Ik voel me sowieso niet serieus genomen door die marketeers en ambtenaren die vinden te weten wat mijn generatie leuk vindt. Ik ben 20 en ik wil geen slogans in straattaal. Ik wilde van de rabo geen passie voor m'n doekoe toen ik mijn eerste bankpas kreeg, ik had graag met mijn 18e een brief gehad hoe digitaal bankieren werkt omdat ik dat toen nodig had om dingen voor mijn studie te betalen. Ik had graag voor mijn 18e verjaardag van de overheid geen brief gehad DAT er wat ging veranderen, maar WAT er ging veranderen en bij welke instanties ik welke formulieren in moest vullen. Ik had ook wel graag werkend onderwijs gehad... Het is wonderlijk hoe ze je enerzijds aanspreken als een debiel en anderzijds ervanuitgaan dat je vanzelf wel uitvindt hoe dingen werken waar veel mensen met aanzienlijk meer levenservaring ook geen snars van begrijpen.
Mocht het een troost zijn, ik ben volgend jaar vijftig, en wordt nog steeds aangesproken als een debiel. Niet alleen door de overheid, maar zeker ook door politieke partijen, de volledige IKEA, en allerlei ander random volk. In mijn tijd was het onderwijs volgens mij wel wat minder dysfunctioneel, al kan het zijn dat niet alleen het lerarentekort en constante bezuinigingen je parten spelen na 25 jaar neo-liberaal beleid, maar dat ook de opkomst van social media en de smartphone in de klas je publiek niet helemaal hard meer is in het bolletje. Maar goed. Je bent de enige niet, en het is ook zeer zeker niet iets wat alleen jouw generatie overkomt. Wat ik wel lullig vind is dat caissières me bij de supermarkt "meneer" noemen op een toon alsof ze denken dat ik al vroeg aan de Alzheimer ben, maar verder is die generatie net zo hard werkend als de mijne in mijn tijd. :)
Daarin neem ik het als Millennial altijd wel op voor de Generatie Z. "Oh, kijk, de jeugd wil niet werken". Toen ik 18 was wilde ik dat ook niet. En eigenlijk als je heel eerlijk bent, ga jij ook liever op vakantie dan dat je 6x per week staat te hakken in de kolenmijn. Er komt een nieuwe, prettigere werkstandaard aan, deal with it.
Maar wie zorgt voor de energie voor je kantoor dan? Ben toch bang dat je het nog koud krijgt achter de pc, als Internet überhaupt nog werkt. Niet lullig bedoeld maarja, die kolen worden niet voor niks nog steeds gewonnen.
@@FBAV Goed punt, maar uiteindelijk zijn dat zonnepanelen, windmolens, kerncentrales en steeds minder vaak kolen. De energie die je huis binnenkomt is voorlopig gemengd, tenzij je zelf panelen hebt. We zoeken altijd wel manieren om het onszelf iets makkelijker te maken.
@@DDM1995 waar komt volgens jou de energie vandaan om zonnepanelen en windturbines te bouwen en te plaatsen en te onderhouden of vervangen. En waarop draait de kernreactor van een kerncentrale? Het zijn vast niet ALLEMAAL kolen, maar toch zeker voornamelijk fossiele brandstoffen.... Die factor telt blijkbaar niet mee als het om zogenaamd "groene" energie gaat. Maarja, komen we later wel een keer achter als blijkt dat we ietsje beter vooruit hadden moeten kijken.
@@FBAVHoe dat in China (het grootste productieland voor zonnepanelen) werkt weet ik niet, maar iedere aansluiting in Nederland krijgt precies dezelfde energiemix tussen grijze en groene energie. Het streven is natuurlijk om de verhouding in het voordeel van groen te stellen.
@@DDM1995 Als ze hier zouden worden geproduceerd, zou zo'n firma niet eens voeten aan de grond krijgen; teveel emissie. Maarja hou je maar van de domme.
Jo...oud docent van mij, kwam de collegezaal altijd binnenwandelen met een Dr. Pepper 😆 sprak zeer fascinerend over de McDonaldisation van de maatschappij, super aardige en intelligente man! En zeer sociaal!
Als millenial haal ik veel plezier uit mijn baan vaak, denk dat het per persoon heel erg kan variëren. Moet wel zeggen dat, zelfs in acht nemende wat er in deze video werd uitgelegd, ik het ook niet gek zou vinden als wij en de jongere generaties minder betrokken zouden zijn bij ons werk. Dit baseer ik dan puur op een resultaat gerichte basis, ik verdien een top 7% salaris en kan nauwelijks een woning kopen of huren als recentelijk single persoon. Dus dan snap ik wel dat mensen werken minder belangrijk gaan vinden als het toch niets oplevert.
TLDR: karakterverschillen tussen generaties bestaan niet. Mensen indelen in generaties neigt naar (geaccepteerde) leeftijdsdiscriminatie (die laatste zin is mijn eigen interpretatie).
Dat klopt. Ten aanzien van gender en etniciteit zijn dergelijke generalisaties ook niet wetenschappelijk te onderbouwen (je bent minder goed in je werk omdat je vrouw bent etc.). Dat wil niet zeggen dat zulke generalisaties niet gemaakt worden, maar het is dan discriminatie waar geen wetenschappelijke grond voor is
@@bpeper Precies wat ik al jaren loop te roepen. In het woke-denken moet je steeds rekening houden met de gevoeligheden van mensen. Maar het grappige is dat je in die kringen (waar ik zijdelings in verkeer) toch regelmatig die generatielabels hoort. Toen ik 13 was werd ik punk en was razend enthousiast over deze muziek. Nu ben ik 60 en vind het nog steeds geweldig. Niet alleen de bandjes van toen, maar ook de bandjes van nu, met 18-jarigen die zich in het zweet spelen. En ik denk, als ik 80 ben, nog steeds. Misschien ben ik een boomer omdat ik door de artrose niet meer kan stagediven 🤣
Lijkt mij eerlijk gezegd ook. Hoewel ik zou zeggen dat het vooral een uiting is van de kwaliteit en impact van opvoeding, onderwijs en de algehele instelling van de maatschappij om jonge mensen heen. . Punt
Gen X hier, en ik vind dat mensen veel minder zouden moeten werken. Ik woon in Portugal en werk 40 uur per week, dat mag best wat minder. Ik hoop dat ooit de technologie ingezet gaat worden om ons leven beter te maken, niet voor winst maximalisatie. Maar ja dat zal wel nooit gebeuren.
