Bijenvolk met hoge Varroa besmetting

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 21

  • @metremco2079
    @metremco2079 ปีที่แล้ว +2

    Heel fijn uitgelegd! Heel leerzaam!

  • @fulcovrooland9338
    @fulcovrooland9338 ปีที่แล้ว +1

    De koningin rende ook erg rusteloos rond. Vervang je haar dan ook met een VSH moer?

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  ปีที่แล้ว +2

      Goed gezien! Ja na de behandelingen krijgt dit volk een nieuwe koningin.

  • @ElvirBegovic
    @ElvirBegovic ปีที่แล้ว

    Varroa bestrijding door middel van roofmijt werkt ook goed!

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  ปีที่แล้ว +2

      Ik heb jaren gewerkt met roofmijten maar zag weinig effect. Verder wil ik juist weg van behandelen. Ook weg van biotechnische ingrepen. Ik probeer vooral te werken naar resistente volken.

    • @NasierOmran
      @NasierOmran 9 หลายเดือนก่อน

      ​@@Bijdenatuurwat doe jij er dan aan om de resistentie van je volk te verhogen tegen varroa..?

    • @NasierOmran
      @NasierOmran 9 หลายเดือนก่อน

      De k wing komt niet door de varroa maar tracheal mites volgens mij.

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  9 หลายเดือนก่อน +1

      @@NasierOmran Hoi! We maken elk jaar 100 dochters van 2 / 3 van de meest resistente lijnen. Die kruisen we met darren van 2 andere resistente lijnen. Van die 100 telen we met de beste door. Dat zijn er meestal ongeveer 10. Het onderzoek doen we door middel van een broedonderzoek. Daarin tellen we de reproducerende en niet reproducerende mijten.

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  9 หลายเดือนก่อน +1

      @@NasierOmran K wing is een uiting van verschillende virussen.

  • @petercoppoolse3654
    @petercoppoolse3654 ปีที่แล้ว +2

    Dank voor de instructie, prachtig. Kan ik mee verder. Wat denk je van profilactische behandeling in het voorjaar ? Wat is je mening mbt het gebruik van mierenzuur ? Ik had deze zomer een kast met veel gekreukelde vleugeltjes, wel behandeld met oxaalzuur, maar inderdaad te laat....

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  ปีที่แล้ว

      Dank je voor je reactie. Ik zal binnenkort een video maken over mijn gedachten over mierenzuur. In het kort: mierenzuur werkt in de basis zeer goed tegen de varroa. Er zijn echter vaak ongewenste bijwerkingen die voornamelijk veroorzaakt worden door de moeilijk te doseren verdamping. De “gas concentratie” is afhankelijk van het volk, de luchtvochtigheid, temperatuur en de toediening / applicator. Om die redenen vind ik het ongewenst om mierenzuur te gebruiken.
      In het voorjaar is het goed om een behandeling met Oxaalzuur te doen, maar niet nodig als je najaars / winter behandeling goed zijn uitgevoerd.

    • @petercoppoolse3654
      @petercoppoolse3654 ปีที่แล้ว

      @@Bijdenatuur mierenzuur op een tissue en onderin de kast op een schoteltje schuiven?

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  ปีที่แล้ว

      Ik probeer ver weg te blijven van Mierenzuur. Mierenzuur is zeer hard op de bijen.@@petercoppoolse3654

    • @petercoppoolse3654
      @petercoppoolse3654 ปีที่แล้ว

      Ik heb het ook nog nooit toegepast, maar in zie wel een laatste reddingmiddel als de bijen populatie op instorten staat. Er zijn imkers, die verklaren, dat mierenzuur in de cellen gaat en dus darrenlarven kan behandelen. Die hebben we ook nodig. Bovendien zo het de honing niet aantasten omdat het weer vervliegt. Aan de andere kant; als een volk bevattelijk is voor varroa is er misschien ook geen redden aan. Natuurlijke selectie moet ook plaatsvinden..De sterksten blijven over en daar gaan we mee verder. Geldt ook voor BPV..
      Hoe is het bij jou mbt de aziatische hoornaar? Ik ben een kleine imker in zeews vlaanderen en hier is het erg. Van de 12 kasten ben ik er al 4 kwijt door die hoornaars. Ken je de toepassing van Boorzuur in limonade/lokmiddel ? De hoornaars nemen het mee naar het nest en het boorzuur verstoort de aanmaak van het Chitine..nest gaat dood.dus..

  • @janakkerman4714
    @janakkerman4714 5 หลายเดือนก่อน

    de dieren bescherming moet gelijk je volken in beslag nemen jij bent verantwoordelijk voor de gezondheid van je bijen zeer droevig dit.

    • @Bijdenatuur
      @Bijdenatuur  5 หลายเดือนก่อน

      Helemaal mee eens dat ik verantwoordelijk ben voor mijn volken. Jaarlijks sterven in Nederland, Duitsland en België naar schatting 300.000 bijenvolken. Hoofdoorzaak de Varroa mijt. Dit volk is ziek en dat laat ik bewust zien. Daarmee bereik ik veel imkers die hun werkwijze aanpassen. Dat helpt in het aantal volken dat verloren gaat. Daarna wordt het volk behandeld en is het volk na 6 weken weer gezond. In mijn imkerij doe ik veel onderzoek naar bijengezondheid en werken we keihard aan het resistent maken van de honingbij.