S01 Ep 01 - Introducere în Arhitectură Cerebrală

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 พ.ค. 2024
  • Primul episod din sezonul 1 al podcastului Mind Architect este despre creier și despre arhitectura acestuia. Ascultând acest episod o să aflați despre acest model de reprezentare al lui care ne ajută să înțelegem de ce facem lucrurile pe care le facem, așa cum le facem. Bonus, vei primi și câteva sfaturi practice despre cum să folosești informația de la Paul în viața de zi cu zi.
    Pentru mai multe resurse de învățare și aprofundare a subiectelor discutate în podcast, haide pe mindarchitect.ro/
    0:00 Introducere
    01:40 Descriere concept teoretic
    07:24 Exemplu personal
    11:02 Debrief exemplu personal
    13:48 Exemplu profesional
    14:48 Debrief exemplu profesional
    17:18 Tips & Tricks
    Resurse:
    1. The Triune Brain, Therapy in a Nutshell / Emma McAdam, psiholog specializat pe probleme de familie si de cuplu, video, 2017, • The Triune Brain
    2. A Triune Concept of the Brain and Behaviour, Paul MacLean, Medic și Neurocercetător, carte, 1973
    3. You have 3 brains. This is how to use them, Robert Sapolsky, 2024 - • You have 3 brains. Thi...

ความคิดเห็น • 43

  • @badescuvalentina9596
    @badescuvalentina9596 2 ปีที่แล้ว +68

    Am decis sa va urmaresc cu caietel de notite si creion..am implinit 51 de ani Dar in anumite situatii si conteste sunt "la gradinia"

  • @simona.ciobanca8162
    @simona.ciobanca8162 ปีที่แล้ว +7

    Felicitări pt podcast, MindArchitect e o carte de ascultat pt viațā. Mulțumesc cā existați ,complimente

  • @adrianablaj2258
    @adrianablaj2258 ปีที่แล้ว +10

    " neocortex puternic și sistem limbic linistit"...ce tare!!!

  • @ligiastefan2244
    @ligiastefan2244 2 ปีที่แล้ว +6

    Va ascult și va reascult in funcție temă!!
    Evoluție înseamnă cunoașterea funcțiilor mintii!
    Care este la grădiniță pentru mine!🤣
    Felicitări echipei MindArhitect!!
    Sunteți minunați!!

  • @cristinadajbog5880
    @cristinadajbog5880 2 ปีที่แล้ว +2

    Felicitări pentru tot efortul depus! Sunteți super! Vă mulțumesc pentru aceste minute pline cu informații prețioase.

  • @anetavalceanu1460
    @anetavalceanu1460 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc frumos pentru podcast!
    Numai bine va doresc! Sa fiti iubiti!

  • @ionbularca5658
    @ionbularca5658 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumim pentru aceste informații deosebite multă sănătate și succes

  • @2crispy4u
    @2crispy4u 2 ปีที่แล้ว +2

    Incerc sa scriu un scurt powerpoint despre creierul triun si am mega writers block, ascult de a 10 a oara episodul asta :D.
    Va apreciez pentru entuziasmul cu care transmiteti informatile si pentru ca faceti o stiinta stufoasa ca neurostiinta sa fie accesibila pentru toata lumea, mai ales pentru cei lenesi (eu).

  • @user-hx7ln6si5p
    @user-hx7ln6si5p 7 หลายเดือนก่อน

    Complimenti Paul❤❤❤❤. MULTUMESC 🥰🥰🥰

  • @sandapotor
    @sandapotor 2 ปีที่แล้ว +1

    Salutari echipei MindArchitect. De obicei va ascult in timp ce alerg si imi parea rau ca nu apucam tot timpul sa imi notez cartile pe care le recomandati. Ma bucur sa vad ca le aveti notate in descriere. Multumesc frumos pentru podcasturi 😁

  • @rusuadrian6651
    @rusuadrian6651 ปีที่แล้ว +2

    Salutare. M-am despartit recent de cineva foarte drag mie. Imi recomanda destul de des si insistent tot felul de activitati. Printre care si mind architect. Pot spune ca sunt extrem de fericit ca in sfarsit mi-am facut curajul sa intru. Am avut goosebumps pana la sfarsit in episodul pilot.

