Bak reis dediklerim doğru olmayabilir ama söylemek istiyorum bence matematik i ezber olmadan ogrenemizsin hiç bir şeyi ezber olmadan ogrenemezsin bence herkesin boyle gelip eğitimi ezber olmaz ezber kötü diyerek eleştirmesini hiç doğru bulmuyorum tamam ezber çok fazla eğitim sistemimizde ama ezber olmadanda eğitim olmaz bence sen o formülü önce ezberliyecen sonra kavriyacan anliyacan kendi kendine ispat yapicaksan yani bence Matematik te ezber olmadan matematik olmaz hatta hiç bir konu hiç bir ders olmaz
@@olgierdvoneverec6216 Aslında orada kast edilen şey senin anladığın ezber değil. Adam konuların özüne inilmemesinden, neyin nereden ve neden geldiğininin anlatılmamasından, sadece sana verilen formülleri aklında tutup sorulara kopyala yapıştır yapılmasından, her şeyin sınav temelli olmasından bahsediyor. Ya da başka bir şeyden bahsediyor bilmiyorum. :D Bu arada Oligerd'in boss fightı çok sinir bozucuydu ya.
Hem matematik hem de mühendislik okuyan biri olarak söylebilirim ki çevremizde olup biten her şeyi anlamlandırabilmek ve anladığımız sistemi anlatabilmek için modelleme yaparız ve bunun için bize lazım olan ortak bir dil. Matematik insanoğlunun üretmiş olduğu bir dildir ve bu dili konuştukça gerçekten özünü anlıyorsunuz.
" Beyin ne işe yarar " sorusu, çok güzel bir açıklama oldu aslında. Fikrimce, matematik: soyut düşünme ve akıl yürütme sonucu varılan sonuçlar bütünüdür. Aslında denklem olarak tabir edilen matematiksel form , iki ya da daha fazla kavram arasındaki ilişkiyi anlatır bize yakından baktığımızda. y = 2x, kimine göre bu sadece matematiksel bir form ve matematik ile uğraşmayan kişilerin bilmesine, altında yatan fikri anlamasına gerek yok. Ancak bakış açımızı değiştirirsek, x'e ve y'ye herhangi bir kavram adını verelim: x sevdiğimiz insanları temsil etsin ve aynı şekilde y de hayatımızdaki mutluluğu. y=2x matematiksel olarak her x değerine karşılık, o x değerinin 2 katı değerinde bir y çıktısı demek olur ya da basit olarak x ile y doğru orantılıdır, x arttıkça y de artar. Peki bunu belirlediğimiz kavramlara uygularsak: basitçe, sevdiğimiz insanların sayısı ile, hayatımızdaki mutluluğunda da doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşıyoruz :D. Anlatmak istediğim, sayılar sadece sembolik birer formdan ibarettir, ve matematik, Haluk Memili'nin de dediği gibi muhakeme yani akıl yürütme sonucu ulaşılan sonuçlardır. Sadece bu akıl yürütme işlemini yaparken, her seferinde içinde bulunduğumuz durum için geçerli adlandırmalar yerine, her türlü durumu kapsayacak genel ifadelerin kullanımına da matematik denmiş. Kısaca en güzel tanımlardan biri şu olabilir: -Matematik doğanın dilidir. - Etrafımızda gördüğümüz her şey, matematiksel olarak ifade edilebilir. - Dolayısıyla etrafımızda gördüğümüz, görmediğimiz, düşünebildiğimiz her şey matematik dilinde kodlanmış durumlardan ibarettir. Keyifliydi :)
Kardeş, hem sana cevap mahiyetinde hem video hakkında düşüncelerimi belirtmek amacıyla yazıyorum. Beyin ne işe yarar sorusuna bir dolu cevap verebilirken ve çok açıkken matematik için bu geçersizdir.Kendi mantıksal sistemimizi matematikselleştirme ihtiyacı duyuyoruz ve bunu da ancak matematik bilerek yapabileceğimizi öğrencilere telkin ediyoruz.Bu son derece yanlıştır.Misalen bir hukukçunun zerre kadar türev bilmesine ihtiyaç yoktur.Hakeza trigonometriye de gereksinimi yoktur.Bir dolu konuya da gereği yoktur.(Leibniz-Newton ve Pascal-Fermat gibi tartışmalarla uğraşmayacaksa ki zaten günümüzde buna benzer kaç tartışma oluyor, sayıları eminim çok çok azdır)Hukukçuya hukuki işlemleri görebilecek kadar cebir ve aritmetik göstermek kafidir.Onun dışında mantıklı düşünme ,ispat teknikleri vs de gösterilmelidir. Matematik konusunda hakikaten büyük spekülasyonlar yapılıyor.En basit örnekler; matematik her yerdedir, her zaman işe yarar, hayat matematiktir, doğanın vs dilidir.Bunlar oldukça politik söylemlerdir ve neredeyse tüm bilimler için de geçerlidir.İnsan yaşamı vücudun kimyasal metabolit dengesine bağlıdır.Kimya her yerdedir.Her gün belki binlerce insan görüyor onlarcasıyla konuşuyoruz.Sosyoloji,psikoloji her yerdedir.Evrendeki her şey atomlardan oluşuyor.Fizik her yerdedir.Her insan konuşur.Türkçe her yerdedir.Her gün yere basıyoruz.Jeoloji her yerdedir. ...Sadece matematiğe has bir özellikmiş gibi bunca şeyi belirtmeye lüzum yoktur uzun lafın kısası.Ayrıca matematik için şurada şurada işe yarıyor diye bahsettiklerimiz de müfredatın %10unu bile teşkil etmiyordur.Öğrencilere öğretmenlerden daha fazla hak veriyorum bu konuyla ilgili. Gerçekte nerede işe yarar diye bakarsak bu soruya birkaç konu dışında dolaylı olarak işe yarar demeliyiz bence.Birçok bilim alanında uygulama alanı bulduğundan özellikle mühendisliklerde çok işe yaradığını somut örneklerle göstermeliyiz.İşi lafta bırakmamalıyız.Matematikçilerin görevinin yeni bir bilgiyi bulmak olduğunu mühendislerinse bu bilgiyi seri üretime geçirmek ergonomik hale getirmek olduğundan bahsedebiliriz.Diğer alanlarda da özellikle istatistiksel veya analiz sentez gerektiren durumlarda çok işe yaradığını göstermeliyiz.Buna rağmen alanların bazınlarında matematik bilmeden pekala mükemmel işler de yapılabilir.Hatırdan çıkarmamak gerekir. Sonuç itibariyle demek istediğim ne işe yarar sorusunu kıvırmamaktır ki bu durum matematikçileri gülünç göstermekten başka işe yaramaz.
