Waarom reizen met de trein in Europa zo slecht geregeld is | VPRO Tegenlicht

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 292

  • @thijmengerritsen5772
    @thijmengerritsen5772 8 หลายเดือนก่อน +309

    Die Franse conducteur is echt een legende

  • @Kayy2088
    @Kayy2088 8 หลายเดือนก่อน +115

    Prachtig dat tegenlicht nog steeds zulke repos maakt!

  • @AlexHaan
    @AlexHaan 8 หลายเดือนก่อน +40

    Ik heb in 2019 in dik 4 weken 15 dagen met Interrail gereisd. Van Duitsland (na een eerste weekend met vrienden), over Tsjechië en Polen richting het oosten, tot aan de Zwarte Zee (Varna). Meer zuidelijk terug naar het westen tot in Kroatië (Split). En weer terug naar Nederland.
    Alleen de nachttreinen (3x) moest ik boeken. Soms online zoeken. Soms op een station. De rest kon ik zelf ter plekke invullen. Wat een vrijheid. Wel grotendeels van hoofdstad naar hoofdstad.
    Maar het was vooral een gemak omdat ik grotendeels niet van tickets afhankelijk was. En in midden-/oost-Europa lagen de prijzen lager, dus had je niet of zelden met toeslagen te maken. In Frankrijk daarentegen zou je overal altijd toeslagen moeten betalen. Dat nodigt niet uit tot connectie met het land.
    Die enkele keren dat ik wél iets online moest boeken was soms flink zoeken. Dat moet echt beter.
    De NS heeft met hun international website zelf ook een waardeloos systeem. Het is traag. Je kan (daardoor) niet makkelijk verschillende opties uitproberen of voor een andere datum de prijzen zien. En het forceert je meestal de duurdere snelle treinen te kiezen. Dat doet de vergelijkbare Belgische website beter. Maar ook die website is niet perfect. Hier moet echt een betere Europese optie voor komen.

    • @Eikenhorst
      @Eikenhorst 8 หลายเดือนก่อน +5

      NS international geeft voor een beetje moeilijkere verbinding ook geen prijs. Van Den Bosch naar Krakow kan men mij dus wel vertellen dat dat 15 en een half uur duurt met 5x overstappen, maar men kan mij niet vertellen wat het kost en men kan me ook geen kaartje verkopen. Het is bijna gegarandeerd dat je minstens 1 van die verbindingen mist door vertraging en de werkelijke verwachte reisduur eerder tussen de 18 tot 20 uur.
      Men vindt het vreemd dat men dan gewoon naar Eindhoven rijdt en het vliegtuig pakt. Maar die vlucht willen we gaan verbieden, want dergelijke korte vluchten zijn 'onnodig belastend'.

    • @grovert4life
      @grovert4life 7 หลายเดือนก่อน

      @@Eikenhorst helemaal waar ik kan je ook vooral aanraden om met name als je in duitsland bent veel overstaptijd in te plannen.In mijn ogen is het een soort optimisme bij politici die zien dat het op papier allemaal werkt en weten dat het in deze tijd onverantwoord is om te vliegen. Het werkt echter totaal niet en daar doen ze ook wel veel aan maar ik heb nou niet echt het gevoel dat veel epp leden bijvoorbeeld weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat

    • @ReindeRRustema
      @ReindeRRustema 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@grovert4life een uur buffer bij overstaps tussen ICE treinen in Duitsland volstaat. Genoeg tijd om een supermarkt in de buurt van het station op te zoeken voor proviand. Als daar door vertragingen geen tijd voor is val je terug op noodproviand.

  • @totoffe66
    @totoffe66 8 หลายเดือนก่อน +119

    13:20 De Duitse minister van Transport Volker Wissing is ook de belangrijkste lobbyist voor de auto- en luchtvaartindustrie. Als hem hiernaar wordt gevraagd, glimlacht hij alleen maar. Hij denkt dat het een superieure glimlach is - maar het is gewoon dom en gênant.

    • @UlasMT
      @UlasMT 8 หลายเดือนก่อน

      Je slaat de spijker op z'n kop!

    • @MartijnPennings
      @MartijnPennings 8 หลายเดือนก่อน

      Je ziet Wissing denken: "oeps, er is hier een demonstrant die hardop zegt wat eigenlijk niet besproken mag worden op dit mooi-weer-pers-momentje. Laten we het vooral gezellig houden en het niet over geld hebben!"
      Ik had hier meer over verwacht in de reportage. Ik weet er het fijne niet van, maar wordt de luchtvaart en auto-industrie niet al decennia gesubsidieerd met goedkope brandstof (voor vliegtuigen) en snelwegen etc. terwijl het spoor al decennia het ondergeschoven kindje blijft? Ik hoop dat nu de druk om uitstoot te verlagen hoger wordt er misschien eens eindelijk naar ratio geïnvesteerd wordt in een Europees spoor.

  • @tomhekker
    @tomhekker 8 หลายเดือนก่อน +38

    Die Franse conducteur is een held. Mooi man.

  • @FKL2000
    @FKL2000 8 หลายเดือนก่อน +60

    Mooie aflevering, en belangrijk om dit meer onder de aandacht te brengen, in Nederland en in Europa.
    @VPRO Tegenlicht: Voor onze mede-burgers uit Europa, is het een idee om ofwel in deze video de mogelijkheid van Engelse ondertiteling toe te voegen ofwel een aparte video te uploaden met een Engelse titel en ondertiteling?

  • @davma1992
    @davma1992 8 หลายเดือนก่อน +101

    De bovenleiding, treinbeveiliging en spoorbreedte standaardiseren in Europa en Engels als taal voor machinisten zou enorm helpen om niet elke keer locomotief + machinist te vervangen bij grensovergang!

    • @melaniedrogr951
      @melaniedrogr951 8 หลายเดือนก่อน +19

      treinbeveiliging wordt gestandaardiseerd, bovenleiding komt waarschijnlijk daarna. Er gebeurt nog best veel, de snellere treinen naar brussel en berlijn zijn er straks ook. Alleen alles gebeurt veel te traag, het mag wat meer een prioriteit worden.

    • @NederlandsTransatlanticus
      @NederlandsTransatlanticus 8 หลายเดือนก่อน

      @melaniedrogr951 De bovenleiding wordt helemaal niet gestandaardiseerd. Het wordt verbeterd, maar als er serieus aan standaardisatie gedacht zou worden, dan zou ieder land overgaan op 25kV 50Hz. Ik denk eerder dat in de toekomst treinen grote (verwisselbare?) accu's krijgen waardoor dat hele bovenleidingprobleem wordt opgelost. Of ze weten het compressieprobleem met waterstof op te lossen (en goedkopere waterstof te vinden) waardoor waterstoftreinen een serieus alternatief kunnen worden.

    • @Hans-gb4mv
      @Hans-gb4mv 8 หลายเดือนก่อน +10

      Die standaarden bestaan gewoon. Het grootste deel van het EU sppornet gebruikt dezelfde spoorbreedte en al decennia terug is men beginnen kijken om overal dezelfde spanning op de bovenleiding te zetten. Maar dat is niet eenvoudig, en niet goedkoop en kan je niet op korte termijn doen. Maar je ziet dat nieuwe lijnen steeds vaker gewoon 25kV/50Hz krijgen, dat er ook over nagedacht wordt om grote nationale lijnen om te zetten, dat alle nieuw elektrisch tractiemateriaal geschikt gemaakt wordt voor deze spanning om toekomstklaar te zijn. Maar gewoon al al dat tractiemateriaal geschikt maken is een werk van meerdere decennia.
      En hetzelfde zie je met beveiligingssystemen. Al heel lang bestaat er een europees systeen met ETCS, gesteunt met ERTMS voor communicatie. Maar ook daar kost het decennia om de bestaande systemen om te vormen. Opnieuw heb je lijnen die omgebouwd moeten worden en tractiemateriaal dat aangepast moet worden. Kost allemaal gruwelijk veel geld en dat hebben spoorwegbedrijven vaak net te kort.
      En neen, Engels moet geen voertaal worden voor treinbestuurders. Treinbestuurders moeten de lokale taal spreken. Dat is een vereiste. Zij moeten ook kennis van hun route hebben. Je gaat nooit een treinbestuurder hebben die een trein van Amsterdam naar Barcelona gaat rijden. Die wordt in de eerste halte voor of na de grens afgelost.

