TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 พ.ค. 2023
  • TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİSİ MÜMKÜN MÜ? başlıklı bir önceki videomuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
    • TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİS...
    Tübitak ve Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi İş Birliğiyle Kurulacak Yeni Çip Üretim Tesisi Hakkında Merak Edilenler
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 331

  • @numan.akdogan
    @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +16

    #Japonya'daki #Rapidus #Corporation şirketi 2027 yılında #EUV cihazlarını kullanarak, #2nm node teknolojisiyle #çip üretimi için hazırlık yapıyor. #Rapidus 2nm teknolojisi için #IBM ve #IMEC'le iş birliği anlaşması yapmış.
    Şirket geçen sene (10 August 2022) kurulmuş. Wikipedia, the Free Encyclopedia'daki bilgilere göre aşağıdaki 8 #Japon şirketi tarafından kurulan #Rapidus'un toplam yatırımı 7.3 #Milyar #Yen.
    #DENSO, #KIOXIA Group, #MUFG Bank, #NEC Corporation, #NTT, #SoftBank Group Corp., #Sony, ve #Toyota Motor Corporation tarafından kurulan şirkete önümüzdeki 10 yıl içerisinde ek olarak 36 #Milyar #Dolar #yatırım yapılacakmış.
    Yakın zamanda yayınladığım #çip videolarında #Türkiye'nin de #EUV teknolojisini edinebilmek için hızlıca adım atması gerektiğini ve bu alt yapıya sahip olacak #çip #üretim #şirketi için geniş katılımlı bir ortaklık kurulmasını önermiştim. Dünyanın gündemi bu işler. Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.
    TÜRKİYE’DE ÇİP SANAYİSİ MÜMKÜN MÜ?
    başlıklı bir önceki videomuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
    th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html
    TÜBİTAK'IN YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
    başlıklı videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
    th-cam.com/video/DxsCp5QON1I/w-d-xo.html
    Wikipedia bağlantısı: en.m.wikipedia.org/wiki/Rapidus

  • @Yahahy
    @Yahahy ปีที่แล้ว +63

    250nm çip üretiminden 65 nm geçmek bile çok önemli bir gelişme.Cihazlarımız,hem daha küçük olacak,hem daha az elektrik harcayacak,hem daha hızlı çalışacak.Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

    • @Sultan_Alparslan_HAN
      @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว +22

      Bazıları 65nm'yi büyük buluyor ama bu konudan anlayan insanlar ülkemizin kısa zamanda aldığı yolu takdir ediyorlar. Ben inanıyorum ki beş sene içerisinde gerelli arge devam ederse 22nm'ye ulaşılır.

    • @Japonicmen
      @Japonicmen ปีที่แล้ว +6

      Millet 5 nm ile çalışıyor,biz 65

    • @galipsayn296
      @galipsayn296 ปีที่แล้ว +14

      @@Japonicmen Sabır

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +33

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

    • @Sultan_Alparslan_HAN
      @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว +10

      @@galipsayn296 "Sabır" :)) Adı mandıra filozofu olan birine verilecek tavsiye mi bu. Onun gibilere daha çok; "sen ne halt becerdin de küçümsüyorsun" diyerek karşı atak yapacaksın.

  • @bayraktarogluarif6308
    @bayraktarogluarif6308 ปีที่แล้ว +22

    Hocam seçimlerde bitti. Artık bu haberleri izler, bekler ve haberdar olalım. Artık sevinmek, umut etmek, görmek istiyoruz. Enerjisini bu yola harcayan, siyasi, ilmi ve bürokrasi insanlarına selam olsun.

    • @Sultan_Alparslan_HAN
      @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว +6

      Seçimle bu müjdelerin alakası yok ki. Hiç birşey yapılmasaydı da sadece seçim zamanları çıkıp boş laf söylenseydi haklı olabilirdiniz. Ben diğer islam ülkelerinin yayınlarını da takip ediyorum. Hepsinin bu konuda ki ortak sözü, "Bizim bir Yılda yaşadığımız teknolojik gelişmeyi Türkler bir haftada yaşayorlar. İmrenmemek elde değil" diyorlar. Buna benzer onlarca söz duydum. Hatta abartısız keşke bizi Türkler yönetse ülkemizin bu köhne halinden hiç memnun değilim diyenine bile rastladım.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +5

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

    • @sktt1488
      @sktt1488 ปีที่แล้ว

      @@Sultan_Alparslan_HAN hadi len ordan. 31

    • @Sultan_Alparslan_HAN
      @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว

      @@sktt1488 Hadi lan ordan skk

    • @tr9036
      @tr9036 ปีที่แล้ว +1

      ​@@Sultan_Alparslan_HANSanırım farklı boyuttaki bir Türkiyede sin ya da pudra şekeri ni fazla kaçırdın. Türkiyede herşey ithal, hangi teknolojiye geçmişiz bir haftada??
      Chip üretimi Tr için hayalden ibaret. Domates değil bu. Chip üretmek için, onu kullanacak sanayi lazım. Türkiyede var mı öyle bir sanayi??
      Yok!

  • @MD-qd2ki
    @MD-qd2ki ปีที่แล้ว +12

    Konuyla yakından alakası olmayan birini bile bu konularda aydınlatacak bir üslubunuz var çok teşekkür ettim bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için Allah yar ve yardımcınız olsun. Hiçbir zaman hiçbir şey için geç değildir eğer çabalıyorsanız. Sonuçta geçmişte kimsenin yapamadığı şahi toplarıyla yakılmaz denen surları yıkmıştık. İnşallah bu ince işlerdede başarı kaydederiz. Teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum.