@@ErkanSimseklitesadüfen denk geldiğim bir video ve tesadüfen okuduğum bir yorum bu kadar net ve açıklayıcı çok az yorum gördüm. Üşenmeden yazmışsın eline sağlık
Bence bir şeyin ne işe yaradığını anlamak istiyorsak, o olmadığında nasıl olurdu düşünmeliyiz. Matematik hiç olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu? Sanat olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu?
Aslında bu düşüncenin yapısı bile matematiksel, matematikte olmayana ergi veya mantık alanında saçmaya indirgeme dediğimiz bir düşünme matematiğin olmadığı varsayımını yaparken bile matematiksel bir düşünme tarzını kullanıyoruz.
Matematiği tanıdıkça hayatın nasıl olduğunu kavrayabilme gücün gelişir en basit olayda bile olayın olasılıklarını düşünüp kafandan geçirebilirsin.Matematik aslında senin dostundur senin yapacağın davranışları beyin kontrolünde düşünce gücünü kullandırarak en iyisine gitmeni sağlar.İşte Matematik bu hayattaki en doğru kılavuzdur.Matematik,düşünme stiline sahip olmayı düşündürür.Matematik bu hayatın biçimidir.Matematiği tanıyın. Mutlaka o size doğru yolu gösterecektir.
Enflasyonun yüksek olduğu 1990'lı yıllarda :) alışveriş yaparken önüme 2-3 seçenek çıkardı. Peşin ve nakit fiyat, kredi kartına tek çekim, kredi kartına taksit gibi, her biri farklı fiyatlarla. O yıllarda cep telefonu da yok, cepte fonksiyonlu hesap makinesi de hazır olmayabiliyordu. Satıcının sadece karekök fonksiyonu olan hesap makinesini alır, nümerik analizdeki yaklaşık yöntemlerle üstel ve logaritmik hesaplar yapar, enflasyonu da hesaba katarak en ekonomik seçeneği bulurdum. "E bu kadar zekisin de çok mu zenginsin?" diye sormayın sakın, gücenirim. :))
Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak zevkle dinledim. Söylendiği gibi klavyedeki harfler de ekrandaki görüntüler de sesler de birer sayı kombinasyonundan oluşur. O sayı kombinasyonu değişerek nihayetinde 1 ve 0a dönüşerek elektronik kısımlar tarafından okunur.
Matematiği sevmeyenler için nefret edici ve gereksiz bir ders gibi gelir ama değil Matematik çok önemli bir derstir lütfen sevmesek bile öğrenmeye çaba gösterelim. .
Matematik evreni ve geri kalan her şeyi anlamlandırmak için kullanılan önemli bir araçtır. Fizik, Astronomi, gibi bilimlerin çeşitli olayları anlamak için kullanırlar.
Arkadaşlar dedikodunun bile matematiği var (bkz gossip theorem), torrent uygulamalarında kullanılıyor. Şifreli haberleşmede taraflar önceden aralarında ortak bir şifre belirlemedikleri halde, umuma açık bir ortamda nasıl gizli bir şifre belirleyebiliyor ve onunla o ortamda şifreli haberleşebiliyorlar? Asal sayılar ve modüler aritmetik ile. Hukuk ve mevzuat, tıpkı yazılımcılık gibi, matematiksel muhakeme ve kavramları yerli yerince kullanma gerektiriyor. Bir metali bükerken iç kısmı hangi uzunlukta olacak, dış kısmı hangi? Uzunluğu değişmeyen çizgi, kalınlığın hangi derinliğinde katalog bilgisini kullanarak nasıl hesaplanır? Bilmeden bükümlü ürün yapamazsınız. Hep başkalarının hesaplayıp ürettiklerini tüketiyorsanız bunlara ihtiyaç duymadığınızı zannetseniz de muhtaç olduğunuz ekonomi bilgisi de matematiğe dayalı. Fırsatlar önünüzden geçerken bilgiler aklınızda değilse orada işe yarayacağını fark edemezsiniz.
Ben 7. sınıfta, matematiğin bir zorlamadan ibaret olduğunu düşünüyordum. Nefret ediyordum. Hocamız kötüydü. Sonra yıl geçti, liseye geçtim ve ailemde hafıza sorunları olduğunu gördüm. Biraz araştırınca, matematigin alzehimer hastalığına engel olduğunu ve ileriki yıllar için birebir olduğunuffark ettim. Ayrıca hala geometriden nefret ediyorum ama matematiğin o genel ahenkini sevmeye başladım. Umarım pişman olmam. 😂
1:26 Burada toplumun matematikle ilişgisi toplumun gelişmişlik seviyesini belirlediğine göre bizim toplumun bu yorumlara göre neredeyiz pek bilemiyorum fazla mı abartım. 😂
Gençlerin ve yaşını almışların "matematik ne işe yarar" sorusuna verdiği cevaplardaki keskin ayrımı görünce bir defa daha ülkenin geleceği adına umutlandık!?!? Neyse örneklem grubu küçük, ondan böyle oldu diyelim. "Matematik hiçbir şeye yaramaz" diyen genç arkadaşları yine matematikle kurtaralım.
