Seçmene “Yerli ve milli çiplerimizi üreteceğiz!” desen kaç kişi anlayacak? Seçimi kazanmak için uygun bir malzeme değil. Göz boyamaz. Ama şahsen ben de katılıyorum. Çip üretebilen bir ülke olabilseydik bu geleceğimi için çok kıymetli olurdu.
Yıl artık 2022 oldu. Nüfusun çoğu genç. Bence 50 yaşına kadar herkes çip kelimesini en azından ne kadar önemli bişey olduğunu anlayacak kadar biliyordur.
Katılıyorum. herşeyi devletten beklemeliyiz, herşey seçim vaadi olarak sunulmalı. halkta cip üretimini anlamayacağı için(çünkü tek akıllı ve anlayan biziz geri kalan saf) bu ülkede üretilmez. üstelik yerli ve milli çipin motorunun yerli olmayacağı ortada, motoru yerli olmayan çipe çip demem. tamamen göz boyama, mis gibi yerli ve milli heykel yaparız. düşünsene 90nm heykel, 50nm heykel ve 5nm heykel, çaya çorbaya koruz, yedikçe zeki çevik ve süslü oluruz. sonra bi bakmışsın marsta kolonide rakı keyfi, oh mis.
@@sinand7462 , heykelci güruhla tartışmak istiyorsan yanlış kapıya geldin. Ama beni bu şekilde algılamakta haksız sayılmazsın. Böyle alıştırıldık çünkü. Benden değilsen düşmansın, karşı taraftansın, fetöcüsün, vatan hainisin… algısıyla yönetiliyoruz maalesef. Azıcık çatlak bir ses çıksa, bir eleştiri gelse ya linç girişimleri başlıyor, ya polis kapıya geliyor, ya da hakaret davalarıyla uğraştırılıyor. Karşıt görüşe tahammül sıfır. Hal böyle olunca istişare ortamının oluşması, farklı görüşlerin birleşip doğruyu bulması da hayal oluyor.
@Twitch Land dostum devlet yeteri kadar destek veriyor, ufak bir araştırma ile teşvik/hibe alan işyeri sayısına ulaşabilirsin, örneğin 2021de yeni kurulan ve destek alan işyeri sayısını görsen şaşar kalırsın, yani ortam var. Önce bilgi sonra fikir sahibi olmanı tavsiye ederim. Ek, Güncel teknoloji için kimsenin gücünün yetmeyeceğini farkındasın ama hala döwlet yatırımcıya ortam sağlamıyor diye konuşuyorsun, kendi kendini yalancı çıkarıyorsun.
Hollanda yonga üretim aygıtı üreticisi ASML'nin öyküsü ilginç. Philips ASML ile ilk işe girdiğinde 15-20 yıl önce, yeryüzü yonga üretim aygıtı pazarının %80'i Japon Nikon'un elindeymiş. Samsung'daki yonga üretim aygıtları bozulduğunda, Japonlar gelir günlerce onarmak için uğraşırlarmış. Onarım için uğraşırken de Koreliler görüp öğrenmesinler diye, Nikon'un onarım uzmanları aygıtı çadır içine alırlarmış. ASML pazara çok yenilikçi bir yapıyla girmiş, modüler bir yapı kullanarak onarım sürelerinı bir iki saate düşürmüş. Düşünsenize, üretimin günlerce durması yerine bir iki saat durması. Hollandalı uzman geliyor, bir sorun bulma yazılımını çalıştırıyor. Yazılık hangi modülde sorun olduğunu söylüyor. O modülü değiştiriyorlar ve aygıt yonga üretimini kaldığı yerden sürdürüyor. Bozuk modülü de fabrikaya götürüp istedikleri gibi onarıyorlar. Nikon'un yeryüzündeki pazar payı en son baktığımda %15 mi neydi. ASML'nın is sanırım %60*70 dolayında. Bundan birkaç ay önce bir Çin yonga üreticisi ASML'den yonga üretim aygıtı satın almak istedi. ABD araya girdi. Hollandalılar satmadılar. ASML öyle başarılı oldu ki, borsada parayı vurmak için Philips onu kendinden ayırdı, ayrı bir kuruluş olarak borsada işlem gördürdü, paraları kapıyor... Bu arada ASML'de yüzlerce Türk uzman çalıştığı, bazı toplantıların Türkçe yapıldığı söyleniyor. Çoğu Türkiye'deki durumlardan enseyi karartıp yurtdışına taşınan gençler. Çoğunun da Aselsan'dan olduğu söyleniyor. Mantıklı çünkü ASML hep gömme ("embedded") programlama bilen uzmanlar arar.
@@denizpoyraz8155 Sağolun. Bunları bir Hollanda gazetesinde okumuştum. Çin yonga üreticisine aygıt satılmaması ayrı bir haberde çıkmıştı. Sanırım ASML daha önce Çinlilere satmış aygıt ama, o engellenen aygıtın bir özelliği vardı (anımsayamıyorum ne olduğunu). Ayrıca Hollanda deyip geçmeyin. Hollanda'nın savunma sanayisinde dışsatımı Türkiye'nin birkaç katı. Adamlar yıllardır kendi denizaltılarını, fırkateynlerini üretiyorlar. Örneğin hayalet gemilerin ilk örneklerinden 20 yıl önce 4-5 tane yaptıkları fırkateynler 6000 ton boyutunda (karşılaştırma için MİLGEM Ada sınıfı 2400 ton, İstanbul sınıfı 3000 ton). Örneğin bir "ortak komuta gemisi" yaptılar 28 bin ton (ama youtube'a baksan bizimkisinin yüzde biri vidyoları vardır). Ha bir de Hollanda'da Türkiye sürekli "kendi silahlarını üretmeye başladı, çok saldırgan" diye de eleştirilir. Oysa Türkiye'nin silah üretimi Hollanda'ya göre çok az. Ama bir kötüleme kampanyası var. Pakistan'ın atom bombasını yapan kişi bilgileri Amsterdam'daki bir araştırma merkezinde çalışırken öğrendi. Bilimde, teknolojide çok ileriler. Lale falan işin pazarlaması, gerçi tarım konusunda da çok ileriler. Yeryüzünün en çok tarım dışsatımı yapan ikinci ülkesi mi ne.
Ayhan bey, yonga üretimini gerçekte hala Batı'nın elinde. Doğu Asya hala işin hammallığını yapıyor (Japonya dışında). Yonga üretim makineleri, yonga tasarımları büyük ölçüden hala Batı'nın elinde. Örneğin yeryüzünün en büyük yonga üretim makinesi üreticisi ASML adlı (Philips'ten ayrılmış) bir Hollanda kuruluşu. Kore, Tayvan, Endonezya, Malezya hep ASML'nin makinelerini kullanırlar. Belki Japonlar, Koreliler biraz basit işlemci tasarımı yapıyorlardır ama genelde hep işlemci tasarımları ABD'den, İngiltere'den (ARM RISC vb) çıkıyor...
@The Shape Olabilir. Konuyu tam bilmiyorum. Ama Japonya'dan bir İntel, AMD işlemcisi çıkmamasını anlayamıyorum. İngiltere'de ARM bile RISC işlemcisi çıkardı İoT'de bayağı bir pazar payı kaptı. Olay yerel pazarın boyutu olamaz. Öyle olsa, tüketici elektroniğinde oldukça başarılı olan Japonya için büyük bir fırsat olurdu. Sanırım özellikle ABD, İngiltere gibi Anglo Sakson ülkelerindeki özgür girişim ruhu ya da ortamı Asya ülkelerinde olmadığı için, Japonya'dan bile çıkmıyor. Ama içimden bir ses, "Çin herşeyi değiştirecek" diyor. O yüzden Batı bu kez büyük bir korku içinde Çin'e karşı...
Tabi ister istemez mimari batıya Air olduğu için lisans bazında elleri kolları bağlı ama hacimli üretimde bir ağırlıktır, Rusya'nın enerjide ki kalemlerle koyduğu ağırlık gibi...Ee doğuda bunu koz olarak bi nevi masada tutacaktır, herkes kendi hayrına
Aga yonga üretimi pasifikde olması daha muhtemel çünkü orda nüfus çok çok çok fazla.Avrupa'da genellikle yaşlı insanlar var ondan üretim pasifikde olması daha muhtemel.Avrupa en fazla dizaynını filan yapmış olabilir.
