Het is een leuke video te, zien. Ik heb alleen paar kleine bijvoegingen. 1-Bij het uitschakelen moet je eerste kijken of alles 230/400 goed binnen komt 2- Ampère meten om te kijken of het onder 250A is , zie VWI E-04. 3-Geaard boordje plaatsen vergeten 4-Zekeringen niet getest voordat je in gaat schakelen 5-Bij inschakelen Terug voeding gevaar niet gecheckt 6-Na de inschakeling fase niet vergeleken. Gr.
Super interessant, al enige tijd al lid van deze pagina. Heb totaal geen ervaring of opleiding hierin gehad maar erg interessant! Je doet het ook onwijs leuk uitleggen! Top!👍🏻
Bij een netkabel wordt dat niet gedaan ivm diverse verbruikers op de kabel. Gezien hier doorverbind messen gebruikt worden zou het een eigen richting kennen zijn en dus ook mogelijk zijn om de isolatie weerstand te meten. Ook voor het uitschakelen stroom meten om te weten of je onder de 250A blijft (Uitgebreide bedieningshandelingen tot max 250A) Meten is weten
Gaaf om te zien, al werk ik nooit boven de kwart kilovolt. Voor het aansturen van zonneschermen en rolluiken. Ik heb een contactloze spanningmeter omdat ik de neonlampjesschroevendraaier die ik kreeg van de baas niet vertrouw (wat condens over de weerstand, en je voelt al een beetje prik). Ik gebruik die spanningmeter om te controleren of er spanning is op de draad naar de motor. Ik gebruik het pennetje _nooit_ om te checken of een draad spanningloos is. Collega's verklaren mij voor gek en beweren dat er geen verschil zit in beide metingen. Maar die; Test meter. Meet. Test meter. volgorde is wel een handige om te onthouden.
Het is volgens de NEN 3140 bij LV systemen niet toegestaan om met een enkelpolige spanningaanwijzer te werken. Als jouw baas spanningschroevendraaiers uitdeelt is hij laakbaar bezig.
Hé leg is uit! Super leuk en interresant. Nu was er gisteren een grote stroomstoring in Geldrop en de reden die afgegeven is een “spontane kabel storing”, wat houdt dit in?
Word er door de monteurs die werkzaamheden aan bijv de kabel werken ook nog LOTO(TO) toegepast? of is dit enkel op goed vertouwen dat het spul veilig is? (assumption is the mother of all f ups)
bij spie hebben we ook Lototo maar ubtaa is ook bij ons geldig maar als je bij Enexis komt zijn de regels iets anders en de BEI is daar leidend op een HS-station waar je 10,20,50 en 150/380kv hebt moet je de Bei hebben gehad om er iets temogen doen aan de hoogspannings installaties en moet je dus een aanwijzing hebben vanuit je bedrijf of van enexis uit als inleen. Regels zijn zeer duidelijk bij Enexis. Zou er ook een kunnen laten zien hoe er een veld uit bedrijf gezet word in 10 kv ruimte op hs station of een trafo dan weten sommige ook iets meer hoe of wat dat inhoud. leuke video.
Ik zelf werk als proces operator in de chemische industrie, en als wij iets veilig weg zetten voor onderhoudswerkzaamheden moeten wij het in LOTOTO (Lock Out, Tag Out, Try Out) zetten. Alles wat wij LOTOTO veilig stellen gaat een slot op, de sleutel van deze sloten gaat in een speciale box waar alle monteurs hun eigen persoonlijke slot op plaatsen zolang ze bezig zijn met de werkzaamheden. Hierdoor kan ik of een van mijn collega operators het niet eerder in bedrijf nemen voordat alle sloten zijn weggehaald door de monteurs. Hoe voorkomen jullie dat er op een kabel stroom gezet wordt waar mogelijk iemand anders nog aan werkt?
Het bordje niet schakelen wordt pas verweiderd waneer de werkzaamheden zijn afgerond . Al deze werkzaamheden worden gemeld bij het B.V.C. Zolang er niet is afgemeld mag er niets veranderd worden aan de schakel stand. (Ook als er geen bordje hangt).
