Uitlijnen van een vrachtwagen is eigenlijk heel simpel: alleen de sporing is verstelbaar!! Met wat handigheid, gereedschap en geduld had je het ook zelf kunnen doen!! Met een rolband meet je het verschil in afstand tussen voor- en achterkant van de velg en dan weet je wat de sporing is, verstellen doe je door de spoorstang (is de lange stang evenwijdig ad vooras) te verdraaien. Maar je hebt het nu ‘officieel’ laten doen en dat heeft natuurlijk ook voordelen!!
Ja in theorie is dat zeker te doen, maar ik wist niet waar ik aan zou beginnen. Ik ben blij dat ik voor deze optie heb gekozen. Nu weet ik zeker dat alles goed is!
Hey ,je had beter eerst nieuwe banden gelegd en dan laten uitlijnen. De uitlijning is nu gedaan op oude banden die vervormd zijn. Bij het plaatsen van nieuwe zit je terug met een verschil.
Gecupte banden zijn niet hetzelfde als scheef afgesleten banden. Daarom hoeven gecupte banden niet per definitie vervangen te worden voordat hij uitgelijnd wordt. Het cuppen komt veel voor bij - bijvoorbeeld - landbouwtrekkers……….op de achteras !!! En die is helemaal niet uit te lijnen. Cuppen is extra slijtage aan de achterkant van de profielblokken. Het ontstaat doordat de profielblokken bij het loskomen van het wegdek - door de elasticiteit van de band - een stukje schuiven in plaats van rollen. Gecupte banden zijn vooral vervelend, omdat ze bij vrachtwagens en trekkers roffelen en rommelen op het wegdek. Bij personenauto’s geeft cuppen een bijgeluid als waren de wiellagers kapot.
Nee hoor, dat is niet van toepassing. Uitlijnen gebeurd op de velg, niet op de band. Conditie van de band heeft dus geen enkele invloed op de uitlijning.
Stein, geen 2e hands op een stuuras. En....het is veel geld maar bedenk dat je deze kosten voor jaren gemaakt hebt. Smeer het even uit over een jaar en kijk dat wat 'je huis per maand kost'. De meeste mensen tekenen daarvoor😊. Succes.
Nee, geen half versleten of uitgedroogde maar een sloperij sorteerde de nog goede van schade voertuigen. Vaak de binnen velgen van de achteras die geen UV licht zagen.... Mijn Dafje rijd ook op rondom gebruikte en deze heb ik nog overgehouden van ooit een 45 gehad. Ik had beter kunnen plukken voor onderdelen als ik de prijzen nu hoorde + hoge kosten hiervoor.
Één wijze tip, ga niet stunten met goedkope of oude stuurasbanden. Je rijdt geen km's dus voordat ze versleten zijn, zijn ze al antiek. Maar belangrijker, als je voorband klapt is er grote kans dat je of links of rechts vliegt zoals je ook in de krantenkoppen met regelmaat leest... sommigen liggen zelfs op hun zijkant of erger...
@OpreismetStijn De meeste B merk komen van A merk fabrikant.... C merk is wel erg twijfelachtig ja. Een setje Michelin is overdreven, maar een knappe Bridgestone is goed. Maar wat ik probeer te zeggen dat een band van 8jr al oud is op een truck. Nieuw kun je 8jr mee rijden, als gebruikt 4jr is en de helft aan nieuw kosten, dan heb je 2 setjes gebruikt nodig voor 8jr. Kosten montage a 2x ben je nog duurder uit....
Fout, op een stuuras nooit gebruikte banden, als is het een a-merk. Ook geen nieuwe b-keus. Monteer daar een a-merk. Kost wat meer, maar zal je veel ellende besparen. Jij rijdt te weinig om de banden in conditie te houden, ze gaan ten onder door canvas vervorming. Lees stilstand. Dit is ook de reden waarom op een brandweerauto om de 3 of 5 jaar nieuwe banden gemonteerd worden. Er zijn wel a-merk banden onder een andere naam. Firestone levert ze ook.
Gecupte banden, zal vragen of glad slijpen mogelijk is met huidige reeds betaalde bandjes? Net als voor nieuwe loopvlak ze resten eraf haalden, Dat is als ik het mag doen op hun apparaat alleen plons Diesel op mijn vrije Zaterdag. Gecupt is niet prettig maar ze doen 't wel vaker, afslijpen beetje profiel en na 5000 km is alles onzichtbaar. Zelf ook wel eens gedaan maar hebben ze die oude machine nog?
