Ik vind het wel een apart verhaal, de maximale warmteafgifte van een infraroodpaneel is maximaal 100% van de electrische energie. Je COP is niet 0, maar ergens tussen 0 en 1. De COP van een warmtepomp is ergens tussen 0 (mag hopen hoger) en bijvoorbeeld 5. Daar kan je een mooi verhaal over aanstralen bij vertellen, wat geen onzin is, maar het blijft een maximaal COP1 warmtebron. Is je gebouw dermate goed geïsoleerd dat je met een COP1 warmtebron met weinig energieverbruik afkan, dan is dat best mooi, maar dan blijft die COP nog onder die 1. Infrarood als hoofdverwarming is voor de meeste mensen gewoon ongeschikt. Je hebt gewoon 3-5x meer zoveel energie nodig om je huis te verwarmen. Voor bij verwarmen is er een stuk minder mis mee. De 'cheat code' die een warmtepomp gebruikt om boven die COP van 1 uit te komen is een externe warmtebron (de buitenlucht) te gebruiken. Het lastige is dat je infrarood goed kan inzetten om jezelf te verwarmen, en niet de ruimte. Dat geeft het voordeel aan infrarood dat je niet een hele ruimte hoeft op te warmen, en met een lager wattage afkan. Maar die COP is er gewoon nog.
Straling werkt op een andere manier. Daarbij is een COP niet van toepassing. De warmte die een paneel afgeeft en daarbij de lucht verwarmt is niet van belang. Vandaar dat Leo gekscherend aangeeft dat de COP 0 is. Maar het effect van straling is blijkbaar erg lastig om te begrijpen. Probeer het eens ergens te ervaren.
@@instappenvanhetgasaf.4374 Ik denk dat je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel. Je hebt hier te maken met de wet van behoud van energie. De stralingswarmte is het product van de energie die de door de IR panelen omgezet wordt van elektrische energie naar de infrarood golf. Dat betekent dat er nooit meer energie kan afgegeven worden door een infrarood paneel dan de elektrische energie die dit paneel omzet. De truc van een warmtepomp is om de elektrische energie te gebruiken om energie die er al is, de warmte van de buitenlucht, te transporteren. Net zoals dat een verbrandingsmotor een bepaalde hoeveelheid energie omzet in warmte, en een bepaalde hoeveelheid omzet in kinetische energie. De verhouding tussen de omzetting van brandstof naar kinetische energie bij een verbrandingsmotor is de efficientie/performance. Dat zelfde heb je bij een CV ketel, een electrische straalkachel, etc. Al deze vormen van verwarmen leveren op zijn best een COP van 1 op, omdat dat alle energie is die ze opnemen. Er is geen externe bron. Die is er wel bij een warmtepomp. De berekening van COP is als volgt: COP = Q / W, waarbij Q de hoeveelheid afgegeven warmte is, en W de hoeveelheid energie is. Dat de Q bij een IR paneel een stuk lastiger is om te bepalen door de gebruikscyclus is zeker waar. Afhankelijk van wat het IR paneel opwarmt, geeft dat gene ook weer warmte af. Maar dat wil dus niet zeggen dat een IR paneel meer warmte kan afgeven dan er aan elektrische energie in gaat.
Het kost, in centen gemeten, minder om -mij- te verwarmen dan wat het kost om een ruimte te verwarmen (die mij dan weer verwarmd). Zo heb ik het begrepen.
@@Rojillosdat is waar als je het gebruikt als bijverwarming. Maar om schimmel te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden heb je wat meer warmte nodig. Voor zowel het gebruik van IR panelen als een warmtepomp is de EPG te berekenen, dat moet namelijk voor nieuwbouw. De EPG reken je uit voor het hele gebouw. En ook in die berekening komt een warmtepomp vaak voordeliger uit. Er worden in het filmpje met wat termen gegooid zonder er echte onderbouwing aan te geven. Infra rood verwarming heeft zeker een nut, en ik vind het ook heerlijk om de stralingswarmte bij mijn werkplek te hebben, maar zo als het in dit filmpje uitgelegd wordt ga je niet een betere keuze maken. Jammer, want de eerdere content was wel goed.
Hoe kun je een infrarood paneel dan samen met een thermostaat gebruiken ?Infrarood verwarmt objecten en niet de omgeving. Dan lijkt mij een thermostaat i.c.m infrarood panelen niet werken. Welke temperatuur meet de thermostaat?
Goede en terechte vraag. Het ligt eraan of je infrarood als spotverwarming doet of de gehele ruimte wilt verwarmen. Wanneer je een gehele ruimte wilt gaan verwarmen dmv infrarood dan duurt het even voordat alle materialen in de ruimte hun warmte gaan uitstralen door het infrarood. Dat geeft een heel stabiel warmtegevoel en daarbij blijkt dat 19 graden op de thermostaat ruim voldoende is om je comfortabel te voelen. De ruimte geeft dus de warmtestraling af. Kijk ook even een andere video die ik heb gepost waarbij ik een blok hout voor een infrarood paneel heb gezet en de temperatuurstijging heb gemeten. Bij spotverwarming werkt het iets anders. Dat doe ik bijvoorbeeld op mijn werkkamer. Deze is vaak een graad of 14 waneer ik ga werken achter mijn bureau. Veel te koud.Met een paneel boven mij kan ik prima werken zonder dat ik het koud krijg. De thermostaat ligt dan aan het eind op mijn bureau. Het grappige is is dat rond een uur of 12 de gehele kamertemperatuur is mee gaan stijgen tot vaak wel 19 graden.
