Hallo Made in Holland, Uw film heb ik als inspiratie gebruikt. Wij hebben een warmtepomp all electric. Het werkt heel goed met onze oudere 5 groeps "jaro" verdeler. Pomp eraf en alle 15 mm leidingen vervangen voor 22 mm. Je hoort nauwelijks water stromen dus dat betekent weinig weerstand. Mooie bijdrage van U, bedankt. Groet Theo van Hoorn
Hoi, mooie en duidelijke uitleg! Ik ga binnenkort zeker hetzelfde doen. Ik heb nu de ketel al terug gezet op 40 graden en dat werkt perfect, maar als ik de verdeler opdeel zal dit zeker nog gas gaan besparen. Ik heb in December 2022 in de woonkamer een airco opgehangen wat al veel gas bespaard. Jan 2022, 242 M3 gas verbruikt en jan nu 2023, 117 m3. Doordat de vloerverwarming met een normale kamerthermostaat werd aangestuurd werkte het niet echt fijn. Het was moeilijk in te stellen omdat de lucht in de kamer snel op temperatuur is door de airco en de thermostaat slaat dan uit terwijl de vloerverwarming meer tijd nodig heeft om op te warmen. Eigenlijk ook wel logisch want op deze manier werk je met 2 verwarmingsbronnen. De oplossing : een aparte thermostaat voor alleen de vloerverwarming met externe sensor. Na lang zoeken een geschikte kunnen vinden en gekocht. € 67.- een koopje! De sensor op de retourleiding en wanneer de vloer (het water dus) afkoelt naar 24 graden gaat de cv weer aan totdat de 24 graden in de retourleiding weer is bereikt. Dit werkt bij mij perfect. Ik weet niet hoe of jij de verwarming nu regelt maar wellicht kan jij of iemand anders die deze video bekijkt zijn voordeel hier mee doen.
Ja wat een fantastische besparing heb je gedaan! Heel tof om zo na te denken over verschillende oplossingen. Die thermostaat met sensor lijkt een goed idee, heb je een link daarvan? Wanneer de 24 graden is bereikt of daarover heen gaat dan slaat de cv ketel dus weer uit, maar is je kamer temperatuur dan ook oke? Of regel je die dan meer met de airco?
Wil je echt maximaal debiet je verdeler in hebben, gebruik dan beide pompaansluitingen. De 1/2” gebruik je voor vullen en ontluchten. Gewoon een draadverloop met 45* bocht erop van 1”. We doen dat heel vaak in bestaande situaties, als we het systeem omschakelen naar een warmtepomp. Het liefst dan de buizen buigen, en zo min mogelijk appendages gebruiken. Je kunt ook overwegen om met een RTL kraan te werken, dan stuur je op de retour temperatuur. Die heeft direct een relatie met je vloertemperatuur.
@@freekhakvoort8899 jazeker, kwestie van een grotere diameter kopen. Pak bijvoorbeeld een 1” (dn 25) die hebben een Kvs waarde van 5. Dus bij 1 bar drukverschil laten deze 5 m3/uur door
Top video! Precies wat ik zocht. Heb je ook een oplossing voor uit kunnen uitvoeren van het opstookprotocol? Ik kan met deze opstelling feitelijk niet lager komen dan de aanvoertemperatuur van de CV toch? Als ik de thermostaat te ver knijp denk ik dat de keten op storing valt, omdat deze zijn warmte niet kwijt komt..
Ja klopt, wanneer de ketel opstart dan gaat ie niet boven de 30 graden in het begin, dan na een tijdje uitzetten zeg een half uur. En zo steeds iets langer opwarmen. Maar lijkt aardig wat te kunnen hebben. Maar door na een tijdje uit te zetten kan de vloer wat langzamer opwarmen.
Feitelijk heb jij een modificatie gedaan van een "ISSO-44 warmtegebruikersmodule 5" naar een "ISSO-44 warmtegebruikersmodule 6", door de pomp te verwijderen uit jouw vloerverwarmingsset. Jouw argumenten, betreft de menging van retourwater, zijn juist. Echter werden zij veroorzaakt door het constante karakter van de waterdebieten door jouw vloerverwarmingsgroepen. Ik moet wel bekennen dat ik enthousiast geraakt ben door jouw oplossing / oplossend vermogen. Ik moet echter wel vermelden dat er een veel betere oplossing is, die te allen tijde goed werkt en ook nooit ten koste gaat van het comfort en die het functioneren van overige warmtegebruikers in jouw woning niet negatief beïnvloed. Deze oplossing behelst: 1. Zorg er voor dat iedere groep op de set geregeld wordt o.b.v. ruimtetemperatuur. Door iedere groep op de set uit te voeren met een 2-weg regelafsluiter (ISSO-44 warmtegebruikersmodule 6), geregeld o.b.v. de ruimtetemperaturen van deze groepen. (waterdebiet van de afnemende groepen vraagafhankelijk maken) 2. Vervang de pomp op de set voor een pomp die o.b.v. drukverschil geregeld kan worden (i.p.v. de huidige lompe ongeregelde pomp, want dit is/was de werkelijke bron van de energieverspilling in deze) Jij was al aardig op de goede weg, maar moet nog wel een extra stap nemen om de werkelijke bron van de ellende in te kunnen zien. In jouw eigen situatie pakte jouw oplossing toevallig goed uit, maar in het overgrote deel van andere situaties zal dit slecht uit kunnen pakken. Met bovenstaande oplossing ondervang je het werkelijke probleem. Deze oplossing is overal toepasbaar. Keep on the good work!!
Dank voor je input Robert! Ja klopt, het verhaal begint met testen en uitproberen en durven eigenlijk. Ik heb hier maar 5 groepen waarvan eentje erg kort is, maar die nog verlengt gaat worden omdat ik de vloerverwarming ook naar de keuken en klompenhok ga leggen en de radiator weghaal aldaar. Ik heb gezocht idd naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing die een soort tussenstap kan zijn richting lage temperatuur, mogelijk warmtepomp oid op termijn. Vandaar deze variant. De pomp die ik had was wel enigszins instelbaar, maar wb druk maar 2 standen en daar kwam ik niet ver mee. Het is ook zo dat ik het wel aandurfde omdat de cv ketel nog niet erg oud is, 5 jaar, en redelijk in te stellen is. Huidige cv ketels zijn nog beter inregelbaar. Ik ga me eens verdiepen in wat jij hebt beschreven, dank!
Hoi Mr Jurghof, ik heb een aantal onderdelen bij "Warmteservice" besteld, met name perskoppelingen. Ook een aantal bij "Leidingshop". Maat vd pomp is bijna altijd gelijk aan elkaar, dus die staat in de beschrijving vh product. De volgende onderdelen heb ik gebruikt: Bonfix messing stop buitendraad 1/2 inch. Bonfix messing stop buitendraad 1.1/2 inch. Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1.1/2 x 1 inch. En als laatste Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1 x 1/2 inch.
Goed plan! Goed uitgelegd! Vroeg me wel af waar eventuele nadelen zouden kunnen zitten? Bijv dat je ketel sneller slijt of iets anders? Kan zo geen nadeel bedenken
Ik kan ook geen nadelen bedenken zolang de cv ketel niet gaat pendelen, en wb het schoonbranden van de brander; doordat het warm water voor de douche/bad en kranen op 60 graden staat brandt de ketel wel iedere dag dus bij WW vraag op volledige power, ook omdat je van het start toerental afblijft en de ketel dus nog steeds op volledige power opstart.
Mooi opgelost! Zijn er ook kleinere knietjes beschikbaar voor op de aansluiting van de pomp? Zodat je vanaf die aansluiting zowel aanvoer als retour kunt doen. I.v.m. warmtepomp lijkt een maximale flow me wenselijk.
Ja, wat ik zocht waren eigenlijk " flauwe bochten" maar die kon ik niet zo te pakken krijgen, en omdat ik de aanvoerleidingen niet perse helemaal wilde aanpassen, dan toch maar twee knietjes erin, maar dan wel zo groot mogelijk, halve inch. De "gaten" van de pomp waren anderhalve inch, dus moest van anderhalf naar een halve inch.
@@made_in_holland Ja met een ketel wil dat prima, maar met een warmtepomp (modern huis+volledig vloerverwarming) en een Ta van rond de 26 verwacht ik wel problemen met de flow met zo'n vernauwing. Ik denk dat 2 knietjes (1 1/2 bi/u) met daar op een puntstuk wel kan werken.
@9:20 heb je het over Salmonella, ik neem aan dat je Legionella bedoelt, of komen er eieren uit je douchekop? ;-) Rete-interessant filmpje trouwens !! Ik ben voornemens om vloerverwarming te gaan aanleggen. Heb je misschien ook vergelijkingsmateriaal van de situatie met radiatoren, of heb je "alleen" metingen van de vloerverwarming? Als ik je goed begrijp, kan ik dan het beste een lage-temperatuurverdeler plaatsen en geen gebruik maken van pomp en dergelijke? Kun je hetgeen je ervaart ook theoretisch onderbouwen? Ik begrijp dingen graag eerst voordat ik zaken ga aanpassen ;-) Heb je overigen door het gehele huis vloerverwarming? BIj mij hangen op de bovenverdieping namelijk nog radiatoren aan de muur.
