duyduğunu ve okuduğunu anlama konusundaki sıkıntılarının sebeplerinden biri de bu bence. Zaten okumuyoruz ülkece, cümlenin asıl söylemek istediği şey sona doğru vurgulandığından pek zeki olmayan insanlar yanlış anlayabiliyorlar.
VSO değil de SOV prensibiyle işliyor dilimiz. Düzgün şekilde kendini ifade etmen daha zor oluyor bana kalırsa.
@@subutaynoyan5372 Güzel noktalara değinmişsin.Yüklemin sonda olması sıkıntıya gebe.Bu sebeple kısa cümleler kurulması daha makul.Kelimeden tasarruf etmek icap ediyor.Ha bir başka dezavantajımız ise eril-dişi ayrımı olmaması.İngiliz"He went"diyince giden kişinin erkek olduğunu anlayabiliyoruz.Ama bizde fazladan üç beş şey daha söylemek lazım.
Ankara’da üniversite okumuş Samsunlu biri olarak 😊 programı dinlerken çok keyif aldım..emeğinize sağlık
Tek video ile insanın hayatını yeniden sorgulatan muhteşem bir anlatım👌
Hozom, Ankara Üniversitesi DTCF Sinoloji. 🙋🏻♀️
Hadi abicim hadi! In Chinese ;
不会吧!(Bu hui Ba!)
Sizin eski mezunlardan Zuhal Bilgiç'i bulma ihtimalin var mı? 2004 mezunu falan olabilir.
@@kozatas Ben 2005 girişliyim ama bulurum.
@@denizkaradeniz00 hayırdır sen de mi Zuhal'i arıyon? :D
Sinoloji mi? Ben buna şapkamı çıkarırım.
@@aresatlasdurmus9656 Estağfurullah efem.. Teşekkür ederiz..
Evsane bir video hepsi çok iyi. Adam tam bir deha bu kadar şeyi nasil kafasında tutuyor inanılmaz.
Hocam güzel bir video olmuş, çok keyifliydi bir sohbet havası vardı.
Tamamen katılıyorum hocama.
6:00 adam iktisatçıların yarısının savunduğu sistemi 30 saniyede çökertti helal olsun
hocam program biraz dağınık olmuş çoğu zaman anlattiklarinizda yakaladigim bağlamı tutamadım bir türlü
ESG,nin konuşurken arada çıkarttığı "kıh",lama sesini duyan var mı? İşte bu biligiyi aktarırken( özellikle yüksek hızda bir data ile )kendisine ait donanımsal sistemin soğuması için geliştirmiş olduğu bir metod şu anda yaşı daha genç olduğundan bu ses çok kısa olarak duyuluyor yaşı ilerledikçe bu sesin duyulma süresi artacaktır.Sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum iyi ki varsın ESG !
efsane bir video çoğu sorumun cevabını buldum teşekkür ederim.
En güzel bölümlerden biri olmuş
35:01 Turfanda taravet kökünden geliyor mevsimin başında ilk yetişen meyve sebze demek. Taravet de tazelik, körpelik anlamı taşıyor. Helva da halavet kökünden geliyor o da tatlılık demek.
Çok zevkli bir anlatım.
saygıdeğer hocam ve destansı Bengü hanım.. seviliyorsunuz❤
35:07 Turfan diye biyer var aslında çinde uygur bölgesinde olması lazım.
Tüpraştan tüp satması beklentisi zeka seviyesine hayran kaldım kimleri dinliyoruz süpersiniz
Sanayi devrimi bölümü ne zaman gelecek acaba?
mükemmel umarım yıllarca sürer bu program
Hozom bu bölüm şimdiye kadar ki en güzel bölüm olmuş her bölüm de çıta artıyor.
ufak bir düzeltme: doğru kullanım 'çıta yükseliyor' olmalı
@@cememreakbas7996 Sağ ol knk
bu arada ESG`yi uzun suredir takip ediyorum; sanayilesme konusunda verdigi bilgiler guzeldi ama sirali degildi, konuya bir turlu giremedi; bi ordan bi burdan, soyle zaman cizgisi uzerinde bi goruntulenemedi konu; Almanya bunun neresinde Japonya neresinde falan.. bence Bengu cok hazirlanmadan hatta hic hazirlanmadan gelmis... sanayilesme konusunu bence yeniden cekmeliler
MEB tarifesi değil ki bu.