@@instappenvanhetgasaf.4374Correctie, lucht bevat vocht. En mensen, dieren, planten, koken, etc. verhogen in huis het vochtgehalte. Als lucht wordt verwarmd, blijft het absolute vochtgehalte gelijk maar daalt de relatieve vochtigheid. Dit laatste omdat warmere lucht meer vocht kan vasthouden. Andersom geldt: als de temperatuur daalt, stijgt de relatieve vochtigheid(RV) Bij een té lage lucht temperatuur(*) kan 100% RV worden bereikt, ofwel het dauwpunt(*), en dan treedt condensatie op. (bij terugkerend/ aanhoudend ontstaat dan kans op schimmel) Bereiken van het dauwpunt is gerelateerd aan de luchttemperatuur (en luchtdruk en RV) en doordat je met IR-verwaming de temperatuur (veel) lager kunt instellen terwijl je het zelf wel comfortabel hebt, is het dus zaak om de RV goed te bewaken, vooral op koude plekjes en hoekjes (koudebruggen) in de woningconstructie. (zeker bij een intensief huishouden met veel personen, dieren, planten en dagelijks sportende pubers die 8x maal daags in de keuken druk bezig zijn met opwarmen bakken etc.😉 (*) verwijzend naar het Mollier diagram
Ik heb al 12 jaar geen Gas. Zonnepanelen. Inductiekoken, HT Warmtepomp. Aansluiten op de CV Radiatoren. Klaar Zo makkelijk is het. Stroom van het dak. 6000 kWh. Warmtepomp produceert Energie in de vorm van Warmte. 1 kWh stroom voor 4 kW warmte. Geen Gas geen energierekening.
@@instappenvanhetgasaf.4374 Bedankt. Geen Warmtenet, Geen Monopoly. Niet Blauw Betalen, Geen Energiearmoede. In Hoogezand 2 Energiewijken zonder Gas. Zonnedaken Inductiekoken warmtepomp. Klaar. Kom kijken in Hoogezand. Kan overal.
Lucht-water warmtepompen vragen inclusief installatie een investering van €10.000,- tot €25.000. 7 maanden per jaar wordt de investering niet benut voor verwarming maar hooguit voor warm tapwater middels een enorm buffervat. Dat buffervat wordt ook nog 365 dagen op een temperatuur van 55 graden gehouden. Ik zie de ratio niet van een degelijke investering. Infrarood verwarming en een elektrische boiler zijn in vergelijking met bovenstaande veel efficiënter. Men spreekt over terugverdientijd en energiekosten van warmtepompen in vergelijking met gas. In de maandlasten wordt zelden de afschrijving van de installatie meegenomen. Daarom kan Infrarood verwarming gezien de lage investering veel voordeliger zijn over die termijn van 15 jaar en het heeft het door het ontbreken van slijtage gevoelige onderdelen waarschijnlijk een levensduur die de 15 jaar gemakkelijk overtreft.
Kan inderdaad. Maar verschilt per geval. Mijn warmtepomp heeft incl. materiaal en na subsidie 1500 euro gekost. Installatie zelf ontworpen en aangelegd. Geen groot sanitair buffervat toegepast, wel een (kleiner) buffervat om het volume/massatraagheid van de installtie te vergroten, nodig om pendelen van de warmtepomp te voorkomen, wat weer zorgt voor een lange levensduur van de WTP. Geen situatie is gelijk😉
@@CharlieMirakel Inderdaad, geen situatie is gelijk. En zo te lezen heb je er goed over nagedacht en veel kosten bespaard. Dat maakt het een andere rekensom. Uit nieuwsgierigheid, hoe voorzie jij in warm water?
infrarood is zalig..waar t ook aanstaat..maar t verbruikt teveel stroom. maar daar word aan gewerkt met t victron systeem in huis MET ess en batterijopslag. gewoon de meute een beetje voor zijn zeg maar..en dan kan t wel met infrarood. en dat is lekker !!! hemels. die tip van pvc is wel handig, wat is t alternatief dan voor pvc op de vloer? kortom mijn vraag is. wat voor matriaal is nog slecht voor infraroodverwarming behalve glas.
Reflecterende materialen nemen minder IR straling op. Het duurt dan langer voordat deze materialen zijn opgewarmd. Oliehoudende producten nemen juist meer IR straling op en worden hierdoor sneller verwarmd.
Dank voor de uitleg. Is er een helder overzicht welke materialen prima zijn met ir panelen? Hoe zit het dan bv in een badkamer? Woonkamer? En waar moet je die in de woonkamer plaatsen? Is verwarmen met ir in de woonkamer voordeliger en kan in de winter de radiator gewoon dichtblijven?
@@WiljanWiljan hoifdverwarmen op welke manier dan ook met ir is veel te duur. echter als bijverwarming is t ideaal op plekken waar je bijv. tv kijkt,slaapt of eet of werkt.
@@roversberg het is zéker niet te duur. ik heb mijn volledige huis voorzien van IR panelen en heb een zeer aangenaam klimaat binnen. kosten blijven significant lager dan hetzelfde vorig jaar met gas. met 19 panelen op het dak lach ik me drie slagen in de rondte.
