İkinci (aslında bilmem kaçıncı) el cihaz almak tam baş ağrısıdır. Güleryüzlü, çok efendi bir arkadaştan bir Nakamichi Receiver amfi aldım. Arada, cihaz buradan çıkınca geri almam takas yapmam dedi, aslında bu bir işaretti. Lakin sırf meraktan üzerinde Nelson Pass'ın tasarımı STASIS logosunu görünce çok da incelemeden aldım cihazı. Sanırım 4-5 bin lira idi, çok önemli değil dedim. Bir süre elim değmedi 10-15 gün sonra bağlayıp denediğimde trafosunun 220 V yapıldığını, 110 V yazısının siyah kalemle boyandığını, iki kanal arasında volüm farkı olduğunu, radyo sinyallerinin amfi modunda sese karıştığını, hafıza kondansatörünün patlak, phono dip gürültüsünü çok yüksek olduğunu ve cihazın epeyce kurcalandığını gördüm. Satıcıya bu benim işime yaramaz yarı fiyatına geri al başka birşey ver dediğimde ben takas yapmıyorum dedi. Neyse epeyce bir ısrarla yarı fiyatına geri verip başka bir cihaz aldım. Onda da selektör sorunu ve meşhur siyah kalemle rötuşlanmış ön panel vardı. Söküp temizleyip selektörü hallettim ama kullanmadığım cihazlara bir tane daha eklemiş oldum. Bir ay kadar sonra bizim sıkıntılı ilk amfi başka bir şehrin sayfiye ilçesinin çok bilen bir satıcısından, ballandıra ballandıra özellikleri anlatılan bir reklamla 8-9 bin fiyatla satıştaydı. Sonra 10'ları geçti. Herhalde iki ay falan sürdü satılması. Onu alana hayırlı olsun diyeyim. Velhasıl derdiniz gerçekten müzik dinlemekse; ne olduğu belirsiz ikinci el cihazları almak yerine gidin daha ucuza TPA-3255'li, MA12070'li, bulabilirseniz Tripath'lı küçük bir cihaz alın. Ya da iyi denebilecek bir ikinci el fiyatına yepyeni bir Topping LA90 Discrete alın, alacağınız ikinci el cihazlar onun kadar iyi olamazlar %95 ihtimalle. Bu piyasada doğru düzgün bir eski cihaz bulmak gerçekten zor. Bunlar benim fikrim elbette.
20 yıldır elektronik teknikerliği yapıyorum. elimden geçmeyen cihaz yoktur. konuk arkadas biraz lakırtı yapmış. cihaz 50sene de yatsa çalısır tek sorun kondansatorlerdir. kururlar ve onların değişimi gerekir. onun dısında hiç bir problem yasanmaz.
Condansatorü değişmiş cihaz alırım hatta iyi kondansatör koyduysa artı dır benim için fakat trafo değişmiş cihaz almam hele boşuna Esnaf tan cihaz almadığımı şu video dan sonra hiç almam
Mekanik seçiciler oksitlenir lehimlerde çatlaklar oluşabilir, toz ve nem birleştiği zaman kaçaklar oluşur cihazı bozabilir. Bazı kondansatörler hermetik olarak mühürlüdür. Onlara da birşey olmaz. Kondansatörlerde de doğru kalitede kondansatör takmak gerekli. O yüzden yatmış cihaza hele hele çıkışı simetrik voltajlı ise hoparlör bağlamam DC kaçak hoparlörü öldürebilir mesela.
Güney Bey güzel anlatmış. En genci 40-50 yaşında olan vintage hi-fi cihazlardan sıfır cihaz muamelesi beklemek saflıktır. Durduğu yerde bile bir sürü arıza biriktirir. Ben şahsen bir vintage hi-fi meraklısı olarak (özellikle AKAI) bu cihazlardan beklentim ses performansından daha çok dönemin teknolojisini ve havasını tecrübe etmemi sağlaması ve görselliğidir. Yoksa tabi ki parasını verip yeni üretilen aplilerden de alabilirim. Ancak bu arada hi-fi ın altın çağında üretilmiş ampliler modern amplilerin çoğuna beş basar. Ancak bunlar tabi ki yorgun cihazlar, her an başına bir şey gelebilir.