@@rcermelohet bordje kan altijd vallen natuurlijk. Ook is er een groot verschil tussen "mag er niets" en "kan er niets". Wanneer het fysiek onmogelijk is (omdat er bijvoorbeeld een slot op zit) kan geen enkele monteur behalve die met de sleutel alles weer in bedrijf stellen. Nu kan er theoretisch een randdebiel de stroom weer inschakelen terwijl de kabels nog bloot liggen en aan gewerkt wordt.
@@Rob-ky1ob die randdebiel heeft geen sleutels van de ruimte waar deze kabels geschakeld worden. Als het bordje op de grond ligt of niet geplaatst is wordt er per definitie niets ingeschakeld. Omdat ik naast mijn vde gereedschap ook een betonschaar in mijn bus heb zou een slot ook niet afdoende zijn 🫣. Gezond verstand en de juiste protocollen zijn natuurlijk ook zeer belangrijk.
@@nexcro12 Maar de opmerking van Bart dat hier de meeste fouten worden gemaakt is niet voor niets. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat het meten of de dummy's spanningsloos zijn wel eens wordt overgeslagen voordat ze geaard worden.
Moet je aan je blokkade ook een naam tag hangen, zodat er iemand is waarmee contact kan worden opgenomen als je denkt dat de blokkade eraf mag? Voor alle naamkaartjes eraf zijn mag de blokkade er niet af bij ons
@@user-jp1qt8ut3s we aarden altijd aan 2 kanten en daarbij hebben we een meldplicht als je aan een kabel gaat werken dat doen we bij het meldpunt. Die weet dat je daar aan het werk bent. Dus wat jij schetst kan eigenlijk niet want dan is 1 van de twee in gebreken gebleken en schuldig aan het letsel van zijn collega.
Mis bij het aantonen van de spannigsloosheid de controle van de fasen onderling. Als het sterpunt van de trafo los is gaat bij het aanbrengen van de tweede aardverbinding het goed fout.
Er zit geen schakelaar, de klapscheider wordt mee afgeschakeld en gescheiden. Als je dit snel doet trek je geen vlamboog. Hij zegt in het filmpje ook dat hij ze snel los trekt.
@@rcermelo Idd. Ik trek geen zekeringen als er nog een flinke stroom loopt! Ook al trek je ze er nog zo snel uit en probeert snel een grote afstand te creëren! Maar hetzelfde geld voor weer inschakelen. Dan kun je niet meten wat je te wachten staan. Ik heb dit ooit eens bij de hand gehad. Dan vraag je zo'n leraar nen 3140 hoe je er mee om moet gaan en staan ze met de mond vol tanden. TIP: twijfel je aan een belasting (je kunt natuurlijk altijd met je ohmmeter meten, maar dat zegt niet alles, omdat je over impedanties praat (50Hz). Dan stop je er gewoon eerst 16 Amp zekeringen in. Fikken die er uit, dan moet je oppassen. Blijven ze heel, dan kun je redelijk zeker de zekeringen plaatsen die er in horen bij vollast (bijv. 400 Amp.). In het verleden hadden wel weleens een lichtlijn met een dikke vette sluiting. Die lichtlijn was gezekerd met 16 of 25 A. Met een voorzekering van 100 Amp of meer. Druk je er gewoon een zekering in van 16 amp. Die ploft dan, maar is niet zo'n drama als dat je er 100 Amp in zou drukken. Het blijft uitkijiken met deze materie!.
@@Ddggjjoskjdoximet zekeringen is dit wel slim om te doen maaaaar als het ster gedreven is meet je dat ook vanzelf😅. Bij vermaast of bij doorschakelen is dit een pre om wel te doen😊
@@jote2275 Je hebt gelijk. Vanavond 60 euro afgerekend voor 2 pakjes shag en 2 pakjes peuken. Begint onderhand wel een beetje te gek te worden. Kan beter m'n geld uit het raam gooien. Dan heb je nog wat plezier van de mensen die ruzie maken om het op te rapen.
