Hogeschool Rotterdam | Zelfmanagement Web
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 15 ม.ค. 2025
- Het achterhalen van de behoefte van een patiënt is niet altijd even makkelijk. Ook vinden patiënten het soms lastig om hier aandacht voor te vragen. Om verpleegkundigen en patiënten hierbij te helpen is het Zelfmanagement Web ontwikkeld. Maar wat houdt dit precies in?
---
Tekstschrijver: Laurens
Tekenaar: Theo
Editor: Sophie
Projectplanner: Rosalie
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl
---
Dit is mevrouw Huizer. Zij heeft een afspraak met Verpleegkundig Specialist Aisha. Mevrouw Huizer heeft vorig jaar haar eerste niertransplantaat verloren door een acute afstoting. Kort geleden is zij voor de tweede keer getransplanteerd.
Een belangrijke uitdaging voor Aisha is het aandacht geven aan de sociale en emotionele aspecten van het leven met een chronische aandoening. Hoe kan zij mevrouw Huizer zodanig ondersteunen dat zij de niertransplantatie optimaal kan inpassen in haar leven?
Deze ondersteuning van zelfmanagement verloopt volgens het 5-A model in een proces van verschillende stappen.
De eerste stap is het achterhalen van de behoeften van mevrouw Huizer. Zodat Aisha gericht kan informeren en assisteren, en zij gezamenlijk tot goede beslissingen komen.
Maar mevrouw Huizer houdt zich graag groot, en zegt al snel dat alles prima gaat.
Het achterhalen van de behoeften van een patiënt is dus niet altijd even makkelijk. Ook vinden patiënten het soms lastig om hier aandacht voor te vragen. Om verpleegkundigen en patiënten hierbij te helpen is het Zelfmanagement Web ontwikkeld.
Laten we eens kijken naar het door mevrouw Huizer ingevulde Zelfmanagement Web.
In het Web heeft zij op 14 gebieden aangegeven of het: 'goed', 'niet goed, maar ook niet slecht' of ' niet goed' gaat. Op het gebied van bijvoorbeeld 'financiën en vergoedingen' en 'kennis over ziekte' geeft zij aan dat het 'goed' gaat. Maar op het gebied van 'emoties en zingeving' en 'familie, vrienden en sociale contacten' geeft ze aan dat het 'niet goed, maar ook niet slecht' gaat.
Aisha vraagt aan mevrouw Huizer wat er op die gebieden dan beter zou kunnen. Al snel barst ze in huilen uit..
Ze vertelt dat ze eigenlijk erg angstig is dat ze ook de nieuwe nier zal afstoten. Ze is continu aan het piekeren en durft eigenlijk het huis niet uit, omdat ze bang is dat ze een telefoontje van het ziekenhuis mist. Daar lijdt haar sociale leven natuurlijk onder.
Door gebruik van het Web in de eerste stap van het 5-A model kan in samenspraak verkend worden op welke onderwerpen ondersteuning het meest gewenst is. In dit geval de angst voor afstoting. Aisha kan mevrouw Huizer bijvoorbeeld assisteren door haar naar een lotgenotenwebsite te verwijzen. Door de afspraken hierover vast te leggen in het dossier kan Aisha hierop terugkomen en weten ook collega’s ervan. Dat is arrangeren van zorg.
Het Zelfmanagement Web maakt onderwerpen bespreekbaar. Ook bij de 19e jarige Dwight die diabetes heeft, zich vaak moe voelt en bang is dat zijn vrienden dat niet begrijpen. Of bij Marianne die leeft met een bipolaire stoornis en worstelt met schulden. Zij wil geen contact meer met haar familie en denkt erover te stoppen met de medicijnen.
Door het Zelfmanagement Web te gebruiken kan de verpleegkundige in het ziekenhuis, de wijk en in de psychiatrie, gemakkelijk in gesprek komen met de patiënt om samen te zoeken naar haalbare oplossingen.
Meer weten? Ga naar: www.hr.nl/zelfmanagementweb