EIDOS Talks | Episodul 2 | INTERESUL PUBLIC vs. SECRETELE STATULUI

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 ก.ย. 2024
  • Moderator:
    Cristian LEONTE | PROTV - “România, Te Iubesc!”
    Invitați jurnalisti:
    · Diana ONCIOIU | DELA0
    · Alex NEDEA | RECORDER
    · Mirela NEAG | LIBERTATEA
    · Attila BIRO | RISE Project
    Invitați politicieni (in ordinea reacțiilor):
    · Vasile Dîncu | PSD, inițiator L. 544 (real-time)
    · Florin Cîțu | PNL, prim-ministru (post-editare)
    · Dan BARNA | USR-PLUS, vicepremier (post-editare)
    De ce această dezbatere?
    Negarea accesului la informații de interes public, prin interpretarea subiectivă sau, pur și simplu, ignorarea legislației și a normelor europene de bună-practică în domeniu e o realitate din ce în ce mai des întâlnită în relația stat-presă din România.
    Adesea, autoritățile par că nu mai pot - sau, uneori, că nu mai vor - să respecte legislația în domeniu (Legea 544/2001) și întârzie implementarea rigorilor de transparentizare a actului de guvernare locală și centrală.
    Publicarea unor informații de interes public legitim a ajuns chiar să fie uneori chiar condamnată de autorități și să devină subiect de investigație și anchete disciplinare.
    În plus, tot mai des constatăm că se folosește abuziv legislația tip GDPR sau „dreptul de a fi uitat”, ca o scuză pentru cenzură.
    În paralel, în România nu există cultura și „instituția” whistle-blower / avertizor de integritate. Cei care contactează și discută cu media sunt percepuți și catalogați mai degrabă ca „turnători” în cultura informațională națională, nu văzuți ca actori care generează impact pozitiv în societate.
    Se ajunge des la situații absurde, de tipul anchete jurnalistice legitime întârziate sau anulate, ori chiar depublicate „cu legea în mână”, sau la răspunsuri absurde unde chiar informațiile solicitate sunt “anonimizate” - iar mulți funcționari publici se agață de prevederi neclare din legislație pentru a găsi scuze și a “secretiza” abuziv informații de interes public.
    Ce e de făcut pentru a normaliza relația jurnalisti - instituții de stat pentru un access firesc la informațiile de interes pentru contribuabili. E nevoie de o nouă Lege 544 sau modificarea actualei legislații e un pericol la adresa transparenței?
    Ce exemple concrete și ce probleme semnalează unii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație din România? Și care este reacția unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai Statului?
    Aflați dintr-un nou episod al seriei EIDOS Talks.
    PRECIZARE: La data înregistrării a fost disponibil pentru a participa fizic în studio senatorul Vasile Dîncu (PSD) și vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS) care, aflat în timpul unei deplasări, nu a reușit să intervină în timp real în discuție. Atât el cât și premierul Florin Cîțu (PNL) au transmis însă mesaje pe tema discuției, ulterior, fără a avea însă în vedere contextul dialogului dintre invitații din studio.
    Proiectul EIDOS Talks e realizat în parteneriat de Fundația EIDOS și platforma UPGRADE 100 cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