Het is misschien een idee om de voorwielen achter te leggen en de twee nieuwe die je pas gekocht hebt voorop te leggen Dit doen ze bij een normale vrachtwagen ook
Dat is helaas geen optie. De voorbanden zijn van een ander merk en type dan de achterbanden. En op de achteras (4 banden) moeten alle banden hetzelfde zijn.
Het is een behoorlijk hoog bedrag..... Absoluut. Maar daarentegen rij je nu wel weer veilig. Het zal ook veel comfortabeler rijden. Ik denk dat het plezier van rijden veel langer doorgaat dan de pijn voelen van het bedrag. Tenminste..... Dat hoop ik.
Ja het was een flinke uitgave maar je komt er ook niet onderuit en ik vind dat ook niet perse erg. Het is alleen jammer dat dit soort uitgaves meteen allemaal achter elkaar komen. Het recht rijden merk ik wel direct, als er straks mooie nieuwe bandjes onder zitten zal het helemaal top zijn!
Valt me nog mee eigenlijk. Die douane dat zijn schoften das hier op curacao ook. Maar het totaal bedrag is nog geen 125 euro per maand das niets vergeleken met een huis huren. Is vervelend om af te tikken maar je rijd nu weer veilig. Veel veilige km gewenst.
Zou het niet eerlijker zijn om te mopperen op het land dat de EU wilde verlaten en daarmee een einde maakte aan het vrije verkeer van personen en goederen ? Sinds het ontstaan van de EU en de Brexit kenden we geen douanekosten bij aankopen door inwoners van een EU lid bij een ander EU land.
Hee vriend met Rob je hebt het heel goed uitgelegd je Al zien als je nieuwe banden er onder zet dat rijd echt veel beter kan je een keer je handen van het stuur halen want dan rijd hij gewoon rechtdoor en niet meer steeds het stuur goed vast moeten houden Mijn tip zal zijn geen gebruikte banden maar echt nieuwe want je weet niet hoe die zijn afgesleten zijn gaat je duure reparatie als nog duurder worden aan koude keuring Was een mooi en goed uitgelegd vlog hier over Vriendelijke groet Rob
Banden zijn er in vele kwaliteiten en dus prijzen. Ik denk dat Stijn zo weinig kilometers rijdt, dat hij waarschijnlijk beter af kan zijn met goede gebruikte A keuze merkbanden, dan B of C keuze nieuwe banden. Vrachtwagenbanden gaan namelijk veel langer mee dan personenwagenbanden. Het is bij vrachtwagenbanden ook heel gebruikelijk om ze van een nieuw loopvlak te voorzien, onder voorwaarde dat het karkas ongeschonden is.
Nou ik snap dat het wat koste, die bijkomende kosten van de zending uit Engeland absoluut absurd 😮. Die banden voor, gezien de rest van de kosten niet slecht, vermijdt gebruikte banden je rijdt immers te weinig kilometers en je eindigt met goede te oude banden, wat ik er van vindt dan. Ik kan niet in je knip kijken, maar doe die nieuwe voorbanden is ook beter voor je voorterrein, die trillingen tasten je nieuwe onderdelen ook weer aan.
Ik vind het wel meevallen de kosten. Ik was het drie dubbele kwijt. Maar Heb wel oplossing voor jou. Brabants trots terug naar brabant. Kikkerdaf uit 66. Belasting en apk vrijgesteld.
1 mm in verticale richting, 1,5 mm in horizontale richting per draaipunt of 2 mm voor beide draaipunten tezamen. Maar indien aangetoond kan worden dat de fabrikant meer speling hanteert - vanwege specifieke constructie of ontwerp - kan daar bij de APK 1 rekening mee worden gehouden (artikel 46 fuseepennen en lagering in het handboek APK van de RDW)
Sjeminee met zulke afwijking was het inderdaad wel echt nodig! Goed dat je het gedaan hebt. Die afwijking is wel normaal als je nieuwe stuurkogels heeft gemonteerd, zelfs al zat het eerst goed. Daarom is het ook zo belangrijk om te doen. De banden zullen ook niet meer zo raar slijten en het zal vast en stuk fijner sturen zijn nu. En hopelijk gaan de fusees ook wat langer mee. Het prijskaartje was niet mals al vind ik de onderdelen eigenlijk nog zelf best goedkoop. Helaas wordt ales duurder... Ik ben net ook weer 600 euro lichter na een simpele grote beurt voor een best wel kleine auto. Daar schrok ik ook wel van. Qua onderdelen is dat ook nog geen 200 euro. Even slikken en weer doorgaan!