  • @muharrem1675
    @muharrem1675 ปีที่แล้ว +19

    Üst düzey Çip üretim teknolojilerini geliştirmek gelecek için yapılan en önemli yatırımlardan birisi ! Ülkemizinde bu parkurda yer alması şart 👍

  • @senerakpnar2305
    @senerakpnar2305 ปีที่แล้ว +13

    Son yıllarda çıkan ürünler bizi gelecek için umutlandırırken ne kadar uyuduğumuzu da gözler önüne seriyor.Her çıkan ürün birsürü ürün ihtiyacı doğuruyor.O ürünleri yapmak için o alanlarda uzman yetiştirme ihtiyacı doğuruyor.İnsan yetiştirme en çok zaman alan unsur.Alanların sayısı arttıkça bu alanlara nereden başlanarak nasıl bir yol çizilmesi gerekliliğini de doğuruyor.İnşallah kabaca da olsa bir yol çizilmiş ve adımlar atılıyordur.Bizler birçok gelişmeyi görüyoruz.Ancak bahsettiğimiz plan çerçevesinde mi yoksa ihtiyaçlar hasıl oldukça tek tek mi çözmeye çalışıyoruz bilmiyorum.İhtiyaçlar hasıl oldukça yapmak bizi istenilen hedeften uzaklaştırır zira teknoloji sürekli gelişiyor.Bir plan dairesinde ise teknoloji yı bazı alanlarda kullanmadan üst versiyona geçme olanağı da sağlar.

    • @AvniDurkaya
      @AvniDurkaya ปีที่แล้ว

      Avrupa amerika teknoloji üretirken çalışırken bize de batı siz birbirinizi yiyin, ne ile o da basit dediler, sağ sol alevi sünni TÜRK kurt vs üniversite o da basit orda da bizim yetiştirdiğimiz öğretim görevlileri gençleri birbirine düşürecek bizi de tanrılaştıracak, eğer teknoloji ye yönelen olursa , oda bisekilde saf dışı bırakılacak taki bugünlere kadar TÜRKİYE şimdi yerleşme ile teknoloji ile ilgilenmeye başladı kolay gelinmedi bu raya kadar yine de başarılı bir durum ama zararın neresinden dönülürse kardır

    • @senerakpnar2305
      @senerakpnar2305 ปีที่แล้ว

      @@user-tf3ff9tn5j Karşı olduğun nokta insan yetiştirme noktası mı.Açabilir misin.

  • @karanlkmadde5445
    @karanlkmadde5445 ปีที่แล้ว +28

    Kuantum radarı bile geliştirmrye çalışan ülkemiz çip konusunda da birşeyler yapacaktır. İnşallah başarılı oluruz

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +8

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

    • @Levo_D_Angelo
      @Levo_D_Angelo ปีที่แล้ว

      @@numan.akdogan
      Sorun bütçe

    • @aceberganabolic
      @aceberganabolic ปีที่แล้ว

      @@Levo_D_Angelo KATAR ortak bütçe var demektir.

    • @Levo_D_Angelo
      @Levo_D_Angelo ปีที่แล้ว

      @@aceberganabolic
      öncelik siralamasi var, ve bu su an ön siralarda degil. Zamani gelince oda yapilir ayrica Katar bagimsiz bir Devlet , bizimle ticaretinde temkinli davraniyor cünkü bize cok para aktardigi zaman bati tarafindan cezalanacagini biliyor ondan dolayi abartmadan bize destek oluyor.

    • @nejatkaraca
      @nejatkaraca 9 หลายเดือนก่อน

      @@numan.akdogan Hocam milletçe elimize sopayı almamız gerekiyor. Senelerce bu ülkenin değerlerini kaynaklarını seçtiğimiz siyasiler heba ettiler. Bundan en ufak bir rahatsızlıkları olmadı. Bu konuda en üzüldüğüm örneklerden biri Teletaş firmasıydı. O zamanlar üniversitede öğrenci iken sadece bir avuç insan buna tepki vermişti. Bunun mimarı özaldı. Ülkemizin birçok değerli işletme ve kuruluşlarını özaldan itibaren satılıp heba edildi. Kim bunu savunuyorsa ya cahildir ya da haindir.

  • @fa779
    @fa779 ปีที่แล้ว +4

    Tusaş devlet desteği ve yıllar alan bir emek sayesinde ciddi anlamda sıfırdan turbofan jet motoru üretmeyi başardı ve çıkardığı modellerin gitgide gücü de artıyor, birgün milli muharip uçağı da uçuracak güçte jet motoru üreteceğimizi düşünüyorum.
    Umarım çip teknolojisi için de devlet destekli bir program başlatılır ve çipleri üreten makinaları üretmek için arge çalışmaları başlanır.

  • @Muzaffer33_33
    @Muzaffer33_33 ปีที่แล้ว +6

    Şimdiye kadar dinlediğim en ayrıntılı chip videosuydu. Kafamda oluşan tüm soruları da Hocamız önceden tahmin edip açıkladı.
    Saygılar, Sn Hocam.

  • @Max-wo7zp
    @Max-wo7zp ปีที่แล้ว +7

    Bu habere çok sevindik, böyle bir çalışma olduğunu duymuştuk, şahsen 100nm nin üzerinde bir şey bekliyordum ama 65 nm sürpriz oldu, başlangıç için çok iyi. Türkiye burada insan kaynağını arttırır ve daha sonra 5 nm leri de görürüz inşallah. Ama dediğiniz gibi bu makineleri ilişkiler iyi olsada Türkiye ye vermeyebilirler, Çin rakip ürünler çıkarırsa o zaman bizim için de iyi olur.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +5

      Türkiye'nin bu alanda hem cihaz hem de hammadde konusunda dışa bağımlı olmaması için yaptığım önerileri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
      th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

    • @Max-wo7zp
      @Max-wo7zp ปีที่แล้ว +2

      @@numan.akdogan Hocam teşekkürler, önceki videonuzu da severek izlemiştim. Asianometry isminde bir youtube kanalı var, chip üzerine yayınlar yapıyorlar, çip konusundad Avrupa, Hindistan niye başarısız oldu bu konuda bilgilendirici anlatımları var, daha önce görmediyseniz izlemenizi tavsiye ederim.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +3

      Teşekkür ederim @@Max-wo7zp. Asianometry'nin bu konudaki bazı videolarını izlemiştim. www.digitimes.com/ sitesini de tavsiye ederim.

