Vechea scriere românească

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 16

  • @SeamanX-qh9bw
    @SeamanX-qh9bw 7 หลายเดือนก่อน +1

    Trist - scriere latina dupa 1855 , prima unire 1859 , prima universitate 1860 , independenta 1878 .
    Cine sa se ocupe de standardizarea scrierii chirilice , cand a fost inventata in sec 9 ?
    S-au ocupat in schimb de standardizarea scrierii latine si a limbii latinizate .
    Aveti cunostinta de vreun document cu scriere latina a romanilor din perioada sec 10 - sec 18 ?

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  7 หลายเดือนก่อน

      Ce-i drept, ideea de scriere standardizată apare foarte târziu, în toată Europa, nu doar aici. Până atunci variații de scriere se întâlneau cam în orice macro-sistem. Da, au existat cazuri în care românii au folosit scriere latină înainte de adoptarea ei pe scară largă în principate/România. S-a întâmplat local în Transilvania și Banat, dar acestea pot fi considerate excepții. Nu îmi sunt însă foarte familiare. Pentru detalii, recomand publicații ale lingvistului Cristian Gașpar.

    • @SeamanX-qh9bw
      @SeamanX-qh9bw 7 หลายเดือนก่อน

      @@myrohist7949 Multumesc . Incerc sa dau de textele alea mentionate si de altii ca ar fi existat pana prin secolul 15, dar nu le-a vazut nimeni .
      In opinia mea , nu au existat romani inainte de secolul 10 si venirea Vlahilor de la sud de Dunare . Aceaia ar fi putut aduce scrisul latin , care s-a pierdut datorita Slavilor care traiau la nord de Dunare . Pare ca Slavii au dominat pana prin secolul 13-14 acest teritoriu , iar dupa aia tot influenta lor a ramas primordiala .
      Asa avem si scrisul chirilic si slavismele din limba (vreo 40% inainte de relatinizare) si toponimele si numele de persoane si ADN de la slavi , mai mult de 40% .
      Suntem un amestec de Vlahi si Slavi .

    • @ade9597
      @ade9597 5 หลายเดือนก่อน

      @@SeamanX-qh9bw si tu esti un rusnac care promoveaza minciunile bozgorilor si ale lui Roesler. Valahii au fost autohtoni pe ambele maluri ale Dunarii, din Panonia pana la mare, dar deh, cand neamuri venetice care n-au radacini aici incearca sa-si justifice "dreptul" asupra pamantului furat, arunca cu minciuni(sarbii sunt singurii sinceri in prinvinta asta si recunosc faptul istoric, acela ca Romanii Timoceni sunt autohtonii si ca ei au venit si a luat cu forta pamanturile, restul, bozgor, bulgari cu ceafa lata, haholi, moscali jegosi, ruteni si polaci, nu stiu cum sa se mai intreaca cu teorii si minciuni de rahat).

  • @VSP4591
    @VSP4591 ปีที่แล้ว +1

    Este adevărat, pentru studierea arhivelor este nevoie de oameni dedicați care să le studieze și să le transcrie cu grafia de azi. Cred că este o muncă imensă dar trebuie făcută cumva. Măcar de s-ar digitiza documentele existente. Timpul nu iartă.

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  ปีที่แล้ว +2

      Sunt puțin optimist pentru viitor. După vreo două-trei decenii în care interesul pentru epocile mai vechi și munca de arhive a scăzut, văd din ce în ce mai multi tineri care se apleacă asupra lor și care învață paleografia singuri. Probabil va mai dura o generație până se vor coagula niște eforturi de valorificare sistematică a surselor, dar cred că semnele bune sunt deja aici.

  • @emateiblin5409
    @emateiblin5409 หลายเดือนก่อน +1

    Scrierea legată este de nepriceput, nu văd cum ar putea cineva astăzi s-o deslușească, fie și om cunoscător al slovei Chirilicești. Nu are multă asemănare nici cu scrierea de mână chirilică a zilelor noastre. M-aș simți înțelept cât cuprinde de-aș fi în stare să citesc cele buchii întortocheate. Multă cinste celor care au izbutit aceasta.

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  หลายเดือนก่อน +1

      Învățarea scrisului de mână de atunci este mult mai ușoară decât pare. Există șocul inițial al întâlnirii cu ea, care vine din diferența față de varianta actuală a alfabetului/scrierii chirilice. Dar, odată depășită prima impresie, se învață...

    • @emateiblin5409
      @emateiblin5409 หลายเดือนก่อน +1

      @@myrohist7949 Inteleg ce ziceti. Ar fi bine de ati scoate un videoclip despre invatarea acestor scrieri. Eu pot sa citesc slova veche de tipar si putin scris de mana, cum se scria prin veacurile XVI-XVIII.

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  หลายเดือนก่อน

      @@emateiblin5409 Pentru învățarea scrisului de mână mai dificil mereu recomand încercarea pe documente legate strict de interesul personal (adică de obiectul de studiu: genealogia familiei, istorie locală, un anumit subiect istoric, orice). Dacă există motivația asta personală, procesul e mult mai ușor. Desigur, lucrurile de bază (alfabetul, scrierea ordonată - cea din hrisoavele domnești) ar trebui stăpânite deja. M-am gândit de mult timp la un curs de învățare sub formă de videoclip, dar pur și simplu nu am timp să-l fac. Abia mă străduiesc să-mi fac timp pentru următorul clip...

  • @Anton43218
    @Anton43218 ปีที่แล้ว +1

    Ai de gand sa faci videoclip despre Dobrogea?

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  ปีที่แล้ว +1

      De Dobrogea nu cred că mă voi ocupa în viitorul apropiat, pentru că istoria ei nu-mi este la fel de familiară ca cea a altor regiuni.

    • @Anton43218
      @Anton43218 ปีที่แล้ว

      @@myrohist7949 inteleg. Dar daca ai face despre Dobrogea videoclip, despre ce ai vorbi in special? Ori vei face ca la videoclipul despre Oltenia?

    • @myrohist7949
      @myrohist7949  ปีที่แล้ว

      Dacă aș face, ar fi ca la Oltenia.@@Anton43218

  • @jonelbradjan9586
    @jonelbradjan9586 11 วันที่ผ่านมา

    Biserica BULGARE?
    Ce minciune, farte mare.