El a fost harnic ca a stat și a filmat? Cum plm zici mai rar așa oameni harnici a tine , când el n-a făcut nimic decât a filmat și a dat banu! Trezește-te băi nene ! Dacă toată Romania este plină de așa harnici ca asta care filma de ce ne mirăm ca roamania este unde este ?
Felicitari Dan ! Ca informatie,teava pe care ai pus-o in soba va ajuta la arderea focului iar cand jarul este incandescent si are nevoie de oxigen il va trage prin teava de afara ,alfel ar fi tras oxigenul din camera si in locul sau impingea monoxid de carbon . Asa au murit in somn multe persoane neavand o teava care sa comunice cu exteriorul,altii pun aceasta teava in cenusar ,important este ca oxigenul sa fie langa gura focului .Sa fii sanatos si sa te bucuri de soba !
Ai dreptate, sunt unul dintre aceea, dar am avut o experiență urâtă, cu o teracota cu 2 pereți,lipită de peretii camerei si la inceputul videoului,părea că așa va fi.
Very smart use of the outside air line at 7:34. Excellent. If the draft in the stove and chimney is good, the outside air line can be much longer than you would think.
frumos lucrat..stima la meserias,pentru soba de teracota in 5 fumurii..l stima si respect pentru ca in pereti teracotei ati bagat caramida si nu tigla cum facea tatal meu ca asa a invatat el la scoala,,,gresala facuta intre paretele de caramida si teracota trebuia totusi o o distanza de dilatazie...dupa ati pus aerul secundar in cenusar,,puteati face un focar+cenusar mai ecologic deoarece la nivelul vatrei aveati spatiu mega ....
Felicitări domnului meseriaș pentru astfel de lucrare. Foarte instructiv acest videoclip, deoarece nu am văzut niciodată cum se construiește o sobă. În tot cazul, apreciez că soba este o operă de artă realizată la mare clasă și înaltă pricepere. Se observă că domnul este un meseriaș de prima mână, mai rar găsim astfel de oameni. Încă o dată vă transmit felicitări și toate cele bune.
@@alextanasa4574 Salut. Lutul se face cu nisip . Sa fie un pământ mai galben se lasă in apa si apoi cu un melc se amestecă ca sa fie omogen și apoi se adauga nisip . Ar fi o cantitate de un sfert de găleată de pământ și jumate de găleată de nisip sa nu fie prea nisipos dar nici prea gras .
Fain tot lucrat,eu ce am mai vazut si lucrat un meserias sobar foarte baran,cu siguranta a ajuns si pe acolo de a facut sobe,inclusiv fumurile cu caramida groasa si daca dispui si mai bine de bani,caramida groasa de shamota pe fumuri.... Se incalzeste mai greu ,dar si cand s a incalzit aia îi...,oricum destul de ok omul si spor la treaba, hai cu Campionul Rechin!
Nu pretul a contat in primul rand. Samot gros la focar, nu e avantajos, se incalzeste greu, e consum de lemne mai mult. S-ar fi ingustat focarul, camera de ardere, un alt dezavantaj, s-ar fi micsorat. Ar fi un avantaj rezistenta focarului, cu caramizi samot, cum se zice, moarte n"are.
Cioplit cu cutitul si indreptat marginile cu piatra abraziva. Vechile cahle veneau gata slefuite si toate aveau aceeasi inaltime. Azi le aduci manual, aproximativ la aceeasi inaltime
Am salvat acest videoclip,interesant ,problema e cu pământul de unde îl luăm că acest aspect nu sa prezentat,amestecul respectivului liant care consolidează plăcile și soba
Și eu am schimbat soba la tataia o avea de 36 de ani..acum 7 ani am refăcut și merge foarte bine..am avut un sobar bătrân meseriaș într o zi a demontat o și a și montat o la loc..baftă..soba tot soba rămâne.. 😉
Adevărat ce spune domnul. Soba este Sfântă, piesa importantă la o casă, chiar dacă sunt acuma centrale pe lemn, peleti, cărbune, sau centrale pe gaz. Dar, eu îl întreb, de ce a început primul rând pe șamotă
Молодец просто пушка, скажи пожалуйста как называется это плитка и на сколько это надёжна?? По пожарной безопасности?? А самое главное сколько стоит?? Спасибо огромное, вы просто красавчик
A ieșit foarte bine soba, dar ar fi trebuit să filmezi mai mult la procesul de construcție adică la fiecare rând mai ales la fumuri că nu prea s-a înțeles și nu s-a văzut cum circulă fumul!
