Juist die patentkillers zouden er eigenlijk van overtuigd moeten worden om het te patenteren.. Hun hart zit al op de juiste plaats, en bedenk dan wat voor goeds ze de wereld kunnen brengen met al dat extra geld! Of ben ik nu te positief in gesteld? Hahaha
Als dit dadelijk goedkoper, sneller, gezonden en bovenal duurzamer wordt, boeit het dan nog dat het iets minder stretch in zit? Is dit echt essentieel?
@@jorgpeters4279 ja. Het moet perfect zijn en dat kunnen ze. Maar ik denk niet dat het goedkoper zal worden... Supermarkten en andere bedrijven willen namelijk winst boven alles. Het uiteindelijke product zal ook niet vrij zijn van ongezonde goedkopere smaakstoffen ed. Het zal nooit worden zoals we het willen want dat is niet winstgevend genoeg.
@@Stuwiaomdat die koeien enorm zware levens vol lijden hebben. Dit komt omdat wij mensen graag zo veel mogelijk winst maken, en dierenwelzijn dus geen prioriteit is. Meer koeien zou dus nog meer dierenleed betekenen.
@@THORIONONE dat kan. Lactose zit normaal in koemelk als bron van suikers voor het kalf. In dit geval heb je geen lactose nodig (wel andere suikers/koolhydraten als voedingsbron van de gisten), dus dan voeg je dat er ook niet aan toe.
Ja, het is lactosevrij! Ze gaan kijken of ze in plaats van van lactose een plantaardig alternatief kunnen toevoegen. Etske zegt daarover het volgende: "Bij kaas zonder koe worden de melkeiwitten geproduceerd door gisten, maar zij maken geen lactose aan. Dit betekent dat de kaas volledig lactosevrij is. Omdat lactose in traditionele koemelkkaas een rol speelt bij de smaakvorming, onderzoeken we of we in de kaas zonder koe een plantaardig alternatief, zoals glucose, kunnen gebruiken om een vergelijkbare smaak te bereiken."
@@geengenspuit Die wordt op termijn niet meer gemaakt, het product is inmiddels op moleculair niveau hetzelfde, maar fabrieksmatig geproduceerd beter van kwaliteit (immers geen zieke koeien, geen vervuilende melkapparatuur / transport) maar wel goedkoper want geen overbodige schakels. Ik neem aan dat je als (hypotetische) diabetespatient je insuline ook graag dierlijk uit honden/paarden/koeien/varkens wil, ondanks dat het product afkomstig uit de fabriek exact hetzelfde is?
@@denniseijs dat is een vraag die ik niet voor jou kan beantwoorden. Je hoeft het ook niet te eten als je het niet wilt. Ik zou het zelf graag eten omdat ik moeite heb met het dierenleed en de milieuimpact die met de bio-industrie gepaard gaan, en zuivel is een van de weinige dingen waar ik nog geen bevredigend vega alternatief voor heb gevonden.
@@denniseijs sorry, maar hoe zou dit in zijn werk gaan? Wie bepaalt wie mag blijven leven? De rijkste 10% mensen op de wereld produceert 50% van alle broeikasgassen. Als we impact willen maken, zullen we daar dan maar mee beginnen? Helaas behoort wel zowat iedere "westerling" tot deze groep..
Ik dacht al, maar er is gelukkig al een dwarsverband met Those Vegan Cowboys. Dat scheelt dan weer, want als er twee partijen onafhankeljk van elkaar het wiel aan het uitvinden zijn is dat ook echt wel een beetje jammer en verdrietig. Nb. de smaak zal precies hetzelfde blijven, want caseine blijft gewoon caseine. De smaak van de kaas wordt vooral bepaald door de receptuur van de kaasmaker. Verderz, iets nog veel belangrijkers; de koekaas bevat erg veel verzadigde vetzuren. Da's niet erg goed voor hart en bloedvaten. Cholesterol mevrouw, u weet wel waarom niet. Those Vegan Cowboys is een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat een palmolievrij onverzadigd vetzuur kan leveren. Best wel een flink stuk gezondheidswinst dus. Daarnaast kan het ook de de oplossing zijn voor alle melkveehouders die nu klem zitten tussen mestoverschotten, stikstofuitstoot, Europa en nog zowat. Ze hoeven straks alleen nog maar gras aan te leveren, Stainless Steel Margareth doet de rest (s316). De bijwerking zal zijn dat het rundvlees wel erg duur wordt, door gebrek in aanbod. Maar ja, er zijn zoveel vleesvervangers die eigenlijk lekkerder zijn dan het origineel. Dus eigenlijk meer een heel erg klein verlies. Je verliest wat en je wint wat. De enige die hier niet blij van gaan worden zal de BBB zijn, want hun echte achterban is de agrarische toeleveringsindustrie. Die gaan dus erg veel klanten kwijtraken. Dus pas op!
Voor stikstof en mest is al lang een oplossing bedacht, alleen loopt de wetgeving achter op de praktijk. In landen zoals Kenia is er een tekort waardoor er niks groeit en keven steeds lastiger wordt, waarom sturen we de uitwerpselen niet gescheiden op?
@@catweazlemagic7483 zoek op wat cholesterol doet in het lichaam. Plantaardige vetten zijn alleen goed voor je als ze koudgeperst en onbewerkt zijn. Extra vergine olijfolie bijvoorbeeld. Alle oliën die goudkleurig zijn (zonnebloemolie) zijn zo erg verhit, bewerkt en geraffineerd dat er niks gezonds meer in zit en schadelijke stoffen zijn gecreëerd. En dan nog, de transitie die nu gebeurt is een cash cow. Plantaardig vet is enorm winstgevend en makkelijker schaalbaar. Daarnaast leveren mensen met gezondheidsklachten geld op. Uiteindelijk betaald iedereen er aan mee door de zorgverzekering.
Cholesterol is fantastisch en noodzakelijk voor je lichaam. Je hersenen bestaan voor het grootste deel hieruit. Laag cholesterol, meer kans op hersenziekten. Ook je huid heeft dit nodig. In je bloedvaten dicht cholesterol de leasies die door ontstekingen (door suiker) ontstaan. Maar ze krijgen hier de schuld van. Net alsof je de brandweer de schuld van de brand geeft. Ik ben tegen de bio industrie, maar voor kleinschalige gemengde biologische bedrijven. Laat mij maar natuurlijk eten, dan mogen jullie voeding uit buisjes eten.
@@roogiertje Ah, je wilt dus de urine en de mest scheiden? Lijkt mij erg lastig met de huidige stalvloeren. Daarnaast heeft Kenia, net als heel veel andere landen in Sub-Sahara Afrika te maken met verdroging. Enkel mest sturen is dan geen oplossing. Ik denk dat permacultuur een veel beter bijdrage kan leveren. Daar worden erg goed resultaten mee geboekt door de WFP.
@ nou bij moderne stallen is de mest en urine al gescheiden om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Daarbij zijn er in Kenia en vele andere landen met weinig groen juist hele goede resultaten geboekt om te vergroenen. Het zorgt er zelfs voor dat wij in Nederland langer onder zeeniveau kunnen blijven leven, want de opwarming vertraagt er door. Daarom zeg ik t ook, omdat ik over onderzoeken en projecten gelezen heb die dubbel in ons voordeel werken. Maar de boeren willen het niet, dat is de reden waarom het nog niet van start is gegaan
Melkboeren verdwijnen op den duur misschien wel, maar het voedsel voor de gist moet ergens vandaan komen dus landbouw blijft nodig, in ieder geval tot de grondstoffen uit louter lucht en water kunnen worden gesynthetiseerd en dat ook goedkoper zou zijn. En er zullen nog lang mensen blijven denken dat "natuurlijke" zuivel gezonder of lekkerder is, ook al is het gistproduct tot op het moleculaire niveau identiek.
Ja, dat verdwijnen van de boer is echt precies wat er op haar agenda staat! Heeft niks te maken met wetenschappelijke nieuwsgierigheid of dierenwelzijn. /Sarcasme Als het nou toch lukt om een mooi product te maken zonder koe, waardoor er lekker veel kaas gegeten kan worden zonder dat er koeien extra nodig zijn, waarom daar dan op tegen zijn?
Ja, ze doen er alles aan om onze boeren weg te werken. Universiteiten zijn allang niet meer met de leer bezig, maar zijn verborgen activischte Instituties geworden die zo hun wil aan andere opleggen.
Wat bedoel je met "bewerkt voedsel"? Dit is niet te vergelijken met een lang houdbaar worstenbroodje of een zak chips. Bijna alles wat je eet valt onder de koepel "bewerkt voedsel".
@@hugoromeyn4582 Ze gaan kijken of ze in plaats van van lactose een plantaardig alternatief kunnen toevoegen. Etske zegt daarover het volgende: "Bij kaas zonder koe worden de melkeiwitten geproduceerd door gisten, maar zij maken geen lactose aan. Dit betekent dat de kaas volledig lactosevrij is. Omdat lactose in traditionele koemelkkaas een rol speelt bij de smaakvorming, onderzoeken we of we in de kaas zonder koe een plantaardig alternatief, zoals glucose, kunnen gebruiken om een vergelijkbare smaak te bereiken."
Wat is het verschil met natuurlijke aroma's? Die laten we ook door genetische gemodificeerde gisten maken. Waarom mag dat wel? Zie Keuringsdienst van Waarde, aflevering 4, seizoen 14, 2016.
Hoi! We hebben je vraag aan de wetenschapper voorgelegd, dit is wat Etske erover zegt: "De regelgeving is complex. Ik weet niet wat de wetgeving zegt over aroma's. Maar als we het hebben over de kazen, dan heb ik begrepen van onze experts op het gebied van wetgeving dat er onderscheid wordt gemaakt in de wetgeving tussen of een ingredient wordt gebruikt als proceshulp (er komt uiteindelijk maar een klein beetje in het uiteindelijke product terrecht) of dat het ingredient zelf de voedingsbron is (zoals ons eiwit). Een voorbeeld van een ingredient dat wordt gebruikt als proceshulp is chymosine (stremsel). Gemodificeerd chymosine mag gebruikt worden in NL om kaas te stremmen. In beide gevallen moeten nieuwe ingredienten de goedkeuringsprocedure doorlopen die voldoet aan Europese en Nederlandse wetgeving."
@@UniversiteitvanNL Nu heeft lactosevrije melk een iets andere smaak. En hebben hardere lang gerijpte kazen (12-18 mndn) minder lactose. Afhankelijk van wat bij jullie al bekend is, zie ik hier testmogelijkheden bij voor kaaseigenschappen. Ik zie zover 3 planten (zoals Groene Thee bladeren) die lactose produceren voor dierproduct-vrije bron, dat naar bacterie/gist brengen is dan weer een ander project.
Wauw, ik zie hier wel echt mogelijkheden in. Vlees heeft het imago als een grote vervuiler, er is al ontzettend veel effort in gestoken om daar een petrischaal variant van te maken. In dat opzicht lijkt kaas een veel makkelijkere variant welke net zo "vervuilend" is. 40+kaas geeft meer co2 uitstoot dan kippenvlees en varkensvlees. Als je dan bedenkt dat wij kaaskoppen netzoveel kaas als kip per jaar eten dan is hier ontzettend veel winst te halen.
In principe kan je elke kaas ermee maken die je wil! Er komt dan wel nog fermentatie bij kijken en de kaas moet rijpen; Etske en haar team moeten nog kijken hoe dat in de praktijk precies uitpakt. Maar ze verwachten dat het ook gaat lukken om andere kazen te maken. Dus je zou dan ook paneer kunnen maken.
