Hieno video. Hyvä että ymmärsit luopua tuosta kattilasta. Entisissä hommissa asiakkaat säästeli noita kattiloita ja sitten ne vaan seisoi turhan panttina. Yleensä vielä nostavat kulutusta koska osassa kiersi vesi sisällä.
Itse jättäisin kyllä sen vanhan kattilan jos sen kunto on järkevä ja on sille tilaa. Vaikkei tosiaan koskaan tarttis niin on kuitenkin silti varalla jos toi laitos purkee tai sähkön saannissa ongelmia. Öljylämmitys toimii pikkuagrilla tai invertterillä mitä toi lämpöpumpou ei. Ilpin rinnalla järkevä pitää toiminnassa kovia pakkasia ajatellen.
Noin 13000kw on lähellä oikeaa kulutusta,ehkä jopa alle.Tuo valmetti on varmaan eri hyvä kaveri tuolle maalämmölle.Hyvä investointi joka tapauksessa.Itsellä tippui lämmitys kulut alle puoleen kun vaihdoin öljystä maalämpöön.
Mullakin kohta lähtee öljyvehkeet pihalle ja tilalle tulee Mitsubishin VILP. Sillekin luvattiin kaksi päivää kestävä asennus. Pitää tässä vielä siivoilla ja tehdä talon taakse paikka ulkoyksikölle.
Vuodesta 2002 ollut thermian villa classic 75 rintamamiestaloa lämmittämässä.Peltoon kaivettu putki ja vielä ainakin toiminut moitteettomasti.Huoltokulut ollut 100e tähän päivään mennessä.Sähköä torpassa menee vajaa 7000kwh vuosi ja klapeja vajaa 10 mottia vuoteen.Torpassa lämmitettävä ala noin120 neliötä.Lattialämmitystä sähköllä noin 10 neliön alalla pesutiloissa ja saunassa.Torppa peruskorjattu ja sijaitsee Savossa helvetin kylmällä paikalla,meinaan sitä että kun on pakkasta niin sitä sitten on eikä meinaa.
Maalämpökaivon päälle vähintään metri maata ja hyvät eristeet. Omalle tyttärelle lyhennettiin metri kaivon yläpäästä kun putket oli liian lähellä kylmää maanpintaa. Tehot parani huomattavasti, mutta kaivoakin on 2x170m.
Täytyy myöntää että mietin itse tätä ihan samaa! Että ei voi olla hyvä asia, kun putket käy tuossa umpi jäässä olevassa pintamaassa. Täytyy kaivaa hiukan maata pois ja pistää styroxia siihen. Aika pintaan ne meinaan jäi.
Ton ilmalämpöön maalämmön pitäisi sopia. Tärkeää on että talven maksimi pakkasella maalämpöjärjestelmä pystyy tuottamaan niin lämmintä vettä mitä ilmalämmitysjärjestelmä tarvitsee, videossa sanottiin että 40C vesi riittäisi.
Toivottavasti toimii hyvin. Itselläni ollut jo 2009 vuodesta ja olen ollut kyllä tyytyväinen. 60 luvulla rakennettu pirtti ja n.140 neliötä lämmitettävä ala. Sähkön kulutus ollut n.12000 vuodessa välillä alle ja välillä yli.
Kaivomies puhui puutaheinää. Jos kaivo annetaan jäähtyä -5 asteeseen niin se alkaa keräämään jäätä putkien ympärille ja nostaa ne ylös. Lopputuloksena keruuputket on kurtussa ylhäältä.
Tuota kiertovesipumppua saakin seurata, että milloin se hajoaa. Kannattaa olla varalla vaikka vanha pumppu. Itseltä pumppu simahti juuri kovimpien pakkasten aikaan ja oli pakko hakea heti uusi tilalle. Kun pääsi tuota rikkoutunutta pumppua tutkimaan rauhassa, niin kyseessä oli muutaman sentin (tyyppi?)vika. Yksi elko kuivahtanut ja sen takia sekoaa koko elektroniikka eikä moottori suostu enää pyörimään. Silti tuli ostettua samanlainen tilalle, mutta tuosta edellisestä saa nyt varalle pumpun, kunhan vaihtaa sen kondensaattorin ensin.
@@haabag7337 Kyllä nuo Grundfosin pumput kestää pitkään. Meillä iso yrityskiinteistö ja toki pumppukin aika paljon järeämpi, mutta meni juuri tänä syksynä rikki ja oli kestänyt lähes 24/7 käyttöä yhteensä 18 vuotta. Siinä paloi elektroniikka. Mutta juuri vastaavia pienempiä pumppuja on meillä myös ja vielä ei yksikään ole mennyt rikki. Toki se on aika kriittinen tilanne jos pumppu menee pahaan aikaan rikki, joten olisi hyvä jos on automaatiohälytys pumpun rikkoutumiseen. Meillä esimerkiksi ilmanvaihtoverkoston lämmitysvesi on erikseen ja jos se pumppu menee kovilla pakkasilla rikki, niin silloin saattaa poksahtaa jälkilämmityspatteristo.
Mullakin hajosi viime talvena vm 90 jotain grundfossin pumppu, mutta kun uusin 4euron kontaktorin siihen se taas alkoi toimimaan normaalisti. Ostin silti vara pumpun odottelemaan pahempia päiviä valmiiksi. :)
Itse noita laitteita huollan itälapin ja koillismaan alueella. Kyllä uskoisin että noin 13-15 vuotta menee aika huolettomasti. Sitten jotain voi jo ilmaantua. Nibeen saa sen alakelkan varaosana jos jotain isoa hajoaa, niin kätevää vaihtaa se niin on taas uudet vaihtimet, kiertovesipumput, kompressori taas kaikki uutta.
