To know... What is the use in it for us?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 พ.ค. 2023
  • “This is truly the mistake of our time.
    We think it's enough to discover new things, but we don't realize that knowing more also requires a corresponding moral development."
    Carl Jung.
    ---
    What will the Pi number do for us?
    Or these weird trigonometry formulas, or those weird theorems that, maybe we'll never hear again? Mr. Finch will soon hand out an open cheque, emonstrating what it does. But I want to show you a few things about what can be done with this open cheque. In 1857, the SS Central America, also known as the ship of Gold, disappeared with hundreds of passengers and crew. A great search was started to find the whereabouts of this ship, which sank after a hurricane. Because the ship was carrying 750 million dollars of gold with its current value. But the wreck of the ship was never found. Of course, this news is great news for these people. Why? Well, because they can do this. Of course, these efforts are of little value. Until 1988, when someone named Tommy Gregory Thompson used Bayesian search theorem to determine the possible sinking location of the ship. What is this now? Bayesian Search Theorem!
    how many people have heard of it even today, let some treasure hunter all the way back in 1988. And even utilize it to find this treasure. Yes, but Thompson had indeed heard of the theorem and figured out how to change the course of his life with it. He set sail upon the historical information that was based on at the time of the event. Using this data, he created a probability map of where the gold might be. This map gave him the probability of finding gold in any location. He began searching from the most likely places to the least likely. And guess what? Thompson found the wreck. He also did salvage gold worth 100-150 million dollars. His idea to use Bayesian Search Theorem led to his name being engraved in history in golden letters.
    Of course, he really became a millionaire, but his story didn't stop there. Lawsuits have been filed against him. Selling some of the gold without paying to his team and investors got him into trouble. Of course, they weren't going to hand him all that much gold easily. Then he fled and disappeared. No one but himself knew what happened to the rest of the gold. Then he was caught with another fugitive at a hotel in Florida and ended up in jail. Thompson is 70 today and is still in prison. The whereabouts of the lost gold is unknown. He was offered to be released from prison in exchange for a confession It seems that math alone is not enough for some things. But this Bayes Theorem is very interesting. I can tell you this much, this is a subject that we should know very well but that we cannot do justice to. Experts are constantly emphasizing that it should have an important place in an unimaginable way especially in medical studies. Unfortunately, such abuses of statistics are very common. Disinformation has become a very popular topic today. It is often discussed that news channels deliberately produce such content, especially for political purposes. In fact, no one is truly objective. Now we have to know. What will work for us? I guess I don't need to say anymore. Knowing gives you something. Using this knowledge is another matter. But what really makes the difference is how we use it.
    ---
    Researched and Written by: Ögetay Kayalı
    Organized and Presented by Barış Özcan
    Edited by: Alperen Çatak
    ---
    Full text of the video and contextual sources:
    barisozcan.com

ความคิดเห็น • 1.2K

  •  ปีที่แล้ว +3157

    Videoyu sonuna kadar izlemeye sabrı olmayanlar için... “Bu gerçekten çağımızın hatası: Yeni şeyler keşfetmenin yeterli olduğunu düşünüyoruz, fakat daha çok bilmenin, buna karşılık gelen bir ahlaki gelişim de gerektirdiğinin farkında değiliz.” - Carl Jung.

    • @turkishamazingvideos7663
      @turkishamazingvideos7663 ปีที่แล้ว +1

      Daşşağını yerim iyi dedin abi

    • @800kyasuo
      @800kyasuo ปีที่แล้ว +151

      Barış abi senin videoların sonuna kadar izlenmez mi be

    • @zihnin
      @zihnin ปีที่แล้ว +30

      Daha çok bilmek, düşüncelerimizi özgürleştirir mi yoksa düşüncelerimizin etrafında daha kalın duvarlar mı örer?

    • @sonsuzadek2683
      @sonsuzadek2683 ปีที่แล้ว +10

      Bunu sonuna kadar izlemeyen de yani... gitsin bi zahmet

    • @8ydfy9fy9yf0ohy
      @8ydfy9fy9yf0ohy ปีที่แล้ว +6

      Abi pi nin ilk üç sayısinı harfe dönüştürsek bi meslek çıkıyo cae yani bilgisiyar destekli mühendislik

  • @tarikdemir323
    @tarikdemir323 ปีที่แล้ว +2267

    Siyasete hiç girmeden çok iyi bir siyasi ders vermişsiniz. Elinize sağlık.

    • @pxndaa
      @pxndaa ปีที่แล้ว +172

      Mesaj çok geniş. Herkes farklı şekilde değerlendirebilir. Sen siyasi bir şekilde anlamışsın bu bilgiyi, başkaları ise farklı şekilde anlamıştır.
      Önemli olan bilgiyi nasıl kullandığın.

    • @ozumvenus5681
      @ozumvenus5681 ปีที่แล้ว +32

      ​@@pxndaa sondaki spikerler kismandan dolayi oyle algilamasinin dogal oldugunu dusunuyorum

    • @tarikdemir323
      @tarikdemir323 ปีที่แล้ว +25

      @@pxndaa Ona katılıyorum tabii ama bu tarihte böyle bi video atılması da asıl amacı belli ediyor zaten.

    • @pxndaa
      @pxndaa ปีที่แล้ว +7

      @@tarikdemir323 Haklısınız. Bende bildirim geldiğinde seçim hakkında bir video olcağını tahmin ediyordum.

    • @ismaildemirkan3706
      @ismaildemirkan3706 ปีที่แล้ว +15

      Bugün pazar ve her pazar düzenli olarak video paylaşılıyor

  • @softbeatiful
    @softbeatiful ปีที่แล้ว +1124

    "Bilmek size birşey kazandırır, bu bilgiyi kullanmaksa başka birşeydir. Fakat esas farkı yaratan onu nasıl kullandığımızdır."

    • @azizcelik8861
      @azizcelik8861 ปีที่แล้ว +4

      Muhteşem bir söz

    • @isoesk
      @isoesk ปีที่แล้ว +6

      "beautiful" şeklinde yazılır. Kullanıcı adınız yanlış.

    • @muratklc1078
      @muratklc1078 ปีที่แล้ว +3

      harolğğğd

    • @UfakUfakIngilizce
      @UfakUfakIngilizce ปีที่แล้ว +2

      Günlük İngilizce Cümleleri ❤
      ( SEN DE İZLE )

    • @yusufhedef582
      @yusufhedef582 ปีที่แล้ว +3

      Yaratmak yalnızca yüce ALLAH A CELLE CELALÜHÜ mahsustur

  • @ShadowButUnseen
    @ShadowButUnseen ปีที่แล้ว +322

    Barış Bey; videolarınızı hazırlarken ne kadar çok emek gösterdiğiniz (dünyada gerçekleşen onca sinir bozucu olaya rağmen genellikle aksatmadığınız, belli bir plana göre attığınız videolar dahil) verdiğiniz bilgilerin yıllardır bizleri daha da çok aydınlattığından anlaşılıyor. Sizi bu yüzden ne kadar tebrik etsek az. Bu kaliteyi devam ettirerek "Tesadüfler" ile ilgili bir video çekebilirsiniz. Benim gibi bu konuya meraklı diğer kişilerin de dikkatini çekebileceğine inanıyorum. Bunu ve diğer harikulade videolarınızı dört gözle bekliyor olacağım...

    • @turkiyeimparatorlugu7629
      @turkiyeimparatorlugu7629 ปีที่แล้ว

      HEPSİ GOOGLE ÜZERİNDE ULAŞILMASI Bİ HAYLİ KOLAY BİLGİLER ZATEN. ÇOĞUNU ORDAN BURDAN MAKALELERDNE TOPLUYO. HATTA VERİDĞİ KAYNAKLAR GÖZ ÖNÜNDE... SEN SADECE HAZIR YEMEK İSTİYORSUN.... BARIŞ İSE SANA YEMEK YAPMAK İSTEMİYOR ASLINDA. TEK AMACI BU TH-cam ÜZERİNDEN (YEMEK) PARA KAZANMAK.

