Bazı arkadaşlar arka ve ön tekere binen yükün yanlış olduğundan bahsetmişler. Bmw gibi alfa gibi bu konuya çok özen gösteren markalar hariç, genelde araçların ön tarafı ağırdır. Hatta arkadan çeker olanların bile, ön tarafı ağır olur. Eski mercedes e200 ler ve arkadan itiş ford transitler, arkaları hafiftir bu bakımdan kışın çok sıkıntı yaşarlar. Birde şaftla gücün arkaya aktarımında yaşanılan kayıp var ve asıl mevzu budur aslında. Bu bakımdan 75 beygir albeaların çekişi 85 ve üstü beygire sahip tofaşlardan iyidir. Bir hususta şudur fakir adamın arabası önden çekiş olmalıdır. Araç zaten zayıfken birde arkadan çekişten dolayı yakıt ve performans kaybı olacağından, düşük beygirli araç için en iyisi önden çekiştir. Yalnız araç 200 beygir üstüyse kesinlikle arkadan çekiş olmalıdır. Yüksek beygirli araçlarda gaza basınca arkaya yığılma daha fazla olacağı için, ağırlığın çoğu arka lastiğe binecek ve ön lastik sürekli patinaja kalacaktır.
Kısa Öz Olarak. Tempra Önden Çekişli Doğan Arkadan İtişli Peki Aynı Motor Olmasına Rağmen Genelde Doğanlar İşte Bu Sebeb den Dolayı Yakıtı Biraz Daha Çok Yakar.
Güzel yorum ama, bu konunun çok değişik yönleri var. Sürüş kalitesinden çekişe, yer tasarrufundan üretim maliyetine, V motordan sıralı silindire ve hatta boksör motorlara kadar alakalı bir olay, Yani üretilen motor, ne amaç için kimler için, hangi klimaya ait bölgeler için olacağı önceden hesaplanır ve öyle üretilir. Mesela her markanın kendisine özgü debriyaj, şanzıman ve diferensiyal sırları (teknikleri) Vardır. Yani saymakla anlatmakla bitmeyecek teknikler şu an dünyada mevcuttur. Mesela BMW benzinli araçlarda genelde turbo kullanmaz ama her ne hikmetse, aynı hacimdeki başka bir marka turbolu motor ile verileri eksi artı aynıdır.
bugüne kadar izlediğim kanallar içerisinde böyle güzel bir anlatım ve bunu destekleyen sunumlar ile sunulmuş en iyi kanalı bulduğum için size çok teşekkür ederim.İnşallah bunların devamıda gelir.Emeğine sağlık.HARİKASIN
Performans arabalarında arkadan itişin sebebi. Sizde fark etmişsinizdir ki gaza sert bastığınızda araç sizi geri atar. Yani arac ağırlığını arkaya aktarır. Bu bizim basit araçlarımız da bu denli hissedilir performans araçlarının ivmesini düşünelim. Araç önden çekişli olduğunda ciddi bir yol tutuş kaybı oluşur. Sizde biliyorsunuzdur ki zaten bir çok ciddi performans araçlarında F1'de dahil motor tamamen arkada. Bunun sebepleriyse ağırlıktan tasarruf etmek, çekiş olan tekerlere ağırlığı aktarmak ve aktarma organlarını azaltarak güç kaybını önlemek gibi nedenleri var. Çok bilmiş değilim yalnızca bilgimi aktarmak istedim. Yanlışım yada eklemek istediğiniz bir şey varsa beklerim.
@@emreahmet167 önden tahrikli yapmalarının sebebi daha kolay, daha hafif ve daha ucuz. Önden çekiş ilk kalkışta daha kısa sürede aracı çeker bu doğru ve yüksek torklarda aracın ağırlığı ciddi şekilde arkaya aktarılır. Ön tekeri kalkan drag yarış arabalarını görmüşsünüzdür. Görmediyseniz bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ön teker yerden bu şekilde kesilirken yani tutuş yokken bu tutuş olmayan tekerlerden performans bekleyemeyiz.
@@emreahmet167 lütfen sende önden tahrikli araçları neden daha performanslı bulduğunu söyleyebilirmisin. Bu şekilde faydalı bir etkileşim yapmış oluruz.
Mevzu ağırlık değil! Mevzu güç kaybıdır. Motor arka tekerleği döndürmek için birden fazla mekanizmayı çevirmesi gerekiyor ki tekerlek dönsün. Ama motor önden çekişli olunca çok daha az mekanizma çevirdiği için güç kaybı en aza düşüyor.
Katılıyorum kardeşim ve aklıma şu soru geliyor arkadan itişli araç modeli için motoru arkaya konumlandırarak deneme yapılsa en sağlıklı sonuç elde edilmez miydi?
@@binnatov ferrari ve bazı araçlarda böyle olduğunu biliyorum yanılmıyorsam hız konusunda büyük avantaj sağladığı düşünülüyor dediğin gibi ağırlık dengesi açısından sorun olabilir ama ben yinede bu sistemin daha sağlıklı olduğu kanaatindeyim
@@slymnbey4559 doğru haklısın. Genellikle 2 kapılı spor arabalar arkadan itişli ve motoru arkada oluyor. Araba kısa olsun, ağırlık merkeze yakın olsun diye. Fakat hepsi deneyipte dengeyi sağlayamadığı için devam edememiştir. Örneğin 1960 zaz zaporojets arabası. Onda da araba diğerlerinden iyiymiş fakat denge sorunu varmış diye biliyorum.
@@binnatov anladığım kadarıyla motoru öne koymanın maksadı yüksek hızlarda ve hızlı dönüşlerde aracın savrulmasını önlemek içinmiş. Öne ağırlık koymak çözüm için yeterli olmayıp aksine bazı durumlarda denge sorununu arttırdığı düşünülüyormuş.
Keşke amperaj ı da ölçseydiniz. Voltaj ile mukayese yapamazsınız! Watt ile yapabilirsiniz ve o da volt×akım demektir. Deneyin kurgusu hatalı. Yinede ortada bir çaba var ve bu güzel.
Yok elektromotorlarda amperaj ile ilgisi yok. Voltaj önemli deney çok doğru yapılmış. Amper arttıkça, voltaj aynı olduğu sürece motor daha uzun süre çalışmasını sağlar. Motor devri hızı ve güç amper ile değişmez.
Sayın@@memet5273 , bir seri DC motor alın ve boşta yol verin! Yük akımı sıfıra yaklaştığında,devir sayısı nereye gidiyor bir bakın! Bu arada, motor ile aranızda koruyucu bir engel olsun! Zira , voltaj sabit,yük akımı sıfıra giderken,devir teorik olarak sonsuza gider. DC motorlarda devir sayısı formülüne bir göz atın bence. Iy nin paydada olduğunu göreceksiniz.
Çok önemli ve teknik konuları deneylerle anlatmanızı taktir ediyorum. Başarılarının devamını dilerim. Vites kutusu ( şanzıman ) yapısı ve işleyişi ile ilgili bir videonuzu bekliyoruz.
Arkadan itişte güç aktarma sırasında mekaniki kayıplar daha fazladır , deneyiniz gayet doğru hocam. Bu arada yarış arabalarındaki ilk fikriniz doğru drift yapmadan rally araçları o virajları o hızla geçemezler bunun içinde arkadan itiş gerekli. Formulada ise aerodinamik ve arkadan itişte ani hız artışında o tip yol koşullarında daha avantajlı sanırım. Ancak gündelik yaşantıda yakıt tüketimi ve performans açısından önden çekiş daha avantajlı oluyor.
Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır imkansızlıklar içinde verdiğiniz uğraş ve meraklısı olan çocuklarımıza en iyi şekilde olan anlatımınız için teşekkür ediyorum anlınızdan öpüyorum
Önden çekişin avantajı çekişin yön veren tekerleklerde olup bozuk yollarda daha az sürtünme sağlamasıdır ancak yarış arabalarında motor arkadadır. Şaft yoktur. Karşılaştırma için önden çekişli maketi ters koyup akımı da tersten vermeniz gerekirdi.
Güzel video tebrikler. Standart 100 bg civarında araçları önden cekisli yaparlar. Yüksek bg ve torka sahip araçlar önden çekişli olması güven vermez. Tork steering denen olay gerçekleşir ön tekerlekler yere tutunmakta zorluk çeker çünkü hızlanma sirasinda ağırlık merkezi arkaya kayar on lastikler hafifler. Birde aracı yönlendirmek için direksiyon kullanılırsa tutunma iyice kötüleşir. Düşük bg de on tekelere aktarılan güç düşük olduğundan tutunma sağlanır. Ayrıca bg gücü az olduğundan uzun aktarma organları kullanmamak güç kaybını engeller.
emeğinize sağlık. arkadan itişli arabanın ağırlık merkezini dengelemek için bilyeler koymuşsunuz. iyi güzel de araçlar toplam ağırlık bakımından da birbirleriyle özdeş olması gerekmiyor mu karşılaştırma yapabilmek için. neticede diğer araca ağırlık olarak bilye, vs. koymamışsınız.
Eksik bilgi ile hazırlanmış bir video arkadan çekişlinin yavaş gitme sebebi mil sonuna konan dişli, Torku arttırmış dolayısıyla hız düşmüş. Deneyi doğru yapmak için önden çekiştede arkadan itiştede aktarma elemanı kullanmadan direk gücü tekere vermek olmalıydı
Sorun şu ki şaftı koyunca 3 voltluk enerjinin bir kısmı şartta kayboluyor 2. Olarakta traktörlerde de var bu sorun eğer beygiri uygulayan teker ağır olmazsa baygiri yere iletemez yani yapman gereken şey ön çekişli otomobilin ön kısmındaki toplam ağırlık ile arka çekişli otomobilin arka kısmının ağırlıklarının eşit olması ve bunlarla birlikte 2 otomobilinde toplam ağırlıklarının eşitolması
Birde yarış arabalarından bahsetmişsiniz elinizdeki motora 100volt vermeniz gerekirki standart sürüş arabaları 100bg iken yarış arabaları 1000bg 800bg kadar yükseltiliyor. Tabi 100v kaldırmayacağından dolayı 24v aynı ağırlıkta başka bir motorla deneye bilirsiniz. Çünkü yarış arabalarında patenaj olayı olur tüm yük arkaya biner fakat önden çekiş olsaydı yarış arabaları motor hafifletirdi. Yakıt konusunda doğrusunuz önden çekiş araç herdaim daha az yakar çünkü ağırlık şaft kaybı daha az olur.
