- 7
- 44 740
MyRoHist
เข้าร่วมเมื่อ 30 ก.ย. 2011
Vechea scriere românească
O prezentare sumară a scrierii chirilice de mână folosită în limba română.
มุมมอง: 1 201
วีดีโอ
Vechile județe și ținuturi. Schiță a întinderii lor. Muntenia
มุมมอง 24Kปีที่แล้ว
Această prezentare face parte dintr-o serie dedicată vechilor unități administrative de pe teritoriul fostelor principate ale Țării Românești și Moldovei. Am încercat să reconstitui cu aproximație întinderea lor în diferite momente istorice. Acolo unde a fost cazul am folosit date geografice existente (publicate).
Atunci și acum, în cifre: familie și gospodărie rurală
มุมมอง 437ปีที่แล้ว
Acesta este primul videoclip dintr-o serie pe care am numit-o „atunci și acum, în cifre”. Este o serie cu un format simplu. Vom lua diverse realități sociale sau economice, și le vom compara în diferite momente din vremuri mai îndepărtate și mai recente. Vom face asta într-o manieră cât mai concretă, prin statistici, căutând indicatori compatibili în sursele istorice și în cele contemporane. În...
Vechile județe și ținuturi. Schiță a întinderii lor. Oltenia
มุมมอง 16K2 ปีที่แล้ว
Această prezentare face parte dintr-o serie dedicată vechilor unități administrative de pe teritoriul fostelor principate ale Țării Românești și Moldovei. Am încercat să reconstitui cu aproximație întinderea lor în diferite momente istorice. Acolo unde a fost cazul am folosit date geografice existente (publicate).
Primul recensământ general românesc [Țara Românească 1838] Ep. 1
มุมมอง 2.3K2 ปีที่แล้ว
Despre recensământul Țării Românești din 1838, primul recensământ general românesc, unul din primele din Europa. Desfășurarea sa și problemele întâmpinate de un aparat administrativ la început de modernizare.
Day-to-day objects once used in Romania (communist times, early 90s) 1
มุมมอง 2532 ปีที่แล้ว
Day-to-day objects once used in Romania (comunist times, early 90s) 1. Obiecte de zi cu zi cândva folosite în România (perioada comunistă, început de '90) 1.
Rural household in a Wallachian census (1838)
มุมมอง 7462 ปีที่แล้ว
Who made up Romanian households in the past? What did living together mean? Some short answers focusing on Wallachia in 1838.
Biserica BULGARE? Ce minciune, farte mare.
Scrierea legată este de nepriceput, nu văd cum ar putea cineva astăzi s-o deslușească, fie și om cunoscător al slovei Chirilicești. Nu are multă asemănare nici cu scrierea de mână chirilică a zilelor noastre. M-aș simți înțelept cât cuprinde de-aș fi în stare să citesc cele buchii întortocheate. Multă cinste celor care au izbutit aceasta.
Învățarea scrisului de mână de atunci este mult mai ușoară decât pare. Există șocul inițial al întâlnirii cu ea, care vine din diferența față de varianta actuală a alfabetului/scrierii chirilice. Dar, odată depășită prima impresie, se învață...
@@myrohist7949 Inteleg ce ziceti. Ar fi bine de ati scoate un videoclip despre invatarea acestor scrieri. Eu pot sa citesc slova veche de tipar si putin scris de mana, cum se scria prin veacurile XVI-XVIII.
@@emateiblin5409 Pentru învățarea scrisului de mână mai dificil mereu recomand încercarea pe documente legate strict de interesul personal (adică de obiectul de studiu: genealogia familiei, istorie locală, un anumit subiect istoric, orice). Dacă există motivația asta personală, procesul e mult mai ușor. Desigur, lucrurile de bază (alfabetul, scrierea ordonată - cea din hrisoavele domnești) ar trebui stăpânite deja. M-am gândit de mult timp la un curs de învățare sub formă de videoclip, dar pur și simplu nu am timp să-l fac. Abia mă străduiesc să-mi fac timp pentru următorul clip...