  • @topalaluiza9647
    @topalaluiza9647 ปีที่แล้ว

    Multumesc mult 🙏🙏🙏

  • @badescuvalentina9596
    @badescuvalentina9596 2 ปีที่แล้ว +4

    Am inceput cu reascultarea ....postare pe pagina mea ....data viitoare cu notite ...va multumesc cu recunostinta si iubire ❤️

  • @melaniaandrei3123
    @melaniaandrei3123 2 ปีที่แล้ว

    Vă mulțumesc!

  • @danielaifrim75
    @danielaifrim75 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari. Foarte interesant si educativ

  • @SunshinMaria
    @SunshinMaria 2 ปีที่แล้ว +5

    The best podcast !

  • @soniaandreeahutu1076
    @soniaandreeahutu1076 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc ❤

  • @nedy92ful
    @nedy92ful 2 ปีที่แล้ว

    Super

  • @jvs6159
    @jvs6159 2 ปีที่แล้ว +4

    Bravo ,Paul,ajuta-ne sa nu devenim zgubilitici👦

  • @danbejan6421
    @danbejan6421 11 หลายเดือนก่อน +1

    👏👏👏

  • @firuldeaur8868
    @firuldeaur8868 2 ปีที่แล้ว

    🧡

  • @roxanageorgianapopa9363
    @roxanageorgianapopa9363 ปีที่แล้ว +1

    Wow...

  • @vitaliinagirnet3114
    @vitaliinagirnet3114 11 หลายเดือนก่อน

    Curios

  • @tatianalencautanu4966
    @tatianalencautanu4966 2 หลายเดือนก่อน

    💐

  • @cosminloghin963
    @cosminloghin963 10 หลายเดือนก่อน

    Up

  • @anaM.99
    @anaM.99 ปีที่แล้ว +5

    Am o întrebare: am auzit că oamenii cae nu au neocortexul "suficient de dezvoltat " nu au posibilitatea de a l mai dezvolta pe parcursul unei vieți ...cat este de reală afirmația ?!

    • @BogdanSmantana
      @BogdanSmantana ปีที่แล้ว +1

      Buna Maria, o sa dau si eu un raspuns la intrebarea ta, mentionez doar ca sunt un FAN al domeniului, nu un profesionist, in schimb, cautand fel si fel de chestii, descoperind multe altele, am aflat niste lucruri WOW. Se poate, sa faci F multe chestii cu mintea, dar la fel cum este si cu organismul cand te duci la sala si faci corpul sexy, la fel si cu mintea, exersand ceva anume, o sa iti aduca anumite aptitudini, si repetitia va face cumva un fel de Wiring pentru acel ceva pe care-l dezvolti. Poate fi absolut orice, partea logica a creierului, ce intrebi tu, SAU, glanda pineala cu activari si niste boom-uri de informatie. Daca reusesti cumva, sa atingi un imposibil prin care sa uiti tot ce ai invatat pana acum si sa o iei de la inceput, ar fi sanse ca sa reusesti orice iti propui. Spre exemplu, mic fiind, mutat intr-un orasel ceva mai maricel decat locusorul meu frumos pe Dunare unde am crescut, a adus un anumit nivel de anxietate, in sufletelul meu de 14 anisori. Si la varsta respectiva mi-am dorit putere sa nu fiu deranjat de baietii de cartier cu intentii rele sau sa pot sa imi apar o posibila iubita intr-o situatie urata. Si fara sa realizez, subconstientul m-a impins spre sporturi de contact, si recunosc si ceva pasi gresiti prin care am reusit sa ating acea putere mult ravnita. Dupa ce am vazut ca nu prea sunt in cercul de oameni DORIT, mi-am dorit sa il schimb, sa renunt la anturaje si ceva activitati. In functie de ce realizezi ca doresti se si intampla. Sa ti-l doresti indeajuns de mult, sa vizualizezi dorinta deja implinita si sa iti focusezi atentia pe EMOTIA respectiva din viitor practic. Asta ar fi un fel de ecuatie secreta pentru manifestari. Enjoy :*

    • @RexGaming23838
      @RexGaming23838 ปีที่แล้ว

      O intrebare foarte buna.

  • @madalinabrailescu1339
    @madalinabrailescu1339 2 ปีที่แล้ว

    Nu sunt comentarii ?

