Yorumlarda gene hayvan yemekle bitki yemeyi karşılaştıranlar doluşmuş, en klasik savunma mekanizması… Keşke bununla ilgili de bir video yapsanız, çok güzel olmuş teşekkürler🙏🏻
Aynısını marul içinde diyebiliriz marulda canlı bir şeyin parçası ve ona zarar veriyoruz gibi düşünülebiliriz, bence bu sorunun cevabı evrimsel süreçlere dayanıyor. Bir ırk bulunduğu ortamda neslini devam ettirebilmesi için en uygun ve sürdürülebilir ne varsa onu avlıyor örnek olarak Çinin belli bir dönem yiyecek bir şeyler bulamayınca buldukları her şeyi yemeye başlamaları ve günümüzde bile bunu devam ettirmeleri (bazı kesimleri) verilebilir. Etiklik konusunda çok üzülmeye gerek yok, evrenin kendisi kaos içersindedir milyarlarca yıldız patlar, parçalanır ve etrafa saçılan bulutsulardan yeni yıldızlar doğar, var olup yok olmak evrenin dokusuna işlemiş. Bizde domuzları bazı toplumlarda yiyebiliyoruz hatta çoğumuz için kabullenmesi çok zor olsa da kedi veya köpek de yiyebiliyoruz insanlık olarak. Özetle konunun etikliği kişiden kişiye değişir belki bazılarına göre su içtiğimizde suyun içindeki bazı bakterileri öldürdüğümüz için su içmemiz bile etik olmayabilir, burda yapabileceğimiz en önemli şey başka bir uzaylı medeniyeti bizim için etik olup olmadığımızı tartışmadan onlardan daha iyi bir teknolojiye ilerlemek😅.
Marulla aynı şey değil aga sen ineği keserken ineğin sinirleri var canı yanıyor feryatlar çıkarıyor o veganlara yanlış geliyor Yani veganlarin demek istediği sanırım biraz daha şey Bir şeyi yemek için öldürmek Değil de Bir şeyi yemek için onu kesmek ondan kanlar akıtmak onun acı çığlıklarını umursamamak Ben vegan falan değilim ama biraz empati kurunca marul örneği fazla anlamsız orda olay öldürmek fiili değil o zmaan yazıyı da silmeyelim mk orda olay acı çektirmek o acıyı duymak ama umursamamak.
Benim cevabim şu; hayvanlarin bilinç seviyesi insanlardaki kadar değildir ve bu yuzden yaşama dair beklentileri ve yaşam istekleri insanlardaki kadar olmadığından hayvanlar yemek için öldürülebilir ama insanlar baska insanlari esit derecede bilince ve yaşam beklentisine sahip oldugu icin öldürüp yiyemez.
Hocam öncelikle bunu bitkiler için değil de sadece hayvanlar için düşünmeniz bence gayet ilginç açıkçası bitki ile hayvan arasında da kanıtlanmış bariz bir fark göremiyorum . Olaya yaşam ve ölümün amacı olarak bakmamız gerekir. sonrasında bunun duygusal tarafını düşünmeliyiz Meseleye öncelikle öldürmek konusundan başlayım ölüm ancak bir amaca sahipseniz sizlerin istemeyeceği bir durum olabilir amaçsız bir yaşamın yaşamını sürdürme yada bitirme gibi bir durumu söz konusu olamaz hayvanlarda gördüğümüz durum onların kendilerinin tasarladığı bir amacı olmadığıdır ancak bunu bizler algılayamıyor olabiliriz tabii ancak olmadığını varsayarak devam edeceğim hayvan kendi amacını kendisi belirleyemediği için onlardan daha gelişmiş bir canlının onların amacına karar vermesi gerekir insanlar hayvanların amacına karar veriyor ve yeterince olgunlaştığında onları yiyorlar yahut farklı taraflarından yararlanıyorlar aynı şekilde bitkiler için de yeterince olgunlaştığında meyvesini yiyor ve onun amacını belirliyor insandan üstün bir varlık çıka geldiğinde