Episodul 37. Jean-Jacques Rousseau - Tăticul tuturor ideologiilor

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 มิ.ย. 2024
  • Există un contract social care să sporească - nu să diminueze - libertatea? Poți fi silit să fii liber? Încercând să răspundă la aceste două întrebări, Rousseau a pus bazele tuturor ideologiilor. Că sunt ele ideologii "mari" cum au fost nazismul și comunismul în secolul trecut, sau ideologii "mici" cu care trăim astăzi, toate își au rădăcinile în gândirea lui Rousseau despre libertate. Nu e ciudat? Anume că o încercare de a (re)găsi o libertate originară sfârșește în opusul ei? Hai să vedem ce și cum. Invitați speciali: Toma Caragiu, Tataee, Madame de Stael, Andrei Pleșu(v) și Scooby Dum.
    Cartea lui Pleșu la care mă refeream: humanitas.ro/humanitas/carte/...
    Eseul lui Isaiah Berlin apare în această colecție: press.princeton.edu/books/pap...
    Link-uri utile:
    ☞ Dacă vreți să susțineți acest podcast, puteți dona pe episod aici: / octavpopa
    ☞ Facebook: / podcastuldef. .
    ☞ Instagram: / podcastulde. .
    ☞ Aveți link-urile de Spotify, Apple Podcasts etc. aici: podcastfilosofie.buzzsprout.com
    0:00 Au dispărut ideologiile?
    3:00 Hell no. Avem di tăte!!
    4:35 Definiție: Ce sunt ideologiile?
    5:47 Puncte comune
    8:15 Nucleul ideatic
    9:35 Adevăratul tătic al ideologiilor: Rousseau
    12:25 Contractul social: omul se naște liber
    15:23 Rousseau e cu totul altă mâncare de pește
    19:21 Rousseau nu e un relativist!
    20:20 Dilema esențială!
    21:15 Care-i soluția?
    24:32 Exemplul cu McDonalds
    25:54 O lege dată de mine mie
    28:28 "Omul poate fi silit să fie liber"
    31:12 Așa șâ? Care-i problema?
    34:49 Scapi de ta-su dai de dracu (sau cum era?)
    39:44 Diferența dintre ideologii
    42:03 Două soluții (personale)
    ---
    Câte ceva despre JJ.
    Rousseau a fost un filosof și scriitor elvețian din secolul al XVIII-lea, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul filozofiei politice și sociale. Filozofia sa se axează pe ideea că societatea civilă corupe și încalcă libertatea și egalitatea naturale ale omului.
    Rousseau a argumentat că omul este bun în starea sa naturală, dar este corupt de influențele societății. El a susținut că proprietatea privată și inegalitatea sunt principalele cauze ale nefericirii și conflictelor umane. În lucrarea sa cea mai cunoscută, "Contractul social", Rousseau a propus o teorie a suveranității populare, susținând că autoritatea statului trebuie să se bazeze pe consimțământul liber și voluntar al cetățenilor.
    Rousseau a promovat conceptul de "volonté générale" (voința generală), care reprezintă voința comună a întregului corp social. El susținea că acest concept este esențial pentru funcționarea unei societăți juste și democratice. Rousseau a criticat monarhia absolută și a pledat pentru o formă de guvernare republicană, în care cetățenii participă activ la procesul decizional.
    Un alt aspect important al filozofiei lui Rousseau este educația. El a susținut că educația ar trebui să fie centrată pe dezvoltarea naturală și liberă a individului, în armonie cu natura și mediul înconjurător. Acesta a argumentat că educația ar trebui să promoveze dezvoltarea intelectuală și morală a individului, în loc să se concentreze exclusiv pe învățarea formală.
    Filosofia lui Rousseau a avut un impact semnificativ asupra gândirii politice și sociale ulterioare. Ideile sale despre egalitate, libertate și suveranitatea populară au influențat mișcările revoluționare și dezvoltarea democrației moderne. Deși unele dintre ideile lui Rousseau au fost criticate și contestate, contribuția sa la filosofia politică și la înțelegerea naturii umane rămâne de actualitate și este studiată și discutată și în prezent.
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 23

  •  11 หลายเดือนก่อน +4

    Foarte fain explicată voința generală👌

  • @radutacosmin16
    @radutacosmin16 11 หลายเดือนก่อน +2

    M-am abonat. Recomand sa cautati si meditații. Nu e neapărat atât de informativ dar e mult mai original si într-adevăr e mai aproape de cum te simți

  • @conuful
    @conuful ปีที่แล้ว +1

    Ideologiile sunt un set de idei si precepte cum sa se raporteze în lume, cum sa actioneze cel mai bun mod posibil si cum să reactioneaz cel mai adecvat mod posibil. Unele sunt religioase (oare culte religioase sunt de fapt in sensul cel mai simplificat ideologii cu legitimare divina), laice sau amestec dintre cele doua. Pot fii cele mai simpliste moduri de gandire sau cele mai complexe sisteme politice in care sunt prezente in diverse mari tari din lume. Pe scurt, ideologiile prezente in permanenta in orice cheste politica, sociala, culturala si asa mai departe in dealungul istoriei. Orice om are ideologia cu care se reflecta cu sinele său pentru a crea indentitatea sa si cum sa vada lumea. Ce s-a intamplat ca s-au diversitat si s-au amestec intre ele. Iar unii sunt "uimiti" ca e multa ideologie azi fara sa realizeze prin mijlocul internetului orice ideologie oricat de obscur ar fi poate fi cunoscut decat inainte. Poate decaderea "dominatiei" unei ideologii a permis altele sa se afirme.

