Waterzijdig inregelen Robot vloerverwarmingsverdeler..

แชร์
ฝัง

ความคิดเห็น • 132

  • @gertbrouwer4818
    @gertbrouwer4818 ปีที่แล้ว +6

    Waarom haal je die knoppen eraf? Kun je niet gewoon aan de knoppen draaien om de doorstroom groter of kleiner te maken?

  • @Logical
    @Logical 3 ปีที่แล้ว +2

    Goed bezig, mooie video's met heldere uitleg. Wat ik nu zo bizar vind, iedereen praat over energie besparen, hoge prijzen, belasting naar beneden etc etc. Maar over het inregelen of CV juist instellen hoor je dus helemaal niks terwijl dat de meest simpele besparing voor het milieu én de portemonnee is. Hier nu ook zelf gedaan en ondanks 'onderhoudscontract' stond hij leuk op de fabrieksinstellingen te draaien. Woningbouwverenigingen e.d. moeten voor juiste informatie zorgen en eigen mensen trainen om dit te doen bij alle huurders, moet je nagaan wat een besparingen dat op kan leveren, alleen al door simpelweg de CV juist in te stellen.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +2

      Helemaal mee eens.. als ze eens zoveel reclame maken over waterzijdig inregelen dan heb je pas een zeer grote besparing te pakken..

  • @jovaz0r
    @jovaz0r 3 ปีที่แล้ว

    Klein uitgevoerde koperwerk viel mij ook meteen op. Weer een mooi filmpje John!

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Bedankt..
      Liever niet te kleine leidingen.. teveel weerstand waardoor de pomp harder moet werken en dan verbruik je weer meer stroom.. kansloos dit..

  • @HPISavageXSS46
    @HPISavageXSS46 8 หลายเดือนก่อน +1

    Helder verhaal John! Ook heel leerzaam hoe je aan het einde nog even de installatiefouten doorneemt.
    Een paar vragen:
    1) Als je geen zoneregeling hebt maar wel wilt besparen door minder te stoken in bijv. de hal en woonkamer, kun je dit dan alsnog doen door deze groepen te 'knijpen'? Als ik het goed begrijp komt de retourtemperatuur voor die groepen dan lager te liggen (= meer afgifte), maar door de verminderde flow gaat er alsnog relatief minder warmte hierheen.
    2) Ik heb begrepen dat je op een moderne vvwpomp geen pompschakelaar mag plaatsen. Deze pomp ziet er vrij nieuw uit, hoe zit dit?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  8 หลายเดือนก่อน

      Als je de waterhoeveelheid van de radiator gaat verminderen dan neemt het vermogen iets af..
      Je kunt gewoon bij nieuwe pompen een pompschakelaar plaatsen.. en als hij wel kapot gaat dan verkopen ze rommel.. dan moeten ze een pomp fabriceren die daar wel tegen kan..

  • @maarten_mensink
    @maarten_mensink 2 ปีที่แล้ว +2

    Wat als je witte dopjes hebt op de retour kranen? Kan je dan ook nog iets inregelen?

  • @se032131
    @se032131 3 ปีที่แล้ว

    Ipv een rubberlapje gebruik ik 2 rubber ringen en een metalen ring. Volgorde wordt dan: muur rubber ring, verdeler, rubber ring, metalen ring. De metalen ring zorgt ervoor dat je de bout niet in het rubber gedraait wordt. Ziet er ook beter uit.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      Dat kan natuurlijk ook maar het gaat om het principe..
      Zelfs met ringen de verdeler niet strak draaien.. hij moet een beetje los zitten..
      Bedankt voor de tip.. :)

  • @janhugovantoor7436
    @janhugovantoor7436 2 ปีที่แล้ว +1

    Hi John, dankzij je goede uitleg heb ik mijn Robot vloerverwarming met Wilo pomp kunnen verbeteren. Alle 6 metalen groep ventielen stonden volledig open. De keuken en gang zitten op de kortste groep (no 1) en bleven achter in temperatuur. Zonder temperatuur meter en debietmeters heb ik alternatief bedacht voor de debiet meting. De pomp gebruikt elektrische stroom voor de pomp regeling, het maken van een constant druk verschil, en de stroming door de leidingen. Het stroomgebruik is dus ook afhankelijk van het debiet. Met een multimeter kan de wisselstroom van de pomp gemeten worden. Met alle groepen dicht gebruikt de pomp 60 mA. Met alleen de langste groep (no 6: bij de achtergevel van de woning) wordt het 66 mA. Hij gebruikt dan 6 mA voor het debiet van deze groep. Met alleen groep 1 volledig open is de stroom 68 mA, dus 8 mA voor het debiet van groep 1. De overige groepen heb ik afgeregeld op 64 mA (is 4 mA per groep.) Op grond van de stroommeting is het debiet verdeeld in Groep 1:2:3:4:5:6 = 8:4:4:4:4:6. De keuken is nu goed, in de huiskamer is de vloerverwarming bij de achtergevel verbeterd. Alleen de gang kan nog wat beter.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Zo kan het ook.. wel wat meer werk..
      Het beste is debietmeters plaatsen.. kost wel iets maar veel nauwkeuriger..

