TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİSİ MÜMKÜN MÜ?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ม.ค. 2022
  • TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
    başlıklı videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
    • TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜR...
    TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİSİ MÜMKÜN MÜ?
    00:30 #Çip Nedir?
    03:49 Çipler Nerede Kullanılıyor?
    05:18 #Aselsan ve #Tübitak #Bilgem Ortaklığıyla Geliştirilen #İşlemci: #Çakıl
    05:55 #TSMC (Tayvan Yarıiletken Üretim Şirketi)
    07:19 Dünyadaki Önemli Çip Üreticileri (#Intel, #IBM, #TSMC, #Samsung vd.)
    10:54 Çipleri Üreten Makineler (#ASML, #SMEE, #Canon vd.)
    14:49 ASML'in #EUV #Litografi Cihazı
    16:52 #IBM'in 2 #Nanometre Çip Teknolojisi
    17:14 Türkiye'deki Durum Nedir?
    15:59 Tübitak Bilgem UEKAE #YİTAL (#Yarıiletken Teknolojileri #Araştırma #Laboratuvarı)
    19:19 Aselsan #Bilkent #Mikro #Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AB-MikroNano)
    19:58 Türkiye'de 65 Nanometre Teknolojisi Var Mı?
    20:11 Türkiye Ne Yapmalı? #Yerli #Çip #Sanayi #Girişimi
    21:06 Çip #Fabrikası İçin En Hızlı Seçenek
    21:53 #Kalıcı #Çözüm: Yerli Çip Sanayi
    24:21 #Mâlî Açıdan Türkiye'nin Gücü Bir Çip Fabrikası Kurmaya Yeter Mi?
    26:10 Türkiye'de EUV Litografi Cihazı #Üretilebilir Mi?
    28:04 #Çare: #Yerli #Çip #Sanayi
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 482

  • @numan.akdogan
    @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +9

    #Japonya'daki #Rapidus #Corporation şirketi 2027 yılında #EUV cihazlarını kullanarak, #2nm node teknolojisiyle #çip üretimi için hazırlık yapıyor. #Rapidus 2nm teknolojisi için #IBM ve #IMEC'le iş birliği anlaşması yapmış.
    Şirket geçen sene (10 August 2022) kurulmuş. Wikipedia, the Free Encyclopedia'daki bilgilere göre aşağıdaki 8 #Japon şirketi tarafından kurulan #Rapidus'un toplam yatırımı 7.3 #Milyar #Yen.
    #DENSO, #KIOXIA Group, #MUFG Bank, #NEC Corporation, #NTT, #SoftBank Group Corp., #Sony, ve #Toyota Motor Corporation tarafından kurulan şirkete önümüzdeki 10 yıl içerisinde ek olarak 36 #Milyar #Dolar #yatırım yapılacakmış.
    Yakın zamanda yayınladığım #çip videolarında #Türkiye'nin de #EUV teknolojisini edinebilmek için hızlıca adım atması gerektiğini ve bu alt yapıya sahip olacak #çip #üretim #şirketi için geniş katılımlı bir ortaklık kurulmasını önermiştim. Dünyanın gündemi bu işler. Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.
    TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİSİ MÜMKÜN MÜ?
    başlıklı bir önceki videomuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
    th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html
    TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
    başlıklı videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
    th-cam.com/video/DxsCp5QON1I/w-d-xo.html
    Wikipedia bağlantısı: en.m.wikipedia.org/wiki/Rapidus

    • @EzizEliyev-oq1di
      @EzizEliyev-oq1di ปีที่แล้ว +1

      CİP VARIMI GERİÇRKİTENİ?

    • @EzizEliyev-oq1di
      @EzizEliyev-oq1di ปีที่แล้ว +1

      VARISA ABİ BENE PİRİ TANE BU CİP TENİ VERİ NOLURU😢

  • @emre951
    @emre951 ปีที่แล้ว +3

    Numan hocam biz 4 yıldır Litografi Makineleri üzerine çalışmalar yürütüyoruz ve 1nm altı çip üretimi için tasarladığımız XUV Litografi cihazının başlangıç teorik altyapısını hazırlayıp ARGE-ÜRGE ye hazır hale getirdik. Bu cihaz teorik olarak hesapladığımız 4.7nm ışık kaynağı( lazer) ile çalışmasını ve 4.7nm ışığı yansıtacak Ayna mimarisini teorik olarak simülasyonlarla birlikte tasarladık. Bu projeyi 195m-250m Euro gibi tek bir Euv Litografi Makinesini alacak paraya 32 makineli bir çip üretim tesisini 8yıl içinde kuracak planlamayla hesapladık. Türkiye şartlarında bu projenin sadece devlet hibe altyapısı ile kurulacağı için devletin en üst düzey yöneticileriyle görüştük çok hoş karşılandı fakat bize denen büyük bir şirket değilseniz hiç bir şekilde destek alamazsınız oldu. Bu projenin Türkiye'nin bağımsız ve tam egemen bir ülke olabilmesi için yapılacak ilk proje olmasını defalarca anlattık fakat şunu anladık Türkiye'de bağımsızlık ve egemenliğin yöneticiler tarafından önemsenmediğini anladık ama yılmadık çalışmaya devam ettik bu projenin maliyetini nasıl düşürebiliriz diye çalıştık dünyanın en iyi bilim insanlarıyla fikirlerimizi masaya yatırdık ve şuanda bir yol bulmuş olabiliriz .Bu yolda maliyetler düşüyor fakat zorluk derecesi 100kat artıyor zaten litografi üretmek insanlık beyninin geldiği son nokta olması bu yolu imkansızlığa itiyor. Biz Türkiye'de üretilen altını çiziyorum Türkiye'de tasarlanıp üretilen litografi cihazının 2030dan önce işleme alınmazsa Türkiye büyük çöküşü hazırlanmalı veya amerikan mandasına girmeyi kabul etmeye gidecektir. Çünkü 1nm altı dünyayla yarışacak kendimizin tasarladığı çipler üretemezsek iletişim , internet , depolama , güvenlik ve savunma sanayi ürünlerini güncelleyemeyiz 65nm çipler ile bir altyapıyı güncellemek mümkün değildir mümkün olsa bile şu anki sistemden daha güvensiz olacaklardır. Bizler bu ülke için çalışmaya devam edicez her gün kapılar kapansada açmak için uğraşacağız bizimle beraber sizin gibi değerli profesörlerin bu proje için küçük küçük çalışmalar yaparak makaleler ve patentler alarak imkansıza bir tık daha yakınlaştırma görevi düşüyor.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Emre bey. Gayretleriniz için tebrik ederim. Mikron boyutundan birkaç nanometreye kadar imalata imkân veren litografi cihazlarının, kimyasalların ve sarf malzemelerinin üretimi çok stratejik bir iş. Umarım çok geç kalmadan bu işlerin önemi anlaşılır. Biz Mikronya şirketinde 5 mikron ve üzerindeki desenlerin imalatı için litografi cihazları üretiyoruz. İnternet sitemizden (www.mikronya.com) ve TH-cam sayfamızdan ürünlerimizi görebilirsiniz. Ancak birkaç nanometre boyutunda litografi yeteneği gerektiren çip üretimi ayrı bir teknoloji. Umarım destek bulursunuz ve başarılı olursunuz. Çok selamlar.