durum bundan farksız olmayacak eğer insanın amaçları bu üstün varlığa göre anlamsız geliyor yahut hiç bir şekilde amacı var gibi göremiyorsa onlarda insanı kendi emelleri uğrunda kullanacaktır kaderlerini kendileri yazacaktır aslında tanrı inancına bakarsak tanrının da insanlar hakkında bunu yaptığını görüyoruz . Aslında şunu söylesem yanlış olmaz eğer bir gün bir koç bir şekilde bana buna ne hakkın var benim bu dünyadaki amacım besin olarak tüketilmek değil benim amacım şu şu durumlar tarzında bir açıklama yaparsa o zaman zaten bunları düşünmeye bile gerek kalmadan yememeyi tercih ederiz sanırım ancak böyle bir durum dışında bunu düşünmek anlamsızdır benceeee
Christmas zamanı milyonlarca hindinin yenilmeside aynı başlık altına alınabilir. Balıkların solungaçlarını nasıl zorladıklarını ve çırpına çırpına ölmelerini seyretme "duyarsızlığına" alışmış insanın artık biraz dūşūnmesi lazım... Diğer hayCANları hiç konuşmak istemiyorum.. Fakat pek tabii ki insanda "beslenme eksikliği" söz konusu olmamalı.. Çok teşekkūrler ve saygılar.
Yorumlarda anlam veremediğim iki şey var. Birincisi bitki ve hayvanları bir tutanlar ki bu oldukça saçma. En bariz fark bitkiler acıyı hissedemiyorken hayvanların hissediyor olmasıdır. Bu da vejetaryen/veganların neden et yememeyi tercih ettiklerini çok basit bir şekilde açıklar. İkincisi ise hayvanların diğer hayvanları yemesiyle insanların hayvan yemesini bir tutanlar. Hayvanlar doğanın bir kanunu olarak birbirleriyle besleniyorlar. Bazı hayvanlar diğer hayvanlarla beslenmeseydi türlü türlü hastalıktan muzdarip olurduk. Fakat insanların hayvanlarla beslenmesinin doğaya hiçbir katkısı yok ve insan etten alabileceği proteini fasulye gibi bakliyatlardan alabilir.
İnsan da bir hayvandır. Doğanın bir kanunu olarak başka canlıları öldürüp yer. Etik tartışılacaksa avlayıp öldürüp yemek değil, öldürüp yemek için beslemek tartışılmalı 😁
Ö1) Hayvanları öldürmemeliyiz Ö2) Sivrisinek, hamam böceği birer hayvandır Sonuç) Sivrisinek ve hamam böceklerini de öldürmemeliyiz (balkondan aşşağı attım öldürmedim ya da ilaç sıktım ben öldürmedim)
Şahsen anlayamadım, Bir, doğada evrimsel süreçten geçmiş bir halde yaşayan bir sürü hayvan var, o zaman bunlar etiğe uygun mu davranıyorlar? İkincisi, etiğin yani ahlakın temellendirilmesi ile ilgili bir problem bulunmakta, buraya kısa bir şekilde değinilmesi lazım bana göre. Bu veya şu etik midir diye bahsetmek için etiğin yani ahlakın temellendirilmesi lazımdır. Kısa keseceğim; şayet temellendirilmemiş bir ahlak varsa onun hakkında konuşmak temelsiz, yıkık, değersiz bir bina hakkında sohbet etmek gibidir, vardır ama değersizdir. Etik de değersiz ise herhangi birisinin umurunda olmayabilir. Refleksif bilinç diye bir şey var. Bu hayvanları “beni niye yiyorsun” gibi tasvir etmeniz pek doğru olmamış, çünkü böyle bir şey zaten mümkün değil. Sadece yemek için yaşayan ve içgüdüleri ile hareket eden bir hayvanı kesmek, kendi ihtiyaçaları için yaşadığı bu hayatı ondan alıp onu ölüme yollamak arasında bir fark var mıdır? Bir hayvan kendisinin hayvan olduğunu biliyor mudur ki kendisinin yaşadığının veya herhangi bir senaryo da birazdan öldürüleceğinin farkına