Üzgünüm fakat bu konuya tam olarak bir cevabınız olduğunu göremiyorum. Gerçekten temel matematik(bölümü matematik gerektirmeyen kimseler haricinde) dışında gündelik hayatımızda bu kadar konuyu asla görmüyoruz. Peki fakat neden bu kadar zaman harcıyoruz matematik için? Biyoloji,kimya gibi dersleri dahi gündelik hayatımıza bir şekilde uyarlayabilir iken matematik neden bu kadar profesyonel arenada kalıyor? Üstelik bunları öğrenmek durumunda kalmamız sadece ezber ve alışkanlıktan başka bir şey gibi gelmiyor... Matematik gereklidir çünkü matematik sorgulatır? Muhakeme yaptırır? Peki. "Sorgulama" eylemini dahi buna kılıf olarak almanız gülünç doğrusu.
Matematik ne işimize yarayacak diyen öğrencilerime telefonunu çıkar demek şart oldu. Yazılım sanki manavda satılıyor hala ne işimize yarayacak diyorlar. Birebir senin para kazanmaya yardımcı olmuyor diye matematik işimize yaramıyor demek komik oluyor.
İşte matematik bilmeyince indirim adı altında kazık yiyorsunuz. Piyango bileti alıyorsunuz buna da matematik bilmeyenlerden alınan vergi diyoruz. Gibi gibi gibi
verilen örnek bi belgesel kanalında deneniyor alıntı yapılmış demiyorum yanlız tesadüf olduğunu düşünüyorum yapılan deneyde bir taksici , bir matematik öğrencisi ve sıradan biri alınıp bi labirent gibi biyerden çıkmasını istiyorlar tahmin edersinizki matematikçi en önce çıkıyor sonra taksici ve sıradan arkadaşımız en son çıkıyor sonra taksiciyi özel hazırlanmış ve adamın günlük hayatta karşısına gelen olaylara benzer olucak sorulardan oluşan matematik tesine sokuyolar ve adam yüksek bi not alıyodu.
Necip bey demişki matematik benim ne işime yarar ? Eğer matematik olmasaydı bilgisayar olmazdı kamera olmazdı belki bu kadar ünlü olmazdınız düz mantık bu video bile olmazdı 😁 severek izliyorum çukuru başarılar matematik olmazsa belki çukurda olmazı
MEDENİYETİMİZDEKİ büyüklerimiz annemiz babamız olsun küçük bir beyine bunu kabullendir diklerinde ailenin doğası neyse çocuk ta o olur. Gerekli olan eğitimli bir ailede bu olumsuzlukları bilen bir topluma sahip olmamız gerekir. KİTLER BİR MATEMATİĞİ SAVUNMAYAN TOPLUMA DEĞİL.
Matematik bana göre Allah'ın ilmi düşünsenize dünyanın düzeni bir matematiksel bir denge üzerinde galaksinin işleyişi aklınıza gelebilen herşey matematiğin ürünü dür
Valla 9 dk izledim hicbirsey anlamadim sadece matematik ne isimize yarar diyip durdunuz matematiği sevesim varsa da o da gitti ama yine de emege saygi icin like ledim 😊😊
Beyin ne işe yarar sorusuna bir dolu cevap verebilirken ve çok açıkken matematik için bu geçersizdir.Kendi mantıksal sistemimizi matematikselleştirme ihtiyacı duyuyoruz ve bunu da ancak matematik bilerek yapabileceğimizi öğrencilere telkin ediyoruz.Bu son derece yanlıştır.Misalen bir hukukçunun zerre kadar türev bilmesine ihtiyaç yoktur.Hakeza trigonometriye de gereksinimi yoktur.Bir dolu konuya da gereği yoktur.(Leibniz-Newton ve Pascal-Fermat gibi tartışmalarla uğraşmayacaksa ki zaten günümüzde buna benzer kaç tartışma oluyor, sayıları eminim çok çok azdır)Hukukçuya hukuki işlemleri görebilecek kadar cebir ve aritmetik göstermek kafidir.Onun dışında mantıklı düşünme ,ispat teknikleri vs de gösterilmelidir. Matematik konusunda hakikaten büyük spekülasyonlar yapılıyor.En basit örnekler; matematik her yerdedir, her zaman işe yarar, hayat matematiktir, doğanın vs dilidir.Bunlar oldukça politik söylemlerdir ve neredeyse tüm bilimler için de geçerlidir.İnsan yaşamı vücudun kimyasal metabolit dengesine bağlıdır.Kimya her yerdedir.Her gün belki binlerce insan görüyor onlarcasıyla konuşuyoruz.Sosyoloji,psikoloji her yerdedir.Evrendeki her şey atomlardan oluşuyor.Fizik her yerdedir.Her insan konuşur.Türkçe her yerdedir.Her gün yere basıyoruz.Jeoloji her yerdedir. ...Sadece matematiğe has bir özellikmiş gibi bunca şeyi belirtmeye lüzum yoktur uzun lafın kısası.Ayrıca matematik için şurada şurada işe yarıyor diye bahsettiklerimiz de müfredatın %10unu bile teşkil etmiyordur.Öğrencilere öğretmenlerden daha fazla hak veriyorum bu konuyla ilgili. Gerçekte nerede işe yarar diye bakarsak bu soruya birkaç konu dışında dolaylı olarak işe yarar demeliyiz bence.Birçok bilim alanında uygulama alanı bulduğundan özellikle mühendisliklerde çok işe yaradığını somut örneklerle göstermeliyiz.İşi lafta bırakmamalıyız.Matematikçilerin görevinin yeni bir bilgiyi bulmak olduğunu mühendislerinse bu bilgiyi seri üretime geçirmek ergonomik hale getirmek olduğundan bahsedebiliriz.Diğer alanlarda da özellikle istatistiksel veya analiz sentez gerektiren durumlarda çok işe yaradığını göstermeliyiz.Buna rağmen alanların bazınlarında matematik bilmeden pekala mükemmel işler de yapılabilir.Hatırdan çıkarmamak gerekir. Sonuç itibariyle demek istediğim ne işe yarar sorusunu kıvırmamaktır ki bu durum matematikçileri gülünç göstermekten başka işe yaramaz.