    • @HetEendje
      @HetEendje 8 หลายเดือนก่อน +3

      @@Hans-gb4mv Even over de treinbestuurders met kennis van de route. Ik denk dat het heel belangrijk is om je af te vragen of dit een vereiste is die je wil hebben. Op een reis door heel Europa van 500km is het misschien niet zo erg (hoewel 20 minuten per grens locomotiefwissel e.d. niet meehelpt), maar wel voor lokaal grensverkeer (elke dag 50km naar je werk reizen doe je niet met de trein als dat 2x langer duurt dan de auto vanwege een grensovergang).
      Waarom kan dit in de luchtvaart wel? Waarom hoeft je auto niet omgebouwd te worden als je zelf de grens oversteekt? Dat is omdat de (lucht)wegen dusdanig gestandaardiseerd zijn dat dat veilig kan. Een vraag die ik heb is: wat is er nog meer nodig aan standaardisatie om deze obstakels op het spoor weg te halen?
      En tijdelijk zou je wellicht moeten kijken naar tussenoplossingen. Laat een Nederlandse machinist ook bevoegdheid krijgen op bepaalde stukken Belgisch, Duits en Frans spoor, zodat de wissels in elk geval op grote stations plaats kunnen vinden, zodat niemand er wat van merkt.

    • @melaniedrogr951
      @melaniedrogr951 8 หลายเดือนก่อน

      @@NederlandsTransatlanticus ik zei dat het beveiligingssysteem gestandardiseerd wordt en dat bovenleiding daarna een logische stap is.
      Nee dat denk ik niet, multicourante treinen zijn al ver doorontwikkeld en veel praktischer dan gigantische batterijen die een trein overbodig zwaar maken. Denk eerder dat nederland van stroom gaat wisselen omdat de 1500v een beperkende factor is in spoorcapaciteit (in utrecht kunnen maar een beperkt aantal treinen tegelijkertijd optrekken om de bovenleiding niet te overbelasten) en het honderden miljoenen euros per jaar aan stroom bespaard (en treinen sneller kunnen optrekken).
      Batterijtreinen waren leuk bedacht, maar uiteindelijk is bovenleiding toch een veel beter systeem.
      Waterstof is een leuk idee van shell, maar natuurkundig werkt het minder goed, en is de omzet van energie (als stroom) naar energie in waterstof extreem inefficient, en nogmaals, blijft bovenleiding een betere oplossing.

  • @van-asschelievenwouter7233
    @van-asschelievenwouter7233 8 หลายเดือนก่อน +18

    In België ligt het probleem in Brussel. Ongeveer 1/3 van alle treinen moet door Brussel-Centraal. Een station dat acht treinen per minute moet opvangen op 6 sporen. Zuid heeft 20 sporen en noord 12 alles gaat letterlijk door de trechter Brussel centraal.

    • @FragLord
      @FragLord 8 หลายเดือนก่อน

      Klopt, maar toch. Geen één van de stations in Brussel zit in de top 10 van drukste stations in Europa. En er zijn bijna geen enkele hoofdsteden met meer spoorverbindingen dan Brussel. Volgens mij ligt het probleem ergens anders in Brussel... Ik neem elke dag van de rand de trein naar Brussel. Op tijd rijden bestaat niet, wifi op de trein of perron bestaat niet, afschaffingen, spontane stakinigen, ga maar door. 12 jaar geleden was ik in Schotland, een trein die door de highlands kruist. Die trein had toen al volledig wifi... Hier zegt de NMBS, ja dat is iets voor 2030... Zover staan we hier achter... Er is zogezegd wifi op de stations, maar dat is onbruikbaar traag... Zelfs in de stations in Brussel.
      Er gaat zoveel fout in Brussel, om nog maar te zwijgen over de erbarmelijke toestand van de stations en de buurten... Ik heb vrouwelijke collega's die 20 minuten langer wandelen naar Brussel-Centraal, ondanks Brussel-Noord om de hoek ligt. Maar er is geen haar op hun hoofd die eraan denkt om in het donker en in de winter langs Brussel Noord te lopen. Heb ook verschillende keren meegemaakt, tijdens de spits, dat mensen aan de noodrem trekken... Gebeurt niets mee.

  • @GuidoHaverkort
    @GuidoHaverkort 8 หลายเดือนก่อน +37

    Wat frustrerend is vind ik dat het allemaal maar geld moet opleveren. We leggen een nieuwe snelweh aam voor 150miljoen en niemand denkt er iets van maar owee als de treinkaartjes iets goedkoper moeten

    • @cornenho
      @cornenho 4 หลายเดือนก่อน

      Precies dat. Een nieuwe keuken krijg je ‘er ook nooit uit’. Maar het kan wel lekker zijn.

  • @hansdegebruiker1968
    @hansdegebruiker1968 8 หลายเดือนก่อน +59

    Prijsverschil in Europese landen is ook enorm. Zo kost een enkeltje 100km in Nederland 24 euro. In het Europese land waar ik woon kost dezelfde afstand 5 euro.

    • @MrJimheeren
      @MrJimheeren 8 หลายเดือนก่อน +2

      Wat zijn de lonen in het land waar je woont? Want Nederland is bij lange na niet het duurste land qua treinen in europa

    • @ysbrandd
      @ysbrandd 8 หลายเดือนก่อน +5

      @@MrJimheeren wel een van de duurste...

    • @miepmaster25
      @miepmaster25 8 หลายเดือนก่อน

      Welk land is dat?

    • @joergen5487
      @joergen5487 8 หลายเดือนก่อน +6

      @@MrJimheerenenkel Zwitserland is duurder dan NL.

    • @MrJimheeren
      @MrJimheeren 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@joergen5487 Engeland ook, Luxemburg is gratis, maar dan zit het gewoon in extra belastingen. De SNCF is maar ietsje goedkoper per km dan Nederland. En met een dal abonnement (kost maar 5€ per maand) heb je 40% korting. Dus na twee korte treinritten per maand heb je die er al uit.

  • @jessecruzu
    @jessecruzu 8 หลายเดือนก่อน +62

    De Conducteur doet me denken aan Assane Diop uit Lupin 🤣

    • @computerfan1079
      @computerfan1079 8 หลายเดือนก่อน

      Ja precies😂

    • @-Madelief-
      @-Madelief- 18 วันที่ผ่านมา

      Mij ook.

  • @JulianGommers
    @JulianGommers 8 หลายเดือนก่อน +4

    Rond 6:12 geeft de conducteur van ÖBB exact de kern van het hele probleem: de infrastructuur van het Europese spoor is de grootste beperkende factor van het spoornet! De vervoerders willen wel rijden maar de overheden die over de infrastructuur beslissen hebben geen enkele ambitie om het spoor beter te maken. Zo ook in Nederland zie je enkel partijen iets roepen over NS maar hoor je de partijen niks zeggen over ProRail, terwijl de Rijksoverheid de enige partij is die ProRail opdracht kan geven om de infrastructuur te verbeteren.

  • @Damian-zh8it
    @Damian-zh8it 8 หลายเดือนก่อน +29

    Daarom heb ik zo'n hekel aan de NMBS, ze willen kosten wat het kost geen andere maatschappij op hun net. Aan de ene kant snap ik dat ook wel, maar nu vindt er bijv. een locwissel (en machinistenwissel) plaats op Aachen Hbf die totaal niet nodig zou zijn omdat de eerste locomotief best in België kan rijden, maar ja als de Belgen de dienst uit willen hangen, dan maar een locwissel.
    Mooi voorbeeld die vanaf 9 juni gaat komen: de drielandentrein tussen Aachen, Heerlen, Maastricht en Liège. Tussen Maastricht en Aachen rijdt Arriva op dat traject met hun eigen trein en eigen personeel. Tussen Maastricht en Liège gaat diezelfde trein ook rijden, alleen gaat er personeel van de NMBS vanaf Maastricht op de trein mee en daarvoor is een wissel nodig die ook de nodige tijd in beslag neemt. Om het nog gekker te maken wordt dit stuk (Maastricht-Liège) geëxploiteerd door NS. Dus i.p.v. Belgische treinen nu, heb je straks een Arriva trein rijden, gereden en bediend door NMBS personeel geëxploiteerd door NS. Bij welke maatschappij je straks moet inchecken is nog niet bekend.

    • @leonpaelinck
      @leonpaelinck 8 หลายเดือนก่อน

      Heh? Er rijden toch genoeg internationale treinen van Nederland, Frankrijk en Duitsland op de Belgische sporen?

    • @DjDaan111
      @DjDaan111 8 หลายเดือนก่อน +3

      @@leonpaelinckDIe rijden allen onder de licentie van de NMBS en/of in samenwerking met. In België zijn op dit moment 3 bedrijven die reizigersvervoer mogen doen, de NMBS, Lineas (het oude NMBS Cargo) en sinds een paar maanden Train Charter Services voor de Dinnertrain en European Sleeper. Een van die 3 maatschappijen zal personeel beschikbaar moeten stellen voor het rijden in België. De reden van de locwissel in Aachen is dat de Vectron locomotief nog niet toegelaten is voor het vervoeren van personen. In theorie had een NMBS machinist ook de Vectron in kunnen stappen en door kunnen rijden.