Het is knap dat ze al zo ver komen met een enkel component, maar voordat het een helemaal goede vervanging is moeten er meer componenten gesyntheseerd worden. Een vervanging voor lactose en een vervangend celmateriaal bijvoorbeeld. Het is wel een interessante ontwikkeling om te volgen, vooral als het proces duurzamer blijkt. En wie weet kan iedereen dan dit op brood doen, en koeien een goed genoeg leven geven zodra goede kaas een luxe kan worden.
Hoi Zep, Voor de kaas zonder koe laten ze inderdaad de gisten alleen melkeiwit produceren. Voor de andere ingrediënten gebruiken ze plantaardige bronnen. Op dit moment hebben ze een simpele kaas gemaakt met alleen de hoofdbestandelen die nodig zijn om de structuur van kaas te vormen. In een later stadium zouden ze vitamines en mineralen van plantaardige, (of microbiële) afkomst kunnen toevoegen. En omdat lactose ook bijdraagt aan de smaak, gaan ze kijken of ze in de kaas zonder koe of de lactose kunnen vervangen door een plantaardig alternatief zoals glucose.
@UniversiteitvanNL, top initiatief! Alleen zijn er echter veel mensen intolerant voor caseïne, terwijl ze denken dat ze allergisch zijn aan lactose. Wat met deze vorm van caseïne, geldt dezelfde intolerantie als bij de koemelkkaas?
Waar we moeten vergroenen word gepromoot en tegelijk van groen naar industrie. Je zou zeggen als we al 100 jaar chemie kaas maakten nu over moeten gaan naar natuurlijke kaas
I hate to burst your bubble, maar échte mozarella wordt gemaakt van buffelmelk en is dus altijd zonder koe. Goed bezig hoor, daar gaat het niet om. Maar best wel een domme uitspraak voor mensen die blijkbaar zo druk met kaas bezig zijn.
Kan iemand mij even de korte versie geven van waar de kaas nu van gemaakt is, heb geen zin om de hele video te kijken. Maar als de kaas niet dierlijke is, en niet plantaardig, dan is ie dus wél veganistisch. Al was het gemaakt van baksteen, zolang er geen dieren gebruikt zijn bij het maken van een product is het veganistisch.
Ik vind het zeker een mooi streven, maar kun je bvb ook dierlijke vetten na maken, want wanneer je een leefstijl hebt met minder koolhydraten heb je wat dierlijke vetten nodig. En tot hoever is het een bewerkt voedsel verwant en welke impact heeft het op ons lichaam?
Hoi Jonathan, de kaas is nu gemaakt met plantaardige vetten. Ze gaan kijken of dit veel invloed heeft op de smaak; kan in negatieve zin zijn, maar misschien ook wel in positieve :) Als de kaas daardoor minder lekker is dan gaan ze kijken of ze de dierlijke vetten kunnen namaken.
Je kan niet zomaar dierlijke eiwitten en enzymen produceren in bijvoorbeeld prokaryoten (bacteriën) omdat de cytoplasmatische ongeving niet gelijk is aan die van dierlijke cellen. Dit heeft invloed op de vouwing en werking van het enzym. Dat is ook de reden dat ze opzoek zijn gegaan naar een geschikte ‘chef’ oftewel cel om de eiwit productie in plaats te laten vinden.
Ja want de prokaryoten missen complexe organellen zoals het endoplasmatisch reticulum, dat essentieel is voor de juiste vouwing en post-translationele modificaties van eiwitten in eukaryoten, zegt ons mam.
Die wordt toch al artificieel toegevoegd aan melk tegenwoordig, omdat de koeien niet genoeg meer buiten komen om het aan te maken bij alle bedrijven die niet het bio-label hebben.
Een paar jaar geleden las ik al over een vergelijkbaar ontwikkelingen in de VS, door het bedrijf "Perfect Day". Ik kreeg toen de indruk dat die al best ver waren, maar misschien is dat niks geworden. Hebben jullie iets meer context over wat het verschil is met jullie aanpak? En zijn jullie niet bang dat de agrarische lobby in de EU dit soort initiatieven gaat tegenwerken?
Hoi Rick, Bedankt voor je vraag! Voor zover ik kan zien op de website van Perfect Day, produceren zij het wei-eiwit, maar niet het caseïne-eiwit. Beide eiwitten komen van nature voor in koeienmelk: wei-eiwitten en caseïne-eiwitten. Wei-eiwitten zijn relatief eenvoudiger na te maken, en daarom kunnen zij al producten zoals melk en ijs maken zonder tussenkomst van een koe. Voor kaas heb je echter specifiek caseïne-eiwitten nodig, en die zijn complexer om te produceren zonder koe. Etske en haar collega's is dat nu gelukt. Er zijn ook andere bedrijven, vooral in de VS, bezig met het ontwikkelen van caseïne-eiwitten. Omdat de regelgeving in de VS minder streng is, mogen producten daar al worden geproefd en verkocht. Het is daarom goed mogelijk dat de kaas van Etske eerst in de VS verkrijgbaar zal zijn, en pas later op de Europese markt komt vanwege de strengere regelgeving hier. Ik hoop dat je vraag hiermee beantwoord is! Groetjes, Team UvNL
Hoi Lauwie, de kazen van Formo die nu in Duitsland op de markt zijn, zijn gemaakt door microfermentatie. Dat is net iets anders dan de precisiefermentatie waar het in deze aflevering over gaat. Bij microfermentatie laat je schimmels, gisten of bacteriën hun eigen eiwitten produceren. Dat zijn ander type eiwitten dan de koemelkeiwitten, waardoor het moeilijk is om daarmee een kaas te maken die dezelfde structuur en smaak heeft zoals we hem kennen. Deze kazen smelten en stretchen ook niet zo goed. Het grootste verschil tussen microfermentatie en precisiefermentatie (waar het in deze aflevering over gaat) is dat de gisten het stukje dna van de koe krijgen (en dus een genetische modificatie ondergaan) waardoor ze in staat zijn om echte koemelkeiwitten te maken. Producten gemaakt d.m.v. precisiefermentatie mogen op dit moment nog niet op de Europese markt verkocht worden, maar producten gemaakt door microfermentatie wel. Overigens lees ik wel dat Formo ook bezig is om kazen te ontwikkelen met precisiefermentatie. Groetjes, team UvNL
Waarom? Met alle respect aan de onderzoekers van de universiteit Wageningen (leuk gebouw trouwens) maar seriues waarom de behoefte voor kaas zonder melkeiwit van de koe?
Als kaas vanuit fabriek gemaakt kan worden, hebben we minder koeien nodig, dus kan de bio-industrie weg/downscalen naar een omvang die minder belastend is voor de aarde?
@@tom.jacobs Bedankt voor uw antwoord waarin ik me nirt kan vinden Er is een bepaald ecologie wat al eeuwen zichzelf herstelt. Ik had als kind verse melk, kaas, yoghurt en boter van onze koeien. Die smaak wil ik absoluut niet missen, daarom ga ik ook direct naar de boer nu om echt verse melk te kopen. Die smaak, geur zou ik voor geen goud willen ruilen. Misschien moeten ze manieren bedenken tegen dingen wat de aarde daadwerkelijk belast en vervuilt. Fijne avond.
@@anythingpods natuurlijk is het een verdienmodel (al is het vrijgeven door de universiteit van de weg waarop, een stukje wegnemen ervan). Maar dat zijn de koeien toch ook? En wellicht is dit een schoner/beter model voor mens/milieu? Duizenden jaren geleden was de druk van de mens minder groot. Nu zijn we wegen aan het vinden om met meer mensen dezelfde aarde in stand te houden, met dezelfde geneugten dan toen (melk/kaas), en dat zonder de aarde vol te zetten met bio-industrie.
Ik als klimaatbewust kaas aficionado kan dit alleen maar toejuichen! Kaas vooralsnog een zeldzame en gekoesterde luxe, tussen de ook lekkere gefermenteerde notenkazen, olijven, zuurkool/kimchi en ander plantaardig, hartig lekkers. Echt, shut up and take my money, zodra dit op marktschaal kan.
@@totaalgames Wat voor schade doet dit onderzoek? Zo'n product zal voordat het op de markt komt goed getest worden, en zal vast net zoals andere producten af en toe gecontroleerd worden. Ook zullen alleen de mensen die het willen eten het kopen. En als er naar iets onderzoek gedaan wordt betekent het nog niet dat het op de markt komt.
@@SelonNerias ik ben bang dat het weer wordt opgedwonge om te kopen Je ziet tegenwoordig ook al gehakt in de winkels liggen waar een bepaald percentage uit plantaardige materiaal bestaat Gelukkig is het goed te herkennen aan de kleur als je het ziet liggen het was vrij bruin
@@totaalgames Is dan iets slecht om te onderzoeken als het mogelijk gemengd kan worden met ander eten? Is dan elk onderzoek naar nieuw eten slecht? Dat kan je allemaal wel mengen. Moet wel gelabeld worden, maar dat gebeurd andersom jammer genoeg ook soms niet heel goed (als er juist iets vlees, melk, ei in iets zit). Als ze naar nieuwe koffie soorten kijken kunnen die ook gemengd worden met wat we nu gebruiken, zelfde met suiker, etc.
@@SelonNeriasde schade kan enorm zijn als het niet goed getest wordt, nu zitten de supermarkten al vol met hyperbewerkt voedsel. Laten we wel uitkijken wat we consumeren en laten we kijken wat goed is
Ik neem aan dat jullie wel hebben geroken? En? Een deel van de smaak kun je gewoon ruiken. En goede mozzarella ruikt niet sterk maar op zich wel lekker.
Hoi, Job! We hebben je vraag aan de wetenschapper voorgelegd, dit is wat Etske erover zegt: "Je kunt er inderdaad aan ruiken. Echter betreft dit een hele verse kaas die niet gerijpt is. Verse kaas zoals koemelk mozzarella heeft niet een hele uitgesproken geur."
"Genetische modificatie moet gewoon verboden worden. " Een melkkoe verschilt genetisch ook nogal van een oerrund, hoor. GMO is eigenlijk niet meer dan een snellere manier om het gewenste resultaat te krijgen dan kruisen en selecteren.
Dit laat zien dat je geen idee hebt in welke wereld je leeft. Vanalles dat je in je mond stopt is reeds dmv genetisch gemanipuleerde gewassen in het leven geroepen. Je kunt het soms terugzien op de verpakking. Nu het echter gaat over iets dat je belangrijk vindt, 'kom niet aan mijn stukje vlees', is het opeens een probleem. Niet zo hard roepen als je niet precies weet hoe de vork in de steel zit. Ik weet vrij zeker dat je ook wel eens cola drinkt, over 'puur natuur' gesproken. En ook asbest wil jij liever niet inademen, ook al is dat een sterk staaltje 'puur natuur'. Het is allemaal met wat gecompliceerder dus wees voorzichtig met zo stellig zijn
@@luuk_twister2068nedalco bestaat niet meer dus geheimhouding geldt ook niet meer maar die hebben dus genetisch materiaal van een olifanten poep bacterie gemixt met het dna van een gistcel resultaat is een gistcel die zulke sterke enzymen maakt dat het direct houtvezels kan vergisten snap je wat er met het regenwoud kan gebeuren als dat toevallig uit het lab ontsnapt?
Ik hoop dat dit veel goedkoper en in groter volume te produceren dan lab grown vlees. Daarnaast snap ik niet waarom ze geen hapje mogen nemen uit de kaas. Het is nog geen consumentenproduct.
