1 - Zonneplan sponsort de video dus “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. 2 - Wat als Zonneplan failliet gaat? Het is tenslotte een startup. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen vergroening van ons stroomnet, en zou zeker een batterij overwegen als dat een realistische oplossing is, maar ik heb er nog erg m’n twijfels bij. Ik zie echt meer heil in een forse batterij per wijk icm smart grid met EV’s.
Er is gelukkig geen enkele aanleiding om dat te vermoeden ;) Maar stel dat dit zou gebeuren, dan heb je alsnog een thuisbatterij van hoge kwaliteit in huis en bovendien veruit de voordeligste (prijs per kWh, met ook nog eens 10 kW vermogen) die je momenteel kunt krijgen.
Wij van WC Eend slaat op eigen marketing waarbij een vergelijking wordt gemaakt waar ze heel toevallig als beste uitkomen. Bright is geen Zonneplan, dus het is geen 'wij van'. Dit is gewoon een infomercial.
Ik vind het nogsteeds dubieus. Onafhankelijk willen zijn door zonnepanelen en zo'n batterij, maar dan alsnog afhankelijk zijn van een stroomleverancier. Ik zou graag een thuisbatterij willen die zich oplaad met mijn zonnepanelen, waarvan ik de stroom kan gebruiken wanneer ik deze het hardst nodig zou hebben (stroomuitval o.i.d). Nu is de kans op stroomuitval klein, maar als het gebeurd zit je mooi te kijken met een volle batterij van 7k,- waar je de stroom niet eens van kunt gebruiken. Dat vind ik echt lachwekkend
Ik vind jouw logica lachwekkend. Je zit altijd mooi te kijken als de stroom uitvalt mét of zonder Nexus! Er zijn inderdaad systemen die bij stroomuitval (binnen een halve seconde heb ik met eigen ogen kunnen zien) de zaak overnemen, maar die zijn duurder dan de Nexus en bovendien kun je dan geen gebruik maken van PowerPlan (of iets soortgelijks) dat je € 2000 per jaar oplevert (bij een accu van 20kWh). En nog wat: hoe vaak valt bij jou de stroom uit en voor hoe lang? Ik heb het in 35 jaar een keer of vier (4!) meegemaakt maar ja, ik woon in Eindhoven, de slimste dus 😀.
ik heb dat, misschien moeilijk maar wel opgelost zie mijn comment, zelfs mijn netwerk reset niet meer bij stroomuitval want ik heb nu 2 van die dingen en binnenkort komt hier in europa die batterij van oukitel, die een omvormer heeft en plug en play is, stekker in stopcontact en klaar, opslag en backup veiligheid. Maar lijkt wel of er tegenkrachten zijn hier in Nederland, zodra je onafhankelijk dreigt te worden.
Beste Erwin, Er is een verdienmodel voor deze batterij zolang de salderingsregeling bestaat. Stroom bestaat voor een groot deel uit belasting, wanneer je stroom inclusief belasting moet kopen maar de belasting niet terugkrijgt wanneer jij deze weer aan het net verkoopt, dan vervalt jouw verdienmodel. Kort samen gevat, zodra de salderingsregeling is afgeschaft verdient deze batterij geen geld meer!!! Mijn verwachting is dat de salderingsregeling is afgeschaft voordat jij de batterij hebt terugverdiend. Wanneer je de kijker er niet van bewust maakt dat het succes van deze batterij afhangt van de salderingsregeling verstrek je onjuiste informatie, mensen gaan dan goed bedoelt deze batterij aanschaffen zonder zich bewust te zijn van de enorme risico's die ze lopen, is dat nou wel verstandig??
@@robwecom7730 In zekere zin heeft het zeker te maken met de salderingsregeling je koopt namelijk energie en verkoopt het, de saldering hierin is de vermindering energiebelasting (18 cent de kilowatt). de onbalansmarkt is een kleine extra die de aggregator voor jou als "bonus" uitkeert. Het model van Zonneplan is een maas in de wet en de ACM is aan het kijken om deze te dichten. Vanaf 2031 moet je dus sowieso altijd die 18 cent betalen voor iedere kWh die je inkoopt, daarmee vervalt het verdienmodel want die 18 centen krijg je dan niet meer terug. ;)
Dit is een veelgehoorde misvatting. De salderingsregeling heeft inderdaad betrekking op de te betalen energiebelasting. Dat is een verbruiksbelasting. In essentie verbruikt een batterij geen stroom. Hij slaat het op en geeft het later weer terug (kleine conversieverliezen daargelaten, daarover betaal je dan dus inderdaad wel belasting). Het rendement van onze batterij staat dus nagenoeg los van het voortbestaan van de salderingsregeling.
@@Zonneplan De situatie zonder salderingsregeling:, De batterij laad op, kale stroomprijs bijvoorbeeld 6 cent en 30 cent inclusief belasting toeslagen en btw enz, de batterij laadt op ik verbruik dus stroom, ik betaal dus die 30 cent op dat moment, de batterij gaat terugleveren omdat de kale stroomprijs goed is of de prijs op de onbalans markt, kale stroomprijs bijvoorbeeld 25 cent, in deze situatie verlies ik dus 4 cent per kilowatt uur omdat de batterij aan het terugleveren is omdat ik zonder salderingsregeling bij terugleveren alleen de kale stroomprijs krijg, de batterij staat achter de meterkast dus wanneer de batterij laadt wordt dit gezien als verbruik. Mijn punt blijft overeind, zonder salderingsregeling is er geen verdienmodel voor de batterij, leg me uit waarom deze theorie niet klopt want dit houdt mij tegen om dit te doen. Wanneer jullie gelijk hebben ga ik volgend jaar mei wanneer mijn contract afloopt zeker overwegen om dit aan te schaffen. Ik vind dit namelijk erg interessant!! U zegt dat je de stroom in essentie niet verbruikt maar dit klopt niet, de slimme meter ziet dit als verbruik!!!
@@robwecom7730 Het heeft wel te maken met de salderingsregeling, de salderingsregeling zorgt ervoor dat je geen belasting betaalt over stroom die je teruglevert tenopzichte van je verbruik. Wanneer je belasting moet betalen over de stroom die de batterij laadt maar die belasting niet terugkrijgt wanneer je de stroom weer teruglevert vervalt het verdienmodel van de batterij!!!
Ik volg dit onderwerp al een tijdje, maar zoals we wel vaker zien bij "duurzame" investeringen moet het zich altijd terugverdienen (zonnepanelen, warmtepomp, ...). De eerste 6 minuten gaan daar niet voor niets over. Daarna vertelt Erwin dat het helpt om ons energienet te stabiliseren door het algoritme. Als ik het goed begrijp wordt de thuisaccu volgeladen, indien deze niet vol is, als de kostprijs van elektra negatief is (dus je krijgt geld terug). Op dat soort momenten, is er landelijk (let op) een overschot aan elektra. Dit betekent niet per definitie dat er regionaal, zoals bij jou in de straat, een overschot is aan energie. En daar houdt het systeem volgens mij helemaal geen rekening mee, die staart blind naar de kostprijs die landelijk wordt bepaald. Dus met dit systeem ga je alsnog onnodig het energienet belasten. We creëren hier gewoon weer een nieuw probleem op ons energienet als dit grootschalig uitgerold wordt. Als deze thuisaccu nu ook de binnenkomende spanning goed bemeet en daar de hoogste prioriteit oplegt i.p.v. de landelijke kostprijs dan ben je bezig om het energienet te ontlasten.
Hoi Gerben, deze opmerking komt vaker voorbij. We sturen inderdaad nu actief op het verminderen van onbalans, omdat daar voor de klant rendement valt te behalen. Als we onze data echter naast de data van netbeheerders leggen, dan blijkt dat we in 95% van de gevallen óók in lijn handelen met het verhelpen van congestie. Oftewel: de batterij laadt vooral in de middaguren op en levert vooral op de piekmomenten in de avond weer terug. Met diezelfde netbeheerders zijn we druk in gesprek om hier nog meer actief op te gaan sturen. Daar moeten dan voor de klant uiteraard wel serieuze verdiensten tegenover staan.
Waar je aan voorbij gaat is de hele achtergrond van de onbalans, die ontstaat doordat er niet al een grote vraag of juist aanbod is in de richting die men hoopt.Oftewel als jouw lokale net overbelast is door zeg, zonnestroom midden op de dag, dan is de kans erg klein dat de onbalans richting teruggave gaat, immers er wordt dan al massaal teruggeleverd. Wat wel voor de hand liggend zou zijn is onbalans richting invoer, maar dan help je juist je lokale net mee. Omgekeerd, als er te veel vraag is doordat iedereen om 18:00 gaat koken en EV's opladen terwijl de zon lager staat, dan schiet de onbalans eerder naar teruggave, net als in je lokale net dat ook met die hoge vraag kampt. Ook dan help je weer je lokale net. Natuurlijk, er zijn zeker scenario's denkbaar (kuch beren op de weg te zien kuch) waarbij dat mekaar niet volgt, maar dat is een beetje van een mug een olifant maken als het het gros van de tijd juist meer helpt.
zo overdreven gesponsord, het is enorm gokken wat de terugverdiensten blijven, als ik kijk bij de live opbrengsten staat dat ding als een gek te schommelen, regeltoestand twee dus en slecht voor het net.. als ik een thuisaccu ga kopen dan van nederlandse bodem als victron of sessy, tenminste een eerlijk verhaal
Desalniettemin kan dit voor minder ingelezen mensen wel al heel interessant en makkelijk zijn. Vriend van mij heeft de Sessy, en dat is toch wel heel gaaf, zeker als hij straks via Homey of Home Assistant heeft ingesteld dat er meer automatisch gaat! Dus wil je dat een bedrijf alles voor je regelt en geen omkijken, doe zonneplan (of Sessy) wil je meer zelf kunnen regelen, zeker een Sessy!
@@ElwinTuit Een sessy neem je alleen voor de hobby. Niet om geld mee mee te besparen. Dan is het voor het grootste gedeelte van de mensen al totaal niet interessant meer. Zonneplan verwacht ik hetzelfde, maar dat kunnen we pas echt over 5 jaar zeggen.
Als het 2000 euro was, zou je het nog kunne overwegen. Gasten vragen gewoon 7k voor een plek in je huis als opslag module. Nooit aan beginnen, allemaal mooie fabeltjes 5 jaar verdientijd
Nee net zoals alkaline batterijen gaan die eerst in een recyclebak en vervolgens ook zo de sloot in. Dat iets financieel niet recyclebaar is wil niet zeggen dat het niet kan. Verdiep eens in recycling ipv onwaarheden te verkondigen @@MrFexelein
Belangrijke kanttekening is natuurlijk ook dat hoe meer mensen zo'n slimme accu hebben, hoe minder onbalans en dus hoe minder er te verdienen is. Dat is misschien wel goed voor het elektriciteitsnet, maar daarmee vervalt het grootste verkoopargument.
De verwachting is ook dat er steeds meer zonne- en windenergie geproduceerd zal worden. Dat vergroot juist de kans op onbalans en naarmate de verhouding conventioneel-duurzaam doorslaat naar duurzaam is er heel veel meer batterij capaciteit nodig. Goed punt maar ik zou daar niet bang voor zijn.
Pas zo'n 15% van alle energie in Nederland wordt momenteel door hernieuwbare bronnen geproduceerd. Er is dus nog enorm veel werk aan de winkel, waarbij (thuis)batterijen de toename van groene energiebronnen echt niet binnen enkele jaren zullen inhalen. Verder wordt de Nexus nu inderdaad vooral ingezet om in te spelen op onbalans (omdat daar voor de klant het meeste rendement te behalen is), maar daar zitten we zeker niet aan vast. Zo gaan we in de nabije toekomst ook actief sturen op lokale netcongestie en wordt het opslaan van eigen zonnestroom natuurlijk interessanter als in de toekomst de salderingsregeling er alsnog af gaat.
Waarom moet ik dat lompe ding in mijn krappe gang neerzetten en wéér investeren in iets duurzaams om het probleem van de netbeheerder op te lossen, die door nalatigheid door henzelf is veroorzaakt? Daarbij komt, dat apparaat is wat ik begrijp uit de video, alleen te gebruiken door zonneplan. Dus je zit x jaar vast aan zonneplan. Als je switched, dan moet je zelf gaan knutselen als dat al mogelijk is. Ik wacht tot er een onafhankelijke op de markt komt. Hier zou de EU zich mee moeten bemoeien in plaats van dat Appstore gezever elke keer.
Dan zou u er ook voor kunnen kiezen, om en jawel dit advies is geheel gratis en baanbrekend, gewoon niet te kijken Ik vind het wel interessant, ga zo door Erwin van Bright
Mmmm, zouden dit eigenlijk geen thuisbatterij moeten noemen. Is niets meer dan een belegging. De batterij doet helemaal niets voor je huis, wordt echt alleen maar gebruikt voor de onbalans van het net.... Bij stroomuitval thuis, doet de Nexus ook gewoon niets meer, ook geen stroom opslaan uit je zonnepanelen. Persoonlijk vind ik dit ook geen goede Bright content, vanuit Bright begrijp ik het verdienmodel wel.
