Netspanning problemen en minder opbrengst bij zonnepanelen door afschakelen omvormer

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 79

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

    In 2025 kan de zonnevlam alsnog raak zijn: th-cam.com/video/85-p9EIEVUA/w-d-xo.html

  • @hansgouda8593
    @hansgouda8593 ปีที่แล้ว +2

    Een transformator is altijd bi-directioneel en dat los van een ring in een net. Dikkere kabels thuis verschuift oplopende spanning naar het net. Uiteindelijk moet het lokaal zich stabiliseren.

  • @Rammit_Inha_Assol
    @Rammit_Inha_Assol 2 ปีที่แล้ว +1

    Zeer goede uitleg voor mensen met enige technische voorkennis!

  • @MRood-su1yi
    @MRood-su1yi 3 ปีที่แล้ว +1

    Wederom een zeer leerzaam verhaal. Perfect, thx! 👍

  • @mauriceelderhorst
    @mauriceelderhorst 3 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor je video's ik kijk ze met veel interesse en geeft mij inspiratie! Vraag: is de kabeldikte/lengte tussen enphase micro-omvormers en de meterkast ook van belang voor het voltage?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Je kunt de voltageval op dezelfde manier berekenen. Bij Enphase is elke micro-omvormer (zoals de naam al doet vermoeden) een omvormer die, net als een string omvormer, zijn voltage hoger dan de netspanning op de lijn moet zetten. Bij te dunne kabel zul mogelijk slechts enkele panelen hebben die dit gedrag vertonen, degene die achter de meeste meters kabel zitten richting de meterkast.

    • @vriesvakkie1
      @vriesvakkie1 3 ปีที่แล้ว +1

      Bij micro omvormers zal een omvormer de eerste zijn die uit schakelt, en mogelijk daarmee voorkomen dat alle eruit stappen op de 253v grens

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@vriesvakkie1 En je kunt achteraf de string kabel altijd nog vervangen voor een drie-fase kabel, zodat je alle panelen mooi kunt verdelen over de fases. Geldt uiteraard alleen daar waar een drie-fase meterkast aanwezig is.

  • @martijnvds
    @martijnvds 3 ปีที่แล้ว +3

    Een manier van "je eigen stroom gebruiken" die je niet noemt is een (t)huisbatterij. Hiermee kun je aanbod en vraag een beetje verschuiven ten opzichte van elkaar, waardoor je niet altijd precies als de wolken verdwijnen de wasmachine/vaatwasser/kookplaat hoeft aan te zetten om je omvormer niet te laten afschakelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว +2

      Helemaal mee eens, maar een techniek die nu nog € 1000,- per kW kost een 'oplossing' noemen, vind ik wat voorbarig. Ik ben er van overtuigd dat die prijzen nog hard gaan dalen (economy of scale), maar voor nu was dat de reden om het nog niet te noemen in deze context.

    • @geertvanschaik7976
      @geertvanschaik7976 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Bovendien heb ik weleens een video gezien van Ketelklets over ´de toekomst van elektra´ of zoiets, waarin dit wel uitgebreid aan bod komt. En daar wordt ook de nu nog hoge prijs in genoemd.

    • @bart007b
      @bart007b 2 ปีที่แล้ว +1

      In Vlaanderen ben je eigenlijk verplicht om een batterij te plaatsen. Omdat we voor de elektriciteit die we niet meteen verbruiken zo goed als niets van compensatie krijgen. In Nederland zal de saldering ook afgebouwd worden. Dus waarom niet ineens investeren als je problemen hebt met uitschakelen van omvormer?

  • @ElektroTechNL
    @ElektroTechNL 3 ปีที่แล้ว +1

    Glasvezel geen last van ? Wordt ook aangestuurd door laserlicht en stroom dus werkt dan ook niet meer. Laatst ook artikel gelezen dat de kabels in de grond het niet meer aankunnen al die stroom van panelen en oplaad palen en er meer en dikkere kabels moeten gaan komen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว +1

      Klopt, zonder netspanning doen de laser eindstations ook niks meer, maar de glasvezel zelf fungeert niet meer als antenne voor de energie van een zonnevlam, zoals dat wel gebeurt bij hoogspanningskabels e.d.
      Hoe meer mensen zonnepanelen op hun eigen dak leggen, hoe meer stroom je niet hoeft af te nemen van het net. Het net kan dus ook *ontlast* worden door eigen zonnepanelen. De grote zonneweides doen natuurlijk 100% export van stroom, dus die belasten het net wél.