  • @enginbogday4757
    @enginbogday4757 2 ปีที่แล้ว +58

    Sayın hocam; videonuz muhteşem, tebrik ediyorum! Ve haddimi aşmadan belirtmek isterim ki çip baskısı yapan litografi makinalarını üreten Nikon, Canon, ASML firmaları; dünya piyasasında paylarını arttırmak için kıran kırana rekabet halindeler. Hatta bu firmaların birbirlerine açtıkları pek çok patent davaları da var! Samsung Samsung diye gözümüzde büyüttüğümüz firma, ASML'nin litografi makinalarından aldığını dünyaya büyük bir sükse ile duyuruyor. Kaç ülkede çip üretildiğini merak ettim ve üşenmeden Vikipedia'da saydım. Aralarında Türkiye'nin olmadığı 40 ülkede 600'den fazla fabrikada çip üretildiğini gördüm. Bir Amerikan gazetesinde çip üretimi için teknolojiden ziyade finansal gücün gerekli olduğu yazıyordu. Herhalde AMD'yi petrol zengini Araplar satın aldıktan sonra firmanın atılım yapması da bu sebepten olsa gerek. Yada ABD'deki silikon vadisinin petrol zengini Teksas'a yakın olması da rastlantı olmasa gerek! Düşünüyorum da; 360'tan fazla uçağı olan THY'nın üç uçağından ikisi hiç Türkiye'ye gelmeden dıştan dışa hatlarda uçuyor. Üstüne üstlük THY zarar ediyor! THY'nin sıradan bir uçağı fiyatına en gelişmiş litografi makinalarından iki adet alınabiliyor. Belki Türkiye yatırım tercihlerini doğru yapsaydı bugün bu ekonomik krizi yaşamazdık. Bir de Türkiye'nin 1970'lerde biri Ankara'da diğeri Aydın'da çip üretimi yapan Testaş adında devlet teşebbüsü olan bir çip firması vardı. Testaş kendi litografi makinalarını dahi üretebilen bir firmaydı. 1994 yılında kapatılıp makinaları üniversitelere dağıtılmıştı. Çip üretiminde bilinenin aksine elektronik mühendislerinden ziyade makina ve kimya mühendisleri çalışır. Türkiye'de çip üretilememesinin asıl sebebi; insanlarımızın liyakatli, yani layık oldukları işlerde çalıştırılmamasıdır. Örneğin; G. Kore ve Türkiye'de yılda aynı sayıda 75.000 mühendis yetişirken, Türkiye'de 4 mühendisten sadece 1'i kendi mesleğini yapmaktadır. Maalesef Türkiye'de mühendislerin çoğu masabaşı işlerde çalıştırılmaktadır. Ne zaman ki Ülkemizde de mühendislerin Ar-Ge ve laboratuvarlarda çalışmaları zorunlu olur, o zaman Türkiye'nin de yerli çip ve diğer teknolojik ürünleri olur! Yoksa Türkiye sittin sene fakir bir ülke olarak kalmaya mahkumdur!

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim. Haklısınız. Çok selamlar.

    • @a2zlack561
      @a2zlack561 ปีที่แล้ว +2

      Eyvallah reis kitap yaz alalım

    • @kortestere6013
      @kortestere6013 ปีที่แล้ว

      Türkiye ˋ de cip üretimi var ama bu cipten ne anladigimiza bagli. basit sensörler de cipler barındırır.park sensörleri bunların en basıt örneklerinden. savunma sanasınde kullanılaşn yaklaşma sensörleri, radarlarda kullanılan hücreler vb. Türkiye de üretilir. İşlemciler gibi daha hassas bir teknoljiye tabiiki sahip değiliz fakat dizayn kabiliyetimiz var. Ar-gesi yapılıp knowhow' u saklanmıs konzeptlerimizde var. bu işin makşnalarını yapma kısmında kapitalist yaklaşmak lazım, asml varken neden makina yapmalıyız sorusu aklıma geliyor. ülkede çip üretim havuzu var. kimi unıversiteler dıffussıon alanında birçoğu ışıklama alanında makşnalara sahip. sorunumuz tümünü bir araya toplayamamak. herkes birşeyler satın almış ve denemeler yapmaya çalışıyor. pahalı bir süreç devlet desteği olmadan bu tür üretim hatlarının açılması çok zor. devlet dış ilişkilerinin de buna uygun olması şart. parasını versek bile bize makina satmaları kolay değil. bu markete girip büyük üreticeler ile savasmak bile tedarik hattınızı direkt aksatacaktır. sonuçta diyeceğim türkiye de çip üretimi yok demek yanlış. türkşye çip üretiyor fakat seri üretim yok. adam anlatmış zaten videoda. sadece bu alanda uzman onlarca şnsan tanıdım ve bazılarıyla birlikte çalışıyorum. karamsar olmayalım. liyakat kısmına kesinlikle katılıtorum. böyle bir üretim hattında çalışmak için hiç düşünmem fakat şansım olabilir mi kısmı düşündürüyor beni

  • @Musa_Elizade
    @Musa_Elizade 2 ปีที่แล้ว +51

    Çip teknelojisine bayılıyorum inanilmaz her yıl gelişiyor Türkiyeninde bu teknolojide önde giden bir ülke olmasını diliyorum

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +13

      İnşallah. Çalışınca olur. Çok selamlar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +4

      Merhaba@Mustafa Yıldız Bey. Haberi biliyorum. Videoda bahsetmiştim. 19:19'dan itibaren izleyebilirsiniz.