Trist - scriere latina dupa 1855 , prima unire 1859 , prima universitate 1860 , independenta 1878 . Cine sa se ocupe de standardizarea scrierii chirilice , cand a fost inventata in sec 9 ? S-au ocupat in schimb de standardizarea scrierii latine si a limbii latinizate . Aveti cunostinta de vreun document cu scriere latina a romanilor din perioada sec 10 - sec 18 ?
Ce-i drept, ideea de scriere standardizată apare foarte târziu, în toată Europa, nu doar aici. Până atunci variații de scriere se întâlneau cam în orice macro-sistem. Da, au existat cazuri în care românii au folosit scriere latină înainte de adoptarea ei pe scară largă în principate/România. S-a întâmplat local în Transilvania și Banat, dar acestea pot fi considerate excepții. Nu îmi sunt însă foarte familiare. Pentru detalii, recomand publicații ale lingvistului Cristian Gașpar.
@@myrohist7949 Multumesc . Incerc sa dau de textele alea mentionate si de altii ca ar fi existat pana prin secolul 15, dar nu le-a vazut nimeni . In opinia mea , nu au existat romani inainte de secolul 10 si venirea Vlahilor de la sud de Dunare . Aceaia ar fi putut aduce scrisul latin , care s-a pierdut datorita Slavilor care traiau la nord de Dunare . Pare ca Slavii au dominat pana prin secolul 13-14 acest teritoriu , iar dupa aia tot influenta lor a ramas primordiala . Asa avem si scrisul chirilic si slavismele din limba (vreo 40% inainte de relatinizare) si toponimele si numele de persoane si ADN de la slavi , mai mult de 40% . Suntem un amestec de Vlahi si Slavi .
@@SeamanX-qh9bw si tu esti un rusnac care promoveaza minciunile bozgorilor si ale lui Roesler. Valahii au fost autohtoni pe ambele maluri ale Dunarii, din Panonia pana la mare, dar deh, cand neamuri venetice care n-au radacini aici incearca sa-si justifice "dreptul" asupra pamantului furat, arunca cu minciuni(sarbii sunt singurii sinceri in prinvinta asta si recunosc faptul istoric, acela ca Romanii Timoceni sunt autohtonii si ca ei au venit si a luat cu forta pamanturile, restul, bozgor, bulgari cu ceafa lata, haholi, moscali jegosi, ruteni si polaci, nu stiu cum sa se mai intreaca cu teorii si minciuni de rahat).
Manipulezi istoria ești un tradator
Ai de gand sa faci videoclip despre Dobrogea?
De Dobrogea nu cred că mă voi ocupa în viitorul apropiat, pentru că istoria ei nu-mi este la fel de familiară ca cea a altor regiuni.
@@myrohist7949 inteleg. Dar daca ai face despre Dobrogea videoclip, despre ce ai vorbi in special? Ori vei face ca la videoclipul despre Oltenia?
Dacă aș face, ar fi ca la Oltenia.@@Anton43218
Este adevărat, pentru studierea arhivelor este nevoie de oameni dedicați care să le studieze și să le transcrie cu grafia de azi. Cred că este o muncă imensă dar trebuie făcută cumva. Măcar de s-ar digitiza documentele existente. Timpul nu iartă.
Sunt puțin optimist pentru viitor. După vreo două-trei decenii în care interesul pentru epocile mai vechi și munca de arhive a scăzut, văd din ce în ce mai multi tineri care se apleacă asupra lor și care învață paleografia singuri. Probabil va mai dura o generație până se vor coagula niște eforturi de valorificare sistematică a surselor, dar cred că semnele bune sunt deja aici.
Viața e scurtă. Derulează mai repede.
O animație dinamică ar fi mai ușor de urmărit. Morph ii o funcție importantă, recomand ☝️😌
Mulțumesc, o să încerc in clipurile următoarele.
Stimate domn care ai publicat asa ceva ... multe felicitari , sanatate si deasemeni multa putere in munca ce o faceti . De a lungul anilor toti rominii am fost mult mintiti cu istoria romineasca . Si parca ti se umplu ochii de lacrimi cind vezi o harta unde se arata ca rominii exista ...👍
Este f.bine venit pt tinerele generatii ,carora o sa le scoata si manualele de Geografie !
Despre Moldova aveți? Mulțumesc pt lucru dvs pt România.