De kaas mag nu ook nog niet in het lab geproefd worden, omdat het om een product gaat dat gemaakt is met behulp van precisiefermentatie (de gisten kregen het stukje dna van de koe (en hebben dus een genetische modificatie ondergaan). Dat is een nieuwe manier van voedsel maken en dus moet de overheid het goedkeuren voordat er geproefd wordt (ook op het lab). De Tweede Kamer heeft gelukkig afgelopen oktober een wet goedgekeurd www.eiwittrends.nl/tweede-kamer-stemt-voor-precisiefermentatie-proeverijen/, waardoor Etske en haar team binnen een paar maanden de kaasjes mogen proeven om de kaas te kunnen verbeteren. Dat betekent overigens nog niet dat de consument het mag proeven of dat het op de markt komt, daarover stemt de EU. Je vraag over volume en de prijs kan ik nu nog niet beantwoorden, dat zal blijken als ze verder gaan opschalen en wordt op dit moment nog onderzocht. Groetjes, team UvNL
Ben ik de enigste die helemaal jeuk krijgt van al die ''synthetische'' zooi. Waarom moet alles nou op deze manier. Ik snap echt het nut niet. Ik heb liever gewoon normale kaas, van melk, zoals we het al altijd al maken/eten. Ik vind dit soort dingen echt vreemd. En ook waarom? En nu is het allemaal nog leuk een aardig, maar ik vraag me soms echt af waar het stopt. Ik hoef al dat gemanipuleerde gemaakte synthetische lab eten niet. Maarja ik ben ook geen vegetariër of heb problemen met hoe het nu gaat. Maarja ik ga er vanuit dat het en en wordt en blijft in de toekomst. Dat je dus kan kiezen wat je wilt...
Dan blijf je toch gewoon kaas kopen met dierenleed? Als je het nut niet snapt, dan kunnen wij je niet redden. Dat heb je bewust je kop in het zand zitten.
Weten jullie al hoe deze koevrije mozzarella gaat heten? ChatGPT heeft wel wat ideetjes: Veganella, Fermentella, Purezza, EcoMozza, .. Of voor deze nieuwe kazen in het algemeen: caseinova
@@geengenspuit "Goed voor de diversiteit" Bijna alle melkkoeien die je in Nederland ziet, behoren tot hetzelfde ras, en velen zijn waarschijnlijk ook geboren uit inseminatie met hetzelfde sperma. Het gras in de wei is meestal Engels raaigras dus ook daar vind je weinig diversiteit. Dat is allemaal wel te begrijpen want diversiteit is voor boeren vooral lastig, maar we moeten onszelf niet voor de gek houden door te doen alsof de wei een stukje natuur is.
@@gerardvanwilgen9917in Nederland kennen we bijna geen echte natuur, het is allemaal zware industrie. De bodem zal vanzelf uitgeput raken en dan is er voor niemand meer eten
We gaan langzaam naar een tijd waarin de vraag naar producten te groot wordt. Hierdoor komt er een duidelijke scheiding tussen eten en voer. Alle kant en klaar maaltijden zullen in de toekomst vol gepropt worden met zulke ‘gistkaas’ en kweekvlees terwijl de rijke minderheid zich scheel gaat betalen aan relatief normale boeren ingrediënten.
@ ja dat is al belachelijk maar helaas nodig door de zojuist benoemde te grote vraag aan ‘produce’. De enige oplossing is helaas mijn bovengenoemde speculatie. De wereld lijkt kleiner te worden en de bevolking groter. Het kapitalisme plukt daar de vruchten van. Niet de beste uitkomt voor de consument.
Dit product zal echter nooit onder de naam kaas verkocht mogen worden. Kaas heeft een beschermde definitie in dat Kaas zonder melk geen kaas genoemd mag worden, aangezien de definitie van kaas een zuivel product is gemaakt van melk. Mocht er iemand zo stom zijn om dit kunstmatige product onder de naam kaas te verkopen, dan zal deze partij aangeklaagd worden door de zuivelindustrie. je product kan smaken naar kaas zoveel je wilt, maar als de oorsprong van de ingrediënten niet van zuivel afkomstig zijn, is en blijft het een imitatie product wat als zodanig omschreven moet worden.
Duurder uiteindelijk, maar daar gaat het niet om, al is het onbetaalbaar. Het is maar dat de boeren weg gaan :). Aan die stinkboeren hebben we niks. Ik koop al jaren eieren in de winkel, nooit van boer met kippen. Van de winkel smaken ze ook prima, dan maar nep eitjes :)
@@TouYube886 Letterlijk de eerste paar zinnen gaat over dat ze het patent vrij lanceren in tegenstelling tot de concurrenten zodat er maar niet 1 producent hiermee aan de haal mee kan gaan. Ook zal dit goedkoper worden dan koe kaas, omdat voor koe kaas er melk nodig is. Voor melk moet de boer koeien kopen, het onderhouden van koeien en het de productie kosten van het maken van kaas uit melk. Bij elkaar kost dat meer dan de hoeveel gras, de gisten en de factoren die de fermentatie nodig heeft voor dit process. Betekend niet dat het automatisch ook goedkoper in de winkels komt te liggen natuurlijk.
Gist is eenvoudig te maken, maar wel duur en zitten echt energiekosten aan. Dus wat mag een kaas kosten is de vraag. Vooralsnog klinkt het als een lab oplossing, net zoals kweekbaar vlees niet schaalbaar is.
Nee je hebt gelijk... Ze kunnen het maar beter opgeven. Rome was ook in 1 dag gebouwt toch? Weet je hoeveel energie je in een koe moet stoppen voordat er melk uitkomt?
@@jsmit9484 Ik zeg nergens dat ze moeten opgeven, ik zeg alleen dat met de huidige technologie het niet bepaald haalbaar is. De energiekosten voor dit soort zaken zijn vele malen groter dan het houden van koeien en dat is bijzonder problematisch.
@@K212Utr Waar haal je deze informatie vandaan? Het houden van koeien kost enorm veel energie en grond, en heeft daarnaast nog eens een desastreus effect op het milieu. Het is prima om vragen te stellen, maar het is niet prima om zomaar wat uit je duim te zuigen en te roepen dat iets wel of niet haalbaar is.
goeie kritische vraag, nog belangrijker: Hoe verhouden de kosten zich met die van de bioindustrie (milieu, trofische energie kosten, water, directe financiële kosten). Als we dierenleed, etc. buiten beschouwing houden is het een interessant iets, ik kijk uit naar de uitkomst! Er is natuurlijk wel potentie, de bio-industrie, met name vee, is natuurlijk al eeuwen oud en lijkt niet efficiënter te worden, deze vorm van productie staat in de kinder schoenen ten opzichten daarvan. Zelfs als het nu minder efficiënt is kan de wetenschap ons een stuk verder brengen.
Ik ben dan zelf geen kaaseter omdat ik het niet kan eten ivm allergie... Maar ik ben niet achterlijk om te zien hoe onnatuurlijk ons eten gemaakt zal moeten worden! Maar omdat zoveel mensen al zo onnatuurlijk leven, verdienen veel mensen dit helaas ook gewoon.
@@Vleurtj Iig geen namaakvlees, maar echt vlees! Bij voorkeur grasgevoerd. Zo laag mogelijk in suikers uberhaupt. Vrijwel geen frisdranken. Zero dranken helemaal uit den boze. Zout mag ik soms meer op letten :P Veel (100%) volkoren producten ipv snelle loze koolhydraten. En tjaaa af en toe neem ik een klein beetje kwark icm noten etc. Soms een verwentoetje. Maar minimaal met lactose intolerantie oa. Dus dat
Nee dat gaat niet gebeuren. ''Vegan'' is tegenwoordig een hip woord en de commerciële handel speelt daar graag op in. Niks defensiefs overigens tegen veganisten hoor.
@@marilon Kaas is een biologisch proces waarin de Melk eiwitten van structuur veranderen door stremsel, een goedje uit de lebmaag van kalveren met de juiste enzymen voor dit proces, dus dat is een biologisch proces. Het rijpen dito.
Bij Odin verkopen we dit soort producten al enige tijd. Dus voor een ieder die wil proberen... Onder andere producten van Jay & Joy vallen onder deze categorie.
Ik snap die obsessie over koeienmelk niet. Het is inderdaad waar dat we al duizenden jaren koeien houden. En van de melk ook prachtige producten kunnen maken. Waarom in vredesnaam kaas maken die geen melk bevat? Wat is de idiote gedachte daarachter? Toegeven ik gebruik wel eens Amerikaanse kaas op een tosti of burger. Dat is ook geen echte kaas. Maar het smelt zo makkelijk en is redelijk goed te eten. Het mist natuurlijk wel die oude pittige smaak van echt gerijpte kaas.
Vanmiddag liep ik langs kilometers lange graslanden. Opvallend genoeg zonder prikkeldraad. Wil je weten waarom? Omdat de koeien er niet mogen grazen. Die staan namelijk altijd op stal en krijgen dat gras van al die weilanden voorgeschoteld. Het gaat namelijk om maximale melkproductie voor de agrarische industrie. De monocultuur van graslanden en maisakkers, het mestoverschot, het stikstofoverschot en de methaanuitstoot worden voor lief genomen om maar zoveel mogelijk melk te produceren. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het dierenleed van de koeien die de hele dag op stal staan of de kalveren die al heel snel worden weggehaald bij hun moeders. Daarom snap ik die obsessie van koeienmelk juist wel. Voor de biologische melkveebedrijven maak ik graag een uitzondering
De gedachte hierachter is een heel logische. Bijna 4 miljoen koeien in NL. 1 Koe = 26 kuub stront per jaar. Is 104.000.000.000 Cola flessen vol stront.
@@gerardzwartjes2146 Ik heb naast een boerenbedrijf gewoond en als tiener daar ook wel meegeholpen met hooien. De koeien waren helemaal niet zielig. Dat waren leuke beesten die genoten van lekker buiten zijn. En in de winter staan ze in de stal. Net als wij mensen liever binnen zijn als het guur weer en koud weer is. Maar goed ik wil ook niet zeuren. Als dit de mening is van Nederland ga dan maar lekker je gang. Laten we de landbouw maar vernietigen. Dan halen we het voedsel wel uit andere landen of het uit laboratorium of zo. Ik ben al te oud om me nog druk te maken over domme mensen. Goddank heb ik ook geen kinderen :)
@@gerardzwartjes2146daar waar de koeien wel staan is er ook geen prikkeldraad. Voor alle uitstoot is er al lang een oplossing maar de Europese wetgeving loopt nog achter. Laten we voorkomen dat er een strijd komt tussen Vegans en carnivoren, want door feiten te verdraaien en weg te laten worden we als mensheid niet sterker
@@gerardzwartjes2146 Daarnaast zijn koeien hopeloos inefficient in eiwit productie. Je hebt van een koe maar een rendement van +/-20%. Terwijl met Satinless Steel Margarteh je maar 1/5e landbouwgrond nodig hebt voor precies delfde hoeveelheid kaas.
@@KamilNesa Als je me erom gevraagd had. Kijk, ongestremde kaas is het niet en wat hier niet verteld wordt is dat de moleculen hier links draaien, waar ze in echte kaas rechtse of tenminste upward spin hebben.
Bacteriën en schimmels uitmelken is dat niet het probleem verschuiven? 😂 Is balans in consumptie onvoldoende? Zou een veganist akkoord gaan met dit ‘dieren’leed?
Geen echte kaas dus.... Ik zal het niet eten en de kosten kunnen nooit op tegen de kosten waar een koe zijn melk voor produceert. Het voordeel van koeien is dat ze een eigen immuunsysteem hebben en daardoor een veilig product maakt. Dit is in een fabriek niet. Het mooie van een koe is ook dat ze van ruwe ingrediënten een prachtig en veilig product maakt. Waarschijnlijk zijn de ingrediënten van nepkaas veel duurder! Daarnaast is er geen co2 en ook geen stikstof probleem het is een hoax! Co2 en stikstof is voeding voor de planten!
