Voor meer content over de Nederlandse taalgrens, ik ben ook in Frans-Vlaanderen geweest om daar op zoek te gaan naar Nederlandse invloed. th-cam.com/video/0bG36P0o6Lw/w-d-xo.html Eveline en ik zijn ook wezen fietsen langs een paar faciliteitengemeentes. th-cam.com/video/LNvA8EteY3U/w-d-xo.html
Wat die meneer zei op 7:50 kan ik beamen. Ik woon in Finland en kwam met Kerst met het vliegtuig naar huis. Geland in Brussel was er politiecontrole aan de uitgang en iedereen moest hun documentent tonen. Een agent spreekt me aan met "Français? English?" En ik antwoordde Nederlands. Hij deed alsof hij me niet verstaat en ik zei "Spreekt u nederlands?" Hij nam me mee opzij naar een andere agent en zei "Monsieur veut être servi en Néerlandais". Kreeg ik daar een uitbrander van jewelste, die agent, die vloeiend nederlands sprak zonder accent, betoogde mij van "weinig respect tegenover de politie" (Hij had nul context van wat er gezegd werd, buiten dat ik Nederlands wou spreken) en zei "Je bent hier wel in brussel hé!". Ik zei "Ja ik ben in Brussel, tweetalig toch?". Ik was heel teleurgesteld in m'n land dat ik zo verwelkomt werd na meer dan een jaar in het buitenland. Het is ironisch dat het juist de politieagenten zijn die moeite hebben om de wet te volgen, want Brusselse politieagenten zijn wettelijk verplicht zowel Frans als Nederlands te kunnen. Het lijkt misschien raar voor een buitenlander dat wij hier voor in de problemen gaan, maar gezien de taalgeschiedenis hebben we er veel baat bij dat het nederlands blijft vertegenwoordigt worden op administratief niveau. Als ik in Brussel ben, begin ik altijd in het Nederlands, maar als men in het Frans antwoord dan praat ik Frans terug. Ik praat graag Frans, het is een mooie taal. Maar tegen de administratie praat ik geen Frans. Mochten er problemen zijn, en ze gebruiken cruciale begrippen dat ik niet ken, dan zit ik in de miserie. De wet staat aan onze kant, en met goede reden.
Ik begrijp die frustratie ook volledig, toen ik in Brussel was en bij het treinstation een fietstreinkaartje wilde kopen werd ik door het personeel daar gelukkig wel in het Nederlands geholpen terwijl ze onderling wel Frans spraken. We mogen hopen dat het merendeel van de ambtenaren tweetalig zijn en blijven.
Brussel is jammer genoeg overweldigend Frans- en Engelstalig geworden en dit zeg ik als franstalige (van huis uit), dus zonder enige minachting voor de Franse taal. Mijn Nederlands is niet foutloos maar ik wil zeker niet dat de Nederlandse taal uit het Brusselse stratenbeeld verdwijnt. Als Brusselaar zet ik me totaal in voor een stad waar het Nederlands centraler staat dan nu.
Ga in Amsterdam kijken hoeveel winkels je met Nederlands terecht kunt ! In een hoop winkels hebben ze slechts engelstalig personeel. (Officieel "internationale vibe" ; in praktijk 'goedkoper personeel dat minder over arbeidsvoorwaarden klaagt' ).
Niet alleen Frans of Nederlands lijkt mij belangrijk voor de stad, maar ook het Brusselaars/Bruxxelois. Dat zijn de taken met de echte Brusselse cultuur waar je de geschiedenis uit kunt lezen. Had op mijn werk meerdere collega's die het spraken. Geweldig!
Dat kan je ze toch niet kwalijk nemen? Frans leren biedt je toegang tot 29 landen over de hele wereld en Nederlands leren tot 1,5 land vol sjacherijnige zeikerds, slecht eten en kutweer.
Wat is dat toch voor raars, ik heb dat echt nog nooit begrepen. Hoe kan je nou 3 OFFICIELE talen hebben in je land en het niet verplicht maken op school ze alle drie te beheersen, of minstens een paar jaar te hebben. Ik kan dat echt niet bevatten. Wat een malloten en idioten. De walen lopen op die manier zoveel kansen en mogelijkheden mis. Raar volk hoor die walen.
Oei, tsja dan zal er van het Nederlands weinig overblijven in Brussel. Wanneer ik in Wallonië ben als Nederlander zijnde heb ik meer het gevoel dat ik in het buitenland ben, dan wanneer ik in Vlaanderen ben. Wallonen zouden toch op zijn minst het Nederlands/Vlaams passief moeten beheersen lijkt mij.
De Nederlandse/Frankische dialecten verliezen al meer dan 1000 jaar terrein op het Frans, dat door de eeuwen heen de imperialistische taal bij uitstek is/was, en van oudsher collaboreert met Rome. Brussel is verfranst door een doelbewuste en agressieve verfransingspolitiek van de afgelopen 200 jaar, vooral de generatie van m'n grootmoeder heeft daar echt veel last van gehad, vooral na de tweede wereldoorlog is het in een stroomversnelling geraakt, tot dan was het nog ongeveer 50/50. Ook in Frans Vlaanderen trouwens, in de dorpen rond Rijsel (Lille) werd tot 80 jaar geleden nog redelijk wat West-Vlaams gesproken. De migratie is sinds de jaren 70 van vorige eeuw vooral als wapen gebruikt om Brussel 'definitief' bij de Franstalige wereld in te lijven. De meeste echte Brusselaars zijn verfranst, of zoals m'n grootvader een mengeling van Brabants dialect doorspekt met Frans blijven praten tot hun dood, m'n grootmoeder is altijd koppig haar eigen dialect blijven praten, ondanks alle discriminatie. Veel van de echte Brusselaars zijn ook naar de rand rond Brussel verhuist, of naar Antwerpen, Leuven, Oostende bvb.
Na tweede wereldoorlog was Nederlands/Vlaams ook "de taal van de collaborateurs". Voor een anderstalige klinkt Nederlands namelijk als een soort Duits (heb ook al gehoord dat het net Deens was). De walen en Franstalige hebben het de Vlamingen overigens nooit vergeven dat deze (in hun ogen) voor een groot deel met de nazi's mee gedaan hadden, dus wat er was destijds wel een mentaliteit van "wat Vlaams is, vals is". Dat was dus voor de Franstaligen een extra argument om Brussel te verfransen. Over Leon Degrelle en zijn REX wordt er dan ironisch genoeg amper een woord gerept.
Mijn grootmoeder langs moeders kant is geboren in 1890 te Brussel en overleed in 1961. Ze is nooit naar school geweest omdat er destijds weinig of geen Nederlandstalige scholen waren in Brussel. Bij de onafhankelijkheid van België was de enige officiële taal het Frans ook de grondwet was in het Frans opgesteld, waardoor meer dan 60% van de bevolking in de kou stond. Toen mijn grootmoeder overleed was ik 7, maar ik heb haar nooit Frans horen praten, alleen plat Brussels. Die in het verleden toegepaste doelbewuste politiek van verfransing is betreurenswaardig, maar ik kan dit mijn huidige Franstalige landgenoten niet kwalijk nemen. Wel vond ik het goed dat als ze in een kroeg binnenstapten, ze terug doorgingen als er gezegd werd dat ze geen Nederlands begrepen. Dat zouden meer Vlamingen moeten doen in Brussel.
Toen ik klein was, zijn we met de familie een keer naar een bekend pretpark in Waver gegaan. Het begon al bij het parkeren, waar de verkeersregelaar die ons een kant op verwees, weigerde in eerste instantie Nederlands en daarna ook weigerde (of niet kon) Engels of Duits te praten. Na aanhouden van mijn vader, kon er uiteindelijk een zeer kortaf commentaar in het Nederlands vanaf. Aan het nummerbord konden ze zien dat we uit Nederland kwamen, maar dat maakte niet uit. In het park zelf was het al niet anders. Het was de laatste keer dat wij (en ik) naar Wallonië gegaan zijn. Ben er nooit meer geweest. Brussel daarentegen is een ander verhaal. Ik heb een aantal jaren geleden een jaar lang in Brussel gewerkt, ik moest er 2 dagen in de week naar toe, maar met Nederlands praten heb ik geen problemen ervaren. Frans is wel hun eerste taal, maar met Nederlands kom je een heel eind en als ze echt geen Nederlands praten, roepen ze er een collega bij die het wel beheerst. In Brussel zijn ze klantvriendelijk, in tegenstelling tot Wallonië. Althans dat is mijn ervaring. Ik denk dat de beperkte wil bij Walen en Brusselaars om Vlaams/Nederlands te leren een reden is dat de werkloosheid zoveel hoger is dan in Vlaanderen en Nederland. Het feit dat bijna alle Vlamingen Brussel uit zijn gevlucht en dat Vlamingen steeds meer het Frans gingen gebruiken er ook geen goed aan gedaan heeft om het Nederlands in ere te houden.
Ik vind het super irritant als een vlaming dat elke keer als ik een job zoek het altijd nodig is om frans te kunnen, wij vlamingen komen niet in contact met franse mensen of brussel in het dagelijks leven, dus dan gaan we natuurlijk het frans vergeten. We kennen perfect engels maar dat is niet genoeg. Vlamingen moeten altijd frans kennen maar walen of brusselse mensen worden niet altijd gevraagd om nederlands te kunnen spreken. Meeste franstaligen kunnen niet eens engels en veel van de oudere generatie willen helemaal niks leren. Het is echt stom dat we hier soms zelfs 4 talen moeten leren om een job te krijgen. Liever in nederland werken echt!
Zelfs in Knokke aan zee spreken ze je in de winkel in het Frans aan. Voor mij wil dat dan zeggen dat ik daar niets nodig heb en/of zal kopen. Als ik in Franstalig gedeelte van Belgie ben probeer ik in het Frans te spreken maar andersom gebeurd dat niet. dit vind ik respectloos tov de mensen waar je te gast bent.
@@JustBeingAwesome Als je in een winkel binnenkomt ga ik er van uit dat je in het Nederlands aangesproken zou worden. Dat de zogenaamde elite Frans spreken is hun zaak.