Mulțumesc la rândul meu! Despre Moldova am deocamdată date parțiale, doar despre unitățile care au făcut parte din principat. Ele vor trebui completate cu informații despre organizarea teritoriului sub stăpâniri (rusească, turcească, ucraineană, a Rep. Moldova). Abia atunci voi putea imaginea loc completă și le voi putea folosi așa cum am făcut aici.
LASA MUNTENIA ,VORBESTE DE TRANSILVSNIA CA TREBUIE JUDETE MAI MARI, DZR VA ESTE FRICA....LASILOR.
care e logica postarii?
Aceste reconstituiri sunt ceva la care lucrez de ceva vreme. M-am gândit să le public și sub forma de videoclip pentru oricine va fi interesat de ele. Pentru cei care sunt pasionați de istorie; pentru cei ce vor să știe în ce județ cădea cutare localitate în diferite epoci. M-am gândit că ar fi utile și în contextul în care împărțirea administrativă tot apare în dezbaterile publice, iar istoria e deseori invocată eronat, sau nu e invocată deloc.
Cat de prost sa fii sa pui o asemenea intrebare ?! Nu ar fi fost bine,intai sa multumesti ,ca tinerele generatii mai afla ceva despre tara lor ?!
Du te ba friptulistule de aici ca ai gresit filmul😂😂 Multumim tipului pentru postare btw :))
Du te ba friptulistule de aici ca ai gresit filmul😂😂 Multumim tipului pentru postare btw :))
Apreciez ca demne de încredere materialele prezentate,având în vedere că prezentați și sursele de informare. Felicitări.
Excelent video. Congratulations
Thank you!
Foarte interesant videoclip! Apreciez munca! Am mai citit despre judetele Romaniei insa habar n-aveam spre exemplu ca Argesul s-a intins in trecut peste Olt si ca Vlasca (Giurgiu) a fost vreodata atat de mare. Fiecare judet are istoria si bogatia sa. Pacat de cele desfiintate, insa, ma gandesc, ca poate ar fi fost prea multe daca ar fi fost toate pastrate. Judetul Olt din perioada interbelica nu avea nici macar 3.000 de km2.
Mulțumesc! Argeșul s-a întins dincolo de Olt pentru zona aceea (Loviștea) era accesibilă doar dinspre Muntenia (zona Aref), nu și dinspre județul Vâlcea. Asta, până târziu, până la săparea văii Oltului de către austrieci. Vlașca s-a întins mult în Nord pentru a include zona din jurul Găeștilor, singurul târg/oraș din județ (și capitala județului), după ce Giurgiu a devenit raia. Legat de numărul județelor, nu știu dacă ar fi fost prea multe, poate că unele meritau păstrate (Muscel, Romanați). Sau măcar puteau să păstreze numele „Vlașca”. Asta nu costa nimic...
@@myrohist7949 Interesant. Multumesc pentru informatii!
Ce cauta Vrancea în Valahia(Muntenia)? Vrancea este istoric în și legata de Moldova.
În videoclip nu apare ocolul Vrancea al ținutului Putna, ocol care ținea doar de Moldova; ci județul Vrancea de azi, care se întinde pe teritoriul ambelor foste principate.
Judetul Vrancea de astazi inglobeaza parti din fostul judet Ramnic, peste Milcov.
Judetul Vrancea de azi este partial in Moldova , partial in Muntenia. Raul Milcov desparte regiunile , la nord de Milcov este Moldova iar la sud este Muntenia.
Adica nul mai pupati oltenii in gaoz pe nea Nicu?Era moldovean din Basarabia ....