Hi Mischa, ik heb boven nog radiatoren hangen, op zolder op het kantoor ook. Ik heb echter die eraf gehaald en afgelopen winter een infrarood paneel geplaatst vonder het bureau en daar kwam ik goed mee weg. Maar wat je krijgt is dat er te weinig warmte vd radiatoren af gaat stralen omdat er maar 35-40 graden doorheen stroomt. Dus of er moet een lage temperatuur radiator komen, of ik hang gewoon een grotere op zodat het alsnog genoeg afgeeft. Wordt komend jaar ffe testen. Wanneer je de cv laag kunt zetten naar bv 40 graden hoeft ie minder hard te stoken en wanneer je dus niet mengt in een verdeler maar direct de vloer in laat stromen dan hoeft en de ketel minder hard te werken en dus verbruikt ie minder gas. Dat scheelde mij echt meer dan de helft vh gasverbruik afgelopen jaar. Dus door de cv aanvoertemperatuur naar beneden te doen en niet meer te mengen maar rechtstreeks de vloer in te laten stromen. Ik heb beneden vloerverwarming en ook op de badkamer, maar voor de rest hangen er nog radiatoren. Die ga ik vervangen door lage temperatuur radiatoren of door grotere radiatoren, komt dit jaar. En in de keuken waar nu nog een radiator hangt daar leg ik de vloerverwarming door, dus die radiator gaat ook weg. Nu de gasprijzen weer lekker gaan dalen vind ik het helemaal prima. Weet je? Wanneer iedereen naar electrisch gaat gaat of de belasting daarop omhoog, het wordt duurder of wat dan ook. Wrs is een combi van en warmtepomp en gas alsnog het beste omdat je dan zelf kunt kiezen wat je wanneer het hardste laat draaien. Nu ik helemaal gas-zuinig ben en de gas prijzen dalen ga ik op dit moment niet heel veel geld steken in warmtepomp en zonnepanelen, maar dat kan over 2 jaar anders zijn, eerst andere verbouwingen :) In de toekomst is het natuurlijk mooi wanneer je kunt schakelen tussen stroom opgewekt van je eigen dak en dan de wamtepomp/airco aanzetten in de zomer, vaatwasser aan wasmachine overdag wanneer de zon schijnt, anders moet je betalen voor de stroom die je teruglevert omdat het net het niet aankan...en dan in de winter wanneer er weinig zon is warmtepomp beetje en meer gas bijstoken. Het ligt eraan waar iedereen op gaat zitten, want dat wordt dan wrs weer duurder om er geld voor de overheid uit te kunnen halen, nu is er teveel stroom overdag en ga je elf betalen, in de winter heb je gas nodig en dan wordt dat duurder gemaakt. Soort van logisch, maar je wil vooral zelf het beste kunnen kiezen voor je eigen portemonnee en het milieu/langere termijn.
Hallo, goed verhaal. Ik heb min of meer dezelfde situatie momenteel waarbij het CV water van de CV ketel op 50 graden staat ingesteld en rechtstreeks naar de ingang van de vloerverwarmings verdelen en de LT radiatoren verdeler gaat. Ik heb (nog) geen thermostaatkraan tussen de aanvoer naar de vloerverwaming en maak me hier toch wel zorgen over. In jouw video heb je het de instelling van de thermostaatkraan die je op 55 graden hebt gezet, is dit niet te hoog voor de vloerverwarming. Je krijgt weliswaar maar 48 graden geleverd van de ketel maar als deze doorschiet hebt je nog steeds een temperatuur van 55 graden die je verdeler ingaat. Op de warmtecamera later in jouw video zie ik dan een aanvoer van 38 graden door de plastic buizen naar de vloer ( wat perfect is), kan je me hier wat meer over vertellen, wat mis ik hier.? Ik zou eerder zeggen de ketel op 48-50 graden en de thermostaatkraan voor de vloerverwarming op 40 graden b.v en dan de flow zo instellen dat de retour ca 32 graden is voor een optimale warmteoverdracht. Alvast bedankt voor je reactie M.v.g Theo
Hoi Theo, leuk dat jij ook zon vergelijkbare situatie hebt! Klopt, goed gezien; de thermostaatkraan staat iets van rond de 55 graden. Wat ik merkte is dat wanneer ik het terugdraaide naar bv 40-45 graden dat het water dan al enorm werd geknepen (kan aan deze thermostaatkraan liggen, en ik heb dat puur op gehoor gedaan, dus weet niet of het nu echt zo enorm werd geknepen) dus heb het weer iets naar hoger gezet. Deze winter maar weer eens goed meten aan alle kanten, misschien de thermostaatkraan vervangen, maar ik vond het idd wel een fijn idee dat die kraan er wel tussen zit en dat niet per ongeluk te heet water de vloer in gaat. Ik wil het zo krijgen dat er door die thermostaatkraan 40 graden stroomt en dat ie dan goed openstaat en niet al voor de helft gaat afknijpen, maar dat er wel een grens aanzit wanneer de temperatuur erboven komt wanneer de cv ketel zou doorschieten of iets anders geks. Ik heb er geen flowmeters opzitten jammer genoeg, dan zou ik kunnen zien hoe "hard" het stroomt. Dit najaar maar weer uittesten. Ik heb nu ook vloerverwarming gelegd in de hele keuken, bijkeuken en wc beneden, dus dat is een verandering tov de ene radiator die in de keuken hing afgelopen jaren.
ja ik heb boven op de badkamer vloerverwarming en op twee slaapkamers vd kids normale radiatoren, dat geeft nu matig warmte. Ik heb nog een aantal grotere normale radiatoren liggen, misschien dat ik die eerst ophang, anders op termijn toch maar LT radiatoren.
Hallo Made in Holland, heb je de thermostaat ook anders ingesteld? minder temperatuur verschil dag nacht stand of temperatuur continue? graag hoor ik van je hoe je dat hebt ingesteld.👍
Ik zal in de volgende video daar meer op in gaan, goeie vraag. Ik had voor deze verandering al een klokprogramma "a", de cv ketel ging dan om 7hr aan van 17graden naar 19 graad tot een uur of 10hr, daarna naar 18 graden tot 17hr, dan weer naar 19graden tot 21hr30 en dan naar 17graden tot de volgende ochtend 7hr. Ik heb het nu nog iets aangepast, zal ik nog op ingaan.
Ik zou ook heel graag deze aanpassing doen, maar ik heb geen flauw idee waar ik die doppen kan vinden voor de pompaansluitingen. Hoe ben jij erachter gekomen welke maat dat was, en waar heb je het gekocht? En welk spul smeer je op het schroefdraad.
ik heb een aantal onderdelen bij "Warmteservice" besteld, met name perskoppelingen. Ook een aantal bij "Leidingshop". Maat vd pomp is bijna altijd gelijk aan elkaar, dus die staat in de beschrijving vh product. De volgende onderdelen heb ik gebruikt: Bonfix messing stop buitendraad 1/2 inch. Bonfix messing stop buitendraad 1.1/2 inch. Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1.1/2 x 1 inch. En als laatste Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1 x 1/2 inch. Doordat deze onderdelen van binnen goed glad in elkaar passen krijg je niet teveel weerstand en of geluid. Het spul dat ik op de schroefdraad smeer is "Kolmat". Dat gebruik je icm met hennep.
Klopt, zijn niet te krijgen in de bouwmarkt. Ik heb alles via de site van leidingshop besteld. leidingshop.nl/vloerverwarming/ Ik probeer een afdruk van de bestelling erbij te doen hier ergens. Gaat van anderhalve inch naar 1 inch, van 1 inch naar een halve inch. Dat wordt dus in de stroomrichting telkens "groter". De stop aan de bovenkant is ook anderhalve inch.
afdruk lukt niet, dus ik zal hier een lijstje maken: 1. messing stop 1.1/2 inch 2. messing verloopring 1.1/2 inch x 1 inch 3. messing verloopring 1 x 1/2 inch 4. messing knie 90gr 1/2 inch 5. messing kogelafsluiter vlindergreep 1/2 6. messing stop 1/2 inch Totale kosten van dit: 59,50 euro incl verzendkosten. Daarna nof een extra kogelafsluiter gekocht en wat knietjes, bij elkaar in totaal 85 euro om dit aan te passen.
Hoi Hans, ja klopt, boven op de 1e verdieping heb ik vloerverwarming op de badkamer dus dat is helemaal oke. Op zolder heb ik een radiator die minder warm wordt maar waardoor idd de kou er wel vanaf gaat in de kleinere zolderkamer. Ik heb voor nu bij mijn kantoorgedeelte bij het bureau een infrarood paneel staan van 600W en dat is nu afdoende voor deze winter. Op termijn wil ik die radiatoren die er nog zijn vervangen door lage temperatuur radiatoren; gaat om 1 radiator op kinderslaapkamer en bv 2 radiatoren op zoldergedeelte. Die radiator die ik op dit moment gebruik heb ik zodanig ingeregeld dat delta T iig zo groot mogelijk is tussen de bovenkant en benedenkant vd radiator, want anders is de aanvoer 48 graden en de retour ook 48 graden en dan wordt de retour temperatuur te hoog richting cv ketel.
Ik begrijp niet dat je zomaar de pomp er tussen uit kan halen. ….. ik begrijp ook niks van het systeem dat in mijn huis zit ik heb een ketel en op 3 locaties een verdeler???
Hoi marco, dan heb jij wrs ook op de bovenverdieping vloerverwarming? Dan heb je idd een vrij uitgebreid systeem met meerdere groepen. Heb jij een warmtepomp systeem oid?
@@made_in_holland Hi , het zijn drie groepen met alle drie een pomp. Een groep 1 achterhuis met de cv unit 2 voorhuis en 3 de verdieping op t achterhuis. T probleem is dat ik t voorhuis niet goed warm krijg. Mijn cv monteur / onderhouds man heeft er al s naar gekeken. Maar kreeg t idee dat vloerverwarming en t afregelen ervan een beetje boven z’n pet ging. En boven mijn pet gaat t zeker :(.