    • @tim19962
      @tim19962 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@DjDaan111Want die duitse loc is natuurlijk zo gevaarlijk voor de belgen😆

    • @AlexHaan
      @AlexHaan 8 หลายเดือนก่อน +1

      Goed om te weten. Ik ga waarschijnlijk nog in april vanuit Noord Nederland, over Maastricht naar Liege reizen. Dat kan nu in ieder geval nog met een ticket op de Belgische internationale treinvervoer website.

  • @patrick-bu3eq
    @patrick-bu3eq 8 หลายเดือนก่อน +92

    Ik wil gewoon de trein naar Parijs, London, Munich etc kunnen pakken zonder dat ik het gevoel heb dat ik naar het buitenland ga.

    • @GroteGeer
      @GroteGeer 8 หลายเดือนก่อน

      Boy Putin wil dat ouderwetse gevoel ook weer terug. Ik zie buitenlandse reizen juist als onthaasten èn juist ook de andere benadering van alle daagse dingen als een theater des levens. Alstublieft niet teveel eenheidsworst - dan ervaar je de wereld juist als een gevangenis. Neem (gewoon) iets vaker de moeite om zaken die anders gaan / lopen te accepteren. Iets van 'omdenken' en 'anticiperen'. Het onderweg zijn biedt juist kansen - door waar te nemen - het onderweg zijn - is al voorpret - al het andere (aankomst / afspraak) kan zomaar minder leuk zijn. 😅 😅 😅

    • @mysticaloreo9278
      @mysticaloreo9278 8 หลายเดือนก่อน +7

      London zit er helaas niet meer in, maar parijs en london zijn prima bereikbaar :)

    • @martijnwo4840
      @martijnwo4840 8 หลายเดือนก่อน +8

      De ICE international voelt niet heel erg anders vergeleken met normale ICE’s. Dus naar Frankfurt (en overstappen naar Munich) kan prima zonder buitenland gevoel.

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 8 หลายเดือนก่อน

      Het voelt nog steeds niet als ff hoppen op de trein richting Amsterdam. @@martijnwo4840

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 8 หลายเดือนก่อน +8

      ​@@martijnwo4840maar, letterlijk, tegen welke prijs.
      Het zal ook goedkoper moeten worden.

  • @abelenthoven8192
    @abelenthoven8192 8 หลายเดือนก่อน +24

    Erg leuk gedaan met die omroepberichten. Hopelijk gaat de EU hard optreden tegen de nationale spoorwegmaatschappijen. Helemaal prima dat die nationaal alles verzorgen, maar internationaal is een heel ander verhaal

    • @SLT2609
      @SLT2609 8 หลายเดือนก่อน +1

      De nationale vervoerders moeren gewoon samenwerken wat internationaal betreft, thas it

    • @abelenthoven8192
      @abelenthoven8192 8 หลายเดือนก่อน

      @@SLT2609 Ja of de infrastructuur is in handen van de overheid (zoals in NL) en zowel nationale vervoerder als internationale vervoerder zijn gelijkwaardige gebruiker. Inderdaad zullen ze dan ook moeten samenwerken

  • @aseq2
    @aseq2 8 หลายเดือนก่อน +14

    Mooie video. Het kabinet subsidieert brandstof voor de luchtvaart, terwijl treinkaartjes duurder zijn dan benzinekosten met de auto. Belachelijker kan niet.

    • @LordBrettSinclair100
      @LordBrettSinclair100 8 หลายเดือนก่อน +2

      En ook het spoor is zwaar gesubsidieerd. Terwijl de auto juist als melkkoe wordt gebruikt. Financieel gezien kan treinen rijden dus gewoon niet uit.

    • @Marchanthof
      @Marchanthof 8 หลายเดือนก่อน +10

      @@LordBrettSinclair100 Dat is onzin. Er zijn in ieder land genoeg treinen die winstgevend rijden. Het klopt wel dat er bepaalde nevenlijnen zijn die geld kosten, en dat betekent soms dat een maatschappij in totaal verlies maakt.
      Bij wegen werkt het iets anders, omdat je niet specifiek betaalt voor de weg die je gebruikt. Neem je echter de totale kosten van het wegennet, dus ook de externe kosten, dan vallen deze veel hoger uit dan de opbrengsten van wegenbelasting en accijns op brandstof. Bij externe kosten heb je het bijvoorbeeld over maatschappelijke kosten als vervuiling, maar ook het grote aantal mensen dat in het verkeer gewond raakt of overlijdt. Hoe wrang ook, daar zitten kosten aan voor de maatschappij. Als we onze steden, klein en groot, meer rondom de spoorwegen zouden inrichten, zoals vroeger de standaard was, dan zal het gebruik van diezelfde spoorwegen enorm toenemen, en kun je ook de nevenlijnen veel makkelijker winstgevend krijgen.
      Overigens is het vaak helemaal niet zo erg als een spoorwegmaatschappij verlies maakt. Diezelfde spoorwegen brengen ook mensen op hun werk, naar school, etc. Daar zit voor een land een enorme economische waarde aan. Dat geldt overigens ook voor het wegennet, al zitten daar dus veel meer negatieve bij-effecten aan.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens 8 หลายเดือนก่อน

      ​@@LordBrettSinclair100check de miljoenennota. Dr gaat 500 miljoen per jaar meer naar auto's dan naar spoor in Nederland. Je krijgt zelfs subsidie voor het aanschaffen van een auto!

  • @KojoMaarten
    @KojoMaarten 8 หลายเดือนก่อน +16

    Wat een leuke conducteur! En goeie repo

  • @peterbeer8657
    @peterbeer8657 8 หลายเดือนก่อน +19

    Een betere aansluiting van de bedrijvigheid door ruimtelijke planning dus zou ook een verbetering zijn. ASML in Eindhoven heeft geen gemakkelijke aansluiting met de spoorwegen, nogthans zou dat voor hun interessant zijn als toegang voor hun medewerkers die dan ook de snelweg ontlasten en wellicht hun vervoer meer milieubewust kunnen maken. Ik zie de nodige verbeteringen graag gebeuren.

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 8 หลายเดือนก่อน

      Dat is een goede.
      Gebouwen zijn nu wel heel erg verdeeld over Veldhoven.
      Maar een station bij de grootste locatie zou al helpen.
      Maar wie gaat die investering doen?
      Helpt dat om te voorkomen dat ASML uit Nederland vertrekt?

    • @peterbeer8657
      @peterbeer8657 8 หลายเดือนก่อน

      @@maxaafbackname5562 Het hele industriepark zou er bij voorkeur bij kunnen baten. Het gaat dus niet enkel over ASML. En hetzelfde kan op andere locaties dus het gaat zelfs niet perse over Veldhoven.
      Een investering is een investering als blijkt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het nadeel hier is vooral de onkost. Het voordeel is natuurlijk bijkomende transportopties, maar welke? Je kan personen vervoeren maar mogelijks ook vrachten. Zijn er bedrijven daar die veel vrachten behoeven te vervoeren en die dat efficiënt over de spoorweg kunnen doen? Men zou dus eens een bredere studie moeten doen. Mogelijks kan de overheid een duit in het zakje doen. Mogelijks kan ook de lokale gemeente een duit in het zakje doen. En de lokale bedrijven is ook een optie, alsook de spoorwegmaatschappij zelf die er een waarschijnlijk druk bezette spoorlijn en dus inkomstenbron bij krijgt.
      Of dat helpt om AMSL in Nederland te houden kan ik natuurlijk niet weten. Het kan in elk geval een positieve rol spelen voor bedrijven, mensen in de regio en voor het milieu. Dus moet men van de studie ervan maar eens dringend werk gaan maken. Het is wel de overheid die de ruimtelijke planning moet doen, dus die plaats moet voorzien waar de spoorweg en het eindstation komt te staan. Dat is hun werk, het is daar dat het moet gebeuren.

    • @jdjphotographynl
      @jdjphotographynl 8 หลายเดือนก่อน

      @@maxaafbackname5562 En is er uberhaupt de plek om een spoorlijn en bijbehorend station aan te leggen om ASML mee te bedienen? Als ik op Google Maps zie dat het grootste deel van ASML in het zuiden van Veldhoven langs de A67 ligt, en je half Veldhoven en half Eindhoven door moet om bij het dichtstbijzijnde spoor te komen, dan lijkt die kans mij erg klein.
      En of ASML hier veel waarde aan hecht valt ook te betwijfelen, want anders zou je zeggen dat zij zich om te beginnen al ergens hadden gevestigd waar de verbinding met het OV makkelijker en toegankelijker was.

    • @JaNouWatIkVind
      @JaNouWatIkVind 6 หลายเดือนก่อน

      Dat helpt inderdaad een klein beetje, omdat hun medewerkers dan ook uit een ruimer assortiment woningen kunnen kiezen. Of de rest van Brabant dat fijn vindt, is de vraag.