Voor mij persoonlijk, België is Nederlands. Het Franse gedeelte ga ik gewoon Nederlands of Engels praten. Frans is echt zo een arrogante meehhh taal. Franse gedeelte naar Frankrijk en 2e taal Engels maken! Top
@@BelgiumGOAT Tell me you can't speak decent French without telling me 🙄 Ik gebruik alle dagen NL/FR/EN, geschreven en gesproken, professioneel. Gewoon wat moeite doen om het te leren... niks "mehhhh arrogant" aan. Arrogant komt van de spreker, niet van de taal.
in Brussel is de franse taal nu eenmaal LINGUA FRANCA -geworden-Zelfs de nederlandstaligen ( oa Vlamingen ) spreken er ook Frans, zijn verplicht om Frans te kennen en zijn er ook dikwijls verplicht om Frans te spreken om tot een kommunikatie te komen . Dit heeft nogal eens het gevolg dat de echte nederlandstaligen zich niet ( onmiddellijk ) openbaren . Het stoort de Brusselaar nochtans niet als je bij het begin van de konversatie vraagt : ‘ spreekt u Nederlands ? ‘ Het gebeurt wel dat de franstalige zich dan verontschuldigt wanneer hij ontkennend moet antwoorden . Niet weinig franstalige Brusselaars klagen dat ze te weinig gelegenheid hebben om een goede nederlandse konversatie te houden . Ook heeft het nederlandstalig onderwijs in Brussel sukses qua leerlingenaantal . Het is best om onze taal te doen doorgaan als Nederlands want het Vlaams zou ( wegens franskiljonse propaganda ? ) nog het stigma hebben van ergens streektaal ( patois ) te zijn : kandidaat-studenten willen immers de standaard-taal aanleren en in Vlaanderen is de standaardtaal nog niet zo erg lang doorgedrongen , maar die standaardtaal is er nu wel. Dat die standaardtaal nu best Nederlands en niet Vlaams heet is eraan te wijten dat Nederland het archief van de taal werd , naar ik meen na de val van Antwerpen in 1585, terwijl Vlaanderen onder vreemdsprekende heersers verder moest gaan . De officieel tweetalige stad Brussel schiet voorlopig nog te kort in de dienstverlening van administratieve tweetaligheid en niet onbelangrijk in de gezondheidsvoorzieningen ( bvb hospitalen en dergelijke ) . Er valt hierover misschien nog meer te zeggen : later eens. Toch dit nog om mee te geven : VLAMINGEN BEGIN ALTIJD IN UW TAAL IN BRUSSEL : het Nederlands mag niet verdwijnen in Brussel .
Vlaams is een nederlandse taal/dialect, net als limburgs, hollands, brabants, etc... het is nu zo dat de standaard, Algemeen Nederlands, is gebaseerd op Hollands, maar met verrassend veel Vlaamse invloeden, vanwege de instroom van invloedrijke Vlamingen in Holland na de val van Antwerpen in de 16e eeuw.
De Brusselse regering heeft nooit de taalwet gerespecteerd! Sprak enkel maar frans op vergaderingen zittingen enz. Ik spreek altijd Nederlands in Brussel al vind je zelden nog iemand die basis Nederlands kan. Zelfs politiemensen winkels bars restaurants kan men je nog zelden helpen in het Nederlands. Ik vertik om frans te spreken. Dan schakel ik over op Engels. Ook is er een grote minachting en neerbuigendheid tegenover de Vlamingen en Nederlandstaligen en de Nederlandse taal ! Grootste probleem is dat men in Brussel niet verplicht is om Nederlands te spreken/leren als men werk zoekt of naar een franstalige school gaat. In Vlaanderen is frans een verplicht vak! De hypocrisie van Brussel Franstaligen en Wallonië betreur ik enorm. Respect komt van 2 kanten. In de provincie Luxemburg kan men beter Nederlands dan in Brussel of Wallonië. Die provincie heeft beetje de mentaliteit van Luxemburgers die zijn standaard ook drietalig. Heel jammer😢
Persoonlijk vind ik dat een politieagent ( uit Brussel) , drie talen zou moeten verstaan ( Frans,Nederlands en Duits ). Engels is een must.(maar dat zou dan meer voor de toeristen zijn)
Wettelijk gezien moeten de meerderheid Brusselse agenten Nederlands kunnen spreken, uit mijn hoofd 85 %. Maar ze weigeren dat, want Nederlands/ Vlaams is maar een stomme boerentaal en Frans is de mooie wereldtaal.
Lmao we don’t speak Dutch because it’s useless and it’s not teached properly at school and simply cuz it’s useless in Brussels, don’t expect anyone to learn Dutch at school with only 4 hours a week and not speaking it at all here
Ik werk in een bedrijf met vestigingen over heel België en alleen de Vlaamse vestigingen zijn twee-talig, als wij contact hebben met een Waalse vestiging, spreken zij alleen Frans. Zoals hier al vernoemd, in Vlaanderen krijg je verplicht Frans en soms zelfs Duits als deel van je onderwijsplan, in Walonië is dan optioneel. Dus mocht je nu de omgekeerde test doen, denk ik dat de meeste Vlamingen, wel Frans zouden kunnen.
Laatste keer in Brussel kwamen we een lunchrestaurant binnen en men weigerde ons te bedienen toen ze merkten dat we onderling Nederlands spraken. Het was rustig en er was voldoende personeel. Maar zelfs al groette ik de bediening in het Frans, we werden steevast genegeerd terwijl mensen om ons heen vriendelijk geholpen werden. Na ruim 20 minuten zonder enige aanspraak de tent maar verlaten terwijl mensen die na ons waren binnengekomen ondertussen al hun eten hadden gekregen. Voor mij nooit meer Brussel.
4:59 Een hand geven doe je nooit met links... Het is ook fout om te vragen of iemand Nederlands spreekt. Zo werkt het niet. Je moet gewoon in het Nederlands beginnen. Het klopt ook niet dat Jette overwegend Nederlandstalig is. Dat bestaat nergens in Brussel. Er zijn wel wijken met iets meer Nederlandstaligen maar nergens is Nederlands overheersend, laat staan een substantieel deel van de inwoners.
Een jaar in Brussel gewoond. Ik spreek nauwelijks Frans. Winkelbedienden hebben nog weleens problemen met Nederlands en Engels, maar verder kon ik meestal prima in het Nederlands spreken met mensen daar en anders wel in het Engels. Wel eerst netjes vragen spreekt u Nederlands? Dan zijn ze al snel behulpzaam.
Vlaams? De officiële taal van Vlaanderen is Nederlands, beste Yelle. Dus als Vlaming spreek ik net zoals jullie Nederlands, zij het met een Vlaams accent. Maar afgaande op de commentaren denk ik dat je de boodschap wel begrepen hebt :-) Heel leuke en broodnodige video verder.
@@KittyLove93het Vlaams is een reeks dialecten. Maar over het algemeen heeft men het over "tussentaal" wanneer men het over Vlaams heeft. De Nederlandse taal is een afkooksel van alle dialecten in het taalgebied, dit begon bij het maken van de Statenvertaling (de eerste rechtstreeks vertaalde Nederlandse Bijbel)
In Zwitserland is taal meestal geen probleem. Heel veel mensen zijn meertalig. Tellen doen ze in hun eigen taal. In Biel /Bienne (west CH) was ik in een slagerswinkel. De vrouw die er werkte spraak evengoed Duits als Frans. Bij het afrekenen telde ze in het Frans.
Een Duitstalige Zwitser zei me dat de meertaligheid van Zwitsers wel evolueert van bv. Duits en Frans naar Duits en Engels en een beetje Frans. Frans en Engels en een beetje Duits. Ik probeerde voor de grap eens Duits te spreken in Lausanne in het hotel maar de receptie schakelde, met excuses, direct naar het Engels.
Zo ook in mn vaderland nederland,in een winkel vragen ze mij of ik engels wil spreken en ook een keer bij klanten servise service voor de klant.. Zijn ze wel goed bij de hoofd? Ik vertik het ! Je bent in nl praat dan ook nederlands!
In 2005 ging ik met mijn dochtertje naar kennissen van Nederland naar Kortrijk. In Brussel aan gekomen stond ik daar met een papiertje naar paron nummer en spoor. Appeltje-eitje zou je denken, maar dat was niet zo. Ik liep volgens mijn papiertje naar het paron, maar nee was veranderd! Dit klopte niet en ik zoeken en ik kwam er niet uit. Welk paron moest ik hebben? Naar een half uur zoeken besloot ik naar de loketten te gaan en daar te gaan vragen. Eerst in het Nederlands, maar ze begrepen me niet toen, maar in het Engels, maar ze begrepen me niet! Ik voelde me echt verloren en dacht hoe kan dit? Ze hebben Nederlands gehad en ook Engels en toch snappen ze me niet!? Ik raakte toch echt in paniek naar 2 uur rond lopen en hulp vragen. Daar stond ik als een kip zonder kop met puppy ogen.(Help me?) Weer in het station hal keek ik naar de uitgang en zag een agent en rende naar de agent. Met de eerste woorden: spreekt u Nederland of Engels? Gelukkig de agent sprak me aan in het Vlaams. Wat was ik blij dat hij mij verstond en hielp. Al met al heeft de overstap me een 4 1/2 uur gekost. En alleen omdat men me niet wilde helpen in de Nederlandse taal! Ik ga niet meer naar België om die reden. De behandeling daar is asociaal! Zo ga je niet om met mensen en zeker niet met reizigers!
Het is moeilijk te accepteren voor mij dat men moet vragen of men Nederlands spreekt. Dit ook omdat wij als nlders gewend zijn om talen te spreken die de ander spreekt. Vooral in ander land. Maar dit is precies wat Duitsers doen in andere landen. Vragen of je Duits spreekt en ook door lullen in het Duits als de ander “ nee” zegt. Ik vind Nederlanders dan toch echt heel goed in hun talen kennis. Van jong tot oud. Leuke video is eigenlijk ook wel een eye opener met wat er in brussel aan het veranderen is.
Deze video geeft een verkeerd beeld. Recent onderzoek toont aan dat het Nederlands, tegen alle verwachtingen in, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken momenteel meer wordt gesproken dan pakweg 20 jaar geleden. De voornaamste redenen zijn de inwijking van Vlaamse jonge professionals die niet willen pendelen en het feit dat Nederlands voor de meeste redelijk betaalde jobs essentieel is. Zonder Nederlands te spreken vind je geen job in sectoren zoals IT, management consulting, finance, verzekeringen.
Mijn opa, die een Franstalige kostschool bezocht (nota bene: in Noord Nederland) sprak vloeiend Frans, maar weigerde Frans te praten in Brussel. "Bruxelles" is een Franse verbastering van "Brussel", zei hij, (klemtoon schiet naar de tweede lettergreep - vergelijk "manneke" (etalagepop) en "mannequin") en "Brussel" is geen vernederlandsing van "Bruxelles". Net als dat je in het uitgestrekte Nederlandstalige taalgebied van heel lang geleden geen "église des dunes" of iets dergelijks vindt, maar een Franse verbastering van "Duinkerk(e) / vroeger uitgesproken: "Duunkerk(e)". Destijds lukte dat aardig: alleen Nederlands spreken in Brussel, althans wat betreft iedereen met een publieke functie. Vandaag de dag begin ik in Brussel altijd in het Nederlands. Soms raak ik geïrriteerd als ik voor de zoveelste keer een reactie van onbegrip krijg in het Frans, dat ik - pretenderend niet eens de taal te herkennen - iets zeg als "Ah, Deutsch. Aus Eupen, nicht wahr" voordat ik dan toch maar overga op het Frans. Aardig is wat de Nederlandse Spoorwegen omroepen. De trein uit Amsterdam naar de Zuiderburen heeft als bestemmingsstation "Brussel Zuid-MIdi" i.p.v. "Brussel Zuid" / "Bruxelles Midi". Weet de NS veel wat "midi" betekent.
@@petervanhulle7459 nl.wikipedia.org/wiki/Brussel_(stad) Vlamingen nemen graag nogal eens een loopje met de waarheid wanneer het met de taalproblematiek te maken heeft.