Şahane bir bölümdü
Tebrik ederim çok iyi iş olmuş 👏🏻
Lezzetten bayıldımm 👏👏👏
25:43-25:44 arasında bir balgam temizliği oldu daimyo kaynaklı sanırım, çünkü daimyonun var öyle bir etkisi, helmelidir damakta gırtlakta tortu bırakır. Ama takdir ediyorum bunu akışın içine yedirerek kesinti olmadan devamlılık sağlanmış. Profesyonellik işte.
35:06 Hatay'da Turfanda isminde bi köy var :))
28:48 "ALÜMİNYUM folyodan DEMİR tren yapmışlar..."
Hocam sayısalcı değilsin tamam da bu nedir jsjaaja
Biraz daha zorlasa "yürüyen uçak" falan diyecekti :)
Aslında demek istediği şey "aluminyum folyo kıvamında/kalınlığında bir metalden" yapmışlar. Kastettiği şeyi anlıyoruz sonuçta.
@@emredulger5397 klasjdklad ya siz binin bir hele o trene resmen aluminyum folyo. Esas skandal aluminyuma aluminum demesi Amerikalıların
@@OMNIBUSLIVE hocam skandal bitmez USA'de. Bunlar ne ki. Seviliyorsunuz
Evrensel temel gelir ve prekarya hakkında ne düşünüyorsunuz hocam ?
Hocam, sanayi devrimi derken Fritz Lang’ın şaheseri olan Metropolis (1927) filmini konuşmanızı izlemeyi çok isterim.
On numara mı
tdk edit:
18:33 cotton gin: çırçır makinesi (cottongen ne yaa :)
19:11 flying shuttle: uçan mekik
19:24 spinnig jenny: ip eğirme makinesi / çıkrık makinesi
Turfan diye bir yer var. Çin bölgesinde Tanrı dağlarının olduğu yerde Doğu Türkistan da bir vaha şehri. Eski Türk yerleşim yerlerinden. Saka Türkleri orada var olmuş. Turfan bölgesinin ise en büyük özelliği iklimi nedeniyle her mevsim ürün alınabilmesi. Turfanda kelimesi de bence oradan geliyor.
Böyle ziyafete gidip tıka basa yersin/doyarsın ve kemeri gevşetirsin. Öyle bir bölüm olmuş. Teşekkürler.
Direkt girişten yorumumu yapayım: Evet feasible olması gerekli robotun maliyetinin. Ama 6 sigmanın ve yukarısının önemli olduğu alanlarda her türlü kullanmak zorundasın. İnsanın 3 kötü yanı vardır:
1. Kararları sezgiseldir, sayısal değildir çoğunlukla
2. Aynı işi tekrar tekrar aynı standartta yapamaz.
3. Psikoloji etkeni vardır. Yani talepkardır. Biri çok çalışırken az çalışanı görüp başlarım lan, ben de az çalışacağım diyebilir.
Insanin 3 iyi yani vardir olmasi lazim.
- Deneyim(sezgi) genellikle daha hizli bir cozumdur.
- Genelde iyileştirerek yapar(duygusal durumu normal oldugunda).
- Makina degildir.
Not: Ayriyetten insan is gucu pahali bir is gucu kim ucuz oldugunu dusunuyor ise buyuk hata ediyordur.
@@candasm insanın pahalı iş gücü olması değerinden değil, üretimde oluşturduğu değersizliktendir. Bir iş yerinde, 3 kişilik işte 2 kişiyle çalışmak mı 4 kişiyle çalışmak mı seçeneği sunulsa, 2 kişiyle çalışmayı tercih ederim. İnsan sayısı arttıkça verimsizlik artıyor. Oluşan verimsizliğin maliyeti, insanın işverene getirdiği maaş yükünden çok daha fazladır.
@@sukursukur3617 Tam bir kapitalist bakış açısı, genel de endüstri mühendisleri bu şekilde düşünür çünkü her şeyi istatistik ile çözebileceklerini zannedenler çünkü öyle yetiştirilirler esasında basit bir konuyu karışık şekilde sunmak gibi. Ayrıca tezine katılmıyorum.
