Mens in de machine | VPRO Tegenlicht
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 พ.ย. 2024
- De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie roept angst op. Zelfrijdende auto’s die hun eigen passagiers doden of slimme speakers die het huishouden overnemen. Het probleem met het beheersen van kunstmatige intelligentie ontstaat wanneer een slimme machine een opdracht krijgt. Niet omdat de machine niet goed werkt, maar omdat wij erg slecht kunnen omschrijven wat we precies willen.
Zonder zoiets als een ‘gezond verstand’ kan een superslimme machine een simpele opdracht al snel mis interpreteren met catastrofale gevolgen. Hoe zorgen we ervoor dat deze machines gaan leren begrijpen wie wij zijn, wat onze menselijke normen en waarden zijn en daarmee gaan bijdragen aan een samenleving zoals wij die voor ogen hebben?
Hoe zou de wereld met kunstmatige intelligentie er uit moeten zien? In een samenleving waarin intelligentie tot succes leidt, leidt méér intelligentie tot méér succes. En kunstmatige intelligentie is een machtig middel. Terwijl de industrie eindelijk geld kan slaan uit hun verzamelingen big data, proberen wetenschappers, maatschappelijke organisaties en de Europese Unie haastig met ethische richtlijnen op de proppen te komen. Het doel is om controle te houden op de ingrijpende veranderingen die onze samenleving te wachten staat. Is kunstmatige intelligentie de ultieme test voor de mensheid?
Je kijkt naar een korte versie van VPRO Tegenlicht-aflevering Mens in de machine uit 2018.
Deze video is tot stand gekomen met behulp van het Archief van de Toekomst. Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 Tegenlicht-uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset. Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. Duik ook in het Archief van de Toekomst en ontdek deze afleveringen en andere thema’s van VPRO Tegenlicht: www.avdt.vpro.nl
Montage: Rienk Leendertse
Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
Website: tegenlicht.vpr...
Instagram: / vpro_tegenlicht
Facebook: / vprotegenlicht
Twitter: / vprotegenlicht
Meet-ups: www.vpro.nl/pr...
Kijkwijzer: Alle leeftijden
Een hele interessante Video 👍🏻
It's not going to stop. We have to do it right.
It will be interesting to follow the development of the service relationship between a.i. & humans regarding the parity of reciprocal investment accommodating the interpretation of feasibility of the investment strategy protocol.
📍13:54
Let the games begin ... it's Going to be messy ..... Humans whooohooo we are still looking for them ... we are still in monkey stage part 3 😏 it will need only a few funny ones and before You know it we shall have a Whole new black market in AI goods ... o boy such fun brrrrrrrr.....
Wow, fout in the 1ste 30 seconden. AI en Machine Learning zijn niet hetzelfde. De doorbraken hebben weinig te doen met intelligentie, bewustzijn etc. Ik verwacht meer van tegenlicht. En dan de sensationele en dramatische muziek… wat is het doel hier? Te informeren of iedereen bang te maken?
U bent bang ?
In de eerste 30 secondes is "machine learning" helemaal niet genoemd.
Wat ik tot nu toe van de ai hype heb gezien, ben ik niet echt onder de indruk.
Dus we zijn steeds beter in staat machines te bouwen die specifieke problemen zelfstandig oplossen. OK... Dan wordt de vraag opgeworpen hoe we die slimmigheid gaan controleren. Ho. Impliciet wordt hier aangenomen dat een slimme machine de behoefte zou hebben, als wij, om te controleren en te domineren. Wij willen dat omdat dit er in is geëvolueerd, dominantie en controle heeft een evolutionair voordeel. Een machine die een taak krijgt met een doel heeft dit niet. Die interesseert het niet of hij dominant is ten opzichte van andere machines of mensen. Dus die stemmingmakerij is mooi voer voor science fiction maar meer ook niet.
Het systeem zal streven naar optimalisatie. De vraag is hoe lang (en in welke vorm) past de mens in die wereld van optimalisatie.
Sowieso kunnen wij ons uiteraard niet voorstellen wat een systeem wat bijvoorbeeld 1000x zo intelligent is als de mens zal produceren.
@@genehendrix1847Mooi verwoord. De kans is reel dat de mens als obstakel wordt gezien.
Het probleem zit het in het feit dat de ai de mens na kan gaan doen en dus dit dominante controlerende gedrag gaat vertonen. Doei mensheid.
In theorie kan het, dat overleven leidt tot een neiging naar dominantie, maar in de praktijk is dat inderdaad nog een ver-van-je-bed-show. De meeste 'AI-systemen' zijn extreem ver doorontwikkelde (en abstracte) optimalisatiesystemen, dus op de een of andere manier moet zo'n optimalisatiedoel zich uiten in een soort dominantie als je een probleem wilt hebben. Die wezenlijke horde slaan veel mensen klakkeloos over.
Ik denk dat de daadwerkelijke problemen veel subtieler zijn. Onbedoelde misleiding, bijvoorbeeld, waarin AI-systemen zo verfijnd zijn in het aannemen van een dienstbare rol dat andere normen en waarden (bijvoorbeeld betrouwbaarheid) daaronder komen te leiden. Het standaard 'doemsscenario' à la terminator is er echt geen om op dit moment voor te schuwen.