Asıl matematikte en lazım olan birkaç konudan birisi trigonometri. İzafiyet teorisini bile trigonometri ile 15 dakikada anlatılabilir hale getirmek mümkün. Laf kısmını demiyorum, doğrudan formüllerinin çıkartılması. Mühendislik matematiğinin çoğu diferansiyel ile trigonometri.
Gerçek Matematik mantık zeka pratiktir.Okuldaki matematik ıse ezber ve soru çözmekten ibarettir.
Aynen öyle formülü koy soruyu çöz
O zaman 12. sınıftaki integral olmadan evi nasıl yapardık aga
Bak reis dediklerim doğru olmayabilir ama söylemek istiyorum bence matematik i ezber olmadan ogrenemizsin hiç bir şeyi ezber olmadan ogrenemezsin bence herkesin boyle gelip eğitimi ezber olmaz ezber kötü diyerek eleştirmesini hiç doğru bulmuyorum tamam ezber çok fazla eğitim sistemimizde ama ezber olmadanda eğitim olmaz bence sen o formülü önce ezberliyecen sonra kavriyacan anliyacan kendi kendine ispat yapicaksan yani bence Matematik te ezber olmadan matematik olmaz hatta hiç bir konu hiç bir ders olmaz
Çok doğru
@@olgierdvoneverec6216 Aslında orada kast edilen şey senin anladığın ezber değil. Adam konuların özüne inilmemesinden, neyin nereden ve neden geldiğininin anlatılmamasından, sadece sana verilen formülleri aklında tutup sorulara kopyala yapıştır yapılmasından, her şeyin sınav temelli olmasından bahsediyor. Ya da başka bir şeyden bahsediyor bilmiyorum. :D Bu arada Oligerd'in boss fightı çok sinir bozucuydu ya.
Konu da video da güzel ama arkadaki müzik olmasaydı keşke
Yağmur aynen müzik yoruyor biraz azaltılmalı
Yağmur katılıyorum.
+١
Yooo güzel
Hem matematik hem de mühendislik okuyan biri olarak söylebilirim ki çevremizde olup biten her şeyi anlamlandırabilmek ve anladığımız sistemi anlatabilmek için modelleme yaparız ve bunun için bize lazım olan ortak bir dil. Matematik insanoğlunun üretmiş olduğu bir dildir ve bu dili konuştukça gerçekten özünü anlıyorsunuz.
Ah Ali Hocam "Matematik bir işe yaramaz o yüzden her şeye yarar." 💙
" Beyin ne işe yarar " sorusu, çok güzel bir açıklama oldu aslında. Fikrimce, matematik: soyut düşünme ve akıl yürütme sonucu varılan sonuçlar bütünüdür. Aslında denklem olarak tabir edilen matematiksel form , iki ya da daha fazla kavram arasındaki ilişkiyi anlatır bize yakından baktığımızda. y = 2x, kimine göre bu sadece matematiksel bir form ve matematik ile uğraşmayan kişilerin bilmesine, altında yatan fikri anlamasına gerek yok. Ancak bakış açımızı değiştirirsek, x'e ve y'ye herhangi bir kavram adını verelim: x sevdiğimiz insanları temsil etsin ve aynı şekilde y de hayatımızdaki mutluluğu. y=2x matematiksel olarak her x değerine karşılık, o x değerinin 2 katı değerinde bir y çıktısı demek olur ya da basit olarak x ile y doğru orantılıdır, x arttıkça y de artar. Peki bunu belirlediğimiz kavramlara uygularsak: basitçe, sevdiğimiz insanların sayısı ile, hayatımızdaki mutluluğunda da doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşıyoruz :D.
Anlatmak istediğim, sayılar sadece sembolik birer formdan ibarettir, ve matematik, Haluk Memili'nin de dediği gibi muhakeme yani akıl yürütme sonucu ulaşılan sonuçlardır. Sadece bu akıl yürütme işlemini yaparken, her seferinde içinde bulunduğumuz durum için geçerli adlandırmalar yerine, her türlü durumu kapsayacak genel ifadelerin kullanımına da matematik denmiş. Kısaca en güzel tanımlardan biri şu olabilir: -Matematik doğanın dilidir. - Etrafımızda gördüğümüz her şey, matematiksel olarak ifade edilebilir. - Dolayısıyla etrafımızda gördüğümüz, görmediğimiz, düşünebildiğimiz her şey matematik dilinde kodlanmış durumlardan ibarettir. Keyifliydi :)
Kardeş, hem sana cevap mahiyetinde hem video hakkında düşüncelerimi belirtmek amacıyla yazıyorum.
