Pratik Bilgiler: Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirmede Malzeme Tanımları

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ต.ค. 2022
  • Yapı tasarımı eğitimlerim için: iletisim@ceyhungudul.com adresimden ulaşabilirsiniz.

ความคิดเห็น • 16

  • @mehmet_turgut_
    @mehmet_turgut_ ปีที่แล้ว

    Tesekkurler Ceyhun bey verdiğiniz faydalı bilgiler için. Anlatım süper.

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  ปีที่แล้ว

      Rica ederim Mehmet Bey 😄

  • @ferhatyalcn1685
    @ferhatyalcn1685 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  ปีที่แล้ว

      Rica ederim 😀

    • @fuattas1030
      @fuattas1030 ปีที่แล้ว

      @@ceyhungudul CEYHUN BEY BENCE Bİ KİTAP YAZIN

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  ปีที่แล้ว

      @@fuattas1030 aslında yazdım ama sonunu getiremedim. Bir türlü elim gitmiyor tamamlamaya... 😅
      th-cam.com/video/Oh6r2Ex66Iw/w-d-xo.html

  • @ferhatyalcn1685
    @ferhatyalcn1685 ปีที่แล้ว

    Her videoda kafamdaki sorular tek tek siliniyor :)))

  • @tremendousmemories2004
    @tremendousmemories2004 10 หลายเดือนก่อน

    Sayın Ceyhun hocam, bir şey sormak istiyorum. Sizlerin videolarınızdan beslenerek ETABS'te time history analizi yaptım. Ancak şunu farkettim ki hingeler time history analizinde backbone curve ı takip etmiyor. Bununla ilgili bilginiz veya yardımcı olabilecğeiniz bir şey varsa çok sevinirim. Saygılar.

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  10 หลายเดือนก่อน

      Kanaldan beslenmeniz güzel ancak ben zaman tanım aralığında analiz anlatmıyorum 🤨 Tanım ile atanmış hinge farklı olabilir mi?

    • @tremendousmemories2004
      @tremendousmemories2004 10 หลายเดือนก่อน

      @@ceyhungudul hocam şekil değiştirmeye yönelik hesaplarınızı buradan yaparak aslında oraya kadar ilerlemek istedim, ancak dediğim gibi atadığım hinge dışında hareket ediyor. Sadece kolonlarda böyle bir şey meydana geliyor.

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  10 หลายเดือนก่อน

      Nedenini bulabildiniz mi?

  • @AAYKCK
    @AAYKCK ปีที่แล้ว

    Merhaba tekrar, mevcut binaya ait inceleme yaparken, beton için fck=fce olarak (karotlardan aldığım sonuç 14MPa), strain co için 0,002 ve strain max için 0,0035 (0,005 yerine) giriyorum. S220 çeliği için fy=fye=220 ve fu=fue=340 , strain sh=0,011 ve strain su 0,12 (pekleşmeli) giriyorum. Akma momenti ve pi değerleri için de çeliğin 0,01 strain noktasındaki değerleri okuyorum (0,032 yerine). Beton elastikiyeti 18841 ve Çelik 200000 . Değerlerimin doğruluğu hakkında fikir verirseniz ya da yönlendirebilirseniz çooook sevinirim. Saygılar

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  ปีที่แล้ว

      Yönlendirmek isterim ama yanlış yönlerdiririm diye de korkuyorum 😅
      Sorun şu ki yukarıda sorduğunuz bazı değerleri herkes "danışman hocanın tavsiyesi", "bana verilen örnek projedeki değerler" vb. diyerek farklı kullanıyor. Bu aslında işe tam olarak vakıf olamamamızın bir sonucu diye düşünüyorum.
      Mesela siz fu=340MPa, Concrete Strain max=0.0035 veya My-fi değerleri için kullandığınız 0.01 donatı strain sınırı için bir referans gösterebilir misiniz, merak ettim?