Elke dag wordt de technologie ingezet om beter te leven, anders was het voor u bijv onmogelijk geweest om nog actueel nieuws te volgen in Nederland vanuit Portugal. Een auto, Internet, maar iets simpels als een e-mail schrijven etc etc. de afgelopen 80 jaar zijn de levensstandaarden zo extreem verhoogd dat ik niet eens kan voorstellen hoe mijn ouders hebben geleefd toen ze zo oud waren als ik, laat staan mijn opa en oma die nog in een plaggenhut geboren zijn. Ik hoop dan ook vooral dat mijn kleinkinderen ooit het zelfde over mijn leven zullen zeggen. huh 80 uur in een week werken kan je toch nooit vol houden hoop ik dat ze dan zullen denken of iets dergelijks(ik werk gelukkig ook maar 22 weken per jaar).
Dan ga je toch minder werken, de slavernij is al lang geleden afgeschaft, ook voor blanken. Maar ja minder werken is ook een minder grote flatscreen, een kleiner huis en een minder grote of geen auto. Daar kun je gewoon voor kiezen hoor, daar hoef je niet voor te "hopen".
@@denisevanpraag621 Ja, dat viel mij ook al op!! Ik ben ook van 1983, ben altijd als Millennial aangeduid. En nu ben ik opeens de Pragmatische Generatie?? Nog nooit van gehoord! En ik voel me hieromtrent ook niet aangesproken..!
Het probleem is ook gewoon de mensen die qua jaartal op de randen zitten. Ik kom uit 2000, ben als kind opgegroeid in een wereld zonder/met zeer gelimiteerde social media en smartphones. Ik heb wat dat betreft (en qua veel meer aspecten) veel meer gemeen met iemand uit 1995 dan iemand uit 2005, maar gen-z wordt vaak geclassificeerd vanaf 1997. De windows' zijn gewoon te groot. De wereld in 2010 leek meer op de wereld van 2000, dan op die van 2015 zeg maar. En dat is in andere generaties idem. De indeling gebruikt in deze video oogt al logischer dan de standaard. Even vooropgesteld dat dit generaliseren echt verschrikkelijk is. Dat gezegd hebbende, wat ik veel om me heen zie bij vrienden en kennissen van rond mijn leeftijd (1994-2001) is dat ze zich of afkeren tegen gen-z cultuur of juist erin proberen te blenden. Eigenlijk geen tussenweg. Ik denk überhaupt dat een generatie definiëren/indelen niet kan zolang je er windows' van 15 jaar van maakt. 5-10 jaar zou veel logischer zijn. En dan nog steeds zit je met de grijze gebieden.
Je hebt helemaal gelijk, de perioden zijn redelijk arbitrair. En, daarnaast, heeft niet iedereen in hetzelfde leeftijdscohort (of dit nu 5, 10 of 15 jaar betreft) dezelfde gedeelde ervaringen die impactvol zijn. Lang niet iedere babyboomer was een Dolle Mina, lang niet elke gen-x'er deed mee aan de demonstraties tegen de neutronenbom, etc etc.
Het beste zou zijn om mensen niet alleen _per jaar_ in te delen, maar zelfs nog per geboortedag. Maar wel onder voorbehoud van persoonlijke verschillen.
Volgens mij kloppen die jaartallen niet. Op meerdere andere websites staat namelijk dat Gen Z van 1997 t/m 2012 is. Daarmee kloppen de andere cijfers ook automatisch niet meer.
Scherp opgemerkt. Er blijken nogal wat wisselende leeftijdsgrenzen te worden gebruikt voor het aanduiden van verschillende generaties, zowel in de wetenschap zelf als door allerlei generatie-'deskundigen". Een eerste teken dat het empirisch 'vinden' van generaties vooral een keuze is van onderzoekers, deskundigen, en/of generatie-guru's. En niet een soort natuurwet. Wat ook opvalt is dat generaties, volgens Mannheim, zichzelf moeten herkennen in een gedeelde ingrijpende levensgebeurtenis - vaak een politieke, economische of socale gebeurtenis met veel impact - die heel kenmerkend voor juist 1 generatie is. Ondanks de licht wisselende leeftijdsgrenzen, worden er internationaal grofweg dezelfde indelingen gebruikt. Dat is natuurlijk ook merkwaardig want ingrijpende levensgebeurtenissen zijn behoorlijk cultureel/nationaal bepaald (zeker in de tijden voor het mondiale internet). De Maagdenhuisbezetting in Nederland heeft voor 'generatiegenoten' in andere delen van de werled niet dezelfde impact. Daarbij komt nog dat ingrijpende levensgebeurtenissen lang niet voor ieder lid van een generatie (of eigenlijk leeftijdschort) eenzelfde bindende impact heeft.
Interessant! Ik ben sinds ik 30 ben echt gefascineerd door generatieverschillen (wat dus niet helemaal lijkt te bestaan 🤪) maar het gevoel van nostalgie herken ik mega! Leuke video 😁
Ik vind het vervelend deze classificaties. Het voelt alsof er een barrière ontstaat tussen mensen. Maar het is ergens mens eigen dat we vaak toch meestal maar niet altijd optrekken van mensen van onze eigen leeftijd. We zouden n veel invlusievere vorm van vriendschap kunnen kweken iemand die 18 is met iemand van 40. Ook is het discutabel wat is oud en wat is jong. Maar meer leeftijden met elkaar mengen daarmee word het agisme in mindering gebracht en het adultisme. En natuurlijk zitten we in andere levensfases maar tot op welke hoogte wat heb je wel.met elkaar gemeen en wat juist niet . Ik weet niet of ze in Sudan of Somalië ook aan zulke terminogieen werken. Ik vind labelen niet altijd even gunstig. Het voelt als begrenzing. . Ik begrijp het concept maar dan ga je al te snel. Met daar heb gen z of daar heb je die boomers weer. En nu is gen z de klos. Zogenaamd. Het is maar hoeveel waarde en waarheid je er aan hecht.. voor de 1 is dit de waarheid voor een ander niet
En het is vaak microgeloof en aanpraterij, net als persoonlijkheidstypes, alpha/beta/gamma. Vroeger dachten ze dat je een balans van bepaalde vloeistoffen je karakter verklaarden (daar komen humor en melancholie vandaan), dit soort hokjes zijn gewoon een moderne manier om mensen weer iets aan te praten wat geen harde wetenschappelijke basis heeft.