Pt. detalii găsiți in biblioteci sau anticariate ,,Cartea sobarului". Din ce văd, d-l ,,sobar" nu cred că a facut școală in domeniu a învățat pe ,,furate". Țeavă prin care se face tiraj direct de afara!? Nu se face așa ceva la o teracota!
Frumos ,am avut un cumnat( a murit de recent) bun meseriaș în sobe de teracotă, făcea opere de artă.De nenumărate ori mia zis ,sa merg cu el ,sa ma învețe sa fac sobe,acum ma căiesc...nici măcar lutul nu știu cum să-l fac ,cât pământ, sau nisip sa pun..Respect pentru acest om ,se vede ca face cu pasiune,această meserie....Țeavă pentru aer secundar,pare cam subțire, ( ce diametru are? ) ...
Eu vreau sa fac ,o sobă tip rusească ,din cărămidă. Am toate ușile sunt din termopan, sigur voi avea probleme ,dacă nu fac ceva, ca aerul sa între în focar....dilema mea e ,sa cumpăr adeziv pentru sobe,sau sa aduc pământ galben ,amestecat cu nisip? Sigur aș face economie de bani ,majoritatea fac lut cu nisip...o parte nisip, si doua părți pământ galben...tot asa a făcut și meșterul,?
Teava de tiraj este buna pentru ca aveti termopane la geamuri si usi. Fara acea teava, la incarcarea ulterioara cu lemne (usita deschisa la soba ) s-ar face fum din lipsa de aer. Nu s-ar face fum daca s-ar deschide usa de termopan sau geamul, la reincarcare (daca ar intra aer). Aceasta teava rezolva problema fumului. Mai mult decat atat, cu teava de tiraj de afara nu dispare oxigenul din camera neexistand riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.
@@kokainhigh Tocmai deaia a pus teava aia ca fie tiraj si sa nu iase monoxidul in camera. Hornul infundat? Pai daca ai soba pe lemne, indiferent de ce tip, faci tot posibilul si mentii hornul curat. Daca nu vrei sa cureti hornuri, nu mai pui nici o soba pe lemne si alegi altceva. De ce crezi ca exista meseria de hornari, sa se plimbe prin sate sa aduca noroc?
@@kokainhighDaca ai aer bun de afara arderea va fi mai completa si se va produce mai putina funingine Si daca mai montezi o teava pentru aer secundar unde se termina flacara arderea va fi si mai completa Se vede pe cosul de fum ca fumul va iesi alb
Superb...nu an ascultat,doar am vazut, nu stiu in ce zona a tarii este facuta ,,obra de arta,, mi-au facut una in zona Moldovei ,mai precis Neamt acu creo 25 de Ani ..mere perfect..singura intrebare ..de ce ala lucra cu mistrie?... Si nu cu mina?
1 ) pentru centrale termice in cazul ca se intrerupe curentul exista UPS-urile sau generatoare de curent si 2 ) ce sobar este acela ca nu a pus un capac sau capace pentru curatat fumurile ? 😆
Nea Dane spunei la meșter se lasă 2 dopuri de vizitare pentru desfundarea fumurilor și să mai intrebi ceva pentru mine de ce nu a facut fumurile de pe primul pat și lea făcut după al doilea. Dacă erau după primul erau fumurile mai lungi și nu se pierdea caldura pe coș.😅
sobele se pot curata si pe sus si doi ar fi trebiut sa puna capace si pe peretele sobei dinspre camera cum ar fi aratat soba plina cu capace de curatare?
Mda. Se mai reinventează din când în când roata. Ideea cu țeava de tiraj nu-i neapărat rea in sine dar nu mi se pare nici genială. Am făcut și eu peste o mie de sobe dar n-am pus niciodată așa ceva deși mă bătea gândul. Problema cu termopanele (care izolează ermetic locuința față de aerul din exterior) se rezolvă cel mai bine prin îndepărtarea garniturii de la partea de jos a ușii principale. În felul acesta va veni mereu aer proaspăt din afară, atât pentru respirat cât și pentru buna funcționare a sobei. Etanșeizarea locuinței mi se pare o mare idioțenie. Tâmplăria trebuie să izoleze doar termic o casă, nu să împiedice și aerul să circule.
