Hangi Grit Derecesini Seçmeliyim?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 151

  • @ozgundemirr
    @ozgundemirr 3 ปีที่แล้ว +15

    5:16'da bir yanlışınız var, daha yüksek kumlu bir taş, düşük kumlu bir taşa göre her zaman apexte daha ince yüzey bırakır, çünkü bu doğrudan taşın aşındırıcı partüküllerinin ölçüsüyle alakalıdır. Örneğin 4000 kumluk bir sentetik taşın aşındırıcı taneleri, 1200 kumluk bir sentetik taşın aşındırıcı tanelerinden yaklaşık 4 kat daha ufaktır. Bu da apex yani nihai kesici ağzın genişliğinin görece daha ince olmasını sağlar. 1200 kum taşla, 4000 kumun verdiği ağzı veremezsiniz, çünkü ondaki daha büyük olan taneciklerden dolayı, ağız o kadar incelemeden hırpalanmaya başlar ve bir yöne dönerek kılağı ya da çapaklanma oluşturur. Dolayısıyla özetle; evet yüksek kumlu taş ile bıçağınızı daha düşük kumlu taşa göre daha keskin yaparsınız. Burası net.
    Ama;
    aması var; öncelikle herhangi çelik bir kesici gerecin ortalama kaç kumlarda bileneceğini ya da verim alınacağını birkaç faktör belirler:
    kullanım yeri
    çeliğin kimyasal reçetesi ve türü
    çeliğin sertliği
    çeliğin tane boyutu
    ağız açısı
    et kalınlığı
    taşlama türü
    gibi. Kısaca usturayı 15bin kumda bilersiniz çünkü kılı zorlamadan kesmesi gerekir ama baltayı ustura gibi bilemeye kalkarsanız 2 darbede o güzelim ağız harap olur, çünkü o çelik o kadar ince apeksi o iş için kaldırmaz. Nihai ağız ne kadar yüksek kumla bilenirse o kadar narin olacaktır, dolayısıyla kaba işlere gelmez. Aynı şekilde yumuşak çelikler, düşük bileme açıları, alaşımında karbon veya ağır metal açısından zayıf çeliklerde yüksek kumlarda bileme yapmak boşadır, çünkü bu aşırı ince kesici ağzı koruyabilecek sertlikte değildirler ve kolayca dönerler. O yüzden bunları biraz daha kaba bırakmak iyi sonuç verir.
    yine tane yapısı büyük olan çeliklerde yüksek kumlarla istediğiniz keskinliğe ulaşamazsınız, çünkü çeliğin harcındaki her bir tanecik fazlaca iridir ve taşın ince taneciklerine ayak uyduramazlar ve koparlar. Sonuçta ya kaba bir ağızla ya da çatır çatır çapaklanan bir çelikle karşılaşırsınız. Ağzın keskinliğini çeliğin tanecik boyutu belirler. Ağzı o seviyeden daha ince yapamazsınız. Bunları orta kum değerlerinde 1-2 gibi bırakmak yeterlidir.
    Vanadyum, Titanyum, Niyobyum gibi elementler alaşımda tane yapısını küçültücü etkiye sahiptir. Molibden aşınma direncini çok arttırır. Böyle zengin alaşımlı sert ve küçük taneli bir çeliği daha yüksek kumlarda bileyebilirsiniz. Çünkü hem yüksek keskinliğe ulaşırlar hem de pratik kullanımda bunu koruyabilirler. Misal böyle bıçakları 3-5binde bileyebilirsiniz. Ancak bir çelikte karbon miktarı aşırı fazlaysa artık gevrek ve kırılgan bir hale gelir bu da ağızda kolayca çapaklanmaya sebep olabilir. Böyle bıçaklarla seramik masatlar ideal olur.
    Sade karbon ve dövme çeliklerde, dövmenin etkisiyle çelik homojenleşip moleküller birbirine yaklaştığından ortaya sıkı ve küçük taneli bir çelik çıkar. Bunlar da çok yüksek keskinliklere ulaşıp dayanıklı olabilirler. Ama dövme ve ısıl işlemlerinin profesyonelce yapılması gerekir. Aksi taktirde bunlarda da çapaklanma görülecektir. Bunlarda 2-5 aralığında bilenebilir.
    Kum aralığını geniş vermemin sebebi yukarıda belirttiğim faktörlere göre gereken keskinliğin değişmesi ve aynı zamanda kullandığınız bıçağın çelik kalitesinin kaldırabileceği derecedir. Misal genel kullanım şef bıçağında mantar da doğrarsınız, yeri gelir vurup tavuğu da ikiye yararsınız, bu hem keskin hem dayanıklı tok ağız gerektirir. 3-5bin aralığında bilerseniz kısa sürede körelecektir çünkü ağız sert işi kaldıramayacak narinlikte olacaktır. Bileme açısını düşürseniz bu sefer hassas işlerde istediğiniz akıcılıkta kesim yapmacaktır. O yüzden 2 bini geçmeye bence gerek yoktur.
    Ama misal çok temiz bir sunum yapması gereken bir sashimi bıçağında, çelik kaldırıyorsa 5bin kuma kadar çıkarsınız. Böylece tek çekişte, yırtmadan, paralamadan tertemiz dilim çıkarır.
    Sert sebze kesen temel bıçaklarda çok keskin bir ağıza gerek yoktur çünkü bunlar kolayca kesilir. 1000-1500 kum fazlasıyla yeterlidir.
    Domates gibi yumuşak sebzelerle ya da meyvelerle çalışılacaksa yüksek kumda bilenmiş, pürüzsüz ağıza sahip bıçaklar bunların gevşek dokusunu rahat yakalayamaz. Aksine mikroskobik olarak testeremsi bir ağızla çok daha iyi sonuç alınır. Ağızdaki hafif tırtıklar yumuşak dokuları yakalayıp kolayca keser. Deneyebilirsiniz 600kumda bitirilmiş bıçak, 5bin kumda bitirilmiş bıçağa göre yumuşak domatesi çok daha iyi yakalayıp kesecektir. Hatta bir örnek vereyim; katana kılıçlarında tüm bileme ve parlatma işlemleri yapıldıktan sonra, en son, kılıç savaşta eti iyi kessin diye özel bir taşla ağız çok hafiften kabalaştırılarak mikroskobik testere formu oluşturulurdu ki yakalayıp doğraması iyi olsun.
    Yani amaca ve işe göre kum seçmek gerekir. Bir kere piyasada satılan bıçakların %95'i 2000 üzeiri kumları kaldırabilecek kalitede çeliğe sahip değil. Çoğu vasat alaşımlı, ekonomik, yumuşak çelikler kullanıyor. Zırt pırt masat çekmek gerekiyor. Bunları heves edip 4-6bin kumlara bilemeye çalışmak zaman israfı olacaktır. Çünkü o keskinlikten istifade edemeden çok kısa sürede körelecek ya da çapaklı bir ağız vereceklerdir. Ancak markaların özel seri bıçakları veya el işi üst seviye bıçaklarda yüksek kumlarla üst düzey keskinliklere çıkılıp, o yüksek keskinlikler tatminkar süreler boyunca kullanılabilir. 58hrc altı herhangi bıçağı 2bin üstüne zorlamaya bana göre hiç gerek yoktur. 62 ve üstünde 3bin ve üzeri kumun avantajını görüp faydalanabilirsiniz.En baba el dövmesi japon bıçağını bile 5bin üzerine zorlamak bana göre fantazidir çünkü gıda kesme işi için bu kadar ince ağızlara ihtiyaç yoktur. O seviyeleri farklı sektörler kullanır. Örneğin çok ince iş yapan enstrüman yapıncıları takımlarını bilemek için kullanır. Daha üstü kumlar usturalarda kullanılır gibi.
    Çeliğin türünden bağımsız olarak üretim kalitesi çok önemlidir. Doğru ısıl işlem yapılmamışsa, çelik işlenirken suyu kaçmışsa o çelikten hiç bir zaman verim alınamaz. 80 yaşındaki japon ustalar bile bu konuşarda ara sıra hata yaparlar o sebeple, çoğu büyük marka bıçaklarını büyük üteicilerden aldığı standardize edilmiş levha çeliklerden panç usulü kalıpta keserek yapar. Etliye sütlüye karışmamış olur. Isıl işlemi de bilgisayar kontrollü yapar oldu bitti sana bıçak. Dövme dedikleri de yine levha çeliğin ısıtılıp, pres kalıba 2-3 kere vurulması ile yapılır. Ne kadar verimlidir tartışılır. Ama kesme levha çelikten daha iyi olacğaı aşikardır. yine de en güzeli bir ustanın elinden çıkma katlana katlana uzun süre dövülmüş, homojenleştirilmiş ve sıkılaştırılmış bir çeliktir. Isıl işlemi de iyi yapılırsa bundan iyisi olmaz. Türkiyede böyle bıçak yapan usta belki bir kaç kişi ya vardır ya yoktur. Çoğu levhe çeliği ısıtıp biraz dövüp form verip dövme bıçak yaptım der. Gerçek dövme işi hem zordur hem tecrübe ve bilgi gerektirir. Bu konu daha fazla kültür ve imka olan avrupa ve amerikada çok yaygın. Oralarda efsane kalitelerde gerçek dövme bıçaklar yapılır. Bu paragrafı yazma sebebim şuydu yerli yada yabancıu fark etmez x marka bıçak alıp bundan bir dövme bıçak kalitesi çıkmasını umarak 4-5-6bin kumlara bileme yapıp çıkan sonuçlara hayal kırıklığına uğramayın diye. Honda civic'e pzero lastik ya da keko style spoyler takınca ferrari olmuyor sonuçta. Acı hayat gerçekleri..
    vs vs bu işler detaylıdır ve sevene güzeldir. Uğraşmak istemeyene King'in makitaya ürettiği 1200lük taş ülkemizde genel amaçlı bileme için en tatlı p/f su taşlarındandır. Makita daha ülkemizde 1-2 senedir varken ben 20 sene öncesinde takımlarımı King, Suehiro taşlarla biliyordum. Takım derken ahşap işleri için ama mutfağa ve çeliğe de meraklı olduğumda dağarcığım hayli geniştir diyebilirim.
    son bir tüyo vereyim okuyanlara; yağ taşları için; geniş gözenekli taşlar kalın yağla, sık gözenekli taşlar ince yağla kullanılır. Yağın vazifesi kayganlık sağlamak ve çıkan metal tozlarının taşın gözeneklerine girmeden kenarlardan atılmasını sağlamaktır. Bilemede; sert çelik yumuşak taşla, yumuşak çelik sert taşla en güzel verim alınır.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  3 ปีที่แล้ว +2