  • @kuifmans2001
    @kuifmans2001 3 หลายเดือนก่อน

    Omvormers gaan de netspanning (op straatniveau dus je P1 meter) niet met (meerdere) volts verhogen, want hebben daar het vermogen helemaal niet voor. Net zoals het gebruik van je waterkoker de spanning op de P1 meter totaal niet zal verlagen. Dat ligt dus helemaal aan de netbeheerder, en als jij last van een uitvallende omvormer hebt zou je ze nog kunnen vragen om oude 6 mm² kabels te vervangen door 10 mm², of (als heel de wijk er last van heeft) de nominale spanning op de middenspanningstrafo een klein beetje te verlagen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 หลายเดือนก่อน +1

      Net even getest: zo gauw ik de waterkoker (2kW) aan zet, zie ik de netspanning op L1 direct 1V dalen via de P1 meter. Op een zonnige dag duw ik op piek 10kW naar het net, dat heeft wel degelijk invloed op de netspanning die ik op de P1-poort zie (een paar volt van mij, de rest van al mijn buren).

    • @kuifmans2001
      @kuifmans2001 3 หลายเดือนก่อน

      @@KetelKlets I stand corrected, dacht dat zoiets alleen lukte met de oude bedrading in mijn appartement (oude kleuren zelfs nog dus groen is fase en rood is neutraal) 😂

  • @martinhendriks4583
    @martinhendriks4583 2 ปีที่แล้ว

    Interessant verhaal. Waarom de mogelijkheid van het plaatsen van een batterij niet meegenomen? Niet de volledige oplossing tijdens piekdagen maar wel een bijdrage.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Dat zal zeker helpen om de spanning stabiel te houden.

  • @HansKeesom
    @HansKeesom ปีที่แล้ว

    Parallel* aan mijn inverter heb mijn zonnepanelen ook aangesloten aan een mppt-lader die 3 kWh aan accu kan laden. Valt de inverter weg dan gaat alle stroom van de panelen naar die accu.
    Die accu zit aan een UPS van 2 kWh die een deel van de keuken van stroom voorziet. Normaal gesproken vanuit het stopcontact, maar als de accu erg vol zit en ik die dag veel zonne-energie verwacht dan laat ik de keuken even stroom gebruiken uit die accu's zodat daar weer wat ruimte is.
    * 1-2-both-off schakelaar

  • @nielsdaemen
    @nielsdaemen 6 หลายเดือนก่อน

    Elke transformator is bi-directioneel, kan helemaal niet anders!

  • @egobert58
    @egobert58 ปีที่แล้ว

    Goedendag. Ik heb even gezocht naar de meetmethode van de slimme meter. Wanneer overdag de spanning stijgt tot b.v. 250 V, dan wordt in de slimme meter de stroomsterkte ( bij 250V) vermenigvuldigd met de nominale spanning ( 230V) om de hoeveelheid terug geleverde energie (KWh) berekend. Dit terwijl mijn zonnepanelen wel een hoeveelheid energie opwekken en dit dus moeten omzetten naar de 250 V. Hierbij verlies is dus bijna 10% van mijn energie doordat de spanning zo hoog is.... Kun je hier eens wat duidelijkheid in brengen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  ปีที่แล้ว

      Je krijgt betaald voor je teruggeleverde stroom in kWh.
      kW = Volt x Ampère
      Dus hogere spanning is lagere stroom, maar gelijk vermogen
      kW x tijdsduur in uren = kWh

    • @egobert58
      @egobert58 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Jein, Ja en Nee,
      Je berekening klopt.
      Ik heb even in de wet gekeken:
      RICHTLIJN 2004/22/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
      Vooral MI-003 is dan van belang.
      Wanneer bijvoorbeeld mijn omvormer 250 V x 10 A levert, is dit 2500 KW. Gemeten over een uur is dit dan 2,5 KWh.
      Mijn slimme meter is een stroommeter ( Amperemeter) . Die meet dan (verliezen buiten beschouwing gelaten) dezelfde 10 Ampere. Dit wordt omgerekend naar KW door te vermenigvuldigen met de nominale spanning (I x Un) 10A x 230 V = 2300 W. In een uur is dat 2,3 KWh.
      Ik krijg dan dus ca 8% minder dan mijn panelen leveren. Of maak ik ergens een faut???
      En als 's nachts de spanning weer netjes 230 V is en ik neem dan 10 A af, betaal ik wel voor 2,5KWh.....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  ปีที่แล้ว