Wat ik dus om te beginnen niet volg is dat tussen het aan en afvoer manifold de pomp zit met een t stuk naar de warmwater aanvoer buis. Maw eea lijk paralel te staan ipv wat ik zou verwachten in serie…..
Hoi Marco. Zoals ik het nu begrijp heb je dus 1 cv ketel en drie verschillende verdelers. Dat ze in parallel staan zou ik dan wel verwachten, omdat ze dan alle drie iig de temperatuur ontvangen die staat ingesteld als aanvoer temperatuur. Elk krijgt goed warm water. En door elke groep stroomt het retour water weer terug naar de cv ketel. Waarom die ene in het voorhuis niet goed warm wordt: Tis een beetje giswerk natuurlijk want ik kan het niet zien ofzo: Wat je zou kunnen checken is of er wel volledige hoeveelheid water daar naar binnen stroomt, heb je er een kraan op zitten? Staat die misschien meer dicht? Is het een thermostaat kraan en waar staat die dan op? Weet je ook wat de aanvoertemperatuur is? Hoe die staat ingesteld? Dus ik zou beginnen te checken of die verdeler misschien geknepen wordt op de een of andere manier, en wat daar de evt reden voor zou kunnen zijn. En dan proberen meer open te krijgen. Kan ook aan de retour liggen op die verdeler, dat die geknepen is. Los van de aanvoer leiding en retourleiding worden de leidingen die de vloer ingaan ook altijd afgesteld, misschien staan die te ver dicht? Oftewel, ik zou goed deze verdeler die het voorhuis bediend checken, waarom wordt t daar niet warm genoeg, stroomt er te weinig water en hoe komt dat? Ligt dat aan de aanvoer aldaar of aan de retour of aan hoe elke leiding apart is afgesteld.
@@marcoheijboer7003 Bij een mengverdeler zitten de aanvoer en de retour beiden op de retourbalk van de vloerverdeler. Bij een Laag Temperatuur Verdeler zit de aanvoer op de aanvoerbalk en de retour op de retourbalk van de LTV verdeler. Bij de LTV verdeler wordt het koude retourwater niet meer gemengd met het warme aanvoerwater Dit werd vroeger gedaan omdat men toen met hoge temperaturen werkte van wel 70 tot 90 graden. Die hoge temperatuur moest verlaagd worden om door de vloer te kunnen sturen. Vandaar de mengverdeler. Tegenwoordig verwarmen ze met lage temperaturen bij goed geïsoleerde huizen. Daardoor is deze temperatuurverlaging voor de vloer niet meer nodig en verspilling. Als je dus met lage temperaturen wilt verwarmen moet je eerst beginnen met isoleren, isoleren en isoleren. Zonder goede isolatie kun je een koud tochtig huis niet verwarmen met lage temperaturen.
zoek maar eens op "graaddagen" dan pas kun je een berekening/grafiek laten zien, berekend over graaddagen van verschilende jaren en over een eventuele besparing ten opzichte van andere maanden/jaren
Ik ben wel benieuwd naar je verdere verbruik. In dit filmpje zijn juist de duurste maanden afwezig. Zou je in juni weer een update kunnen maken met je verbruik? Zou veel meer inzicht geven in het resultaat. Alvast bedankt voor je filmpje ik ben helemaal enthousiast geworden om mijn mengverdeler ook aan te passen. 👍
Hi VriendRick, ik had eerder een vervolg gegeven aan de video met wat meer data, dan krijg je meer inzicht vh verbruik. Ik kan in de loop vh jaar ook nog een keer het verbruik laten zien, zal ik doen! Hierbij de link: th-cam.com/video/kJWB0UIgibs/w-d-xo.html
Zelf ben ik in het bezit van een vloerverwarmingssysteem met een LTV verdeler (Therminon 6 groepen met pomp). Deze verdeler kan dmv een inbusje hydraulisch neutraal of hydraulisch actief (aanvoer retour niet gemengd) ingesteld worden. Zou ik om deze aanpassing bij mij te testen de verdeler ook helemaal hydraulisch actief kunnen maken en vervolgens de stekker van de pomp eruit kunnen trekken om te simuleren wat de verdeler doet zonder pomp? Of moet de pomp echt fysiek verwijderd worden?
ik heb jouw LTV eens opgezocht, echt een mooi systeem lijkt mij. Mijn idee begon met dat ik de aanvoertemperatuur naar beneden wilde bijstellen en het vermogen ook. Maar doordat de aanvoer dan ging mengen met het retour (bij mij niet instelbaar) werd de temperatuur vh water dat de vloer in ging veel te laag, vandaar dat ik het toen direct de vloer in wilde laten gaan direct vanaf de cv ketel. Omdat ik een vrij klein systeem heb , 5 groepen, en de pomp vd cv wel aardig krachtig genoeg is om het zelf rond te pompen door het hele systeem heb ik de pomp er tussenuit gehaald. Maar wanneer je de mate van mengen zelf kunt inregelen zoals bij jouw systeem zou ik daarmee gaan proberen het in te stellen, maar wel de pomp laten zitten vooralsnog zodat het goed door de vloerleidingen blijft stromen. Het ligt volgens mij dus aan jouw aanvoertemperatuur. Wanneer die hoog staat, bv 75 graden, dan moet het wel gemengd worden met de retour, en kun je niet echt knijpen. Maar wanneer je de cv ketel lager in zou stellen wb aanvoertemperatuur, dan hoeft het niet zoveel te mengen en zou je het dichter kunnen draaien zodat het meer directer de vloer in gaat. Gaat dus denk ik om het samenspel van aanvoertemperatuur en hoe de temperatuur is die de vloer ingaat. Heb je al geprobeerd om de aanvoertemperatuur omlaag te doen , en evt het vermogen van de cv-ketel?
@@made_in_holland De aanvoertemperatuur en vermogen van de ketel heb ik inderdaad al verlaagd. Ook heb ik het inmiddels geprobeerd om de verdeler 100% hydraulisch actief te maken (geen bijmenging) en de stekker van de pomp eruit te trekken. Met enkel de pomp van de CV ketel (remeha tzerra ace) heb ik ongeveer een flow van 1,5l/m per groep. Echter krijg ik alleen een groot temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour (vloer in en vloer uit, gemeten met IR meter). Als de aanvoer 35 graden is is de retour ca 22 graden.. Heb jij tussen de aanvoer en retour wel een verschil van 5 tot 10 graden kunnen krijgen?
Hi Merijn, ik zit op 10 graden verschil. Zou je nog kunnen kijken of de pomp vd cv ketel nog iets harder kan draaien? Ik had twee standen op de cv ketel; 0 was wienig weerstand in de leidingen, 1 was meer weerstand in de leidingen. Ik moet dat bij mijzelf ook nog eens checken, ik heb het vermogen naar beneden bijgesteld, maar ook mede de pomp toerental. Dat staat los van die pompsnelheid. Ik zal eens opzoeken of ik die nog iets omhoog kan instellen, zodat het retourwater iets warmer de vloer uitkomt. Ik zou zelf ook meer richting die 5 graden willen. Tof dat je al wel zo ver bent!! En zo aan het uittesten bent! Wanneer de "groepen" in de vloer niet te lang zijn wordt de vloer mogelijk toch wel gelijkmatig genoeg warm bij jou? Zou jammer zijn wanneer er hele verschillen in de vloer zitten.
Pompsnelheid heb ik inderdaad op min en max 100% gezet. Ik heb 6 groepen van max 90m per groep en de vloer warmt wel gelijkmatig op inderdaad. Ligt ook in een slakkenhuispatroon dus in principe zou het verschil tussen aanvoer en retour dan niet zo veel uit moeten maken lijkt mij. De omgevingstemperatuur stijgt ongeveer met 1 graden per 1,5 uur.
Wordt geknepen door dat stukje 15 mm? Wat denk je van dat hele bouwwerk aan fittingen. 1 en al leiding weerstand. Als je het doet doe het dan goed, pak een open verdeler met debietmeters.
Je wil zo weinig mogelijk knietjes hebben, eigenlijk geen, het liefste direct van de aanvoerleiding je verdeler in om zo weinig mogelijk weerstand te hebben. Dit is ook geen perfecte opstelling maar wel eentje die erg weinig kost, 85 euro. Er zijn natuurlijk systemen die helemaal "af" zijn, met debietmeters en al, maar die kosten 10x zoveel, en daarom was het leuk om deze aanpassing te doen op een huidig mengverdeler systeem. De aanvoer leiding gaat van 22mm naar 1/2 inch, van 1/2 inch uiteindelijk naar 1.1/2 inch en de verloopringen gaan naadloos over naar 1.1/2 inch dus daar zit juist geen weerstand. De retour gaat weer van 1/2 inch naar 22mm. En al het water wordt verdeeld over de vloerverwarmingsbuizen.
@@made_in_holland Hoi, ik heb inmiddels de boel omgebouwd maar ben wel duurder uit dan 85 euro. 135 euro totaal. Leuk om te doen maar zie op internet dat een complete lagedrukverdeler met debiet meters al worden aangeboden vanaf 200 euro. Dat had ik beter kunnen doen.
Minder gasverbruik kan alleen maar verklaart worden door een lagere retour temperatuur en daardoor een beter rendement van de ketel. Door de aanvoer temperatuur te verlagen bereik je dit al. De vloer verwarming verdeler goed in regelen is belangrijk om de juiste retour temperatuur naar de ketel te realiseren. De pomp er tussen uithalen is volgens mij geen goed idee omdat de ketel pomp in veel gevallen te klein is om de complete vloer goed te laten doorstromen en de buizen kort bij de verdeler warmer zijn en de vloer dus niet gelijkmatig verwarmen. De pomp zorgt voor een gelijkmatiger mengtemperatuur.