      Ağzınıza sağlık Özgün Bey , okurken büyük keyif aldım.
      Dile getirdiğiniz bilgilerin tamamı içeriklerde mevcuttur.
      Malumunuz ülkemiz bileme konusunda bakir bir alan olduğu için ilk içeriklerde daha yüzeysel , temel bilgileri aktarmayı seçerken , ilerleyen içeriklerde çelik türleri ve sertlik derecesine göre grit tercihlerine de değiniyoruz.
      Böylesi detaylı bir ekleme yaptığınız için de ayrıca tekrar teşekkür ederim 😊

    • @ozgundemirr
      @ozgundemirr 3 ปีที่แล้ว +3

      @@bicaklar_ekipmanlar Ben teşekkür ederim, alanında konuya hakim, ne dediği bilen biri olarak insanları güzel bilgilendiriyorsunuz.Videoları keyifle izliyorum. Kolaylıklar dilerim.

    • @enisersin1273
      @enisersin1273 25 วันที่ผ่านมา

      Harika bir yorum. Teşekkürler çok faydalı oldu.

  • @cahitemrecan6788
    @cahitemrecan6788 11 หลายเดือนก่อน

    Çağdaş bey size çok teşekkür ederim. Çok bilgilendirici ve eğitici videolar yapıyorsunuz. Kafamdaki tüm sorular gitti. Sayenizde gereksiz harcama yapmadım, güzel bileme yapmayı öğrendim. Bana kalsa direk 8000 grit taş alıp geçecektim. Halka hizmet hakka hizmettir.

  • @osmandag-ps4qr
    @osmandag-ps4qr ปีที่แล้ว

    Kanalda bir videonuz denk geldi izleyince en alta indim en baştan videoları izlemeye başladım umarım haftaya biter şimdilik çok öğretici gidiyor teşekkürler elinize emeğinize sağlık

  • @oktayacar8143
    @oktayacar8143 5 ปีที่แล้ว +3

    teşşekkürler... bilgilendirme doyurucu ve ayrıntılı... devamını bekliyoruz

  • @eozen81
    @eozen81 3 ปีที่แล้ว

    Gerçekten çok açıklayıcı ve net bilgiler paylaşmışsınız, ağzınıza sağlık. Türkçe içerik olarak böyle bir kanal olması yabancı kanalları takip edemeyen bıçak severler için harika, o açıdan ayrıa teşekkür ederim.

  • @dogru5564
    @dogru5564 ปีที่แล้ว

    Merhaba Ustam. Çok güzel bilgilendirme yapmışsınız ağzınıza sağlık.

  • @gokhanaksoy7726
    @gokhanaksoy7726 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba anlatım çok güzel olmuş m390 ve s90v için hangi bileme taşını onerirsiniz

  • @alicatakc2032
    @alicatakc2032 4 ปีที่แล้ว +1

    Size önerim nacizane 0 maliyetli bir bileme taşı bir deneyin bence mermerciden birparça atık süpürgelik veya damlalık da denir çimston quars tan üretildiği için çok sert olur parlak olmayan cilasız yüzü ile bileme yaptım çok olumlu sonuç elde ettim kolaygelsin .

    • @seckisecen9445
      @seckisecen9445 4 ปีที่แล้ว

      Bende siyah granit parçasını masat gibi kullanıyorum. Siyah graniti mıknatıs hafiften çekiyor, sanırım içinde demir ve kuartz var.
      Bazen de eski bi porselen tabağın altını kullanıyorum, o da iyi aşındırıyor

    • @oktayturk3344
      @oktayturk3344 3 ปีที่แล้ว

      Bende bir öneride bulunayım fayansın alt tarafının tırtıklarını bir tırpan taşı veya beton bir zemine sürterek aşındırdım ve düzleştirdim ve sonra bu fayans ile bıçakğıma bileme yaptım sonuç olarak bıçak kılı alır hale geldi bence bir deneyin fayansın 2000-3000 grit arasında olduğunu tahmin ediyorum.

  • @acartaylan
    @acartaylan 11 หลายเดือนก่อน

    Deri masati da bu videoya eklemek güzel olurmuş

  • @wildlife_bushcraft
    @wildlife_bushcraft 5 ปีที่แล้ว

    tebrikler gercekten aradigim bilgiler var bende evet biley tasim kaliteli olmasi istiyorum hemen alamasam da zaman la alsam da bir defa olsun uzun yillar kullanayim keyif alayim karbon bicagimin bakimini yaparken bileylerken deşarj oluyorum beni mutlu ediyor

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว +1

      Çok haklısınız. Cidden terapi gibi geliyor bileme süreci. Keşke döviz pariteleri bu halde olmasa da , çok cazip fiyatlara çok kaliteli taşları alabilsek. Kendi adıma sahip olmak istediğim taş markası Naniwa. İnşallah azar azarda olsa tedarik ederek paylaşma imkanı buluruz. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

  • @necdet.y
    @necdet.y ปีที่แล้ว

    Yararlı bilgiler. Teşekkürler. Yağ taşında ne tür yağ kullanılıyor?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  ปีที่แล้ว

      En incesinden makine yağı kullanmanız yeterli Necdet Bey , sütte kaynatalım, kuyruk yağı basalım gibi tarih öncesi yöntemlere hiç gerek yok.
      "Yağ Taşı ile İlgili Gerçekler" başlıklı bir içerik kanalda mevcut.
      Detaylı bir şekilde anlatıyorum neden gerek olmadığını.