Saçmalıklar dan toz duman ülke gündeminde aklı başında akılcı gündemi sizden dinlemek büyük bir zevk inanın nöronlarıma ilaç gibi geldi videonuz.. Iyiki varsınız ❤️🙏
Öyle de basit bir şey değil ki. Keşke devletimiz zamanında yazılıma gereken önemi verseydi de en azından yazılım alanında ileri olurduk. Hem fazla maliyetli bir şey değil. Oktay Sinanoğlu bye bye Türkçe kitabında yazılımda üstünlükte hindistan a kayılacağı söyleniyor gibi bir şey demişti. Taa kaç sene evvel
@@PanzerKampf7581 doğru. Zararın neresinden dönersek kâr. Ama yazılıma da fazlasıyla yatırım olmalı. Mesela Adobe. Bu firmanın yazılımlarına ihtiyaç duyanlar resmen bağımlı. Mesela bunlara bağliysan Linux kullanmazsin. Bir sürü gizliliğe mahremiyete karşı yazılım var. Şirket var Bunlara bağimliyiz. Çok aciz kalıyoruz
Cip üretiminde en önemli maddelerden silicon wafer ( 05:59 ) ve poliimid ülkemizde üretilebiliyor. En büyük ihtiyaç bunları işleyebilecek cihazlar ve çipi tasarlayabilecek nitelikli insan.
@@warframeonlineyouoffline poliimid ve silicon wafer öyle kolay üretilebilen bir şeyde değil Mesela malzemeler normalde çok kristalli ve taneli yapılardir burada üretilen silicon wafer tek bir kristal yapıda olmak zorunda
@@warframeonlineyouoffline bilimsel bir cevap olarak bu çip işlemini yapacak kişiler yurtdışından eğitim amaçlı gelebilir savunma sanayi mühendisliği konusunda da aynısı oldu nitekim. Nitelik,ham madde ve insan gücünde sorun yok burada asıl sorun maliyet hiçbir iş adamı getiri ve kendi marka değeri riskli bir işe girişmez çünkü pahalı bir iş var olan markalar karşısında da kenini ispatlaman lazım daha önce Türkiye de kimse bu işe girmediğinden deneyimsiz bir pazar var uzun yıllar ve büyük paralar gerekiyor bunu yapmak için. Türkiye de bu işi yapacak birkaç büyük şirket var onlar da gıda, inşaat geleneksel sanayi takılıyor. Belki ileri de vizyon ve cesareti yüksek bir kişi tarafından bu iş üstlenilebilinir.
Bizdeki sermaye sahipleri bu tarz risk almazlar. Sıcak paranın olduğu sektörlere yatırım yaparlar. Devletin bu hususta yapabileceği teşvik ve imkan saglamaktan daha fazlası olamıyor malesef. Her şeyi devletten bekleyenlere bu sözüm. Kendimizi avutmaya devam.
Benim yorumum neden sansürlendi? Bu kadar da oto sansür olmaz. Hiç öyle kötü şeyler yazmamıştım. Başkaları bizi susturacak korkuyla onlardan önce biz susturursak karanlıklara gireriz. Benimle aynı düşünenler yorumlarını silsin. Ben de sileceğim.
Nikon, Canon ve ASML firmaları çip baskısı yapan litografi makinalarını üretiyorlar ve dünya piyasasında paylarını arttırmak için kran krana rekabet halindeler. Aralarına pek çok patent davaları da var! Samsung Samsung diye gözümüzde büyüttüğümüz firma; ASML'nin litografi makinalarını aldığını dünyaya büyük bir sükse ile duyuruyor. Merak ettim dünyada kaç ülkede çip üretiliyor diye, üşenmedim Vikipedia'da saydım. Aralarında Türkiye'nin olmadığı 40 ülkede 600'den fazla fabrikada çip üretildiğini gördüm. Bir Amerikan gazetesinde çip üretimi için teknolojiden ziyade finansal bir güç gerektiği yazıyordu. Herhalde petrol zengini Araplar AMD'yi satın aldıktan sonra atılım yapması da bu sebepten olsa gerek. Yada ABD'deki silikon vadisinin petrol zengini Teksas'a yakın olması da rastlantı olmasa gerek! Düşünüyorum da; THY'nın üç uçağından ikisi hiç Türkiye'ye gelmeden dıştan dışa hatlarda uçuyorlar. Üstelik THY zarar ediyor! THY'nin sıradan bir uçağı fiyatına iki adet en gelişmiş litografi makinalarından alınabiliyor. Belki Türkiye doğru yatırım tercihleri yapsaydı bugün bu ekonomik krizi yaşamazdık. Bir de Türkiye'nin 1970'lerde biri Ankara'da diğeri Aydın'da çip üretimi yapan Testaş adında devlet teşebbüsü olan bir çip firması vardı. Testaş kendi litografi makinalarını dahi üretebilen bir firmaydı. 1994 yılında kapatılıp makinaları üniversitelere dağıtılmıştı. Çip üretiminde bilinenin aksine elektronik mühendislerinden ziyade makina ve kimya mühendisleri çalışır. Türkiye'de çip üretilememesinin sebebi; Kore ve Türkiye'de senede aynı sayıda 75.000 mühendis yetişirken, Türkiye'de sadece 4 mühendisten 1'i kendi mesleğini yapmaktadır. Maalesef Türkiye'de mühendisler Masabaşı işlerde çalışıyorlar. Ne zaman ki Ülkemizde de mühendislerin Ar-Ge ve laboratuvarlarda çalışmaları zorunlu olur o zaman Türkiye'nin de yerli çip ve diğer teknolojik ürünleri olur! Yoksa Türkiye sittin sene fakir bir ülke olarak kalmaya mahkumdur!
tebrik ederim çok güzel tespitleriniz, umarım daha doğru kararlar alınıp ülkemizde de güncel mimarilerde çip üretilmeye başlanır, mezun olan mühendisler de yurtdışına gitmek zorunda kalmadan kendi ülkelerinde mesleklerini hakkıyla yapabilirler
Çok kolay yargı dağıtmamak lazım, bilmediğimiz kalemler olabiliyor...Mühendisin argeye vs yönlendirilmesinden önce bence bütün meslek gruplarından olabildiğince verim almaya odaklı bir zihniyete yatırım yapmak daha verimli olur, e mühendislik te bunu parçası...turizm, sağlık,argr sanayii ya da bizde ucuza gelen ağır sanayii
keşke çip üretiminde ne kadar su harcandığı ve bunun oluşturabileceği sorunlara değinseydiniz. tayvanın en önemli üreticilerinden birisi üretim için artık tabkerlerle fabrikaya su taşıyor krizin en önemli konularından birisi bu.
@@taytaycan çipler ne kadar çeşitli teknolojik aletlerde kullanılıyor belli ki haberin yok. artık buzdolaplarına bile konuyor ki tek amacı kompresörle gaz soğutmak bunu yapmak için çipe ihtiyacı yok. ileride bu kriz derinleştikçe etkilerini göreceksin ve iki saniye açıp bir çip üretiminde ne kadar su harcandığını görseydin kesinlikle saçma duyar demezdin. röntgen cihazındada çip var herhangi birinin buzdolabında da. kendi kendine cevabı vermişsin.
@@cankandogan5208 elektrik elektronik mühendisliği okuyorum ve çiplerin ne kadar çeşitli yerlerde kullanıldığından çok üst düzey haberim var. Duyarının hala saçma buluyorum ama tavsiyem değişime kendinden başla. Yerlere çöp atmayarak, israf etmeyerek. Belki savunduğun/savunduğumuz şeyi yorum atmaktan daha öteye taşıyabilir.
@@taytaycan %100 İngilizce enerji sistemleri mühendisliği okuyup makine mühendisliğiyle çift anadal yapıyorum emin ol tükenen kaynaklar ve gelecekte başımıza gelecek ciddi durumlar hakkında senden çok daha fazla donanımlıyım. benim hayatımı nasıl yaşadığım hakkında hiçbir fikrin olmadan yere çöp atma diye boş yapman bilgiye ulaşmaktaki acizliğini gösterdi. Kendi kendine hiçbir şey yokmuş gibi takılmaya devam edebilirsin.