    • @fidanras
      @fidanras 2 ปีที่แล้ว +3

      @@numan.akdogan Hocam Çip teknolojisinde çalışan yerli yabancı adamları Türkiye'ye çekmek lazım. Hollanda'da ASML firmasında çalışan çok Türkler var. onlar çağırmak lazım. Yabancıları da çekmek lazım. O zaman neden olmasın.

    • @MuratlaBorsada
      @MuratlaBorsada 2 ปีที่แล้ว +2

      @@numan.akdogan Sayın Numan Bey, savunma sanayisi için yerli cip üretimi yapılıyor. Detaylar : th-cam.com/video/zCUC0cbN40k/w-d-xo.html

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +6

      Merhaba@@MuratlaBorsada . YİTAL'den videoda bahsetmiştim. 17:14'ten itibaren Türkiye'deki mevcut durumu ve dünyadaki öncü kuruluşlarla karşılaştırmasını izleyebilirsiniz. Ayrıca videonun o bölümünde YİTAL sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Çalışkan beyin Türkiye'nin bu alanda yapması gerekenlerle ilgili açıklamalarını da görebilirsiniz.

  • @hbkedt
    @hbkedt ปีที่แล้ว +4

    Mükemmel bir anlatım olmuş chip ülkemiz için çok çok önemli hemen adımlar atılmalı bu iş için nekadar bütçe gerekiyorsa ayrılmalı.

  • @amilsn9822
    @amilsn9822 2 ปีที่แล้ว +10

    İlk defadır bu işde uzman oln birisinin (özellikle Profosör statusunda bir kişinin) eziyyetine değer bilgili video paylaşdığını görüyorum. Çok Başarılı Paylaşım olmuş. Azerbaycandan selamlar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim. Türkiye'den de Azerbaycan'a çok selamlar.

  • @halilibrahim6212
    @halilibrahim6212 2 ปีที่แล้ว +7

    köprü, yol bir yere kadar, ortalama bir ülke olmaktan kurtulmak için yüksek teknoloji içeren yatırımları ivedilikle arttırmalıyız, çok zeki insanlarımız var, yapabiliriz

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      İnşallah. Çalışınca olur. Çok selamlar.

  • @maximilienrobespierrre1281
    @maximilienrobespierrre1281 2 ปีที่แล้ว +5

    Şu arabayla şu kadar hız yaptım, şu yemeği yedim tarzı videolar milyon izleniyor. Bu konuyu beğenip yorum yapıp üst sıralara çıkarmamız gerekiyor arkadaşlar. Çip konusu milli güvenlik meselesine dönüşecek kadar önemli bir konu. Hocamız gayet güzel anlatmış. Emeğinize sağlık Hocam.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @recepbayraktar1535
    @recepbayraktar1535 2 ปีที่แล้ว +4

    Başarılı bir çalışma ve izleyeni, dinleyeni sıkmadan akıcı bir anlatım.
    Yıllar önce,
    (Ben 32 yaşındaydım
    O 65-68 yaşlarında olabilir)
    Musevi bir vatandaşımız şöyle demişti;
    "evlat bize bu makinaları vermezler. Niye? Çünkü Türkiye kalkınır. Ha şimdi bende bu makina var, nasıl mi aldım? Yahudi olmasaydım bana da vermezlerdi. İsrail vatandaşıyım. Türk insanı zekidir. Çabucak kapar neyi nasıl yapacağını çözer. O yüzden teknolojik malzemeleri makinaları Türkiye'ye, Türklere vermezler." Demişti.
    Haklıydı.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim Recep Bey.

  • @omer1862
    @omer1862 2 ปีที่แล้ว +9

    Hocam laser engineering dersi proje ödevim için bu videounuzu izledim, gerçekten çok aydınlandım. Umarım bu video tüm bilir kişilere ulaşır.

  • @mchtzynp
    @mchtzynp 2 ปีที่แล้ว +24

    Saygıdeğer hocam, gerçekten biz sıradan insanlar için bile meselenin ne denli önemli olduğunu anlatan güzel bir ders olmuş. Yetkililer bunu izler mi bilmiyorum ama bir dosya halinde SSB'ye sunsaniz güzel olur. Herşeyi ile anlatmışsınız, kurulacak fabrikanın bileşenlerine kadar. Bu işler organize ve vizyon işidir nihayetinde. İşin büyük kısmını halletmissiniz.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +3

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

    • @ahmet21pol
      @ahmet21pol ปีที่แล้ว

      @@numan.akdogan hocam trt tubitak çip merkezini videoya almis o videoda 100nm uretim yapildigini anlatmislar bakin derim

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Merhaba @@ahmet21pol . Zannediyorum YİTAL'den bahsediyorsunuz. YİTAL'deki imkân ve kâbiliyetleri videoda anlatmıştım. 17:14'ten itibaren Türkiye'deki mevcut durumu ve dünyadaki öncü kuruluşlarla karşılaştırmasını izleyebilirsiniz. Ayrıca videonun o bölümünde YİTAL sorumlusu Dr. Aziz Ulvi Çalışkan beyin Türkiye'nin bu alanda yapması gerekenlerle ilgili açıklamalarını da görebilirsiniz.