Ja het gaat vaak om de hele balans in het gehele systeem. Waar je tegenaan loopt wanneer je alleen de aanvoertemperatuur aanpast naar beneden, dat het retourwater uit de vloer de boel teveel afkoelt door het mengen, dus dan is de temperatuur van het water dat de vloer ingaat uiteindelijk veel te laag, kwam bij mij maar tot 19-22 graden, dus dat was veel te laag om de vloer op te warmen, de vloer werd dan niet eens die 19-22 graden zelf. Ik had voor de aanpassing al een goede zo laag mogelijke retourtemperatuur omdat ik de mengverdeler goed had ingeregeld, zij het dus constant. Dus het rendement van de cv ketel was al wel oke. Nu is het altijd zoeken naar een balans van de instellingen van de aanvoertemperatuur en het vermogen van de cv ketel en pompsnelheid. De cv ketel pomp moet idd "krachtig" genoeg zijn om het water op een juiste snelheid rond te kunnen pompen.
Bij mijn cv ketel is er iig een instelling waarmee ik het pomptoerental van het cv water kan instellen en een andere instelling waarmee ik de pompsnelheid van het warm water kan instellen. Daarnaast heb ik twee instellingen voor of weinig weerstand in de leiding of meer weerstand in de leiding. Die ene van meer weerstand in de leiding heb ik dus op die stand gezet zodat de pomp sneller ging draaien. Dat scheelde al een hoop, maar daarnaast is die andere instelling van de cv pomp toerental dus ook belangrijk, omdat toen ik die omhoog ging zetten was het verschil tussen de aanvoer en retour temperatuur van de verdeler iig 10 graden, en anders was het verschil groter. Ik denk dat het dus wel handig is wanneer die optie op je cv ketel zit, dat je die pompsnelheid ook nog apart kan instellen, maar niet op elke ketel kan dat. En dan kom je er wrs alleen mee weg wanneer de groepen niet al te groot zijn in je vloer. Ik zou dat eerst checken denk ik. Ik heb het gewoon omgebouwd en geprobeerd en uitgetest, maar wist dat ook niet perse van te voren. De groepen zijn toch in een slakkenhuis gelegd dus de vloer wordt alsnog goed gelijkmatig warm wanneer het een verschil heeft van 10 graden.
Leuk gedaan, werkt prima! De meeste pompjes in ketels kunnen dit wel aan en hebben ongeveer 5 meter opvoerhoogte daar draaien bij mij 14 groepen vloerverwarming en 4 jaga convectoren (met ventilatortjes) overheen! Aanvoer temperatuur op 40’c gezet! (Wel een zoneregeling dus niet altijd alles aan) Een kanttekening is dat je hele installatie lage temperatuur verwarming moet zijn, normale radiatoren zullen zonder ventilatortjes niks meer doen onder de 50’c en je aanvoertemperatuur boven de 55’c instellen is dan geen optie meer als je verdeler niet meer kan mengen! Succes
Totale onzin als je de bijmengafsluiter verder open zet wordt er meer warmwater toegevoegd. Wanneer het nu -15C wordt heb je geen goede menging meer van 70C indien gevraagd naar 45C meer.
Ik begrijp deze zin niet goed. De hele idee is dat er niks meer gemengd wordt, maar het direct de vloer ingaat. De thermostaat op de LTV gaat dicht bij een maximale temperatuur, zeg 50 graden. Er mengt niks want er komt direct water vanaf de CV de vloer in en dit is geen 70C maar iets van 35C-45C max.
@@made_in_holland Is gewoon een houtje touwtje oplossing. CV-water wordt altijd warmer +60C voor warm water (bad en douche) en stroomt dan de CV leiding in. Je moet goed kunnen inregelen tussen retour VVW en aanvoer VVW dat betekent dat je als er geen afgifte gevraagd wordt van de vloer (vloer is op temperatuur) dit retourwater dan automatisch weer mengt met de aanvoer van de VVW. (voorkomt onnodig retour pompen naar CV of WP). Of zet een warmtewisselaar tussen VVW en CV is de beste oplossing om comfortabel te regelen op zones. Door retour en aanvoer te mixen (inregelen) bij ~70C cv-water op inlaat en dan op max 45C te mixen heb je altijd een zeer constante vloer i.p.v. het open dicht gaan van de maximale thermostaat. (deze grijpt pas in als het echt te hoog wordt). Veel installateurs hebben totaal geen kaas gegeten van regeltechniek en rommelen maar wat aan en zeker als je op TH-cam verkeerd wordt geïnformeerd door amateuristische betweters zoals velen laten zien.
Het is inderdaad heel vaak houtje touwtje. Dit was ook te zien bij "Ketel Klets" waar John Visser volgens mij recent op bezoek was en er verkeerd aangesloten Vloerverwarmingsverdelers werden getoond. Ongekend dat "professionele" installateurs zelfs de boel verkeerd aansluiten en het aanvoerwater zowat 90 procent weer retour gaat in de verdeler richting de CV. Wanneer het warm water voor het bad en douche (+60C) door een CV-leiding loopt lijkt mij dit ook niet de bedoeling, dat water moet naar het bad en douche etc en niet door een CV leiding richting de vloerverwarming. En wanneer er geen vraag is bij de VVW dan pompt er niks rond want de CV staat dan gewoon niks te doen. Als er wel vraag is dan wordt er idd wel rondgepompt. Het hele idee was om de aanvoertemperatuur naar omlaag te zetten ivm gasverbruik en kosten. Dus bijvoorbeeld 50C aanvoertemperatuur door de CV leiding richting vloerverwarming, en +60C door een hele andere leiding vanaf de CV ketel naar bad, douche, kranen. Natuurlijk is de vloer op de ouderwetse hoge temperatuur aanvoer van bv 70C met pomp en al in de vloerverwarmingsverdeler en vol vermogen heerlijk warm, maar dat was hier niet de opzet. Dat werkte wel, maar kostte ook enorm veel onnodig gas. Toen gas nog 10 guldencent kostte maakte dat niet zoveel uit, lekker veel witte rookpluimen uit je dak omdat de HR ketel helemaal niet op HR functioneerde, maar om gas te besparen wil je onderzoeken welk vermogen en temperatuur je minimaal kunt gebruiken om de boel behaaglijk warm te krijgen en zo min mogelijk gas te verbruiken.
@@made_in_holland Het zijn juist die Ketelklets en John Visser die onzin lopen te verkopen via dit netwerk. Ik heb ze daar ook persoonlijk op aangesproken maar krijg alleen rotte VIS taal toegestuurd omdat ze geen verweer en niet van commentaar houden. Zij kraken professionele installaties van WTH af een bedrijf dat 50jaar bestaat en patent heeft op hun verdelers. Zij veroorzaken vele onrust bij amateurs en kijkers die dit nog gaan geloven. Ik kom zelf uit een familie die al vroeger 35jaar in de CV techniek heeft gezeten met middelgrote bedrijven waar ik als 17 jarige al de meet en regeltechniek mocht runnen dus de ontwikkeling van VVW is mij met de paplepel ingegoten hoe je op de juiste manier de installatie inregelt en stuurt om een veilige installatie te krijgen. En ik ageer tegen dingen die ik nu op TH-cam zie waar allemaal onwetende amateurs in gaan geloven ook de loodgieters die zich allround CV-bedrijf zijn gaan noemen zonder kennis van zaken. Het waterzijdig inregelen is ook zo'n mode woord en kan je laten doen door allerhande ZZper die daar handig gebruik van maken. Men vergeet dat dit een oplevering verplichting is van de installateur die een installatie zo achterlaat< stekker er in en wegwezen mentaliteit. Dus ook op de bovenstaande installatie heb ik zat commentaar omdat dit geen professionele oplossing is. Indien goed ingeregeld met eigen pomp en warmtewisselaar is het gasverbruik nihil. Je wilt toch je dure vloer niet direct op een onvoorspelbare warmtebron aansluiten.
Hallo Made in Holland,
Uw film heb ik als inspiratie gebruikt. Wij hebben een warmtepomp all electric.
Het werkt heel goed met onze oudere 5 groeps "jaro" verdeler. Pomp eraf en alle 15 mm leidingen vervangen voor 22 mm. Je hoort nauwelijks water stromen dus dat betekent weinig weerstand.
Mooie bijdrage van U, bedankt.
Groet Theo van Hoorn
Ja, fantastisch!
Hoi, mooie en duidelijke uitleg! Ik ga binnenkort zeker hetzelfde doen. Ik heb nu de ketel al terug gezet op 40 graden en dat werkt perfect, maar als ik de verdeler opdeel zal dit zeker nog gas gaan besparen. Ik heb in December 2022 in de woonkamer een airco opgehangen wat al veel gas bespaard. Jan 2022, 242 M3 gas verbruikt en jan nu 2023, 117 m3. Doordat de vloerverwarming met een normale kamerthermostaat werd aangestuurd werkte het niet echt fijn. Het was moeilijk in te stellen omdat de lucht in de kamer snel op temperatuur is door de airco en de thermostaat slaat dan uit terwijl de vloerverwarming meer tijd nodig heeft om op te warmen. Eigenlijk ook wel logisch want op deze manier werk je met 2 verwarmingsbronnen. De oplossing : een aparte thermostaat voor alleen de vloerverwarming met externe sensor. Na lang zoeken een geschikte kunnen vinden en gekocht. € 67.- een koopje! De sensor op de retourleiding en wanneer de vloer (het water dus) afkoelt naar 24 graden gaat de cv weer aan totdat de 24 graden in de retourleiding weer is bereikt. Dit werkt bij mij perfect. Ik weet niet hoe of jij de verwarming nu regelt maar wellicht kan jij of iemand anders die deze video bekijkt zijn voordeel hier mee doen.