  • @orhannkanal583
    @orhannkanal583 ปีที่แล้ว

    Slm inşallah yorumlara halen bakıyorsunuzdur. Saç traş makinesi ağzı bıçakları nasıl bilenmeli

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  ปีที่แล้ว

      Merhabalar , yakında bununla ilgili bir içerik yapacağım.
      Adana'da ikamet ediyorum malum deprem yüzünden kanala ara vermek zorunda kaldım.
      Toparlamaya çalışıyorum şuan stüdyoyu 😎👍

  • @eminbaysal7075
    @eminbaysal7075 4 ปีที่แล้ว +1

    teşekkürler ağzınıza sağlık, birde masat çekmek için hangi aralıkta grit taşı doğru olurdu acaba ?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      Bu akşam soru cevap içeriğinde yanıtlayacağım sualinizi 😎👍

  • @Avci411
    @Avci411 3 ปีที่แล้ว

    Hocam 3000 den sonra bilemez diyosun da celigin agiz tutma kabiliyeti varsa bence 3000 den sonrada biler gibime geliyor neticede aşındırma yapiyor ve ayrica bıçağın korelme suresine etki edebilir 5000 tas görünce daha gec korelebilir mikro tırtıklar cok azalacagi icin

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  3 ปีที่แล้ว

      Burada anlatmak istediğim husus şu ; 3000'den sonra yapılacak işlemlerde kesici ağızda ki tırtıklar iyice ortadan kalkar , bu keskinliği arttırmaz.
      Kesim performansını yükseltir.
      Keskinliği veren şey kullandığınız taşın grit derecesi değil , bıçağı düzgün bir açı ile bilemenizdir.
      Grit yükseldikçe kesim performansı artar sadece.
      Miyabi 600D ile Ağız Düzeltme Keyfi
      Diye bir içerik yayınladım 1-2 gün önce.
      Içerikte bu konuya değiniyorum.
      Çeliğin segmentine göre üst gritlere çıkılması elbette sizin de dile getirdiğiniz gibi daha mantıklı lakin Türkiye şartlarında T5 - T7 - Çin üretimi 4116 çelikler genelde kolay masata gelsin diye 52-56 HRC aralığında üretiliyorlar.
      Celik zaten yumuşak ve segmenti belli , bu çeliği değil 3000 , 2000 gritin üzerine çıkartmak bile bıçak için katliam olur.
      Vardır elimizde Aus10 yada Vg10 Japon çeliği , sertliği 62'dir yada 67 HRC bıçak vardır üst segment, o bıçağı 16.000 grite de çekebilirsiniz.
      İçerikler bilgiyi üst üste koyarak ilerliyor kanalda. Tek seferde neden sonuç ilişkisi ile hareket etmiyorum 😊
      Denk geldikçe farkedersiniz. Saygılar.

  • @alpersimsek5463
    @alpersimsek5463 4 ปีที่แล้ว +3

    Merhabalar. Öncelikle kanalınızı ve videolarınızı beğenerek takip ediyorum. Kendim de 240/800 1000/3000 6000/10000 su taşları ve çeşitli yağ taşları ile bileme yapıyorum. Paylaşmış olduğunuz güzel ve önemli bilgilere katkı olması amacıyla yüksek grit derecelerinin ( 3000 ve üzeri) bıçağı daha keskin yapmadığı fikrine katılmadığımı belirtmek isterim. Yapmış olduğum bileylemelerde kademeli olarak artan grit derecesi ile bileme yapıyorum. Yüksek grit dereceli taşla bileyleme ve arkasından yapmış olduğum strop işlemi ile hemen hemen her bıçakta jilet keskinliğine ulaştım (kıl kesme vs gibi) . Bileyleme kadar honlama/strop işleminin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Söylemiş olduğunuz gibi 1000/1200 grit derecelerinde yapılan bileylemeler de günlük kullanım ve mutfakta fazlasıyla yeterli bir keskinlik sağlıyor. Ancak karşılaşmış olduğum forum ve yorumlarda ülkemizde bu işe merak lı olanların istedikleri keskinlik seviyesinin jilet keskinliği olduğunu tecrübe ettim :)) İyi çalışmalar diliyor, yeni videolarınızı bekliyorum.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      Alper Bey sonuna kadar katılıyorum ve sonuna kadar haklısınız.
      O kadar az bir kesim için geçerli ki bu söylediğiniz şey.
      Sürbisa, Pirge , ?
      Başka ?
      Irili ufaklı birçok üretici var o da doğru.
      Kullanılan çelikler, t5 t7 4116
      T5 ile 16bin grit çıksak kime ne faydası olacak mantığı ile , Türkiye'de ki genel kullanıcı kesmine seslenmek maksatlı söylenmiş bir cümledir.
      Elinizde 60 HRC ve üzeri bıçak varsa tabi ki yüksek gritlere çıkın diyerek devam eden bir içerik serisi var :)
      T5 t7 ve 4116 baz alınarak söylenmiş bir cümleydi.
      Ayrıca böyle işin içinde olan , bilen , bildiğini paylaşmaktan keyif alan insanlar yorum yaptıkça daha bi keyifleniyorum.
      Teşekkür ederim Alper Bey. Saygılar.

    • @alpersimsek5463
      @alpersimsek5463 4 ปีที่แล้ว

      Bıçaklar ve Ekipmanlar genel kullanım için söylediğiniz ve paylaşmış olduğunuz bilgiler çok doğru. Özel kesimler ve dediğim gibi jilet keskinliği isteyenler için yorum yapmıştım. Çok teşekkürler, saygılar...

    • @alirzadogan473
      @alirzadogan473 2 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar abi selamün aleyküm kanalınızı çok beğendim gerçekten net ve akıcı bir şekilde anlatıyorsunuz ben hat sanatı ile uğraşıyorum kaliteli olduğunu düşündüğüm bıçaklarım var bunları kaliteli taşlar ile bilmem gerektiğini düşünüyorum bana önerebileceğiniz taş markası var mı ?

  • @cihanguler2117
    @cihanguler2117 4 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler faydalı paylaşımınız için.

  • @aniluslu3974
    @aniluslu3974 2 ปีที่แล้ว

    Çağdaş bey merhaba, kai wasabi 6720c bıçağım var hediye geldi ancak taş için çok fazla bütçem yok, makika 1200 kum taş tek başına işimi görür mü sizce yoksa kombine yapmam mı gerekir

  • @goncuderi1817
    @goncuderi1817 2 ปีที่แล้ว

    Tesekkurler sagdan 2. Taş hakkinda bilgi verebilirmisiniz

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  2 ปีที่แล้ว

      Aliexpress üzerinden almış olduğum sentetik elmas bileme taşı.
      DTM ve Atoma gibi hakkını veren markaların çok güzel elmas plaka ürünleri mevcuttur lakin kur farkından kaynaklı aşırı derecede pahalılar.
      Elmas plakaların güzel yanı , bel vermezler yani her daim düz yapıda kalırlar.
      Bu sebepten düzeltme işlemi gereksizdir.
      Islat ve kullan özellikte olduğu için de dertsizdir.
      Lakin kötü yönleri de vardır.
      Ucuz yollu elmas plakaların yapıştığı yüzeyden kopma hızı yüksektir.
      Ne demek istiyorum ?
      İçerikte ki plaka diyelim ki 140 liraya mal oldu bugünün parası ile , taş çatlasın 8-10 verimli bileme yapabildim. Sürtünme esnasında sentetik elmas parçaları çok çabuk sıyrıldı çünkü.
      Ne olursa olsun benim gözümde asla seramik bileme taşı ile yarışamaz bu ürün gamı.
      Kamp ve doğa sporları ile ilgilenen kişiler için pratik olduğu gerçeğini de göz ardı edemem.
      Umarım açıklayıcı bir cevap olmuştur Mustafa Bey. Saygılar.

  • @abdllhaksy
    @abdllhaksy 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba. Traş makinası bıçaklarını bilemek için hangi taşı önerirsiniz?

  • @omerakdogan8387
    @omerakdogan8387 5 ปีที่แล้ว

    Vidyolar gerçekten çok açıklayıcı. Emeğine sağlık.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkür ederim Ömer Bey , daha yeni başladık , zaman geçtikçe çok daha farklı ekipmanlarla çok daha zengin içerikler paylaşacağız. Lütfen takipte kalın. Saygılar.

  • @ariftufekciogullar9551
    @ariftufekciogullar9551 3 ปีที่แล้ว

    selamlar emeginize saglık anlatımlarınız ıcın, kullandıgımız bıcagın sertlık derecesını bılmıyorsak nasıl anlayabılırız ,tesekkurler

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  3 ปีที่แล้ว

      Bıçağın sertlik derecesi yazmıyorsa, bıçağın marka modelinden kullanılan çeliğe ulaşıp asgari ve azami aralık öğrenilebilir.
      Net bilgi almak için bıçağın sertliğinin ölçülmesi gerekir ama bunu ancak sanayii sitelerinden sorarak bulabilirsiniz.

    • @ariftufekciogullar9551
      @ariftufekciogullar9551 3 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar teşekkür ederim ilginize , iyi çalışmalar

  • @higuys9759
    @higuys9759 3 ปีที่แล้ว

    anladigim kadariyla yüksek grit derecesinde bir tasla ayna yapacaksak o yaman 20 derece aci vermeden yapacagiz de mi? tüm yüzeyi sürerek?

  • @mustafakomut2623
    @mustafakomut2623 5 ปีที่แล้ว

    taşla bileme yerine zımpara ile bileme videoları internette bir hayli var.Başlangıç açısından örneğin : 400 , 800 , 1000 , 1200 lük kaliteli zımpara seti oluşturup , bileme tekniğimizi geliştirmemiz konusunda nasıl düşünürsünüz(daha ekonomik olması için)?Bu arada hitabetiniz ve kelime seçiminiz takdire şayan başarılarınızın devamını dilerim.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim Mustafa Bey , bu kadar olur dedim yorumunuzu okuyunca. Şuan zımpara ile bileme videosu yüklüyorum :)
      Hemen ardından da yılbaşı çekilişimiz için bilgi verdiğim bir video yükleyeceğim.
      2 Saat kadar sabrederseniz video yayında olacak.
      Zımpara ile bilemeye başlama fikrine dair ayrıntılı bir kısa video çekeyim böylelikle daha faydalı olabilirim. Saygılar.