      @@egobert58 Een slimme meter meet vermogen, geen stroom. Het actuele vermogen staat bij een slimme meter ook op het display. Je telwerken tonen verder kWh. Beide zijn een gevolg van spanning en stroom, maar alleen de factor van beide is relevant en wordt weggeschreven.
      Mocht je een verschil zien tussen je solar app en wat je slimme meter ziet, dat kan hier door komen: th-cam.com/video/FaQvaSdWePc/w-d-xo.html

    • @egobert58
      @egobert58 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Bedankt voor je antwoord. Ik wil toch later nog eens in die slimme meters duiken; de telwerken tonen inderdaad kWh, maar wat ik vond, is dat dit een gevolg is van stroommeting x nominale spanning (230 V) en niet stoommeting en spanningsmeting en die vermenigvuldigen. Er is overigens weinig over te vinden op internet.

  • @bram3837
    @bram3837 3 ปีที่แล้ว +2

    Dit is in een notendop waarom salderen technisch niet veel langer mogelijk is voor de bestaande netten. Het verhaal tussen 10 en 12 min is niet helemaal correct volgens mij, de transformator trekt zich niks aan van de vermogensrichting en word zeker niet warmer door terugleveren. Uiteraard heeft deze wel koper en magneetverliezen. De middenspanningsnetten zijn zeker wel ringvormig vanwege storingsreserve. (Bij een kabelstoring kan relatief snel worden omgeschakeld door de defecte kabel vrij te schakelen en de netopening op een andere plek weer te sluiten) Het probleem is dat de wijktransformatoren een vaste trapstand hebben. Deze worden bij in bedrijfstelling eenmalig ingesteld afhankelijk van de geografische ligging in relatie tot het bovenliggende transportnet. Vroeger prima omdat we geen decentrale opwekking hadden zoals je mooi laat zien in je video (van hoog naar laag alleen spanningsval) nu dus ook opdrijving... netten in woonwijken werden tot voor kort gedimentioneerd met 1 Kw gemiddeld gelijktijdig per woning, ging altijd prima maar met gemiddeld 2Kwp PV is het net in die wijk dus al 100% te klein, laat staan als we ook nog elektrisch willen verwarmen en vervoeren.. Oplossing
    (Voor alleen het spanningsprobleem) is om de secundaire spanning op de trafoklemmen te gaan regelen wat erg duur is... tel daarbij op dat er op zn minst 100000 van dit soort wijktransformatoren in NL staan. Al zou je het reddden om er 5000 per jaar de vervangen duurt dat 20 jaar, naast de kosten is dat gewoon niet realistich... meer info zie phasetophase.nl/boek/index.html. Om ook elektrisch te gaan verwarmen en rijden zullen de netten ongeveer 6 tot 8 keer zwaarder gedimentioneerd moeten worden. Dat is in mijn ogen niet haalbaar. Enige mogelijkheid is waterstof als energiedrager (en dus niet als bron)
    Hoe is overigens jou toekomstvisie op iedereen die de slimme meter heeft geweigerd, en dus met de ferarismeter onbeperkt kan blijven salderen(heb hem zelf ook nog:p? Hoe gaan de netbeheerders/ leveranciers dat oplossen? Inschatten, boete, standaard hoog tarief?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว +2