Dupa cum se vede ar fi pamant rosu cu nisip curat. Faceti inainte cateva probe cu cantitati diferite de nisip si apa si vedeti care nu se crapa dupa uscare !
Subscriu la ceea ce au scos în evidență antevorbitorii mei. A-ți sărit cu filmarea peste etapa cea mai importantă și adică construcția fumurilor și a capacului. De la momentul construirii podului peste focar a-ți " prezentat" deja fumurile și că apoi să ne prezentați soba finalizată. Sugestie: nu mai faceți vloguri dacă nu prezentați detaliile importante.
Buna teava de tiraj....Dar din pacate tirajul o sa fie non stop...nu e posibilitate de oprire a tirajului ...eu am facut asa cu teava...Dar am scoso la vedere in spatele sobei si acolo am pus un robinet...pentru oprirea tirajului cand nu mai e foc...sa nu se raceasca soba prea repede
Felicitari deasemenea se poate pune in plus opritor de gaze arse , fum in horn un Şiber cu ax pentru inchidere in horn patrat rotund -- problema e ca vor sa ne scoata din cap combustibilii fosili sa platim electricitate certificate verzi ...!!!! capacitatea calorica a unei teracote e o comoara in camera omului !! :) 5 de bani gazul pe vremea lui Ceausescu !!!
nu ai pe unde curata fumurile pe care nici nu le-ai filmat cum sau construit . plus ca teava din cenusar nu ne-ai aratat afara in exterior ce se întâmpla . am inteles intra aer dar ,nu se pierde si caldura ,nu iese si fum la vecini ? nu intra si frig ?
soba este ok eu aș fi folosit mai multe samote ,se amortizau in timp foarte scurt ,si la focar ideal este sa folosim șamotă groasă,iar cerul se așează pe cant pt o viață mai lungă a sobei sunt doar detalii pt cine vrea să le urmeze . Să o stăpâniți sănătoși !
Al doilea lucru , focarul trbuia de 50 cm , să fie mare , pentru niste avantaje , economie la taiat lemne , si nu faci foc așa des , să ai jar suficient de seara până dimineața !
Să trăiți,unde sunt gurile de curățire ale sobei ,o gură la primu pod și alte două la fumuri .pe deasupra e un mare chin ,iar la primu pod va fi foarte greu deoarece lungimea sobei are 3 plăci și jumate .Țeava de afară va trebui astupată noaptea pt că va avea un tiraj continu ,e adevărat nu atât de mare ca pe ușă.
La largimea fumurilor nu e o problema cu in fundarea si curatirea asa de repede. Se curata pe la capac care-i problema? Daca sunt doua poduri,nu am fost prea atent, acolo ar putea fi candva ceva probleme. Dar nu mai devreme de minim 10 ani.Teava e igandita bine ca sa asigure tirajul. Se poate astupa prin usa sobei, e suparator sa auzi su fland vantul prin ea si raceste si soba mai repede. Preferabil era si un suber in burlan ca sa inchida intrarea aerului rece dupa ce soba e-n repaus, nu mai arde focul, nu mai e jar. dar e de bravo. Frumos incheiata, cu etajere, aspectuoasa, soba de fabrica, de la Roman.
Draga, omul a spus ca tocmai a dărâmat o soba cu plita veche re 40 de ani care nu cred ca avut orificii de curățat. Personal am crescut în casa cu sobe vechi și mari fără orificii de curățire a fumurilor. Doar cand ardeam carbune in sobe se curata la doi ani. Se scotea capacul sobei si primul rand si se curatau fumurile.mUn moft modern
Old school!!! Un om care iubeste ceea ce face!. Felicitari!
Bine Cum o cureți fără guri de vizitare ?
@@marinmarin8094 Pe sus. Daca bagi lemne uscate, oricun nu prea e cazul.
Felicitări!!! La amândoi, si numai bine.
Foarte frumos, mă bucur că există oameni așa că tine harnici. A meritat din plin fiecare bănuț.