ความคิดเห็น • 34

  • @CodruVrabie
    @CodruVrabie 3 ปีที่แล้ว +6

    eu mă bucur enorm că există genul ăsta de conversații, mai ales pe aceste 3 subiecte, care mi-s tare dragi și-n care (sau pentru care) am lucrat timp de 22 de ani--accesul la informații, transparența decizională și protecția avertizorilor :) însă mi se pare că-i important să căutăm soluții _împreună_!
    conversația asta nu avea cum să ia în considerare și dificultățile reale ale oamenilor din administrație, pentru că oamenii aceia nu au fost prezenți ori reprezentați :( deci formatul conversației n-ar fi putut bifa criteriul „împreună” :( iar mie mi-e important să ne dăm seama, tot împreună, că o mulțime de abuzuri au în spate un istoric de _neputință_, iar această neputință provine din felul în care este organizată administrația...
    parafrazez o butadă veche: un pește nu se poate cățăra în copac; dacă-i ceri peștelui, în mod repetat, să se urce în copac, el își va găsi aliați care să dărâme copacul în apă, moment în care îți va arăta că, formal, se află deja în copac; noi vom acuza abuzul și cârdășia prin care a fost dărâmat copacul, însă rădăcina răului e tocmai faptul că-i cerem unui pește să se urce într-un copac :(
    cu alte cuvinte, statul român și instituțiile sale nu au nici organizarea, nici capacitatea administrativă, nici calitatea intelectuală care să permită funcționarea corectă privind accesul la informații, transparența decizională, participarea publicului la luarea deciziilor :( continuând metafora, prea mulți pești sunt siliți să se urce în copaci :( avertizorii și sursele jurnaliștilor ne ajută doar să aflăm când se mai dărâmă un copac, dar asta nu ne-ajută să rezolvăm problema de fond :(
    dacă e cineva dornic să trecem peste genul ăsta de iritări și să discutăm despre problemele și soluțiile de fond, eu sunt dispus să-mi investesc energia, timpul și resursele :) următorii 2 ani chiar sunt cruciali pentru a face acest pas înainte, dar nu am eu căderea să ridic vreun steag și să spun veniți după mine, că n-o să mă asculte nimeni... prin urmare, invit oamenii care chiar au căderea _să ridice steagul_ și să facă publică o astfel de _chemare_, iar eu voi fi prezent!
    [mă bucur că-n episodul ăsta au apărut și doamnele, pentru că primul episod, care-a fost realizat numai cu bărbați, nu-mi dădea prea mari speranțe--dar e bine că învățăm împreună, publicul și realizatorii ;) ]

    • @niaroma2375
      @niaroma2375 3 ปีที่แล้ว

      Pai statul Roman nu are nici capacitatea sa protejeze datele personale ale oamenilor, cer date personale pe e-mail, sesizarile nu sunt protejate informatic ( orice prost poate sa stie cine o sesizat ceva impotriva autoritatilor) , orice functionar public poate sa intre in sistemul de date personale fara aprobare( credeti sau nu eu stiu si solutia opriri unui astfel de lucru).

  • @bogdantrasnea1901
    @bogdantrasnea1901 3 ปีที่แล้ว +4

    Super format. Ar fi interesant un episod despre decaderea poate chiar dispariția sportului în România

  • @eusebiumarian3662
    @eusebiumarian3662 3 ปีที่แล้ว +7

    Unde se duce Alex Nedea ma duc si eu stiind ca e ceva interesant 🤣 , frumos si interesant materialul 💪💪

    • @eidosfoundation8154
      @eidosfoundation8154  3 ปีที่แล้ว +2

      Multumim! Da, Alex Nedea e unul dintre cei mai buni jurnalisti de investigatie pe care-i avem. Continua sa-l urmaresti si sa ne urmaresti.:)

  • @radoo86
    @radoo86 3 ปีที่แล้ว

    Felicitari pentru aceasta emisiune, mai vrem astfel de episoade si cu alti jurnalisti independenti.

  • @08TheMidnight
    @08TheMidnight 3 ปีที่แล้ว +3

    Ar fi interesant un episod despre secretele și interesele corporațiilor.

  • @FaTaL7793
    @FaTaL7793 3 ปีที่แล้ว

    Îmi place ce se întâmplă , la cât mai multe episoade ! ( m-am abonat ) 👍🏻👏🏻✌🏻

  • @iulianghinea
    @iulianghinea 3 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări pentru aceasta întâlnire!

  • @alinharagus
    @alinharagus 3 ปีที่แล้ว +3

    Felicitari pentru emisiune. Inevitabil la un moment dat o sa o chemati si pe dna Emilia Sercan. Sunt convins

    • @eidosfoundation8154
      @eidosfoundation8154  3 ปีที่แล้ว +2

      Multumim! Dna Emilia Sercan are multe spus si cu siguranta in viitor vom incerca sa facilitam o conversatie care s-o implice.

    • @alinharagus
      @alinharagus 3 ปีที่แล้ว

      @@eidosfoundation8154 Eu va multumesc.