  • @angelodeboer8675
    @angelodeboer8675 2 ปีที่แล้ว

    Hallo John, onze vloerverwarming heeft een zoneregeling met de aansluitmodule van Watts. Op de afvoerkant van de verdeler zitten afsluiters die handmatig zijn in te stellen. In de huiskamer zijn 3 groepen waarvan er 2 niet warm worden. Dan kan ik toch de afsluiters iets opendraaien. De flowmeters op de aanvoerkant staan al helemaal open. Er is dan toch nog steeds verbinding met de ruimtethermostaat? Bij voorbaat dank voor je antwoord. Angelo de Boer.

  • @MrTubertub
    @MrTubertub ปีที่แล้ว

    Beste John, bedankt voor alle leerzame video's. Op welke temperatuur moet de thermostaatknop van de warmwater aanvoer van de vloerverwarming verdeler staan met radiatoren boven en alleen vloerverwarming beneden? Grundfos pomp (meer dan 10 jaar oud) en een robot verdeler met 3 groepen. Alvast bedankt.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      Voor en najaar 30 graden
      Winter 35graden en bij zeer strenge vorst 40graden..
      Het hangt wel van de isolatie van de woning af..😉

    • @MrTubertub
      @MrTubertub ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie bedankt voor je snelle reactie. Isolatie is zo zo. Er zit al die jaren geen pompschakelaar aangesloten op deze setup. Is het zinvol om dit alsnog te doen, zoja welke is hier geschikt voor? Mvg

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      @@MrTubertub
      Er moet altijd een pompschakelaar tussen.. anders heb je kans dat de koude groep de warme groep afkoelt..
      Ik plaats altijd Albrand.

  • @moi984
    @moi984 3 ปีที่แล้ว +1

    Mooi hoor!

  • @jacques1791
    @jacques1791 2 ปีที่แล้ว

    dank voor duidelyke film
    welke debietmeters kan ik op mijn robot standaard pro plaatsen ?

  • @sportpraktijkoldambt3774
    @sportpraktijkoldambt3774 ปีที่แล้ว

    Ik heb zo eenzelfde verdeler maar dan met 8 groepen, 1,5 jr geleden geiinstalleerd, nu zag ik dat bij mij leiding die links het blok in gaat met de thermostaatknop koud is en de rechter leiding warm. Dus denk verkeerd aangesloten ? . Nu heeft de installateur bij mij ook een evo home geinstalleerd, met de 8 groepen ingedeeld in 3 zones. zone 1:woonkamer-gang-toilet, zone 2 :garage kantoor, zone 3: garage praktijk. Klopt mijn gedachte dat ik door de Evohome knoppen zelf niets meer hoef in te regelen ? . En ik vroeg mij af of ik bv de gang en toilet ook nog als aparte zone kan creeeren ? , ik bemerk dat het in de gang kouder is dan de woonkamer.

  • @peterminten6458
    @peterminten6458 3 ปีที่แล้ว +2

    Hallo John, Allereerst hartelijk dank voor jouw duidelijke filmpjes en heldere uitleg.
    Ik heb al jaren exact deze verdeler zitten en ben ook bezig deze in te regelen. Vloerverwarming heb ik als hoofdverwarming (100m2), 2 onder 1 kap woning. Nu heb ik 2 vragen:
    Wat is nu een goede aanvoer en retour temperatuur? In pompstand 1 heb ik een verschil van 12 graden. En in pompstand 2 rond de 6 graden.
    En adviseer je nachtverlaging toe te passen of continu dezelfde temperatuur? Onze woning is uit 1971 maar compleet gerenoveerd en geïsoleerd.
    Alvast hartelijk dank voor je reactie.
    Mvg Peter

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Pompstand verdeler op 2.. 6 graden verschil is goed..
      Met vloerverwarming dag en nacht dezelfde temperatuur aanhouden..

    • @peterminten6458
      @peterminten6458 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie als de ketel gaat stoken nu het kouder wordt heb ik op pompstand 2 een verschil van 10 graden tussen aanvoer en retour. Is dit nog goed, of moet de pompstand naar 3? Als hij op 3 staat is een temperatuurverschil van 2 graden, is er dan nog genoeg warmteafgifte aan de vloer?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      @@peterminten6458
      Als je een meander patroon hebt dan is 2 graden goed, als je een slakkenhuispatroon hebt dan zou je het kunnen proberen met 10 graden.. en anders ook de pomp op stand 3

    • @peterminten6458
      @peterminten6458 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie inmiddels een paar dagen uitgeprobeerd. De vloerverwarming ligt in slakkenhuis patroon.
      Op pompstand 2 inderdaad een temperatuur verschil tussen aanvoer en retour op de verdeler van ongeveer 8 graden. Op pompstand 3 is het temperatuur verschil ongeveer 4 graden. Ligt er natuurlijk ook aan hoe hoog de ketel moduleert.
      Heb ik in pompstand 3 nog wel genoeg warmte afgifte aan de vloer?