yeni nesil cihazlar 32 bit çözünürlüğe sahip, bir cok eski amfi dinledim bu dediğinize katılmıyorum malesef. yeniler özelliklede lider markalar bu konuda cok iyiler.
kablo ile bluetooth arasında nasıl ses farkı olmaz dersiniz. Gece ile gündüz kadar fark var. Kulağınız rahatsız olduğundan dolayı farkı hissetmiyorsunuz sanırım
Bu arada bu ses kalitesi ile ilgili olarak power bandwidth denen bir kavram vardır. Eski cihazlarda güç değeri daha dar bir frekans aralığına dağıldığından daha canlı parlak güçlü vuran sesler alınır. Daha yeni cihazlarda band genişliği de arttığı için güç dağılımı geniş aralıklıdır. Bu da daha doğal ama sönük gibi hissedilen seslere yol açar. Ton ayarı ile dengelersiniz. Bu arada bir cihazın düz ayarlarla kullanılması çok mantıklı değil. Bulunulan ortamın ses yutma/yansıtma karakterine göre kulakla ya da spektrum analizör+mikrofonla test sinyali kullanılıp ayarlanması gerekir. Burada da ekolayzerin ne işe yaradığı anlaşılıyordur umarım.
Aynı trafonun sekonderi aynen kullanılırsa primer yarı incelikte telden 2 kat uzunlukta sarılır bir de 50 Hz ye uygun voltaj kompanzasyonu da hesaplanırsa hiç sorun olmaz. Bu arada Ben de 110 cihaz alır ve kullanırım. Bazı uyanıklar triyaklı elektronik voltaj düşürücü kullanma gafletine düşüyorlar.
Elektron tüplerinden transistörlere ilk geçişte silisyum değil germanyum transistörler kullanıldı. Germanyum transistörlerin eşik voltajı 0.2-0.3 V arasında olduğundan (silisyumda 0.6V) sesleri daha tatlı-sıcak ve berrak gelir. Ama hassas transistörler dir ısınmaya zorlanmaya kısadevreye pek gelmezler. Trio da o tip bir cihaz ise ses kalitesi oldukça iyidir. İç yapısından emin olamadığım için ne tip transistör var bilemiyorum. Germanyum transistörlü cihazlarda güç değerleri nisbeten daha düşüktür.
Highend kablolu ve mümkünse analog dinlemek gerekir. Bluetooth için kayıplı doğasıyla hifi bile denemez. Gene de araçta kaçış yok artık, o gürültüde fazla fazla kurtarır.
@leventkarakas9797 dinlediğiniz bir çok network streamer VB cihazlar DA olarak çalışır. Digital çıkış verirlerse de analog dönüştürücü den digital dönüşüm verirler ki ses hepten ölür. Aslı digital olanı sadece digital sistemler en doğru verirler. Yani class D Digital amplifikatörler ve kulaklık çıkışları. Unutmamak gerekir analog, bir şeye benzemek, benzetilmiş demektir. Oysa Digital bir şeyin(ses, görüntü) sayısal dökümü demektir.
Eski transistörlerde germanyum galyum gibi yarı iletgenler kullanıldığı için ses daha doğaldı sonraları ucuz olduğu için silsyum transıstorleri geliştirdiler tümleşik devreli entegre amfi cipleri ses kalitesini dusurdu
Şapka transistör; aslında metal kılıflı bipolar transistörler den bahsediyorsunuz...mc2955/3055 ve muadilleri.. o yıllarda plastik kılıflı transistörler yoktu.
Çok yanlış bilgiler var. 110 veya 220 volt olması cihazın ses kalitesini etkilemez. 110 veya 220 volt cihazın kullanılacağı bölgeye göre trafonun giriş voltajıdır ve her iki trafoda da çıkış voltajları yine aynıdır, ses karakterine etki etmez. Bluetooth zaten digital bir formattır ve codecler ile ses gönderip çözer. Analog bluetooth olmaz.
1 Allahın kulu da kabin hesaplaması yapımı hakkında prof türkçe içerik üretmemiş anlamıyorum bu kadar çok biliyor herkes bu yapılmamış şeyi neden yapmıyorlar? Demek ki bilmiyorlar.