Ja wat een fantastische besparing heb je gedaan! Heel tof om zo na te denken over verschillende oplossingen. Die thermostaat met sensor lijkt een goed idee, heb je een link daarvan? Wanneer de 24 graden is bereikt of daarover heen gaat dan slaat de cv ketel dus weer uit, maar is je kamer temperatuur dan ook oke? Of regel je die dan meer met de airco?
Nice ik zou ook graag die thermostaat willen hebben! Linkje? Alvast bedankt.
Hoi Fred
Wil ook wel meer info over u situatie ik heb namelijk dezelfde situatie thuis,
Dank u
@@jorisdebruin108 Hoi, het systeem werkt perfect. Gasverbruik 4 tot 4.5 M3 per dag. Heb je een stalen verdeler die je wilt ombouwen?
@@jorisdebruin108 En om hoeveel groepen gaat het bij jou?
Had je dat muurtje niet even kunnen stukadoren voordat je de mengverdeler ophing?
Wil je echt maximaal debiet je verdeler in hebben, gebruik dan beide pompaansluitingen. De 1/2” gebruik je voor vullen en ontluchten. Gewoon een draadverloop met 45* bocht erop van 1”. We doen dat heel vaak in bestaande situaties, als we het systeem omschakelen naar een warmtepomp. Het liefst dan de buizen buigen, en zo min mogelijk appendages gebruiken. Je kunt ook overwegen om met een RTL kraan te werken, dan stuur je op de retour temperatuur. Die heeft direct een relatie met je vloertemperatuur.
Hallo @Pedrosmits. Mijn vraag is: als de RTL niet aan het regelen is, dus maximaal open staat, kan deze een flow doorlaten van 25 liter/min?
@@freekhakvoort8899 jazeker, kwestie van een grotere diameter kopen. Pak bijvoorbeeld een 1” (dn 25) die hebben een Kvs waarde van 5. Dus bij 1 bar drukverschil laten deze 5 m3/uur door
Top video! Precies wat ik zocht. Heb je ook een oplossing voor uit kunnen uitvoeren van het opstookprotocol? Ik kan met deze opstelling feitelijk niet lager komen dan de aanvoertemperatuur van de CV toch? Als ik de thermostaat te ver knijp denk ik dat de keten op storing valt, omdat deze zijn warmte niet kwijt komt..
Ja klopt, wanneer de ketel opstart dan gaat ie niet boven de 30 graden in het begin, dan na een tijdje uitzetten zeg een half uur. En zo steeds iets langer opwarmen. Maar lijkt aardig wat te kunnen hebben. Maar door na een tijdje uit te zetten kan de vloer wat langzamer opwarmen.
Feitelijk heb jij een modificatie gedaan van een "ISSO-44 warmtegebruikersmodule 5" naar een "ISSO-44 warmtegebruikersmodule 6", door de pomp te verwijderen uit jouw vloerverwarmingsset. Jouw argumenten, betreft de menging van retourwater, zijn juist. Echter werden zij veroorzaakt door het constante karakter van de waterdebieten door jouw vloerverwarmingsgroepen.
Ik moet wel bekennen dat ik enthousiast geraakt ben door jouw oplossing / oplossend vermogen. Ik moet echter wel vermelden dat er een veel betere oplossing is, die te allen tijde goed werkt en ook nooit ten koste gaat van het comfort en die het functioneren van overige warmtegebruikers in jouw woning niet negatief beïnvloed. Deze oplossing behelst:
1. Zorg er voor dat iedere groep op de set geregeld wordt o.b.v. ruimtetemperatuur. Door iedere groep op de set uit te voeren met een 2-weg regelafsluiter (ISSO-44 warmtegebruikersmodule 6), geregeld o.b.v. de ruimtetemperaturen van deze groepen. (waterdebiet van de afnemende groepen vraagafhankelijk maken)
2. Vervang de pomp op de set voor een pomp die o.b.v. drukverschil geregeld kan worden (i.p.v. de huidige lompe ongeregelde pomp, want dit is/was de werkelijke bron van de energieverspilling in deze)
Jij was al aardig op de goede weg, maar moet nog wel een extra stap nemen om de werkelijke bron van de ellende in te kunnen zien.
In jouw eigen situatie pakte jouw oplossing toevallig goed uit, maar in het overgrote deel van andere situaties zal dit slecht uit kunnen pakken.
Met bovenstaande oplossing ondervang je het werkelijke probleem. Deze oplossing is overal toepasbaar.
Keep on the good work!!
Dank voor je input Robert! Ja klopt, het verhaal begint met testen en uitproberen en durven eigenlijk. Ik heb hier maar 5 groepen waarvan eentje erg kort is, maar die nog verlengt gaat worden omdat ik de vloerverwarming ook naar de keuken en klompenhok ga leggen en de radiator weghaal aldaar. Ik heb gezocht idd naar een zo eenvoudig mogelijke oplossing die een soort tussenstap kan zijn richting lage temperatuur, mogelijk warmtepomp oid op termijn. Vandaar deze variant. De pomp die ik had was wel enigszins instelbaar, maar wb druk maar 2 standen en daar kwam ik niet ver mee. Het is ook zo dat ik het wel aandurfde omdat de cv ketel nog niet erg oud is, 5 jaar, en redelijk in te stellen is. Huidige cv ketels zijn nog beter inregelbaar. Ik ga me eens verdiepen in wat jij hebt beschreven, dank!
Leuke video welke materialen heb je gebruikt ik heb een zelfde verdeler en wil graag weten wat ik nodig heb en waar te halen. Bedankt
Hoi Mr Jurghof, ik heb een aantal onderdelen bij "Warmteservice" besteld, met name perskoppelingen. Ook een aantal bij "Leidingshop". Maat vd pomp is bijna altijd gelijk aan elkaar, dus die staat in de beschrijving vh product. De volgende onderdelen heb ik gebruikt: Bonfix messing stop buitendraad 1/2 inch. Bonfix messing stop buitendraad 1.1/2 inch. Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1.1/2 x 1 inch. En als laatste Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1 x 1/2 inch.
@@made_in_holland thx
Goed plan! Goed uitgelegd! Vroeg me wel af waar eventuele nadelen zouden kunnen zitten? Bijv dat je ketel sneller slijt of iets anders? Kan zo geen nadeel bedenken
Ketel brand juist laag en pendelt niet, dus minder start/stops, +- helft gas is minder slijtage , alleen je pomp draait iets harder
Ik kan ook geen nadelen bedenken zolang de cv ketel niet gaat pendelen, en wb het schoonbranden van de brander; doordat het warm water voor de douche/bad en kranen op 60 graden staat brandt de ketel wel iedere dag dus bij WW vraag op volledige power, ook omdat je van het start toerental afblijft en de ketel dus nog steeds op volledige power opstart.
Mooi opgelost! Zijn er ook kleinere knietjes beschikbaar voor op de aansluiting van de pomp? Zodat je vanaf die aansluiting zowel aanvoer als retour kunt doen. I.v.m. warmtepomp lijkt een maximale flow me wenselijk.
Ja, wat ik zocht waren eigenlijk " flauwe bochten" maar die kon ik niet zo te pakken krijgen, en omdat ik de aanvoerleidingen niet perse helemaal wilde aanpassen, dan toch maar twee knietjes erin, maar dan wel zo groot mogelijk, halve inch. De "gaten" van de pomp waren anderhalve inch, dus moest van anderhalf naar een halve inch.
@@made_in_holland Ja met een ketel wil dat prima, maar met een warmtepomp (modern huis+volledig vloerverwarming) en een Ta van rond de 26 verwacht ik wel problemen met de flow met zo'n vernauwing. Ik denk dat 2 knietjes (1 1/2 bi/u) met daar op een puntstuk wel kan werken.
@9:20 heb je het over Salmonella, ik neem aan dat je Legionella bedoelt, of komen er eieren uit je douchekop? ;-) Rete-interessant filmpje trouwens !! Ik ben voornemens om vloerverwarming te gaan aanleggen. Heb je misschien ook vergelijkingsmateriaal van de situatie met radiatoren, of heb je "alleen" metingen van de vloerverwarming? Als ik je goed begrijp, kan ik dan het beste een lage-temperatuurverdeler plaatsen en geen gebruik maken van pomp en dergelijke? Kun je hetgeen je ervaart ook theoretisch onderbouwen? Ik begrijp dingen graag eerst voordat ik zaken ga aanpassen ;-) Heb je overigen door het gehele huis vloerverwarming? BIj mij hangen op de bovenverdieping namelijk nog radiatoren aan de muur.