Die afwijking is absoluut niet normaal bij vervanging van de stuurkogels. Nog sterker, in mijn beleving hoort uitlijnen een standaard onderdeel te zijn bij vervanging van stuurkogels en/of fuseepennen. De stuurkogels zijn verschillend in die zin, dat 2 stuurkogels aan één stuurstang of spoorstok linkse en rechtse draad hebben. Door de spoorstang ten opzichte van de stuurkogels te verdraaien, wijzig je de uitlijning ( toespoor of uitspoor ). Als je dus de stuurkogels vervangt is de correcte sporing bijna per definitie versteld, zeker als je stuurkogels van een ander merk monteert dan de versleten exemplaren.
@@willemtjaffer7356 Jij begrijpt mij verkeerd. Als je niet uitgelijnd hebt is het normaal na het vervangen van stuurkogels dat je zulke afwijkingen hebt. De uitleg die je geeft is overbodig want dat is precies waarom ik die opmerking maakte. Daarom hebben ik en anderen het uitlijnen ook aangeraden in de comments bij in de vorige video. Uitlijnen had inderdaad al direct bij vervanging moeten gebeuren.
Nu gaan de banden ook langer mee en die zijn ook niet gratis, ook lager brandstof verbruik. En welke maat? ik heb nog iets liggen maar als je ze kunt gebruiken? Mogen gratis weg... nog maar 3 maanden gebruikt en toen op 6 nieuwe overgegaan van sloop voertuig.
@@OpreismetStijn jammer, ik heb de grotere 22" velgen liggen, ga maandag kijken of jou maat er ook is en ik kan ruilen. Geen montage omdat 't met velg is meestal. Wegens de achter banden wil ik dat je wel 7 dezelfde maat aan bleef houden, 6 onder en 1 reserve. Maandag gaan ze rond 8.00 open en ik zie wel of ze iets hebben, vaker kunnen ruilen zonder kosten.
En dan heb je nog geen euro uitgegeven aan preventief onderhoud begrijp ik? Overigens vind ik 1400 euro voor jaar APK voor een auto op leeftijd heel realitisch
In ieder geval als weer tiptop in orde nu. Veel veilige km gewenst! En koop gewoon nieuwe banden, kost wat, heb je ook wat. iig geen oude rommel van een ander.. 😊
Tja, dat is ff au in de portemonnee. Maar straks nog nieuwe banden en je bent weer helemaal klaar. Ik had gehoord dat banden een stuk voordeliger zijn in Frankrijk? Ik heb het nog niet kunnen verifiëren. Misschien is dat een optie om uit te zoeken? Sterkte👍
Stijn een raad van een oud chauffeur neem altijd nieuw op de vooras geen oude troep ze zijn niet voor niets ingeruild als je een klapper krijgt ben je duurder uit,goedkoop kan ook duurkoop zijn,daarom mogen er ook nooit cuvver banden op de vooras je hebt net de boel voor elkaar en dan oude banden ik zou het niet doen maar het is jou portemonnee
Stijn ik zou wel alle banden vervangen door nieuwe. Dan ben je voorlopig klaar en veilig. Ookal kost het wat dan ben je veiliger en je bent niet om het jaar banden aan het vervangen.
Ja ben ik het deels wel met je eens. Maar ik maak wel relatief weinig kilometers met mijn wagen. Misschien komende tijd wel weer wat meer, ik blijf nog een beetje twijfelen.
@GekeurdMetStijn: Een huis kost ook geld. En ook al kost je auto een keer een maand niets, doe dan toch geld in het onderhoud potje. Je wilt nu voor gebruikte wielen gaan. Denk er nog maar eens over na. Hoever zou je zonder wielen komen? En wat als je ergens tegenaan botst? Ik zou voor nieuwe gaan. Ja, dat kost geld. Maar op de lange duur bespaart het je ook geld lijkt me. Wonen in een camper is nu eenmaal niet gratis.
Stijn rijdt met een auto van al wat jaartjes oud, waarom moeten versleten onderdelen dan per se vervangen worden door gloednieuwe ? Tegen de tijd dat Stijn’s DAF aan zijn einde is, zitten bij wijze van spreken de haren nog op zijn nieuwe banden!!