  • @ozcansavur9158
    @ozcansavur9158 ปีที่แล้ว +7

    İnşallah girişimleriniz ve gayretleriniz devletimiz tarafından takip edilir ve görevlendirilir ülkemizin geleceğine yön veren teknolojileri siz değerli genç beyinler ile bizde sizlerin yanında dualarımızla manevi anlamda destek oluruz. Allah yar ve yardımcınız olur inşallah! Allah yolunuzu açık etsin

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

  • @yukselaltan7994
    @yukselaltan7994 ปีที่แล้ว +19

    Hocam Toog için oluşturulan ortak şirket ve finansman modelinin bu kritik teknoloji için de oluşturulması çok iyi olurdu. Sadece devlet yaklaşımı yeterli olmaz diye düşünüyorum Almanya Amerika İngiltere vb. gelişmiş birçok ülkenin son bir yıl içinde bu teknoloji ellerinde olmasına rağmen büyük ölçekli üretimler için ilave milyarlarca dolar yatırım yaptıklarını gördük. Hem bu alandaki insan kaynağını artırmak hemde altyapıyı oluşturmak üzere özel sektörün içinde olacağı bir kazan kazan sisteminin acilen kurulması gerekiyor. Bahsettiğiniz girişim önemli ancak çok yetersiz kalacaktır. Umarım meselenin ehemmiyeti yeterince anlaşılır chip teknolojisinde gereken ilerleme sağlanamazsa gerek savunma sanayiinde gerekse özel sektör teknolojilerinde yerlilik aslında pek mümkün görünmüyor. Yazılım ve tasarım kabiliyeti önemli ancak bu alan chip üretim ve tasarımı bambaşka bir alan ve zorluk içeriyor elektronik devre algoritmalarını tasarlamak ve onu fizik kimya optik vb. teknolojilerle hayata geçirmek son derece kabiliyet gerektiriyor siz ve bunu yapan insanlar olarak zaten çok iyi biliyorsunuz. Umarım bu alanda başlangıçta belirttiğim gibi özel sektör ve devlet işbirliği ile Togg benzeri bir yaklaşım ve girişim olur diyorum selamlar hocam kolay gelsin.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Merhaba Yüksel Bey. Böyle bir modeli bir yıl önce aşağıda bağlantısını paylaştığım videoda önermiştim. th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

    • @Parola18
      @Parola18 ปีที่แล้ว

      eee zilleti seçerseniz dolar alacağı efendileri müsade eder mi türkiye'nin chip üretmesine ?

    • @nejatkaraca
      @nejatkaraca 9 หลายเดือนก่อน +1

      TOGG gibi araba üretmek için yapılan yatırıma olumsuz bakıyorum. Araba üretimi gibi bir konuda yatırım yapmak ölü yatırımdır. Dünyanın en güzel arabasını da üretseniz onu yaygın servis ağı ile desteklemedikten ve dünya pazarlarında satamadıktan sonra ne işe yarar. Sonunda fabrikayı kapatır veya başka bir konuda üretim yapmak için dönüştürürsünüz. TOGG un da kaderini böyle görüyorum. Üretim yatırımları stratejik konulardır. Bu konularda devlet yönlendirici olmak zorundadır. TOGG üretiminde yan sanayi ne kadar etkili. kobilerimiz hangi parçalarını üretmek üzere görevlendirildi. Bunun gibi birçok konudaki yönlendirmeler maalesef konulardan bi haber kişilerin iki dudağının arasında.

    • @IskenderKucukveyaBuyuk
      @IskenderKucukveyaBuyuk 7 หลายเดือนก่อน +1

      ​@@nejatkaracaSenin atalarında öyle diyordu ne gerek var araba uçak motor üretmeye hepsi ölü yatırım Amerikalı efendilerimiz bize verir demi, Bu ülke ne çektiyse sizden çekti

  • @msn2000
    @msn2000 ปีที่แล้ว +5

    Hocam sizin gibi biliminsanlarına çok ihtiyacımız var,lütfen ülkemiz için elinizden geleni yapın

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +4

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

  • @fratyilmaz7822
    @fratyilmaz7822 ปีที่แล้ว +7

    Hocam çalışmalarnızı yakından takip ediyoruz emeğinize sağlık 👏👏👏🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @mchtzynp
    @mchtzynp ปีที่แล้ว +5

    Bu konuda teşvik vs yok mu? bir hub oluşturuğ devletçe desteklenmesi gereken bir alan. İşin bilimi, tedariği , tasarımı ve diğer her şeyine varıncaya kadar. Hocamıza da ayrıca teşekkürler. Allah yar ve yardımcınız olsun hocam.

  • @9huzz
    @9huzz ปีที่แล้ว +1

    Güzel bilgilendici video için tşk. Yalnız bu konuda geri kalmış olmak sadece çip üretimi konusu ile alakalı değil. Ve sanki millet 40 yıldır 5nm üretiyorda biz üretmemişiz gibi anladım. ÇİP üretimini gerektirecek teknolojik ürünleri üretiyor olsaydık bu ihtiyaç zaten daha öncesinde çıkacaktı. Şöyle ufak bi araştırma yaptığımda İNTEL 5 nm üretim teknolojisine yeni yeni geçtiğini görüyorum. Mesela 12. nesil i7 işlemciler 10nm. Tabi konu sadece bilgisayar işlemcisi ile alakalı değil ama son kullanıcı olarak ilk aklıma gelen bu. Yıllara göre aşağıdaki gibi bir liste ile karşlaşıyorum. Aşağıdaki gelişmeler Apple,Samsung,İntel,AMD vb gibi dev firmaların rekabeti sonucu oluştu. Bizim de bunun gibi teknoloji üreten firmalarımız olsa eminim daha önce bu işe girmiş olurduk. Şu andaki girme sebebimiz ise Pandemi ile ortaya çıkan ÇİP krizinin aşmanın ve en azından kendi üreteceğimiz TOGG gibi Askeri teknolojik ürünler gibi alanda bir kısıtlama ile karşılaşmamak istememiz.
    Milletimiz için hayırlı olsun.
    Yıllara göre CPU üretim teknolojilerinin gelişimi.
    90 nm - 2004
    65 nm - 2006
    45 nm - 2008
    32 nm - 2010
    22 nm - 2012
    14 nm - 2014
    10 nm - 2017
    07 nm - 2018
    05 nm -- 2020
    03 nm -- 2022

  • @selcuk1137
    @selcuk1137 ปีที่แล้ว +3

    Konuyu çok güzel özetlemiş ve nokta atışı bilgiler vermişsiniz.
    Çok teşekkürler

  • @edaakturk3177
    @edaakturk3177 ปีที่แล้ว +1

    Bilgilendirici ve yalın anlatımınız için teşekkür ederiz Hocam. Videolarınızı dört gözle bekliyoruz .