  • @brasseriegroen8395
    @brasseriegroen8395 2 ปีที่แล้ว

    Dag John, ik heb een vraag, ik heb installateur gebeld voor water zijdig inregelen van vloerverwarming. Hij zei kan niet, hij moet eerst weten hoe de langer de slangen van
    elke groep. Klopt zijn verhaal? Wat is jouw reactie?

  • @DeOnbekendeHier
    @DeOnbekendeHier ปีที่แล้ว

    Beste, wij hebben ons huis verbouwd en vloerverwarming laten leggen in onze woonkamer. Willen nu alles in huis aansturen via Tado slimme knoppen. Lees veel onenigheid over het icm vloerverwarming. Mag ik vragen of u weet dit aan te sluiten en vloerverwarming apart van bovenverdieping te kunnen regelen?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      Je kunt alleen de complete verdeler aansturen... dus 1 op de begane grond en 1 op de eertse verdieping (of radiatoren) is geen probleem.

  • @timhamoen8332
    @timhamoen8332 2 ปีที่แล้ว

    Nou John van mij mag je een keer naar Friesland komen!

  • @onnokal1175
    @onnokal1175 ปีที่แล้ว

    Kan je dit ook doen als je de vloer met een "warmte" pomp koelt? Er is 1 ruimte waar een deel van de vloer nu minder koud wordt, ik neem aan dat dit deel in de winter ook minder warm wordt. Of is dit een onjuiste aanname? We wonen sinds 1 juni in dit huis en hebben de winter nog niet ervaren.

  • @basneutel
    @basneutel 3 ปีที่แล้ว +1

    Hey john, leuk filmpje. Nu had ik dit bij mn nieuwe huis ook gedaan, dan wel zonder debiet meters, maar wel met zone regeling. Alles 1 slag open gedaan en langere lussen samen met lussen die langs de muur/ramen gaan, 1.5 slag. Het werkt alleen nu is het temperatuurs verschil wel erg groot. Dit komt volgens mij ook doordat de robot verdeler wel erg veel mengt met t retour water heb ik t idee. Thermostaat staat op 45 graden (cv70), inlaat temp geeft 25 aan en retour temp 21. Ik kan de hele dag wel doorstoken en veranderd een beetje. Wat denk jij alles nog een half slagje open om het geheel wat omhoog te brengen? Wat hou jij aan verschil tussen thermostaat instelling en temp van inlaat en retour? En welke warmtebeeld camera heb jij?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Tussen de aanvoer en retour van de slangen maximaal 5 graden.. tussen de aanvoer en retour van de verdeler mag 30 graden zitten..
      Het kan zijn dat boven teveel water krijgt en dat de verdeler te weinig water krijgt..
      Ik heb een Testo 871i pixel plus warmtebeeldcamera

    • @frankhol8770
      @frankhol8770 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Het kan zijn dat boven teveel water krijgt en dat de verdeler te weinig water krijgt..>> hoe weet je dit en hoe los je dat op

  • @BeansBuilds64
    @BeansBuilds64 3 ปีที่แล้ว +1

    Hey John, bedankt voor je filmpje. Maar wat is nu precies een goede zoneregeling? Dat je per ruimte, 1 thermostaat hebt hangen, en dat deze via wifi communiceert met 1 groep op de verdeler? Kun je dat dan realiseren met bv de tadoo slimme radiator knoppen? Groet

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Klopt.. helaas heeft Tado dit systeem nog niet.
      Meestal wordt er dan een Honeywell Evo home geplaatst.. maar je hebt ze ook van Plugwise, Watts, Bosch ed..

  • @MiracAdanali
    @MiracAdanali 3 หลายเดือนก่อน

    hoi John, ik zie iets volgens mijn dat niet klopt is. Aanvoer temperatuur 70 Celsius is. Het valt me op. Bedankt voor goede uitleg. Groetjes.

  • @jandegaspiepe
    @jandegaspiepe 3 ปีที่แล้ว

    mooi fimpje weer John!,
    ik had nog een vraag hoe de pomp van de verdeler het beste in gesteld kan worden,ik heb nu een grundfos alpha2L 15-60 bp met 7 standen :3-2-1 en 4 standen schuine blokjes,het gaat om een kamer met open keuken met 5 groepen ,er zit verder geen thermische motoren op o.i.d!

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Dan constante druk.. en dan kijken welke stand..
      Tussen de aanvoer/retour van de slangen 5 graden bij slakkenhuispatroon en 2 graden bij meander patroon..

  • @Tijn1972
    @Tijn1972 2 ปีที่แล้ว

    Interessante video, ik ga er mee aan de slag. Maar misschien kan je iets ophelderen voor me. Er zit bij mij, voordat de toevoer- en afvoerleidingen bij de vloerverwarmingsverdeler komen, een verbinding tussen de leidingen met een stelknop er in…..waar is dit voor??

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      Dat ie een bypass.. die gaat soms open als er geen flow over de installatie is..

