Hoi John, Ik heb thuis een composiet lage temperatuur verdeler, maar daar zit wel een pomp op. Met het LTV ventiel is wel de hoeveelheid retourwater bijmenging in te stellen. mij cv water aanvoer is max 47 graden. Kan ik dan ook gewoon de stekker er uit halen ventiel dicht zetten en de cv pomp de circulatie laten verzorgen? Ben erg benieuwd wat je antwoord is. Super dat je er de laatste tijd weer wat meer video's deelt.
Mooie oplossingen, hulde! Circulatieleidingen zijn altijd ellende. In mijn ervaring behalen ze zelden een efficientie van meer dan 20%. De enige installatie die ik heb gevonden die een hoger rendement haalde was van een sportschool waar het waterverbruik zo hoog was dat de transportverliezen relatief laag uit vielen. Mijn tip: installeer op grotere tapwaterinstallaties altijd een watermeter zodat je efficientieberekeningen kan doen, en toekomstige dimensionering beter kan inschatten
Hoi John, Interessante video. Ik heb sinds maart 2023 een Daikin Warmtepomp die ik aanstuur via domotica (Loxone). Ik verbruik nu in de koude maanden zo'n 500 kWh/mnd voor een huis dat goed geisoleerd is en een woonoppervlak van 120 m2 heeft. Ik vind dat nogal veel. Begane grond heeft vloerverwarming met een passieve verdeler met debietmeters. De eerste en tweede verdieping hebben nog de radiatoren van de gasverwarming. In je video zag ik even snel een bypass voorbij komen. Die is bij mij ook gemaakt. De domotica stelt de buffer temperatuur automatisch in en varieert tussen de 5 en 40 graden afhankelijk van vraag en buitentemperatuur. Ik vraag me af of mijn installatie verkeerd is gebouwd met de bypass. Ik heb een beetje het gevoel dat de installateur een installatie heeft gemaakt die past in een standaard woning zonder domotica. Mijn domotica weet exact hoeveel vraag er is in het huis en houdt daarbij rekening met de buitentemperatuur. Wat is jou mening hierover. Is de bypass wel nodig en de juiste manier?
Top werk John, goed bezig! De installatie bestaat uit heel wat componenten / apparatuur. Het vereist in mijn optiek heel wat expertise om het hele keten langs te lopen, begrijpen wat er gebeurt, daar een volledige overzicht van te krijgen, om vervolgens tot één of meerdere conclusies te komen. Verder ben ik een leek op dit gebied, met veel interesse overigens. Ik vraag me af of dit soort installaties niet vereenvoudigd kan worden om de onderhoudbaarheid te waarbargen, en tegelijkertijd wil je ook dat het systeem zichzelf kan voorzien, zodat het ook enigszins begrijpelijk blijft voor de eindgebruiker. Bij de warmtepomp zie je dat er nog meer componenten (zoals buffervaten) erbij is gekomen. Uiteindelijk heeft ieder component in het systeem een functie ongetwijfeld, toch zou het mooier zijn als het één en ander op een gegeven moment ook versimpeld kan worden. Dus ik kijk ook uit naar de technische ontwikkelingen op dit gebied. 😊
Perfecte uitleg en duidelijke TH-cam-film. Wat natuurlijk om te janken is, dat deze Beun de Haas er zo'n puinhoop van heeft gemaakt. En dat straalt ook af op de deskundige, zoals John Visser... Het zou mooi zijn om deze TH-cam-film anoniem naar de verantwoordelijk Beun de Haas wordt gestuurd, zodat dit soort fouten niet meer worden gemaakt.
John, houd er rekening mee dat de tado° thermostaat doppen niet altijd maximaal open gaan bij warmtevraag. Je kunt tado° support dat gedrag laten aanpassen en zou ik je absoluut adviseren voor een maximale flow!
Geeft niet.. als temperatuur langzaam wordt bereikt dan gaan de knoppen iets dicht.. waardoor verschil tussen aanvoer en retour groter wordt.. dan neemt het vermogen van de vloer af..