El a fost harnic ca a stat și a filmat? Cum plm zici mai rar așa oameni harnici a tine , când el n-a făcut nimic decât a filmat și a dat banu! Trezește-te băi nene ! Dacă toată Romania este plină de așa harnici ca asta care filma de ce ne mirăm ca roamania este unde este ?
Felicitări sobarului !
Vreau nr sobarului ,a meșterului ,avem și noi o sobă de construit
A ieșit foarte frumoasă soba! Sănătate și Doamne Ajută!
Felicitari Dan ! Ca informatie,teava pe care ai pus-o in soba va ajuta la arderea focului iar cand jarul este incandescent si are nevoie de oxigen il va trage prin teava de afara ,alfel ar fi tras oxigenul din camera si in locul sau impingea monoxid de carbon . Asa au murit in somn multe persoane neavand o teava care sa comunice cu exteriorul,altii pun aceasta teava in cenusar ,important este ca oxigenul sa fie langa gura focului .Sa fii sanatos si sa te bucuri de soba !
Daaa corectforte normal cu teva esti mai insiguranta asa pentru ocigenul super
Eu am renuntat la soba foarte buna centrala eu nu asi mai construi sobe
Mulțumesc frumos pentru videoclip. Am învățat ceva.
Felicitări meșterului. Potriveste cu răbdare cahlele
Adevarat sobar...felucitari❤
cette personne fait un travail artisanal, minutieux , belle réalisation , vraiment compliments à lui !!!!💜👍👍👍
Felicitari si multumim , stimate Domn ,ptr filmare si detalii ,pret etc,,Sa folositii sanatosi si fara probleme
Frumos. Felicitări! Se pare că unii nu se uită până la final.
Ai dreptate, sunt unul dintre aceea, dar am avut o experiență urâtă, cu o teracota cu 2 pereți,lipită de peretii camerei si la inceputul videoului,părea că așa va fi.
O deosebită plăcere să văd acest videoclip. Multă pricepere și multă răbdare pentru acel domn (MESERIAȘ) Tot respectul.
Da
Felicitări! Sa va încălziți cu ea ani de acum înainte.
Very smart use of the outside air line at 7:34. Excellent. If the draft in the stove and chimney is good, the outside air line can be much longer than you would think.
Superbă,să o folosiți cu sănătate!
Super! 👍🏻 S-o folosiți sănătoși!
Bravooo felicitarii iti doresc multa fericire si sinatate multa cu multe inpliniriii
frumos lucrat..stima la meserias,pentru soba de teracota in 5 fumurii..l stima si respect pentru ca in pereti teracotei ati bagat caramida si nu tigla cum facea tatal meu ca asa a invatat el la scoala,,,gresala facuta intre paretele de caramida si teracota trebuia totusi o o distanza de dilatazie...dupa ati pus aerul secundar in cenusar,,puteati face un focar+cenusar mai ecologic deoarece la nivelul vatrei aveati spatiu mega ....
FELICITĂRI PENTRU SOBAR ȘI S-O STĂPÂNIȚI SĂNĂTOȘI!.
Multumesc si sanatate 🙏
Felicitări,D-le meseriaș.Foarte frumos lucrat.
Felicitarii bravooo
Felicitări domnului meseriaș pentru astfel de lucrare. Foarte instructiv acest videoclip, deoarece nu am văzut niciodată cum se construiește o sobă. În tot cazul, apreciez că soba este o operă de artă realizată la mare clasă și înaltă pricepere. Se observă că domnul este un meseriaș de prima mână, mai rar găsim astfel de oameni. Încă o dată vă transmit felicitări și toate cele bune.
Mai rar meseriasi buni
Buna ziu de unde este domnunce face teracote . Multumesc
Intrebatil Pe( Dan Praf )
Bună ziua. Îmi puteți spune vă rog cum faceți lutul ?
@@alextanasa4574
Salut. Lutul se face cu nisip . Sa fie un pământ mai galben se lasă in apa si apoi cu un melc se amestecă ca sa fie omogen și apoi se adauga nisip . Ar fi o cantitate de un sfert de găleată de pământ și jumate de găleată de nisip sa nu fie prea nisipos dar nici prea gras .