Araclar geri geri gittigindede ayni etkiyi gosterecekmi onu merak ediyoruk çünkü arkadan çekişli de dişli sistemi mevcut ve bundan kaynaklı daha yavaş olduğunu düşünüyorum
Epey bir bilgi kirliliği var videoda ve yorumlarda, mekanik olarak arkadan çekili yani RW araçlar FW ye göre her zaman rampadan daha iyi kalkar (Ku paremetresi yani ön ve arka tekerleklere binen dik yük etkisi) arkadaş deneyi yaparken bizim Ku sabiti dediğimiz performans parametresini es geçiyor kütle merkezini ön tarafa yaklastırdıgı ıcın kalkıs momentı FW ye daha etkin basıyor bu sebeple oysaki kütle merkezini ortaya alsa bir sorun kalmayacak... Kısaca araçlar şekil olarak özdeş olabilir fakat dinamik olarak özdeş değiller... En basit araç dinamiği kitabını açıp baksanız anlayacaksınız durumu, usta kafasıyla iş yapmak böle bir şey işte... Ayrıca bazı arkadaşlar konfordan falan bahsetmiş yine bu Ku ya göre belirlenir sizin Ku değerinize göre understeering veya overstearing dediğimiz araç dinamiği modellerini yönlendirir bu parametre. Abinaye tabirle racınızın yarış aracımı aile aracımı olup olmadıgını belirlersiniz bu parametre ile. Tabi bu değerler yine tekerlek basıncına tipine ve yol pürüzlülüğüne aşırı bağımlıdır bu sebeple net bir şey asla söylenemez....
Biz küçükken köye çok kar yağardı. Arkadan itişli arabalar karlı yolda ve rampalarda çok daha kullanışlı. Hem kontrolü kolay hem de ön lastik yolu açıyor itişi yapan arka lastik daha temiz bir yoldan gidiyor. Hatta ön çekiş arabalarla bile böyle durumlarda geri geri giderlerdi. Şimdi bile bazen bunu yaptığım oluyor. O yüzden arkadan itiş arabalar bana daha hoş gelmiştir hep.
Hocam aslında yol tutma ile alakalı olduğunu düşünüyorum çünki ön tarafta daha fazla ağırlık olduğu için yere daha çok basıyor güç daha hızlı aktarılıyor
hocam 2 yorumum var, eklediğiniz bilye aks yüklerini düzeltiyor sanırım ama anladığım kadarıyla aracın toplam ağırlığını arttırıyorsunuz. pek makul değil (gerçi hafif durumda da sonuç değişmişyor). asıl ikinci nokta, bu deneyi daha makul yorumlamak için motora ters akım verip tek bir arabada ön-arka çekişi test edebilirsiniz. böylelikle aracın mekanizmadan bağımsızlığını sağlarsınız. ayrıca yükleri her 2 aksa da eş yük gelecek şekilde araç ağırlık merkezine koyarsınız (basit ip yardımıyla kontrol edilebilir) haliyle tek yük, tek mekanizma, eş ağırlık dağılımı vs sağlanılabilir. bağımsız olan tek nokta, ivmelenme bölgesine göre aracın ağırlık merkezi kayması olacaktır, eş durumda zaten görmek istediğimiz fark budur. ön arka çekiş farkının performanstan ziyade araç kontrolü ve dinamiği yönünden avantaj-dezavantajı vardır. aracı yöneten ön tekerlerin over-under steering kontrolü sağlanılarak ihtiyacı karşılarsınız. yarış arabalarındaki farklılığın ya da spor mantıkla tasarlanmış arka çekişlilerin mantığı budur. olayın ucuzluk, teknolojik gelişmişlikle de alakası var, 70 model porshe'ler de arka çekiş varken 90 model şahinlerde de vardı. güçlü araçta zemin kötü ise kolay spin attırır ama kontrolünüz iyiyse virajda draft yaparak ilerlersiniz. ps : vw kaplumbağa (arka çekiş) sahibi mak müh
arkadan itiş araçların amacı güvenli ve konforlu viraj dönmedir gidiş hızından ziyade stabil dönüşlerdir. buna karşılık daha çok hareketli parçadan oluştukları için güç kayıpları olur.
Arkadan itis araçlar ıslak zemin virajlarinda tehlikelidir kuru zeminde dediğiniz dorudur arkadaşım hafif hızlarda şehir içi trafiginde lastikler dişli olmasına rağmen ıslak zeminde dönüş esnasında aracın arkası savruldu kaydı karşı.bankete uçuruma çıktı araç askıda kaldı sigorta şirketi tutanak için geldiğinde arkadan itişli araçlarda çoğunlukla bu tip kazaları görüyoruz dediler on çekişli araç daha fazla tutunuyo kafadan atmalar oluyor ama çabuk topluyor araç ama konforu dediğiniz gibi ayrı bir zevk veriyor tek avantaj konforu sanırım
@@erayozturk7956 honda civik marka aracımla buna benzer bir kaza yapmıştım önden çekişliydi malum.kullanış dinamiklerine hakimsen daha kolay viraj alırsın arkadan itişlilerle.
Hocam yanlışınız var bir otomobili önden kaydırmak zordur ama önden kayan arabayı toparlayamassınız arkadan kayması kolaydır lakin toparlamak için şansınız vardır viraj performansında çekişin türünün önemi beygir rakamlarıyla alakalıdır 70 beygirlik otomobil arka çekişde olsa kaydırmak kolay olmayacaktır ( drift teknikleri haricinde pistte zaman yapmak için diyorum ) aynı ön çekişte olduğu gibi lakin 200 beygirlik 300 beygirlik otomobillerde arkadaş çekiş belli zamanlarda tehlikelidir çekişli türünün konfora bir etkisi yoktur amortisör kalitesi lastik yanak kalınlığı lastik basınçları amortisörun rib komp ayarları konforu etkiler
Çok güzel bir çalışma olmuş 👏 ama benim aklıma kullanılan dişli oranları takıldı, eğer önden çekişin hareketi aksa verdiği dişli ile arkada kullanılan dişli oranlarının aynı olduğundan emin değilsek deneyi tekrarlamak gerekir diye düşünüyorum
Günlük hayatta önden çekiş daha avantajlıdır. Güc aktarımında oluşun kayıplar nedeniyle daha az yakıt tüketimi sağlar. Yarış araçları ve spor otolarda arkadan itiş kullanılması tamamıyla yüksek performans gereken durumlarda aracın yol tutuş ve kontrol edilebilirliğinin arkadan itişte daha iyi olmasıdır.
Önden çekişli aracın zaten bir ağırlığı var burada asıl arkadan itişli aracın gidememesinin nedeni aktarma olan tekerlekte bir ağırlığının olmamasından kaynaklı yer ile temasının sıklıkla kesilmesi, tekerleğin sürekli patinaja düşmesi yere tutunamaması.
Şaft dişlisi 1/1 değil arkadan itişli aracın hızı düşük lakin tork yüksek olmuş sizin modelde iki aracında eşit kütlede ve dişli aktarımda farklılık yok ise yani teker turları birim saniye başına aynı ise hızları aynı olur sizin maketler aynı ölçüde değil üzülerek söylemek isterim.
burda önemli olan arkadan itişlini diransiyelinde kullandığınız dişlinin diş sayısı ve çapı. oysa önden çekerlerin difransiyeli yok direk bağlı. multi fonksiyon bir difransiyelle bu fark kapanır. ayrıca tırmanmalarda arkadan itişler dezavantajlıdır.
@@yenibiremekli2569 Diferansiyel sisteminde bulunan dişiler aracın sağa veya sola gönüşlerde tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlamak için var.(Sağa dönerden sağ tekerin daha az sol tekerin daha çok dönmesini sağlar).Ekstra aracın hızı arttırmak için kullanılan bir sistem değil. Aracın hızı motor ve sanzumandaki dişlilere bağli. Artı olarak tırmanlarda aracın ağırlık noktası aşağıya doğru olduğu için arkadan itişli araba daha avantajlıdır.
Ağırlık merkezinden dolayı dönüş kabiliyeti daha iyidir hocam. Videoda tersi çıktı ama hızlanma ve fren performansı da daha iyidir. Yanlışım varsa düzeltin.
Audi önden çekiş ve lüls premium segment araç ve dünyanın en iyi çekiş teknolojisen sahip firma ilk 4 çekeride en iyi 4 çekeride audi yaptı ve mühendisler önden çekiş öneriyor yol tutuşu top speed güvenlik vb şeyler için
Arkadan itişli modelin motorunu arkaya koyarsanız, yani şaft aktarması ile olan kaybı ortadan kaldırırsanız iki modelin de aynı hızda gittiğini görürsünüz. Hatta yokuş ve sert kalkislarda (modeller üzerinden hareket edersek 50 volt ile) arkadan itişli olanın performansinin daha iyi olduğunu görürsünüz.
Şaftın eğimi önemli eğik olduğu zaman belirli bir oranda güç kaybeder yani arka diferansiyel ile şanzıman çıkışının aynı hizada olması lazım yoksa titreşim ve güç kaybı başlar aynı zamanda örnek olarak 300 BG bir araba arkadan itişli ise şafttan dolayı 20 beygir gibi bir güç kaybı yaşar yani aslında o değer tekerleklere aktarılan değil motordan alınan değerdir şanzıman torku biraz daha arttırmak için azda olsa beygirden kayıp verir
tabi, toplamda bakıldığında önden çeker çoğu durumda avantajlıdır. ancak onların da bazı durumlarda dezavantajı vardır. Misal, kalkışlarda yere tutunmada sıkıntı (bilhassa rampalarda ve ıslak zeminde) yaşayabiliyor. bir de, yönlendirme ön tekerlerden yapıldığı için, her yöne hareket eden (universal) mafsalla tekere bağlanmak zorundadır. bu bağlantı şekli de sık sık arızaya sebep olur..