Tuossa tuli selville, että ei kannata minun ostaa maalämpöratkaisua. Alan yritys teetti maaperätutkimuksen naapurin toimesta ja tällä alueella matkaa peruskallioon on yli 40 metriä ja se on pääasiassa hiekkaa. Onneksi tuli puheeksi niin en turhaan pyytänyt maalämpöfirmaa käymään. Putkitus nostaa maalämmön kustannuksia niin paljon, ettei investointi kuoleennu vasta sitten, kun olisin jotain 150 vuotias. Niinhän se on, ettei lämpöä synny ilmaiseksi paitsi jossain Islannissa. Oikotietä onneen tässä asiassa ei ole ainakaan vielä keksitty ja artisti maksaa.
@@haabag7337jos maaperä hiekkaa, niin ei ole ihan paras ratkaisu siltikään. Jos on maapiiri niin pitää olla riitävän kosteaa että lämpö siirtyy kuiva hiekka on kuin eriste tosin huono sellainen.
Maalämpö käsittääkseni alkaa maksaa itseään takaisin heti kun se järjestelmä käynnistetään ja toimivat säädöt/asetukset on saatu kohdilleen. Haitteko/saitteko tuohon energiaremonttiin mitään avustusta? Hyvin tehty video missä pähkinänkuoressa idea tulee hyvinkin tutummaksi
Kiitoksia! Juu kyllä haettiin avustusta ja saatiin myös. 4000e maksaa ely keskus kun luopuu fossiilisen polttoaineen lämmitysmuodosta ja laittaa tämmösen ekologisen mallin.
Monenlaista kuoletusajanlaskijaa aina ilmaantuu. Vaan juuri koskaan ei oteta huomioon, mitä vaikuttaa kiinteistön arvoon. Kyllä sinunkin talon arvo pompsahti huomattavasti lämmitysjärjestelmäremontissa. Itsellä Nibe pörrännyt vuodesta 2010 vanhassa maalaistalossa ja ei mitään vikaa. Nyt saa jo jotain vikaa tullakin. Hakelämmitystä ei ole yhtään ikävä 😂
No juu toi on totta muuten! Varmasti tänäpäivänä tekee mehevää jälleenmyyntiarvolle, jos saa sanoo että ”on maalämpö”. 😃 Onhan tämä huoleton ja toimiessaan varmasti edullinen. Ei siittä kieltäminen käy että kyllä meiltäkin esim pelletti pois pistetiin jatkuvien häiriöiden ym lapsuksien takia. Ja täytyy muistaa että ihmisiä on erilaisia. Minä käyn 25 kertaa päivässä pannuhuoneella katsomassa menoveden lämpötilaa mielenkiinnosta. Jollain useemman lapsen yksinhuoltajalla tai yritysjohtajalla saattaa olla jotain muitakin mielenkiinnon kohteita😃
@@haabag7337 Riippuu tietenkin sijainnista paljonko maalämpö nostaa kiinteistön arvoa jos edes nostaa. Täällä missä asun myynnissä 1950 rakennettu 120 m2 omakotitalo, johon asennettu maalämpö 2014 ja maalämpöpumppu uusittu tänä vuonna ollut Etuovessa myynnissä 40k€ eikä ostajia ole ollut jonoksi asti.
Kiinteistö tulee myyntiin juurikin nyt. Ens viikollla viimeistäään. Kannattaa ostaa Janakkalan Harvialasta. Itse asumme vielä Saksassa, mutta on seurattu sun juttuja jo pitkän aikaa.
Itsellä ilma-vesi lämpöpumppu.Siinä ero maalämpöön,että ulkolämpö vaikuttaa sähkön kulutukseen.Alle -20 asteessa vastus alkaa lämmittää vettä.Ulkoyksikkö ei tuota enää.
Tätä joku kommentoi, että on skapuhetta. Tuossa tutuilla ja työkavereilla sekä naapureilla on tuo VILPU. Sen lämmitysteho on ilmeisesti huomattavan vaihtelevaa. Toinen sanoo, että lömpöä riittää vaikka Alaskaan ja toinen sanoo 15 asteen pakkasen olevan raja-arvo. Onko laitteiden tekniikka noin vaihtelevaa vai voisiko olla mahdollista, että jotkut puhuu muunneltua totuutta. Ei uskalla lähteä mihinkän ratkaisuun, kun ns. ammattilaisetkin antaa erilaista tietoa. Ilmalämpöpumppu on ainakin edullinen, mutta ei se ole koko talon lämmitysratkaisu. Tosin muutama ilmalämpöpumppujen asennusfirma ehdotti kahta pumppua, joka sekin on edullinen verrattuna maalämpöön ja VILPU:uun. Tuokin kyllä epäilyttää. Takka toimii lämmitykseen hyvin, jos/kun on puut omasta takaa. Käyttövesi ei takalla lämpene:)
Sitten kun soittelee sydäntalvella vian sattuessa maalämpöpumppu-huoltoa ja kuulee, että seuraava vapaa aika on kuukauden päästä ja sikahintainen vikapäivystysaika viikon päästä, niin saattaa tulla ikävä sitä pihalle tyhmyyksissä kannettua öljypoltinta. Tuossakin olisi hyvin ollut tilaa kahdelle laitteelle, kun olisi kantanut vaan öljysäiliön ulos ja laittanut vaikka jerrykannun hätäkäyttöä varten. Meillä oli kotipaikassa jo 1977 maalämpöpumppu ja Valmetin ilmalämmitys. Ja nelinkertaiset lasit 🙂 Silloin kaivon poraaminen oli vähän hitaampaa. Joku ukko naputti 251 metriä koko kesän. Ei ollut pora vaan jonkinlainen jumpsutin.
Mulla kans on 160 reikä kun poraaja sano että 120 riittää mutta syvempi tehtiin vaikka talos ei olekun 109 neljä lämmitettävää. Itellä oli kans aikamooset ennakko luulot maalämmöstä mutta en kyllä kadu päivääkään maalämpöä
Nyt ekan vuoden aikana ei talliin päästetä maalämmöllä lämmintä, jotta saadaan paikkansa pitävä seuranta. Poreamme on nyt pois päältä. :d Mutta sille laitettiin myös oma sähkömittari, joten pystytään seuraan sitäkin.