  • @Bybars.68
    @Bybars.68 2 ปีที่แล้ว +6

    Her şeye para bulunurken böyle stratejik bir konuda yatırım yapılmaması ülkenin geleceği adına büyük bir sorun. Uzun zamandır bu konu ile ilgili bir yayın arıyordum. Ağzınıza sağlık.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim Ferdi Bey. Önce bu işe niyet etmek gerekiyor. Sonra, halihazırda dünyadaki önemli çip üretim şirketlerinde çalışan tecrübeli insanları Türkiye'ye çekmek gerekiyor. Yatırım maliyetleri ve teşvikler Türkiye'nin artık rahatlıkla üstesinden gelebileceği işler. Yeter ki bu işin stratejik önemini kavrayalım ve yapmak isteyelim.

  • @uzakada7261
    @uzakada7261 2 ปีที่แล้ว +20

    Sadece yerli savunma sanayindeki araç gereçlerimiz ve TOGG için bile durmaksızın çip üretimi elektronik bileşenler ve dokunmatik ekranlar gibi ürünlere ihtiyacımız olacak, yani üreteceğimiz çipin ve diğer elektronik bileşenlerin müşterisi hazır, çip üretimi yapacak yerli şirket bu konuda zarar etmez. Bu konuda sürekli videolar çekilmeli ki farkındalık oluşsun.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +2

      Haklısınız. Çok selamlar.

    • @Sahin-ld1fx
      @Sahin-ld1fx 2 ปีที่แล้ว +2

      @@numan.akdogan 45 nm çip eski bi teknoloji türkiye bence 4 nm 5 nm falan yapabilir ama bu konuda çok yatırım yapmıyorlar

    • @hamzagulsever9971
      @hamzagulsever9971 ปีที่แล้ว

      Hocam diğer videonuzdan hemen sonra bunu da izledim.
      Konunun merkezinden olmasam da kültürel seviyedeki bilgim ile bile zevkle dinleyebildim.
      Bilgiler için tekrar teşekkürler.
      Yolunuz açık olsun

  • @hbkedt
    @hbkedt ปีที่แล้ว +2

    Numan hocam aslında ilk başlangıç olarak güç elektroniği yarıiletkenleri ile başlanabilir Güç Transistörleri Mosfet Diyot v.s gibi kompenetler ile başlansa daha doğru olur hem yapısı daha kolay hemde bu ürünler çok pahalı güç yükseldikçe fiyatlarıda aynı oranda artıyor özellikle son yıllarda çok daha fazla kullanılmaya başlandı malum solar güneş santrallerinde kullanılan invertörlerde motor sürücülerinde kullanılıyorlar ve fiyatları oldukça yüksek.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Haklısınız. Mosfet, diyot, direnç vb. elektronik bileşenlerin hepsi yurt dışından geliyor maalesef. Ancak onlarla birlikte yerli çip tasarım ve savunma sanayi şirketlerinin ihtiyaçlarını bir dereceye kadar görebilecek bir fabrikaya da çok ihtiyaç var.

    • @hbkedt
      @hbkedt ปีที่แล้ว +1

      @@numan.akdogan Evet hocam güç elemanları üretimi ile ilgili bir video yapsanız güzel olurdu aslında. Bu kompenetler için nm boyutlarınada gerek yok. Elin adamı garajında mosfet yapıyor th-cam.com/video/s1MCi7FliVY/w-d-xo.html

  • @alibey5823
    @alibey5823 ปีที่แล้ว +1

    Bursa da, yıllar önce İntel de görev yapmış çip tasarlamış fizikçi biriyle tanışmıştım, diyordu ki bizim tasarladığımız çipler daha sonra ki yıllar da üretilecek dedi ve kendisinden çok etkilendim.

  • @erdalsoycicek444
    @erdalsoycicek444 ปีที่แล้ว +1

    İsteyip azmettikten sonra,mümkün olmayan bir şey yoktur,bıkmadan sabırla ugraş verilirse yapılır,bilgi birikiminin ve maddi desteğin verilmesi ile bu iş kotarılır,bu konu çok önemli,artık uzay cağının eli kulağında,bu cağin en büyük aktörü çip ler işlemciler ve yazılım olacaktır,yazılım üzerine de hassasisetle gidilmeli ve teşvik verilmeli,önemsenmeli.

  • @munurcanik8731
    @munurcanik8731 ปีที่แล้ว +3

    Katma değeri en yüksek ve ülkemizim bekası ve savunma sanayisinin bağımsızlığı için bu tesisleri kurmanız çok çok önemlidir. Yetkililerin bir an önce harakete geçmesi lazım. Hocam o kadar güzel ve detaylı anlatmışki, daha güzel olamazdı. Hocama ülke için yaptığı katkıdan dolayı çok teşekkür ederim. Türkiye durdurulamaz.

  • @keremcetin4685
    @keremcetin4685 2 ปีที่แล้ว +22

    Türkiye'nin de acilen bu konuda çalışmalar yapması ve temel atması lazım. hocam çok değerli bir anlatım olmuş, teşekkürler

    •  2 ปีที่แล้ว +2

      o kadar anlatmış ama gerçekten araştırmamış biraz araştırsa gölbaşında aselsanın çip fabrikası oldugunu bilirdi ki sizde araştırırsanız ögernirzsiniz çakıl gölbaşında üretiliyor

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +10

      @ Türkiye'de 65 nm çip üretim teknolojisi maalesef yok. Google'dan okumakla olmuyor bu işler. Ayrıca nereden okuduysanız onun bağlantısını burada paylaşabilirsiniz. Ben size bir bağlantı göndereyim. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün hocamızın açıklaması (03.12.2021):
      "Türkiye’de henüz bu düzeyde (65-28 nm gibi) bir çipin üretilmesi için bir yarı iletken üretim tesisinin olmadığına dikkat çekti:
      -Biz de bu anlamda genellikle Uzak Doğu’dan üreticileri kullanıyoruz."
      Kaynak: www-dunya-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.dunya.com/amp/kose-yazisi/milli-islemcimiz-cakil-calisti-cok-cekirdekli-icin-de-kollari-sivadik/641635