@@willemtjaffer7356 Om de eenvoudige reden, om nog meer kosten te voorkomen! En die DAF, die is voorlopig nog niet aan zijn einde. Het zal nog even duren, maar er komt een moment dat Stijn ontdekt dat deze auto toch wel weel geld kost, en blijven kosten. Maar waarschijnlijk is er geen geld voor een betere, andere, of nieuwere wagen. Daarom nu beter investeren in nieuwe banden. Ik veronderstel dat Stijn niet op een ongeluk zit te wachten.
@@LeonBoullart En wat denkt u van grote gerenommeerde transportbedrijven, die heel Europa doorkruisen met treingewichten tot 50 ton met jaarkilometrages boven de 100.000 km en rijden op………. gebruikte banden, die voorzien werden van een nieuw loopvlak !! Verder vind ik het wat suggestief om een eventuele aanrijding toe te schrijven aan gebruikte banden.
@@willemtjaffer7356 Die coverbanden hebben het nadeel dat ze nog wel eens willen ploffen. En die ervaring heb ik opgedaan tijdens mijn werk als chauffeur. Uiteraard reden wij wel met auto's tot 50 ton maar na het monteren van nieuwe banden hadden we veel minder klapbanden. Dus voor die € 225,- zou ik het risico niet nemen en zeker niet op de stuuras.
@ ook ik zie met enige regelmaat complete loopvlakken liggen op de vluchtstrook en net wat u ook zegt, gebeurt dit bij vaak bij zwaar beladen trailers, rijden met te lage bandenspanning en misschien ook met B keus verzoolde banden. Nu kijken we naar Stijn’s situatie. Het Dafje rijdt misschien 5000 km per jaar, de afstanden zullen relatief kort zijn, denk ik. Ik vermoed dat zijn treingewicht ver onder het maximaal toegestane ligt. Ik denk dat de auto nooit tot aan de grenzen van zijn kunnen wordt gebruikt. De DAF is iets van 30 jaren oud. Moeten daar nu echt dezelfde banden onder als onder een zakelijk gebruikte, stevig belaste kilometervretende moderne vrachtauto die tot in de uithoeken van Europa zijn werk doet en meestal ook geen reservewiel meer bij zich heeft ?
Uitlijnen van een vrachtwagen is eigenlijk heel simpel: alleen de sporing is verstelbaar!!
Met wat handigheid, gereedschap en geduld had je het ook zelf kunnen doen!!
Met een rolband meet je het verschil in afstand tussen voor- en achterkant van de velg en dan weet je wat de sporing is, verstellen doe je door de spoorstang (is de lange stang evenwijdig ad vooras) te verdraaien.
Maar je hebt het nu ‘officieel’ laten doen en dat heeft natuurlijk ook voordelen!!
Ja in theorie is dat zeker te doen, maar ik wist niet waar ik aan zou beginnen. Ik ben blij dat ik voor deze optie heb gekozen. Nu weet ik zeker dat alles goed is!
volgende keer toch maar op vakantie naar Engeland. Op de terugweg spulletjes meenemen!
Haha wat een goed idee!
Hi Stijn, op de stuuras geen gebruikte banden doen, mijn advies!
Bedankt voor je tip, ik neem je advies ter harte!
Hey ,je had beter eerst nieuwe banden gelegd en dan laten uitlijnen. De uitlijning is nu gedaan op oude banden die vervormd zijn. Bij het plaatsen van nieuwe zit je terug met een verschil.
Gecupte banden zijn niet hetzelfde als scheef afgesleten banden. Daarom hoeven gecupte banden niet per definitie vervangen te worden voordat hij uitgelijnd wordt.
Het cuppen komt veel voor bij - bijvoorbeeld - landbouwtrekkers……….op de achteras !!! En die is helemaal niet uit te lijnen.
Cuppen is extra slijtage aan de achterkant van de profielblokken. Het ontstaat doordat de profielblokken bij het loskomen van het wegdek - door de elasticiteit van de band - een stukje schuiven in plaats van rollen.
Gecupte banden zijn vooral vervelend, omdat ze bij vrachtwagens en trekkers roffelen en rommelen op het wegdek. Bij personenauto’s geeft cuppen een bijgeluid als waren de wiellagers kapot.
Nee hoor, dat is niet van toepassing. Uitlijnen gebeurd op de velg, niet op de band. Conditie van de band heeft dus geen enkele invloed op de uitlijning.