@@cankandogan5208 başarılar dostum👍🏽 ben çevreyi temiz tutmaya devam edeceğim sen de şu an çip üretildiği için kullanabildiğin telefonundan çip üretilmemesi desteğine devam et
Aselsan bilkent ortaklığında çip üretimi çalışmalarına başlandı. AB MikroNano adında ortak bir şirket kuruldu. Ayrıca bi ara çipin hangi seviyede olduğunu bilmiyorum ama haberlere konu oldu ilk yerli çip üretimi ÇAKIL diye! Yani bununla ilgili ciddi çalışmalar bilgi vermek istedim...
Çakıl'ın tasarımı Tübitak ve ASELSAN ortaklığında yapılsa da üretimi TSMC'ye yaptırılıyor. Ayrıca AB MikroNano'nun üretim kapasitesi çok düşük. Neredeyse sadece ASELSAN'ın ihtiyacına yetiyor. Ülkemizdeki en iyi çip teknolojilerinden biri Yital'de ancak bu bile en iyi 130 nm CMOS teknolojisi. Yani kumsalda kum tanesi yapılan çalışmalar. Ama çaba olması güzel. Tabi aşırı yetersiz.
@@eraybdr52 Sıfırdan başlanıyor başlangıç sonuçta. Birden herşeyi yapmak zaten mümkün değil bu herşey için geçerli. Önemli olan başlamak altyapıyı hazırlayıp üretebilir olmak. Sonrası adım adım gelecektir inşallah...
İntel Almanya'ya yatırım yapıyor. Demek ki ucuz iş gücüyle yatırım falan çekilmezmiş. Yetişmiş insanın var mı? Demokrasi var mı? Yani yatırımı yapan adam güvende hissediyor mu? Bunlar önemli. Ama nerde bizimkilerde o öngörü?
Her dedigine katiliyorum ama demokrasi hariç. Nasil yönetildiginin hiç bir önemi yok , yetismis elemanin , ucuz is gucun , yeterli altyapin ve en önemlisi siyasi perspektif varmi buna bakar
Hocam konu ile ilgiliyim. Muğla da yeni bir silisyum madeni işletmesi açıldı. Aselsan 2015 yılından beri çip yapmak için çalışıyor. Transistör ve diyot üretmel içim 2.5 milyon dolar yetiyor, ama iş içindeki çip e gelince 10 milyar dolarlık bir yatırım gerekli. Tmsc pazara hakim firma. Önemli olan çipi üretmek. Tek yada bütünleşik yapmak daha kolay. ST firması Fas ta ürettiği çipi 2 yıl önce 3 dolara satarken şu anda aynı çip 150 dolarlara çıktı. Aselsan bu işin üstesinden gelecektir diye ümit ediyoruz. Yaklaşık ayrılan bütçe 7 milyar dolar..
ASELSAN'ın büyük çaplı çip üretim planı yok halen. Ülkemiz her yıl telefon ve PC içindekiler hariç 1 milyar dolar doğrudan yarıiletken ithalatı yapıyor. Çalışmalar çok yetersiz.
aselsanı aselsan yapanlar, o işi kotaracak kişilerin hepsini Hollandaya kaptırıldı. aselsandan şuan çalışanların büyük çoğunluğunun profili, kartal imam hatip çıkışlı ve yozgat ünv. bitirmiş Tügva ,T3 vakfı üyesi mühendislerden oluşuyor.
slm ayhan bey geçenlerde youtube ta dolasırken DİJİ diye bi kanal keşfettim bu arkadaşın yaptıklarıyla ilgili bi video hazırlarsan çok sevinirim bana inanılmaz geldi mutlaka izlemeni tavsiye ederim saygılar
Sayın ayhan hoca... Viideonuzu izledim..arkadaşlarla kendi aramızda mantıklımi diye konuştuk "fabrika açmak" Fakat nasıl açılacağımız konusunda bi fikrimiz yok Bir fabrika konusunda ilk birkaç adım için bizi aydınlatırmısınız Teşekkürler.
çip krizinin bir nedeni de batıdaki bu alet tamir olmuyor yenisini al, kullan at teknojilerinin sebep olduğu, geri dönüşümü olmayan elektronik ürünler.
bence de türkiyede üretilmesi çok çok gereki ve önemli.ben türkiye vatandaşı değilim güney azerbaycan türküğüm diyorum ki sizler devlete böyle sözlerinizi ulaştıra bilirmisiniz belki işe yaradı kim bilir . diğilmi?!
Abi cip krizini değilde çiplerin nerelerde kullanıldığını ve hangi ülkeler cip yapıyor kim yapmalı bunu anlatmışsın. Bukadar uzun videoda hep aynı şeyleri tekrarlamışsın videoda çip ordan oraya gidip geliyor. Bunları anlatmak yerine chipin ana maddesi nedir chip krizine sebep olan nedenler nelerdir. Ülkesel olarak değilde ana sebebi nedir bu madde azalmasından veya şunun tükenmesinden gibi. Bu konular ele alındığında birde aynı şeyler tekrarlanmadığında bence daha faydalı olur diye düşünüyorum. Sizi takip ediyorum yine siz bilirsiniz tabi.
Turkiyedeki chip uretim potansiyel ve kaabiliyetleri icin farkli ve daha ayrintili bir videyo yapmaniz daha dogru olur...hatta uzman isimleri(Tubitak, Universitler) davet etmeniz dilegi ile...tesekkur
Hocam Gebze'de savunma sanayiine yönelik üretim yapan bir fabrika olduğundan bahsediyor haber siteleri ki Aselsanın da Bilkent Üniversitesi işbirliğinde çip fabrikası kuracağı söyleniyordu bu konuya değinmediğinize göre pek iyi bir gelişme yok anlaşılan
üstad tfx için 4 yıl önce bir proğram yapmıştın . 4 yıl önceki proğramdaki fikirlerinle aynı yerdemisin 4 yılda birşeyler değiştimi sana göre . yeni bir tfx proğramı yapmayı düşünürmüsün .? birde zirkon füzeleri için bir proğram yapmayı düşünürmüsünüz?
Ayhan hocam ufuk açıcı bir bir yorumlama olmuş en azından benim açımdan. Aslında kısaca Amerika ( ya da batı) ile çin ( ya da uzakdoğu) savaşı diyebilir miyiz acaba
Hocam Azerbaycan ile alakalı video yapar mısınız, yani ekonomiyi ve diğer etkenleri de (mesela uzaya gönderdiği ve kordinatları almak için de kullandığı 1-2 uyduyu, kendi ürettiği silahları, araçları ve b.) göz önüne alarak, askeri gücünün toplamda bir analizini yapar mısınız lütfen?.. Ve videolarınız çok faydalı, başarılar...
@Umut Bayrak Azerbaycan o "güçsüzlüğü" ile uzaya 3 tane uydu göndermiş bi ülke. "Süper güç TÜRKİYE"de bu rakam sadece 6. Azerbaycan üretimi olan ve Türk ordusunda da sıkça kullanılan birçok silah ve araç var. Bir firmanın bir ülkeyi alması ise söz konusu bile olamaz. Acilen bi pedagoga görünmelisin...
Saygı Değer Administer Ayhan hocam bu konuyla ilgili yüzeysel haberler gördüm sanal medyada amma tam manasıyla nalayamadım şimdiden emeğinize sağlık her daim kaliteli bilgilendirici Yapımların devamını dört gözle beklerim...
Valla abi bir tanesin. Böyle ileri görüşlü olmak lazım. En iyisini yapmak zorunda değiliz, bir adım sonra üç sonra bin oluyor. Bu masraf ve siyasi tarafından anlamıyorum ama savunma endüstrisi muhakkak bu tarz alanlara dallanmalı budaklanmalı... helal sana, devam
Bu fırsatı kacirmamaliyiz Avrupalılar burada fabrik kurşun . Amerika ülkemizde çip fabrikası kurşun. Videoların sonunda mavi ekransiz günler diliyor sanırım kendisi bilgisayarında karşılaştı bende yıllar önce karşılaşmıştım. İyi zamanlar herkese
Başlamak işin yarısıdır. Bu işe çok geç kaldık ama daha da gecikmemeliyiz. Artık Türk gibi başlayamıyoruz bile. Bu konuda düşüncelerimize tercüman olmuşsunuz. Sağolun.
Malezya covid pandemisini en ciddiye alan ülkelerden biri hocam Endonezya ile karıştırma derim. Sağlık sistemi de çökmedi hiç Malezya’da yaşıyorum oradan biliyorum.
