ΤΟ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ส.ค. 2024
  • Σήμερα 30 Ιουνίου 2023 το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» ξεκινά δρομολόγια για Σέριφο-Σίφνο-Μήλο και Σαντορίνη.
    Το πλοίο θα ταξιδέψει για είκοσι μέρες στη γραμμή που θα εξυπηρετήσει το «AΝΕΜΟΣ» της AEGEAN SEA LINES.
    To “Πρέβελης” είναι ένα πολύ ξεχωριστό βαπόρι.
    Στην Ελλάδα πρωτοέφτασε το 1994 με τα σινιάλα της ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗΣ διπλώνοντας στη γραμμή του Ρεθύμνου το «Αρκάδι».
    Στην Ελλάδα κατέπλευσε σε ηλικία μόλις 14 ετών, ναυπηγημένο το 1980 στην Ιαπωνία.
    Το πρώτο του όνομα ήταν «Πρέβελη», χωρίς το τελικό «ς» που απέκτησε το 2000 όταν πέρασε στην πλοιοκτησία της ΑΝΕΚ.
    Το όνομά του το παίρνει από την περίφημη Μονή Πρέβελης στα νότια του νομού Ρεθύμνου, στα παράλια του Λιβυκού Πελάγους.
    Τα πρώτα χρόνια
    Τα πρώτα έξι χρόνια ήταν τα καλύτερα που γνώρισε αυτό το πλοίο στην Ελλάδα.
    Με τα σινιάλα της ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗΣ το πλοίο ζωγράφιζε στα λιμάνια του Πειραιά και του Ρεθύμνου. Ήταν το πιο φιλόξενο πλοίο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το καμάρι του Ρεθύμνου. Η περηφάνια των Κρητικών μετόχων του που έδωσαν τα πάντα για να έχουν δύο πλοία στη γραμμή του Ρεθύμνου.
    Το πλοίο-πολυεργαλείο της ΑΝΕΚ επιστρέφει ξανά στο λιμάνι της Σίφνου είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη του δρομολόγηση το 1998.
    Τότε για δύο φορές την εβδομάδα το πλοίο της Ρεθυμνιακής σύνδεε τη Σίφνο με το Ρέθυμνο και τον Πειραιά.
    Με καπετάνιο τον μεγάλο καπετάν-Γιώργη Κολλυδά από την Άνδρο το πλοίο έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δέσει στον μικρό μώλο των Καμαρών.
    Από τον Πειραιά αναχωρούσε στις επτά το απόγευμα, στη Σίφνο έφτανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και στο Ρέθεμνος τα ξημερώματα.
    Όσες φορές το πλοίο δεν κατάφερνε να δέσει οι επιβάτες με προορισμό τη Σίφνο πήγαιναν αναγκαστικά στο Ρέθυμνο και κατέβαιναν στις Καμάρες στο δρομολόγιο της επιστροφής.
    Στους επιβάτες αυτούς δινόταν δωρεάν καμπίνα.
    Όμως η αντίδραση της Κοινοπραξίας των Μηνά Σταθάκη/Βασίλη Μανούσου και Γιώργου Βεντούρη ήταν μεγάλη και το πλοίο δεν ευδοκίμησε στη γραμμή.
    Στην πορεία ήρθαν και οι μεγάλες αλλαγές στα τέλη του 1999 και το πλοίο πέρασε στην πλοιοκτησία της ΑΝΕΚ.
    Σταδιακά η γραμμή του Ρεθύμνου απαξιώθηκε. Το «Αρκάδι» πουλήθηκε και το «Πρέβελης» μεταδρομολογήθηκε στα Χανιά και σε άλλες γραμμές.
    Το 2008 βρέθηκε στη γραμμή για Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη να παλεύει με τα ευέλικτα πλοία της Blue Star Ferries.
    Το «Πρέβελης» είναι βαρύ πλοίο, δύσκολο στη μανούβρα και στην αρένα της Παροναξίας δεν ήταν εύκολο να σταθεί.