Cred că este incorect sa delimităm Muntenia , NUMAI la așa zisa Muntenia propriu zisa. Muntenia sau Tara Românească era și cred că și acum e definitiva că partea sudica a României FORMATA DIN 3 REGIUNI : OLTENIA CU RESEDINTA LA CRAIOVA , MUNTENIA PROPRIU-ZISĂ SI DOBROGEA CU REȘEDINȚA LA CONSTANTA IAR CAPITALA INTREGII MUNTENII UN CARE SUNT INGLOBATE SI OLTENIA SI DOBROGEA ESTE LA BUCUREȘTI . ASTFEL DE ABORDARI ADMINISTRATIVE SEPARATISTE ,DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC SI GEOGEAFIC SUNT TOTAL NEADECVATE PUNAND IN PERICOL INTEGRITATEA TERITORIALA A ROMANIEI . De aceea diferite entități juridice sau persoane fizice își doresc o dezordine administrativă pentru a ocupa funcții trecătoare vremelnice, pentru alergarea după glorie și onoruri efemere precum FARISEUL ORTODOXIEI Teodosie care se visează MITROPOLIT deși el știe mult prea bine că există deja MITROPOLIA MUNTENIEI ȘI DOBROGEI AL CĂRUI MITROPOLIT ESTE CHIAR PATRIARHUL DANIEL . MUNTENIA ESTE ALCATUITA DIN CELE 3 REGIUNI : OLTENIA , MUNTENIA PROPRIU ZISA DOBROGEA , DESI SE NUMESC INDIVIDUAL DUOA REGIUNILE RESPECTIVE , OLTENII SI DOBROGENII SUNT SI EI TOT MUNTENI . ACELASI LUCRU ESTE , ATENTIE !!!!!!! SI CU TRANSILVANIA ( TRANS SILVA ) INSEMNAND PESTE PADURI . ACEASTA ESTE DENUMIREA CORECTA , TRANSILVANIA , NU ARDEAL . ARDEALUL ESTE O REGIUNE A TRANSILVANIEI , PRECUM SI MARAMURESUL , BANATUL , TARA CRISURILOR , ARDEALUL CU CAPITALA LA CLUJ , MARAMURESUL LA BAIA MARE
Cred că denumirea corectă e Valahia. Ăsta era numele oficial al țării până la unirea principatelor.
Baia Mare nu e in Maramures. Iar Dobrogea nu e in Muntenia. Muntenia a tinut numai pana la Dunare. Asa si Transilvania nu cuprinde Crisana, Maramuresul si Banatul. Chiar in proclamatia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 se aminteste de ”....națiunei române din Transilvania, Banat și Țara Ungurească...” Aici prin Tara Ungureasca se intelege zona exterioara Transilvaniei.
Buzauuuuuu
mind blowing :)
3:27 vezi ca nu se vede tot url-ul
Dobrogea?
Dobrogea nu face parte din Muntenia mai broscoiule.
@@valevisa8429 stiu asta
Dobrogea a fost anexata de la Imperiul otoman in 1878 dupa razboiul de independenta
Impresionantă muncă - în comparație cu datele disponibile prin ridicările topografice militare josefine la nord de Carpați! Apoi, chiar şi consonanța vechilor denumiri lasă loc de reverie... întotdeauna m-au fascinat astfel de toponime/eponime, pe care le întâlneam in Bucureştiul vizitelor din copilărie: numele bisericilor, a ulițelor, ... o întreagă narativă pentru un copil de provincie, ca mine! Felicitări şi mulţumiri!
Mulțumesc mult!
Superb video domnule, jos palaria pentru timpul petrecut in realizarea lui! 😁
Mulțumesc!
Felicitari! Multumim pentru harti!
Mulțumesc!
Observati ca judetul Olt nu a facut parte din Oltenia pana in 1968 cand Ceausescu a desfiintat judetul Romanati cu capitala la Caracal. Iar Ceausescu s-a nascut in Muntenia, adica dincolo de Olt. Nu a fost niciodata oltean in sensul larg al cuvantului, a fost doar nascut in judetul Olt care a facut parte din Muntenia...
Așa este. Oltenia se întinde dincolo de Olt, indiferent de granițe de județ. Județul Olt s-a întins din vechime doar în Muntenia; granițele actuale încalcă această tradiție.
Bine.Bucovina si Cetatea Alba o luoati acum de la Ukraina?
@@liliaciugureanu292 Pentru principatul Moldovei voi folosi arăta vechile unități administrative, atât cele autohtone, cât și cele create în teritoriile anexate din Moldova de către alte țări (Imperiul Otoman, Țarist); toate suprapuse peste unitățile administartive actuale (din România, Rep. Moldova, Ucraina).