Hocam Selamlar 4000 Serisi Ekran kartları İkiye ayrilacagi İcin Birisi madencilik icin digeri ise gaming Denicegi icin Ekran Kartlarinin fiyatlari Yari yariya Dusucek deniyor sizce ?
Aksine artar neden mi 4000 serisi ekran kartı ucuz diye alım oranı artar 5000 bin tl den 10 tane almak her zaman daha avantajlı olur 7500 den 4 tane almaktansa
Hocam Azerbaycanın askeri gücü hakkında çok az kaynak var, özellikle yerli üretim silahlar hakkında. Eğer bunları bulursanız ve elbette ki isterseniz bir daha Azerbaycan hakkında video çeker misiniz lütfen
Ayhancım iyi yayınlar Bu çip üreten fabrikalarda yaklaşık 150 tol su tüketimi yapılmakta bu fakrikaların su arıtma ve geri dönüşüm sistemi yer alsa bu 150 ton su 130 tonda hadi bilemedin 120-110 tonda temizlenebilse geri kalan 30 ton yada 40 ton takviye edilse daha mantıklı olmazmı hazırdan her gün 150 ton su harcamak yerine tabi bu su arıtmanın maliyeti çiplere yansıza ama en azından çip krizi yaşamaz dünya .
Cip krizi,pandemi,kur farkı... Globalleşen dunyada ulkemiz gencleri olarak cok geride kalmak zorunda kaldik.Basit bir pc 10 k seviyelerine boş paket bir araç 200 k seviyelerine geldi simdiye kadar elinde elektronik cihaz tutan piyasada bir nebze de olsa kalabiliyor ancak sıfırdan başlayıp bir cihaz,araç vs sahibi olmak giderek imkansizlasmaya devam ediyor.Umarim hayirlisi olur bizim adimiza :/
Bunu birazda Uretim ve Tuketimde degisim icin kullaniyorlar gibi. Plansizligin disinda ayri bir planda var gibi. Ozellikle otomotiv sektorune bakarsak benzin&dizel araclarin fiyatlarinda ciddi artis var. Elektrikli arackara yaklasiyor hatta bagzi ulkelerde vergi dilimlerini, Uzun sureli yakit,bakim gibi ek giderleri ile karsilastirinca elektrikli araclar daha avantajli gibi duruyor. Sonucta gelecegin teknolojisi. Kisacasi bizlerin tuketim aliskanliklarinda yeniden dusunmeye de itiyor bu durum. Sadece elektrikli otomobillerin dolum istasyonlari vs. Halen yetersiz. Alt yapisinida gelistirseler ki bagzi ulkeler ciddi yatirimlar yapiyor arac konusunda gecis hizi oldukca yukselecek. Kisacasi otomotiv sektorunun alistigimiz araclarla elektrikli araclar arasindaki bandi bilincli daralttigini cip krizini kendilerine bir sebep olarak yada bu krizi boyle bir firsata cevirme egiliminde olduklarini dusunuyorum.
Seçmene “Yerli ve milli çiplerimizi üreteceğiz!” desen kaç kişi anlayacak? Seçimi kazanmak için uygun bir malzeme değil. Göz boyamaz. Ama şahsen ben de katılıyorum. Çip üretebilen bir ülke olabilseydik bu geleceğimi için çok kıymetli olurdu.
Yıl artık 2022 oldu. Nüfusun çoğu genç. Bence 50 yaşına kadar herkes çip kelimesini en azından ne kadar önemli bişey olduğunu anlayacak kadar biliyordur.
Çip fabriksi kurmak 10 milyar dolarmiş
Katılıyorum. herşeyi devletten beklemeliyiz, herşey seçim vaadi olarak sunulmalı. halkta cip üretimini anlamayacağı için(çünkü tek akıllı ve anlayan biziz geri kalan saf) bu ülkede üretilmez.
üstelik yerli ve milli çipin motorunun yerli olmayacağı ortada, motoru yerli olmayan çipe çip demem. tamamen göz boyama, mis gibi yerli ve milli heykel yaparız. düşünsene 90nm heykel, 50nm heykel ve 5nm heykel, çaya çorbaya koruz, yedikçe zeki çevik ve süslü oluruz. sonra bi bakmışsın marsta kolonide rakı keyfi, oh mis.
@@sinand7462 , heykelci güruhla tartışmak istiyorsan yanlış kapıya geldin. Ama beni bu şekilde algılamakta haksız sayılmazsın. Böyle alıştırıldık çünkü. Benden değilsen düşmansın, karşı taraftansın, fetöcüsün, vatan hainisin… algısıyla yönetiliyoruz maalesef. Azıcık çatlak bir ses çıksa, bir eleştiri gelse ya linç girişimleri başlıyor, ya polis kapıya geliyor, ya da hakaret davalarıyla uğraştırılıyor. Karşıt görüşe tahammül sıfır. Hal böyle olunca istişare ortamının oluşması, farklı görüşlerin birleşip doğruyu bulması da hayal oluyor.
@Twitch Land dostum devlet yeteri kadar destek veriyor, ufak bir araştırma ile teşvik/hibe alan işyeri sayısına ulaşabilirsin, örneğin 2021de yeni kurulan ve destek alan işyeri sayısını görsen şaşar kalırsın, yani ortam var. Önce bilgi sonra fikir sahibi olmanı tavsiye ederim.
Ek,
Güncel teknoloji için kimsenin gücünün yetmeyeceğini farkındasın ama hala döwlet yatırımcıya ortam sağlamıyor diye konuşuyorsun, kendi kendini yalancı çıkarıyorsun.
Hollanda yonga üretim aygıtı üreticisi ASML'nin öyküsü ilginç. Philips ASML ile ilk işe girdiğinde 15-20 yıl önce, yeryüzü yonga üretim aygıtı pazarının %80'i Japon Nikon'un elindeymiş. Samsung'daki yonga üretim aygıtları bozulduğunda, Japonlar gelir günlerce onarmak için uğraşırlarmış. Onarım için uğraşırken de Koreliler görüp öğrenmesinler diye, Nikon'un onarım uzmanları aygıtı çadır içine alırlarmış. ASML pazara çok yenilikçi bir yapıyla girmiş, modüler bir yapı kullanarak onarım sürelerinı bir iki saate düşürmüş. Düşünsenize, üretimin günlerce durması yerine bir iki saat durması. Hollandalı uzman geliyor, bir sorun bulma yazılımını çalıştırıyor. Yazılık hangi modülde sorun olduğunu söylüyor. O modülü değiştiriyorlar ve aygıt yonga üretimini kaldığı yerden sürdürüyor. Bozuk modülü de fabrikaya götürüp istedikleri gibi onarıyorlar. Nikon'un yeryüzündeki pazar payı en son baktığımda %15 mi neydi. ASML'nın is sanırım %60*70 dolayında.
Bundan birkaç ay önce bir Çin yonga üreticisi ASML'den yonga üretim aygıtı satın almak istedi. ABD araya girdi. Hollandalılar satmadılar.
ASML öyle başarılı oldu ki, borsada parayı vurmak için Philips onu kendinden ayırdı, ayrı bir kuruluş olarak borsada işlem gördürdü, paraları kapıyor...
Bu arada ASML'de yüzlerce Türk uzman çalıştığı, bazı toplantıların Türkçe yapıldığı söyleniyor. Çoğu Türkiye'deki durumlardan enseyi karartıp yurtdışına taşınan gençler. Çoğunun da Aselsan'dan olduğu söyleniyor. Mantıklı çünkü ASML hep gömme ("embedded") programlama bilen uzmanlar arar.
Vallahi Ayhan hocanin anlatiminin eksik parcasini tamamlar gibi bir yorum olmus! İlginç bir bilgi adamlar sadece lale üretmiyormuş demekki.
@@denizpoyraz8155 Sağolun. Bunları bir Hollanda gazetesinde okumuştum. Çin yonga üreticisine aygıt satılmaması ayrı bir haberde çıkmıştı. Sanırım ASML daha önce Çinlilere satmış aygıt ama, o engellenen aygıtın bir özelliği vardı (anımsayamıyorum ne olduğunu).