Sürücünun ts parametreleri, empedans grafiği ve frekans tepkisi ölcümü yapılmadan kabin hesaaplaması tamamen hayaldir. Ve bu saydıklarım uzun iştir. Bu tip videolar hazırlanması için herkesin ulaşabileceği sürücüler bulunmalı ve bu ülkemizde zordur. Scan speak vs gibi sürücülerle profesyonel işler cıkarılabilir. Fakat her bütçeye hitap edemez malesef.
Çok akıcı, bilgi yüklü ve samimi sohbetinize çok teşekkür ederim. Devamını dilerim.
Soluksuz izledim üstatlar ağzınıza sağlık bilgi ve keyf dolu sohbet için teşekkür ediyorum saygı ve selamlar.
Yine doyumsuz bir sohbetle vaktin nasıl geçtiğini anlayamadık,,,ağzınıza yüreğinize sağlık...
Analog Bluetooth deyince olay anlaşılmıştır.
İkinci (aslında bilmem kaçıncı) el cihaz almak tam baş ağrısıdır.
Güleryüzlü, çok efendi bir arkadaştan bir Nakamichi Receiver amfi aldım. Arada, cihaz buradan çıkınca geri almam takas yapmam dedi, aslında bu bir işaretti. Lakin sırf meraktan üzerinde Nelson Pass'ın tasarımı STASIS logosunu görünce çok da incelemeden aldım cihazı. Sanırım 4-5 bin lira idi, çok önemli değil dedim.
Bir süre elim değmedi 10-15 gün sonra bağlayıp denediğimde trafosunun 220 V yapıldığını, 110 V yazısının siyah kalemle boyandığını, iki kanal arasında volüm farkı olduğunu, radyo sinyallerinin amfi modunda sese karıştığını, hafıza kondansatörünün patlak, phono dip gürültüsünü çok yüksek olduğunu ve cihazın epeyce kurcalandığını gördüm. Satıcıya bu benim işime yaramaz yarı fiyatına geri al başka birşey ver dediğimde ben takas yapmıyorum dedi.
Neyse epeyce bir ısrarla yarı fiyatına geri verip başka bir cihaz aldım. Onda da selektör sorunu ve meşhur siyah kalemle rötuşlanmış ön panel vardı. Söküp temizleyip selektörü hallettim ama kullanmadığım cihazlara bir tane daha eklemiş oldum.
Bir ay kadar sonra bizim sıkıntılı ilk amfi başka bir şehrin sayfiye ilçesinin çok bilen bir satıcısından, ballandıra ballandıra özellikleri anlatılan bir reklamla 8-9 bin fiyatla satıştaydı. Sonra 10'ları geçti. Herhalde iki ay falan sürdü satılması. Onu alana hayırlı olsun diyeyim.
Velhasıl derdiniz gerçekten müzik dinlemekse; ne olduğu belirsiz ikinci el cihazları almak yerine gidin daha ucuza TPA-3255'li, MA12070'li, bulabilirseniz Tripath'lı küçük bir cihaz alın. Ya da iyi denebilecek bir ikinci el fiyatına yepyeni bir Topping LA90 Discrete alın, alacağınız ikinci el cihazlar onun kadar iyi olamazlar %95 ihtimalle. Bu piyasada doğru düzgün bir eski cihaz bulmak gerçekten zor. Bunlar benim fikrim elbette.
20 yıldır elektronik teknikerliği yapıyorum. elimden geçmeyen cihaz yoktur. konuk arkadas biraz lakırtı yapmış. cihaz 50sene de yatsa çalısır tek sorun kondansatorlerdir. kururlar ve onların değişimi gerekir. onun dısında hiç bir problem yasanmaz.
Condansatorü değişmiş cihaz alırım hatta iyi kondansatör koyduysa artı dır benim için fakat trafo değişmiş cihaz almam hele boşuna Esnaf tan cihaz almadığımı şu video dan sonra hiç almam
Transformatörü yakılmışsa sorun çok büyük olacak hatta bütün çıkış katları bitmiş olur@@yusufbas890
Mekanik seçiciler oksitlenir lehimlerde çatlaklar oluşabilir, toz ve nem birleştiği zaman kaçaklar oluşur cihazı bozabilir. Bazı kondansatörler hermetik olarak mühürlüdür. Onlara da birşey olmaz. Kondansatörlerde de doğru kalitede kondansatör takmak gerekli. O yüzden yatmış cihaza hele hele çıkışı simetrik voltajlı ise hoparlör bağlamam DC kaçak hoparlörü öldürebilir mesela.