  • @e-m-i-l4647
    @e-m-i-l4647 2 ปีที่แล้ว

    Eu ma gandeam la o noua institutie independenta sau o ramura cu destinatie specifica al departame tului de justitie. Oarecum in completare DNA care sa aiba scopul de a aduna informatiile si de a le grupa si trimite spre procesare de justitie. Un rol esentia ar fi verificarea informatiilor si in acelas timp sa ofere suport si protectie. Un fel de protejare a martorilor pentru whistleblowers. Idea e sa ai mediul necesar unde cetatenii, in special angajatii din institutii sa poata semnala derapajele fara sa le fie frica si poate sa si apuce sa vada ca efortul lor da roade.

  • @floryosman7093
    @floryosman7093 3 ปีที่แล้ว +1

    Invitații voștri fac niște greșeli de exprimare halucinante. Este adevărat ca atunci când emisiune nu este regizata ne putem aștepta la gafe, dar.....sincer am pretenții pentru ca pare ca sunteți considerați oameni cu experienta și cu studii.

  • @TheCristiCmc
    @TheCristiCmc 3 ปีที่แล้ว

    Va rog sa il invitati si pe Malin Bot. Sunt tare curios de discutie.

    • @spunepebune1844
      @spunepebune1844 3 ปีที่แล้ว

      NU. Scopul emisiunilor astora e sa fie DE CALITATE !

    • @TheCristiCmc
      @TheCristiCmc 3 ปีที่แล้ว

      @@spunepebune1844 Pai da. Sa fie de calitate. Se vorbeste despre independenta presei, iar Malin Bot, aparent, militeaza pentru asta.

  • @andreiguianu7986
    @andreiguianu7986 3 ปีที่แล้ว

    Alex Nedea a spus de un ghid facut de recorder pentru a vedea achizitiile publice ale diverselor institutii, ar putea sa lase un comentariu cu clipul respectiv? Nu e chiar asa de evindent:)).

    • @eidosfoundation8154
      @eidosfoundation8154  3 ปีที่แล้ว

      Salut, Alin, credem ca la asta se referea:
      recorder.ro/ghid-de-utilizare-al-sistemului-electronic-de-achizitii-publice-platforma-care-iti-arata-cum-sunt-cheltuiti-banii-tai/

    • @andreiguianu7986
      @andreiguianu7986 3 ปีที่แล้ว

      Multumesc :)

  • @ionutbz1
    @ionutbz1 3 ปีที่แล้ว +4

    22:30 Vasile Dâncu (PSD) vorbind despre ordonanțele de urgență... 🤢

    • @CristiVasiliu
      @CristiVasiliu 3 ปีที่แล้ว

      nu sunt in tema neaparat, dar el ce pozitie a avut ?

    • @ionutbz1
      @ionutbz1 3 ปีที่แล้ว +2

      Vasile Dâncu a criticat coaliția actuala că se folosește de ordonanțe de urgență pentru a guverna. In condițiile in care PSD a încercat (și parțial a și reușit) să distrugă sistemul judiciar prin ordonanțe de urgență în timpul guvernelor Dragnea

    • @spunepebune1844
      @spunepebune1844 3 ปีที่แล้ว

      macar a avut coaie sa vina sa vorbeasca fata-n fata cu jurnalistii, spre deosebire de coteii ailalti 2, Barna si Citu.

  • @TheMetinish
    @TheMetinish 3 ปีที่แล้ว

    Aveti de gand sa il aduceti in emisiune si pe jurnalistul Malin Bot?

  • @berarpaul
    @berarpaul 3 ปีที่แล้ว +1

    Da, ne trebuie alt moderator. Primul moderator. Era mult mai calm. Era mai "in control". Inteleg ca invitatii nu sunt de calibrul lui ctp. In afara de tipul de la rise, ceilalti sunt pe langa. Nu critic, sebsibililor. Ajustati-va la cap. Multumiri pentru dialog. Multumiri pentru ca a-ti sarit in ajutorul nostru, eso dialog, sau cum v-oti ve fi numit.

  • @Adevaruride
    @Adevaruride 3 ปีที่แล้ว

    Jenant rau ce-au facut Barna si Citu, cum n-au avut co@|3 sa vina sa vorbeasca cu astia, dar trimit mesaje dupa aia. Josnic rau...
    PS: sa nu-i mai dati Mirelei Neag sa bea inainte de emisiune ! :))