  • @HajjiJesus
    @HajjiJesus ปีที่แล้ว +3

    Congratulations for the progress even if compared to others, it is a baby step. You need to take baby steps to develop though. Turkiye needs people who are driven to compete no matter what obstacles they face.
    *Note, if you compete with the elite, you will be hated.*

  • @hamzagulsever9971
    @hamzagulsever9971 ปีที่แล้ว +6

    Hocam ağzına sağlık,
    Bu ülkenin bir değeri olarak Rabb'im muhafaza etsin yolunuzu açık etsin.
    İnşaallah 5 nm içinde sizin gibi isimleri ülkemiz içindeki resmi/özel girişimlerde duyarız.
    Allah'a emanet olun

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +3

      Teşekkür ederim Hamza bey. Âmin. EUV teknolojisi için, videoda da belirttiğim gibi, SSB öncülüğünde bir girişim olabilir. Bunu aşağıda bağlantısını paylaştığım videoda da önermiştim. Yine bu iş için Intel, IBM, Samsung, TSMC, ASML ve diğer önemli şirketlerde çalışan uzman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşan bir takım kurulmalı. Çok selamlar. Siz de Allah'a emanet olun.
      th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

  • @oytunpinar7454
    @oytunpinar7454 ปีที่แล้ว +1

    Konuya uzak olan çevremdeki insalara anlatabilmek için bu videonuzu gösteriyorum hocam. Çok zorlanıyordum çip teknolojisini anlatmakta, bu video kolaylık sağladı (tabii ki dinlemeyi bilene).
    Maalesef ki dışardan sadece makine olarak algılanan cihazların içlerine ve arka planlarındaki dolaylı teknolojilere indiğinizde minimum 30-40 yıllık bir hazırlık süreci gerektiğini anlayamıyor birçok arkadaşımız. TMSC'nin içini gezebilseler, veya Litrograf üreticilerini gezebilseler biraz hissederler sanırım. Bu iş en iyi CNC'yi alarak, en iyi erezyon, lazer kesici vs ile çözülecek ağır sanayi işi değil maalesef. İşin içinde bir de üretme kültürü (hijyen/tozsuz temiz oda gibi) de gerekli. O bile başlı başına yıllar alacak bir kültür. Laboratuvarda üretimde bir avuç eğitimli insanın üretimi ile bu kültürü binlerce kişilik seri üretim fabrika çalışanlarına yaymak bile farklı bir süreçtir.
    Çok kez Tayvan ve Kore gibi ülkelere gittim (işim icabı). Ama bu ülkelerde gezdiğim sanayi tesisleri genellikle ağır sanayii idi. Ona rağmen üretim kültürü bizimkine kıyasla çok önde. Önleyici bakım, sıfır hatalı üretim, 5S, Poka-Yoke uygulamaları, bireye değil bilgiye saygı gibi oturmuş bir yapı var. Bu disiplin ülkemizde de bazı firmalarda elbette mevcut, ama bunun tabana tamamiyle yayılması için daha çok yolumuz var.
    Keşke yorumlardaki gibi basit olsa... Ancak temenni ile değil, çok ciddi çalışma, kaynak, Ar-Ge ile uzun bir sürede nano seviyelerine gelebiliriz.
    Sevgi ve saygıyla

  • @davutaslantekin
    @davutaslantekin ปีที่แล้ว +1

    Hocam teşekkür ederiz çok güzel bir paylaşım, benim gibi pek bilmeyen için bile çok aydınlatıcı oldu. Allah yardımcınız olsun.

  • @serifsenturk4811
    @serifsenturk4811 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkürler hocam emeyinize sağlık sevgi saygı hürmetler bizden sağolun varolun takipe devam saygılar

  • @aliozkan7523
    @aliozkan7523 ปีที่แล้ว

    Verdiginiz bilgiler cok aydinlatici oldu. Cok tesekkür ederim hocam

  • @hasangcakmak
    @hasangcakmak ปีที่แล้ว +4

    Bunun kıymetini ,sadece makinalarımıza girdi yapmak için İtalya'dan izin alman gerektiğinde anlayabiliyorsun. Bir de ne kadar küçültürsen o kadar fazla faydalı yük koyabiliyorsun.

  • @abidinyamac3009
    @abidinyamac3009 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkür ederim ellerinize sağlık Allah razı olsun

  • @HalilKaradag
    @HalilKaradag ปีที่แล้ว

    bilgilendirme için çok teşekkür ederim hocam.

  • @mustafamenekse7947
    @mustafamenekse7947 ปีที่แล้ว

    yolunuz acik olsun gücünüz daim olsun emeginiz yagli olsun sagolun vatan millet size emanet

  • @KazmDemir-gd7lm
    @KazmDemir-gd7lm 2 วันที่ผ่านมา

    Numan hocayı içerik ürettikçe takip ediyorum emeginize saglik hocam yine çok güzel bir anlatım olmuş

  • @alparslan3654
    @alparslan3654 ปีที่แล้ว

    İyi bilgilendirme teşşekkurler
    Videolara devam et

  • @bilalduman
    @bilalduman ปีที่แล้ว

    Çok isabetli bir başlangıç. Değerlendirmeleriniz için teşekkürler hocam.

  • @davutsoylu4340
    @davutsoylu4340 ปีที่แล้ว +1

    Bilgi için teşekkürler

  • @serefcil5914
    @serefcil5914 ปีที่แล้ว

    Burava size hocam çok gerçekçi bir video çektiniz hemen size abone oluyorum bildirim zilini açıyorum .başarılarının devamını diliyorum

  • @dr.eng.a.ozdemir7255
    @dr.eng.a.ozdemir7255 ปีที่แล้ว

    Hocam, bilgiler için teşekkürler. Allah Razı olsun

  • @user-vv1df8sz5r
    @user-vv1df8sz5r 7 หลายเดือนก่อน

    Benim icin cok bilgilendirici ve detayli bir aciklama Tesekkür ederim hocam.