çok eğlenceli, teşekkürler.
34:31 Hozom OK icin derler ki, Ola Kala'nin bas harflerindendir. (Ola Kala= Everything's alrigt! in Greek)
Yalnız o kelime Okay, sonradan kısaltılıyor.
@@kozatas O=O + K=Kay İngilizcede bu iki harfin okunuş şeklidir. Yazmak gerekirse de böyle Okay olarak yazılıyor, kısaca da “Ok ya da O.K.” Yani OK’in ne olduğunu bilmeyen ve bu kelimeyi ilk defa gören bir İngilizden bunu okuması istense, o İngiliz bunu “O Kay” şeklinde okuyacaktır. Türkçe söylendiği gibi “ok” kimse demiyor İngilizcede. Haliyle İngilizce olan OK(Okay) bir çok dile yine İngilizce üzerinden girdiği için, buradaki ele alınışında da İngilizce OK(Okay) den bahsediliyor. Türkçe ok değil. O yüzden OK zaten haliyle Okay oluyor.
Ayrıca sonradan kısaltıldığı bilgisini baya bi emin şekilde veren kaynağın bize de söyler mi ki o kadarını biliyormuş madem, bari neresiymiş OK’in çıkış noktası? Söylediğine göre kaynağın baya emin çünkü sonradan böyle olduğunu bilecek kadar, onu da bilir muhtemelen.
Ekonomiyi nasıl ahlakii bir sisteme bağlamak mümkün olabilir hocam?
ESG Hoca butun video kapitalizmin donemsel krizlerine giydirdin kaynak vermeden ama sonunda Schumpeter'i de andin, helal olsun.
35:06 hocam asya'da çine yakın turfan bölgesi var ama
Yorum kısmı çöplük aga bakma bence
sutyenin kökeni ingilizce sustain değil de fransızca soutien (soutenir) -türkçe alttan tutmak, desteklemek- değil mi? sustain de eski fransızcada soustenir den geliyor gibi... hatta fransızca soutien-gorge tam olarak sutyen demek (ayrıca fransızca brassière de sutyen anlamına geliyor ki bu da ingilizce bra nın kökeni) 2 sorum var: a) türkçede kullandığımız "dik meme" için ingilizcede "unsustained" veya sustainable kullanabilir miyiz? b) bir sonraki bölümde "songül karlı sütyensiz" i ingilizce ve fransızcaya çevirebilir misiniz?
Hocam çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. İlkokul işçi yetişirmek için daha sonra eğitim kademesine göre rütbe ve gelir artışı oluyor sözlerinizden bu çıkarımı yaptım fakat Türkiye'de şuan bu sistem yok ve kapitalist bir ülke aslında. Demek istediğim şu ben yazılım mühendisi olarak 2300 tl ye çalışmak zorunda kalıyorum ama işçi 3000 tl alıyor bu ekonomik adaletsizlik işçi için mühendis sıfatını üniversite mezunu sıfatını küçük ve vasıfsız göstermeye başlıyor. Üniversite mezunu olup işsiz kalan çok arkadaşım var ve bunlar mühendislik eğitimi aldı hepsinin ortak düşüncesi çocuğuma üniversite okutmayacağım erken yaşta meslek öğrensin diyorlar sizce bu düşünceye bilerek mi itiliyoruz düşük eğitimli bir nesil amaçlanıyor ise kurdukları sistem çok doğru eğer kasıt yoksa bunu çözmek kimin elinde çünkü ben aldığım maaşı beğenmeyip işimden ayrıldım ve işim haftanın 4 günü sabah 10 akşam 5 arasıydı yani çoğu işe göre rahat denebilecek bir mesaisi vardı ama yaptığım işin parasal karşılığını biliyordum ve işin tamamını yapıp pastanın en küçük dilimini almaktan bıkmıştım yani patron işçi ilişkisi benim gözümde sorunlu bir sistem olmaya başlamıştı. Sizce benim gibi düşünen insan sayısı arttıkça sosyal bir hareketle kapitalizm yakın zamanda çöker mi? Emeğinize sağlık videolarınızı her daim severek izliyorum.