Één van de drie officiële landstalen van België is het Nederlands, de andere twee zijn Frans en Duits. Vlaams is geen taal. Men sprak en spreekt in Brussel van oudsher dan ook geen Vlaams maar een (sterk verfranst) Brabant dialect. Brussel was net als de rest van Brabant en Limburg (de Belgische en Nederlandse delen) geen Vlaanderen en men sprak ook geen Vlaamse dialecten maar Limburgse en Brabantse dialecten van het Nederlands. Vlaams (de dialecten) wordt door een groot deel van de mensen in Oost-Vlaanderen (al is dat deels een overgangsgebied tussen Brabantse en Vlaamse dialecten), Zeeuws-Vlaanderen en vooral West-Vlaanderen (en een klein aantal mensen in Frans-Vlaanderen) gesproken. Tegenwoordig wordt er met Vlaams soms wat anders bedoeld maar historisch gezien klopt dat in mijn ogen niet. Men spreekt in België tegenwoordig vaak standaardnederlands of een vorm van Nederlands die daar sterk op lijkt en er zijn natuurlijk ook vele dialecten van het Nederlands in Nederland, België, Frankrijk en wellicht ook in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dat het Nederlands (en het Brussels dialect) tegenwoordig behoorlijk minimaal is in een stad die historisch gezien mensen herbergde die vooral een Brabants dialect sprak is een feit en in mijn ogen jammer. Maar dingen kunnen ook weer veranderen en het Nederlands (en Brussels Brabants) is in de oude hoofdstad van het Hertogdom Brabant zeker nog niet uitgestorven en begraven 🙂 Groeten van een Brabander (van de Kempen, in het deel wat nu Nederland is) die ver weg van Nederland en België woont.
Heel juist! Daarom is de huidige fake Vlaams Belang partij zo ergerlijk hé... Een echt Vlaams belang zou de hereniging moeten nastreven van Frans-, Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen - en de Brabanders shotten we natuurlijk buiten ;-)
Bedankt voor deze verduidelijking, je maakt een goed punt. Ik gebruik de woorden Vlaams en Nederlands vaak door elkaar terwijl ik eigenlijk het zelfde bedoel. Ik dacht door de taal 'Vlaams' te noemen dat ik meer eigenheid zou geven aan het volledige gewest Vlaanderen maar eigenlijk betekend 'Vlaams' dus het dialect dat afkomstig is van de Vlaamse provincies en sluit ik de Brabantse en Limburgse dialecten uit.
@@yelsensoVeel Nederlanders en Vlamingen doen dat. Maar Vlaams is dus geen officiële taal. Wel wordt het tegenwoordig vaak gebruikt als aanduiding voor Belgisch-Nederlands. Sommige Nederlanders (en Belgen) hebben het soms ook over 'Hollands' waar ze 'Nederlands' bedoelen... Hollands is natuurlijk ook geen taal.
Is de oorzaak van het wegvallen van de Nederlandse taal in Brussel dat de Nederlandstaligen geen kinderen kregen en dat de massamigratie vooral uit Franse koloniën kwam? Of zijn de Nederlandstaligen weg gemigreerd naar het platte land rondom Brussel?
Ben een Vlaming die studeert in Brussel. Ik probeer niet eens Nederlands te praten, voornamelijk omdat ik me schaam dat ik geen Frans kan. Ik doe daarom alles in het Engels zoals een toerist, want voel me er ook niet thuis. Als Nederlandse toerist gaan ze je niet zo bekritiseren.
You don't have to be ashamed for not being able to speak French. It's your right to speak Dutch. Brussels was historically in Flanders and a Dutch-speaking city.
Ja het West-Vlaams dat ik spreek (door lang in Oostende gewoond te hebben) is een heel andere taal dan het Zuid Brabantse dialect van mijn grootvader, op z'n beurt ook weer heel verschillend van Limburgs... dat een soort van import Frankisch is van na de tweede Germaanse klankverschuiving, in de Nederlanden toegekomen rond 700 na Christus, waarschijnlijk in de machtsstrijd tussen Merovingers en Karolingers, en om Francia te helpen in de Saksenoorlogen en onderdrukking van de Friezen. Het echte Vlaams is ontstaan uit een mengeling van oud Frankische, Saksische en Friese dialecten. De originele bewoners van de Nederlanden zijn eigenlijk de Friezen, mensen die enorm op hun vrijheid gesteld waren, ooit tegen iedere vorm van slavernij waren en zichzelf als het Germaanse moedervolk zagen. De huidige Nederlanders (vooral de elite dan, tot in de tijd van Karel de Grote stuurde een deel van de Frankische elite in Parijs hun kinderen naar gebieden ten noorden van de Somme om de taal van hun voorouders te leren) stammen vooral af van met imperiaal Rome collaborerende veroveraars en kolonisten.
Ik ben Oost-Vlaming en kan nogal goed overweg met verschillende dialecten, niet dat ik ze spreek, maar ik begrijp ze wel, maar dat heeft met mijn beroep te maken en in mijn eenheid toen ik m'n legerdienst deed zaten heel wat West-Vlamingen. Ik vind ook dat je aan het West-Vlaams duidelijk kunt horen dat deze taal door het Fries is beïnvloed geweest.
In mijn jeugdjaren, zo,n 50 jaar geleden, kwam ik geregeld bij familie in Brussel, en toen kon je al bijna niet uit de weg met Nederlands, dus niks nieuws onder de zon.
Mijn idee is dat ze in winkels proberen Nederlands met je te praten. Op straat is het misschien wat anders. Iets anders : soms heb ik de indruk dat in Leuven of Antwerpen Engels de voertaal is ! Ben er al in snackbars en winkels geweest waar men geen Nederlands sprak ! Het excuus was dat er buitenlandse studenten werkten !
Toen ik als Nederlander naar Brussel kwam zeiden diverse Vlamingen me dat je met Nederlands niet ver komt in Brussel, maar mij viel dat alleszins mee. Idd wel vooral in winkels spreekt men doorgaans de twee talen zonder problemen. Mijn enige ervaring met de politie was erg positief. Ik begon in het Frans maar al snel bleek dat de 2 dienders die een boete wilden geven vanwege fout parkeren uit Limburg kwamen.
Ik praat soms ook Frans in Brussel, maar zeker in een winkel, cafe of concertzaal zullen ze snel naar Nederlands overschakelen als ze horen dat Frans niet je moedertaal is. Er zijn trouwens genoeg Vlaamse 'bastions' en scholen in Brussel die Nederlands promoten. @@Yankii81
@@Yankii81Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Het is thans geen vraag meer of Nederlands, als officiële taal in Brussel naast het Frans, vervangen gaat worden door het Engels, maar eerder hoe lang het nog zal duren?
Ik voel me meer Vlaming dan Belg. Maar zelf vind ik het ook wel jammer dat dit land op alle vlakken ontzettend verdeeld is. Het begint er al mee dat Vlamingen en Walen een verschillende stembrief krijgen met totaal andere partijen. Met als gevolg dat het massa’s moeilijk is om een federale regering te vormen. Hoe verwacht je dat het volk met elkaar overeen komt als de politiek het al niet kan. Er zit zelfs verschil in de verkeersregels. That said kom ik wel heel graag in Wallonië omdat het er toch wat mooier is. Maar dat gebeurt ook maar 1-2 keer in het jaar om eens de toerist uit te hangen. Ik ga feitelijk meer naar Nederland. Alleen probeer ik er niet te tanken want die prijzen zijn bij ons toch beter 🫣😂.
Als Nederlander spreek en versta ik redelijk frans omdat ik er gewoond heb , maar in Brussel weiger ik frans te praten en spreek ik engels of ik moet een verdwaalde Vlaming tegenkomen !!! 🐸
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
In Brussel worden meer dan honderd talen gesproken. Iets meer dan de helft van de Brusselaars groeit op met als thuistaal Frans, slechts 5 procent spreekt thuis uitsluitend Nederlands. In 11 procent van de huishoudens wordt zowel Frans als Nederlands gesproken. Besef ook dat Brussel een eigen gewest is, en dus geen deel uit maakt van het Vlaams Gewest.
Brussels is not part of Flanders and therefore if you come here expecting people to speak with you in Dutch then you are not welcome here. Stay in Flanders and stop bothering us.
Vroeger (twintig jaar geleden of zo) moesten agenten zowel Frans als (een woordje) Nederlands kunnen, maar het is al moeilijk genoeg om agenten te vinden die in Brussel willen werken en dat criterium hebben ze dus simpelweg laten vallen. Gezien de reacties op het Frans hier, is het misschien ook goed om te weten dat het Frans het Waals (ja, dat bestaat) in dik honderd jaar ook zo goed als heeft uitgeroeid. Het is dus niet alleen het Nederlands dat slachtoffer is.
Wat een leuke video. “Deze guy kon wel een beetje Nederlands?” moet zijn “deze meneer beheerste wat Nederlands” - ik begrijp de taalstrijd wel alleen snap ik die agressiviteit niet goed.
Als Vlaming ben ik recent eens naar Brussel geweest voor een event en ik dacht dat Brussel nog steeds zo tweetalig was, ik heb mij nog nooit zoveel als een vreemdeling gevoeld ergens. Ik begrijp wel Frans maar heb heel veel moeite met spreken en in Brussel kon ik echt met niemand communiceren, je wordt ook gewoon raar aangekeken als je Nederlands praat en verwacht dat mensen in Brussel ook effectief Nederlands kennen. Echt jammer dat de belgische hoofdstad zogoed als volledig los staat van de helft van Belgie, de meeste mensen begrijpen niet eens een heel klein beetje Nederlands, dus ben ik gewoon in het Engels beginnen praten tegen iedereen.
Dit is het eerste filmpje dat ik van jullie zie. JULLIE DOEN DIT ONTZETTEND GOED! Hier kunnen wij Vlamingen heel veel van leren: àlles eigenlijk. De enigen die onze taal in Brussel en bezet Frans-Vlaanderen kunnen redden zijn Nederlanders met jullie vriendelijke houding. Gewoon gezellig met een lach wegwandelen en niks uitgeven wanneer men de verdrongen taal niet kan of wil spreken. Wij Vlamingen laten onze taal nog altijd van ons afnemen. Ik geloof niet meer in een tweetalig België. Mijn 2e taal is Engels, mijn 3e taal basis Duits. Daar doe ik nog elke dag moeite voor en misschien leer ik nog Spaans als 4e taal. Pas op: ik kan het niet laten om Frans proberen te begrijpen maar een Vlaming die Frans spreekt mag adieu tegen zijn moedertaal zeggen. Neem Brussel maar als voorbeeld. Dirk
DIt is helemaal niet nieuw! Rond 1998-2002 werkte ik voor Ben (later T-Mobile) toen nog in eigendom van onder andere Belgacom (plus Ameritech en Tele Danmark). En had dus regelmatig contact met hoofdkantoor in Brussel. Toen al werd er nauwelijks Nederlands geproken danwel heel gebrekkig door een belangrijk deel van de colega's. En dat is de laatste 22+ jaar vast niet "beter" geworden. Het Europese parlement met dependances in Luxemburg en Straatsburg lijkt als hoofd-voertaal vooral Frans te hebben. Met als neven effect dat je in het grootste deel van Brussel je nauwleijks nog met NL's terecht kunt.