@Simon-dm8zv nee, niet omdat ik het niet leuk zou vinden maar omdat het niet uitlegbaar is. Vertel mij maar eens waar de co2 van een koe vandaan komt? Want zoals je misschien wel weet kan je niet méér co2 maken! En vertel me dan ook maar hoe het zou kunnen dat er een stikstofprobleem is na een afname van stikstof van minimaal 50% uit de agrarische sector!
@@gert6800 Het is wel uitlegbaar. Bij koeien is niet CO2 maar methaan het probleem. Koolstof en waterstof uit het voer wordt in de maag omgezet door microben in methaan. Methaan is 28 keer zo potent als CO2 wat betreft het broeikaseffect.
@Simon-dm8zv Haha en dan een punt. Niets over waar de koe zijn koolstof vandaan haalt? Niets over de tijd van afbraak? Niets over de Circulaire werking van koolstof? Niets over het totaal aan koolstofdelen op aarde? Je verteld alleen wat je leuk vind! Alleen wat jij belangrijk vind! Niet het hele verhaal dus.
Kaas uit een fabriek nee bedankt. Hoe onnatuurlijk wil je het maken en dan doen alsof je een probleem oplost ofzo. Hoeveel energie kost het maken van dat kleine stukje kaas in een laboratorium? Hoeveel salaris voor mevrouw erbij nog? Ontwikkelingstijd? De koe doet het gratis en natuurlijk. Beetje handwerk op de boerderij ipv deze imitatie handel. In mijn ogen is dit achteruitgang, geen ontwikkeling voor beter en veiliger voedsel zo te zien.
Wel benieuwd naar de footprint. Dat de koe het gratis doet is uiteraard bullshit. Maar dat weet je zelf ook wel. Kunstmest. Veevoer. Stal energie. Mestprobleem. CO2 en methaan
Namaak kan nooit de echte evenaren. Niet op smaak, structuur of prijs. Dit is ook "hokjesdenken" . staan er niet bij stil welke gevolgen dit kan hebben op andere sectoren. Dit is geen vooruitgang, dit is achteruitgang. Kaas dat enkel uit de industrie (multinationals) komt, zullen de ambachten overbodig maken, we zullen voor 100% afhankelijk zijn van de multinationals. Is dit wat we willen? Geen boerderijen, geen vee, geen lokale producten, geen cultuur, alles producten uit de industrie, chemisch bewerkt?
Bla bla bla Met die mindset hadden we nog telefooncentrales waar duizenden dames iedereen handmatig doorschakelen, in plaats van dat je zelf een nummer belt. Ik hoor niemand klagen dat ze die tijd missen.
Ha ha ha, dat is een erg romantisch idee. Maar caseine blijft gewoon caseine. Hoe je die maakt is niet interessant voor de smaak. De smaak van de kaas wordt bepaald door de kaasmakerij. Daarnaast, Uniekaas is al eigendom van een multinational; DMK Group. Verder is het voor de melkveehouders juist de oplossing nu ze klem zitten tussen mestoverschot, co2- en methaanuitstoot, Europa, etc. Ze hoeven alleen nog maar gras aan te leveren en Stainless Steel Margareth doet de rest. De productie van rundvlees zal wel een vrije val gaan maken, want er zal nog maar nauwelijks aanbod zijn van melkvee dat al na 6 jaar afgedankt gaat worden. Maar waarschijnlijk word die vervangen door vleeskoeien. Als die vervolgens 9 maanden per jaar in kruidenrijke weiden rondlopen, wordt de smaak van het vlees beter en het landschap mooier.
Nou, nee. Niet voor mij. Ik denk dat er meer bij te kijken komt dan een stukje DNA sequence, waardoor echte kaas een bepaalde smaak en mond voel heeft. Verder ben ik niet zo happig op producten die moeten lijken op iets wat ze niet zijn, zoals die 'Vegetarische Slager'. Het irriteert me mateloos, elke keer als ik het tegen kom in de supermarkt. Het gaat me dan niet zozeer om de producten zelf, maar om de benaming. Het betekent dat de industrie er zelf ook niet zoveel vertrouwen in heeft. Anders doe je dat niet. Producten moeten gewoon eerlijk verkocht worden en niet met een smoesje.
@@marilon Etenswaren zijn niet alleen maar 'scheikunde'. Een robot is ook geen mens. Het idee dat we de natuur helemaal doorgronden is arrogant. Er komt veel meer bij kijken dan dat wij in de gaten hebben.
@@geengenspuit ik ben bang dat onze traditionele kaas ook geen puur, onbewerkt product meer is. Begrijp me niet verkeerd ik houd ook niet van al die gemaakte voedingsmiddelen, je kan beter gewoon eten wat zo in de natuur ligt, maar de kaas en melk uit de supermarkt is al hevig vervuild.
f*ing patent-killers... love it. Wat openbaar is kan niet meer gepatenteerd worden, dus...Ha!
Juist die patentkillers zouden er eigenlijk van overtuigd moeten worden om het te patenteren.. Hun hart zit al op de juiste plaats, en bedenk dan wat voor goeds ze de wereld kunnen brengen met al dat extra geld! Of ben ik nu te positief in gesteld? Hahaha
Als dit dadelijk goedkoper, sneller, gezonden en bovenal duurzamer wordt, boeit het dan nog dat het iets minder stretch in zit? Is dit echt essentieel?
@@jorgpeters4279 ja. Het moet perfect zijn en dat kunnen ze. Maar ik denk niet dat het goedkoper zal worden... Supermarkten en andere bedrijven willen namelijk winst boven alles. Het uiteindelijke product zal ook niet vrij zijn van ongezonde goedkopere smaakstoffen ed. Het zal nooit worden zoals we het willen want dat is niet winstgevend genoeg.
Kaas is ook pas een uur gerijpt heh. Dat lijkt me ook al dat die daardoor minder is gebonden en dus minder stevig is
Goed punt Donny!
Is deze kaas dan ook lactose vrij?
@@tijmenstroo1656 goede vraag!
Dit is de toekomst van Nederland, hopelijk krijgen we Europa een beetje mee.. De Italianen zijn vrij defensief over hun vrij recente ontdekte keuken.
Nederland is al wereldwijd poppulair met de prachtige koeien, waarom niet meer koeien?
@ omdat het ten koste gaat van ons grondwater en boeren maar hun mest blijven uitrijden ondanks dat het al decennia boven de norm zit.
@@Stuwia Meer wilde natuur, minder grasland, graag.
@@Stuwiaomdat die koeien enorm zware levens vol lijden hebben. Dit komt omdat wij mensen graag zo veel mogelijk winst maken, en dierenwelzijn dus geen prioriteit is. Meer koeien zou dus nog meer dierenleed betekenen.
kan je hier mee kaas maken zonder laktose ?
@@THORIONONE dat kan. Lactose zit normaal in koemelk als bron van suikers voor het kalf. In dit geval heb je geen lactose nodig (wel andere suikers/koolhydraten als voedingsbron van de gisten), dus dan voeg je dat er ook niet aan toe.
Ja, het is lactosevrij! Ze gaan kijken of ze in plaats van van lactose een plantaardig alternatief kunnen toevoegen. Etske zegt daarover het volgende: "Bij kaas zonder koe worden de melkeiwitten geproduceerd door gisten, maar zij maken geen lactose aan. Dit betekent dat de kaas volledig lactosevrij is. Omdat lactose in traditionele koemelkkaas een rol speelt bij de smaakvorming, onderzoeken we of we in de kaas zonder koe een plantaardig alternatief, zoals glucose, kunnen gebruiken om een vergelijkbare smaak te bereiken."
Geweldig! Heel veel succes!
Ik hoop zo dat dit product snel op de markt komt. Bioindustrie 👋🏼
Mooi zo.
Als jij die kunstkaas neemt, blijft er meer echte kaas voor mij over 😅😅😅😅
@@geengenspuit Die wordt op termijn niet meer gemaakt, het product is inmiddels op moleculair niveau hetzelfde, maar fabrieksmatig geproduceerd beter van kwaliteit (immers geen zieke koeien, geen vervuilende melkapparatuur / transport) maar wel goedkoper want geen overbodige schakels. Ik neem aan dat je als (hypotetische) diabetespatient je insuline ook graag dierlijk uit honden/paarden/koeien/varkens wil, ondanks dat het product afkomstig uit de fabriek exact hetzelfde is?
@@geengenspuit Die kunstkaas blijft gewoon precies hetzelfde als koekaas. Het wordt alleen veel efficienter gemaakt
@@geengenspuit Over vijftig jaar weten we niet beter.
Ik hoop dat het nooit op de markt komt
Sommige dingen moet je bij het oude houden
hemels! Veel succes!!!
En de belangrijkste vraag. Zit erin wat er bij de koeienkaas in zit? Dus ook de vitamines etc. niet alleen de eiwitten.
Vitaminen en mineralen kan je eenvoudig toevoegen
@rickbude3866 en andere dingen niet..en waarom zou ik nepkaas willen, belachelijke onzin.
@@denniseijs dat is een vraag die ik niet voor jou kan beantwoorden. Je hoeft het ook niet te eten als je het niet wilt. Ik zou het zelf graag eten omdat ik moeite heb met het dierenleed en de milieuimpact die met de bio-industrie gepaard gaan, en zuivel is een van de weinige dingen waar ik nog geen bevredigend vega alternatief voor heb gevonden.
@rickbude3866 betere oplossing, reductie van de mensheid.
@@denniseijs sorry, maar hoe zou dit in zijn werk gaan? Wie bepaalt wie mag blijven leven? De rijkste 10% mensen op de wereld produceert 50% van alle broeikasgassen. Als we impact willen maken, zullen we daar dan maar mee beginnen? Helaas behoort wel zowat iedere "westerling" tot deze groep..
Maar hoe smaakt het
Ik dacht al, maar er is gelukkig al een dwarsverband met Those Vegan Cowboys. Dat scheelt dan weer, want als er twee partijen onafhankeljk van elkaar het wiel aan het uitvinden zijn is dat ook echt wel een beetje jammer en verdrietig.
Nb. de smaak zal precies hetzelfde blijven, want caseine blijft gewoon caseine. De smaak van de kaas wordt vooral bepaald door de receptuur van de kaasmaker.
Verderz, iets nog veel belangrijkers; de koekaas bevat erg veel verzadigde vetzuren. Da's niet erg goed voor hart en bloedvaten. Cholesterol mevrouw, u weet wel waarom niet. Those Vegan Cowboys is een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat een palmolievrij onverzadigd vetzuur kan leveren. Best wel een flink stuk gezondheidswinst dus.
Daarnaast kan het ook de de oplossing zijn voor alle melkveehouders die nu klem zitten tussen mestoverschotten, stikstofuitstoot, Europa en nog zowat. Ze hoeven straks alleen nog maar gras aan te leveren, Stainless Steel Margareth doet de rest (s316). De bijwerking zal zijn dat het rundvlees wel erg duur wordt, door gebrek in aanbod. Maar ja, er zijn zoveel vleesvervangers die eigenlijk lekkerder zijn dan het origineel. Dus eigenlijk meer een heel erg klein verlies. Je verliest wat en je wint wat.
De enige die hier niet blij van gaan worden zal de BBB zijn, want hun echte achterban is de agrarische toeleveringsindustrie. Die gaan dus erg veel klanten kwijtraken. Dus pas op!