Vergelijking warmteeffect van een gazon en asfalt klopt niet. Gras warmt inderdaad veel minder op maar in tegen stelling tot asfalt verdampt gras water en koelt door de verdampingswarmte dus af.
ik ben inmiddels van het gas af en gebruik infraroodverwarming in mijn gehele huis. toch nog wat geleerd in deze video. want vroeg me inderdaad geregeld af waarom ik soms wel en soms niet de warmte voelde vanaf het paneel. ik ben dus heel vaak 'in balans'😎
@@zorrava mijn woning is uit 1974. maandelijkse kosten zijn uiteraard afhankelijk van je contract. grofweg ligt mijn gemiddelde op 35 kwh per dag aan stroom verbruik en als ik de kosten daarvan vergelijk met gas vorig jaar scheelt dat euro's per dag. maar zelfs wanneer de kosten gelijk zijn (hoger heb ik nog niet gehad) dan heb ik natuurlijk mijn zonnepanelen en de salderings regeling.🌞😎
Als ik mijn warmtepomp, die de vloerverwarming voedt, uit zet dan verwarm ik mijn woonkamer (90m2, met 24 m2 tripple glasoppervlak) met een lucht-lucht warmtepomp (ofwel airco) tegen een verbruik van zo'n 6 kWh per 24 uur bij een buitentemperatuur van nul graden. Gemiddelde kosten tot heden: amper 1 euro per dag. (contract á 21 cent/kWh) Woning is 40 jaar oud, heb ik wel flink verduurzaamd)
Infrarood heeft een waardeloos verbruik ten opzichte van een warmtepomp dus probeer het maar niet goed te praten onder het mom dat het "anders" werkt. Dat een COP niet van toepassing zou zijn is klinkklare onzin. In beide gevallen gaat er een X hoeveelheid aan elektra in als input en er komt een X hoeveelheid aan warmte weer uit als output. Het verschil hiertussen is bepalend voor de COP. Maar blijkbaar is dit erg lastig om te begrijpen.
Er is een verschil tussen convectie en straling. De zon warmt onze aarde op met straling. Met convent zou de zon dat niet kunnen. Immers in de ruimte is het koud. Heel koud. Het is juist het principe van straling dat wij kunnen genieten van de warmte van de zon.
Ben vooral benieuwd hoe het zit met de vochthuishouding wanneer je verwarmt met infrarood, tov convetiewarmte. Namelijk niet het hele huis wordt opgewarmd door de infrarood.
Doordat infrarood materialen opwarmt zal vocht juist verdwijnen. De meest vochtproblemen worden veroorzaakt door vocht van buitenaf. Dit moet je altijd zien te voorkomen.
@@bartbjorri9502 Mijn eurom drybest 30 gebruikt in de lage ventilatiestand (dan ontvochtigt tie ook beter) amper 300 Watt. Om de RLV op 60 % te houden (bij vriesend weer hoeft tie niet aan) draait tie per dag bij elkaar 1,5 uur. Ik heb dan ca 600 ml water. Behaaglijkheidstemperatuur ligt dan een graad hoger en door de condensatiewarmte en kWh verbruik de temperatuur ook een halve graad hoger.
@@instappenvanhetgasaf.4374 De stelling dat de meeste vochtproblemen van buiten komen is niet juist. Vocht wordt juist ook binnen geproduceerd door mensen en huisdieren (door uitademen en via de huid) en leefgewoonten zoals koken en hebben van planten. Hierdoor kan het relatieve vochtgehalte te hoog oplopen. (met mogelijke kans op condensvorming en op termijn kans op schimmels) Reduceren van een te hoog relatief vochtgehalte kan door verversen van lucht (ventilatie) en/of door het verhogen van de luchttemperatuur. Immers het Relatieve gehalte geldt t.o.v. de luchttemperatuur omdat warmere lucht kan meer gram/m3 vocht kan bevatten waardoor de kans op condensatie af neemt. Deze natuurkundige verschijnselen worden o.a. verklaard in het Mollier diagram. In de praktijk: ga maar eens met 4 personen in een auto zitten zonder ventilatie. Binnen een minuut zijn de (koude) ramen beslagen. En zodra je gaat rijden met open ramen, zal de condens verdwijnen, zelfs ook bij koude buitenlucht en zonder de kachel aan te zetten.🙂
@@instappenvanhetgasaf.4374 Maar heeft u de RV wel eens langduring gemeten? Ik meet en registreer het hele jaar door de temperatuur en RV in alle ruimtes in de woning en kantoren en onder de 15 graden kan de RV regelmatig te hoog oplopen (>60 tot 75%) dus dit correspondeert met het advies om minimaal 15 graden aan te houden en naarmate het gebruik van de ruimte intensiveert zal zelfs de minimale luchttemperatuur van 15 graden al gauw te laag kunnen zijn voor een goede conditionering. Let wel: "geen last van vocht" zegt niet direct iets. Meten is weten. Langdurig te hoge RV is slecht voor de gezondheid en als na verloop van (lange) tijd opeens schimmelsporen zichtbaar worden in muren of plafonds dan is het te laat want die schimmels krijg je er vrijwel niet meer uit en zijn zeer slecht voor de gezondheid.
@@CharlieMirakel Ik verwarm niet alle kamers in mijn huis. De onverwarmde vertrekken zakken bij licht vriezen wel naar 5C. De RV is dan iets van 80. Toch heb ik op die kamers geen last schimmels of ander vocht gerelateerd onheil. Zorg wel voor regelmatig ventileren door een raam een tijdje op een kier te zetten. Gaat prima. Een direct verband tussen hoge RV en schimmels lijkt mij er niet te zijn.
@@streamer6646Niet een te hoge RV is het probleem maar de vorming van condens is het probleem. Hoe hoger de RV, hoe groter de kans op condens. Maar, als je die ruimtes goed ventileert, zoals je aangeeft, en niet extra vocht inbrengt (door gebruik van de ruimtes: vocht uitademen en afgeven via de huid) én er zijn geen te koude oppervlakken (ramen, muren) dan kan condens uitblijven inderdaad zolang op geen enkele plek 100% RV wordt bereikt in de ruimte. Maar er is wel degelijk een harde natuurkundig verklaarde relatie tussen hoge RV en kans op condensatie met als gevolg kans op schimmels (die je niet altijd ziet!) want condensatie treedt immers gegarandeerd op bij 100% RV omdat de lucht nu eenmaal niet meer vocht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur. Die 100% RV bereik je eerder bij een lage lucht temperatuur. Het begrip Relatieve Vochtigheid is hier juist op gebaseerd. Zie het Mollier diagram.