Belangrijk: Brussel ligt niet in Vlaanderen, dus ze spreken er geen Vlaams en Nederlandstalige Brusselaars zijn meestal geen Vlamingen. Veel Brusselaars zijn trots op hun Brusselse identiteit, los van de andere gewesten. Het voordeel van Brussel tegenover Amsterdam bijvoorbeeld, is dat ze nog altijd minstens 1 van de 2 originele talen spreken. In Amsterdam werd ik helaas alleen maar in het Engels aangesproken. In Brussel heb ik dat (ondanks dat het de Europese hoofdstad is met heel veel internationaal (EU-)personeel) veel minder. Het gevolg van een grootstad zeker?
Brussel was wel geen afzonderlijke entiteit toen het nog deel uitmaakte van het grotendeels Nederlandstalige hertogdom Brabant. Frans is er nooit een "originele" taal geweest.
@@flitsertheoFrench was still an official language at this time in Brussels and please stop coming with this Duchy of brabant that has ceased to exist 300 years ago. we are in 2024 and yes Brussels is a French speaking city just deal with it and stop complaining
@@flitsertheo Als we zo ver gaan beginnen teruggaan in de tijd, dan is Nederlands er ook geen originele taal. Punt is dat de 2 talen sinds het moment dat men de tweetaligheid officieel vastlegde, nog altijd veelvuldig gesproken worden, terwijl dit in veel andere grootsteden veel minder het geval is. Trouwens, tijdens de tijd van het hertogdom Brabant sprak men er ook in grote mate Frans, als elitetaal.
@@flitsertheode zuid van brabant was waals taal, nu dat is de frans maar de zuid van brabant was franstaligen met de staden van nijvel, eigenbrakel, tubeke, ottignie, waver, itter, rebecq, geldenaken, waterloo,... nu dat is de waals brabant
Ik merk wel op dat jullie voornamelijk mensen op straat aanspreken. Dat zijn overwegend vaak toeristen of Vlamingen die in Brussel werken. In de meeste winkels zullen ze je niet (willen) helpen in het Nederlands. In de betere buurten wel….. daar wonen ook de Vlamingen en expats.
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Brussel, ooit een leuke stad maar verloederd door Nederlandsonkundige slecht georganiseerde Walen en, niet te vergeten, de laatste decennia hordes islamieten en Afrikanen.
Spreken jullie Vlaams? ... Vlaams bestaat niet als taal. Er zijn wel typische vlaamse uidrukkingen. Je vraagt ook niet in de US: do you speak american? Spreken jullie Nederlands is de enige mogelijke vraag.
De mensen met Marokkaanse achtergrond in Brussel spreken wel allemaal Frans. Nederlands hebben ze niet echt nodig, daarom dat ze het niet leren.@@high5compliments45
Als je die Brusseleirs echt wil klooien dan moet je ze daar in het Afrikaans aanspreken😂😂😂 dan slaan ze echt op tilt dat ze denken "is dit nu Vlaams of...?"
Ik vond het zelf wat crue dat jullie meteen wegliepen bij de barmannen toen ze niet in het Nederlands reageerden. Het was een beetje zo van, geen Nederlands dan geen inkomsten toedels. Ik denk dat ze meer begrip zouden tonen als jullie het hadden uitgelegd. Ook al breek je daarmee de initiële regels.
En een stad DIE (ipv dat) vroeger altijd Nederlandstalig was... (als je dan Nederlands spreekt, doe het correct ;) de stad (E) => die stad (E), het meisje (T) > dat meisje (T)
@@petervanhulle7459 Als ze zo pedant door Brussel lopen dat ze daar als Nederlanders eisen dat iédereen hen in 't Nederlands moet kunnen antwoorden (en dan nog es lachen met de 'domme Belgen' omdat een franstalige de naam "Jelle" niet onmiddellijk kan thuisbrengen)... ja dan eis ik ook dat hun Nederlands als native speaker correct is.
@@lucaevangelisti5132 No, it is going down everywhere even in Quebec. And Mali removed it as official language. Only in one country it is majority language (France), Dutch is in 3 (NL, B, Suriname).😂
lol natuurlijk spreken al de toeristen geen Nederlands, ik hoorde 2 keer maar een non met Frans accent XD. is nochtans niet moeilijk te vinden Brusselaars die geen Nederlands spreken, en dat zeg ik als bewoner.
Vergeet niet dat ten zuiden van Brussel Waals-Brabant ligt, wat het Romaanse deel van het hertogdom Brabant was, ten zuiden van Brussel bij Waterloo spraken we over het Waalse dialect, terwijl Waterloo 5 km van Brussel ligt. We spraken al een beetje Frans in Brussel omdat Brussel de hoofdstad was van Franstalige en Waalstalige Brabants.
@@nowe8249 Dank je voor de reactie. Ik was verkouden toen ik mijn comment schreef. Ik dacht "nederlandstalig" en schreef blijkbaar "franstalig". Dankzij je reactie heb ik mijn fout in mijn comment aangepast.
Waarom noemen Vlamingen hun taal eigenlijk Nederlands, hetgeen de 1ste rijkstaal van Nederland is, en niet Vlaams? Er zijn toch wel dusdanig veel verschillen dat het Vlaams een aparte taal vormt, toch? Oekraïners spreken toch ook Oekraïens ipv Russisch?
Vlamingen leren Algemeen Nederlands op school. Zij spreken Algemeen Nederlands, wat bepaald wordt door taalgeleerden uit Nederland en Belgie. Algemeen Nederlands is qua uitspraak voornamelijk gebaseerd op Hollands zoals dat in de streek van Haarlem wordt gesproken. Vlaams, Brabants, Hollands, Limburgs, etc... zijn Nederlandse talen/dialecten.
Voor meer content over de Nederlandse taalgrens, ik ben ook in Frans-Vlaanderen geweest om daar op zoek te gaan naar Nederlandse invloed.
th-cam.com/video/0bG36P0o6Lw/w-d-xo.html
Eveline en ik zijn ook wezen fietsen langs een paar faciliteitengemeentes.
th-cam.com/video/LNvA8EteY3U/w-d-xo.html
Wat die meneer zei op 7:50 kan ik beamen. Ik woon in Finland en kwam met Kerst met het vliegtuig naar huis. Geland in Brussel was er politiecontrole aan de uitgang en iedereen moest hun documentent tonen. Een agent spreekt me aan met "Français? English?" En ik antwoordde Nederlands. Hij deed alsof hij me niet verstaat en ik zei "Spreekt u nederlands?" Hij nam me mee opzij naar een andere agent en zei "Monsieur veut être servi en Néerlandais". Kreeg ik daar een uitbrander van jewelste, die agent, die vloeiend nederlands sprak zonder accent, betoogde mij van "weinig respect tegenover de politie" (Hij had nul context van wat er gezegd werd, buiten dat ik Nederlands wou spreken) en zei "Je bent hier wel in brussel hé!". Ik zei "Ja ik ben in Brussel, tweetalig toch?". Ik was heel teleurgesteld in m'n land dat ik zo verwelkomt werd na meer dan een jaar in het buitenland. Het is ironisch dat het juist de politieagenten zijn die moeite hebben om de wet te volgen, want Brusselse politieagenten zijn wettelijk verplicht zowel Frans als Nederlands te kunnen.
Het lijkt misschien raar voor een buitenlander dat wij hier voor in de problemen gaan, maar gezien de taalgeschiedenis hebben we er veel baat bij dat het nederlands blijft vertegenwoordigt worden op administratief niveau.
Als ik in Brussel ben, begin ik altijd in het Nederlands, maar als men in het Frans antwoord dan praat ik Frans terug. Ik praat graag Frans, het is een mooie taal. Maar tegen de administratie praat ik geen Frans. Mochten er problemen zijn, en ze gebruiken cruciale begrippen dat ik niet ken, dan zit ik in de miserie. De wet staat aan onze kant, en met goede reden.
Ik begrijp die frustratie ook volledig, toen ik in Brussel was en bij het treinstation een fietstreinkaartje wilde kopen werd ik door het personeel daar gelukkig wel in het Nederlands geholpen terwijl ze onderling wel Frans spraken. We mogen hopen dat het merendeel van de ambtenaren tweetalig zijn en blijven.
Ja, maar wacht eens even, Zaventem ligt niet eens in Brussel?
@@fakhrik Hah, ge hebt gelijk, da ligt int Vlaams gewest. Maar die agenten zouden ook niet goed reageren op zulke info
@@lGalaxisl supervervelend. Ik zou daar zeker een klacht over indienen
Die agenten krijgen bovendien een taalpremie omdat ze zo flink NL praten.
Brussel is jammer genoeg overweldigend Frans- en Engelstalig geworden en dit zeg ik als franstalige (van huis uit), dus zonder enige minachting voor de Franse taal. Mijn Nederlands is niet foutloos maar ik wil zeker niet dat de Nederlandse taal uit het Brusselse stratenbeeld verdwijnt. Als Brusselaar zet ik me totaal in voor een stad waar het Nederlands centraler staat dan nu.
Ik ben Nederlands en ik kan het Frans alleen lezen, maar niet spreken en zou de tweetaligheid waarderen
Ga in Amsterdam kijken hoeveel winkels je met Nederlands terecht kunt ! In een hoop winkels hebben ze slechts engelstalig personeel. (Officieel "internationale vibe" ; in praktijk 'goedkoper personeel dat minder over arbeidsvoorwaarden klaagt' ).
Wij als Nederlanders moeten ons een keer verzetten tegen de verengelsing in onze land
@@ronanbakkerIk ken Frans ook maar Frans kent mij niet
Niet alleen Frans of Nederlands lijkt mij belangrijk voor de stad, maar ook het Brusselaars/Bruxxelois. Dat zijn de taken met de echte Brusselse cultuur waar je de geschiedenis uit kunt lezen. Had op mijn werk meerdere collega's die het spraken. Geweldig!
Leuk weetje: in Vlaanderen is het verplicht om Nederlands en Frans te leren in school. In Wallonië is Nederlands geen verplichte leerstof.
Dat kan je ze toch niet kwalijk nemen? Frans leren biedt je toegang tot 29 landen over de hele wereld en Nederlands leren tot 1,5 land vol sjacherijnige zeikerds, slecht eten en kutweer.
Typisch Franse mentaliteit.
Dan is het natuurlijk snel klaar met de Nederlandse taal in Brussel en andere gebieden met veel mensen uit Wallonië
Wat is dat toch voor raars, ik heb dat echt nog nooit begrepen. Hoe kan je nou 3 OFFICIELE talen hebben in je land en het niet verplicht maken op school ze alle drie te beheersen, of minstens een paar jaar te hebben. Ik kan dat echt niet bevatten. Wat een malloten en idioten. De walen lopen op die manier zoveel kansen en mogelijkheden mis. Raar volk hoor die walen.
Oei, tsja dan zal er van het Nederlands weinig overblijven in Brussel. Wanneer ik in Wallonië ben als Nederlander zijnde heb ik meer het gevoel dat ik in het buitenland ben, dan wanneer ik in Vlaanderen ben. Wallonen zouden toch op zijn minst het Nederlands/Vlaams passief moeten beheersen lijkt mij.