Ik vroeg me af hoezo er zoveel weerstand is tegen deze samenwerking met Zonneplan, totdat ik nadacht over jullie achtergrond. Neem David die alle e-bikes ongesponsord reviewt, hij benoemt alle voor en nadelen en dan kun je als kijker zelf daar conclusies aan verbinden. Uit de videos in samenwerkingsverband kan ik zelf weinig conclusies trekken omdat ik niet weet of jullie transparant zijn over alle kanttekeningen. Voorbeeld; als Bright ineens een samenwerking zou aangaan met een e-bike merk, zou David geen reviews van e-bikes meer kunnen doen, want stel dat hij een betere e-bike test dan jullie sponsor, dan zou hij niet transparant kunnen zijn omdat hij jullie sponsor beconcureerd. Zo kunnen we er dus ook vanuit gaan dat er geen (eerlijke) reviews zullen volgen over concurenten van Zonneplan. Legio merken thuisbatterijen die ik graag vergeleken zou zien, daar kunnen we dus naar fluiten en is zo'n samenwerking tussen jullie en Zonneplan eigenlijk het begin van het einde als het gaat om onafhankelijke, eerlijke tech-journalistiek
Als je weg zou gaan bij Zonneplan dan vervalt de aansturing van de batterij en die zou je dan zelf kunnen gaan doen of door een andere partij. Is er dan een protocol/API beschrijving hoe dat ding aan te sturen? Is dat een protocols volgens een standaard? Is er wellicht zelfs al een home assistent integratie voor?
Daar zijn ze nogal vaag over. Het is in feite een gesloten systeem waar je geen enkele zeggenschap over hebt. Wil je weg, dan blijf je met een accu zitten zonder omvormer. Gaan ze failliet, idem.
Dit is een veelgehoorde misvatting. De salderingsregeling heeft inderdaad betrekking op de te betalen energiebelasting. Dat is een verbruiksbelasting. In essentie verbruikt een batterij geen stroom. Hij slaat het op en geeft het later weer terug (kleine conversieverliezen daargelaten, daarover betaal je dan dus inderdaad wel belasting). Het rendement van onze batterij staat dus nagenoeg los van het voortbestaan van de salderingsregeling.
Zal er aan liggen hoeveel van je buren panelen hebben en geld, Veel van die milieu blaffers hebben geen cent te makken dus het zal aan hun pappie of mammie liggen.
Het voorspelde rendement lijkt me aan de hoge kant. 7000 euro voor 15 Kwh is wel een scherpe prijs. Ik heb zelf 2 x een Sessy batterij, samen 10KWh, kosten 3400 euro per batterij. Met het huidige voorjaars weer, laad ik beide accu's met 14 zonnepanelen makkelijk tot 100% op 1 dag. Op een dag met volop zon lever ik ook nog terug aan het net, tenzij we de BMW I3 of Volvo V6 plugin hybrid volledig opladen Binnekort gaan we over op een dynamisch energie contract, dan zal de besparing nog wat hoger gaan uitvallen, gaan we de aut's slim laden en evt bij lage stroom prijzen en geen zon de accu's vanaf het net laden. Terugverdien tijd schat ik in op 3 a 4 jaar.
Dat je nog steeds bij Atos zit is natuurlijk niet zo slim. Maar ms is t wel slim hoe je dat met die batterijen doet. Zonneplan zijn gewoon sjacheraars die ff snel geld willen maken en over een paar jaar de stekker eruit trekken, zit je dan met je dure accu. Groeten van een oud-collega ;)
Gevaarlijk om techreviews te combineren met advertenties. Maar in dit geval is het onderwerp, de nexus accu in mijn ogen wel echt geweldig. Ik heb er zelf net een aangeschaft die binnenkort wordt geplaatst. Zonneplan is een zeer goed georganiseerd en klantvriendelijk bedrijf. Deze manier om bij te dragen aan de energietransitie is bijna te mooi voor woorden. Het enige nadeel wat ik zie is dat hij bijna beter werkt als je geen zonnepanelen hebt. De accu wil natuurlijk stroom inkopen als de stroomprijs negatief is, maar dan zit jij met je zonnestroom die je nog kwijt moet. Maar kennelijk kan powerplay dan je panelen automatisch uitschakelen? Naja al met al super goed doordacht product. Dit is de volgende stap vooruit!
Ja heel erg tevreden. Ik heb hem nu bijna 5 maanden en hij heeft 998 euro verdiend. Als je dat extrapoleert komt hij rond de 2400 euro uit per jaar, aanzienlijk hoger dan de 1800 die Zonneplan belooft. Maar ik moet nog zien of wintermaanden net zo effectief zijn als de zomer. Denk dat het ongeveer vergelijkbaar zal zijn. Tot nu toe boven verwachting in elk geval! En het is heel leuk om hem bezig te zien elke dag.
@@0364886 bedankt voor je antwoord. Hier in Nieuwegein loopt een subsidie actie, en ik wacht nog even af. Maar als het positief blijft dan ga ik misschien overstag
Als dit zo'n prachtig verdienmodel is (van 20%) waarom is zonneplan dan ons (consumenten) nodig? Ik zou dit stil gehouden hebben en een paar grote batterijen in groot volume ingekocht hebben als bedrijf en alle winst voor mij zelf hebben gehouden, maar ik gok dat het zo niet werkt... Dat zonneplan ook gewoon leuk aan verdiend (wat totaal niet slecht is) en het gewoon een investering is waar zij het meest aan verdienen en niet wij als consument
Ik heb de 20 kw accu nu precies 2 maanden en zit nu al op een opbrengst van 370 euro met regelmatig dagen met een opbrengst van 10 euro. Dat is op jaarbasis toch zo'n 2200 euro! Is dus binnen 2 maanden al veel meer dan 8000 euro op de bank zou opbrengen. Accu werkt volledig automatisch op de onbalansmarkt. Dus eigenlijk niets te maken met saldering of niet. Tuurlijk zegt dit niets over de verdere toekomst, maar we zien wel steeds meer extreme wind en zonneschijn. Dus extreme onbalans, is dus meer verdienen...
@@Peter-rm1ry verdiensten worden maandelijks verrekend met je energierekening. Ik heb alleen electra, maar wel een jacussi, een bodemwarmtepomp en een electrische auto +scooter en toch elke maand een negatieve rekening ( natuurlijk wel 8000 euro geïnvesteerd..)
@@govertreijling95 Dit klopt... daar er veel twijfelaars zijn, is dit voor eigenaars van zonnebaterijenb alleen maar goed nieuws.. zo kunnen we duur blijven verkopen op de onbalans markt.
@@matrix2709 Je vergeet dat de onbalans in de zomer veel groter is dan in de winter. Maar ik geloof wel dat er op jaarbasis wel iets € 2000 te verdienen valt.
Beste Govert, hoe gaat het nu met de thuisbatterij? Hier in Nieuwegein willen ze heel de stad subsidies geven voor deze batterij maar ik vraag me af hoe het in de winter verloopt...
Mooi product, maar mijn zorg zit hem in de cycli. 6000 gegarandeerd, max 10000. Erwin zegt 1x per dag, Zonneplan zegt 1,5x per dag gem. Dan houdt hij inderdaad jarenlang vol. Maar de app die Erwin laat zien toont meer cycli per dag. De Zonneplan demo batterij, deed vandaag ongeveer 7 cycli. Prima verdienmodel, maar als hij 7x per dag oplaadt/ontlaadt, is de batterij na 4 jaar dood ipv. 16 jaar… Ik vind dat over het gemiddeld aantal cycli over een bepaald tijdsbestek, te weinig inzicht wordt gegeven, en puur op wat ik nu kan concluderen, is de batterij waarschijnlijk op, tegen die tijd dat je hem terugverdiend hebt. Heb ik het fout, hoor ik dat graag van Zonneplan met een onderbouwing en feiten, jullie lezen hier mee zie ik.
Dat antwoord kan ik the wel geven. Een cyclus is van totaal opladen naar totaal ontladen EN TERUG! Dus als je accu in tig acties IN TOTAAL 100% oplaadt en 100% ontlaadt, dan is dat alles bij elkaar één cyclus.
Bedankt voor deze informatieve video. Ik had nog 1 bijdrage: Nog een reden om nu al een thuisbatterij te kopen is dat de relatie tussen het Westen en China snel verslechterd, en dat kan ook betekenen dat we op korte termijn jarenlang een tekort aan cellen zullen hebben.. Uiteindelijk zullen er hopelijk genoeg cellen/accu's in andere landen geproduceerd worden, maar momenteel zijn we nog afhankelijk van China....
Prima idee. Deze LFP batterijen worden tegenwoordig al tot 95% gerecycled, dat kun je van brandstof niet zeggen, dat verbrand je 1 x en is het omgezet in co2.
Je zou denken dat als je een batterij neerzet voor onbalans dat je dat beter op schaal kunt doen dan iedereen individueel. Grotere gw batterijen lijkt me dan slimmer, goedkoper in het onderhoud en maak er dan gewoon een investering van. Daarnaast het idee dat de gascentrale minder gaat draaien door jouw thuis batterij lijkt me een drogreden, zon centrale moet ver van tevoren op en afschalen en aangezien die luttele 15kw van jou thuis a) niet bekend is bij de gascentralr b) niet onder controle staat van hun, kunnen ze hier dus helemaal niks mee. Dus echt groener wordt het er niet van, investeer dan in grote opslag projecten.
7:55 de vraag die ik had, of ie ook werkt bij stroomuitval. Nadat mijn stroom zojuist voor de derde keer dit jaar uit viel. 99.9% uptime komt neer op bijna 9 uur op jaar basis. En veel van de uitval situaties die ik heb meegemaakt dit jaar waren tussen de 1 en 20 seconden. Lang genoeg om computers uit te zetten, en klokken te resetten. Een beetje suf als je dan niet eens gebruikt kunt maken van de thuisbatterij als backup tijdens dit soort grapjes van Stedin. Meerdere UPS apparaten dan maar, zucht.
Komt allemaal niet geloofwaardig over. Net zulke mooie verhalen als in het begin met zonnepanelen. De overheid en energiemaatschappijen naaien je waar je bij staat. Vorig jaar was een plugin hybride ook nog interessant, maar die markt is nu ook ingestort door de overheid. Dacht dat jullie altijd redelijk onafhankelijk waren, maar dat is deze video (reclamespot) niet.
Als je Powerplay-aansturing wilt is inderdaad een Zonneplan Energiecontract noodzakelijk. Anders zouden de verdiensten van het handelen bij jouw energieleverancier terechtkomen die daar geen weet van heeft en dan houd je er dus zelf niets aan over.
@@Zonneplan Ik snap jullie business case maar voor de afnemer/consument gebaseerd op een onzekere lange termijn afschrijving met wie weet welke regelgeving er nog komt. Lange termijn zaken (financieel) zijn voor mij persoonlijk maar 2 dingen: Hypotheek en 1 jaar ziektekostenverzekering omdat het moet.
Ik heb nu 5 weken de accu, het powerplan systeem werkt mooi maar doordat de accu vooral bij dure stroom inkoopt en bij goedkope stroom verkoopt blijft er weinig opbrengst over van mijn zonnepanelen…. Dit hadden ze er niet bij verteld🙈
Directe bijdrage aan verduurzaming is onzin, de productiekosten voor de aarde voor zo’n ding is vele malen hoger dan de leefduur. Daarnaast verdiend zonneplan ook op de stroomtransacties gedurende de jaren, waarom vermelden jullie dit niet?? Waar blijven de kritische bright reviews die we gewend zijn? Ik zie ook in de beschrijving niet staan dat dit in advertentie is, hoe kan dat
Kom liever met bewijs van uw bewering, dat de productiekosten vele malen hoger zijn dan de levensduur. Alle materialen in de moderne batterijen worden namelijk al voor 95% gerecycled en dat groeit naar 100%. Dus worden bijna oneindig de materialen opnieuw gebruikt, dat kun je van brandstof niet zeggen he, dat verbrand je gewoon.
Als het om duurzaam gaat dan mag je niet kritisch zijn........ want kritisch over een bedacht verdienmodel en prachtige nieuwe melkkoe dat heeft men liever niet.....past niet in het plaatje!
Wet belastingen op milieugrondslag Artikel 50. Energiebelasting wordt nu gesaldeerd en (voorgenomen) per 1-1-2027 niet meer. Einde oefening. De Belastingdienst is zeer strikt op dit punt (ervaring bij stichting die een uitzonderingspositie dacht te hebben, cq die had willen hebben)
Heel interessant. Maar als veel mensen dit aanschaffen en iedereen moet gaan betalen ipv salderen met panelen dan gaan die allemaal uit en verdien je ook minder..
Zeer onvolledige informatie. Verdienmodel is gebaseerd op aannames van nu en zoals bekend is de overheid volstrekt onbetrouwbaar en zal de regeling ongetwijfeld weer wijzigen. En als batterijopslag nuttig blijkt kan dat beter bij de energieproducenten gebeuren, stuk efficiënter.
Dit is geen regeling, het is een losstaand deel van de energiemarkt. Normaal gesproken doen vooral 'grote spelers' mee zoals de Hoogovens die wel even een MW of meer kunnen trekken als ze er een vergoeding voor krijgen. Daar lift dit product op mee.
Wel interessant, maar wel nog een behoorlijke bijna koelkast model. En wat doet dit voor je verzekering(en) zoals brand en inboedel vanwege due batterij?
Je zal toch flink wat van die kastjes moeten verkopen om één (laat staan meerdere) gascentrale te compenseren. Verder is recycling van Lithium nog steeds duurder dan een of ander arm land ondersteboven graven... Wat is er moeilijk aan gewoon te zeggen: "Deze video wordt gesponsord door Zonneplan"? nb "Partner" is een verhullende marketingterm.
Je kunt het beste energie opslaan waar het (overschot) wordt opgewekt of waar je het nodig hebt bij een tekort. In dit geval lijkt beide niet (voldoende) aan de orde.
Daar moeten ze speciale ruimte voor bouwen met speciale voorzieningen qua brandveiligheid en vergunningen en laat "bouwen" nou net de laatste jaren niet onze sterkste kant zijn. Daarnaast is de netcongestie juist heel lokaal, dus is het lokaal oplossen ook vele malen makkelijker/beter. Overigens is de zonneplan accu echt extreem duur, in Duitsland koop je 15kwh accu voor 1700 euro en omvormer voor 600 euro, dan ben je voor 2300 euro investering klaar i.p.v. 7000 euro! Zonneplan doet niets anders dan energie verhandelen met de dynamische contracten, dus beter bind je jezelf niet aan het te dure zonneplan vast. Bijkomend voordeel, bij stroomuitval kan t wel als backup accu gebruikt worden daar je eigen inverter hebt.