  • @Tv_Box_Tamir
    @Tv_Box_Tamir ปีที่แล้ว

    Ağzınıza sağlık, güzel ve akıcı şekilde özetleriniz kolay gelsin

  •  ปีที่แล้ว +2

    Bilgilendirme için teşekkür ederiz gayet güzeldi

  • @user-bx8fv3dr5f
    @user-bx8fv3dr5f ปีที่แล้ว +1

    Hayirli olsun, emegi gecenlere tesekkürler

  • @huguesbrain6081
    @huguesbrain6081 ปีที่แล้ว

    Çok iyi anlattınız, teşekkür ederim , açıklamalar …

  • @yavuzserhan138
    @yavuzserhan138 ปีที่แล้ว +3

    Teşekkürler.

  • @CanKan144
    @CanKan144 ปีที่แล้ว

    🤘🇹🇷❤️
    Tebrikler,Hayırlı olsun.
    Ne mutlu Türk'üm diyene.

  • @serdargungor4731
    @serdargungor4731 ปีที่แล้ว +1

    Daha önce mesela 20 - 30 yıl önce (yaşım 47) cnc makinaları bana uç teknoloji gibi geliyordu. Sonra baktım ki cnc makina üreten firmalarımız varmış. Bu çok hoşuma gitti. Bir gün bir müşterim de lazerli kesim makinası gördüm, ismini görünce güney Kore firması sandım. Sonra arkadaş ile konuşunca makinanın Türk malı olduğunu duydum hatta üreten firma yaşadığım şehirde imiş.
    Biz şimdi 65 nano makinalarını satın alalım inşallah biz o teknolojiyi çözeriz inşallah.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

    • @serdargungor4731
      @serdargungor4731 ปีที่แล้ว +1

      @@numan.akdogan inşallah hocam

  • @MuratlaBorsada
    @MuratlaBorsada ปีที่แล้ว +4

    Hocam bir birlik oluşturun lütfen... Finansman konusunda pek çok bankanın oluşturduğu girişim fonlarının ayrıca özel girişim fonlama şirketlerinin ilgisini çeker.... Bu konuda en azından başlangıç sermayesini toplayabilirsiniz...

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +3

      Bu işler bireysel girişimleri çok aşan işler. İnternette Chips Act diye yazarsanız, IBM, Intel, Global Foundries gibi dev şirketlere sahip ABD'nin bile meclisten bu işe destek olmak için 57 milyar dolarlık destek paketi geçirdiğini görebilirsiniz.

  • @mustafaacar41
    @mustafaacar41 ปีที่แล้ว +1

    Dualarımız sizinle. Başarmak zorundayız.Allah kolaylık versin

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

  • @tanerkulkul7057
    @tanerkulkul7057 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @tahayildirim9532
    @tahayildirim9532 ปีที่แล้ว +1

    Hocam 31 yaşımdayım, 10 yaşımdan beri bu ülkede işlemci üretilsin diye ümit içindeyim. İnşaallah bir gün olacak, ümidimi hiç yitirmedim.

  • @Halil.Ayhan1
    @Halil.Ayhan1 6 หลายเดือนก่อน

    Hocam, konuyu gündemde tutmanız biz sıradan vatandaşları giriş seviseyisinde bilgi sahibi olmamız icin verdiğiniz emeğe çok teşekkür ediyorum. Bilim ve teknoloji alanında Türkiye'nin adımları aşırı politize edilebiliyor ve bu maalesef gelişim açısından çok tehlikeli. Artık medyada duyduğum bazi projelere önyargılı yaklaşır oldum. Umarım Çip teknolojisine gereken ciddiyet gösteriliyordur. İyi calismalar.

  • @levrektutkusu9841
    @levrektutkusu9841 ปีที่แล้ว +3

    Harika bir ozeleştiri umarım büyüklerimiz dikkate alirlar

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

    • @levrektutkusu9841
      @levrektutkusu9841 ปีที่แล้ว

      @@numan.akdogan kesinlikle

  • @AmatorReally
    @AmatorReally ปีที่แล้ว +1

    İnşallah, hayırlısı ile kurulur.

  • @nihatdurmaz8632
    @nihatdurmaz8632 ปีที่แล้ว +1

    Çip konusunda bizim Türk mühendislerininde çalışmalarını istiyoruz. Inşallah bizim ülkemiz de diğer ülkeler gibi bu konuda girişimde bulunabilir ve üretim yapabilir.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Milletçe bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

  • @oguzm.1842
    @oguzm.1842 ปีที่แล้ว

    tesekkürler

  • @ormanadami0
    @ormanadami0 ปีที่แล้ว

    Çok bilgilendirici umarım devlet yetlililerininde dikkatini çeker bizde Ambargo tehlikesini aşmış oluruz.

  • @pruvamakina3484
    @pruvamakina3484 ปีที่แล้ว +1

    bu haberi ilk duyduğumda kuşku ile yaklaşmıştım ama sizi izledikten sonra gerçekten büyük atılım fakat söylediğiniz gibi 28nm veya 10 nm gibi üretim makinalarının yatırımlarının yapılması halinde

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Bu konuya gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah. Çok selamlar.

  • @delly41
    @delly41 ปีที่แล้ว +1

    ülkede bir fon oluştursalar vatandaş yatırırım yapsa bu teknoloji için gereken sermayeyi yükünü ve kazancı ülke insanı ile paylaşılsa bence daha verimli olur.

  • @darvin3142
    @darvin3142 ปีที่แล้ว

    Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Eğer biz de G.KORE gibi, Uzak doğu ülkeleri gibi, doların dünyada çok bol olduğu zamanlarda doğru yatırımlar yapabilseydik, bu gün Türkiye olarak çok farklı yerlerde olabilirdik, diye düşünüyorum.🙂

  • @latifakcay7453
    @latifakcay7453 ปีที่แล้ว +1

    Hocam ağzınıza sağlık. Çok bilgilendirici bir video olmuş.
    Hocam lütfen vaktiniz olduğunda bir de hafıza çiplerinin üretimi ile alakalı bir video çeker misiniz?
    Malumunuz bu tür çipler çok fazla sayıda gerekiyor hemen her ürün için. Belki stratejik derecede mevcut durumda önemli değil ama yarın ne olur hiç bilemeyiz.
    Buna da dikkat çekecek ve bu tür çiplerin diğer dijital çiplerden üretim teknolojisi anlamında farkını anlatacağınız bir video bence faydalı olur.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim Latif bey. Açıkçası o konuda ayrıntılı video hazırlayabilecek bilgim ve tecrübem yok. Ancak internette bolca kaynak bulabilirsiniz. Çok selamlar.

