10 hotsauce maken

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ย. 2024
  • Rode peper, chilipeper, jalapeñopepers, cayennepeper, Madame Jeanette, habanero en de Aji Amarillo zijn een paar van de meer dan honderd varianten Spaanse peper die sinds de ontdekking van Amerika de wereld veroverd hebben en die je kunt gebruiken voor een gefermenteerde hotsauce. Hotsauces zijn er in veel soorten, maar wat ze bijna allemaal gemeen hebben is dat ze gefermenteerd zijn. Tabasco wordt bijvoorbeeld 1,5 jaar in houten vaten weggezet. In die lange periode krijgen gunstige bacteriën de kans om complexe moleculen - die wij niet kunnen proeven - af te breken tot allerlei aroma's die onze hond wel kan waarnemen.
    In deze instructie film leg ik uit hoe je zelf hete saus kunt fermenteren. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt, is peper, zout, een pot, veel tijd en een beetje creativiteit om een leuke smaak te bedenken. Je kunt na het kijken van deze film niet alleen tabasco, maar ook andere hotsauces zoals sriracha maken.
    Dit recept komt uit mijn boek Verrot Gezond maar ook in mijn eerste fermentatieboek Verrot Lekker staan verschillende gefermenteerde sauzen. Beide zijn verkrijgbaar via smaakpark.nl/p...

ความคิดเห็น • 13

  • @akaLisette
    @akaLisette 3 ปีที่แล้ว +2

    Ben aan het begin van de lockdown aan het fermenteren en het is echt een aanrader! Hot sauces, uien, knoflook... Verrot lekker!

  • @LucindaCattery
    @LucindaCattery 2 ปีที่แล้ว

    Oh wat heerlijk zeg ik ben al je filmpjes aan het kijken ik ga gelijk aan de gang
    Heb ook je boek verrot lekker wat een prachtig leerzaam boek
    Dank je wel!

  • @angeliqueverwaal4765
    @angeliqueverwaal4765 2 ปีที่แล้ว

    Wat een toffe video weer Dankjewel 😀👍 🌶️

  • @emilevangeel67
    @emilevangeel67 4 ปีที่แล้ว

    Super lekker, sriracha. Zelf laat ik de pulp er allemaal in zitten, gewoon na de fermentatie flink pureren en dan koken met wat azijn, heerlijk!

  • @Quarius
    @Quarius ปีที่แล้ว

    Suiker maakt de meeste gerechten lekker maar kan je geraffineerde suiker vervangen voor honing of dadels ?

  • @Peacefrogg
    @Peacefrogg 3 ปีที่แล้ว +2

    De pulp die na het zeven overblijft is lekker op een tosti.
    Ik vind t lastig om te kiezen tussen inkoken of niet. Aan de ene kant is de saus echt nog te waterig (meer tabasco dan sriracha), en aan de andere kant wil ik niet alle probiotica vermoorden. Geen idee of het zin heeft of juist niet, maar ik ga een deel achterhouden om dit, na afkoelen, weer toe te voegen.

    • @mbrackeva
      @mbrackeva ปีที่แล้ว +1

      Ik gebruik soms wat arabische gom om binding te krijgen zonder te moeten verhitten. Dat zorgt er ook voor dat je saus niet uiteen gaat vallen in een dik en een waterig gedeelte. Je maakt hem zo dik als je wil.

  • @ArjanAanraad
    @ArjanAanraad ปีที่แล้ว

    Ik heb al mijn gekweekte pepers in de vriezer zitten, kan ik deze nog gebruiken om te gaan fermenteren?

  • @koeni18
    @koeni18 2 ปีที่แล้ว

    Hallo,
    Misschien kan je mij helpen met het volgende vraagstuk.
    Afgelopen jaar ben ik op visvakantie geweest naar Frankrijk. Ik viste met een mix van tarwe hennep en mais. Maar ik merkte dat later in de week ik steeds meer ging vangen, en ik denk dat dit was omdat er een fermentatie optrad in het voer, ik zag ook dat er gist op het water lag in de emmer. Karpers kunnen deze aminozuren en andere stoffen goed waarnemen blijkbaar.
    Nu is mijn vraag, ik zou dit graag een keer nabootsen, maar op welke manier kan ik dit het beste doen, en met welke gisten/bacteriën kan ik dit het beste uitvoeren. Het hennep tarwe en mais worden eerst geweekt en gekookt. En daarna zou ik graag een gecontroleerde fermentatie hebben.
    Alvast bedankt!
    Groet Koen

    • @looppooper2306
      @looppooper2306 2 ปีที่แล้ว

      Het klinkt alsof je een lekkere tarwe/hennep/mais zuurdesem aan het maken bent 😋 ik zou dat recept aanhouden. Open fermentatie (dus begin met een lege pot, afgedekt met een doekje en een elastiek. Alles mag op kamertemperatuur) en dan minimaal één week lang elke dag 1 shotglas "tarwe" mengsel 1 shotglas water toevoegen. Flink roeren. Als je pot vol zit 3/4e overgieten in een kom, aanvullen met "tarwe" mengsel zodat je een stevige deegbal krijgt. Dat nog 1 a 2 dagen laten staan.
      Gepureerd appeltje/rogge/kefir kunnen je zuurdesem verrijken. Na je zuurdesem geoogst te hebben kan je wat je over houdt weer elke dag/elke twee dagen aanvullen. Zuurdesem is goed in te vriezen als je even geen zin hebt om te vissen. Als je je zuurdesem noet voert of invriest gaat die na een verloop van tijd schimmelen.
      Succes!

  • @hildeproost1829
    @hildeproost1829 2 ปีที่แล้ว

    Ik dacht dat de goede stoffen, de voordelen van het fermenteren, verloren gaan als je het nadien nog laat inkoken????

    • @mbrackeva
      @mbrackeva ปีที่แล้ว

      De bacteriën overleven dat meestal niet. Maar de melkzuren blijven wel aanwezig. En dat zijn de voordelen.