  • @sandervanoel3183
    @sandervanoel3183 10 หลายเดือนก่อน

    Beste John, heb jij misschien ervaring met het inregelen van een WTH vloerverwarming met HNS (bypass) direct boven de vloerverwarmingsunit? Ik wil even kijken of hij goed is ingeregeld. Een eventuele handleiding voor het inregelen kan ik niet vinden op internet. Gr. Marc

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  10 หลายเดือนก่อน

      Ik zet bypass meestal er pas tussen als ketel in storing dreigt te gaan.. maar liever niet..

    • @sandervanoel3183
      @sandervanoel3183 10 หลายเดือนก่อน

      Ik heb een "normale" bypass in her systeem zitten maar tevens de instelbare bypass (HNS van WTH) direct boven de unit.

    • @sandervanoel3183
      @sandervanoel3183 10 หลายเดือนก่อน

      Boven en onder de WTH bypass zitten in totaal 2 instelbare afsluiters. weet jij hoe ik deze moet instellen?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  10 หลายเดือนก่อน

      @@sandervanoel3183
      Zonder foto durf ik het niet te zeggen..

  • @eelcovanhemmen1180
    @eelcovanhemmen1180 2 ปีที่แล้ว +1

    Wederom een zeer informatief filmpje, bedankt.
    Ik heb op dit moment 7 radiatoren in huis (1e en 2e verdieping) en een Robot Pro vloerverwarmingsverdeler met 7 groepen voor de begane grond (LTV/HTV met stelschroef) op een Intergas HReco 36 ketel. Ik laat de radiatoren passief meeverwarmen met de warmtevraag van de vloerverwarming. Alle radiatoren zijn waterzijdig ingeregeld en ik heb ook de 7 groepen op de verdeler met elkaar in balans gebracht. Maar, is het nodig om de verdeler van de vloerverwarming ook waterzijdig in te regelen zodat er ook de juiste balans is tussen de radiatoren en de verdeler? Eigenlijk zie ik de vloerverwarming even als 1 grote radiator die ik in balans wil brengen met de 7 radiatoren, is dat nodig en hoe doe ik dat?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Nooit de verdeler pasief instellen.. als de radiatoren open gaan dan krijgt de vloer veel minder water en dan neemt het vermogen af.
      Verdeler altijd hydraulisch neutraal gebruiken..

    • @eelcovanhemmen1180
      @eelcovanhemmen1180 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie ik denk dat ik het woord passief hier niet had moeten gebruiken :-). Ik bedoel hier met passief dat als de woonkamer warmte vraagt en dus de vloerverwarming warmte krijgt dat de openstaande radiatoren in andere ruimtes dan ook warmte krijgen. Ik gebruik geen klep of zone systeem.
      Mijn vraag is dan, moet ik de verdeler van de vloerverwarming ook waterzijdig inregelen ten opzichte van de radiatoren en hoe doe je dat?
      Het is een Robot Pro verdeler die LT en HT aan kan dmv een regelventiel. Staat nu op HT ingesteld en krijg water van 65 graden.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      @@eelcovanhemmen1180
      Je moet de verdeler op 100% bijmenging zetten..
      Dan is de verdeler hydraulisch neutraal..
      Je moet altijd de slangen waterzijdig inregelen..
      Dan de ketel instellen zoals in het filmpje..

    • @eelcovanhemmen1180
      @eelcovanhemmen1180 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Thanks! Verdeler staat idd op 100% bijmenging en de slangen aan de verdeler zijn waterzijdig ingeregeld. Ketel ook ingesteld zoals op het filmpje. Dan is er dus vanzelf balans tussen de verdeler van de VV en de radiatoren in de andere ruimtes?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      @@eelcovanhemmen1180
      Als de verdeler volledige warmte vraagt dan stroomt er 4ltr/min.
      Hoe warmer de aanvoertemperatuur van de ketel is hoe minder er de verdeler in stroomt..

  • @peterminten6458
    @peterminten6458 2 ปีที่แล้ว

    Hoi John,
    Met het oog op een warmtepomp in de toekomst vraag ik me af of ik onze huidige verdeler(dezelfde als in het filmpje) kan vervangen door een gesloten verdeler zonder pomp. En deze kan inregelen dmv debiet meters. En de aanvoer temperatuur van de cv op 40 graden te zetten. Met daarbij evt een sticker op de ketel te plakken dat bij onderhoud van de ketel de aanvoertemperatuur niet hoger mag worden gezet.
    Afgelopen winterperiode heb ik dit al getest door de thermostaat op de huidige verdeler helemaal open te zetten en cv aanvoer temperatuur op die 40 graden in te stellen.
    Wat is jouw idee hierover?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Dat kan.. dan plaats je een composiet ltv verdeler met debietmeters.. alleen dan worden de radiatoren niet warmer dan 40graden..
      Dan zou ik voor boven verwarmen met airco, infrarood, of elektrische radiatoren.