      Het klopt dat een transformator niet richtingsgevoelig is, maar als deze qua vermogen meer retour door zich heen krijgt dan waarvoor deze ontworpen is, dan nemen de verliezen toe in de vorm van hitte. Wat je stelt m.b.t. middenspanning klopt, maar gebieden als de Bommelerwaard zijn berucht om hun enkele aftakking van het net (Apache incident in 2007).
      Volgens mij sla je wat stappen over. Ik wil helemaal niet salderen, ik doe dat omdat ik maar één keer de BTW op zonnepanelen terug krijg en het dus 21% goedkoper is om ineens mijn hele dak vol te leggen dan in stapjes. Verder ga ik straks elektrisch verwarmen en elektrisch rijden; mijn opwek (slim gestuurd middels een energiemeter gekoppeld op de omvormer) ga ik straks zoveel mogelijk zelf benutten en het restant gaat in een thuisaccu. Ik ga netto het net dus ontlasten i.p.v. belasten.
      Waterstof is energetisch waardeloos; als je met windenergie groene waterstof zou produceren, dan staan 2 op de 3 windmolens voor niets te draaien. De verliezen bedragen namelijk 67% van windmolen naar waterstof en weer terug naar energie. Nu kan waterstof wel zijn nut hebben en bij energieoverschot kan het geproduceerd worden, maar daar zijn we nog lang niet.
      Wat betreft die ferarismeters is het simpel: die worden de komende jaren massaal afgekeurd en verplicht vervangen voor slimme meters (of domme digitale). Doe je vervolgens de deur keer op keer niet open, dan kunnen ze je gewoon afsluiten wegens een ondeugdelijke meter. Ik heb al jaren een slimme meter; bij teruglevering draaien de meeste ferarismeters ongeveer 10% te traag terug. Toegegeven, dit doen ze niet allemaal, maar dit heb ik in de praktijk al eens meegemaakt bij iemand die al zonnepanelen had en toen een slimme meter kreeg en ineens ongeveer 10% meer opbrengst verrekend kreeg.

    • @bram3837
      @bram3837 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Bedankt voor je reactie en interessante filmpjes, We zouden uren kunnen sparren merk ik haha. We hebben in ieder geval gemeen dat we beiden druk bezig zijn met vergroenen in en om de eigen woning maar ik merk dat ik hier in de wijk (jaren 70 bouw) een van de weinige ben die er druk mee is... Bewustwording is stap een. Ik ben benieuwd hoe het de komende jaren gaat verlopen, de thuisaccu klinkt leuk echter die koude donkere winterdagen zullen we toch echt massaal veel vermogen uit het net nodig hebben. Deze zal daar toch ook echt op uitgelegd moeten zijn. Met al het geld wat inmiddels is uitgegeven aan diverse "Groene" Doelen hadden wellicht al enkele kerncentrales operationeel kunnen zijn om op gepaste schaal co2 vrije energie te produceren welke in mijn ogen onmisbaar zijn om de gestelde doelen te kunnen halen zonder dat het licht uit gaat. Ga zo door met je filmpjes, hopelijk inspireert het steeds meer mensen. Ik ga eens meten hoe mn kwh meter het in zn achteruit doet ;) Stedin mag wel een paar man extra in dienst nemen als ze iedereen die weigert moeten afsluiten ;)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@bram3837 Kerncentrales zijn nog steeds fossiel (splijtstof) en is dus geen hernieuwbare bron. Daar lijkt iedereen aan voorbij te gaan. Ik heb er eens een leuke video over gemaakt: th-cam.com/video/QqM75SVA8jc/w-d-xo.html
      We kunnen verder de belasting van het net nog wat verder verlagen door in te zetten op piekbelasting. In België krijg je al een boete als je (uit het hoofd) meer dan 3,6kW als piek uit het net trekt. Dat stimuleert mensen om uren lang 500 W op te nemen om zo het net te ontlasten terwijl je toch dezelfde hoeveelheid energie verzet.
      Mensen die niks doen aan verduurzaming gaan volgend jaar de rekening krijgen (die zal serieus schrikken zijn voor veel gezinnen).

    • @Spliffie37
      @Spliffie37 ปีที่แล้ว

      Kan niet want je hebt nu al een probleem als je niet je zonnepanelen aanmeld en 4 telwerken hebt dus hoeft niet slim maar wel digitaal dom 4 telwerken dat is op dit moment de eis.
      Je kan ook gewoon draaischijf meter tyoen mss dat een hoop mensen het dan makkelijker snappen😀

  • @pietervanderhoek8571
    @pietervanderhoek8571 2 ปีที่แล้ว

    Is een Variac misschien niet een idee?