Je verdient bij onbalans op het netwerk, maar wat als die onbalans over 5 jaar een stuk minder is geworden? Of wat als de vergoeding ineens wordt aangepast die je ontvangt? En als het zo rendabel is waarom zet zonneplan niet zelf volledig in op stroomopslag? Waarom moet de consument dat voor ze doen? Hoog risico wellicht?
Hoe wordt de onbalans dan een stuk minder? Hoe meer capaciteit van het net gevraagd wordt (in beide richtingen), hoe groter de kans dat er onbalans optreedt. Vergeet niet dat dit ontstaat door de optelsom van alle verbruikers en terugleveranciers bij elkaar. Er zal heus wel wat gaan ontstaan in de vorm van batterijparken en electrolysers maar die zijn niet van het kaliber dat ze alle onbalans kunnen opvangen.
Er worden momenteel superbatterijen gebouwd/gepland door bedrijven. Dat moet zo'n bedrijf kunnen voorfinancieren. Dat doen ze heus niet als ze er niet aan kunnen verdienen. Zelfde principe. Zonneplan zet accu's a.h.w. decentraal neer bij klanten die dat financieren. Slim!
Zou je ook een auto die bidirectioneel kan laden (bv de KIA EV9 met 100kWh van 80k euro) inzetten met de zonneplan technologie of andere oplossingen, die het mogelijk maken om (automatisch via algoritmes) te gaan handelen met de variabele stroomprijs?
Ik was ook sceptisch, maar na 5 (zomer) maanden zit ik op € 200,-- gemiddeld. 20 kw uitvoering. De ene dag verdienje 30 cent een andere € 21,-- . Ben over het algemeen positief, netjes geinstalleerd etc etc. Communicatie kan wel stukken beter.
Interessant inzicht opgedaan. Doordat de batterijen op wijkniveau het landelijke onbalans proberen tegen te gaan kan het best zijn dat er landelijk een overschot is door te veel wind energie maar in jouw wijk juist een tekort is. Met het hoge vermogen dat je dan trekt creër je lokaal juist meer onbalans. Theoretisch probleem als je maar een paar accus achter 1 transformatorstation zit maar als het er meer worden kan het de druppel zijn. Is dan wel weer een inzicht opgedaan bij Enexis dus wellicht ook een gekleurd inzicht.
Theoretisch gezien kan sturing op nationale onbalans inderdaad leiden tot lokale congestie (dat is wat anders dan onbalans). Data van netbeheerders wijzen echter uit dat we nu al in 95% van de gevallen óók in lijn handelen met het verhelpen van congestie. Vooralsnog is er geen verdienmodel om daar ook actief op te gaan sturen, maar dat gaat natuurlijk wel komen. Hierover zijn we al druk met netbeheerders in gesprek.
Leuk reclamefilmpje. Ik mis de product placement melding. Je mag met je accu overstappen naar een andere energieboer, maar zolang er geen andere aanbieders zijn heb je gewoon te maken met een keiharde vendor locked in. Je moet er maar zin in hebben. Wat is de garantie dat zonneplan hiermee doorgaat? Als ze omvallen of worden overgenomen of om welke reden dan ook er de stekker uit trekken, dan kan jij dat ook doen met je accu. Als je het geld kan missen en wel houdt van een gokje dan is dit een leuk idee. Maar bedenk; ''Gok bewust, 18+. Je kan inleg verliezen''.
Ben heel benieuwd wat de brandweer in de toekomst van al die fantastische batterijen in huis gaat vinden. Hoe veilig ze het ook verkopen, ik zal het persoonlijk nooit een fijn idee vinden.
Dit is een LFP accu, zeer veilig en brand heel niet zo snel als andere lithium ion accus.
6 หลายเดือนก่อน
Wat als de onbalans over 3 jaar uit het net is? Hoe zit hetdan met je business case? Volgens mij is het vooral een business case voor zonneplan; want alle investeringsrisico's zitten bij de klant! Klink als een pyramidespel...
Een thuisbatterij kan alleen deze bedragen halen als de batterij niet alleen dient voor eigen energieopslag maar voor stroom handel. Je koopt in tijdens negatieve uren en verkoopt (levert terug) als de stroomprijs hoog is. Ik ben benieuwd of de energiebedrijven dit snel de kop om draaien.
Dat is inderdaad wel de verwachting, aangezien deze batterij in het geheel niet energie voor jou opslaat. Je hebt geen enkele invloed op deze batterij. Zonneplan bepaalt wanneer er stroom wordt opgeslagen of ontladen. Het kan dus zomaar zijn dat je als je zonnepanelen hebt je gewoon terug blijft leveren aan het net terwijl de batterij niet is opgeladen.
Zit er nog veel verschil in rendement tussen het wel of niet hebben van zonnepanelen? Of wordt het ook al rendabel als je alleen de druk van het net kunt opvangen en tegen een hoger tarief kunt terugleveren
vlgns mij staat deze batterij in principe los van je zonnepanelen en wordt er gewoon energie gehandeld waar je winst op moet maken. Zonneplan strijkt daar natuurlijk een bedrag van op. Als ik me niet vergis hebben ze het nog niet in place dat de zonnepanelen en de batterij gewoon los van dit verhandelingsplatform kunnen werken, en ben je dus de sjaak als ze failliet gaan.
Het lijkt me dat je je zonnepanelen moet uitzetten als de prijs negatief is en dan dus betaald deze batterij op laad (itt gratis met de panelen) maar als iedereen dat doet..
Zolang we kunnen salderen heb je weinig aan zo'n ding. Tenzij je heel veel panelen op je dak hebt liggen. Maar die opgeslagen stroom moet je dan wel allemaal in 3 seizoenen kunnen gebruiken. In de winter heb je daar niks aan.
Wellicht goed om ook de eerste video van Bright over deze thuisbatterij te kijken. De werking ervan staat namelijk volledig los van wel of geen zonnepanelen.
Wel jammer dat er niet 1 persoon is die ook daadwerkelijk kan bevestigen dat de opbrengsten inderdaad haalbaar zijn. Dus voorlopig maar wachten om te zien wat de daadwerkelijke rendement is.
In NL gaat niet voor niets de zon op. Nieuwe belasting regels uiteindelijk gegenereerd. Wordt altijd achteraf direkt of indirekt op een ander manier doorberekend. Wie denkt gratis te wonen or rijden ; be my guest
Is Erwin nu een goede tech-journalist of is Bright nu een verzameling promotende (tech)influencers. Ik had gehoopt het eerste maar deze video bewijst het laatste - Moeten we nu bij elke video op ons hoede zijn of het de ene keer onafhankelijke journalistiek is, of de andere keer Bright wordt betaald om ons te vertellen hoe goed een Tesla is, hoe mooi een Apple Vision het doet, hoe fijn de nieuwe VanMoof fietst, de Philips Hue, etc Het zou je sieren Erwin wanneer je niet alleen met kleine lettertjes "bevat gesponsorde onderdelen" vermeld - maar gewoon eerlijk in de video verteld dat je een thuisbatterij van Zonneplan hebt gekregen en ze je ook nog 10k hebben gegeven voor dit filmpje.
Als het een maatschappelijk doel dient wil ik best wat ruimte beschikbaar stellen, zet maar neer maar wil er verder dan ook geen last van hebben en of verplicht aan een leverancier vast te zitten. Apparaat doe je werk, balanceer het net. Een kleine vergoeding voor het ongemak dan wel graag
@@clownworld3913 En bovendien wisselen de spelregels zo'n beetje ieder jaar ( bij de rijksbegroting in september ...). Zodra het gunstig wordt voor de burger worden de spelregels zoiezo gewijzigd.
Zonneplan maakt gebruik van deze filmpjes van Bright om hun eigen product aan te bevelen. Bright lijkt een objectief medium maar hier hebben ze toch gewoon hun ziel verkocht.
@@matrix2709 Sterker nog: De gemeente Nijmegen is in zee gegaan met Zonneplan! Zij financieren de installatie van een 20kWh accu. Je betaalt 7 jaar lang € 88 per maand aan afbetaling en rente. Tel uit je winst!
Blijft Bright doorgaan met het promoten van de Zonneplan batterij icm handelen op de onbalans batterijen, nu TenneT heeft aangegeven hier in te gaan grijpen?
Zouden jullie een video kunnen maken over de ebike vsn decathlon (verkooppartner): Urbanbiker Viena, Elektrische Trekking Fiets, 26¨Blauw, Accu 960Wh 48v 20Ah
Zolang wij saldering hebben ( snel een nieuwe regering zodat het zo blijft) kun je niets terugverdienen. En is een thuis batterij alleen maar een kostenpost.
Dat je vast zit aan 1 energieleverancier is wel een gigantisch nadeel. Waarom zou je een dergelijk systeem jezelf willen verbinden aan een monopolie positie?
@bright Wat zijn je maandelijks energie kosten nu? Wat waren je kosten voor heen? En hoe liggen de verhouding van kosten aanschaf thuisbatterij in tot kosten besparing?
Lezen is ook een kunst. De grootste accu kost € 7290 (eenmalig dus) en de besparing is € 2000 PER JAAR. Dat is allemaal onafhankelijk van je zonnepanelen en je eigen verbruik.
Het is te hopen dat niet veel gezinnen een batterij nemen. Als dat wel gebeurt, zal het snel gedaan zijn met de onbalans en verdwijnt het verdienmodel. Niet te hopen dat er over 2 jaar al niets meer te verdienen valt! Lijkt mij meer een goede optie voor hen die ons stroomnet stabiel willen maken, zonder winstdoel. Op zich een mooi doel😊
Het is geen batterij, maar een accu. Batterijen zijn in NL alkaline penlites. Dit is een oplaadbare batterij. Een totaal andere technologie dus. Wij hebben voor zo'n opslag systeem in het Nederlands een goed en ondubbelzinnig woord, nl accu. Gebruik dat dan ook!
Haarkloverij. Het begrip batterij staat voor een aantal items. Dus een penlite-cel is geen batterij! Accu is een afkorting van accumulator (accumuleren betekent verzamelen). Het begrip batterij is intussen té ingeburgerd (voor accu én cel) om daar nog moeilijk over te doen.
@@Peter-rm1ry Welnee. Als het oplaadbaar is noem je het een accu. Koeien en paarden zijn allebei hoefdieren, maar als er een paard in de wei staat noem je dat geen koe. Gebruik gewoon de correcte benaming.
Helaas zullen de energie bedrijven wel weer iets vinden om dit zo snel mogelijk tegen te gaan, net zoals gebeurd met mensen die in zonnepanelen hebben geinvesteerd....is zo'n beetje mijn gedachte
Ik heb het uitgezocht, ik betaal 400 pj voor een 1fase als je de batterij wilt hebben moet je 880 euro uitgeven en misschien een nieuwe meterkast en dan betaal je 1000+ per jaar dus de eerste 600 euro ben je al kwijt!
@@Peter-rm1ry Het is interessant voor energie maatschappijen om dit weg te geven zodat zij zelf geen kosten meer hebben voor net ontlasting ipv er geld voor te rekenen.
Hij levert je straks een duurdere verzekeringspremie op als de eerste woning door een accubrand af is gefikt. De verzekeraars zullen na een paar branden aankondigen dat woningen die een accu hebben een grotere risico vormen en dus meer premie moeten betalen.
Bright poste over het algemeen in het verleden "neutrale" tests van producten. Helaas is het na de reclame voor de van Moof fiets dit ook weer een misleidend reclamefilmpje. Bright wordt hiermee onbetrouwbaar helaas. In dit filmpje is het allemaal halleluja. Kom nou ook eens met de nadelen!! Die zijn er namelijk genoeg bij dit systeem. Ik haak af bij Bright, jammer!
ik ben bang dat we net zo worden genaaid als met de zonnepanelen. Want tegenwoordig krijg je een terugleverboete voor geleverde stroom. Uiteindelijk vertrouw ik helemaal niemand meer van de huidige energiemaffia. Want let op als iedereen een thuisbaterij heeft verzinnen ze weer iets anders om je geld uit je zak te trekken.
09:15 thuisbatterij kan zelfopgewekte stroom opslaan. Je zegt dat dat de opbrengst zal reduceren. Kan je dit uitleggen? Is er geen scenario dat zonnestroom opslaan en later verkopen loont? Weer een topvideo hoor Erwin.
Ik weet niet of Erwin hierop doelt maar bij het opslaan en het er weer uithalen van energie in/uit de batterij gaat er energie verloren. Reken op zo’n 10%.
Door te handelen op de onbalans markt krijg je bijvoorbeeld 50 cent per kWh als je stroom uit het net haalt binnen het kwartier dat dat geldt. Op het moment dat jij dan je accu vult met zonnestroom waar je anders 6 cent terugleververgoeding voor krijgt loop je dus 44 cent per kWh mis.
De batterij is nu ingericht op het balanceren van het stroomnet. Er volgt spoedig een feature waarmee je meer kunt sturen op het opslaan van zelfopgewekte stroom. Dan kun je dus kiezen, tussen meer rendement of zelf meer opslaan
Uit voorzorg zou het beter zijn de batterij buitenshuis te installeren. De kans dat een LFP batterij ontbrandt is vrij klein maar ALS het gebeurt dan kan hij niet geblust worden en dan is het prettig als hij in zijn eentje buiten staat te branden. Een koelkast kun je blussen, zo’n batterij niet.
Het is me alleen nog niet duidelijk wat er duurzaam is aan de batterij. Een betonblok met zonne-energie omhoog hijsen. En dan gecontroleerd laten zakken terwijl je energie uit dat blok opvangt. Laten we zeggen zwaartekracht energie dat is pas duurzaam.