Pai nici acum judetul Olt nu face parte integral din regiunea istorica Oltenia. Oltenia tine doar pina la raul Olt, inclusiv resedinta de judet Slatina este in Muntenia. Sunt multe alte judete in Romania care sunt cuprinse in cate 2 regiuni istorice... Vrancea, Mehedinti, Arad, Valcea , etc. Corect , Ceausescu a fost muntean nu oltean , inclusiv exprimarea lui era specifica graiului muntean. Dar ignorantii ( si erau multi atunci in Romania) socoteau in nestiinta lor in 1989 si chiar dupa ca era oltean... :))) Oricum zona si numele de Oltenia nu a existat pina la 1718 cand au cucerit-o austriecii , era tot Muntenia sau Tara Romaneasca si acolo. Ca si Bucovina s.a. denumirea este foarte noua.
@@cllaudiusd521 așa este, doar că în trecut jud. Olt se întindea doar în Muntenia. Singurul județ care s-a întins pe ambele maluri ale Oltului a fost Argeș, in partea de Nord.
O altă realizare deosebit de prețioasă! Vă mulțumim pentru munca întreprinsă și pentru bunăvoința de a încărca și pe TH-cam, pentru noi, cei mulți! Datele prezentate par să țină mai mult de geografie istorică, la scară mare. În tot cazul, tare prețioase. Sper să se poată realiza în viitor și traseul exact al anumitor căi de comunicație istorice (Drumul Carelor, drumul Basarabilor, drumul Sării, sistemele de valuri numite "Brazda lui Novac" etc.)... Privind realizarea dvs., mă gândesc cu întristare că nu există un centralizator național al tuturor datelor....Of. Dar mai sperăm. Doamne ajută! Așteptăm cu entuziasm noile dvs. realizări! Spor bun în toate!
Mulțumesc! Așa este, nu avem o acoperire sistematică și digitală a marilor coordonate ale geografiei istorice: unități administrative, localități, căi de comunicații, fără a mai vorbi de hotare de moșii, toponimie și micro-toponimie istorică. Eu am început cu reconstituiri de unități administrative pentru că am avut nevoie de ele în studii de istorie socială și economică (pe care le voi prezenta mai pe larg pe acest canal). Deci, e ceva nou pentru mine, dar în același timp e ceva ce lipsește din mediul public - de aceea m-am gândit să fac prezentări pe această temă. Cunosc persoane care se ocupă cu asta de mult mai mult timp, și sper să fie (mai) active și aici - @cezarbuterez3827 e un exemplu.
Felicitari!
Mulțumesc!
Mulțumesc pentru acest video! 😊
Mă bucur că vă încântă! Cu mare plăcere!
@@myrohist7949 Da! Este o mica fereastra deschisă către această parte de țară .... Informații suplimentare daca se poate și despre celelalte provincii istorice ale României Mari și de azi!🌹🤗🍀💪☀️
@@viorelpiscanu9425 Asta este intenția, să acopăr în timp toate regiunile fostelor principate. Dar va dura, mai ales la Moldova.
@@myrohist7949 Ok! Mult succes! Abia aștept următoarele etape....🍀🍀🍀🍀
Într-adevăr, pare destul de concret, dar și un material informativ deosebit de frumos din punct de vedere didactic. Vă mulțumim! Cred că ați depus mult efort în realizarea clipului video, inclusiv pentru ilustrații și alegerea textului, gradului de opacitate, dimensiunea etc. Vă mulțumim și spor bun în continuare! Așteptăm și celelalte videoclipuri ale seriei!
Mulțumesc mult pentru apreciere! Contează foarte mult. Da, a fost un efort, dar multe elemente grafice le aveam deja, fiind pregătite și pentru alte demersuri de exemplificare a istoriei (îmi plac manierele vizuale de popularizare). Aștept la rândul meu și alte peisaje din Mehedinți ;)
Granita milenară între Oltenia și Banat a fost râul Cerna,Gura Văi,și acum cred că se mai află placheta care marca granita dintre AU și RO!!!Dacă nu au furat o!!!! atât Laszlo din Timișoara
Nu Gura Vaii! Varciorova - ceva mai la vest. Si nu milenara :), a fost cum a ''batut'' vantul. Locuitorii din NV Mehedinti si locuitorii din SE Caras-Severin vorbesc exact la fel. Au mai multe in comun intre ei decat au cu Timisoara sau Craiova, obiectiv si fara alte ''pasiuni'' subiective vorbind.