    • @mustafakomut2623
      @mustafakomut2623 5 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar teşekkürler kolay gelsin

  • @Baff1980
    @Baff1980 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba gercekten bu işe merak saranlar için süper bir kanal olmus. O kadar cok soru var ki aklimda. Ama öncelikle vg 10 celiginden bir cakim var kac gritte kadar cikabilirim

  • @aydnyldz9113
    @aydnyldz9113 4 ปีที่แล้ว +1

    Ben 1200'lük taşı almayı düşünüyorum , birazdan siparişi vereceğim. Peki bu taşlar kullanılamaz hale ne kadar sürede gelir ve nasıl anlarız o hale geldiğini?

    • @tomandgil
      @tomandgil 3 ปีที่แล้ว +1

      Güzel bir soru..Ben de bekliyorum cevabınızı..Teşekkürler.

  • @zurbahan
    @zurbahan 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba Çağdaş Bey.
    Videolar ile verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Videolarınız birçoğunu keyifle izledim ve sayenizde hem hobi hem mutfakta sağladığı kolaylıklardan dolayı evde bıçak bileme işine başlamış bulundum.
    Bileme işlemini 1200 gritlik Makita taş ile yapmaktayım. Lakin ağzında çok ufak kırık gibi görünen deformasyonları olan birkaç bıçağım var. Bıçaklarım genel olarak Surbisa ya da dengi bıçaklar. Ağız açma taşı için sizin tavsiyenize başvurma ihtiyacı hissettim. Nispeten uzun ömürlü ve suyu enaz Makita ayarında tutabilen çalışması kolay bir taş arıyorum. Masahiro'nun tek yüzlü 400 gritlik taşı ağız açmada ziyadesiyle yeterli gelir mi, daha düşük grit derecelerine inmek gerekecek midir? Fiyat/fayda dengesi gözetildiğinde ağız açma için çitlembik, Masahiro ya da alternatif bir taş önerinize göre taş siparişini vermeyi düşünüyorum.

  • @celala3431
    @celala3431 2 ปีที่แล้ว

    Çubuk masat yerine 1200 grit makita da ağzı az dönmüş bıçak için yeterli midir yoksa masat da almak gerekir mi ev kullanımı için

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  2 ปีที่แล้ว

      Elbette yeterli olur lakin her seferinde taş hazırla , işlem yap , taşı temizle kurut vs uğraşmak istemiyorsanız , kaliteli bir masat alabilirsiniz daha pratik olmak adına.
      Bilmeniz gereken en önemli husus , çubuk masat kullanımı arttıkça , bıçağın daha çabuk köreleceğidir.

  • @eyupalitasbasi4358
    @eyupalitasbasi4358 2 ปีที่แล้ว

    Ben ustura bilrmek icin tas alacagimda girit derecesi jac kum olmasi lazim yardimci olursaniz bana cok sevinirim

  • @alicanbilgen3836
    @alicanbilgen3836 ปีที่แล้ว

    Merhaba Çağdaş bey tavsiyeniz üzerine 1200 kum makita bileme taşı aldım elimde de 180/400 taş vardı ağzı hali hazırda ağzı açık mutfak bicaklarima 1200 kum işlem uyguladim ama sizin videonuzda ki gibi kıl kesemedim araya 800 tas kullanmadigim için mi yoksa bileme de hata mi yapıyorum size danışmak istedim.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  ปีที่แล้ว

      Merhabalar Alican Bey , içiniz rahat olsun ortada bir hata yok :)
      Makita 1200 grit olduğu için yüzey parlatma yapmıştır.
      180/400 taşınızın 400 grit kısmı ile mevcut bıçaklarınızın ağızlarını inceltip daha sonra makita ile işlem yaparsanız, hele bir de üzerine evde ki deri kemerlerden biri ile masat atarsanız, emin olun kolunuzda kıl kalmayacaktır.

    • @alicanbilgen3836
      @alicanbilgen3836 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar çok teşekkür ederim Çağdaş bey , moralim bozulmuştu.Bu işte yeniyim videolarınızı izleyerek başladım.İçerikleriniz harika ellerinize sağlık kolay gelsin, saygılar.

  • @mebaconl
    @mebaconl 3 ปีที่แล้ว

    abi benim bir solingen marka santoku bıçağım var makita su taşı alsam başka bir şey ihtiyaç duyarmıyım bana bir bileme taşı önerirsen sevinirim bıçağım hangisiyle keskin ve uzun ömürlü olur

  • @egeyagzalumni6523
    @egeyagzalumni6523 3 ปีที่แล้ว

    Merhabalar, Mannesmann su taşı ile bileme yapmaya başlayacağım. Vidyolarınızı severek takip ediyorum, fakat bilemek adına halen bir noktayı tam anlamadım. Bileme yaparken, bıçağır desteklediğimiz iki veya üç parmağımızla ne kadar baskı uygulamalıyız? Evet son "stroke" ları atarken bıçağın kendi ağırlığı ile hiç güç uygulamadan çekiyoruz. Ama başlarda ne kadar güç uygulamalıyım?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  3 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Ege Bey , ilginiz için teşekkür ederim öncelikle.
      Bıçağı sizin için düz tutuş pozisyonunda hareket ettirdiğimizi düşünelim ;
      İterken hafif bir basınç uyguluyoruz , çekerken serbest bırakıyoruz ama parmakları bıçağın profilinden çekmiyoruz çünkü dengeyi korumamız gerekiyor.
      Ters yanak için işlem yaparken durum tam tersi , bıçağı ileri doğru iterken kendi ağırlığı ile işlem yapıyoruz ve yine parmaklarımız profilin üzerinde denge unsuru olarak çalışıyor.
      Kendimize doğru çekerken hafif bir baskı uyguluyoruz.
      İlk zamanlar bu biraz zor gelebilir çünkü insan beyni komutla çalışmaya alışıktır.
      Pratik yaptıkça bu durum ortadan kalkar ve kas hafızası gelişir.
      Aynı bisiklete binmek gibidir.
      Otonom bir hareket bütünü haline gelir.
      Çok hızlı işlem yapmanıza gerek yok rahat olun.
      Bol bol pratik yaparak yavaş yavaş hızlanın sonuç muhteşem olacak :)

    • @egeyagzalumni6523
      @egeyagzalumni6523 3 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar Harika. İlginiz için ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim. Net şekilde anlamış oldum. Aslında "bıçak nasıl bilenir" vidyonuzda bunu söylemiştiniz. Tekrar sormamı hoş görüp daha detaylı şekilde cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  3 ปีที่แล้ว +1

      @@egeyagzalumni6523 ben teşekkür ederim böylesi faydalı bir hobiye merak saldığınız için. İçeriklerde açıklamış olup olmamam önemli değil, aklınıza takılan her şey için irtibat kurabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Saygılar :)

  • @burakztrk8
    @burakztrk8 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba bilgiler için çok teşekkürler ancak ben bu işin ustası değilim elimde alman şef bıçağı var yanlış bişey yapmak istemiyorum.İstanbul da profesyonel bıçak biletebileceğim bir yer önerebilir misiniz.

  • @ahmetsolak9073
    @ahmetsolak9073 4 ปีที่แล้ว

    Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Evde Orta Asya'dan gelen hançerler ve klasik mutfak tipi bıçaklarım mevcut, hançerler daha çok süs amaçlı olduğu için pek keskin değil bıçaklar da senelerdir bileylenmedi. Dolayısıyla ikisi de son derece kör. Bunları keskinleştirmek istiyorum fakat biraz kafam karıştı ağız açma için 0-1000 girit arası demiştiniz diğer videolarınızda ise Makita'nın yeni başlayanlar için iyi bir seçenek olduğundan bahsettiniz. Nasıl bir yol izlemeliyim kafam karıştı açıkçası, bir yol gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      Merhabalar , yeni başlayan herkese ilk tavsiyem 1 adet çitlembik ( n11'de idealanahtar firması satıyor 34 liraya, turuncu beyaz renkte) ve 1 adet Makita 1200 .
      Çitlembik ile şayet kesici ağız yoksa ağız açıp Makita 1200 ile keskinlik vermeleri yeterli olacaktır.
      Yeni başlayanlara Makita yeterli deme sebebim grit derecesinden kaynaklanıyor.
      Malumunuz 8000 gritle de işlem yapıyorum ama genel kullanım için çok gereksiz çünkü herkes üst segment yüksek sertlikte çelik kullanmıyor.
      Muhtemelen sizin bıçaklarınız da 55 HRC civarı.
      Yani; çitlembik ve Makita sizin için yeterli.
      Ne zaman vg10 segment bir çelik alırsanız o vakit 8000 gritlere çıkmanız gerekir keyif almak için.