Voor stikstof en mest is al lang een oplossing bedacht, alleen loopt de wetgeving achter op de praktijk.
In landen zoals Kenia is er een tekort waardoor er niks groeit en keven steeds lastiger wordt, waarom sturen we de uitwerpselen niet gescheiden op?
@@catweazlemagic7483 zoek op wat cholesterol doet in het lichaam. Plantaardige vetten zijn alleen goed voor je als ze koudgeperst en onbewerkt zijn. Extra vergine olijfolie bijvoorbeeld. Alle oliën die goudkleurig zijn (zonnebloemolie) zijn zo erg verhit, bewerkt en geraffineerd dat er niks gezonds meer in zit en schadelijke stoffen zijn gecreëerd. En dan nog, de transitie die nu gebeurt is een cash cow. Plantaardig vet is enorm winstgevend en makkelijker schaalbaar. Daarnaast leveren mensen met gezondheidsklachten geld op. Uiteindelijk betaald iedereen er aan mee door de zorgverzekering.
Cholesterol is fantastisch en noodzakelijk voor je lichaam. Je hersenen bestaan voor het grootste deel hieruit. Laag cholesterol, meer kans op hersenziekten.
Ook je huid heeft dit nodig.
In je bloedvaten dicht cholesterol de leasies die door ontstekingen (door suiker) ontstaan. Maar ze krijgen hier de schuld van. Net alsof je de brandweer de schuld van de brand geeft.
Ik ben tegen de bio industrie, maar voor kleinschalige gemengde biologische bedrijven.
Laat mij maar natuurlijk eten, dan mogen jullie voeding uit buisjes eten.
@@roogiertje Ah, je wilt dus de urine en de mest scheiden? Lijkt mij erg lastig met de huidige stalvloeren. Daarnaast heeft Kenia, net als heel veel andere landen in Sub-Sahara Afrika te maken met verdroging. Enkel mest sturen is dan geen oplossing. Ik denk dat permacultuur een veel beter bijdrage kan leveren. Daar worden erg goed resultaten mee geboekt door de WFP.
@ nou bij moderne stallen is de mest en urine al gescheiden om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Daarbij zijn er in Kenia en vele andere landen met weinig groen juist hele goede resultaten geboekt om te vergroenen. Het zorgt er zelfs voor dat wij in Nederland langer onder zeeniveau kunnen blijven leven, want de opwarming vertraagt er door.
Daarom zeg ik t ook, omdat ik over onderzoeken en projecten gelezen heb die dubbel in ons voordeel werken. Maar de boeren willen het niet, dat is de reden waarom het nog niet van start is gegaan
Is dit “met z’n allen werken aan het verdwijnen van onze boeren”?
Melkboeren verdwijnen op den duur misschien wel, maar het voedsel voor de gist moet ergens vandaan komen dus landbouw blijft nodig, in ieder geval tot de grondstoffen uit louter lucht en water kunnen worden gesynthetiseerd en dat ook goedkoper zou zijn. En er zullen nog lang mensen blijven denken dat "natuurlijke" zuivel gezonder of lekkerder is, ook al is het gistproduct tot op het moleculaire niveau identiek.
Ja, dat verdwijnen van de boer is echt precies wat er op haar agenda staat! Heeft niks te maken met wetenschappelijke nieuwsgierigheid of dierenwelzijn. /Sarcasme
Als het nou toch lukt om een mooi product te maken zonder koe, waardoor er lekker veel kaas gegeten kan worden zonder dat er koeien extra nodig zijn, waarom daar dan op tegen zijn?
De boeren kunnen ook gewoon ontwikkelen ipv klagen. Gelukkig is de overgrote meerderheid bezig met ontwikkelen
Ja, ze doen er alles aan om onze boeren weg te werken. Universiteiten zijn allang niet meer met de leer bezig, maar zijn verborgen activischte Instituties geworden die zo hun wil aan andere opleggen.
Laten we het hopen. Stelletje vervuilers en dierenbeulen.
Ik kan bijna niet wachten!
We krijg al zóveel bewerkt voedsel binnen, waarom zouden we nóg meer bewerkt voedsel willen eten?
Omdat je er dan geen duizenden kalfjes voor dood hoeft te maken (zoals bij zuivel gebeurt) :P
Wat bedoel je met "bewerkt voedsel"?
Dit is niet te vergelijken met een lang houdbaar worstenbroodje of een zak chips. Bijna alles wat je eet valt onder de koepel "bewerkt voedsel".
Is dan deze nieuwe kaas ook lactosevrij ? Ik denk van wel
De kaas is inderdaad lactosevrij!
@@UniversiteitvanNL Dan is het geen echte kaas, dus misleidende titel
@@hugoromeyn4582 Ze gaan kijken of ze in plaats van van lactose een plantaardig alternatief kunnen toevoegen. Etske zegt daarover het volgende: "Bij kaas zonder koe worden de melkeiwitten geproduceerd door gisten, maar zij maken geen lactose aan. Dit betekent dat de kaas volledig lactosevrij is. Omdat lactose in traditionele koemelkkaas een rol speelt bij de smaakvorming, onderzoeken we of we in de kaas zonder koe een plantaardig alternatief, zoals glucose, kunnen gebruiken om een vergelijkbare smaak te bereiken."
Is het lekker?
Een betere vraag is: is het gezond. Waarschijnlijk niet.
@@Serzje waarom niet?
Wat is het verschil met natuurlijke aroma's? Die laten we ook door genetische gemodificeerde gisten maken. Waarom mag dat wel?
Zie Keuringsdienst van Waarde, aflevering 4, seizoen 14, 2016.
Hoi! We hebben je vraag aan de wetenschapper voorgelegd, dit is wat Etske erover zegt: "De regelgeving is complex. Ik weet niet wat de wetgeving zegt over aroma's. Maar als we het hebben over de kazen, dan heb ik begrepen van onze experts op het gebied van wetgeving dat er onderscheid wordt gemaakt in de wetgeving tussen of een ingredient wordt gebruikt als proceshulp (er komt uiteindelijk maar een klein beetje in het uiteindelijke product terrecht) of dat het ingredient zelf de voedingsbron is (zoals ons eiwit). Een voorbeeld van een ingredient dat wordt gebruikt als proceshulp is chymosine (stremsel). Gemodificeerd chymosine mag gebruikt worden in NL om kaas te stremmen.
In beide gevallen moeten nieuwe ingredienten de goedkeuringsprocedure doorlopen die voldoet aan Europese en Nederlandse wetgeving."
Bevat dit ook lactose?
Nee, goed nieuws Niels: de kaas is lactosevrij!
@@UniversiteitvanNL haha, dan kan ik er ook naar uit kijken 👍
@@UniversiteitvanNL Nu heeft lactosevrije melk een iets andere smaak. En hebben hardere lang gerijpte kazen (12-18 mndn) minder lactose. Afhankelijk van wat bij jullie al bekend is, zie ik hier testmogelijkheden bij voor kaaseigenschappen. Ik zie zover 3 planten (zoals Groene Thee bladeren) die lactose produceren voor dierproduct-vrije bron, dat naar bacterie/gist brengen is dan weer een ander project.
Wauw, ik zie hier wel echt mogelijkheden in. Vlees heeft het imago als een grote vervuiler, er is al ontzettend veel effort in gestoken om daar een petrischaal variant van te maken. In dat opzicht lijkt kaas een veel makkelijkere variant welke net zo "vervuilend" is. 40+kaas geeft meer co2 uitstoot dan kippenvlees en varkensvlees. Als je dan bedenkt dat wij kaaskoppen netzoveel kaas als kip per jaar eten dan is hier ontzettend veel winst te halen.
Alleen als we het ook gaan eten als het klopt wat jij zegt! Want de neppe rotzooi die tot nu toe gemaakt is vind niemand te nassen!
Melk heeft een veel lagere CO2-voetafdruk dan dit hele proces van het maken van nepkaas
Appausje!🙌gaat het op paneer lijken?
In principe kan je elke kaas ermee maken die je wil! Er komt dan wel nog fermentatie bij kijken en de kaas moet rijpen; Etske en haar team moeten nog kijken hoe dat in de praktijk precies uitpakt. Maar ze verwachten dat het ook gaat lukken om andere kazen te maken. Dus je zou dan ook paneer kunnen maken.
Het is knap dat ze al zo ver komen met een enkel component, maar voordat het een helemaal goede vervanging is moeten er meer componenten gesyntheseerd worden. Een vervanging voor lactose en een vervangend celmateriaal bijvoorbeeld. Het is wel een interessante ontwikkeling om te volgen, vooral als het proces duurzamer blijkt. En wie weet kan iedereen dan dit op brood doen, en koeien een goed genoeg leven geven zodra goede kaas een luxe kan worden.
Hoi Zep, Voor de kaas zonder koe laten ze inderdaad de gisten alleen melkeiwit produceren. Voor de andere ingrediënten gebruiken ze plantaardige bronnen. Op dit moment hebben ze een simpele kaas gemaakt met alleen de hoofdbestandelen die nodig zijn om de structuur van kaas te vormen. In een later stadium zouden ze vitamines en mineralen van plantaardige, (of microbiële) afkomst kunnen toevoegen. En omdat lactose ook bijdraagt aan de smaak, gaan ze kijken of ze in de kaas zonder koe of de lactose kunnen vervangen door een plantaardig alternatief zoals glucose.
@UniversiteitvanNL, top initiatief! Alleen zijn er echter veel mensen intolerant voor caseïne, terwijl ze denken dat ze allergisch zijn aan lactose. Wat met deze vorm van caseïne, geldt dezelfde intolerantie als bij de koemelkkaas?
Ben benieuwd of ze straks ook geitenkaas kunnen maken.
Als kaasfannaat wil ik die proberen.
Waar we moeten vergroenen word gepromoot en tegelijk van groen naar industrie.
Je zou zeggen als we al 100 jaar chemie kaas maakten nu over moeten gaan naar natuurlijke kaas
Ik denk niet dat er zoiets bestaat als natuurlijke kaas.
We moeten niks
Wat een geweldige ontwikkeling, ik ben erg benieuwd naar het eindproduct!
I hate to burst your bubble, maar échte mozarella wordt gemaakt van buffelmelk en is dus altijd zonder koe. Goed bezig hoor, daar gaat het niet om. Maar best wel een domme uitspraak voor mensen die blijkbaar zo druk met kaas bezig zijn.
Kan iemand mij even de korte versie geven van waar de kaas nu van gemaakt is, heb geen zin om de hele video te kijken.
Maar als de kaas niet dierlijke is, en niet plantaardig, dan is ie dus wél veganistisch. Al was het gemaakt van baksteen, zolang er geen dieren gebruikt zijn bij het maken van een product is het veganistisch.
Er komen geen dieren aan te pas. Ze werken met gisten om de kaasproteïnes na te maken.
ziek...Neem een blikje suiker (redbull)
Wees er maar trots op ,
Ik lees over het MIND dieet wat goed is voor gezonde( minder kans op Alzheimer bv) hersenen: 1x per week kaas, Geen kaaskop- dieet
Goh, ben zeer benieuwd wie deze plannetjes gefinancierd heeft en wie heeft er belang bij die nep-kaas......
De koeien, kan niet anders. 😊
@mountaincruiser817 nee, Bill Gates
geen gen spuit
Kijk maar uit dat Willem Engel of een andere superwapwous er geen Bucklertje mee uithaalt.
Natuurlijk heeft ze die geproefd, duh!
You know they tried the cheese when the cameras were turned off haha
eerlijk eerlijk eerlijk, hebben we echt niet gedaan!
@@UniversiteitvanNL Als jullie in de volgende aflevering ineens beginnen te loeien weten we dat jullie het stiekem toch hebben gedaan..