Ayrıca Hollanda deyip geçmeyin. Hollanda'nın savunma sanayisinde dışsatımı Türkiye'nin birkaç katı. Adamlar yıllardır kendi denizaltılarını, fırkateynlerini üretiyorlar. Örneğin hayalet gemilerin ilk örneklerinden 20 yıl önce 4-5 tane yaptıkları fırkateynler 6000 ton boyutunda (karşılaştırma için MİLGEM Ada sınıfı 2400 ton, İstanbul sınıfı 3000 ton). Örneğin bir "ortak komuta gemisi" yaptılar 28 bin ton (ama youtube'a baksan bizimkisinin yüzde biri vidyoları vardır). Ha bir de Hollanda'da Türkiye sürekli "kendi silahlarını üretmeye başladı, çok saldırgan" diye de eleştirilir. Oysa Türkiye'nin silah üretimi Hollanda'ya göre çok az. Ama bir kötüleme kampanyası var.
Pakistan'ın atom bombasını yapan kişi bilgileri Amsterdam'daki bir araştırma merkezinde çalışırken öğrendi. Bilimde, teknolojide çok ileriler.
Lale falan işin pazarlaması, gerçi tarım konusunda da çok ileriler. Yeryüzünün en çok tarım dışsatımı yapan ikinci ülkesi mi ne.
çok bilgilendirici bir yorum olmuş , benimde ileride çalışmayı hedeflediğim firmalardan , tabi çalışabilir miyim bilmiyorum.
@@SA-zv4wr hocam mail adresinizi alabilir miyim ? sizinle iletişim kurmak isterim
her şey iyi de neden türkçe konusunda bu kadar sertsiniz ?
14 dakika nasıl geçti bilmedim, çok akışında anlatıldı. Hiç yormadı. Teşekkürler
Eyw
Ayhan bey, yonga üretimini gerçekte hala Batı'nın elinde. Doğu Asya hala işin hammallığını yapıyor (Japonya dışında). Yonga üretim makineleri, yonga tasarımları büyük ölçüden hala Batı'nın elinde. Örneğin yeryüzünün en büyük yonga üretim makinesi üreticisi ASML adlı (Philips'ten ayrılmış) bir Hollanda kuruluşu. Kore, Tayvan, Endonezya, Malezya hep ASML'nin makinelerini kullanırlar. Belki Japonlar, Koreliler biraz basit işlemci tasarımı yapıyorlardır ama genelde hep işlemci tasarımları ABD'den, İngiltere'den (ARM RISC vb) çıkıyor...
@The Shape Olabilir. Konuyu tam bilmiyorum. Ama Japonya'dan bir İntel, AMD işlemcisi çıkmamasını anlayamıyorum. İngiltere'de ARM bile RISC işlemcisi çıkardı İoT'de bayağı bir pazar payı kaptı. Olay yerel pazarın boyutu olamaz. Öyle olsa, tüketici elektroniğinde oldukça başarılı olan Japonya için büyük bir fırsat olurdu. Sanırım özellikle ABD, İngiltere gibi Anglo Sakson ülkelerindeki özgür girişim ruhu ya da ortamı Asya ülkelerinde olmadığı için, Japonya'dan bile çıkmıyor. Ama içimden bir ses, "Çin herşeyi değiştirecek" diyor. O yüzden Batı bu kez büyük bir korku içinde Çin'e karşı...
Tabi ister istemez mimari batıya Air olduğu için lisans bazında elleri kolları bağlı ama hacimli üretimde bir ağırlıktır, Rusya'nın enerjide ki kalemlerle koyduğu ağırlık gibi...Ee doğuda bunu koz olarak bi nevi masada tutacaktır, herkes kendi hayrına
Aga yonga üretimi pasifikde olması daha muhtemel çünkü orda nüfus çok çok çok fazla.Avrupa'da genellikle yaşlı insanlar var ondan üretim pasifikde olması daha muhtemel.Avrupa en fazla dizaynını filan yapmış olabilir.
Saçmalıklar dan toz duman ülke gündeminde aklı başında akılcı gündemi sizden dinlemek büyük bir zevk inanın nöronlarıma ilaç gibi geldi videonuz.. Iyiki varsınız ❤️🙏
Bizde çip üretimini artıracak bir irade göremiyorum,, baştakilerin derdi başka
Yerli muz uretiriz biz anca
Aynen kardeşim. 2019 'da çip fabrikası kurup, 2021 'de " çakıl" adımdaki çipi kullanıma alan bastakilerde öyle bi niyet yok. Çok haklısın
@@sametkaya8674 iphone 3 ün işlemcisinden bile zayıf bir çip yapacaklar ise hiç yapmasınlar
@@visinos tama kardeşim. Söylerim hiç çip yapmazlar. Dışarıdan ithal ederiz. Kapıların da bekler, Ne derlerse onu yaparız.
20 yılda yapamayan bi 20 yılda daha yapamaz
Umarım ülkemizde bir çip fabrikası kurulur ve destek verilir
Öyle de basit bir şey değil ki.
Keşke devletimiz zamanında yazılıma gereken önemi verseydi de en azından yazılım alanında ileri olurduk. Hem fazla maliyetli bir şey değil.
Oktay Sinanoğlu bye bye Türkçe kitabında yazılımda üstünlükte hindistan a kayılacağı söyleniyor gibi bir şey demişti. Taa kaç sene evvel
@@batuhan8465 Haklısınız,ama artık yapacak bir şey yok,yolumuzda devam etmeliyiz.Elimizden geleni devlet ve millet olarak yapmalıyız
@@PanzerKampf7581 doğru. Zararın neresinden dönersek kâr. Ama yazılıma da fazlasıyla yatırım olmalı.
Mesela Adobe. Bu firmanın yazılımlarına ihtiyaç duyanlar resmen bağımlı. Mesela bunlara bağliysan Linux kullanmazsin. Bir sürü gizliliğe mahremiyete karşı yazılım var. Şirket var
Bunlara bağimliyiz. Çok aciz kalıyoruz
Dehşet bi sermaye altyapı ve teknoloji lazıö
@@apogokce3212 "lazım"
En vizyonsuz en liyakatsız kişiler ülkenin kaderini belirleyince malesef Türkiye bu yarışın seyircisi olmak dışında hiç bir adım atmıyor
Cip üretiminde en önemli maddelerden silicon wafer ( 05:59 ) ve poliimid ülkemizde üretilebiliyor. En büyük ihtiyaç bunları işleyebilecek cihazlar ve çipi tasarlayabilecek nitelikli insan.
Aga hammaddeler bizde var ama üretmiyoruz neden acaba?
@@warframeonlineyouoffline bilim adami yok cunku aga. Hep comar dolu ortalik.
@@warframeonlineyouoffline poliimid ve silicon wafer öyle kolay üretilebilen bir şeyde değil
Mesela malzemeler normalde çok kristalli ve taneli yapılardir burada üretilen silicon wafer tek bir kristal yapıda olmak zorunda
@@warframeonlineyouoffline bilimsel bir cevap olarak bu çip işlemini yapacak kişiler yurtdışından eğitim amaçlı gelebilir savunma sanayi mühendisliği konusunda da aynısı oldu nitekim. Nitelik,ham madde ve insan gücünde sorun yok burada asıl sorun maliyet hiçbir iş adamı getiri ve kendi marka değeri riskli bir işe girişmez çünkü pahalı bir iş var olan markalar karşısında da kenini ispatlaman lazım daha önce Türkiye de kimse bu işe girmediğinden deneyimsiz bir pazar var uzun yıllar ve büyük paralar gerekiyor bunu yapmak için. Türkiye de bu işi yapacak birkaç büyük şirket var onlar da gıda, inşaat geleneksel sanayi takılıyor. Belki ileri de vizyon ve cesareti yüksek bir kişi tarafından bu iş üstlenilebilinir.
@@emreaydin613 " bilim adami yok cunku aga. Hep comar dolu ortalik." sen neden uretmiyorsun
Ben elektronik mühendisiyim yalnız çip değil en basit entegreleri bile bulamıyoruz şuan bu yüzden projeler çok geç çıkıyor bazen çıkmıyor bile.
Her detayına kadar anlatılması mükemmel olmuş
Bizdeki sermaye sahipleri bu tarz risk almazlar. Sıcak paranın olduğu sektörlere yatırım yaparlar. Devletin bu hususta yapabileceği teşvik ve imkan saglamaktan daha fazlası olamıyor malesef. Her şeyi devletten bekleyenlere bu sözüm. Kendimizi avutmaya devam.