Forte faina lucrare și meseriașul.as dori un nr de tel.
Salutare Dane , felicitari super a iesit soba...multa sanatate tuturor
Super model Felicitari mult succes multa sanatate doamne ajuta 💯💯💯💯💯🙏🙏🙏
Felicitări 🎊 succes și numai bine
Faină sobă
Mester bun ptr sobe. O zi cat mai buna
Bravo videoclip placut Fara muzica fara gargara inutila si alte alea La urma ai spus si pretul Deci din partea mea nota 10 si un like
Bravo!👍
Fain tot lucrat,eu ce am mai vazut si lucrat un meserias sobar foarte baran,cu siguranta a ajuns si pe acolo de a facut sobe,inclusiv fumurile cu caramida groasa si daca dispui si mai bine de bani,caramida groasa de shamota pe fumuri....
Se incalzeste mai greu ,dar si cand s a incalzit aia îi...,oricum destul de ok omul si spor la treaba, hai cu Campionul Rechin!
Samota in cachle nu este posibil pentruca bagi cu roaba in ia si o omori plus a retine caldura in soba in loc sa o distribuie
samota in afara focarului nu mai este la fel de eficienta!!!!
Nu pretul a contat in primul rand. Samot gros la focar, nu e avantajos, se incalzeste greu, e consum de lemne mai mult. S-ar fi ingustat focarul, camera de ardere, un alt dezavantaj, s-ar fi micsorat. Ar fi un avantaj rezistenta focarului, cu caramizi samot, cum se zice, moarte n"are.
CE vorbesti acolo? Fara samota in focar trebuie sa desfaci soba dupa cativa ani@@ilarianpopa2606
Bv Dane.esti no1
Bravo o sa iasă frumoasa. Eu pana acum nam auzit de țeavă aia de tiraj chia sunt curios cum funcționează. S-o stăpâniți sănătoși
Merge de rupe
❤apreciez pe domnu mesereias,asa este normal sa se ciopleasca cu cutitu,asa fac di eu,pe yimpuri nu erau flrcsuri
Cioplit cu cutitul si indreptat marginile cu piatra abraziva. Vechile cahle veneau gata slefuite si toate aveau aceeasi inaltime. Azi le aduci manual, aproximativ la aceeasi inaltime
Te felicit
Am salvat acest videoclip,interesant ,problema e cu pământul de unde îl luăm că acest aspect nu sa prezentat,amestecul respectivului liant care consolidează plăcile și soba
Pozdrowienia z Polski.Dobra robota👍.
Mișto soba. 👍👍👍👍
Și eu am schimbat soba la tataia o avea de 36 de ani..acum 7 ani am refăcut și merge foarte bine..am avut un sobar bătrân meseriaș într o zi a demontat o și a și montat o la loc..baftă..soba tot soba rămâne.. 😉
Bravo
Corect sobele de teracota nu se lipesc niciodata de peretii exteriori!!!!!
waw😮
Mulțumim pentru acest video!
Vă rog să-mi spuneti de unde ati luat plăcile de teracotă?
De la un magazin din zona mea
Foarte bună o sobă
Adevărat ce spune domnul. Soba este Sfântă, piesa importantă la o casă, chiar dacă sunt acuma centrale pe lemn, peleti, cărbune, sau centrale pe gaz.
Dar, eu îl întreb, de ce a început primul rând pe șamotă
Am specificat, am luat in calcul si parchetul si izolatia pr a venii la acelasi nivel
@@DanPrafBună ziua! Din ce zonă sunteți?
Prahova
Молодец просто пушка, скажи пожалуйста как называется это плитка и на сколько это надёжна?? По пожарной безопасности?? А самое главное сколько стоит?? Спасибо огромное, вы просто красавчик
Teracotă
Felicitari , super lucrare , super meserias !!! Un nr de tel la mes in privat se poate , va rog ?
A ieșit foarte bine soba, dar ar fi trebuit să filmezi mai mult la procesul de construcție adică la fiecare rând mai ales la fumuri că nu prea s-a înțeles și nu s-a văzut cum circulă fumul!
Meseria se fura cu acordul meseriasului
Pt. detalii găsiți in biblioteci sau anticariate ,,Cartea sobarului".