    • @ahmetsolak9073
      @ahmetsolak9073 4 ปีที่แล้ว

      Bıçaklar ve Ekipmanlar Gayet açıklayıcı oldu teşekkürler. Kolay gelsin:)

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      @@ahmetsolak9073 Ben teşekkür ederim :) keyifli bıçak bileylemeler 😎👍

  • @kerememanet5903
    @kerememanet5903 4 ปีที่แล้ว

    Fiyatlar çok çok artmış . Bana bir cimcime linki verebilirmisiniz . Yağ taşı almıştım , bilemeye çalışıyorum ama beğenmiyorum . sanırım cimcime kullanmam lazım

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      n11.com'dan Çift Taraflı Biley Taşı 20cm 5cm 2,5cm Ölçülerinde seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
      urun.n11.com/bicak-bileyicisi/cift-tarafli-biley-tasi-20cm-5cm-25cm-olculerinde-P179469793
      Siz bu taşı alın Kerem Bey.
      Adı Çitlembik:)
      Cimcime'den çok daha başarılı 😎👍

  • @selcukdonmez5599
    @selcukdonmez5599 4 ปีที่แล้ว

    Anlatım güzel, açıklayıcı olmuş. Emeğinize sağlık.. Bir sorum olacak evde daha çok porselen bıçak kullanıyoruz. Bunu bileme için hangi taşı kullanmam gerekir bilgi verirseniz sevinirim. Çünkü her yeri araştırdım ancak hangisini kullanabileceğim ile ilgili bir bilgi edinemedim, kolay gelsin. 👍🏻

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Merhaba Selçuk Bey.
      Sanırım "seramik bıçak" kullanıyorsunuz.
      Türkiye şartlarında seramik bıçak için alabileceğiniz tek bir taş bile mevcut değil.
      Orta segment taşlarla da başarılı olamazsınız.
      Paraya kıyıp Naniwa yada Shapton markalarından "seramik" taş almanız gerekmekte.
      Normal taşlar seramik bıçaklar üzerinde etkiye sahip değillerdir.
      Biliyorsunuz seramik elmastan sonra ki en sert maddedir Dünya üzerinde ki.
      Bu sebepten sadece seramik taşlarla işlem yapabilirsiniz.
      Shapton Glass çok güzel olur lakin pahalı taşlardır bunlar.
      Şayet bıçaklarınız aman aman özel ve pahalı değilse boştan yere seramik taş almayın derim.

  • @rainman9224
    @rainman9224 ปีที่แล้ว

    👍

  • @IKVTURKSANCAGI
    @IKVTURKSANCAGI 3 ปีที่แล้ว

    Abi 800 1500 mu 600 1200 mu 400 1200 mu o ortada cinden almis oldunuz elmas tasin kalin versiyonu cift tarafli indirim kuponum var mutfak kurban isleri icin bileme yapcam ne onerirsiniz

    • @IKVTURKSANCAGI
      @IKVTURKSANCAGI 3 ปีที่แล้ว

      abi lütfen cvp ver indiirm kodum son gunu

  • @cemyl23
    @cemyl23 4 ปีที่แล้ว

    Emeğinize sağlık

  • @GurkanEmecan
    @GurkanEmecan 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba. Videonuzu yeni izledim. Doğrusu çok güzel, tane tane açıklamışsınız. Güzel ve duru Türkçeniz için ayrıca teşekkürler. Benim yaklaşık bir yıl önce aldığım Zwiling şef bıçağım var. Körleştiği için yine zwiling mağazasından masat ve biley aleti aldım. Fakat maalesef beceremedim. Bıçağı bileyletmek için Kadıköy'de bileyciye verdim. Evet, bileyledi ama maalesef bıçağı çizmiş. Bıçak resmen ağlıyordu. Şimdi bileme taşı almak istiyorum. Fakat hangi grit derecesinde ve hangi marka alacağımı bilmiyorum. Profesyonel olmadığım için de bütçe olarak fazla yukarılara çıkmak da istemiyorum. Galiba 800-1500 grit dereceleri uygun gibi duruyor, ama yine de bir bilene sormakta fayda var diye düşündüm. Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar..

    • @furkankaplan-w6t
      @furkankaplan-w6t 5 หลายเดือนก่อน +1

      Zwiling marka bıçağın var yani Porsche un var gidip sanayiye tamir ettirir misin aga yapma be

  • @ismailozoren4414
    @ismailozoren4414 4 ปีที่แล้ว +1

    1200 likle sadece onla bileme olmazmı

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Masat gibi kullanarak keskinlik verebilir ve keskin kalmasını sağlayabilirsiniz lakin ağız açmak işkencedir.

    • @ismailozoren4414
      @ismailozoren4414 4 ปีที่แล้ว

      Ağızı hangş taş tavsiye edrsiniz açmalçk içşn

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@ismailozoren4414 n11.com'dan Çift Taraflı Biley Taşı 20cm 5cm 2,5cm Ölçülerinde seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
      urun.n11.com/bicak-bileyicisi/cift-tarafli-biley-tasi-20cm-5cm-25cm-olculerinde-P179469793
      Bu taş ile çok rahat bir şekilde ağız açabilirsiniz İsmail Bey 😎👍

    • @ismailozoren4414
      @ismailozoren4414 4 ปีที่แล้ว

      Senin videoda önceden bilediğin ilk baştaki suyu üzeründe tutmayan taş var bende zor ağız açıyor nalburcudan almıştım yimeyor dediğin gibi suyuda tutmuyor ama dediğin taşı alacam şimdi abi çif taraflı olması güzel

    • @ismailozoren4414
      @ismailozoren4414 4 ปีที่แล้ว

      Abim atasan diye bıcaklar vsr sizce nasıl abim

  • @HaraldSjellose
    @HaraldSjellose 4 ปีที่แล้ว

    yanlisiniz var madem yuksek gritli taslar daha keskin hale getirmiyor ustura taslari neden 10 bin gritten basliyor 16 18e kadar gidiyor?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      2.5 milyon gritte mevcut...
      Grit derecesi yükseldikçe kesici ağızda bulunan mikro yapı cam gibi pürüzsüz hale gelir ve kesim performansı artar.
      Keskinlik değil.
      2000 grit ile Bileme yapılan usturaya makro çekimle bakarsınız ağızda bulunan pürüzler görülür.
      Sonra 16 bin grit ile bakarsınız, kesici ağız pürüzsüz haldedir.
      Bu iki uygulama farkı çok daha muhteşem bir kesim performansı sunar çünkü kesici ağız ne kadar temiz olursa o kadar pürüzsüz bir keyif verir.
      Yoksa emin olun keskinlik olarak fark yoktur.

    • @HaraldSjellose
      @HaraldSjellose 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar cevabiniz icin tesekkurler. o zaman yuksek gritle ustura bilemenin amaci sadece killari kesmek degil yuzu tahris etmeden killari kolayca en kokunden ve kil yapisini bozmadan kesmek olmali dogru mu anliyorum?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@HaraldSjellose Kesinlikle doğru.
      Cilt ile teması olduğu için çok önemli zaten pürüzsüz ve muhteşem bir kesim.
      Et kesimi üzerinden örnek vereyim hatta ;
      800 grit bileme ile kesilen et pürüzlü olurken
      1200 daha temiz
      3000 çok daha temiz
      8000 yada 12000 çok daha temizdir.
      Halbu ki tüm derecelerde o bıçak kesim yapar lakin temiz kesim ancak yüksek gritle olur 🤗🤗

  • @elcincavadli7857
    @elcincavadli7857 5 ปีที่แล้ว

    Qardas salamlar bu daslarin 4 dunun qiymeti ne bu daslar girt dasidi

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว

      Elcin Bey , Mannesman çift taraflı dediğimiz 24 Lira kargo bedava.
      King 800 taşı Amerikadan geliyor , açıklamalarda satın alabileceğiniz link mevcut. 210 lira civarı o tutuyor.
      1000 Grit elmas plaka Aliexpress üzerinden 15-20 Liraya alınıyor ama gelmesi 1 ay kadar sürüyor ve 12 lira vergisi çıkıyor yani ortalama 30 lira civarı.
      Makita 1200 grit taşı ise N11'den alınabiliyor link bıraktım Makita videosuna. 90 Lira civarı.
      Bileme yapacaksanız King 800 ve Makita almanız yeterli.
      urun.n11.com/diger/makita-794061-7-bicak-bileme-tasi-150x70x20mm-1200kum-hss-P175405041
      Bu linkten ulaşabilirsiniz.
      İkisi toplam 300 Lira tutuyor. Yıllarca kullanabileceğiniz bir kombinasyon emin olabilirsiniz. Saygılar.