  • @GuidoHaverkort
    @GuidoHaverkort 8 หลายเดือนก่อน +3

    We hebben meer mensen nodig zoals die franse conducteur

  • @chezrenes
    @chezrenes 8 หลายเดือนก่อน +12

    Topaflevering! Mooi dat dit hier de praktische contouren ontstaan van het in kaart vd treinproblematiek. Dit oppert wellicht ook een andere aanpak aan namelijk dat je 1voor1 juist de praktische problemen moet aanpakken. Bestuurders en politici zouden wellicht eens wat deze methodiek moeten toepassen en implementeren itt het oeverloze vergaderen tot in kunst verheven. Helaas hebben we ook te maken met iets plats als belangen. Belangen van bedrijven en ook landen waarbij nationalistische gevoelens een rol spelen. Kortom: welkom in Europa.

    • @GroteGeer
      @GroteGeer 8 หลายเดือนก่อน

      Dat is nu juist de charme van trein reizen. Als lange afstand treinreizen net zo soepel als een vliegreis zou zijn... ben je dat allemaal kwijt. 'Als treinreiziger moet je de regie los kunnen laten - en dat valt anno 2024 voor vele niet mee'. Dit 'niet los kunnen laten' gedrag zie je ook bij toeristen op de Waddeneilanden. Na een paar dagen - is de gemiddelde toerist alsnog onthaast / aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. 😅

  • @Uwe_Ludolf
    @Uwe_Ludolf 8 หลายเดือนก่อน +9

    Dat het de internationale verbindingen er beter op de zijn geworden ben ik niet direct eens met de directeur van ÖBB International. Anders gezegd, het geldt niet voor Nederland.
    In het verleden bestonden er bijvoorbeeld treinen naar Italië vanuit Nederland. Iets recenter ook nog nachttreinen naar Kopenhagen, Praag, Warsawa (en Moskou/Minsk maar dat kan nu niet meer).
    Men (nationale spoorvervoerders en nieuwe partijen als GoVolta) lijkt zich maar op een paar verbindingen te concentreren: Amsterdam-Berlijn en Amsterdam-Brussel(Parijs)
    (Dag)treinen naar Hamburg, München of Lyon zouden gewoon moeten bestaan. Dit ligt misschien ook deels aan het materieel dat wordt ingezet, met locomotief+rijtuig is het veel makkelijker om verschillende bestemmingen te combineren. Achter een tgv treinstellen hang je niet even twee rijtuigen die in Lille aan de trein naar Lyon worden gekoppeld.

  • @longbow857
    @longbow857 8 หลายเดือนก่อน +24

    7:48 Ik heb nul ervaring met paarden, maar volgens mij probeert dat paard toch even aandacht en waardering te geven alvorens aan de maaltijd te beginnen. De kerel loopt met een emotieloze kop weg. Verbaasd me weinig dat hij directeur geworden is haha.

    • @borneboer7035
      @borneboer7035 8 หลายเดือนก่อน +8

      Die man heeft veel bezuinigd op wissels in Nederland en daardoor de flexibiliteit bij storingen naar de klote geholpen.

    • @IKayz-hh1re
      @IKayz-hh1re 8 หลายเดือนก่อน +1

      En daardoor minder kans op een wisselstoring misschien?

    • @-Madelief-
      @-Madelief- 18 วันที่ผ่านมา

      ....??

  • @amykpop1
    @amykpop1 8 หลายเดือนก่อน +2

    Wat een leuk item! Het Europees spoornetwerk heeft zoveel potentie! Stel je voor dat we lange internationale snelheidstreinen hebben net zoals in China en Japan.

  • @MimouFirst
    @MimouFirst 8 หลายเดือนก่อน +2

    Ik ben 8 jaar geleden met de trein van Eindhoven naar Zuid-Frankrijk Toulouse gegaan. Duurde 12 uur (best oke, even snel als auto), moest in Parijs zelf met de metro nog naar een ander treinstation toe om verder te kunnen. 4x overstappen. Gedoe om tickets te krijgen in midden Frankrijk. :')
    Terug gevlogen.

  • @BenvanBroekhuijsen
    @BenvanBroekhuijsen 8 หลายเดือนก่อน +23

    20:38 welkom in de distopische wereld waarin we tegenwoordig leven. We zijn 24 uur per dag verbonden met elkaar via internet, maar een goedemorgen in real life, kan er niet vanaf. Mensen vergeten dat conducteurs ook mensen zijn. Ik denk dat het hele individualisme de wereld kapot maakt wat dat betreft.
    16:05 leuk om te zien dat jullie ook in Lissabon zijn geweest. Maar ik hoor helemaal niets over het "Bitola Iberica", het Iberische Spoor dat breder is dan het spoor in andere Europese landen. Momenteel is het zo dat in Portugal gewerkt wordt aan verbetering van het nationale spoorweg, we krijgen een TGV van Lissabon naar Porto, en er zijn discussies gaande of dit spoor Iberisch of Europees moet zijn. Het idee is dat dan uiteindelijk treinen vanuit Lissabon naar het Noorden kunnen en vandaaruit via Spanje naar Frankrijk. Maar het probleem is dat de ene keer wil Portugal graag verbinden met Spanje, maar dan wil Spanje dat niet, en de andere keer is het andersom. Het heeft geen zin om een spoor te leggen als het bij de grens ophoudt. Maar natuurlijk kun je er als land ook voor kiezen om gewoon WEL dat spoor te leggen zoals Oostenrijk de nachttreinen heeft gekocht. Als het er eenmaal ligt, dan nodig je het ander land uit om aan te sluiten.
    Het zelfde gebeurt in Nederland tussen Nijmegen en Kleve. Er lag ooit spoor, er zijn enthousiastelingen die het spoor weer willen herstellen, maar de politiek werkt niet mee, en nog erger, de lokale bevolking ziet het niet zitten om weer treinen door hun dorp te laten rijden. Het vervelende is natuurlijk dat we een democratie hebben, en populistische partijen daarop in springen en zo het volk zelf tegenhoudt wat eigenlijk goed is voor ze.

    • @hoedemakerbart
      @hoedemakerbart 8 หลายเดือนก่อน

      Klopt eerste wat je zegt..
      Ten tweede vroeger hier in Gendt liep zelfs een tram door het dorp naar Nijmegen of Arnhem en in Nijmegen had je ook tram banen en idd de verbinding met Kleve. Ik denk dat de opkomst van de auto heeft meegedragen aan de afbraak hiervan

    • @BenvanBroekhuijsen
      @BenvanBroekhuijsen 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@hoedemakerbart Uiteraard heeft de opkomst van de auto hieraan bijgedragen. Maar die tijd is nu voorbij, we zijn op een retour omdat inmiddels wel duidelijk is dat met de alsmaar groeiende bevolking, het niet houdbaar is om iedereen auto te laten rijden. Niet voor het miieu maar ook niet qua kosten voor wegenonderhoud en zo.
      De tram in Nijmegen is ook erg jammer dat die verloren is gegaan. Hier in Lissabon is een groot deel van het tramnet verloren gegaan, maar ze gaan het herbouwen, althans dat is het plan (in Portugal duren dat soort plannen meestal vele jaren :D). In Nijmegen is daar altijd bezwaar tegen geweest omdat het te duur zou zijn. Inmiddels bestaan er electrische bussen dus ik denk dat de tram er nooit meer zal komen.

    • @GuidoHaverkort
      @GuidoHaverkort 8 หลายเดือนก่อน

      Die laatste 2 zinnen zijn zo pijnlijk waar, elke verkiezing zie je het opnieuw

  • @RFGfotografie
    @RFGfotografie 8 หลายเดือนก่อน +9

    Het antwoord/oplossing ligt er al jaren, maar niemand wilt iets veranderen. Tenzij t nog meer geld oplevert.

  • @wietzevanderwijk3169
    @wietzevanderwijk3169 8 หลายเดือนก่อน +10

    Wat een fantastische conducteur!

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 8 หลายเดือนก่อน +1

      Geen conducteur, maar een echte host.
      Zoals het hoort.

  • @wvonk9636
    @wvonk9636 8 หลายเดือนก่อน +1

    Geweldige man, die conducteur. Het zou zomaar gezellig kunnen worden als je hem op maandagochtend als conducteur treft.

  • @MrEoinkeane
    @MrEoinkeane 8 หลายเดือนก่อน +5

    Als je kijkt naar concurrentie zou dit al veel oplossen. Verre van alles, er is vooral politiek kneiter veel geneuzel. Maar op Lyon - Barcelona reiden nu meerdere maatschappijen en dat heeft zo veel goeds gedaan voor de ticketprijzen. Ook binnen Spanje zelf maar zelfs tussen Frankrijk/Duitsland/Oostenrijk/Italie gebeurt al heel veel. Maar voor Nederland zitten we nog steeds met monopolisten op 1 spoor. Gooi gewoon Trenitalia tussen de Eurostar en de IC Direct. Dat zou héél veel goeds doen voor het spoor. Maar ja, dat is dan weer een lastige politieke maatregel.