@@ozilter +1
aydınlatıcı olmuş teşekkürler
Benim yorumum neden sansürlendi? Bu kadar da oto sansür olmaz. Hiç öyle kötü şeyler yazmamıştım. Başkaları bizi susturacak korkuyla onlardan önce biz susturursak karanlıklara gireriz. Benimle aynı düşünenler yorumlarını silsin. Ben de sileceğim.
Nikon, Canon ve ASML firmaları çip baskısı yapan litografi makinalarını üretiyorlar ve dünya piyasasında paylarını arttırmak için kran krana rekabet halindeler. Aralarına pek çok patent davaları da var! Samsung Samsung diye gözümüzde büyüttüğümüz firma; ASML'nin litografi makinalarını aldığını dünyaya büyük bir sükse ile duyuruyor. Merak ettim dünyada kaç ülkede çip üretiliyor diye, üşenmedim Vikipedia'da saydım. Aralarında Türkiye'nin olmadığı 40 ülkede 600'den fazla fabrikada çip üretildiğini gördüm. Bir Amerikan gazetesinde çip üretimi için teknolojiden ziyade finansal bir güç gerektiği yazıyordu. Herhalde petrol zengini Araplar AMD'yi satın aldıktan sonra atılım yapması da bu sebepten olsa gerek. Yada ABD'deki silikon vadisinin petrol zengini Teksas'a yakın olması da rastlantı olmasa gerek! Düşünüyorum da; THY'nın üç uçağından ikisi hiç Türkiye'ye gelmeden dıştan dışa hatlarda uçuyorlar. Üstelik THY zarar ediyor! THY'nin sıradan bir uçağı fiyatına iki adet en gelişmiş litografi makinalarından alınabiliyor. Belki Türkiye doğru yatırım tercihleri yapsaydı bugün bu ekonomik krizi yaşamazdık. Bir de Türkiye'nin 1970'lerde biri Ankara'da diğeri Aydın'da çip üretimi yapan Testaş adında devlet teşebbüsü olan bir çip firması vardı. Testaş kendi litografi makinalarını dahi üretebilen bir firmaydı. 1994 yılında kapatılıp makinaları üniversitelere dağıtılmıştı. Çip üretiminde bilinenin aksine elektronik mühendislerinden ziyade makina ve kimya mühendisleri çalışır. Türkiye'de çip üretilememesinin sebebi; Kore ve Türkiye'de senede aynı sayıda 75.000 mühendis yetişirken, Türkiye'de sadece 4 mühendisten 1'i kendi mesleğini yapmaktadır. Maalesef Türkiye'de mühendisler Masabaşı işlerde çalışıyorlar. Ne zaman ki Ülkemizde de mühendislerin Ar-Ge ve laboratuvarlarda çalışmaları zorunlu olur o zaman Türkiye'nin de yerli çip ve diğer teknolojik ürünleri olur! Yoksa Türkiye sittin sene fakir bir ülke olarak kalmaya mahkumdur!
Çalışmak isteyen üreten mühendisler hep engellendi intihar süsü verilerek.
tebrik ederim çok güzel tespitleriniz, umarım daha doğru kararlar alınıp ülkemizde de güncel mimarilerde çip üretilmeye başlanır, mezun olan mühendisler de yurtdışına gitmek zorunda kalmadan kendi ülkelerinde mesleklerini hakkıyla yapabilirler
Çok kolay yargı dağıtmamak lazım, bilmediğimiz kalemler olabiliyor...Mühendisin argeye vs yönlendirilmesinden önce bence bütün meslek gruplarından olabildiğince verim almaya odaklı bir zihniyete yatırım yapmak daha verimli olur, e mühendislik te bunu parçası...turizm, sağlık,argr sanayii ya da bizde ucuza gelen ağır sanayii
keşke çip üretiminde ne kadar su harcandığı ve bunun oluşturabileceği sorunlara değinseydiniz. tayvanın en önemli üreticilerinden birisi üretim için artık tabkerlerle fabrikaya su taşıyor krizin en önemli konularından birisi bu.
Napalım Cankan telefon üretilmesin mi? Bilgisayarlar üretilmesin mi? Röntgen cihazları üretilmesin mi? Burda kastığın duyarı fazlasıyla saçma buluyorum.
@@taytaycan çipler ne kadar çeşitli teknolojik aletlerde kullanılıyor belli ki haberin yok. artık buzdolaplarına bile konuyor ki tek amacı kompresörle gaz soğutmak bunu yapmak için çipe ihtiyacı yok. ileride bu kriz derinleştikçe etkilerini göreceksin ve iki saniye açıp bir çip üretiminde ne kadar su harcandığını görseydin kesinlikle saçma duyar demezdin. röntgen cihazındada çip var herhangi birinin buzdolabında da. kendi kendine cevabı vermişsin.
@@cankandogan5208 elektrik elektronik mühendisliği okuyorum ve çiplerin ne kadar çeşitli yerlerde kullanıldığından çok üst düzey haberim var. Duyarının hala saçma buluyorum ama tavsiyem değişime kendinden başla. Yerlere çöp atmayarak, israf etmeyerek. Belki savunduğun/savunduğumuz şeyi yorum atmaktan daha öteye taşıyabilir.
@@taytaycan %100 İngilizce enerji sistemleri mühendisliği okuyup makine mühendisliğiyle çift anadal yapıyorum emin ol tükenen kaynaklar ve gelecekte başımıza gelecek ciddi durumlar hakkında senden çok daha fazla donanımlıyım. benim hayatımı nasıl yaşadığım hakkında hiçbir fikrin olmadan yere çöp atma diye boş yapman bilgiye ulaşmaktaki acizliğini gösterdi. Kendi kendine hiçbir şey yokmuş gibi takılmaya devam edebilirsin.
@@cankandogan5208 başarılar dostum👍🏽 ben çevreyi temiz tutmaya devam edeceğim sen de şu an çip üretildiği için kullanabildiğin telefonundan çip üretilmemesi desteğine devam et
Aselsan bilkent ortaklığında çip üretimi çalışmalarına başlandı. AB MikroNano adında ortak bir şirket kuruldu. Ayrıca bi ara çipin hangi seviyede olduğunu bilmiyorum ama haberlere konu oldu ilk yerli çip üretimi ÇAKIL diye! Yani bununla ilgili ciddi çalışmalar bilgi vermek istedim...
Çakıl'ın tasarımı Tübitak ve ASELSAN ortaklığında yapılsa da üretimi TSMC'ye yaptırılıyor. Ayrıca AB MikroNano'nun üretim kapasitesi çok düşük. Neredeyse sadece ASELSAN'ın ihtiyacına yetiyor. Ülkemizdeki en iyi çip teknolojilerinden biri Yital'de ancak bu bile en iyi 130 nm CMOS teknolojisi. Yani kumsalda kum tanesi yapılan çalışmalar. Ama çaba olması güzel. Tabi aşırı yetersiz.
@@eraybdr52 Sıfırdan başlanıyor başlangıç sonuçta. Birden herşeyi yapmak zaten mümkün değil bu herşey için geçerli. Önemli olan başlamak altyapıyı hazırlayıp üretebilir olmak. Sonrası adım adım gelecektir inşallah...
İntel Almanya'ya yatırım yapıyor. Demek ki ucuz iş gücüyle yatırım falan çekilmezmiş. Yetişmiş insanın var mı? Demokrasi var mı? Yani yatırımı yapan adam güvende hissediyor mu? Bunlar önemli. Ama nerde bizimkilerde o öngörü?
Her dedigine katiliyorum ama demokrasi hariç. Nasil yönetildiginin hiç bir önemi yok , yetismis elemanin , ucuz is gucun , yeterli altyapin ve en önemlisi siyasi perspektif varmi buna bakar
gömülü yazılımcı kardeşlerim burada mı
Bunları keşke teknoloji ve sanayi bakanlığımızdan da birileri izliyor olsa :)
Geçen yıl " çakıl " adındaki çipi üretip, kullanılır hale getiren teknoloji ve sanayi bakanlığı mı?
@@sametkaya8674 çakıl'ın tasarımı ülkemizde yapıldı, üretim işi yurt dışında TSMC'de.