İki aracıda önden çekişli yapıp, birini ters çevirerek yol verseydiniz tam özdeş olurdu. Sonuç ikiside aynı hızda olacak ve sorunun aktarmadaki kayıplardan kaynaklandığını anlamış olacaktık.
Öyle yapsaydı eğer gerçekliği kalmazdı ki günümüzdeki otomobillerde önden çekişli de olsa arkadan itişli de olsa motor önde olduğu için bana videodaki sistem daha mantıklı geldi🤔
Hocam önden cekicli ve arkadan cekicli yapmışsınız düz yolda evet birde yokuşta dene bakam düz yolda tabiki doğru ama bunun birde yağmurlu havası var karlı havası var önden cekicli araçların nasıl zorlandığını hepimiz biliyoruz
Örneğin renolar önden çekişli 1300 motor var tofaş arkadan itiş 1 600 motor var tabiki fark burda yakıta biniyo bu konuda motor gücüde çok önemli mesela dişilerle tork yaptığınızda araba kalkış yapar ama hızı artmaz fakat güçlüdür tork olmayan bir araç yavaş kalkis ve hızlı olur fakat yüke gelmez gücü yetersiz olur rampa veya benzeri yerlerde arkadan itiş ile önden çekişin farkıda ayrı bir konu önden çekiş motor önde olduğu için ağır olur teker yere tutunur arkadan itişli ise ztn arka taraf-ı bagaj olarak kullandığımız için genelde boş olur buda tekerin yere iyice yapismamsina neden olur ve tekerler olduğu yerde döner ağırlık önde olduğu için araç yürümekte rampalarda zorlanır önden çekişli rahat bir şekilde yol olil
yarış arabaları arakdan çekişli olur çünkü motor çok güçlü olduğu için ani hızlanmalarda merkez kaç kuvvetinin etkisi ile ağırlık arkaya biner ön taraf hafif kalır, ön lastiklerin sürtünmesi azalır ve o gücün etkisi ile patinaja düşer. arkadan çekişli araçlarda yük arkaya biner lastikler yere daha iyi tutunur. yarış performansını ciddi anlamda etkiler. ancak günümüz standart araçlarda önden çekişli olması avantajlıdır
Peki taha bey kardeşim bu yarış arabaları nasıl bu kadar hızlı olabiliyor adeta fizik kurallarına meydan okuyor . Bu çok kafamı kurcalıyor. Aynı hızı biz yapsak bir virajdan fırlar gideriz. Yarış arabaları daha çok pati çekebilsin diye mi arkadan itşli acaba yani olanilir mi?
Sorun difrabsiyelde voltaj falan boş ordaki agırlıgın verim kaybı 3 volta karşılık 3,1 volt bile gelmez sen farkı difransiyeldeki dişli oranından yiyorsun 1 volta ayarla sonra havada çevir yere koymadan bak bakalım her iki araçda 10 saniyede kaç tur döndürüyor tekerleri farkı göreceksin zaten yük olmadıgı halde tur farkı olacakdır
4x4 hızlı değildir yeni teknolojilerde akıllı sistem olduğu için araba normal giderken mesela öne %70 veriyor arkaya %30 mesela zorlanınca bölüştürüyor falan ama normal 4x4 yavaştır çünkü gücü bölüyor
4.04. Dk ye bakarsanız arkadan itişli araçta diferansiyel kısmında motordan gelen dişli daha büyük bir dişliye bağlı bu nedenle arka itişli araçta güçten kazanç yoldan kayıp vardır her iki araçtaki güçler eşit olduğu için itişli araba birim sürede daha az yol almaktadır
Hocam gerçekten çok faydalı bilgi veriyorsunuz, size bir sorum olacak önden çekişli araçlarda yüklü olduğunda ve rampa yukarı çıktığında güç kaybı ve yakıtı fazla yakmazmı, arkadan itişli ise lastikler tam yere başlığından daha rahat ve az güç kaybıyla çıkar diye tahmin ediyorum.
Zaten o detayı burada da vermiş arka tarafa ağırlık koyduğunda araç bir nebze daha iyi gidiyor. Kamyonetlerin de büyük bir çoğunluğu bu sebepten ötürü hala daha arkadan itişlidir zaten, aldığı sarf ağırlıktan faydalanarak yola daha iyi oturur ve yükün altından daha rahat kalkar.
Arkadan itiş = şaft, şaft = bir miktar güç kaybı ancak üst düzey bazı otomobiller arkadan motorlu olur ve güç şaftsız direk tekerlere iletilir. Viraj performansı olarak arkadan itişli araçlar daha dengelidir. Önden çekişli araçların ön tekerlekleri hem çekiş hemde dönme esnasında kaymaya başlar kafadan kayma deriz bunada ancak yakıt tüketimi açısından güzel bir deney tebrikler
Dostum deneyin güzel. Ama bir hata var ! Pillerden gelen güç eşitse sadece kalkışta bir fark görmeliydik. Oda tekerlerin patinajından kaynaklanmalıydı. Önden çekişli sürekli daha hızlı gitmemeliydi. Deneyi şu şekilde tekrarlarsan belki daha doğru olur. Aynı elektrik devresi ve aynı pili (her denemede piller full şarj olmalı) ve aynı motoru ve diferansiyeli kullanarak ve belli mesafeyi ne kadar sürede kat ettiklerini (kronometre ile) ölçerek... Hatta arkadan çekişlide ilave yüklerin etkisini görmek için yüklü ve yüksüz denemeleri bile yapabilirsin. /////// F1 tipi yarış arabalarında motor arkada olduğundan (ağırlık merkezi arkaya yakın olduğundan) çeker lastikler arkadadır. 8 veya 12 silindirli koca motoru pilotun görüşünü engellemeyecek şekilde ve ağırlık merkezini yere yakın tutacak şekilde öne yerleştirmek mümkün olsaydı inan bana F1 araçlarıda önden çekişli olurdu. Çünkü arabayı çeken tekerlerin yön veren tekerler olmasıda sürüş stabilitesini arttırıyor. ///// Kolay gelsin.
Fakat şöyle birşey var performans otomobillerinde Motor aracın ortasındadır yani arkada ama ağır tarafı merkeze verilmiştir o sayede şaft ve diferansiyel daha küçük veya şaft ihtiyacı olmaz Ayrıca bildiğim kadarı ile arkadan itiş virajlarda daha iyi mesela önden çekişli araçlar keskin viraj dönerken el freni çekerler diğerinde gaza yüklenmek yetebilir eline emeğine sağlık
Abi yarıs arabalarının arkadan itişli olup baya hızlı olmasının sebebi motorun da arkada olmasıdır.Eğer motor arkada olup önden çekişli olsalardı daha yavaş olcaklardı.Sebebi ise şu:Bütün ağırlık arkada olduğu için arka tekerler yere daha iyi temas ediyo. Böylece hız kaybetmeden gidebiliyor.Tırlar da öyle aslında.yük taşımayan tır ıslak zeminde zor hareket eder çünkü motoru öndedir ama tırlar arkadan itişlidir.yani yere daha iyi temas ederse tekerlekler o kadar iyi gider. Eğersen arkadan itişli arabaya hiç dokunmadan sadece motorun elektrikkutubunu değiştirip çalıştırsaydın bişey değişmiycekti.(motorun elektrik kutupları deiiştirildiğinde motor tersine döner)
Bir Panelvan veya Minibüs alıp karavan yapmayı düşünüyorum. Yollarda kalmamak , bana sorun çıkarmayacak, yağmurlu. karlı havalarda ve yüksek yaylalara ( karadeniz ) çıkmayı planlıyorum. Önden çekişlimi yoksa arkadan itişli bir araç almalıyım?
Hocam, peki birde şaft olmadan, motorun arkada olup da arkadan itişli bir araba yapıp kıyaslar mısınız size zahmet ? merak ettim çok fark olur mu diye ?
Sorunuzun videosunu çektim. Bir sonraki videoyu bunun üzerine yapacağım. Guzel bir noktaya temas ettiniz. Tesekkur ederim. cevabı burdan vermeyeyim. Supriz olsun :)
Hocam öncelikle teşekkür ederim bilgilerinizden dolayı ben Ford connet 90 lik 1.8 almayı düşünüyorum baktığım zaman önden 4x2 çekişli olarak gözüküyor ben Sahil bölgesinde balık avlamaya genelde gitmek için alacağım inşallah bu aracın sahilde gitme durumu nasıldır acaba teşekkür ederim saygılarımla.
Kesinlikle arkadan itişli modelde önde üretilen gücü arka aks'lara ileten şaft-diferansiyel parçalarında bir enerji kaybı var. Boşta çalışırken çıkan sesten ve kendim fark ettiğim kadarıyla boştayken yaptığı devirden bunu anlayabiliyorum. Pek adil bir karşılaştırma olmamış. Arkadan itişli modelin motorunu arkaya koyup öne bilye koysaydınız çok daha mantıklı olurdu. Ancak böyle bir noktaya parmak basıp denediğiniz için emeğinize çok teşekkür ederim. Daha güzel deneylerde yine görüşürüz umarım.
Sadece yarış arabaları kısmına takıldım. Evet F1 araçları arkadan itişli ama motor da arkada. Bir nevi hareketin yere aktarımı önden çekiş gibi kısa ve ağırlık merkezi de arkada
Yani mantiki olanida önden çekişin daha iyi ve hızlı olması cunku eski arabalar hep arkadan itiş önden cekis yeni bisey olduğuna göre bu bi iyileşme ve gelişme göstergesi olmalı daha iyi bi performans sağlamıyor olsa ön çekiş herzmn arka itiş olarak üretilmeye devam edilirdi mantıklı düşünce
Dikkatini çekerim ki ayrodinamik kuvvetini hesaplamamışsınız, ayrıca eylemsizlik ve momentum da hesaplamamışsınız. Evet arka teker kuvvetli araçlar ağırdır ve güç kaybı olur(%2-4), bu bağlı olarak harcanan enerji artar ama siz voltu arttırıyorsunuz akımı değil. Ayrodinamik, aracın hava ile direncidir araç motor güçünün sadece %0.4 yol ile sürtünmeye harcar, kalan %99.6 enerji hava sürtünmesine harcanır, arka tekerden tahrikli araçların motor kaputu uzundur bu nedenle arka kısımda ön kısıma nispeten daha fazla bastırma kuvveti oluşur. Momentum, maddenin ağırlığın ve hızın enerjisidir güç, ağırlığın hareket ettirilebilmesidir. Eğer bir momentum testi yapacak olursak araç kalkış halinde ön kısmı yerden yükselmek ister ön tekerlerin sürtünmesi azalır arka tekerlerin artar. Yüksek beygirli araçlar bu yüzden arkadan tahriklidir. Unutmayın ki fizik okulda öğretilenin 50 katıdır. Net kuvvet için hareket yönün arkasından uygulanan kuvvette eksilme OLMAZ.