Mulla kanssa 2007 rakennettu okt 130 neliöä lattialämmöllä. Niben 8kw pumppu on puksuttanut lämpöä 3000 - 4500 kwh vuositasolla (oma mittari ennen pumppua). Lientä pitää kerran vuodessa litran lisätä, ukkosen ansiosta liemen lämpöanturi piti vaihtaa ja heti muutaman kuukauden jälkeen koneeseen tulevan liemiputken kiristysmutteri halkesi. Siinä kaikki mitä pumpulle on tarvinnut tehdä.
Miksi vanha öljykattila piti poistaa? Siellähän olisi hyvin palanut vielä kilpurin jäteöljyt yms. jos sen olisi jättänyt rinnalle. Vai saiko öljykattilan poistosta jotain avustuksia?
@@christianmielonen1436 Käykö joku tarkastamassa että on oikeasti poistettu? Vai riittääkö että irroittaa putket vaan tai antaa romuttamolta jonkun vanhan kattilan vaihdossa?
@@haabag7337 Mulla kaksvuotta ollut Thermian vastaavan maalämpö sydeemi. Iso harva talo mikä vei kunnon pakkasilla 400 l öljyä kuukaudessa. Kaksi 180 m kaivoa ja 12 kw Thermia Atlas. Jätin puukattilan varalle, pelaa ilman sähköä jos tiukka paikka tulee. Ja pari kolme muuta puupesää varoiksi. Mutta luulen että et varmaan kadu hankintaa, vuodessa mulla sähköt noin 8500 kw, ja tosiaan vajaa 300 neliöö lämmintä tilaa. Hyvä valinta, Nibe oli mun toinen vaihtoehto.
Unohtui mainita, tammikuussa -24 kallein kuukausi sähköis oli 400 e. Öljyllä olis noin 600 e. Ja tämä on vuonna 1948 tehty pirtti, 3 kerrosta ja aikas harva sellainen. Kesällä ei mene kuin noin 60 kw kuukaudessa. Pelkkä käyttövesi. Nää pelaa helvetin hyvin, kaivojenmitoitus tärkeä ettei lopu tehot. Täällä ei vielä ole mennyt lähellekkään miinuksia nesteet.
En kyllä osaa sanoo siihen mitään. Öljypolttimen aikana varmaan ei olisi saanu olla mitään, mutta luulis että tota maalämpöö ei enää luokitella tulentekovälineeks😃
Villi veikkaus että sähköä menee ensvuonna 30000 kwh kun ei nuo maalämpö vehkeet tyhjällä pyöri. Laitteiden kuoletusaika on sitten kun Haabäggi on eläkkeellä ja välillä joutuu uusimaan jo maalämpöpumpun ennen sitä.... On vähän tietoa ja kokemusta noista vehkeistä.
Tässä on juurikin syy miksi tämä muutos tehtiin ja raportoidaan rehellisesti teille kansalaisille. 👍 Voidaan vaikka talven jälkeen tehdä jo tilannekatsaus. 👍 Mielenkiintonen nähdä kuinka menee kulutukset. 😃
Paljonko tuohon poraukseen/tarjoukseen kuului ns maaporausta ennen kalliota? Voiko etukäteen selvittää mahdollista kallion pintaa mitenkään? Ilmeisesti maaosuus kalleinta porauksessa.
Meillä kotona on Niben maalämpöpumppu toiminut jo15 vuotta! Toki huoltoa on tarvittu vika tilanteessa kerran kun ukkonen iski maalämpön ohjelma kortin pas... rikki! Ja kerran olen ottanut "maalämmön huollon" joka on aivan turhaa rahastusta! Mutta kesämökillä on joku Hitlerin serkkupojan tekemä laite! Todella huono siellä se huoltomies on useasti käynyt! Se pumppu valmistaja on mennyt konkaan ja varaosien saannissa tuli heti ongelmia! Tärkeää olisi jos mahdollista osata valita merkki joka olisi pystyssä vielä 10 --20 vuoden päästäkin! Mutta sitä asiaa ei osaa ennustaa mikä firma on pystyssä silloin! Onkin ennustaja eukon tehtäviä!
Useasti maalämmön myyjät eivät huomioi sitä että maalämpö ei pysty tuottamaan niin lämmintä vettä mitä patterilämmitysjärjestelmä vaatii - vanhemmissa taloissa vaatii 80C:n veden ja maalämmön veden maksi veden lämpötila jää alle 60 asteen -> lämmitysteho jää vajaaksi ainakin kovilla pakkasilla.
Höpö höpö. Mikään patteriverkosto ei tarvitse edes kovilla pakkasilla lähellekään 80 C vettä. 😂 Johan siinä verhot sulaa tankoihin ja tapetit muuttuu ruskeaksi. Max 60 vesi pitää riittää patterille(sekin liikaa) ja jos ei riitä niin sitten patteri kaupoille
@@hokiukko68 Ennen 1970-lukua menoveden mitoituslämpötilana uudisrakennuksissa käytettiin jopa 90 °C:ta. 1970-luvulla mitoituslämpötila laski yleisesti 80 °C:seen ja 1980-luvulla 70 °C:seen
Maalämpö on periaatteessa sähkölämmitys ja sähkön hinta huitelee parhaimmillaan 1€/kwh kaikesta sähköön liittyvästä pitäisi pyrkiä eroon. Kaveri ainakin joutuu säännöstelemään lämmitystä pörssisähkön hinnan heittelyiden mukaan, jos tiedossa korkeita hintoja lämmittää ylimääräistä ja vehkeet huilaa piikkien yli. Ainut halpa lämmitysmuoto on oman metsän puut mille hallitus ei vielä voi mitään. Täällä on vaikea saada edes lupia lämpökaivojen poraamiselle. Valtio ja eu imee kyllä suomalaiset kuiviin, tämä ei tietenkään koske maassa loisivia pakolaisia ja mustalaisia joille maksetaan kaikki mitä voi edes kuvitella.