    • @AAYKCK
      @AAYKCK ปีที่แล้ว

      @@ceyhungudul Sizinle aynı fikirdeyim. İşe ve kavramlara hakim olmadığımız için bocalıyoruz, en azından kendi adıma yazayım bocalıyorum :) Hangi değerin nereden geldiği konusunda genel yaklaşımım, öncelikle yönetmelikler, sonra Celep hocamın kitapları, buralardan bulamıyorsam yüksek lisans tezleri ya da researchgate de yayınlanmış makalaler vs. Çelik ultimate f s220 için 400 lere yakın kullanan bile gördüm:( Zaten depremler hepimizin ne kadar çok bildiğini gösteriyor. TBDY 15.4.9 dan aldım. Ancak bütün çelikler için nasıl aynı değer yazılmış, ben mi yanlış yorumluyorum emin olamadım. Ben sadece 1 mühendisin her şeyi tek başına karar verip yorumlamasına karşıyım. Hepimiz aynı yönetmeliğe tabiyiz ama bilgimiz dahilinde yorumluyoruz. Gönül ister ki çekme deneyi yapayım.

    • @ceyhungudul
      @ceyhungudul  ปีที่แล้ว

      Bocalamayan var mı? 😅
      "danışman hoca" kavramı olmasaydı tercihlerim şöyle olurdu:
      -S220 için Tablo 5A.1'de verilen fsu/fsy=1.20 oranını baz alırdım (piyasada/pratikte durum belirttiğiniz gibi)
      -Beton için Şekil 5A.1 sargısız değerlerini kullanırdım (0.002 & 0.005)
      -GÖ sınır durum için strain limitimi 15.7.1.3'ü baz alarak Denk. 5.5'e göre ve Tablo 5A.1'de S220 için verilen 0.12 değerini baz alarak 0.4*0.12=0.048 olarak alır şansımı denerdim. Ama muhtemelen bu değer beni önce betonun ezildiği bir sonuca götür ve gevrek kırılmaya işaret ederdi. 15.3.1'e göre tanımlı hasar durumları sünek elemanlar için geçerli, gevrek elemanlar için geçerli olmadığından "haydaaaaa şimdi ben bu elemanı nasıl sınıflandıracağım" diye hayıflanarak GÖ sınırımı küçültürdüm ama 15.4.9(b) buna referans olabilir mi tereddütlerim var (piyasada/pratikte S220 için de 0.032 uygulandığını/kullandırttırıldığını/ofis sunumlarında böyle anlatıldığını gördüm)
      Benim için bu konu her önüne gelenin "abi çok iyi film kesin izlemen lazım" diye ısrar ederek nefret ettirdiği bir film gibi. O yüzden mevcut yapı değerlendirme konusu ile ilgilenmiyorum; çok ilgi de duymuyorum ve sevdiğim bir konu da değil 😅
      *piyasada/pratikte = benim gördüğüm örnekleri kapsar geneli değil

    • @AAYKCK
      @AAYKCK ปีที่แล้ว

      @@ceyhungudul Süper bir yorum😂Çoook teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Kendi durumuma üzülüyordum hep bocalıyorum diye, tek olmadığımı bilmek iyi gibi, aslında trajikomik belki de. Ben her durumu araştırıp, bilmediğim ya da yoruma ihtiyaç duyduğum durumlarda sizin gibi bilgi düzeyine güvendiğim insanlara sorup, gözden bir şey kaçırmadığıma emin olmak isterken İnsanların 1-2 günde analiz bitirmesine 700 -1000 sayfayı ve ağacı ziyan etmesine inanamıyorum. Bana da yeni inşaat zor geliyor. O kadar hesap kitap yap, modeller kur analizler yap. Müdahale, görme imkanın olmadığı için şantiyedeki mühendis ya da usta yüzünden saçma sapan statiğe sahip bir bina inşaa etsinler. Analiz yaptığım binada 6 kolon temele inmiyor, ama tek gergin olan benim, garip bir ülkeyiz. Tekrardan çok çok teşekkür ederim. Bu gidişle time history yapacağım🙈