  • @jacques1791
    @jacques1791 2 ปีที่แล้ว

    hoi john
    ff een vraag ik heb de robot standaard pro met 3 groepen
    ben ze aan het ingelen volgens jou instucties i groep heb ik dichtgedraaid en 1 slag opengedraaid nu heb ik op alle 3 de groepen op de retour slangen een temperatuur van 31,5 graden en op de aanvoerslangen 37,3 graden
    maar die groep die ik dichtgedraaid en een slag heb opengedraaid maakt nu een suisend geluid wat kan ik daar aan doen?
    heb de intergas xtreme 30 met jaga strada convectoren ketel staat nu zo ingesteld
    aanvoertemperatuur 60graden
    vermogen op 35
    maximale pomp op 35
    minimale pomp op 30
    pomp nadraaitijd 3 minuten
    en themostaat knop van de robot op 40 graden
    aanvoer temperatuur bij de robot is 54 graden
    en de retour is 35 graden

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Als je een korte groep hebt van 5 meter en de rest is 80 meter dan moet je die van 5 meter voor 99% dichtdraaien maar dan heb je kans dat deze inderdaad gaat suizen / fluiten.
      Kan je niets aan doen.. verkeerd ontworpen..

  • @jacques1791
    @jacques1791 2 ปีที่แล้ว

    john ik heb er de caleffi debietmeters tussen gezet
    nu is het verschil tussen de aanvoer slansen en de retour slangen 8gr
    hoe kom ik aan een verschil van5 gr tussen de slangen moet ik dan het retourventiel iets dichtdraaien?

  • @twentetwente
    @twentetwente ปีที่แล้ว

    Op welke temperatuur stel je de thermostaat van de verdeler in? Er zijn mensen die zeggen, zet maar helemaal open (max 50 graden) want de kamerthermostaat regelt de temperatuur wel. Klopt dit?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      Nee.. je kunt de thermostaatkop op 30 graden zetten.. hoe kouder het wordt hoe hoger je hem zet..

    • @twentetwente
      @twentetwente ปีที่แล้ว +1

      @@JohnVissercvoptimalisatie dank voor je antwoord. Dat is denk ik een beetje uitproberen wat comfortabel voelt.

  • @twentetwente
    @twentetwente ปีที่แล้ว

    Moet het verschil tussen aanvoer en retour altijd 2 graden zijn? Hoe vergroot je het verschil, meer of minder liters per minuut?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      Het liefts 5 graden of minder..
      Als er minder water doorheen gaat neemt het verschil toe..

    • @twentetwente
      @twentetwente ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie dank voor je reactie. Bij mij is het maar een halve graad maar knijp ik hem dan krijg ik het niet goed warm. Thermostaat van verdeler staat op 30 graden. Ketel op 75 graden en 25% vermogen

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      @@twentetwente
      Zet de thermostaat op 35graden..👍🏻

    • @twentetwente
      @twentetwente ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie top, ga ik dat doen. Maar halve graad verschil is niet te weinig? Of is het goed zolang maar 5 graden of minder is?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      @@twentetwente
      Mag iets minder als de andere groepen te weinig krijgen..

  • @johanvanhulten2726
    @johanvanhulten2726 2 ปีที่แล้ว

    Dag John. Ik zie hier een robotpomp en een pompschakaar. Ik heb wel een robotverdeler maar een nieuwere pomp volgens mij. De grundfors Alpha 2. Mag ik daar nu wel of geen pompschakelaar op zetten? In overleg met robot staat hij op standje II, dat is toch nog aardig wat watt. Zet hem in de zomer naar auto (9 watt), maar in de winter krijg warmt hij dan te langzaam op.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      Zeker.. ik plaats al een hele tijd pompschakelaars met een label a pomp.. tot nu toe is roestwater veel schadelijker dan een paar starts en stops extra.

    • @johanvanhulten2726
      @johanvanhulten2726 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Dank! Ga ik er eentje aanschaffen. Had er bij de aanleg van mijn CV en vloerverwarming al rekening mee gehouden dat ik het stopcontact van mijn vloerverwarmingspomp zou kunnen schakelen vanaf de ketel

  • @leenthart2173
    @leenthart2173 2 ปีที่แล้ว

    Dank voor je duidelijke filmpje. Bij mijn vorig jaar geinstalleerde vloerverwarmingsinstallatie bestaande uit vier groepen wordt de vloer naar mijn mening niet gelijkmatig warm. Ook worden de retourleidingen niet warm (22 graden) versus aanvoer >35 graden). Volgens de installateur was dit normaal en alles correct geinstalleerd. Naar aanleiding van dit filmpje begreep ik dat de retourleidingen weldegelijk warmer zouden moeten worden en heb ik geprobeerd de groepsverdelers verder te openen maar die staan al maximaal open. Is er dan nog en andere oplossing die ik kan proberen?

  • @dsanln5879
    @dsanln5879 3 ปีที่แล้ว

    Goed filmpje, super interessant. Twee vragen: wat voor een afsluiter zit er op de retourleiding onder het hoedje en hoe werkt deze afsluiter? Tweede vraag, als je een Robot verdeler hebt zonder inregelventiel (dus niet zoals deze want die heeft het wel, links op de bovenste buis), moet je de verdeler dan helemaal vervangen om te switchen naar een laagwarmte systeem of is dat ook anders op te lossen?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Dat is een afsluiter die kan je dichter zetten met een inbussleutel.. dan gaat er meer warmte ergens anders naar toe.. beter is het plaatsen van een inregelkraan..
      Een ltv verdeler heeft meestal geen pomp, heb je een ltv verdeler met pomp dan kan je de bijmenging regelen..
      Deze verdeler is een mengverdeler en niet geschikt voor lage temperatuur..