varsın. Evet, belki agresiflik, korku gibi duygular hissedebilir ama farkındalık gibi bir opsiyon değerlendirildiğinde bunları sadece hissettiği, hissettiğinin bile farkında olmadığı düşünülemez mi? Tabii ki bu konu, hayvanlar üzerinde araştırmalar yapmadım, üstünkörü bilgiler ile biliyorum. Eğer ki hayvanların refleksif bilince veya buradahatalı yaklaştığım konulardan birinde bir tür mekanizma geliştirmişse o zaman burada bana haber verebilirsiniz ama şahsen böyle olduğu sonucundayım. Dördüncüsü, yukarılarda bahsettiğim şekilde eğer ki ahlak bir Tanrı ile temellendirileniliyorsa o zaman onun dediği doğrudur. Tanrı benim hayvanları kullanmam da, yememde sıkıntı görmüyorsa o iyidir, sıkıntı görüyorsa o kötüdür, mutlak değerlendirme O’nun gibi bir ilahi varlık ile başarılabilmektedir, yani akıl yoluyla böyle etik ile ilgili çıkardığımız sonuçlar bir nevi subjektiftir. Kötü, iyi diye adlandırdığımız bu tür senaryolar O’nun seçimine bırakılmıştır. Bu benim şahsi düşüncelerim. Açıkçası daha etiğin bile temellendirilemediği bir senaryoda hayvanlar hatta insanlar üzerine yapılan kötü muameleler bile boştur. Tabii ki böyle geniş bir konuya girmek videonun konusunu bozabilmektedir, bunu anlayışla karşılıyorum. Bunun yanında üçüncü olarak bahsettiğim refleksif bilinç de argüman olarak öne sürülebilir. Sizlere başarılar dilerim.
"Allah’ın dâveti karşısındaki tavırları itibariyle kâfirlerin hâli, tıpkı çobanın çağrısını duyduğu halde, bu sözleri mânasız bir ses ve gürültü olarak algılayan sürünün durumuna benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Çünkü akıllarını kullanmazlar." Bakara 171 Hayvanlar ile insanlar bir değildir, İnsan düşünebilen ve aklını kullanabilen bir varlıktır. Videodaki iki soru zaten çürük, domuzdan daha aptal bir insan olamaz, insanın hayvan yemesi için bir adada mahsur kalmasına gerek yok çünkü zaten hayvansal protein almak insan vücudu için elzemdir. Ayrıca etik diye bir şey yoktur, eğer bir dine inanmıyorsak ahlaktan bahsedemeyiz zaten. Yoksa böyle saçma sapan sorulara takılır kalırız.
Doğada bir sürü hayvan beslenmek için birbirini öldürüp yediğine göre bizim de diğer hayvanları beslenme amacı ile öldümemiz normal geliyor. Sadece insan et yeseydi belki karşı çıkabilirdim.
saçma. hayvanlar bilimden, sanattan, dinden de habersiz. hayvanlar dilden de habersiz. hayvanlar kavramlardan da habersiz. dolayısıyla "etik" hayvanlar için var bile değil.
Bence besin zincirinin en üst tepesine gelmeden önce hayvanların birbirlerini yemek için vahşice öldürmelerinin etik olmadığını onlara idrak ettirin sonra da en üst basamaktaki varlıklar için bu derece yüksek protein ,demir ,yağ içeren besinle karşılarına geçin belki bu felsefe sorgulamasının etik olduğunu kabul edebilirler teşekkürler 😊
Bir insan olarak proteine ihtiyacım var. Bunu da en iyi şekilde hayvan etinden alabilirim. Neyin etik olup olmadığı konusuna gelirsek, etik kavramını tartışmadan başlanması gerekir. ''Etik '' denilen şey kime ve neye göre belirlenir? Hayvan etini tercih etmem beni etik olmayan bir şey yaptığım anlamına gelmez ancak bir şeyleri israf ettiğimde veya sömürdüğümde tüm sorumluluğun kişiye ait olduğunu düşünüyorum.