    • @asyasuuu
      @asyasuuu 10 หลายเดือนก่อน +5

      Evet güzel bir düşünce, Öneri.

  • @tarikkefeli8956
    @tarikkefeli8956 ปีที่แล้ว +21

    Sponsor olmayan videolarınızın etkisi çok daha güçlü. Karar aldırıcı ve farkına vardırıcı bir içerik izlerken sponsor tanıtımı girdiğinde tüm duygu ve hislerimi kaybedebiliyorum. Bu videoda yaklaşım ve açıklama şekline hayran kaldım. Elinize sağlık.

  • @Damon_Salvatore20
    @Damon_Salvatore20 ปีที่แล้ว +93

    "Bilmediğimizde, bazen niyet iyi de olsa, yanlış şeyler yapa biliyoruz."

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว +3

      Hele nazik olayım derken. Ölçüyü bilmek lazım, ne kendine ne başkasına haksızlık edeceksin.

  • @onurirtem
    @onurirtem ปีที่แล้ว +104

    Bilginin güç olduğuna dair bir efsane vardır. Bu doğru fakat eksiktir. Çünkü bilgi güç olma potansiyeline sahiptir. Bilgi biz ancak onu kullanırsak, insanlarla paylaşırsak güce dönüşür.
    Çevremizdeki bir çok insan ne yapacağını bilir, fakat bunların çok azı bildiklerini yapar. Dolayısı ile bilmekle yapmak birbirinden farklı eylemlerdir.
    Hepimiz bir öğrenme eğrisi olduğunu biliriz, yani yeni bir şeyler öğrenmek bizim zamanımızı alır. Fakat bir de çok azımızın bildiği bir unutkanlık eğrisi vardır.
    Unutkanlık eğrisi derki, yeni öğrendiğimiz bir bilginin %80'i 48 saat içinde yok olur gider. Çünkü yeni bilgi bizi her zaman heyecanlanırır, mutlu eder, kendine doğru çeker. Fakat bir taraftanda bu bir konfor alanı, bir kaçış noktası yaratır. Çünkü o anlık mutluluk, bizi bu bilgiyi kullanmaktan ve paylaşmaktan alıkoyar.
    ''Artık biliyorum, bugün de yeni bir şey öğrendim, tamam artık içim rahat, kendimi geliştirdim, yapmam gerekeni yaptım''
    Bu düşünceler bildiklerimizi uygulama noktasında bizim konfor alanımız haline gelir ve bildiklerimizi uygulamamızı ertelememize neden olur.
    Fakat artık siz ERTELEMEMEK için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz, bu yüzden korkmanıza gerek yok.
    Unutkanlık eğrisi tuzağından kurtulmak için ise, yapmanız gereken 2 önemli şey var;
    1) Bilgiyi paylaşmak
    2) Öğrendiğiniz, sizi etkileyen yeni bir bilgiyi kullanma, aldığınız yeni bir kararı artık uygulamaya başlama ile ilgili net, gün ve saati belli olacak şekilde, takviminize işlemek, yani bir fırlatma tarihi belirleyerek, bu tarihe sadık kalmak.
    Özetle yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi 24 saat içinde mutlaka 5 kişi ile paylaşın. Bu hem size hem de onlara faydalı olacak bir alışkanlık, Çünkü öğrendiğiniz yeni bir bilgiyi, 24 saat içinde sevdiğiniz 5 kişi ile paylaşırsanız, onlarında faydalanması konusunda heyecan duyarsanız, öğrendiğiniz yeni bilgileri ve aldığınız yeni kararları uygulama noktasında daha başarılı olursunuz, bilgi sizin için sadece potansiyel olmaktan çıkar, güce dönüşür !

    • @Isaac72084
      @Isaac72084 ปีที่แล้ว +2

      Harika bir anlatım olmuş 👏

    • @yapayzekali
      @yapayzekali ปีที่แล้ว +1

    • @onurirtem
      @onurirtem ปีที่แล้ว

      @@Isaac72084 Teşekkürler

    • @onurirtem
      @onurirtem ปีที่แล้ว

      @Elif Sucrose Teşekkürler

    • @slaerkan8043
      @slaerkan8043 ปีที่แล้ว +1

      Çok güzel anlatmışsınız psikolog musunuz

  • @isacengiz7657
    @isacengiz7657 ปีที่แล้ว +273

    Grafikleri izlerken aklına AA VE ANKA ajansının ayrı ayrı verdikleri sonuçlar gelenler el kaldırsın 😊

    • @Alien-tu9ib
      @Alien-tu9ib ปีที่แล้ว +19

      Zaten baris giydiriyo burda 😮

    • @hiyokawii6880
      @hiyokawii6880 ปีที่แล้ว +1

      Ne o duymadim anlatirmisin

    • @isacengiz7657
      @isacengiz7657 ปีที่แล้ว +6

      @@hiyokawii6880 seçim gecesi iki ayrı ajans ayrı ayrı verileri paylaşıyordu. AA Erdoğan'ı önde gösterirken ANKA Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu öne sürüyordu. Ona benzettim ben.

    • @thenorthernlight9429
      @thenorthernlight9429 ปีที่แล้ว +3

      ​@@isacengiz7657Ve aynı zamanda ANKA KK'nin geride olduğunu söylerken KK öndeyiz diye twit atması

    • @hiyokawii6880
      @hiyokawii6880 ปีที่แล้ว

      @@isacengiz7657 hee anladım

  • @davut293
    @davut293 ปีที่แล้ว +84

    Mr. Harold, Person of interest dizisinin en etkileyici karakteri. Bu dizi yapay zekayı çok güzel anlatan bir çalışma. Şiddetle tavsiye ederim

    • @allienmecaca
      @allienmecaca ปีที่แล้ว +7

      Mr. Finch

    • @sibeltuzsuzoglu4427
      @sibeltuzsuzoglu4427 ปีที่แล้ว +4

      Ben de dizi adını hatırlamaya çalışıyordum.Tesekkurler.

    • @q.p3654
      @q.p3654 ปีที่แล้ว +3

      Müthiş diziydi cidden

    • @heidern1176
      @heidern1176 ปีที่แล้ว +4

      bence Reese goat

    • @nothing2see996
      @nothing2see996 ปีที่แล้ว +4

      Root 🥵

  • @semihsn489
    @semihsn489 ปีที่แล้ว +20

    Bir matematik öğretmeni olarak bu ve bundan önceki videonuzu derslerimde konu edinmemi sağladığınız için teşekkür ederim.

  • @onurthemonur
    @onurthemonur ปีที่แล้ว +123

    Barış, seni dinlerken bilgiye, bilimsel düşünceye Türkçe ulaşırken bulunduğum ülkenin karanlığından uzaklaşıyorum bir süre için de olsa. Anadilimde konuşan insanlarla aktüel konulardan başka ve hatta daha değerli şeyleri konuşabiliyor olmak gibi özlediğim bir hissi bana yaşattığın için sana çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsın ve unutma umudumuzsun.

  • @yazilimenginari
    @yazilimenginari ปีที่แล้ว +6

    8:44 her şeyi özetliyor sanırım :)

  • @theobservee
    @theobservee ปีที่แล้ว +8

    Bilmekle kalmayıp, onunla ne yapmanız gerektiğini, bizimle paylaşmak gibi iyi bir niyet için kullanmanızı tebrik ve takdir ediyorum. Dilerim bilir ve onunla ne yapacağımızı buluruz, iyilikle.

  • @hanifekaraman2870
    @hanifekaraman2870 ปีที่แล้ว +10

    Açıkçası sizin gibi bilgiye kendi geliştirmeye çalışan insanları bu kanalda topladığımız için size teşekkür ederim.

  • @sadie.1066
    @sadie.1066 11 หลายเดือนก่อน +3

    Bir biyoistatistik uzmanı olarak söylüyorum; bu ve diğer paylaşımlarınızda verdiğiniz istatistiki örnekler ve anlatımınız mükemmel. Araştırma ve sunum akademik düzeyde..