  • @SorinNoWorries
    @SorinNoWorries ปีที่แล้ว +2

    Bun bun bun cliplul si informatiile. Si sunt de acord si cu solutiile de la final, cele personale. Felicitari pentru ce faci! Si multumesc!

  • @adiciu1872
    @adiciu1872 ปีที่แล้ว +1

    Nikado Avocado e o ideologie

    • @conuful
      @conuful ปีที่แล้ว

      Fara gluma, ar fi expresia consumerismului în care își depaseste limitele materiale și poate morale într-o societate, ale crestereri economice în continuu într-o lume finită.

  • @isaakmorse6044
    @isaakmorse6044 ปีที่แล้ว

    Cea mai mare si raspandita ideologie in toate tarile este statismul.

  • @cauneacelisalola3932
    @cauneacelisalola3932 ปีที่แล้ว +2

    - Either put on these glasses or start eating from that trashcan!
    - I already am eating from the trashcan all the time.

  • @Kenabukanyo
    @Kenabukanyo ปีที่แล้ว +1

    Pai a alege neutralitatea ideologica prin umor ar însemna sa iei calea unui fel de troll (cand vine vorba de interacțiunea online), iar asta implica izolare care bineînțeles este văzută ca un risc pentru pârțile aflate in conflict, fapt care duce la eliminare consensuala de către pârțile aflate in conflict ( ban, cenzura etc.).

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว +1

      True. Poate nu m-am exprimat foarte clar dar nu voiam să sugerez că trebuie să fii în stadiul acela (de "troll") în permanență, așa cum btw nici n-aș vrea să sugerez că trebuie să fii în stare de argumentarea de ambele părți în permanență. Spun doar că aceasta e o ușiță pe care ai putea să ieși. Incidental, voi povesti de asta alături de un invitat în episodul următor 🙂

    • @Kenabukanyo
      @Kenabukanyo ปีที่แล้ว

      @@podcastuldefilosofie Si eu am greșit fiindcă am generalizat o particularitate mai aproape de casa fiindcă am de-a face cu așa ceva zilnic si a devenit o permanenta. As putea spune ca a devenit un bias personal.

  • @stefanmalinion2396
    @stefanmalinion2396 10 หลายเดือนก่อน +1

    Ca să folosesc o exprimare a domnului Pleșu, mi se pare o tușă prea groasă afirmația ”Rousseau - tăticul tuturor ideologiilor”.
    În timp ce scrierile lui Rousseau au avut cu siguranță o influență semnificativă asupra dezvoltării gândirii politice și filozofice, iar ideile sale au contribuit la formarea diferitelor mișcări ideologice, el nu poate fi descris cu exactitate ca fiind singurul sau principalul „părinte al ideologiilor”.
    Dezvoltarea ideologică este un proces complex care implică contribuțiile a numeroși filozofi, scriitori și savanți de-a lungul istoriei.
    Ideile lui Rousseau, în special cele legate de contractul social, voința generală și natura inegalității sociale, au influențat într-adevăr perioada iluminismului și mișcările ideologice ulterioare. Cu toate acestea, alți gânditori precum i-ați amintit în alte podcasturi, John Locke, Thomas Hobbes, Adam Smith și Karl Marx, printre alții, au jucat, de asemenea, roluri esențiale în modelarea diferitelor perspective ideologice.
    Pe scurt, evoluția ideologiilor este un efort colectiv modelat de o gamă diversă de gânditori și contexte istorice.

  • @narcisus77
    @narcisus77 11 หลายเดือนก่อน

    Episodul asta a aparut prea devreme. Altfel, nu l-ar fi ratat pe Gigi Becali despre Sclavi si Stapani: th-cam.com/video/DJAKlQd_LiQ/w-d-xo.html

  • @psihozefir
    @psihozefir ปีที่แล้ว +2

    Ideologiile sunt esența civilizației, deoarece ele trasează drumul pe care dorește omenirea să meargă. Absența ideologiei este absența idealului, absența hărții în drumul spre viitor.

    • @Robocop-qe7le
      @Robocop-qe7le ปีที่แล้ว

      Ideologia e cultura digerata si defecacata.

  • @sorinmihaila8210
    @sorinmihaila8210 ปีที่แล้ว +1

    Men, sa ai grija de ursuleț pentru ca altfel sun la protecția animalelor 👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      pana mea, i-am pus scutec, mai mult ce putem face? il punem in fiecare seara la culcare cu perniță sub cap (mă tem că nu e o glumă 😟)

  • @monkeyview412
    @monkeyview412 6 หลายเดือนก่อน

    Bine zice „Tati”, sau „ticu’ idiologiilor”, sau „tatico”, sau „tatam” 😂. Acceptarea ideologiilor ca și credința vine din frica, instinctul de supraviețuire, instinctul de reproducere, religiozitatea omului, confort etc. Omului i se impune ușor o ideologie sau își alege singur una. Scaparea este cea menționată de tine, să observi și să faci pasul în lateral. Dar acest dans, idee, concept, daca e acceptat ca sigurul adevăr, el fiind scindabil, parțial si conflictual, evident este o iluzie, o naluca. Iluzie care crește în mintea omului un conflict, conflict care mai devreme sau mai târziu îl face pe om neurotic. Facând pasul în lateral, nu o să te duci să te izolezi în munți, să stai singur, o să servesti comunitatea și binele comun așa cum zice „tati”, acceptand ideologia ca parte a realitati, dar nu si ca parte a adevarului (treaba asta.... cred ca te face liber :). 🐒