  • @turhansahin5393
    @turhansahin5393 ปีที่แล้ว +1

    hocam iyi ki varsınız bir büyüğün olarak önünüzde saygıyla eğilir bol sağlık ve çok başarılı öğrenciler yetiştirmeniz dileğiyle

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Kıymetli Turhan Bey. Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Elimizden geldiğince bildiklerimizi öğrencilerimize öğretmeye ve milletimizin bu kritik teknolojiler konusunda haberdar olmasına gayret ediyoruz. Hiç kimsenin önümüzde eğilmesini istemeyiz. Dualarınızda bizi hayırla hatırlarsanız memnun oluruz. Selam ve saygılarımla.

    • @hsnbdr4209
      @hsnbdr4209 ปีที่แล้ว

      ​@@numan.akdogan Hocam çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      @@hsnbdr4209 Teşekkür ederim. Çok selamlar.

  • @muharremkurtay272
    @muharremkurtay272 ปีที่แล้ว +2

    👍👍👍

  • @axtz4752
    @axtz4752 ปีที่แล้ว +2

    Hocam kanalınızı yeni keşfettim çip üretimi ve teknolojileri konusunda genç mühendislere bu alanda kendini geliştirmesi ve uzmanlaşması için öneri tavsiye ya da kaynakları içeren bir video çekebilirseniz bizim için çok yönlendirici olur. Saygılar.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba. Aslında internette bu konuda çok bilgi var. Asianometry kanalını ve Digitimes Asia sitesini takip edebilirsiniz. Çok selamlar.

  • @yekvucud3655
    @yekvucud3655 ปีที่แล้ว

    Tşk

  • @xezerturan4296
    @xezerturan4296 ปีที่แล้ว +2

    Evet ,tam bagimsizlik icin kritik tekno urunlerin kendi cihazlarinla uretilmesi gerekli

  • @sereftufan6141
    @sereftufan6141 ปีที่แล้ว

    Masallah turkiye yola devam asla durmak yok masallah

  • @nediryani862
    @nediryani862 ปีที่แล้ว +4

    Emeğini egitimini işini gücünü bu ülkeye bu topraklara verenlere helal olsun tebrik ediyorum Allah yolları açık etsin dualarımız sizinle bu ulkenin ekmegini yiyip okuyup okullar da derece yapip yurtdışı kacana da haram olsun bir ömür boyu mutlu olmamalarıni temenni ediyorum

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +4

      Şu an yurt dışında çok önemli şirketlerde, araştırma merkezlerinde ve üniversitelerde birçok vatandaşımız çalışıyor. Onların çalıştıkları kurumlardaki bilgileri öğrenmeleri ve tecrübe kazanmaları Türkiye için çok kıymetli. Önemli olan onların tecrübelerinden faydalanabileceğiniz alt yapı ve ortamı Türkiye'de kurabilmek.

  • @Sultan_Alparslan_HAN
    @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว +2

    Hocam sizi geç tanıdım. İzlediğim ilk videonuz. TH-cam da her konıda fenomen olan fakat aslında hiç bir konudan anlamayan arkadaşları takip ediyoruz. Neden sizin gibi işin ustalarından haberimiz olmuyor. Lütfen yayınlarınıza devam edim. Bizi bilgileendirin lütfen. ❤🌹👍

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba. Elimizden geldiğince ülkemize faydalı olabilmek için gayret ediyoruz. İnşallah bu konulara milletçe gereken önemi verebiliriz.

    • @Sultan_Alparslan_HAN
      @Sultan_Alparslan_HAN ปีที่แล้ว +1

      @@numan.akdogan İnşallah hocam. Çok sağolun, kanalınızı çevreme de tavsiye edeceğim. 👍

  • @muharremylmaz4045
    @muharremylmaz4045 ปีที่แล้ว

    hocam türkiye nin bilimsel teknolojik problemleriyle ilgi temel detayları içeren analiz videolari yaparsanız çok iyi olur

  • @ccxfor
    @ccxfor ปีที่แล้ว

    HOCAM verdıgınız ayrıntılı bılgıler için teşekkürler.işin doğrusunu öğrenmeme sebep oldunuz

  • @canberk2587
    @canberk2587 ปีที่แล้ว +1

    inşallah çok daha iyi olacak

  • @rzadoganalp2965
    @rzadoganalp2965 9 วันที่ผ่านมา

    Allah razi olsun hocam

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  6 วันที่ผ่านมา

      @@rzadoganalp2965 Âmin. Sizden de.

  • @tipitip1637
    @tipitip1637 ปีที่แล้ว

    Vatanım adına çok sevindim bu habere

  • @fatihmehmetsnl1829
    @fatihmehmetsnl1829 ปีที่แล้ว

    Sizler olduğunuz sürece daha iyiside yapılır hocam.

  • @ufukgunes5107
    @ufukgunes5107 ปีที่แล้ว +2

    Numan hocam bekleyip duruyordum bu kadar uzatmayın arayı gözümüz yollarda kalıyor

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Merhaba Ufuk bey. İlginize teşekkür ederim. Maalesef sürekli video hazırlama imkânımız olmuyor. Çok selamlar.

    • @ufukgunes5107
      @ufukgunes5107 ปีที่แล้ว +1

      Numan hocam bu konu hakkında sevgili Kaner Kurt Bey e de instagramdan yazıp talepte bulundum umarım birlikte bir yayın yapıp bu hayati mesele hakkında daha geniş kitlelere detaylı bilgiler verebiliriz diye umut ediyorum.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Merhaba@@ufukgunes5107 bey. Çip üretimi konusunda uzun süredir geniş kitleleri bilgilendirmek için gayret ediyorum. Davet edildiğim konferans, canlı yayın ve seminerlerde anlatmaya çalışıyorum. Yaklaşık bir sene önce de ayrıntılı bir video hazırlamıştım. Aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz. Çok selamlar.
      th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

    • @ufukgunes5107
      @ufukgunes5107 ปีที่แล้ว

      Bu içeriği daha önce izledim Numan hocam, hatta ilk videonuzdan sonra bulabildiğim bütün içeriklerinize baktım diyebilirim. :)

  • @poliman413
    @poliman413 ปีที่แล้ว +2

    işte beklediğim haber.