@@ciprian1979 Din ce am observat pe internet , unor maghiari le place mult sa foloseasca cuvantul ,,milenar " in multe chestii. O fi cumva o frustrare sau o obisnuinta invatata ? Caci milenara e mult prea mult spus ... milenar nu a fost nici macar Regatul Maghiar , cu multe intreruperi , disparitii si schimbari de sute de ani dar totusi unora le place sa afirme continuitatea ...milenara . :)
A FOST o munca titanica, dar nu stiu, sua nu cred ca a fost un rezultat corect, vazind cit a fost de greu de infaptuit. Sper sa nu gresesc, ascultind ce a-ti spus.
Mutas Mutandis....Lipsa de interes și educație civică s- au făcut simțite evident cu prilejul ultimului Recensământ Național din 2022, deși existau PC - uri cate vrei și nu vrei! Plus că recenzorii era plătiți ...
Foarte interesant și util pt cei care ( încă) își iubesc neamul! Tot neamul din toate provinciile istorice ale României! Valahia& Moldova& Dobrogea & Transilvania & Banat& Crișana & Maramureș & Bucovina! Rușine celor cu nume romanesc care colportează acum pentru risipirea țării! Se știu foarte bine care sunt! In fapt este vorba despre aceleiași politica " Divide et Impera" actualizata.....Totuși acest neam este prea iscusit sa ( mai) cedeze ceea ce a obținut cu sângele atâtor generații de patrioți!
Noi mulțumim! Spor bun în continuare!
In toate aceste acte de recensamint se vad bogatiile tarii noastre. I mi dau seama cit a fost de greu sa fie realizat acest recensamint.
Așa este. Și, mai presus de toate (pentru noi, cei de azi), avem o informație istorică destul de rară.
@@myrohist7949 E foarte adevarat caci la scoala nu ti spuneau prea multe.Sanatate
Deci nu eram un popor grosolan si necioplit cum au afirmat altii in altre documentare puse in internet.
Depinde cum privim. Cred că recensământul spune mai mult despre administrație decât despre popor/națiune în ansamblu. Îmi place să cred că reflectă o etapă în evoluția instituțiilor care a fost uitată, și fără de care statul român (de după 1859) s-ar fi dezvoltat mult mai greu.
@@myrohist7949 Pacat de tara noastra si de poporul nostru care a suferit,si Inca mai sufera. Totusi am avut si noi savanti, inventori: Stiu ca insulina a fost descoperita de noi,stiloul, Henry Coanda,primul avion cu reactor,Traian Vuia, Aurel Vlaicu,Brincusi, Ana Aslan cu Gerovitalul,speleologia Victor Babes, etc. Multa sanatate🙆♀️🌺🇷🇴
”Obiecte de zi cu zi cândva folosite” de Gigi Piromanu, numai un copil tâmpit folosea artificii zilnic!
== EXCELENTA PREZENTARE == MAI VREM TAT ASA CU PICANTERII DE ARHIVA == ARHIVELE NU MINT == AKKADEMICIENII DE MAHALA MINT ==
Un material documentar video, inestimabil! Vă mulțumim pentru voința, interesul și întregul efort depus în realizarea acestui video! Spor bun în continuare!
Mulțumesc mult!
@@myrohist7949 Unde ai gasit traducerile acelor texte?
@@ytbaccount5513 Transcrierile le-am făcut singur, pe baza documentelor găsite în arhive. Cotele de arhivă sunt date în videoclip. SANIC = Serviciul Arhivelor Naționale Istorice Centrale.
@@myrohist7949 Erau transliterate deja in documentele gasite de tine? Stiu putina chirilica romaneasca si se verifica transliteratia. Am putea lua legatura cumva pentru mai multe transliteratii de genul? Sunt o sursa buna de exercitii de chiriliță romaneasca, in special pentru scrisul de mana.
@@ytbaccount5513 Nu. Am lucrat pe documente originale. Ce transliterații vă interesează?
Oltenia are cadastru datorită austriecilor, Muntenia nici acum!!!!!!! atât Laszlo din Timișoara