De Nederlandse/Frankische dialecten verliezen al meer dan 1000 jaar terrein op het Frans, dat door de eeuwen heen de imperialistische taal bij uitstek is/was, en van oudsher collaboreert met Rome. Brussel is verfranst door een doelbewuste en agressieve verfransingspolitiek van de afgelopen 200 jaar, vooral de generatie van m'n grootmoeder heeft daar echt veel last van gehad, vooral na de tweede wereldoorlog is het in een stroomversnelling geraakt, tot dan was het nog ongeveer 50/50. Ook in Frans Vlaanderen trouwens, in de dorpen rond Rijsel (Lille) werd tot 80 jaar geleden nog redelijk wat West-Vlaams gesproken. De migratie is sinds de jaren 70 van vorige eeuw vooral als wapen gebruikt om Brussel 'definitief' bij de Franstalige wereld in te lijven. De meeste echte Brusselaars zijn verfranst, of zoals m'n grootvader een mengeling van Brabants dialect doorspekt met Frans blijven praten tot hun dood, m'n grootmoeder is altijd koppig haar eigen dialect blijven praten, ondanks alle discriminatie. Veel van de echte Brusselaars zijn ook naar de rand rond Brussel verhuist, of naar Antwerpen, Leuven, Oostende bvb.
Na tweede wereldoorlog was Nederlands/Vlaams ook "de taal van de collaborateurs". Voor een anderstalige klinkt Nederlands namelijk als een soort Duits (heb ook al gehoord dat het net Deens was). De walen en Franstalige hebben het de Vlamingen overigens nooit vergeven dat deze (in hun ogen) voor een groot deel met de nazi's mee gedaan hadden, dus wat er was destijds wel een mentaliteit van "wat Vlaams is, vals is". Dat was dus voor de Franstaligen een extra argument om Brussel te verfransen. Over Leon Degrelle en zijn REX wordt er dan ironisch genoeg amper een woord gerept.
Mijn grootmoeder langs moeders kant is geboren in 1890 te Brussel en overleed in 1961.
Ze is nooit naar school geweest omdat er destijds weinig of geen Nederlandstalige scholen waren in Brussel.
Bij de onafhankelijkheid van België was de enige officiële taal het Frans ook de grondwet was in het Frans opgesteld, waardoor meer dan 60% van de bevolking in de kou stond.
Toen mijn grootmoeder overleed was ik 7, maar ik heb haar nooit Frans horen praten, alleen plat Brussels.
Die in het verleden toegepaste doelbewuste politiek van verfransing is betreurenswaardig, maar ik kan dit mijn huidige Franstalige landgenoten niet kwalijk nemen.
Wel vond ik het goed dat als ze in een kroeg binnenstapten, ze terug doorgingen als er gezegd werd dat ze geen Nederlands begrepen.
Dat zouden meer Vlamingen moeten doen in Brussel.
Toen ik klein was, zijn we met de familie een keer naar een bekend pretpark in Waver gegaan. Het begon al bij het parkeren, waar de verkeersregelaar die ons een kant op verwees, weigerde in eerste instantie Nederlands en daarna ook weigerde (of niet kon) Engels of Duits te praten. Na aanhouden van mijn vader, kon er uiteindelijk een zeer kortaf commentaar in het Nederlands vanaf. Aan het nummerbord konden ze zien dat we uit Nederland kwamen, maar dat maakte niet uit. In het park zelf was het al niet anders. Het was de laatste keer dat wij (en ik) naar Wallonië gegaan zijn. Ben er nooit meer geweest. Brussel daarentegen is een ander verhaal. Ik heb een aantal jaren geleden een jaar lang in Brussel gewerkt, ik moest er 2 dagen in de week naar toe, maar met Nederlands praten heb ik geen problemen ervaren. Frans is wel hun eerste taal, maar met Nederlands kom je een heel eind en als ze echt geen Nederlands praten, roepen ze er een collega bij die het wel beheerst. In Brussel zijn ze klantvriendelijk, in tegenstelling tot Wallonië. Althans dat is mijn ervaring. Ik denk dat de beperkte wil bij Walen en Brusselaars om Vlaams/Nederlands te leren een reden is dat de werkloosheid zoveel hoger is dan in Vlaanderen en Nederland. Het feit dat bijna alle Vlamingen Brussel uit zijn gevlucht en dat Vlamingen steeds meer het Frans gingen gebruiken er ook geen goed aan gedaan heeft om het Nederlands in ere te houden.
Ik vind het super irritant als een vlaming dat elke keer als ik een job zoek het altijd nodig is om frans te kunnen, wij vlamingen komen niet in contact met franse mensen of brussel in het dagelijks leven, dus dan gaan we natuurlijk het frans vergeten. We kennen perfect engels maar dat is niet genoeg. Vlamingen moeten altijd frans kennen maar walen of brusselse mensen worden niet altijd gevraagd om nederlands te kunnen spreken. Meeste franstaligen kunnen niet eens engels en veel van de oudere generatie willen helemaal niks leren. Het is echt stom dat we hier soms zelfs 4 talen moeten leren om een job te krijgen. Liever in nederland werken echt!
Jullie vinden hier zo een job in 🇳🇱!
Heftig! Groetjes uit NL
vlamingen worden gezien als degenen die zich makkelijk kunnen aanpassen
Zelfs in Knokke aan zee spreken ze je in de winkel in het Frans aan. Voor mij wil dat dan zeggen dat ik daar niets nodig heb en/of zal kopen. Als ik in Franstalig gedeelte van Belgie ben probeer ik in het Frans te spreken maar andersom gebeurd dat niet. dit vind ik respectloos tov de mensen waar je te gast bent.
Net het zelfde als je als Nederlander alleen Engels gaat praten omdat je in Amsterdam bent
Je beseft toch dat de meeste Vlamingen in Knokke, Frans spreken thuis? Vandaar dat ze je dus in het Frans aanspreken...
@@JustBeingAwesome Als je in een winkel binnenkomt ga ik er van uit dat je in het Nederlands aangesproken zou worden. Dat de zogenaamde elite Frans spreken is hun zaak.
Voor mij persoonlijk, België is Nederlands. Het Franse gedeelte ga ik gewoon Nederlands of Engels praten. Frans is echt zo een arrogante meehhh taal. Franse gedeelte naar Frankrijk en 2e taal Engels maken! Top
@@BelgiumGOAT Tell me you can't speak decent French without telling me 🙄 Ik gebruik alle dagen NL/FR/EN, geschreven en gesproken, professioneel. Gewoon wat moeite doen om het te leren... niks "mehhhh arrogant" aan. Arrogant komt van de spreker, niet van de taal.
Wat mij dan opvalt is dat jullie veel Engels door jullie zinnen heen fietsen.
Ja ik ben bang dat dat onze generatie Z invloeden zijn..
Dat is inderdaad een nieuwe manier om onze taal te laten verdwijnen. De Engelse taal gaat in snelle vaart door onze taal.
Beter dan Frans. @@petervanhulle7459
dat doet de Vlaamse jeugd toch ook? "Willekeurig" is bv. vervangen door "random". OMG, what the hell, enz.
in Brussel is de franse taal nu eenmaal LINGUA FRANCA -geworden-Zelfs de nederlandstaligen ( oa Vlamingen ) spreken er ook Frans, zijn verplicht om Frans te kennen en zijn er ook dikwijls verplicht om Frans te spreken om tot een kommunikatie te komen . Dit heeft nogal eens het gevolg dat de echte nederlandstaligen zich niet ( onmiddellijk ) openbaren . Het stoort de Brusselaar nochtans niet als je bij het begin van de konversatie vraagt : ‘ spreekt u Nederlands ? ‘ Het gebeurt wel dat de franstalige zich dan verontschuldigt wanneer hij ontkennend moet antwoorden . Niet weinig franstalige Brusselaars klagen dat ze te weinig gelegenheid hebben om een goede nederlandse konversatie te houden . Ook heeft het nederlandstalig onderwijs in Brussel sukses qua leerlingenaantal . Het is best om onze taal te doen doorgaan als Nederlands want het Vlaams zou ( wegens franskiljonse propaganda ? ) nog het stigma hebben van ergens streektaal ( patois ) te zijn : kandidaat-studenten willen immers de standaard-taal aanleren en in Vlaanderen is de standaardtaal nog niet zo erg lang doorgedrongen , maar die standaardtaal is er nu wel. Dat die standaardtaal nu best Nederlands en niet Vlaams heet is eraan te wijten dat Nederland het archief van de taal werd , naar ik meen na de val van Antwerpen in 1585, terwijl Vlaanderen onder vreemdsprekende heersers verder moest gaan . De officieel tweetalige stad Brussel schiet voorlopig nog te kort in de dienstverlening van administratieve tweetaligheid en niet onbelangrijk in de gezondheidsvoorzieningen ( bvb hospitalen en dergelijke ) . Er valt hierover misschien nog meer te zeggen : later eens. Toch dit nog om mee te geven : VLAMINGEN BEGIN ALTIJD IN UW TAAL IN BRUSSEL : het Nederlands mag niet verdwijnen in Brussel .
En progressieve/alternatieve spelling? Was die niet al een jaar of 30 afgeschaft?
Als franstalige (Brusselaar) beaam ik uw post tot en met. Het Nederlands mag niet verdwijnen in Brussel! Anders is het ma ville niet meer.
Vlaams is een nederlandse taal/dialect, net als limburgs, hollands, brabants, etc... het is nu zo dat de standaard, Algemeen Nederlands, is gebaseerd op Hollands, maar met verrassend veel Vlaamse invloeden, vanwege de instroom van invloedrijke Vlamingen in Holland na de val van Antwerpen in de 16e eeuw.
De Brusselse regering heeft nooit de taalwet gerespecteerd! Sprak enkel maar frans op vergaderingen zittingen enz. Ik spreek altijd Nederlands in Brussel al vind je zelden nog iemand die basis Nederlands kan. Zelfs politiemensen winkels bars restaurants kan men je nog zelden helpen in het Nederlands. Ik vertik om frans te spreken. Dan schakel ik over op Engels. Ook is er een grote minachting en neerbuigendheid tegenover de Vlamingen en Nederlandstaligen en de Nederlandse taal ! Grootste probleem is dat men in Brussel niet verplicht is om Nederlands te spreken/leren als men werk zoekt of naar een franstalige school gaat. In Vlaanderen is frans een verplicht vak! De hypocrisie van Brussel Franstaligen en Wallonië betreur ik enorm. Respect komt van 2 kanten. In de provincie Luxemburg kan men beter Nederlands dan in Brussel of Wallonië. Die provincie heeft beetje de mentaliteit van Luxemburgers die zijn standaard ook drietalig. Heel jammer😢
Persoonlijk vind ik dat een politieagent ( uit Brussel) , drie talen zou moeten verstaan ( Frans,Nederlands en Duits ). Engels is een must.(maar dat zou dan meer voor de toeristen zijn)
Wettelijk gezien moeten de meerderheid Brusselse agenten Nederlands kunnen spreken, uit mijn hoofd 85 %. Maar ze weigeren dat, want Nederlands/ Vlaams is maar een stomme boerentaal en Frans is de mooie wereldtaal.