  • @jingles765
    @jingles765 3 ปีที่แล้ว

    Valt mij op dat de thermostaat kraan van de invoer op het filmpje op 70 graden lijkt te staan. Is het niet beter deze wat lager te zetten en aanvoer tempratuur van de CV zo laag als mogelijk te houden?

  • @meineszmf
    @meineszmf 3 ปีที่แล้ว

    Beste John,
    Ik heb heb een Therminon vloerverwarmingsunit Composiet LTV met debiet meters. Ik heb mijn cv (Vaillant hr solid) vermogen op minimaal gezet en mijn thermostaat staat op continue 20 graden. Aanvoer temp 70 gr
    Het enige wat voor mij onduidelijk is dat aan de zijkant zit een inbus ltv ventiel moet dat nu vol open, helemaal dicht, of ergens daar tussen in.
    Kunt u mij adviseren.
    Met vriendelijke groet,
    Mark

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      Als er een pomp op de verdeler zit en je hebt radiatoren dan moet je hem instellen als mengverdeler.. bijmenging 50% of hoger..
      Als je geen radiatoren hebt en alleen vloerverwarming zonder pomp dan de aanvoertemperatuur ketel op 40 graden zetten en de pomp ketel hoog en de bijmenging verdeler op 0%

    • @meineszmf
      @meineszmf 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Hartelijk dank, John

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      @@meineszmf
      Graag gedaan..

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster 3 ปีที่แล้ว

    john even een vraag ik doe op dit moment de 50 graden test met mijn cv ketel om te kijken of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp maar ik merk al dat ik een stuk meer gas gebruik nu verder geen klagen over de temperatuur is dit normaal en geeft dit aan dat mijn huis niet geschikt is?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Het gaat nooit om de aanvoertemperatuur.. de retourtemperatuur moet zo laag mogelijk zijn..

  • @Ricardo-jk8nu
    @Ricardo-jk8nu 3 ปีที่แล้ว

    John kijk je filmpjes nu al een tijdje waarvoor dank.
    We gaan begin volgend jaar beneden verbouwen en dan de radiatoren verwijderen en vloerverwarming daar voor terug laten plaatsen. Boven behouden we de bestaande radiatoren.
    We zitten er aan te denken om dit aan te sturen met Honeywell evo Home. Heb jij daar nog tips voor waar we zeker op moeten letten.
    Groeten Ricardo

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Is het beneden 1 zone en om hoeveel M2 gaat het?

    • @Ricardo-jk8nu
      @Ricardo-jk8nu 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie
      Het gaat beneden over 3 zones met in totaal 4 groepen 1keuken(afgesloten ruimte) 2 hal 3 woonkamer en eetkamer.
      Is in totaal 45m2 woonkamer en eetkamer grenzen aan elkaar en mogen dezelfde temperatuur hebben.
      Boven hebben we in totaal 4 radiatoren 1 per ruimte

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      @@Ricardo-jk8nu
      Dan zou je inderdaad kunnen werken met Honeywell.. dan plaats je een Evohome met 4 slimme radiatorknoppen en een Hce 80 vloerregelaar met ketelaansturing.
      Vergeet niet de pomp en de hoofdklep van de verdeler (vloerverwarming) op de Hce 80 aan te sluiten..

  • @frankpotjens1731
    @frankpotjens1731 3 ปีที่แล้ว

    Hoi John,
    Ook ik heb mijn Robot verdeler nu met flowmeters uitgerust en de verschillende groepen met verschillende lengtes goed ingeregeld n.a.v. deze video! Ik vroeg me alleen af wat nu een goede pomp snelheid is voor de unit? Moet het warme water er juist snel, langzaam of gemiddeld doorheen stromen? Ik heb 4 groepen met in totaal ong. 350 m slang / ong. 40 m2. Momenteel staat hij op continue middelste stand waardoor er 2,5 l/min door de groepen heen stroomt met een aanvoertemp van max 35 graden.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      Bij slakkenhuispatroon 5 graden verschil tussen aanvoer/retour en bij meander 2 graden verschil.

  • @aycabbas
    @aycabbas 2 ปีที่แล้ว

    Hoi, kunnen op deze insert ook thermo motors gemonteerd op worden?

  • @ChriszXitro
    @ChriszXitro 2 ปีที่แล้ว

    Hi John, ik geniet erg van je filmpjes. Ik heb dankzij dit filmpje mijn Robot vloerverwarming waterzijdig kunnen inregelen. Groep 2 bleef volledig koud en nu worden alle groepen gelijktijdig warm. Waterzijdig inregelen is dus echt een noodzakelijk iets. Ook heb ik mijn ketel met behulp van jouw filmpjes zuinig af kunnen stellen. Wel heb ik nog een vraag: Ik heb de Robot PRO verdeler, met een LTV-inregelventiel. Nu moduleert mijn Tado de aanvoer temperatuur, de aanvoer is daardoor vaak maar 45-50 graden en het duurt zeker 1,5 uur voordat de ruimte 0,1 graden gestegen is. Nu denk ik dat dit vooral komt omdat dit ventiel volledig open staat. Wat zijn jouw adviezen omtrent dit ventiel, hoe stel ik deze het beste af? Ook heb ik nergens een bypass in mijn systeem zitten, is deze wel noodzakelijk?