Hi Mischa, ik heb boven nog radiatoren hangen, op zolder op het kantoor ook. Ik heb echter die eraf gehaald en afgelopen winter een infrarood paneel geplaatst vonder het bureau en daar kwam ik goed mee weg. Maar wat je krijgt is dat er te weinig warmte vd radiatoren af gaat stralen omdat er maar 35-40 graden doorheen stroomt. Dus of er moet een lage temperatuur radiator komen, of ik hang gewoon een grotere op zodat het alsnog genoeg afgeeft. Wordt komend jaar ffe testen. Wanneer je de cv laag kunt zetten naar bv 40 graden hoeft ie minder hard te stoken en wanneer je dus niet mengt in een verdeler maar direct de vloer in laat stromen dan hoeft en de ketel minder hard te werken en dus verbruikt ie minder gas. Dat scheelde mij echt meer dan de helft vh gasverbruik afgelopen jaar. Dus door de cv aanvoertemperatuur naar beneden te doen en niet meer te mengen maar rechtstreeks de vloer in te laten stromen. Ik heb beneden vloerverwarming en ook op de badkamer, maar voor de rest hangen er nog radiatoren. Die ga ik vervangen door lage temperatuur radiatoren of door grotere radiatoren, komt dit jaar. En in de keuken waar nu nog een radiator hangt daar leg ik de vloerverwarming door, dus die radiator gaat ook weg. Nu de gasprijzen weer lekker gaan dalen vind ik het helemaal prima. Weet je? Wanneer iedereen naar electrisch gaat gaat of de belasting daarop omhoog, het wordt duurder of wat dan ook. Wrs is een combi van en warmtepomp en gas alsnog het beste omdat je dan zelf kunt kiezen wat je wanneer het hardste laat draaien. Nu ik helemaal gas-zuinig ben en de gas prijzen dalen ga ik op dit moment niet heel veel geld steken in warmtepomp en zonnepanelen, maar dat kan over 2 jaar anders zijn, eerst andere verbouwingen :) In de toekomst is het natuurlijk mooi wanneer je kunt schakelen tussen stroom opgewekt van je eigen dak en dan de wamtepomp/airco aanzetten in de zomer, vaatwasser aan wasmachine overdag wanneer de zon schijnt, anders moet je betalen voor de stroom die je teruglevert omdat het net het niet aankan...en dan in de winter wanneer er weinig zon is warmtepomp beetje en meer gas bijstoken. Het ligt eraan waar iedereen op gaat zitten, want dat wordt dan wrs weer duurder om er geld voor de overheid uit te kunnen halen, nu is er teveel stroom overdag en ga je elf betalen, in de winter heb je gas nodig en dan wordt dat duurder gemaakt. Soort van logisch, maar je wil vooral zelf het beste kunnen kiezen voor je eigen portemonnee en het milieu/langere termijn.
Hallo, goed verhaal.
Ik heb min of meer dezelfde situatie momenteel waarbij het CV water van de CV ketel op 50 graden staat ingesteld en rechtstreeks naar de ingang van de vloerverwarmings verdelen en de LT radiatoren verdeler gaat. Ik heb (nog) geen thermostaatkraan tussen de aanvoer naar de vloerverwaming en maak me hier toch wel zorgen over. In jouw video heb je het de instelling van de thermostaatkraan die je op 55 graden hebt gezet, is dit niet te hoog voor de vloerverwarming. Je krijgt weliswaar maar 48 graden geleverd van de ketel maar als deze doorschiet hebt je nog steeds een temperatuur van 55 graden die je verdeler ingaat. Op de warmtecamera later in jouw video zie ik dan een aanvoer van 38 graden door de plastic buizen naar de vloer ( wat perfect is), kan je me hier wat meer over vertellen, wat mis ik hier.?
Ik zou eerder zeggen de ketel op 48-50 graden en de thermostaatkraan voor de vloerverwarming op 40 graden b.v en dan de flow zo instellen dat de retour ca 32 graden is voor een optimale warmteoverdracht.
Alvast bedankt voor je reactie
M.v.g
Theo
Hoi Theo, leuk dat jij ook zon vergelijkbare situatie hebt! Klopt, goed gezien; de thermostaatkraan staat iets van rond de 55 graden. Wat ik merkte is dat wanneer ik het terugdraaide naar bv 40-45 graden dat het water dan al enorm werd geknepen (kan aan deze thermostaatkraan liggen, en ik heb dat puur op gehoor gedaan, dus weet niet of het nu echt zo enorm werd geknepen) dus heb het weer iets naar hoger gezet. Deze winter maar weer eens goed meten aan alle kanten, misschien de thermostaatkraan vervangen, maar ik vond het idd wel een fijn idee dat die kraan er wel tussen zit en dat niet per ongeluk te heet water de vloer in gaat. Ik wil het zo krijgen dat er door die thermostaatkraan 40 graden stroomt en dat ie dan goed openstaat en niet al voor de helft gaat afknijpen, maar dat er wel een grens aanzit wanneer de temperatuur erboven komt wanneer de cv ketel zou doorschieten of iets anders geks. Ik heb er geen flowmeters opzitten jammer genoeg, dan zou ik kunnen zien hoe "hard" het stroomt. Dit najaar maar weer uittesten.
Ik heb nu ook vloerverwarming gelegd in de hele keuken, bijkeuken en wc beneden, dus dat is een verandering tov de ene radiator die in de keuken hing afgelopen jaren.
Heb je op de boven verdieping wel normale, dus geen LT radiatoren die op de 48° voldoende warmte afgeven?
ja ik heb boven op de badkamer vloerverwarming en op twee slaapkamers vd kids normale radiatoren, dat geeft nu matig warmte. Ik heb nog een aantal grotere normale radiatoren liggen, misschien dat ik die eerst ophang, anders op termijn toch maar LT radiatoren.
Hallo Made in Holland,
heb je de thermostaat ook anders ingesteld? minder temperatuur verschil dag nacht stand of temperatuur continue?
graag hoor ik van je hoe je dat hebt ingesteld.👍
Ik zal in de volgende video daar meer op in gaan, goeie vraag. Ik had voor deze verandering al een klokprogramma "a", de cv ketel ging dan om 7hr aan van 17graden naar 19 graad tot een uur of 10hr, daarna naar 18 graden tot 17hr, dan weer naar 19graden tot 21hr30 en dan naar 17graden tot de volgende ochtend 7hr. Ik heb het nu nog iets aangepast, zal ik nog op ingaan.
Ik zou ook heel graag deze aanpassing doen, maar ik heb geen flauw idee waar ik die doppen kan vinden voor de pompaansluitingen. Hoe ben jij erachter gekomen welke maat dat was, en waar heb je het gekocht?
En welk spul smeer je op het schroefdraad.
ik heb een aantal onderdelen bij "Warmteservice" besteld, met name perskoppelingen. Ook een aantal bij "Leidingshop". Maat vd pomp is bijna altijd gelijk aan elkaar, dus die staat in de beschrijving vh product. De volgende onderdelen heb ik gebruikt: Bonfix messing stop buitendraad 1/2 inch. Bonfix messing stop buitendraad 1.1/2 inch. Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1.1/2 x 1 inch. En als laatste Bonfix messing verloopring buitendraad x binnendraad 1 x 1/2 inch. Doordat deze onderdelen van binnen goed glad in elkaar passen krijg je niet teveel weerstand en of geluid. Het spul dat ik op de schroefdraad smeer is "Kolmat". Dat gebruik je icm met hennep.
Hoi, kan je ook aangeven welke verlopen (met maat) geplaats moeten worden als de pomp is verwijderd? Ik kan ze niet vinden in de bouwmarkt.
Klopt, zijn niet te krijgen in de bouwmarkt. Ik heb alles via de site van leidingshop besteld.
leidingshop.nl/vloerverwarming/
Ik probeer een afdruk van de bestelling erbij te doen hier ergens. Gaat van anderhalve inch naar 1 inch, van 1 inch naar een halve inch. Dat wordt dus in de stroomrichting telkens "groter". De stop aan de bovenkant is ook anderhalve inch.
afdruk lukt niet, dus ik zal hier een lijstje maken:
1. messing stop 1.1/2 inch
2. messing verloopring 1.1/2 inch x 1 inch
3. messing verloopring 1 x 1/2 inch
4. messing knie 90gr 1/2 inch
5. messing kogelafsluiter vlindergreep 1/2
6. messing stop 1/2 inch
Totale kosten van dit: 59,50 euro incl verzendkosten. Daarna nof een extra kogelafsluiter gekocht en wat knietjes, bij elkaar in totaal 85 euro om dit aan te passen.
@@made_in_holland Dank je wel. Ik ga er mee verder.
Gewoon te koop bij Wildkamp
Verwarmt de ketel alleen de vloerverwarming of ook radiatoren? Zijn je radiatoren nog heet genoeg? Vg H
Vaak heb je boven je radiatoren bijna niet nodig, dus kan je opzich die 48 graden iets de kou eruit krijgen
Hoi Hans, ja klopt, boven op de 1e verdieping heb ik vloerverwarming op de badkamer dus dat is helemaal oke. Op zolder heb ik een radiator die minder warm wordt maar waardoor idd de kou er wel vanaf gaat in de kleinere zolderkamer. Ik heb voor nu bij mijn kantoorgedeelte bij het bureau een infrarood paneel staan van 600W en dat is nu afdoende voor deze winter. Op termijn wil ik die radiatoren die er nog zijn vervangen door lage temperatuur radiatoren; gaat om 1 radiator op kinderslaapkamer en bv 2 radiatoren op zoldergedeelte. Die radiator die ik op dit moment gebruik heb ik zodanig ingeregeld dat delta T iig zo groot mogelijk is tussen de bovenkant en benedenkant vd radiator, want anders is de aanvoer 48 graden en de retour ook 48 graden en dan wordt de retour temperatuur te hoog richting cv ketel.
Ik begrijp niet dat je zomaar de pomp er tussen uit kan halen. ….. ik begrijp ook niks van het systeem dat in mijn huis zit ik heb een ketel en op 3 locaties een verdeler???
Hoi marco, dan heb jij wrs ook op de bovenverdieping vloerverwarming? Dan heb je idd een vrij uitgebreid systeem met meerdere groepen. Heb jij een warmtepomp systeem oid?