Din ce văd, d-l ,,sobar" nu cred că a facut școală in domeniu a învățat pe ,,furate".
Țeavă prin care se face tiraj direct de afara!? Nu se face așa ceva la o teracota!
Meseriașul nu este prost să îți vândă toate detaliile că mâine se duce cu ziua la prune 😂😂😂
@@paulabiculesei5745dacă te duce un pic capul, poți sa le faci si singur. Fură si tu ce poți din cât ai vazut, doar nu vrei tot mură in gură.
Frumos ,am avut un cumnat( a murit de recent) bun meseriaș în sobe de teracotă, făcea opere de artă.De nenumărate ori mia zis ,sa merg cu el ,sa ma învețe sa fac sobe,acum ma căiesc...nici măcar lutul nu știu cum să-l fac ,cât pământ, sau nisip sa pun..Respect pentru acest om ,se vede ca face cu pasiune,această meserie....Țeavă pentru aer secundar,pare cam subțire, ( ce diametru are? ) ...
Țeavă e de 3/4
Merge de rupe
Eu vreau sa fac ,o sobă tip rusească ,din cărămidă. Am toate ușile sunt din termopan, sigur voi avea probleme ,dacă nu fac ceva, ca aerul sa între în focar....dilema mea e ,sa cumpăr adeziv pentru sobe,sau sa aduc pământ galben ,amestecat cu nisip? Sigur aș face economie de bani ,majoritatea fac lut cu nisip...o parte nisip, si doua părți pământ galben...tot asa a făcut și meșterul,?
Teava de tiraj este buna pentru ca aveti termopane la geamuri si usi. Fara acea teava, la incarcarea ulterioara cu lemne (usita deschisa la soba ) s-ar face fum din lipsa de aer. Nu s-ar face fum daca s-ar deschide usa de termopan sau geamul, la reincarcare (daca ar intra aer). Aceasta teava rezolva problema fumului. Mai mult decat atat, cu teava de tiraj de afara nu dispare oxigenul din camera neexistand riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.
Daca ai hornul infundat pe unde iese monoxidul? in camera deci exista inca riscul intoxicarii!!!!
Unde duce țeava de tiraj?
in exteriorul casei@@GheorgheMocanu-in3yn
@@kokainhigh Tocmai deaia a pus teava aia ca fie tiraj si sa nu iase monoxidul in camera.
Hornul infundat? Pai daca ai soba pe lemne, indiferent de ce tip, faci tot posibilul si mentii hornul curat. Daca nu vrei sa cureti hornuri, nu mai pui nici o soba pe lemne si alegi altceva.
De ce crezi ca exista meseria de hornari, sa se plimbe prin sate sa aduca noroc?
@@kokainhighDaca ai aer bun de afara arderea va fi mai completa si se va produce mai putina funingine Si daca mai montezi o teava pentru aer secundar unde se termina flacara arderea va fi si mai completa Se vede pe cosul de fum ca fumul va iesi alb
Așa da meseriaș👏👏👏
Buna cu ce material sa lipit placile si samota lut simplu sau amestecat cu ceva
Lut cu nisip
Spor la treaba si toate cele bune
Foarte frumoasa, din ce zona sunteți?
Drajna de jos prahova
@@DanPraf OK foarte departe de Topana de Olt.
In ce zona sunteti?m-ar interesa o soba...sa o fac..multumesc
E o artă și meseria asta.❤❤❤
Ce a fost mai important fumurile le-ați ținut în sertar păcat de timp
Este interesant și destul de detaliat dar la fumuri nu ați dat aproape nimic din cum se fac păcat pentru că sunt foarte importante
Superb...nu an ascultat,doar am vazut, nu stiu in ce zona a tarii este facuta ,,obra de arta,, mi-au facut una in zona Moldovei ,mai precis Neamt acu creo 25 de Ani ..mere perfect..singura intrebare ..de ce ala lucra cu mistrie?... Si nu cu mina?
A lucrat si cu mistria
Salut din berlin Să-ți trăiască familia!!
Merită.