Misschien heb ik iets in de video gemist, maar ik kan wel verschillen tussen de generaties bedenken. De communicatiestijlen van boomers en zilennials zijn in mijn ervaring in ieder geval heel anders. Ik vermoed altijd dat het te maken heeft met dat zilennials digital natives zijn. Daarnaast heb je voor mijn gevoel ook cultuur/smaak verschillen maar dat past wel bij de nostalgie die ze hier benoemen. Alsnog interessante conclusie over dat continue 'Gen Z enters the workplace'.
"Zillennials or Zennials is a social cohort encompassing people born on the cusp of, or during the latter years of the Millennial generation and the early years of Generation Z." Boomers en Millennials bedoel je denk ik?
@@UlasMT ik koos voor zilennials om zowel millennials en gen z te grijpen. Doelde vooral op de digital natives waar dan weer niet alle millenials onder vallen haha
@@GBOAC voor mijn categoriserende brein is dat vrijwel hetzelfde. Het verschil zit volgens mij dan meer waar je een (harde) scheidslijn tussen generaties legt. Over het algemeen zijn mensen van 60+ digitaal minder vaardig dan mensen van 20+. Heeft natuurlijk te maken met de technologische ontwikkelingen tijdens dat leeftijdsverschil. Maar groepeer een paar van die statistieken en je kan prima in generaties denken.
@@nfrschmitz My bad, ik was in de war met heel iemand anders... Heeft niks met leeftijd te maken: heb al problemen met namen onthouden sinds de lagere school 😀
Hokjes is vrij normaal maar wat er mis gaat is dat mensen zich echt hier teveel aan vast klampen. Waarschijnlijk doordat we sinds het internet ons gevoel als individu kwijt aan het raken zijn door jezelf met teveel mensen te vergelijken onbewust. Ik zie zelf wel heel soepeltjes generationele verschillen maar het is gewoon een extra gedachte die speelt. Ik behandel een 20 jarige net zoals een 50 jarige totdat de persoon anders behandeld wilt worden. Generatiedenken kan op 2 assen. Historisch dus een 20 jarige vergelijken met een 20 jarige vroeger of actueel dus een 20 jarige met een 40 jarige. Historisch zie ik niet zo heel veel verschil en toegevoegde waarde van generaties. Actueel is het zeer relevant. Zoals ze al aangaven zijn 20 jarigen minder geinteresseerd in werken dus zou je als werkgever een 20 jarige anders moeten binnenhalen dan een 40 jarige. Generaties in de actuele zin is niets meer dan gewoon een bepaalde leeftijdsgroep die over het algemeen zijn eigen uitdagingen hebben. In ieder geval is het probleem de polairisatie en niet de hokjes van de generaties.
Ik ben blijkbaar pragmatische generatie (1982) en idd ik ben uitermate pragmatisch in het dagelijks leven. No nonsense doelgericht, praktisch, nuchter, van veel dingen het nut niet inzien etc. Yup thats me ^^
Moet er zelf wel om lachen hoe de jongere generatie op mijn werk zich uitslooft, ze zijn bang dat ze hun baan kwijtraken ofzo. Willen juist zoveel mogelijk in één dag doen. En ik zie geen meerwaarde in die werkhouding. Ik doe graag wat gedaan moét worden die dag maar het is ook lekker als je even kan zitten en als collega´s onder elkaar de sociale band kan aanhalen. Zo heeft ieder zijn eigen visie op hoe iets moet lopen - is dat te wijten aan generatiedingetje. Ik denk van niet.
Vind het toch altijd maar weer bijzonder dat die leeftijdgrenzen op iedere site of video verschillen, maar normaal gesproken val ik altijd wel onder gen Z (geboren in 2000), maar bij deze video voor het eerst bij de millenials. Ondanks dat ik veel trekjes heb van die "generatie", denk ik toch echt niet dat dat klopt 😅😭😂
dan val ik onder gen-z ik ben in 2003 geboren. ik had een telefoon al bij mijn 16e toen moest ik het delen met mijn broertje en ik kreeg een eigen telefoon een jaar later. (ik ben ergens rond mijn 10e begonnen met de computer, maar pas ergens rond mijn 13e deed ik meer dan enkel fotos zoeken voor achtergronden.) ik ben nog steeds verslaaft aan informatie video's en probeer altijd de bronnen na te checken.
Hij zegt in de video eigenlijk ook dat het 'sluitend' is iig. om een generatie na jou al een kindje te hebben. Dus ouder worden van een kindje na je 30e is alweer 2 generaties? 😗
Gen-Z 2001 maar ik speelde wel buiten en heitje voor karweitje etcetera. In plaat van de jongeren leventijd van Gen Z. En ik werk meer dan de gemiddelden. En ik probeer keihard tewerken. Maar jullie geven mij de kans niet
Pragmatische generatie vind ik een generatie die het nooit moeilijk heeft gehad, en nu veelal rijk is door overwaarde van het huis. Denken dat ze alles kunnen maken en zien niet de problemen waar hun kinderen en kleinkinderen mee te maken hebben zoals het vinden van een huis. Vaak heel zelfzuchtig. Die generatie daarvoor hielp het kroost nog veel meer met dingen. Die zouden niet fijn slapen als ze wisten dat de kinderen het niet goed hadden
@@Swieber-gu5vw grappig wel eigenlijk dat dit hele filmpje er over gaat dat je dat onderscheid op die manier dus eigenlijk niet kan maken. Toch heb ik ook van die onderbuikgevoelens bij verschillende generaties. Misschien moet ik die dan maar eens kritisch onder het licht leggen
Nou grappig maar ik ben van de pragmatische generatie, wij groeiden op met werkloosheid, bezuinigingen en krakers. Doordat wij veel gespaard op 30e huis kunnen kopen . Niet zelfzuchtig maar zelfredzaam en praktisch is onze generatie . En we geven niet zo af op andere generaties gelukkig
@@megvander2231 nou, ik de jaren 80 kocht je nog een huis voor nog geen 40k. Datzelfde huis is nu al gauw 350k. Deze generatie heeft dan vaak zoiets van: ja, wij hebben het ook allemaal zelf moeten doen. Terwijl de generatie daarvoor vaak veel minder had, maar alles deed om te zorgen dat de kinderen op de pootjes terecht zouden komen. Hun droom was bijv dan hun kinderen konden studeren. Terwijl de pragmatische generatie dat meer vanzelfsprekend vind en eigenlijk hoopt dat ze zo snel mogelijk opkrassen.