Helaas is het wel zo dat wanneer zonneplan ermee stopt/failliet gaat de omvormer uitvalt v.w.b. de slimme software je niets meer hebt aan je thuisbatterij. Je zult dan een nieuwe omvormer moeten laten installeren om je thuisbatterij weer aan de raat te krijgen
Ik bepaal liever zelf wanneer ik de boel aan- en uitzet. Zeker in combi met een elektrische auto. Geld verdienen is voor ons geen doel (wat natuurlijk anders wordt wanneer je minimaal € 6000,- uitgeeft aan een Zonneplan thuisbatterij), wel een grotere mate van onafhankelijkheid/autonomie van het net. Dus voor ons is Powerplay geen optie.
Ik heb ook overwogen mijn autoaccu (Nissan Leaf) als thuisaccu te gebruiken. Het probleem is dat tweeledig: Je kunt nooit snel genoeg reageren op de onbalansprijs, die continu enorm varieert en niet te voorspellen is. Én je auto moet steeds aan de kabel liggen... Ik heb ook een Nexus besteld.
Waar komt al die zeldzame materialen vandaan om batterij te fabriceren? En vooral vandaan tegen lageprijzen. De mijnen in DR Congo staan bekend als een van de ergste vormen van kinderarbeid wereldwijd. De afgelopen twee jaar is kinderarbeid in de kobaltmijnen toegenomen, omdat vanwege economische instabiliteit door de coronazwendel meer families in geldnood zaten.😮
He pannenkoek, er zit helemaal geen nikkel kobalt in deze batterijen.. er zit ijzer, fosfaat en lithium in. Veel voorkomende elementen. Misschien zelf eens inlezen dan allemaal onzin rondslingeren.
Zou fijn zijn als je eerst nadenkt en kennis opdoet voor je begint te blaten. Het is een LFP batterij, wat ook in de video naar voren komt, dus helemaal geen cobalt, Congo en kinderhandjes. Althans niet meer dan alle andere producten gemaakt van ijzer en fosfaat
Bij weer eens een stroomstoring van Lidinges heb je gewoon geen stroom en staat je vette thuisbatterij vol stroom te niksen en kan je er niets mee doen, dan afwachten tot Lidinges de stroomtoevoer weer aan de gang heeft gekregen. O en als het langer dan 4 uur duurt kreeg ik een vergoeding van E 32 want mijn vriezer kon ik leegmaken natuurlijk, duh. Waarom geen backup erin, want ik heb nu zo een "losse batterij" die tussen het normale stopcontact staat en oa mijn vriezer, koelkast en kookplaat en als er weer eens storing is gaat de stroom naadloos naar mijn apparaten en geen centje pijn. Ik heb er ook een switch tussen gezet, zodat ik kan zeggen ff geen stroom van Lidinges of zo maar laat mijn apparaten even lekker van de batterij snoepen, die maar 5kwh is maar, het makkelijk 2 dagen volhoudt want een vriezer, mits goed gevuld verbruikt niet zoveel en een koelkast eigenlijk ook niet. Ik laadt deze van mij op als de zonnepanelen weer lekker opleveren want ik zet de switch bij het stopcontact handmatig weer aan en de batterij vult van het net, of wanneer de prijs gunstig is. Ergo meneer Bright, die backup mogelijkheid zou dat kanon van 20 kwh moeten hebben. Dan ben ik gelijk overstag, tenminste als hij met mijn eigen omvormer werkt.
O ja mijn thuisding is wel een backup, zodra stroom storing is, neemt hij het bijna gelijk over, je ziet mijn apparaten niet eens knipperen, hoef ik niet naar te kijken want als er weer stroom toevoer is gaat stroom eerst naar mijn apparaten en dan automatisch vult de batterij zich weer. Ik hoef geen merk te noemen, daar er op amazon tientallen staan en ik heb die van 5kw uur. Blij mee.
Mooie ontwikkelingen, maar waar is die vergoeding op gebaseerd? En hoe “vast” staat deze vergoeding in de toekomst? In het verleden waren zonnepanelen ook veel aantrekkelijker dan tegenwoordig.
Laat je niet naaien, je energie rekening blijft zo goed als hetzelfde en als iedereen een batterij heeft is het net niet meer toe aan massale ontlasting en dus lacht zonneplan weer als laatste
Helemaal mee eens. Ik denk dat deze markt dusdanig in ontwikkeling is dat je niet teveel moet vertrouwen op een verdienmodel met teveel parameters (technische ontwikkeling, prijs, aanbod, alternatieven). Prima om het vanuit idealistische overweging te doen. Dan zou het veel beter zijn om de batterij te sturen op lokale omstandigheden (netspanning / teruglevering zonnepanelen, eigen behoefte later op dag, weersvoorspelling) en pas secundair op de prijs. Je wil ook zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Dan kan je ook af met een kleinere batterij en heb je geen 3 fasen aansluiting nodig.
Ja alleen dan is na 6000 cycle wel de batterij van je auto op en die kost ca 20 ruggen als er al mensen zijn die kunnen of willen vervangen want dat schijnt nogal link te zijn en veel monteurs weigeren dat te doen in het buitenland en dan is het nog de vraag of je wel een nieuwe batterij kunt krijgen.
@@ricardoblikman2676 6000 cycles is heel erg veel voor een batterij, 2000 lijkt mij realistischer. Toch is V2G een goede oplossing omdat het net maar heel weinig energie van de batterijen nodig heeft om het stabiel te houden. De extra slijtage zal niet of nauwelijks merkbaar zijn.
@@Conservator. ja, het lijkt mij dat ze de batterij tussen de 20 en 80% houden. Ik merk aan de software van telefoons die je hierop kunt afstellen dat de batterij langer mee gaat.
@@drreester Lekker cynisch zeg. Ik vrees dat je doelt op het besluit om de salderingsregeling bij zonnepanelen af te bouwen vanaf 2027. Wat de meeste mensen altijd vergeten is dat dit soort regelingen ALTIJD TIJDELIJK van aard zijn. Dat werd ook bij invoering ook medegedeeld. Ten tweede zijn de prijzen van de zonnepanelen zo ontzettend veel gedaald, dat die regeling helemaal niet meer nodig is.
Alleen jammer dat je als zonnepanelen koper voor vele duizenden euro's nu een app hebt die alle andere Zonneplan zaken schreeuwt. Alleen daar al wel beetje spijt dat ik geen omvormer met local informatie heb.
Zoals Erwin al een keer eerder zei: de schoorsteen moet roken! Dus ik snap dat er partnervideo’s zijn. Maar ik snap de reactie’s ook die het allemaal iets teveel op de hand van Zonneplan vind. Either way: ik vind het een leuke video, ben enorm fan van Zonneplan en wij overwegen ook de Nexus. Thanks Erwin en Bright!
jammer dat bij een stroom uitval je niet op de batterij terug kan vallen. Zit je dan met 5k aan zonnepanelen en 8k aan batterij en nog geen stroom. Voor mij valt deze batterij dan ook af.
@@StefMesman Hoe weet jij dat nu? Uit je duim gezogen? Dit soort systemen zijn al ook de markt hoor. Het zou de Nexus converter overigens flink duurder maken.
Je zegt, dat powerplay op momenten dat de energieprijs negatief is de zonnepanelen uitschakelt. Zou het niet verstandiger zijn om op die momenten de thuisbatterij op te laden, en een uur of vier later (1800 uur) de stroom weer te verkopen? Ik zie dat het prijsverschil bij zonneplan nu in de zomer -toch de momenten dat de stroomprijs negatief kan worden- om 1800 ongeveer €0,25 duurder is dan om 14:00.
Jij hebt het hier over de marktprijs. Maar PowerPlay reageert op de onbalansprijs, dat is heel wat anders, die varieert veel sneller (om de minuut geloof ik) heftiger en is niet te voorspellen.
Ik vind dat Bright best een extra toevoeging op deze video mag maken, waarin ze antwoorden op al deze kritische reacties. Vooral waarom ze zich voor het karretje laten spannen door Zonneplan. Misschien heeft Bright heel bewust hiervoor gekozen. Verder zie ik het nut van thuisaccu's helemaal verdampen, want al die elektrische auto's hebben een grote accu, is nog een kwestie van software en goede wil. Kan iemand voor mij eens berekenen of er dan nog wel netcongestie bestaat?
@3:05 (voor de maand maart) zien we Geladen = 478 kWh, Ontladen = 423 kWh, Bespaard = € 179. Ik lees dit als: 478 kWh geladen toen stroom goedkoop was, 423 kWh ontladen toen stroom duur was. M.a.w.: 423 kWh is gebruikt voor eigenlijk het goedkopere tarief, waarvoor je normaal het duurdere tarief betaald zou hebben. € 179 / 423 kWh = 42ct per kWh besparing. Begin april 2024 kostte een kWh ongeveer € 0,21 inclusief alles (volgens independer). Ik begrijp niet hoe je dan 42ct per kWh kan verdienen, tenzij de stroomprijs in de daluren € 0,21 NEGATIEF was... Kan iemand mij uitleggen waar ik een rekenfout maak?
@@martinmulder8613 Dan snap ik je verhaal niet. Heb je nu voor de maand maart € 179 op je bankrekening gekregen? Wie of wat is overigens @3:05? Die zie ik nergens...
1 - Zonneplan sponsort de video dus “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. 2 - Wat als Zonneplan failliet gaat? Het is tenslotte een startup. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen vergroening van ons stroomnet, en zou zeker een batterij overwegen als dat een realistische oplossing is, maar ik heb er nog erg m’n twijfels bij. Ik zie echt meer heil in een forse batterij per wijk icm smart grid met EV’s.
Die vraag komt aan het einde aan bod hoor
Er is gelukkig geen enkele aanleiding om dat te vermoeden ;) Maar stel dat dit zou gebeuren, dan heb je alsnog een thuisbatterij van hoge kwaliteit in huis en bovendien veruit de voordeligste (prijs per kWh, met ook nog eens 10 kW vermogen) die je momenteel kunt krijgen.
Wij van WC Eend slaat op eigen marketing waarbij een vergelijking wordt gemaakt waar ze heel toevallig als beste uitkomen. Bright is geen Zonneplan, dus het is geen 'wij van'. Dit is gewoon een infomercial.
@@GBOAC potato, potato…
EV’s zijn op hun retour.
Ik vind het nogsteeds dubieus. Onafhankelijk willen zijn door zonnepanelen en zo'n batterij, maar dan alsnog afhankelijk zijn van een stroomleverancier. Ik zou graag een thuisbatterij willen die zich oplaad met mijn zonnepanelen, waarvan ik de stroom kan gebruiken wanneer ik deze het hardst nodig zou hebben (stroomuitval o.i.d). Nu is de kans op stroomuitval klein, maar als het gebeurd zit je mooi te kijken met een volle batterij van 7k,- waar je de stroom niet eens van kunt gebruiken. Dat vind ik echt lachwekkend
Eens, dan kun je beter een andere batterij nemen, of gewoon even wachten.
zonnepanelen is alleen rendabel als je auto oplaad voor de rest is het dikke onzin
Ik vind jouw logica lachwekkend. Je zit altijd mooi te kijken als de stroom uitvalt mét of zonder Nexus! Er zijn inderdaad systemen die bij stroomuitval (binnen een halve seconde heb ik met eigen ogen kunnen zien) de zaak overnemen, maar die zijn duurder dan de Nexus en bovendien kun je dan geen gebruik maken van PowerPlan (of iets soortgelijks) dat je € 2000 per jaar oplevert (bij een accu van 20kWh). En nog wat: hoe vaak valt bij jou de stroom uit en voor hoe lang? Ik heb het in 35 jaar een keer of vier (4!) meegemaakt maar ja, ik woon in Eindhoven, de slimste dus 😀.
ik heb dat, misschien moeilijk maar wel opgelost zie mijn comment, zelfs mijn netwerk reset niet meer bij stroomuitval want ik heb nu 2 van die dingen en binnenkort komt hier in europa die batterij van oukitel, die een omvormer heeft en plug en play is, stekker in stopcontact en klaar, opslag en backup veiligheid. Maar lijkt wel of er tegenkrachten zijn hier in Nederland, zodra je onafhankelijk dreigt te worden.
Beste Erwin,
Er is een verdienmodel voor deze batterij zolang de salderingsregeling bestaat. Stroom bestaat voor een groot deel uit belasting, wanneer je stroom inclusief belasting moet kopen maar de belasting niet terugkrijgt wanneer jij deze weer aan het net verkoopt, dan vervalt jouw verdienmodel.
Kort samen gevat, zodra de salderingsregeling is afgeschaft verdient deze batterij geen geld meer!!!
Mijn verwachting is dat de salderingsregeling is afgeschaft voordat jij de batterij hebt terugverdiend.
Wanneer je de kijker er niet van bewust maakt dat het succes van deze batterij afhangt van de salderingsregeling verstrek je onjuiste informatie, mensen gaan dan goed bedoelt deze batterij aanschaffen zonder zich bewust te zijn van de enorme risico's die ze lopen, is dat nou wel verstandig??
Dit verdienmodel heeft niets te maken met de salderingsregeling, maar met handel op de onbalansmarkt.
@@robwecom7730 In zekere zin heeft het zeker te maken met de salderingsregeling je koopt namelijk energie en verkoopt het, de saldering hierin is de vermindering energiebelasting (18 cent de kilowatt). de onbalansmarkt is een kleine extra die de aggregator voor jou als "bonus" uitkeert. Het model van Zonneplan is een maas in de wet en de ACM is aan het kijken om deze te dichten. Vanaf 2031 moet je dus sowieso altijd die 18 cent betalen voor iedere kWh die je inkoopt, daarmee vervalt het verdienmodel want die 18 centen krijg je dan niet meer terug. ;)
Dit is een veelgehoorde misvatting. De salderingsregeling heeft inderdaad betrekking op de te betalen energiebelasting. Dat is een verbruiksbelasting. In essentie verbruikt een batterij geen stroom. Hij slaat het op en geeft het later weer terug (kleine conversieverliezen daargelaten, daarover betaal je dan dus inderdaad wel belasting). Het rendement van onze batterij staat dus nagenoeg los van het voortbestaan van de salderingsregeling.