Pot avea un nr de contact de la acea persoana care face sobe de teracota si altceva? Va multumesc chiar am nevoie de o Asa persoana
1 ) pentru centrale termice in cazul ca se intrerupe curentul exista UPS-urile sau generatoare de curent si 2 ) ce sobar este acela ca nu a pus un capac sau capace pentru curatat fumurile ? 😆
Ce fel de adeziv ai folosit la zidit, te rog să-mi spuneți și mie!!
Pamant de sobe
Bravo 👏👏👏👍👍👍✌
Cand se ia curentul sa bagi centrala.bravo 8 +1.
Frumoasa soba ,cât a durat lucrarea?
O zi jumate
Nea Dane spunei la meșter se lasă 2 dopuri de vizitare pentru desfundarea fumurilor și să mai intrebi ceva pentru mine de ce nu a facut fumurile de pe primul pat și lea făcut după al doilea. Dacă erau după primul erau fumurile mai lungi și nu se pierdea caldura pe coș.😅
Nu stiu ce caldura se pierde la tine , la mine tine cald
Domnu Dan hornul care ese din sobà in hornu mare trebuie sà fie inclinat in sus sau merge si drept.
Putin inclinat
Merge si drept si inclinat catre cos.
Insa e total contraindicata inclinarea catre soba.
@@Dinoplaysmusic333 condensul, stirijia.. curge in soba....
Nu are portiti pt curatat fumurile? Frumos lucrat!
Are
@@DanPraf prin portiti cel mai probabil se referea la capacele de curatat din spatele sobei , cu ajutorul cărora poți curăța fumarele.
sobele se pot curata si pe sus si doi ar fi trebiut sa puna capace si pe peretele sobei dinspre camera cum ar fi aratat soba plina cu capace de curatare?
Mda. Se mai reinventează din când în când roata. Ideea cu țeava de tiraj nu-i neapărat rea in sine dar nu mi se pare nici genială. Am făcut și eu peste o mie de sobe dar n-am pus niciodată așa ceva deși mă bătea gândul. Problema cu termopanele (care izolează ermetic locuința față de aerul din exterior) se rezolvă cel mai bine prin îndepărtarea garniturii de la partea de jos a ușii principale. În felul acesta va veni mereu aer proaspăt din afară, atât pentru respirat cât și pentru buna funcționare a sobei. Etanșeizarea locuinței mi se pare o mare idioțenie. Tâmplăria trebuie să izoleze doar termic o casă, nu să împiedice și aerul să circule.
Salut domnu Dan,
De unde ați cumpărat soba?
Din valeni de la dragos
Cit costa executarea unei sobe pret
.multumesc
1500 lei
Cat ti-a luat sa tiofaca si in cat timp a construito ?
1000 lei timp 2 zile jumate
care este reteta pt pamant?
multumesc
Dupa cum se vede ar fi pamant rosu cu nisip curat. Faceti inainte cateva probe cu cantitati diferite de nisip si apa si vedeti care nu se crapa dupa uscare !
Teava ati montato ptr aerul de ardere. Tirajul are o alta definiție
Vreau si eu, la vară. Poante veni in orasul pantelimon ?
Da
Felicitari super soba
Liantul este crivina simpla s-au amestec cu alte materiale ? Multumesc.
Pamant cu nisip
Salut Dan Praf un nr de contact al meseriasului ce ti~a construit teracota te rog?
mersi
OM GOSPODAR!
Care este baza celor patru fumuri egale? Pe ce se sprijină?Cum intră fumul prin ele? Și de asemeni cum se închide circuitul?
Urmariti video integral
Subscriu la ceea ce au scos în evidență antevorbitorii mei. A-ți sărit cu filmarea peste etapa cea mai importantă și adică construcția fumurilor și a capacului. De la momentul construirii podului peste focar a-ți " prezentat" deja fumurile și că apoi să ne prezentați soba finalizată. Sugestie: nu mai faceți vloguri dacă nu prezentați detaliile importante.
Secretul meseriei, care nu se vrea divulgat.
Buna teava de tiraj....Dar din pacate tirajul o sa fie non stop...nu e posibilitate de oprire a tirajului ...eu am facut asa cu teava...Dar am scoso la vedere in spatele sobei si acolo am pus un robinet...pentru oprirea tirajului cand nu mai e foc...sa nu se raceasca soba prea repede
Felicitari deasemenea se poate pune in plus opritor de gaze arse , fum in horn un Şiber cu ax pentru inchidere in horn patrat rotund -- problema e ca vor sa ne scoata din cap combustibilii fosili sa platim electricitate certificate verzi ...!!!! capacitatea calorica a unei teracote e o comoara in camera omului !! :) 5 de bani gazul pe vremea lui Ceausescu !!!
