Akkujen määrä herättää monesti keskustelua, myös tämänkin videon kohdalla. Tässä videossa luvataan, että videon akkumäärä riittäisi kahteen vuorokauteen jääkaapin kanssa. Testasimme akkujen virran antokykyä parhaat päivänsä nähneellä 100 Ah:n akulla. Testi tehtiin niin, että akkua kuormitettiin 140 watin teholla, ja mitattiin aika. Näin testin mukaan normaali sadan litran jääkaappi pyörisi 1,5 vuorokautta videon kokoisella akulla (mittasimme normaalin jääkaapin tehon). Videohan ei ota kantaa jääkaapin tyyppiin. On olemassa myös 12 voltin jääkaappeja, jotka myyntipuheiden perusteella kestäisivät jopa neljä vuorokautta. Oli miten oli, jääkaapin kanssa kannattaa olla tarkkana.
Kommentti tuohon 230 voltin systeemiin ja mitä saa tehdä itse. Pienen invertterin voi asentaa aivan hyvin itse, varsinkin silloin kun käyttää invertterin omia pistokepaikkoja virran ottamiseen. Inverttereissä voi olla parikin pistokepaikkaa valmiina. Laajemman 230 voltin järjestelmän asentaminen vaatii jo sähköasentajan.
Tuohon invertterin mitoittamiseen on kyllä pakko antaa varoituksen sana, että laittakaa mielummin reipas invertteri kuin pieni. Niin tavallinen kodinkone kuin jääkaappikin vaatii jopa kymmenkertaisen tehon käynnistyessään (normaali käyntiteho noin 100 wattia). Kirjoitushetkellä sai 250 eurolla jopa 2000 watin puhdas siniaaltoinvertteri, joten reipas invertteri ei ole kustannuskysymyskään. Kerrottaakoon vielä, että tosiaan jääkaappia yritettiin startata 300 watin invertterillä (piikkiteho 600 W) mutta saatiin vain diskovalot jääkaapin sisään. 1500 watin invertterillä lähti jääkaappi käyntiin.
Pieni täsmennys lataussäätimiin ja niiden numerokoodeihin. Ne eivät välttämättä mene videon mukaan. Esimerkiksi Victron 150/35 olisi oikea videon tapaukseen. Video on kuitenkin oikeassa, että lataussäätimiä myydään myös juuri tuolla tavalla ilmoitettuna 450W/12V. Lataussäätimissä on kuitenkin hyvä muistaa, että monesti myyjät ilmoittavat säätimen lataustehon paneelimaksimina, kun oikeasti kyse on latausmaksimista. Todellinen paneelimaksimi on siis monessa tapauksessa isompi kuin ilmoitettu lukema (asia kannattaa kuitenkin tarkistaa laitteen manuaalista).
Nyt on testattu, kuinka videon avulla voidaan käytännössä rakentaa aurinkosähköjärjestelmä. Isot linjat on helppo hahmottaa videon avulla mutta pikkutarvikkeissa piti hetken aikaa miettiä. Siksipä laitan tähän hieman listausta pikkutarvikkeista. Rakensimme siis videon kokoisen järjestelmän (liikuteltava aurinkosähköjärjestelmä puukehikolla). - akku- ja kaapelikengät, ja myös kutistussukkaa kaapelikenkäliitoksiin - aurinkopaneelien kannattimet puurakenteisiin - kaikki johdot akkukaapelia 10 mm2 (kestää 63A eli sulakkeet pamahtaa ennen kuin johto kärsii) - MC4-liittimet aurinkopaneelien liittämiseksi - 40A:n automaattisulakkeita* (2 kpl; akun ja invertterin väliin, ja akun ja lataussäätimen väliin) *sulakkeet tulee kaikkiin akulta lähteviin plus-kaapeleihin
Jos on aivan maallikko eikä tiedä näistä järjestelmistä mitään, voisi vielä sen korostaa, että kaikki sähkö pyörähtää akun kautta. Eli akku määrittää loppu viimein kaiken: 1. kuinka isolla teholla virtaa voidaan ottaa hetkellisesti 2. kuinka kauan virtaa saadaan.
🐾🐾🐻🇫🇮 Moi. Ok. Ihan hyvä ohje-video. 👍👍👍.....