@BarisSOZUAK vacumed capacitor den mi bahsediyorsunuz? Hermetik ?
@@alanhosman8185 Tamamen yalıtılmış metal kılıf epoksi ile mühürlüdür. Askeri cihazlarda çok çıkar. 30-40 yıl bana mısın demeyenleri var.
Güney Bey güzel anlatmış. En genci 40-50 yaşında olan vintage hi-fi cihazlardan sıfır cihaz muamelesi beklemek saflıktır. Durduğu yerde bile bir sürü arıza biriktirir. Ben şahsen bir vintage hi-fi meraklısı olarak (özellikle AKAI) bu cihazlardan beklentim ses performansından daha çok dönemin teknolojisini ve havasını tecrübe etmemi sağlaması ve görselliğidir. Yoksa tabi ki parasını verip yeni üretilen aplilerden de alabilirim. Ancak bu arada hi-fi ın altın çağında üretilmiş ampliler modern amplilerin çoğuna beş basar. Ancak bunlar tabi ki yorgun cihazlar, her an başına bir şey gelebilir.
yeni nesil cihazlar 32 bit çözünürlüğe sahip, bir cok eski amfi dinledim bu dediğinize katılmıyorum malesef. yeniler özelliklede lider markalar bu konuda cok iyiler.
Samimi, sıcak bir sohbet oldu, teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık çok güzel bir bölüm olmuş.
İlgi ile izledim. Teşekkürler.
Güzel sohbet olmuş.
kablo ile bluetooth arasında nasıl ses farkı olmaz dersiniz. Gece ile gündüz kadar fark var. Kulağınız rahatsız olduğundan dolayı farkı hissetmiyorsunuz sanırım
Zerrin Özer Hakkı Bulutla çıkmamıştır, Gönül şarkısı bir Orhan Gencebay bestesidir bunu düzeltmek istedim
Bu arada bu ses kalitesi ile ilgili olarak power bandwidth denen bir kavram vardır. Eski cihazlarda güç değeri daha dar bir frekans aralığına dağıldığından daha canlı parlak güçlü vuran sesler alınır. Daha yeni cihazlarda band genişliği de arttığı için güç dağılımı geniş aralıklıdır. Bu da daha doğal ama sönük gibi hissedilen seslere yol açar. Ton ayarı ile dengelersiniz.
Bu arada bir cihazın düz ayarlarla kullanılması çok mantıklı değil. Bulunulan ortamın ses yutma/yansıtma karakterine göre kulakla ya da spektrum analizör+mikrofonla test sinyali kullanılıp ayarlanması gerekir. Burada da ekolayzerin ne işe yaradığı anlaşılıyordur umarım.
Aynı trafonun sekonderi aynen kullanılırsa primer yarı incelikte telden 2 kat uzunlukta sarılır bir de 50 Hz ye uygun voltaj kompanzasyonu da hesaplanırsa hiç sorun olmaz. Bu arada Ben de 110 cihaz alır ve kullanırım. Bazı uyanıklar triyaklı elektronik voltaj düşürücü kullanma gafletine düşüyorlar.
teşekkürler
Bilgisayardan gönderdiğiniz müzik amplifikatörünüze gönderildiğinde +/-anahtarlı olarak kablodan geçer. Digital bir atak mümkün değildir.
Teşekkür ederiz. Bilgilendik
Bluetooth sadece aracımda kullanırım..
Elektron tüplerinden transistörlere ilk geçişte silisyum değil germanyum transistörler kullanıldı. Germanyum transistörlerin eşik voltajı 0.2-0.3 V arasında olduğundan (silisyumda 0.6V) sesleri daha tatlı-sıcak ve berrak gelir. Ama hassas transistörler dir ısınmaya zorlanmaya kısadevreye pek gelmezler. Trio da o tip bir cihaz ise ses kalitesi oldukça iyidir. İç yapısından emin olamadığım için ne tip transistör var bilemiyorum. Germanyum transistörlü cihazlarda güç değerleri nisbeten daha düşüktür.
bluetooth sinyal kaybina neden olur ama çok da etkilemez.
aptx hd, ldac gibi codecler varsa kayipsiz denecek kadar oluyor.