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 3 ปีที่แล้ว +2

    De netbeheerder kan ook aansluitingen over de drie fasen opnieuw aansluiten wanneer 1 fase vaak over de253 v gaat, en op de andere 2 nog ruimte is. Dat zelfde geld voor iedereen met een 3 fase aansluiting en maar 1 fase omvormer..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Klopt, maar dat zie je vaak op vakantieparken e.d. (beperkte netcapaciteit) en minder in grotere wijken; er is dan immers altijd wel ergens waar er vraag is naar stroom op die fase.

    • @vriesvakkie1
      @vriesvakkie1 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets bij nieuwe wijken maken bouwers,installateurs afspraken om de pv te verdelen over de 3 fase . Indien geen 3 fase omvormers. Ook het koken en de warmtepomp kunnen ze verdelen. De netbeheerder kan dat later wel weer ^patchen^ maar dat is sub optimaal.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@vriesvakkie1 Sowieso geen een-fase omvormer plaatsen op een drie-fase meterkast, dat vind ik altijd zo'n cheap oplossing (tenzij het aantal panelen echt laag is). Dan verdeelt de omvormer het opgewekte vermogen al mooi over de drie fases heen.

    • @robertmos5452
      @robertmos5452 ปีที่แล้ว

      @@vriesvakkie1Misschien worden er wel afspraken gemaakt, alleen mijn ervaring is dat 99% van de installateurs alles op 1 fase aansluit, ook in de nieuwe wijken. Ik werk zwlf voor de netbeheerder en dit zien we dagelijks.

  • @pim1234
    @pim1234 2 ปีที่แล้ว

    Dat er nog geen apparaatje is wat als electronische waterkoker fungeert en bij een te hoog voltage het wat lager onder de 258 maakt

  • @hansgemerden6089
    @hansgemerden6089 3 ปีที่แล้ว +2

    perfecte uitleg, mooie video, alleen de ene keer praat je over voltage en de andere keer over spanning. Voltage bestaat niet en spanning is de goede eenheid, meteen ook minder verwarrend voor de niet elektrische mensen onder ons.

    • @janickpauwels3792
      @janickpauwels3792 2 ปีที่แล้ว

      Spanning en voltage zijn synoniemen en mogen door elkaar gebruikt worden. Spanning is trouwens geen eenheid, maar een grootheid. "Volt" is de eenheid. "Voltage" is wel een anglicisme, dus puur taalkundig kan je argumenteren dat "spanning" een betere term is.

    • @hansgouda8593
      @hansgouda8593 ปีที่แล้ว

      Inderdaad, we zeggen ook niet meterrage of drukkage 😂

    • @computerjantje
      @computerjantje 5 หลายเดือนก่อน

      @hansgemerden6089 Ga lekker zelf videos maken als je al valt over woordkeuzes. Ik ben blij met deze zeer duidelijke video hier

  • @annelinevanderbeken7752
    @annelinevanderbeken7752 2 ปีที่แล้ว

    Mijn omvormer is wel stuk gegaan, om 12u stipt, kortsluiting. Wegens lange leveringstermijnen (voor oude klanten) blijf ik waarschijnlijk de hele zomer zonder, 9000e geïnvesteerd door mijn ex man, maar liggen op mijn dak en ik mag ze betalen, puur verlies voor mij

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Afhankelijk van de leeftijd en het merk kun je mogelijk wel garantie claimen (nu) ook als de omvormer pas later wordt vervangen.

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

    Met 450 kV gelijkspanning bedoel ik natuurlijk 450 kV DC (maar dat hadden jullie allang door) ;-)

  • @MaykThewessen
    @MaykThewessen 2 ปีที่แล้ว +1

    Trafo die overtollige energie wegdissipeert?
    Dat lijkt me niet waar
    Elke trafo is bidirectioneel in de basis vanuit fysica gezien, ook elke LV en MV kabel, wat niet bidirectioneel is: oude afzeker instellingen die niet juist ingesteld staan voor negatieve stroom afzekering

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 6 หลายเดือนก่อน +1

      Precies, maar hij snapt blijkbaar de basis principes van transformatoren niet eens.

  • @argai1978
    @argai1978 2 ปีที่แล้ว +1

    Dat 'near miss' moet natuurlijk 'near hit' zijn. Het was niet bijna mis, het was mis.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว

      Correct 🙂

    • @janickpauwels3792
      @janickpauwels3792 2 ปีที่แล้ว

      Toch niet. De correcte term is wel degelijk "near miss". Het komt vanuit het leger, waarbij een bom net naast het doel valt, maar er wel schade aan toebrengt. Het is een "miss", maar toch dichtbij ("near"). Dat is na vele jaren de definitieve betekenis gebleven: iets was gelukkig niet raak, of niet gebeurd ("miss") maar gevaarlijk dichtbij of bijna gebeurd ("near"). Een nog betere term is "close call".