Hartelijk dank voor deze video. Ik heb sinds november 2023 een Daikin warmtepomp (ERGA08) zonder buffervat, dat is volgens de installateur overbodig. In de moskee in uw video is wel een buffervat toegepast. Is dit nu noodzakelijk of kan het ook zonder?
Leuke aflevering weer! Klein puntje, de retour van de circulatieleiding moet altijd boven de 60°C zijn (al gaan er geruchten dat de vaak gehanteerde 60°C voor legionella wettelijk omhoog gaat). Een circulatieleiding is maar zelden een goede oplossing, zelfs voor ziekenhuizen ontwerpen we nu vaak doorstroomtoestellen om het water van bijv. een wasbak naar 40°C te krijgen, veel minder risico op legionella!
Ringleiding is altijd een drama.. Ik heb altijd geleerd dat het 65 graden moest zijn..😉 Doorstroomtoestel zou ik zelf nooit deoen i.v.m. hoge aansluitwaarde..
Ik zie en lees wat tegenstrijdigheden. Een ringleiding is niet per definitie minder energie zuinig maar is wel zeer onvoordelig op een warmtepomp daarin is vantevoren niet goed naar gekeken. Niet elke vloerverwarming kan zonder pomp afstand apendages enz wel zou je nieuwere pompen kunnen gebruiken de nog maar een 5de van de energie neemt. Ben wel voor verdelers mee flow regeling. Nu zou je ook nog pomsturing doen Een hydraulisch bufferdat is niet perse nodig maar in die situatie wel gewenst. Verder zou ik eens gaan kijken naar evo home die is ook goed in vloerverwarming regeling met pompsturing en zelfs nog zones op de vloerverwarming En ik zag tussen de boiler voor de keuken een homewizerd wcd je had ook voor een zelflerende boiler kunnen kiezen die verwarmt intelligent met 1x in de week boven de 60graden en zorgt er voor dat hij warm is op gewenste momenten en zal er voor kiezen dit dan op half vermogen mocht het nodig zijn gaat hij op vol vermogen verder leuk filmpje
Ringleiding is altijd verspilling.. en moet je nooit doen.. Een hydraulisch neutraal buffervat heb je altijd nodig met een naregeling.. Honeywell evohome is waardeloos.. dat bedrijf gaat niet mee met zijn tijd.. en in dit geval niet nodig.. Zelflerende boiler heeft geen toegevoegde waarde.. en je kunt er minder mee dan met een domme boiler en een HomeWizard energysocket..
Hallo John, je zegt dat je de verdelers nog ga vervangen voor laag temp verdelers, maar is het nu zo dat de ene grote transportpomp al het werk vd 4 pompen overneemt die je uitgeschakeld hebt ? Dus dat je overal genoeg flow door de vloeren krijgt, zelfs als de oude pompen er nog tussen zitten wat weer weerstand geeft.
Sommige warmtepompen verwarmen op basis van buitentemperatuur.. Dus dan kan een ruimte te warm worden.. naregeling voorkomt dat.. Is gewoon een thermostaat die de ruimtetemperatuur regelt..
Hoe doe je het nu met de tado thermostaat knoppen? Deze gaan bij lage warmtevraag ook maar minimaal open. Dan duurt het ook extra lang voor de ruimtes warm zijn? Ben benieuwd hoe jou ervaring is hiermee
Klopt.. dan heb je ook minder vermogen van de vloer nodig.. Heb je meer vermogen nodig dan stroomt er meer water door de vloer heen.. Dit werkt het beste met een slakkenhuis patroon..
Prima.. als de ruimte bijna op temperatuur komt gaat de Tado iets dichter.. hierdoor wordt het verschil van de slangen iets groter en neemt het vermogen van de vloer af..