Videoda neden ingilizce altyazı yok? Biz ekleyebilir miyiz?
Su videoyu sıkilmadan belki 3 4 kere izledim aklımda hocbirsey kalmadı yine nasıl oluyo bu ?
33:53 sutyen kelimesinde hata yapılmış, "soutien-gorge" kelimesinden gelmektedir türkçeye, göğüsleri(gorge kelimesi) tutan koruyan taşıyan manasına gelir "soutien"
E ben ne dedim bunu dedim işte destekliyor
@@OMNIBUSLIVE pardon hocam :( ben "sustain" kelimesinin diğer manada kullanıldığını unutmuşum, benim hatam
Çok iyi bölümdü. Teşekkürler
6:15 Hocam bugda kaldınız sandım
11:14
Keynes'in Ekonomist tanımı ''Bir ekonomist hem biraz matematikçi olmalı hem tarihçi, hem devlet adamı, hem de filozof. Sembolleri anlamalı ama sözcüklerle konuşmalı. Özel olanı genel açıdan değerlendirebilmeli, bir düşünüşte hem soyuta hem de somuta dokunabilmeli''
Mahfi Hocanın yazısı
www.mahfiegilmez.com/2014/11/iktisatc-olmak-zordur.html
Haklısınız hozom genel olarak her ekonomistin çok çelişkili bunu da mı bilmiyor denilen düşünceleri var mahfi hoca egzistansiyalistler'in aşığı mesela ama nesil itibariyle olabilir.
Hocam İtalya
Emrah Safa: Abi adamlar banka hesabı açamıyor. Abi Habeşistana yenilmiş adamlar puhahaha
3 saatte aciyorsun bir banka hesabini fenalik.
@@OMNIBUSLIVE öğleden sonra 1 saat açıktı bankalar onu da yapamazsın :))
@@OMNIBUSLIVE hocam sizin mevduat fazla o yüzdendir sjsjjs
Sadece Habeşistan mı yahu adamlar Libya'yı bile 30 senede ancak işgal edebildiler!.. 1911 Trablusgarp Savaşı'nda karşılarında Osmanlı'nın gönüllü subaylarının örgütlediği Sennusi aşiretini buldular, aradan 30 sene geçti 1940'lı yıllarda aşiretin başında olan Ömer Muhtar adamlara halen kök söktürüyordu. Nasıl bir işgal planı uyguladılarsa 30 senede adamlar sahilden içeri giremediler!..
Teşekkürler
12:10 böyle videolar izlerken italyanların başarısız askeri deneyimleri her an her yerden çıkabiliyor :D
Hocam yalniz Turfan diye bir yer var,Dogu Turkistan'da.Sanirim yukseltiden dolayi burada meyve,sebzeler erken olgunlasiyor bu nedenle ilk cikan sebzelere turfanda deniyor diye biliyorum.
Soruların vasifsizligi ve butunleşemeyen konular. Ilker abiyi arıyoruz
Esg'nin kredi kartı fikrine "şerefsizim aklıma gelmisti" cikisi ilker canikligilin "ya fikir onemli degildir" sozunu akla getiriyor; onemli olan o fikri islemek pratiğe dökmek tabii, ama ileride eminim patlatir biseyler hocam 😂😂😂
35:05 Turfan diye bir yer var zaten, Doğu Türkistan'da.
Japonya için ozel bölüm gelir mi ?
Hocanın en açık ve sert konuştuğu program bu olabilir. Dolayısıyla daha önce hiç olmadığı kadar "sola çekmiş" fakat liberal kapitalizmin yozluğuna gırtlağına dek batan bir küresel toplumda insan eğer biraz gerçekçi ve vaziyetin farkında ise, sağcı ya da solculuktan bağımsız olarak, bizi bekleyen tehlikelere ve milyarder egemenlerin okuduğu martavallara karşı uyarmak durumunda kalıyor. Bazıları o yüzden bu bölümde söylenenlerden pek hoşlanmamış galiba ama ben samimi buldum. Birçok bilim insanı, akademisyen ve filozof belli tespitlerde bulunur ama parçaları pek kimse birleştir(e)mez; oysa bu ülkeye ve insanlığa, yapboz parçalarını daha kapsamlı incelemekten çok onlara bütün halinde bakıp -kimsenin görüşünü ezberlemeden, kendi başına yorumlayabilme gücü gerekiyor. ESG sırf bu konu üzerine kısa bir kitap yazsa, daldan dala her konuda sorulara cevap verdiği "pop" bir kitaptan çok daha etkili ve kalıcı olur. Belki daha az satar ama, eh, kapitalizmden korksak düzeni sorgulamazdık.