Klakkeloos alle 3 de zekeringen erin doen zonder te meten of er terugvoeding komt op vanaf de andere fasen door een 'montagefout buiten'. Is gelijk gezakt bij je examen.
Nee want het is een stergedeven kabel die aan de andere kant geen spanning voert. Ik haal er namelijk de aardingsset uit😅 en geloof me dan weet je zeker dat er geen spanning op staat te voeden😂
2 dingen: 1. Waarom wordt de overgangweerstand van de aardrail naar de aardkabel niet gecontroleerd? Als deze om één of andere reden hoger is dan je zou verwachten, dan kun je een probleem hebben op het moment dat je gaat aarden en er tich iets of iemand terug voedt. 2. Een betere (lees: zekerdere) manier om je Duspol te testen is met bijvoorbeeld de Megger MPU690 of de Kewtech Kewprove4. Die zijn specifiek daarvoor ontworpen en halen elke mogelijke fout uit het testen. Ze testen daarnaast de gehele range van 50V tot 690V. In de UK is deze manier van je Duspol controleren al jaren verplicht.
Raar dat blokkeren alleen kaartje ophangen is. Nu kan als het kaartje om wat voor een rede eraf valt, Kan een collega/externe monteur denken die is al klaar en zo de automaten terug plaatsen?. Is het dan niet beter een slot te plaatsen zodat niemand die dummy’s er uit kan halen? waar je dan eventueel het kaartje aan hangt?
Inderdaad wat een achterlijk gedoe met zo een leraar voor mij ga ik juist expres kutten en zorgen voor een gevaarlijke situatie. Puur om deze pannenkoek te leren dat veiligheid serieus genomen moet worden dus ook met de houding in een voorbeeld filmpje.
Het is een leuke video te, zien. Ik heb alleen paar kleine bijvoegingen.
1-Bij het uitschakelen moet je eerste kijken of alles 230/400 goed binnen komt
2- Ampère meten om te kijken of het onder 250A is , zie VWI E-04.
3-Geaard boordje plaatsen vergeten
4-Zekeringen niet getest voordat je in gaat schakelen
5-Bij inschakelen Terug voeding gevaar niet gecheckt
6-Na de inschakeling fase niet vergeleken.
Gr.
Super interessant, al enige tijd al lid van deze pagina. Heb totaal geen ervaring of opleiding hierin gehad maar erg interessant! Je doet het ook onwijs leuk uitleggen! Top!👍🏻
Dankjewel voor de video!
Ik vind dat erg leerzaam en leuk om te volgen 😄
Nice. Jij verdient een eigen kanaal. Keep it coming!
Enorme BOEM, net zoals Handige Harry! :)
Goed bezig. Leuk dat jullie dit doen👍
Interessante video en leuk gebracht
Controleer je voor inschakelen spanning de isolatieweerstand van de kabel niet op sluiting bijvoorbeeld?
Bij een netkabel wordt dat niet gedaan ivm diverse verbruikers op de kabel. Gezien hier doorverbind messen gebruikt worden zou het een eigen richting kennen zijn en dus ook mogelijk zijn om de isolatie weerstand te meten.
Ook voor het uitschakelen stroom meten om te weten of je onder de 250A blijft
(Uitgebreide bedieningshandelingen tot max 250A)
Meten is weten
Gaaf om te zien, al werk ik nooit boven de kwart kilovolt. Voor het aansturen van zonneschermen en rolluiken. Ik heb een contactloze spanningmeter omdat ik de neonlampjesschroevendraaier die ik kreeg van de baas niet vertrouw (wat condens over de weerstand, en je voelt al een beetje prik). Ik gebruik die spanningmeter om te controleren of er spanning is op de draad naar de motor. Ik gebruik het pennetje _nooit_ om te checken of een draad spanningloos is. Collega's verklaren mij voor gek en beweren dat er geen verschil zit in beide metingen.
Maar die; Test meter. Meet. Test meter. volgorde is wel een handige om te onthouden.