  • @dutchww
    @dutchww 2 ปีที่แล้ว

    Geweldige instructie John, bedankt! Vraagje: wat valt eraan te doen als de debietmeters helemaal vuil en daardoor onleesbaar geworden zijn? Ze zijn op mijn verzoek geplaatst bij mijn Robot Standaard Pro maar ik heb er nu helaas niet zoveel meer aan (zijn dezelfde flowmeters als bij de Optimum Flow). De verdeler is nu dmw natte vinger werk ingesteld, dit wil ik graag verbeteren.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      Dan zal je eerst een magneetfilter en microbellen ontluchter moeten plaatsen..
      Daarna zal je toch de debietmeters moeten schoonmaken..😅

    • @dutchww
      @dutchww 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie bedankt voor je reactie! Haha dan gaan we dat doen. Wat raadt je aan? Microbellen ontluchter en magneetfilter bij de cv en ook een magneetfilter bij de vloerverwarmingsverdeler of is dat overdreven? Ze zijn niet gratis...

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      @@dutchww
      Bij de cv-ketel is genoeg..👍🏻

    • @dutchww
      @dutchww 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Geweldig bedankt! Nog een vraagje (sorry!), werkt de microbellenontluchter ook voor een aanvoertemperatuur van rond de 50 graden? Ik meen dat je ergens aangaf dat dat niet zo was en dat je een vacuümontgasser noemde maar die zijn extreem duur?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      @@dutchww
      Klopt.. microbellen ontluchter werkt niet op lage temperaturen..
      Maar een goede stille vacuüm ontgasser kost rond de €3000,-😱

  • @r.h.6468
    @r.h.6468 2 ปีที่แล้ว

    Hallo John. Ik heb een vraag over een Robot standaard verdeler van een kennis. In de beschrijving staat een minimale aanvoer temp.van 70 graden. Hoe werkt dat precies op de verdeler? Er zit ook een thermostaatknop op die op 40 graden staat ingesteld. Je zult dus nooit met aanvoer temp. van 60 graden de vloer warm krijgen. Groeten Robert

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว +1

      Je hebt minimaal 50 graden nodig om een verdeler temperatuur van 40 graden te krijgen omdat de verdeler koud retourwater mee mengt de aanvoer in..

    • @r.h.6468
      @r.h.6468 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie bedankt voor de tip en reactie John.

  • @frankpotjens1731
    @frankpotjens1731 2 ปีที่แล้ว

    Hoi John,
    Ik heb nog een additionele vraag, jij hebt een pompschakelaar op de Robot verdeler gezet zo te zien. Ik heb zelf ook een nieuwe Robot verdeler met een A-label (modulerend instelbaar met standen). Ik heb de fabrikant gebeld om te vragen of ik deze ook op een A-label pomp kon plaatsen, hun antwoord was dat dit niet heel goed is voor de pomp omdat de elektronica in de pomp dan veel sneller stuk zou (kunnen) gaan. Wat is jou ervaring en visie/mening?
    Het is nu natuurlijk zomer en de pomp draait nu wel 24/7, echter in de laagste stand. Daarmee verbruik ik toch zeker 7-11 watt continue, niet bijzonder veel, maar als het niet nodig is, dan zet ik hem liever uit.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Je kan er gewoon een pompschakelaar op zetten..
      Er gaan meer pompen defect door vervuiling dan door aan/uit zetten...👍🏻

    • @frankpotjens1731
      @frankpotjens1731 2 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Ah top! Dan ga ik die maar eens bestellen :) Dank voor je antwoord!

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      @@frankpotjens1731
      👍🏻

  • @liflaf89
    @liflaf89 3 ปีที่แล้ว

    Hoi John, kan je ook advies geven over de pomp van de verdeler. De pomp heeft volgens mij 3 standen qua aanvoersnelheid maar ook 3 standen qua flow. Dat is mij niet helemaal duidelijk en wanneer gebruik je welke stand? Groeten uit Oss en natuurlijk wederom bedankt!

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      Tussen de aanvoer en retour slangen vloerverwarming maximaal 5graden..
      Heb je thermische motoren op de groepen.. dan proportionele druk.. geen zones dan constante druk.

  • @tomtiedom2
    @tomtiedom2 3 ปีที่แล้ว

    Hoi John, welke camera gebruik je??

  • @stefwesbeek5245
    @stefwesbeek5245 2 ปีที่แล้ว

    Zelf heb ik een Robot LTV verdeler met een watts inregelventiel. Deze is nooit ingeregeld, ook de groepen niet. Hoe zou je dat dan aan moeten pakken? Wat ik ervan begrijp, is dat deze het retourwater terugmengt boven een bepaald debiet, maar volgens mij is je debiet altijd hetzelfde?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  2 ปีที่แล้ว

      Lastig te zeggen zonder foto.. meestal zet je de watts 100% open.. zodat hij bijmengt..is eigenlijk niet nodig..