Günümüzde 24-bit 192 kHz 5m(mesafe Bluetooth un yayınladığı fatayı eksiktir. Havada yolculuk eden kaybolur😊) uzaklıktan yayın yapabilen devreler var.
Highend kablolu ve mümkünse analog dinlemek gerekir. Bluetooth için kayıplı doğasıyla hifi bile denemez. Gene de araçta kaçış yok artık, o gürültüde fazla fazla kurtarır.
@leventkarakas9797 dinlediğiniz bir çok network streamer VB cihazlar DA olarak çalışır. Digital çıkış verirlerse de analog dönüştürücü den digital dönüşüm verirler ki ses hepten ölür. Aslı digital olanı sadece digital sistemler en doğru verirler. Yani class D Digital amplifikatörler ve kulaklık çıkışları. Unutmamak gerekir analog, bir şeye benzemek, benzetilmiş demektir. Oysa Digital bir şeyin(ses, görüntü) sayısal dökümü demektir.
pioneer sa 740 ile 940 arasında ses tonu olarak ne fark vardır ? 740 dinlemiş biri olarak 940 merak ettim .
Eski transistörlerde germanyum galyum gibi yarı iletgenler kullanıldığı için ses daha doğaldı sonraları ucuz olduğu için silsyum transıstorleri geliştirdiler tümleşik devreli entegre amfi cipleri ses kalitesini dusurdu
İstanbul da bu cihazların bakımı yapan işinin ehli tavsi edebilecek varmıdır bilgisi olan var ise rica ediyorum
Şapka transistör; aslında metal kılıflı bipolar transistörler den bahsediyorsunuz...mc2955/3055 ve muadilleri.. o yıllarda plastik kılıflı transistörler yoktu.
İngiliz amfisi nasil calar? :)
Öyle cihazlarla Bluetooth kullanıp kaliteli müzik dinliyorum diyemezsiniz kimse kusura bakmasın..
Pek audiophile muhabbet olmamış çok güzel ses çok güzel ses
ab cılas cıhazları nerırım
Çok yanlış bilgiler var. 110 veya 220 volt olması cihazın ses kalitesini etkilemez. 110 veya 220 volt cihazın kullanılacağı bölgeye göre trafonun giriş voltajıdır ve her iki trafoda da çıkış voltajları yine aynıdır, ses karakterine etki etmez. Bluetooth zaten digital bir formattır ve codecler ile ses gönderip çözer. Analog bluetooth olmaz.
Neden hiç DUAL yok
110 volta dımmer kulanın
ekolaızer cırossoverdır onda muzık dınlenmez
Antika konusunda uzman olabilir arkadaşın . ama anlattıkları HiFi ile ilgili hiç bir ilgisi yok …
1 Allahın kulu da kabin hesaplaması yapımı hakkında prof türkçe içerik üretmemiş anlamıyorum bu kadar çok biliyor herkes bu yapılmamış şeyi neden yapmıyorlar? Demek ki bilmiyorlar.
Sürücünun ts parametreleri, empedans grafiği ve frekans tepkisi ölcümü yapılmadan kabin hesaaplaması tamamen hayaldir. Ve bu saydıklarım uzun iştir. Bu tip videolar hazırlanması için herkesin ulaşabileceği sürücüler bulunmalı ve bu ülkemizde zordur. Scan speak vs gibi sürücülerle profesyonel işler cıkarılabilir. Fakat her bütçeye hitap edemez malesef.
makıntosun bazı cıhazları bes para etmez ılanlarda goruyorum ıncelıyorum begendıklerımı bısekılde zaten alıyorum bızde cok cıhaz topluyoruz
Bütün amplifikatörler asla kapatılmaması gereken cihazlardandır. Kapatılmış bir geleneksel ampli en erken bir saat sonra gerçek performansını verir.
emeğinize sağlık üstadlar. Güney beyin ilanlarına nasıl ulaşabiliriz. facebook ve instagram kullanmıyorum.