  • @devdcnkyrk
    @devdcnkyrk ปีที่แล้ว +5

    Barış abi, artık senin her videonu tek tek izler oldum. Gerçekten tek tek uğraşılmış, özüne kadar bilgi dolu bir video olmuş. Çok teşekkür ederiz.

  • @erdidemir2793
    @erdidemir2793 ปีที่แล้ว +3

    video gerçekten çok başarılı bir şekilde kurgulanmış. Bu kadar farklı örneği bir bütün halinde sunabilmek için gerçekten "Bilmek" gerekiyor. İçerikte ki bilgilerede hayran kaldım videoyu hazırlayan zekayada. Emeklerinize sağlık Barış bey.

  • @selenaya2814
    @selenaya2814 10 หลายเดือนก่อน +2

    Ne kadar güzel bir sey bilgi edinmek, sorgulamak. Bize ögrettikleriniz cok degerli ve insana umut veriyor ve yaşama anlam katiyor. Iyi ki varsiniz, hep varolun Bariş bey❤️

  • @scarbatacar9921
    @scarbatacar9921 ปีที่แล้ว +118

    Bilmek bir işinize yaramaz. Sadece pi ile alakalı değil dediğim şey. Bilmek, kültürlü olmak bi sebep değil; bir amaç. Ömrünüzün sonuna kadar tembellik edebilirsiniz. Bu size birşeyler katmaz. Ölümü her canlı tadacak. Ölümünüzden belki birkaç yıl sonra kimse sizi önemsemeyecek, kendi çocuklarınız bile. Ama hatırlanacak olan şeyler bu dünyaya kattıklarınız veya azaltıklarınız. Kimse sizin kimden hoşlandığınızı, bir şeylere karşı nasıl duygular beslediğinizi önemsemecek. Bilmek sadece sizi tatmin eder ve bildikçe bilmek ister insan.

    • @UfakUfakIngilizce
      @UfakUfakIngilizce ปีที่แล้ว +1

      İngilizce'deki tüm Zamanları 9 dakikada anlatan bir video ❤
      ( SEN DE İZLE )

    • @avokadososu5073
      @avokadososu5073 ปีที่แล้ว +3

      O zaman kendine şunu sormalı insan: ben bu dünyaya ilk önceliğim kendim olarak mı geldim kendimden bir parça bırakmak olarak mı?

    • @talhasoylu898
      @talhasoylu898 ปีที่แล้ว +6

      Peki öldükten sonra hatırlanmak ne işimize yarayacak?

    • @jorcormy9165
      @jorcormy9165 ปีที่แล้ว +2

      ​@@talhasoylu898 aynen öyle

    • @Kenkaneki018
      @Kenkaneki018 ปีที่แล้ว +2

      ​@@talhasoylu898 hicbirşey

  • @user-qu8jc7dk3r
    @user-qu8jc7dk3r ปีที่แล้ว +74

    Size, Evrim Ağacı'na, Bebar Bilim'e, Holosen'e, Faruk Yılmaz'a ve bu ülkeye bir şeyler öğretmek için uğraşan nice kanallara çok teşekkür ediyorum. Tarih, sizin adınızı altın harflerle yazacak.

    • @woodenbridge4482
      @woodenbridge4482 ปีที่แล้ว

      Sanki teoremleri bunlar buldu. Amma abarttin :) Tarih bu yorumu yazacak bana gore de ameka.

    • @Yks2024sayac
      @Yks2024sayac ปีที่แล้ว +3

      ​@@woodenbridge4482 Bunlar bu teoremi bulmadı ancak bu teoremi bu insanlardan başka birisinden duyamazsın

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      Kültürel kalkınma da lazım

  • @alicangenctarih5533
    @alicangenctarih5533 ปีที่แล้ว +51

    Barış Bey sizi kutlarım. Uzun zamandır sizi takip ediyorum. Her videonuzda beni şaşırtmayı başarıyorsunuz. Eminim bu sadece benimle sınırlı değildir. Sizi hiç tanımasamda hayatıma kattığınız değeri bir şekilde anlatmak istiyorum. Benim için öneminiz çok büyük. Videolarda oluşturduğunuz olay örgüsü bu kadar yaratıcı olan başka birini görmedim. Teksiniz. Her paylaşımınız da hayretler içerisinde izliyorum. Çok teşekkür ederim hayatımıza kattığınız değer için. Dün 14 Mayıs seçim günüydü. Videoda da vurgulandığı gibi "Bilmek... Ne işimize yarayacak?" Sorusunu kanıtlarıyla yaşadık. Bilmenin değerini bir kez daha anladık. Ufkumuzu açtığınız her paylaşımınız için size binlerce kez teşekkür ederim...

  • @X4xman
    @X4xman ปีที่แล้ว +10

    Evet bildiklerinizi diğer yotuberlardan nasıl farklı ve faydalı kullandığınıza 6 küsür milyon aboneniz şahittir. Bir insan bu kadar bilip de bilgisiyle nasıl üstünlük taslamaya ve kurmaya çalışmaz bunun en güzel örneğini sergiliyorsunuz Barış Özcan👏🏻Kendi payıma size çok minnettarım❤️💐❤️

  • @neslihangokcen5270
    @neslihangokcen5270 ปีที่แล้ว +7

    Çok etkileyici bir video. Toplum ahlaksız oldukça daha çok bilmek ve keşfetmek, toplum ve insanlık için tehlikeli olacaktır. Önce ahlaki değerleri revize etmek zorundayız 🍀

  • @ugurgul4358
    @ugurgul4358 ปีที่แล้ว +10

    Büyük matematikçi David Hilbert'in 1900 yılındaki ilk Dünya Matematikçiler Kongresinin kapanış konuşmasının sonunda söylediği cümle: "Wir werden wissen, wir müssen wissen" Yani "Bilmek istiyoruz, bilmek zorundayız"...

    • @bero6169
      @bero6169 ปีที่แล้ว +1

      Türkçeye doğru çevirisi: Bileceğiz, Bilmek zorundayız.'dır.

  • @meiterumi2034
    @meiterumi2034 ปีที่แล้ว +7

    Harold'u görünce kalbim eridi. POI belki ölene dek en sevdiğim dizi olarak kalacaksın ❤

  • @FilmNetTR
    @FilmNetTR ปีที่แล้ว +57

    Eğitim sistemimizde 15-20 yılımızı harcayarak öğrendiğimizi sandığımız fakat hayatla alakası olmayan o kadar gereksiz bilginin itele kakala yapılması aklıma geldi.
    Hep faydalı şeyleri öğrenmek, bilmek ve ahlaklı şekillerde kullanmak dileğiyle.
    Umarım eğitim sistemimiz düzelmekle kalmaz, gıptayla örnek gösterilir hale gelir.

    • @MehmetKaya-zu9wy
      @MehmetKaya-zu9wy ปีที่แล้ว

      Diyorki seçimi çaldılar ama siz anlamadınız 😅

    • @FilmNetTR
      @FilmNetTR ปีที่แล้ว +6

      ​@@MehmetKaya-zu9wyo sonucu nasıl çıkarttınız anlamadım. Konu, bilgi 😀
      Galiba mesele, bakış açısı

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      @@FilmNetTR Okulun bana faydası insanların arasına çıkmam oldu. Şehir ve internet bebesi olunca iyi geliyor. Nizam intizam yok. Devlet okulu, vatandaşlık bilgisi ve temel düzeyde eğitim veren bir yerdir. Lakin lüzumsuz şeyleri ezberleterek eğitim, ahlak dersi vermeden vatandaşlık olmuyor. Aga kimseyi 4 duvar ve kaçmasınlar diye çitleri jiletli tellerle çevrilmiş yerde eğitemezsin. Madem doğa bilimleri öğreteceksin, doğaya çıkar ve onlara merak ettir. Madem ahlak öğreteceksin, iyiye teşvik et ve kötüden korkut, ceza vermekten çekinme. Madem Türkçe öğreteceksin, sürekli olarak edebi yarışmalar düzenle. Zannım odur ki sorun bunların farkında olmamak değil. Devlet sisteminin yanlıştır yahut nüfusumuz arttır falan filan diye imkansızlıklar vardır. İşte bunları aşmak için de azim lazım gelir. Ya dayı demek ki bence sorun yanlışlık olması değil. Onu düzeltilmemesi. Kınanacak bir şey olsaydı, o da kasıtlı olarak yanlışlarını düzeltmeyecek sistemin olması olurdu. Biz de böyle düşünüyoz işte

  • @aklteri1774
    @aklteri1774 ปีที่แล้ว

    Uzun süredir izlediğim en etkili, güzel videolardan ve videolarından biriydi, teşekkürler...