    • @mfbfreak
      @mfbfreak 8 หลายเดือนก่อน +1

      Privatisatie leidt in de sportwereld nooit tot wat goeds. Kijk maar naar het gezeik in Groot Brittannië, en ook bij onszelf ben ik geen fan van de rottige gang van zaken op de nevenlijnen waar je weer extra betaalt en niet met 1 abbonnemetof ticket kan reizen. We moeten gewoon weer naar non profit bedrijven toe, wiens hoofddoel niet winst is, maar treinen.

    • @Marchanthof
      @Marchanthof 8 หลายเดือนก่อน

      @@mfbfreak Denk dat jullie beiden een punt hebben. Ik denk dat het goed is om op het basisnet goede treindiensten te hebben, die frequent en betrouwbaar rijden. Of dat door een NS gebeurt of een private partij kun je discussie over voeren, maar wat belangrijk is, is dat er strikte eisen komen voor maatschappijen, en dat je inderdaad met 1 abonnement of ticket kan reizen.
      Voor internationale reizen of trajecten waar de standaard pendelaar geen gebuik van maakt, is dit naar mijn mening een ander verhaal. Op dit soort routes, denk aan Barcelona-Madrid, Milaan-Rome, Parijs-Barcelona en Nederland-Parijs zullen jij en ik niet snel op dagelijkse basis gebruik van maken. Dit zijn vaak bovendien routes waar vrij gemakkelijk winstgevend te rijden is. Hier kan concurrentie absoluut geen kwaad. Neem Parijs-Barcelona. Bij SNCF, de enige aanbieder op het volledige traject, betaal je zo 200/250 euro voor een zitplaats in de 2e klasse. Dat is natuurlijk bizar, vooral als je beseft dat het om een nationale spoorwegmaatschappij gaat. Die misbruiken hun monopolie op deze route om dikke winsten te behalen. Op deze route is het prima dat Renfe nu deels ook rijdt (Lyon-Barcelona en Marseille-Barcelona-Madrid), want dan heb je een wat goedkoper alternatief. Datzelfde Renfe gaat vanaf deze zomer ook Parijs-Barcelona rijden, en ook Trenitalia/Iryo zal dit doen. Tussen Barcelona en Madrid concurreren deze maatschappijen ook, en het heeft tot een veel frequenter aanbod en lagere prijzen geleidt. Dat is natuurlijk prima. Hetzelfde geldt voor de lijn Amsterdam-Parijs, waar Trenitalia inderdaad interesse in heeft (ze hebben treinen besteld die hier kunnen rijden). Ik kan niet wachten tot de dag dat zij echt gaat rijden.

    • @DeeZedEx
      @DeeZedEx 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@mfbfreak In japan en hong kong zijn de spoorlijnen gewoon privaat, werkt prima.

    • @ppvd4692
      @ppvd4692 8 หลายเดือนก่อน

      @@DeeZedEx In de VS zijn de spoorlijnen ook privaat, en is het een zooitje....

  • @tomris225
    @tomris225 8 หลายเดือนก่อน +9

    ben laatst met de trein 1 dagje naar Parijs gegaan, 's morgens de trein gepakt in Rotterdam en 's avonds om half 8 vanuit Parijs weer terug. Vond het echt chill en heb genoten van mijn dagje. de tickets koste me ook maar 30 euro voor de heenreis en 30 euro voor de terugreis. De tickets zijn echter alleen goedkoop wanneer je 3 maanden van te voren boekt... toen de datum naderde kostte de tickets 150 voor de heenweg alleen. waarom is dat eigenlijk zo??

    • @MrWebdictator
      @MrWebdictator 8 หลายเดือนก่อน

      Het consortium achter Eurostar (lees de nationale spoorwegen) dulden geen concurrentie, dus die is er niet omdat ze die hebben afgeschaft. En als er geen concurrentie is dan kun je vragen wat je wilt

    • @AlexHaan
      @AlexHaan 8 หลายเดือนก่อน +6

      Leuk vanuit Rotterdam. Als Noorderling betaal ik bijna dat bedrag al om in Rotterdam te komen...

    • @baukewijnsma
      @baukewijnsma 8 หลายเดือนก่อน +2

      Het is inderdaad belachelijk dat de prijzen op de laatste week 500% zijn ten opzichte van 3 maanden eerder. Dat slaat echt helemaal nergens op.

    • @tomris225
      @tomris225 8 หลายเดือนก่อน

      ja daar had ik gelukkig mijn studentenov voor
      @@AlexHaan

    • @FragLord
      @FragLord 8 หลายเดือนก่อน +2

      Ja en vergeet niet. Met de flixbus boekt ik een ticket van Brussel naar Parijs voor nog geen 25€ heen EN terug... Je bent wel wat langer onderweg dan de Thalys of TGV. Maar daarvoor moest ik bijna 200€ voor neertellen, heen en terug. En dat is dan aan de -26 jaar korting... Heb je tijd en zit je op een budget, pak de bus.

  • @UlasMT
    @UlasMT 8 หลายเดือนก่อน +2

    @16:04, GEWELDIG hoe, en op welke manier, VPRO Tegenlicht de draak steekt met de red tape (in de EU) en in dit geval wat betreft het boeken van een intereuropese treinreis. Wat kan dat toch een nachtmerrie zijn!

  • @GroteGeer
    @GroteGeer 8 หลายเดือนก่อน +5

    Buitenlandse treinreizen zie ik juist als onthaasten èn ook de andere benadering van alle daagse dingen - een heerlijk theater des levens. Alstublieft niet teveel eenheidsworst - dan ervaar je de wereld juist als een gevangenis. Neem iets vaker de moeite om zaken die anders gaan - te accepteren. Iets van 'omdenken' en 'anticiperen'. Het onderweg zijn biedt juist kansen - gewoon waarnemen - het onderweg zijn - is al voorpret - al het andere (aankomst / afspraak) kan zomaar minder leuk zijn.🎉

  • @oJoJo
    @oJoJo 8 หลายเดือนก่อน +3

    kunnen ze geen europees spoorbedrijf maken die overal gewoon langs mag rijden

  • @DrErikEvrard
    @DrErikEvrard 8 หลายเดือนก่อน +1

    Er is geen lokwissel meer in Aachen voor de Nightjet, dus dat klopt alvast niet meer in het verhaal. De Oostenrijkse Vectrons rijden direct door tot in Brussel (en de Oostenrijkse machinisten mogen die dienst ook uitvoeren).

  • @babylonmadrid
    @babylonmadrid 8 หลายเดือนก่อน +3

    Reizen met de trein in Europa is juist geweldig! Je hebt tenminste nog het gevoel dat je reist, en dan is het prettig om er de tijd voor te nemen.

    • @AlexHaan
      @AlexHaan 8 หลายเดือนก่อน +3

      Zo lang je de trein neemt om te reizen. Niet om ergens naartoe te gaan.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens 8 หลายเดือนก่อน

      ​@@AlexHaannou eerlijk. De ervaring van vliegen is nu ook niet heel geweldig. Dat hele inchecken, boarden en je dan opvouwen in een veel te krappe stoel om dan gedropt te worden in een of ander weiland... Wat een primitieve bende is t ook eigenlijk! Dan heb ik liever een comfortabele brede stoel in een trein met beenruimte waar ik gewoon zo in kan stappen.

  • @baukewijnsma
    @baukewijnsma 8 หลายเดือนก่อน +1

    Het moeilijkste is dat veel beslissingen over de trein genomen worden door politici die 1 of 2x per jaar in een trein zitten. (Alleen maar als er pers is) en de keuzes vaak via aanbestedingen gaan waarbij politici alleen maar kijken naar hun budget. En veelal kiezen voor de goedkoopste optie.

  • @ErikHendriks-tu2bg
    @ErikHendriks-tu2bg หลายเดือนก่อน

    Prima onderwerp, maar graag volgende keer in de helft van de tijd, met al die flutstukjes eruit!

  • @Jonago.
    @Jonago. 8 หลายเดือนก่อน

    Dank voor het aankaarten, een waardevol thema

  • @darkshiftyzero
    @darkshiftyzero 6 หลายเดือนก่อน

    Mooi dat Dbahn uitgelicht wordt, dat is echt het uitschot van de treinbedrijven binnen Europa.

  • @exeuropean
    @exeuropean 8 หลายเดือนก่อน +4

    probeer maar een ticket te kopen van hier naar Lissabon. En waarom i kun je niet dwars door Parijs met de trien??? Jemoet met de metro. Niet goed voor mensen die een beperking hebben zoals invaliden of minder validen.