@@Zonneplan De situatie zonder salderingsregeling:, De batterij laad op, kale stroomprijs bijvoorbeeld 6 cent en 30 cent inclusief belasting toeslagen en btw enz, de batterij laadt op ik verbruik dus stroom, ik betaal dus die 30 cent op dat moment, de batterij gaat terugleveren omdat de kale stroomprijs goed is of de prijs op de onbalans markt, kale stroomprijs bijvoorbeeld 25 cent, in deze situatie verlies ik dus 4 cent per kilowatt uur omdat de batterij aan het terugleveren is omdat ik zonder salderingsregeling bij terugleveren alleen de kale stroomprijs krijg, de batterij staat achter de meterkast dus wanneer de batterij laadt wordt dit gezien als verbruik.
Mijn punt blijft overeind, zonder salderingsregeling is er geen verdienmodel voor de batterij, leg me uit waarom deze theorie niet klopt want dit houdt mij tegen om dit te doen. Wanneer jullie gelijk hebben ga ik volgend jaar mei wanneer mijn contract afloopt zeker overwegen om dit aan te schaffen. Ik vind dit namelijk erg interessant!!
U zegt dat je de stroom in essentie niet verbruikt maar dit klopt niet, de slimme meter ziet dit als verbruik!!!
@@robwecom7730 Het heeft wel te maken met de salderingsregeling, de salderingsregeling zorgt ervoor dat je geen belasting betaalt over stroom die je teruglevert tenopzichte van je verbruik. Wanneer je belasting moet betalen over de stroom die de batterij laadt maar die belasting niet terugkrijgt wanneer je de stroom weer teruglevert vervalt het verdienmodel van de batterij!!!
Ik volg dit onderwerp al een tijdje, maar zoals we wel vaker zien bij "duurzame" investeringen moet het zich altijd terugverdienen (zonnepanelen, warmtepomp, ...). De eerste 6 minuten gaan daar niet voor niets over. Daarna vertelt Erwin dat het helpt om ons energienet te stabiliseren door het algoritme. Als ik het goed begrijp wordt de thuisaccu volgeladen, indien deze niet vol is, als de kostprijs van elektra negatief is (dus je krijgt geld terug). Op dat soort momenten, is er landelijk (let op) een overschot aan elektra. Dit betekent niet per definitie dat er regionaal, zoals bij jou in de straat, een overschot is aan energie. En daar houdt het systeem volgens mij helemaal geen rekening mee, die staart blind naar de kostprijs die landelijk wordt bepaald. Dus met dit systeem ga je alsnog onnodig het energienet belasten. We creëren hier gewoon weer een nieuw probleem op ons energienet als dit grootschalig uitgerold wordt.
Als deze thuisaccu nu ook de binnenkomende spanning goed bemeet en daar de hoogste prioriteit oplegt i.p.v. de landelijke kostprijs dan ben je bezig om het energienet te ontlasten.
Hoi Gerben, deze opmerking komt vaker voorbij. We sturen inderdaad nu actief op het verminderen van onbalans, omdat daar voor de klant rendement valt te behalen. Als we onze data echter naast de data van netbeheerders leggen, dan blijkt dat we in 95% van de gevallen óók in lijn handelen met het verhelpen van congestie. Oftewel: de batterij laadt vooral in de middaguren op en levert vooral op de piekmomenten in de avond weer terug. Met diezelfde netbeheerders zijn we druk in gesprek om hier nog meer actief op te gaan sturen. Daar moeten dan voor de klant uiteraard wel serieuze verdiensten tegenover staan.
Waar je aan voorbij gaat is de hele achtergrond van de onbalans, die ontstaat doordat er niet al een grote vraag of juist aanbod is in de richting die men hoopt.Oftewel als jouw lokale net overbelast is door zeg, zonnestroom midden op de dag, dan is de kans erg klein dat de onbalans richting teruggave gaat, immers er wordt dan al massaal teruggeleverd. Wat wel voor de hand liggend zou zijn is onbalans richting invoer, maar dan help je juist je lokale net mee. Omgekeerd, als er te veel vraag is doordat iedereen om 18:00 gaat koken en EV's opladen terwijl de zon lager staat, dan schiet de onbalans eerder naar teruggave, net als in je lokale net dat ook met die hoge vraag kampt. Ook dan help je weer je lokale net.
Natuurlijk, er zijn zeker scenario's denkbaar (kuch beren op de weg te zien kuch) waarbij dat mekaar niet volgt, maar dat is een beetje van een mug een olifant maken als het het gros van de tijd juist meer helpt.
Er wordt te weinig gesproken over de randvoorwaarden
Idd, terug naar waarom we naar jullie kijken Bright…..
@@serdalo5035 Welke randvoorwaarden??? Vertel
zo overdreven gesponsord, het is enorm gokken wat de terugverdiensten blijven, als ik kijk bij de live opbrengsten staat dat ding als een gek te schommelen, regeltoestand twee dus en slecht voor het net.. als ik een thuisaccu ga kopen dan van nederlandse bodem als victron of sessy, tenminste een eerlijk verhaal
Desalniettemin kan dit voor minder ingelezen mensen wel al heel interessant en makkelijk zijn. Vriend van mij heeft de Sessy, en dat is toch wel heel gaaf, zeker als hij straks via Homey of Home Assistant heeft ingesteld dat er meer automatisch gaat!
Dus wil je dat een bedrijf alles voor je regelt en geen omkijken, doe zonneplan (of Sessy) wil je meer zelf kunnen regelen, zeker een Sessy!
@@ElwinTuit Een sessy neem je alleen voor de hobby. Niet om geld mee mee te besparen. Dan is het voor het grootste gedeelte van de mensen al totaal niet interessant meer. Zonneplan verwacht ik hetzelfde, maar dat kunnen we pas echt over 5 jaar zeggen.
Als het 2000 euro was, zou je het nog kunne overwegen. Gasten vragen gewoon 7k voor een plek in je huis als opslag module. Nooit aan beginnen, allemaal mooie fabeltjes 5 jaar verdientijd
Precies Titan solar de verkoopt gewoon 10kwh voor 2600 euro moet enkel nog een plus en min aansluiten en de canbus meer is het niet 😂
En over 10 jaar heb je nieuwe cellen nodig. Hoe goed zijn die batterijen voor het mileu?
@@MrFexelein Gewoon recyclebaar
Nee net zoals alkaline batterijen gaan die eerst in een recyclebak en vervolgens ook zo de sloot in. Dat iets financieel niet recyclebaar is wil niet zeggen dat het niet kan. Verdiep eens in recycling ipv onwaarheden te verkondigen @@MrFexelein
@@VirtueelGamingNL Die (Titan Solar) zijn inmiddels (sinds juni 2024) failliet...
Belangrijke kanttekening is natuurlijk ook dat hoe meer mensen zo'n slimme accu hebben, hoe minder onbalans en dus hoe minder er te verdienen is. Dat is misschien wel goed voor het elektriciteitsnet, maar daarmee vervalt het grootste verkoopargument.
De verwachting is ook dat er steeds meer zonne- en windenergie geproduceerd zal worden. Dat vergroot juist de kans op onbalans en naarmate de verhouding conventioneel-duurzaam doorslaat naar duurzaam is er heel veel meer batterij capaciteit nodig.
Goed punt maar ik zou daar niet bang voor zijn.
@@Conservator.niet als Stedin dit zelf gaat oplossen. De overheid gaat juist meer geld uitgeven aan dit probleem
Pas zo'n 15% van alle energie in Nederland wordt momenteel door hernieuwbare bronnen geproduceerd. Er is dus nog enorm veel werk aan de winkel, waarbij (thuis)batterijen de toename van groene energiebronnen echt niet binnen enkele jaren zullen inhalen. Verder wordt de Nexus nu inderdaad vooral ingezet om in te spelen op onbalans (omdat daar voor de klant het meeste rendement te behalen is), maar daar zitten we zeker niet aan vast. Zo gaan we in de nabije toekomst ook actief sturen op lokale netcongestie en wordt het opslaan van eigen zonnestroom natuurlijk interessanter als in de toekomst de salderingsregeling er alsnog af gaat.
Waarom moet ik dat lompe ding in mijn krappe gang neerzetten en wéér investeren in iets duurzaams om het probleem van de netbeheerder op te lossen, die door nalatigheid door henzelf is veroorzaakt?
Daarbij komt, dat apparaat is wat ik begrijp uit de video, alleen te gebruiken door zonneplan. Dus je zit x jaar vast aan zonneplan. Als je switched, dan moet je zelf gaan knutselen als dat al mogelijk is. Ik wacht tot er een onafhankelijke op de markt komt.
Hier zou de EU zich mee moeten bemoeien in plaats van dat Appstore gezever elke keer.
Je moet helemaal niks in je krappe gang. Als dit geen product voor jou is gewoonweg niet aanschaffen.
Ik zou het niet erg vinden als jullie zouden stoppen met dit soort promo video's.
Dan zou u er ook voor kunnen kiezen, om en jawel dit advies is geheel gratis en baanbrekend, gewoon niet te kijken
Ik vind het wel interessant, ga zo door Erwin van Bright
Je kan de titel toch lezen en denken: ik ga wat anders kijken
Huh, meer van dit bedoel je 🤣
Mmmm, zouden dit eigenlijk geen thuisbatterij moeten noemen. Is niets meer dan een belegging. De batterij doet helemaal niets voor je huis, wordt echt alleen maar gebruikt voor de onbalans van het net....
Bij stroomuitval thuis, doet de Nexus ook gewoon niets meer, ook geen stroom opslaan uit je zonnepanelen.
Persoonlijk vind ik dit ook geen goede Bright content, vanuit Bright begrijp ik het verdienmodel wel.
Ik vroeg me af hoezo er zoveel weerstand is tegen deze samenwerking met Zonneplan, totdat ik nadacht over jullie achtergrond. Neem David die alle e-bikes ongesponsord reviewt, hij benoemt alle voor en nadelen en dan kun je als kijker zelf daar conclusies aan verbinden. Uit de videos in samenwerkingsverband kan ik zelf weinig conclusies trekken omdat ik niet weet of jullie transparant zijn over alle kanttekeningen. Voorbeeld; als Bright ineens een samenwerking zou aangaan met een e-bike merk, zou David geen reviews van e-bikes meer kunnen doen, want stel dat hij een betere e-bike test dan jullie sponsor, dan zou hij niet transparant kunnen zijn omdat hij jullie sponsor beconcureerd. Zo kunnen we er dus ook vanuit gaan dat er geen (eerlijke) reviews zullen volgen over concurenten van Zonneplan. Legio merken thuisbatterijen die ik graag vergeleken zou zien, daar kunnen we dus naar fluiten en is zo'n samenwerking tussen jullie en Zonneplan eigenlijk het begin van het einde als het gaat om onafhankelijke, eerlijke tech-journalistiek
Als je weg zou gaan bij Zonneplan dan vervalt de aansturing van de batterij en die zou je dan zelf kunnen gaan doen of door een andere partij. Is er dan een protocol/API beschrijving hoe dat ding aan te sturen? Is dat een protocols volgens een standaard? Is er wellicht zelfs al een home assistent integratie voor?
Daar zijn ze nogal vaag over. Het is in feite een gesloten systeem waar je geen enkele zeggenschap over hebt. Wil je weg, dan blijf je met een accu zitten zonder omvormer. Gaan ze failliet, idem.
Wanneer het salderen verdwijnt en er steeds meer commersiele en particuliere accus komen, dan valt toch de hele verdienmodel weg van powerplay?
Klopt er komen steeds meer partijen bij op de on-balansmarkt, wat je nu al ziet is dat de prijzen zakken.
Dit is een veelgehoorde misvatting. De salderingsregeling heeft inderdaad betrekking op de te betalen energiebelasting. Dat is een verbruiksbelasting. In essentie verbruikt een batterij geen stroom. Hij slaat het op en geeft het later weer terug (kleine conversieverliezen daargelaten, daarover betaal je dan dus inderdaad wel belasting). Het rendement van onze batterij staat dus nagenoeg los van het voortbestaan van de salderingsregeling.
Zal er aan liggen hoeveel van je buren panelen hebben en geld, Veel van die milieu blaffers hebben geen cent te makken dus het zal aan hun pappie of mammie liggen.
Het voorspelde rendement lijkt me aan de hoge kant. 7000 euro voor 15 Kwh is wel een scherpe prijs.
Ik heb zelf 2 x een Sessy batterij, samen 10KWh, kosten 3400 euro per batterij.
Met het huidige voorjaars weer, laad ik beide accu's met 14 zonnepanelen makkelijk tot 100% op 1 dag.
Op een dag met volop zon lever ik ook nog terug aan het net, tenzij we de BMW I3 of Volvo V6 plugin hybrid volledig opladen
Binnekort gaan we over op een dynamisch energie contract, dan zal de besparing nog wat hoger gaan uitvallen, gaan we de aut's slim laden en evt bij lage stroom prijzen en geen zon de accu's vanaf het net laden. Terugverdien tijd schat ik in op 3 a 4 jaar.
Volvo T6? Volvo heeft geen V6
Dat je nog steeds bij Atos zit is natuurlijk niet zo slim. Maar ms is t wel slim hoe je dat met die batterijen doet. Zonneplan zijn gewoon sjacheraars die ff snel geld willen maken en over een paar jaar de stekker eruit trekken, zit je dan met je dure accu. Groeten van een oud-collega ;)
@@MariamMatube Wat een total onzin is dit zeg!