Frans is de dominante taal in Brussel. Mijn ervaring is dat velen weigeren Vlaams te spreken, terwijl men terdege Vlaams leert op school.
Lmao we don’t speak Dutch because it’s useless and it’s not teached properly at school and simply cuz it’s useless in Brussels, don’t expect anyone to learn Dutch at school with only 4 hours a week and not speaking it at all here
Ik werk in een bedrijf met vestigingen over heel België en alleen de Vlaamse vestigingen zijn twee-talig, als wij contact hebben met een Waalse vestiging, spreken zij alleen Frans. Zoals hier al vernoemd, in Vlaanderen krijg je verplicht Frans en soms zelfs Duits als deel van je onderwijsplan, in Walonië is dan optioneel. Dus mocht je nu de omgekeerde test doen, denk ik dat de meeste Vlamingen, wel Frans zouden kunnen.
Laatste keer in Brussel kwamen we een lunchrestaurant binnen en men weigerde ons te bedienen toen ze merkten dat we onderling Nederlands spraken. Het was rustig en er was voldoende personeel. Maar zelfs al groette ik de bediening in het Frans, we werden steevast genegeerd terwijl mensen om ons heen vriendelijk geholpen werden. Na ruim 20 minuten zonder enige aanspraak de tent maar verlaten terwijl mensen die na ons waren binnengekomen ondertussen al hun eten hadden gekregen. Voor mij nooit meer Brussel.
Hoe heet die plek? Dan is dat nog een plek waar ik niettt naartoe zal gaan
4:59 Een hand geven doe je nooit met links... Het is ook fout om te vragen of iemand Nederlands spreekt. Zo werkt het niet. Je moet gewoon in het Nederlands beginnen. Het klopt ook niet dat Jette overwegend Nederlandstalig is. Dat bestaat nergens in Brussel. Er zijn wel wijken met iets meer Nederlandstaligen maar nergens is Nederlands overheersend, laat staan een substantieel deel van de inwoners.
Inderdaad: meteen vriendelijk in het Vlaams praten. Je nooit kwaad maken en zonder iets te kopen weggaan.
Een jaar in Brussel gewoond. Ik spreek nauwelijks Frans. Winkelbedienden hebben nog weleens problemen met Nederlands en Engels, maar verder kon ik meestal prima in het Nederlands spreken met mensen daar en anders wel in het Engels. Wel eerst netjes vragen spreekt u Nederlands? Dan zijn ze al snel behulpzaam.
Vlaams? De officiële taal van Vlaanderen is Nederlands, beste Yelle. Dus als Vlaming spreek ik net zoals jullie Nederlands, zij het met een Vlaams accent. Maar afgaande op de commentaren denk ik dat je de boodschap wel begrepen hebt :-) Heel leuke en broodnodige video verder.
beschouw je Vlaams dus meer als een dialect?
Nederlanders zijn erg onwetend op dit gebied. 90% van de Vlamingen noemt hun taal Nederlands en niet Vlaams
Nederlanders zien Vlaams helaas niet als Nederlands maar als een aparte taal. Sommigen zijn zo dom dat ze zelfs Belgisch zeggen 😂
@@KittyLove93het Vlaams is een reeks dialecten. Maar over het algemeen heeft men het over "tussentaal" wanneer men het over Vlaams heeft. De Nederlandse taal is een afkooksel van alle dialecten in het taalgebied, dit begon bij het maken van de Statenvertaling (de eerste rechtstreeks vertaalde Nederlandse Bijbel)
2010 vibes beetje haha, misschien komt het door de videokwaliteit
In de jaren '80 (das ff geleden ja) gingen wij dikwijls shoppen in Brussel en werden toen al overal in het Frans aangesproken.
Ergerlijk
en als ge in Maastricht komrt gaan ze dadelijk in het engels praten op de terassen , BTW als ullie ollanders geen frans kunnen is ullie probleem
In Zwitserland is taal meestal geen probleem. Heel veel mensen zijn meertalig. Tellen doen ze in hun eigen taal. In Biel /Bienne (west CH) was ik in een slagerswinkel. De vrouw die er werkte spraak evengoed Duits als Frans. Bij het afrekenen telde ze in het Frans.
Een Duitstalige Zwitser zei me dat de meertaligheid van Zwitsers wel evolueert van bv. Duits en Frans naar Duits en Engels en een beetje Frans. Frans en Engels en een beetje Duits. Ik probeerde voor de grap eens Duits te spreken in Lausanne in het hotel maar de receptie schakelde, met excuses, direct naar het Engels.
De stad DAT? In zin 2 in een video over de Nederlandse taal? Au
Oke trombone freak
Echt he
Zo ook in mn vaderland nederland,in een winkel vragen ze mij of ik engels wil spreken en ook een keer bij klanten servise service voor de klant..
Zijn ze wel goed bij de hoofd? Ik vertik het ! Je bent in nl praat dan ook nederlands!
In 2005 ging ik met mijn dochtertje naar kennissen van Nederland naar Kortrijk. In Brussel aan gekomen stond ik daar met een papiertje naar paron nummer en spoor. Appeltje-eitje zou je denken, maar dat was niet zo. Ik liep volgens mijn papiertje naar het paron, maar nee was veranderd! Dit klopte niet en ik zoeken en ik kwam er niet uit. Welk paron moest ik hebben? Naar een half uur zoeken besloot ik naar de loketten te gaan en daar te gaan vragen. Eerst in het Nederlands, maar ze begrepen me niet toen, maar in het Engels, maar ze begrepen me niet! Ik voelde me echt verloren en dacht hoe kan dit? Ze hebben Nederlands gehad en ook Engels en toch snappen ze me niet!? Ik raakte toch echt in paniek naar 2 uur rond lopen en hulp vragen. Daar stond ik als een kip zonder kop met puppy ogen.(Help me?) Weer in het station hal keek ik naar de uitgang en zag een agent en rende naar de agent. Met de eerste woorden: spreekt u Nederland of Engels? Gelukkig de agent sprak me aan in het Vlaams. Wat was ik blij dat hij mij verstond en hielp. Al met al heeft de overstap me een 4 1/2 uur gekost. En alleen omdat men me niet wilde helpen in de Nederlandse taal! Ik ga niet meer naar België om die reden. De behandeling daar is asociaal! Zo ga je niet om met mensen en zeker niet met reizigers!
0:50 Zeg je hier nou ‘pinnen alsjeblieft’? Dat begrijpen ze in Vlaanderen ook niet hoor. In België heet dat Bancontact.
Het woord "pinnen" kennen de meeste Vlamingen wel hoor, al gebruiken wij dat hier inderdaad niet.
@@apolicum Ok, maar dat komt alleen door situaties zoals deze.
Pfff. Nederlanders zijn vaak volstrekt onwetend als het gaat om woorden en uitdrukkingen uit de Vlaamse standaardvariant van het Nederlands.
Ken ik ook
@@nielshosdez4435 Nee niet waar!1!
Uw kanaal is heel interesant. Vlamingen zijn een van de mooiste mensen in Europa en ik hou van all dat is Germaans.
Waarom zijn wij zo mooi? Ik zou dit graag weten.
Het is moeilijk te accepteren voor mij dat men moet vragen of men Nederlands spreekt. Dit ook omdat wij als nlders gewend zijn om talen te spreken die de ander spreekt. Vooral in ander land. Maar dit is precies wat Duitsers doen in andere landen. Vragen of je Duits spreekt en ook door lullen in het Duits als de ander “ nee” zegt. Ik vind Nederlanders dan toch echt heel goed in hun talen kennis. Van jong tot oud. Leuke video is eigenlijk ook wel een eye opener met wat er in brussel aan het veranderen is.
Deze video geeft een verkeerd beeld. Recent onderzoek toont aan dat het Nederlands, tegen alle verwachtingen in, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken momenteel meer wordt gesproken dan pakweg 20 jaar geleden. De voornaamste redenen zijn de inwijking van Vlaamse jonge professionals die niet willen pendelen en het feit dat Nederlands voor de meeste redelijk betaalde jobs essentieel is. Zonder Nederlands te spreken vind je geen job in sectoren zoals IT, management consulting, finance, verzekeringen.
Des recherches ? Allez-y vous même à Bruxelles pour vous faire une idée...
Geweldige video!!! Super leuk concept🥰
Hoe Franser het wordt hoe chaotischer en rommeliger het wordt. Er is al een groot verschil tussen Wallonië en Vlaanderen.
C'est sûr que les villes dépressives flamandes sont bien mieux que Monaco, Nice, Paris et Cannes. 😂😂😂
@@jamesaharon8653 What is blud yapping?!?
Mijn opa, die een Franstalige kostschool bezocht (nota bene: in Noord Nederland) sprak vloeiend Frans, maar weigerde Frans te praten in Brussel. "Bruxelles" is een Franse verbastering van "Brussel", zei hij, (klemtoon schiet naar de tweede lettergreep - vergelijk "manneke" (etalagepop) en "mannequin") en "Brussel" is geen vernederlandsing van "Bruxelles".
Net als dat je in het uitgestrekte Nederlandstalige taalgebied van heel lang geleden geen "église des dunes" of iets dergelijks vindt, maar een Franse verbastering van "Duinkerk(e) / vroeger uitgesproken: "Duunkerk(e)".
Destijds lukte dat aardig: alleen Nederlands spreken in Brussel, althans wat betreft iedereen met een publieke functie.
Vandaag de dag begin ik in Brussel altijd in het Nederlands. Soms raak ik geïrriteerd als ik voor de zoveelste keer een reactie van onbegrip krijg in het Frans, dat ik - pretenderend niet eens de taal te herkennen - iets zeg als "Ah, Deutsch. Aus Eupen, nicht wahr" voordat ik dan toch maar overga op het Frans.
Aardig is wat de Nederlandse Spoorwegen omroepen. De trein uit Amsterdam naar de Zuiderburen heeft als bestemmingsstation "Brussel Zuid-MIdi" i.p.v. "Brussel Zuid" / "Bruxelles Midi". Weet de NS veel wat "midi" betekent.
Bruxelles is geen verbastering van Brussel maar Broekzele en Brussel is verbastering een van Bruxelles
Broeckzele was de oude naam.
@@petervanhulle7459 nl.wikipedia.org/wiki/Brussel_(stad)
Vlamingen nemen graag nogal eens een loopje met de waarheid wanneer het met de taalproblematiek te maken heeft.
Één van de drie officiële landstalen van België is het Nederlands, de andere twee zijn Frans en Duits. Vlaams is geen taal. Men sprak en spreekt in Brussel van oudsher dan ook geen Vlaams maar een (sterk verfranst) Brabant dialect. Brussel was net als de rest van Brabant en Limburg (de Belgische en Nederlandse delen) geen Vlaanderen en men sprak ook geen Vlaamse dialecten maar Limburgse en Brabantse dialecten van het Nederlands. Vlaams (de dialecten) wordt door een groot deel van de mensen in Oost-Vlaanderen (al is dat deels een overgangsgebied tussen Brabantse en Vlaamse dialecten), Zeeuws-Vlaanderen en vooral West-Vlaanderen (en een klein aantal mensen in Frans-Vlaanderen) gesproken.