    • @argai1978
      @argai1978 2 ปีที่แล้ว

      @@janickpauwels3792 Bijna mis? Nee hoor, ik blijf erbij dat het bijna raak is.

  • @luijt1
    @luijt1 3 ปีที่แล้ว +1

    Goeie uitleg.

  • @RogerPalmen
    @RogerPalmen 3 ปีที่แล้ว

    Ik meen ooit te hebbeb begrepen dat bij onderhoud aan het lokale laagspanningsnet door de netbeheerder een overspanning op het net te zetten om lokale producenten uit te schakelen om zo het laagspanningsnet spanningsvrij te kunnen maken. Kan dit echter niet 1-2-3 terugvinden. Lijkt mij echter wel plausibel (heb ooit HBO electrotechniek gestudeerd)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Ze verhogen of verlagen de netfrequentie; ook dan schakelen omvormers af, maar dan met minder risico's dan bij een overspanning. www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/4136136/nieuw-probleem-met-digitale-klokken-nu-lopen-ze-voor

    • @RogerPalmen
      @RogerPalmen 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Ik heb zo mijn twijfels of dat klopt. Ik vraag me af hoe de frequentie te beinvloeden, want de frequentiestabiliteit op het hele netwerk is nogal cruciaal en vooral door het aanbod gestuurd. De omvormer synchroniseert tegen het net aan, dus als de frequentie wordt aangepast loopt de omvormer gewoon mee. Ik ga nog eens op zoek naar wta details over de overspanning

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@RogerPalmen Ik meen dat eens gezien te hebben in een video van netonderhoud waarbij ze dat deden om te voorkomen dat ze bij de werkzaamheden gevaar liepen van zonnestroom uit de wijk. De omvormer beweegt niet mee, maar maakt zelf van DC een sinus van 50Hz. Bij teveel afwijking gaat de omvormer in storing, net als bij een te hoge of te lage netspanning.

  • @thepeetjournal4469
    @thepeetjournal4469 2 ปีที่แล้ว

    Ik mis één oplossing: een batterij systeem.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      Klopt. Reden: nu nog te duur (ongeveer € 7000,- voor 10 kW) maar gaat zeker een oplossing worden.

    • @thepeetjournal4469
      @thepeetjournal4469 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Klopt, maar je zou met 5-6KW kunnen beginnen en langzaam opschalen. Bv. de LG Chem RESU 6.5

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      @@thepeetjournal4469 Lijkt me een onverstandige investering nu, enerzijds vanwege de prijs (kijk altijd naar de prijs per kW) en anderzijds vanwege een mogelijk aanstaande subsidie op thuisaccu's.

    • @thepeetjournal4469
      @thepeetjournal4469 2 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Maar waar moet je dan op letten als je nu wel een panelensysteem aanschaft en nog geen accu?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 ปีที่แล้ว +1

      @@thepeetjournal4469 Je kunt kijken of jouw omvormer merk al voorbereiding heeft voor een thuisaccu, maar eigenlijk is elke omvormer te koppelen met accu's, laagvoltage (48V) of hoogvoltage (400V).

  • @robertvanderzwan2517
    @robertvanderzwan2517 2 ปีที่แล้ว

    Tja its only just begun .
    Het hele hoog spanming net werk moet vervangen worden ..tja

  • @rudolf6018
    @rudolf6018 3 ปีที่แล้ว

    Eneco Crowdnett

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 3 ปีที่แล้ว

    Wat je ook kan doen, is de omvormer kleiner dan totaal wp panelen kiezen. Tot factor 0,8 heb je daar praktisch geen opbrengstverliezen van, m
    Wel minder piekload op het net. En oostwest panelen hebben ook minder last hiervan, dan is er vaker meer vraag, en minder aanbod

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Minder piekload omdat hij gaat aftoppen bij heel zonnig weer?