😋 Bring on the no cow cheese!.. Already
Ik vind het zeker een mooi streven, maar kun je bvb ook dierlijke vetten na maken, want wanneer je een leefstijl hebt met minder koolhydraten heb je wat dierlijke vetten nodig.
En tot hoever is het een bewerkt voedsel verwant en welke impact heeft het op ons lichaam?
Hoi Jonathan, de kaas is nu gemaakt met plantaardige vetten. Ze gaan kijken of dit veel invloed heeft op de smaak; kan in negatieve zin zijn, maar misschien ook wel in positieve :) Als de kaas daardoor minder lekker is dan gaan ze kijken of ze de dierlijke vetten kunnen namaken.
Je kan niet zomaar dierlijke eiwitten en enzymen produceren in bijvoorbeeld prokaryoten (bacteriën) omdat de cytoplasmatische ongeving niet gelijk is aan die van dierlijke cellen. Dit heeft invloed op de vouwing en werking van het enzym.
Dat is ook de reden dat ze opzoek zijn gegaan naar een geschikte ‘chef’ oftewel cel om de eiwit productie in plaats te laten vinden.
Ja want de prokaryoten missen complexe organellen zoals het endoplasmatisch reticulum, dat essentieel is voor de juiste vouwing en post-translationele modificaties van eiwitten in eukaryoten, zegt ons mam.
Kunnen we extra pilletjes vitamine B12 gaan slikken?
Die wordt toch al artificieel toegevoegd aan melk tegenwoordig, omdat de koeien niet genoeg meer buiten komen om het aan te maken bij alle bedrijven die niet het bio-label hebben.
Dacht dat er ook echte kaas bestond met geitenmelk 🫣🤔
Een paar jaar geleden las ik al over een vergelijkbaar ontwikkelingen in de VS, door het bedrijf "Perfect Day". Ik kreeg toen de indruk dat die al best ver waren, maar misschien is dat niks geworden. Hebben jullie iets meer context over wat het verschil is met jullie aanpak? En zijn jullie niet bang dat de agrarische lobby in de EU dit soort initiatieven gaat tegenwerken?
Hoi Rick, Bedankt voor je vraag! Voor zover ik kan zien op de website van Perfect Day, produceren zij het wei-eiwit, maar niet het caseïne-eiwit. Beide eiwitten komen van nature voor in koeienmelk: wei-eiwitten en caseïne-eiwitten. Wei-eiwitten zijn relatief eenvoudiger na te maken, en daarom kunnen zij al producten zoals melk en ijs maken zonder tussenkomst van een koe. Voor kaas heb je echter specifiek caseïne-eiwitten nodig, en die zijn complexer om te produceren zonder koe.
Etske en haar collega's is dat nu gelukt. Er zijn ook andere bedrijven, vooral in de VS, bezig met het ontwikkelen van caseïne-eiwitten. Omdat de regelgeving in de VS minder streng is, mogen producten daar al worden geproefd en verkocht. Het is daarom goed mogelijk dat de kaas van Etske eerst in de VS verkrijgbaar zal zijn, en pas later op de Europese markt komt vanwege de strengere regelgeving hier. Ik hoop dat je vraag hiermee beantwoord is! Groetjes, Team UvNL
@@UniversiteitvanNL duidelijk, bedankt! Veel succes met het onderzoek! 😀
Volgens mij is er al kaas in Duitsland te koop die zo wordt gemaakt. Formo maakt verschillende soorten kaas.
Hoi Lauwie, de kazen van Formo die nu in Duitsland op de markt zijn, zijn gemaakt door microfermentatie. Dat is net iets anders dan de precisiefermentatie waar het in deze aflevering over gaat. Bij microfermentatie laat je schimmels, gisten of bacteriën hun eigen eiwitten produceren. Dat zijn ander type eiwitten dan de koemelkeiwitten, waardoor het moeilijk is om daarmee een kaas te maken die dezelfde structuur en smaak heeft zoals we hem kennen. Deze kazen smelten en stretchen ook niet zo goed. Het grootste verschil tussen microfermentatie en precisiefermentatie (waar het in deze aflevering over gaat) is dat de gisten het stukje dna van de koe krijgen (en dus een genetische modificatie ondergaan) waardoor ze in staat zijn om echte koemelkeiwitten te maken. Producten gemaakt d.m.v. precisiefermentatie mogen op dit moment nog niet op de Europese markt verkocht worden, maar producten gemaakt door microfermentatie wel. Overigens lees ik wel dat Formo ook bezig is om kazen te ontwikkelen met precisiefermentatie. Groetjes, team UvNL
Ik lees net dat beide bedrijven hebben besloten te gaan samenwerken ipv elkaar te beconcurreren. 😊
@@UniversiteitvanNL
Bedankt voor de reactie. Weer wat geleerd!
Doe mij 25 kilo calcium caseïnaat voor weinig.
Soylent Green
Waarom?
Met alle respect aan de onderzoekers van de universiteit Wageningen (leuk gebouw trouwens) maar seriues waarom de behoefte voor kaas zonder melkeiwit van de koe?
Als kaas vanuit fabriek gemaakt kan worden, hebben we minder koeien nodig, dus kan de bio-industrie weg/downscalen naar een omvang die minder belastend is voor de aarde?
@@tom.jacobs Gaat al duizenden jaren zo, maar nu ineens niet meer. Dit is weer puur enkel een nieuwe verdienmodel.
@@tom.jacobs
Bedankt voor uw antwoord waarin ik me nirt kan vinden
Er is een bepaald ecologie wat al eeuwen zichzelf herstelt. Ik had als kind verse melk, kaas, yoghurt en boter van onze koeien. Die smaak wil ik absoluut niet missen, daarom ga ik ook direct naar de boer nu om echt verse melk te kopen.
Die smaak, geur zou ik voor geen goud willen ruilen.
Misschien moeten ze manieren bedenken tegen dingen wat de aarde daadwerkelijk belast en vervuilt.
Fijne avond.
🎉 geweldige vooruitgang! Wat een mooi project om aan te werken.
@@anythingpods natuurlijk is het een verdienmodel (al is het vrijgeven door de universiteit van de weg waarop, een stukje wegnemen ervan). Maar dat zijn de koeien toch ook? En wellicht is dit een schoner/beter model voor mens/milieu? Duizenden jaren geleden was de druk van de mens minder groot. Nu zijn we wegen aan het vinden om met meer mensen dezelfde aarde in stand te houden, met dezelfde geneugten dan toen (melk/kaas), en dat zonder de aarde vol te zetten met bio-industrie.
Niet om raar te doen maar kaas word niet gemaakt in e lab
Hopen dat dit echt is…. Dan doorpakken!
Ik als klimaatbewust kaas aficionado kan dit alleen maar toejuichen! Kaas vooralsnog een zeldzame en gekoesterde luxe, tussen de ook lekkere gefermenteerde notenkazen, olijven, zuurkool/kimchi en ander plantaardig, hartig lekkers. Echt, shut up and take my money, zodra dit op marktschaal kan.
Heerlijke oude kaas koeleed en absurde hoeveelheden landgebruik. Ik ben vaste klant zodra het op de markt komt.
hier ook! ik kijk er gigantisch naar uit. Eet al 5+ jaar geen zuivel meer, de vervangers smaken goed maar je weet altijd dat het beter kan!
Bah, upf
Zal nog wel minstens 5 jaar duren voor het in de supermarkt ligt gok ik, maar wie weet
Wij verkopen dit soort producten al.
Zijn ook nog redelijk populair.
Het is niet van een koe maar ook niet volledig plantaardig, wat dan????!!
Volgens mij moeten ze er nog een naam voor verzinnen... jij een idee?
@@UniversiteitvanNL Kweekkaas 👍🏻
Heel goed, kaas zonder dierenleed. Leuke film ook en duidelijk uitgelegd! Ben benieuwd wanneer we mogen proeven.
Opschieten daarmee graag,het gaat allemaal zo langzaaaam!
Verbieden dit onderzoek zoek
@@totaalgames Wat voor schade doet dit onderzoek?
Zo'n product zal voordat het op de markt komt goed getest worden, en zal vast net zoals andere producten af en toe gecontroleerd worden.
Ook zullen alleen de mensen die het willen eten het kopen.
En als er naar iets onderzoek gedaan wordt betekent het nog niet dat het op de markt komt.
@@SelonNerias ik ben bang dat het weer wordt opgedwonge om te kopen
Je ziet tegenwoordig ook al gehakt in de winkels liggen waar een bepaald percentage uit plantaardige materiaal bestaat
Gelukkig is het goed te herkennen aan de kleur als je het ziet liggen het was vrij bruin
@@totaalgames Is dan iets slecht om te onderzoeken als het mogelijk gemengd kan worden met ander eten? Is dan elk onderzoek naar nieuw eten slecht? Dat kan je allemaal wel mengen.
Moet wel gelabeld worden, maar dat gebeurd andersom jammer genoeg ook soms niet heel goed (als er juist iets vlees, melk, ei in iets zit).
Als ze naar nieuwe koffie soorten kijken kunnen die ook gemengd worden met wat we nu gebruiken, zelfde met suiker, etc.
@@SelonNeriasde schade kan enorm zijn als het niet goed getest wordt, nu zitten de supermarkten al vol met hyperbewerkt voedsel. Laten we wel uitkijken wat we consumeren en laten we kijken wat goed is
Ik neem aan dat jullie wel hebben geroken? En? Een deel van de smaak kun je gewoon ruiken. En goede mozzarella ruikt niet sterk maar op zich wel lekker.
Hoi, Job! We hebben je vraag aan de wetenschapper voorgelegd, dit is wat Etske erover zegt: "Je kunt er inderdaad aan ruiken. Echter betreft dit een hele verse kaas die niet gerijpt is. Verse kaas zoals koemelk mozzarella heeft niet een hele uitgesproken geur."
Genetische modificatie moet gewoon verboden worden.
Leuk dat je dit kan produceren, maar laten we het gewoon houden op lekkere dierlijke producten.
Die zijn niet zo gemodificeerd/gekweekt tot de productiemachines die het nu zijn, of wil je weer terug naar het oer-rund, dat amper melk geeft?
"Genetische modificatie moet gewoon verboden worden. "
Een melkkoe verschilt genetisch ook nogal van een oerrund, hoor. GMO is eigenlijk niet meer dan een snellere manier om het gewenste resultaat te krijgen dan kruisen en selecteren.
Waarom zou genetische modificatie verboden moeten worden? Ben benieuwd naar de beredenering achter deze mening.
Dit laat zien dat je geen idee hebt in welke wereld je leeft. Vanalles dat je in je mond stopt is reeds dmv genetisch gemanipuleerde gewassen in het leven geroepen. Je kunt het soms terugzien op de verpakking.
Nu het echter gaat over iets dat je belangrijk vindt, 'kom niet aan mijn stukje vlees', is het opeens een probleem.
Niet zo hard roepen als je niet precies weet hoe de vork in de steel zit.
Ik weet vrij zeker dat je ook wel eens cola drinkt, over 'puur natuur' gesproken. En ook asbest wil jij liever niet inademen, ook al is dat een sterk staaltje 'puur natuur'.
Het is allemaal met wat gecompliceerder dus wees voorzichtig met zo stellig zijn
@@luuk_twister2068nedalco bestaat niet meer dus geheimhouding geldt ook niet meer maar die hebben dus genetisch materiaal van een olifanten poep bacterie gemixt met het dna van een gistcel resultaat is een gistcel die zulke sterke enzymen maakt dat het direct houtvezels kan vergisten snap je wat er met het regenwoud kan gebeuren als dat toevallig uit het lab ontsnapt?