    • @elcincavadli7857
      @elcincavadli7857 5 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar tesekurler

    • @seckisecen9445
      @seckisecen9445 4 ปีที่แล้ว

      Çok fazla bıçak bilemediğimiz için, Taş almak yerine 600 1200 3000 grid zımparaları bi tahtaya yapıştırsak ve bunlarla bilesek olmaz mı?
      Ekleme: th-cam.com/video/6cxSUcjPMHY/w-d-xo.html videonuzda anlatmışsınız 👍

  • @gastronomi4529
    @gastronomi4529 5 ปีที่แล้ว

    Çok güzel bi video sağol abicim

  • @thirrdem6555
    @thirrdem6555 5 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba, öncelikle değerli videonuz ve emeğiniz için teşekkürlerimi sunarım.
    Arkansas taşı diye tabir edilen ürün yaklaşık kaç grit olur ve kullanım amacı neye göredir?
    Teşekkürler

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว +3

      Merhaba , güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
      Arkansas taşları 1200 ile 2000 grit arası olan yağ taşlarıdır ve asıl işlevleri , ağız açılan bıçaklarda , daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek maksadı ile kılağı alma ve parlatmadır.
      Yerli yağ taşları ve grit taşı da yine 1200 gritten başlar ve asıl işlevi kesinlikle ağız açmak değildir.
      Malesef yağ taşları ile ilgili bazı yanlış bilinen gerçekler var.
      Yarın yağ taşı ve kullanımı hakkında bir içerik yayımlayacağım, umarım merakınıza ışık tutabiliriz. Saygılar.

  • @markanuts-resitakar-marka5677
    @markanuts-resitakar-marka5677 4 ปีที่แล้ว

    Mrb, masahiro sitesinde 400-1000 var , ve 600-1500 var 1000-3000 var hangisini alinmali acaba, bicak agzi acmak icin ve parlak bileme yapmak icin, surbisa ve pirge veya fdick gibi kaliteli bicaklarda,
    Yoksa 1 tane 400- 1000 cift tarafli ve tek tarafli 3000 mi almam lazim

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Çift taraflı taşlarda tercih edilebilir lakin uzun vadede tek taraflı taşları daha faydalı buluyorum ben.
      Şayet fiyat farkı yoksa öyle aman aman tek taraflı alın.
      Çift taraflı daha hesaplı geliyorsa 3000/6000 alabilirsiniz çok güzel taştır.
      Ben size tek taraflı olan linki vereyim. Yine de rica ediyorum satıcıları araştırın belki beleş kargo yollayan satıcı vardır.
      Ağız açmak için Çitlembik dediğimiz bir taş var onu kullanın yeterli.
      Sonra Makita 1200
      En son masahiro 3000 yada 3000/6000
      Bi de deri masat 😎👍 bıçaklar neşter.
      TRY 40.29 31%OFF | Bir tarafı elmas mutfak bıçak bileme taşı japon bileme bıçaklar için 1000 1500 3000 5000 6000 8000 10000 grit Whetstone
      a.aliexpress.com/_BStKi2
      Çitlembik ;
      n11.com'dan Çift Taraflı Biley Taşı 20cm 5cm 2,5cm Ölçülerinde seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
      urun.n11.com/bicak-bileyicisi/cift-tarafli-biley-tasi-20cm-5cm-25cm-olculerinde-P179469793
      Tekrar söyleyeyim sonra bana kızmayın:))
      Dile getirdiğiniz markaları maksimum 3000 grite kadar çıkartın. Daha da yüksek yaparsanız bıçak çok hızlı körelecektir.

    • @markanuts-resitakar-marka5677
      @markanuts-resitakar-marka5677 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar mrb masahiro markasindan baska bi yerden alinabilir mi ?? Mesala
      TRY 108.89 50%OFF | Bıçak kalemtıraş taş çift taraflı Whetstone profesyonel mutfak bileme taşlama yağları 240 400 600 800 1000 6000 # honlama seti
      a.aliexpress.com/_B0PfTM
      Bi bu siteden 1000-3000 cift tarafli alsam, once çitlembik ile agzi acip, sonra 1000 lik tarafi, sonrada 3000 lik ile bitirsem olur mu acaba??
      Çitlembik, 1200 makita, bide bu tas olunca, maliyetli oluyor

  • @Dorukelci
    @Dorukelci 5 ปีที่แล้ว

    Merhaba. 1200 grit ile direkt olarak bileme yapabilir miyiz? Bıçak ağzında herhangi bir kırılma ve çok hasar yoksa. Tek taraflı 1200 grit ile bileme yapılabilir mi?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว

      Doruk Bey merhaba , 3000 grit ile de bileme yapabilirsiniz , sadece süreciniz çok uzar. Genelde düşük gritlere inmemizin sebebi süreci hızlandırmaktır zaten. Ayrıca kesici ağız çok bozuksa , yada bıçakta kesici ağız kalmamışsa düşük gritlerle yeni ağız açmak daha mantıklı olur. Herhangi bir kırılma ve aşırı bir hasar yoksa 1200 grit hem bileyip hem keskinlik kazandırmak açısından ziyadesi ile yeterlidir. Saygılar.

    • @Dorukelci
      @Dorukelci 5 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar Çok teşekkür ederim. Takipteyim.

  • @balhakan
    @balhakan 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba, faydalı bilgiler ve paylaşımınız için teşekkür etmek istedim. Bana bahsettiğiniz 800/1500 kombini cazip geldi bir de ara taşı olarak makita 1200 olabilir ancak bu kombini hiç bir yerde bulamadım. Bildiğiniz bir yer varsa link paylaşabilir misiniz? Emeğinize sağlık. Teşekkürler.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      Ben teşekkür ederim Hakan Bey.
      TRY 59.06 32%OFF | Whetstone Mutfak Bıçağı Kalemtıraş Grindstone Profesyonel Japon Bileme Taşı Tüm Bıçaklar Beyaz Korindon Waterstones
      a.aliexpress.com/_BU83Lj
      Linkte ki seçenekler kısmında 600/1500 seçeneği mevcut. Indirim haftası üstelik.
      Araya 1200 güzel olur taşların ömrü uzar.
      En son deri masatlama yaparsınız mis gibi olur 🤗

    • @balhakan
      @balhakan 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar çok teşekkürler tekrardan.

    • @balhakan
      @balhakan 4 ปีที่แล้ว

      Tekrar Merhaba şimdi kontrol ettim yaklaşık vergiler dahil 225 ₺ ye geliyor. Kafama takılan bu sefer elimdeki kombin 600/1500 + 1200 makita olacak.Arada 800 ve ya 1000 olmadan uygun olur mu geçişler? 1000 altı için sadece 600 yeterli midir? Teşekkürler

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@balhakan aslında 400/1000 yada 240/800/1200 de yapabilirsiniz.
      400/1000 çok daha etkili olur sizin için.
      Grit derecesi düştükçe daha çabuk ve kolay ağız açarsınız.
      600 yine iş görür rahat olun.
      Ben üst segment bıçaklarım için King 800 kullanırım hep ağız açma maksatlı, gayet güzel sonuç alırım.
      Bu bağlamda 600 grit yine işinizi görür.

    • @balhakan
      @balhakan 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar sanırım 400/1000/1200 yapacağım teşekkürler, saygılar.

  • @huseyinkoc7231
    @huseyinkoc7231 4 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler video için bende hediye geldi sharp pebble marka 3000-8000 Girit bileyim taşı var bir de yanında ufak bir taş var benim anladığım ufak olan ağız açma ve bileme de kullanılabilir 3000 Girit bölümü daha keskin olması için 8000 Girit bölümü de parlatma için bir de bu işlemi hep suyla mı yapmalıyım cevaplarsanız makbule geçer?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Hüseyin Bey , 3000'lik kısım ağız açıldıktan sonra çok daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için kullanılıyor.
      8000'de çok çok daha parlak ve neşter kıvamına getirmek için kullanılıyor.
      Ama ne 3000 ne de 8000 ağız açmak konusunda başarılıdır.
      Yanında ufak bir taş var dediniz. O taşın adı NAGURA
      Su taşını temizlemek için kullanılıyor.
      Ve evet , su taşlarını sadece su ile kullanmaya lütfen özen gösterin.
      Hatta , taşınızı tamamen su dolu bir kabın içerisinde , üzerinde baloncuk çıkmayana kadar bekletip öyle kullanın.