  • @serifedoganay443
    @serifedoganay443 ปีที่แล้ว +6

    Hocam izninizle videoyu sosyal medya hesabımda paylaşmak istiyorum. "Ne gerek var bilmeye ya? Ne işime yarayacak? Boş yere zamanımı çalıyorlar? Bunu öğreneceğim de n'olacak?"gibi düşünen insan sayısı ne yazık ki azımsanmayacak kadar çok çevremde. Belki biri izler de neden bilmesi gerektiğini anlar! Emeğinize yüreğinize sağlık! Her zamanki gibi yine harika bir video olmuş. ❤

  • @gizemdinler9816
    @gizemdinler9816 11 หลายเดือนก่อน +3

    Bu evrende aynı zamana denk geldiğime bilgilerinle bize ulaştığına ve insanları uyandırıp aydınlık ışığa kavuşturma çabana şahit olduğum için çok şanslıyım barış abi iyi ki varsın. Verdiğin tüm bilgi ve karşılığında aldığın her güzelliği hakediyorsun abi❤

  • @Anka1436
    @Anka1436 ปีที่แล้ว +13

    Şahsen bilmek, hayatta kalabilmek bilinçli olmak ve bakış açımızı genişletmek için önemli birşey bence,
    bunu en çok esaretin bedeli filminde anlamıştım

    • @hamzaciftcibas2442
      @hamzaciftcibas2442 ปีที่แล้ว +1

      Ayn çok doğru mesela bakış açısı da önemli faktör bazen olaylara farklı açıdan yaklaşmak çok önemlidir

  • @galipkaya6654
    @galipkaya6654 ปีที่แล้ว +15

    Person Of interest'in bu tür sahneleri harika.

  • @JustFocusnStudy
    @JustFocusnStudy ปีที่แล้ว +3

    Müthiş. Bayes'i bize en yalın şekliyle anlatmanız daha da müthiş!

  • @azrakadkoy8593
    @azrakadkoy8593 ปีที่แล้ว +8

    İnsanlar bunun hayattaki gerçeklik payına takılmazlar ama kitaplar ve filmlerde hep vurgulanır:
    Karakterin dünyanın büyük yükünü omuzlarına alması ya da en azından tehlikeli ve doğruya kullanılması gereken şeyleri öğrenmesinden önce onun yeterli olgunlukta olmasından emin olunmaya çalışılınır.
    Bizim çıkarmamız gereken şu ki: İnsanların bu olgunlukta olup olmadıklarını bilemeyiz. O yüzden de kendimizi ve herkesi korumak için olgun olmalıyız.

  • @ahmetdag3428
    @ahmetdag3428 ปีที่แล้ว +2

    Barış bey ben 38 yaşında lise1den terk etmiş biriyim yani aşağı yukarı 10 yıllık eğitim hayatında anlayamadigim kümeleri sayenizde anladım teşekkür ederim 🎉

  • @erdogancanelgun8187
    @erdogancanelgun8187 ปีที่แล้ว +1

    Ytü'de istatistik hazırlık ogrencisiyim bır merakla seçmiştim bolumumu ve şuan daha da mühim bir bölüm oldugunu bir kez daha anladım tesekurler barış Özcan

  • @elifevrenyldz
    @elifevrenyldz ปีที่แล้ว +3

    Barış Özcan, sen farkındalık sahibi harika bir insansın benim için.. Keşke herkes bu değerli videolarını izleyip içindeki bilgileri kavrayabilse..✨💯🫶🏻♥️

  • @mehmetfatihaksu466
    @mehmetfatihaksu466 ปีที่แล้ว +8

    Emeğinize sağlık çok değerli bir çalışma olmuş.😊

  • @umeyr4534
    @umeyr4534 ปีที่แล้ว +2

    De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak gerçek akıl ve idrak sahipleri düşünüp ders çıkarırlar.” (Zümer 39/8-9) . Baska soze gerek yok . Tesekkurler

  • @ALPHA-og4oi
    @ALPHA-og4oi ปีที่แล้ว +1

    sorgulayıp araştırıp okumak düşünmek dinlemek anlamak empati duyarlılık farkındalık keşfetmek fikirler çözümler vs..
    heralanda hayatdan geçmiş tarihten günümüzden deneyimlerden tecrübelerden ders çıkarmak ders almak önlem tedbir hazırlık kendine geleceğine doğru harcamalar yatırımlar gelişimler yapmak vs..
    Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıp atasözü, insanın her zaman yeni bir şeyler öğrenebileceğini vurgular. Önemli olanın bilmemek değil, öğrenmeye çalışmamaktır. Kimse kimseyi bilmediği konular hakkında yargılamamalı. Asıl kötü olan ilim sahibi olmak için çabalamamak ve yerinde saymaktır..
    "Her Millet Layık Olduğu Şekilde Yönetilir"
    AKLINI KULLANMAYAN TOPLUMLAR KÖLE OLARAK KALMAYA KÖLELER DE SÖMÜRÜLMEYE MAHKUMDUR. Toplumsal Akıl
    "Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." Mustafa Kemal Atatürk