Stein, geen 2e hands op een stuuras. En....het is veel geld maar bedenk dat je deze kosten voor jaren gemaakt hebt. Smeer het even uit over een jaar en kijk dat wat 'je huis per maand kost'. De meeste mensen tekenen daarvoor😊. Succes.
Nee, geen half versleten of uitgedroogde maar een sloperij sorteerde de nog goede van schade voertuigen.
Vaak de binnen velgen van de achteras die geen UV licht zagen.... Mijn Dafje rijd ook op rondom gebruikte en deze heb ik nog overgehouden van ooit een 45 gehad.
Ik had beter kunnen plukken voor onderdelen als ik de prijzen nu hoorde + hoge kosten hiervoor.
Één wijze tip, ga niet stunten met goedkope of oude stuurasbanden. Je rijdt geen km's dus voordat ze versleten zijn, zijn ze al antiek. Maar belangrijker, als je voorband klapt is er grote kans dat je of links of rechts vliegt zoals je ook in de krantenkoppen met regelmaat leest... sommigen liggen zelfs op hun zijkant of erger...
Ben ik wel enigszins met je eens inderdaad. Maar ik denk dat een setje goede, gebruikte A merk banden beter zijn dan nieuwe B of C merk bandjes.
@OpreismetStijn De meeste B merk komen van A merk fabrikant.... C merk is wel erg twijfelachtig ja. Een setje Michelin is overdreven, maar een knappe Bridgestone is goed. Maar wat ik probeer te zeggen dat een band van 8jr al oud is op een truck. Nieuw kun je 8jr mee rijden, als gebruikt 4jr is en de helft aan nieuw kosten, dan heb je 2 setjes gebruikt nodig voor 8jr. Kosten montage a 2x ben je nog duurder uit....
Fout, op een stuuras nooit gebruikte banden, als is het een a-merk.
Ook geen nieuwe b-keus. Monteer daar een a-merk. Kost wat meer, maar zal je veel ellende besparen. Jij rijdt te weinig om de banden in conditie te houden, ze gaan ten onder door canvas vervorming. Lees stilstand.
Dit is ook de reden waarom op een brandweerauto om de 3 of 5 jaar nieuwe banden gemonteerd worden.
Er zijn wel a-merk banden onder een andere naam. Firestone levert ze ook.
Ik kijk regelmatig je video’s. En ik begin steeds vaker te denken was de aankoop van deze auto wel zo verstandig.
Ik snap dat je dat denkt, echter ben ik er nog steeds heel blij mee en voelt het absoluut als mijn thuis!
Gecupte banden, zal vragen of glad slijpen mogelijk is met huidige reeds betaalde bandjes?
Net als voor nieuwe loopvlak ze resten eraf haalden, Dat is als ik het mag doen op hun apparaat alleen plons Diesel op mijn vrije Zaterdag.
Gecupt is niet prettig maar ze doen 't wel vaker, afslijpen beetje profiel en na 5000 km is alles onzichtbaar.
Zelf ook wel eens gedaan maar hebben ze die oude machine nog?
Bedankt voor de uitleg, Zal hij nu ook wel iets zuiniger rijden ?
Daar heb ik niets van gemerkt helaas, hij rijdt wel rustiger.
Het is misschien een idee om de voorwielen achter te leggen en de twee nieuwe die je pas gekocht hebt voorop te leggen
Dit doen ze bij een normale vrachtwagen ook
Dat is helaas geen optie. De voorbanden zijn van een ander merk en type dan de achterbanden.
En op de achteras (4 banden) moeten alle banden hetzelfde zijn.
Er worden meestal verschillende banden toegepast op stuur- dan wel trekassen.
Het is een behoorlijk hoog bedrag..... Absoluut. Maar daarentegen rij je nu wel weer veilig. Het zal ook veel comfortabeler rijden.
Ik denk dat het plezier van rijden veel langer doorgaat dan de pijn voelen van het bedrag. Tenminste..... Dat hoop ik.
Ja het was een flinke uitgave maar je komt er ook niet onderuit en ik vind dat ook niet perse erg. Het is alleen jammer dat dit soort uitgaves meteen allemaal achter elkaar komen.
Het recht rijden merk ik wel direct, als er straks mooie nieuwe bandjes onder zitten zal het helemaal top zijn!
Steiger wanneer kom er weer een video groeten rob
Staat sinds gisteren online :-)
Valt me nog mee eigenlijk. Die douane dat zijn schoften das hier op curacao ook. Maar het totaal bedrag is nog geen 125 euro per maand das niets vergeleken met een huis huren. Is vervelend om af te tikken maar je rijd nu weer veilig. Veel veilige km gewenst.