John, erg leuke video en goede uitleg. Leuk om te zien dat je ook veel doet met tado. Nu stelt tado dat ze tegenwoordig ook een regelaar hebben geschikt voor regeling van warmtepompen. Betekent dat dan dat de eigen regeling van de warmtepomp dan losgekoppeld kan worden?
Ik zag dat je 1 warmtepomp kunt aansturen met een warmtepomp connector.. ik weet niet wat voor verschillende mogelijkheden je hebt.. Tado moet eerst maar eens gaan luisteren naar wat de klant wilt.. Je kan niet technische aanpassingen doen via de app, je moet altijd bellen om iets aan te passen.. Je kunt geen meerdere huizen aanmelden op 1 emailadres.. Je hebt helaas nog geen zoneregeling voor vloerverwarming.. Geen bridge versterker.. i.v.m. langere afstanden.. Enz.. Zoals met HomeWizard.. daar kan je gewoon heel veel zelf instellen..👍🏻
Hallo John, Ik heb je meeste videos gekeken en zie een echte vakmen die goed werk afleverd! Ik zou graag door jou mijn cv installatie / vloerverwarming willen laten inregelen. Ik weet dat je heel druk bent en ik heb ook zeker geen haast. is dit mogelijk? Mvg, Tim
John, krijg je die lage temperatuur verdelers zonder flowmeters wel goed ontlucht? Ik heb daar in de praktijk altijd problemen mee. Een beetje lucht en de flow komt niet op gang in die kring zonder extra pomp. Het is ook heel lastig controleren zonder flow meter.
John, die grote Grundfos pomp gaat toch pas echt werken bij warmte vraag? Met de tado regelaars zou je hier toch geen pomp schakelaar op hoeven zetten. De grundfos pomp leek een alpha magma pomp
Je zou eventueel een ontvanger kunnen plaatsen die de pomp aanstuurt.. Alleen ik heb eerst de pompschakelaar geplaatst en een paar maanden later pas de naregeling.. We moesten ook kijken of het signaal wel goed doorkwam in zo'n groot pand.. Tado heeft geen signaal versterkers..😬
Top weer, mooie besparingen kunnen realiseren! Ben eigenlijk wel nog benieuwd of je weet op welke grond(en) die zonnepanelen installatie niet door de SCOPE12 keuring gekomen is.
Douche zit bij de andere boiler aangesloten.. Voetenwasruimte zit naast de keuken.. en zit op de 30liter boiler aangesloten.. dit werkt perfect.. aangezien er een mengkraan zit die 35 graden levert om je voeten te wassen..👍🏻
Je hebt de pompen op de verdelers dus gewoon uit het stopcontact getrokken..geeft die niet draaiende pomp dan niet teveel weerstand? Ik vraag dat omdat ik een (instelbare) verdeler heb met pomp maar deze er wellicht uit wil halen. Maar zou dus kunnen testen door de pomp gewoon uit te zetten.
Die regelt de temperatuur van een ruimte.. net als je thermostaat thuis.. De warmtepompen worden aangestuurd op basis van de buitentemperatuur.. Vandaar dat het een naregeling heet..😉
Erg ingewikkelde installatie in het hele gebouw. Kan dat niet eenvoudiger. Of is het het resultaat van tientallen jaren systemen aan elkaar knopen en uitbreiden?
Hey John, Hoeveel Liter/min reken jij voor vloerverwarming ? Heb je daar een vuistregel voor ? In je filmpjes zit je tussen de 2 en 5 liter/min met die watts debietmeter, en maakt het uit of die in de retour of aanvoer zit. In je meeste filmpjes zit die in de retour maar in dit filmje in de aanvoer.
Dat ligt aan de aanvoertemperatuur, aantal groepen ed.. geen vaste liters voor.. Als je bijvoorbeeld met een aanvoertemperatuur van 40graden zou werken dan heb je misschien 6ltr/min nodig.. Maar met stadsverwarming misschien maar 2ltr/minuut
Een vraag aan John. Als de hele zomer de cv pompen uitstaan, en winter breekt aan en de thermostaat stuurt de pomp aan.. ben je dan niet bang dat de pomp vast gaat zitten??