ön çekiş masraflı olduğu için şahsen tercih etmiyorum sadece ön lastiğe bir miktar güç uygulanabilen sistemler var 60 km hıza kadar 4x4 ideal otomobil kamyonet sınıfında.
Bi abimizde 94 kartal bizde 78 Toros vardı O nun araba arkadan itişli olduğundan yokuşta tıkanıyor bizimki önden çekişli olduğu için hiç yıkanmadan çıkıyordu. O, biz çuvalı önümüze katıp itmeye çalışıyoruz siz önden gidip çekiyorsunuz diyordu. 4 çekeriniz yoksa özellikle rampalı arazide useniz önden çekişli almanın çok artısını görürsünüz.
Onden cekisli ilk basta iyi gider bizin Hyundai vardi 99 modeldi galiba eskiydi iste 2010-2015 model BMW yi aliyorduk 50-60 metrede sonra farki atiyordu
Dişli boyutlarına dikkat ettiniz mi? ondan bahsetmemişsiniz. kaldı ki arkadan itişli arabaların en büyük özelliği manevra kabiliyetinin yüksek olmasıdır. arkadan itişli arabayla on numara yanlarsın. önden çekişli araba ile yanlamak zordur.
Dişli boyutları aynı. Fakat manevra kabiliyeti ile ilgili ayrı bir deney henüz yapamadim. Pek çok sitede sizin dediğiniz gibi arkadan çekişin daha iyi manevra yaptığını söylüyor
bide dişli ile aktarma yapıyosun ordanda guc kaybı oluyor motor tahrıkı nerden olursa olsun her arabada saft defransıyel var sen arka ıtılıde dıslı kullanmıs on cekıste dırek baglamıssın
Arkadan çeker arabalar performanslı kullanımda daha avantajlıdır. Kullandığınız motor arabaya göre güçsüz ve deneme için yaptığınız araç çok hafif olduğundan arabalardaki ağırlık transferi etkisini gözlemleyemediniz. Gaza bastığınızda yüksek beygir ve ağırlıkla beraber arabanın ağırlığı arkaya biner. Arkadaki tekerlekler daha iyi yol tuttuğu için hızlanma gibi konularda daha avantajlıdır. Bu yüzden spor otomobiller arkadan çeker yapılır.
Emeğinize sağlık ama deney yanıltıcı sonuçlar verir yani araçlarda tasarımı şekillendiren şartlar burda yok, önden çekişli aracı ters çevirdiğinizde motor arkada hem ağırlık yapıp hem iterdi, şaft dediğimiz parçada güç iletilirken kayıp olur.....
Normal arabalarda arkadan itişli araba yakmak için önden çekilşi araba yapıp ters mi çeviriyorlar. 😂 Bu nasıl mantık adam normal araba gibi yapmış işte motoru arkada olan kaç araba var sanki
@@YusufCoksoy bence tekrar okuyun alakasız yanıtlamışsınız. Ters çevrilse DENEY İÇİN bir değişiklik olmazdı motor arkadan itmiş olurdu Bu nasıl mantık normal araba gibi yapmamış 😃😃başka birşeye dikkat çekiyor, çekişte performans farkına bakıyor, tekrar izleyin, güç aktarım elemanlarından kayıp oluyor... Yani sonuç o mu😃 Normal arabalar biraz farklı tekrar inceleyin
@@mehmetovuncgullu998 burada önden çekişli ve arkadan itişli arabaları karşılaştırıyor deney. Aradaki güç kaybını Bizlere vermezse deneyin ne anlamı olacak. Elbette motor arkada olursa arkadan itişli araba daha güçlü olur F1 arabaları bu şekilde yapılıyor zaten. Deney satın aldığımız araçları anlamamız için yapılmış. Şaftın güç kaybettirmesi de deneyin sonuçlarından biri
Arkadan itişli arabanın arka tekerler yamuk dönüyor rotasyonu olumsuz etkilemezmi az da olsa bi diğeri ağırlık dengelemesinde önden itişli zayıf yani özdeş değil çünkü bilye onda yok .hocam
Yâni motorla tekerlek arasındaki mesafe ne kadar artarsa o kadar güç kaybı yaşanır.Tam tersi nekadar kısa olursada verim bir o kadar artar.Ayni güce sahip araçlar kıyaslanırsa önden çeker, arka cekerden üstün olur.
Şaft ve dişli ayrı bir olay. Söyle soyleyim ,saftın uzunluğu arttıkça verim düşer. Yoksa arka çekişli bir arabanın şaftini kisaltipta defransiyele uydur ,çekişin dahada arttığını görürsün.
Hocam arkadan ve önden çekişi kıyasladınız ama ağırlıklar da farklılık olduğunu belirttiniz. Ağırlıklar da aynı iken bu kıyası yapmanız gerekmez miydi? Ben mi biyeri atladım yoksa
Emeğine sağlık ustam ben çok uzun yıllar arkadan çekişli araç kullandım son 4 yıldır önden çekişli araç kullanıyorum ama arkadan çekişli araç tadını vermiyo :(
Bazı arkadaşlar arka ve ön tekere binen yükün yanlış olduğundan bahsetmişler. Bmw gibi alfa gibi bu konuya çok özen gösteren markalar hariç, genelde araçların ön tarafı ağırdır. Hatta arkadan çeker olanların bile, ön tarafı ağır olur. Eski mercedes e200 ler ve arkadan itiş ford transitler, arkaları hafiftir bu bakımdan kışın çok sıkıntı yaşarlar. Birde şaftla gücün arkaya aktarımında yaşanılan kayıp var ve asıl mevzu budur aslında. Bu bakımdan 75 beygir albeaların çekişi 85 ve üstü beygire sahip tofaşlardan iyidir. Bir hususta şudur fakir adamın arabası önden çekiş olmalıdır. Araç zaten zayıfken birde arkadan çekişten dolayı yakıt ve performans kaybı olacağından, düşük beygirli araç için en iyisi önden çekiştir. Yalnız araç 200 beygir üstüyse kesinlikle arkadan çekiş olmalıdır. Yüksek beygirli araçlarda gaza basınca arkaya yığılma daha fazla olacağı için, ağırlığın çoğu arka lastiğe binecek ve ön lastik sürekli patinaja kalacaktır.
Kısa Öz Olarak.
Tempra Önden Çekişli
Doğan Arkadan İtişli
Peki Aynı Motor Olmasına Rağmen Genelde Doğanlar İşte Bu Sebeb den Dolayı Yakıtı Biraz Daha Çok Yakar.
cok guzel aciklamissin benim aciklamama gerek kalmadi :D
Demek bu yüzden arkaya basinc falan ile binen yük dengeliyor güçlü araçlarda. Cok guzel aciklama vallah teşekürler
Güzel yorum ama, bu konunun çok değişik yönleri var.
Sürüş kalitesinden çekişe, yer tasarrufundan üretim maliyetine, V motordan sıralı silindire ve hatta boksör motorlara kadar alakalı bir olay,
Yani üretilen motor, ne amaç için kimler için, hangi klimaya ait bölgeler için olacağı önceden hesaplanır ve öyle üretilir.
Mesela her markanın kendisine özgü debriyaj, şanzıman ve diferensiyal sırları (teknikleri)
Vardır.
Yani saymakla anlatmakla bitmeyecek teknikler şu an dünyada mevcuttur.
Mesela BMW benzinli araçlarda genelde turbo kullanmaz ama her ne hikmetse, aynı hacimdeki başka bir marka turbolu motor ile verileri eksi artı aynıdır.
200 beygir üstünde arkadan itişli değil 4 çeker olsa dahaiyi olur ama
bugüne kadar izlediğim kanallar içerisinde böyle güzel bir anlatım ve bunu destekleyen sunumlar ile sunulmuş en iyi kanalı bulduğum için size çok teşekkür ederim.İnşallah bunların devamıda gelir.Emeğine sağlık.HARİKASIN
Performans arabalarında arkadan itişin sebebi. Sizde fark etmişsinizdir ki gaza sert bastığınızda araç sizi geri atar. Yani arac ağırlığını arkaya aktarır. Bu bizim basit araçlarımız da bu denli hissedilir performans araçlarının ivmesini düşünelim. Araç önden çekişli olduğunda ciddi bir yol tutuş kaybı oluşur. Sizde biliyorsunuzdur ki zaten bir çok ciddi performans araçlarında F1'de dahil motor tamamen arkada. Bunun sebepleriyse ağırlıktan tasarruf etmek, çekiş olan tekerlere ağırlığı aktarmak ve aktarma organlarını azaltarak güç kaybını önlemek gibi nedenleri var.
Çok bilmiş değilim yalnızca bilgimi aktarmak istedim. Yanlışım yada eklemek istediğiniz bir şey varsa beklerim.
👍efendisiniz
Performans ön çekişde daha yüksek bence. Yoksa niye öyle yapsınlar? Yüksek hızlarda daha güvensiz olabilir ama zaten çoğu ülkede hız sınırı var.
@@emreahmet167 önden tahrikli yapmalarının sebebi daha kolay, daha hafif ve daha ucuz. Önden çekiş ilk kalkışta daha kısa sürede aracı çeker bu doğru ve yüksek torklarda aracın ağırlığı ciddi şekilde arkaya aktarılır. Ön tekeri kalkan drag yarış arabalarını görmüşsünüzdür. Görmediyseniz bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ön teker yerden bu şekilde kesilirken yani tutuş yokken bu tutuş olmayan tekerlerden performans bekleyemeyiz.