Dit gaat ook niet om kilovolts, dit is een LS rek. Wat staat voor laagspanning 400volt of ik de volksmond krachtstroom.
Het is volgens de NEN 3140 bij LV systemen niet toegestaan om met een enkelpolige spanningaanwijzer te werken.
Als jouw baas spanningschroevendraaiers uitdeelt is hij laakbaar bezig.
Is dit een handleiding om koper te stelen ?
Dit is een handleiding om dat iig veilig te doen😅
Komen ze bij de meeste kabels bedrogen uit 😉.
ik vroeg me af welke ATPV rating de jassen hebben? zijn de jassen voor 4KA of 7KA getest?
Mijn jas heeft in het label '"APC=2" staan, als ik e.e.a. goed begrijp staat dat voor klasse 2 oftewel een ATPV van 7 KA.
Hé leg is uit! Super leuk en interresant.
Nu was er gisteren een grote stroomstoring in Geldrop en de reden die afgegeven is een “spontane kabel storing”, wat houdt dit in?
Mooi werk! Veel stappen, maar dat is niet voor niets.
Word er door de monteurs die werkzaamheden aan bijv de kabel werken ook nog LOTO(TO) toegepast? of is dit enkel op goed vertouwen dat het spul veilig is?
(assumption is the mother of all f ups)
bij spie hebben we ook Lototo maar ubtaa is ook bij ons geldig maar als je bij Enexis komt zijn de regels iets anders en de BEI is daar leidend op een HS-station waar je 10,20,50 en 150/380kv hebt moet je de Bei hebben gehad om er iets temogen doen aan de hoogspannings installaties en moet je dus een aanwijzing hebben vanuit je bedrijf of van enexis uit als inleen. Regels zijn zeer duidelijk bij Enexis. Zou er ook een kunnen laten zien hoe er een veld uit bedrijf gezet word in 10 kv ruimte op hs station of een trafo dan weten sommige ook iets meer hoe of wat dat inhoud. leuke video.
Leuke video 😊
Ik zelf werk als proces operator in de chemische industrie, en als wij iets veilig weg zetten voor onderhoudswerkzaamheden moeten wij het in LOTOTO (Lock Out, Tag Out, Try Out) zetten. Alles wat wij LOTOTO veilig stellen gaat een slot op, de sleutel van deze sloten gaat in een speciale box waar alle monteurs hun eigen persoonlijke slot op plaatsen zolang ze bezig zijn met de werkzaamheden. Hierdoor kan ik of een van mijn collega operators het niet eerder in bedrijf nemen voordat alle sloten zijn weggehaald door de monteurs.
Hoe voorkomen jullie dat er op een kabel stroom gezet wordt waar mogelijk iemand anders nog aan werkt?
Het bordje niet schakelen wordt pas verweiderd waneer de werkzaamheden zijn afgerond .
Al deze werkzaamheden worden gemeld bij het B.V.C.
Zolang er niet is afgemeld mag er niets veranderd worden aan de schakel stand. (Ook als er geen bordje hangt).
@@rcermelo bij ons bordje met naam van de monteur. Alleen dié mag het niet zekeren / schakelen bord weghalen.
@@rcermelohet bordje kan altijd vallen natuurlijk. Ook is er een groot verschil tussen "mag er niets" en "kan er niets". Wanneer het fysiek onmogelijk is (omdat er bijvoorbeeld een slot op zit) kan geen enkele monteur behalve die met de sleutel alles weer in bedrijf stellen. Nu kan er theoretisch een randdebiel de stroom weer inschakelen terwijl de kabels nog bloot liggen en aan gewerkt wordt.
@@Rob-ky1ob die randdebiel heeft geen sleutels van de ruimte waar deze kabels geschakeld worden.
Als het bordje op de grond ligt of niet geplaatst is wordt er per definitie niets ingeschakeld.
Omdat ik naast mijn vde gereedschap ook een betonschaar in mijn bus heb zou een slot ook niet afdoende zijn 🫣.
Gezond verstand en de juiste protocollen zijn natuurlijk ook zeer belangrijk.