Gevaarlijk om techreviews te combineren met advertenties. Maar in dit geval is het onderwerp, de nexus accu in mijn ogen wel echt geweldig. Ik heb er zelf net een aangeschaft die binnenkort wordt geplaatst. Zonneplan is een zeer goed georganiseerd en klantvriendelijk bedrijf. Deze manier om bij te dragen aan de energietransitie is bijna te mooi voor woorden. Het enige nadeel wat ik zie is dat hij bijna beter werkt als je geen zonnepanelen hebt. De accu wil natuurlijk stroom inkopen als de stroomprijs negatief is, maar dan zit jij met je zonnestroom die je nog kwijt moet. Maar kennelijk kan powerplay dan je panelen automatisch uitschakelen? Naja al met al super goed doordacht product. Dit is de volgende stap vooruit!
En? Tevreden met de thuisbatterij?
Ja heel erg tevreden. Ik heb hem nu bijna 5 maanden en hij heeft 998 euro verdiend. Als je dat extrapoleert komt hij rond de 2400 euro uit per jaar, aanzienlijk hoger dan de 1800 die Zonneplan belooft. Maar ik moet nog zien of wintermaanden net zo effectief zijn als de zomer. Denk dat het ongeveer vergelijkbaar zal zijn. Tot nu toe boven verwachting in elk geval! En het is heel leuk om hem bezig te zien elke dag.
@@0364886 bedankt voor je antwoord. Hier in Nieuwegein loopt een subsidie actie, en ik wacht nog even af. Maar als het positief blijft dan ga ik misschien overstag
Als dit zo'n prachtig verdienmodel is (van 20%) waarom is zonneplan dan ons (consumenten) nodig? Ik zou dit stil gehouden hebben en een paar grote batterijen in groot volume ingekocht hebben als bedrijf en alle winst voor mij zelf hebben gehouden, maar ik gok dat het zo niet werkt... Dat zonneplan ook gewoon leuk aan verdiend (wat totaal niet slecht is) en het gewoon een investering is waar zij het meest aan verdienen en niet wij als consument
Ik heb de 20 kw accu nu precies 2 maanden en zit nu al op een opbrengst van 370 euro met regelmatig dagen met een opbrengst van 10 euro. Dat is op jaarbasis toch zo'n 2200 euro! Is dus binnen 2 maanden al veel meer dan 8000 euro op de bank zou opbrengen. Accu werkt volledig automatisch op de onbalansmarkt. Dus eigenlijk niets te maken met saldering of niet. Tuurlijk zegt dit niets over de verdere toekomst, maar we zien wel steeds meer extreme wind en zonneschijn. Dus extreme onbalans, is dus meer verdienen...
Hoe worden deze verdiensten eigenlijk verrekend? Zie je die terug op je (maandelijkse?) nota?
@@Peter-rm1ry verdiensten worden maandelijks verrekend met je energierekening. Ik heb alleen electra, maar wel een jacussi, een bodemwarmtepomp en een electrische auto +scooter en toch elke maand een negatieve rekening ( natuurlijk wel 8000 euro geïnvesteerd..)
@@govertreijling95 Dit klopt... daar er veel twijfelaars zijn, is dit voor eigenaars van zonnebaterijenb alleen maar goed nieuws.. zo kunnen we duur blijven verkopen op de onbalans markt.
@@matrix2709 Je vergeet dat de onbalans in de zomer veel groter is dan in de winter. Maar ik geloof wel dat er op jaarbasis wel iets € 2000 te verdienen valt.
Beste Govert, hoe gaat het nu met de thuisbatterij? Hier in Nieuwegein willen ze heel de stad subsidies geven voor deze batterij maar ik vraag me af hoe het in de winter verloopt...
Mooi product, maar mijn zorg zit hem in de cycli. 6000 gegarandeerd, max 10000. Erwin zegt 1x per dag, Zonneplan zegt 1,5x per dag gem. Dan houdt hij inderdaad jarenlang vol. Maar de app die Erwin laat zien toont meer cycli per dag. De Zonneplan demo batterij, deed vandaag ongeveer 7 cycli. Prima verdienmodel, maar als hij 7x per dag oplaadt/ontlaadt, is de batterij na 4 jaar dood ipv. 16 jaar… Ik vind dat over het gemiddeld aantal cycli over een bepaald tijdsbestek, te weinig inzicht wordt gegeven, en puur op wat ik nu kan concluderen, is de batterij waarschijnlijk op, tegen die tijd dat je hem terugverdiend hebt. Heb ik het fout, hoor ik dat graag van Zonneplan met een onderbouwing en feiten, jullie lezen hier mee zie ik.
Dat antwoord kan ik the wel geven. Een cyclus is van totaal opladen naar totaal ontladen EN TERUG! Dus als je accu in tig acties IN TOTAAL 100% oplaadt en 100% ontlaadt, dan is dat alles bij elkaar één cyclus.
Bedankt voor deze informatieve video. Ik had nog 1 bijdrage: Nog een reden om nu al een thuisbatterij te kopen is dat de relatie tussen het Westen en China snel verslechterd, en dat kan ook betekenen dat we op korte termijn jarenlang een tekort aan cellen zullen hebben.. Uiteindelijk zullen er hopelijk genoeg cellen/accu's in andere landen geproduceerd worden, maar momenteel zijn we nog afhankelijk van China....
Goedenavond, speelt locatie nog een rol? Levert een thuisbatterij meer op op plekken waar meer disbalans is? Bijv Amsterdam vs Emmen?
Je zit aan zonneplan vast als stroomleverancier. Waarschijnlijk gaat de batterij veel meer cycli maken dus minder lange levensduur.
Prima idee. Deze LFP batterijen worden tegenwoordig al tot 95% gerecycled, dat kun je van brandstof niet zeggen, dat verbrand je 1 x en is het omgezet in co2.
Je zou denken dat als je een batterij neerzet voor onbalans dat je dat beter op schaal kunt doen dan iedereen individueel.
Grotere gw batterijen lijkt me dan slimmer, goedkoper in het onderhoud en maak er dan gewoon een investering van.
Daarnaast het idee dat de gascentrale minder gaat draaien door jouw thuis batterij lijkt me een drogreden, zon centrale moet ver van tevoren op en afschalen en aangezien die luttele 15kw van jou thuis a) niet bekend is bij de gascentralr b) niet onder controle staat van hun, kunnen ze hier dus helemaal niks mee.
Dus echt groener wordt het er niet van, investeer dan in grote opslag projecten.
7:55 de vraag die ik had, of ie ook werkt bij stroomuitval. Nadat mijn stroom zojuist voor de derde keer dit jaar uit viel. 99.9% uptime komt neer op bijna 9 uur op jaar basis. En veel van de uitval situaties die ik heb meegemaakt dit jaar waren tussen de 1 en 20 seconden. Lang genoeg om computers uit te zetten, en klokken te resetten. Een beetje suf als je dan niet eens gebruikt kunt maken van de thuisbatterij als backup tijdens dit soort grapjes van Stedin.
Meerdere UPS apparaten dan maar, zucht.
Mee eens, wil alleen zo'n ding. als je er echt zelf wat aan hebt met strootuitval. Wanneer wordt dat mogelijk?
Komt allemaal niet geloofwaardig over. Net zulke mooie verhalen als in het begin met zonnepanelen. De overheid en energiemaatschappijen naaien je waar je bij staat. Vorig jaar was een plugin hybride ook nog interessant, maar die markt is nu ook ingestort door de overheid.
Dacht dat jullie altijd redelijk onafhankelijk waren, maar dat is deze video (reclamespot) niet.
Moet je dan ook verplicht een energie contract met Zonneplan hebben ?
Ja Erwin noemt het "meer onafhankelijkheid" maar je zit vast aan je energieleverancier.
Ja
Jup en ze pakken ook nog eens dikke marges op de stroomtransacties, terwijl jij als klant het risico neemt (investering van 7k) Nooit aan beginnen
Als je Powerplay-aansturing wilt is inderdaad een Zonneplan Energiecontract noodzakelijk. Anders zouden de verdiensten van het handelen bij jouw energieleverancier terechtkomen die daar geen weet van heeft en dan houd je er dus zelf niets aan over.
@@Zonneplan Ik snap jullie business case maar voor de afnemer/consument gebaseerd op een onzekere lange termijn afschrijving met wie weet welke regelgeving er nog komt. Lange termijn zaken (financieel) zijn voor mij persoonlijk maar 2 dingen: Hypotheek en 1 jaar ziektekostenverzekering omdat het moet.
Ik heb nu 5 weken de accu, het powerplan systeem werkt mooi maar doordat de accu vooral bij dure stroom inkoopt en bij goedkope stroom verkoopt blijft er weinig opbrengst over van mijn zonnepanelen…. Dit hadden ze er niet bij verteld🙈
Huh? Het is toch net andersom??
Directe bijdrage aan verduurzaming is onzin, de productiekosten voor de aarde voor zo’n ding is vele malen hoger dan de leefduur. Daarnaast verdiend zonneplan ook op de stroomtransacties gedurende de jaren, waarom vermelden jullie dit niet??
Waar blijven de kritische bright reviews die we gewend zijn? Ik zie ook in de beschrijving niet staan dat dit in advertentie is, hoe kan dat
Er staat linksboven dat de video Betaalde promotie bevat bij het begin.
Kom liever met bewijs van uw bewering, dat de productiekosten vele malen hoger zijn dan de levensduur.
Alle materialen in de moderne batterijen worden namelijk al voor 95% gerecycled en dat groeit naar 100%.
Dus worden bijna oneindig de materialen opnieuw gebruikt, dat kun je van brandstof niet zeggen he, dat verbrand je gewoon.
Als het om duurzaam gaat dan mag je niet kritisch zijn........ want kritisch over een bedacht verdienmodel en prachtige nieuwe melkkoe dat heeft men liever niet.....past niet in het plaatje!
Serieus dat Zonneplan er zelf ook aan verdient? Dat in combinatie met dat de accu niet als noodgenerator werkt, is een no go voor mij
greenwashing heet dat, krijg je EU subsidie voor!
Wet belastingen op milieugrondslag Artikel 50. Energiebelasting wordt nu gesaldeerd en (voorgenomen) per 1-1-2027 niet meer. Einde oefening. De Belastingdienst is zeer strikt op dit punt (ervaring bij stichting die een uitzonderingspositie dacht te hebben, cq die had willen hebben)
Heel interessant. Maar als veel mensen dit aanschaffen en iedereen moet gaan betalen ipv salderen met panelen dan gaan die allemaal uit en verdien je ook minder..
Zeer onvolledige informatie. Verdienmodel is gebaseerd op aannames van nu en zoals bekend is de overheid volstrekt onbetrouwbaar en zal de regeling ongetwijfeld weer wijzigen. En als batterijopslag nuttig blijkt kan dat beter bij de energieproducenten gebeuren, stuk efficiënter.
Dit is geen regeling, het is een losstaand deel van de energiemarkt. Normaal gesproken doen vooral 'grote spelers' mee zoals de Hoogovens die wel even een MW of meer kunnen trekken als ze er een vergoeding voor krijgen. Daar lift dit product op mee.
Heeft dit nog een staart gekregen sinds het akkoord?
Wat bedoel je nu eigenlijk?
Wel interessant, maar wel nog een behoorlijke bijna koelkast model. En wat doet dit voor je verzekering(en) zoals brand en inboedel vanwege due batterij?
Je zal toch flink wat van die kastjes moeten verkopen om één (laat staan meerdere) gascentrale te compenseren.
Verder is recycling van Lithium nog steeds duurder dan een of ander arm land ondersteboven graven...
Wat is er moeilijk aan gewoon te zeggen: "Deze video wordt gesponsord door Zonneplan"?
nb "Partner" is een verhullende marketingterm.
Alsof de energieleveranciers niet zelf tegen veel lagere kosten mega opslagcapaciteit centrales kunnen opzetten. Ergens klopt er iets niet.
Je kunt het beste energie opslaan waar het (overschot) wordt opgewekt of waar je het nodig hebt bij een tekort. In dit geval lijkt beide niet (voldoende) aan de orde.
Daar heb je heel veel geld voor nodig en dat zullen de energieleveranciers niet zomaar op de plank hebben liggen.
Daar moeten ze speciale ruimte voor bouwen met speciale voorzieningen qua brandveiligheid en vergunningen en laat "bouwen" nou net de laatste jaren niet onze sterkste kant zijn. Daarnaast is de netcongestie juist heel lokaal, dus is het lokaal oplossen ook vele malen makkelijker/beter. Overigens is de zonneplan accu echt extreem duur, in Duitsland koop je 15kwh accu voor 1700 euro en omvormer voor 600 euro, dan ben je voor 2300 euro investering klaar i.p.v. 7000 euro! Zonneplan doet niets anders dan energie verhandelen met de dynamische contracten, dus beter bind je jezelf niet aan het te dure zonneplan vast. Bijkomend voordeel, bij stroomuitval kan t wel als backup accu gebruikt worden daar je eigen inverter hebt.
Je verdient bij onbalans op het netwerk, maar wat als die onbalans over 5 jaar een stuk minder is geworden? Of wat als de vergoeding ineens wordt aangepast die je ontvangt? En als het zo rendabel is waarom zet zonneplan niet zelf volledig in op stroomopslag? Waarom moet de consument dat voor ze doen? Hoog risico wellicht?
Hoe wordt de onbalans dan een stuk minder? Hoe meer capaciteit van het net gevraagd wordt (in beide richtingen), hoe groter de kans dat er onbalans optreedt. Vergeet niet dat dit ontstaat door de optelsom van alle verbruikers en terugleveranciers bij elkaar. Er zal heus wel wat gaan ontstaan in de vorm van batterijparken en electrolysers maar die zijn niet van het kaliber dat ze alle onbalans kunnen opvangen.