  • @calssamyaparm3053
    @calssamyaparm3053 ปีที่แล้ว +7

    her zaman kötü ve tembel olduğumu düşünürdüm hatta bu hayata ait olmadığımı iğrenç bir insan olduğumu ailemin de etkisiyle tam bir loser. Sonra bir şirket bana Linkedin ile ulaştı fakat çok şaşırdım şirketi araştırdım gayet donanımlı büyük bir mühendislik şirketiydi. Gerçekten inanamadım ve mülakat sürecinde enerjim çok yüksekti. Karşımdaki insan kaynakları uzmanı bana sorular soruyor yardımcıları belirli notlar alıyor vs. ama tamamen mükemmel gidiyordu, görüşme çok iyi geçti ve beni teknik mülakata davet ettiler ve Teknik mülakatta çok iyi geçmese de sorulara elimden geldiğince cevap verdim. Normal şartlarda ingilizce mülakata da girmem gerekiyordu çünkü firma yabancı kaynaklıydı fakat doğrudan proje müdürü ile görüştüm yaklaşık 2 saat proje hakkında ve zorlukları hakkında konuştuk.
    Buraya kadar inanılmazdı ama durup düşündüğüm zaman beni zor durumlara sokan neydi ? ve nasıl bu durumdan kurtulmuştum ? Sebep aramaya başladım. O günlerime şöyle bir kuş bakışı ile bakarsak etrafımda dini terimleri alaya alan çağdaş olduğunu söyleyen ve müslüman terimlerinden nefret eden insanlar vardı ve bende onlar gibiydim çünkü hayatımda elimden tutan birisi olmamıştı akp hükumeti ise hep böyle şeylerle anıldığı için müslüman zihniyeti utanç kaynağı görüyordum hatta kafamda zorba, sinirli ve psikopat kim varsa müslümandı. Ta ki bir gün kendime dedim ki ne için yaşıyorsun ? hayattaki amacın ne ? gerçekten bir kadın bulup evlenip araba ve ev parası biriktirip hayat boyu sadece para kazanmak için gelişim mi sağlayacaktım ? Hayır bu gerçek bir amaç olamaz ! Her şeyin tesadüf olduğunu ve süslü cümlelerle mühendislik alt yapımı kullanarak bilgimi pazarlıyor ve az kişinin bildiği işleri yaparak para kazanıyorum ve kazandığım parayı eğlenceye harcıyorum. Gerçekten boşa yaşıyorum ve kölelik yapıyorum hatta ruhumu uyuşturup beynimi düşünmekten alıkoyuyorum. Yeni bir iş teklifi almadan aslında hayatımda büyük bir karar aldım. Artık kendi arzularım için yaşamayacağım gerçek bir hedefim olacak onun için savaşacağım. maneviyatımı toparlamak adına namaza başladım ama temelde bunu yapmamın sebebi maddi sıkıntılardı ve rahat olmadığımdan böyle bir çözüme gitmiştim.
    Yani inancımın bir bedeli vardı. Bedeli olan bir inanç doğru muydu ? Sırf iman ettim diye rahat içinde yaşamak ve refaha kavuşmak mıydı bedeli ? Peki ya kavuşmasaydım ? Evet doğru bunu da yaşadım yeni hayatımda kendimi ispatladım ve iş yerinde belirli bir saygıya ulaştım artık ipleri kendimce elime almıştım ve rahattım. Rahatlık belki de en büyük sınavdı tıpkı Karun gibi kendi ilmim ve birikimim olduğuna karar verip açgözlülükle farklı arayışlara girdim yine maneviyatımı kaybettim. Ama vicdanım hep doğruları biliyor beni vazgeçirmeye çalışıyordu. Aradan zaman geçti artık ruhsal sorunlarım başladı şehir üzerime üzerime geliyordu ve bu ruhsal sıkıntıları yalnızlıkla çözmeye çalışıyordum, aklımı düşünmeyecek şekilde sarhoş ediyordum, kendimce çözümü bulmuştum ama artık yaşayan bir ölüydüm hatta bir robot, çünkü duygularımı kontrol edebilecek şekilde aklımı devreden çıkarmıştım. Gerçekten büyük bir savaşın içindeydim ama kaybediyordum.
    Yaşadığım yeri değiştirmeye karar verdim ve bu fikri hemen yöneticimle paylaştım. Yöneticim geri dönüş olarak olumlu bir yanıt verdi. Hızlı bir şekilde toparlandım ve yerimi değiştirdim ve inanılmaz bir şekilde iyi hissediyordum hatta yeni ofisteki arkadaşlarımla da çok iyi anlaşmaya başladım. Bu süreçte namazımı kılıyordum ve ibadetlerimi yerine getiriyordum ama ansızın düşüncelerim değişmeye başladı sorgulamaya başladım temelde neden inanıyorduk ve inanmak neden bir çok şeye engeldi vs. Sonra etraftaki insanların soruları kafamı kurcalıyordu ve bana ciddi hasarlar veriyordu. Eski halime dönmedim farklı bir şeydi bu. Nasıl olurda Bunu çözebilirdim ? Düşüncelerim ve sorularım en son beni inancımdan etmeye başladı. İnancım zayıfladı ve dinin zorba bir şey olduğunu düşünmeme sebep oldu. Artık ibadeti her şeyi bıraktım ve menfaatlerimi düşünmeye başladım. Sadece zevk almalıydım ve bu zevke engel olan her şey hayatımdan çıkmalıydı.
    Evet inancımı kendi zevklerim uğruna satmıştım sadece zevkimi düşünüyorum inançla ilgili olan her şey bana kötü ve dayanılmaz geliyordu. Geri kafalı, yobaz ve cahil diye adlandırmaya karar verdim. Annem ve babam ciddi inancı olan yobaz insanlardı bana göre. Ama tartışmak ve kavga etmekten yorulduğum için onu kolayca alt edecek sorular soracaktım ve kafasını karıştıracaktım. Sorularımı sordum ve annem cevap verirken kendi benliği yokmuş her şey yaratanın emrindeymiş gibi cevap verdiği için onu küçük görüyordum çünkü düşünsenize kendi benliği yok ve kendi fikrini konuşamıyor diye yaftaladım içimden. Neyse zaten kafasını karıştıracağım ne önemi var diye sormaya başladım fakat verdiği cevaplar ve ince üslubunu gördükçe kafamda şimşekler çakmaya başladı.
    Sırf yaşadığım rahat hayat ve eğlenebilmek için gerçekleri kendimden bile saklıyor dine olan düşmanlığımı sadece içimdeki inattan dolayı yapıyordum. Oysa kuantum fiziği ve hipps bozonu ile ilgili araştırmamda hatta her şeyin formülünü bile incelemiştim inancı aramak için kendimce bulamamıştım. Sonra düşündüm iyi olan ben miydim ? Herkese kibar davranıyorum ve sadece kendi zevklerim için bu dünyayı sahipleniyorum. Ama şu ayeti okuduğumda tam olarak kendimi ayna karşısında gördüm.
    "Hakları olmadığı hâlde yeryüzünde büyüklenip kibre kapılanları ayetlerimden çevireceğim. (İlgisiz kalacaklar, duysalar dahi anlamayacaklar.) Onlar bütün ayetleri görseler de inanmazlar. Rüşd/olgunluk/doğruluk yolunu görseler de onu yol edinmezler. Azgınlık yolunu gördüklerinde (hemen benimser) kendilerine yol edinirler. Bu, ayetlerimizi yalanlamaları ve ayetlerden gafil olmaları nedeniyledir. "(7/A'râf 146)
    Basit zevkler ve eğlenceler uğruna büyük bir inancı vermek benim en büyük hatam olsa gerekti.

    • @farukkut4248
      @farukkut4248 ปีที่แล้ว +2

      Kendinle ilgili özel bilgileri bizlerle paylaşman çok güzel.

    • @mehmetyilmaz6811
      @mehmetyilmaz6811 ปีที่แล้ว +2

      samimi ve içten bir yorumdu Allah razı olsun

  • @dogukangundogan5190
    @dogukangundogan5190 ปีที่แล้ว +3

    Pi sayısının ne olduğunu küçükken oynadığım oyundan öğrenmiştim yani matematik öğretmenimiz sistem bize saçma sapan şeyler öğretti tebrikler gerçekten çok güzel bir video olmuş barış bey

  • @barssavasc2053
    @barssavasc2053 ปีที่แล้ว +4

    Bu aynı zamanda bilmekle sanmak arasındaki farkı da ortaya koyuyor. Çünkü bildiğimizi sandığımız ya da gerçek olduğuna inandığımız şeylerin doğru olup olmadığını da bilmediğimiz gerçeğini de ortaya koyuyor.

  • @iremfelan
    @iremfelan ปีที่แล้ว +1

    Bildirimi görünce TH-cam'u açtım ve gece uyurken diğer videolarından biri açık kalmış..Yani senin videolarınla yatıp kalkıyorum :))

  •  ปีที่แล้ว

    bu harika videoları ülkenin bu videolara en çok ihtiyacı duyduğu zamanda yayınlıyorsun