@@haabag7337 Ensimmäiset tammi/helmikuun kunnon pakkaset, niin kadut kovasti, tai siis ainakin sitten kun lasku tulee siltä ajalta. Ei liekkiä ei lämpöä, se on vain fakta :) Kyllä tuo niin pieni kulutus on sinun talossa ollut kun ottaa neliöt huomioon.
@@haabag7337 sama mulla, olisin halunnut jättää öljylämmityksen varalle, mutta sitten ei olisi tullut sitä 4000euron tukea. Oli pakko purkaa pois hyvin toimiva ja osiltaan melko uudehko öljyjärjestelmä pois.
Itte hanakoista oikee tykkää. Oli erittäin vaikea kysellä harjoittelupaikkaa, vittua haistateltiin ja lopulta luvattiin soittamaan että mikä tilanne on. Koskaan ei puhelua tullut :D
Seuraillaan silmä tarkkana paljonko energiaa menee nyt ja vertaillaan sitten hintoja. :) Oon niin huono viihtyyn kotona ja puusavotalla, että puulämmitys ei oikein pelaa meillä.
Asiallinen, mielenkiintoinen ja hyvin selkeä video. Avaa huomattavasti teknologiaa. Kiitos Henkka!
Kiitoksia oikein mukavasta palautteesta! Tarkoitus pitää hommat aina mahdollisimman yksinkertasena ja maanläheisenä. :)
Hieno video. Hyvä että ymmärsit luopua tuosta kattilasta. Entisissä hommissa asiakkaat säästeli noita kattiloita ja sitten ne vaan seisoi turhan panttina. Yleensä vielä nostavat kulutusta koska osassa kiersi vesi sisällä.
Itse jättäisin kyllä sen vanhan kattilan jos sen kunto on järkevä ja on sille tilaa. Vaikkei tosiaan koskaan tarttis niin on kuitenkin silti varalla jos toi laitos purkee tai sähkön saannissa ongelmia. Öljylämmitys toimii pikkuagrilla tai invertterillä mitä toi lämpöpumpou ei.
Ilpin rinnalla järkevä pitää toiminnassa kovia pakkasia ajatellen.
Viimesen päälle tämä lämpölaitos 💪 Mielenkiinnolla odotellaan vuoden päähän mitä Henkka meille kertoo säästöistä 👍
💪👍 Otetaan talvenjälkeen jo osavuosikatsaus. 😃
Kiitos vidiosta ,Hyvää syksynjatkoa
Kiitoksia ja sitä samaa teille!
Noin 13000kw on lähellä oikeaa kulutusta,ehkä jopa alle.Tuo valmetti on varmaan eri hyvä kaveri tuolle maalämmölle.Hyvä investointi joka tapauksessa.Itsellä tippui lämmitys kulut alle puoleen kun vaihdoin öljystä maalämpöön.
Noniin hieno kuulla👍 Mukava on seurailla mitä täällä menee👍
Mullakin kohta lähtee öljyvehkeet pihalle ja tilalle tulee Mitsubishin VILP. Sillekin luvattiin kaksi päivää kestävä asennus. Pitää tässä vielä siivoilla ja tehdä talon taakse paikka ulkoyksikölle.
Vuodesta 2002 ollut thermian villa classic 75 rintamamiestaloa lämmittämässä.Peltoon kaivettu putki ja vielä ainakin toiminut moitteettomasti.Huoltokulut ollut 100e tähän päivään mennessä.Sähköä torpassa menee vajaa 7000kwh vuosi ja klapeja vajaa 10 mottia vuoteen.Torpassa lämmitettävä ala noin120 neliötä.Lattialämmitystä sähköllä noin 10 neliön alalla pesutiloissa ja saunassa.Torppa peruskorjattu ja sijaitsee Savossa helvetin kylmällä paikalla,meinaan sitä että kun on pakkasta niin sitä sitten on eikä meinaa.
💪💪💪👍👍 Ei paha sähkönkulutus
Maalämpökaivon päälle vähintään metri maata ja hyvät eristeet. Omalle tyttärelle lyhennettiin metri kaivon yläpäästä kun putket oli liian lähellä kylmää maanpintaa. Tehot parani huomattavasti, mutta kaivoakin on 2x170m.
Täytyy myöntää että mietin itse tätä ihan samaa! Että ei voi olla hyvä asia, kun putket käy tuossa umpi jäässä olevassa pintamaassa. Täytyy kaivaa hiukan maata pois ja pistää styroxia siihen. Aika pintaan ne meinaan jäi.
@@haabag7337 Myö laitettiin 15 cm. uretaanilevyä eristeeksi putkien ympärille.. vaahdolla liimattuna.
Vihdoinkin uutta videoo 🥳
Ton ilmalämpöön maalämmön pitäisi sopia. Tärkeää on että talven maksimi pakkasella maalämpöjärjestelmä pystyy tuottamaan niin lämmintä vettä mitä ilmalämmitysjärjestelmä tarvitsee, videossa sanottiin että 40C vesi riittäisi.
Toivottavasti toimii hyvin. Itselläni ollut jo 2009 vuodesta ja olen ollut kyllä tyytyväinen. 60 luvulla rakennettu pirtti ja n.140 neliötä lämmitettävä ala. Sähkön kulutus ollut n.12000 vuodessa välillä alle ja välillä yli.
Kaivomies puhui puutaheinää. Jos kaivo annetaan jäähtyä -5 asteeseen niin se alkaa keräämään jäätä putkien ympärille ja nostaa ne ylös. Lopputuloksena keruuputket on kurtussa ylhäältä.
On siis oltava tarkkana, että niin kylmäks ei kaivoa päästä👍
Tuota kiertovesipumppua saakin seurata, että milloin se hajoaa. Kannattaa olla varalla vaikka vanha pumppu. Itseltä pumppu simahti juuri kovimpien pakkasten aikaan ja oli pakko hakea heti uusi tilalle. Kun pääsi tuota rikkoutunutta pumppua tutkimaan rauhassa, niin kyseessä oli muutaman sentin (tyyppi?)vika. Yksi elko kuivahtanut ja sen takia sekoaa koko elektroniikka eikä moottori suostu enää pyörimään. Silti tuli ostettua samanlainen tilalle, mutta tuosta edellisestä saa nyt varalle pumpun, kunhan vaihtaa sen kondensaattorin ensin.