Size bayılıyorum😍😘
Hocam beynim yandi sanayiciyim ve biraz bilgi sahibi olurum diyerekten izliyorum seni ama okonu senin bu konu benim yordun beni. Bi sakin ol.
Herkesi bilmiyorum fakat biz buraya ESG için geliyoruz. Bengü hanım süflör olarak iyi anlıyorum ama sürekli kameranın ona dönmesinden vazgeçmeniz iyi olmuş. Hocanın mimikleri bilmeyenlere anlatma çabası zaten bize zevk katan. Ayrıca anlatımın daha akıcı olması için es verilen noktaları kesseniz ( Örnek Olmaz öyle sacma tarih ya da babalatv formatı ) çok daha zevkli olur. Bir de değinmem gereken şu var ; başka yorumlarda arkadaşlarda bahsetmiş bengü hanım hocanın sözlerinde ki ayrıntılara takılarak anlatılmak istenen konuyu dağıtıyor dolayısıyla konu Sanayi devrimiyken maryln monroe nun hayatına dönüyor ( espri olsun diye böyle yazdım ama anlatılmak isteneni anlamışsınızdır.
31:52 Ebeveyn ebâ-veyn yani ebu'nun çift hali.
33:55 OK: oll korrect
Vox kanalı bir videoda açıklıyor.
Hozom hayata karşı biraz umudum vardı o da uçtu Marx'ın Osmanlıyı asya tipi üretim tarzı olarak görmesini nasıl görüyorsunuz?
23:21 hocam Ankara bi ülke değildi sanki?
Olmaz öyle seçme tarih dahil programlarınızı izliyorum. Bati medeniyeti merkezlerinin (mezopotamya, yunan, roma, bati avrupa) değişme nedenleri inceleyen bir program yapmanızı merakla bekliyecegim.
Hocam despot monşer İlker Panikligil olmayınca eski tadı vermiyor. Bir orta yolunu bulalım, ne gerekiyorsa yapalım, sizi flu tv’ye geri götürelim. Çay may ne gerekiyorsa ayarlarız hojam.
Hocama altyazı istiyorum
Yetişemiyorum bazen;)
Tarihte Büyük Güçlerin Yükselişi belgeselini izleyin Sanayileşme süreçlerinin anlaşılması için. Hoca temel şeylerden bahsetmiş bu bölümde, konu geniş anca bu kadar olurmuş zaten.
Hocam kafam yanıyor sizi dinlerken👀hızınıza yetişemiyorum😂Allah aşkına az yavaş,sakin sakin . Neyse ki çok tatlısınız🥸
Alt bilgi olayı çook iyi
Tarım devrimi çeker misiniz lütfen
Özlemiştik be.
"Ben hep Turfan diye bir yer var zannediyordum" dedi hoca. Turfan diye bir yer var, Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde.
Cekim kalitesi daha guzel olmus. Ama benden bir tavsiye bence belli bir senaryo uzerinden esg konussa cok iyi olur. Sadece kendi hazirliklari ile konusuyor. Ancak bazen kaptiriyor gidiyor belli ki bengu hm toparlamaya calisiyor ama montaj kurgu derken kafalar dagiliyor. Bir de artik her hafta olsa daha iyi olur.
sismoloji hakkında birşeyler anlatabilirmisiniz
Bence gayet doyurucu bir programdı .
Güzel bölüm olmuş. Jeneriklik malzemeler var
Esg hocanın konuşmalarını metin olarak yayinlasaniz şahane olur
itü öğrencisiyim (jeoloji müh. okuyorum, ikinci anadalım inşaat) itü'de hiçbir şey bize hazır verilmiyor. makale mi? bul oku sınava hazırlan. ödev , proje mi yapılacak? otur program öğren. python, excel, octave, arcgis, surfer.
radyonun resimlisi mi??