Beyin ne işe yarar sorusuna bir dolu cevap verebilirken ve çok açıkken matematik için bu geçersizdir.Kendi mantıksal sistemimizi matematikselleştirme ihtiyacı duyuyoruz ve bunu da ancak matematik bilerek yapabileceğimizi öğrencilere telkin ediyoruz.Bu son derece yanlıştır.Misalen bir hukukçunun zerre kadar türev bilmesine ihtiyaç yoktur.Hakeza trigonometriye de gereksinimi yoktur.Bir dolu konuya da gereği yoktur.(Leibniz-Newton ve Pascal-Fermat gibi tartışmalarla uğraşmayacaksa ki zaten günümüzde buna benzer kaç tartışma oluyor, sayıları eminim çok çok azdır)Hukukçuya hukuki işlemleri görebilecek kadar cebir ve aritmetik göstermek kafidir.Onun dışında mantıklı düşünme ,ispat teknikleri vs de gösterilmelidir.
Matematik konusunda hakikaten büyük spekülasyonlar yapılıyor.En basit örnekler; matematik her yerdedir, her zaman işe yarar, hayat matematiktir, doğanın vs dilidir.Bunlar oldukça politik söylemlerdir ve neredeyse tüm bilimler için de geçerlidir.İnsan yaşamı vücudun kimyasal metabolit dengesine bağlıdır.Kimya her yerdedir.Her gün belki binlerce insan görüyor onlarcasıyla konuşuyoruz.Sosyoloji,psikoloji her yerdedir.Evrendeki her şey atomlardan oluşuyor.Fizik her yerdedir.Her insan konuşur.Türkçe her yerdedir.Her gün yere basıyoruz.Jeoloji her yerdedir. ...Sadece matematiğe has bir özellikmiş gibi bunca şeyi belirtmeye lüzum yoktur uzun lafın kısası.Ayrıca matematik için şurada şurada işe yarıyor diye bahsettiklerimiz de müfredatın %10unu bile teşkil etmiyordur.Öğrencilere öğretmenlerden daha fazla hak veriyorum bu konuyla ilgili.
Gerçekte nerede işe yarar diye bakarsak bu soruya birkaç konu dışında dolaylı olarak işe yarar demeliyiz bence.Birçok bilim alanında uygulama alanı bulduğundan özellikle mühendisliklerde çok işe yaradığını somut örneklerle göstermeliyiz.İşi lafta bırakmamalıyız.Matematikçilerin görevinin yeni bir bilgiyi bulmak olduğunu mühendislerinse bu bilgiyi seri üretime geçirmek ergonomik hale getirmek olduğundan bahsedebiliriz.Diğer alanlarda da özellikle istatistiksel veya analiz sentez gerektiren durumlarda çok işe yaradığını göstermeliyiz.Buna rağmen alanların bazınlarında matematik bilmeden pekala mükemmel işler de yapılabilir.Hatırdan çıkarmamak gerekir.
Sonuç itibariyle demek istediğim ne işe yarar sorusunu kıvırmamaktır ki bu durum matematikçileri gülünç göstermekten başka işe yaramaz.
Damon B oo
@@ErkanSimsekli ne boş yaptınız ya
@@ErkanSimseklitesadüfen denk geldiğim bir video ve tesadüfen okuduğum bir yorum bu kadar net ve açıklayıcı çok az yorum gördüm. Üşenmeden yazmışsın eline sağlık
CUMALİ KOÇOVALIDAN MATEMATİK TÜYOLARI
Cumali Koçovalı kaç kurşunu kaldığını hesaplarken kullanıyor
Lamda
Bence bir şeyin ne işe yaradığını anlamak istiyorsak, o olmadığında nasıl olurdu düşünmeliyiz. Matematik hiç olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu? Sanat olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu?
Aslında bu düşüncenin yapısı bile matematiksel, matematikte olmayana ergi veya mantık alanında saçmaya indirgeme dediğimiz bir düşünme matematiğin olmadığı varsayımını yaparken bile matematiksel bir düşünme tarzını kullanıyoruz.
İyiki varsın ' Nesin Matematik Köyü '. Mustafa YAĞCI hocama selamlar.
:)
ve aleykümselam
- matematik ne işe yarar ?
- matematik iyidir, güzeldir...
Matematiği tanıdıkça hayatın nasıl olduğunu kavrayabilme gücün gelişir en basit olayda bile olayın olasılıklarını düşünüp kafandan geçirebilirsin.Matematik aslında senin dostundur senin yapacağın davranışları beyin kontrolünde düşünce gücünü kullandırarak en iyisine gitmeni sağlar.İşte Matematik bu hayattaki en doğru kılavuzdur.Matematik,düşünme stiline sahip olmayı düşündürür.Matematik bu hayatın biçimidir.Matematiği tanıyın. Mutlaka o size doğru yolu gösterecektir.
Enflasyonun yüksek olduğu 1990'lı yıllarda :) alışveriş yaparken önüme 2-3 seçenek çıkardı. Peşin ve nakit fiyat, kredi kartına tek çekim, kredi kartına taksit gibi, her biri farklı fiyatlarla. O yıllarda cep telefonu da yok, cepte fonksiyonlu hesap makinesi de hazır olmayabiliyordu. Satıcının sadece karekök fonksiyonu olan hesap makinesini alır, nümerik analizdeki yaklaşık yöntemlerle üstel ve logaritmik hesaplar yapar, enflasyonu da hesaba katarak en ekonomik seçeneği bulurdum. "E bu kadar zekisin de çok mu zenginsin?" diye sormayın sakın, gücenirim. :))
Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak zevkle dinledim. Söylendiği gibi klavyedeki harfler de ekrandaki görüntüler de sesler de birer sayı kombinasyonundan oluşur. O sayı kombinasyonu değişerek nihayetinde 1 ve 0a dönüşerek elektronik kısımlar tarafından okunur.
Matematiği sevmeyenler için nefret edici ve gereksiz bir ders gibi gelir ama değil Matematik çok önemli bir derstir lütfen sevmesek bile öğrenmeye çaba gösterelim. .