  • @rabia6706
    @rabia6706 ปีที่แล้ว +11

    gerçekten günümüze cuk oturan bir fikir. neredeyse hepimize aynı malzemeler veriyor ve ne yapacağımız tamamen kendimize kalıyor. bazılarımız buğdayı öğütüp ekmek yapıyor, bazılarımız bir sonraki seneye tohum ayırıyor, bazılarımız ise rutubetli bir odaya koyup ne yapacağını düşünürken farelere yem ediyor. bildiğini ne kadar kullandığına bakıyor mesele bir nevi. çünkü bilgiye ulaşmak gerçekten çok çok çok kolay. bazen dakikalar sürmeden yeni bir bilgi edinebiliyor veya merak ettiğimize ulaşabiliyoruz, mühim olan bu bilgiyi kaydederken tek başına raflarda tozlanmaması için onun işleyebileceği, paslanmayacağı bir saha bulmak. yoksa erişimin bu kadar kolay ve hızlı olduğu halde hala daha noksanlığımızın olması veya geliştirilememiş, işlenmemiş demir çubukların kalması nasıl açıklanabilir ki? artı olarak bilgiye ulaşmanın kolaylığı kadar unutulması da kolay. saniyede alıyor, aydınlanıyor ve saatine unutuyoruz çoğu zaman. öyle ki tüm çare bilgiyi doğru işlemek gibi görünüyor. doğru da kime göre, neye göre doğru diye uzun bir felsefe yolculuğu yapmamak için kısa kesmeye çalışacağım... dediğiniz gibi başka bir problem ise gösterilen her resme anında inanmak. umuyorum ki sormayı, sorgulamayı, büyük resme bakabilmeyi öğreneceğiz ve bunları saygı çerçevesinde yapabileceğiz. bizi yücelttiğini hissettiğimiz ve doğruluğundan şüphe duymadığımız çoğu bilgiyi karşımızdaki bireyin insani duygularını umursamadan ruhuna, kalbine ve belki zihnine büyük hasarlar bırakarak kullanıyoruz. kimilerimiz ise değerlendirme ve empati yetisine sahip kişilikleriyle bilgiyi sadece kendi lehine değil, evrene kazandırabileceği en büyük fayda doğrultusunda kullanmaya çalışıyor. dilerim ki bir zamanlar "ne işime yarayacak sanki bu" dediğim tüm bilgileri kendimi bile şaşırtacak kadar faydalı ve çok yönlü kullanabilirim.

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      Konudan bağımsız sayılır. Yeni şeyler düşünürken ve yaşarken heyecanlı geliyor. Bir de bilgelik havası veriyor. En azından bende öyle. Sonra aslında o da hayatın bir parçası ha işte orada sıradanlaşıyor. Aslında aydınlık kalıcı değil. Aydınlanmak için sürekli yakmak lazım.

  • @aysecelebi3099
    @aysecelebi3099 11 หลายเดือนก่อน +2

    Ben sizin anlattıklarınızın birçoğunu keşke bire bir anlayabilsem keşke...belki birgün başarırım.
    Aydınlanma yolunda hep takipçinizim, emeğinize değer biçilmez ancak çok teşekkür ederim.

  • @HKT4K3R
    @HKT4K3R 8 หลายเดือนก่อน +1

    Abi keşke okullarda senin gibi bir şeyleri tıpkı senin gibi anlata bilse adam bana bir anda orta okul ve lise matematiğini sevdir diye la

  • @GantaiKen
    @GantaiKen ปีที่แล้ว +2

    0:03 izleyin izlettirin, en underrated dizilerden biri (Person of Interest)

  • @eminey841
    @eminey841 ปีที่แล้ว +61

    Secim sonuçlarının manipule edilmiş hallerini izlerken çok anlamlı ve zekice geldi bu video.

    • @murattasova7598
      @murattasova7598 ปีที่แล้ว +1

      Sen 100% gerisin!

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      @@murattasova7598 Ha ha ha. Aslında %100 değil %0 demeniz lazım gelir efenim.

  • @-Tangerines-
    @-Tangerines- ปีที่แล้ว +3

    Gerçekten yine çok kaliteli bir video olmuş. Ellerineze sağlık :)

    • @UfakUfakIngilizce
      @UfakUfakIngilizce ปีที่แล้ว

      İngilizce'deki tüm Zamanları 9 dakikada anlatan bir video ❤
      ( SEN DE İZLE )

  • @zeynepadanur2215
    @zeynepadanur2215 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel mesajlar veren bir videoydu hem siyasal hemde nasıl strateji uygulandığını gördük yeniden ve bugün bu verdiğiniz bilgileri ve bilinçaltı mesajları nasıl kullanacağını iyi bilen insanlar kazanacak.Teşekkürler zihin açıcı dakikalar kazandırdığınız için.

  • @zelaloztekin7087
    @zelaloztekin7087 8 หลายเดือนก่อน

    Yine çok anlamlı ve kaliteli bir video olmuş.Sizin sayenizde teknoloji kullanımımızda vaktimiz de daha işlevsel oluyor.İyiki varsınız.

  • @handwithle
    @handwithle ปีที่แล้ว +3

    Person of Interest’den alıntı olması 😭😭

  • @ozgeselhareketler2211
    @ozgeselhareketler2211 ปีที่แล้ว +22

    Sevgili Barış Özcan, haklısın. 14 Mayıs' da yayımlanabilecek en iyi videoyu yayımlamışsın👏👏

    • @UfakUfakIngilizce
      @UfakUfakIngilizce ปีที่แล้ว +1

      İngilizce I wish ( Keşke ) Konu Anlatimi ❤
      (Kolay İngilizce)
      ( SEN DE İZLE )

  • @tolgahankaraca
    @tolgahankaraca ปีที่แล้ว

    Öyle izlemişim ki videoyu 14 dakika 14 saniye gibi geldi, ne ara bitti dedim kendime. Gerçekten sesinden tut video konularına kadar çok farklısın Barış abi:). İyi ki varsın ❤

  • @guzidekaya9709
    @guzidekaya9709 ปีที่แล้ว +2

    Barış bey videolarınız çok bilgilendirici teşekkür ederim…
    Emeğinize sağlık …

  • @melisamogul8864
    @melisamogul8864 ปีที่แล้ว +6

    Bilgi güçtür derler hep bence bilgi güç getirir onu doğru kullanmak ise güçlü ,yapar güç yaratır. 💗

    • @OK-ig6hi
      @OK-ig6hi ปีที่แล้ว +2

      Kullanamadığın bilgi ise azaptır

  • @muratakcam402
    @muratakcam402 ปีที่แล้ว +72

    Sonunu anlayanlara selam olsun. Tek başına bilmek yetmez.🖤

    • @kadirelmas9381
      @kadirelmas9381 ปีที่แล้ว +1

      5:04 Testin doğru olması pozitif olması anlamına gelmez ki,negatif çıkıp da doğru olabilir.(yorum yapamıyordum o yüzden yanıt olarak yazdım)

  • @furkangrb10
    @furkangrb10 ปีที่แล้ว

    Bu kanal çok değerli ve bize daima bir şeyler katıyor ❤

  • @RogSnm
    @RogSnm 10 หลายเดือนก่อน +2

    İstatistik bölümü mezunuyum. Üniversitede bir hocamızın hiç unutmadığım bir sözü vardı: "İstatistik, yalan söylemenin bilimsel yoludur."

  • @aycicegi9691
    @aycicegi9691 ปีที่แล้ว +4

    Hayatta hiçbirşeyden korkmayın..yalnız herşeyi anlamaya çalışın..

  • @I0amARES
    @I0amARES ปีที่แล้ว +3

    Her zaman yüzdeler kullanarak etrafımdakileri ikna ederim ve şu ana kadar hiç sorgulamadılar sayılar gerçekten güçlü

  • @igotbannedfromyoutube.6535
    @igotbannedfromyoutube.6535 ปีที่แล้ว

    Her pazar günü bu güzel insanın attığı videoları izlerken çok keyif alıyorum iyi ki varsın Barış Abi. Her pazar sabahı günümü iyi başlatan kişi sensin yaptığın videolar araştırmalar kesinlikle mükemmel bu türde videolar çektiğin için sana çok teşekkür ederim...

  • @alicankaraisli4241
    @alicankaraisli4241 ปีที่แล้ว

    Harika bir video olmuş bu kadar kaliteli bir içerik tükettiğim için adeta sağlıklı beslenmiş gibi hissediyorum, teşekkürler Barış Özcan :)

  • @beratcayrc7718
    @beratcayrc7718 ปีที่แล้ว +8

    Bugün bu yönetimi gönderiyoruz arkadaşlar.

    • @HikmetDemir.
      @HikmetDemir. ปีที่แล้ว +5

      İnşallah kardeşim. Ağzın bal yesin

    • @emrekaplan496
      @emrekaplan496 ปีที่แล้ว +1

      İkinci tura kaldı gene kazanacak öyle yada böyle

  • @iibrahim_
    @iibrahim_ ปีที่แล้ว +9

    Yeni şeyler keşfetmenin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Fakat daha çok bilmenin, buna karşılık gelen bir ahlâki gelişim de gerektirdiğinin farkında değiliz.