@7:31 :D
😆
Eet het lekker zelf op
Lijkt goed!
Liever gewoon echte kaas.
Ik vind dit een onnodige uitvinding.
En ik ga dit beslist ook NIET kopen
Ok prima. Niet echt relevant om te vermelden, en nu terug je hok in
@ haha nee
kaas kun je al zonder koemelk maken 😂😂😂😂😂
Tenenkaas?
@@freddumee Je voorhuidje een week niet wassen.
@@freddumee ik zat eigenlijk aan geitenkaas te denken 🤣🤣
Ik hoop dat dit veel goedkoper en in groter volume te produceren dan lab grown vlees. Daarnaast snap ik niet waarom ze geen hapje mogen nemen uit de kaas. Het is nog geen consumentenproduct.
De kaas mag nu ook nog niet in het lab geproefd worden, omdat het om een product gaat dat gemaakt is met behulp van precisiefermentatie (de gisten kregen het stukje dna van de koe (en hebben dus een genetische modificatie ondergaan). Dat is een nieuwe manier van voedsel maken en dus moet de overheid het goedkeuren voordat er geproefd wordt (ook op het lab). De Tweede Kamer heeft gelukkig afgelopen oktober een wet goedgekeurd www.eiwittrends.nl/tweede-kamer-stemt-voor-precisiefermentatie-proeverijen/, waardoor Etske en haar team binnen een paar maanden de kaasjes mogen proeven om de kaas te kunnen verbeteren. Dat betekent overigens nog niet dat de consument het mag proeven of dat het op de markt komt, daarover stemt de EU.
Je vraag over volume en de prijs kan ik nu nog niet beantwoorden, dat zal blijken als ze verder gaan opschalen en wordt op dit moment nog onderzocht.
Groetjes, team UvNL
dag boer en welkom bio-chemie. vraag me af wanneer wij plastic kunnen verteren🤪
Zal niet lang duren, en onze stront zal dan ook naar chocolade smaken zodat we die ook kunnen opvreten🤪🤪.
Moet je eens in het snoep vak kijken. Veel wat daar ligt is daadwerkelijk bijna plastic. Het zit er echt dicht bij.
Bestaan er al plastic eten wormpjes
@RIZFERD klopt plastic etende meel wormen.
Nou: zet hem op
Die arme bacteriën toch, dat is toch moord? Kaseïne 😂😂😂😂
@@Albert-bh6sj t zijn gister geen bacteriën
Hartstikke goed als iedereen 'dit' gaat eten dan blijft echte kaas betaalbaar en kan ik echte kaas blijven eten.
Gaaf dit zeg!
Op dit tempo gaat het echt niet lang meer duren voordat we geen dieren meer hoeven te slachten voor ons eten.
hoeft nu opzich ook niet
@Lot-ho8lm Zeker. Ik doe er ook niet aan mee, maar er zijn een hoop mensen die wat minder graag hun kaas en vlees opgeven
Ben ik de enigste die helemaal jeuk krijgt van al die ''synthetische'' zooi. Waarom moet alles nou op deze manier. Ik snap echt het nut niet. Ik heb liever gewoon normale kaas, van melk, zoals we het al altijd al maken/eten. Ik vind dit soort dingen echt vreemd. En ook waarom? En nu is het allemaal nog leuk een aardig, maar ik vraag me soms echt af waar het stopt. Ik hoef al dat gemanipuleerde gemaakte synthetische lab eten niet. Maarja ik ben ook geen vegetariër of heb problemen met hoe het nu gaat.
Maarja ik ga er vanuit dat het en en wordt en blijft in de toekomst. Dat je dus kan kiezen wat je wilt...
Dit is dus juist niet synthetisch.
Dan blijf je toch gewoon kaas kopen met dierenleed? Als je het nut niet snapt, dan kunnen wij je niet redden. Dat heb je bewust je kop in het zand zitten.
Weten jullie al hoe deze koevrije mozzarella gaat heten? ChatGPT heeft wel wat ideetjes: Veganella, Fermentella, Purezza, EcoMozza, ..
Of voor deze nieuwe kazen in het algemeen: caseinova
Straks geen koeien,,,alles vol bouwen...
Ja joh.
Goed voor de diversiteit 😅😅😅😅
@@geengenspuit "Goed voor de diversiteit"
Bijna alle melkkoeien die je in Nederland ziet, behoren tot hetzelfde ras, en velen zijn waarschijnlijk ook geboren uit inseminatie met hetzelfde sperma. Het gras in de wei is meestal Engels raaigras dus ook daar vind je weinig diversiteit.
Dat is allemaal wel te begrijpen want diversiteit is voor boeren vooral lastig, maar we moeten onszelf niet voor de gek houden door te doen alsof de wei een stukje natuur is.
@@gerardvanwilgen9917in Nederland kennen we bijna geen echte natuur, het is allemaal zware industrie. De bodem zal vanzelf uitgeput raken en dan is er voor niemand meer eten
@gerardvanwilgen9917 gast, Nederland is voor 98% met mensenhanden aangelegd, dus hoezo natuur?
40% van Nederland is grasland (volgens agrimatie.nl). Denk dat wij voorlopig nog niet vol zitten gebouwd.
Bah!!!! Er gaat niets boven ECHTE kaas, al die fabrieksmatige troep. We willen GEEN nepkaas!!!
We gaan langzaam naar een tijd waarin de vraag naar producten te groot wordt. Hierdoor komt er een duidelijke scheiding tussen eten en voer. Alle kant en klaar maaltijden zullen in de toekomst vol gepropt worden met zulke ‘gistkaas’ en kweekvlees terwijl de rijke minderheid zich scheel gaat betalen aan relatief normale boeren ingrediënten.
normaal vlees en kaas met een fuckload antibiotica
@ ja dat is al belachelijk maar helaas nodig door de zojuist benoemde te grote vraag aan ‘produce’. De enige oplossing is helaas mijn bovengenoemde speculatie.
De wereld lijkt kleiner te worden en de bevolking groter. Het kapitalisme plukt daar de vruchten van. Niet de beste uitkomt voor de consument.
Nog ff en we vreten niet anders als veredeld hondenvoer.
@@ThomDeWit doen we al
Dit product zal echter nooit onder de naam kaas verkocht mogen worden. Kaas heeft een beschermde definitie in dat Kaas zonder melk geen kaas genoemd mag worden, aangezien de definitie van kaas een zuivel product is gemaakt van melk. Mocht er iemand zo stom zijn om dit kunstmatige product onder de naam kaas te verkopen, dan zal deze partij aangeklaagd worden door de zuivelindustrie. je product kan smaken naar kaas zoveel je wilt, maar als de oorsprong van de ingrediënten niet van zuivel afkomstig zijn, is en blijft het een imitatie product wat als zodanig omschreven moet worden.
Lekker boeiend. Dan verzinnen ze een andere naam. De vegetarische Slager komt er ook al jaren prima mee weg.
@@JeroennemanPrecies. Dan noemen we het "Caas", of "Kaasch" of "Kaash". Laat de zuivelindustrie maar lekker aanklage, stakkers.
@@jsmit9484noem het Claus, daar komt die onzin tenslotte vandaan.
De wereld draait al op ai, dus waarom ook voeding niet nog verder modificeren. Ja toch...
Duurder of goedkoper?
Duurder, want ons stroomnet moet eerst aangepast worden 😂😂😂😂.
@@janb.6194 Naar verwachting later goedkoper.
Duurder uiteindelijk, maar daar gaat het niet om, al is het onbetaalbaar. Het is maar dat de boeren weg gaan :). Aan die stinkboeren hebben we niks. Ik koop al jaren eieren in de winkel, nooit van boer met kippen. Van de winkel smaken ze ook prima, dan maar nep eitjes :)
@anythingpods ja dat is waar we hebben geen boeren nodig alles wat we eten uit 1 fabriek van 1 eigenaar dat is wel zo makkelijk.
@@TouYube886 Letterlijk de eerste paar zinnen gaat over dat ze het patent vrij lanceren in tegenstelling tot de concurrenten zodat er maar niet 1 producent hiermee aan de haal mee kan gaan.
Ook zal dit goedkoper worden dan koe kaas, omdat voor koe kaas er melk nodig is. Voor melk moet de boer koeien kopen, het onderhouden van koeien en het de productie kosten van het maken van kaas uit melk. Bij elkaar kost dat meer dan de hoeveel gras, de gisten en de factoren die de fermentatie nodig heeft voor dit process.
Betekend niet dat het automatisch ook goedkoper in de winkels komt te liggen natuurlijk.
Vertrouw xtc nog meer dan deze teoep
Leuk voor de mensen die op Mars willen gaan wonen.
Gist is eenvoudig te maken, maar wel duur en zitten echt energiekosten aan. Dus wat mag een kaas kosten is de vraag. Vooralsnog klinkt het als een lab oplossing, net zoals kweekbaar vlees niet schaalbaar is.
Nee je hebt gelijk... Ze kunnen het maar beter opgeven. Rome was ook in 1 dag gebouwt toch?
Weet je hoeveel energie je in een koe moet stoppen voordat er melk uitkomt?
@@jsmit9484 Ik zeg nergens dat ze moeten opgeven, ik zeg alleen dat met de huidige technologie het niet bepaald haalbaar is. De energiekosten voor dit soort zaken zijn vele malen groter dan het houden van koeien en dat is bijzonder problematisch.
@@K212Utr Waar haal je deze informatie vandaan?
Het houden van koeien kost enorm veel energie en grond, en heeft daarnaast nog eens een desastreus effect op het milieu.
Het is prima om vragen te stellen, maar het is niet prima om zomaar wat uit je duim te zuigen en te roepen dat iets wel of niet haalbaar is.
goeie kritische vraag, nog belangrijker:
Hoe verhouden de kosten zich met die van de bioindustrie (milieu, trofische energie kosten, water, directe financiële kosten). Als we dierenleed, etc. buiten beschouwing houden is het een interessant iets, ik kijk uit naar de uitkomst!
Er is natuurlijk wel potentie, de bio-industrie, met name vee, is natuurlijk al eeuwen oud en lijkt niet efficiënter te worden, deze vorm van productie staat in de kinder schoenen ten opzichten daarvan. Zelfs als het nu minder efficiënt is kan de wetenschap ons een stuk verder brengen.
@@LEQN Daar kan ik achter staan! 😁
Jammer van de gentech
'Echte kaas' zonder melk is geen echte kaas. Gewoon ultra-bewerkte pseudokaas.
Slecht idee
Ik ben dan zelf geen kaaseter omdat ik het niet kan eten ivm allergie... Maar ik ben niet achterlijk om te zien hoe onnatuurlijk ons eten gemaakt zal moeten worden! Maar omdat zoveel mensen al zo onnatuurlijk leven, verdienen veel mensen dit helaas ook gewoon.
Gisten zijn gewoon natuurlijk.
Benieuwd wat jij dagelijks eet, wat dan zo natuurlijk schijnt te zijn! Vertel eens!
@@Vleurtj Ooit een pilsje gedronken? Ooit brood gegeten?
@@SillieWous Ik had het niet tegen jou xD Ik antwoordde op lucienttellier, die blijkbaar alleen maar natuurlijke dingen eet.
@@Vleurtj Iig geen namaakvlees, maar echt vlees! Bij voorkeur grasgevoerd. Zo laag mogelijk in suikers uberhaupt. Vrijwel geen frisdranken. Zero dranken helemaal uit den boze. Zout mag ik soms meer op letten :P Veel (100%) volkoren producten ipv snelle loze koolhydraten. En tjaaa af en toe neem ik een klein beetje kwark icm noten etc. Soms een verwentoetje. Maar minimaal met lactose intolerantie oa. Dus dat
Als het maar goedkoper wordt dan normale kaas
Nee dat gaat niet gebeuren.