Yenilebilir hayvanları kesip yiyoruz. keserken nasıl bir ahlak ile kesiyoruz? Asıl sorumuz bu olmalı değil mi ? Bir önceki videonuzda da marulu bir canlı olarak almıştınız ve ona tekme vurma ahlakını ele almıştınız.
Pekala etik olmadığını varsayalım ve hiç bir hayvanı öldürmeyelim. Hayvanlarda kontrolsüzce üresin çoğalsın, beraberin de bu bir yığın sorun getirsin. Ayrıca insanların, hayvanlar da bulunan protein vb. şeylere ihtiyaçları vardır. *Bütün insanların et yemeyi bırakması* da pek çok sağlık sorunu birlikte getirir.
Sen insan olarak kontrolsüzce çoğalırken bunu hayvan açısından söylemek büyük resmi görememektir bence ki insanın kontrolsüzce çoğalmasi ki bugün gerçekleşen birşey hayvanın çoğalmasından daha büyük zarar doğuruyor.
Kardeş senin kafan niye böyle karışık ya sen niye nelere dalıp gidiyorsun ihtiyacın varsa yersin herkes ihtiyaç için bir şeyler yiyor, hayvanlarda etik olarak bitkileri yememesi lazım veya sen etik olarak canlı olan bitkilerin hiçbirine yetiştirmemen ve yememen lazım, ne yapalım bu etik Kural için ölelim mi, bitkiler toprakları hayvanlar bitkileri insanlar da hayvanları yemesin uydurduğum bir kural için herkes ölsün, hayatın en değerlisi insana verilmiştir o yüzden bütün varlık hayatın devamlılığı üzerinedir, yediğin gıdalar bile seni hayatta tutmak için gereklidir buna hizmet eder, böyle basit şeyler için bu kadar uzun video yapmana gerek yok
Yorumlarda gene hayvan yemekle bitki yemeyi karşılaştıranlar doluşmuş, en klasik savunma mekanizması… Keşke bununla ilgili de bir video yapsanız, çok güzel olmuş teşekkürler🙏🏻
Aynısını marul içinde diyebiliriz marulda canlı bir şeyin parçası ve ona zarar veriyoruz gibi düşünülebiliriz, bence bu sorunun cevabı evrimsel süreçlere dayanıyor. Bir ırk bulunduğu ortamda neslini devam ettirebilmesi için en uygun ve sürdürülebilir ne varsa onu avlıyor örnek olarak Çinin belli bir dönem yiyecek bir şeyler bulamayınca buldukları her şeyi yemeye başlamaları ve günümüzde bile bunu devam ettirmeleri (bazı kesimleri) verilebilir. Etiklik konusunda çok üzülmeye gerek yok, evrenin kendisi kaos içersindedir milyarlarca yıldız patlar, parçalanır ve etrafa saçılan bulutsulardan yeni yıldızlar doğar, var olup yok olmak evrenin dokusuna işlemiş. Bizde domuzları bazı toplumlarda yiyebiliyoruz hatta çoğumuz için kabullenmesi çok zor olsa da kedi veya köpek de yiyebiliyoruz insanlık olarak. Özetle konunun etikliği kişiden kişiye değişir belki bazılarına göre su içtiğimizde suyun içindeki bazı bakterileri öldürdüğümüz için su içmemiz bile etik olmayabilir, burda yapabileceğimiz en önemli şey başka bir uzaylı medeniyeti bizim için etik olup olmadığımızı tartışmadan onlardan daha iyi bir teknolojiye ilerlemek😅.
Bitkinin sinir sistemi yok
marulla domuzun benzer olduğunu düşünen birinin normal bir zekada olduğuna inanmak çok güç.
Marulla aynı şey değil aga sen ineği keserken ineğin sinirleri var canı yanıyor feryatlar çıkarıyor o veganlara yanlış geliyor
Yani veganlarin demek istediği sanırım biraz daha şey
Bir şeyi yemek için öldürmek
Değil de
Bir şeyi yemek için onu kesmek ondan kanlar akıtmak onun acı çığlıklarını umursamamak
Ben vegan falan değilim ama biraz empati kurunca marul örneği fazla anlamsız orda olay öldürmek fiili değil o zmaan yazıyı da silmeyelim mk orda olay acı çektirmek o acıyı duymak ama umursamamak.