  • @neslihanerat
    @neslihanerat ปีที่แล้ว +1

    Her seferinde daha ne kadar güzel bir şey anlatılabilir diyorum. Yine her seferinde iyi ki dediğim bir video izliyorum. Emeğinize sağlık 👏

  • @hakankomek3283
    @hakankomek3283 8 หลายเดือนก่อน

    TH-cam platformunda çizgisini hiç değiştirmeyen ve seviyesi hiç düşmeyen bir kanalsınız. Tebrikler başarılar

  • @islam8513
    @islam8513 ปีที่แล้ว +7

    Beni iyi bir şekilde geliştiren bir kanalsın abi. İçeriklerini severek izliyorum. Teşekkürler

  • @cenkcban9754
    @cenkcban9754 ปีที่แล้ว +3

    '' Esas fark bilmeyi nasıl kullandığımız..!!! '' Teşekkürler Barış bey...

  • @Nothing-vr8ff
    @Nothing-vr8ff 3 หลายเดือนก่อน

    Ya bir insan bu kadar da olamaz ya. Abla çok iyisin seni çok sevdim bir oturuşta 4 videonu bitirdim. Hayat enerjin çoook güzel🥹. Lütfen lütfennn video atmaya devam et. Şimdi gidip instagrmadan seni bulmaya çalışacağım. Ordan da takip etmeliyimm

    • @Nothing-vr8ff
      @Nothing-vr8ff 3 หลายเดือนก่อน

      Abla buldum instagramını. Ben şimdiden söyleyeyim o zaman arkadaşlar bu ablanın ilk takipçilerinden biriyim artık çünkü ileride ünlü olur kesin. Bu enerjiyle zaten olmazsa ben de bişey bilmiyorum. Videoların çok güzel gerçekten çok sevdim seni. Ayyyyayy😽

  • @furkanaydn128
    @furkanaydn128 ปีที่แล้ว

    Matematik öğrencisi olarak çok etkilendim. Teşekkür ederim Barış Hocam.

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      Sa olasılık ve ihtimal hesaplamalarının doğruluğu hakkında ne düşünüyorsun?

  • @latcakir
    @latcakir ปีที่แล้ว +3

    İstatistiğe giriş dersinde gösterilmesi lazım. Teşekkürler.

  • @majstej9994
    @majstej9994 ปีที่แล้ว +5

    "Artık bilmek zorundayız "

  • @baybariss
    @baybariss ปีที่แล้ว

    Bilgilendirmeler için teşekkürler Barış abi 👍

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 ปีที่แล้ว +3

    Saygı Değer Administer Barış Bey Şahsî Fikrimce Sevgiyle Yapılan Çoğu Fiilde Mutlaka Yükselmesiyle Çoğunluğun İçünden Tarihi Figur Olaraktan Sıyrılır ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Kaliteli Özgün Ve Farklılığını Artığı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...

  • @Copybook
    @Copybook ปีที่แล้ว +2

    Yıllardır bu soruyu farklı konularda kendime ve hocalarıma sorduğum için başım hep belaya giriyordu

  • @ziyasayar9860
    @ziyasayar9860 ปีที่แล้ว

    Tesekkurederim, aydinlatici , bilgi verici ufuk acici videonuz için Baris hocam.

  • @lavanta_hikayesi
    @lavanta_hikayesi ปีที่แล้ว +1

    Sadece şahane bir paylaşım değil, zamanlama müthiş✌️💖

  • @haticeozbolat0371
    @haticeozbolat0371 ปีที่แล้ว +11

    Çok güzel bir video olmuş, bir mühendis olarak Bayes teorimin duymak beni gururlandırdı 😊😊😊😊

  • @mert1711
    @mert1711 ปีที่แล้ว +9

    Bu anlatılanların hepsi yaşanması gereken süreçler. Bir önceki videonuz ile birleştirerek ilerlediğimizde -ki sanırım sizin de ana çatınız buradan ilerlemek şeklinde- insanlık bilgi çağında bebeklerle aynı şekilde süreci yürütüyor. Önce etrafında olan biten herşeyi sünger gibi çekiyor. Sonra bilgiyi düşe çarpa işliyor. -iki yaş krizleri vb hep bu aşamada- sonra topladığı bilgi ile üretmeye başlıyor. İnsanlık bilgi çağında aynı süreci yaşıyor. Şu anda toplanan aşırı bilgi ile nasıl ilerleyeceğimize karar verme aşamasındayız. AI burada çok büyük yardımcımız.

    • @Cassiks
      @Cassiks ปีที่แล้ว +3

      Gerçekten tebrik ederim sizi. Bunca zamandır Barış ÖZCAN'ın videolarını izlerim ve yorumları incelerim ama bu derece beni düşündüren bir yorum ilk defa görüyorum.

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      Eyvallah, süngerleme ve düşe çarpma işleme muhabbetleri güzelmiş. Tebrik ederim efenim. Son tespitiniz konusunda fikrim yok.

    • @nevalneval3611
      @nevalneval3611 ปีที่แล้ว

      Yazdığı bir benim mi aklımı zorladı açıklayabilir misiniz

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      ​@@nevalneval3611 Kendi anladığım. İnsanlık deneye yanıla gidecek. İşler böyle gelişecek diyor.
      Kendime çıkardığım ders ise bilgi işleme sürecine dair. Mesela hiç bir şey bilmiyoruz ve merak ettik aynı bebek gibi sağı solu kurcaladık. Bu süngerleme kısmı. Sonra ise bilgileri düzenleyip eliyoruz. Bu sayede gerçeklere ulaşıyoruz. Ardından bu aşama tekrarlıyor ve bilmediğimiz konulara sarkıyoruz, gene her şeyi inceleyip değerlendiriyoruz.
      İşin ibretlik kısmı bunu bir yerden sonra durdurmamız. Bi velet televizyonu, televizyon olarak kabul edebilirken. Yaşlı birisi karşılaştı mı ismi canlı kutu artık her neyse o oluyor. Yeni şeyler bizi şaşırtsa da artık özümsemek meselesi. Bu sayede belki de sonsuz bilgiye giden kapıları açabilirim.

  • @akincify
    @akincify ปีที่แล้ว

    En beğendiğim videolarınızdan biri olmuş. Emeğinize sağlık.

  • @AquaCity01
    @AquaCity01 8 หลายเดือนก่อน

    Mükemmel bir video olmuş. Eline sağlık abi. Teşekkürler.

  • @mugudesperado
    @mugudesperado ปีที่แล้ว +8

    Barış bey merhaba. Öncelikle videolarınızı beğenerek takip ediyoruz teşekkür ederiz. Fakat yapmış olduğunuz hesaplamada bir konuda hatalısınız. Testin %99 doğru olması demek 100 hastaya uygulandığı zaman 99 unda pozitif 1 inde ise negatif çıkacak demektir. Sizin yapmış olduğunuz sağlıklı bireylerde ise ise testin pozitif prediktif değeri kullanılır ki bu da belli değil. Siz onu da %99 gibi hesaplamışsınız fakat bu değerler istatiksel olarak hesaplanırken hastalığın görülme sıklığı kullanılmaz. Hastalığın 1/10.000 görülmesi farklı, testi pozitif çıkan hastanın hasta olması farklı bir hesap. Değerler bulunurken Test uygulanan sağlıklı ve hastalıklı bireylerdeki yüzdeler verilir.

    • @muhammedeminaktas3482
      @muhammedeminaktas3482 ปีที่แล้ว

      Videoda testin yanlış çıkma ihtimali kullanılarak testin verdiğin doğruluk oranı tekrar hesaplanmış. Oysa ki doğruluk ihtimali ile hata payı birbiriyle bağlantılı. Bu yapılan hesaptan yola çıkarak %99'dan %1'e düşüldüğü gibi %1'den %99'a çıkılabilir heralde. İşin aslı bu hesap zaten net ve doğru bir bilgi olarak %99'u sunmaktadır. Sizin gibi ben de videodaki olayı saçma buldum. Gene de kafa açmak açısından iyiydi.