Ik (en meerderen op tweakers) hebben veel flipperende/fluctuerende awt/dt/powerusage bij de daikin split altherma3. Komt je dit bekend voor of hoe is dit op te lossen? Meer info en fotos kan ik je sturen.
Nee hoor.. kom dit wel vaker tegen.. ook bij nieuwe gebouwen/woningen.. Installaties worden te complex en te duur gemaakt omdat de installatiebedrijven er dan lekker veel aan kunnen verdienen..
Een ringwaterleiding nooit doen.. Is een uitspraak die te kort door de bocht is. Als het juist word aangelegd met een juiste opwekker is dit geen energieslurper. Ook zou ik de pompschakelaar van de grundfos pomp afhalen, hierdoor word de levensduur stukken minder. Als het een magna 3 is dan is ook nog eens overbodig omdat deze pomp drukgestuurd is.
Een ringleiding is altijd een energieslurper.. beter 2 opwekkers dan 1 ringleiding.. Als je de Magna 3 schakeld dan verkort de levensduur NIET.. hij heeft er apparte aansluiting voor.. Ook al is hij drukgestuurd.. een pomp MOET uitgaan..
Tjonge wat kom jij een hoop verspilling van energie tegen door slecht aangelegde systemen. Denk eens aan alle besparingen die jouw interventies opleveren, dat is alles bij elkaar genomen wel een aardige druppel op de gloeiende plaat aan het worden zeg….
Hoi John,
Ik heb thuis een composiet lage temperatuur verdeler, maar daar zit wel een pomp op. Met het LTV ventiel is wel de hoeveelheid retourwater bijmenging in te stellen.
mij cv water aanvoer is max 47 graden. Kan ik dan ook gewoon de stekker er uit halen ventiel dicht zetten en de cv pomp de circulatie laten verzorgen? Ben erg benieuwd wat je antwoord is.
Super dat je er de laatste tijd weer wat meer video's deelt.
Klopt.. dan kan je doen..
De radiatoren worden dan niet warmer dan 35 graden..
Als het werkt dan kan je uiteindelijk de pomp weghalen..
Mooie oplossingen, hulde! Circulatieleidingen zijn altijd ellende. In mijn ervaring behalen ze zelden een efficientie van meer dan 20%. De enige installatie die ik heb gevonden die een hoger rendement haalde was van een sportschool waar het waterverbruik zo hoog was dat de transportverliezen relatief laag uit vielen.
Mijn tip: installeer op grotere tapwaterinstallaties altijd een watermeter zodat je efficientieberekeningen kan doen, en toekomstige dimensionering beter kan inschatten
Het is inderdaad een klein moeite om een extra watermeter te plaatsen om het warmwaterverbruik te monitoren..
Hoi John, Interessante video. Ik heb sinds maart 2023 een Daikin Warmtepomp die ik aanstuur via domotica (Loxone). Ik verbruik nu in de koude maanden zo'n 500 kWh/mnd voor een huis dat goed geisoleerd is en een woonoppervlak van 120 m2 heeft. Ik vind dat nogal veel. Begane grond heeft vloerverwarming met een passieve verdeler met debietmeters. De eerste en tweede verdieping hebben nog de radiatoren van de gasverwarming. In je video zag ik even snel een bypass voorbij komen. Die is bij mij ook gemaakt. De domotica stelt de buffer temperatuur automatisch in en varieert tussen de 5 en 40 graden afhankelijk van vraag en buitentemperatuur. Ik vraag me af of mijn installatie verkeerd is gebouwd met de bypass. Ik heb een beetje het gevoel dat de installateur een installatie heeft gemaakt die past in een standaard woning zonder domotica. Mijn domotica weet exact hoeveel vraag er is in het huis en houdt daarbij rekening met de buitentemperatuur. Wat is jou mening hierover. Is de bypass wel nodig en de juiste manier?