@@sum124get2 nou in de jaren 80 zaten we van de pragmatische generatie nog op de middelbare school en huizen kopen was ook voor mijn oudere broer of zus niet mogelijk door de absurd hoge hypotheekrente. Kraken gebeurde toen veel. In de jaren 90 heb ik gestudeerd op aandringen van mijn ouders die mij financieel niet ondersteunden maar daar word je ook wel creatief van,kan nog steeds met weinig af,pas in 2001 een klein appartement gekocht en dat was echt niet goedkoop toen. Wij kregen het echt niet cadeau zoals je schijnt te denken, wij zeurden gewoon minder en kosten het zelf op
@@DDM1995 En het laat wederom zien dat de grenzen redelijk betwistbaar zijn. Want het maakt qua gezamenlijk ervaren impactvolle historische gebeurtenis, nogal uit waar de grens trekt (wel of niet 9/11, wel of niet AIDS etc tec meegemaakt tijdens je vormende jaren).
Ik werk in een hotel en het verloop is daar zeer groot. Wie zegt dat GenZ geen probleem is, die heeft duidelijk geen huidige maatschappelijke kennis. Deze generatie is een groot probleem, maar dat komt naar mijn idee doordat de ouders ze geen schop onder de reet meer geven. Ook de generatie hiervoor was al een probleem, want of deze mensen zijn allemaal opgegroeid in de verzorgingsstaat, of ze willen allemaal manager worden. En dat is het probleem. We hebben geen work force meer. De ene is te lui, en de ander denkt een geboren leider te zijn terwijl ze 0 ervaring hebben en nergens verstand van. Termen als: dat is mijn werk niet, was vroeger iets waarvoor je na 2X de tent uit gebonjoerd werd. Sterker nog.. Ik durfde het niet eens in me kop te halen dat te zeggen tegen mijn chefkok! Die had echt gehakt van me gemaakt. Je hield gewoon je bek dicht en deed wat je gevraagd werd. En als je dan had laten zien dat je een goede werker was en een trouwe collega, dan kreeg je zelf ook respect. En zo leerde je dat respect niet opgeëist kon worden maar dat je het moest verdienen. En dat je dat niet deed door je mond op en neer te laten gaan, maar in plaats daarvan je handen. Dit is ook de generatie die eerst een baan aanneemt, en dan gaat lopen zeuren dat ze s'avonds geen vervoer naar huis hebben en dus eerder weg moeten. Alsof het t probleem van de baas is of jouw collega's dat jij je vervoer niet hebt geregeld. Dit is allemaal te wijten aan de cultuur van de leenstelsels. Vroeger moesten mensen eerst jaren werken voor hun geld, en ze wisten daardoor wat geld waard was. Tegenwoordig haal je je diploma, en als je dan ergens een contract hebt geregeld bij een werkgever dan gaan alle deuren open. Dure auto's leasen, huizen kopen, verbouwinkje hier en daar. Dure vakanties naar Australië of waar dan ook.. Het geld kan niet op. Ze hebben nog geen slag werk geleverd maar leven nu al als een prins in Frankrijk. Dus waarom zou je je best dan nog doen wanneer we in een maatschappij leven waarin je eigenlijk alles gratis krijgt? Het is ook niet gek meer dat een gemiddeld huis tegenwoordig 400.000 Euro kost. Want mensen hebben toch geen benul meer van de waarde van geld. Het enige dat ze nog interesseert is of ze de hypotheek rond kunnen krijgen. En dat ze eigenlijk een huis kopen van meer dan een miljoen gulden dat realiseren ze zich helemaal niet eens meer. Dingen op waarde schatten is niet iets wat de huidige generatie, en twee generaties daarvoor nog is aangeleerd/interesseert. Dit zijn ook de generaties die klagen over milieuproblemen en dat er teveel geproduceerd wordt, maar zelf wel nieuwe auto's rijden en fietsen/fat bikes. Je ziet ze echt niet in of op een 2e hands rijden. Nog geen 24 jaar oud en ze rijden in de nieuwste BMW's of op dure Vespa brommers van 6000Eu. Het is de schuld van onze regering. Jarenlang is dit allemaal als gangbaar en normaal aangedragen. En daarom is NL nu het 2e Amerika geworden. Waarin iedereen leeft op leningen en subsidies. Maar zelf van hun eigen geld eigenlijk nog nooit iets gekocht hebben.
Ik voel me sowieso niet serieus genomen door die marketeers en ambtenaren die vinden te weten wat mijn generatie leuk vindt. Ik ben 20 en ik wil geen slogans in straattaal.
Ik wilde van de rabo geen passie voor m'n doekoe toen ik mijn eerste bankpas kreeg, ik had graag met mijn 18e een brief gehad hoe digitaal bankieren werkt omdat ik dat toen nodig had om dingen voor mijn studie te betalen.
Ik had graag voor mijn 18e verjaardag van de overheid geen brief gehad DAT er wat ging veranderen, maar WAT er ging veranderen en bij welke instanties ik welke formulieren in moest vullen.
Ik had ook wel graag werkend onderwijs gehad...
Het is wonderlijk hoe ze je enerzijds aanspreken als een debiel en anderzijds ervanuitgaan dat je vanzelf wel uitvindt hoe dingen werken waar veel mensen met aanzienlijk meer levenservaring ook geen snars van begrijpen.
👍
Mocht het een troost zijn, ik ben volgend jaar vijftig, en wordt nog steeds aangesproken als een debiel. Niet alleen door de overheid, maar zeker ook door politieke partijen, de volledige IKEA, en allerlei ander random volk.
In mijn tijd was het onderwijs volgens mij wel wat minder dysfunctioneel, al kan het zijn dat niet alleen het lerarentekort en constante bezuinigingen je parten spelen na 25 jaar neo-liberaal beleid, maar dat ook de opkomst van social media en de smartphone in de klas je publiek niet helemaal hard meer is in het bolletje.