@@emreahmet167 lütfen sende önden tahrikli araçları neden daha performanslı bulduğunu söyleyebilirmisin. Bu şekilde faydalı bir etkileşim yapmış oluruz.
Kalem iç kismindan şaft mi yaptiniz :) bravo hocam. Basarilarinizin devamini dilerim.
Çok teşekkür ederim
Mevzu ağırlık değil! Mevzu güç kaybıdır. Motor arka tekerleği döndürmek için birden fazla mekanizmayı çevirmesi gerekiyor ki tekerlek dönsün. Ama motor önden çekişli olunca çok daha az mekanizma çevirdiği için güç kaybı en aza düşüyor.
Katılıyorum kardeşim ve aklıma şu soru geliyor arkadan itişli araç modeli için motoru arkaya konumlandırarak deneme yapılsa en sağlıklı sonuç elde edilmez miydi?
@@slymnbey4559 bu zaman da rüzgar arabanın önünü kaldırır diye düşünüyorum. Hani ön hafif olur ya o zaman.
@@binnatov ferrari ve bazı araçlarda böyle olduğunu biliyorum yanılmıyorsam hız konusunda büyük avantaj sağladığı düşünülüyor dediğin gibi ağırlık dengesi açısından sorun olabilir ama ben yinede bu sistemin daha sağlıklı olduğu kanaatindeyim
@@slymnbey4559 doğru haklısın. Genellikle 2 kapılı spor arabalar arkadan itişli ve motoru arkada oluyor. Araba kısa olsun, ağırlık merkeze yakın olsun diye. Fakat hepsi deneyipte dengeyi sağlayamadığı için devam edememiştir. Örneğin 1960 zaz zaporojets arabası. Onda da araba diğerlerinden iyiymiş fakat denge sorunu varmış diye biliyorum.
@@binnatov anladığım kadarıyla motoru öne koymanın maksadı yüksek hızlarda ve hızlı dönüşlerde aracın savrulmasını önlemek içinmiş. Öne ağırlık koymak çözüm için yeterli olmayıp aksine bazı durumlarda denge sorununu arttırdığı düşünülüyormuş.
Süpersiniz hocam videolarınızın daha büyük kitlelere ulaşma dileğiyle
Iyi dilekleriniz icin cok tesekkur ederim.
@@tahacaliskanileenbasitseki4356 rica ederiz hocam ne demek
Keşke amperaj ı da ölçseydiniz. Voltaj ile mukayese yapamazsınız! Watt ile yapabilirsiniz ve o da volt×akım demektir. Deneyin kurgusu hatalı. Yinede ortada bir çaba var ve bu güzel.
Yok elektromotorlarda amperaj ile ilgisi yok. Voltaj önemli deney çok doğru yapılmış. Amper arttıkça, voltaj aynı olduğu sürece motor daha uzun süre çalışmasını sağlar. Motor devri hızı ve güç amper ile değişmez.
Sayın@@memet5273 , bir seri DC motor alın ve boşta yol verin! Yük akımı sıfıra yaklaştığında,devir sayısı nereye gidiyor bir bakın! Bu arada, motor ile aranızda koruyucu bir engel olsun! Zira , voltaj sabit,yük akımı sıfıra giderken,devir teorik olarak sonsuza gider. DC motorlarda devir sayısı formülüne bir göz atın bence. Iy nin paydada olduğunu göreceksiniz.
@@abuzerkadayf7807 Çocukluğumdan bu yana elektromotorlar ile projeler yapıyorum. Senin dediğin gibi olduğunu düşünmüyorum yorum için teşekkürler
@@memet5273 Amperin süre ile bir ilgisi yok. Siz amper derken pillerdeki amper saati mi kastettiniz?
@@gandalf94013 evet mesela pili 5000 miliamper olan telefon 3000 miliamper olan telefondan şarjı daha uzun gider. Ama voltajları aynıdır.
Çok önemli ve teknik konuları deneylerle anlatmanızı taktir ediyorum. Başarılarının devamını dilerim. Vites kutusu ( şanzıman ) yapısı ve işleyişi ile ilgili bir videonuzu bekliyoruz.
Arkadan itişte güç aktarma sırasında mekaniki kayıplar daha fazladır , deneyiniz gayet doğru hocam. Bu arada yarış arabalarındaki ilk fikriniz doğru drift yapmadan rally araçları o virajları o hızla geçemezler bunun içinde arkadan itiş gerekli. Formulada ise aerodinamik ve arkadan itişte ani hız artışında o tip yol koşullarında daha avantajlı sanırım. Ancak gündelik yaşantıda yakıt tüketimi ve performans açısından önden çekiş daha avantajlı oluyor.
Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır imkansızlıklar içinde verdiğiniz uğraş ve meraklısı olan çocuklarımıza en iyi şekilde olan anlatımınız için teşekkür ediyorum anlınızdan öpüyorum
Önden çekişin avantajı çekişin yön veren tekerleklerde olup bozuk yollarda daha az sürtünme sağlamasıdır ancak yarış arabalarında motor arkadadır. Şaft yoktur. Karşılaştırma için önden çekişli maketi ters koyup akımı da tersten vermeniz gerekirdi.
aşırı derecede faydalı bir kanal harikasınız
Güzel video tebrikler.
Standart 100 bg civarında araçları önden cekisli yaparlar. Yüksek bg ve torka sahip araçlar önden çekişli olması güven vermez. Tork steering denen olay gerçekleşir ön tekerlekler yere tutunmakta zorluk çeker çünkü hızlanma sirasinda ağırlık merkezi arkaya kayar on lastikler hafifler. Birde aracı yönlendirmek için direksiyon kullanılırsa tutunma iyice kötüleşir. Düşük bg de on tekelere aktarılan güç düşük olduğundan tutunma sağlanır. Ayrıca bg gücü az olduğundan uzun aktarma organları kullanmamak güç kaybını engeller.
1. Si ağırlık fazla 2. Si senin kullandığın şaft ideale yakın değil enerjiyi ne kadar farklı yerlere aktarırsan kayıp o kadar fazla olur
emeğinize sağlık. arkadan itişli arabanın ağırlık merkezini dengelemek için bilyeler koymuşsunuz. iyi güzel de araçlar toplam ağırlık bakımından da birbirleriyle özdeş olması gerekmiyor mu karşılaştırma yapabilmek için. neticede diğer araca ağırlık olarak bilye, vs. koymamışsınız.
Eksik bilgi ile hazırlanmış bir video arkadan çekişlinin yavaş gitme sebebi mil sonuna konan dişli, Torku arttırmış dolayısıyla hız düşmüş. Deneyi doğru yapmak için önden çekiştede arkadan itiştede aktarma elemanı kullanmadan direk gücü tekere vermek olmalıydı
Ön ve arka eşit ağırlık olup şaft ile 4 çeker yapmak en mantıklısı olacaktır kışında sorunsuz olur.
31 liraya kafes dövüşü yapılır
Sorun şu ki şaftı koyunca 3 voltluk enerjinin bir kısmı şartta kayboluyor 2. Olarakta traktörlerde de var bu sorun eğer beygiri uygulayan teker ağır olmazsa baygiri yere iletemez yani yapman gereken şey ön çekişli otomobilin ön kısmındaki toplam ağırlık ile arka çekişli otomobilin arka kısmının ağırlıklarının eşit olması ve bunlarla birlikte 2 otomobilinde toplam ağırlıklarının eşitolması
Çok güzel anlatım. Önden çekişli ilk aracı üreten Citroën'dir. Bu bilgiyi de ekleyelim.
Ilginize tesekkur ederim
Önden çekişli ilk seri üretim arabayı üreten Citroen dir 1934. İlk önden çekişli araba 1897 yılında yapıldı.
hocam birde (awd) 4 çekerle karşılaştırabilir misiniz ?
Birde yarış arabalarından bahsetmişsiniz elinizdeki motora 100volt vermeniz gerekirki standart sürüş arabaları 100bg iken yarış arabaları 1000bg 800bg kadar yükseltiliyor. Tabi 100v kaldırmayacağından dolayı 24v aynı ağırlıkta başka bir motorla deneye bilirsiniz. Çünkü yarış arabalarında patenaj olayı olur tüm yük arkaya biner fakat önden çekiş olsaydı yarış arabaları motor hafifletirdi. Yakıt konusunda doğrusunuz önden çekiş araç herdaim daha az yakar çünkü ağırlık şaft kaybı daha az olur.
Hocam bazı yarış arabalarında motoru arkaya koyuyorlar öyle de denermisin
Emeginize teşekkürler.aydınlatıcı olmuş..
Araclar geri geri gittigindede ayni etkiyi gosterecekmi onu merak ediyoruk çünkü arkadan çekişli de dişli sistemi mevcut ve bundan kaynaklı daha yavaş olduğunu düşünüyorum
Epey bir bilgi kirliliği var videoda ve yorumlarda, mekanik olarak arkadan çekili yani RW araçlar FW ye göre her zaman rampadan daha iyi kalkar (Ku paremetresi yani ön ve arka tekerleklere binen dik yük etkisi) arkadaş deneyi yaparken bizim Ku sabiti dediğimiz performans parametresini es geçiyor kütle merkezini ön tarafa yaklastırdıgı ıcın kalkıs momentı FW ye daha etkin basıyor bu sebeple oysaki kütle merkezini ortaya alsa bir sorun kalmayacak... Kısaca araçlar şekil olarak özdeş olabilir fakat dinamik olarak özdeş değiller... En basit araç dinamiği kitabını açıp baksanız anlayacaksınız durumu, usta kafasıyla iş yapmak böle bir şey işte... Ayrıca bazı arkadaşlar konfordan falan bahsetmiş yine bu Ku ya göre belirlenir sizin Ku değerinize göre understeering veya overstearing dediğimiz araç dinamiği modellerini yönlendirir bu parametre. Abinaye tabirle racınızın yarış aracımı aile aracımı olup olmadıgını belirlersiniz bu parametre ile. Tabi bu değerler yine tekerlek basıncına tipine ve yol pürüzlülüğüne aşırı bağımlıdır bu sebeple net bir şey asla söylenemez....
