Trauma en PTSS - ontdek de impact van een traumatische gebeurtenis op je brein!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 17

  • @GuanFelixOnYouTube
    @GuanFelixOnYouTube  ปีที่แล้ว +1

    Wat zou jij over trauma of PTSS willen weten?

    • @magisterhpp
      @magisterhpp 8 หลายเดือนก่อน

      Er is haast oneindig verschil in ernst en diepte van trauma. Welke opleiding heeft u ? Heeft u wel eens (zeer schaarse) "overlevenden" (en evt. nageslacht) van Dresden onderzocht, waar mensen vanuit de stratosfeer door 2.550 zware bommenwerpers in drie golven zijn bekogeld met honderden 1945 type high explosive zgn. luchtmijnen van 2.000 tot 10.000 kg, duizenden "normale" vliegtuigbommen tot 2000 ponders, witte fosfor en napalm ? Dit alles met drukgolven t/m Hiroshima kernfissie reactie en soms *elkaar overlappend tegelijkertijd* detonerend ?
      De getraumatiseerden van het grote bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 hebben bijv. vanuit 52 middelzware bommenwerpers de detonatie beleefd van "normale" 1940 type vliegtuigbommen van uitsluitend 100 t/m 500 pond.....en dit is al volkomen buiten de "dagelijkse" concreet mogelijke angstsituaties, waarbij velen zich nog iets kunnen voorstellen en inleving mogelijk is.

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  8 หลายเดือนก่อน

      @@magisterhpp klopt helemaal. Ik werk met cliënten met kindtrauma en soms met kinderen van mensen die door oorlog zijn getraumatiseerd. Helaas komt kindtrauma veel vaker voor dan oorlogstrauma. En precies zoals je zegt, er is oneindig veel verschil in trauma. Dus ik vergelijk het ene trauma niet met het andere in ernst. En ieder mens reageert ook weer anders op trauma. Ook zijn er mensen die zo'n weerbaarheid hebben dat ze niet getraumatiseerd raken. Over de doelgroep waar jij aan refereert kan ik geen uitspraak doen. Wel goed om deze nuance aan te geven. Dank.

    • @aardbevinggroningen5852
      @aardbevinggroningen5852 8 หลายเดือนก่อน

      Ik zou tips/handvaten willen over het manipulerend systeem die wij gebruiken waardoor wij alle traumatische gebeurtenissen ontkennen en zo dus niet realistisch leven. Hoe kun je weer oprecht leven met jezelf en vooral, hoe kun je dit optijd bij een kind in kaart brengen en dit kind weer volledig laten voelen en inzien?

  • @JasperSmelt
    @JasperSmelt หลายเดือนก่อน +1

    Prachtige duidelijke uitleg herken ik mij volledig in dissociatie heeft tot gevolg dat je nog onzekerder bent dan je al was door de trauma en zorgt bij mij voor depressie en diep gevoel van eenzaamheid

  • @connymouton7073
    @connymouton7073 2 หลายเดือนก่อน +1

    Dank!! Weer zo verhelderend, de puzzelstukjes blijven maar vallen door je video’s 🙏

  • @Sprankelvol
    @Sprankelvol 7 หลายเดือนก่อน

    Ja zo herkenbaar, al vroeg in mijn leven gebeurd. Heel vervelend. En soms nog last van.

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  7 หลายเดือนก่อน +2

      Ja, trauma sporen blijven een kwetsbaarheid in ons. We kunnen zorgen dat we minder getriggerd worden, maar de kwetsbaarheid blijft op de achtergrond aanwezig. Het vraagt hard werken om te veranderen.

  • @JeroenHega
    @JeroenHega ปีที่แล้ว +3

    Heldere en treffende video

  • @svenvanhassel4932
    @svenvanhassel4932 4 หลายเดือนก่อน +2

    Merk het dat ik na EMDR het iets meer kan kalmeren, spanning in mijn buik is inmiddels weg, grote stap. Merk idd de continue alertheid. Maar vertrouwen in het proces

  • @lexfauser3009
    @lexfauser3009 ปีที่แล้ว +1

    Zeer goed en begrijpelijk uitgelegd hoor, en ook zeer interessant!
    En klinkt ook logisch allemaal, vind ik!
    Om met/mbv zo'n speciale trauma therapie aan de slag te gaan, los van een goede begeleiding, ed. van een goede, ervaren therapeut, is dan nog een ander verhaal en lijkt mij niet echt gemakkelijk en ook best zwaar! Maar het zal vast goed werken en goede resultaten behalen, denk ik!

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  ปีที่แล้ว

      Dank en ja trauma behandeling is intensief maar met juiste begeleiding zo bevrijdend.

  • @hrfvandermeer
    @hrfvandermeer 10 หลายเดือนก่อน +1

    zou wel meer willen weten over trauma in relatie tot depressie.

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube  10 หลายเดือนก่อน +1

      Depressie zou je kunnen zien als een staat van het autonome zenuwsysteem om niet meer willen voelen, en dan voelen we ook geen positieve dingen meer. M.a.w. depressie kun je zien als een verdedigingsmechanisme om niet meer te voelen. Als we een trauma hebben meegemaakt dan kunnen we overweldigd raken door gevoelens, en we kunnen ook een negatief zelfbeeld ontwikkelen over onszelf a.g.v. het trauma. Je kunt depressie dan zien als een verdedigingsmechanisme dat ons wil beschermen om nog iets te voelen, maar zo raken we ook de ervaring kwijt van nog enthousiasme kunnen voelen, en wordt het een soort vicieuze cirkel. We raken steeds meer verwijderd van nog iets voelen en kunnen dan ook plezier in het leven kwijt raken, enz...