Maar goed. Je bent de enige niet, en het is ook zeer zeker niet iets wat alleen jouw generatie overkomt. Wat ik wel lullig vind is dat caissières me bij de supermarkt "meneer" noemen op een toon alsof ze denken dat ik al vroeg aan de Alzheimer ben, maar verder is die generatie net zo hard werkend als de mijne in mijn tijd. :)
Helemaal met je eens!
Daarin neem ik het als Millennial altijd wel op voor de Generatie Z. "Oh, kijk, de jeugd wil niet werken". Toen ik 18 was wilde ik dat ook niet. En eigenlijk als je heel eerlijk bent, ga jij ook liever op vakantie dan dat je 6x per week staat te hakken in de kolenmijn. Er komt een nieuwe, prettigere werkstandaard aan, deal with it.
Maar wie zorgt voor de energie voor je kantoor dan? Ben toch bang dat je het nog koud krijgt achter de pc, als Internet überhaupt nog werkt. Niet lullig bedoeld maarja, die kolen worden niet voor niks nog steeds gewonnen.
@@FBAV Goed punt, maar uiteindelijk zijn dat zonnepanelen, windmolens, kerncentrales en steeds minder vaak kolen. De energie die je huis binnenkomt is voorlopig gemengd, tenzij je zelf panelen hebt. We zoeken altijd wel manieren om het onszelf iets makkelijker te maken.
@@DDM1995 waar komt volgens jou de energie vandaan om zonnepanelen en windturbines te bouwen en te plaatsen en te onderhouden of vervangen. En waarop draait de kernreactor van een kerncentrale? Het zijn vast niet ALLEMAAL kolen, maar toch zeker voornamelijk fossiele brandstoffen.... Die factor telt blijkbaar niet mee als het om zogenaamd "groene" energie gaat. Maarja, komen we later wel een keer achter als blijkt dat we ietsje beter vooruit hadden moeten kijken.
@@FBAVHoe dat in China (het grootste productieland voor zonnepanelen) werkt weet ik niet, maar iedere aansluiting in Nederland krijgt precies dezelfde energiemix tussen grijze en groene energie. Het streven is natuurlijk om de verhouding in het voordeel van groen te stellen.
@@DDM1995 Als ze hier zouden worden geproduceerd, zou zo'n firma niet eens voeten aan de grond krijgen; teveel emissie. Maarja hou je maar van de domme.
Jo...oud docent van mij, kwam de collegezaal altijd binnenwandelen met een Dr. Pepper 😆 sprak zeer fascinerend over de McDonaldisation van de maatschappij, super aardige en intelligente man! En zeer sociaal!
Als millenial haal ik veel plezier uit mijn baan vaak, denk dat het per persoon heel erg kan variëren.
Moet wel zeggen dat, zelfs in acht nemende wat er in deze video werd uitgelegd, ik het ook niet gek zou vinden als wij en de jongere generaties minder betrokken zouden zijn bij ons werk.
Dit baseer ik dan puur op een resultaat gerichte basis, ik verdien een top 7% salaris en kan nauwelijks een woning kopen of huren als recentelijk single persoon. Dus dan snap ik wel dat mensen werken minder belangrijk gaan vinden als het toch niets oplevert.
TLDR: karakterverschillen tussen generaties bestaan niet. Mensen indelen in generaties neigt naar (geaccepteerde) leeftijdsdiscriminatie (die laatste zin is mijn eigen interpretatie).
Dat klopt. Ten aanzien van gender en etniciteit zijn dergelijke generalisaties ook niet wetenschappelijk te onderbouwen (je bent minder goed in je werk omdat je vrouw bent etc.). Dat wil niet zeggen dat zulke generalisaties niet gemaakt worden, maar het is dan discriminatie waar geen wetenschappelijke grond voor is
@@bpeper Precies wat ik al jaren loop te roepen. In het woke-denken moet je steeds rekening houden met de gevoeligheden van mensen. Maar het grappige is dat je in die kringen (waar ik zijdelings in verkeer) toch regelmatig die generatielabels hoort.
Toen ik 13 was werd ik punk en was razend enthousiast over deze muziek. Nu ben ik 60 en vind het nog steeds geweldig. Niet alleen de bandjes van toen, maar ook de bandjes van nu, met 18-jarigen die zich in het zweet spelen. En ik denk, als ik 80 ben, nog steeds.
Misschien ben ik een boomer omdat ik door de artrose niet meer kan stagediven
🤣
Lijkt mij eerlijk gezegd ook. Hoewel ik zou zeggen dat het vooral een uiting is van de kwaliteit en impact van opvoeding, onderwijs en de algehele instelling van de maatschappij om jonge mensen heen. . Punt
Gen X hier, en ik vind dat mensen veel minder zouden moeten werken. Ik woon in Portugal en werk 40 uur per week, dat mag best wat minder. Ik hoop dat ooit de technologie ingezet gaat worden om ons leven beter te maken, niet voor winst maximalisatie.
Maar ja dat zal wel nooit gebeuren.
Elke dag wordt de technologie ingezet om beter te leven, anders was het voor u bijv onmogelijk geweest om nog actueel nieuws te volgen in Nederland vanuit Portugal. Een auto, Internet, maar iets simpels als een e-mail schrijven etc etc. de afgelopen 80 jaar zijn de levensstandaarden zo extreem verhoogd dat ik niet eens kan voorstellen hoe mijn ouders hebben geleefd toen ze zo oud waren als ik, laat staan mijn opa en oma die nog in een plaggenhut geboren zijn. Ik hoop dan ook vooral dat mijn kleinkinderen ooit het zelfde over mijn leven zullen zeggen. huh 80 uur in een week werken kan je toch nooit vol houden hoop ik dat ze dan zullen denken of iets dergelijks(ik werk gelukkig ook maar 22 weken per jaar).
Dan ga je toch minder werken, de slavernij is al lang geleden afgeschaft, ook voor blanken. Maar ja minder werken is ook een minder grote flatscreen, een kleiner huis en een minder grote of geen auto. Daar kun je gewoon voor kiezen hoor, daar hoef je niet voor te "hopen".
Daar kies je toch zelf voor. Je kunt in Portugal juist minder werken omdat de kosten van levensonderhoud lager zijn.
Volgens vele bronnen ben ik ('83) een Millennial (Generatie Y) maar nu bestaat er opeens de Pragmatische generatie 🥴??