Tegenwoordig wordt er met Vlaams soms wat anders bedoeld maar historisch gezien klopt dat in mijn ogen niet. Men spreekt in België tegenwoordig vaak standaardnederlands of een vorm van Nederlands die daar sterk op lijkt en er zijn natuurlijk ook vele dialecten van het Nederlands in Nederland, België, Frankrijk en wellicht ook in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.
Dat het Nederlands (en het Brussels dialect) tegenwoordig behoorlijk minimaal is in een stad die historisch gezien mensen herbergde die vooral een Brabants dialect sprak is een feit en in mijn ogen jammer. Maar dingen kunnen ook weer veranderen en het Nederlands (en Brussels Brabants) is in de oude hoofdstad van het Hertogdom Brabant zeker nog niet uitgestorven en begraven 🙂
Groeten van een Brabander (van de Kempen, in het deel wat nu Nederland is) die ver weg van Nederland en België woont.
Heel juist! Daarom is de huidige fake Vlaams Belang partij zo ergerlijk hé... Een echt Vlaams belang zou de hereniging moeten nastreven van Frans-, Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen - en de Brabanders shotten we natuurlijk buiten ;-)
Bedankt voor deze verduidelijking, je maakt een goed punt. Ik gebruik de woorden Vlaams en Nederlands vaak door elkaar terwijl ik eigenlijk het zelfde bedoel. Ik dacht door de taal 'Vlaams' te noemen dat ik meer eigenheid zou geven aan het volledige gewest Vlaanderen maar eigenlijk betekend 'Vlaams' dus het dialect dat afkomstig is van de Vlaamse provincies en sluit ik de Brabantse en Limburgse dialecten uit.
@@yelsensoVeel Nederlanders en Vlamingen doen dat. Maar Vlaams is dus geen officiële taal. Wel wordt het tegenwoordig vaak gebruikt als aanduiding voor Belgisch-Nederlands. Sommige Nederlanders (en Belgen) hebben het soms ook over 'Hollands' waar ze 'Nederlands' bedoelen... Hollands is natuurlijk ook geen taal.
Is de oorzaak van het wegvallen van de Nederlandse taal in Brussel dat de Nederlandstaligen geen kinderen kregen en dat de massamigratie vooral uit Franse koloniën kwam? Of zijn de Nederlandstaligen weg gemigreerd naar het platte land rondom Brussel?
@@yelsensoGa eens naar Leuven. Daar hoor je nog dat typisch Brussels-Zuid-Brabants accent/dialect
Soms voel ik me zo in Amsterdam....
niet alleen in amsterdam hoor 😅, maar tenminste spreken de meeste mensen nog engels waar je wel wat van verstaat…
Ben een Vlaming die studeert in Brussel. Ik probeer niet eens Nederlands te praten, voornamelijk omdat ik me schaam dat ik geen Frans kan. Ik doe daarom alles in het Engels zoals een toerist, want voel me er ook niet thuis. Als Nederlandse toerist gaan ze je niet zo bekritiseren.
You don't have to be ashamed for not being able to speak French. It's your right to speak Dutch. Brussels was historically in Flanders and a Dutch-speaking city.
Ja het West-Vlaams dat ik spreek (door lang in Oostende gewoond te hebben) is een heel andere taal dan het Zuid Brabantse dialect van mijn grootvader, op z'n beurt ook weer heel verschillend van Limburgs... dat een soort van import Frankisch is van na de tweede Germaanse klankverschuiving, in de Nederlanden toegekomen rond 700 na Christus, waarschijnlijk in de machtsstrijd tussen Merovingers en Karolingers, en om Francia te helpen in de Saksenoorlogen en onderdrukking van de Friezen. Het echte Vlaams is ontstaan uit een mengeling van oud Frankische, Saksische en Friese dialecten. De originele bewoners van de Nederlanden zijn eigenlijk de Friezen, mensen die enorm op hun vrijheid gesteld waren, ooit tegen iedere vorm van slavernij waren en zichzelf als het Germaanse moedervolk zagen. De huidige Nederlanders (vooral de elite dan, tot in de tijd van Karel de Grote stuurde een deel van de Frankische elite in Parijs hun kinderen naar gebieden ten noorden van de Somme om de taal van hun voorouders te leren) stammen vooral af van met imperiaal Rome collaborerende veroveraars en kolonisten.
Ik ben Oost-Vlaming en kan nogal goed overweg met verschillende dialecten, niet dat ik ze spreek, maar ik begrijp ze wel, maar dat heeft met mijn beroep te maken en in mijn eenheid toen ik m'n legerdienst deed zaten heel wat West-Vlamingen.
Ik vind ook dat je aan het West-Vlaams duidelijk kunt horen dat deze taal door het Fries is beïnvloed geweest.
In mijn jeugdjaren, zo,n 50 jaar geleden, kwam ik geregeld bij familie in Brussel, en toen kon je al bijna niet uit de weg met Nederlands, dus niks nieuws onder de zon.
Mijn idee is dat ze in winkels proberen Nederlands met je te praten. Op straat is het misschien wat anders. Iets anders : soms heb ik de indruk dat in Leuven of Antwerpen Engels de voertaal is ! Ben er al in snackbars en winkels geweest waar men geen Nederlands sprak ! Het excuus was dat er buitenlandse studenten werkten !
Hetzelfde is ook helaas aanwezig hier in Amsterdam, en ook al in andere grote Nederlandse steden zoals Rotterdam.
Een winkelier doet meer moeite omdat hij of zij daar belang bij heeft. 😬
Toen ik als Nederlander naar Brussel kwam zeiden diverse Vlamingen me dat je met Nederlands niet ver komt in Brussel, maar mij viel dat alleszins mee. Idd wel vooral in winkels spreekt men doorgaans de twee talen zonder problemen. Mijn enige ervaring met de politie was erg positief. Ik begon in het Frans maar al snel bleek dat de 2 dienders die een boete wilden geven vanwege fout parkeren uit Limburg kwamen.
Ik praat soms ook Frans in Brussel, maar zeker in een winkel, cafe of concertzaal zullen ze snel naar Nederlands overschakelen als ze horen dat Frans niet je moedertaal is. Er zijn trouwens genoeg Vlaamse 'bastions' en scholen in Brussel die Nederlands promoten. @@Yankii81
@@Yankii81Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Het is thans geen vraag meer of Nederlands, als officiële taal in Brussel naast het Frans, vervangen gaat worden door het Engels, maar eerder hoe lang het nog zal duren?
Ik voel me meer Vlaming dan Belg. Maar zelf vind ik het ook wel jammer dat dit land op alle vlakken ontzettend verdeeld is. Het begint er al mee dat Vlamingen en Walen een verschillende stembrief krijgen met totaal andere partijen. Met als gevolg dat het massa’s moeilijk is om een federale regering te vormen. Hoe verwacht je dat het volk met elkaar overeen komt als de politiek het al niet kan. Er zit zelfs verschil in de verkeersregels. That said kom ik wel heel graag in Wallonië omdat het er toch wat mooier is. Maar dat gebeurt ook maar 1-2 keer in het jaar om eens de toerist uit te hangen. Ik ga feitelijk meer naar Nederland. Alleen probeer ik er niet te tanken want die prijzen zijn bij ons toch beter 🫣😂.
Leuke en interessante video!
Als Nederlander spreek en versta ik redelijk frans omdat ik er gewoond heb , maar in Brussel weiger ik frans te praten en spreek ik engels of ik moet een verdwaalde Vlaming tegenkomen !!! 🐸
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
In Brussel worden meer dan honderd talen gesproken. Iets meer dan de helft van de Brusselaars groeit op met als thuistaal Frans, slechts 5 procent spreekt thuis uitsluitend Nederlands. In 11 procent van de huishoudens wordt zowel Frans als Nederlands gesproken. Besef ook dat Brussel een eigen gewest is, en dus geen deel uit maakt van het Vlaams Gewest.
Alleen maar Nederlands praten in Brussel...
- Yes.
Mission failed.
😂😅
mensen in Brussel kijken naar vlaamse personen alsof we 'buitenlanders' zijn. We zijn in vlaanderen dus spreken we eerst Nederlands.
Brussels is not part of Flanders and therefore if you come here expecting people to speak with you in Dutch then you are not welcome here. Stay in Flanders and stop bothering us.
Bruxelles est une région
Brussel was altijd in meerderheid Franstalig, het Nederlands is later gekomen en erkend.
Vroeger (twintig jaar geleden of zo) moesten agenten zowel Frans als (een woordje) Nederlands kunnen, maar het is al moeilijk genoeg om agenten te vinden die in Brussel willen werken en dat criterium hebben ze dus simpelweg laten vallen.
Gezien de reacties op het Frans hier, is het misschien ook goed om te weten dat het Frans het Waals (ja, dat bestaat) in dik honderd jaar ook zo goed als heeft uitgeroeid. Het is dus niet alleen het Nederlands dat slachtoffer is.
Op papier 2 talig maar in de praktijk franstalig he zeker west brussel.
Volgensmij heb ik mijn nieuwe favoriete kanaal gevonden
Die van jou is ook super tof!
Wat een leuke video. “Deze guy kon wel een beetje Nederlands?” moet zijn “deze meneer beheerste wat Nederlands” - ik begrijp de taalstrijd wel alleen snap ik die agressiviteit niet goed.
Waarom is er nog 1 België?
"Een stad dat vroeger altijd Nederlandstalig was" -> "Een stad DIE"
3:05 die vrouw op u vraag HAHHAHHAHHAHHHAHHA ik ga dood
Wat een leuke video jongens! Netjes gedaan, lekker simpel en amateuristisch, hoe youtube bedoeld is!
Als Vlaming ben ik recent eens naar Brussel geweest voor een event en ik dacht dat Brussel nog steeds zo tweetalig was, ik heb mij nog nooit zoveel als een vreemdeling gevoeld ergens. Ik begrijp wel Frans maar heb heel veel moeite met spreken en in Brussel kon ik echt met niemand communiceren, je wordt ook gewoon raar aangekeken als je Nederlands praat en verwacht dat mensen in Brussel ook effectief Nederlands kennen. Echt jammer dat de belgische hoofdstad zogoed als volledig los staat van de helft van Belgie, de meeste mensen begrijpen niet eens een heel klein beetje Nederlands, dus ben ik gewoon in het Engels beginnen praten tegen iedereen.
Dit is het eerste filmpje dat ik van jullie zie. JULLIE DOEN DIT ONTZETTEND GOED! Hier kunnen wij Vlamingen heel veel van leren: àlles eigenlijk. De enigen die onze taal in Brussel en bezet Frans-Vlaanderen kunnen redden zijn Nederlanders met jullie vriendelijke houding. Gewoon gezellig met een lach wegwandelen en niks uitgeven wanneer men de verdrongen taal niet kan of wil spreken. Wij Vlamingen laten onze taal nog altijd van ons afnemen. Ik geloof niet meer in een tweetalig België. Mijn 2e taal is Engels, mijn 3e taal basis Duits. Daar doe ik nog elke dag moeite voor en misschien leer ik nog Spaans als 4e taal. Pas op: ik kan het niet laten om Frans proberen te begrijpen maar een Vlaming die Frans spreekt mag adieu tegen zijn moedertaal zeggen. Neem Brussel maar als voorbeeld. Dirk
Ik zeg altijd Broekzele... als ik over daar spreek.
die agenten moeten gewoon Nederlands kunnen praten, klacht tegen ze indienen.