Sanayi Devrimi'ni Ingiltere'de tetikleyen en önemli unsur tekstil sektörü olmuştur. Bunun da pamuk ipliginin eğirilmesi ve dokunması ile pamuk rekoltesi arasında o zamanki korelasyonu ile açıklanması çok yaygındır.
18:50 "şerefsizim buldum gerçek" -yılmaz erdoğan-vizontele
İşin teknik kısmını herkes icat edebilir. (Manyetik kimliğe sahip kartlar ile eşleşen banka hesapları.) Önemli olan sistemini kurmak. Pazarlamasını yapmak tutundurma çalışmaları ile yedirebilmek. Herkes araba uçak tır üretir. Süreci yöneten bir beyin takımı ve finansman yoksa hiç bir işe yaramaz.
@@n.a.o.2475
Daha doğrusu işin fikir kısmını bir çok kişi bulabilir ki hocamız da onu bulmuş muhtemelen.
İşin teknik kısmını küçük bir azınlık becerebilir.
Pazarlama ve yatırım alma kısmı da bizim ülkemizde imkansıza yakın bir şey.
Esg hocam agziniza beyninize her seyinize saglik, su yorumlari okuma gafletinde bulundum... Bu insanlar umutsuz vaka benim gozumde. Biz sizi cok seviyor ve appreciate ediyoruz, lutfen haddini bilmez bu kitleye aldirmayin, bizi kendinizden mahrum birakmayin ❤
normalde videoları hızlandırarak izlerim sizde yavaşlatıyorum teşekkürler
Çok tanrılı din kalmadı ya!
Bu bir dramdır.
-ESG
Budizim var
@@ahmettoygarsen9261 ppppppppppppppppp¹¹1¹¹¹1¹¹¹l11ll1ll1ll1ll11ll1l1lllp1¹1¹¹pppppppppppppppppppppppppppppp⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰p⁰⁰⁰ppppppppppppppppppppp0pppppppp0pp00⁰p⁰⁰pp⁰00⁰⁰⁰0⁰0⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰0⁰⁰p⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰p⁰⁰⁰⁰⁰⁰⁰pp⁰⁰⁰⁰p⁰⁰⁰⁰0⁰0⁰⁰p⁰p0⁰0⁰⁰p0p⁰⁰⁰p⁰⁰⁰⁰⁰0⁰⁰⁰⁰00⁰⁰⁰ppppp⁰pp⁰⁰⁰ppp⁰⁰pppppppppppppppppppppppppppppppp0⁰p⁰ppp⁰0ppppppppppppppp⁰pppp⁰p⁰⁰0ppppppppppppppppppppppppppp⁰ppppppppppppppppp⁰p⁰⁰paQ
@@ahmettoygarsen9261 hinduizm
abi sesi yapamamıisınız bengüye ayrı bi mikrofon falan verin nasıl iş yapıyosunuz ya sesler üs üste biniyo
Tekstil kismi biraz karismis 18:30 dan baslayarak :
1- Cotton gin, ginning machine : Bizdeki ismi çırçır makinesi. Pamuk lifini tohumundan ayırır.
2- Flying shuttle : Ucan mekik. Kumaş dokuma tezgahinin hizini cok artiran bir buluş.
3- Spinning jenny : Artan dokuma hizina iplik yetistirme ihtiyaci sonucunda hizli iplik egirme makinesi. Gelismis çıkrık. Video basinda da bahsi gecen Hargreaves tarafinfan bukunmustur.
Water frame / spinning frame: buradaki en onemlisi denebilir. Spinning jenny nin hızını katlamış, basta hayvan gücü ile calisan spinning frame, su gucu kullanilarak water frame e donusmustur. Water frame in bulunusunun arkasindaki Richard Arkwright ayrica fabrikasinda uyguladigi sistem ile modern vardiya ve calisma sistemini de gelistirmistir. Bu da toplum yapisini kokten etkilemistir.
Aluminyum folyodan demir bir tren nasıl oluyor?
soru soran bayan olmazsa safa beyin programı müthiş