@@denisevanpraag621 Ja, dat viel mij ook al op!! Ik ben ook van 1983, ben altijd als Millennial aangeduid. En nu ben ik opeens de Pragmatische Generatie?? Nog nooit van gehoord! En ik voel me hieromtrent ook niet aangesproken..!
Volgens het filmpje zijn die generatie-labels onzin. Dus een ander label maakt helemaal niks uit 😉
Het heet ook wel de patat-generatie 🤪
Het probleem is ook gewoon de mensen die qua jaartal op de randen zitten. Ik kom uit 2000, ben als kind opgegroeid in een wereld zonder/met zeer gelimiteerde social media en smartphones. Ik heb wat dat betreft (en qua veel meer aspecten) veel meer gemeen met iemand uit 1995 dan iemand uit 2005, maar gen-z wordt vaak geclassificeerd vanaf 1997. De windows' zijn gewoon te groot. De wereld in 2010 leek meer op de wereld van 2000, dan op die van 2015 zeg maar. En dat is in andere generaties idem. De indeling gebruikt in deze video oogt al logischer dan de standaard.
Even vooropgesteld dat dit generaliseren echt verschrikkelijk is. Dat gezegd hebbende, wat ik veel om me heen zie bij vrienden en kennissen van rond mijn leeftijd (1994-2001) is dat ze zich of afkeren tegen gen-z cultuur of juist erin proberen te blenden. Eigenlijk geen tussenweg.
Ik denk überhaupt dat een generatie definiëren/indelen niet kan zolang je er windows' van 15 jaar van maakt. 5-10 jaar zou veel logischer zijn. En dan nog steeds zit je met de grijze gebieden.
Dat is dus wat het filmpje probeert duidelijk te maken 😄
Je hebt helemaal gelijk, de perioden zijn redelijk arbitrair. En, daarnaast, heeft niet iedereen in hetzelfde leeftijdscohort (of dit nu 5, 10 of 15 jaar betreft) dezelfde gedeelde ervaringen die impactvol zijn. Lang niet iedere babyboomer was een Dolle Mina, lang niet elke gen-x'er deed mee aan de demonstraties tegen de neutronenbom, etc etc.
Het beste zou zijn om mensen niet alleen _per jaar_ in te delen, maar zelfs nog per geboortedag. Maar wel onder voorbehoud van persoonlijke verschillen.
Volgens mij kloppen die jaartallen niet. Op meerdere andere websites staat namelijk dat Gen Z van 1997 t/m 2012 is. Daarmee kloppen de andere cijfers ook automatisch niet meer.
Scherp opgemerkt. Er blijken nogal wat wisselende leeftijdsgrenzen te worden gebruikt voor het aanduiden van verschillende generaties, zowel in de wetenschap zelf als door allerlei generatie-'deskundigen". Een eerste teken dat het empirisch 'vinden' van generaties vooral een keuze is van onderzoekers, deskundigen, en/of generatie-guru's. En niet een soort natuurwet. Wat ook opvalt is dat generaties, volgens Mannheim, zichzelf moeten herkennen in een gedeelde ingrijpende levensgebeurtenis - vaak een politieke, economische of socale gebeurtenis met veel impact - die heel kenmerkend voor juist 1 generatie is. Ondanks de licht wisselende leeftijdsgrenzen, worden er internationaal grofweg dezelfde indelingen gebruikt. Dat is natuurlijk ook merkwaardig want ingrijpende levensgebeurtenissen zijn behoorlijk cultureel/nationaal bepaald (zeker in de tijden voor het mondiale internet). De Maagdenhuisbezetting in Nederland heeft voor 'generatiegenoten' in andere delen van de werled niet dezelfde impact. Daarbij komt nog dat ingrijpende levensgebeurtenissen lang niet voor ieder lid van een generatie (of eigenlijk leeftijdschort) eenzelfde bindende impact heeft.
Leuk t-shirt : )
Interessant! Ik ben sinds ik 30 ben echt gefascineerd door generatieverschillen (wat dus niet helemaal lijkt te bestaan 🤪) maar het gevoel van nostalgie herken ik mega! Leuke video 😁
Ben je sophie van nos op 3?
@@luke96meister Dat dacht ik ook! Te veel NOS op 3 gekeken
Ja, scherp Luke! Én ook al jaren Sophie van de Universiteit van Nederland 🙌
Ik vind het vervelend deze classificaties. Het voelt alsof er een barrière ontstaat tussen mensen. Maar het is ergens mens eigen dat we vaak toch meestal maar niet altijd optrekken van mensen van onze eigen leeftijd. We zouden n veel invlusievere vorm van vriendschap kunnen kweken iemand die 18 is met iemand van 40. Ook is het discutabel wat is oud en wat is jong. Maar meer leeftijden met elkaar mengen daarmee word het agisme in mindering gebracht en het adultisme. En natuurlijk zitten we in andere levensfases maar tot op welke hoogte wat heb je wel.met elkaar gemeen en wat juist niet . Ik weet niet of ze in Sudan of Somalië ook aan zulke terminogieen werken. Ik vind labelen niet altijd even gunstig. Het voelt als begrenzing. . Ik begrijp het concept maar dan ga je al te snel. Met daar heb gen z of daar heb je die boomers weer. En nu is gen z de klos. Zogenaamd. Het is maar hoeveel waarde en waarheid je er aan hecht.. voor de 1 is dit de waarheid voor een ander niet
En het is vaak microgeloof en aanpraterij, net als persoonlijkheidstypes, alpha/beta/gamma. Vroeger dachten ze dat je een balans van bepaalde vloeistoffen je karakter verklaarden (daar komen humor en melancholie vandaan), dit soort hokjes zijn gewoon een moderne manier om mensen weer iets aan te praten wat geen harde wetenschappelijke basis heeft.
Misschien heb ik iets in de video gemist, maar ik kan wel verschillen tussen de generaties bedenken. De communicatiestijlen van boomers en zilennials zijn in mijn ervaring in ieder geval heel anders. Ik vermoed altijd dat het te maken heeft met dat zilennials digital natives zijn. Daarnaast heb je voor mijn gevoel ook cultuur/smaak verschillen maar dat past wel bij de nostalgie die ze hier benoemen.
Alsnog interessante conclusie over dat continue 'Gen Z enters the workplace'.