    • @irmakyanmaz652
      @irmakyanmaz652 2 ปีที่แล้ว +2

      @ Değerli Numan Hocamızdan daha önce ders almıştım. Kendisi işine çok değer veren, kesinliğinden emin olmadan bilgi vermeyen ve verdiği bilgiler için kaynaklar sunan çok saygı duyduğum bir insandır. Eminim tanısanız, söylediklerininin doğruluğundan emin olmadan söylemeyeceğini bilirdiniz ve böyle bir yorum yazma gereği duymazdınız. Ayrıca bir önceki rektörümüz Prof. Dr. Haluk Görgün şu anda ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktadır. Rektörlük süresince de Yönetim Kurulu üyesiydi. Yani okulca yakınen Aselsan ile içli dışlıyız. Tahminimce sizden daha iyi biliyor olması daha olası bir durum (İşinin ehli denilebilecek ve çalışma alanı bu olan bir bilim insanı olmasının yanı sıra)

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim @@irmakyanmaz652. Çok selamlar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +3

      Merhaba@Alvin Merbelo . @Dinamik Mühendis isimli kişi gibi yorum yapanların da ortak arzusu; Türkiye'nin bu işleri bir dereceye kadar kendi imkânlarıyla yapabilmesi. İnşallah en yakın zamanda o günleri görebiliriz. Ama mevcut durumu da iyi tespit etmek lazım. Eksik yönlerimizi, güçlü taraflarımızı iyi bilirsek daha bilinçli ve gerçekçi adımlar atabiliriz.

  • @adnanusta47
    @adnanusta47 ปีที่แล้ว +1

    Çok önemli bir konuya değinmiş sayın hocamız

  • @mustafagizli4187
    @mustafagizli4187 ปีที่แล้ว +1

    Mükemmel anlatım. Ağzınıza sağlık. Bu bilgileri sanayi bakanlığı ile paylaştığınızı umuyorum. En azından SSB bu konuya mutlaka ilgi gösterecektir. Saygılarımla.

  • @bunyamintuc2121
    @bunyamintuc2121 2 ปีที่แล้ว +3

    Diline sağlık hocam bunu yapacak iki kurum var biri SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI diğeri ise OYAK bu ülkenin geleceği için bunlar sesimizi duyarlar inşallah.

  • @yetersizbakiye8164
    @yetersizbakiye8164 2 ปีที่แล้ว +3

    Çok teşekkürler hocam, degerli tavsiyeler

  • @kamuranpeker132
    @kamuranpeker132 ปีที่แล้ว +1

    İlk kez bu kadar uzun bir videoyu tek seferde izledim. Her saniyesi bilgi dolu olduğu için hiç sıkılmadım. Keşke herkes video hazırlarken bu şekilde hazırlasa. Allah razı olsun.

  • @aticengiz8941
    @aticengiz8941 ปีที่แล้ว +1

    Sayın Hocam, harika özetlenmişsiniz. Çok teşekkür ederiz.

  • @sefacankesici9303
    @sefacankesici9303 4 หลายเดือนก่อน +1

    Sayın Numan Bey,
    Bu bilgilendirici videonuz için çok teşekkür ediyorum. Umarım Türkiye de bir Çip Sanayisini kurabiliriz. Bu çok imkansız olsabile denemekten başka çaremiz yok.
    Sevgiler,

  • @kaantu2007
    @kaantu2007 ปีที่แล้ว +1

    Çok faydalı ve acıklayıcı bir video olmuş.tesekkurler sayın hocam 🙏

  • @sb951572
    @sb951572 2 ปีที่แล้ว +4

    Çok değerli ve faydalı bilgiler için teşekkürler hocam. İyi ki varsınız.

  • @ufukgunes5107
    @ufukgunes5107 2 ปีที่แล้ว +5

    Hocam emeginize saglik bu konuyu sürekli gündemde tutmamiz gerekiyor ülkemizin gelecegi acisindan hayati bir konudur .

  • @latifakcay7453
    @latifakcay7453 ปีที่แล้ว +1

    Harika bir video Hocam. Ağzınıza sağlık. Teşekkürler.

  • @ozkaniskender
    @ozkaniskender 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam elinize sağlık cok bilgilindirici bir video teşekkür ederim

  • @nazifsasmaz1683
    @nazifsasmaz1683 ปีที่แล้ว +1

    ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM

  • @ramazankizilkaya2176
    @ramazankizilkaya2176 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkür ederim hocam emeğine sağlık....

  • @muratfrat6033
    @muratfrat6033 2 ปีที่แล้ว +2

    Ağzınıza sağlık, çok yararlı bir paylaşım olmuş Hocam..

  • @MustafaBerkeGureltol
    @MustafaBerkeGureltol 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok faydalı bir video olmuş. Ellerinize sağlık.

  • @suleymanardc9806
    @suleymanardc9806 ปีที่แล้ว +1

    Hocam ağzınıza sağlık çok faydalı ve güzel açıklama teşekkürler

  • @aliozkan7523
    @aliozkan7523 ปีที่แล้ว +1

    Emeginiz icin mütesekkiriz. Cok önemli bir konuda bizleri aydinlatici ve herkesce kolay anlasilir bir icerik olmus. Bir gün kendi cip makine ve ciplerimizi de görebilmemiz dilegiyle👍

  • @zeynettin9103
    @zeynettin9103 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam harika bir video olmuş, emeğinize sağlık.

  • @aydnmenderes5335
    @aydnmenderes5335 ปีที่แล้ว +1

    güzel bir video olmuş hocam. verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.

  • @alialiyev8704
    @alialiyev8704 2 ปีที่แล้ว +2

    Başarılarınızın devamını dilerim kardeşim 👏❤️

  • @duraliozdemir5329
    @duraliozdemir5329 ปีที่แล้ว +1

    Tebrikler güzel bir anlatım umarım en kısa zamanda üretilir

  • @hayrullahyasar
    @hayrullahyasar ปีที่แล้ว +1

    Hocam cok güzel anlatmışşınız, teşekkürler.