Jaahas noniin, ei se liika hienouskaan aina hyväksi ole. Vanha "mekaaninen" tuli kans heitettyä perhana romuun jo. :(
@@haabag7337 Kyllä nuo Grundfosin pumput kestää pitkään. Meillä iso yrityskiinteistö ja toki pumppukin aika paljon järeämpi, mutta meni juuri tänä syksynä rikki ja oli kestänyt lähes 24/7 käyttöä yhteensä 18 vuotta. Siinä paloi elektroniikka. Mutta juuri vastaavia pienempiä pumppuja on meillä myös ja vielä ei yksikään ole mennyt rikki.
Toki se on aika kriittinen tilanne jos pumppu menee pahaan aikaan rikki, joten olisi hyvä jos on automaatiohälytys pumpun rikkoutumiseen. Meillä esimerkiksi ilmanvaihtoverkoston lämmitysvesi on erikseen ja jos se pumppu menee kovilla pakkasilla rikki, niin silloin saattaa poksahtaa jälkilämmityspatteristo.
Mullakin hajosi viime talvena vm 90 jotain grundfossin pumppu, mutta kun uusin 4euron kontaktorin siihen se taas alkoi toimimaan normaalisti. Ostin silti vara pumpun odottelemaan pahempia päiviä valmiiksi. :)
Itse noita laitteita huollan itälapin ja koillismaan alueella. Kyllä uskoisin että noin 13-15 vuotta menee aika huolettomasti. Sitten jotain voi jo ilmaantua. Nibeen saa sen alakelkan varaosana jos jotain isoa hajoaa, niin kätevää vaihtaa se niin on taas uudet vaihtimet, kiertovesipumput, kompressori taas kaikki uutta.
Mukava kuulla! Toivotaan että menis mahdollisimman vähällä huollontarpeella. :)
Hyvää lukea näitä kommentteja. En tiennytkään, että Suomessa on näin paljon maalämmön ammattilaisia 😂😂😂
:D
Tuossa tuli selville, että ei kannata minun ostaa maalämpöratkaisua. Alan yritys teetti maaperätutkimuksen naapurin toimesta ja tällä alueella matkaa peruskallioon on yli 40 metriä ja se on pääasiassa hiekkaa. Onneksi tuli puheeksi niin en turhaan pyytänyt maalämpöfirmaa käymään. Putkitus nostaa maalämmön kustannuksia niin paljon, ettei investointi kuoleennu vasta sitten, kun olisin jotain 150 vuotias. Niinhän se on, ettei lämpöä synny ilmaiseksi paitsi jossain Islannissa. Oikotietä onneen tässä asiassa ei ole ainakaan vielä keksitty ja artisti maksaa.
Juu ilmasta vaihtoehtoo ei oo! Onko tontti sen kokonen että vois kaivaa putken maahan?
@@haabag7337 Ei ole mikään valtava tontti, vähän yli 1000 m2
@@haabag7337jos maaperä hiekkaa, niin ei ole ihan paras ratkaisu siltikään. Jos on maapiiri niin pitää olla riitävän kosteaa että lämpö siirtyy kuiva hiekka on kuin eriste tosin huono sellainen.
Maalämpö käsittääkseni alkaa maksaa itseään takaisin heti kun se järjestelmä käynnistetään ja toimivat säädöt/asetukset on saatu kohdilleen. Haitteko/saitteko tuohon energiaremonttiin mitään avustusta? Hyvin tehty video missä pähkinänkuoressa idea tulee hyvinkin tutummaksi
Kiitoksia! Juu kyllä haettiin avustusta ja saatiin myös. 4000e maksaa ely keskus kun luopuu fossiilisen polttoaineen lämmitysmuodosta ja laittaa tämmösen ekologisen mallin.
Monenlaista kuoletusajanlaskijaa aina ilmaantuu. Vaan juuri koskaan ei oteta huomioon, mitä vaikuttaa kiinteistön arvoon. Kyllä sinunkin talon arvo pompsahti huomattavasti lämmitysjärjestelmäremontissa. Itsellä Nibe pörrännyt vuodesta 2010 vanhassa maalaistalossa ja ei mitään vikaa. Nyt saa jo jotain vikaa tullakin. Hakelämmitystä ei ole yhtään ikävä 😂
No juu toi on totta muuten! Varmasti tänäpäivänä tekee mehevää jälleenmyyntiarvolle, jos saa sanoo että ”on maalämpö”. 😃
Onhan tämä huoleton ja toimiessaan varmasti edullinen. Ei siittä kieltäminen käy että kyllä meiltäkin esim pelletti pois pistetiin jatkuvien häiriöiden ym lapsuksien takia.
Ja täytyy muistaa että ihmisiä on erilaisia. Minä käyn 25 kertaa päivässä pannuhuoneella katsomassa menoveden lämpötilaa mielenkiinnosta. Jollain useemman lapsen yksinhuoltajalla tai yritysjohtajalla saattaa olla jotain muitakin mielenkiinnon kohteita😃
@@haabag7337 Riippuu tietenkin sijainnista paljonko maalämpö nostaa kiinteistön arvoa jos edes nostaa. Täällä missä asun myynnissä 1950 rakennettu 120 m2 omakotitalo, johon asennettu maalämpö 2014 ja maalämpöpumppu uusittu tänä vuonna ollut Etuovessa myynnissä 40k€ eikä ostajia ole ollut jonoksi asti.
Varsinkin vanhemmissa taloissa toi maalämpö on ehdoton. Itsellä liian pieni talo ja uusi että ois koskaan kannattava.
Ei ilmaa tarvis olla ollenkaan. Sen vuoksi patterit aina lorisee. Kyllä kai muistit puskurivaraajan pyytää. Muuten paukkuu.