@@CharlieMirakel Dank voor de toelichting. Als er condens ontstaat op de ramen haal ik die weg. Vaak is alleen wat ventileren voldoende. Er wordt verder niet gewoond of verbleven in die vertrekken. Beheersbaar. No problem. 100% RV heb ik er nog nooit gezien. Geen zwarte stipjes op de muren.
Goede uitleg zoals altijd. Isolatie is de beste aanpak. Welke materialen? Ik heb sinds 2019 infrarood in de gehele woning( 110 vierkante meter.) 2 panelen 1100 wat die keuken en woonkamer verwarmen aangestuurd door een klok thermostaat. Werkt fantastisch. Houten parketvloer. altijd warme voeten (met Gas niet altijd het geval). In de douche hebben we een infrarood spiegel 900 Wat, die tegen een wand die met kurk (3 mm) bekleed is straalt. Ook hier een klok thermostaat. Zoals eerder aangegeven betalen we nu minder dan met Gas. Ook bezoekers geven aan dat het aangenaam binnen is. De houten vloer straalt warmte af en verwarmt uiteindelijk ook de lucht. De thermosstaat staat overdag altijd op 21,5 graden. met een losse thermostaat de gehele ruimte gemeten en dan komen de waardes tussen de 19 en 20 graden uit. Wij behoren tot de categorie bejaard en zijn normaal gesproken de gehele dag thuis. Energie verbruik, inductie koken, doorstroom ventiel voor warm water, TV, Licht, enz. en verwarmen en in de zomer koelen met Airco gemiddeld minder dan 5000 kWh per jaar. Wij hebben wel de dure Duitse (Mxxinno) . Ik weet niet wat het verschil is met goedkopere panelen .Begin anders eens met een goed paneel en bijbehorende thermostaat. Succes.
Wij gebruiken overdag vanaf 7.30 uur een airco en vanaf 18.00 uur de panelen 2 x 1300 watt tot ca 22.30 uur. Daarna uit. Door goede isolatie koelt het niet verder af naar 15 graden. Bevalt ons goed. We overwegen nu een badkamerpaneel.
Als u ook een airco hebt is het verstandiger om deze te gebruiken voor verwarming. Want een airco (is een warmtepomp) heeft een rendement van tussen de 300 en 600 % en een infraroodpaneel slechts 100 %. Bovendien kunt u met de airco in de na-nacht al gebruiken met goedkope nachtstroom.
Ik ben van de houtkachel af, die moest er uit van de woningbouw en ik verloor de rechtszaak, ik heb artrose en de warmte van die dingen zijn erg goed voor mij. Helaas is electrisch niet te doen, te duur. Heb nu een gasfles en infrarood straler maar had een heel erg schone rocket mass heater welke bijna net zo schoon was als aardgas, geen fijnstof en en geen schoorsteen vegen meer, zo schoon zijn die. Belachelijk dat ze alles verbieden en al zeker als anderen wel moegen gebruiken, wat discrim inatie is.
@@instappenvanhetgasaf.4374 Die werkt prima maar uitlaatgas komt in huis en heb ene lpg gasfles in huis. Ben bezig met de kas, en denk aan een rocket daar in, je kan prima vertoeven in een kas, zo omzeil ik het verbod.
@@SpiethstarNatuurkundige les is nou nét niet. Meneer weet het waarschijnlijk allemaal wel goed maar in dit filmpje slingert hij wat termen door elkaar, maakt de insteek van een verhaaltje veelal niet af en heeft het over W-kundige berekeningen (deze 'kunde' bestaat niet) En meneer hanteert onterechte superlatieven, zoals bijvoorbeeld: "jezelf op 37 graden houden met zo min mogelijk energieverlies" Dit is niet juist en moet zijn: "jezelf op 37 graden houden met het voor enig moment geldende júiste energieverlies"😉
Ik vind het wel een apart verhaal, de maximale warmteafgifte van een infraroodpaneel is maximaal 100% van de electrische energie. Je COP is niet 0, maar ergens tussen 0 en 1. De COP van een warmtepomp is ergens tussen 0 (mag hopen hoger) en bijvoorbeeld 5.
Daar kan je een mooi verhaal over aanstralen bij vertellen, wat geen onzin is, maar het blijft een maximaal COP1 warmtebron. Is je gebouw dermate goed geïsoleerd dat je met een COP1 warmtebron met weinig energieverbruik afkan, dan is dat best mooi, maar dan blijft die COP nog onder die 1.
Infrarood als hoofdverwarming is voor de meeste mensen gewoon ongeschikt. Je hebt gewoon 3-5x meer zoveel energie nodig om je huis te verwarmen. Voor bij verwarmen is er een stuk minder mis mee. De 'cheat code' die een warmtepomp gebruikt om boven die COP van 1 uit te komen is een externe warmtebron (de buitenlucht) te gebruiken.
Het lastige is dat je infrarood goed kan inzetten om jezelf te verwarmen, en niet de ruimte. Dat geeft het voordeel aan infrarood dat je niet een hele ruimte hoeft op te warmen, en met een lager wattage afkan. Maar die COP is er gewoon nog.