    Και εκεί που τα πράγματα έδειχναν δύσκολα για το πλοίο ανοίχτηκε η προοπτική της άγονης γραμμής της Κασο-Καρπαθίας, στην οποία το πλοίο ταίριαξε γάντ
    Περισσότερο από δέκα χρόνια το “Πρέβελης” πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δυσκολότερη ακτοπλοϊκή γραμμή της Ελλάδας.
    Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή συνέδεε τον Πειραιά με τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, το Ηράκλειο, τη Σητεία, τα Πηγάδια (Χώρα Καρπάθου), το Διαφάνι Καρπάθου, τη Χάλκη και τη Ρόδο.
    Το καλοκαίρι προστίθοταν και ένα τρίτο δρομολόγιο μεταξύ Ρόδου-Κάσου-Καρπάθου-Χάλκης και Κρήτης.
    Λιμάνια όπως αυτό της Ανάφης, του Διαφανίου, της Κάσου (παρά την επέκταση του λιμανιού), της Χάλκης δεν είναι εύκολα λιμάνια.
    Υπάρχουν φορές που η πρόσδεση στο Διαφάνι ή στην Ανάφη απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους καπετάνιους, τους μηχανικούς, το πλήρωμα, τους καβοδέτες.
    Όποιος δεν το έχει ζήσει δύσκολα μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν ένα πλοίο με περιορισμένες δυνατότητες στη μανούβρα να καταφέρνει να δέσει σε ανεμοδαρμένους μώλους των οποίων το πλάτος δύσκολα ξεπερνά το διπλάσιο/τριπλάσιο του πλάτους του καταπέλτη του πλοίου.
    Τα πλοία αυτά συνεχίζουν μια λαμπρή παράδοση που δημιούργησαν το “Ιεράπετρα Λ” με τον καπετάν-Βασίλη Πασχάλη, τον καπετάν-Μανώλη το Φραγκιαδάκη, τον καπετάν-Νίκο Κορρέ και το “Βιτσέντζος Κορνάρος” με τον καπετάν-Μανώλη το Φραγκιαδάκη, τον καπετάν-Θοδωρή Μαθιουδάκη και τον καπετάν-Δημήτρη το Λαδά.
    Και πιο πριν το “Νταλιάνα”, το “Μιλένα”, το δεύτερο “Ρομίλντα”, το πρώτο “Ρομίλντα” (“Άγιος Γεώργιος”), το “Λασίθι”, το “Σίφνος Εξπρές”, το “Γεώργιος Εξπρές”, το “Απόλλων Εξπρές”, το “Έλλη”, το πρώτο “Άγιος Γεώργιος” (“Ξιφίας”), το “Ιόνιον”, το “Κανάρης”, το “Μιαούλης”, το “Δέσποινα” και τόσα ακόμα που παραλείπουμε πάνω στη βιασύνη μας.
    Το προηγούμενο διάστημα το πλοίο κυβέρνησαν δύο εξαιρετικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς των πλοιάρχων μας, ο καπετάν-Νίκος Ξυλογιαννόπουλος και ο καπετάν-Βησσαρίωνας Γούλας.
    Οι άνθρωποι αυτοί, συχνά υπεράνθρωποι, συνεχίζουν μια μεγάλη παράδοση που δημιούργησαν ο καπετάν-Χριστόφορος Σκαμάγγας, ο καπετάν-Κώστας Δρίβας, ο καπετάν-Νίκος Κορρές, ο καπετάν-Βασίλης Πασχάλης, ο καπετάν-Ευάγγελος Στουραΐτης, ο καπετάν-Διαμαντής Παπαγεωργίου, ο καπετάν-Τάσος Τρέσσος και αρκετοί ακόμα που διαφεύγουν προσωρινά από τη μνήμη μας και τους ζητάμε ταπεινά συγνώμη για τη μη αναφορά.
    Δείτε περισσότερα και φωτογραφίες εδώ:
    kaipoutheos.gr...

ความคิดเห็น • 2

  • @CaptainStanley
    @CaptainStanley ปีที่แล้ว +1

    Ο Πρέβελης είναι ο Τάκης Λεμονής της ακτοπλοΐας.