''Vegan'' is tegenwoordig een hip woord en de commerciële handel speelt daar graag op in.
Niks defensiefs overigens tegen veganisten hoor.
@@AnthonyVenmans Dit is dus geen vegan kaas.
Het is of echte kaas van melk, of nep kaas zonder melk. Geef het gewoon een naam maar noem het geen kaas, en al helemaal niet echte kaas.
Als je je iets in scheikunde verdiept ....
Je noemt het zelf ook al kaas?
@@marilon Kaas is een biologisch proces waarin de Melk eiwitten van structuur veranderen door stremsel, een goedje uit de lebmaag van kalveren met de juiste enzymen voor dit proces, dus dat is een biologisch proces. Het rijpen dito.
Weer een nep product😝
Bij Odin verkopen we dit soort producten al enige tijd.
Dus voor een ieder die wil proberen...
Onder andere producten van Jay & Joy vallen onder deze categorie.
Niets is zo lekker als graskaas
Ah fijn weer nog een compleet steriel product. Dit is net als kunstvlees leeg voedsel😂
Laat maar komen!!
Ik laat die rommel liggen.
Ik snap die obsessie over koeienmelk niet. Het is inderdaad waar dat we al duizenden jaren koeien houden. En van de melk ook prachtige producten kunnen maken. Waarom in vredesnaam kaas maken die geen melk bevat? Wat is de idiote gedachte daarachter? Toegeven ik gebruik wel eens Amerikaanse kaas op een tosti of burger. Dat is ook geen echte kaas. Maar het smelt zo makkelijk en is redelijk goed te eten. Het mist natuurlijk wel die oude pittige smaak van echt gerijpte kaas.
Vanmiddag liep ik langs kilometers lange graslanden. Opvallend genoeg zonder prikkeldraad. Wil je weten waarom? Omdat de koeien er niet mogen grazen. Die staan namelijk altijd op stal en krijgen dat gras van al die weilanden voorgeschoteld. Het gaat namelijk om maximale melkproductie voor de agrarische industrie. De monocultuur van graslanden en maisakkers, het mestoverschot, het stikstofoverschot en de methaanuitstoot worden voor lief genomen om maar zoveel mogelijk melk te produceren. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het dierenleed van de koeien die de hele dag op stal staan of de kalveren die al heel snel worden weggehaald bij hun moeders. Daarom snap ik die obsessie van koeienmelk juist wel.
Voor de biologische melkveebedrijven maak ik graag een uitzondering
De gedachte hierachter is een heel logische. Bijna 4 miljoen koeien in NL. 1 Koe = 26 kuub stront per jaar. Is 104.000.000.000 Cola flessen vol stront.
@@gerardzwartjes2146 Ik heb naast een boerenbedrijf gewoond en als tiener daar ook wel meegeholpen met hooien. De koeien waren helemaal niet zielig. Dat waren leuke beesten die genoten van lekker buiten zijn. En in de winter staan ze in de stal. Net als wij mensen liever binnen zijn als het guur weer en koud weer is. Maar goed ik wil ook niet zeuren. Als dit de mening is van Nederland ga dan maar lekker je gang. Laten we de landbouw maar vernietigen. Dan halen we het voedsel wel uit andere landen of het uit laboratorium of zo. Ik ben al te oud om me nog druk te maken over domme mensen. Goddank heb ik ook geen kinderen :)
@@gerardzwartjes2146daar waar de koeien wel staan is er ook geen prikkeldraad. Voor alle uitstoot is er al lang een oplossing maar de Europese wetgeving loopt nog achter. Laten we voorkomen dat er een strijd komt tussen Vegans en carnivoren, want door feiten te verdraaien en weg te laten worden we als mensheid niet sterker
@@gerardzwartjes2146 Daarnaast zijn koeien hopeloos inefficient in eiwit productie. Je hebt van een koe maar een rendement van +/-20%.
Terwijl met Satinless Steel Margarteh je maar 1/5e landbouwgrond nodig hebt voor precies delfde hoeveelheid kaas.
Sjonge jonge jonge, dat dat nou zo lang moest duren
Doe jij het sneller?
@@KamilNesa Als je me erom gevraagd had. Kijk, ongestremde kaas is het niet en wat hier niet verteld wordt is dat de moleculen hier links draaien, waar ze in echte kaas rechtse of tenminste upward spin hebben.
Bacteriën en schimmels uitmelken is dat niet het probleem verschuiven? 😂
Is balans in consumptie onvoldoende?
Zou een veganist akkoord gaan met dit ‘dieren’leed?
Kaasfondu met echte kaas en witte wijn.......hmmmmmmmm😅😅😅😅
Geen echte kaas dus.... Ik zal het niet eten en de kosten kunnen nooit op tegen de kosten waar een koe zijn melk voor produceert.
Het voordeel van koeien is dat ze een eigen immuunsysteem hebben en daardoor een veilig product maakt. Dit is in een fabriek niet. Het mooie van een koe is ook dat ze van ruwe ingrediënten een prachtig en veilig product maakt. Waarschijnlijk zijn de ingrediënten van nepkaas veel duurder!
Daarnaast is er geen co2 en ook geen stikstof probleem het is een hoax! Co2 en stikstof is voeding voor de planten!
Haha ja allemaal een HoAx want jij vindt het niet leuk 😂
@Simon-dm8zv nee, niet omdat ik het niet leuk zou vinden maar omdat het niet uitlegbaar is. Vertel mij maar eens waar de co2 van een koe vandaan komt? Want zoals je misschien wel weet kan je niet méér co2 maken! En vertel me dan ook maar hoe het zou kunnen dat er een stikstofprobleem is na een afname van stikstof van minimaal 50% uit de agrarische sector!
@@gert6800 Het is wel uitlegbaar. Bij koeien is niet CO2 maar methaan het probleem. Koolstof en waterstof uit het voer wordt in de maag omgezet door microben in methaan. Methaan is 28 keer zo potent als CO2 wat betreft het broeikaseffect.
@Simon-dm8zv Haha en dan een punt. Niets over waar de koe zijn koolstof vandaan haalt?
Niets over de tijd van afbraak?
Niets over de Circulaire werking van koolstof?
Niets over het totaal aan koolstofdelen op aarde?
Je verteld alleen wat je leuk vind! Alleen wat jij belangrijk vind! Niet het hele verhaal dus.
@@gert6800 Lees nog een keer. Alle informatie staat er in. Minder koeien betekent minder methaan in de atmosfeer. Dat is waar het om gaat.
Kaas uit een fabriek nee bedankt. Hoe onnatuurlijk wil je het maken en dan doen alsof je een probleem oplost ofzo.
Hoeveel energie kost het maken van dat kleine stukje kaas in een laboratorium?
Hoeveel salaris voor mevrouw erbij nog?
Ontwikkelingstijd?
De koe doet het gratis en natuurlijk.
Beetje handwerk op de boerderij ipv deze imitatie handel.
In mijn ogen is dit achteruitgang, geen ontwikkeling voor beter en veiliger voedsel zo te zien.
Wel benieuwd naar de footprint. Dat de koe het gratis doet is uiteraard bullshit. Maar dat weet je zelf ook wel. Kunstmest. Veevoer. Stal energie. Mestprobleem. CO2 en methaan
@@renefeijen5916
Nou en?
Alsof wij een CO2 probleem hebben 😅😅😅😅
Waarom mensen zo bang worden van de gedachte dat je geen koeien meer hoeft te mishandelen voor hetzelfde product is mij een raadsel.
@@geengenspuitWeet je wat het broeikaseffect is?
@@utilitymonster8267
Ja, waterdamp is daar voor 80% verantwoordelijk voor....😅😅😅😅😅
Eet jij die troep maar..jakkes
Geweldig. Kaas zonder dierenleed.
Namaak kan nooit de echte evenaren. Niet op smaak, structuur of prijs. Dit is ook "hokjesdenken" . staan er niet bij stil welke gevolgen dit kan hebben op andere sectoren. Dit is geen vooruitgang, dit is achteruitgang. Kaas dat enkel uit de industrie (multinationals) komt, zullen de ambachten overbodig maken, we zullen voor 100% afhankelijk zijn van de multinationals. Is dit wat we willen? Geen boerderijen, geen vee, geen lokale producten, geen cultuur, alles producten uit de industrie, chemisch bewerkt?
Juist, zelfs buitenlucht (streek) en bv. grassoort kan al de smaak bepalen, mooi toch.
Bla bla bla
Met die mindset hadden we nog telefooncentrales waar duizenden dames iedereen handmatig doorschakelen, in plaats van dat je zelf een nummer belt. Ik hoor niemand klagen dat ze die tijd missen.
Ha ha ha, dat is een erg romantisch idee. Maar caseine blijft gewoon caseine. Hoe je die maakt is niet interessant voor de smaak. De smaak van de kaas wordt bepaald door de kaasmakerij. Daarnaast, Uniekaas is al eigendom van een multinational; DMK Group.
Verder is het voor de melkveehouders juist de oplossing nu ze klem zitten tussen mestoverschot, co2- en methaanuitstoot, Europa, etc. Ze hoeven alleen nog maar gras aan te leveren en Stainless Steel Margareth doet de rest.
De productie van rundvlees zal wel een vrije val gaan maken, want er zal nog maar nauwelijks aanbod zijn van melkvee dat al na 6 jaar afgedankt gaat worden. Maar waarschijnlijk word die vervangen door vleeskoeien. Als die vervolgens 9 maanden per jaar in kruidenrijke weiden rondlopen, wordt de smaak van het vlees beter en het landschap mooier.
@@catweazlemagic7483Kweekvlees bestaat al en zal ongetwijfeld echt vlees gaan vervangen. Dan nog minder CO2 uitstoot.
Hoe weet jij nu al dat deze kaas nooit de echte zal kunnen vervangen?
Nou, nee. Niet voor mij. Ik denk dat er meer bij te kijken komt dan een stukje DNA sequence, waardoor echte kaas een bepaalde smaak en mond voel heeft. Verder ben ik niet zo happig op producten die moeten lijken op iets wat ze niet zijn, zoals die 'Vegetarische Slager'. Het irriteert me mateloos, elke keer als ik het tegen kom in de supermarkt. Het gaat me dan niet zozeer om de producten zelf, maar om de benaming. Het betekent dat de industrie er zelf ook niet zoveel vertrouwen in heeft. Anders doe je dat niet. Producten moeten gewoon eerlijk verkocht worden en niet met een smoesje.
@@telebubba5527 Het is gewoon kaas, alleen anders gemaakt.
@@marilon Nee, dat is het niet. Het is een namaak product dat lijkt op kaas.
@@telebubba5527 Nee, zie scheikunde.
@@marilon Etenswaren zijn niet alleen maar 'scheikunde'. Een robot is ook geen mens. Het idee dat we de natuur helemaal doorgronden is arrogant. Er komt veel meer bij kijken dan dat wij in de gaten hebben.
@@telebubba5527 En wat komt er nog meer kijken bij kaas maken?
Doe mij maar echte kaas.
Hoeveel kunst eten kan een mens hebben?😅😅😅
@@geengenspuit ik ben bang dat onze traditionele kaas ook geen puur, onbewerkt product meer is. Begrijp me niet verkeerd ik houd ook niet van al die gemaakte voedingsmiddelen, je kan beter gewoon eten wat zo in de natuur ligt, maar de kaas en melk uit de supermarkt is al hevig vervuild.