Straling werkt op een andere manier. Daarbij is een COP niet van toepassing. De warmte die een paneel afgeeft en daarbij de lucht verwarmt is niet van belang. Vandaar dat Leo gekscherend aangeeft dat de COP 0 is. Maar het effect van straling is blijkbaar erg lastig om te begrijpen. Probeer het eens ergens te ervaren.
@@instappenvanhetgasaf.4374 Ik denk dat je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel. Je hebt hier te maken met de wet van behoud van energie. De stralingswarmte is het product van de energie die de door de IR panelen omgezet wordt van elektrische energie naar de infrarood golf. Dat betekent dat er nooit meer energie kan afgegeven worden door een infrarood paneel dan de elektrische energie die dit paneel omzet. De truc van een warmtepomp is om de elektrische energie te gebruiken om energie die er al is, de warmte van de buitenlucht, te transporteren. Net zoals dat een verbrandingsmotor een bepaalde hoeveelheid energie omzet in warmte, en een bepaalde hoeveelheid omzet in kinetische energie. De verhouding tussen de omzetting van brandstof naar kinetische energie bij een verbrandingsmotor is de efficientie/performance.
Dat zelfde heb je bij een CV ketel, een electrische straalkachel, etc.
Al deze vormen van verwarmen leveren op zijn best een COP van 1 op, omdat dat alle energie is die ze opnemen. Er is geen externe bron. Die is er wel bij een warmtepomp.
De berekening van COP is als volgt:
COP = Q / W, waarbij Q de hoeveelheid afgegeven warmte is, en W de hoeveelheid energie is.
Dat de Q bij een IR paneel een stuk lastiger is om te bepalen door de gebruikscyclus is zeker waar. Afhankelijk van wat het IR paneel opwarmt, geeft dat gene ook weer warmte af. Maar dat wil dus niet zeggen dat een IR paneel meer warmte kan afgeven dan er aan elektrische energie in gaat.
@@simondelacourt23 Fijn, eindelijk weer iemand die het écht begrijpt én kan toelichten met feiten die wetenschappelijk herleidbaar zijn.👍
Het kost, in centen gemeten, minder om -mij- te verwarmen dan wat het kost om een ruimte te verwarmen (die mij dan weer verwarmd). Zo heb ik het begrepen.
@@Rojillosdat is waar als je het gebruikt als bijverwarming. Maar om schimmel te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden heb je wat meer warmte nodig. Voor zowel het gebruik van IR panelen als een warmtepomp is de EPG te berekenen, dat moet namelijk voor nieuwbouw. De EPG reken je uit voor het hele gebouw. En ook in die berekening komt een warmtepomp vaak voordeliger uit. Er worden in het filmpje met wat termen gegooid zonder er echte onderbouwing aan te geven. Infra rood verwarming heeft zeker een nut, en ik vind het ook heerlijk om de stralingswarmte bij mijn werkplek te hebben, maar zo als het in dit filmpje uitgelegd wordt ga je niet een betere keuze maken. Jammer, want de eerdere content was wel goed.
Hoe kun je een infrarood paneel dan samen met een thermostaat gebruiken ?Infrarood verwarmt objecten en niet de omgeving. Dan lijkt mij een thermostaat i.c.m infrarood panelen niet werken. Welke temperatuur meet de thermostaat?
Heerlijk, deze terechte vraag🙃👍
@@CharlieMirakelvolgens mij zegt die ook in de video ook dat door het (bij)verwarmen met infrarood de thermostaat wat lager kan.
Goede en terechte vraag. Het ligt eraan of je infrarood als spotverwarming doet of de gehele ruimte wilt verwarmen. Wanneer je een gehele ruimte wilt gaan verwarmen dmv infrarood dan duurt het even voordat alle materialen in de ruimte hun warmte gaan uitstralen door het infrarood. Dat geeft een heel stabiel warmtegevoel en daarbij blijkt dat 19 graden op de thermostaat ruim voldoende is om je comfortabel te voelen. De ruimte geeft dus de warmtestraling af. Kijk ook even een andere video die ik heb gepost waarbij ik een blok hout voor een infrarood paneel heb gezet en de temperatuurstijging heb gemeten. Bij spotverwarming werkt het iets anders. Dat doe ik bijvoorbeeld op mijn werkkamer. Deze is vaak een graad of 14 waneer ik ga werken achter mijn bureau. Veel te koud.Met een paneel boven mij kan ik prima werken zonder dat ik het koud krijg. De thermostaat ligt dan aan het eind op mijn bureau. Het grappige is is dat rond een uur of 12 de gehele kamertemperatuur is mee gaan stijgen tot vaak wel 19 graden.
Zeker duidelijke informatie, en ook mooi uitgelegd
Heeft het zin om infrarood kleed neer te leggen? (dus een vloerkleed met daar onder een infrarood)
Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Durf daarom hier niet over te zeggen.
Love it. 👍
Dank je!
Zoals gewoon, weer heel duidelijk..
Dank je
Dank je wel weer. Je zegt dat je kantoor som maar 12 graden is. Krijg je dan geen vocht en schimmel problemen?
In de twee jaar dat ik nu zo werk heb ik nog geen schimmel kunnen ontdekken. Vocht van buitenaf veroorzaakt vaak schimmel.
@@instappenvanhetgasaf.4374Correctie, lucht bevat vocht. En mensen, dieren, planten, koken, etc. verhogen in huis het vochtgehalte.