Mulla ollut Nibe 8kw 15v. 125m maalämpöreikä ja 140+20 varasto = 160m2 lämmitettävää alaa. Menee kaikkinensa k.a.8500kwh € vuosi. 4 henk.perhe
Ei paha ollenkaan💪
Kiinteistö tulee myyntiin juurikin nyt. Ens viikollla viimeistäään. Kannattaa ostaa Janakkalan Harvialasta. Itse asumme vielä Saksassa, mutta on seurattu sun juttuja jo pitkän aikaa.
Itsellä ilma-vesi lämpöpumppu.Siinä ero maalämpöön,että ulkolämpö vaikuttaa sähkön kulutukseen.Alle -20 asteessa vastus alkaa lämmittää vettä.Ulkoyksikkö ei tuota enää.
Tätä joku kommentoi, että on skapuhetta. Tuossa tutuilla ja työkavereilla sekä naapureilla on tuo VILPU. Sen lämmitysteho on ilmeisesti huomattavan vaihtelevaa. Toinen sanoo, että lömpöä riittää vaikka Alaskaan ja toinen sanoo 15 asteen pakkasen olevan raja-arvo. Onko laitteiden tekniikka noin vaihtelevaa vai voisiko olla mahdollista, että jotkut puhuu muunneltua totuutta. Ei uskalla lähteä mihinkän ratkaisuun, kun ns. ammattilaisetkin antaa erilaista tietoa. Ilmalämpöpumppu on ainakin edullinen, mutta ei se ole koko talon lämmitysratkaisu. Tosin muutama ilmalämpöpumppujen asennusfirma ehdotti kahta pumppua, joka sekin on edullinen verrattuna maalämpöön ja VILPU:uun. Tuokin kyllä epäilyttää. Takka toimii lämmitykseen hyvin, jos/kun on puut omasta takaa. Käyttövesi ei takalla lämpene:)
Sitten kun soittelee sydäntalvella vian sattuessa maalämpöpumppu-huoltoa ja kuulee, että seuraava vapaa aika on kuukauden päästä ja sikahintainen vikapäivystysaika viikon päästä, niin saattaa tulla ikävä sitä pihalle tyhmyyksissä kannettua öljypoltinta. Tuossakin olisi hyvin ollut tilaa kahdelle laitteelle, kun olisi kantanut vaan öljysäiliön ulos ja laittanut vaikka jerrykannun hätäkäyttöä varten.
Meillä oli kotipaikassa jo 1977 maalämpöpumppu ja Valmetin ilmalämmitys. Ja nelinkertaiset lasit 🙂 Silloin kaivon poraaminen oli vähän hitaampaa. Joku ukko naputti 251 metriä koko kesän. Ei ollut pora vaan jonkinlainen jumpsutin.
Meilläkin on maalämpö, asun rivitalossa, mielestäni on hyvä lämmitys.
Hieno kuulla!
Itellä on niben pumppu taloos on vaivaton ja huoleton ja samalla otettu talon viilennys nibeltä kans että saa kesällä viilentää tupaa helteillä
No perkales, hieno kuulla jos oot ollu tyytyväinen💪
Mulla kans on 160 reikä kun poraaja sano että 120 riittää mutta syvempi tehtiin vaikka talos ei olekun 109 neljä lämmitettävää. Itellä oli kans aikamooset ennakko luulot maalämmöstä mutta en kyllä kadu päivääkään maalämpöä
Olihan muuten 50mm putkilla kaivo? Tulee liikaa painehäviötä jos 40mm putkilla noin syvä kaivo.
Täytyypäs tarkistaa, ei tullut mieleen kysästä keruuputken halkasijaa👍
Olisit pitänyt vaan öljylämmityksen.
Otithan vanhoista tallinovista kuvat ennen uusimista ? Teipin vaatisi vanhojen ovien mukaiseksi.
On kuva! Juu olis kyllä asiallinen kun sais sisäpuolella kaikki vanhat rallinumerot näkyviin😃👍
@@haabag7337 Vikkelästi teippareihin yhteyttä. Samalla reikäkalvolla mitä bussien kylki mainoksissa , niin ei mene ikkunat umpeen.
Kyllä on ilo seurata Henkka kaikkia sun juttuja oli sitten rallijutut tai nää omat hommat!😀
Kiitoksia! Mukava kuulla!
Meillä 160 neliötä, vuodessa menee n.6000kWh. Ja Nipen pumppu myös. Ollu noin 8 vuotta.
Vaikuttais varsin kohtuulliselta!
Onko kuinka paljon lattialämmitystä?
Saunassa ja pesuhuoneessa on vesikiertonen lattialämmitys. Ei hullumaisia neliömääriä.
@@haabag7337 Patterit on kyllä huono vaihtoehto maalämmölle sekä myös ilmavesilämmitykselle.
Se on maan jäärytyspumppu ja kompuran jäähdytys lämmitää tupaa.
🤣👍👍
Onko tarkoitus että alakerran tallin puolta ei jatkossakaan lämmitellä maalämmöllä?
Entä pihalla oleva poreallas?
Uteliaana kyselen 😅
Nyt ekan vuoden aikana ei talliin päästetä maalämmöllä lämmintä, jotta saadaan paikkansa pitävä seuranta. Poreamme on nyt pois päältä. :d Mutta sille laitettiin myös oma sähkömittari, joten pystytään seuraan sitäkin.
@@haabag7337 okei. Onhan siinä lämmitettävää. Hyvät on systeemit 👍🏼
Ja hyvä video btw 👌🏼
Miks toi pannuhuone on noin jumalattoman korkee?
Siellä oli aikoinaan 2000 litran varaaja siinä yläpuolella. Sillon kun oli puukattila.