@@Rob-ky1ob Ik snap je insteek, maar zelfs de BEI beschouwt een "niet schakelen" bordje als gelijkwaardig aan een blokkering.
De werkzaam heden aan de kabel worden die niet eerst doorgemeten?
We doen altijd een selectie dat zal ik ook nog een keertje laten zien😊
mis wel de LMRA :P
Sinds wanneer worden er doorverbindmessen gebruikt als zekering?? 🤣
Sinds dit op een school is😂
Wordt er geen rubber mat meer gebruikt?
De rest is duidelijk. Meten is weten.
nee tegenwoordig heeft iedereen va die 1000volt isolatie laarzen aan
Wel eng als de dummy verkeerd is geplaatst of is dit niet mogelijk omdat deze maar op 1 manier erin kan?
Daarom meet hij op de dummy voor hij het aan aarde legt. Als je dit volgt is er niks engs aan.
@@nexcro12 Maar de opmerking van Bart dat hier de meeste fouten worden gemaakt is niet voor niets. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat het meten of de dummy's spanningsloos zijn wel eens wordt overgeslagen voordat ze geaard worden.
Moet je aan je blokkade ook een naam tag hangen, zodat er iemand is waarmee contact kan worden opgenomen als je denkt dat de blokkade eraf mag? Voor alle naamkaartjes eraf zijn mag de blokkade er niet af bij ons
Dat hoeft niet maar is vaak wel makkelijk😅
@@He_Legeensuit stel Bram en Koos werken aan één kabel, op een andere plek. Koos is klaar en schakelt de kabel in, Bram is dood. Oeps, foutje
@@user-jp1qt8ut3s we aarden altijd aan 2 kanten en daarbij hebben we een meldplicht als je aan een kabel gaat werken dat doen we bij het meldpunt. Die weet dat je daar aan het werk bent. Dus wat jij schetst kan eigenlijk niet want dan is 1 van de twee in gebreken gebleken en schuldig aan het letsel van zijn collega.
Mis bij het aantonen van de spannigsloosheid de controle van de fasen onderling. Als het sterpunt van de trafo los is gaat bij het aanbrengen van de tweede aardverbinding het goed fout.
Het gaat hier over het uitschakelen van een kabel die bij ons meestal ster gedreven zijn en dan is dat niet nodig.
Hoe heb je bepaald of de belasting is afgeschakeld, messen trekken terwijl er nog stroom loopt kan mooie vlambogen maken.
Daarvoor zit een schakelaar die ze overhalen
Er zit geen schakelaar, de klapscheider wordt mee afgeschakeld en gescheiden. Als je dit snel doet trek je geen vlamboog. Hij zegt in het filmpje ook dat hij ze snel los trekt.
Toch even stromen meten......
Max 250A schakelen.
@@rcermelo Idd. Ik trek geen zekeringen als er nog een flinke stroom loopt! Ook al trek je ze er nog zo snel uit en probeert snel een grote afstand te creëren! Maar hetzelfde geld voor weer inschakelen. Dan kun je niet meten wat je te wachten staan. Ik heb dit ooit eens bij de hand gehad. Dan vraag je zo'n leraar nen 3140 hoe je er mee om moet gaan en staan ze met de mond vol tanden. TIP: twijfel je aan een belasting (je kunt natuurlijk altijd met je ohmmeter meten, maar dat zegt niet alles, omdat je over impedanties praat (50Hz). Dan stop je er gewoon eerst 16 Amp zekeringen in. Fikken die er uit, dan moet je oppassen. Blijven ze heel, dan kun je redelijk zeker de zekeringen plaatsen die er in horen bij vollast (bijv. 400 Amp.). In het verleden hadden wel weleens een lichtlijn met een dikke vette sluiting. Die lichtlijn was gezekerd met 16 of 25 A. Met een voorzekering van 100 Amp of meer. Druk je er gewoon een zekering in van 16 amp. Die ploft dan, maar is niet zo'n drama als dat je er 100 Amp in zou drukken. Het blijft uitkijiken met deze materie!.
Vaak bende te bang..