@@Layaax704 ulan gerizekalı sonuçta canlı
@@Layaax704 doğa kanunu gücü yeten yeteni yiyecek.Olması gereken bu.
Benim cevabim şu; hayvanlarin bilinç seviyesi insanlardaki kadar değildir ve bu yuzden yaşama dair beklentileri ve yaşam istekleri insanlardaki kadar olmadığından hayvanlar yemek için öldürülebilir ama insanlar baska insanlari esit derecede bilince ve yaşam beklentisine sahip oldugu icin öldürüp yiyemez.
Hocam öncelikle bunu bitkiler için değil de sadece hayvanlar için düşünmeniz bence gayet ilginç açıkçası bitki ile hayvan arasında da kanıtlanmış bariz bir fark göremiyorum .
Olaya yaşam ve ölümün amacı olarak bakmamız gerekir.
sonrasında bunun duygusal tarafını düşünmeliyiz
Meseleye öncelikle öldürmek konusundan başlayım ölüm ancak bir amaca sahipseniz sizlerin istemeyeceği bir durum olabilir amaçsız bir yaşamın yaşamını sürdürme yada bitirme gibi bir durumu söz konusu olamaz hayvanlarda gördüğümüz durum onların kendilerinin tasarladığı bir amacı olmadığıdır ancak bunu bizler algılayamıyor olabiliriz tabii ancak olmadığını varsayarak devam edeceğim hayvan kendi amacını kendisi belirleyemediği için onlardan daha gelişmiş bir canlının onların amacına karar vermesi gerekir insanlar hayvanların amacına karar veriyor ve yeterince olgunlaştığında onları yiyorlar yahut farklı taraflarından yararlanıyorlar aynı şekilde bitkiler için de yeterince olgunlaştığında meyvesini yiyor ve onun amacını belirliyor insandan üstün bir varlık çıka geldiğinde durum bundan farksız olmayacak eğer insanın amaçları bu üstün varlığa göre anlamsız geliyor yahut hiç bir şekilde amacı var gibi göremiyorsa onlarda insanı kendi emelleri uğrunda kullanacaktır kaderlerini kendileri yazacaktır aslında tanrı inancına bakarsak tanrının da insanlar hakkında bunu yaptığını görüyoruz .
Aslında şunu söylesem yanlış olmaz eğer bir gün bir koç bir şekilde bana buna ne hakkın var benim bu dünyadaki amacım besin olarak tüketilmek değil benim amacım şu şu durumlar tarzında bir açıklama yaparsa o zaman zaten bunları düşünmeye bile gerek kalmadan yememeyi tercih ederiz sanırım ancak böyle bir durum dışında bunu düşünmek anlamsızdır benceeee
bir de bitki ile hayvan arasında bariz bir fark olan "sinir sistemini" göz önüne alarak düşün :)
Yahu ne güzel özetlemişsin, tebrikler.
@@shockshockshocks bitkiler aciyi hissediyor kardesim sadece belirtemiyorlar
Etik toplumdan topluma değişir evrensel değildir kimi toplumlara göre insan yemekte gayet normal bir davranıştır
Neyse ki hayvanlar, "beni öldürme" demiyor da et yiyebiliyoruz
Christmas zamanı milyonlarca hindinin yenilmeside aynı başlık altına alınabilir.
Balıkların solungaçlarını nasıl zorladıklarını ve çırpına çırpına ölmelerini seyretme "duyarsızlığına" alışmış insanın artık biraz dūşūnmesi lazım...
Diğer hayCANları hiç konuşmak istemiyorum..
Fakat pek tabii ki insanda "beslenme eksikliği" söz konusu olmamalı..
Çok teşekkūrler ve saygılar.