  • @yavuzbozkurt7585
    @yavuzbozkurt7585 ปีที่แล้ว

    Hocam Üniversitelerden beklenen insanlığa ve ülkemize hayırlı çalışmalar olması lazım çünkü bilgi kaynağı

  • @uygarol5750
    @uygarol5750 ปีที่แล้ว

    Ülkemizin bu teknolojiyi ne olursa olsun elde edeceğini hatta bu amaçla stratejik bir planı olduğunu da düşünüyorum. Allah yardımcımız olsun.

  • @kortestere6013
    @kortestere6013 ปีที่แล้ว

    Hassas ürün üretimlerine yönelme şsteğimiz ve gerekliliğini kabul edilebilir .fakat neden seri üretim anlamında daha alçaktan başlamıyoruz? Hem hevesimiz kırılmaz hem alt yapıyı daha sağlam oturtarbiliriz. Bunlar ıgbt transistörler olabilir mesela. Elektrik üretimiin hertürlüsünde yada elektrikle çalışan herşey için( lokomotıfler trenler ıcın) üretim yapabiliriz. Saydıgım sistemleri üretme kabiliyetimiz halı hazırda var. Yani tarnsistörleri ile paket halinde satabiliriz.Hem yarı iletken çipler sadece işlemci vs. demek değil ki. Yani basit bir otomatik kapı sensörü hatta araclarda ki yaklaşma sensörü vs. Yani demek istediğim bu konunun nirvanasına ulaşmak için aşağıdan başlayarak hem yetişmiş insan gücünü, altyapıyı ve en önemlisi o teknolojiler için yatırımda kullanılabilecek tutarların bir kosmını karsılayabiliriz. Ülkede üniversitelere dağilmiş farklı cihazlar var. Herkes birşeyler yapmaya çalışıyor. bunları bir havuzda toplamak yıllarımızı almaz. Hatta Hocam üretimi yaptığınız ışıklama makinalarını yapabilme kabiliyetiniz ile yukarda saydıgım ürünler için bir teknolojiyigeliştirmenizin daha kolay oldugunu düşünüyorum. Cünki daha işerisi üzerinde çalışıyorsunuz. Bu teknolojilerın yeme yada kaplama makinkarı da yapılabilir. Yapamasak bile piyasa da ikinci el cihaz çok. Maalesef 30 yasında makinalar bazı firmalarda depolarda yada üretim hattında kapalı tutuluyor ve satmaya yer arıyorlar. cok kritik bir teknoloji de değil. Affınıza sıgınarak bir yorum yapmak istedim. Teşekkrüler video için. Türkiyede ki durumu en iyi açıklan video diyebilirim.

  • @munurcanik8731
    @munurcanik8731 ปีที่แล้ว

    Hocam vermiş olduğunuz bu önemli bilgiler için teşekkür ederim. Bu yatırımların sizin de söylediğiniz gibi, çok önce yapılması gerekirdi. Katma değeri yüksek yatırımlar acilen yapılması gerekiyor. Teknoloji hızla değişiyor. Ülkede çok sayıda dolar milyarderi insan var. Neden üretim ekonomisine katkıda bulunmuyorlar ! Devlet desteği de var zaten. Piyasada müşterisi de çok. Anlamak mümkün değil. Bu ülkede katma değeri yüksek yatırım yapmak günah değil...

  • @ercanhalukarn2669
    @ercanhalukarn2669 ปีที่แล้ว +2

    İyide Katar sermayesini kullanarak bu tesisleri büyütebiliriz

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Videoda da bahsettiğim gibi burada mesele sadece sermaye değil. Bazen parasını verseniz bile alamıyorsunuz. Bir önceki videoda bu konuyla ilgili biraz bilgi vermiştim.
      th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

  • @fatihgokturk338
    @fatihgokturk338 ปีที่แล้ว +2

    BİR YERDEN BAŞLIYACAKSIN, ŞU AN ÇOK IYI YERDE CIP ÜRETIMI YAPANLARDA BIZIM GİBİYDİLER, ZAMANLA GAYRETLI ÇALIŞMAYLA IYI YERE GELINEBILIR.

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Bu konulara gereken önemi verirsek ve yeterli bütçeyi ayırırsak biz de başarabiliriz inşallah.

  • @chch4509
    @chch4509 ปีที่แล้ว

    Hollanda’da bir şirket var bu cihazları üretiyor ve dünyaya seçkin ülkelere satılıyor. Avrupa’da bir şirket kurup ve malzemeyi buradan Türkiye’ye götürmek bence mümkün yalnız cihazın değeri bir hayli pahalı ve sanırım 200 milyon Avroya satılıyor.

  • @buraksenel8214
    @buraksenel8214 ปีที่แล้ว

    Maşaallah

  • @esattuna2010
    @esattuna2010 10 หลายเดือนก่อน

    Hocam büyük bir adım çünkü başlamak bitirmenin yarısıdır demiş atalarımız. teknoloji transferi yapılıyor diyebiliriz. İnşallah bu teknolojide de gerekli AR-GE yapılırsa tesisler birer birer kurulursa belli bir noktaya gelebiliriz.
    Mümkün mükemmelin düşmanıdır. İlk önce mümkün olan ile başlayalım.

  • @nihatdurmaz8632
    @nihatdurmaz8632 ปีที่แล้ว

    Türkiyenin 5 nanometre seklinde ćip üretmesini yetkili devlet büyüklerinden ülkemizin gelişmesi için istiyoruz. Saygılarımızla arz.

  • @babaogul8083
    @babaogul8083 ปีที่แล้ว

    Her sey hayal kurmayla baslar. Bugun bu hayali kurabiliyorsak❤ olmamasi icin bir neden yoktur diye dusunuyorum. Cok calismakla mumkun. Allah yardimciniz olsun

  • @taylankorkmaz8611
    @taylankorkmaz8611 ปีที่แล้ว +1

    65 nm kararı bile inatçı ve kararlılık ifade eden taktiksel bir seçim...
    bu demektir ki, bu konuya da kısa zamanda yerli ve millilik çerçevesinde hamle yapılacak demektir.