Zou het niet eerlijker zijn om te mopperen op het land dat de EU wilde verlaten en daarmee een einde maakte aan het vrije verkeer van personen en goederen ? Sinds het ontstaan van de EU en de Brexit kenden we geen douanekosten bij aankopen door inwoners van een EU lid bij een ander EU land.
Hee vriend met Rob je hebt het heel goed uitgelegd je Al zien als je nieuwe banden er onder zet dat rijd echt veel beter kan je een keer je handen van het stuur halen want dan rijd hij gewoon rechtdoor en niet meer steeds het stuur goed vast moeten houden
Mijn tip zal zijn geen gebruikte banden maar echt nieuwe want je weet niet hoe die zijn afgesleten zijn gaat je duure reparatie als nog duurder worden aan koude keuring
Was een mooi en goed uitgelegd vlog hier over
Vriendelijke groet
Rob
Banden zijn er in vele kwaliteiten en dus prijzen. Ik denk dat Stijn zo weinig kilometers rijdt, dat hij waarschijnlijk beter af kan zijn met goede gebruikte A keuze merkbanden, dan B of C keuze nieuwe banden. Vrachtwagenbanden gaan namelijk veel langer mee dan personenwagenbanden. Het is bij vrachtwagenbanden ook heel gebruikelijk om ze van een nieuw loopvlak te voorzien, onder voorwaarde dat het karkas ongeschonden is.
Het is weer netjes iig🎉
Dankjewel!
Nou ik snap dat het wat koste, die bijkomende kosten van de zending uit Engeland absoluut absurd 😮.
Die banden voor, gezien de rest van de kosten niet slecht, vermijdt gebruikte banden je rijdt immers te weinig kilometers en je eindigt met goede te oude banden, wat ik er van vindt dan.
Ik kan niet in je knip kijken, maar doe die nieuwe voorbanden is ook beter voor je voorterrein, die trillingen tasten je nieuwe onderdelen ook weer aan.
Ik vind het wel meevallen de kosten. Ik was het drie dubbele kwijt. Maar Heb wel oplossing voor jou. Brabants trots terug naar brabant. Kikkerdaf uit 66. Belasting en apk vrijgesteld.
Ik mis alleen 1 ding? Hoeveel speling mocht er nou op de pennen zitten?
1 mm in verticale richting, 1,5 mm in horizontale richting per draaipunt of 2 mm voor beide draaipunten tezamen. Maar indien aangetoond kan worden dat de fabrikant meer speling hanteert - vanwege specifieke constructie of ontwerp - kan daar bij de APK 1 rekening mee worden gehouden (artikel 46 fuseepennen en lagering in het handboek APK van de RDW)
Sjeminee met zulke afwijking was het inderdaad wel echt nodig! Goed dat je het gedaan hebt. Die afwijking is wel normaal als je nieuwe stuurkogels heeft gemonteerd, zelfs al zat het eerst goed. Daarom is het ook zo belangrijk om te doen.
De banden zullen ook niet meer zo raar slijten en het zal vast en stuk fijner sturen zijn nu. En hopelijk gaan de fusees ook wat langer mee.
Het prijskaartje was niet mals al vind ik de onderdelen eigenlijk nog zelf best goedkoop.
Helaas wordt ales duurder... Ik ben net ook weer 600 euro lichter na een simpele grote beurt voor een best wel kleine auto.
Daar schrok ik ook wel van. Qua onderdelen is dat ook nog geen 200 euro.
Even slikken en weer doorgaan!
Die afwijking is absoluut niet normaal bij vervanging van de stuurkogels. Nog sterker, in mijn beleving hoort uitlijnen een standaard onderdeel te zijn bij vervanging van stuurkogels en/of fuseepennen.
De stuurkogels zijn verschillend in die zin, dat 2 stuurkogels aan één stuurstang of spoorstok linkse en rechtse draad hebben. Door de spoorstang ten opzichte van de stuurkogels te verdraaien, wijzig je de uitlijning ( toespoor of uitspoor ). Als je dus de stuurkogels vervangt is de correcte sporing bijna per definitie versteld, zeker als je stuurkogels van een ander merk monteert dan de versleten exemplaren.
@@willemtjaffer7356 Jij begrijpt mij verkeerd. Als je niet uitgelijnd hebt is het normaal na het vervangen van stuurkogels dat je zulke afwijkingen hebt.