  • @aycabbas
    @aycabbas 2 ปีที่แล้ว

    Hallo, u regelt hier via de retour kan is dit aanbevolen ?

  • @casvandergun8193
    @casvandergun8193 3 ปีที่แล้ว

    Goed filmpje! Wij willen hier thuis Tado installeren, maar twijfelen over of het lukt met onze vloerverwarming dat gebruik maakt van de Robot verdeelunit. Alleen in de keuken ligt vloerverwarming, in 4 zones/leidingen. Is wel gewoon qua lucht één en dezelfde ruimte. Is de thermostaat knop van de Robot simpelweg te vervangen door de Tado thermostaat knop? Ergens lijkt het me niet te kunnen, maar een eenduidig antwoord op internet is ook niet te vinden. Wat zijn jouw gedachten hierover? Bij voorbaat dank!

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      De thermostaatknop van de vloerverwarming MOET blijven zitten.. deze regelt de vloertemperatuur.. je moet er een radiatorkraan Heimeier M30 (niet instelbaar) bij plaatsen.. daar past de Tado knop op..
      Succes..

    • @casvandergun8193
      @casvandergun8193 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Bedankt voor je antwoord. Bedoel je dan gewoon bij de warm water toevoer een extra kraan voor de thermostaatkraan van de vloerverwarming zetten? En dan die van de vloerverwarming op de gewenste (max) temperatuur of helemaal open zodat de Tado de enige beperkende/regelende factor is.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว

      @@casvandergun8193
      Thermostaatkraan zet je op 35graden.. en als het echt koud is iets hoger.
      De extra kraan is voor de Tado.. die regelt dan de ruimtetemperatuur..

  • @redsteal92
    @redsteal92 3 ปีที่แล้ว

    Bedankt weer voor je video, altijd interessant! Ik zit nog met 2 vragen.
    Hoe zit het met het inregelventiel aan de zijkant van sommige verdelers, helemaal open of dicht?
    Hier en daar lees ik over een bypass ventiel als je radiatoren hebt die allemaal dicht kunnen lopen, is dit aan te raden?

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      Als je overal zones hebt die dicht kunnen lopen dan heb je een bypass bij de ketel nodig..
      Hoe lager het vermogen en hoe lager de onderwaarde hoe kleiner de kans dat alles dicht kan lopen.
      Wat bedoel je met het inregelventiel?

    • @redsteal92
      @redsteal92 3 ปีที่แล้ว

      @@JohnVissercvoptimalisatie Een ventiel aan de zijkant van de verdeler waarmee je hem hydraulisch actief kan maken of niet.

    • @Jarwik2008
      @Jarwik2008 3 ปีที่แล้ว +1

      Ik denk dat je het inregelventiel om de retourstroom te regelen bedoeld? Dat is een ventiel om de verdelers ook geschikt te maken voor lagere aanvoertemperaturen van 40-70gr. INREGELVENTIEL VOLLEDIG DICHT = geen menging van vloer-retourwater met primair aanvoerwater, geschikt voor aanvoerwatertemperatuur vanaf ca. 40 °C*
      INREGELVENTIEL VOLLEDIG OPEN = wel menging van vloer-retourwater met primair aanvoerwater, geschikt voor aanvoerwatertemperatuur van ca. 70 °C Dit staat in de handleiding van de nieuwe Robot vloerverwarmingsverdelers

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      @@redsteal92
      Ah die..
      Daarmee kan je instellen hoeveel retourwater je wilt mee mengen.. deze staat meestal 100% open bij een hogere aanvoertemperatuur..
      Hoe verder je hem dicht zet hoe lager je de aanvoertemperatuur kan zetten.. volledig dicht is maximaal 40graden.. wordt ook wel eens volledig dichtgezet als je heel veel weerstand in de aanvoerleidingen hebt.

  • @Sawtooth75
    @Sawtooth75 3 ปีที่แล้ว

    Heel interessante en leerzame video’s. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe je convectoren waterzijdig inregeld? Ik heb een aantal Jaga Strada convectors met Danfoss thermostaat kranen met voorinstelling en retourventiel. Ik ben al een tijdje aan het proberen te achterhalen hoe dat in zijn werk gaat, maar ben nog niet wijzer geworden.

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  3 ปีที่แล้ว +1

      Convectoren mogen maar maximaal 5 graden verschil in zitten.. heb je er een Speedcomfort of Jaga met DBE dan maximaal 8 graden..
      Maar convectoren blijven altijd ruk inregelen..

  • @davyvoortmans5678
    @davyvoortmans5678 ปีที่แล้ว

    Belachelijk die hoge temp verdelers waarom niet de juiste temp aanvoeren vanaf de ketel via mengventiel groetje van belgie

    • @JohnVissercvoptimalisatie
      @JohnVissercvoptimalisatie  ปีที่แล้ว

      Als je nog radiatoren hebt dan moet de aanvoertemperatuur hoger houden en dan heb je een mengverdeler nodig..