  • @HaErBeSo
    @HaErBeSo 8 หลายเดือนก่อน +1

    Ik vind het allemaal wel meevallen. Je kunt overal wel komen met de trein, eventueel aangevuld met andere vormen van OV. Ja inderdaad, soms kost het tijd, het is relatief duur etc. Maar als je snapt dat je het niet moet vergelijken met vliegen of de auto en al helemaal wanneer je oog hebt voor milieu etc. dan is het zo slecht nog niet.

    • @julienkr
      @julienkr 8 หลายเดือนก่อน +1

      Je noemt de punten waarom de meeste mensen voor het vliegtuig kiezen. Met de huidige prijzen (en some hele lange reistijden) laat je de keuze aan de individu (en haar portemonnee) terwijl bij een goede prijs en tijdsduur (waar de tijdsduur best langer mag zijn) er echt een verschuiving zal plaatsvinden.
      Daarnaast kom je zeker niet overal in Europa met de trein… of je bent dagen met vele overstappen en hotels verder.

  • @DaveWraptastic
    @DaveWraptastic 8 หลายเดือนก่อน +5

    ELF UUR tussen 2 hoofdsteden in buurlanden. Complete waanzin.

    • @jdjphotographynl
      @jdjphotographynl 8 หลายเดือนก่อน +1

      Inderdaad complete waanzin, zeker als je het vergelijkt met hoe lang je erover doet als je van Lissabon naar Madrid rijdt met de auto. Dan ben je ergens tussen de 6 en 7 uur kwijt, iets dat in principe met de trein ook mogelijk zou moeten zijn.

    • @NiekNooijens
      @NiekNooijens 8 หลายเดือนก่อน

      Stel je voor dat men een shinkansen zou aanleggen. Dan kan dat in 3 a 4 uur!

  • @lauravanimpe3173
    @lauravanimpe3173 8 หลายเดือนก่อน +1

    16:02 als je echt een kafkaëske trein-ervaring wil beleven raad ik aan eens te proberen met een rolstoel een internationale treinreis te maken. Reis uitzoeken. Daarna verplicht bellen en alleen met CC kunnen betalen (die veel mensen niet hebben). Het verschilt per land hoe je de reisassistentie om de ontoegankelijke trein überhaupt in te kunnen moet boeken. Je reis duurt waarschijnlijk een stuk langer want je wil zo min mogelijk overstappen. Elke overstap is een mogelijk punt van falen van de reisassistentie. En als op 1 van de stations waar je moet zijn of overstappen de lift stuk is? Succes, je mag nu je hele reis om boeken. Deze derde klas reiservaring is soms wel goedkoper, dat dan weer wel.

  • @ninadekoning_
    @ninadekoning_ 29 วันที่ผ่านมา

    Ik wilde als DJ graag zo klimaat vriendelijk reizen (dus trein). Wat ik er voor terug kreeg: rennen van de ene kant van het station naar het andere omdat Deutsche Bahn twee minuten voor vertrek pas het gewijzigde spoor doorgaf en de extreem ‘flexibele’ prijzen waardoor de plekken waar ik draaide soms meer dan 300 euro kwijt waren om mij naar hen te laten reizen. Gemiste overstappen etc. Terwijl ik met het vliegtuig veel goedkoper uit was en 0 problemen had gehad. Tsja, dan kan ik het niemand meer kwalijk nemen.

  • @azorazan
    @azorazan 8 หลายเดือนก่อน +1

    De trein tussen Kopenhagen en Malmö(Zweden) kost omgerekend 26,50 voor een retourtje, voor 35km afstand. Als de trein, zoals met regelmaat gebeurd, niet rijd, rijden er bussen voor in de plaats, in theorie. In de praktijk rijden die bussen niet, en kun je samen met 200 boze gestrande Zweden een taxi gaan bellen, zoals mij afgelopen vrijdag overkwam.

  • @huubvelthuis8988
    @huubvelthuis8988 8 หลายเดือนก่อน +3

    we hebben napoleon nodig, maar dan voor treinen.

  • @wouterpaap9343
    @wouterpaap9343 8 หลายเดือนก่อน

    Een cabine in Nightjet was in september 250 euro enkele reis. Nu 450 euro. Dynamic pricing? Nee, hoever van tevoren ook, weekend of door de week: altijd minimaal 450.
    Elke dag vertrekt om 20.29 een trein uit Stuttgart. Die heeft drie delen:
    - Boedapest - single = 220 euro
    - Zagreb - single = 220 euro
    - Venetië - single = 450 euro. En dit is het enige Nighjet deel. Dat zie je dus ook direct aan de prijs.

  • @Minemice
    @Minemice 8 หลายเดือนก่อน +1

    Leuke aflevering!

  • @xander9460
    @xander9460 7 หลายเดือนก่อน

    Het moet staat gerund worden. Een competitief model werkt niet omdat trein maatschappijen niet echt kunnen concurreren. Als jij de trein naar Parijs van 12 uur moet hebben. Dan is er maar 1 trein die dat doet en vaak maar 1 trein bedrijf die deze route rijd. Effectief een locale monopolie dus. Hier in Nederland is het ook terug te zien. ProRail en de Ns zijn op hun delen spoor een monopolie. En sinds het spoor geprivatiseerd is, is de service verslechterd en de prijs (ook gecorrigeerd voor inflatie) gestegen.
    Dus tenzij ze concurrerende treinen tegelijk laten rijden op hetzelfde spoor. Geen concurrentie mogelijk.

  • @SpeedBird6780
    @SpeedBird6780 8 หลายเดือนก่อน +1

    Een klein beetje hoop is er, recent is een streven dat tegen 2050 alle Europese sporen "Radio gebaseerd ERTMS" hebben (Level 2 of hoger). Volgende lijkt mij spoorbreedte.

  • @austinpowersfasjer
    @austinpowersfasjer 6 หลายเดือนก่อน

    Ik ben van Utrecht naar Wenen geweest met nachttrein. Is echt niet zo plezierig. Terugreis werd overigens gewoon 2 uur van tevoren gecanceld. In combi met standaard Duitse vertragingen, bijna 24 uur vertraging

  • @Trainviking
    @Trainviking 8 หลายเดือนก่อน

    Er valt heel veel te verbeteren inderdaad.

  • @m.t1003
    @m.t1003 8 หลายเดือนก่อน +1

    Ov is de toekomst

  • @romeonijsse2359
    @romeonijsse2359 8 หลายเดือนก่อน +7

    Ik denk dat Volkswagen Audi Group, BMW, Renault etc hier ook veel baat bij hebben om geen goed trein netwerk te hebben.

    • @jameskent8gmail
      @jameskent8gmail 8 หลายเดือนก่อน

      Auto's neemt de trein ook😂 één land naar één andere, naar de winkels.

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 8 หลายเดือนก่อน

      ​​@@jameskent8gmailgoederen vervoer is dan ook totaal niet te vergelijken met personenvervoer.
      Het is goedkoper om containers van Rotterdam naar Italië per spoor te vervoeren dan dat de boot ook even Italië aan doet.

    • @bobdebouwer7835
      @bobdebouwer7835 8 หลายเดือนก่อน

      PON is maar gen op 1 trein en dat is de trein die nieuwe atos naar leusden bregnt

  • @pvdppvdp6638
    @pvdppvdp6638 8 หลายเดือนก่อน +3

    Niemand is blijkbaar nog tevreden tegenwoordig met eender wat. Het is te traag, te weinig, te duur, enzovoort. En dat blijkt ook uit de reacties.

  • @San-69
    @San-69 8 หลายเดือนก่อน

    Mooi verhaal. En de trein is mooi. Veel mooier dan het vliegtuig. Maar ja, spoorman he 🙂 Oja en los inderdaad van loc wisselen en de techniek... Maar ergste vind ik, is het kaartjes kopen. als ik naar mn broer wil, en ik wil met de trein, dan heb ik een probleem. Ik praat over van NL naar Zuid Frankrijk. Je krijgt dan een lappendeken aan deeltrajecten. Vaak moet je reserveren. En wat denk je, als je ergens door een vertraging een aansluiting mist, heb je pech. Mijn schoonzusje uit Zweden wilde eens met de trein komen en miste in Hamburg de aansluiting door vertraging van de trein uit Stockholm. Zij was haar geld kwijt. Kon daar een nieuw ticket kopen. Echt zeer belachelijk. En dat ticketing zou je zeggen, dat moet toch oplosbaar zijn. Kijk andere bovenleidingspanning heb je niet zomaar geregeld. Moet het zich-aanpassende land (NL) ook de hele vloot ombouwen. En dat gaat allemaal niet in één dag. Dus zit je jaren met dubbele systemen. Ons 1,5 kV systeem is wat dat betreft een zeer ongelukkige erfenis uit het verleden. Maar kaart-afspraken maken dat kan toch zeker wel sneller? Zonde wat een gemiste kansen. En de spoorlui zelf, geloof mij, die zijn welwillend.