@@eraybdr52 tsmc'ye üretim yaptıran çok sayıda teknoloji devi var. Bu iş te dünyanın lideri, tek söz sahibi adamlar. Normal bi durum
Güzel ve bilgilendiriciydi teşekkürler
Bizim ülkemiz bu konuya ayıkana kadar çip sorunu çözülür zaten maalesef. Video için teşekkürler
Ayhan abi mikrofonu düzeltip tane tane konuştuşun için çok teşekkür ederim ❤️
ayhan bey tişörtünüzü nereden aldınız bende almak istiyorumda link verirseniz çok sevinirim
Hocam konu ile ilgiliyim. Muğla da yeni bir silisyum madeni işletmesi açıldı. Aselsan 2015 yılından beri çip yapmak için çalışıyor. Transistör ve diyot üretmel içim 2.5 milyon dolar yetiyor, ama iş içindeki çip e gelince 10 milyar dolarlık bir yatırım gerekli. Tmsc pazara hakim firma. Önemli olan çipi üretmek. Tek yada bütünleşik yapmak daha kolay.
ST firması Fas ta ürettiği çipi 2 yıl önce 3 dolara satarken şu anda aynı çip 150 dolarlara çıktı.
Aselsan bu işin üstesinden gelecektir diye ümit ediyoruz. Yaklaşık ayrılan bütçe 7 milyar dolar..
ASELSAN'ın büyük çaplı çip üretim planı yok halen. Ülkemiz her yıl telefon ve PC içindekiler hariç 1 milyar dolar doğrudan yarıiletken ithalatı yapıyor. Çalışmalar çok yetersiz.
@@sakioglu Video'da olabildiğince basitleştireceğim, demişti.Dolayısıyla ulaşmış olsa bile anlatmamış olabilir.Zaten adam kaynaklarını koymuş.
kanal istanbul gibi kepazelikler yerine buraya yatirsinlar parayi eger samimi iseler
aselsanı aselsan yapanlar, o işi kotaracak kişilerin hepsini Hollandaya kaptırıldı. aselsandan şuan çalışanların büyük çoğunluğunun profili, kartal imam hatip çıkışlı ve yozgat ünv. bitirmiş Tügva ,T3 vakfı üyesi mühendislerden oluşuyor.
@Rabbim Bizi affet ya bilmiyorsan sallama da mide bulandırma.
Hocam mikrofon iyi olmus.ses cok kisikti.cozulmus,sevindim
güzel paylaşım teşekkürler
Ayhan kardes sızı ve Turkıyeye Azerbaycandan Salam Aleykum. Bildirim neycın gelmiyor?
Değerli administer Ayhan hocam, ağzına sağlık.
Cihazların geri dönüşümüyle ilgili adımlar atılmalı, ama yenisini üretmek daha ucuz olduğu sürece bu imkansız gibi :(
Bence saçma,niye geri dönüştürsün firmalar?Belki değerli parçalar dönüştürmeye çalışabilirler oda pahalıya gelir
Güzel anlatım olmuş ağzına sağlık 👍
Ayhan hocam bizi aydınlattın teşekkürler emeğine sağlık.
GÜZEL YARARLI VİDEO TEBRİKLER
Ayhan abi, sana ve ailene sağlık ve huzur dolu günler dilerim. Videolarını ilgi ile takip ediyorum, A klasman bir insansın vesselam.
slm ayhan bey geçenlerde youtube ta dolasırken DİJİ diye bi kanal keşfettim bu arkadaşın yaptıklarıyla ilgili bi video hazırlarsan çok sevinirim bana inanılmaz geldi mutlaka izlemeni tavsiye ederim saygılar
Şöyle bir fırsatı kaçırıyoruz ya ben ne diyeyim daha
Ayhan abi 2 dünya savaşı avcı uçakları serisi gelir mi ?
Sayın ayhan hoca...
Viideonuzu izledim..arkadaşlarla kendi aramızda mantıklımi diye konuştuk "fabrika açmak"
Fakat nasıl açılacağımız konusunda bi fikrimiz yok
Bir fabrika konusunda ilk birkaç adım için bizi aydınlatırmısınız
Teşekkürler.
abi bu kahvehane köşesinde konuşarak açılacak bi fabrika değil yaaa hahaha :DDDD
Aga el ile üreticeksen fabrika açmak kolay ama makine ile üretim yapmayı hedefliyorsan yatırımcı bulman lazım :D
Hocam video çok güzel olmuş umarım ülkemizde yarı iletken teknolojisi gelişir elinize emeğinize sağlık :)))))
Emeğine eline sağlık kardeşim
çip krizinin bir nedeni de batıdaki bu alet tamir olmuyor yenisini al, kullan at teknojilerinin sebep olduğu, geri dönüşümü olmayan elektronik ürünler.
Beklediğim video geldi çok önemli konu.Geleceğin anahtarı bu teknolojilerde kesinlikle üretilmesi için destek verilmesi gerekir.Emeğinize sağlık...👏
bence de türkiyede üretilmesi çok çok gereki ve önemli.ben türkiye vatandaşı değilim güney azerbaycan türküğüm diyorum ki sizler devlete böyle sözlerinizi ulaştıra bilirmisiniz belki işe yaradı kim bilir . diğilmi?!
Evet haklısın rıza kardeş , bi söyleyelim bakalım ne diyecekler
Abi cip krizini değilde çiplerin nerelerde kullanıldığını ve hangi ülkeler cip yapıyor kim yapmalı bunu anlatmışsın. Bukadar uzun videoda hep aynı şeyleri tekrarlamışsın videoda çip ordan oraya gidip geliyor. Bunları anlatmak yerine chipin ana maddesi nedir chip krizine sebep olan nedenler nelerdir. Ülkesel olarak değilde ana sebebi nedir bu madde azalmasından veya şunun tükenmesinden gibi. Bu konular ele alındığında birde aynı şeyler tekrarlanmadığında bence daha faydalı olur diye düşünüyorum. Sizi takip ediyorum yine siz bilirsiniz tabi.
Konu çok ilginç, bu bütün dünya yı etkiliyor teşekkür ederim
T-shirt linki var mıdır :)
Üzerindeki t-shurtu nerden aldın abi
Harika içerik teşekkürler :)
Turkiyedeki chip uretim potansiyel ve kaabiliyetleri icin farkli ve daha ayrintili bir videyo yapmaniz daha dogru olur...hatta uzman isimleri(Tubitak, Universitler) davet etmeniz dilegi ile...tesekkur
Chip değil çip okurken CHP sandım
@@mehmetemindervisoglu1437 ASD:SA:D:ASD:SA
Hocam Gebze'de savunma sanayiine yönelik üretim yapan bir fabrika olduğundan bahsediyor haber siteleri ki Aselsanın da Bilkent Üniversitesi işbirliğinde çip fabrikası kuracağı söyleniyordu bu konuya değinmediğinize göre pek iyi bir gelişme yok anlaşılan
Fiziğin çok iyi. Tişörtüne bakarak fizik bilgimi tekrar ediyorum. 😜
üstad tfx için 4 yıl önce bir proğram yapmıştın . 4 yıl önceki proğramdaki fikirlerinle aynı yerdemisin 4 yılda birşeyler değiştimi sana göre . yeni bir tfx proğramı yapmayı düşünürmüsün .? birde zirkon füzeleri için bir proğram yapmayı düşünürmüsünüz?
Kışın ortasında güzel video
6
Ayhan hocam ufuk açıcı bir bir yorumlama olmuş en azından benim açımdan.
Aslında kısaca Amerika ( ya da batı) ile çin ( ya da uzakdoğu) savaşı diyebilir miyiz acaba
Öneri verebileceğin yarı iletken hisse varmı
Hocam Azerbaycan ile alakalı video yapar mısınız, yani ekonomiyi ve diğer etkenleri de (mesela uzaya gönderdiği ve kordinatları almak için de kullandığı 1-2 uyduyu, kendi ürettiği silahları, araçları ve b.) göz önüne alarak, askeri gücünün toplamda bir analizini yapar mısınız lütfen?.. Ve videolarınız çok faydalı, başarılar...
@Umut Bayrak Sizin gibilerle muhattap olmak istemiyorum.
@Umut Bayrak Azerbaycan o "güçsüzlüğü" ile uzaya 3 tane uydu göndermiş bi ülke. "Süper güç TÜRKİYE"de bu rakam sadece 6. Azerbaycan üretimi olan ve Türk ordusunda da sıkça kullanılan birçok silah ve araç var. Bir firmanın bir ülkeyi alması ise söz konusu bile olamaz. Acilen bi pedagoga görünmelisin...