    • @GadgetFrank71
      @GadgetFrank71 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Dat zou een klein beetje opbrengst kunnen schelen maar wanneer het zonnig weer is, is het meestal ook warm waardoor de PV panelen al een stuk minder efficiënt zijn.
      Ik heb zelf ook al jaren 1300 Wp op een 1000 Wp omvormer. Als de temperatuur het toelaat dan kan de omvormer pieken naar 1100 Watt AC output.
      Ik vond het een heldere video. Wat ik wel nog miste is het meten van het voltage per fase (indien je een 3-fase aansluiting thuis hebt). Ik heb mijn omvormers gekoppeld aan de fases met de laagste voltages. Vroeger was het evenredig verdeeld over de 3 fases maar ik had 1 fase die veel hoger zat qua voltage dus die heeft nu minder invoeding vanuit PV.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@GadgetFrank71 Dat is inderdaad een goede. Zelf heb ik een driefase omvormer die dat zelf bepaald en verdeeld.

  • @avanhouwelingen2554
    @avanhouwelingen2554 3 ปีที่แล้ว

    Een mogelijke oplossing die ik samen besproken heb met de installateur is een veld per straat/blok. Wanneer je als huizenblok niet tegen elkaar opbokst, wat wel gebeurt wanneer iedereen voor zich spanning het net op duwt, loopt de netspanning lang niet zo hoog op. Moeten we alleen wel af van het kavel denken en meer als VVE optrekken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Gaat niet gebeuren, zelfs binnen een VVE krijg je al bijna niet de neuzen dezelfde kant op. De ene wil wél investeren en flink rendement behalen op zijn panelen, de andere vind het grote onzin en gaat van dat geld liever op vakantie. Ook maken dergelijke constructies het lastig bij verkoop van de woning, want mag je die panelen wel of niet meerekenen bij jouw eigen energielabel? Geef mij maar panelen op mijn eigen dak, de netbeheerder is verantwoordelijk voor wat er buiten mijn huis op het net gebeurt (daar betalen wij ze jaarlijks ruiterlijk voor).

  • @henrieglasius9644
    @henrieglasius9644 3 ปีที่แล้ว

    Jammer dat je geen 4 kwadraat kabel hebt gebruikt, Want ze zeggen hoe dikker des te beter.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว +1

      Klopt, die 5x2,5mm2 lag er al, door de vloer heen. Nu gaat dat vooralsnog prima, maar had ik de keuze gehad, dan had ik zeker voor 5x4mm2 gekozen. (ik heb in het voorbeeld een enkelfasige kabel aangehouden voor de eenvoud)

  • @MrNollemans
    @MrNollemans 3 ปีที่แล้ว

    en.wikipedia.org/wiki/Flywheel_energy_storage (deze moeten ze installeren in wijken met veel zonnepanelen, om tijdelijk de hoge spanning op te slaan, en de piekspanning, naar andere momenten van de dag te transporteren.)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      Ik ken het systeem, het werkt erg goed, maar blijkt erg duur te zijn in aanschaf en je moet dat ding bijna verankeren in de vloer on te voorkomen dat er ongelukken gebeuren vanwege de rotatiekrachten.

    • @MrNollemans
      @MrNollemans 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets die fly wheel moet je laten spinnen in 100% helium vacuüm. investeringskosten hoog, maar als het is geïnstalleerd, operationele inzetbaarheid, langdurig en betrouwbaar bij gedegen en goede constructie. effectiviteit om spanningspieken, vermogens snel op te slaan/af te geven, is er geen beter systeem

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@MrNollemans De markt zal oordelen: de goedkoopste oplossing wint altijd.

    • @MrNollemans
      @MrNollemans 3 ปีที่แล้ว

      @@KetelKlets Het verste weg van de aarde, ooit, in de hele mensheid navigeert zich voort gebaseerd op dit principe, voyager 1 en 2. De eerste versies uit de vorige eeuw hadden nog wel eens last van error, na de try door de wrijvingsweerstand van lucht. Wetenschappers als o.a. Albert Einstein hebben er aan gewerkt om het te verbeteren. Erg betrouwbare principes, bewezen over de afgelopen eeuw.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 ปีที่แล้ว

      @@MrNollemans Daar twijfel ik niet aan; de prijs is doorslaggevend. Er zijn genoeg super goede producten die desondanks geen markt hebben vanwege de prijs (een andere oplossing doet hetzelfde voor minder geld).