  • @hansd3295
    @hansd3295 8 หลายเดือนก่อน

    In Lissabon betaal je ongeveer 6,- per dag om een hele dag openbaar vervoer te gebruiken ! Het kan dus wel ! Zolang de overheden niet ingrijpen en de prijzen zo hoog houden, ( en die volgende jaar weer fors verhogen ) krijg je nooit de mensen in de trein. Ik heb zelf ook de indruk dat de overheid helemaal niet wil dat we met de trein gaan, ze missen dan immers miljarden aan inkomsten op benzine en diesel !

    • @FragLord
      @FragLord 8 หลายเดือนก่อน

      Ja maar hoeveel moet de staat in het buideltje tasten en de bevolking belasten voor die prijs? Dat vergeet je er wel bij te zeggen. Dat is zoals al die Amerikanen die denken dat Europese gezondheidszorg "gratis" is. Ja daarom dat België ook het meest belaste land ter wereld is... Alles heeft een kostprijs. En ook het gemiddelde loon in Portugal is ongeveer 1/3e van België en Nederland... Dus eigenlijk moet je die prijs x3 doen...

    • @hansd3295
      @hansd3295 8 หลายเดือนก่อน

      @@FragLord Ik begrijp wat je bedoel, bedankt voor je reactie ! Wat ik eigenlijk probeerde te zeggen is: Zie je wel dat het kan, een veel lagere prijs voor OV en daardoor massaal gevulde bussen, trams, treinen en metro's !
      Aan de ene kant wil onze overheid dat, vol openbaar vervoer, dat geeft rust in de stad en is beter voor het klimaat. Aan de andere kant willen de overheden het juist niet ! Dat kost onze overheid enorm veel accijns en de gemeentes missen daardoor veel geld van parkeeropbrengsten.

  • @cheapworldtraveller
    @cheapworldtraveller 8 หลายเดือนก่อน +1

    18:50 En daarvoor pak ik de flixbus naar parijs. Ja, je bent wel wat langer bezig, maar het scheelt zoveel ontiegelijk veel euro's en vind het alsnog veel comfortabeler reizen dan het vliegtuig.

  • @SidMajors
    @SidMajors 8 หลายเดือนก่อน +2

    Geen enkele plek in de wereld waar het daadwerkelijk wel goed geregeld is, to be fair.

    • @ppvd4692
      @ppvd4692 8 หลายเดือนก่อน

      Probeer Zwitserland eens....

  • @WouterDieks
    @WouterDieks 8 หลายเดือนก่อน +11

    Is iemand wel eens in America geweest dan weet je pas wat slecht openbaar vervoer is.

    • @larsweetjewel
      @larsweetjewel 8 หลายเดือนก่อน +10

      Lijkt me geen excuus voor het steeds slechter laten worden van ons ov.

    • @StefanWithTrains
      @StefanWithTrains 8 หลายเดือนก่อน +3

      Phoenix (Arizona) heeft zo'n 1,625 miljoen inwoners en heeft alleen 2 tram lijnen en 2 bus lijnen. En ja, de bussen rijden maar elk uur. Dat is letterlijk alles.

    • @leonpaelinck
      @leonpaelinck 8 หลายเดือนก่อน

      Phoenix is een grap ​@@StefanWithTrains

    • @jameskent8gmail
      @jameskent8gmail 8 หลายเดือนก่อน

      Ik neemt naar Amerika op Amtrack.
      Het was fijn, ik had geluk 🎉

    • @StefanWithTrains
      @StefanWithTrains 8 หลายเดือนก่อน +2

      @@jameskent8gmail Amtrak is nogal lackluster. Alleen op de NEC (Northeast Corridor, DC-NY-BOS) is Amtrak nog op niveau van de EU. Dit is namelijk een van de weinigen ge-elektrificeerde spoorlijnen van de VS.

  • @mymemeplex
    @mymemeplex 8 หลายเดือนก่อน +3

    @NotJustBikes look!

  • @HPAPieters
    @HPAPieters 8 หลายเดือนก่อน

    19:16 Volgens mij is dit precies wat er in Nederland ook met de NS gebeurt. Op bepaalde trajecten heb je geen alternatief dan de NS, zoals UtrechtDen Bosch of UtrechtZwolle, en is het toch een privé onderneming. Een monopolie positie waar je U tegen zegt en waar de hoofdprijs voor wordt gevraagd.

    • @DixOutForHarambe
      @DixOutForHarambe 11 วันที่ผ่านมา

      Ik denk niet dat dat de reden is hoor. Alhoewel beide NS en ProRail als onafhankelijk en met eigen zeggenschap handelen (in het kader van marktwerking), heeft de Nederlandse overheid wel nog steeds 100% van de aandelen.
      Wat absoluut absurd is, is dat de Nederlandse ticketprijzen nog steeds zijn gebaseerd op de olie/benzineprijzen. Ik denk dat je daar het voornaamste last van hebt, althans ik wel.

  • @ReindeRRustema
    @ReindeRRustema 6 หลายเดือนก่อน

    Ben door deze uitzending, een 'meetup' en de reacties hier op het idee gekomen om een petitie te starten: 'Rij de intercity over de grens'. Zoek daar maar op. Want een link hier plaatsen mag geloof ik niet.

  • @luit2tinke
    @luit2tinke 8 หลายเดือนก่อน

    In beide wereldoorlogen was het spoor van levensbelang voor de bevoorrading aan alle fronten, aan beide zijden van elk front.
    Vanuit pacifistisch oogpunt is de lappendeken aan spoorwegen en de moeizame internationale samenwerking dus een zegen.
    Vanuit strategisch oogpunt is het een gruwel.

  • @jannemanhendrik3881
    @jannemanhendrik3881 7 หลายเดือนก่อน +1

    Het valt allemaal reuze mee mensen. Door Duitsland is efficiënt en effectief en idem door Frankrijk vanaf Brussel -Zuid. Ook naar Oostenrijk is prima. Idem vanuit NL naar Milano. Het kan beter. Dat is waar. En je moet zelf een avondje alles rustig uitzoeken. Maar dat is voorpret. Niet dan?

  • @UlasMT
    @UlasMT 8 หลายเดือนก่อน

    @13:23 is PRECIES de reden waarom duurzaam reizen nog steeds toekomstmuziek is. De realiteit is dat de trein reteduur is, terwijl dat toch andersom zou moeten zijn t.o.v. vliegen. De EU zou juist treinreizen moeten promoten, sponsoren en subsidiëren zodat mensen geïncentiveerd worden om de trein nemen. Beetje gewone logica, maar ze liggen te slapen daar in Brussel?

  • @dimilands
    @dimilands 6 หลายเดือนก่อน

    the cost for travelling with train inside europe is extreme
    il costo di viaggiare dentro l'europa e estremamente alto
    kosten om met de trein door Europa te reizen zijn echt hoog

  • @d.6593
    @d.6593 8 หลายเดือนก่อน +1

    Prijsverschillen zijn ook BIZAR. Nederland, veel te duur, zeker voor wat je krijgt.

  • @lollipupke4212
    @lollipupke4212 8 หลายเดือนก่อน +1

    Heerlijk dat ze nog welkom madam monsieur

  • @Thomas_TdK
    @Thomas_TdK 8 หลายเดือนก่อน +2

    Die nep omroep stem die gebruikt wordt vind ik zwaar irritant

  • @matthijs95
    @matthijs95 8 หลายเดือนก่อน +18

    Waarom is er bij de Tegenlicht-redactie niemand die Duits spreekt? Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van een interview omhoog gaat als iemand in zijn moedertaal kan spreken. Dit is echt best wel armoede.

    • @Uwe_Ludolf
      @Uwe_Ludolf 8 หลายเดือนก่อน +2

      Duits is echt 'fucking' moeilijk zal de jonge generatie journalisten denken. Als je maar wil is het niet zo moeilijk.

    • @jochemjonker3362
      @jochemjonker3362 8 หลายเดือนก่อน

      Het zelfde soort sentiment/mentaliteit,als bij de div.nationale spoorwegmaatschappijen.

    • @marenmer
      @marenmer 8 หลายเดือนก่อน +6

      Omdat hij beter engels spreekt dan ik duits spreek. Dus ten behoeve van de kwaliteit en de toegankelijkheid voor ons (internationaal) publiek. Ik spreek overigens wel Frans,Portugees, Spaans en wat italiaans, is dat ok qua jonge journalist? Maar het klopt, een vlot interview in het Duits zou ik dolgraag kunnen en ben nog steeds aan het bijspijkeren.