@@sah-v4w Cahille sohbet etme bosver
@Umut Bayrak sen hele Azerbaycan yazmayı öğren
@Umut Bayrak Kardeşim, öyle çok biliyorsan kanıtla... Sana bin tane belge sunarım... Azerbaycanı ne sandın sen? Moritanya falan mı?
Abi T-64 videosu çekebilirmisin?
Ayhan bey bizimkiler Malesya ile bu işi öğrenip yapiyorlardi ne oldu o iş aceba askeri ekipman için çip üretecektiler olmuyor mu acep?
Üretim hangi konuda var ki zaten
Shrapnel bullet can you make a video about
Özbekistan hava savunma sistemini anlatır mısınız
V22 osprey ne zaman gelecek ?
Keşke AMD ülkemizde bir yarı iletken fabrikası kursa
Saygı Değer Administer Ayhan hocam bu konuyla ilgili yüzeysel haberler gördüm sanal medyada amma tam manasıyla nalayamadım şimdiden emeğinize sağlık her daim kaliteli bilgilendirici Yapımların devamını dört gözle beklerim...
Valla abi bir tanesin. Böyle ileri görüşlü olmak lazım. En iyisini yapmak zorunda değiliz, bir adım sonra üç sonra bin oluyor. Bu masraf ve siyasi tarafından anlamıyorum ama savunma endüstrisi muhakkak bu tarz alanlara dallanmalı budaklanmalı... helal sana, devam
Türkiye yenin bu işe hızlı el atması için güçlü teknolojisi varmi biliyor musunuz
Bu fırsatı kacirmamaliyiz Avrupalılar burada fabrik kurşun . Amerika ülkemizde çip fabrikası kurşun. Videoların sonunda mavi ekransiz günler diliyor sanırım kendisi bilgisayarında karşılaştı bende yıllar önce karşılaşmıştım. İyi zamanlar herkese
"Sevgili administer bey..." diye başlayan yorum bu sefer yok
hindistan pakustan umursamadilr degil, saglik alt yapilari yok hastane yatak sayisi milyarlik ulkede 39bine bir.
Güzel bir video
ağzından bal damlıyor kral
Elinize sağlık. Çip krizi sorununu hemen hemen tüm boyutları ile basit ve her kez tarafından anlaşılacak biçimde özetlemişsiniz
Bildiğim kadarıyla Güney Kore ile birlikte Adapazarı'nda bir tesis kuruldu
Hocam aşk olsun sizin abonenizim takip ediyom videolarınızı büyük beğeni ile izliyon ama geçen bir sorum olmuştu cevaplamadınız valla dargınım
Başlamak işin yarısıdır. Bu işe çok geç kaldık ama daha da gecikmemeliyiz. Artık Türk gibi başlayamıyoruz bile. Bu konuda düşüncelerimize tercüman olmuşsunuz. Sağolun.
PODCAST yapsan mükemmel olur.
ons gümüş fiyatı nasıl etkilenir bu durumdan
Bu video ile anladımki sahinlerin fiyatının yükselmesi bu krizden
sahınde cıp ne arar onun fıyatının artması tamamen ac gozluluk cıple alakası yok
:)
Malezya covid pandemisini en ciddiye alan ülkelerden biri hocam Endonezya ile karıştırma derim. Sağlık sistemi de çökmedi hiç Malezya’da yaşıyorum oradan biliyorum.
Hocam Selamlar 4000 Serisi Ekran kartları İkiye ayrilacagi İcin Birisi madencilik icin digeri ise gaming Denicegi icin Ekran Kartlarinin fiyatlari Yari yariya Dusucek deniyor sizce ?
Aksine artar neden mi 4000 serisi ekran kartı ucuz diye alım oranı artar 5000 bin tl den 10 tane almak her zaman daha avantajlı olur 7500 den 4 tane almaktansa
ses biraz boğuk, bas filan tam da bilmiyorum ses kavramlarını ama biraz rahatsız etti
Kesinlikle kendi çipimizi pahalıya üretsek bile bugünden başlamalıyız
Hocam Azerbaycanın askeri gücü hakkında çok az kaynak var, özellikle yerli üretim silahlar hakkında. Eğer bunları bulursanız ve elbette ki isterseniz bir daha Azerbaycan hakkında video çeker misiniz lütfen
Ayhan hocam mining yapan kişi veya firmalar çip krizine büyük oranda sebep değil miydi ?
Ayhan Hocam tanklar ile ilgili videolar gelecek mi ileride
9
Cip yapma makinasını kim yapiyor Ayhan bey?
Hollanda
hocam konuyla alakasız ama "Henize 2 10" ile ilgili inceleme beklenmekte saygılar 😇
Hocam peki, elektronik atıklardaki çipler tekrar kullanılabilir mi, bu konuda bir çalışma var mı acaba?
Ayhancım iyi yayınlar Bu çip üreten fabrikalarda yaklaşık 150 tol su tüketimi yapılmakta bu fakrikaların su arıtma ve geri dönüşüm sistemi yer alsa bu 150 ton su 130 tonda hadi bilemedin 120-110 tonda temizlenebilse geri kalan 30 ton yada 40 ton takviye edilse daha mantıklı olmazmı hazırdan her gün 150 ton su harcamak yerine tabi bu su arıtmanın maliyeti çiplere yansıza ama en azından çip krizi yaşamaz dünya .
Fabrikaların geri dönüşüm için para harcaması lazım. Olmaz yani.
ASELSAN Çakıl adında çip yaptı diye biliyorum seri üretim yapılıyor mu bilmiyorum ama çalışma var ülkemizde .
Abi madem çip e talep arttı diye arabalar pahalilasti. Tofas a ne oldu da 40 k pahalandi.
ayhan lütfen güneşli günlerde güneş altında uzun süre otur. bedeninin güneşe ihtiyacı var.
Yarı iletken üretmek o kadar kolay bir mevzu değil bir ara çakıl projemiz vardı ne oldu bilmiyorum
Cip krizi,pandemi,kur farkı... Globalleşen dunyada ulkemiz gencleri olarak cok geride kalmak zorunda kaldik.Basit bir pc 10 k seviyelerine boş paket bir araç 200 k seviyelerine geldi simdiye kadar elinde elektronik cihaz tutan piyasada bir nebze de olsa kalabiliyor ancak sıfırdan başlayıp bir cihaz,araç vs sahibi olmak giderek imkansizlasmaya devam ediyor.Umarim hayirlisi olur bizim adimiza :/
aklı başında akli ve bilimsel delilleri kendisine ilke edinmiş gençler siyasete atılmadıkları sürece bu devran bu şekilde devam edicek gibi gözüküyor
@@user-ly3jd5zm1p Z kuşağı asalak bir nesil
Abi bizim çakıl ne işe yarıyor o çip değilmi . Üstüne koyup geliştiremezmiyiz.
Bu kanal yıllardır nasıl 1M aboneyi aşmadı anlamak mümkün değil
Hani Türkiye nerde bu senaryoda ey büyük ekonomisi güçlü ülkem
Bunu birazda Uretim ve Tuketimde degisim icin kullaniyorlar gibi. Plansizligin disinda ayri bir planda var gibi. Ozellikle otomotiv sektorune bakarsak benzin&dizel araclarin fiyatlarinda ciddi artis var. Elektrikli arackara yaklasiyor hatta bagzi ulkelerde vergi dilimlerini, Uzun sureli yakit,bakim gibi ek giderleri ile karsilastirinca elektrikli araclar daha avantajli gibi duruyor. Sonucta gelecegin teknolojisi. Kisacasi bizlerin tuketim aliskanliklarinda yeniden dusunmeye de itiyor bu durum.
Sadece elektrikli otomobillerin dolum istasyonlari vs. Halen yetersiz. Alt yapisinida gelistirseler ki bagzi ulkeler ciddi yatirimlar yapiyor arac konusunda gecis hizi oldukca yukselecek.
Kisacasi otomotiv sektorunun alistigimiz araclarla elektrikli araclar arasindaki bandi bilincli daralttigini cip krizini kendilerine bir sebep olarak yada bu krizi boyle bir firsata cevirme egiliminde olduklarini dusunuyorum.
Biz de de yoncalara çok önem veriliyor. yonca üretimi yapanlar devlet teşviki aliyor. sonuçta inekler ne yiyecek 😅🤣🤣
Peki 3d yazıcılarda çip üretilebilir mi?
Çipler nanometre boyutlarında işçiliği var. 3d yazıcılar ile üretilmez.
@@cptslayer4236 teşekkürler