Bypass heb je in principe niet nodig.. als je een naregeling hebt dan heb je wel een buffervat nodig..
Bij de maskee zaten 2 bypassen..🤔
3:53 Wat een pokkeherriema maken die buitendelen van de warmtepomp, hebben ze in Den Haag daar geen regels voor ?
Gelukkig staan deze niet in de buurt van andere woningen..
Top werk John, goed bezig! De installatie bestaat uit heel wat componenten / apparatuur. Het vereist in mijn optiek heel wat expertise om het hele keten langs te lopen, begrijpen wat er gebeurt, daar een volledige overzicht van te krijgen, om vervolgens tot één of meerdere conclusies te komen.
Verder ben ik een leek op dit gebied, met veel interesse overigens. Ik vraag me af of dit soort installaties niet vereenvoudigd kan worden om de onderhoudbaarheid te waarbargen, en tegelijkertijd wil je ook dat het systeem zichzelf kan voorzien, zodat het ook enigszins begrijpelijk blijft voor de eindgebruiker. Bij de warmtepomp zie je dat er nog meer componenten (zoals buffervaten) erbij is gekomen. Uiteindelijk heeft ieder component in het systeem een functie ongetwijfeld, toch zou het mooier zijn als het één en ander op een gegeven moment ook versimpeld kan worden. Dus ik kijk ook uit naar de technische ontwikkelingen op dit gebied. 😊
Mijn menig is.. hoe eenvoudiger hoe beter..
Maar de meeste installateurs gaan voor het grote geld.. oftewel hoe meer materiaal hoe meer omzet..🙄
Perfecte uitleg en duidelijke TH-cam-film.
Wat natuurlijk om te janken is, dat deze Beun de Haas er zo'n puinhoop van heeft gemaakt. En dat straalt ook af op de deskundige, zoals John Visser...
Het zou mooi zijn om deze TH-cam-film anoniem naar de verantwoordelijk Beun de Haas wordt gestuurd, zodat dit soort fouten niet meer worden gemaakt.
Ik verwacht dat het bedrijf de video wel te zien krijgt..😉
John, houd er rekening mee dat de tado° thermostaat doppen niet altijd maximaal open gaan bij warmtevraag. Je kunt tado° support dat gedrag laten aanpassen en zou ik je absoluut adviseren voor een maximale flow!
Geeft niet.. als temperatuur langzaam wordt bereikt dan gaan de knoppen iets dicht.. waardoor verschil tussen aanvoer en retour groter wordt.. dan neemt het vermogen van de vloer af..
Hartelijk dank voor deze video. Ik heb sinds november 2023 een Daikin warmtepomp (ERGA08) zonder buffervat, dat is volgens de installateur overbodig. In de moskee in uw video is wel een buffervat toegepast. Is dit nu noodzakelijk of kan het ook zonder?
Als je geen naregeling hebt dan is een buffervat niet altijd nodig..
Leuke aflevering weer! Klein puntje, de retour van de circulatieleiding moet altijd boven de 60°C zijn (al gaan er geruchten dat de vaak gehanteerde 60°C voor legionella wettelijk omhoog gaat). Een circulatieleiding is maar zelden een goede oplossing, zelfs voor ziekenhuizen ontwerpen we nu vaak doorstroomtoestellen om het water van bijv. een wasbak naar 40°C te krijgen, veel minder risico op legionella!
Ringleiding is altijd een drama..
Ik heb altijd geleerd dat het 65 graden moest zijn..😉
Doorstroomtoestel zou ik zelf nooit deoen i.v.m. hoge aansluitwaarde..