Haluk hocam siz mükemmel
Bir detaysınız❤️❤️❤️
Muhabbet sardı montajında katkısı var röportaj ında tebrikler
Dilara güldürdü Bahtiyar hoca duygulandırdı ikisi peş peşe gelince bi garip oldum :)
Doğru düşünmeyi öğreniyoruz daha ne olsun :)
Emeğinize sağlık harika bir video olmuş Haluk! Matematiğin olması gereken anlatım biçimi kesinlikle böyle! Necip abi de can ya! :))
Teşekkür ederiz
Süpersinizzz bir matematik delisi olarak bayıldım paylaşımınıza 😍😍❤❤
Teşekkürler :)
Şef geri dön köyünün sana ihtiyacı var😔
Bahtiyar hoca adamsınız çok güzel yorumlamışsınız
Abi Cumali abiye söyle adam lazımsa mahalleden 200 kişi gelir çukuru kuyu yapar, içinde kuzu çeviriz.
Matematik evreni ve geri kalan her şeyi anlamlandırmak için kullanılan önemli bir araçtır. Fizik, Astronomi, gibi bilimlerin çeşitli olayları anlamak için kullanırlar.
Arkadaşlar dedikodunun bile matematiği var (bkz gossip theorem), torrent uygulamalarında kullanılıyor. Şifreli haberleşmede taraflar önceden aralarında ortak bir şifre belirlemedikleri halde, umuma açık bir ortamda nasıl gizli bir şifre belirleyebiliyor ve onunla o ortamda şifreli haberleşebiliyorlar? Asal sayılar ve modüler aritmetik ile. Hukuk ve mevzuat, tıpkı yazılımcılık gibi, matematiksel muhakeme ve kavramları yerli yerince kullanma gerektiriyor. Bir metali bükerken iç kısmı hangi uzunlukta olacak, dış kısmı hangi? Uzunluğu değişmeyen çizgi, kalınlığın hangi derinliğinde katalog bilgisini kullanarak nasıl hesaplanır? Bilmeden bükümlü ürün yapamazsınız. Hep başkalarının hesaplayıp ürettiklerini tüketiyorsanız bunlara ihtiyaç duymadığınızı zannetseniz de muhtaç olduğunuz ekonomi bilgisi de matematiğe dayalı. Fırsatlar önünüzden geçerken bilgiler aklınızda değilse orada işe yarayacağını fark edemezsiniz.
Hayatımı matematiğe adadım o da bana hayatımı geri verdi...
*Cahit Arf*
sırf Necip Memili var diye beğendim ))))
her dakika başı matematik ne işe yarar diye sorup cevaplamamak
Hakikaten ya.
Ben 7. sınıfta, matematiğin bir zorlamadan ibaret olduğunu düşünüyordum. Nefret ediyordum. Hocamız kötüydü. Sonra yıl geçti, liseye geçtim ve ailemde hafıza sorunları olduğunu gördüm. Biraz araştırınca, matematigin alzehimer hastalığına engel olduğunu ve ileriki yıllar için birebir olduğunuffark ettim. Ayrıca hala geometriden nefret ediyorum ama matematiğin o genel ahenkini sevmeye başladım. Umarım pişman olmam. 😂
1:26 Burada toplumun matematikle ilişgisi toplumun gelişmişlik seviyesini belirlediğine göre bizim toplumun bu yorumlara göre neredeyiz pek bilemiyorum fazla mı abartım. 😂
Matematik içinde sadece hakikatı değil , tüm güzellikleri barındırır
Aristoteles ve Pisagor şimdiki MANTIK çıları ve MATEMATİK çileri görse mezarında ters dönerdi.
Gençlerin ve yaşını almışların "matematik ne işe yarar" sorusuna verdiği cevaplardaki keskin ayrımı görünce bir defa daha ülkenin geleceği adına umutlandık!?!? Neyse örneklem grubu küçük, ondan böyle oldu diyelim. "Matematik hiçbir şeye yaramaz" diyen genç arkadaşları yine matematikle kurtaralım.
Matematik küçük bir çocuktur kendi problemlerini başkalarına çözdürmeye çalışır.
Matematik dünyanın ortak dilidir :)
Kayra Koksal hayir ingilzice ortak dildir
Kayra Koksal matematik dünyanın değil evrenin kodudur,ortak dilidir
Haluk hocamız ile Necip Memili kuzenmiş.Yeni öğrendim.
video iyi güzel hoş da neden arkaya yemek tarifi müziği koydunuz :(
Bu müziği bir yemek tarifi videosunda izlemiş ve bunu yemek tarifi ile içselleştirmiş olabilirsin.
Analitik düşünmene yardımcı olur. Hayatta sağlıklı zihin sağlığına sahip olmak içinde önemlidir bu. Önemlidir yani ben seviyorum matematiği😊
arkadaki müziği sesinizi duymuyalım diye mi koyuyorsunuz arkadaş
Matematik olmasaydı insanoğlunun ürettiği hiçbir şey olmazdı
haluk hocam şu kanalı açarak ne iyi ettiniz.bu arada bi biz karsilamadik şu kadıköy sokaklarında
Teşekkür ederim. Buralardayız daha karşılaşırız illaki :)
02:10 Bahtiyar hocamm
Konuğun bahsettiği şey ascii tablosu, klavyedeki her tuşun bir sayısal değeri var, bu tabii binary(ikili) sayı sistemine göre tutuluyor.
Ya her video aynı güzel 😻
Teşekkürler :)
Adamsın necip abi inanki en büyük hayran nın benim vallahi sana çok özeniyorum çukurdan Adana Demirspor şampiyon
Hocam iki negatif sayının çarpımı neden pozitif olur? İspat bekliyorum,teşekkürler.