Edellinen isäntä lämmitti sitä sen verran että se räjähti. 😃
Mulla 140 neliö ,pumpulla oma mittari 5000 kw vuosi,vuojesta 2007 lähtie
Kuulostaa varsin kohtuulliselta👍👍
Mulla kanssa 2007 rakennettu okt 130 neliöä lattialämmöllä. Niben 8kw pumppu on puksuttanut lämpöä 3000 - 4500 kwh vuositasolla (oma mittari ennen pumppua). Lientä pitää kerran vuodessa litran lisätä, ukkosen ansiosta liemen lämpöanturi piti vaihtaa ja heti muutaman kuukauden jälkeen koneeseen tulevan liemiputken kiristysmutteri halkesi. Siinä kaikki mitä pumpulle on tarvinnut tehdä.
Seuraavaksi katolle paneelit pumppuja pyörittää
Olis komee juu, sais kesällä suihkutella rauhassa😃
Onko pannu ja öljysäiliö vielä tallessa?
Öljysäiliö meni jo, mutta kattila ja poltin olis vielä. 9 vuotta vanhat ja erittäin siistit.
@@haabag7337 Voisin hakea pois nurkista jos sopivasti sais.
@@haabag7337 myytkö pannun ja polttimen sopivasti?
Saamari oma crossi rata. Kateline virolaine😀😀😀😀
oliko tallissa patterit jo seinässä vai pistikkö lisänä sinne
On ollu aika patterit juu, en oo öljyllä vaan malttanu tallia lämmittää. 😃
@@haabag7337 ookkei
Palmut seinille ja bacardicola lapaan ni voi päivystää sitte niinku kotimaisten hakepannujen kanssa pyhäpäivänä.
Kuulostaa melkolailla hyvältä. :D
Miksi vanha öljykattila piti poistaa? Siellähän olisi hyvin palanut vielä kilpurin jäteöljyt yms. jos sen olisi jättänyt rinnalle. Vai saiko öljykattilan poistosta jotain avustuksia?
Saa valtio avustusta max 4 tuhatta euroa kun poistaa vanhat vehkeet 👍
@@christianmielonen1436 Käykö joku tarkastamassa että on oikeasti poistettu? Vai riittääkö että irroittaa putket vaan tai antaa romuttamolta jonkun vanhan kattilan vaihdossa?
4000e avustuksen saa kun poistaa öljyvehkeet ja asennusliikkeen todistus/valokuvat vaaditaan poistosta. 👍
@@haabag7337 Mulla kaksvuotta ollut Thermian vastaavan
maalämpö sydeemi. Iso harva talo mikä vei kunnon pakkasilla
400 l öljyä kuukaudessa. Kaksi 180 m kaivoa ja 12 kw Thermia Atlas.
Jätin puukattilan varalle, pelaa ilman sähköä jos tiukka paikka tulee.
Ja pari kolme muuta puupesää varoiksi. Mutta luulen että et
varmaan kadu hankintaa, vuodessa mulla sähköt noin 8500 kw,
ja tosiaan vajaa 300 neliöö lämmintä tilaa. Hyvä valinta, Nibe oli mun toinen vaihtoehto.
Unohtui mainita, tammikuussa -24 kallein kuukausi sähköis
oli 400 e. Öljyllä olis noin 600 e. Ja tämä on vuonna 1948 tehty
pirtti, 3 kerrosta ja aikas harva sellainen. Kesällä ei mene kuin noin
60 kw kuukaudessa. Pelkkä käyttövesi. Nää pelaa helvetin hyvin,
kaivojenmitoitus tärkeä ettei lopu tehot. Täällä ei vielä ole mennyt
lähellekkään miinuksia nesteet.
Siistit asennukset mutta ihmettelen tuota reikäpantaa noille pääputkille jotka pannuhuoneeseen tulevat. Aika ohuen oloiset kiinnitykset
Toivotaan että pysyyy siellä missä pitääkin👍
Mikäs on sun ralli/auto harrastuksien kans😅 olisko pieni tilanne katsausvideo paikallaa?😅
Se on tehtävä😃 Videosta ei tuu kovin pitkä🤣
@@haabag7337 🤣🤣
Hyvä tuast tuli ja airhot antaa lämpöö kriisiaikana
Juu se pyörii aggrekaatillakin jos oikein tositilanne tulee. :) Ja toki takkaan ja leivinuuniin ajeetaan metristä selkävääränä myös rauhanaikana. :D
Siisti mutta asiallinen.
Nimenomaan😃✅
13000-15000kWh pitäis siis olla kun noin kolmannekseenhan se putoaa.
Mitä jos olis laittanut uudet laitteet eri nurkkaan niin olis jäänyt öljypannulle paikka jos tarvii kiikuttaa takaisin joskus.
Se olis tietysti ollu viisas teko, tossa vaan oli putkityöt sen verran helpommat että päädyimme tohon😃
Hyvä video oppii itekkin tämmösestä enkä tienny et se eka terä jää sinne
Ja terveisii kotiin ja isällesi
Kerrotaan!
Naapurilla useempiki ransiitti "valmiina lähtöön"😅
Juu siellä niitä piisaa😎
Enään ei voi porukalla vahtia öljypoltinta
Kyllä me viihdytään pannuhuoneella silti😃 Nyt vahditaan vaan menoveden lämpötilaa kaikessa hiljasuudessa😃
Suosittelisin kyllä eristämään putket.
Saako teknisessä tilassa olla ylimääräistä palokuormaa!?
En kyllä osaa sanoo siihen mitään. Öljypolttimen aikana varmaan ei olisi saanu olla mitään, mutta luulis että tota maalämpöö ei enää luokitella tulentekovälineeks😃
Olispa ollu makeeta jos pora olisi ollut kytkettynä Åkermaniin😁
Juu ainoo ongelma vaan, että olis tehty kiimoissamme 1,7km reikää. :D
No sekin siinä olis ollu 😊
Hyvä henkka Tavataan Kun Sen Aika On Vai Mitä Henkka
Ehdottomasti!
Villi veikkaus että sähköä menee ensvuonna 30000 kwh kun ei nuo maalämpö vehkeet tyhjällä pyöri. Laitteiden kuoletusaika on sitten kun Haabäggi on eläkkeellä ja välillä joutuu uusimaan jo maalämpöpumpun ennen sitä.... On vähän tietoa ja kokemusta noista vehkeistä.