Ik zie en lees wat tegenstrijdigheden. Een ringleiding is niet per definitie minder energie zuinig maar is wel zeer onvoordelig op een warmtepomp daarin is vantevoren niet goed naar gekeken. Niet elke vloerverwarming kan zonder pomp afstand apendages enz wel zou je nieuwere pompen kunnen gebruiken de nog maar een 5de van de energie neemt. Ben wel voor verdelers mee flow regeling. Nu zou je ook nog pomsturing doen Een hydraulisch bufferdat is niet perse nodig maar in die situatie wel gewenst. Verder zou ik eens gaan kijken naar evo home die is ook goed in vloerverwarming regeling met pompsturing en zelfs nog zones op de vloerverwarming En ik zag tussen de boiler voor de keuken een homewizerd wcd je had ook voor een zelflerende boiler kunnen kiezen die verwarmt intelligent met 1x in de week boven de 60graden en zorgt er voor dat hij warm is op gewenste momenten en zal er voor kiezen dit dan op half vermogen mocht het nodig zijn gaat hij op vol vermogen verder leuk filmpje
Ringleiding is altijd verspilling.. en moet je nooit doen..
Een hydraulisch neutraal buffervat heb je altijd nodig met een naregeling..
Honeywell evohome is waardeloos.. dat bedrijf gaat niet mee met zijn tijd.. en in dit geval niet nodig..
Zelflerende boiler heeft geen toegevoegde waarde.. en je kunt er minder mee dan met een domme boiler en een HomeWizard energysocket..
Hallo John, je zegt dat je de verdelers nog ga vervangen voor laag temp verdelers, maar is het nu zo dat de ene grote transportpomp al het werk vd 4 pompen overneemt die je uitgeschakeld hebt ? Dus dat je overal genoeg flow door de vloeren krijgt, zelfs als de oude pompen er nog tussen zitten wat weer weerstand geeft.
Klopt.. zolang de toevoerleidingen maar groot genoeg zijn.. en weing weerstand hebben..
Als je nu werkt dan werkt het met een andere verdeler zeker..
Top video! Kunt u uitgebreider uitleggen wat ze naregeling doet op de verdelers?
Sommige warmtepompen verwarmen op basis van buitentemperatuur..
Dus dan kan een ruimte te warm worden.. naregeling voorkomt dat..
Is gewoon een thermostaat die de ruimtetemperatuur regelt..
Hoe doe je het nu met de tado thermostaat knoppen? Deze gaan bij lage warmtevraag ook maar minimaal open. Dan duurt het ook extra lang voor de ruimtes warm zijn? Ben benieuwd hoe jou ervaring is hiermee
Klopt.. dan heb je ook minder vermogen van de vloer nodig..
Heb je meer vermogen nodig dan stroomt er meer water door de vloer heen..
Dit werkt het beste met een slakkenhuis patroon..
Op de grote verdeler met ca. 9 groepen zit een thermostaat met tado knop. Hoe gaat dat qua debiet?
Prima.. als de ruimte bijna op temperatuur komt gaat de Tado iets dichter.. hierdoor wordt het verschil van de slangen iets groter en neemt het vermogen van de vloer af..
John, erg leuke video en goede uitleg. Leuk om te zien dat je ook veel doet met tado. Nu stelt tado dat ze tegenwoordig ook een regelaar hebben geschikt voor regeling van warmtepompen. Betekent dat dan dat de eigen regeling van de warmtepomp dan losgekoppeld kan worden?
Ik zag dat je 1 warmtepomp kunt aansturen met een warmtepomp connector.. ik weet niet wat voor verschillende mogelijkheden je hebt..
Tado moet eerst maar eens gaan luisteren naar wat de klant wilt..
Je kan niet technische aanpassingen doen via de app, je moet altijd bellen om iets aan te passen..
Je kunt geen meerdere huizen aanmelden op 1 emailadres..
Je hebt helaas nog geen zoneregeling voor vloerverwarming..
Geen bridge versterker.. i.v.m. langere afstanden..
Enz..
Zoals met HomeWizard.. daar kan je gewoon heel veel zelf instellen..👍🏻
Hallo John,
Ik heb je meeste videos gekeken en zie een echte vakmen die goed werk afleverd! Ik zou graag door jou mijn cv installatie / vloerverwarming willen laten inregelen. Ik weet dat je heel druk bent en ik heb ook zeker geen haast.
is dit mogelijk?