  • @pruvamakina3484
    @pruvamakina3484 ปีที่แล้ว +1

    muhteşem bilgiler çok acık çok net; konuya bu kadar hakim olmak bile bizleri bu işin altından kalkarız kutlarım başarılar

  • @SuperTurkishMan
    @SuperTurkishMan ปีที่แล้ว +1

    chip ile ilgili yapılmış en detaylı video olduğunu düşünüyorum elinize emeğinize sağlık.

  • @abuzerakman3041
    @abuzerakman3041 2 ปีที่แล้ว +2

    Eline emeğine sağlık çok detaylı bir anlatım çip hakkında duşunduyum herseyin cevabını bu video da anladım teşekkürler

  • @salihsengun
    @salihsengun ปีที่แล้ว

    teşekkürler . çok açıklayıcı ve yol gösterici olmuş . keşke daha önce bu tarz videolardan bir kaç yüz tane olsaydı da karar vericilerimiz harekete geçseydi

  • @cagatay1658
    @cagatay1658 2 ปีที่แล้ว +3

    bilgileriniz için çok teşekkürler hocam

  • @halukkurtoglu126
    @halukkurtoglu126 ปีที่แล้ว

    Değerli hocam. Eline yüreğine ağzına sağlık. Çok muhteşem ve bilgi dolu bir video olmuş. Çok güzel bilgiler öğrenmiş oldum. Çok sağolun.

  • @mehmetcanbolat7598
    @mehmetcanbolat7598 ปีที่แล้ว +1

    Tebrikler hocam...🇹🇷

  • @zeynelocak9557
    @zeynelocak9557 ปีที่แล้ว +1

    Tesekkürler

  • @ugurdemir6671
    @ugurdemir6671 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkürler.

  • @bertankebapci3089
    @bertankebapci3089 2 ปีที่แล้ว +2

    ÇOK doyurucu bir video çok tebrik ederim bu tarz insanlar zor geliyor.

  • @ozgurmican5980
    @ozgurmican5980 ปีที่แล้ว +1

    Değerli bilim insanlarımız var. Devlet eliyle başaramayacağımız işler değil hocam. inşallah ilk seçimden sonra her şey çok güzel olacak. Komşuyuz hocam. Çayırova'dan sevgilerimle.

  • @yakuppekel3177
    @yakuppekel3177 9 หลายเดือนก่อน +1

    Ağzınıza sağlık hocam. Kanayan bir yaraya parmak basmışsınız. Belirttiğiniz gibi videonuzda paylaştığınız bilgiler ilgililere bir yol açar.

  • @osmanmercimek4803
    @osmanmercimek4803 2 ปีที่แล้ว +2

    ağızınıza sağlık hocam durumu güzel özetlemişsiniz 5nm leri görmek nasip olur umarım.

  • @turkunordusu984
    @turkunordusu984 2 ปีที่แล้ว +3

    Hocam ağzınıza sağlık. O kadar anlaşılır ve sade anlatmışsınız ki bu konuda hiç bir bilgim olmadığı halde anladım. İnşallah kamu ve/veya özel sektör bu konuda girişim başlatmıştır.

  • @BSefik
    @BSefik 2 ปีที่แล้ว +2

    Teşekkürler Hocam

  • @hanisyofficial
    @hanisyofficial หลายเดือนก่อน

    Hocam Konuyu ve alt başlıkları öyle guzel anlatmışsınız, konu haritalamasını oyle guzel ayarlamışsınız ki... Altın degerinde bir arastirma ve video ortaya cikarmissiniz emeginize agziniza saglık.
    Bu gercekten de hayati bir oneme sahip konu insallah birileri bu konuyu gündeme alir ve bir an önce adım atarlar.

  • @goldenstone69
    @goldenstone69 ปีที่แล้ว

    Çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir çalışma olmuş.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. İnşallah bu alanda farkındalığın artmasına vesile olur. Çok selamlar.

  • @ahmetoksuz9157
    @ahmetoksuz9157 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam

  • @SADALIS
    @SADALIS 2 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkürler

  • @nebahatgulcu4678
    @nebahatgulcu4678 5 หลายเดือนก่อน +1

    Sayın Hocam, emeğinize sağlık, çok detaylı ve konunun tüm yönlerine değinen bir seminer hazırlamışsınız.

  • @alibey5823
    @alibey5823 ปีที่แล้ว +1

    Hocam ağzınıza sağlık, inş. gerekli yerlerde bu sesinizi duyuyordur (Ben paylaşımlarda resmi yerleri etiketliyorum), bir elektronikçi olarak, çoğu sektörde olduğu gibi teknolojidede geri kalmışlığımız beni çok üzüyordu, ama 2000 den sonra ki atılımlar beni ümitlendirdi inş. kendi kendine yeterli bir ülke oluruz.

  • @alicihangir7222
    @alicihangir7222 ปีที่แล้ว +1

    Soluksuz izledim. Muthis. InsaAllah devlet buyuklerimizin bu konuda bir calismasi vardir!!!

  • @amaldiombo8761
    @amaldiombo8761 2 ปีที่แล้ว +1

    Sn Hocam etkilendim nnefesszi dinledim. bir sirklet kurulsa devlet ve millete acilsa borsada maddi kaynak asglansa ama butun otesinde proje icin gerekli kisileri bulmak lazim. eminim basarilir. nothing is impossible...

  • @oneyedekparca
    @oneyedekparca 2 ปีที่แล้ว +2

    Bu değerli ve kıymetli bilgiler için çok Teşekkürler Numan Hocam.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Rica ederim. Çok selamlar.

  • @ozguredepali7418
    @ozguredepali7418 ปีที่แล้ว +1

    Hocam emeginize saglik.

  • @ErayAzraS
    @ErayAzraS 2 ปีที่แล้ว +2

    Ağzınıza sağlık hocam, anlatın bol bol lütfen

  •  ปีที่แล้ว +2

    Çok teşekkürler hocam. Ülkemiz için hayati öneme sahip konulardan birisi, bir mühendis olarak durumun farkındayım ve bu konuları anlatarak, konuşarak bilinç aşılamak çok önemli diye düşünüyorum. Çip teknolojisi en az savunma sanayi kadar kritik bir konudur ve mutlaka bu alanda çok daha fazla çalışma yapılmalı teşvikler verilmeli, gereken her şey yapılmalı. Milyarlarca dolar yatırım gerektiren bu işler için gerekirse devlet el atmalıdır.