Bilimsel bir cevap vermek istedim fkgkdkf düşmanınin düşmanı dostun olur .ncdmmfrmmd
(-a).(-b)=(-a). (-b)+(a). (b)-(a). (b)=(-a). (-b+b)+(a). (b)=a.b
Vala bu soruyu kaç kere soruyodum kendimi la
Çünkü o öyle 😶
Matematik değil de geometri çok gıcık yaa.Bu arada Necip Memili'ye bayılıyorum hem çok eğlenceli hem harika bir oyuncu.
2:05 içsesim
BAHTİYAR HOCAAAAAAAAAA ❤❤❤
Çok faydalı bir video olmuş ilgiyle izledim, matematik öğretmeniyim ayrıca.
Matematik hayatın kendisidir.
ben de soracaktın Necip Memili'nin nesi oluyorsunuz diye, kuzenmişsiniz:) güzel video bu arada, seviyoruz matematiği
Teşekkürler
2:05 İKL(İSTANBUL KADIKÖY LİSESİ)'DEN SELAM OLSUN
Tam tanım ile nesnel ve gerçekliği kesin olan bilgidir.
Muhteşem yüzyıldaki Evliya Çelebi değil mi o?
Üzgünüm fakat bu konuya tam olarak bir cevabınız olduğunu göremiyorum.
Gerçekten temel matematik(bölümü matematik gerektirmeyen kimseler haricinde) dışında gündelik hayatımızda bu kadar konuyu asla görmüyoruz. Peki fakat neden bu kadar zaman harcıyoruz matematik için?
Biyoloji,kimya gibi dersleri dahi gündelik hayatımıza bir şekilde uyarlayabilir iken matematik neden bu kadar profesyonel arenada kalıyor? Üstelik bunları öğrenmek durumunda kalmamız sadece ezber ve alışkanlıktan başka bir şey gibi gelmiyor...
Matematik gereklidir çünkü matematik sorgulatır? Muhakeme yaptırır? Peki. "Sorgulama" eylemini dahi buna kılıf olarak almanız gülünç doğrusu.
VAY CUMALI KOCAVALI CUKURADA BEKLERİZ DERSE HIHI ANAM BABAM
Bir sanatçının veya edebiyatseverin, yazarın matematikle ilgisi ne olmalıdır ?
Dememiş ki biride "bre dayı sen bunları tecrübeylemi ögrendin yoksa test çozerek mi "2.25
Kullanmak isteyenin işine yarar...
Matematik muhakeme yeteneğimizi geliştirir.Nihai sonuç
Matematik ne işimize yarayacak diyen öğrencilerime telefonunu çıkar demek şart oldu. Yazılım sanki manavda satılıyor hala ne işimize yarayacak diyorlar. Birebir senin para kazanmaya yardımcı olmuyor diye matematik işimize yaramıyor demek komik oluyor.
İşte matematik bilmeyince indirim adı altında kazık yiyorsunuz. Piyango bileti alıyorsunuz buna da matematik bilmeyenlerden alınan vergi diyoruz. Gibi gibi gibi
Bence Matematik Hayatı kolaylaştırmalı ama bizde tam tersi bizdeki matematik hayatı zorlaştırıyor
verilen örnek bi belgesel kanalında deneniyor alıntı yapılmış demiyorum yanlız tesadüf olduğunu düşünüyorum yapılan deneyde bir taksici , bir matematik öğrencisi ve sıradan biri alınıp bi labirent gibi biyerden çıkmasını istiyorlar tahmin edersinizki matematikçi en önce çıkıyor
sonra taksici ve sıradan arkadaşımız en son çıkıyor sonra taksiciyi özel hazırlanmış ve adamın günlük hayatta karşısına gelen olaylara benzer olucak sorulardan oluşan matematik tesine sokuyolar ve adam yüksek bi not alıyodu.
Vay be Cumali Koçovalı
Ticarette matematik ne iş yarar nasıl yarar diye yazınca video çıkmıyor bu konuda video çekebilir misiniz
Matematikle ilgili bölüm seçmeyecekler için ortaokul matematiği yeter, lise matematiği hakkaten onla iligisi olmayan bölümler için gerekli değil pek.
Vayy cumali abim kodese düşmeden önce öğretmenmiş mkk
Hocam f(×) yada polinom ne işe yarıyo. Sizin dediğiniz temel matematikle ilgili
Kullandığın bilgisayarın, telefonun yapılmasında f(x) kullanılıyor.
Necip bey demişki matematik benim ne işime yarar ? Eğer matematik olmasaydı bilgisayar olmazdı kamera olmazdı belki bu kadar ünlü olmazdınız düz mantık bu video bile olmazdı 😁 severek izliyorum çukuru başarılar matematik olmazsa belki çukurda olmazı
Ya gidin photomath indirin
MEDENİYETİMİZDEKİ büyüklerimiz annemiz babamız olsun küçük bir beyine bunu kabullendir diklerinde ailenin doğası neyse çocuk ta o olur.
Gerekli olan eğitimli bir ailede bu olumsuzlukları bilen bir topluma sahip olmamız gerekir.
KİTLER BİR MATEMATİĞİ SAVUNMAYAN TOPLUMA DEĞİL.
Matematik yaşamın bir parçası değildir bence. Matematik yaşamın ta kendisidir.
Matematik candır, fizik beden.
Matematik bana göre Allah'ın ilmi düşünsenize dünyanın düzeni bir matematiksel bir denge üzerinde galaksinin işleyişi aklınıza gelebilen herşey matematiğin ürünü dür
Sadece sohbet mi edeceksiniz 🤬
Necip abi varsa hemen begen butonuna bas
Cumaliye bak matematikçi çıktı :D
Matematik bir hayattır her şeydir mesela telefon numarası,saat,fiyat ve tüm meslekler için çok önemli.