"Zillennials or Zennials is a social cohort encompassing people born on the cusp of, or during the latter years of the Millennial generation and the early years of Generation Z." Boomers en Millennials bedoel je denk ik?
Verschilt ook per persoon mijn broer is bijna 40 maar communiceert op zijn telefoon net alsof hij Gen Z is.
Maar zijn die verschillen aspecten van hokjes van generaties of gewoon een groot leeftijdsverschil? Dat zou toch meer voor de hand liggen?
@@UlasMT ik koos voor zilennials om zowel millennials en gen z te grijpen. Doelde vooral op de digital natives waar dan weer niet alle millenials onder vallen haha
@@GBOAC voor mijn categoriserende brein is dat vrijwel hetzelfde. Het verschil zit volgens mij dan meer waar je een (harde) scheidslijn tussen generaties legt. Over het algemeen zijn mensen van 60+ digitaal minder vaardig dan mensen van 20+. Heeft natuurlijk te maken met de technologische ontwikkelingen tijdens dat leeftijdsverschil. Maar groepeer een paar van die statistieken en je kan prima in generaties denken.
Goh, Bram Peper maakt een comeback als coole socioloog.
Jij kent Bram Peper nog van "Wordt Vervolgd"??? Boomer!!!! (grapje)
@@herryhubert2706 ik ben 28 en ken hem als oud-burgemeester van Rotterdam
@@nfrschmitz My bad, ik was in de war met heel iemand anders... Heeft niks met leeftijd te maken: heb al problemen met namen onthouden sinds de lagere school 😀
Verschillen zijn goed. Word je rijker van.
Generatiedenken is onnodig hokjesdenken, dat mensen tegen elkaar opzet in plaats van verbindt
Hokjes is vrij normaal maar wat er mis gaat is dat mensen zich echt hier teveel aan vast klampen. Waarschijnlijk doordat we sinds het internet ons gevoel als individu kwijt aan het raken zijn door jezelf met teveel mensen te vergelijken onbewust.
Ik zie zelf wel heel soepeltjes generationele verschillen maar het is gewoon een extra gedachte die speelt. Ik behandel een 20 jarige net zoals een 50 jarige totdat de persoon anders behandeld wilt worden.
Generatiedenken kan op 2 assen. Historisch dus een 20 jarige vergelijken met een 20 jarige vroeger of actueel dus een 20 jarige met een 40 jarige.
Historisch zie ik niet zo heel veel verschil en toegevoegde waarde van generaties. Actueel is het zeer relevant. Zoals ze al aangaven zijn 20 jarigen minder geinteresseerd in werken dus zou je als werkgever een 20 jarige anders moeten binnenhalen dan een 40 jarige. Generaties in de actuele zin is niets meer dan gewoon een bepaalde leeftijdsgroep die over het algemeen zijn eigen uitdagingen hebben.
In ieder geval is het probleem de polairisatie en niet de hokjes van de generaties.
Ik ben blijkbaar pragmatische generatie (1982) en idd ik ben uitermate pragmatisch in het dagelijks leven. No nonsense doelgericht, praktisch, nuchter, van veel dingen het nut niet inzien etc. Yup thats me ^^
Moet er zelf wel om lachen hoe de jongere generatie op mijn werk zich uitslooft, ze zijn bang dat ze hun baan kwijtraken ofzo. Willen juist zoveel mogelijk in één dag doen.
En ik zie geen meerwaarde in die werkhouding. Ik doe graag wat gedaan moét worden die dag maar het is ook lekker als je even kan zitten en als collega´s onder elkaar de sociale band kan aanhalen.
Zo heeft ieder zijn eigen visie op hoe iets moet lopen - is dat te wijten aan generatiedingetje. Ik denk van niet.
Vind het toch altijd maar weer bijzonder dat die leeftijdgrenzen op iedere site of video verschillen, maar normaal gesproken val ik altijd wel onder gen Z (geboren in 2000), maar bij deze video voor het eerst bij de millenials. Ondanks dat ik veel trekjes heb van die "generatie", denk ik toch echt niet dat dat klopt 😅😭😂
Iedereen na 2000 is van iets mindere kwaliteit.
Sorry.
@@MercedesDenz 😂
Facts
Internet ligt hier aan ten grondslag denk ik zelf. De afhankelijkheid van de telefoon en fake persona's
Makkelijker producten te verkopen aan gebruikers die denken dat ze bij een groep horen. T'is allemaal marketing.
Hey Sophie!
dan val ik onder gen-z ik ben in 2003 geboren. ik had een telefoon al bij mijn 16e toen moest ik het delen met mijn broertje en ik kreeg een eigen telefoon een jaar later. (ik ben ergens rond mijn 10e begonnen met de computer, maar pas ergens rond mijn 13e deed ik meer dan enkel fotos zoeken voor achtergronden.) ik ben nog steeds verslaaft aan informatie video's en probeer altijd de bronnen na te checken.
en ik volg graag het nieuws
@@dark_elf_wizardWat leuk. Vertel nog eens wat meer over jezelf. We zijn allemaal reuze benieuwd.
@@john8606 voor ik wist hoe de computer werkte speelde ik spelletjes op dvd. 📀
15 tot 20 jaar tussen je ouders en jezelf? Maak er ff 20 tot 30 van.
Hij zegt in de video eigenlijk ook dat het 'sluitend' is iig. om een generatie na jou al een kindje te hebben. Dus ouder worden van een kindje na je 30e is alweer 2 generaties? 😗
Gen-Z 2001 maar ik speelde wel buiten en heitje voor karweitje etcetera. In plaat van de jongeren leventijd van Gen Z. En ik werk meer dan de gemiddelden. En ik probeer keihard tewerken. Maar jullie geven mij de kans niet
@@elijahfluw4347 klopt ik heb geleerd om u te zeggen tegen ouder. De andere Generatie Z is racistisch arrogant asociaal et cetera
maar fatsoenlijk Nederlands leren zat er niet in
Sinds de generatie x zijn alle generaties bourgondischer geworden.