İnsan birçok açıdan ikilemde kalıyor😶
kurban bayramında binlerce koyunun keçinin vs kesilmesi de aynı şekilde
@Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği koydu lafı
dedi ve hamburgerinden bir ısırık aldı
Bu felsefe videoları bizim ülkeye fazla gelir. Sonuçta evrim teorisi bile müfredatta yok
Yorumlarda anlam veremediğim iki şey var. Birincisi bitki ve hayvanları bir tutanlar ki bu oldukça saçma. En bariz fark bitkiler acıyı hissedemiyorken hayvanların hissediyor olmasıdır. Bu da vejetaryen/veganların neden et yememeyi tercih ettiklerini çok basit bir şekilde açıklar.
İkincisi ise hayvanların diğer hayvanları yemesiyle insanların hayvan yemesini bir tutanlar. Hayvanlar doğanın bir kanunu olarak birbirleriyle besleniyorlar. Bazı hayvanlar diğer hayvanlarla beslenmeseydi türlü türlü hastalıktan muzdarip olurduk. Fakat insanların hayvanlarla beslenmesinin doğaya hiçbir katkısı yok ve insan etten alabileceği proteini fasulye gibi bakliyatlardan alabilir.
İnsan da bir hayvandır. Doğanın bir kanunu olarak başka canlıları öldürüp yer.
Etik tartışılacaksa avlayıp öldürüp yemek değil, öldürüp yemek için beslemek tartışılmalı 😁
@@tunaozdemir9521 Fakat insan düşünebilme özelliğiyle diğer hayvanlardan ayrılıyor. Bence bu atlamamanız gereken bir özellik.
O zaman felçli insanlarıda yiyelim
Ö1) Hayvanları öldürmemeliyiz
Ö2) Sivrisinek, hamam böceği birer hayvandır
Sonuç) Sivrisinek ve hamam böceklerini de öldürmemeliyiz
(balkondan aşşağı attım öldürmedim ya da ilaç sıktım ben öldürmedim)
Dünyadaki bütün canlilar birbirini yemek koşuluyla ayakta kaliyor bu canlilardan biride insan
ama biz bitki yiyerek de ayakta kalabiliriz çünkü etçil değiliz
Bitki yemek neden etik olsun ki?
Bunların kesin cevapları için hayatımızda belirleyci bir sisteme ihtiyacımız var işte.
Spoiler vermek gibi olmasın tabi de bu sistemi Yaratıcı olusturmus zaten(opsiyonel).
Biz hepçiliz. Otçul değiliz. Özellikle soğuk bölgelerde yaşayan insanlar için protein çok önemlidir.
ama buna zorunda değiliz
Müslüman Mahallesi'nde salyangoz 🐌🐌🐌 satmaya benziyor ...
Aynen, bu mantığa göre salyangoz yemek de etik değil.
Vejeteryan degilim ama vejetearyan ya da vegan olanlara buyuk saygi duyuyorum onurlu bir davranis
o zaman sen onursuz mu oluyorsun(kendin dedin)
Bilimsel verileri aktarırken de böyle uzatıyorsun o yuzden birsey anlamakta zorlanıyoruz hocam
Video harika emeğinize sağlık
Güzel videolar güzel içerikler başarılı bi kanal
Bundan sonra tavuk döner yemiyorum. Teşekkürler Kaan akademiiii 🙃
vejeteryan olun et çok pahalandı
Şahsen anlayamadım,
Bir, doğada evrimsel süreçten geçmiş bir halde yaşayan bir sürü hayvan var, o zaman bunlar etiğe uygun mu davranıyorlar?
İkincisi, etiğin yani ahlakın temellendirilmesi ile ilgili bir problem bulunmakta, buraya kısa bir şekilde değinilmesi lazım bana göre. Bu veya şu etik midir diye bahsetmek için etiğin yani ahlakın temellendirilmesi lazımdır. Kısa keseceğim; şayet temellendirilmemiş bir ahlak varsa onun hakkında konuşmak temelsiz, yıkık, değersiz bir bina hakkında sohbet etmek gibidir, vardır ama değersizdir. Etik de değersiz ise herhangi birisinin umurunda olmayabilir.