@@made_in_holland Hi , het zijn drie groepen met alle drie een pomp. Een groep 1 achterhuis met de cv unit 2 voorhuis en 3 de verdieping op t achterhuis. T probleem is dat ik t voorhuis niet goed warm krijg. Mijn cv monteur / onderhouds man heeft er al s naar gekeken. Maar kreeg t idee dat vloerverwarming en t afregelen ervan een beetje boven z’n pet ging. En boven mijn pet gaat t zeker :(.
Wat ik dus om te beginnen niet volg is dat tussen het aan en afvoer manifold de pomp zit met een t stuk naar de warmwater aanvoer buis. Maw eea lijk paralel te staan ipv wat ik zou verwachten in serie…..
Hoi Marco. Zoals ik het nu begrijp heb je dus 1 cv ketel en drie verschillende verdelers. Dat ze in parallel staan zou ik dan wel verwachten, omdat ze dan alle drie iig de temperatuur ontvangen die staat ingesteld als aanvoer temperatuur. Elk krijgt goed warm water. En door elke groep stroomt het retour water weer terug naar de cv ketel. Waarom die ene in het voorhuis niet goed warm wordt: Tis een beetje giswerk natuurlijk want ik kan het niet zien ofzo: Wat je zou kunnen checken is of er wel volledige hoeveelheid water daar naar binnen stroomt, heb je er een kraan op zitten? Staat die misschien meer dicht? Is het een thermostaat kraan en waar staat die dan op? Weet je ook wat de aanvoertemperatuur is? Hoe die staat ingesteld? Dus ik zou beginnen te checken of die verdeler misschien geknepen wordt op de een of andere manier, en wat daar de evt reden voor zou kunnen zijn. En dan proberen meer open te krijgen. Kan ook aan de retour liggen op die verdeler, dat die geknepen is. Los van de aanvoer leiding en retourleiding worden de leidingen die de vloer ingaan ook altijd afgesteld, misschien staan die te ver dicht? Oftewel, ik zou goed deze verdeler die het voorhuis bediend checken, waarom wordt t daar niet warm genoeg, stroomt er te weinig water en hoe komt dat? Ligt dat aan de aanvoer aldaar of aan de retour of aan hoe elke leiding apart is afgesteld.
@@marcoheijboer7003
Bij een mengverdeler zitten de aanvoer en de retour beiden op de retourbalk van de vloerverdeler.
Bij een Laag Temperatuur Verdeler zit de aanvoer op de aanvoerbalk en de retour op de retourbalk van de LTV verdeler.
Bij de LTV verdeler wordt het koude retourwater niet meer gemengd met het warme aanvoerwater
Dit werd vroeger gedaan omdat men toen met hoge temperaturen werkte van wel 70 tot 90 graden.
Die hoge temperatuur moest verlaagd worden om door de vloer te kunnen sturen.
Vandaar de mengverdeler.
Tegenwoordig verwarmen ze met lage temperaturen bij goed geïsoleerde huizen.
Daardoor is deze temperatuurverlaging voor de vloer niet meer nodig en verspilling.
Als je dus met lage temperaturen wilt verwarmen moet je eerst beginnen met isoleren, isoleren en isoleren.
Zonder goede isolatie kun je een koud tochtig huis niet verwarmen met lage temperaturen.
zoek maar eens op "graaddagen" dan pas kun je een berekening/grafiek laten zien, berekend over graaddagen van verschilende jaren en over een eventuele besparing ten opzichte van andere maanden/jaren
Ja goede tip, bedankt! Ik zal in de volgende video die graaddagen of gewogen graaddagen meenemen, dan kan er wel beter vergeleken worden.
Ik ben wel benieuwd naar je verdere verbruik.
In dit filmpje zijn juist de duurste maanden afwezig. Zou je in juni weer een update kunnen maken met je verbruik?
Zou veel meer inzicht geven in het resultaat.
Alvast bedankt voor je filmpje ik ben helemaal enthousiast geworden om mijn mengverdeler ook aan te passen. 👍
Hi VriendRick, ik had eerder een vervolg gegeven aan de video met wat meer data, dan krijg je meer inzicht vh verbruik. Ik kan in de loop vh jaar ook nog een keer het verbruik laten zien, zal ik doen! Hierbij de link: th-cam.com/video/kJWB0UIgibs/w-d-xo.html
Zelf ben ik in het bezit van een vloerverwarmingssysteem met een LTV verdeler (Therminon 6 groepen met pomp). Deze verdeler kan dmv een inbusje hydraulisch neutraal of hydraulisch actief (aanvoer retour niet gemengd) ingesteld worden. Zou ik om deze aanpassing bij mij te testen de verdeler ook helemaal hydraulisch actief kunnen maken en vervolgens de stekker van de pomp eruit kunnen trekken om te simuleren wat de verdeler doet zonder pomp? Of moet de pomp echt fysiek verwijderd worden?
ik heb jouw LTV eens opgezocht, echt een mooi systeem lijkt mij. Mijn idee begon met dat ik de aanvoertemperatuur naar beneden wilde bijstellen en het vermogen ook. Maar doordat de aanvoer dan ging mengen met het retour (bij mij niet instelbaar) werd de temperatuur vh water dat de vloer in ging veel te laag, vandaar dat ik het toen direct de vloer in wilde laten gaan direct vanaf de cv ketel. Omdat ik een vrij klein systeem heb , 5 groepen, en de pomp vd cv wel aardig krachtig genoeg is om het zelf rond te pompen door het hele systeem heb ik de pomp er tussenuit gehaald. Maar wanneer je de mate van mengen zelf kunt inregelen zoals bij jouw systeem zou ik daarmee gaan proberen het in te stellen, maar wel de pomp laten zitten vooralsnog zodat het goed door de vloerleidingen blijft stromen. Het ligt volgens mij dus aan jouw aanvoertemperatuur. Wanneer die hoog staat, bv 75 graden, dan moet het wel gemengd worden met de retour, en kun je niet echt knijpen. Maar wanneer je de cv ketel lager in zou stellen wb aanvoertemperatuur, dan hoeft het niet zoveel te mengen en zou je het dichter kunnen draaien zodat het meer directer de vloer in gaat. Gaat dus denk ik om het samenspel van aanvoertemperatuur en hoe de temperatuur is die de vloer ingaat. Heb je al geprobeerd om de aanvoertemperatuur omlaag te doen , en evt het vermogen van de cv-ketel?
@@made_in_holland De aanvoertemperatuur en vermogen van de ketel heb ik inderdaad al verlaagd. Ook heb ik het inmiddels geprobeerd om de verdeler 100% hydraulisch actief te maken (geen bijmenging) en de stekker van de pomp eruit te trekken. Met enkel de pomp van de CV ketel (remeha tzerra ace) heb ik ongeveer een flow van 1,5l/m per groep. Echter krijg ik alleen een groot temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour (vloer in en vloer uit, gemeten met IR meter). Als de aanvoer 35 graden is is de retour ca 22 graden.. Heb jij tussen de aanvoer en retour wel een verschil van 5 tot 10 graden kunnen krijgen?
Hi Merijn, ik zit op 10 graden verschil. Zou je nog kunnen kijken of de pomp vd cv ketel nog iets harder kan draaien? Ik had twee standen op de cv ketel; 0 was wienig weerstand in de leidingen, 1 was meer weerstand in de leidingen. Ik moet dat bij mijzelf ook nog eens checken, ik heb het vermogen naar beneden bijgesteld, maar ook mede de pomp toerental. Dat staat los van die pompsnelheid. Ik zal eens opzoeken of ik die nog iets omhoog kan instellen, zodat het retourwater iets warmer de vloer uitkomt. Ik zou zelf ook meer richting die 5 graden willen.
Tof dat je al wel zo ver bent!! En zo aan het uittesten bent! Wanneer de "groepen" in de vloer niet te lang zijn wordt de vloer mogelijk toch wel gelijkmatig genoeg warm bij jou? Zou jammer zijn wanneer er hele verschillen in de vloer zitten.
Pompsnelheid heb ik inderdaad op min en max 100% gezet. Ik heb 6 groepen van max 90m per groep en de vloer warmt wel gelijkmatig op inderdaad. Ligt ook in een slakkenhuispatroon dus in principe zou het verschil tussen aanvoer en retour dan niet zo veel uit moeten maken lijkt mij. De omgevingstemperatuur stijgt ongeveer met 1 graden per 1,5 uur.
1:34 dit verschil in verbruik zegt niets; zet het tegen graaddagen af zodat je een echte vergelijking kunt maken…
Ja klopt, dit heb ik in de volgende video gedaan.
Wordt geknepen door dat stukje 15 mm? Wat denk je van dat hele bouwwerk aan fittingen. 1 en al leiding weerstand. Als je het doet doe het dan goed, pak een open verdeler met debietmeters.
Je wil zo weinig mogelijk knietjes hebben, eigenlijk geen, het liefste direct van de aanvoerleiding je verdeler in om zo weinig mogelijk weerstand te hebben. Dit is ook geen perfecte opstelling maar wel eentje die erg weinig kost, 85 euro. Er zijn natuurlijk systemen die helemaal "af" zijn, met debietmeters en al, maar die kosten 10x zoveel, en daarom was het leuk om deze aanpassing te doen op een huidig mengverdeler systeem.
De aanvoer leiding gaat van 22mm naar 1/2 inch, van 1/2 inch uiteindelijk naar 1.1/2 inch en de verloopringen gaan naadloos over naar 1.1/2 inch dus daar zit juist geen weerstand. De retour gaat weer van 1/2 inch naar 22mm. En al het water wordt verdeeld over de vloerverwarmingsbuizen.