    • @huseyinkoc7231
      @huseyinkoc7231 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar yani bu nagura ile bu bir tarafı 3000lik bir tarafı 8000lik su taşını temizliyoruz bu temizleme sürtme şeklinde mi oluyor bir de benim sizin anlattıklarınızdan anladığım ben en iyisi bıçaklarımı bizde eski elle çevrilen su taşı onda bir bileyeyim sonra bu su taşında kesinleştireyim parlatayım doğru mudur biraz çok sorduk ama benimgibi hiç bilmeyenler için aydınlatıcı olmuş olur

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      @@huseyinkoc7231 Diyelim ki o eski taşı kullandınız, sonra size hediye gelen 3000/8000 taşı kullandınız.
      Zaten farkedeceksiniz ki , taşın üzerinde siyah kalıntılar oluşacak , şayet bu kalıntılar ara ara temizlenmezse taşınızın verimliliği düşer.
      Bu yüzden 2-3 bileme işlemi sonrası o ufak taşı yani nagurayı, su taşınızın yüzeyine sürtmek kaydı ile temizleyin.
      Hatta kanalımızda bileme taşlarının temizliği ve bakımı ile ilgili bir içeriğimiz var. Ona da göz atabilirsiniz. Çok daha faydalı olur sizin için.
      Bu arada merak ettiğiniz her şeyi çekinmeden sorabilirsiniz. Bilgiyi paylaşmak için buradayız. Saygılar.

    • @huseyinkoc7231
      @huseyinkoc7231 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar teşekkür ederim

  • @serdar2183
    @serdar2183 5 ปีที่แล้ว

    Ne yazık ki makita'nın satışı yok Girit taşı bir alternatif olabilir diğer marka su taşları ya çok pahalı yada çok ucuz ve kalitesiz.Ne yazık ki orta segment f/p bulunmuyor.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว

      Evet ben de sizin yorumunuz üzerine kontrol ettim ve tükendi ibaresini gördüm. Sabah tedarikçi ile telefonda konuşup ne zaman tekrar satışa sunulacağını öğrenip paylaşacağım. Yaklaşık 1 aylık bir bekleme süresini göze alırsanız masahiro taşları da çok güzel.

  • @armaganuysal7199
    @armaganuysal7199 4 ปีที่แล้ว

    Hocam selam.. Bende messer ve orjinal müller (sizdekinden) bileme taşları var. Su ile mi yağ ile mi kullanacağım? Ayrıca yanına başka bir taş daha eklemek istiyorum, 5000 lik tekli mi yoksa 2000/6000 yada 4000/8000 çiftli taşlar var, önerir misiniz? Aliexpress sitesinde çift fiyatlar var, mail atmak gerekir mi nasıl satın almak gerekir?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Su ile kullanmanız gerekiyor taşlarınızı. Aslında tek taşlar bana göre daha avantajlı ve pratik.
      Tek taraflı 8000 alsanız çok güzel olur.
      #Aliexpress TRY 80.51 30%OFF | Elmas Mutfak bıçak bileme taşı 1000 1500 3000 5000 6000 8000 10000 Grit Whetstone Profesyonel Grindstone Üreticileri
      a.aliexpress.com/_BPV94k
      Buyrun bu linkten seçenekler kısmına gelerek dilediğiniz grit derecesini alabilirsiniz.
      Masahiro kaliteli bir taştır sınıfında.

    • @armaganuysal7199
      @armaganuysal7199 4 ปีที่แล้ว

      Hocam teşekkür ederim, 8000 girit ısmarladım .. Messer 400/1000 var, arkansasın girit derecesini bilmiyorum, 2000 diyelim, o da var ve 8000 ısmarladım. Ayrıca sürbisa şef bıçağım kargodan bugün geldi. Evde aşırı kör sürmene bıçakları var. Bileme sıram nasıl olmalı? Bolu taşı da var ama onu nerde kullanacağımı bilmiyorum, diğer taşları düzleştirmekte olabilir mi? Selamlar..

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@armaganuysal7199 kullanma sıranız 400-1000 şeklinde olacak lakin elinizde ki arkansas kaç grit ?
      Direkt 2000 diyemeyiz çünkü birkaç çeşit arkansas mevcut ve bunların bazıları 800 grit.
      Bunu netleştirmeden bence işlem yapmayın.
      Bolu taşı dediğiniz de zaten yine yağ taşı ve diğer taşları düzleştirmek için kullanamazsınız.
      Nagura alabilirsiniz yada düzleştirme taşı.
      #Aliexpress TRY 95.65 10%OFF | En iyi düzleştirme taş Whetstone için silisyum karbür alıştırma taş oluklu kaba taşlama alıştırma plakası düzleştirici sabitleyici
      a.aliexpress.com/_BU9Nv2

    • @armaganuysal7199
      @armaganuysal7199 4 ปีที่แล้ว

      Hocam selam, bendeki arkansas taşı bu www.hepsiburada.com/muller-bileme-tasi-original-arkansas-175x50x12-5-mm-p-HBV000004YE4P?magaza=Promar&wt_gl=cpc.6822.shop.nelk.yapi-market-ssc&gclid=EAIaIQobChMIzrSLrdWK6QIVTOztCh2HpgmtEAYYASABEgJqCfD_BwE
      orjinal müller arkansas taşı.. kaç girittir, sıralama nasıl olmalı?
      Ayrıca taş düzleştirme linkinde verdiğiniz örnek taşın bir yüzü kesikli, düz kısmı mı kesikli kısmı mı kullanıyoruz, ne kadar zamanda bir kullanmalı yada zaman aralığı var mı?

    • @armaganuysal7199
      @armaganuysal7199 4 ปีที่แล้ว

      Ayrıca satıcı yorumları ısmarlanan taşların çoğu kırık gelmiş, başka taş önerir misiniz?
      Bolu taşı kaç girittir, taşı kullanayım mı, elden çıkarayım mı?

  • @Riimamoo
    @Riimamoo 4 ปีที่แล้ว

    Üstat kanalına yeni abone oldum bu işe de yeni başlayacağım cevaplarsan sevinirim bende cimcime vardı bir de makita 1200 siparişi verdim ikisi kombin olur mu yanına başka bir taş almalı mıyım

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Hoşgeldiniz Resul Bey. Gayet yeterli bir set olmuş başlangıç için. Tek tavsiyem Makita ile bitirdikten sonta deri ile masatlamanız.
      Eliniz yeni alışacağı için bitirme konusunda bir çentik kalabilir ilk zamanlar.
      Deri ile masatlayinca jilet olur.

    • @Riimamoo
      @Riimamoo 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar çok teşekkür ettim açıkçası bu kadar çabuk cevap beklemiyordum bu çitlembik adını verdiğiniz taşla ilgili olumlu fikirleriniz değişmedi ise bir adet de ondan alacağım ama linki açıklamalar bölümünde de bulamadım ya silinmiş ya da ben bulamadım yeni bir link atarsanız sevinirm

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@Riimamoo Taşın işlevinden memnunum evet.
      Daha dayanıklı br su tutuyor en azından.
      n11.com'dan Çift Taraflı Biley Taşı 20cm 5cm 2,5cm Ölçülerinde seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
      urun.n11.com/bicak-bileyicisi/cift-tarafli-biley-tasi-20cm-5cm-25cm-olculerinde-P179469793

    • @Semih_Oksuz28
      @Semih_Oksuz28 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar hocam merhaba, deriye herhangi bir sey surmemiz gerekiyormu? Yabanci bir videoda gormustum masatlamadan once beyaz bir sey surmustu deriye! Birde internette yag tasi cok var bunlar karatas yada bolu yag tasi var bunlar uygunmudur. Tesekkurler iyi calismalar

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@Semih_Oksuz28 deriyi ham olarak kullanabilirsiniz.
      Bu şekilde çeliğin üzerinde kalan mikronluk pürüzleri alırsınız sadece.
      Diğer yandan macun kullanırsanız, kullandığınız macunun grit derecesine bağlı olarak çeliği daha pürüzsüz ve parlak yapabilirsiniz.
      Dialux Vert Green macun kullanmanız yeterlidir.
      0.5 mikron 10.000 gritlik bir üründür.
      Yağ taşı olayına gelecek olursak ben kesinlikle tavsiye etmiyorum yağ taşlarını.
      Hem çalışması pis , hemde kapasiteleri sınırlı.
      Bugün en baba yağ taşı bile maksimum 1200-2000 grit seviyelerinde işlem yapabilir.
      Sentetik su taşları ise 30.000 gritlere kadar çıkabiliyor.
      Tabii burada bu seviyelere ihtiyaç hasıl mıdır bunu belirlemek lazım.
      Genel olarak orta segment için maksimum 2000 kullanılabilir.
      Üst segment çelikler için 10.000 yeterlidir.