Er worden momenteel superbatterijen gebouwd/gepland door bedrijven. Dat moet zo'n bedrijf kunnen voorfinancieren. Dat doen ze heus niet als ze er niet aan kunnen verdienen. Zelfde principe. Zonneplan zet accu's a.h.w. decentraal neer bij klanten die dat financieren. Slim!
Zou je ook een auto die bidirectioneel kan laden (bv de KIA EV9 met 100kWh van 80k euro) inzetten met de zonneplan technologie of andere oplossingen, die het mogelijk maken om (automatisch via algoritmes) te gaan handelen met de variabele stroomprijs?
Ik was ook sceptisch, maar na 5 (zomer) maanden zit ik op € 200,-- gemiddeld. 20 kw uitvoering. De ene dag verdienje 30 cent een andere € 21,-- . Ben over het algemeen positief, netjes geinstalleerd etc etc. Communicatie kan wel stukken beter.
Je hebt me eindelijk overtuigd. Ik ben nu ook Zonneplan lid.. 🙂
Erwin ik snap dat je de inkomsten nodig hebt, maar hou het bij eerlijke reviews in plaats van hoereren voor Zonneplan
Interessant inzicht opgedaan. Doordat de batterijen op wijkniveau het landelijke onbalans proberen tegen te gaan kan het best zijn dat er landelijk een overschot is door te veel wind energie maar in jouw wijk juist een tekort is. Met het hoge vermogen dat je dan trekt creër je lokaal juist meer onbalans.
Theoretisch probleem als je maar een paar accus achter 1 transformatorstation zit maar als het er meer worden kan het de druppel zijn. Is dan wel weer een inzicht opgedaan bij Enexis dus wellicht ook een gekleurd inzicht.
Theoretisch gezien kan sturing op nationale onbalans inderdaad leiden tot lokale congestie (dat is wat anders dan onbalans). Data van netbeheerders wijzen echter uit dat we nu al in 95% van de gevallen óók in lijn handelen met het verhelpen van congestie. Vooralsnog is er geen verdienmodel om daar ook actief op te gaan sturen, maar dat gaat natuurlijk wel komen. Hierover zijn we al druk met netbeheerders in gesprek.
Leuk reclamefilmpje. Ik mis de product placement melding.
Je mag met je accu overstappen naar een andere energieboer, maar zolang er geen andere aanbieders zijn heb je gewoon te maken met een keiharde vendor locked in. Je moet er maar zin in hebben.
Wat is de garantie dat zonneplan hiermee doorgaat? Als ze omvallen of worden overgenomen of om welke reden dan ook er de stekker uit trekken, dan kan jij dat ook doen met je accu. Als je het geld kan missen en wel houdt van een gokje dan is dit een leuk idee. Maar bedenk; ''Gok bewust, 18+. Je kan inleg verliezen''.
Ben heel benieuwd wat de brandweer in de toekomst van al die fantastische batterijen in huis gaat vinden. Hoe veilig ze het ook verkopen, ik zal het persoonlijk nooit een fijn idee vinden.
Dit is een LFP accu, zeer veilig en brand heel niet zo snel als andere lithium ion accus.
Wat als de onbalans over 3 jaar uit het net is? Hoe zit hetdan met je business case? Volgens mij is het vooral een business case voor zonneplan; want alle investeringsrisico's zitten bij de klant! Klink als een pyramidespel...
Een thuisbatterij kan alleen deze bedragen halen als de batterij niet alleen dient voor eigen energieopslag maar voor stroom handel. Je koopt in tijdens negatieve uren en verkoopt (levert terug) als de stroomprijs hoog is. Ik ben benieuwd of de energiebedrijven dit snel de kop om draaien.
Dat is inderdaad wel de verwachting, aangezien deze batterij in het geheel niet energie voor jou opslaat. Je hebt geen enkele invloed op deze batterij. Zonneplan bepaalt wanneer er stroom wordt opgeslagen of ontladen. Het kan dus zomaar zijn dat je als je zonnepanelen hebt je gewoon terug blijft leveren aan het net terwijl de batterij niet is opgeladen.
Zit er nog veel verschil in rendement tussen het wel of niet hebben van zonnepanelen? Of wordt het ook al rendabel als je alleen de druk van het net kunt opvangen en tegen een hoger tarief kunt terugleveren
vlgns mij staat deze batterij in principe los van je zonnepanelen en wordt er gewoon energie gehandeld waar je winst op moet maken. Zonneplan strijkt daar natuurlijk een bedrag van op. Als ik me niet vergis hebben ze het nog niet in place dat de zonnepanelen en de batterij gewoon los van dit verhandelingsplatform kunnen werken, en ben je dus de sjaak als ze failliet gaan.
Het lijkt me dat je je zonnepanelen moet uitzetten als de prijs negatief is en dan dus betaald deze batterij op laad (itt gratis met de panelen) maar als iedereen dat doet..
Zolang we kunnen salderen heb je weinig aan zo'n ding.
Tenzij je heel veel panelen op je dak hebt liggen.
Maar die opgeslagen stroom moet je dan wel allemaal in 3 seizoenen kunnen gebruiken.
In de winter heb je daar niks aan.
Wellicht goed om ook de eerste video van Bright over deze thuisbatterij te kijken. De werking ervan staat namelijk volledig los van wel of geen zonnepanelen.
Wel jammer dat er niet 1 persoon is die ook daadwerkelijk kan bevestigen dat de opbrengsten inderdaad haalbaar zijn. Dus voorlopig maar wachten om te zien wat de daadwerkelijke rendement is.
De Tesla grid battery deed er 2.5 jaar over dus een ROI van 5 jaar is redelijk.
@@CTimmerman bedankt voor je bijdrage en hier kunnen we iets mee!
In NL gaat niet voor niets de zon op. Nieuwe belasting regels uiteindelijk gegenereerd. Wordt altijd achteraf direkt of indirekt op een ander manier doorberekend.
Wie denkt gratis te wonen or rijden ; be my guest
Is Erwin nu een goede tech-journalist of is Bright nu een verzameling promotende (tech)influencers. Ik had gehoopt het eerste maar deze video bewijst het laatste - Moeten we nu bij elke video op ons hoede zijn of het de ene keer onafhankelijke journalistiek is, of de andere keer Bright wordt betaald om ons te vertellen hoe goed een Tesla is, hoe mooi een Apple Vision het doet, hoe fijn de nieuwe VanMoof fietst, de Philips Hue, etc
Het zou je sieren Erwin wanneer je niet alleen met kleine lettertjes "bevat gesponsorde onderdelen" vermeld - maar gewoon eerlijk in de video verteld dat je een thuisbatterij van Zonneplan hebt gekregen en ze je ook nog 10k hebben gegeven voor dit filmpje.
Als het een maatschappelijk doel dient wil ik best wat ruimte beschikbaar stellen, zet maar neer maar wil er verder dan ook geen last van hebben en of verplicht aan een leverancier vast te zitten. Apparaat doe je werk, balanceer het net. Een kleine vergoeding voor het ongemak dan wel graag
Als je inkomen genereert, wordt dat ook belast bij het invullen van je jaar opgave?
Alsof er in Nederland zaken bestaan die onbelast blijven
@@clownworld3913 En bovendien wisselen de spelregels zo'n beetje ieder jaar ( bij de rijksbegroting in september ...). Zodra het gunstig wordt voor de burger worden de spelregels zoiezo gewijzigd.
Zonneplan maakt gebruik van deze filmpjes van Bright om hun eigen product aan te bevelen. Bright lijkt een objectief medium maar hier hebben ze toch gewoon hun ziel verkocht.
Er is niets fouts met Zonneplan.
@@matrix2709 Sterker nog: De gemeente Nijmegen is in zee gegaan met Zonneplan! Zij financieren de installatie van een 20kWh accu. Je betaalt 7 jaar lang € 88 per maand aan afbetaling en rente. Tel uit je winst!
Nog sterker: de accu's zijn ineens sterk in prijs verlaagd! 20kWh kost nu € 7290
Blijft Bright doorgaan met het promoten van de Zonneplan batterij icm handelen op de onbalans batterijen, nu TenneT heeft aangegeven hier in te gaan grijpen?
Zouden jullie een video kunnen maken over de ebike vsn decathlon (verkooppartner):
Urbanbiker Viena, Elektrische Trekking Fiets, 26¨Blauw, Accu 960Wh 48v 20Ah
Zolang wij saldering hebben ( snel een nieuwe regering zodat het zo blijft) kun je niets terugverdienen. En is een thuis batterij alleen maar een kostenpost.
Dat je vast zit aan 1 energieleverancier is wel een gigantisch nadeel. Waarom zou je een dergelijk systeem jezelf willen verbinden aan een monopolie positie?
@bright
Wat zijn je maandelijks energie kosten nu?
Wat waren je kosten voor heen?
En hoe liggen de verhouding van kosten aanschaf thuisbatterij in tot kosten besparing?
Lezen is ook een kunst. De grootste accu kost € 7290 (eenmalig dus) en de besparing is € 2000 PER JAAR. Dat is allemaal onafhankelijk van je zonnepanelen en je eigen verbruik.
Het is te hopen dat niet veel gezinnen een batterij nemen. Als dat wel gebeurt, zal het snel gedaan zijn met de onbalans en verdwijnt het verdienmodel. Niet te hopen dat er over 2 jaar al niets meer te verdienen valt! Lijkt mij meer een goede optie voor hen die ons stroomnet stabiel willen maken, zonder winstdoel. Op zich een mooi doel😊
Het is geen batterij, maar een accu. Batterijen zijn in NL alkaline penlites. Dit is een oplaadbare batterij. Een totaal andere technologie dus. Wij hebben voor zo'n opslag systeem in het Nederlands een goed en ondubbelzinnig woord, nl accu. Gebruik dat dan ook!
Haarkloverij. Het begrip batterij staat voor een aantal items. Dus een penlite-cel is geen batterij! Accu is een afkorting van accumulator (accumuleren betekent verzamelen). Het begrip batterij is intussen té ingeburgerd (voor accu én cel) om daar nog moeilijk over te doen.
@@Peter-rm1ry
Welnee. Als het oplaadbaar is noem je het een accu. Koeien en paarden zijn allebei hoefdieren, maar als er een paard in de wei staat noem je dat geen koe. Gebruik gewoon de correcte benaming.
@@peterdejong5456Het is een accubatterij! 😀
Waar komen je “opbrengsten” nou vandaan? Of zijn het besparingen?
Werkt met dynamische stroomprijs
@@panbrood dus komen alle opbrengsten van de negatieve stroomprijs?
@@MNDriveIn De batterij (-software) koopt stroom als de prijs laag is en verkoopt stroom als de prijs hoog is.
Helaas zullen de energie bedrijven wel weer iets vinden om dit zo snel mogelijk tegen te gaan, net zoals gebeurd met mensen die in zonnepanelen hebben geinvesteerd....is zo'n beetje mijn gedachte
Straks veranderd iemand weer de spelregels, net zoals bij zonnepanelen/salderen.. zit je daar op te wachten?
Als je daar zo bang voor bent kun je helemaal niks meer ondernemen!
Hoe objectief is dit nu?
Ik heb het uitgezocht, ik betaal 400 pj voor een 1fase als je de batterij wilt hebben moet je 880 euro uitgeven en misschien een nieuwe meterkast en dan betaal je 1000+ per jaar dus de eerste 600 euro ben je al kwijt!
Niet interessant voor jou dan, maar wel voor vele anderen...
@@Peter-rm1ry Het is interessant voor energie maatschappijen om dit weg te geven zodat zij zelf geen kosten meer hebben voor net ontlasting ipv er geld voor te rekenen.
@@ricardoblikman2676 Ik begrijp helemaal niets van jouw aannames en berekening...
@@Peter-rm1ry Dan ga je toch lekker een batterij kopen en rijk worden joh
Hij levert je straks een duurdere verzekeringspremie op als de eerste woning door een accubrand af is gefikt. De verzekeraars zullen na een paar branden aankondigen dat woningen die een accu hebben een grotere risico vormen en dus meer premie moeten betalen.
Bright poste over het algemeen in het verleden "neutrale" tests van producten. Helaas is het na de reclame voor de van Moof fiets dit ook weer een misleidend reclamefilmpje. Bright wordt hiermee onbetrouwbaar helaas. In dit filmpje is het allemaal halleluja. Kom nou ook eens met de nadelen!! Die zijn er namelijk genoeg bij dit systeem. Ik haak af bij Bright, jammer!
ik ben bang dat we net zo worden genaaid als met de zonnepanelen. Want tegenwoordig krijg je een terugleverboete voor geleverde stroom. Uiteindelijk vertrouw ik helemaal niemand meer van de huidige energiemaffia. Want let op als iedereen een thuisbaterij heeft verzinnen ze weer iets anders om je geld uit je zak te trekken.
Zolang ik kan salderen koop ik nog geen accu.
09:15 thuisbatterij kan zelfopgewekte stroom opslaan. Je zegt dat dat de opbrengst zal reduceren. Kan je dit uitleggen? Is er geen scenario dat zonnestroom opslaan en later verkopen loont? Weer een topvideo hoor Erwin.
Ik weet niet of Erwin hierop doelt maar bij het opslaan en het er weer uithalen van energie in/uit de batterij gaat er energie verloren. Reken op zo’n 10%.
Door te handelen op de onbalans markt krijg je bijvoorbeeld 50 cent per kWh als je stroom uit het net haalt binnen het kwartier dat dat geldt. Op het moment dat jij dan je accu vult met zonnestroom waar je anders 6 cent terugleververgoeding voor krijgt loop je dus 44 cent per kWh mis.