Tässä on juurikin syy miksi tämä muutos tehtiin ja raportoidaan rehellisesti teille kansalaisille. 👍 Voidaan vaikka talven jälkeen tehdä jo tilannekatsaus. 👍 Mielenkiintonen nähdä kuinka menee kulutukset. 😃
On varmaan hyvä ja huoleton.
Mökissä 120m2 ja pelkkä sähkö ja takka + nykyään ilmalämpö mitä mahtais maksaa mökki + päärakennus 90m2
Paljonko tuohon poraukseen/tarjoukseen kuului ns maaporausta ennen kalliota? Voiko etukäteen selvittää mahdollista kallion pintaa mitenkään? Ilmeisesti maaosuus kalleinta porauksessa.
Meillä kotona on Niben maalämpöpumppu toiminut jo15 vuotta! Toki huoltoa on tarvittu vika tilanteessa kerran kun ukkonen iski maalämpön ohjelma kortin pas... rikki! Ja kerran olen ottanut "maalämmön huollon" joka on aivan turhaa rahastusta! Mutta kesämökillä on joku Hitlerin serkkupojan tekemä laite! Todella huono siellä se huoltomies on useasti käynyt! Se pumppu valmistaja on mennyt konkaan ja varaosien saannissa tuli heti ongelmia! Tärkeää olisi jos mahdollista osata valita merkki joka olisi pystyssä vielä 10 --20 vuoden päästäkin! Mutta sitä asiaa ei osaa ennustaa mikä firma on pystyssä silloin! Onkin ennustaja eukon tehtäviä!
@@eerotuovinen6094 neliöt mitä öämmität
Useasti maalämmön myyjät eivät huomioi sitä että maalämpö ei pysty tuottamaan niin lämmintä vettä mitä patterilämmitysjärjestelmä vaatii - vanhemmissa taloissa vaatii 80C:n veden ja maalämmön veden maksi veden lämpötila jää alle 60 asteen -> lämmitysteho jää vajaaksi ainakin kovilla pakkasilla.
Höpö höpö. Mikään patteriverkosto ei tarvitse edes kovilla pakkasilla lähellekään 80 C vettä. 😂
Johan siinä verhot sulaa tankoihin ja tapetit muuttuu ruskeaksi.
Max 60 vesi pitää riittää patterille(sekin liikaa) ja jos ei riitä niin sitten patteri kaupoille
Optimaalisin vesikiertoisiin lattialämmitys kohteisiin!
@@hokiukko68 Ennen 1970-lukua menoveden mitoituslämpötilana uudisrakennuksissa käytettiin jopa 90 °C:ta. 1970-luvulla mitoituslämpötila laski yleisesti 80 °C:seen ja 1980-luvulla 70 °C:seen
Jokin asia on pielessä jos 80 asteista vettä patterit kaipaa.
@@s-kortti7881 niinhän se oli mutta eipä sellaisia verkostoja ole käytännössä missään enää.
Maalämpö on periaatteessa sähkölämmitys ja sähkön hinta huitelee parhaimmillaan 1€/kwh kaikesta sähköön liittyvästä pitäisi pyrkiä eroon.
Kaveri ainakin joutuu säännöstelemään lämmitystä pörssisähkön hinnan heittelyiden mukaan, jos tiedossa korkeita hintoja lämmittää ylimääräistä ja vehkeet huilaa piikkien yli.
Ainut halpa lämmitysmuoto on oman metsän puut mille hallitus ei vielä voi mitään.
Täällä on vaikea saada edes lupia lämpökaivojen poraamiselle.
Valtio ja eu imee kyllä suomalaiset kuiviin, tämä ei tietenkään koske maassa loisivia pakolaisia ja mustalaisia joille maksetaan kaikki mitä voi edes kuvitella.
On mennyt monta maa lämpö kaivo pumppuja ,Vaihdettu
Meille asennettiin 2010 ja mä oon katunut kun en laittanut ennen. Yli 60 prosenttia putosi lämmitys kulut.
Erittäin mukava kuulla. Toivotaan että täälä olis sama homma, vaikka ei kulut hullumaiset ollu ennenkään.
Kyllähän mä olisin jättänyt ton öljypolttimen paikoilleen
Mää sen 4000e avustuksen himossa laitoin pois sen😃
@@haabag7337 se päivä vielä koittaa kun sähkö on niin kallista että ikävä tulee vielä tuota poltinta
@@haabag7337 Ensimmäiset tammi/helmikuun kunnon pakkaset, niin kadut kovasti, tai siis ainakin sitten kun lasku tulee siltä ajalta. Ei liekkiä ei lämpöä, se on vain fakta :) Kyllä tuo niin pieni kulutus on sinun talossa ollut kun ottaa neliöt huomioon.
@@haabag7337 sama mulla, olisin halunnut jättää öljylämmityksen varalle, mutta sitten ei olisi tullut sitä 4000euron tukea. Oli pakko purkaa pois hyvin toimiva ja osiltaan melko uudehko öljyjärjestelmä pois.
@@juusstube kotitalous vähennys ei tarvii purkaa pois jos ei halua
Itte hanakoista oikee tykkää. Oli erittäin vaikea kysellä harjoittelupaikkaa, vittua haistateltiin ja lopulta luvattiin soittamaan että mikä tilanne on. Koskaan ei puhelua tullut :D
Vittuilivatko hanakasti? 😂
Palokuormaa on tuolla alakerrassa aika paljon, ei taitaisi palotarkastaja tykätä vaikka sinänsä mitään väliä asialla olekkaan..
Laita ennemmin puukattila ja jätä se löpö siihen rinnalle. Voin aivan varmasti jo nyt sanoa että hukka investointi tuli tehtyä.
Seuraillaan silmä tarkkana paljonko energiaa menee nyt ja vertaillaan sitten hintoja. :) Oon niin huono viihtyyn kotona ja puusavotalla, että puulämmitys ei oikein pelaa meillä.