Matematiğin her konusu hayattaki her şey değildir,Toplama,çıkarma,çarpma bölme gibi konular günlük hayatta kullanılır,gerisi boş.
matematik bir hayat tarzidir
Kesinlikle 👍👍👍
eveeet
Matematik kim?
(Derin espri)
Valla 9 dk izledim hicbirsey anlamadim sadece matematik ne isimize yarar diyip durdunuz matematiği sevesim varsa da o da gitti ama yine de emege saygi icin like ledim 😊😊
Cevabını verdiler. Matematik muhakeme işine yarar. Dikkatli izleyip aslında dinleseydiniz kaçırma olasılığınız daha düşük olurdu
75 dakikadan sonra indirimli aktarma yapmıyor. Hadi çıkar matematiği hayatından jdjsjdjdjjd😂
Beyin ne işe yarar sorusuna bir dolu cevap verebilirken ve çok açıkken matematik için bu geçersizdir.Kendi mantıksal sistemimizi matematikselleştirme ihtiyacı duyuyoruz ve bunu da ancak matematik bilerek yapabileceğimizi öğrencilere telkin ediyoruz.Bu son derece yanlıştır.Misalen bir hukukçunun zerre kadar türev bilmesine ihtiyaç yoktur.Hakeza trigonometriye de gereksinimi yoktur.Bir dolu konuya da gereği yoktur.(Leibniz-Newton ve Pascal-Fermat gibi tartışmalarla uğraşmayacaksa ki zaten günümüzde buna benzer kaç tartışma oluyor, sayıları eminim çok çok azdır)Hukukçuya hukuki işlemleri görebilecek kadar cebir ve aritmetik göstermek kafidir.Onun dışında mantıklı düşünme ,ispat teknikleri vs de gösterilmelidir.
Matematik konusunda hakikaten büyük spekülasyonlar yapılıyor.En basit örnekler; matematik her yerdedir, her zaman işe yarar, hayat matematiktir, doğanın vs dilidir.Bunlar oldukça politik söylemlerdir ve neredeyse tüm bilimler için de geçerlidir.İnsan yaşamı vücudun kimyasal metabolit dengesine bağlıdır.Kimya her yerdedir.Her gün belki binlerce insan görüyor onlarcasıyla konuşuyoruz.Sosyoloji,psikoloji her yerdedir.Evrendeki her şey atomlardan oluşuyor.Fizik her yerdedir.Her insan konuşur.Türkçe her yerdedir.Her gün yere basıyoruz.Jeoloji her yerdedir. ...Sadece matematiğe has bir özellikmiş gibi bunca şeyi belirtmeye lüzum yoktur uzun lafın kısası.Ayrıca matematik için şurada şurada işe yarıyor diye bahsettiklerimiz de müfredatın %10unu bile teşkil etmiyordur.Öğrencilere öğretmenlerden daha fazla hak veriyorum bu konuyla ilgili.
Gerçekte nerede işe yarar diye bakarsak bu soruya birkaç konu dışında dolaylı olarak işe yarar demeliyiz bence.Birçok bilim alanında uygulama alanı bulduğundan özellikle mühendisliklerde çok işe yaradığını somut örneklerle göstermeliyiz.İşi lafta bırakmamalıyız.Matematikçilerin görevinin yeni bir bilgiyi bulmak olduğunu mühendislerinse bu bilgiyi seri üretime geçirmek ergonomik hale getirmek olduğundan bahsedebiliriz.Diğer alanlarda da özellikle istatistiksel veya analiz sentez gerektiren durumlarda çok işe yaradığını göstermeliyiz.Buna rağmen alanların bazınlarında matematik bilmeden pekala mükemmel işler de yapılabilir.Hatırdan çıkarmamak gerekir.
Sonuç itibariyle demek istediğim ne işe yarar sorusunu kıvırmamaktır ki bu durum matematikçileri gülünç göstermekten başka işe yaramaz.
Mantık Akademi Güzel yazmışsınız.
matematik, zamanı unutmaktır...
Bilgiyi sevmeyi yani filozofluğu öğretemediler.Siz anne ve babalar lütfen önce eğitim.Saf ve temiz eğitim.
Cumali
Matematik anlatıcısı ajshdhhs
Çukuru kurtarmak için para lazım tabii))
Matematik olmasa ben ölürüm herhalde
Matematik çok özgüven verir. Onsuz yaşanmaz.
Ahmet Demir matematikten baska birsuru sey ozguven verir
Matematik sadece rakam değildir
Logaritma neden 10 yazılmıyor ???
Sık kullandiklari icin yazmaya usenmisler, gosterim yani. Cok takilicak sey degil.
Ustü sayıların tüm kuralarının ispatını yaparmısınız lütfen.
O konu da sıraya alındı. İlerleyen haftalarda mutlaka çekeriz :)
0 dan matematik prof yapsanıza biiz :d
2 Dakka'da 30 gunde matematigi ogrenme challenge
5:03 Doğrudur. Biz ona ASCII diyoruz :)
Ben hala trigonometri in ne işi yaradığı sorusunun cevabını alamadım
Asıl matematikte en lazım olan birkaç konudan birisi trigonometri. İzafiyet teorisini bile trigonometri ile 15 dakikada anlatılabilir hale getirmek mümkün. Laf kısmını demiyorum, doğrudan formüllerinin çıkartılması. Mühendislik matematiğinin çoğu diferansiyel ile trigonometri.
Ben onları rusça dinlemek istiyorum ! )))
Matamatik evrendir
👍👍👍
Vay vay vay cumali koçovalı
Oha Cumali Kocovali
Muhiddin abi fon müziği kapat