Başkan senin meslek ne acaba merak ettim
Biz küçükken köye çok kar yağardı. Arkadan itişli arabalar karlı yolda ve rampalarda çok daha kullanışlı. Hem kontrolü kolay hem de ön lastik yolu açıyor itişi yapan arka lastik daha temiz bir yoldan gidiyor. Hatta ön çekiş arabalarla bile böyle durumlarda geri geri giderlerdi. Şimdi bile bazen bunu yaptığım oluyor. O yüzden arkadan itiş arabalar bana daha hoş gelmiştir hep.
arkadan itişlinin yavaş olmasının sebebi aktarım organı ile ilgili motoru arkaya alırsanız aynı sonucu vericektir.
Hocam aslında yol tutma ile alakalı olduğunu düşünüyorum çünki ön tarafta daha fazla ağırlık olduğu için yere daha çok basıyor güç daha hızlı aktarılıyor
hocam 2 yorumum var, eklediğiniz bilye aks yüklerini düzeltiyor sanırım ama anladığım kadarıyla aracın toplam ağırlığını arttırıyorsunuz. pek makul değil (gerçi hafif durumda da sonuç değişmişyor).
asıl ikinci nokta, bu deneyi daha makul yorumlamak için motora ters akım verip tek bir arabada ön-arka çekişi test edebilirsiniz. böylelikle aracın mekanizmadan bağımsızlığını sağlarsınız. ayrıca yükleri her 2 aksa da eş yük gelecek şekilde araç ağırlık merkezine koyarsınız (basit ip yardımıyla kontrol edilebilir) haliyle tek yük, tek mekanizma, eş ağırlık dağılımı vs sağlanılabilir. bağımsız olan tek nokta, ivmelenme bölgesine göre aracın ağırlık merkezi kayması olacaktır, eş durumda zaten görmek istediğimiz fark budur.
ön arka çekiş farkının performanstan ziyade araç kontrolü ve dinamiği yönünden avantaj-dezavantajı vardır. aracı yöneten ön tekerlerin over-under steering kontrolü sağlanılarak ihtiyacı karşılarsınız. yarış arabalarındaki farklılığın ya da spor mantıkla tasarlanmış arka çekişlilerin mantığı budur. olayın ucuzluk, teknolojik gelişmişlikle de alakası var, 70 model porshe'ler de arka çekiş varken 90 model şahinlerde de vardı. güçlü araçta zemin kötü ise kolay spin attırır ama kontrolünüz iyiyse virajda draft yaparak ilerlersiniz.
ps : vw kaplumbağa (arka çekiş) sahibi mak müh
hocam lütfen video atmaya devam edin sizin deneylerinizi keyifle izlemeyi seviyorum lütfen hocam
arkadan itiş araçların amacı güvenli ve konforlu viraj dönmedir gidiş hızından ziyade stabil dönüşlerdir. buna karşılık daha çok hareketli parçadan oluştukları için güç kayıpları olur.
Arkadan itis araçlar ıslak zemin virajlarinda tehlikelidir kuru zeminde dediğiniz dorudur arkadaşım hafif hızlarda şehir içi trafiginde lastikler dişli olmasına rağmen ıslak zeminde dönüş esnasında aracın arkası savruldu kaydı karşı.bankete uçuruma çıktı araç askıda kaldı sigorta şirketi tutanak için geldiğinde arkadan itişli araçlarda çoğunlukla bu tip kazaları görüyoruz dediler on çekişli araç daha fazla tutunuyo kafadan atmalar oluyor ama çabuk topluyor araç ama konforu dediğiniz gibi ayrı bir zevk veriyor tek avantaj konforu sanırım
@@erayozturk7956 honda civik marka aracımla buna benzer bir kaza yapmıştım önden çekişliydi malum.kullanış dinamiklerine hakimsen daha kolay viraj alırsın arkadan itişlilerle.
Hocam yanlışınız var bir otomobili önden kaydırmak zordur ama önden kayan arabayı toparlayamassınız arkadan kayması kolaydır lakin toparlamak için şansınız vardır viraj performansında çekişin türünün önemi beygir rakamlarıyla alakalıdır 70 beygirlik otomobil arka çekişde olsa kaydırmak kolay olmayacaktır ( drift teknikleri haricinde pistte zaman yapmak için diyorum ) aynı ön çekişte olduğu gibi lakin 200 beygirlik 300 beygirlik otomobillerde arkadaş çekiş belli zamanlarda tehlikelidir çekişli türünün konfora bir etkisi yoktur amortisör kalitesi lastik yanak kalınlığı lastik basınçları amortisörun rib komp ayarları konforu etkiler
Hocam yokuş yukarı deneyinizde arkaya ağırlık eklerseniz önden çekişliyi yakalayacaktır zira arka tekerler patiye düşer
Çok güzel bir çalışma olmuş 👏 ama benim aklıma kullanılan dişli oranları takıldı, eğer önden çekişin hareketi aksa verdiği dişli ile arkada kullanılan dişli oranlarının aynı olduğundan emin değilsek deneyi tekrarlamak gerekir diye düşünüyorum
Günlük hayatta önden çekiş daha avantajlıdır. Güc aktarımında oluşun kayıplar nedeniyle daha az yakıt tüketimi sağlar. Yarış araçları ve spor otolarda arkadan itiş kullanılması tamamıyla yüksek performans gereken durumlarda aracın yol tutuş ve kontrol edilebilirliğinin arkadan itişte daha iyi olmasıdır.
Önden çekişli ye sahte bir ağırlık koyup denemediniz,aynı ağırlıkta hangisi daha iyi merak ettim
Önden çekişli aracın zaten bir ağırlığı var burada asıl arkadan itişli aracın gidememesinin nedeni aktarma olan tekerlekte bir ağırlığının olmamasından kaynaklı yer ile temasının sıklıkla kesilmesi, tekerleğin sürekli patinaja düşmesi yere tutunamaması.
Deneyde aynı sonucu, motoru arkaya koyarak önden çekişli araba yaptığınızda da aldınız mı.
Şaft dişlisi 1/1 değil arkadan itişli aracın hızı düşük lakin tork yüksek olmuş sizin modelde iki aracında eşit kütlede ve dişli aktarımda farklılık yok ise yani teker turları birim saniye başına aynı ise hızları aynı olur sizin maketler aynı ölçüde değil üzülerek söylemek isterim.
burda önemli olan arkadan itişlini diransiyelinde kullandığınız dişlinin diş sayısı ve çapı. oysa önden çekerlerin difransiyeli yok direk bağlı. multi fonksiyon bir difransiyelle bu fark kapanır. ayrıca tırmanmalarda arkadan itişler dezavantajlıdır.
Her araçta diferansiyel vardır. Hızlanmaya bir etkisi yoktur.
@@Bedir52 höhhhh dişli saysı ve çapının hıza etkisi yok demek temel fiziğe aykırı yahu...
Tirmanmalarda arkadan itişliler her zaman avantajlidir
@@yenibiremekli2569 Diferansiyel sisteminde bulunan dişiler aracın sağa veya sola gönüşlerde tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlamak için var.(Sağa dönerden sağ tekerin daha az sol tekerin daha çok dönmesini sağlar).Ekstra aracın hızı arttırmak için kullanılan bir sistem değil. Aracın hızı motor ve sanzumandaki dişlilere bağli. Artı olarak tırmanlarda aracın ağırlık noktası aşağıya doğru olduğu için arkadan itişli araba daha avantajlıdır.
@@Bedir52 burdaki difransiyel sabit. Tek merkezli
Tekerleklerin dönüş hızı aynımı? Önden çekişli modelin tekerleri daha hızlı dönüyü sanki. Tur bölü saniyesi daha fazla gibime geldi
3 volt veriyor ikisinde de aynı özdeş
Neden devam etmiyorsun abi?
USTAM AKLIMA TAKILAN DELİ SORULAR ?DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR BMW VE MERCEDES NEDEN ARKADAN CEKİŞLİ OZAMAN ?ONLARI YAPAN MÜHENDİSLER İSTESE ÖNDEN YAPARDI ?
Ağırlık merkezinden dolayı dönüş kabiliyeti daha iyidir hocam.
Videoda tersi çıktı ama hızlanma ve fren performansı da daha iyidir. Yanlışım varsa düzeltin.
@@samikilic7 doğru. Arabalar sadece düz yolda gitmez. Ayrıca önden çekişin yere aktaracağı kuvvet belli. Drag arabalari arkadan itişlidir
Audi önden çekiş ve lüls premium segment araç ve dünyanın en iyi çekiş teknolojisen sahip firma ilk 4 çekeride en iyi 4 çekeride audi yaptı ve mühendisler önden çekiş öneriyor yol tutuşu top speed güvenlik vb şeyler için
Ellerinize sağlık hocam ve bı sorum olacak arabanın motoru arkadaysa arka itişli arabada fark ne olur sonuçta şaft olayı olmaz hani
Arkadan itişli modelin motorunu arkaya koyarsanız, yani şaft aktarması ile olan kaybı ortadan kaldırırsanız iki modelin de aynı hızda gittiğini görürsünüz. Hatta yokuş ve sert kalkislarda (modeller üzerinden hareket edersek 50 volt ile) arkadan itişli olanın performansinin daha iyi olduğunu görürsünüz.
Şaftın eğimi önemli eğik olduğu zaman belirli bir oranda güç kaybeder yani arka diferansiyel ile şanzıman çıkışının aynı hizada olması lazım yoksa titreşim ve güç kaybı başlar aynı zamanda örnek olarak 300 BG bir araba arkadan itişli ise şafttan dolayı 20 beygir gibi bir güç kaybı yaşar yani aslında o değer tekerleklere aktarılan değil motordan alınan değerdir şanzıman torku biraz daha arttırmak için azda olsa beygirden kayıp verir
tabi, toplamda bakıldığında önden çeker çoğu durumda avantajlıdır. ancak onların da bazı durumlarda dezavantajı vardır. Misal, kalkışlarda yere tutunmada sıkıntı (bilhassa rampalarda ve ıslak zeminde) yaşayabiliyor. bir de, yönlendirme ön tekerlerden yapıldığı için, her yöne hareket eden (universal) mafsalla tekere bağlanmak zorundadır. bu bağlantı şekli de sık sık arızaya sebep olur..