  • @walkerHan
    @walkerHan ปีที่แล้ว +4

    Arkadaşlar bugünde video 14 dakika :)

  • @vedat0
    @vedat0 ปีที่แล้ว

    Her videodan bir kazanim elde ediyoruz🙏🏽 yureginize saglik

  • @rumeysakara1451
    @rumeysakara1451 ปีที่แล้ว +1

    Çok bilgilendirici ve bilinçlendirici içerikli bir video olmuş. Emeğinize sağlık

  • @yakupefedogan8571
    @yakupefedogan8571 ปีที่แล้ว +3

    Tam seçim günü videosu teşekkürler Barış abi çarptılmış istatistiğe inanmayacağız, sandıklarımızı koruyacağız 🫶

  • @Mine-oh7if
    @Mine-oh7if ปีที่แล้ว +7

    Teşekkür ediyorum her defasında verdiğiniz yeni bilgiler için ❤

  • @cagatayahmetisguder127
    @cagatayahmetisguder127 ปีที่แล้ว

    Çok isabetli bir tespit. Benimde etrafıma anlatmaya çalıştığım konu bu. Elinize sağlık.

  • @ahmetcan8585
    @ahmetcan8585 ปีที่แล้ว

    Safsata literatüründe Cherry Pıckıng(Lafı Cımbızla Alma Saftası) olarak adlandırılan bu terimi öğrendiğim için çok mutluyum yıllardır bende bu durumu tam manasıyla özetleyecek bir kelime arıyordum senin videonda rastladım bu kelimeye teşekkür ederim Barış Abi.

  • @das-panzer-maus
    @das-panzer-maus ปีที่แล้ว +7

    Barış kardeşimin videoda dediği gibi, yüzdelere kanmayın, algılara kanmayın, umudu kaybetmeyin, atamın dediği gibi; "umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır". bu işi 2. seferde halledicez merak etmeyin, sadece görevinizi yapın.

    • @das-panzer-maus
      @das-panzer-maus ปีที่แล้ว

      @@mmelaike bu bir iddia meselesi değil dostum, bu bir; ya bu gelsin ya şu gelsin meselesi de değil, bu seçim ya cumhuriyet ya şeriat meselesidir, ya insan hakları ya zulüm meselesidir, umudunuzu kaybetmeyin eğer ki kaybederseniz onların istediği yegane şeyi yapmış olursunuz, 20 senelik bir yobaz düzeni bozmak hiç ama hiç kolay değildir, o yüzden sen de ben de başımıza düşen görevi yapacağız, elimizden geleni ardımıza koymayacağız 1 kişi 1 kişidir eğer bu 1 kişiler olmasaydı bütün de olmazdı, inanıyorum ki o gün esen değişim rüzgarı çağlar boyu rezone edecek, ama lütfen inancımızı kaybetmeyelim sonuçta insanlık olarak en bulaşıcı hastalığımız umuttur :) umut umuttan doğar, bu umut kıvılcımının bütün bir ulusu aydınlatması dileğiyle

    • @Cassiks
      @Cassiks ปีที่แล้ว

      Şahsen herşyde olduğu gibi siyasetede objektif yaklaşırım ( bu yüzdendir belki hızlı karar veremem) ve bu videonun içinde siyasi bi yorum düşünülecekse barış abimiz hem AA ya hemde ANKA ya kızmış.(Yorumuda bunu destekler nitelikte). Nacizane fikrim ise R şahsı %55, K şahsı %45 doğruluk oranında benim için (bu seçim le alakı bi veri değil , felsefemin partilere olan yansıması) Bu yüzdendirki oyum R şahsına

  • @raskosnikos
    @raskosnikos ปีที่แล้ว +4

    Bildirdim gelince gelen mutluluk 😊

  • @ibrahimdansman6337
    @ibrahimdansman6337 ปีที่แล้ว +1

    Bu dahil son iki videonuz (kanımca) açık ara zirveleriniz.

  • @buraktogg
    @buraktogg 4 หลายเดือนก่อน

    Tek kelimeyle muhteşem hem ahlaki boyutta hemde bilginin nası kullanılabiliceği konusunda aklınıza zekanıza ve bilginize güvenimiz tam başarılar barış bey sizin gibi ülkemizde yetiştirilmiş yada kendini yetiştirebilen 1.000.000 insan gücümüz olsa neleri başarabiliceğimiz içten bile değil.👏

  • @Fullmatt-
    @Fullmatt- ปีที่แล้ว +13

    Sayısalcı olarak, sürekli yeni bilgiler öğreniyoruz trigonometri logaritma olasılık limit türev bunların nerede işimize yarayacak diye aklımdan bazen geçirmiyor değilim, ama sanırım videodaki mesajı anladım abi daha da düşünücem bu konu hakkında teşekkür ederiz 🙏

    • @kadircanidrisoglu5172
      @kadircanidrisoglu5172 ปีที่แล้ว +1

      Yukarıda saydığın konuları kavramsal olarak benimsemek ve anlayabilmek çok önemli. Meslek hayatında işlemsel sürecini zaten bilgisayarlara yaptırıyoruz fakat nerede hangi kavramı kullanacağını yani bilgisayara hangi işlemi yaptıracağına sen karar vereceksin. Bu yüzden işlediğiniz her konuda ilk hedef örnek sorularını çözmek değil mantığını anlamak olsun.

    • @Fullmatt-
      @Fullmatt- ปีที่แล้ว +1

      @@kadircanidrisoglu5172 Teşekkür ederim🖐️

    • @firstmoon361
      @firstmoon361 ปีที่แล้ว

      yukarıda sayıdıklarını temel düzeyde öğreniyorsun, eğer nuke eng okursan veya her hangi bi mühendislik ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksın

    • @Fullmatt-
      @Fullmatt- ปีที่แล้ว +1

      @@firstmoon361 Bakalım hedefim de o yönde zaten teşekkür ederim yorumun için

  • @Metin_Kaya
    @Metin_Kaya ปีที่แล้ว +6

    Tek başına BİLMEKte yetmiyor, ANLAMAKta eksik kalıyor, ANLAMLANDIRMAK ve PARADİGMAYA dönüşmesi önemli....

    • @aliakdeniz3728
      @aliakdeniz3728 ปีที่แล้ว

      Paradigma ne demek ?

    • @Metin_Kaya
      @Metin_Kaya ปีที่แล้ว

      @@aliakdeniz3728 Bildiklerini Anladığında ve Anlamlandırdığında son tahlilde içselleşitirip yaşamının Anlamına dönüşmüş hal demek.

    • @aliakdeniz3728
      @aliakdeniz3728 ปีที่แล้ว

      @@Metin_Kaya idrak kelimesi daha uygun paradigmadan bence

    • @Metin_Kaya
      @Metin_Kaya ปีที่แล้ว

      @@aliakdeniz3728 idrak / farkındalık olarak kullanıyorum, paradigma/zikr ise farkettiğimi anladığımı anlamlandırdığımım sonucu ve artık emin oldularıma uyumlanmış yaşam biçimim, bu tamamen öznel görüşüm..

  • @industriousBurak
    @industriousBurak ปีที่แล้ว +1

    Person of Interest dizisinden bir kesit vermiş. Efsane bir dizidir ilk sezon olaylari anlama aşaması oldugu için sıkılıp bırakmayın

  • @nurullahyazici
    @nurullahyazici ปีที่แล้ว +1

    Barış Bey merhabalar, 5:36 zaman dilimindeki hesapta yalnızca %1 yerine yaklaşık %1 demek daha uygun olabilir. Bilgilendirici videolarınız için teşekkür ediyorum.

  • @emineyuksek4040
    @emineyuksek4040 ปีที่แล้ว +5

    Çok işe yarıyor abi