Dat "Blokeren" is helemaal niet "Blokeren". Je "Markeert" het alleen maar.
Blokeren is er een slot op zetten!
Zo noemen we dat bij ons 😅 een blokeerbordje mag ook nooit zomaar weggehaald
Meszekering “doorpiepen” voordat je weer inschakelt.
Gezien het feit dat dit massieve doorverbind messen zijn kan je met het blote oog wel zien of ze nog goed zijn😊
@@rcermelo Eens, maar normaal gesproken als je inschakelt met een meszekering even doorpiepen
@@Ddggjjoskjdoximet zekeringen is dit wel slim om te doen maaaaar als het ster gedreven is meet je dat ook vanzelf😅. Bij vermaast of bij doorschakelen is dit een pre om wel te doen😊
Zoals ik heb geleerd, moet je die 1000v handschoenen ook nog eerst oprollen om te kijken of ze niet lekken!
Rook van je sjekkie in handschoen blazen werkt ook.
@@klaasklapsigaar1081 ongetwijfeld klaas! 😂😂😂 Maar ik rook al paar jaar niet meer. Te duur.
@@jote2275 Je hebt gelijk. Vanavond 60 euro afgerekend voor 2 pakjes shag en 2 pakjes peuken. Begint onderhand wel een beetje te gek te worden. Kan beter m'n geld uit het raam gooien. Dan heb je nog wat plezier van de mensen die ruzie maken om het op te rapen.
👍
Er is iets mis.. De tijd tussen het meten en het instellen van de aardekortsluiting moet 30 seconden zijn
Klakkeloos alle 3 de zekeringen erin doen zonder te meten of er terugvoeding komt op vanaf de andere fasen door een 'montagefout buiten'. Is gelijk gezakt bij je examen.
Nee want het is een stergedeven kabel die aan de andere kant geen spanning voert. Ik haal er namelijk de aardingsset uit😅 en geloof me dan weet je zeker dat er geen spanning op staat te voeden😂
Ach joh in het ergste geval tikt de zekering eruit.. vaak ben je te bang🤠🫢
Worden laagspanningskabels niet vaak van 2 kanten gevoed dmv laagspannings koppelkasten?
@@bnpn69ligt eraan in welk gebied je zit.. en jammergenoeg word het meeste ontmaasd..
2 dingen:
1. Waarom wordt de overgangweerstand van de aardrail naar de aardkabel niet gecontroleerd?
Als deze om één of andere reden hoger is dan je zou verwachten, dan kun je een probleem hebben op het moment dat je gaat aarden en er tich iets of iemand terug voedt.
2. Een betere (lees: zekerdere) manier om je Duspol te testen is met bijvoorbeeld de Megger MPU690 of de Kewtech Kewprove4.
Die zijn specifiek daarvoor ontworpen en halen elke mogelijke fout uit het testen. Ze testen daarnaast de gehele range van 50V tot 690V.
In de UK is deze manier van je Duspol controleren al jaren verplicht.
Raar dat blokkeren alleen kaartje ophangen is. Nu kan als het kaartje om wat voor een rede eraf valt, Kan een collega/externe monteur denken die is al klaar en zo de automaten terug plaatsen?. Is het dan niet beter een slot te plaatsen zodat niemand die dummy’s er uit kan halen? waar je dan eventueel het kaartje aan hangt?
De toon mag wel wat serieuzer, gaat tenslotte om veiligheid van de mens
Inderdaad wat een achterlijk gedoe met zo een leraar voor mij ga ik juist expres kutten en zorgen voor een gevaarlijke situatie. Puur om deze pannenkoek te leren dat veiligheid serieus genomen moet worden dus ook met de houding in een voorbeeld filmpje.
@@rafalbuijs5061 Zeker iets verkeerds eerst voortonen kan niet.
Op dat moment heb ik mijn "like" ingetrokken.
Dat is zijn manier van uitleggen, niks mis mee.
Een beetje humor zorgt er vaak wel voor dat het beter blijft hangen. En als ik alles eentonig ga vertellen is er ook geen bal aan natuurlijk😅