Gerçekten emek sarfedip işinizi iyi yapıyorsunuz. Umarım daha yüksek kitlelere ulaşırsınız
Iyi dilekleriniz icin tesekkur edrim
İki aracıda önden çekişli yapıp, birini ters çevirerek yol verseydiniz tam özdeş olurdu.
Sonuç ikiside aynı hızda olacak ve sorunun aktarmadaki kayıplardan kaynaklandığını anlamış olacaktık.
Bravo 🙌
Öyle yapsaydı eğer gerçekliği kalmazdı ki günümüzdeki otomobillerde önden çekişli de olsa arkadan itişli de olsa motor önde olduğu için bana videodaki sistem daha mantıklı geldi🤔
Kardeşim o zaman olmazdı neden çünkü bire bir bir örenek omazdı arabalarda motorlar arkadamı buda bir ağırlık eşitsizliğine neden olacaktı mevzu bu
@@_azygous_37 bende onu diyorum. Önden yada arkadan çekişi inceliyorsak önce özdeş yaparız, sonuş eşitse motoru öne koyarız.
Hocam önden cekicli ve arkadan cekicli yapmışsınız düz yolda evet birde yokuşta dene bakam düz yolda tabiki doğru ama bunun birde yağmurlu havası var karlı havası var önden cekicli araçların nasıl zorlandığını hepimiz biliyoruz
Örneğin renolar önden çekişli 1300 motor var tofaş arkadan itiş 1 600 motor var tabiki fark burda yakıta biniyo bu konuda motor gücüde çok önemli mesela dişilerle tork yaptığınızda araba kalkış yapar ama hızı artmaz fakat güçlüdür tork olmayan bir araç yavaş kalkis ve hızlı olur fakat yüke gelmez gücü yetersiz olur rampa veya benzeri yerlerde arkadan itiş ile önden çekişin farkıda ayrı bir konu önden çekiş motor önde olduğu için ağır olur teker yere tutunur arkadan itişli ise ztn arka taraf-ı bagaj olarak kullandığımız için genelde boş olur buda tekerin yere iyice yapismamsina neden olur ve tekerler olduğu yerde döner ağırlık önde olduğu için araç yürümekte rampalarda zorlanır önden çekişli rahat bir şekilde yol olil
Ince teker kalin teker deneyide yspsaniz hocam
yarış arabaları arakdan çekişli olur çünkü motor çok güçlü olduğu için ani hızlanmalarda merkez kaç kuvvetinin etkisi ile ağırlık arkaya biner ön taraf hafif kalır, ön lastiklerin sürtünmesi azalır ve o gücün etkisi ile patinaja düşer. arkadan çekişli araçlarda yük arkaya biner lastikler yere daha iyi tutunur. yarış performansını ciddi anlamda etkiler. ancak günümüz standart araçlarda önden çekişli olması avantajlıdır
Yarış arabalarında önden çelişki daha mantıklı olmasına rağmen neden arkadan itiş kullanılıyor? Acaba hızlı dönüşler vb şeyler için mi?
Önden çekişli arabalarda pistlerdeki gibi keskin virajlarda gaza basarsanız kafadan kayma yapar ondan dolayı ya 4x4 dür ya da arkadan itişdir
Peki taha bey kardeşim bu yarış arabaları nasıl bu kadar hızlı olabiliyor adeta fizik kurallarına meydan okuyor . Bu çok kafamı kurcalıyor. Aynı hızı biz yapsak bir virajdan fırlar gideriz.
Yarış arabaları daha çok pati çekebilsin diye mi arkadan itşli acaba yani olanilir mi?
Sorun difrabsiyelde voltaj falan boş ordaki agırlıgın verim kaybı 3 volta karşılık 3,1 volt bile gelmez sen farkı difransiyeldeki dişli oranından yiyorsun 1 volta ayarla sonra havada çevir yere koymadan bak bakalım her iki araçda 10 saniyede kaç tur döndürüyor tekerleri farkı göreceksin zaten yük olmadıgı halde tur farkı olacakdır
Dostum uzun metrajda geçebiliyor mu arkadan çekiş? Her ikisininde aktarım dişli çapları aynı mı ? Emeğine sağlık🙏
Hocam 4x4 olsaydı nasıl olurdu acaba?
4x4 hızlı değildir yeni teknolojilerde akıllı sistem olduğu için araba normal giderken mesela öne %70 veriyor arkaya %30 mesela zorlanınca bölüştürüyor falan ama normal 4x4 yavaştır çünkü gücü bölüyor
@@tulumcu53 ironi yapıyor ya adam
Ustam sizin bu deneylerde kullandığınız motor olsun tekerler olsun voltaj ayarlama aleti v.b olsun biz bunları nerden satın alabiliriz?
Hepsi internette mevcut robotistan.com falan var bi bak istersen
4.04. Dk ye bakarsanız arkadan itişli araçta diferansiyel kısmında motordan gelen dişli daha büyük bir dişliye bağlı bu nedenle arka itişli araçta güçten kazanç yoldan kayıp vardır her iki araçtaki güçler eşit olduğu için itişli araba birim sürede daha az yol almaktadır
Hocam gerçekten çok faydalı bilgi veriyorsunuz, size bir sorum olacak önden çekişli araçlarda yüklü olduğunda ve rampa yukarı çıktığında güç kaybı ve yakıtı fazla yakmazmı, arkadan itişli ise lastikler tam yere başlığından daha rahat ve az güç kaybıyla çıkar diye tahmin ediyorum.
Zaten o detayı burada da vermiş arka tarafa ağırlık koyduğunda araç bir nebze daha iyi gidiyor. Kamyonetlerin de büyük bir çoğunluğu bu sebepten ötürü hala daha arkadan itişlidir zaten, aldığı sarf ağırlıktan faydalanarak yola daha iyi oturur ve yükün altından daha rahat kalkar.
Abi bizim araba kamyonet kasa ford connect
Arka hafif görünüyor arkasına eşya koyunca daha da hızlı gidiyor ben bişey anlamadım
Şaft 1:1 e oranda mı oradan güç kaybı olmasın
Şafttan gelen gücü teker aks miline veren aletin adı difaransiyel, ama evet doğru bir noktaya değinmişsiniz.
Çok güzel deney tesekur ederiz
Başkan acaba dişli sisteminde çok fazla mı kayıp oluyor
Arkadan itiş = şaft, şaft = bir miktar güç kaybı ancak üst düzey bazı otomobiller arkadan motorlu olur ve güç şaftsız direk tekerlere iletilir. Viraj performansı olarak arkadan itişli araçlar daha dengelidir. Önden çekişli araçların ön tekerlekleri hem çekiş hemde dönme esnasında kaymaya başlar kafadan kayma deriz bunada ancak yakıt tüketimi açısından güzel bir deney tebrikler
Dostum deneyin güzel. Ama bir hata var ! Pillerden gelen güç eşitse sadece kalkışta bir fark görmeliydik. Oda tekerlerin patinajından kaynaklanmalıydı. Önden çekişli sürekli daha hızlı gitmemeliydi. Deneyi şu şekilde tekrarlarsan belki daha doğru olur. Aynı elektrik devresi ve aynı pili (her denemede piller full şarj olmalı) ve aynı motoru ve diferansiyeli kullanarak ve belli mesafeyi ne kadar sürede kat ettiklerini (kronometre ile) ölçerek... Hatta arkadan çekişlide ilave yüklerin etkisini görmek için yüklü ve yüksüz denemeleri bile yapabilirsin. /////// F1 tipi yarış arabalarında motor arkada olduğundan (ağırlık merkezi arkaya yakın olduğundan) çeker lastikler arkadadır. 8 veya 12 silindirli koca motoru pilotun görüşünü engellemeyecek şekilde ve ağırlık merkezini yere yakın tutacak şekilde öne yerleştirmek mümkün olsaydı inan bana F1 araçlarıda önden çekişli olurdu. Çünkü arabayı çeken tekerlerin yön veren tekerler olmasıda sürüş stabilitesini arttırıyor. ///// Kolay gelsin.
Fakat şöyle birşey var performans otomobillerinde
Motor aracın ortasındadır yani arkada ama ağır tarafı merkeze verilmiştir o sayede şaft ve diferansiyel daha küçük veya şaft ihtiyacı olmaz
Ayrıca bildiğim kadarı ile arkadan itiş virajlarda daha iyi mesela önden çekişli araçlar keskin viraj dönerken el freni çekerler diğerinde gaza yüklenmek yetebilir
eline emeğine sağlık
Abi yarıs arabalarının arkadan itişli olup baya hızlı olmasının sebebi motorun da arkada olmasıdır.Eğer motor arkada olup önden çekişli olsalardı daha yavaş olcaklardı.Sebebi ise şu:Bütün ağırlık arkada olduğu için arka tekerler yere daha iyi temas ediyo. Böylece hız kaybetmeden gidebiliyor.Tırlar da öyle aslında.yük taşımayan tır ıslak zeminde zor hareket eder çünkü motoru öndedir ama tırlar arkadan itişlidir.yani yere daha iyi temas ederse tekerlekler o kadar iyi gider. Eğersen arkadan itişli arabaya hiç dokunmadan sadece motorun elektrikkutubunu değiştirip çalıştırsaydın bişey değişmiycekti.(motorun elektrik kutupları deiiştirildiğinde motor tersine döner)
Bir Panelvan veya Minibüs alıp karavan yapmayı düşünüyorum. Yollarda kalmamak , bana sorun çıkarmayacak, yağmurlu. karlı havalarda ve yüksek yaylalara ( karadeniz ) çıkmayı planlıyorum. Önden çekişlimi yoksa arkadan itişli bir araç almalıyım?
Genelde önden çekiş derler ama aralardan itişden şaşmayın
Hocam, peki birde şaft olmadan, motorun arkada olup da arkadan itişli bir araba yapıp kıyaslar mısınız size zahmet ? merak ettim çok fark olur mu diye ?
Böyle arabalarda var diye biliyorum çünkü
Ilk fırsatta deneyeceğim. Sonucu bu mesaj altina yazarim
@@tahacaliskanileenbasitseki4356 Çok teşekkür ederim.