De uitleg die je geeft is overbodig want dat is precies waarom ik die opmerking maakte.
Daarom hebben ik en anderen het uitlijnen ook aangeraden in de comments bij in de vorige video.
Uitlijnen had inderdaad al direct bij vervanging moeten gebeuren.
Hallo Stijn, dit is Zoe van het merk Vevor en ik vroeg me af of je geïnteresseerd zou zijn om met ons samen te werken aan een dieselkachel?
Hoi Zoë je hebt al eerder een bericht gestuurd waarop ik antwoord heb gegeven.
Wil je mij even mailen op: opreismetstijn (at) g mail . Com
goed bezig gewees stijn beven sparen voor de banden fijn weekend gr rien
Ja volgende maand nieuwe bandjes eronder denk ik. Fijn weekend!
Kosten vallen eigenlijk wel mee als je kijkt wat er allemaal gedaan is toch?
Ja op zich wel. Het is alleen vervelend dat ik dit jaar in totaal al ruim €7000,- heb uitgegeven aan reparaties en onderhoud.....
Gewoon lekker vers A merk bandje eff paar maandjes sparen en lekker in de lente doen
Ja dat is best een optie. Het hoeft niet a la minute. Toch wil ik het wel op korte termijn gedaan hebben, gevoelsmatig zit dat lekkerder.
Interessant dat uitlijnen
😀
Absoluut, dat vond ik ook! Daarom was ik ook blij dat ik het een en ander mocht filmen.
Oude wagens kosten nu eenmaal meer aan het onderhoud dat is heel normaal .
Dat is zeker zo, alleen jammer dat het dit jaar wel meerdere malen bingo is geweest…
Nu gaan de banden ook langer mee en die zijn ook niet gratis, ook lager brandstof verbruik.
En welke maat? ik heb nog iets liggen maar als je ze kunt gebruiken? Mogen gratis weg... nog maar 3 maanden gebruikt en toen op 6 nieuwe overgegaan van sloop voertuig.
Ik heb helaas nog geen lager brandstof verbruik kunnen constateren maar dat was ook niet mijn doel.
De maat van mijn banden is 215/75/17,5
@@OpreismetStijn jammer, ik heb de grotere 22" velgen liggen,
ga maandag kijken of jou maat er ook is en ik kan ruilen.
Geen montage omdat 't met velg is meestal.
Wegens de achter banden wil ik dat je wel 7 dezelfde maat aan bleef houden, 6 onder en 1 reserve.
Maandag gaan ze rond 8.00 open en ik zie wel of ze iets hebben, vaker kunnen ruilen zonder kosten.
En dan heb je nog geen euro uitgegeven aan preventief onderhoud begrijp ik? Overigens vind ik 1400 euro voor jaar APK voor een auto op leeftijd heel realitisch
Ja die €1400,- is niet zo gek. Ik heb dit jaar echter al ruim €7000,- uitgegeven aan reparaties en onderhoud.....
Apk keurings station is dicht iets met rdw
Welk keuringsstation is dicht?
Verschuren APK dacht dat je daar geweest was leek er op
Ou ja veel geld nieuwe banden maar liever klap in de portemonnee dan klap in de band.
Heb je helemaal gelijk in, ik ga zeker kiezen voor nieuwe banden!
Laat ff weten of het financieel veel scheelt. Ik denk er ook over om mijn busje van nieuwe banden te gaan voorzien.
Volgens mij hadden de banden beter vervangen kunnen worden voor het uitlijnen
Ze waren niet schuin afgesleten, alleen gecupt. Voor het uitlijnen maakt dat blijkbaar niet uit.
In ieder geval als weer tiptop in orde nu. Veel veilige km gewenst! En koop gewoon nieuwe banden, kost wat, heb je ook wat. iig geen oude rommel van een ander.. 😊
Yess, thanks! Nou oudere banden hoeven niet meteen rommelbandjes te zijn. Ik heb liever goede, gebruikte A merk bandjes dan nieuwe B of C merk banden.
Tja, dat is ff au in de portemonnee. Maar straks nog nieuwe banden en je bent weer helemaal klaar. Ik had gehoord dat banden een stuk voordeliger zijn in Frankrijk? Ik heb het nog niet kunnen verifiëren. Misschien is dat een optie om uit te zoeken? Sterkte👍
Ik heb inderdaad gehoord dat Frankrijk en Spanje vaak goedkoper zijn met nieuwe banden dus ik ga daar eens naar kijken! Bedankt voor je reactie!