Refleksif bilinç diye bir şey var. Bu hayvanları “beni niye yiyorsun” gibi tasvir etmeniz pek doğru olmamış, çünkü böyle bir şey zaten mümkün değil. Sadece yemek için yaşayan ve içgüdüleri ile hareket eden bir hayvanı kesmek, kendi ihtiyaçaları için yaşadığı bu hayatı ondan alıp onu ölüme yollamak arasında bir fark var mıdır? Bir hayvan kendisinin hayvan olduğunu biliyor mudur ki kendisinin yaşadığının veya herhangi bir senaryo da birazdan öldürüleceğinin farkına varsın. Evet, belki agresiflik, korku gibi duygular hissedebilir ama farkındalık gibi bir opsiyon değerlendirildiğinde bunları sadece hissettiği, hissettiğinin bile farkında olmadığı düşünülemez mi? Tabii ki bu konu, hayvanlar üzerinde araştırmalar yapmadım, üstünkörü bilgiler ile biliyorum. Eğer ki hayvanların refleksif bilince veya buradahatalı yaklaştığım konulardan birinde bir tür mekanizma geliştirmişse o zaman burada bana haber verebilirsiniz ama şahsen böyle olduğu sonucundayım.
Dördüncüsü, yukarılarda bahsettiğim şekilde eğer ki ahlak bir Tanrı ile temellendirileniliyorsa o zaman onun dediği doğrudur. Tanrı benim hayvanları kullanmam da, yememde sıkıntı görmüyorsa o iyidir, sıkıntı görüyorsa o kötüdür, mutlak değerlendirme O’nun gibi bir ilahi varlık ile başarılabilmektedir, yani akıl yoluyla böyle etik ile ilgili çıkardığımız sonuçlar bir nevi subjektiftir. Kötü, iyi diye adlandırdığımız bu tür senaryolar O’nun seçimine bırakılmıştır.
Bu benim şahsi düşüncelerim. Açıkçası daha etiğin bile temellendirilemediği bir senaryoda hayvanlar hatta insanlar üzerine yapılan kötü muameleler bile boştur. Tabii ki böyle geniş bir konuya girmek videonun konusunu bozabilmektedir, bunu anlayışla karşılıyorum. Bunun yanında üçüncü olarak bahsettiğim refleksif bilinç de argüman olarak öne sürülebilir. Sizlere başarılar dilerim.
Atladığınız şey insan etinin lezzetli olmadığı. Besin zincirinde altımızda olanlar bu kadar lezzetli olmasaydı biz de yemezdik (!)
Tattınmı yoksaaa😀😟
"Allah’ın dâveti karşısındaki tavırları itibariyle kâfirlerin hâli, tıpkı çobanın çağrısını duyduğu halde, bu sözleri mânasız bir ses ve gürültü olarak algılayan sürünün durumuna benzer. Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Çünkü akıllarını kullanmazlar." Bakara 171
Hayvanlar ile insanlar bir değildir, İnsan düşünebilen ve aklını kullanabilen bir varlıktır. Videodaki iki soru zaten çürük, domuzdan daha aptal bir insan olamaz, insanın hayvan yemesi için bir adada mahsur kalmasına gerek yok çünkü zaten hayvansal protein almak insan vücudu için elzemdir. Ayrıca etik diye bir şey yoktur, eğer bir dine inanmıyorsak ahlaktan bahsedemeyiz zaten. Yoksa böyle saçma sapan sorulara takılır kalırız.
Kime göre etik? Bana göre etik, sana göre değil. (Taş yiyin, o cansız!)
Bilinçli olarak yapılacak şey değil gibi duruyor
Doğada bir sürü hayvan beslenmek için birbirini öldürüp yediğine göre bizim de diğer hayvanları beslenme amacı ile öldümemiz normal geliyor. Sadece insan et yeseydi belki karşı çıkabilirdim.
saçma. hayvanlar bilimden, sanattan, dinden de habersiz. hayvanlar dilden de habersiz. hayvanlar kavramlardan da habersiz. dolayısıyla "etik" hayvanlar için var bile değil.