Sorunuzun videosunu çektim. Bir sonraki videoyu bunun üzerine yapacağım. Guzel bir noktaya temas ettiniz. Tesekkur ederim. cevabı burdan vermeyeyim. Supriz olsun :)
@@tahacaliskanileenbasitseki4356 Emeğiniz için çok teşekkür ederim, Allahü Teala razı olsun :)
HARIKA ANLATIM . BIZ TEŞEKKÜR EDERIZ
iyide arka itişlinin agırlık merkezı farklı ama iki arac agırlıgının aynı olması gerekıyor şahinde 1 ton clioda ortalama
Bence tam gaz videolar devam etmeli. Faydalı ve çok ögretici
Emeği nize sağlık hocam 🙏🙏🙏
Hocam elinize sağlık
Çok teşekkür ederim
Ekstra guc ihtiyacinin sebebi saft olabilir mi acaba ? Yada baska bi deyisle guc kaybina sebep olan da saft olabilir mi ?
Hocam öncelikle teşekkür ederim bilgilerinizden dolayı ben Ford connet 90 lik 1.8 almayı düşünüyorum baktığım zaman önden 4x2 çekişli olarak gözüküyor ben Sahil bölgesinde balık avlamaya genelde gitmek için alacağım inşallah bu aracın sahilde gitme durumu nasıldır acaba teşekkür ederim saygılarımla.
Kesinlikle arkadan itişli modelde önde üretilen gücü arka aks'lara ileten şaft-diferansiyel parçalarında bir enerji kaybı var. Boşta çalışırken çıkan sesten ve kendim fark ettiğim kadarıyla boştayken yaptığı devirden bunu anlayabiliyorum. Pek adil bir karşılaştırma olmamış. Arkadan itişli modelin motorunu arkaya koyup öne bilye koysaydınız çok daha mantıklı olurdu. Ancak böyle bir noktaya parmak basıp denediğiniz için emeğinize çok teşekkür ederim. Daha güzel deneylerde yine görüşürüz umarım.
Sadece yarış arabaları kısmına takıldım. Evet F1 araçları arkadan itişli ama motor da arkada. Bir nevi hareketin yere aktarımı önden çekiş gibi kısa ve ağırlık merkezi de arkada
Araçlar yere değmezken tekerlekler aynı hızda dönüyor mu dönmüyor mu. Diferansiyel 1:1 değilse tabi ki fark çıkacak. Kurgu yanlış.
Yani mantiki olanida önden çekişin daha iyi ve hızlı olması cunku eski arabalar hep arkadan itiş önden cekis yeni bisey olduğuna göre bu bi iyileşme ve gelişme göstergesi olmalı daha iyi bi performans sağlamıyor olsa ön çekiş herzmn arka itiş olarak üretilmeye devam edilirdi mantıklı düşünce
Dikkatini çekerim ki ayrodinamik kuvvetini hesaplamamışsınız, ayrıca eylemsizlik ve momentum da hesaplamamışsınız. Evet arka teker kuvvetli araçlar ağırdır ve güç kaybı olur(%2-4), bu bağlı olarak harcanan enerji artar ama siz voltu arttırıyorsunuz akımı değil. Ayrodinamik, aracın hava ile direncidir araç motor güçünün sadece %0.4 yol ile sürtünmeye harcar, kalan %99.6 enerji hava sürtünmesine harcanır, arka tekerden tahrikli araçların motor kaputu uzundur bu nedenle arka kısımda ön kısıma nispeten daha fazla bastırma kuvveti oluşur. Momentum, maddenin ağırlığın ve hızın enerjisidir güç, ağırlığın hareket ettirilebilmesidir. Eğer bir momentum testi yapacak olursak araç kalkış halinde ön kısmı yerden yükselmek ister ön tekerlerin sürtünmesi azalır arka tekerlerin artar. Yüksek beygirli araçlar bu yüzden arkadan tahriklidir. Unutmayın ki fizik okulda öğretilenin 50 katıdır. Net kuvvet için hareket yönün arkasından uygulanan kuvvette eksilme OLMAZ.
diferansiyel oranı iki araçta eşit mi? aktarım organı sayısı eşit mi?
Aynen, bu sonucu etkiler. Düzeneklerin bire bir aynı olması gerekir.
ön çekiş masraflı olduğu için şahsen tercih etmiyorum sadece ön lastiğe bir miktar güç uygulanabilen sistemler var 60 km hıza kadar 4x4 ideal otomobil kamyonet sınıfında.
Araç itişli olup da motor önde olunca güç kaybı çok fazla oluyor diye biliyorum hocam. Emeğinize sağlık 👏🏻
Ilginize tesekkur ederim
Bi abimizde 94 kartal bizde 78 Toros vardı O nun araba arkadan itişli olduğundan yokuşta tıkanıyor bizimki önden çekişli olduğu için hiç yıkanmadan çıkıyordu.
O, biz çuvalı önümüze katıp itmeye çalışıyoruz siz önden gidip çekiyorsunuz diyordu. 4 çekeriniz yoksa özellikle rampalı arazide useniz önden çekişli almanın çok artısını görürsünüz.
Onden cekisli ilk basta iyi gider bizin Hyundai vardi 99 modeldi galiba eskiydi iste 2010-2015 model BMW yi aliyorduk 50-60 metrede sonra farki atiyordu
Aynısını kulandığımız araçlarddamı mevcut
Dişli boyutlarına dikkat ettiniz mi? ondan bahsetmemişsiniz. kaldı ki arkadan itişli arabaların en büyük özelliği manevra kabiliyetinin yüksek olmasıdır. arkadan itişli arabayla on numara yanlarsın. önden çekişli araba ile yanlamak zordur.
Dişli boyutları aynı. Fakat manevra kabiliyeti ile ilgili ayrı bir deney henüz yapamadim. Pek çok sitede sizin dediğiniz gibi arkadan çekişin daha iyi manevra yaptığını söylüyor
bide dişli ile aktarma yapıyosun ordanda guc kaybı oluyor motor tahrıkı nerden olursa olsun her arabada saft defransıyel var sen arka ıtılıde dıslı kullanmıs on cekıste dırek baglamıssın
Arkadan çeker arabalar performanslı kullanımda daha avantajlıdır. Kullandığınız motor arabaya göre güçsüz ve deneme için yaptığınız araç çok hafif olduğundan arabalardaki ağırlık transferi etkisini gözlemleyemediniz. Gaza bastığınızda yüksek beygir ve ağırlıkla beraber arabanın ağırlığı arkaya biner. Arkadaki tekerlekler daha iyi yol tuttuğu için hızlanma gibi konularda daha avantajlıdır. Bu yüzden spor otomobiller arkadan çeker yapılır.
Emeğinize sağlık ama deney yanıltıcı sonuçlar verir yani araçlarda tasarımı şekillendiren şartlar burda yok, önden çekişli aracı ters çevirdiğinizde motor arkada hem ağırlık yapıp hem iterdi, şaft dediğimiz parçada güç iletilirken kayıp olur.....
Normal arabalarda arkadan itişli araba yakmak için önden çekilşi araba yapıp ters mi çeviriyorlar. 😂 Bu nasıl mantık adam normal araba gibi yapmış işte motoru arkada olan kaç araba var sanki
@@YusufCoksoy bence tekrar okuyun alakasız yanıtlamışsınız. Ters çevrilse DENEY İÇİN bir değişiklik olmazdı motor arkadan itmiş olurdu Bu nasıl mantık normal araba gibi yapmamış 😃😃başka birşeye dikkat çekiyor, çekişte performans farkına bakıyor, tekrar izleyin, güç aktarım elemanlarından kayıp oluyor...
Yani sonuç o mu😃
Normal arabalar biraz farklı tekrar inceleyin
@@mehmetovuncgullu998 burada önden çekişli ve arkadan itişli arabaları karşılaştırıyor deney. Aradaki güç kaybını Bizlere vermezse deneyin ne anlamı olacak. Elbette motor arkada olursa arkadan itişli araba daha güçlü olur F1 arabaları bu şekilde yapılıyor zaten. Deney satın aldığımız araçları anlamamız için yapılmış. Şaftın güç kaybettirmesi de deneyin sonuçlarından biri
Arkadan itişli arabanın arka tekerler yamuk dönüyor rotasyonu olumsuz etkilemezmi az da olsa bi diğeri ağırlık dengelemesinde önden itişli zayıf yani özdeş değil çünkü bilye onda yok .hocam
Böyle bir videoda tork ve beygir farkını da gosterseydin süper olurdu ama genede emeğine sağlık
Hocam bide yük testi yapsaydınız keşke
Yâni motorla tekerlek arasındaki mesafe ne kadar artarsa o kadar güç kaybı yaşanır.Tam tersi nekadar kısa olursada verim bir o kadar artar.Ayni güce sahip araçlar kıyaslanırsa önden çeker, arka cekerden üstün olur.
Hocam şaft ve dişli girince aktarılan güç kayboluyor birazı uzunlukla değil aktarma elemanlarıyla alakalı
Şaft ve dişli ayrı bir olay. Söyle soyleyim ,saftın uzunluğu arttıkça verim düşer. Yoksa arka çekişli bir arabanın şaftini kisaltipta defransiyele uydur ,çekişin dahada arttığını görürsün.
Yol tutuş mevzusunu çöpe attın kral. Şimdi herkes gidip Gayış Egea alacak senin yüzünden :DDDD
Arkadan itis mi daha iyi yol tutuyor ?????????
@@tuncaykocak4076 Evet
@@yasindertli9293 sg
@@ercumentcozer3534 Ulan o kadar yorum yazdım silinmiş 😄 Böyleleri klavye delikanlısı zaten takmamak lazım aslında
Hocam arkadan ve önden çekişi kıyasladınız ama ağırlıklar da farklılık olduğunu belirttiniz. Ağırlıklar da aynı iken bu kıyası yapmanız gerekmez miydi? Ben mi biyeri atladım yoksa
Motoru arkaya koyup denemek te lazım. Çünkü şaftın dönmesi fazladan enerji harcar
Emeğine sağlık ustam ben çok uzun yıllar arkadan çekişli araç kullandım son 4 yıldır önden çekişli araç kullanıyorum ama arkadan çekişli araç tadını vermiyo :(
Tofaş niye cok yakar. Cevap videoda