*Temel Kavramlar -

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024
  • Bilim nedir?
    Sistemli, genel geçerli güvenilir bilgiler bütünüdür.
    Teknoloji nedir?
    Bilimsel bilginin uygulamaya/pratiğe sistemli bir şekilde dökülmesidir.
    Bilim ve teknoloji arasındaki farklar nelerdir?

ความคิดเห็น • 10

  • @halimekaradeniz6895
    @halimekaradeniz6895 8 หลายเดือนก่อน +2

    Ellerine sağlık 🤲

  • @gulcanozturk5705
    @gulcanozturk5705 ปีที่แล้ว +2

    Teknoloji terimi sanat ve zanaat anlamına gelen Yunanca techne kelimesinden ve konuşma anlamından gelen logos kelimesinde gelir. 😊

  • @zeliha9154
    @zeliha9154 3 ปีที่แล้ว +3

    Bilimde teoriler doğrulanamaz fakat yanlışlabilir.Örnegin "Bütün kuğular beyazdır " genellemesi tek bir siyah kuğun ortaya çıkmasıyla yanlışlanmış oldu. Bir kuram yada teori yanlışlanabilirse bilimsellik kazanır.Felsefi açıdan Popper'in bu kuramını ele alırsak, yanlışlanamayan önermelerin elenip en doğruya, en iyiye ulaşmasını sağlar.

  • @ismailtahaseker8590
    @ismailtahaseker8590 2 ปีที่แล้ว +4

    Siyah kuğu teorisi çok doğru bir tespit olmuş. Çoğunluğun doğru olarak kabul ettiği düşünceler aslında yanlış veya tam anlamıyla doğru olmayabilir. Bu yüzden kesinliğinden emin olduğumuz şeylere bile şüphe ile yaklaşmalıyız ve bireysel olarak kendimiz neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar vermeliyiz. Eğer her insan bu dediğimi yaparsa bilimsel alanda sürekli olarak gelişim içerisinde oluruz. Çünkü Avrupa'nın orta çağında insanlar dünyanın düz olduğuna inanmaktaydı. İnsanlığın ilk dönemlerinde genellikle çok tanrılı dine inanan toplumlarda insanlar doğal felaketlerin tanrı veya tanrılar tarafından gerçekleştirildiğine inanmaktaydı. Hatta bu doğal felaketlerin gerçekleşmemesi için tanrıya, insan kurban eden topluluklar mevcuttu. Günümüzde de akla mantığa sığmayan ama çoğu insan tarafından hala kabul edilen çok fazla bilgi kirliliği bulunmakta. Bu bilgi kirliliğinin en temel sebebi de insanların 2+2'nin 4 olduğunu sorgulamadan inanmasından ibaret.

  • @DilaraSlaSenal
    @DilaraSlaSenal ปีที่แล้ว +1

    Teknoloji Yunanca tekhne (sanat, zanaat) ve logos (söz, sözcük) sözcüklerinden oluşmuştur. Eski Yunan'da "sanatlar üzerine konuşma" anlamına geliyordu. Zaman içinde anlamı değişen sözcük, bilimsel araştırmalardan elde edilen somut ve yararlı sonuçları ve bunlara ilişkin araç, yöntem ve süreçlerin bütününü ifade eden bir anlam kazanmıştır.

  • @onuraykan6790
    @onuraykan6790 2 ปีที่แล้ว +2

    Teknoloji yunanca tekno kelimesinden gelmektedir. Zanaat, beceri ve el sanatları gibi; mal ve hizmet üretimi amaçlarının gerçekleşmesinde kullanılan beceriler, yöntemler ,işlemler , tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır.

  • @kariyeroyunlari
    @kariyeroyunlari 3 ปีที่แล้ว +2

    Tesekkur ederim dersim vardı

  • @zeliha9154
    @zeliha9154 3 ปีที่แล้ว +3

    Teknoloji kelimesinin kökeni : Yunanca "tekhne" kelimesi ,sanatı ; "logia" ise bilimi , öğretiyi anlamındadır. Yani teknoloji kelimesi bir sanatın bilimi ve öğretisi anlamına gelir.

  • @edadagl5938
    @edadagl5938 4 ปีที่แล้ว +3

    Teknoloji kelimesinin kökeni, Yunanca "tekhne" ve "logos" sözcüklerinden oluşturulur. Tekhne kelimesinin anlamı sanat, zanaattır. Logos ise söz, sözcük demektir. Sözün kısası "sanatlar üzerine konuşma" anlamına gelmektedir.

    • @cembehram204
      @cembehram204 6 หลายเดือนก่อน

      Logos, akıl demektir ve epos söz demektir.