@Ble Uro Ulan mal vahşi doğada olsan yemezler mi sence?
@Ble Uro yiyebilse yer cesetleri yiyen akbabalar vb
@Ble Uro korumasan yerlerdi emin olabilirsin, çakal sırtlan akbaba ve daha birçok etçil sayabilirim
@Ble Uro kurtların dolu olduğu bir ormana gitmeni öneririm. Yiyorlar mı yemiyorlar mı tecrübe edersin. :)
Bence besin zincirinin en üst tepesine gelmeden önce hayvanların birbirlerini yemek için vahşice öldürmelerinin etik olmadığını onlara idrak ettirin sonra da en üst basamaktaki varlıklar için bu derece yüksek protein ,demir ,yağ içeren besinle karşılarına geçin belki bu felsefe sorgulamasının etik olduğunu kabul edebilirler teşekkürler 😊
Felsefe değil, serbest saçmalama. Bu videoda domuzu kaldır, yerine patates koy da gör!
etik mi bilmiyorum, bildiğim tek şey kuzunun enfes olduğu...
Academi boş bir konuyu ele almış fiktimce
Bir insan olarak proteine ihtiyacım var. Bunu da en iyi şekilde hayvan etinden alabilirim. Neyin etik olup olmadığı konusuna gelirsek, etik kavramını tartışmadan başlanması gerekir. ''Etik '' denilen şey kime ve neye göre belirlenir? Hayvan etini tercih etmem beni etik olmayan bir şey yaptığım anlamına gelmez ancak bir şeyleri israf ettiğimde veya sömürdüğümde tüm sorumluluğun kişiye ait olduğunu düşünüyorum.
Ette de vitamin var
Yenilebilir hayvanları kesip yiyoruz. keserken nasıl bir ahlak ile kesiyoruz?
Asıl sorumuz bu olmalı değil mi ?
Bir önceki videonuzda da marulu bir canlı olarak almıştınız ve ona tekme vurma ahlakını ele almıştınız.
boş
DOMUZLAR KONUŞTUĞUNDA VE UZAYLILAR İNSAN YEDİĞİNDE DÜŞÜNÜRÜM BU KONUYU GERİS BOŞ LAF
Pekala etik olmadığını varsayalım ve hiç bir hayvanı öldürmeyelim. Hayvanlarda kontrolsüzce üresin çoğalsın, beraberin de bu bir yığın sorun getirsin. Ayrıca insanların, hayvanlar da bulunan protein vb. şeylere ihtiyaçları vardır. *Bütün insanların et yemeyi bırakması* da pek çok sağlık sorunu birlikte getirir.
Sen insan olarak kontrolsüzce çoğalırken bunu hayvan açısından söylemek büyük resmi görememektir bence ki insanın kontrolsüzce çoğalmasi ki bugün gerçekleşen birşey hayvanın çoğalmasından daha büyük zarar doğuruyor.
Yemediğimiz hayvan türleri yediklerimizden çok fazla ama çoğalıp her yeri kaplamıyor o hayvanlar
Din.
Kardeş senin kafan niye böyle karışık ya sen niye nelere dalıp gidiyorsun ihtiyacın varsa yersin herkes ihtiyaç için bir şeyler yiyor, hayvanlarda etik olarak bitkileri yememesi lazım veya sen etik olarak canlı olan bitkilerin hiçbirine yetiştirmemen ve yememen lazım, ne yapalım bu etik Kural için ölelim mi, bitkiler toprakları hayvanlar bitkileri insanlar da hayvanları yemesin uydurduğum bir kural için herkes ölsün, hayatın en değerlisi insana verilmiştir o yüzden bütün varlık hayatın devamlılığı üzerinedir, yediğin gıdalar bile seni hayatta tutmak için gereklidir buna hizmet eder, böyle basit şeyler için bu kadar uzun video yapmana gerek yok
Felsefe kanalı bu beyinsiz herif