  • @semihklcgedik7239
    @semihklcgedik7239 ปีที่แล้ว

    👏🏻👏🏻

  • @gokhantaylan8219
    @gokhantaylan8219 ปีที่แล้ว +1

    Ah ASML ne olurdu 2-3 tane daha rakibin olsaydı doğu bloğunda :(

  • @moroccanprorammers
    @moroccanprorammers ปีที่แล้ว

    👏👏👏

  • @mehmetaliergut7229
    @mehmetaliergut7229 ปีที่แล้ว

    Saygilar

  • @turkerergenekon9399
    @turkerergenekon9399 ปีที่แล้ว

    Çok güzel bir atılım. 250'lik çiplerden 65'lik çiplere sıçrama olmuş Lakin tabiki yetersiz dünyadaki yerinize bakarsanız. Biraz 65'lik çipler konusunda pişdikten sonra 65'lik çiplerden 14'lük çiplere yine bir sıçrama olabilir ve bu sefer hacimli üretim söz konusu olur

  • @fatihozzturk
    @fatihozzturk ปีที่แล้ว +3

    Hocam chip challenge şeklinde bir video çekip 13 nm altı çip üretirseniz onu yutucam derseniz videonuz milyonlar izler bence yazık ki böyle güzel bilgiler izlenmiyo 😢

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว +2

      Biz bilim insanları olarak elimizden geldiğince vazifemizi yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizin geleceği bu işlerde. Bu konuda yaklaşık bir sene önce de bir video hazırlamıştım. Aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
      th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html

    • @fatihozzturk
      @fatihozzturk ปีที่แล้ว +1

      @@numan.akdogan evet bu videoda mükemmeldi onuda izlemiştim emeğiniz için teşekkür ederim

  • @ahmetcay5554
    @ahmetcay5554 ปีที่แล้ว

    En iyisini değil en farklısını üretmeliyiz.

  • @fotonot
    @fotonot ปีที่แล้ว

    Gebze'de bir tesis vardı Tübitaka ait. Onuň devamı mı olur acaba yeni girişim. 0-25 aralığina eriştik diyordu, geçen yıl trt haber yapmıştı.
    Ben de konunun çok uzağındayım ama yeni gelişmeleri takip sporu hobilerim arasında 😊

  • @suattekin6415
    @suattekin6415 3 หลายเดือนก่อน

    Sayın hocam.nereden başlasak kardır.asml nin kuruluşunu ve eski fotoğraflarını videolarını izledim.öyle çokta vahvah değillermiş. Dediğiniz gibi 5 veya 10 yıllık planlamayla ve fırsat bulduğumuzda tersine mühendislikle bu işleri çözeceğimizi düşünüyorum.yeterki devlet ülküsü olsun ve ardışık çaba sarfedilsin. Sizlerle gurur duyuyoruz hocam her ne kadar uzaklarda olsakta.

  • @michaelsong2367
    @michaelsong2367 ปีที่แล้ว

    Hocam bilgilendirme videosu icin cok teşekkürler. Iki sorum olacak, yanitlarsaniz sevinirim : 1. Savunma sanayi icin düşük nanometreli cipler cok elzem degil diye biliyorum. Örnegin 65 veya 22 gayet iyi is görüyorlar diye biliyorum. Dogru mu? 2. Sanayi ve Teknoloji bakanligimizin bu konuda acik bir yol haritası yok mu ? Zira Bakanimiz Varank ´i. gayet basarili buluyorum ama bu konuda önerdiğiniz seyler icin neden şimdiden adim atılmıyor? ..sayg..

    • @numan.akdogan
      @numan.akdogan  ปีที่แล้ว

      Merhaba. Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. 1. sorunuza cevap olabilecek bazı bilgileri aşağıdaki videoda bulabilirsiniz. th-cam.com/video/mWQbY8lCYS0/w-d-xo.html
      2. sorunuzun cevabını bilmiyorum. Çok selamlar.

  • @hikmetaksoy1472
    @hikmetaksoy1472 ปีที่แล้ว

    hoca haklı umatım mustafa varank bu konuya el atar biz 15 sene beklemeye razıyız yeterki cip yapan bir makina üretebulelim

  •  10 หลายเดือนก่อน

    Hocam sadece bu üretim için gerekli olan temiz hava tesisini kurmak ve işletmek bile başlı başına ciddi bir sorunken (bir hastanenin ameliyathane odasından 100 kat daha steril bir ortam oluşturmaktan bahsediliyor) bunun için insan eğitmeye geçtiğimiz 20 sene önce başlanması gerekiyordu sanırım.

  • @Fardu
    @Fardu ปีที่แล้ว

    Merhaba hocam video için teşekkürler. Ben ambargo konusuna takıldım. Madem Katar ile ortak bir tesis kurulacak ve cihazları Katar kendi adına alacak. Satıcılar Türkiye ile ortak olduğu için cihazları Katar'a da satmayabilirler. Yani sırf Türkiye ile ortak olduğu için. Ayrıca merak ettiğim bir konu daha var, Türkiye biyomühendislik konusunda çalışmalar yapıyor mu? Bence biyomühendislik ihmal edilmemeli ilerde biyobilgisayarlar mümkün çünkü gelişmiş ülkeler bu konuda ciddi çalışmalar yapıyorlar.

    • @Yusuf-ij2pd
      @Yusuf-ij2pd ปีที่แล้ว

      belkide katarın enerjisi olduğu icin ona ambargo koymaz

  • @faruk33777
    @faruk33777 ปีที่แล้ว

    bugün katarla anlaşmaya varıldı.hadi hayırlı olur inşallah.ambargo bu şekilde aşılacak.

  • @huguesbrain6081
    @huguesbrain6081 7 หลายเดือนก่อน

    Türkiye bugün hızlandırılmış çip üretmiş , evet ne kadar 65 nm olsa da o hızlandırılmış çip teknoloji sayesinde 2 nm teknolojiye denk geliyor hatta daha iyi .

  • @jiyanbey
    @jiyanbey ปีที่แล้ว

    Hocam 65 nm iyi hoş bi yerden başlamak lazım tamam bu yapılırken aynı zamanda güncel çip teknolojisi takip edilerek bi yandan daha düşük nm için çalışmalar yapılmalıdır 5 nm yada altı biliyorum kolay değil ama togg ile nasıl çağı yakaladıysak çiptede dünya çapında yatırım yapsak çip üssü haline gelebiliriz.