charli xcx is niet gen z
Millenials zijn bezig met kids maken dat is het verschil
Pragmatische generatie vind ik een generatie die het nooit moeilijk heeft gehad, en nu veelal rijk is door overwaarde van het huis. Denken dat ze alles kunnen maken en zien niet de problemen waar hun kinderen en kleinkinderen mee te maken hebben zoals het vinden van een huis. Vaak heel zelfzuchtig. Die generatie daarvoor hielp het kroost nog veel meer met dingen. Die zouden niet fijn slapen als ze wisten dat de kinderen het niet goed hadden
@@Swieber-gu5vw grappig wel eigenlijk dat dit hele filmpje er over gaat dat je dat onderscheid op die manier dus eigenlijk niet kan maken. Toch heb ik ook van die onderbuikgevoelens bij verschillende generaties. Misschien moet ik die dan maar eens kritisch onder het licht leggen
Maar die generatie gaat erachter komen als ze bejaard zijn. Zorg word nihil en ze hebben hun kinderen geleerd zelfzuchtig te zijn
Nou grappig maar ik ben van de pragmatische generatie, wij groeiden op met werkloosheid, bezuinigingen en krakers. Doordat wij veel gespaard op 30e huis kunnen kopen . Niet zelfzuchtig maar zelfredzaam en praktisch is onze generatie . En we geven niet zo af op andere generaties gelukkig
@@megvander2231 nou, ik de jaren 80 kocht je nog een huis voor nog geen 40k. Datzelfde huis is nu al gauw 350k. Deze generatie heeft dan vaak zoiets van: ja, wij hebben het ook allemaal zelf moeten doen. Terwijl de generatie daarvoor vaak veel minder had, maar alles deed om te zorgen dat de kinderen op de pootjes terecht zouden komen. Hun droom was bijv dan hun kinderen konden studeren. Terwijl de pragmatische generatie dat meer vanzelfsprekend vind en eigenlijk hoopt dat ze zo snel mogelijk opkrassen.
@@sum124get2 nou in de jaren 80 zaten we van de pragmatische generatie nog op de middelbare school en huizen kopen was ook voor mijn oudere broer of zus niet mogelijk door de absurd hoge hypotheekrente. Kraken gebeurde toen veel. In de jaren 90 heb ik gestudeerd op aandringen van mijn ouders die mij financieel niet ondersteunden maar daar word je ook wel creatief van,kan nog steeds met weinig af,pas in 2001 een klein appartement gekocht en dat was echt niet goedkoop toen. Wij kregen het echt niet cadeau zoals je schijnt te denken, wij zeurden gewoon minder en kosten het zelf op
Fout generatie milenial is van 1981 tot 1996 en generatiez is van 1997 tot 2012
De informatie in de video klopt wel voor Nederland en België. 1981-1996 is Amerikaans perspectief.
@@DDM1995 En het laat wederom zien dat de grenzen redelijk betwistbaar zijn. Want het maakt qua gezamenlijk ervaren impactvolle historische gebeurtenis, nogal uit waar de grens trekt (wel of niet 9/11, wel of niet AIDS etc tec meegemaakt tijdens je vormende jaren).
Geile kamelenteen die linker jawwel hoor🎉
Zillenial
Same!
!!!
Millenial was toch de generatie geboren tussen 1980 en 1996 ? Ben zelf van '84 dus beetje raar dit..
Ik werk in een hotel en het verloop is daar zeer groot. Wie zegt dat GenZ geen probleem is, die heeft duidelijk geen huidige maatschappelijke kennis. Deze generatie is een groot probleem, maar dat komt naar mijn idee doordat de ouders ze geen schop onder de reet meer geven. Ook de generatie hiervoor was al een probleem, want of deze mensen zijn allemaal opgegroeid in de verzorgingsstaat, of ze willen allemaal manager worden. En dat is het probleem. We hebben geen work force meer. De ene is te lui, en de ander denkt een geboren leider te zijn terwijl ze 0 ervaring hebben en nergens verstand van. Termen als: dat is mijn werk niet, was vroeger iets waarvoor je na 2X de tent uit gebonjoerd werd. Sterker nog.. Ik durfde het niet eens in me kop te halen dat te zeggen tegen mijn chefkok! Die had echt gehakt van me gemaakt. Je hield gewoon je bek dicht en deed wat je gevraagd werd. En als je dan had laten zien dat je een goede werker was en een trouwe collega, dan kreeg je zelf ook respect. En zo leerde je dat respect niet opgeëist kon worden maar dat je het moest verdienen. En dat je dat niet deed door je mond op en neer te laten gaan, maar in plaats daarvan je handen. Dit is ook de generatie die eerst een baan aanneemt, en dan gaat lopen zeuren dat ze s'avonds geen vervoer naar huis hebben en dus eerder weg moeten. Alsof het t probleem van de baas is of jouw collega's dat jij je vervoer niet hebt geregeld. Dit is allemaal te wijten aan de cultuur van de leenstelsels. Vroeger moesten mensen eerst jaren werken voor hun geld, en ze wisten daardoor wat geld waard was. Tegenwoordig haal je je diploma, en als je dan ergens een contract hebt geregeld bij een werkgever dan gaan alle deuren open. Dure auto's leasen, huizen kopen, verbouwinkje hier en daar. Dure vakanties naar Australië of waar dan ook.. Het geld kan niet op. Ze hebben nog geen slag werk geleverd maar leven nu al als een prins in Frankrijk. Dus waarom zou je je best dan nog doen wanneer we in een maatschappij leven waarin je eigenlijk alles gratis krijgt? Het is ook niet gek meer dat een gemiddeld huis tegenwoordig 400.000 Euro kost. Want mensen hebben toch geen benul meer van de waarde van geld. Het enige dat ze nog interesseert is of ze de hypotheek rond kunnen krijgen. En dat ze eigenlijk een huis kopen van meer dan een miljoen gulden dat realiseren ze zich helemaal niet eens meer. Dingen op waarde schatten is niet iets wat de huidige generatie, en twee generaties daarvoor nog is aangeleerd/interesseert. Dit zijn ook de generaties die klagen over milieuproblemen en dat er teveel geproduceerd wordt, maar zelf wel nieuwe auto's rijden en fietsen/fat bikes. Je ziet ze echt niet in of op een 2e hands rijden. Nog geen 24 jaar oud en ze rijden in de nieuwste BMW's of op dure Vespa brommers van 6000Eu. Het is de schuld van onze regering. Jarenlang is dit allemaal als gangbaar en normaal aangedragen. En daarom is NL nu het 2e Amerika geworden. Waarin iedereen leeft op leningen en subsidies. Maar zelf van hun eigen geld eigenlijk nog nooit iets gekocht hebben.