De batterij is nu ingericht op het balanceren van het stroomnet. Er volgt spoedig een feature waarmee je meer kunt sturen op het opslaan van zelfopgewekte stroom. Dan kun je dus kiezen, tussen meer rendement of zelf meer opslaan
@@evdzik heb van MKBHD geleerd: ga nooit af op “toekomstige beloftes”, want die kunnen gewoon nog anders worden
Uit voorzorg zou het beter zijn de batterij buitenshuis te installeren.
De kans dat een LFP batterij ontbrandt is vrij klein maar ALS het gebeurt dan kan hij niet geblust worden en dan is het prettig als hij in zijn eentje buiten staat te branden.
Een koelkast kun je blussen, zo’n batterij niet.
Hoe zit het met die nieuwe terugleverkosten in combinatie met dit concept?
Er zijn geen terugleverkosten!
Dit heeft niets meer te maken met onafhankelijke reviews. De geloofwaardigheid van Bright staat hierdoor wat mij betreft op het spel.
Het is me alleen nog niet duidelijk wat er duurzaam is aan de batterij. Een betonblok met zonne-energie omhoog hijsen. En dan gecontroleerd laten zakken terwijl je energie uit dat blok opvangt. Laten we zeggen zwaartekracht energie dat is pas duurzaam.
Is niet efficiënt genoeg.
@@piepkwiep4312 windturbines ook niet en die zijn ook nog eens niet duurzaam. En maken van ons enige echte natuurgebied een industrieterrein.
Helaas is het wel zo dat wanneer zonneplan ermee stopt/failliet gaat de omvormer uitvalt v.w.b. de slimme software je niets meer hebt aan je thuisbatterij. Je zult dan een nieuwe omvormer moeten laten installeren om je thuisbatterij weer aan de raat te krijgen
Nee hoor, Je kunt hem altijd nog blijven gebruiken maar dan zonder Powerplay!
Ik bepaal liever zelf wanneer ik de boel aan- en uitzet. Zeker in combi met een elektrische auto. Geld verdienen is voor ons geen doel (wat natuurlijk anders wordt wanneer je minimaal € 6000,- uitgeeft aan een Zonneplan thuisbatterij), wel een grotere mate van onafhankelijkheid/autonomie van het net. Dus voor ons is Powerplay geen optie.
Ik heb ook overwogen mijn autoaccu (Nissan Leaf) als thuisaccu te gebruiken. Het probleem is dat tweeledig: Je kunt nooit snel genoeg reageren op de onbalansprijs, die continu enorm varieert en niet te voorspellen is. Én je auto moet steeds aan de kabel liggen... Ik heb ook een Nexus besteld.
Waar komt al die zeldzame materialen vandaan om batterij te fabriceren? En vooral vandaan tegen lageprijzen. De mijnen in DR Congo staan bekend als een van de ergste vormen van kinderarbeid wereldwijd. De afgelopen twee jaar is kinderarbeid in de kobaltmijnen toegenomen, omdat vanwege economische instabiliteit door de coronazwendel meer families in geldnood zaten.😮
He pannenkoek, er zit helemaal geen nikkel kobalt in deze batterijen.. er zit ijzer, fosfaat en lithium in. Veel voorkomende elementen.
Misschien zelf eens inlezen dan allemaal onzin rondslingeren.
Zou fijn zijn als je eerst nadenkt en kennis opdoet voor je begint te blaten. Het is een LFP batterij, wat ook in de video naar voren komt, dus helemaal geen cobalt, Congo en kinderhandjes. Althans niet meer dan alle andere producten gemaakt van ijzer en fosfaat
Bij weer eens een stroomstoring van Lidinges heb je gewoon geen stroom en staat je vette thuisbatterij vol stroom te niksen en kan je er niets mee doen, dan afwachten tot Lidinges de stroomtoevoer weer aan de gang heeft gekregen. O en als het langer dan 4 uur duurt kreeg ik een vergoeding van E 32 want mijn vriezer kon ik leegmaken natuurlijk, duh. Waarom geen backup erin, want ik heb nu zo een "losse batterij" die tussen het normale stopcontact staat en oa mijn vriezer, koelkast en kookplaat en als er weer eens storing is gaat de stroom naadloos naar mijn apparaten en geen centje pijn. Ik heb er ook een switch tussen gezet, zodat ik kan zeggen ff geen stroom van Lidinges of zo maar laat mijn apparaten even lekker van de batterij snoepen, die maar 5kwh is maar, het makkelijk 2 dagen volhoudt want een vriezer, mits goed gevuld verbruikt niet zoveel en een koelkast eigenlijk ook niet. Ik laadt deze van mij op als de zonnepanelen weer lekker opleveren want ik zet de switch bij het stopcontact handmatig weer aan en de batterij vult van het net, of wanneer de prijs gunstig is. Ergo meneer Bright, die backup mogelijkheid zou dat kanon van 20 kwh moeten hebben. Dan ben ik gelijk overstag, tenminste als hij met mijn eigen omvormer werkt.
O ja mijn thuisding is wel een backup, zodra stroom storing is, neemt hij het bijna gelijk over, je ziet mijn apparaten niet eens knipperen, hoef ik niet naar te kijken want als er weer stroom toevoer is gaat stroom eerst naar mijn apparaten en dan automatisch vult de batterij zich weer. Ik hoef geen merk te noemen, daar er op amazon tientallen staan en ik heb die van 5kw uur. Blij mee.
Mooie ontwikkelingen, maar waar is die vergoeding op gebaseerd? En hoe “vast” staat deze vergoeding in de toekomst?
In het verleden waren zonnepanelen ook veel aantrekkelijker dan tegenwoordig.
Geen enkele, dit is een beleggingsproduct
Krijg steeds meer het gevoel dat bright meer reclame wordt
Nooit iets anders geweest.
Ik vind jullie filmpjes vaak redelijk onafhankelijk maar dit lijkt wel een reclamefilm. Zijn er ook alternatieve leveranciers, wat zijn de risico’s?
Als dit apparaat zogenaamd geld zou opleveren. Dan zou zonneplan zelf wel een loods ergens vol zetten met deze dingen.
Laat je niet naaien, je energie rekening blijft zo goed als hetzelfde en als iedereen een batterij heeft is het net niet meer toe aan massale ontlasting en dus lacht zonneplan weer als laatste
Als elektrische auto’s deze functie zouden kunnen uitvoeren, dan zou het stroomnet opeens heel veel meer aankunnen.
Helemaal mee eens. Ik denk dat deze markt dusdanig in ontwikkeling is dat je niet teveel moet vertrouwen op een verdienmodel met teveel parameters (technische ontwikkeling, prijs, aanbod, alternatieven). Prima om het vanuit idealistische overweging te doen. Dan zou het veel beter zijn om de batterij te sturen op lokale omstandigheden (netspanning / teruglevering zonnepanelen, eigen behoefte later op dag, weersvoorspelling) en pas secundair op de prijs. Je wil ook zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Dan kan je ook af met een kleinere batterij en heb je geen 3 fasen aansluiting nodig.
Ja alleen dan is na 6000 cycle wel de batterij van je auto op en die kost ca 20 ruggen als er al mensen zijn die kunnen of willen vervangen want dat schijnt nogal link te zijn en veel monteurs weigeren dat te doen in het buitenland en dan is het nog de vraag of je wel een nieuwe batterij kunt krijgen.
@@ricardoblikman2676 6000 cycles is heel erg veel voor een batterij, 2000 lijkt mij realistischer.
Toch is V2G een goede oplossing omdat het net maar heel weinig energie van de batterijen nodig heeft om het stabiel te houden. De extra slijtage zal niet of nauwelijks merkbaar zijn.
@@Conservator. ja, het lijkt mij dat ze de batterij tussen de 20 en 80% houden. Ik merk aan de software van telefoons die je hierop kunt afstellen dat de batterij langer mee gaat.
7:41 dit kost weer meer vastrecht per maand. Word niet vermeld in de video.
Volgens mij gaat je dit zo’n €75 per maand extra kosten, dus dat is rond de 50% van de inkomsten bij een 20kw accu.
Totdat ze ook die regels weer aanpassen
WEER aanpassen? Wie bedoel je met 'ze'? En is dat dan al eens gebeurd dan?
nee sorry je hebt gelijk er is he-le-maal niets veranderd.. stom van me
@@drreester Lekker cynisch zeg. Ik vrees dat je doelt op het besluit om de salderingsregeling bij zonnepanelen af te bouwen vanaf 2027. Wat de meeste mensen altijd vergeten is dat dit soort regelingen ALTIJD TIJDELIJK van aard zijn. Dat werd ook bij invoering ook medegedeeld. Ten tweede zijn de prijzen van de zonnepanelen zo ontzettend veel gedaald, dat die regeling helemaal niet meer nodig is.
@@Peter-rm1ry nee jij bent erg vriendelijk en nee dat is niet waar ik op doelde. Probeer het nog eens
@@drreester Geef dan eens antwoord op mijn twee vragen, dan kan ik je beter antwoorden.
Moet ik het geld dat ik verdien met een thuisbatterij bij de belastingdienst opgeven als inkomsten?
Tja... ik zou het ook niet weten, het is wel een soort handel hè.
Heeft het ook zin als ik een 3 jarig vast energiecontract heb
Alleen jammer dat je als zonnepanelen koper voor vele duizenden euro's nu een app hebt die alle andere Zonneplan zaken schreeuwt. Alleen daar al wel beetje spijt dat ik geen omvormer met local informatie heb.
Is de prijs met installatie inbegrepen
Jep
@@evdzomzetten van 1 naar3 fase duurt hier in Den Haag meer dan een half jaar 😂
Goh we kunnen voortaan zelfs GELD VERDIENEN... wauw!!! 🤑🤑🤑
Zoals Erwin al een keer eerder zei: de schoorsteen moet roken! Dus ik snap dat er partnervideo’s zijn. Maar ik snap de reactie’s ook die het allemaal iets teveel op de hand van Zonneplan vind. Either way: ik vind het een leuke video, ben enorm fan van Zonneplan en wij overwegen ook de Nexus. Thanks Erwin en Bright!
jammer dat bij een stroom uitval je niet op de batterij terug kan vallen. Zit je dan met 5k aan zonnepanelen en 8k aan batterij en nog geen stroom. Voor mij valt deze batterij dan ook af.
Dat dit op korte termein mogelijk wordt voor consumenten is een fabel.
@@StefMesman Hoe weet jij dat nu? Uit je duim gezogen? Dit soort systemen zijn al ook de markt hoor. Het zou de Nexus converter overigens flink duurder maken.
Boeie! Hoe vaak heb jij dan stroomuitval? Wij hier (Eindhoven) eens in de drie jaar of zo, gemiddeld nog geen uur per keer...
Je zegt, dat powerplay op momenten dat de energieprijs negatief is de zonnepanelen uitschakelt. Zou het niet verstandiger zijn om op die momenten de thuisbatterij op te laden, en een uur of vier later (1800 uur) de stroom weer te verkopen? Ik zie dat het prijsverschil bij zonneplan nu in de zomer -toch de momenten dat de stroomprijs negatief kan worden- om 1800 ongeveer €0,25 duurder is dan om 14:00.
Powerplay schakelt NOOIT zonnepanelen uit, heeft geen enkele connectie met je zonnepanelen. Eerst een goed lezen!
Jij hebt het hier over de marktprijs. Maar PowerPlay reageert op de onbalansprijs, dat is heel wat anders, die varieert veel sneller (om de minuut geloof ik) heftiger en is niet te voorspellen.
Als dit allemaal waar is dan worden de rijken steeds rijker....
Ook als er niets van waar is ….
Deze accu en bijbehorende “stroom handel software” wordt al de nek omgedraaid door de terugleverkosten die energiemaatschappijen gaan rekenen. 😏
Met 13 zonnepanelen en een 7,5Kw batterij van Growatt ben ik van €150/mnd naar €0 gegaan.
Mike? Moet je zien! Ongelooflijk!!!
Ik vind dat Bright best een extra toevoeging op deze video mag maken, waarin ze antwoorden op al deze kritische reacties. Vooral waarom ze zich voor het karretje laten spannen door Zonneplan. Misschien heeft Bright heel bewust hiervoor gekozen. Verder zie ik het nut van thuisaccu's helemaal verdampen, want al die elektrische auto's hebben een grote accu, is nog een kwestie van software en goede wil. Kan iemand voor mij eens berekenen of er dan nog wel netcongestie bestaat?
Wij van wc-eend adviseren wc-eend. Jammer dat een belangrijke asset van Bright, objectiviteit, voor een paar euro wordt weggegeven.
@3:05 (voor de maand maart) zien we Geladen = 478 kWh, Ontladen = 423 kWh, Bespaard = € 179. Ik lees dit als: 478 kWh geladen toen stroom goedkoop was, 423 kWh ontladen toen stroom duur was. M.a.w.: 423 kWh is gebruikt voor eigenlijk het goedkopere tarief, waarvoor je normaal het duurdere tarief betaald zou hebben. € 179 / 423 kWh = 42ct per kWh besparing.
Begin april 2024 kostte een kWh ongeveer € 0,21 inclusief alles (volgens independer). Ik begrijp niet hoe je dan 42ct per kWh kan verdienen, tenzij de stroomprijs in de daluren € 0,21 NEGATIEF was... Kan iemand mij uitleggen waar ik een rekenfout maak?
Jij kijkt alleen naar de marktprijs! Powerplay laadt/ontlaadt afhankelijk van de onbalansprijs. Dat is wat anders.
@@Peter-rm1ry : Dat heb ik meegenomen in mijn verhaal. Zie de zin over goedkope en dure stroom.
@@martinmulder8613 Dan snap ik je verhaal niet. Heb je nu voor de maand maart € 179 op je bankrekening gekregen? Wie of wat is overigens @3:05? Die zie ik nergens...
Wat nou als zo’n batterij stuk gaat. Heb je dan levenslang garantie
Je hebt 7 jaar/6000 cycli garantie.