Akkujen määrä herättää monesti keskustelua, myös tämänkin videon kohdalla. Tässä videossa luvataan, että videon akkumäärä riittäisi kahteen vuorokauteen jääkaapin kanssa. Testasimme akkujen virran antokykyä parhaat päivänsä nähneellä 100 Ah:n akulla. Testi tehtiin niin, että akkua kuormitettiin 140 watin teholla, ja mitattiin aika. Näin testin mukaan normaali sadan litran jääkaappi pyörisi 1,5 vuorokautta videon kokoisella akulla (mittasimme normaalin jääkaapin tehon).
Videohan ei ota kantaa jääkaapin tyyppiin. On olemassa myös 12 voltin jääkaappeja, jotka myyntipuheiden perusteella kestäisivät jopa neljä vuorokautta.
Oli miten oli, jääkaapin kanssa kannattaa olla tarkkana.
Kommentti tuohon 230 voltin systeemiin ja mitä saa tehdä itse. Pienen invertterin voi asentaa aivan hyvin itse, varsinkin silloin kun käyttää invertterin omia pistokepaikkoja virran ottamiseen. Inverttereissä voi olla parikin pistokepaikkaa valmiina. Laajemman 230 voltin järjestelmän asentaminen vaatii jo sähköasentajan.
Tuohon invertterin mitoittamiseen on kyllä pakko antaa varoituksen sana, että laittakaa mielummin reipas invertteri kuin pieni. Niin tavallinen kodinkone kuin jääkaappikin vaatii jopa kymmenkertaisen tehon käynnistyessään (normaali käyntiteho noin 100 wattia). Kirjoitushetkellä sai 250 eurolla jopa 2000 watin puhdas siniaaltoinvertteri, joten reipas invertteri ei ole kustannuskysymyskään.
Kerrottaakoon vielä, että tosiaan jääkaappia yritettiin startata 300 watin invertterillä (piikkiteho 600 W) mutta saatiin vain diskovalot jääkaapin sisään. 1500 watin invertterillä lähti jääkaappi käyntiin.
Pieni täsmennys lataussäätimiin ja niiden numerokoodeihin. Ne eivät välttämättä mene videon mukaan. Esimerkiksi Victron 150/35 olisi oikea videon tapaukseen. Video on kuitenkin oikeassa, että lataussäätimiä myydään myös juuri tuolla tavalla ilmoitettuna 450W/12V.
Lataussäätimissä on kuitenkin hyvä muistaa, että monesti myyjät ilmoittavat säätimen lataustehon paneelimaksimina, kun oikeasti kyse on latausmaksimista. Todellinen paneelimaksimi on siis monessa tapauksessa isompi kuin ilmoitettu lukema (asia kannattaa kuitenkin tarkistaa laitteen manuaalista).
Nyt on testattu, kuinka videon avulla voidaan käytännössä rakentaa aurinkosähköjärjestelmä. Isot linjat on helppo hahmottaa videon avulla mutta pikkutarvikkeissa piti hetken aikaa miettiä. Siksipä laitan tähän hieman listausta pikkutarvikkeista. Rakensimme siis videon kokoisen järjestelmän (liikuteltava aurinkosähköjärjestelmä puukehikolla).
- akku- ja kaapelikengät, ja myös kutistussukkaa kaapelikenkäliitoksiin
- aurinkopaneelien kannattimet puurakenteisiin
- kaikki johdot akkukaapelia 10 mm2 (kestää 63A eli sulakkeet pamahtaa ennen kuin johto kärsii)
- MC4-liittimet aurinkopaneelien liittämiseksi
- 40A:n automaattisulakkeita* (2 kpl; akun ja invertterin väliin, ja akun ja lataussäätimen väliin)
*sulakkeet tulee kaikkiin akulta lähteviin plus-kaapeleihin
Jos on aivan maallikko eikä tiedä näistä järjestelmistä mitään, voisi vielä sen korostaa, että kaikki sähkö pyörähtää akun kautta. Eli akku määrittää loppu viimein kaiken:
1. kuinka isolla teholla virtaa voidaan ottaa hetkellisesti
2. kuinka kauan virtaa saadaan.