  • @terasdabahce9094
    @terasdabahce9094 5 ปีที่แล้ว +1

    Fdickin taşı sizce nasıl bir taş, alınırmı?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  5 ปีที่แล้ว +1

      Niyazi Bey merhaba, F.Dick taşlarını tecrübe etme fırsatım olmadı açıkcası. Kötü olduğunu düşünmüyorum aslında , F.Dick kendisi üretmiyor ama bunu bilin. Fason yaptırıp Logo bastırıyor sadece. Bilinen firma , imajına leke sürdürmez. Gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

  • @higuys9759
    @higuys9759 3 ปีที่แล้ว

    sanirim sorumun cevabi bu videoda bi bakalim

  • @felmasdede
    @felmasdede 4 ปีที่แล้ว

    Diğer vidyoların çoğunu izlemiştim ama bu vidyoyu izlememişim. Birkaç gün önce aliexpresten masahiro 600/1500 sipariş ettim. Bugün bir yapımarketten cimcime gibi çift taraflı bir taş daha almak istedim, 12 liraydı, alüminyum oksit yazıyordu üstünde. Kalitesi içime sinmediği için almadım. Sizce 600/1500 tek başına işime yarar mı. (henüz elime ulaşmadı) aliexpresteki 240-400lük seramik taşlardan alsam mı almalı mıyım acaba?

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Masahiro 600/1500 muhteşem bir seçim. Ucuz 12 liralık taş almanıza lüzum kalmamış.
      Umarım keyif alarak kullanırsınız uzun süre 😎👍

    • @felmasdede
      @felmasdede 4 ปีที่แล้ว

      @@bicaklar_ekipmanlar çok teşekkür ederim takipteyiz😊

  • @davidjack7445
    @davidjack7445 4 ปีที่แล้ว +1

    www.kupdukkan.com/dick-bileme-tasi-7-1360-00 linkteki ürün hakkında bir bilgin var mı kardeşim? fiyat performans nasıldır acaba?

    • @davidjack7445
      @davidjack7445 4 ปีที่แล้ว

      benim mesajımı görmedin heralde😀

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      Vallahi görmedim kusura bakmayın. Bazı yorumlar bildirimlere düşmüyor. Son 2 gündür de bildirim var yorumun kendisi yok. Hemen bakıp dönüş yapacağım.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      F.dick 360/1000 bileme taşı 300 lira... Fason üretim bu taş. F.dick Çin'de ürettiriyor sonra da logo bastırıp satıyor hepsi bu. 300 lira etmez yazıktır.
      Aliexpress'ten Masahiro alın bundan çok çok daha iyi hemde neredeyse 3'te 1 fiyatına...
      Stylishhouse isimli satıcıdan alın sadece.

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว +1

      #Aliexpress TRY 118.25 32%OFF | Profesyonel Mutfak Bıçağı Kalemtıraş Taş Su Taş Bileme Için Bıçak Beyaz Korindon Whetstone400/1000 1000/3000 2000/5000
      a.aliexpress.com/_BP0KPd
      Buyrun linki burada 400/1000 kombine taş 119 lira.

    • @davidjack7445
      @davidjack7445 4 ปีที่แล้ว

      eyvallah sağolasın benim 2 tane sürbısa şef bıçağım (zeytin saplı ve plastik pimli) ve f.dick in bir kaç tane kasap bıçağı var. Çok pahalı olmayan Hangi bileme taşı benim işimi görür acaba? Bir de linki verdiğiniz bileme taşı benim gümrük vergisivs. ödemelerimle bana kaç liraya gelir? Her soruya cevap vermeye çalışıyorsun çok teşekkür ederim. Kanalını ilgiyle takip ediyorum. Bu kanalın ileride çok iyi yerlere geliceğinden şüphem yok. Başarılar diliyorum.

  • @Onur941
    @Onur941 4 ปีที่แล้ว

    mutfaktaki hiçbir bıçak kesmiyor fiyatı umrumda değil inanılmaz keskinlikte bıçak istiyorum domatese değer değmez kesenlerden

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Bütün bıçaklar doğru bileylenirse domatese dokunduğu anda keser Onur Bey.
      Evinizde ki bıçakları keskinleştirip keyifle kullanabilirsiniz.

    • @Onur941
      @Onur941 4 ปีที่แล้ว

      Bıçaklar ve Ekipmanlar bizim burada bi çilingir var tek bıçak bileyen o kesen bıçakları da köreltti nasıl biliyosa kendim yapmak istiyorum bir kaynakta 1000 , 2000 , 5000 , 8000, 12000 numaralı su taşlarını alın sırayla yapın diyordu dogru mudur sırası ne olmalıdır

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      @@Onur941 Hayır doğru değildir. Kim söylüyorsa geniş geniş sallamış:))
      Taş seçimi çeliğinizin sertlik derecesine göre yapılır.
      Sizin elinizde Bursa , Denizli, Sürbisa yada Pirge bıçaklar varsa şayet , almanız gereken en en en yüksek grit derecesi 3000 olmalıdır.
      Yerli piyasada üretilen bıçaklar %90 , Fransız t5 ve t7 ile Almam 4116 çeliğinden imal edilirler ve sertlik oranları ortalamadır.
      Yani 52-56 HRC arasında gidip gelirler.
      Bu seviyede sertliğe sahip bir bıçağı 12000 grite çekerseniz çelik çok incelir ve 2. Gün domates bile kesmez.
      Haliyle tekrar keskinleştirirsiniz.
      Her işlem bıçaktan çelik aşındırır.
      Sürekli işlem yaparsanız bıçağınız ömründen çok çok önce eriyip gider ve pert olur.
      Ancak ve ancak 60 ve üzeri HRC bıçaklarda 8000 ve üzeri grit dereceleri seçilmeli çünkü çelik sert ve kolay kolay aşınmaz yani körelmez.
      Bu yüzden önce çeliğinizi tanıyın ve sonrasında taş seçimi yapın.

  • @mehmetayseisk7534
    @mehmetayseisk7534 4 ปีที่แล้ว

    Selamın aleyküm abi cevaplar isen çok sevinirim o kadar araştırdım o kadar uğraştım bi sonuca varamadım bütün videolarını izledim senden başkası derdime çare olamaz 😊 ustam öncelikle. Maddiyatı bir kenara koy sıkıntı yok ben koleksiyon yapıyorum 42 Bıçak var hepsi birbirinden değerli benim gözümde bıçakcıya götürüp ağızlarını taşa vermek bozulmasını istemiyorum kendim yapmak istiyorum bana çok kaliteli ağzını bileyliyecegim ve kılıgını alacağım ve sonra patlayacağım önereceğin ne var çok kendini bilmez var bilip bilmeden asıp kesiyor bu konuda profesyonel birisin ben baktım bulamadım www.bicakcim.com/global-japon-minosharp-seramik-sulu-bileme-tasi-472-yoshikin.html bu taş nasıl ve alacağım Malzemeleri söylersen minnet duyarım teşekkür ederim şimdiden

    • @bicaklar_ekipmanlar
      @bicaklar_ekipmanlar  4 ปีที่แล้ว

      Mehmet Bey , ınstagram sayfamızdan bana ulaşın telefonla görüşelim. Böyle yazarak anlatmak ikimize de zul gelir emin olun :)
      Mesajınızı bekliyorum.

  •  4 ปีที่แล้ว

    Dostum ben taş almak için araştırma yaparken videolarına denk geldim. Bir çok videonu izledim. Emeğine sağlık.
    Bu video sonunda şöyle bir ikilemde kaldım.
    100-200 TL arası bir bütçe ayırabilirim. Bundan dolayı Makita 1200 gönlümden geçiyor.
    Lakin anlattığından anladığım kadarıyla ağız açmak 400-800 arası bir taş daha almam gerekiyor.
    Ne dersin? Bu bütçe için nasıl bir yol izleyeyim? Sadece Makita 1200 yeterli midir?

  • @acartaylan
    @acartaylan 11 หลายเดือนก่อน

    Deri masati da bu videoya eklemek güzel olurmuş

  • @acartaylan
    @acartaylan 11 หลายเดือนก่อน +1

    Deri masati da bu videoya eklemek güzel olurmuş

  • @acartaylan
    @acartaylan 11 หลายเดือนก่อน

    Deri masati da bu videoya eklemek güzel olurmuş

  • @acartaylan
    @acartaylan 11 หลายเดือนก่อน

    Deri masati da bu videoya eklemek güzel olurmuş