Domnul Dan am un porc care nu mănânca tot felul de crupe doar apa si buruiene ce sa ii fac ?
Cei alea crupe?
@@DanPrafAr trebui să fie boabe de cereale.
@@DanPraf urlueala si graunte nu mananca are 30kg Doar apa bea
mai este nevoie de usi deschise la soba daca s a bagat acea teava metalica in cenusar???
da cand bagi lemne si cand e prea infundata
Tu ai dat gaura sau sobarul ?
El de ce?
Aproape 3 zile dar nu au foast zile intregi
nu ai pe unde curata fumurile pe care nici nu le-ai filmat cum sau construit . plus ca teava din cenusar nu ne-ai aratat afara in exterior ce se întâmpla . am inteles intra aer dar ,nu se pierde si caldura ,nu iese si fum la vecini ? nu intra si frig ?
Nu
M-ar interesa compoziția păîntului,adică ,cum e amestecat cu nisip sau ciment refractar
Cu nisip
@@DanPrafdeci e nisip cu pamant? Atat?
soba este ok eu aș fi folosit mai multe samote ,se amortizau in timp foarte scurt ,si la focar ideal este sa folosim șamotă groasă,iar cerul se așează pe cant pt o viață mai lungă a sobei sunt doar detalii pt cine vrea să le urmeze . Să o stăpâniți sănătoși !
Totul e bine dar trebuia teaca de aer adaugator cu in diametru mai mare
Omul este ffff meserias ....asi avea si eu nevoie de el sa-mi construiasca si mie o soba.... multumesc mult...Mircea.
Teracota are doar 2 pereti?
Da șefu dar nu a-ți arătat cum se montează fumurile și trecerea de la un fum la altu.
Bună ziua.Este cineva care imi poate spune va rog cum se face lutul pentru construirea sobei ?
Pamant cu nisip
1 paminr 2 nisip cu placere
Nea Dane ai invatat meserie de la Arthur 😀
De unde este domnul sobar? Si cum putem lua legatura cu el sa ne faca si noua soba
Izvoare prahova
@@DanPraf Un numar de telefon?
Da de unde sinteti si cit costa s faci o soba
1500 lei manopera
Al doilea lucru , focarul trbuia de 50 cm , să fie mare , pentru niste avantaje , economie la taiat lemne , si nu faci foc așa des , să ai jar suficient de seara până dimineața !
Deci chiar face spectacol soba tine jarul 12 ore merge brici
Să trăiți,unde sunt gurile de curățire ale sobei ,o gură la primu pod și alte două la fumuri .pe deasupra e un mare chin ,iar la primu pod va fi foarte greu deoarece lungimea sobei are 3 plăci și jumate .Țeava de afară va trebui astupată noaptea pt că va avea un tiraj continu ,e adevărat nu atât de mare ca pe ușă.
La largimea fumurilor nu e o problema cu in
fundarea si curatirea asa de repede. Se curata pe la capac care-i problema? Daca sunt doua poduri,nu am fost prea atent, acolo ar putea fi candva ceva probleme. Dar nu mai devreme de minim 10 ani.Teava e igandita bine ca sa asigure tirajul. Se poate astupa prin usa sobei, e suparator sa auzi su
fland vantul prin ea si raceste si soba mai repede. Preferabil era si un suber in burlan ca sa inchida intrarea aerului rece dupa ce soba e-n repaus, nu mai arde focul, nu mai e jar. dar e de bravo. Frumos
incheiata, cu etajere, aspectuoasa, soba de fabrica, de la Roman.
Draga, omul a spus ca tocmai a dărâmat o soba cu plita veche re 40 de ani care nu cred ca avut orificii de curățat. Personal am crescut în casa cu sobe vechi și mari fără orificii de curățire a fumurilor. Doar cand ardeam carbune in sobe se curata la doi ani. Se scotea capacul sobei si primul rand si se curatau fumurile.mUn moft modern