  • @KarlMarked
    @KarlMarked 8 หลายเดือนก่อน

    Dit is nou echt een eu taak.. ipv milieu maatregelen waar we toch weinig van gaan merken

  • @dutchwise1981
    @dutchwise1981 หลายเดือนก่อน

    your saving time.. really.. plane is way faster to get to places then train..

  • @joeydaniel3852
    @joeydaniel3852 8 หลายเดือนก่อน +1

    oh is dit geen Europapa reaction video?

  • @minionminion6480
    @minionminion6480 8 หลายเดือนก่อน

    wie gaat ook 3 landen rijzen zonder een directe trein of bus, ik ging naar barcelona voor 18 euro met de bus..

  • @donnjohnsen1762
    @donnjohnsen1762 7 หลายเดือนก่อน

    Funny, as an American I laugh a bit about this video. Our train network is so worse in America If you compare this with Europe.
    Also world wide. The train network in Europe is the best in the world. The problem is that the network and company's don't really work together in different country's. If you solve this problem then Europe has the best train network of the world. And also the prices in Europe to travel by train are quite high.

  • @theobolt250
    @theobolt250 8 หลายเดือนก่อน +3

    Meer ROVER? En dan Europa-breed?

  • @suicidalbanananana
    @suicidalbanananana 8 หลายเดือนก่อน

    Beetje vreemd verhaal als je bedenkt dat het treinnetwerk in de EU toch wel nummer 2 of 3 wereldwijd is, het is eigenlijk alleen beter geregeld in Japan... Kan het beter en/of goedkoper? tuurlijk! is het slecht geregeld? nee absoluut niet...

  • @chasingxcolors
    @chasingxcolors 8 หลายเดือนก่อน +3

    Bloggertje van het begin heeft een behoorlijk vertekend beeld van hoe 'Europees' we zijn.

    • @longbow857
      @longbow857 8 หลายเดือนก่อน

      Qua reizen zijn we gigantisch Europees. Waarom denk je dat al die Britten nu zo pissig zijn dat ze paspoort controle moeten ondergaan om lekker in het zuiden te zitten? Open grenzen vind iedereen al de normaalste zaak van de wereld, en dat kan alleen bij een Europese samenwerking.

  • @Palmboom313
    @Palmboom313 8 หลายเดือนก่อน

    Laat ze eerst maar eens de binnenlandse treinen oplossen.

    • @leonpaelinck
      @leonpaelinck 8 หลายเดือนก่อน

      Opzich wel een goed punt. Grootste merendeel van alle verplaatsing zijn in dezelfde stad.

  • @JonathanNilens
    @JonathanNilens 8 หลายเดือนก่อน

    LOL I used the rail fare example that he gave in court hahaha

  • @lollipupke4212
    @lollipupke4212 8 หลายเดือนก่อน +1

    Alleen spaans talige mag u land inloodsen? Dacht grenzen open?

  • @suzannevanderschaaf3393
    @suzannevanderschaaf3393 8 หลายเดือนก่อน

    Eroupe is e best

  • @GeneralPlompie
    @GeneralPlompie 8 หลายเดือนก่อน

    Ey voice-over, ben je allergisch voor goeie grappen maken of....

  • @trsshowstopper9518
    @trsshowstopper9518 8 หลายเดือนก่อน

    Gaat weer eens helemaal nergens over.

  • @jos_t_band3912
    @jos_t_band3912 8 หลายเดือนก่อน +2

    In de lucht is er geen infrastructuur als sporen en wissels nodig.

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 8 หลายเดือนก่อน +2

      Dat klopt.
      Wat relevanter is dat er geen belastingen betaalt hoeven worden, terwijl KLM subsidie krijgt omdat ze voedsel exporteren...

    • @mfbfreak
      @mfbfreak 8 หลายเดือนก่อน +3

      In de lucht niet, maar op de grond des te meer. Een gebied ter grootte van Amsterdam, op extreem kostbare grond waar bovendien geen woningen omheen gebouwd kunnen worden, wordt geofferd aan de luchtvaart. Vliegvelden kosten ook gewoon miljarden.

    • @jos_t_band3912
      @jos_t_band3912 7 หลายเดือนก่อน

      @@maxaafbackname5562op treinen zit geen subsidie dacht je?

    • @jos_t_band3912
      @jos_t_band3912 7 หลายเดือนก่อน

      @@mfbfreakde totale oppervlakte en hoeveelheid infrastructuur nodig voor treinen is vele malen meer.

    • @jos_t_band3912
      @jos_t_band3912 7 หลายเดือนก่อน

      Bij staking van de trein is er geen alternatief. Ja misschien gaat er bus die kant op. Hoe fijn is het dat je kunt kiezen uit meerdere vliegtuigmaatschappijen?
      Ga je mensen dwingen de trein te pakken… dan gaat de prijs van treinkaartjes omhoog.

  • @joostwitjes116
    @joostwitjes116 8 หลายเดือนก่อน

    Het is gewoon gênant

  • @berberbro
    @berberbro 8 หลายเดือนก่อน

    Gingen nou die hotemetoten tussen Berlijn en Parijs uit hun pakken en in hun pyamama's later ? Zag er knus uit 😅

  • @nihonkokusai
    @nihonkokusai 8 หลายเดือนก่อน

    politiek hmm

  • @Langevloei-NL
    @Langevloei-NL 8 หลายเดือนก่อน

    Frans? Hahaha je maakt een grapje.

  • @rb7669
    @rb7669 3 หลายเดือนก่อน

    Long live Flixbus

  • @Orf-dy7hr
    @Orf-dy7hr 8 หลายเดือนก่อน

    Wat is die melding op 5.34!!?? Moet woke NL ook weer onzinnig bezig zijn?

  • @hoedemakerbart
    @hoedemakerbart 8 หลายเดือนก่อน

    Zeg het nogmaals: we hebben maglev trein netwerken nodig. Dan sta je in 4/5 uurtjes in Spanje bijv. Zo kan je concurreren met het vliegtuig. Het gaat extreem veel kosten maar als we willen investeren in de toekomst zal dat moeten. China en Japan investeren als een gek in maglev treinen
    Rails is niet meer van deze tijd man.

    • @Burtlocker
      @Burtlocker 8 หลายเดือนก่อน +1

      Japan heeft er 1 en die willen ze in 2027 vervangen. Dat zijn nou nog niet echt oplossingen voor alle trajecten in Europa.

    • @hoedemakerbart
      @hoedemakerbart 8 หลายเดือนก่อน

      @@Burtlocker Japan wel maar China heeft er al een paar en komen nog veel meer aan zijn ze allang mee bezig met de Aanleg. Het is zeker wel een oplossing om alle grote steden met elkaar te verbinden. Conventioneel spoor is gewoon veel te langzaam

    • @Burtlocker
      @Burtlocker 8 หลายเดือนก่อน

      @@hoedemakerbart Heb jij enig besef hoeveel spoor er ligt in Europa en hoeveel treinen wij hebben op dat net? Daarnaast zijn hier alle grote steden vrij goed verbonden en om daar een kleine verbetering in aan te brengen zijn er bergen geld nodig. De vraag is dus of dat nu of ooit de moeite gaat zijn.

    • @leonpaelinck
      @leonpaelinck 8 หลายเดือนก่อน

      Bruh er is EEN commerciële maglev in heel de wereld. De maglev in Japan gaat nog jaren duren.
      Maglev is gewoon gigantisch duur

    • @hoedemakerbart
      @hoedemakerbart 8 หลายเดือนก่อน

      @@leonpaelinck tja vooruitzien vraagt investeringen begrijpen ze in China wel

  • @vijfvier
    @vijfvier 7 หลายเดือนก่อน

    Ja maar noem 1 continent waar treinreizen beter geregeld is

  • @Snisnasnappie1
    @Snisnasnappie1 8 หลายเดือนก่อน

    Vergeet ook de nationale dienstregelingen niet! Het is al overvol en daar past simpelweg niet nog meer treinen bij.

    • @a.b.8035
      @a.b.8035 8 หลายเดือนก่อน +2

      Je kunt ook internationale treinen integreren in je nationale dienstregeling. Dat vergt moeite, maar moet zeker mogelijk zijn

  • @pauldekoning7679
    @pauldekoning7679 8 หลายเดือนก่อน

    5:07 hij is zo schattig omg, set me up for a date 🤐

  • @jelmervanlenteren773
    @jelmervanlenteren773 6 หลายเดือนก่อน

    Een Oostenrijker die WOEHOE doet over treinen. Uhhuh.

  • @vpnconsult
    @vpnconsult 8 หลายเดือนก่อน +2

    EuroPapa 🎶🎶

  • @ptttelepost8814
    @ptttelepost8814 8 หลายเดือนก่อน

    treinen zijn vies, een uurtje in zoon ding en je meurt de hele dag muf.

  • @vandeberg649
    @vandeberg649 8 หลายเดือนก่อน

    Immigranten komen ook niet per trein hè