Stijn een raad van een oud chauffeur neem altijd nieuw op de vooras geen oude troep ze zijn niet voor niets ingeruild als je een klapper krijgt ben je duurder uit,goedkoop kan ook duurkoop zijn,daarom mogen er ook nooit cuvver banden op de vooras je hebt net de boel voor elkaar en dan oude banden ik zou het niet doen maar het is jou portemonnee
Je hebt helemaal gelijk Gert, ik ga inderdaad voor nieuwe bandjes!
zou gewoon nieuwe banden kopen en geen tweede hands je weet nooit wat er mee gebeurd is
Heb je helemaal gelijk in, ik ga ook voor nieuwe banden!
He mijnheer er zijn mensen die €1400,00 aan vaste lasten in 2 maanden betalen dus jij zit 10 maanden voor niks 😮😮😮😮
Dit gaat echter wel alleen "ff" over de APK. Met alle reparaties en onderhoud van alleen dit jaar al zit ik al over de ruim €7000,- heen....
Stijn ik zou wel alle banden vervangen door nieuwe.
Dan ben je voorlopig klaar en veilig.
Ookal kost het wat dan ben je veiliger en je bent niet om het jaar banden aan het vervangen.
Ja ben ik het deels wel met je eens. Maar ik maak wel relatief weinig kilometers met mijn wagen. Misschien komende tijd wel weer wat meer, ik blijf nog een beetje twijfelen.
@GekeurdMetStijn: Een huis kost ook geld. En ook al kost je auto een keer een maand niets, doe dan toch geld in het onderhoud potje. Je wilt nu voor gebruikte wielen gaan. Denk er nog maar eens over na. Hoever zou je zonder wielen komen? En wat als je ergens tegenaan botst? Ik zou voor nieuwe gaan. Ja, dat kost geld. Maar op de lange duur bespaart het je ook geld lijkt me. Wonen in een camper is nu eenmaal niet gratis.
Stijn rijdt met een auto van al wat jaartjes oud, waarom moeten versleten onderdelen dan per se vervangen worden door gloednieuwe ? Tegen de tijd dat Stijn’s DAF aan zijn einde is, zitten bij wijze van spreken de haren nog op zijn nieuwe banden!!
@@willemtjaffer7356 Om de eenvoudige reden, om nog meer kosten te voorkomen! En die DAF, die is voorlopig nog niet aan zijn einde. Het zal nog even duren, maar er komt een moment dat Stijn ontdekt dat deze auto toch wel weel geld kost, en blijven kosten. Maar waarschijnlijk is er geen geld voor een betere, andere, of nieuwere wagen. Daarom nu beter investeren in nieuwe banden. Ik veronderstel dat Stijn niet op een ongeluk zit te wachten.
@@LeonBoullart En wat denkt u van grote gerenommeerde transportbedrijven, die heel Europa doorkruisen met treingewichten tot 50 ton met jaarkilometrages boven de 100.000 km en rijden op………. gebruikte banden, die voorzien werden van een nieuw loopvlak !!
Verder vind ik het wat suggestief om een eventuele aanrijding toe te schrijven aan gebruikte banden.
@@willemtjaffer7356 Die coverbanden hebben het nadeel dat ze nog wel eens willen ploffen. En die ervaring heb ik opgedaan tijdens mijn werk als chauffeur. Uiteraard reden wij wel met auto's tot 50 ton maar na het monteren van nieuwe banden hadden we veel minder klapbanden. Dus voor die € 225,- zou ik het risico niet nemen en zeker niet op de stuuras.
@ ook ik zie met enige regelmaat complete loopvlakken liggen op de vluchtstrook en net wat u ook zegt, gebeurt dit bij vaak bij zwaar beladen trailers, rijden met te lage bandenspanning en misschien ook met B keus verzoolde banden.
Nu kijken we naar Stijn’s situatie. Het Dafje rijdt misschien 5000 km per jaar, de afstanden zullen relatief kort zijn, denk ik. Ik vermoed dat zijn treingewicht ver onder het maximaal toegestane ligt. Ik denk dat de auto nooit tot aan de grenzen van zijn kunnen wordt gebruikt. De DAF is iets van 30 jaren oud. Moeten daar nu echt dezelfde banden onder als onder een zakelijk gebruikte, stevig belaste kilometervretende moderne vrachtauto die tot in de uithoeken van Europa zijn werk doet en meestal ook geen reservewiel meer bij zich heeft ?