  • @lililily3537
    @lililily3537 7 หลายเดือนก่อน

    ❤😊❤✌️😎👍🩵

  • @ramsmusiccaval
    @ramsmusiccaval 2 ปีที่แล้ว +3

    Am tot auzit de acest podcast și astăzi m-am apucat de el. Este interesant ce faceți, dar nu am încredere totală în ceea ce spuneți pentru că nu aveți studii neurologice. O iau ca pe o interpretare a unor oameni deștepți a ceea ce înțeleg din știință și din ce citesc. Intenția este foarte bună și cred că interpretarea voastră poate da o perspectivă interesantă a neurologiei. O să vă dau și un expemplu vizavi de creierul reptilian. Paul a spus ca reptilele nu sunt capabile de emoții și, dacă le e foame, își mănâncă puii. A și spus explicit că reptilele nu sunt capabile de atașament. Eu aș fii mult mai rezervat cu afirmații de genul acesta, mai ales că nu sunteți de specialitate. Vă dau și două exemple mai jos. Puteți spune că mama crocodil e lipsită de atașament atunci când are grijă ca puii ei să fie safe? În al doilea exemplu, puii de discus sunt protejați de părinți și chiar hrăniți cu un mucus, similar cu laptele la mamifere.
    th-cam.com/video/dTkjhqcHjC4/w-d-xo.html
    th-cam.com/video/XP52WQRk52A/w-d-xo.html

    • @MindArchitect
      @MindArchitect  2 ปีที่แล้ว +7

      Multumim mult pentru feedback si ne bucuram daca gasesti valoare in ceea ce facem. Noi vorbim despre cunoastere de sine si dezvoltare personala fundamentate in neurostiinta si psihologie aplicate in viata de zi cu zi din perspectiva de traineri, coachi si psihoterapeuti, domeniile noastre de practica si pregatire.
      Scopul podcastului este acela de a aduce informatii utile care sa deschida ascultatorilor apetitul pentru genul asta de subiecte si conversatii. Iti recomandam sa asculti Ghidul Ascultatorului, unde povestim mai in detaliu si despre scopul podcastului - bit.ly/399TunF
      Cat despre teoria creierului triun, aceasta este, intr-adevar, completata de multe alte descoperiri mai noi, mai ales in ceea ce priveste existenta structurilor cerebrale complet separate si inexistente la unele specii sau existente doar la altele. Acesta a fost un concept de la care am gasit util sa plecam in 2019, cand am inceput podcastul, urmand ca apoi, si noi, la randul nostru, sa construim mai departe. De aceea, daca vei asculta in continuare episoadele de podcast din sezoanele urmatoare, vei observa ca toate conversatiile devin mai nuantate si sunt introduse multe alte noi concepte (mai multe si despre asta gasesti in Ghidul Ascultatorului).
      Iti multumim mult pentru timpul si energia acordata acestui feedback.

    • @educatiepractica4850
      @educatiepractica4850 8 หลายเดือนก่อน

      Lisa Feldman Barret susține că ideea de creier triun, pe lângă că a fost respinsa de comunitatea științifică atunci când a început să se contureze aceasta idee, este un mod greșit de a ne raporta la modul în care funcționează creierul. Sunt destul de sigur că echipa mind arhitect știe cine este dânsa. Cu intenții bune, salut echipa mindarchitect

  • @paulus2534
    @paulus2534 ปีที่แล้ว +4

    Asta suna mai mult a îndoctrinare religioasă decât o învățare despre anatomia creierului .

    • @adrianablaj2258
      @adrianablaj2258 ปีที่แล้ว +4

      Nu este neapărat anatomia corpului....si nu te indoctrineaza nimeni pt ca sunt expuneri dovedite științific nu filozofie despre viata. Mai reasculta.

    • @mircea3006
      @mircea3006 ปีที่แล้ว +1

      Dar stai, ce anume sună a îndoctrinare religioasă? Care parte?

  • @valeriumacovei2396
    @valeriumacovei2396 3 หลายเดือนก่อน +1

    Cât curaj si chiar dispreț, sa povestim despre asemenea funcții ultracomplexe ale unui creier, si ca fiind produsul autonom al unei Evoluții fara nici o programare inteligenta ?!?!!
    Este ca si cu trecerea de la moluște la un sistem de reproducere sexuala, când aceasta presupune organe sexuale , care in nici un calcul al probabilităților nu avea cum sa apăra spontan simultan la ambele sexe;altfel perpetuarea nu era o realitate!
    Omeni buni , creaționismul este o ideologie mult mai logica, realista si de bun simt decât presupuneri, inventii,teorii fara acoperire si neverificabile!

  • @rock_sheep4241
    @rock_sheep4241 ปีที่แล้ว +5

    Teorii învechite

  • @RexGaming23838
    @RexGaming23838 ปีที่แล้ว

    La ce culoare te gandesti cand reflecti asupra vietii?