Als lucht wordt verwarmd, blijft het absolute vochtgehalte gelijk maar daalt de relatieve vochtigheid. Dit laatste omdat warmere lucht meer vocht kan vasthouden. Andersom geldt: als de temperatuur daalt, stijgt de relatieve vochtigheid(RV) Bij een té lage lucht temperatuur(*) kan 100% RV worden bereikt, ofwel het dauwpunt(*), en dan treedt condensatie op. (bij terugkerend/ aanhoudend ontstaat dan kans op schimmel)
Bereiken van het dauwpunt is gerelateerd aan de luchttemperatuur (en luchtdruk en RV) en doordat je met IR-verwaming de temperatuur (veel) lager kunt instellen terwijl je het zelf wel comfortabel hebt, is het dus zaak om de RV goed te bewaken, vooral op koude plekjes en hoekjes (koudebruggen) in de woningconstructie. (zeker bij een intensief huishouden met veel personen, dieren, planten en dagelijks sportende pubers die 8x maal daags in de keuken druk bezig zijn met opwarmen bakken etc.😉
(*) verwijzend naar het Mollier diagram
Ik heb al 12 jaar geen Gas. Zonnepanelen. Inductiekoken, HT Warmtepomp. Aansluiten op de CV Radiatoren. Klaar
Zo makkelijk is het. Stroom van het dak. 6000 kWh. Warmtepomp produceert Energie in de vorm van Warmte. 1 kWh stroom voor 4 kW warmte. Geen Gas geen energierekening.
Zo kan het zeker ook!
@@instappenvanhetgasaf.4374 Bedankt. Geen Warmtenet, Geen Monopoly. Niet Blauw Betalen, Geen Energiearmoede. In Hoogezand 2 Energiewijken zonder Gas. Zonnedaken Inductiekoken warmtepomp. Klaar. Kom kijken in Hoogezand. Kan overal.
Lucht-water warmtepompen vragen inclusief installatie een investering van €10.000,- tot €25.000.
7 maanden per jaar wordt de investering niet benut voor verwarming maar hooguit voor warm tapwater middels een enorm buffervat. Dat buffervat wordt ook nog 365 dagen op een temperatuur van 55 graden gehouden. Ik zie de ratio niet van een degelijke investering.
Infrarood verwarming en een elektrische boiler zijn in vergelijking met bovenstaande veel efficiënter.
Men spreekt over terugverdientijd en energiekosten van warmtepompen in vergelijking met gas. In de maandlasten wordt zelden de afschrijving van de installatie meegenomen.
Daarom kan Infrarood verwarming gezien de lage investering veel voordeliger zijn over die termijn van 15 jaar en het heeft het door het ontbreken van slijtage gevoelige onderdelen waarschijnlijk een levensduur die de 15 jaar gemakkelijk overtreft.
Zeker.
Kan inderdaad. Maar verschilt per geval. Mijn warmtepomp heeft incl. materiaal en na subsidie 1500 euro gekost. Installatie zelf ontworpen en aangelegd. Geen groot sanitair buffervat toegepast, wel een (kleiner) buffervat om het volume/massatraagheid van de installtie te vergroten, nodig om pendelen van de warmtepomp te voorkomen, wat weer zorgt voor een lange levensduur van de WTP.
Geen situatie is gelijk😉
@@CharlieMirakel Inderdaad, geen situatie is gelijk. En zo te lezen heb je er goed over nagedacht en veel kosten bespaard. Dat maakt het een andere rekensom.
Uit nieuwsgierigheid, hoe voorzie jij in warm water?
infrarood is zalig..waar t ook aanstaat..maar t verbruikt teveel stroom. maar daar word aan gewerkt met t victron systeem in huis MET ess en batterijopslag. gewoon de meute een beetje voor zijn zeg maar..en dan kan t wel met infrarood. en dat is lekker !!! hemels. die tip van pvc is wel handig, wat is t alternatief dan voor pvc op de vloer? kortom mijn vraag is. wat voor matriaal is nog slecht voor infraroodverwarming behalve glas.
Reflecterende materialen nemen minder IR straling op. Het duurt dan langer voordat deze materialen zijn opgewarmd. Oliehoudende producten nemen juist meer IR straling op en worden hierdoor sneller verwarmd.
Dank voor de uitleg. Is er een helder overzicht welke materialen prima zijn met ir panelen? Hoe zit het dan bv in een badkamer? Woonkamer? En waar moet je die in de woonkamer plaatsen? Is verwarmen met ir in de woonkamer voordeliger en kan in de winter de radiator gewoon dichtblijven?
In mijn keuken met tegels aan de muur moest ik per m2 cq m3 meer ir-vermogen installeren dan in de woonkamer.
@@WiljanWiljan hoifdverwarmen op welke manier dan ook met ir is veel te duur. echter als bijverwarming is t ideaal op plekken waar je bijv. tv kijkt,slaapt of eet of werkt.
@@roversberg het is zéker niet te duur. ik heb mijn volledige huis voorzien van IR panelen en heb een zeer aangenaam klimaat binnen. kosten blijven significant lager dan hetzelfde vorig jaar met gas. met 19 panelen op het dak lach ik me drie slagen in de rondte.
Vergelijking warmteeffect van een gazon en asfalt klopt niet. Gras warmt inderdaad veel minder op maar in tegen stelling tot asfalt verdampt gras water en koelt door de verdampingswarmte dus af.
Daar heb je gelijk in. Het voorbeeld was natuurlijk bedoelt om duidelijk te maken dat er verschil zit in materialen.
ik ben inmiddels van het gas af en gebruik infraroodverwarming in mijn gehele huis. toch nog wat geleerd in deze video. want vroeg me inderdaad geregeld af waarom ik soms wel en soms niet de warmte voelde vanaf het paneel. ik ben dus heel vaak 'in balans'😎
Hahaha Goed om te horen!
Kunt u iets zeggen over de maandelijkse lasten nu tov het gasverbruik voorheen? En welk bouwjaar woning heeft u?