  • @aykutdd1694
    @aykutdd1694 2 ปีที่แล้ว +1

    Çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @zaferatasoy34
    @zaferatasoy34 2 ปีที่แล้ว +2

    Mukemmel bilgi dolu bir anlatim…Tebrikler.Ufkum acildi..Saygilar 🙏🙏🙏

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @canberk2587
    @canberk2587 2 ปีที่แล้ว +1

    teşekkürler hocam çok güzel bir video

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Rica ederim. Çok selamlar.

  • @dipdip3297
    @dipdip3297 ปีที่แล้ว

    Sayın Numan bey , değerli bilgileriniz için size çok teşekkür ederim ,sayenizde chip teknolojisi hakkında çok önemli bilgilere sahip oldum.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Rica ederim. İnşallah bu konuda kamuoyunda farkındalık oluşmasına katkı sağlayabiliriz.

  • @cengizarabaci9934
    @cengizarabaci9934 ปีที่แล้ว +1

    hocam şalışmaların ve video için teşekkürler. ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM..

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Rica ederim Cengiz bey. Çok selamlar.

  • @hamzayavuz5974
    @hamzayavuz5974 2 ปีที่แล้ว +4

    Hocam sizin gibi değerli ilim insanlarının varlığı ve ülkemiz adına heyecan ve mücadelesini görmek bizlere, biten ümitlerimize moral oluyor.
    Umarım bu anlattığınız konularda gelişmeler olur ve Türkiye hiç olmazsa kendine yeter bir konuma gelir. Ülkemiz için yapmamız gereken çok şey var, çok gerideyiz hala ve bu gerçekten her vatansever için çok üzücü bir durum.
    Başarılar diliyorum değerli hocam.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim Hamza bey. Çok selamlar.

  • @alaettinalkan2903
    @alaettinalkan2903 ปีที่แล้ว +1

    Cok dogru.inaniyorum ki bu sorular soruldu ve harekete coktan gecildi.inşaallah bir gün bizde de olacak.

  • @cihatozcan9817
    @cihatozcan9817 2 ปีที่แล้ว +1

    Acilen ihtiyaç var bir an evvel yatirimlarin nerelere yapilmasinda yol gosterici olarak 1 numara

  • @emirerdogan6237
    @emirerdogan6237 2 ปีที่แล้ว +2

    yüreğine saglık Numan hocam..çok sukur ülkemizde sızın gıbı farkındalığı olan beyinlerimiz var..umarım yakın zamanda ulkemızdede bunun imalatının yapıldıgını goruruz...

  • @HalilKaradag
    @HalilKaradag ปีที่แล้ว +1

    teşekkürler

  • @atillaergun8211
    @atillaergun8211 ปีที่แล้ว +1

    Sevgili hocam iyiki varsınız.Koskoca sanayiciler konuşuyor efendim cip üretimini biz beceremeyiz diye.Çok güzel ve cesaretlendirici bir video olmuş. Teşekkür ederim.

  • @mesutcinar2015
    @mesutcinar2015 2 ปีที่แล้ว +12

    Değerli anlatımlarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Üniversitelerde araştırma yapan hocalarımız keşke sizin gibi olsa da; bildiklerini böyle güzel paylaşımlarla tüm topluma açsa ne kadar faydalı olur.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      yanlış bilgi vermese güzel çakıl TSMC üretilmiyor gölbaşında üretiliyor yazık açıdım bu bilgiyi bilmedigi için

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +4

      @ Türkiye'de 65 nm çip üretim teknolojisi maalesef yok. Google'dan okumakla olmuyor bu işler. Ayrıca nereden okuduysanız onun bağlantısını burada paylaşabilirsiniz. Ben size bir bağlantı göndereyim. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün hocamızın açıklaması (03.12.2021):
      "Türkiye’de henüz bu düzeyde (65-28 nm gibi) bir çipin üretilmesi için bir yarı iletken üretim tesisinin olmadığına dikkat çekti:
      -Biz de bu anlamda genellikle Uzak Doğu’dan üreticileri kullanıyoruz."
      Kaynak: www-dunya-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.dunya.com/amp/kose-yazisi/milli-islemcimiz-cakil-calisti-cok-cekirdekli-icin-de-kollari-sivadik/641635

    •  2 ปีที่แล้ว

      @ sorsalar çipin mantığını ayrıntılı şekilde bilmezsin veye ayrıntılı bilgilerini belki bu videodan öğrendin yüksek ihtimal. Birde gelmiş koca profesöre acıdım diyorsun senin gibi kaç kişi geçti o adamın elinden sayısı belli değildir gidip googleda youtubede kaynağı belirsiz bilgiler ile gelip bilgelik yapıyorsun bence ismini dinamik mühendis yerine cahil mühendisi yapsan daha anlamlı olur…

    •  2 ปีที่แล้ว

      @ bilmeseydim konuşmazdım ve senin gibi cahille uğraşmazdım ama senin düşündügün aksine biliyorum sen cahiller kimin nebildigini bilmeden konuşmasalar çok iyi olurdu

  • @mehmetgul367
    @mehmetgul367 2 ปีที่แล้ว +2

    Bu alanda duyarlılığı; gerek üniversitelerle, gerek arge yatırımlarımları, gerekse tekneloji ve sanayi yatırımlarımızla olsun sürekli güncelliyerek istikbal ve bağımsızlığımızı doğrudan ilgilendiren devletin de omuz vermesi gereken en önemli konulardan biri!
    Siyaset ilgilenmeli ..yetmez çözüm üretmeli...

  • @remkon233
    @remkon233 2 ปีที่แล้ว +5

    Bu konuda hazırlamış olduğunuz video için çok teşekkürler emeğinize sağlık. umarım yetkililer ve yatırımcı girişimciler bu konuda adımlar atarlar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim. İnşallah. Çok selamlar.