Mvg,
Tim
Je kunt via Google een berichtje sturen..😉
John, krijg je die lage temperatuur verdelers zonder flowmeters wel goed ontlucht? Ik heb daar in de praktijk altijd problemen mee. Een beetje lucht en de flow komt niet op gang in die kring zonder extra pomp. Het is ook heel lastig controleren zonder flow meter.
Het beste is gewoon een ltv verdeler met debietmeters..
Ontluchten van ltv niet zoveel problemen mee..
John, die grote Grundfos pomp gaat toch pas echt werken bij warmte vraag? Met de tado regelaars zou je hier toch geen pomp schakelaar op hoeven zetten. De grundfos pomp leek een alpha magma pomp
Je zou eventueel een ontvanger kunnen plaatsen die de pomp aanstuurt..
Alleen ik heb eerst de pompschakelaar geplaatst en een paar maanden later pas de naregeling..
We moesten ook kijken of het signaal wel goed doorkwam in zo'n groot pand.. Tado heeft geen signaal versterkers..😬
Top weer, mooie besparingen kunnen realiseren! Ben eigenlijk wel nog benieuwd of je weet op welke grond(en) die zonnepanelen installatie niet door de SCOPE12 keuring gekomen is.
De solar kabels hingen in het gebouw los en zonder mantelbuis.. en buiten was het ook niet veel soeps..
een ringleiding leg je niet aan voor een keukenblok, hoe zit het met andere douche/voetenwas ruimtes ?
Douche zit bij de andere boiler aangesloten..
Voetenwasruimte zit naast de keuken.. en zit op de 30liter boiler aangesloten.. dit werkt perfect.. aangezien er een mengkraan zit die 35 graden levert om je voeten te wassen..👍🏻
Je hebt de pompen op de verdelers dus gewoon uit het stopcontact getrokken..geeft die niet draaiende pomp dan niet teveel weerstand? Ik vraag dat omdat ik een (instelbare) verdeler heb met pomp maar deze er wellicht uit wil halen. Maar zou dus kunnen testen door de pomp gewoon uit te zetten.
Je kunt het proberen.. je radiatoren worden dan niet warmer dan 35 graden..
Als het werkt dan kan je misschien wel de pomp weghalen..
zit er goed uit, hoe voorkom je eigenlijk dat je een slechte installatie krijgt en weer alles opnieuw moet doen.
Goed advies..😊
Wat doet de tado radiator thermostaat op vloerverwarmingsverdeler. Wat doet zo’n ‘naregeling’?
Die regelt de temperatuur van een ruimte.. net als je thermostaat thuis..
De warmtepompen worden aangestuurd op basis van de buitentemperatuur..
Vandaar dat het een naregeling heet..😉
Erg ingewikkelde installatie in het hele gebouw. Kan dat niet eenvoudiger. Of is het het resultaat van tientallen jaren systemen aan elkaar knopen en uitbreiden?
Alles in de cv-ruimte is nieuw.. behalve de verdelers..
Dit is niet zo ingewikkeld en standaard voor zo'n gebouw..
Waar is die module naregeling voor
Net als een gewone thermostaat.. die regelt de ruimtetemperatuur..
Hey John,
Hoeveel Liter/min reken jij voor vloerverwarming ? Heb je daar een vuistregel voor ?
In je filmpjes zit je tussen de 2 en 5 liter/min met die watts debietmeter, en maakt het uit of die in de retour of aanvoer zit. In je meeste filmpjes zit die in de retour maar in dit filmje in de aanvoer.
Dat ligt aan de aanvoertemperatuur, aantal groepen ed.. geen vaste liters voor..
Als je bijvoorbeeld met een aanvoertemperatuur van 40graden zou werken dan heb je misschien 6ltr/min nodig..
Maar met stadsverwarming misschien maar 2ltr/minuut
Interessante video, lekker bezig!