@@zorrava mijn woning is uit 1974. maandelijkse kosten zijn uiteraard afhankelijk van je contract. grofweg ligt mijn gemiddelde op 35 kwh per dag aan stroom verbruik en als ik de kosten daarvan vergelijk met gas vorig jaar scheelt dat euro's per dag. maar zelfs wanneer de kosten gelijk zijn (hoger heb ik nog niet gehad) dan heb ik natuurlijk mijn zonnepanelen en de salderings regeling.🌞😎
Als ik mijn warmtepomp, die de vloerverwarming voedt, uit zet dan verwarm ik mijn woonkamer (90m2, met 24 m2 tripple glasoppervlak) met een lucht-lucht warmtepomp (ofwel airco) tegen een verbruik van zo'n 6 kWh per 24 uur bij een buitentemperatuur van nul graden. Gemiddelde kosten tot heden: amper 1 euro per dag. (contract á 21 cent/kWh)
Woning is 40 jaar oud, heb ik wel flink verduurzaamd)
Infrarood heeft een waardeloos verbruik ten opzichte van een warmtepomp dus probeer het maar niet goed te praten onder het mom dat het "anders" werkt. Dat een COP niet van toepassing zou zijn is klinkklare onzin. In beide gevallen gaat er een X hoeveelheid aan elektra in als input en er komt een X hoeveelheid aan warmte weer uit als output. Het verschil hiertussen is bepalend voor de COP. Maar blijkbaar is dit erg lastig om te begrijpen.
Er is een verschil tussen convectie en straling. De zon warmt onze aarde op met straling. Met convent zou de zon dat niet kunnen. Immers in de ruimte is het koud. Heel koud. Het is juist het principe van straling dat wij kunnen genieten van de warmte van de zon.
Ben vooral benieuwd hoe het zit met de vochthuishouding wanneer je verwarmt met infrarood, tov convetiewarmte. Namelijk niet het hele huis wordt opgewarmd door de infrarood.
Doordat infrarood materialen opwarmt zal vocht juist verdwijnen. De meest vochtproblemen worden veroorzaakt door vocht van buitenaf. Dit moet je altijd zien te voorkomen.
Voor een paar honderd euro heb je een elektrische luchtontvochtiger. Die gebruik ik ook naast mijn infraroodpanelen.
@@leonnelen151 En dat ding gebruikt bijna net zoveel stroom als een warmtepomp op een niet al te hoge stand.
@@bartbjorri9502 Mijn eurom drybest 30 gebruikt in de lage ventilatiestand (dan ontvochtigt tie ook beter) amper 300 Watt. Om de RLV op 60 % te houden (bij vriesend weer hoeft tie niet aan) draait tie per dag bij elkaar 1,5 uur. Ik heb dan ca 600 ml water. Behaaglijkheidstemperatuur ligt dan een graad hoger en door de condensatiewarmte en kWh verbruik de temperatuur ook een halve graad hoger.
@@instappenvanhetgasaf.4374 De stelling dat de meeste vochtproblemen van buiten komen is niet juist. Vocht wordt juist ook binnen geproduceerd door mensen en huisdieren (door uitademen en via de huid) en leefgewoonten zoals koken en hebben van planten. Hierdoor kan het relatieve vochtgehalte te hoog oplopen. (met mogelijke kans op condensvorming en op termijn kans op schimmels)
Reduceren van een te hoog relatief vochtgehalte kan door verversen van lucht (ventilatie) en/of door het verhogen van de luchttemperatuur. Immers het Relatieve gehalte geldt t.o.v. de luchttemperatuur omdat warmere lucht kan meer gram/m3 vocht kan bevatten waardoor de kans op condensatie af neemt. Deze natuurkundige verschijnselen worden o.a. verklaard in het Mollier diagram.
In de praktijk: ga maar eens met 4 personen in een auto zitten zonder ventilatie. Binnen een minuut zijn de (koude) ramen beslagen. En zodra je gaat rijden met open ramen, zal de condens verdwijnen, zelfs ook bij koude buitenlucht en zonder de kachel aan te zetten.🙂
12 graden boven.. Krijg je dan geen last van vochtproblemen?
Natuurlijk op hele koude dagen. Geen last van vocht.
@@instappenvanhetgasaf.4374 Maar heeft u de RV wel eens langduring gemeten? Ik meet en registreer het hele jaar door de temperatuur en RV in alle ruimtes in de woning en kantoren en onder de 15 graden kan de RV regelmatig te hoog oplopen (>60 tot 75%) dus dit correspondeert met het advies om minimaal 15 graden aan te houden en naarmate het gebruik van de ruimte intensiveert zal zelfs de minimale luchttemperatuur van 15 graden al gauw te laag kunnen zijn voor een goede conditionering.
Let wel: "geen last van vocht" zegt niet direct iets. Meten is weten. Langdurig te hoge RV is slecht voor de gezondheid en als na verloop van (lange) tijd opeens schimmelsporen zichtbaar worden in muren of plafonds dan is het te laat want die schimmels krijg je er vrijwel niet meer uit en zijn zeer slecht voor de gezondheid.
@@CharlieMirakel Ik verwarm niet alle kamers in mijn huis. De onverwarmde vertrekken zakken bij licht vriezen wel naar 5C. De RV is dan iets van 80. Toch heb ik op die kamers geen last schimmels of ander vocht gerelateerd onheil. Zorg wel voor regelmatig ventileren door een raam een tijdje op een kier te zetten. Gaat prima. Een direct verband tussen hoge RV en schimmels lijkt mij er niet te zijn.