  • @junkybaki
    @junkybaki 2 ปีที่แล้ว +2

    Yarım saatlik videonun her saniyesi dolu dolu ve değerli bilgiler içeriyor.
    Herkesin anlayabileceği bir anlatım için ayrıca teşekkür ederim.

  • @omerdemir7014
    @omerdemir7014 2 ปีที่แล้ว +5

    Hocam Bu çiplere ihtiyacımız var savunma sanayisinden cebimizdeki telefonlara kadar her alanda kullanılıyor cpu ve gpu üretimi olması lazım inşallah ülkemiz bunun da üstesinden gelecektir 🇹🇷🇦🇿

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +2

      İnşallah. Çalışınca olur. Çok selamlar.

    • @arifaydogan1464
      @arifaydogan1464 2 ปีที่แล้ว

      ülken neyin üstesinden geldi ki ? ikinci dünya ülkesiydik üçüncü dünya ülkelerinden birine döndük, türk kalmadı nitelikli ne kadar adam varsa avrupaya amerikaya kaçıyor her yeri teröristlerle doldurduk gitgide pakistana dönüşüyoruz. ne iyiye gitti ki bunun algısını yapıyorsun ?

  • @ayhan3239
    @ayhan3239 ปีที่แล้ว +1

    maşallah hocam, akılda ikinci bir soru bırakmayacak şekilde herşeyi izah ettiniz.

  • @Cihanhoca25
    @Cihanhoca25 2 ปีที่แล้ว +5

    Hocam ağzına sağlık hep merak ediyordum bu mevzuyu🙂🙂🙂

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @Bluesky-ll5fx
    @Bluesky-ll5fx 2 ปีที่แล้ว +19

    Sayın hocam, ağzınıza sağlık , çok güzel ve önemi tartışılmaz derecede büyük bir konuya değiniyorsunuz. Ülkemizde öyle bir yarı iletken sanayii 20 , 30 sene önce inşa edilmiş olmaliydi. Umarim savunma sanayiinde olduğu gibi kisa bir sürede mevcut temeller ve yetenekler baz alinip çok ilerilere, dünya zirvesine taşınır. Yapabilirmiyiz? Yapariz, başardiklarimiz başaracaklarimizin habercisi. Bizim zeki, yetenekli, azimli genç akademisyen ve bilim adamlarimiz Allah'in izniyle yapar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim. İnşallah.

  • @osmanozd
    @osmanozd 2 ปีที่แล้ว +7

    Çok güzel sunum olmuş Hocam elinize emeğinize sağlık ülkemiz içinde bu teknolojilerin önemi çok büyük devletimiz özel sektörümüz ve milletimizin bu konuda duyarlı olmasını ve en kısa zamanda ülkemize chip üretim tesisi kurulmasını canı gönülden destekliyorum...projenin alt yapısını hazırlarsanız kitle fonlama platformaları aracılığı ile yatırımcı bulma şansı yüksek olur. güzel bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim Osman Bey. Çok selamlar.

  • @battalgazii
    @battalgazii 2 ปีที่แล้ว +2

    Bu kadar önemli bir konuya dikkat çekmeniz çok önemli bence acilen çözülmesi gereken bir konudur.

  • @ahmetabdullahkalkan3510
    @ahmetabdullahkalkan3510 2 ปีที่แล้ว +5

    Muhteşem anlatım, teşekkür ediyorum. Bazı konuları kurcalamak, gündeme getirmek, gündemde tutmak lazım. Çipin ne olduğundan tutun, fabrikadaki cihaza kadar anlatım sunum çok bilgilendirici. Umuyorum ki gerekli merciler bunu dikkate alıyordur, son yıllardaki atılımlara bakarsak bunu beklemek hayalcilik olmaz sanırım.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @ismail0697
    @ismail0697 2 ปีที่แล้ว +1

    Numan hocam emeğinize sağlık .

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @berat68h
    @berat68h 6 หลายเดือนก่อน

    Güzel video olmuş abi

  • @omarsrn5562
    @omarsrn5562 ปีที่แล้ว +1

    hocam ağzına diline emeğine sağlık

  • @avkanakgün
    @avkanakgün 26 วันที่ผ่านมา

    Sayın hocam bu anlatmış olduğunuz çok önemli bilgileri ve sizi şiddetle destekliyoruz inşallah devletimiz buna hiç vakit kaybetmeden adım atar çünki devletimiz ve milletimiz için çok ama çok hayati bir konu devletimiz ve mühendislerimiz bunu yapabilecek kapasitededir saygılar

  • @ergunkundakci3467
    @ergunkundakci3467 2 ปีที่แล้ว +2

    Sayın Hocam dilinize de gönlünüze de sağlık..nu me güzel bir üslup

  • @noxche7510
    @noxche7510 2 ปีที่แล้ว +3

    İnşallah hocam sizler gibi değerli bilim insanları inanıyoruz ki ülkemizin daha iyi şekilde gelişmesi için çabalıyor üretiyor. Başarılar

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkürler. Çok selamlar.

  • @ibrada
    @ibrada 2 ปีที่แล้ว +8

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Çok yararlı fakat bu bilgileri karar vericilerin dinlemesi gerekiyor ve bu bilgiler ışığında çip teknolojisinin ülkemizde üretilmesi için planlamalar yapılması gerekiyor. Umarım bu konuya ciddi bir şekilde eğilirler. Saygılar.

  • @necatieksiklioglu714
    @necatieksiklioglu714 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok güzel anlattınız hocam biz bu fabrikaları finanse adariz yeterki karar varilsin..

  • @suleymansert4110
    @suleymansert4110 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok bilgilendirici ve faydalı bir sunum olmuş. Anlaşılan bu konudaki problem para değil, sadece irade göstermeliyiz. Milyar Dolarlar nerelere harcanmıyor ki?

  • @cembozkurt3320
    @cembozkurt3320 2 ปีที่แล้ว +2

    müthiş bilgi net anlatım harika sunum için teşekkürler inşallah birileri duyar
    lütfen bıkmadan anlatmaya devam edin

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.