Bedankt..👍🏻
Zat dat 'Duurzame moskee'-bordje al op de muur voordat je aan de slag ging?
Zeker.. er zijn ook meerdere duurzame moskeën...
Vreemd dat Daikin zelf geen centrale besturing heeft voor het aansturen van de centrale pomp, Nine e.d. hebben dat volgens mij wel
Misschien hebben ze dat wel.. maar ik wilde het eens zo proberen om te zien hoe en of het werkt..😉
Prio 1 zonnepanelen weer werkend maken volgens Scope 12
De eerste panelen die werken alweer..👍🏻
Een vraag aan John.
Als de hele zomer de cv pompen uitstaan, en winter breekt aan en de thermostaat stuurt de pomp aan.. ben je dan niet bang dat de pomp vast gaat zitten??
Ze gaan elke dag 5 minutes even aan.. geen last van vastzittende pompen..
Label A pomp zijn ook sterker met opstarten..👍🏻
Mooi project. Geen standaard situatie.
Geen enkele installatie is standaard..😊👍🏻
Scop 12 test voor Sola Edge? Wat is dat John?
Dat is voor grote zonnepaneel installaties.. 50 of meer panelen..
Zal wel warm zijn in dat hok. Alle leidingen, pompen en appendages zijn niet geisoleerd...
Nee.. totaal niet warm.. de leidingen worden maar maximaal 40 graden..
Maar isolatie is wel een dingetje..😉
Ik (en meerderen op tweakers) hebben veel flipperende/fluctuerende awt/dt/powerusage bij de daikin split altherma3. Komt je dit bekend voor of hoe is dit op te lossen? Meer info en fotos kan ik je sturen.
Kom niet zo vaak Daikin tegen..
Maar ik ben wel benieuwd naar de info en foto's..😉
Interessante materie 👌. Dat sluit je niet even aan met alleen een LOI cusus 😂
Er zijn mensen die zeggen dat het niet zoveel voorsteld..🤣
John voor jou allemaal koek en ei maar ik ben je na 1 minuut al totaal kwijt. Zal ongetwijfeld ook aan mijzelf liggen..
Gewoon veel filmpjes kijken.. dan blijft het vanzelf wel een keer hangen..😉👍🏻
beetje een janboel ik neem aan dat er steeds meer bijgebouwt is dan krijg je dit soort projecten
Nee hoor.. kom dit wel vaker tegen.. ook bij nieuwe gebouwen/woningen..
Installaties worden te complex en te duur gemaakt omdat de installatiebedrijven er dan lekker veel aan kunnen verdienen..
Al met al wel keurig geïnstalleerd. Janmer dat de kennis alleen ontbreekt..
Daar gaat het helaas heel vaak fout..
Niet alleen in de installatie branche..
Top video!
Nou wie dat heeft geïnstalleerd mag weer terug naar school
Daarom heb ik voor de zekerheid hun bedrijfsnaam geblurd..😁
Een ringwaterleiding nooit doen..
Is een uitspraak die te kort door de bocht is. Als het juist word aangelegd met een juiste opwekker is dit geen energieslurper.
Ook zou ik de pompschakelaar van de grundfos pomp afhalen, hierdoor word de levensduur stukken minder.
Als het een magna 3 is dan is ook nog eens overbodig omdat deze pomp drukgestuurd is.
Een ringleiding is altijd een energieslurper.. beter 2 opwekkers dan 1 ringleiding..
Als je de Magna 3 schakeld dan verkort de levensduur NIET.. hij heeft er apparte aansluiting voor..
Ook al is hij drukgestuurd.. een pomp MOET uitgaan..
Tjonge wat kom jij een hoop verspilling van energie tegen door slecht aangelegde systemen. Denk eens aan alle besparingen die jouw interventies opleveren, dat is alles bij elkaar genomen wel een aardige druppel op de gloeiende plaat aan het worden zeg….
Klopt.. en dan ben ik maar 1 persoon.. moet je nagaan wat er echt bespaart kan worden..😊