DIt is helemaal niet nieuw! Rond 1998-2002 werkte ik voor Ben (later T-Mobile) toen nog in eigendom van onder andere Belgacom (plus Ameritech en Tele Danmark). En had dus regelmatig contact met hoofdkantoor in Brussel. Toen al werd er nauwelijks Nederlands geproken danwel heel gebrekkig door een belangrijk deel van de colega's. En dat is de laatste 22+ jaar vast niet "beter" geworden. Het Europese parlement met dependances in Luxemburg en Straatsburg lijkt als hoofd-voertaal vooral Frans te hebben. Met als neven effect dat je in het grootste deel van Brussel je nauwleijks nog met NL's terecht kunt.
Que voulez-vous, Bruxelles est une ville francophone... c'est pas de leur faute si des Flamands croient à la fable d'une ville supposée bilingue
Hallo, echt leuke video guys. maar waar komen jullie vandaan? ik hoor dat jullie in een randstad accent spreken. tot de volgende 🙌
We komen oorspronkelijk uit Wormer en Almere en studeren in Amsterdam, dus ja Randstad inderdaad. Ben blij dat je de video leuk vond!
Geen Nederlands? Doei!! Haha, leuk om te zien dat Nederlanders de stad in haar oorspronkelijke taal ontdekken.
Belangrijk: Brussel ligt niet in Vlaanderen, dus ze spreken er geen Vlaams en Nederlandstalige Brusselaars zijn meestal geen Vlamingen. Veel Brusselaars zijn trots op hun Brusselse identiteit, los van de andere gewesten.
Het voordeel van Brussel tegenover Amsterdam bijvoorbeeld, is dat ze nog altijd minstens 1 van de 2 originele talen spreken. In Amsterdam werd ik helaas alleen maar in het Engels aangesproken. In Brussel heb ik dat (ondanks dat het de Europese hoofdstad is met heel veel internationaal (EU-)personeel) veel minder. Het gevolg van een grootstad zeker?
Brussel was wel geen afzonderlijke entiteit toen het nog deel uitmaakte van het grotendeels Nederlandstalige hertogdom Brabant. Frans is er nooit een "originele" taal geweest.
@@flitsertheoFrench was still an official language at this time in Brussels and please stop coming with this Duchy of brabant that has ceased to exist 300 years ago. we are in 2024 and yes Brussels is a French speaking city just deal with it and stop complaining
@@flitsertheo Als we zo ver gaan beginnen teruggaan in de tijd, dan is Nederlands er ook geen originele taal. Punt is dat de 2 talen sinds het moment dat men de tweetaligheid officieel vastlegde, nog altijd veelvuldig gesproken worden, terwijl dit in veel andere grootsteden veel minder het geval is.
Trouwens, tijdens de tijd van het hertogdom Brabant sprak men er ook in grote mate Frans, als elitetaal.
@@flitsertheode zuid van brabant was waals taal, nu dat is de frans maar de zuid van brabant was franstaligen met de staden van nijvel, eigenbrakel, tubeke, ottignie, waver, itter, rebecq, geldenaken, waterloo,... nu dat is de waals brabant
In Amsterdam is het zelfs nog erger. Daar wordt merendeel alleen maar Engels gesproken in de winkels.
Niets kopen als ze geen Nederlands spreken. En vergeet geen negatieve review op Google achter te laten.
Tijd dat het Vlaams Blok aan de macht komt en hier eens grondig aandacht aan gaat besteden. België wordt qua taal door Frankrijk gekoloniseerd.
Ik merk wel op dat jullie voornamelijk mensen op straat aanspreken. Dat zijn overwegend vaak toeristen of Vlamingen die in Brussel werken. In de meeste winkels zullen ze je niet (willen) helpen in het Nederlands. In de betere buurten wel….. daar wonen ook de Vlamingen en expats.
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Ik kom uit Brussel en een Nederlander zal er geen probleem mee hebben om in Brussel te wonen, omdat alle gemeentelijke huizen in de metro naar het Nederlands zijn vertaald en er veel tweetalige Brusselaars zijn die Nederlands moeten leren om in Brussel te kunnen werken. Bovendien zijn de rand van Brussel overwegend Nederlandstalig en enkel Nederlands is officieel in de rand van Brussel
Brussel, ooit een leuke stad maar verloederd door Nederlandsonkundige slecht georganiseerde Walen en, niet te vergeten, de laatste decennia hordes islamieten en Afrikanen.
Spreken jullie Vlaams? ... Vlaams bestaat niet als taal. Er zijn wel typische vlaamse uidrukkingen. Je vraagt ook niet in de US: do you speak american? Spreken jullie Nederlands is de enige mogelijke vraag.
Helaas is het enorm verfranst
Spreken jullie Vlaams? Hallo! Het is NEDERLANDS!
Nice!!
echt veel meer spreken NL dan ik had verwacht
In Brussel spreekt 90% van de werkzoekenden geen Nederlands. Mochten ze Nederlands leren, bv in avondschool, hadden ze meer kansen op de arbeidsmarkt.
Klopt;ze spreken 90% arabisch😂
De mensen met Marokkaanse achtergrond in Brussel spreken wel allemaal Frans. Nederlands hebben ze niet echt nodig, daarom dat ze het niet leren.@@high5compliments45
Of luie walen of islamieten/negers, wat is erger? 1 pot nat😭
Tussen de 09.00 en tien minuten....."Ah die spreken dus ook Nederlands"....dat waren gewoon Nederlanders
Dit is amper soos Luxemburg-Stad. 'n Mens kan nie meer Duits of Luxemburgs praat nie, maar net Frans.
Als je die Brusseleirs echt wil klooien dan moet je ze daar in het Afrikaans aanspreken😂😂😂 dan slaan ze echt op tilt dat ze denken "is dit nu Vlaams of...?"
Een grote tragedie, het verlies van Brussel is het verdriet van Vlaanderen. Hopelijk niet voor altijd...
Ik vond het zelf wat crue dat jullie meteen wegliepen bij de barmannen toen ze niet in het Nederlands reageerden. Het was een beetje zo van, geen Nederlands dan geen inkomsten toedels. Ik denk dat ze meer begrip zouden tonen als jullie het hadden uitgelegd. Ook al breek je daarmee de initiële regels.
Zouden veel meer mensen moeten doen, Brussel is tweetalig. Ben jij niet goed bij je hoofd?
Op weg naar Brusselstan...:( Tweede guy...ja cute😂 Hoe Nederlands
ouat is een jelle? O.o
een stad DAT???? De jeugd spreekt gewoon geen abn meer. Nergens
De Franse taal hoort helemaal niet in België thuis. Kijk eens in noord Frankrijk hoeveel plaatsen een Nederlandse naam hebben.
en Wallonië?
En een stad DIE (ipv dat) vroeger altijd Nederlandstalig was... (als je dan Nederlands spreekt, doe het correct ;) de stad (E) => die stad (E), het meisje (T) > dat meisje (T)
Het is hier geen Vlaamse of Nederlandse les. Mind you!
@@petervanhulle7459 Als ze zo pedant door Brussel lopen dat ze daar als Nederlanders eisen dat iédereen hen in 't Nederlands moet kunnen antwoorden (en dan nog es lachen met de 'domme Belgen' omdat een franstalige de naam "Jelle" niet onmiddellijk kan thuisbrengen)... ja dan eis ik ook dat hun Nederlands als native speaker correct is.
"Alleen maar Nederlands praten in Brussel. Let's go"! Kijk zelf nog eens een paar keer terug als je het zelf gemist hebt.
Flanders ❤
k antwoord: Ja?
Waarom is de Frans taal so populair deze dagen ik zelf vind Frans persoonlijk echt verschrikkelijk
Le français est une belle langue et importante dans le monde
@@lucaevangelisti5132 ja en je moeder op een driewieler
@@lucaevangelisti5132 No, it is going down everywhere even in Quebec. And Mali removed it as official language. Only in one country it is majority language (France), Dutch is in 3 (NL, B, Suriname).😂
@RARood Regarde le nombre de francophone dans le monde et tu comprendras 😂
video is te langzaam
Vlaams? Maar wel Frans zeggen lol
Schandalig
Half Frans half nederlands
deze guy kon wel een beetje nederlands.
In Amsterdam spreken men ook steeds minder Nederlands . Overal Engels. Verander de wereld begin bij jezelf. Hollanders 😂
Arabisch wordt er vooral gesproken
lol natuurlijk spreken al de toeristen geen Nederlands, ik hoorde 2 keer maar een non met Frans accent XD.
is nochtans niet moeilijk te vinden Brusselaars die geen Nederlands spreken, en dat zeg ik als bewoner.
Brussel is NOOOIT nederlandstalig geweest !!
Vergeet niet dat ten zuiden van Brussel Waals-Brabant ligt, wat het Romaanse deel van het hertogdom Brabant was, ten zuiden van Brussel bij Waterloo spraken we over het Waalse dialect, terwijl Waterloo 5 km van Brussel ligt. We spraken al een beetje Frans in Brussel omdat Brussel de hoofdstad was van Franstalige en Waalstalige Brabants.
@@nowe8249 Dank je voor de reactie. Ik was verkouden toen ik mijn comment schreef. Ik dacht "nederlandstalig" en schreef blijkbaar "franstalig". Dankzij je reactie heb ik mijn fout in mijn comment aangepast.
Wat dan wel ?
🥴
Gewoon flexibel zijn met je talen
In brussel spreken ze Arabisch
Ook juist, men komt tegenwoordig verder met (Marokaans) Arabisch in Brussel dan met Nederlands.
Wat is het probleem, Franse taal niet machtig ? ( nieuwe generatie 🙄) j'essaie de faire mon mieux
Het zijn Nederlanders. In Nederland wordt geen Frans gesproken. 🙄
Het probleem? Dat al da gespuis geen nederlands kan.
Dat gespuis zit overal, niet alleen in Brussel, kijk rond u en zoek de "vlamingen", tunnelvisie?@@cmen9537
Uw algemene kennis is niet echt gevorderd, lees ik zo.
Bom erop dus
Allemaal terug Brabants maken die handel
ahhaha strijdersss
Waarom noemen Vlamingen hun taal eigenlijk Nederlands, hetgeen de 1ste rijkstaal van Nederland is, en niet Vlaams? Er zijn toch wel dusdanig veel verschillen dat het Vlaams een aparte taal vormt, toch? Oekraïners spreken toch ook Oekraïens ipv Russisch?
Vlamingen leren Algemeen Nederlands op school. Zij spreken Algemeen Nederlands, wat bepaald wordt door taalgeleerden uit Nederland en Belgie. Algemeen Nederlands is qua uitspraak voornamelijk gebaseerd op Hollands zoals dat in de streek van Haarlem wordt gesproken. Vlaams, Brabants, Hollands, Limburgs, etc... zijn Nederlandse talen/dialecten.