@@streamer6646Niet een te hoge RV is het probleem maar de vorming van condens is het probleem. Hoe hoger de RV, hoe groter de kans op condens. Maar, als je die ruimtes goed ventileert, zoals je aangeeft, en niet extra vocht inbrengt (door gebruik van de ruimtes: vocht uitademen en afgeven via de huid) én er zijn geen te koude oppervlakken (ramen, muren) dan kan condens uitblijven inderdaad zolang op geen enkele plek 100% RV wordt bereikt in de ruimte.
Maar er is wel degelijk een harde natuurkundig verklaarde relatie tussen hoge RV en kans op condensatie met als gevolg kans op schimmels (die je niet altijd ziet!) want condensatie treedt immers gegarandeerd op bij 100% RV omdat de lucht nu eenmaal niet meer vocht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur. Die 100% RV bereik je eerder bij een lage lucht temperatuur. Het begrip Relatieve Vochtigheid is hier juist op gebaseerd. Zie het Mollier diagram.
@@CharlieMirakel Dank voor de toelichting. Als er condens ontstaat op de ramen haal ik die weg. Vaak is alleen wat ventileren voldoende. Er wordt verder niet gewoond of verbleven in die vertrekken. Beheersbaar. No problem. 100% RV heb ik er nog nooit gezien. Geen zwarte stipjes op de muren.
Goede uitleg zoals altijd.
Isolatie is de beste aanpak. Welke materialen? Ik heb sinds 2019 infrarood in de gehele woning( 110 vierkante meter.) 2 panelen 1100 wat die keuken en woonkamer verwarmen aangestuurd door een klok thermostaat. Werkt fantastisch. Houten parketvloer. altijd warme voeten (met Gas niet altijd het geval). In de douche hebben we een infrarood spiegel 900 Wat, die tegen een wand die met kurk (3 mm) bekleed is straalt. Ook hier een klok thermostaat. Zoals eerder aangegeven betalen we nu minder dan met Gas. Ook bezoekers geven aan dat het aangenaam binnen is. De houten vloer straalt warmte af en verwarmt uiteindelijk ook de lucht. De thermosstaat staat overdag altijd op 21,5 graden. met een losse thermostaat de gehele ruimte gemeten en dan komen de waardes tussen de 19 en 20 graden uit. Wij behoren tot de categorie bejaard en zijn normaal gesproken de gehele dag thuis. Energie verbruik, inductie koken, doorstroom ventiel voor warm water, TV, Licht, enz. en verwarmen en in de zomer koelen met Airco gemiddeld minder dan 5000 kWh per jaar. Wij hebben wel de dure Duitse (Mxxinno) . Ik weet niet wat het verschil is met goedkopere panelen
.Begin anders eens met een goed paneel en bijbehorende thermostaat. Succes.
Dag, wij hebben Maxxinno panelen. Bedoelt u deze ipv Mxxinno?
Heel mooi om gebruikers ervaring te horen.
Yes... dikke vingers sorry. Heb geen aandelen in het bedrijf, maar ben al jaren zeer tevreden.@@corbouius4057
Wij gebruiken overdag vanaf 7.30 uur een airco en vanaf 18.00 uur de panelen 2 x 1300 watt tot ca 22.30 uur. Daarna uit.
Door goede isolatie koelt het niet verder af naar 15 graden. Bevalt ons goed. We overwegen nu een badkamerpaneel.
Als u ook een airco hebt is het verstandiger om deze te gebruiken voor verwarming. Want een airco (is een warmtepomp) heeft een rendement van tussen de 300 en 600 % en een infraroodpaneel slechts 100 %. Bovendien kunt u met de airco in de na-nacht al gebruiken met goedkope nachtstroom.
Ik ben alleen en ga tukken, de andere zitten nog beneden
Behalve dat sommige warmte met geleiding gaat ipv straling is dit hoe ik het begrijp.
De voorbeelden zijn praktisch.
Ik ben van de houtkachel af, die moest er uit van de woningbouw en ik verloor de rechtszaak, ik heb artrose en de warmte van die dingen zijn erg goed voor mij. Helaas is
electrisch niet te doen, te duur. Heb nu een gasfles en infrarood straler maar had een heel erg schone rocket mass heater welke bijna net zo schoon was als aardgas, geen fijnstof en en geen schoorsteen vegen meer, zo schoon zijn die. Belachelijk dat ze alles verbieden en al zeker als anderen wel moegen gebruiken, wat discrim inatie is.
Ik hoop dat de infraroodstraler voor u werkt!
@@instappenvanhetgasaf.4374 Die werkt prima maar uitlaatgas komt in huis en heb ene lpg gasfles in huis. Ben bezig met de kas, en denk aan een rocket daar in, je kan prima vertoeven in een kas, zo omzeil ik het verbod.
Hoop verkoop blabla zonder echter informatie. Jammer, gemiste kans
Ik heb niks over verkopen gehoord volgens mij
Huh? Het is gewoon een natuurkunde les. Weet niet welke video jij heb gezien ;)
@@SpiethstarNatuurkundige les is nou nét niet. Meneer weet het waarschijnlijk allemaal wel goed maar in dit filmpje slingert hij wat termen door elkaar, maakt de insteek van een verhaaltje veelal niet af en heeft het over W-kundige berekeningen (deze 'kunde' bestaat niet)
En meneer hanteert onterechte superlatieven, zoals bijvoorbeeld:
"jezelf op 37 graden houden met zo min mogelijk energieverlies" Dit is niet juist en moet zijn: "jezelf op 37 graden houden met het voor enig moment geldende júiste energieverlies"😉
Dank je!@@rubenk1995
Dank je!@@Spiethstar