Je kan ook de losse debiet meters van Caleffi er bij monteren en inregelen met Heimierer exclips
@@made_in_holland Hoi, ik heb inmiddels de boel omgebouwd maar ben wel duurder uit dan 85 euro. 135 euro totaal. Leuk om te doen maar zie op internet dat een complete lagedrukverdeler met debiet meters al worden aangeboden vanaf 200 euro. Dat had ik beter kunnen doen.
Duidelijk verhaal klein puntje het is legionella salmonella is een bacterie meestal in een kip
Yes, helemaal waar :)
@@made_in_holland alleen hierom volg ik je al ...krijg er gewoon honger van :) leuk filmpje heb je gemaakt
Minder gasverbruik kan alleen maar verklaart worden door een lagere retour temperatuur en daardoor een beter rendement van de ketel. Door de aanvoer temperatuur te verlagen bereik je dit al. De vloer verwarming verdeler goed in regelen is belangrijk om de juiste retour temperatuur naar de ketel te realiseren. De pomp er tussen uithalen is volgens mij geen goed idee omdat de ketel pomp in veel gevallen te klein is om de complete vloer goed te laten doorstromen en de buizen kort bij de verdeler warmer zijn en de vloer dus niet gelijkmatig verwarmen. De pomp zorgt voor een gelijkmatiger mengtemperatuur.
Ja het gaat vaak om de hele balans in het gehele systeem. Waar je tegenaan loopt wanneer je alleen de aanvoertemperatuur aanpast naar beneden, dat het retourwater uit de vloer de boel teveel afkoelt door het mengen, dus dan is de temperatuur van het water dat de vloer ingaat uiteindelijk veel te laag, kwam bij mij maar tot 19-22 graden, dus dat was veel te laag om de vloer op te warmen, de vloer werd dan niet eens die 19-22 graden zelf. Ik had voor de aanpassing al een goede zo laag mogelijke retourtemperatuur omdat ik de mengverdeler goed had ingeregeld, zij het dus constant. Dus het rendement van de cv ketel was al wel oke. Nu is het altijd zoeken naar een balans van de instellingen van de aanvoertemperatuur en het vermogen van de cv ketel en pompsnelheid. De cv ketel pomp moet idd "krachtig" genoeg zijn om het water op een juiste snelheid rond te kunnen pompen.
Hoe weet ik of de pomp krachtig genoeg is op mijn ketel?
Bij mijn cv ketel is er iig een instelling waarmee ik het pomptoerental van het cv water kan instellen en een andere instelling waarmee ik de pompsnelheid van het warm water kan instellen. Daarnaast heb ik twee instellingen voor of weinig weerstand in de leiding of meer weerstand in de leiding. Die ene van meer weerstand in de leiding heb ik dus op die stand gezet zodat de pomp sneller ging draaien. Dat scheelde al een hoop, maar daarnaast is die andere instelling van de cv pomp toerental dus ook belangrijk, omdat toen ik die omhoog ging zetten was het verschil tussen de aanvoer en retour temperatuur van de verdeler iig 10 graden, en anders was het verschil groter. Ik denk dat het dus wel handig is wanneer die optie op je cv ketel zit, dat je die pompsnelheid ook nog apart kan instellen, maar niet op elke ketel kan dat. En dan kom je er wrs alleen mee weg wanneer de groepen niet al te groot zijn in je vloer. Ik zou dat eerst checken denk ik. Ik heb het gewoon omgebouwd en geprobeerd en uitgetest, maar wist dat ook niet perse van te voren. De groepen zijn toch in een slakkenhuis gelegd dus de vloer wordt alsnog goed gelijkmatig warm wanneer het een verschil heeft van 10 graden.
Leuk gedaan, werkt prima! De meeste pompjes in ketels kunnen dit wel aan en hebben ongeveer 5 meter opvoerhoogte daar draaien bij mij 14 groepen vloerverwarming en 4 jaga convectoren (met ventilatortjes) overheen! Aanvoer temperatuur op 40’c gezet! (Wel een zoneregeling dus niet altijd alles aan)
Een kanttekening is dat je hele installatie lage temperatuur verwarming moet zijn, normale radiatoren zullen zonder ventilatortjes niks meer doen onder de 50’c en je aanvoertemperatuur boven de 55’c instellen is dan geen optie meer als je verdeler niet meer kan mengen!
Succes
Totale onzin als je de bijmengafsluiter verder open zet wordt er meer warmwater toegevoegd. Wanneer het nu -15C wordt heb je geen goede menging meer van 70C indien gevraagd naar 45C meer.
Ik begrijp deze zin niet goed. De hele idee is dat er niks meer gemengd wordt, maar het direct de vloer ingaat. De thermostaat op de LTV gaat dicht bij een maximale temperatuur, zeg 50 graden. Er mengt niks want er komt direct water vanaf de CV de vloer in en dit is geen 70C maar iets van 35C-45C max.
@@made_in_holland Is gewoon een houtje touwtje oplossing. CV-water wordt altijd warmer +60C voor warm water (bad en douche) en stroomt dan de CV leiding in. Je moet goed kunnen inregelen tussen retour VVW en aanvoer VVW dat betekent dat je als er geen afgifte gevraagd wordt van de vloer (vloer is op temperatuur) dit retourwater dan automatisch weer mengt met de aanvoer van de VVW. (voorkomt onnodig retour pompen naar CV of WP). Of zet een warmtewisselaar tussen VVW en CV is de beste oplossing om comfortabel te regelen op zones. Door retour en aanvoer te mixen (inregelen) bij ~70C cv-water op inlaat en dan op max 45C te mixen heb je altijd een zeer constante vloer i.p.v. het open dicht gaan van de maximale thermostaat. (deze grijpt pas in als het echt te hoog wordt). Veel installateurs hebben totaal geen kaas gegeten van regeltechniek en rommelen maar wat aan en zeker als je op TH-cam verkeerd wordt geïnformeerd door amateuristische betweters zoals velen laten zien.
Het is inderdaad heel vaak houtje touwtje. Dit was ook te zien bij "Ketel Klets" waar John Visser volgens mij recent op bezoek was en er verkeerd aangesloten Vloerverwarmingsverdelers werden getoond. Ongekend dat "professionele" installateurs zelfs de boel verkeerd aansluiten en het aanvoerwater zowat 90 procent weer retour gaat in de verdeler richting de CV.
Wanneer het warm water voor het bad en douche (+60C) door een CV-leiding loopt lijkt mij dit ook niet de bedoeling, dat water moet naar het bad en douche etc en niet door een CV leiding richting de vloerverwarming. En wanneer er geen vraag is bij de VVW dan pompt er niks rond want de CV staat dan gewoon niks te doen. Als er wel vraag is dan wordt er idd wel rondgepompt.
Het hele idee was om de aanvoertemperatuur naar omlaag te zetten ivm gasverbruik en kosten. Dus bijvoorbeeld 50C aanvoertemperatuur door de CV leiding richting vloerverwarming, en +60C door een hele andere leiding vanaf de CV ketel naar bad, douche, kranen. Natuurlijk is de vloer op de ouderwetse hoge temperatuur aanvoer van bv 70C met pomp en al in de vloerverwarmingsverdeler en vol vermogen heerlijk warm, maar dat was hier niet de opzet. Dat werkte wel, maar kostte ook enorm veel onnodig gas. Toen gas nog 10 guldencent kostte maakte dat niet zoveel uit, lekker veel witte rookpluimen uit je dak omdat de HR ketel helemaal niet op HR functioneerde, maar om gas te besparen wil je onderzoeken welk vermogen en temperatuur je minimaal kunt gebruiken om de boel behaaglijk warm te krijgen en zo min mogelijk gas te verbruiken.
@@made_in_holland Het zijn juist die Ketelklets en John Visser die onzin lopen te verkopen via dit netwerk. Ik heb ze daar ook persoonlijk op aangesproken maar krijg alleen rotte VIS taal toegestuurd omdat ze geen verweer en niet van commentaar houden. Zij kraken professionele installaties van WTH af een bedrijf dat 50jaar bestaat en patent heeft op hun verdelers. Zij veroorzaken vele onrust bij amateurs en kijkers die dit nog gaan geloven. Ik kom zelf uit een familie die al vroeger 35jaar in de CV techniek heeft gezeten met middelgrote bedrijven waar ik als 17 jarige al de meet en regeltechniek mocht runnen dus de ontwikkeling van VVW is mij met de paplepel ingegoten hoe je op de juiste manier de installatie inregelt en stuurt om een veilige installatie te krijgen. En ik ageer tegen dingen die ik nu op TH-cam zie waar allemaal onwetende amateurs in gaan geloven ook de loodgieters die zich allround CV-bedrijf zijn gaan noemen zonder kennis van zaken. Het waterzijdig inregelen is ook zo'n mode woord en kan je laten doen door allerhande ZZper die daar handig gebruik van maken. Men vergeet dat dit een oplevering verplichting is van de installateur die een installatie zo achterlaat< stekker er in en wegwezen mentaliteit. Dus ook op de bovenstaande installatie heb ik zat commentaar omdat dit geen professionele oplossing is. Indien goed ingeregeld met eigen pomp en warmtewisselaar is het gasverbruik nihil. Je wilt toch je dure vloer niet direct op een onvoorspelbare warmtebron aansluiten.
Salmonella of legionella is wel iets anders het een zit in bv in een ei en het andere in water 😮
Ja goeie, lijkt ook allemaal op elkaar :)